Reprezentanti ai conducerii PNL au discutat cu Anatol Salaru, vicepresedinte al PL

plpnl-si-mae.jpgDl Anatol Salaru, vicepresedinte al Partidului Liberal, imputernicit de Biroul Permanent Central a PL sa poarte negocieri cu alte formatiuni politice, a solicitat dnei Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, o intilnire pentru o discutie. Aceasta intilnire a avut loc miercuri, din partea PNL participind, de asemenea, Alexandra Can, vicepresedinte al PNL, si Alexandru Gorgan, Secretarul General, membri ai grupului de negocieri, delegat in baza deciziei BPC al PNL.

Intilnirea a durat peste doua ore, a fost benefica, s-a axat pe modalitatea de participare a fortelor liberale la alegerile parlamentare din 2009 si ar putea avea continuare.

Conducerea PNL cunostea, in linii mari, pozitia conducerii PL privind modalitatea posibilei colaborari dintre PNL-PL in perspectiva alegerilor parlamentare din acest an. In cadrul unei recente emisiuni la Vocea Basarabiei, dl Mihai Ghimpu, presedintele PL, a propus PNL si MAE sa nu participle la alegeri, dar, in schimb, specialistilor din PNL si MAE sa li se ofere functii in Guvern. Dl Salaru a confirmat aceasta pozitie, completind-o cu o propunere concreta ca PNL sa sprijine, in mod expres, PL in aceste alegeri. De asemenea, dl Salaru s-a referit la “oportunitatea PNL si MAE de a contribui la limpezirea spectrului democratic neparticipind la aceste alegeri, dar avind perspectiva unei unificari dupa alegeri”. Dl Salaru a adus si mesajul PL ca acest partid va include pe lista sa pentru Parlament doar membri ai PL, ca sa nu se expuna unor eventuale probleme in fata Ministerului Justitiei, Comisiei Electorale Centrale, a justitiei moldovenesti, in conditiile cind Opozitia considera ca aceasta se afla, in linii mari, la cheremul Puterii.  Conducerea PNL a venit cu urmatoarea pozitie: PNL este foarte preocupata si interesata de politica generala ce se va face in viitorul Parlament, si nu de functii in Guvern, la nivel de ministri ori, cu atit mai putin, de ministri-adjuncti, care sint, mai curind, functii tehnice si la care se va ajunge daca va fi o majoritate proeuropeana in Parlament. PNL poate contribui ulterior prin cadre de buni profesionisti. MAE si PNL vor prezenta, in viitorul apropiat, Guvernul de umbra propus de aceste doua formatiuni.

PNL a demonstrat, prin comportamentul, pozitia, atitudinile si deciziile sale, ca este o formatiune care pledeaza clar pentru iesirea din CSI, plecarea imediata si neconditionata a trupelor rusesti din R.Moldova, aderarea la NATO si la UE, un Parteneriat strategic bilateral extrem de strins intre Romania si R.Moldova, pentru modificarea denumirii limbii in romana, pentru reforme cu adevarat liberale si considera ca, in acest sens, are pozitii similare cu MAE si PL. Cooperarea pentru Parlamentul R.Moldova dintre PL-PNL-MAE ar insemna o cumulare de valori, dar si o plusvaloare puternica.

PNL considera ca negocierile cu alte formatiuni liberale trebuie sa fie de esenta, de fond, si nu formale, pentru a se declara ulterior – pentru opinia publica si pentru propriile organisme colective de conducere – ca “am negociat, am propus, eventualii parteneri sint interesati doar de fotolii de deputati, nu s-a acceptat oferta noastra si, priun urmare, o modalitate de cooperare reciproc acceptabila nu are sorti de izbinda.”

Conducerea PNL a propus, la rindul sau, PL-ului o contraoferta, care a inclus negocieri in format 4 (PL) plus 4 (2 de la PNL si 2 de la MAE), in conditii de transparenta si dialog consistent.  PNL considera ca mecanismul juridic al formarii Listei Unitatii Nationale exista, el a fost confirmat si in cadrul seminarului organizat pentru partide de catre CEC. Cu toate acestea, deputatii MAE si PNL Ion Neagu, Zoia Jalba si Vitalia Pavlicenco au adresat o interpelare Ministerului Justitiei si CEC privind interpretarea practica a unor prevederi din legislatia electorala si privind partidele in ceea ce se refera dreptul partidelor si al miscarilor social-politice de a include pe lista nemembri ai partidului/miscarii si privind corelarea strinsa dintre simbolul electoral si simbolul permanent ale unui partid. PNL si MAE considera ca daca lista unuia dintre aceste partide va fi inregistrata si formatiunea va deveni subiect electoral, argumentul  si temerea PL privind aceste aspecte, formulate si manifestate acum, vor deveni nevalabile.

Dialogul dintre reprezentantul PL si reprezentantii PNL au vizat si multe alte aspecte necesare pentru a fi fost dezbatute, in vederea spulberarii miturilor nefaste pentru posibila cooperare dintre PL si PNL, precum si pentru a elucida unele elemente si pozitii percepute inadecvat, in ultimii ani, privind activitatea si declaratiile formatiunilor, inclusiv una la adresa alteia.

In final s-a convenit asupra informarii forurilor partidelor si a revenirii, prin anunatre reciproca, asupra rezultatului consultarilor si deciziilor luate.

Loading Facebook Comments ...

124 Comments

Add a Comment
 1. flowers_of_liberty

  Braaaaaaavo! M-am insanatosit! Sa ne ajute Dumnezeu! Inca oleaca si scapam de comunisti!!! Iar imaginea alaturi de postarea „Reprezentanti ai conducerii PNL au discutat cu Anatol Salaru, vicepresedinte al PL” de pe blog este catalizator al lacrimilor de bucurie.
  Se nasc si la Moldova oameni!

 2. flowers_of_liberty

  Sa vedeti cat de simpatic arata acum masa de lucru a computerului meu cu imaginea de fon ca si imaginea alaturata postarii pe pavlicenco.md „Reprezentanti ai conducerii PNL au discutat cu Anatol Salaru, vicepresedinte al PL”.

  Tre sa bem, domnilor! Ca doar e Sfantul Vasile azi!
  (gluma, dar vesti dintre acestea mai da doamne!)

 3. Unde-s 2 puterea creste!Dvs trebuie sa fiti neaparat in parlament!Sa va ajute Dumnezeu!

 4. Dna Pavlicenco , care credeti ca ar trebui sa fie ponderea PNL si MAE dintr-o eventuala lista PL ?

 5. Pentru Flowers_of_ liberty si Shtefan

  Eu sper in continuare ca vom ajunge la o intelegere pentru a participa la alegeri in formatul PL+PNL+MAE.

  Sunt sigura ca lista comuna a acestor trei partide politice va fi sustinuta masiv de electorat. Este foarte important ca si organele de conducere ale PL sa ajunga la aceasta concluzie. Cu toate ca avem timp foarte putin, sa ne grabim incet, dar sa nu intirziem! Sa ne ajute Dumnezeu sa trecem peste intrigile trecutului, sa traim prezentul si sa ghindim strategic pentru viitor.

  Alexandra Can

 6. Prin urmare mai floricica te-ai bucurat de pomana….tu nu vezi ca vorbesc surzii cu mutii, parca e dialog intre doi autisti?

 7. „Cooperarea pentru Parlamentul R.Moldova dintre PL-PNL-MAE ar insemna o cumulare de valori, dar si o plusvaloare puternica.”

  Salut aceasta initiativa venita din partea PL! Eu cred ca exista mai multe afinitati intre PL si PNL-MAE decit intre PLDM si PNL-MAE. Este bine ca au fost incepute aceste discutii chiar si acum. Totusi nu am inteles intre care formatiuni este „perspectiva unei unificari dupa alegeri”. Se are in vedere doar PNL-MAE sau toate trei PL-PNL-MAE? Daca se va forma un singur partid din toate aceste trei dupa alegeri cred ca asta va deveni o forta politica cu adevarat serioasa. Unitate – asta este cuvintul care trebuie sa caracterizeze forta politica care pledeaza negresit pentru apropierea de UE, pentru apropierea de Romania, pentru apropierea de NATO. Sper ca discutiile cu dl Salaru sa continue. Daca PL propune o fuziune cu PNL si MAE dupa alegeri cred ca o mai buna oferta pentru aceste doua formatiuni nici ca se poate! Parerea mea. Mult Succes!

 8. D-na Pavlicenco:

  Am o propunere : va rog sa insistati si pe linga colegii de la PL si MAE sa realizati un sait ori cel putin un blog comun al acestor negocieri .

  Este foarte important sa participe cite un reprezentant al fiecarui partid ,de preferinta din cei direct implicati in negocieri.

  Cred ca ar fi extrem de util pentru toti dar in special pt dv(PARTIDELE)
  genul de presiune al opiniei publice.

  Daca este necesar putem sustine acest demers (cred ca multi din colegii de pe acest forum care au ceva de spus ar fi deacord ) pe linga aceste partide prin mesaje adresate conducerilor respective…

 9. Pentru socolenco

  Se propune o fuzionare, desigur, MAE+PNL+PL. Si PNL, si MAE sint de acord.

 10. In asa caz nu pot decit sa repet fraza de mai sus: „Daca PL propune o fuziune cu PNL si MAE dupa alegeri cred ca o mai buna oferta pentru aceste doua formatiuni nici ca se poate!”

 11. D-na Pavlicenco : Este posibila fuziunea prin prisma demersurilor legale+timpul ramas (circa 2 luni)??

  Sigur ca fuziunea si lista unica e cea mai buna solutie Partidul Liberal National-European …..ce denumire buna……

  Insist insa sa luati in consideratie propunerea de mai sus…

 12. Socolenco: n-ai inteles, PNL -ul a propus fuziunea iar PL-ul a propus ca PNL-MAE sa nu participe la alegeri? Mai e cale lunga…….

 13. Nu intotdeauna ceea ce vedem este si ceea ce exista. – Paulo Coelho

 14. Stalinus, uite: „De asemenea, dl Salaru s-a referit la “oportunitatea PNL si MAE de a contribui la limpezirea spectrului democratic neparticipind la aceste alegeri, dar avind perspectiva unei unificari dupa alegeri”.”

  Asta inseamna ca PL a venit cu idea de unificare a acestor trei partide dupa alegeri. Uite si mai sus chiar dna Pavlicenco a confirmat acest lucru.

  Desigur ca este o cale lunga, de asta si se propune ca acum sa fie sustinut cel mai puternic dintre ele adica PL, iar dupa alegeri se va realiza fuziunea.

 15. Pentru stalinus

  Nu, nu e posibila o fuzionare in timpul ramas, pentru ca noi avem o justitie, intr-adevar, care sta la cheremul puterii si o legislatie sofisticata facuta in alte scopuri. Dar e problema de a semna un acord si a fuziona dupa alegeri.

 16. Ioana, in fraza data cuvintul cheie este „intotdeauna”, precum este cuvintul cheie in fraza: „Niciodata sa nu spui niciodata.” Astea-s extremele, iar acolo regulile nu functioneaza ca de obicei. Asta este stiut. Iata drept confirmare iti propun sa citesti ceva sau mai degraba sa rogi vreun profesor de fizica sa-ti povesteasca cite ceva despre fenomenele de suprafata intre diferite medii. Cu asta se ocupa cercetarea stiintifica de multi ani.

  Totusi ce vrei sa spui prin fraza de mai sus, ca nu trebuie sa credem in perspectiva unificarii acestor trei partide? Eu zic: de ce nu?

 17. Pentru Deshebal

  Nu va pot raspunde la intrebare. Aceste lucruri se negociaza, noi nu am ajuns inca la faza sa ne pregatim pentru asa ceva. Daca se va ajunge, va vom informa ce propunem. Sintem pentru transparenta cit mai mare. Fara trisari, fara interesul ca cineva sa-si faca imagine pe seama altuia.

 18. „Dar e problema de a semna un acord si a fuziona dupa alegeri.”

  De ce este asta o problema? Este nevoie doar de un angajament facut in fata alegatorilor semnat de PL, PNL si MAE si dupa alegeri este timp suficient pentru asta.

 19. Pentru socolenco

  In asa sens e bine.

 20. D-na Pavlicenco:

  Exista o posibilitate de elaborare a listei comune .

  !. PL. PNL,MAE semneaza conventia cadru sau cum s-o numi ea..de fuzionare DUPA alegeri.
  2. TOTI MEMBRII PNL si MAE TREC IN CORPORE LA PL , putind astfel ca din acestia sa apara pe listele PL-ului.
  3.La PNL si MAE insa trebuie sa ramina membri (din conducere) care dupa alegeri sa definitifeze fuziunea in mod oficial..In acest mod autoritatile bolsevice sunt cu miinile legate.Desigur ca printre dv sunt destui juristi care cunosc legile astfel incit sa nu existe brese..

  Desigur e nevoie de incredere pt asa ceva dar alta solutie nu prea vad,
  PNL si MAE pot organiza congrese extraordinare prin care sa DELEGE o singura autoritate unor membri ..aceea de definitiva fuziunea dpdv formal(sa stinga lumina ca sa zic asa) pentru a putea permite membrilor marcanti sa participe la procesul electoral..

 21. Intrebare : dpdv juridic:( a legislatei RM)

  1.Ce se intimpla daca dintr-un partid isi dau toti demisia ? dar absolut toti?

 22. Eu cred ca am discutat mult inainte despre modalitatile de fuzionare si poate ca PL ar prefera o fuziune in PL tocmai ceea ce cam greu ar accepta PNL si MAE. De fapt presupun, vom urmari evenimentele.

  „Sunt sigura ca lista comuna a acestor trei partide politice va fi sustinuta masiv de electorat.”

  Asta cam da impresia ca pentru PNL lista este totusi mai importanta decit perspectiva de a fuziona cu PL, partid care promoveaza acelasi valori euro-atlantice. Insa chiar si daca nu este asta cel mai important lucru pentru PNL, asa cum spune dna Pavlicenco, cred ca intr-adevar in conditiile de fata comunistii se pot lua de orice fleac pentru a cauta nod in papura. Mai ales ca au interzis blocurile politice. Aceasta legislatie privitor la alegeri cred ca va fi ajustata abia dupa 2009.

 23. Pentru Stalinus

  Daca toti isi dau demisia, nu poti lua deciziile cuvenite, conform legii, privind dizolvarea partidului. O asemenea practica nu a fost. Apoi, sint cererile de membru, care nu sint coordonate si comunicate constant la Ministerul Justitiei, care inca nu are un sistem operativ de evidenta in acest sens. daca ar fi asa, ar fi foarte clar citi membri are fiecare partid, deoarece ultima cerere e valabila si o anuleaza, in mod automat pe cererea de membru a persoanei depusa anterior in alt partid.

 24. Aveti intentii cit de cit bune, insa cum le veti explica oamenilor de la tara ca vreti sa iesiti din CSI, si ce alternativa le propuneti ? Stiind evident ca o mare majoritatea lucreaza anume in acest spatiu?

  Cit tine de mine , eu cred ca nu sunteti inca un partid practic? Declarativ le intreceti pe multe , dar uite in practica lasa de dorit.

  Va multumesc

 25. D-na Pavlicenco: Nu prea am inteles , fiecare cerere de aderare la un partid este comunicata Ministerului Jstitiei? ,adica in RM Guvernul stie exact cine al carui partid este membru? Pa asta-i fascism curat ! cum e posibil asa ceva?

  Cit despre demisii eu unul nu vad cum,in conditiile legislatiei existente in RM puteti face o lista comuna …

  Cum am spus eu asa gindeam etapele:

  PNL si MAE convoaca congrese extraordinare care HOTARASC:

  1.Fuzionarea DUPA alegeri cu PL
  2.Aleg un colectiv NOU de conducere cu UN MANDAT UNIC: acela de a derula etapele fuziunii si ATIT .
  3. In acest fel membrii marcanti ai celor doua formatiuni pot candida
  trecind pe listele PL-ului.( membrii celor doua partide trec INDIVIDUAL la PL)

 26. Eu unul nu vad ce ar putea face Guvernul daca miine PNL ramine cu 5 membti iar Pavlicenco sii Petrencu devin membri PL ??? Ce ar putea face Voronin….

 27. Inteleg foarte bine ca nu-i usor de acceptat ca dupa ce ai muncit atita la un partid acum sa-i dai cu sutul si sa-l arunci la gunoi.

  Si eu as privi o astfel de perspectiva cu inima strinsa dar de data asta nu cred ca exista o ocazie mai buna pentru dictonul „scopul scuza mijloacele”.

  Sunt convins ca si membrii PL vor sti sa aprecieze la justa valoare un astfel de sacrificiu ,iar in ochii elecoratului veti creste de 10 ori.
  Politicienilor nu trebuie sa le fie teama de pasul inapoi ,pentru ca de multe ori el inseamna un cistig considerabil…Un om care renunta la ifose de marire (mai ales la proverbiala „rinza moldoveneasca”) in folosul public ei bine acest politician isi creaza o statura politica aparte in peisajul existent. Va rog ,respectos sa meditati o clipa asupra acestui aspect. Intr-un mesaj pe care lam adresat aseara si d-lui Chirtoaca am insistat asupra seriozitatii cu care trebuiesc abordate aceste discutii precum si a responsabilitatii deosebite ce apasa pe umerii PL-ului.

  Acestea fiind spuse va doresc sincer sa reusiti in acest demers comun
  si sa tineti minte ca asemeni lui Stefan Cel Mare la Podul Inalt nu aveti unde da inapoi.

 28. Stalinus, nu te inteleg ba indemni politicienii „sa faca pasul inapoi” ba zici ca „nu aveti unde da inapoi”.
  Pot fi mai expliciti PL, la cum te exprimi vb ca Misa Ghimpu. Se poate mai clar ca lumea de la tara nu va inttelege.

 29. Ioana : daca tu nu pricepi ,nu crezi ca e posibil sa fie din vina ta?

  Un pas inapoi CA PRETENTII DE POLITICIAN in primul caz iar in al doilea ca lupta impotrica bolsevicilor sovietici.dealtfel in contextul respectiv pina si azorica unul din cateii mei ar fi priceput…

 30. Nina Graur-Tampiza

  Pai, Stalinus,asa suntem noi, mai grele de cap,ce vrei?Si tu, la fuga sa ne compari pe noi, femeile, cu azorica al tau,hm?Chiar se poate una ca asta?
  Tu, care te crezi mare gentilhomme?Tu tre sa te bucuri ca iti mai cere cineva niste explicatii si tu mai esti in stare sa le faci,ca sa inteleaga si cei de la tara…nu?

 31. Nu am avut niciodata pretentia de mare gentilom draga Nina , sunt constient de limitele mele asa cum bine ar fi sa fie cit mai multi. Normele elementare de bun simt, atunci cind afirmi ca nu intelegi ceva te obliga sa nu te repezi cu comentarii prostesti mai ales cind vrei sa fii tratata ca o Lady…

 32. D-n Ghimpu nici n-a vrut sa discute cu Pavlicenco, l-a trimis pe un vice de al sau. Aceasta deja vorbeste despre atitudinea PL fata de PNL si Pavlicenco. Este clar, ca d-nei Pavlicenco i se propune sa capituleze neconditionat in fata PL. Si ea nu prea are ce face. Minele sus si punctum. Povestea PNL se rostogoleste spre finalul logic.

 33. Nina : inca ceva , eu nu m-am repezit la „voi femeile” ci doar am apostrofat-o pe Ioana pentru modul „tatesc” in care m-a interpelat..

 34. Ion : Ioane cred ca nu sta asa situatia, dimpotriva. Cred ca Ghimpu a procedat corect , dealtfel in toate astfel de actiuni negocierile incep la un esalon inferior si se FINALIZEAZA la esalonul superior din mai multe motive. Cred ca initiativa PL este corecta si binevenita si sper ca interlocutorii sa gaseasca o solutie acceptabila de colaborare.

 35. Da nu pricep. De ce nu spuneti inainte pentru toti, ca impreuna suntem o forta. Nu vi se pare ca voi cei de la PL chemati MAE si PNL inapoi, si cind e vorba de voi, inainte si cu ajutorul acestor partide. Ca si MAE si PNL au muncit si muncesc nu pentru sutul vostru. Asta e parerea mea ca simplu membru de partid.
  Ca insulti o femeie nu e frumos si ca ma si faci proasta. Parerea ta, cred ca iesti mai prostuti si fara bun simt. Asta ca sa fim kit, si as prefera pe viitor un mod civilizat de discutii si fara insulte. Cu parere de rau am mai vazut cum sunt apostrofate chiar doamne membre PL de conducerea partidului vostru. Cred ca mai aveti de lucru la capitolul acesta.

 36. Ioane, Anatol Salaru este o personalitate marcanta si nici nu poate fi pus alaturi de Pavlicenco sau Petrencu. Mai degraba Vitaliei i s-a facut o mare onoare c-a negociat cu Salaru, care face mai mult decat PNL si MAE luate impreuna.
  Dorin Chirtoaca, Mihai ghimpu si Anatol Salaru sunt trei piloni pe care se sprijina Partidul Liberal, iar cei care considera ca Salaru reprezinta esalonul inferior sunt un pic rataciti.

 37. Esti atit de inteligenta incit nu ai priceput ca eu sunt din Romania si ca nu am nicio treaba cu niciunul din partide…

 38. Nu mai spune. Daca erai asa de intelegent si un bun roman nu te numeai Stalinus ca stii ca a facut cu bastinasii Stalin: pactul Ribbentrop-Molotov si exterminarea/deportarea oamenilor gospodari si a intelectualilor. Am inteles ca nu ai treaba cu bunul simt.

 39. Salut o astfel de initiativa din parte PL. Si faptul ca PNL si MAE au cazut de-acord sa negocieze cu PL denota o maturitate in gandire. Stiam eu ca D-a Pavlicenco o sa opteze pt o strategie pe termen lung. Ma simt mai optimista acum! Trebuie sa trimit si prietenilor mei adresa blogspot-ului. Sa se bucure si ei.

 40. Aveti toata admiratia mea, stimata doamna pentru tot ceea ce faceti. si aceasta cooperare e o idee minunata!!! sanatate va doresc si sa stiti ca suntem alaturi de toti cei ce au inima mare si lupta pentru dreptate si libertate!!!!!!!!!!!

 41. Stalinus spune:
  15 Ianuarie 2009, la 14:02

  Ion : Ioane cred ca nu sta asa situatia, dimpotriva. Cred ca Ghimpu a procedat corect , dealtfel in toate astfel de actiuni negocierile incep la un esalon inferior si se FINALIZEAZA la esalonul superior din mai multe motive.

  Anume din jos in sus a inceput negocierile cu PNL Filat, insa Pavlicenco din cite tin minte l-a demis pe Taranu pentru faptul ca anume dupa acest algoritm a conceput dialogul cu PLDM. Deci este clar ca nimeni nu doreste o solutie, pur si simplu se face vint din senin.

 42. Probabil ca PL chiar daca vine cu oferta de fuzionare nu poate s-o faca de la egal la egal cu PNL-MAE.

  Anul 2009 este anul Schimbarii si PL se va stradui sa vina cu oameni noi in aceasta campanie electorala, de asta probabil nu are nevoie decit de suportul celor care au mai fost in posturi de stat, parlamentari si nu numai asa precum ii gasim in PNL si MAE. Alegatorul intotdeauna da preferinta unei forte politice noi care vine cu oameni noi cu programe politice noi.

  Desigur ca nu spun asta pentru a nega in vreun fel meritul si lupta dnei Pavlicenco in parlament sau ai altor membri activi din PNL si MAE. Ci spun asta pentru a scoate in evidenta faptul ca multi chiar daca apreciaza pe unii din deputatii din partidele din opozitie, precum este dna Pavlicenco, pentru lupta contra comunistilor oricum poate sa-i priveasca si ca complici la situatia in care am ajuns. Si atita timp cit acesti luptatori continua sa pretinda mai departe in implicarea pentru a ne face viata mai buna justificindu-se ca nu pot fi indiferenti – iar se poate intimpla ca sa fie perceputi gresit de unii alegatori care ar putea spune ca uite au dat de bine si mai pretind la functii de stat.

  Deci cum spuneam inca de la inceput PL nu va putea negocia de pe pozitii de egal de asta probabil se asteapta ca sa fie cedari mai multe din partea PNL si MAE. Totodata am impresia ca PL nu va duce aceste discutii pina la scandal asa cum s-a primit cu PLDM: daca PNL si MAE vor fi dispusi sa cedeze mai mult atunci fuzionarea este ca si realizata.

  Si inca o chestie pe care vreau s-o remarc este ca PL nu s-a grabit intr-adevar sa ajunga la aceste negocieri, ci a lasat ca PNL si MAE singuri sa decida cu cine vor sa mearga in alegeri. Odata ce negocierile cu PLDM au esuat o alta alternativa decit PL nici nu exista. Cred ca si PNL cu MAE trebuie sa constientizeze acest lucru. Desigur ca ramane totusi o alternativa de fuzionare doar intre MAE si PNL insa asta oricum nu garanteaza ca vor trece pragul.

 43. Pentru Radu

  Imi pare rau ca te cheama Radu – un frumos nume romanesc, daca te cheama asa, – dar te temi ca oamenii de la tara nu vor intelege de ce trebuie sa iesim din CSI. Dar ce au cistigat oamenii din CSI in tot acest rastimp? In afara de faptul ca oamenii merg in Rusia si muncesc, vin calici, fara bani de multe ori, fara asistenta sociala si fara pensie pe viitor.

  Ma intrebi ce alternativa le propunem in locul CSI? Gindeste-te la Tarile Baltice si ai raspunsul. Si ei au strins cureaua, au platit gazele si au mers in UE si NATO, unde omul e om, are salariu, are pensie, unde poate munci fara sa se teama ca ii fura Olejka afacerea, unde exista justite, proprietatea e sfinta si demnitatea omului, individul e valoarea suprema. Unde este crestere economica si bunastare materiala. Exista materiale pe Internet ale economistilor care explica minunat de ce trebuie sa plecam din CSI. NOI TREBUIE SA NE RAPORTAM LA ALTE VALORI. Noi raminem fara standarde, deoarece sintem cu Rusia, care nu este model economic si democratic. Este un dezastru ca ne tot raportam la valorile postsovietice rusesti, si nu cele euratlantice.

 44. Pentru Stalinus

  Nu, fiecare cerere de aderare la un partid nu este comunicata Ministerului Justitiei? Listele de inregistrare a cererilor se prezinta o data, la inregistrarea partidului. Dar daca ulterior cineva trece dintr-un partid in altul, depune, pur si simplu, o cerere la alt partid si a iesit din primul. Dar primul, daca nu e informat nu stie! Si il considera membru al sau. Pentru ca daca ar fi altfel, evidenta accesibila pentru toti din partea partidelor, intr-un stat in care omul nu este persecutat pentru ca e membru al altui partid decit cel de guvernamint, ar insemna conexiunea la un sistem general, unde orice cerere scrisa azi, inseamna dezactivarea cererii pe care omul o avea la alt partid. Dar asa partidele se lauda ca au cereri si membri, insa NIMENI nu stie daca o persoana sau alta are cerere aici sau in alta parte. Se cunosc mai mult lucrurile doar despre activistii cei mai in fata.

  In actualele conditii o lista comuna poate fi si in plan larg, dar e greu, dar si in plan ingust, intre partidele care ar fuziona imediat dupa alegeri. Pentru ca cei care candideaza, pleaca din functii, depun o cerere d eplecare, a prezinta, in original, la CEC, lasa copia, leapada partidul si muncesc pentru lista comuna impreuna cu membrii de partid. Dupa congres se face fuzionarea si se aleg alte structuri de conducere.

  Astazi, inainte de alegeri, nu putem face congrese, e tirziu si nu se merita, pot avea doar efect electoral. dar cine stie – poate e bine, numai ca, intr-adevar, Ministerul Justitiei si CEC, care stau cu ochii pe oponentii lor si ai PPCD, pot inventa minuni si minuni. Daca, insa, forta ce se uneste ar fi mai mare, e mai posibila forta de opunere si de rezistenta in fata guvernantilor.

  In principiu, aveti dreptate legat de fuzionarea DUPA alegeri cu PL, cu alegerea unui colectiv NOU de conducere cu UN MANDAT UNIC: de a derula etapele fuziunii si ATIT, apoi venind posibilitatea membrilor celor doua formatiuni de a candida. Insa PL nu accepta, deocamdata, nici dialogul in format 4 PL, 2 PNL, 2 MAE.

  Nu este cazul sa spuneti ca daca vom candida pe lista cuiva si legislatia moldoveneasca impune parasirea partidului ca nu avem cadre si ca PNL va ramine dezvelit. Noi vom face cunoscuta componenta Guvernului nostru din umbra dupa care veti putea judeca.

  Legat de dificultatile pe care le comporta candidarea pe listele altui partid, eu cred ca ele sint mai nobile decit sa auzi ca in prezent comunistii umbla prin raioane si difuzeaza cartile scrise de Rosca impotriva lui Filat si Urecheanu sau ca exact comunistii indeamna alegatorii sa voteze pentru ei sau pentru PPCD.

  Pe noi nu ne deranjeaza gura lumii, pt ca stim ce scop curat avem – de a rasturna coalitia monstruoasa PPCD+PCRM si a da oxigen european Moldovei imbicsite de „miresmele” comunisto-pepecediste”.

  Nu cred inca precum ca membrii PL sint gata de sacrificiul de care vorbiti. Eu cred, de asemenea, ca prestigiul PL ar creste prin unirea cu MAE si PNL de 10 ori, dar mi s epare ca ei inca nu sint convinsi de asta.

  Noi sintem gata sa facem un pas inapoi, insa oferta facuta de PNL este un regres, prin lipsa noastra in Parlament s-ar subtia elementul romanesc si proeuratlantic, noi, insa, la aceasta tinem foarte mult, deoarece vrem ca orientarea spre UE si NATOI sa devina ireversibila. Nu avem proverbiala “rinzorbitia moldoveneasca”. Nu uitati ca eu am cetatenia romana si daca ajung in pragul Prlamentului nu voi putea intra daca nu s eva aplica hotarirea CEDO. Pur si simplu, vreau s aplec si eu cu demnitate din functia de presedinte al PNL, sa contribuim la o fuzionare a fortelor liberale, proeuropene si sa asiguram plecarea trupelor rusesti, scaparea de influenta rusa si apropierea de Romania.

  Cit priveste ca Ghimpu a procedat corect in sensul ca PL a decis sa-l trimita pe Salaru la discutii, cred ca nu e chiar asa. Nu e vorba de esaloane inferioare-superioare – haideti sa coborim cu picioarele pe pamint. Problema pare sa fie in presiunea externa si interna asupra PL ca sa accepte coagularea fortelor si, pt ca echipa de baza, nucleul nu doreste, au hotarit sa ne propuna discutii, care sint, de fapt, un ultimatum, pt ca daca nu e asa, PL ar trebui sa accepte discutii in format mai larg, dar asta nu s eface pt ca nu se intentioneaza a se merge mai departe. Ar fi bine sa nu am dreptate. Celelalte sint argumente menite sa fereasca PL de pericolul de a i se periclita pozitia deja adoptata. Dar ar fi bine sa existe, totusi, discutii, chiar daca nu vor finaliza cu ce doreste strict una dintre formatiuni.

 45. E simplu si logic de ce PL nu doreste ca aceste 2 partide sa nu mearga la alegeri=fiindca au numai de castigat niste voturi in plus!D-na Pavlicenco mult succes!

 46. Dna Pavlicenco, Unitate inseamna ca mai multi sa se uneasca in jurul unuia spre a fortifica acea entitate fie ea si politica. Unitatea nu trebuie incurcata cu hora unirii sau lista comuna fie ea si unica. Nu inteleg de ce se mai insista cu lista asta nationala, pentru ca asta este BMD2. Eu apreciez faptul ca PL alege sa vina cu propria sa lista.

 47. Pina acum spuneati ca nu se vrea sa se discute, dar iata PL a demonstrat ca poate lua initiativa doar ca sunt lucruri pe care nu le poate accepta: nu poate accepta imixtiuni de persoane straine in PL, pentru a da peste cap planurile si strategia PL in aceste alegeri. Cred ca este o prudenta sanatoasa, nu avem ce reprosa la PL.

 48. Pentru Ion

  Nu vreau sa supar, dar ma gindesc daca nu e vorba de Bargan – „servilul intransigent”. Oricum, daca Ghimpu nu are curajul, taria, puterea si rabdarea sa discute cu Pavlicenco e bine sa ne gindim – oamenii politici trebuie sa poata discuta sau nu? daca Ghimpu nu vrea sa discute cu Pavlicenco, nu inseamna ca trebuie elogiata atitudinea nepoliticoasa si imatura a PL, care nu-i poate sugera lui Ghimpu ce e bine si ce nu e bine. Asta inseamna ca, de multe ori, ceea ce avem nu sint partide, ci grupari de presiune urmarind unele interese. Sa fie cel national, asta e important, dar si acesta trebuie urmarit, promovat si aparat prin metode democratice, toleranta, capacitate de dialog. PNL demonstreaza din plin asemenea calitati. Noi am pledat mereu pentru dialog si transparenta.

 49. Pentru Andrei

  In general, eu parca am rabdare. Dar sa stii ca eu, la rindul meu, nu stiu daca accept sa fiu pusa in rind cu oricine. Imi stiu pretul care porneste de la munca si activitatea mea. CONCRETA, nu oarecare. Si cind imi vei arata unul dintre iubirii tai politicieni care poate scrie macar 10 la suta ca mine, fie declaratii, fie interpelari, fi Explicare de motive la proiecte de legi, atunci mai discutam. De aceea te sfatuiesc sa mai vorbesti cu oameni care ma cunosc, vino sa discuti cu mine, ca sa nu torni aberatii aiurite pe blogul meu. Ca arati tu foarte prost, nu cel pe care esti platit sa-l ponegresti. Regret cind unele partide au asemenea aparatori murdari ai unor interese ascunse, de fapt.

 50. „..prin lipsa noastra in Parlament s-ar subtia elementul romanesc si proeuratlantic, noi, insa, la aceasta tinem foarte mult..”

  Dna Pavlicenco, care sunt argumentele ca daca vine PL in parlament s-ar putea subtia elementul romanesc daca ei sunt apropierea de Romania si UE? Nu inteleg prin ce va puteti justifica temerea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *