In R. Moldova creste numarul adeptilor unirii cu Romania, ca unica solutie pentru a iesi din zona de influenta rusa si a ajunge, prin modelul romanesc de transfomari europene, intr-un spatiu de normalitate

Comunicare prezentata de deputatul Vitalia Pavlicenco, presedintele Partidului National Liberal in cadrul panelului «Transformarea Spatiului Post-Sovietic. Rolul Rusiei” la cel de-al XVIII-lea Forum economic de la Krynica (10-13 septembrie 2008)

Republica Moldova este situata in sud-estul Europei si are frontiera comuna cu spatiul euratlantic. Avind in vedere ca, istoric, teritoriul R.Moldova este teritoriu romanesc si statul este un al doilea stat romanesc, aceasta pozitie geografica ar fi trebuit sa favorizeze reformele si realizarea aspiratiei, declarate la nivel oficial de la proclamarea Independentei, de integrare in UE.

Evolutiile de dupa destramarea URSS nu au permis, insa, R.Moldova sa-si aleaga limpede si ferm drumul, clasa politica fiind mereu influentata puternic de decidentii de la Kremlin. Strategia rusa a recurs, inca inainte de puciul din 1991, la metode de impiedicare a desprinderii fostelor republici sovietice din URSS. O metoda a fost aparitia zonelor separatiste pe teritoriul lor, menite sa impiedice edificarea noilor state dupa alte principii si modele decit cele impuse sau controlate de Rusia. In acest sens, influenta Rusiei a fost si continua sa fie nefasta, schimbindu-se doar tacticile.

Situatia a fost mereu complicata si prin faptul ca, spre deosebire de statele baltice, care au incetat sa fie victime ale Pactului Hitler-Stalin, avind si traditii de statalitate, R.Moldova trebuia sa-si faureasca un stat in conditiile in care a ramas victima acestui Pact criminal, iar Romania nu a fost Germania de Vest, sa convinga tarile cu democratii liberale consacrate ca poate oferi o sansa de refacere a natiunii romane prin asimilarea teritoriului din stinga Prutului. Problema gagauza si cea transnistreana, inspirate si aparute cu sprijinul Rusiei, pentru a impiedica lichidarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop, in sensul reunirii R.Moldova cu Romania, o pastreaza pe prima drept ostatic al intereselor geostrategice ruse, sprijinite de un stat ce furnizeaza lumii hidrocarburi si reprezinta o mare putere nucleara.

Acesti factori au facut din statele occidentale actori prudenti in relatiile cu Rusia – situatie exploatata la maximum de Kremlin in relatiile internationale. Recent, in cadrul unei conferinte internationale la Chisinau, participanti din sfera puterii si a societatii civile ruse au declarat deschis ca Moscova va persista pe refacerea spatiului sovietic, iar aspiratia R.Moldova de integrare in UE ar putea anula reglementarea transnistreana. Ceea ce inseamna ca Rusia nu doreste nici astazi ca R.Moldova, Ucraina sau Georgia sa devina membre ale UE. Adica, nu accepta transformari profunde de esenta sistemica, pentru a face aceste state eligibile pentru UE si NATO.

Dorinta de accedere a statelor ex-sovietice in NATO dicteaza si politicile aplicate acestora atit de Rusia, cit si de guvernele-marioneta instalate in zonele separatiste. Sint absolut de acord cu Mihail Saakasvili care spunea ca aceasta confruntare din Caucaz nu e intre Georgia si Rusia, ci intre Rusia si Occident. O situatie similara in cazul R.Moldova, care nu se poate rupe de una singura de zona nedemocratica de influenta rusa si obtine retragerea imediata si neconditionata a trupelor ruse din Transnistria, pentru a reintegra statul si a desfasura alegeri libere si democratice pe intreg teritoriul sau.

Retragerea trupelor ruse, stationate ilegal in zona transnistreana sau definirea statutului zonei transnistrene separatiste este dilema si esenta luptei diplomatice de aproape doua decenii intre Vest si Rusia. Clasa politica din R.Moldova pledeaza, in marea sa parte, pentru primatul retragerii trupelor si schimbarea formatului fortelor de pace din zona de securitate, insa Moscova aplica neobosit santajul economic in scopul permanentizarii sale militare in Europa de sud-est, pentru a impiedica avansarea NATO si pentru a controla Balcanii.

Rolul Rusiei in spatiul ex-sovietic a impus o lupta pentru supravietuire in confruntarea dintre realitate si aspiratie, intre aspiratia de reformare si piedicile impuse prin forte de la putere controlate de purtatorii fideli ai intereselor rusesti. Situatia izbucnita in Caucaz demonstreza elocvent ce a mocnit mereu in CSI, falsitatea aspiratiei de a avansa impreuna spre democratie si prosperitate.

Rolul Rusiei in spatiul post-sovietic a fost monitorizat mereu de UE, de SUA, de Consiliul Euopei, de OSCE. Asteptarile occidentalilor ca lucrurile se vor rezolva de la sine s-au dovedit a fi desarte. Mai multi analisti independenti au aratat, repetat, ca statele ex-sovietice avind conflicte inghetate sau potentiale pe teritoriul lor, urmare a implicarii Rusiei, trebuie ajutate – intr-o forma sau alta – mai substantial de catre UE, pentru a nu ramine suspendate “intre Est si Vest”, dar, de fapt, vulnerabile in fata unei Rusii dispuse sa-si demonstreze rolul de centru al unei lumi bipolare. Dovada sint si analizele ce constata tendinta si calculele Rusiei de a forma o Uniune a Europei de Est, ca forta in spatele Kremlinului, doritor sa apara drept o contrapondere Vestului, UE, sperind sa joace si pe lupta de interese dintre SUA-NATO, pe de o parte, si UE, pe de alta parte.

R.Moldova este in pragul unor alegeri de importanta cruciala. Rezolvarea problemei transnistrene dupa un scenariu de federalizare gen Memorandum Kozak-2 si excluderea de catre Rusia si Tiraspol a celorlalti participanti la formatul de negocieri 5 plus 2, in favoarea unui format trilateral Moscova-Tiraspol-Chisinau, ar insemna defaultul independentei si al suveranitatii R.Moldova, un mare pericol pentru securitatea din toata Europa. Este extrem de necesara o pozitie consolidata UE-NATO-SUA-OSCE-CE in fata unor pericole tot mai evidente de destabilizare in Georgia, Ucraina, Moldova. Este adevarat – nici Guvernul comunist de la Chisinau si nici majoritatea parlamentara controlata integral de Presedintele comunist Vladimir Voronin nu s-au mulat pe polticile europene, nefiind alaturi de reformatorii de la Kiev si Tbilisi, neelaboarind pozitii comune in fata Rusiei, ce sprijina autoritatile separatiste. Asta ingreuiaza asistenta UE si a SUA pentru Chisinaul care mai spera, prin actuala conducere, in clementa din partea Rusiei, in ideea de a se mentine cu orice pret la putere. Moldova intra intr-o perioada extrem de grea, de aceea dialogul si sprijinul UE, in primul rind, ar insemna acum o speranta data populatiei-victime a rolului nefast al Rusiei care se implica, la toate nivelurile, in viata politica si publica in R.Moldova. In pofida Conceptiei de securitate nationala, votata de Parlamentul comunist, pentru a face moftul Rusiei, in speranta desarta ca va inceta sa sprijine regimul de la Tiraspol, NATO si SUA trebuie sa ajute Moldova in modernizarea domeniilor vitale ale societatii, modernizare in care s-a angajat partidul de guvernamint, in pofida politicii duplicitare promovate. Alegerile – compromise deja, de pe acum, prin deficitul enorm de democratie in societatea moldoveneasca, a carei conducere comunista copie modelul nedemocratic rus, ar putea fi ultimul test pentru puterea de la Chisinau, dar si un test de adevar pentru structurile paneuropene in aprecierea gradului de democratie din R.Moldova.

Sprijinul din partea unor occidentali pentru realegerea lui Vladimir Voronin la 4 aprilie 2005 in functia de Presedinte al R.Moldova nu a ajutat la europenizarea si democratizarea Moldovei. Nu mai putem permite o asemenea greseala – alegerea Presedintelui in R.Moldova trebuie sa urmareasca scopuri pozitive (democratizare, integrare in UE si NATO etc.), nu scopuri agreate de Kremlinul ce opteaza pentru refacerea URSS.

Republica , la frontiera cu UE si NATO, ar trebui sa fie in spatiul democratic euratlantic. Satisfacerea numarului enorm de solicitari de cetatenie romana din partea cetatenilor R.Moldova, lipsiti de aceasta cetatenie abuziv de regimul comunist sovietic, ar face posibila transformarea R.Moldova intr-o parte a spatiului UE si NATO. In R.Moldova creste numarul adeptilor unirii cu Romania, ca unica solutie pentru a iesi din zona de influenta rusa si a ajunge, prin modelul romanesc de transfomari europene, intr-un spatiu de normalitate. Pentru aceasta, R.Moldova si Romania au nevoie de sprijinul cancelariilor occidentale, care trebuie sa analizeze tot mai serios aceasta solutie, prin care un spatiu, aproape pierdut din calculale occidentalilor, aproape cazut din geografie si istorie, ce risca sa fie nu numai orfanul razboiului rece, dar si orfanul Europei, dar care ridica – tocmai din acest motiv – intrebari tot mai serioase, privind existenta unui stat-problema, ar putea fi asimilat de un spatiu ce isi consolideaza, pe an ce trece, democratia si sistemul de economie capitalist – de un stat european Romania. Ar fi si un act de reparatie istorica, si o urmare fericita a exemplului caderii Zidului de la Berlin, prin care a inceput refacerea Europei.

Krynica, septembrie 2008

Loading Facebook Comments ...

158 Comments

Add a Comment
 1. Pentru George

  Dumneata poti intra in polemici, cu oricine, problema e ca eu am prezentat argumente concrete, documentare, irefutabile, nu?

  Daca romanii nu accepta o Uniune Romania-R.Moldova, atunci ii rugam sa preseze partidele politice sa accepte unirea. Pt ca aceasta Uniune vine si ca o paralela la Uniunea Rusia-Bielarusi, unde Moscova si Tiraspolul vad si Moldova, iar eu si altii ca mine – nu o vad. Forma de Uniune nu afecteaza Romania decit in conceptul expus in Manifestul-Apel de solidarizare a clasei politice din Romania si R.Moldova, expus aici, mai jos, pe blog, pe care chiar va rog sa-l cititi si sa-mi spuneti opinia. Este vorba de un parteneriat strategic bilateral „Pro Europa”. Adica, Romania sa ne ajute sa ajungem in UE, iar in acel moment Uniunea dispare, se anunta diozolvata. Deci ori asa, ori unire, pt ca nu vor comunistii in NATO si UE pentru a nu se regasi acolo toti romanii, ceea ce va insemna sfirsitul antiromanismului, neunionismului, prorusismului si iesirea RM din sfera de influenta rusa.
  Daca nu se vrea asa – atunci facem unirea, dar cum sa o facem intr-un stat cu cetateni neinformati cu buna stiinta, unde nu exista acces la spatiu public de dezbateri?

  Cum pot romanii din Basarabia, carora li s-a luat abuziv cetatenia, sa isi asume, mai intii, OBLIGATIA ca teritoriul sa apartina de drept Romaniei? Cine decide asta? Marile cancelarii, organismele internationale, referendumuri. Si cind e mai bine sa faci referendum – cind oamenii au cetatenie romana sau cind nu au? Cind vor vota oamenii forte proromanesti – cind au sau cind nu au cetatenie romana?

  De ce trebuie Tzara „noastra” sa acapareze un teritoriu de pamant? a trebuie sa-si redobindeasca teritoriile istorice, cele ce i-au apartinut prin vointa lui Dumnezeu si prin curgerea istoriei!

  Aici chiar nu sint de acord ca „basarabenii doresc sa fie niste romani cu stea in frunte, sa fie superiori prin drepturi romanilor obisnuiti”. Sa ma fereasca Domnul! veniti si mergeti in sate si vedeti-i pe basarabenii lasati pe mina rusilor, ca sa vedeti ca i-au transformat in „legume”. Adica propaganda ruseasca, sovietica, si-a atins scopul, din pacate, si acum e nevoie de atita efort si de decenii sa-si recapete basarabenii identitatea, curajul, demnitatea, constiinta nationala. Nu spuneti ceea ce nu stiti. daca sint cum sint e pentru ca au fost abandonati pe mina rusilor antiromani.

  Despre care „nedreptate si mai mare” spuneti? Ca romanii basarabeni isi vor inapoi cetatenia? asta e marea nedreptate? Oare la prima conferinta a comunitatilor romanesti romanii din Basarabia trebuie inclusi la „diaspora” cind ei stau pe teritoriul pe care s-au nascut?

  URSS a luat cetatenia, si Romania nemaisocialista trebuie sa o dea. Daca ar fi cum spuneti – de ce Romania, prin Legea 270 sau 290, restituie costul averilor de care basarabenii au fost deposedati de URSS? Unde e logica si de ce nu merge paralela?

  Daca basarabenii inca nu se doresc romani, este efectul deznationalizarii aplicate de regimul sovietic de factura comunista. Si daca spuneti acum asa, inseamna ca propaganda sovietica si-a facut efectul si asupra romanilor din Romania. Mare pacat!

  Oamenii de rand din Basarabia vor sa fie cetateni romani, dar in privinta asumarii obligatiilor trebuie ajutati prin procesul de democratizare si informare. Nimic nu vine din pod.

  Mai corect ar fi sa spuneti „ceea ce dorim sa facem noi toti impreuna cu acest patrimoniu romanesc numit Basarabia”.

 2. Dupa cum vedem proiectul de uniune interstatala nu este sustinut nici de partidele si cetatenii din Republica Moldova nici de partidele si cetatenii romani. D-a Pavlicenco, cred ca trebuie sa va ginditi bine la acest lucru, pentru ca pare a fi un proiect falimentar ceea ce ar putea duce si la falimentarea proiectului politic PNL.

 3. Decit sa promovati proiectul de unire interstatala mai bine ati pleda pentru revenirea la judete, la acele 10 judete care au fost retransformate in raioane in 2003 de comunisti. Daca spuneti ca sunteti intr-adevar pentru o apropiere de Romania, atunci cred ca schimbarea la fata a administrarii-teritoriale din raione in judete asa cum este in Romania si va reprezenta acea apropiere. Va rog sa-mi spuneti ati facut vreo initiativa in acest sens? Multumesc!

 4. In Romania o propunere de Uniune Interstatala cu oricine este moarta din fasa. Are sorti de izbanda 0. Nu vreau sa mahnesc pe nimeni care a lucrat la un asemenea proiect dar nu va fi luat in seama. Va fi pur si simplu ignorat. Plus ca initiatorii ei vor cadea in derizoriu in Romania.

  Acum aproape 15 ani tot PNL (dar din Romania) a venit cu un proiect la fel de futuristic. Radu Campeanu a venit cu ideea nastrusnica de altfel ca pe functia de Presedinte al Romaniei sa fie propus Regele Mihai. Apetenta pentru monarhie in Romania este mica, iar aceasta „fortare a norocului” arunca in derizoriu initiatorii unui proiect nefezabil. Nu ca nu am fi dorit sa-l avem pe Rege drept conducatorul Romaniei, dar el nu poate avea decat aceasta calitate, nicidecum o futuristica functie de presedinte. Viitorul politic al lui Radu Campeanu a fost distrus din acel moment. Si acum i se reproseaza imensa gafa politica a momentului. PNL-ul a reusit sa treaca peste moment debarcand-ul pe Radu Campeanu.

  E pacat, am vazut ca veti o orientare printre cele mai pro-occidentale din RM. Nu marsati pe idea unei Uniuni Interstatale cu Romania, deoarece romanii nu sunt dispusi sa auda asa ceva. Aduce asta puncte PNL-ului in alegerile din RM?

  Eu ma intreb altceva: Basarabeni ar fi dispusi sa acepte sa faca parte din aceeasi tara cu Romania UNA SINGURA nu doua entitati distincte?

  Dvs. simtiti pulsul poporului. Percepeti o dorinta a basarabenilor catre o asemenea arhitectura? Daca da, stiind ca ar fi in beneficiul nemijlocit al basarabenilor, de ce asteptati ceva de la politicienii romani? De ce credeti ca ar trebui intreprins mai multe actiuni in Romania decat in RM in sensul apropierii? Sau cu ce este vinovat in sine poporul roman de lipsa de interes a basarabenilor catre o eventuala unire, (pentru ca asa cum spuneti, noi romanii din Romania ar trebui sa presam partidele din tara sa accepte Unirea)? Cum sa fortez eu politicianul roman din Romania sa accepte unirea cand ea nu e dorita de imensa majoritate a basarabenilor? Politicienii romani (chiar daca isi urmaresc propriile interese personale) nu vor intreprinde nimic care sa nu fie in acord cu curentul popular al romanilor. Deci daca ei vad ca basarabenii nu marseaza pe o asemenea idee, atunci nu vor avea pe capul de afis al politicii din Romania un asemenea deziderat, iar politicienii nu sustin proiecte neinteresante.
  Sa stiti ca romanii nu resping idea unirii daca basarabenii ar dori asta.

  Ati punctat esentialul in aceasta fraza”dar cum sa o facem intr-un stat cu cetateni neinformati cu buna stiinta, unde nu exista acces la spatiu public de dezbateri?” Nu stiu sa raspund acestei intrebari. Pana la urma un proces natural de apropiere se va produce dar asta nu cred ca din cauza marii dorinte a basarabenilor fata de romani ci datorita faptului ca Romania va deveni mai atractiva din punct de vedere economic. E pacat ca lasati ca acest decalaj sa se adanceasca intre cele doua tari, dar poate tocmai acest decalas sa fie colacul de salvare catre o eventuala unire in viitor. Sa nu va asteptati ca rusii sa ajute benevol RM, nu au facut-o nicicand cu nimeni si nu o vor face tocmai cu RM.

  Dar pana la acel „break even point” ritmurile de decalaj se vor adanci mai mult. Si imi pun eu intrebarea nu e pacat ca Basarabia sa ajunca pana la acel punct?

  Ignorati-mi va rog toate intrebarile mai mult sau mai putin retorice de mai sus. Am sa intreb un singur lucru: De ce basarabenii refuza din start idea reuni cu tara? Ce ii face sa fie reticenti?
  Noi romanii din Romania cred ca nu „va cunoastem foarte bine” si de aceea nu avem un raspuns. George

 5. Pentru socolenco

  Vrem, nu vrem, daca vor veni la guvernare in Moldova forte proromanesti, proeuropene, proiectul uniunii interstatale se va aplica, intr-o forma sau alta. Vom traui si vom vedea. dar daca acest proiect nu merge, sa zicem, Unirea cu Romania nu merge – care e solutia?

 6. Pentru socolenco

  Aveti dreptate cu judetele. Dar nu cred ca un Urecheanu ar pleda aceasta, la fel cum nu cred ca Diacov, Braghis, Rosca, Urecheanu ar vota in Parlament pentru accesul la demnitati publice pentru cei cu cetatenie dubla. As vrea sa ma insel.

 7. Pentru George

  Admitem ca proiectul Uniunii Interstatali va ramine mort. care proiect, credeti, va fi viu? Va spun eu – nici unul. Am raspuns mai jos – daca vin forte democratice nationale la putere la noi, tot acest proiect il vor promova, intr-o forma sau alta, chiar daca nu-i vor spune asa. Vin acum d ela calarasi. O persoana de prin sfera sociala imi spune: nu va imaginati citi oameni vin si renunta la pensia moldoveneasca si merg si isi fac pensii in Romania. Stiu din surse sigure ca multi isi fac repatriere, chiar daca nu au mari prorietati in Romania, dar isi fac resedinta, pensii si supravietuiesc. Asta e ceea ce scriem noi in manifestul-Apel de solidarizare nationala, postat pe blog. Va rog sa-mi spuneti concret daca l-ati citit. Astept o confirmare, dupa care apoi sa-mi spuneti ce credeti despre asta.

  Ma intrebati daca ‘basarabeni ar fi dispusi sa acepte sa faca parte din aceeasi tara cu Romania UNA SINGURA nu doua entitati distincte?” doar pentru ca nu ati citit documentul. Eu cred ca, in prima faza, ar accepta. dar Uniunea se termina cind noi ajungem in UE. Alta varianta este unirea, sa devenim imediat parte a NATO si UE. Ce credeti despre asta?

  Astazi un coleg al meu a stat d evorba cu o persoana foarte importanta adineaori in MAE al RM. Imaginati-va ca a spus ca nu mai exista alta solutie pentru RM decit Unirea cu Romania. Si oamenii de la tara incep s aspuna ca nu vad nici o iesire si s euita la romani ca la europeni, ca la oameni liberi, nu ca la jandarmi care bat. Mai circula lumea, mai vede. Asta e pulsul poporului adus la starea de animal de catre comunisti, preocuopat doar sa nu moara de foame.

  De ce cred ca ar trebui intreprins mai multe actiuni in Romania decat in RM in sensul apropierii? Pentru ca oamenii neinformati din RM, cind aud, totusi, un mesaj de grija, mai cald din partea lui Basescu, s etopesc d emindrie ca nu sint ai nimanui. Nu aveti d eund esti acest sentiment, pentru ca va lafaiti (in sensul bun) in romanism, iar la noi pentru asta te persecuta.

  Poporul roman e vinovat de lipsa de interes a basarabenilor catre o eventuala unire (pentru ca asa cum spuneti, noi romanii din Romania ar trebui sa presam partidele din tara sa accepte Unirea) pentru ca sefii poporului roman au lasat basarabenii pe mina rusilor si inca s efac a uita asta, chiar daca a fost o conjunctura geopolitica. Si basarabenii au fost supusi canibalismului, deportati si aruncati in Siberii de gheata, bagati in grpoi cu var, scosi din serviciu, cei reveniti din Siberia nu aveau dreptul s ase reaseze cu traiul in satele de bastina si multe altele. Nu abordati chiar atit de superficial tragedia basarabenilor lasati pe mina lui Stalin.

  Politicianul roman din Romania trebuie s amanifeste o atitudine intelegatoare, de sprijin, de prietenie, de condescendenta pentru romanii basarabeni dezmosteniti si deznationalizati cu buna stiinta de bolsevici, comunisti. vazind asta, basarabenii vor reindragi romanii transformati de comunisti in dusmanul basarabenilor.

  iar pentru ca imi spuneti ca ‘politicienii romani (chiar daca isi urmaresc propriile interese personale) nu vor intreprinde nimic care sa nu fie in acord cu curentul popular al romanilor” tocmai de aceea trebuie s aii forteze membrii partidelor, oamenii simpli si mai implicati, care au simtul de fraternitate cu basarabenii.

  Mie sa nu-mi spuneti de Rusia, ca stiu pe propria piele ce e asta. dar care e folosul ca va puneti intrebarea „nu e pacat ca Basarabia sa ajunca pana la acel punct?” E pacat, dar intrebati-va ce face Romania sa ajute? Nu ar putea exista pe un canal romanesc o emisiune-doua saptaminal despre ce e in Basarabia? Se poate. dar nu este. De ce?

  Mi s epare ca am tot raspuns intrebarii „de ce basarabenii refuza din start idea reuni cu tara? Ce ii face sa fie reticenti?” Procesul de deznationalizare la care au fost supusi metodic de regimul comunist. Sperirea tuturor cu propaganda bolsevica despre romani, ca si nt dusmanii nostri, interesul ascuns indaratul la asta al rusilor si comunistilor de a ne lua averile si paminturile, dar si dezinteresul romanilor pentru basarabeni, superioritatea si indiferenta cu care sint adeseori tratati, nerabdarea romanilor de a intelege aceste lucruri, frica romanilor in fata rusilor, lipsa de caracter a multor romani politicieni in a da mesaje de sprijin basarabenilor, lipsa de vointa de a reda cetatenia. netinerea de multe ori d ecuvint a romanilor in afaceri s.m.a. Am fost sincera. dar nimic din astea nu ma face pe mine sa nu fiu romanca. Sint romanca si sint mindra ca am tara si natiunea mea romana. Si am demonstrat-o din 1992, cind nu stiam de vize, zona Shengen, altceva. pentru asta am fost data afara din functia de prim-director-general-adjunct al Agentiei Moldova-pres. dar, slava Domnului, nu am murit. Au murit si mor cei care m-au eliminat. Mor politic, social, profesional, moral.

  Da, voi, romanii din Romania, nu „ne cunoasteti foarte bine”, de aceea nu aveti inca un raspuns. Insa cu rabdarea trecui si marea, iar cu raul – nici piraul.

 8. „Eu cred ca, in prima faza, ar accepta. dar Uniunea se termina cind noi ajungem in UE.”

  Cum adica se termina? Adica nu mai este necesara?

 9. L-am gasit, l-am citit si va spun sincer ca …. SUNT MAHNIT.

  Dar mai mahnit sunt de faptul ca afirmati, si sunt convins ca stiti ce spuneti ca ”daca vin forte democratice nationale la putere la noi(adica in Basarabia), tot acest proiect il vor promova, intr-o forma sau alta, chiar daca nu-i vor spune asa.”

  Da, e dureros. Inteleg ca oricum destinele noastre sunt diferite si le doriti a fi diferite, asa cum spuneti – indiferent care dintre fortele democratice nationale din RM vine la putere.

  Eu nu pot spune decat ca nu sunt in asentimentul acestui concept. Eu vreau ca Romania mea sa fie una singura.

  OK, daca asa vedeti dvs. singurul proiect viabil, va doresc succes. Cu respect George

  PS Am recitit de nenumarate ori si apreciez deosebit penultimul paragraf, este incredibil ce urme a lasat sovietizarea ultimilor 70 de ani!

 10. Pentru George

  George, tu spui: „De ce basarabenii refuza din start idea reuni cu tara? Ce ii face sa fie reticenti? Noi romanii din Romania cred ca nu „va cunoastem foarte bine” si de aceea nu avem un raspuns.”

  Ei bine in privinta noastra a mai spus mai sus si d-a Pavlicenco, dar iata am sa incerc sa raspund in locul tau odata ce spui ca inca nu ai raspuns. Raspunsul este acela ca Romania, INCA se mai teme ca Basarabia sa nu fie un cal Troian a Rusiei si sa rupa bucata de Moldova care este in componenta Romaniei. Poate am fost prea direct, dar spune si tu daca nu e asa. Romanii se tem de basarabeni si de asta mai bine prefera ca sa ne injoseasca acum ca mai apoi sa nu putem ridica nasul. Nu stiu daca este o tactica foarte buna, pentru ca pe termen lung si la noi se va simti o inviorare economica, poate nu chiar in timpul apropiat, dar peste vreo 10 ani sa zicem si atunci, cind romanul din Romania va ramaine cu deprinderea de a tot jigni pe basarabean, atunci sa vezi ca nu o sa mai mearga asa si vor fi nevoiti sa-si mai revada din atitudinea fata de noi. Cred ca ar trebui sa se inceapa lucru in privinta asta chiar de pe acum, pentru ca eu pesonal nu suport nici o atitudine aroganta la adresa mea, ori priviri de sus fie asta rus ori roman, nu conteaza. Pentru ca nu poate fi la infinit problema in basarabean orice nu ar fi. Este si margine la toate si de asta trebuie sa adoptati cit mai rapid un comportament respectuos. Eu nu jignesc pe nimeni din Romania si nici nu vreau ca cineva de acolo sa ma priveasca cu rezerva cind stiu ca nu e nici o diferenta intre noi. Trebuie sa lasam emotiile, precum ca ee da tu vorbeti rusa, dar mie asta nu-mi place. Place nu place, este o limba straina si nu o vorbesc decit cind am nevoie. Si nu cred ca asta trebuie sa fie temei pentru deranj la roamani. Poate ca am fost prea detaliat, dar am vrut oricum sa stii si asta.

 11. Pentru Gheorge
  Da , Georghe, tu vrei ca Romania ta sa fie singura asa cum este ea .Dar si eu , cetatean basarabean vreau ca Romania mea sa fie tot asa singura cum este .Dar sa fiu si eu in romania mea cu tot neamul meu . BNici DVS si nici altcineva nu poate sa-mi interzica sa-mi doresc acest lucru. Eu si neamul meu santem Romini si punctum. Dar de ce azi Romania este a mea numai in vis? Au decis cumva perintii mei sau parintii parintilor mei sa refuze ca noi suntem ai Romaniei?Atunci cum vezi tu alta cale de impacatre a sufletelor noastre si de ce tu poti vrea si noi nu putem?Crezi cumva , ca nu este destul de lucru , suntem cumva niste calici , pe care v-a trebui sa ne intretina cineva?Toate popoarele au si calici si au si datoria sa aiba grija de ei . Si noi nu avem mai multi!
  Sau crezi ca romanii basarabeni sunt niste lenesi?
  Iti respect punctul de vedere , dar nu uita ca si al nostru este la fel.Problematic este cum sa se adevereasca si realizeze ce dorim noi?
  Ori avind parerea , care ati expus-o , nu va mai intereseaza , ca……..”singele apa nu se face? Mai ghinditi-va, incercati sa va imaginati , ca DVS sunteti in locul nostru si noi in locul DVS.Ati ghindi la fel sau ca si noi?

 12. Pai eu daca as fi in locul vostru SI AS FI UN BUN ROMAN nu as dori nici in ruptul capului federalizarea, autonomizarea si fragmentarea Romaniei.

  Nu as accepta enclavizari si separatisme pentru constructia unei UNIUNI Interstalate intre doua Romanii, una mai mare si una mai mica.

  Draga Vertical, cand am afirmat eu in comentariile mele ca nu as dori ca Basarabia sa faca parte INTEGRANTA din Romania?
  Asta o accepta tot romanul din Romania. Dar nicicand nu va accepta tot romanul din Romania sa creeze cu oricare vecin al sau fie ca se numeste RM fie ca se numeste Ucraina, Ungaria, Serbia ori Bulgaria o Uniune, subliniez intre parti distincte.

  Asta nu va accepta nicicand nici macar ca se numeste RM.

  Deci, sa fiu mai clar inteles: Daca populatia Basarabiei doreste ca acest teritoriu numit Basarabia sa fie incorporat in Romania atunci nici un roman nu va va considera cu nimic mai inferior decat oricare alt roman din prezentele regiuni ale Romaniai. Daca insa doriti o negociere de orice natura cu Romania, prin uzurparea caracterului acestei tari (cititi primele cuvinte ale Constitutiei Romaniei) atunci eu va spun sa va vedeti de treaba in uniuni cu cine poftiti.

  Nu inteleg de ce ai adus in discutie notiuni precum calic, intretinut si lenes? Ce legatura are ce am afirmat eu pana acum cu faptul ca cineva ar fi intretinut? Cine sa fie intretinut?

 13. http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=1

  ARTICOLUL 1
  (1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

  Repet, este UNITAR si INDIVIZIBIL Deci nu e vorba de 2 unitati divizate dar unite intr-o UNIUNE.

  Sa stiti ca Basarabia privita ca parte integranta in componenta Romaniei este acceptata de TOTI Romanii. Problema este aceea sa stiti ce doriti.

 14. Imaginile cu cladirile din postfata site-ului sunt din Bucuresti:

  1 Cladirea teatrului Bulandra de pe Splai Cladire in stil francez ce pastreaza aerul vechiului oras.

  2. Intrarea vechii cladiri a Operei, daramata fiind bombardata de nemti (deci nu mai exista acum) dar reconstruita ca o falsa fatada a unui mare hotel iar cladirea din spatele ei (cea care are un ceas deasupra) adaposteste magazinul Muzica iar la parter este B1TV.

  3 Cred ca ultima cladire din dreapta, este situata pe Strada Doamnei vis a vis de fostul sediu al Marmorosh Bank (BRD-GSG).

 15. George, dar uite ce spune art. 2:

  ARTICOLUL 2
  (1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.

  (2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

  Deci cum explici acest articol? Eu cred ca aici se are in vedere ca daca Basarabia de ex. s-ar uni cu Romania, si atunci am fi o tara, atunci suveranitatea Moldovei intregite poate fi hotarita de moldoveni atit din Romania cit si moldovenii basarabeni, nu?

  „Daca insa doriti o negociere de orice natura cu Romania, prin uzurparea caracterului acestei tari (cititi primele cuvinte ale Constitutiei Romaniei) atunci eu va spun sa va vedeti de treaba in uniuni cu cine poftiti.”

  Uite, nimeni nu doreste sa urzupe Romania, dar am spus si mai sus, Romania si romanii inca se mai tem ca noi basarabenii am fi un Cal Troian asa cum am spus mai sus. Si stii unde am gasit asta? Pai, iata ca tocmai la o emisiune romaneasca in care a fost invitat Iurie Rosca. Poftim link-ul
  http://www.youtube.com/watch?v=51dmTcsrl5w&feature=related

  Priveste atent in partea de jos a ecranului ce scrie: Basarabia – Calul Troian? Deja este clar ca se subintelege a cui cal, a Rusiei as crede eu se are in vere. Pai iata eu cind am vazut asta, pentru prima oara am inteles ceea ce am spus mai sus, precum ca romanii INCA se tem de basarabeni ca am fi un cal troian. Eu niciodata nu m-as fi gindit ca romanii ne-ar considera astfel.

  „Pai eu daca as fi in locul vostru SI AS FI UN BUN ROMAN nu as dori nici in ruptul capului federalizarea, autonomizarea si fragmentarea Romaniei.”

  Uite, in cazul asta cu transnistria nu sunt de acord sa fie nici un fel de transnitrizare, ei nu au nici un temei macar istoric, dar cred ca Moldova fiind inca din timpurile istorice o tara aparte, atunci cred ca ar avea dreptul la auto determinare. Eu nu spun ca pledez pentru asta, dar spun ca ar trebui sa aiba cel putin dreptul la asta. Si apoi asta nu inseamna federalizare, ci formarea si restabilirea tarii Moldave fie asta in cadrul Romaniei Mari, ori fie o tara aparte numita Moldova. Va fi o a doua tara romaneasca. Dar stiu ca asta nu ar accepta nici in ruptul capului romanii din Bucuresti de ex. Pentru ca ei acum oricum va considera pe voi, cei din moldova mai prejos, asta o stiu fara sa confirmi ori infirmi, si moldovenilor le place sa se numeasca moldoveni anume pentru a se distinge, si mai stiu ca se obisnuieste sa se spuna numele celor mai distinsi oameni ai romanitatii care vin anume din Moldova: Stefan cel Mare, Eminescu, si altii.

  Dar ia spune tu, esti de acord ca Moldova care a fost impartita in doua de rusi sa fie restabilita? Fie asta in cadrul Romaniei Mari ori ca tara aparte. Mersi!

 16. Pentru George

  Eu chiar nu inteleg aceasta logica promovata anterior de PPCD si PL. De ce – prin Uniunea Interstatala Romania-Republica Moldova – s eafecteaza caracterul unitar si indivizibil al statului? Moldova declara ca face parte dintr-o Uniune in care intra IN CORPORE Romania, se fac transformarile si omogenizarile respective pentru ca si noi, astia d epeste Prut, sa devenim eligibili pentru UE, apoi am intrat in UE si s-a terminat cu Uniunea Interstatala. Explicati-mi – unde e vorba de fragmentarea Romaniei? Cititi, inca o data, acest document.

  MANIFEST-APEL PRIVIND IMPERATIVUL SOLIDARIZARII NATIONALE

  Acest document, adoptat la 3 martie 2007, a fost remis presedintilor de partid, Presedintiei si Guvernului din Romania.

  Teritoriul Basarabiei si al Transnistriei – o aschie de pamint cu populatie romaneasca, rupta de mai multe ori, prin forta armelor, din contextul etnocultural si politic firesc, supusa unei deznationalizari dure pe parcursul a circa doua secole de ocupatie straina, – a rezistat si a dainuit in timp. Acest miracol a devenit deosebit de evident la confluenta anilor 80-90 ai secolului trecut, cind a luat avint, in Republica Moldova, Miscarea de Eliberare si de Renastere Nationala. Statul Republica Moldova a devenit independent in urma imploziei URSS, dar si gratie angajarii sutelor de mii de romani-moldoveni intr-o veritabila revolutie de eliberare nationala, ce a pus capat unei dominatii straine de secole. Redobindirea constiintei de neam, decolonizarea totala si revenirea acestui spatiu in familia europeana necesita un efort colectiv de lunga durata, conjugat cu o inteligenta politica aparte. Astazi, dupa 15 ani de la proclamarea Independentei, Republica Moldova, afectata de o profunda criza identitara interna, situata intr-o zona geopolitica disputata, se zbate intre un trecut tragic si un viitor incert.

  Partidul National Liberal din Republica Moldova este constient ca grava problema identitara, situatia politica si economica deplorabila ale celui de-al doilea stat romanesc, rezultate din politicile coloniale sovietice, continuate de regimurile neocomuniste dupa 1991, stationarea trupelor rusesti de ocupatie pe teritoriul Republicii Moldova, existenta unui teritoriu ocupat de un regim terorist, sprijinit de Moscova si necontrolat de Guvernul de la Chisinau, au facut din Republica Moldova un stat-problema. In aceste conditii, Republica Moldova nu dispune de suficiente resurse interne pentru depasirea starii de criza permanente. Este nevoie de o asistenta internationala in stare sa readuca Republica Moldova pe orbita civilizatiei europene. Cel mai firesc sprijin al efortului de europenizare a Republicii Moldova poate veni din partea Romaniei.

  In acest context, Partidul National Liberal se declara consternat de declaratiile tot mai agresive, in stilul razboiului rece, proferate la adresa Romaniei, de catre conducerea comunista de la Chisinau, care nu are nici un merit in edificarea Republicii Moldova ca stat. Comunistii si liderii lor au stat, in cel mai bun caz, in expectativa, in momentul proclamarii independentei statale a Republicii Moldova. Erijarea lor astazi in statalisti consecventi nu este nimic altceva decit o farsa in stil traditional comunist. De fapt, promovind conceptul moldovenismului vulgar si romanofob, comunistii moldoveni sugruma si farima de statalitate ce a mai ramas intr-o societate depopulata prin politici economice falimentare, favorizind tendintele de ancorare a Republicii Moldova in spatiul geopolitic eurasiatic, cultivat cu mult sirg de catre cercuri politice revansarde din Rusia. PNL invita partidele democratice si proeuropene din Republica Moldova sa se solidarizeze in scopul opririi acestui proces distructiv pentru perspectiva europeana a statului nostru.

  In toti acesti ani, guvernarile de la Chisinau au ratat posibilitatile de a merge impreuna cu Romania pe calea integrarii europene. Cu mici exceptii, acestea au preferat sa promoveze politici antiromanesti. In consecinta, Romania a devenit membru NATO si UE, in timp ce Republica Moldova a alunecat in mod grav spre statutul rusinos de cea mai saraca tara din Europa. Acesta este rezultatul logic al politicii comuniste, dominate de instincte antiromanesti.

  Si tot in acesti ani, Romania a tinut cont mereu de reticenta – chiar de ostilitatea – guvernarilor de la Chisinau, rezervindu-si rolul de a contribui la educarea tinerei generatii, de a fi avocat pentru admiterea Chisinaului in diferite aranjamente europene, de a ajuta in proiecte economice cind nu exista, pur si simplu, o alta solutie. Spre deosebire de oficialii de la Chisinau, sutele de mii de cetateni ai Republicii Moldova, care au beneficiat, in acesti ani, de asistenta materiala si umanitara a statului roman, ramin profund recunoscatori pentru ajutorul dezinteresat, oferit in spiritul relatiilor dintre frati. Prin aceasta perspectiva, politica sincera a Bucurestilor devanseaza constant propaganda antiromaneasca, fapt ce ii irita enorm pe stabii comunisti de la Chisinau.

  Partidul National Liberal din Moldova considera ca acum, odata cu revenirea definitiva si plenara a Romaniei in spatiul euroatlantic – sigur si solidar -, a sosit si momentul solidaritatii etnoculturale romanesti, ca unica sansa pentru a se oferi si Republicii Moldova un viitor civilizat cert. Doar aceasta asistenta, care trebuie sa devina permanenta, coroborata cu strategiile Uniunii Europene, ar putea readuce si al doilea stat romanesc in comunitatea euroatlantica. Constiinta unui asemenea obiectiv nu poate fi impiedicata de nici un fel de manifestari antieuropene si antiromanesti, la care se deda conducerea antinationala de la Chisinau, votata de o populatie insaracita cu buna stiinta de catre o grupare interesata doar de pastrarea, cu orice pret, a puterii si a propriilor privilegii economice.

  Guvernarea comunista de la Chisinau a legalizat cetatenia dubla pentru a amplifica afluxul de bani de la propriii cetateni, plecati la munca in strainatate. Unicul export profitabil al Republicii Moldova sub guvernarea comunista a devenit cel al bratelor ieftine de munca. Insa politica de depopulare a Moldovei a adus si efecte nebanuite de catre comunistii romanofobi. Pentru cetatenii Republicii Moldova, Europa se asociaza tot mai mult cu Romania, cu cetatenia romana. A deveni cetatean roman inseamna a deveni parte a unei democratii europene, a sistemului cu reguli ale economiei de piata, bazate pe respectarea neconditionata a legii. Aceste practici creeaza precedente extrem de periculoase pentru dominatia regimului politic autoritar de la Chisinau, pentru traficul de influenta si ingerintele protectioniste ale politicului in viata economica din Republica Moldova. In asa fel, romanismul echivaleaza pentru comunistii moldoveni cu deplasarea discursului proeuropean din zona demagogiei politice in zona realizarii practice. Iar aceasta, la rindu-i, echivaleaza cu pierderea puterii politice. In acest sens, comunistii sint sortiti, prin definitie, sa ramina romanofobi incorigibili.

  In fata pericolului permanentizarii crizei cronice, care a afectat Republica Moldova, Partidul National Liberal din Moldova vine cu un proiect special – politic, social-economic si cultural -, numit Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova. Acest proiect poate fi infaptuit cel mai lesne prin semnarea, intre Romania si Republica Moldova, a unui tratat interstatal de fraternitate si de parteneriat european privilegiat, ce ar avea ca scop major integrarea plenara a celor doua state romanesti in UE. Este un proiect de europenizare, de utilizare cit mai rationala a resurselor Uniunii Europene, in scopul modernizarii rapide a acestora si recuperarea raminerii in urma a Republicii Moldova. Prin cresterea economica si reformele promovate, Romania si-a demonstrat capacitatea de a onora standardele europene. Urmarea exemplului ar aduce si Republica Moldova, in urmatorii zece ani – 2008-2018 -, la standardul de viata din UE.

  Adresam Guvernului roman propunerea de a initia un program de fluidizare reciproca a informatiilor intre doua maluri ale Prutului, ceea ce ar conduce la o cunoastere mai buna in Romania a realitatilor din Republica Moldova, de a incuraja depasirea tabuizarii temei Basarabiei. De asemenea, PNL-Moldova pledeaza pentru o relatie financiara total transparenta intre Bucuresti si Chisinau, care sa fie reluata de la zero. Actiune ce ar trebui precedata de publicarea intregii asistente acordate in 15 ani prin diverse proiecte ONG-urilor sau altcuiva din Republica Moldova, pentru a se evita specularile politice. In Republica Moldova, exista banueli ca acei bani au servit la imbogatirea unora ce nu-si pot justifica averile, dar care au devenit azi aliati ai comunistilor si incrimineaza asistenta financiara romaneasca exact celor care nu au participat la procesul de “facere de averi din afacerea profitabila a romanismului”. “Miinile murdare” nu trebuie sa discrediteze nobila idee de reintregire a neamului.

  PNL-Moldova pledeaza pentru necesitatea conjugarii eforturilor clasei politice romanesti de pe ambele maluri ale Prutului pentru edificarea noastra in comun asupra mai multor aspecte spinoase ale relatiilor moldo-romane. Partidul National Liberal din Moldova – prin identitatea, scopurile, conceptele si actiunile sale – incearca sa creeze un precedent de omogenizare a infrastructurii politice din cele doua state romanesti care, in cadrul UE, isi vor realiza idealul de unitate nationala.

  In viziunea PNL-Moldova, conceptul Uniunii Interstatale Romania—Republica Moldova ar putea include formarea etapizata a organelor de coordonare a politicilor acestei structuri, intre care o Adunare Parlamentara, formata din cite treizeci de deputati din ambele state, ce se vor intruni in sesiuni periodice la Bucuresti si Chisinau si care se vor preocupa de armonizarea si omogenizarea legislatiei Republicii Moldova cu cea a Romaniei, de Bugetul special al Uniunii Interstatale. Totodata, Comisia Executiva interstatala, ce si-ar putea avea oficiul central la Iasi si ar fi formata dintr-un numar egal de reprezentanti ai Guvernelor Romaniei si Republicii Moldova, ar putea avea, in sfera sa de coordonare, executarea Bugetului comun, politicile de apropiere a Republicii Moldova de UE, obtinerea si realizarea unui mini-plan Marshall pentru solutionarea conflictului transnistrean si reabilitarea social-economica postconflict a R.Moldova, identificarea proiectelor de asistenta financiara internationala pentru Fondul de pensionare al celor doua state romanesti. Casa Sociala Interstatala ar putea promova unificarea sistemului de pensionare a cetatenilor din cele doua state si gestiona fondurile de pensii sociale.

  Acest concept va fi dezvoltat de Partidul National Liberal din Republica Moldova pentru a fi propus Parlamentului de la Chisinau. Totodata, ar fi de un real folos – pentru a reda o speranta romanilor, dar si tuturor celorlalti cetateni ai Republicii Moldova, ca si pentru a sensibiliza Occidentul asupra unei asemenea oportunitati, pentru a rezolva o grava problema din sudul Europei de Est – declansarea de discutii politice intre reprezentantii clasei politice de la Chisinau si de la Bucuresti. De vreme ce Romania declara ca politica sa va ramine neschimbata fata de Republica Moldova, fiind incadrata in standardele democratiei si ale respectarii drepturilor si a libertatilor omului, orice discutii si negocieri spre binele oamenilor isi au dreptul la viata. Guvernarile se perinda, iar poporul ramine. PNL-Moldova crede ca a venit timpul pentru a se face mai multa dreptate istorica acestei parti a poporului roman, care inca nu-si gaseste locul si destinul intr-o Europa tot mai unita.

  Adoptat in sedinta din 3 martie 2007 a Delegatiei Politice Nationale a Partidului National Liberal din Republica Moldova

 17. Pentru socolenco

  Mersi pentru comentariul destinat lui George. Eu gindesc la fel si am incercat sa ii explica, dar nu pricep nici eu de ce el intelege total altfel. Nu inteleg argumentele in favoarea ideii sale. Poate numai ca daca noi, ca stat, am face un parteneriat strins cu un alt stat, in cazul dat Romania, am risca niste miscari nedorite din partea ungurilor. Insa eu cred ca si ungurii din Romania trebuie sa doreasca reintregirea Romaniei, sa fim cu totii gramada cei de pe teritoriile romanesti. Ce ar avea ungurii impotriva? Ungaria a ajutat Romania, adica nu doar pe ungurii din Romania, sa intre in UE, acum Ungaria si Romania ar fi bine sa ne ajute pe noi, R.Moldova (cu sau fara Transnistria, deocamdata, ca nu te pui cu acest colos rusesc), sa intram in UE. Pt ca exact asta face Rusia – prin tara Transnistria, legata de git, ne tine pe loc, sa nu ne apropiem nici de Romana, nici de NATO, nici de UE.

 18. Exact aceasta intrebare i-am pus-o prietenului meu de la Arad acum 4 ani in urma:
  -„Dar ia spune tu, esti de acord ca Moldova care a fost impartita in doua de rusi sa fie restabilita? Fie asta in cadrul Romaniei Mari ori ca tara aparte.”
  Apoi vreau sa spun ca a sarit ca fript si mi-a spus urmatoarele:”Pai daca Moldova pretinde sa fie tara aparte,imediat vor cere si maghiarii sa fie tara aparte.In acest caz se farimiteasa Romania,va dati seama doamna, ce vorbiti?”

  Iata aici este temerea cea mai mare a romanilor din Romania.

 19. Fals Socolenco, Cat se poate de fals.

  Pct 1 si 2 din art. 2 spun ca suveranitatea statului nu se pune in discutie de un grup de persoane ci prin organele sale constitutive. Mai simplu – nici un grup de persoane dintr-o regiune nu poate hotara asupra suveranitatii statului in integralitatea sa. Hai sa o spunem pe sleau –acesta articol a fost introdus pentru acele zone locuite de unguri, astfel incat ei sa nu poata decide asupra integralitatii teritoariale ale tarii.

  Aaaa, daca marea majoritate a romanilor spune ca doreste stirbirea integralitatii si suveranitatii Romaniei asta e altceva.

  Deci, rastalmaciri de genul celor mentionate de tine cum ca moldovenii din Romania ar putea hotara ei singuri este mai mult decat o fantasmagorie. Cred ca ai retinut ca si eu sunt tot moldovean din Romania si iti spun cu cea mai mare sinceritate ca romanii din Moldova romaneasca nici macar nu-si pun o asemenea problema pe care ti-o pui tu. Vin-o sa-i cunosti, ai sa constati ca ei nu-si spun moldoveni decat pentru a se localiza, ci isi spun romani, si nu nutresc uneltirea impreuna cu basarabenii asupra integritatii tarii.

  Pai, prin astfel de uneltiri basarabenii si Basarabia ajunge sa fie receptionata in tara drept Cal Troian. Cum puteti crede ca ati putea propune moldovenilor din Romania punerea in discutie a suveranitatii tarii, ori propunerea de creare a unei uniuni cu o fosta parte componenta a tarii?

  Numai modul in care pui problema (ultima intrebare) ma face sa cred cu tarie ca intradevar asta doresti, si faci parte din ceea ce se numeste transnistrizarea Romaniei.
  Da, atunci pot spune cu mana pe inima ca Basarabia este calul trioan de care vorbesti.

 20. pentru Gheorge
  De unde am luat expresiile de calic s.a.m.d? Din imaginatia mea sanatoasa chimd ma simt umilita pe mine si alti romani ca mine si ca romanii din Romania.
  Starea lucrurilor este cum este.Ca intotdeauna romanii basarabeni au avut de suferit pe nedrept tot nu poti contesta.
  /Stim ca si romania a avut mari suferinte si rog sa nu comentam/
  Acum daca ne ghindim bine si urmam sfaturile unora , poti fi sigur , ca daca mai dureaza in timp , problema va dispare odata cu disparitia ultimului roman din Basarabia…De zeci de ani imperiul rus a depopulat de romani Basarabia prin diversa metode.Au „diluat” romanii cu tot neamul de alte popoare ,construind case pentru cazarea permanenta a lor.Au promovat cu buna stiinta in scoli si in general , ca metisii se nasc mai destepti decit copiii din singe al unui singur popor.Noi am crescut din parinti deja educati in acest model de a fi.Stramosii unul cite unul pleaca in lumea celor drepti. Deacea , cei care constientizam , devenim tot mai putini si strigam la cer sa fim ajutati, sa nu disparem…Dar tu spui ” ca atunci , cind v-or dori romanii din Basarabia…”
  Toti absolut / sa se inteleaga , ca sunt multi care nu stiu/ nu pot sti ce doresc . Dar astazi suntem la rascruce si in fata noastra avem o singura intrebare: „Sa fim ori sa nu fim?”
  Deacea , ca si o punte de trecere a acestei nedreptati credem , ca pentru un inceput, orice aprofundare a relatiilor / economice, culturale…/ ne apropie . Uniunea interstatala ar fi o formula de inceput , ca orice inceput.Pasii urmatori pot fi facuti dupa primul pas. Si eu cred ca este foarte important sa facem primul pas. Urmatorii pot fi mai usori , daca stim bine cum sa-i pasim .Intre timp …trebuie sa se schimbe multe.Doresti de pe bloguri sa stii tot? Nu poti intelege , ca avem presiuni violente pentru orice ghindire , uneori , care nici nu ai dovedit sa o spui nimanui?
  Privind discutiile despre Moldova mare s.a.m.d. consider , ca nici in vis nu voi aborda in felul acesta problema.Mai bine martir nefericit, decat tradator de neam, cu toate neintelegerile lui….
  Eu , Gheorghe / nu te supara/ , ma consider mai roman ca tine.Pentru ca fiind tu acolo, peste Prut , ne arati cu degetul si spui…no-no-nooooo! Dar eu fiind aici ,in Basarabia, iti spun DA-DA-DAAAAAAAAAAAAA! Pentruca eu iubesc Romania cu toate problemele ei .Pentruca eu iubesc Romanii asa cum sunt ei dati de Dumnezeu! NE-CON-DI-TI-O-NAT!! Si ma simt respectata de toti romanii de dincolo de Prut , pe care i-am cunoscut.Si cunosc toata rominia prin intermediul oamenilor de inalta calitate, pe care ii cunosc.Si cunosc multi-multi-multi.
  In discutiile la aceasta tema romanii ,pe care ii cunosc eu , judeca ca si mine.Ei vad problema ca si mine. Doresc sa se intimple acelasi lucru . Ei Constientizeaza , ca v-a fi foarte greu de ajuns la o Uniune interstatala Romania-Republica Moldova , dar considera acest prim pas bun .Atit timp chit alt pas mai bun nu se vede. Si nu este timp de discutat idea finala de „doua state – un popor”.Aceasta idee poate fi sustinuta numai de cei , care nu pot dormi fara putere in Stat.Acei , care nu pot face altceva , decat sa se foloseasca de putere in propria favoare.
  Eu nu visez la putere .Nu ma intereseaza.
  Din acest motuiv simpatizezi PNL , care a venit cu aceasta oferta politica, care poate fi indeplinita si care ar apropia realitatea viselor mele si a multora ca mine.
  O zi buna in continuare si nu ezita comentariile.Daca doresti , comunica telefonul de contact si v-om discuta .Nu te teme , ca nu multi isi permit sa te derangeze.Totusi …costa…

 21. Pentru Vertical

  Este foarte adevarat ca „daca mai dureaza in timp, problema va dispare odata cu disparitia ultimului roman din Basarabia…” Imi pare rau, dar am si eu impresia ca romanii din Romania nu stiu cu totii ca „de zeci de ani imperiul rus a depopulat de romani Basarabia prin diverse metode, ca au “diluat” romanii cu tot neamul de alte popoare, construind case pentru cazarea lor permanenta, ca au promovat, cu buna stiinta, in scoli si in general, ca veneticii sint mai destepti decit moldovenii/romani bastinasi.”

  Asa am explicat si eu – ca „Uniunea Interstatala ar fi o formula de inceput”, conceptul poate fi dezvoltat, important este sa fie, mai intii, discutat. sa nu intoarcem capul d ela acest subiect.

 22. „In fata pericolului permanentizarii crizei cronice, care a afectat Republica Moldova, Partidul National Liberal din Moldova vine cu un proiect special – politic, social-economic si cultural -, numit Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova.”

  D-a Pavlicenco, eu as crede ca pina la noi nu se va realiza legea lustratiei nu se va putea discuta nimic despre acest proiect. Cel putin si la noi trebuie sa fie condamnat comunismul asa cum a fost condamnat in Romania si iata numai dupa asta se va putea cel putin discuta, insa nu e nici o garantie ca va accepta asa ceva.

 23. „Aaaa, daca marea majoritate a romanilor spune ca doreste stirbirea integralitatii si suveranitatii Romaniei asta e altceva.”

  Pai la asta ma refeream! Ca iata noi ne unim, si dupa asta se face referendum si majoritatea decide sa fie Moldova tara aparte ori nu. Eu cred ca asta nu e nimic grav. Uite sa luam exemplu de la Cehia si Slovacia care in 1993 s-au impartit in doua state si acuma convetuiesc bine mersi in UE. Iata la ce ma refeream.

  „Cred ca ai retinut ca si eu sunt tot moldovean din Romania si iti spun cu cea mai mare sinceritate ca romanii din Moldova romaneasca nici macar nu-si pun o asemenea problema pe care ti-o pui tu.”

  George, desigur ca tin minte. Dar nu-i nici o problema ca moldovenii din Romania nu vor asta. Asta ne va ajuta si pe noi sa pastram si sa pretuim Romania intregita, intreaga, dar nu cred ca trebuie sa puneti careva restricti in privinta asta in caz de unire. Temeiul istoric este graitor. Si nu ca as fi un moldovean din talpa asa cum se considera Lupu la noi, ci pur si simplu nu vreau ca sa fim restrictionati. Vreau sa ma simt liber in virtutea istoriei zbuciumate pe care am avut-o, cind niciodata nu am putut decide pentru noi! Iata care este dorinta mea, ca noi sa avem acest drept, dar asta nu inseamna ca cu prima ocazie ne vom folosi de asta si vom initia careva referendumuri prin Romania intregita. Sper sa ma intelegi corect. Si iata atunci cind tu spui:

  “Pai eu daca as fi in locul vostru SI AS FI UN BUN ROMAN nu as dori nici in ruptul capului federalizarea, autonomizarea si fragmentarea Romaniei.”

  cred ca trebuie, macar acum TREBUIE sa intelegi ca eu ca sa devin un bun roman trebuie sa primesc cetatenia ACUM cind inca mai cer, pe urma deja necajit de soarta desigur ca eu nu voi simti nici un angajament si nici o datorie fata de nimeni si voi pleda pentru ceea ce cred la moment indiferent ca vom fi in Romania sau Republica Moldova. Deci acordarea cetateniei de asta si este IMPORTANTA! ca sa puteti sa ne angajati, sa ne simtim putin indatorati fata de Romania ca ne-a oferit acest avantaj, cum va place sa-i spuneti, pentru ca numai asa voi dori sa va respect dorinta ca Romania chiar si daca RM se uneste sa ramana o tara uninica si indivizibila. Sper ca m-ai inteles bine si corect.

  „Pai, prin astfel de uneltiri basarabenii si Basarabia ajunge sa fie receptionata in tara drept Cal Troian.”

  George, ti-am spus ca pentru prima data am gasit asta iata in acel fimulet si eu la rindul meu am ramas foarte mirat ca suntem perceputi asa, ca fiind un cal Troian. Si apoi ce vezi tu asa dubios in ceea ce am intrebat la urma?

  „..esti de acord ca Moldova care a fost impartita in doua de rusi sa fie restabilita, fie asta in cadrul Romaniei Mari ori ca tara aparte?”

  Puteai sa spui ca doresti sa fie intregita Moldova doar in cadrul Romaniei Mari, de ce crezi ca este ceva dubios aici? Eu doar am dat doua variante de raspuns: in cadrul Romaniei Mari ori aparte. De ce tu atragi mai mare atentie doar la o varinta de raspuns si te frige asa tare? De ce trebuie sa tabuizam asta? Nu crezi ca e mai rau sa facem asa? Numai discutind vom putea intelege cum sa facem ca totul ce decidem sa fie in favoarea noastra, iata si faptul ca ti-am explicat mai sus ca noi ca sa fim buni romani trebuie sa primim cetatenia de pe acum, acum cind cerem, caci pe urma cine stie daca vor mai cere cineva, deci nici nu se vor simti cu nimic indatorati. Vom simti exact asa cum va simtiti acuma voi fata de noi, insa nu stiu daca e cel mai corect asa cel putin in perspectiva asta nu e cel mai corect – sunt sigur. Pentru ca in perspectiva sa fie coeziune trebuie ca cel care poate acum sa ofere si acesta care cere sigur ca va multumi pentru asta, poate chiar pentru toata viata.

  Imi pare rau ca ai ajuns la asa concluzie precum ca acum cu mana pe inima esti convins ca noi suntem un cal troian. Ti-am spus ca eu singur la asa ceva niciodata nu m-am gindit, niciodata nu as fi crezut ca noi suntem perceputi in asa mod. Uite, George, sa stii ca avind asa temeri, Romania si romanii nu-si vor face decit mai mult rau. Trebuie sa va debarasati de aceste temeri, pentru ca ele nu va vor aduce decit paguba. Iata eu sincer iti spun ca nu vrea in nici un fel sa urzup Romania, dar ca sa pot deveni si eu roman, un bun roman, atunci cineva trebuie sa-mi cultive aceste calitati! De unde sa le iau eu, din ce sa se formeaze aceste calitati, din aer? Stii doar legea naturi ca din nimic se naste nimic. Deci semanati romanismul in RM si veti culege roade bune, pentru ca la noi pamintul e roditor si oamenii sunt de o bunatate rara. Trebuie doar sa stii sa ajungi la inima lor. Voi nu trebuie sa va temeti de noi, pentru ca voi, in special tu esti fratele nostru! Eu cred ca limba comuna trebuie sa gasim si sunt sigur ca vom gasi, dar trebuie sa depasim in primul rind temerile. De ce eu de ex. trebuie sa fiu perceput de tine ca un dusman, de ce daca numele noastre de familie au fost in mare parte rusificate acuma trebuie sa credeti ca suntem toti cu radacini de rusi? Sau de ce trebuie sa ne cereti sa le derusificam? Oare nu este acelas exercitiu politic care are consecintele si traumele psihologice? De ce trebuie sa repetam greselile facute de cineva in trecut? De ce nu sunt acceptat asa cum sunt, de ce trebuie sa fiu impus sa imi schimb numele, sa ma maschez ca sunt roman, cind eu nu am nici o vina ca m-am nascut cu asa nume pe care mi l-am insusit destul de bine. Nu vad in asta o problema. Cred ca daca cineva in Romania ar avea o familie de Schwatz atunci asta ar fi cool! Dar ce imi trebuie mie asa ceva, numele este nume si nu trebuie sa apreciem atit de subiectiv. Pentru tine oare nu e mai important calitatea mea de om, cine sunt eu, ce gindesc, cum gindesc, ce vreau eu si unde aspir? De ce trebuie sa ne atraga atentia niste chestii minuscule si astfel punem mai departe bariere intre noi si astfel sa ajutam pe altii din afara (Rusia) sa-si justifice tezele precum ca suntem un alt popor? Oare nu crezi ca trebuie sa trecem peste aceste preconceptii si sa facem asa ca sa existe intre noi cit mai multa coeeziune? Crezi ca eu sunt bucuros ca Rusia isi intensifica in ultima vreme prezenta la noi in republica, ne rusifica pina in maduva oaselor? Asta ma dezgusta la fel ca pe tine! Si trebuie sa intelegi asta ca noi vedem in voi o salvare ACUM! Daca voi nu ne intideti maina acuma, atunci pe urma va fi tirziu si eu sa vreau ori sa nu vreau oricum nu voi putea deveni un bun roman, si asta prin definitie. Sper ca intelegi tot ce spun. Mult noroc frate!

 24. Pentru socolenco

  Desigur, pina nu se va adopta legea lustratiei nu se va termina clarificarea cine si ce reprezinta. majoritatea sint marionete in miinile celor care stiu despre ei ce stiu, asa cred eu. In general, la noiare loc lupta dintre doua tabere – cei care vor sa faca din basarabia stat rusesc sau moldovenesc, dar avind fata si esenta ruseasca, si ceilalti, unde sint si eu, care vrem sa demonstram ca statul este romanesc si trebuie sa aiba viitor romanesc si european. Restul, sforile, lupta politica, dekaghebizarea se invirt in jurul sau sint patrunse de aceasta dilema si lupta, de fapt nedreapta… ea este in defavoarea noastra, deocamdata, insa viitorul e al nostru. Poate nu cit voi fi eu in viata, dar la sigur va fi.

 25. Pentru socolenco

  Mi-a placut foarte mult ultimul comentariu cu explicatii pentru George. Aceste afirmatii „semanati romanismul in RM si veti culege roade bune, pentru ca la noi pamintul e roditor si oamenii sunt de o bunatate rara. Trebuie doar sa stii sa ajungi la inima lor” sint esenta postarilor mele pe blog in dialog si cu romanii de peste Prut.

 26. Ma bucur d-a Pavlicenco ca sunt tangente intre ideile noastre.

 27. Om fi provenit noi din acelasi neam dar cu siguranta, simtim, vorbim si intelegem lucrurile diferit. Mai mult, ma intriga ca cu cat aflu mai mult, cu atat simt ca ma departez mai mult.

  Este inacceptabil ce imi este dat sa citesc. Imi pare rau ca puteti sa aveti astfel de ganduri despre o tara pe care spuneti ca o pretuiti. Un asemenea scenariu pe care ni-l doriti cu siguranta va fi respins de majoritatea romanilor. In constiinta romanilor nu se va putea crea vre-o data conditiile unei astfel de Uniuni.

  “Uniunea Interstatala ar fi o formula de inceput”, O fi ea inceputul pentru RM dar cu siguranta va fi sfarsitul Romaniei pe care noi romanii ne-o dorim.

  Doamna Pavlicenco, stiu ca intentionati sa candidati la alegerile pe Europa de Est din partea PNL-ului romanesc. Va sfatuiesc sa explicati si liderilor de la Bucuresti cum vedeti proiectul dvs.

  Pot intelege orice actiune politica pe care o ia un partid sau altul, dar nu pot intelege cum o mare masa de oameni sunt lasati sa creada in ceva utopic. Draga Vertical nu iti pune sperante in astfel de proiecte. Vei fi deziluzionata si din cauza unor asemenea deziluzii vei ura insasi notiunea de popor roman. In Romania un astfel de proiect este considerat un afront la adresa natiunii romane. Basarabia va fi fie parte componenta a Romaniei (dau putine sanse tinand cont de tendintele de la voi) ori stat suveran ca pana acum si nimic altceva.

  Sunt deschis la comentarii iar D-na Pavlicenco iti poate da tie adresa mea de mail. Cu toate astea nu voi abdica nicicand de la principiile unui bun roman.

 28. D-na Pavlicenco: Imediat dupa revolutie am facut parte din generatia care s-a luptat cu minerii si am vazut rasarind crucile din Piata Univesitatii. Am fost in culmea gloriei cand in ’96 partidele de dreapta PNL-PNTCD au castigat alegerile. Aveam sperante imense ce trebuiau sa fie macar in parte satisfacute. Din pacate sperantele noastre au fost inselate de insasi fortele politice pe care le-am sustinut. Nu va spun ce gust amar am simtit in 2000 cand a trebuit sa alegem intre Iliescu si Vadim! Istoria a penalizat in mod definitiv PNTCD-ul. Am sperat ca macar la alegerile din 2004 fortele din dreapta esicherului politic sa invete din greselile trecutului. Nu a fost sa fie asa. In mod constant am dat girul meu fortelor de dreapta din respect pentru afiliatia mea pentru programul economic liberal si promovarea valorilor democratice. Nicicand nu voi putea sa aleg partide ori doctrine de stanga.

  Stiu din ce ‘’categorie’’ electorala fac parte si de aceea va spun in cunostinta de cauza ca o afirmatie de genul unei Uniuni Interstatale intre Romania si RM va pecetluieste soarta. Este pacat deoarece aveti un discurs democratic

  Cu toate astea poate este mai bine sa faceti cunoscut intentiile partidului din care faceti parte cu atat mai mult cu cat ele vizeaza Romania, tara in care veti fi, daca veti fi aleasa, parlamentar.

 29. In ceea ce priveste unirea – alta mancare de peste – decat Uniunea Interstatala, recititi ce a spus Stalinus.

  Stalinus spune:

  9 Septembrie 2008, la 16:04

  Afirmatia este cat se poate de corecta situatiei actuale din tara.

 30. „Este inacceptabil ce imi este dat sa citesc.”

  George, la fel am fost si eu mirat cind am vazut pe ecran in acea dezbatere cu Iurie Rosca la Bucuresti scrisa in felul urmator:

  „Basarabia- cal Troian?”

  Deci cum sa ma simt eu cind eu sunt perceput ca un cal cind eu sunt om? Spune si tu cum te-ai simti daca ai fi in pielea noastra. Cred ca la fel ai simti fiori prin spate. Dar uite, toate aceste chestii care ne mira sunt rezultatul lipsei de comunicare intre noi. De asta si spuneam in alte comentarii ca este foarte rau ca noi nu suntem prezenti in presa din Romania si nici la noi Romania nu este atit de prezenta. Deci se urmareste componenta profit, dar iata ca asta are alte consecinte pe care vrem nu vrem trebuie sa ni le asumam. Cred ca nu trebuie sa ne lasam mirati si sa ne simtim departati asa cum spui. Probabil ai o virsta mai inaintata ca a mea, poate de doua ori mai multi ani ai, de asta as astepta o apreciere mai obiectiva de la tine. As crede ca trebuie sa cautam din pamint toate cauzele care duc la asa chestii ce ne mira, sa le aplanam si pe urma vei vedea ca ne vom putea spune frati fara jena. Eu asa cred: trebuie sa cautam cauzele si modurile care ne pot apropia. Eu ti-am spus ca vreau sa devin un bun roman, insa in conditiile de conjunctura eu nu pot fi. Romania nu trebuie sa permita sa ne umilim in fata ei, pentru ca majoritatea tot au demnitate si nu vor permite sa cerseasca o cetatenie. Dar se vede, probabil nu ai inteles cind spuneam ca pentru a deveni buni romani trebuie sa avem si un angajament fata de Romania. Intrucit nu-l avem atunci cum de mai puteti spera ca noi poate poate cindva ne vom trezi si vom sti ca Romania este adevarata patrie? Nu este sens ca romanii sa aiba asa asteptari cind romanii din RM nu au parte de nici o atentie, sau mai corect de prea putina atentie. Cred ca m-am exprimat destul de clar.

 31. Pentru George

  mai fac o incercare sa explic despre Uniunea Interstatala. Dumneata spui ca Rm/basarabia ori va fi parte a Romaniei, ori va ramine stat suveran. CARE INSA E PROBLEMA DACA ACEEASI RM SAU BASARABIE VA FI INTR-O ALIANTA/PARTENERIAT STRINS, ASA CA TRANSNISTRIA CU RUSIA, PENTRU A SE AJUTA SI A FI ROMANIA SRIJIN PENTRU MOLDOVA PE CALEA SPRE UE, DUPA CARE UNIUNEA INCETEAZA SAU TRECE IN UNIRE? ADICA E VORBA, DEOCAMDATA DE DOUA STATE, DAR CARE SA FIE INTR-O RELATIE EXTREM DE STRINSA. EXTREM! CUM INSEAMNA ASTA FEDERALIZARE, FRAGMENTARE, FIRIMITARE SI ALTE ABERATII? CUM?

  Am propus doar PNL din Romania sa avem o discutie despre o posibila cooperare in campaniile electorale viitoare. Nu stiu in ce masura PNL din Romania se va gindi la candidatura mea, noi asteptam o invitatei pentru o intilnire. Daca va fi sa candidez, desigur voi explica mai multe lucruri prin forta argumentului.

 32. „Afirmatia este cat se poate de corecta situatiei actuale din tara.”

  George, Stalinus are dreptate, pentru ca ceea ce spune el este o constatare si eu sunt de acord cu el. Iata la un alt post am recomandat d-ei Pavlicenco un mic film cu dl Cernenco unde spune transant ca noi gindim ruseste. Deci asta este cunoscut, dar spune si tu cum sa fie altfel daca suntem inundati de presa rusa, posturi de radio rusesti, posturi TV in rusa. Poluarea mediatica este enorma si nici chiar eu nu pot sa spun ca nu sunt afecatat de toata aceasta poluare. Stiu ca si eu am uneori unele ginduri care nu vin de regula in mintea unui roman, dar numai in mintea unui rus. Probabil ca idea asta de a restabili Moldova ca tara aparte mi-a fost indusa indirect prin toata aceasta viltoare media pro-ruseasca. Dar idea esentiala este ca noi vrem sa ne salvam, noi nu mai suportam asta, vrem sa iesim odata si odata de sub jugul rusesc. De asta si spun ca trebuie sa ne ajutati acum si va vom fi foarte recunoscatori. Si in asa caz nici noi dupa ce si Basarabia vine la trupul Romaniei nu ne vom permite nici sa ne gindim ca am vrea sa uzurpam in vreun fel Romania. Dar asta trebuie sa ne fie cultivata, sa intelegem ca asta este doar in avantajul nostru si sa scapam de hipnoza ruseasca care unde vezi peste tot creaza autonomii si tari aparte doar ca acolo se afla cetatenii lor. Deci nimic nu trebuie sa va mire, trebuie sa ne ajutati neconditionat si pe urma vom intelege ca ati procedat cit ati putut mai bine. Sper sa ma intelegi.

 33. Si nu spun, George, chestia cu neconditinat este valabila si pentru noi, pentru ca si noi ar trebui sa ne numim cel putin romani neconditionat. Da, sunt de acord, dar totusi in situatia de fata cind cei mai multi lucreaza in Rusia, unde la fel se rusifica, apoi vin acasa si aud aceleasi posturi de radio si TV rusesti, pai poti deja sa-ti dai seama ca suntem destul de bine zombati ca in cazul nostru acest atasament neconditionat sa nu prea existe. Dar uite, acuma de cind si Romania este UE a crescut procentul celor care sunt pro-UE si a ajuns la 75. Asta trebuie sa ne spuna ceva, este perspectiva oricum ca noi sa devenim in perspectiva tara europeana fata de Romania. Iar interventia Romaniei acum ar fi acel catalizator de a da curs ireversibil lucrurilor astfel ca noi sa ne regasim in sfirsit in UE si poate, de ce nu, sa fie si unirea. As crede ca dupa ce intram in UE nici nu trebuie sa asteptam prea mult pina a face unirea. Nu trebuie sa pierdem aceasta ocazie. Pentru ca Rusia de asta si taraganeaza conflicutul transnistrean, pentru ca numai cu ajutorul lui ne poate tine, inca, si stie ca este mare riscul ca odata ajunsi sa facem si unirea. Este aceasi situatie din 1991 cind ei nu stiu ce sa faca, sa provoace un razboi ori sa spuna ca pledeaza pe cai diplomatice, dar sa impuna conditii cit mai inacceptabile. Deci este un joc si sa stii ca imi pare foarte tare rau ca Romania si-a retras calitatea de membru in rezolvarea acestui conflict, pentru ca iata acum Basescu vrea, dar deja este tirziu. Eu inteleg ca asta au facut alti oameni, alde Iliescu care este omul rusilor. Asta am aflat dintr-un interviu tot de pe blogul lui Oleg Brega. Daca stii rusa atunci poti sa cauti acolo un post numit „Îmi pare rău că se pierd unele documente video” si priveste penultimul filmulet.

 34. Doamna Pavlicenco. State „in relatie extrem de stransa” nu exista. Sunt state cu interese. Atat timp cat nu cunoasteti finalitatea unui asemenea proces imi dau seama ca nu puteti propune ceva cuiva. Dumneavoastra priviti relatiile dintre state dintr-o perspectiva post-sovietica. Nici Romania dar nici un alt stat din Europa nu impartaseste aceasta abordare a unor relatii „extrem de stranse”. State cu relatii bune in interesul ambelor parti asta este altceva. UE are interesele ei.

  Nu translatati modul de relationare a statelor din fosta URSS in relatiile dintre doua state care au facut odata parte din aceaasi entitate statala.

  In Romania 45% din populatie traieste la tara. Daca sunt intrebati acesti locuitori ‚‚pasivi” despre perceptia lor asupra relatiei cu Basarabia veti constata ca aceasta este o masa electorala de manevra a elitelor politice ‚Care ofera mai mult”. Deci parerea lor este neutra si ignorabila.

  Restul de 55% sunt distribuiti cam asa: 40% nu citesc stirile si ziarele, sunt ghidati de evenimentul cotidian, deci nici vorba de o parere asupra Basarabiei.

  Din cei 15% (cred eu) care citesc, deci sunt informati si „au o parere” numai 1-2% pot formula o parere clara refeitoare la Basarabia. Acestia sunt oamenii determinati.

  Bun. Societatea civila (care este formata dintr-o elita din cei 1-2%) poate impune restului populatiei o parere asupra unui curent care poate deveni popular ori nu. Ati simtit din partea vre-unei personalitati din Romania ca aceasta propunere ar avea sorti de izbanda in tara? A marsat cineva pe aceasta idee? Eu nu cred ca veti avea vre-un feed back pozitiv. V-am mai spus noi percepem o astfel de „intovarasire” drept un afront la adresa statului nostru.

  Pana acum 2 ani de zile nici nu stiam CE exista la est de granita noastra. Nu ma interesa. Nu uitati ca sunt nascut la numai 40-50 km de granita estica. Acum 2 ani am avut de luat o decizie pur economica care implica o entitate din RM. Am luat o decizie pur profesionala. Era negativa. Seful meu mi-a spus ca ar fi trebuit sa dau dovada de mai multa intelegere deoarece” sunt fosti conationali romani”. Nu am inteles ce legatura are acest aspect cu o decizie pur profesionala? Nu am dat curs, am ramas inflexibil. Seful mi-a spus ca din punct de vedere profesional ma intelege perfect si nu-mi poate face nici un repros.
  Dupa cateva luni s-a intamplat la fel. Am stat sa ma gandesc daca cumva eu sunt fara inima sau ce l-a facut pe sefu’ sa-mi faca remarca aceea. Am inceput sa citesc de pe net ziarele. 5-10 min. pe zi nu strica sa ma uit ‚peste gard’.

  Stirile din ziare nu aveau un impact deosebit. Mai curand parerile oamenilor m-au contrariat. Am constatat ca sunteti altfel decat noi. Daca noi citim ceva si intelegem ceva, apoi am vazut ca marea majoritate din Basarabia cand citeste acelasi lucru intelege cu totul altceva. M-am familiarizat intre timp. Stiu sa discern ca oamenii sunt diferiti si gandesc diferit. Nu iau intotdeauna ce e rau dintr-o discutie. Cu toate asta am remarcat ca ruptura a lasat urme adanci.

  Cu toate astea imi este greu sa va inteleg. Ati vrea ceva dar in silul vostru.

  Acum pot spune ca o abordare in „varianta basarabeana” a relatiilor dintre romani si basarabeni nu va avea sorti de izbanda in Romania. Romanii sunt tot mai putini dispusi sa accepte sacrificii pe an ce trece, in conditii in care alegerea basarabenilor se dovedeste a fi cea actuala. De asta am spus ca sunt mahnit atunci cand am auzit de la dvs. d-na Pavlicenco ca indiferent cine vine la conducere in RM tot acest curs il va adopta – acela al unei intovarasiri, cel mult, cu Romania.. George

 35. Socolenco, nu stiu rusa si nu ma voi osteni niciodata sa invat acea limba schimonosita si oribila.

  Cand aud vorbindu-se in rusa in apropierea mea ori la adresa mea consider ca, orice este spus in acea fraza, este o injuratura oribila la adresa mea si a poporului meu.

  Detest si desfid acel popor vorbitor de limba rusa care a cauzat atata suferinta poporului meu.

 36. Pentru George

  Nu exista „state in relatii extrem de stranse” – dar un stat-partener strategic al altui stat exista? Sau asta se poate numai intre Moldova si Rusia, cum spun atitea partide nenationale din Basarabia? Spuneti ca „state cu relatii bune in interesul ambelor parti asta este altceva” – „oare RM si Romania nu pot afi asemenea state?”

  Oricit de neinformati ar fi cetatenii, elitele conduc in numele lor. Ele reprezinta statul. Si toate datele reproduse de dumneata nu au relevanta de vreme ce se iau, in numele poporului, constitutional, decizii de stat.

  Spuneti ca „percepeti o astfel de „intovarasire” drept un afront la adresa statului nostru”. Incercati sa-mi explicati simplu, ca om reprezentativ al acestei pozitii, – de ce? In ce consta afrontul?

  Din pacate sau din fericire, noi nu sintem „fosti conationali romani”. Noi sintem poate „fosti compatrioti”, fiindca am avut o Tzara, o patrie, Romania. Azi locuim in doua state romanesti. Dar sintem si azi conationali. Ce sa adaugam la asta?

  Ati constatat ca suntem altfel decit voi. Dati-mi o explicatie de ce e asa, daca este asa. Care ruptura a lasat urme adanci si care e vina basarabenilor pentru aceasta ruptura, de ce au suferit numai basarabenii si cine trebuie sa muruiasca/sa zugraveasca la loc ruptura?

  „Romanii sunt tot mai putini dispusi sa accepte sacrificii pe an ce trece, in conditii in care alegerea basarabenilor se dovedeste a fi cea actuala”. De ce, insa, au acceptat sacrificiul cedarii noastre, desigur, nu ei, ci conducerea din acele vremuri, pusa de oameni, si oare de ce alegerea sau comportamentul basarabenilor este azi cum este? Oare de ce?

 37. Pentru George

  Noi nu consideram nici o limba schimonosita si oribila, nici rusa, nici alta limba. Noi ne iubim limba romana si o considtram cea mai placuta auzului, cea mai frumoasa si melodioasa.

  Daca nu poti dumneata sa o suporti cind o auzi si daca ar fi asa, ce sa spunem noi carora ne-a fost bagata limba rusa cu forta? Eu am terminat scoala medie cu medalie de aur. La Universitate cind am venit trebuia sa invatam mai multe discipline generale in limba rusa, dupa ce invatasem in scoala nationala. In scoala de opti ani limba rusa era groaza mea, pentru ca o preda sotia directorului, al caror baiat nu era eminent ca mine, numai cu mama, profesoara de romana si franceza, si vroia sa se razbune din invidie. A incercat profesoara de limba rusa in fel si chip sa-mi puna patru (ca era sistemul de cinci puncte, nu acum, cu zece) si eu invatam totul pe de rost, eram tocilara la limba rusa, ca sa am si la limba rusa cinci. Nu a avut ce face. Nu regret ca am invatat-o. Am lucrat traducator d eviteza, simultanist la agentia de presa, mi-am scris teza de doctor in stiinte in istoria limbii romane direct in limba rusa si asa si am sustinut. Cunosc bine rusa, am absolvit franceza si invat engleza. Dar daca era asa cum spui – o limba care higneste – dar jigneste nu limba, ci tonul celui care o vorbeste – imagineaza-ti ca noi asa am trait, vorbindu-ne limba materna doar pe ascuns, la bucatarie. Eu mi-am purtat fiica la alt capat de Chisinau ca sa o duc la o gradinbita nationala, in limba romana, ca erau atunci doar citeva, desi aveam gradinita rusa in curte. Doua ore la gradinita, doua ore d ela gradinita, am adus-o pe maica-mea de la tara doar ca sa stea si sa o ia pe Betty la timp de la gradinita, deoarece nu-mi dadeau voie sa plec mai devreme cu niic 15 minute, sa nu las copilul pina la 19.00 la gradinita cu educatoarea, care prindea ura fara vina pe copil.

  Imi amintesc – mergeam cu geanta-diplomat in mina, cu sacosa cu pantalonasi si schimburi pentru fata si cu ea in brate si imi curgeau lacrimi de incordarea sa nu ma lunec pe gheata. Dar am purtat-o asa si am facut-o ROMANCA. Am scris asta sa vezi cu ce efort noi am ramas romani, de aceea fiti foarte atenti si delicati, dar si profunzi, in aprecieri referitor la basarabeni. mama mea a invatat la o Scoala normala la Iasi si s-a „repatriat” in 1940 si, pentru ca spunea „popor”, si nu „norod’, mai nu au scos-o din invatamint. ASdica s ao lipseasca de dreptul de a mai preda in scoala.
  Am scris asta ca sa Cand aud vorbindu-se in rusa in apropierea mea ori la adresa mea consider ca, orice este spus in acea fraza, este o injuratura oribila la adresa mea si a poporului meu.

  Detest si desfid acel popor vorbitor de limba rusa care a cauzat atata suferinta poporului meu.

 38. Era sa-mi cer scuze pentru o formulare pe care nu am facut-o.

  Eu nu am scris nicicand “fosti conationali romani”. De ce imi puneti cuvinte in gura pe care nu le-am folosit? De obicei imi cantaresc foarte bine cuvintele.

  Am scris „care au facut odata parte din aceaasi entitate statala.” Priviti mai sus.

 39. D.Pavlicenco lasati-o mai moale cu toata demagogia asta cu uniunea interstala,pentru ca asa ceva niciodata nu va fi,eu ca roman din R.Moldova niciodata nu voi fi deacord cu asta,pentru ca federalizarea Romaniei de fapt o sa insemne sfarsitul ei,daca Doamne fireste o sa se intample asta,atunci mai multi vor dori sa aiba acelas statut ca si Basarabia.Sunt trei variante de ce promovati asta:a)nu va da-ti seama si n-aveti inchipuire ce inseamna aceasta unire interstatala; b) Majoritatea celor care sunteti in parlament acuma,care detineti acuma un post de conducere ori aveti un anumit statut acum in societate aveti o frica ca in cazul unirei cu Romania n-o sa mai aveti acelas statut pe care-l aveti acuma,ca sa recunoastem ca va fi foarte greu pentru multi de aici sa ajunga asa de usor in Parlament ,precum aici,va fi o concurenta foarte mare intre functionari de diferite nivele,si moldovenii cu nivelul lor de pregatire au cam slabe sanse fata de colegii lor din Romania .Unii se tem ca nu vor mai avea afacerile pe care le au azi,mai ales acei care au afaceri ilegale ; c) E posibil sa promovati interesul unor terte state ,care nici azi n-au „somn usor’ ca au pierdut o parte din teritorii secolul trecut si acum spera ca promovand aceasta unire interstala prin unii lideri politici de la noi sa obtina federalizarea Romaniei,ca mai apoi sa rupa din ea,aici Moldova avand rolul de „calul troian”.
  Dumneavoastra din ce categorie faceti parte ?

 40. „Pana acum 2 ani de zile nici nu stiam CE exista la est de granita noastra. Nu ma interesa.”

  George, asta este alegerea ta, dar sa stii la fel ca atita timp cit nu te intereseaza estul nu vei putea sa-ti formezi o imagine corecta despre lumea asta. Estul este destul de vast, unde Europa este doar virful aisbergului continental euroasiatic. Si uite, te inteleg ca nu iubesti limba rusa, sau ca o urasti. Insa eu aleg sa nu urasc nimic si asta ma face sa ma simt mult mai bine. Nu am pentru ce sa urasc limba contropitorilor nostri atita timp cit este o limba ca toate limbile din familia indoeuropeana si care imi ajuta sa mai pot invata si alte limbi cum ar fi ceha, slovaca, polona. De asta nici nu pot sa urasc aceasta limba, pentru ca nu are aici limba nici o vina. As spune poate ca si d-a Pavlicenco ca este mult mai jignitor tonul cu care ti se vorbeste si de asta chiar m-am convins aici. Si uite, daca te temi asa tare de noi atunci nu voi insista nici un minut sa te conving ca greseti intr-o oarecare masura fata de noi. Noi vom continua sa ne facem propria imagine fata de lume chiar daca poate sub o mare influienta rusa, dar vom lupta ca sa nu ne afecteze nimic si sa avem o pozitie proprie, corecta, nu numai fata de rusi, dar si fata de tot ce ne inconjoara, mai ales fata de spatiul european din care si noi vrem sa facem parte.

 41. Sokolenko,tu nu-i urasti pentru ca prin venele tale nu curge sange de om liber,tu esti nascut sa fii vasal,ori chiar rob si sa saruti bocancii celor care te
  subjuga.Cat la spatiul european din care vrei sa faci parte uita omule,acolo n-au ce cauta oameni care gandesc la tine,care stau in pozitia ramelor in fata rusilor,trebuie sa meriti asa ceva tu si ceilalti.Nu poti sa intre in UE ,uitandu-te cu fata spre Est.

 42. Pentru George

  Reproduc din ce ati scris si din ce am spus, ceea ce este pe blog, puteti verifica, eu nu am modificat nimic:

  Ati scris: „Seful meu mi-a spus ca ar fi trebuit sa dau dovada de mai multa intelegere deoarece” sunt fosti conationali romani”.

  Am scris: „Din pacate sau din fericire, noi nu sintem “fosti conationali romani”. Noi sintem poate “fosti compatrioti”, fiindca am avut o Tzara, o patrie, Romania. Azi locuim in doua state romanesti. Dar sintem si azi conationali. Ce sa adaugam la asta?”

  De unde ati luat „Eu nu am scris nicicand “fosti conationali romani”. De ce imi puneti cuvinte in gura pe care nu le-am folosit? De obicei imi cantaresc foarte bine cuvintele.”?????????????

 43. Pentru Alex

  In afara de vorbe gratuite nu ati transmis nici un mesaj. Cind imi veti explica unde vedeti federalizarea Romaniei vom incerca sa continuam discutia.

 44. „Sokolenko,tu nu-i urasti pentru ca prin venele tale nu curge sange de om liber,tu esti nascut sa fii vasal,ori chiar rob si sa saruti bocancii celor care te subjuga.”

  Alex, tu ca de obicei uiti ce inseamna o comunicare civilizata si in loc sa combati idea ma ataci pe mine. Cu asa porniri „europene”, spatiu din care deja pretinzi ca faci parte odata ce ai cetatenia romana – europeana, imi pare rau, insa nu esti tu pentru mine un exemplu la care sa aspir.

  Eu mi-am expus un punct de vedere si am spus ca aleg sa nu urasc nimic: nici limba rusa si nici alta limba. Daca de exemplu aici cineva s-ar comporta urit cu mine, ceea ce si s-a intimplat, asta ce deja trebuie sa insemne ca trebuie sa urasc limba acestei tari??

  Ura in sine nu este arma cu care trebuie sa luptam contra estului, contra rusilor. Asta este o idee la care am ajuns si SUNT LIBER sa gindesc cum vreau. Nu preiau nici o idee prorusa, nu proprag nimic rusesc, atunci ce te face in permanenta sa ma ataci? Sa stii, ca poate nici nu iti dai seama, dar o sa-ti raspund eu la aceasta intrebare: pe tine te incomodeaza numele meu, care este Socolenco si nu Sokolenko asa cum ti-ai permis in mod obraznic sa-l schimbi de mai multe ori pe forumuri. Asta este problema ta Alex ca nu ma poti accepta doar ca am un nume ne-romanesc, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ma percepi ca pe un exponent al rusilor ori politicilor rusesti in Moldova. Nu imi pasa a fost rusificat acest nume, ori a fost atribuit buneilor mei, insa stiu precis ca acest nume a fost purtat pina si de strabunelul meu Gheorghe Socolenco si nu ai tu ce sa ma blamezi pentru asta. Nu am nici o vina ca am asa nume si chiar sunt mindru de numele meu si nu voi permite la nimeni sa mi-l ponegreasca. Daca tu prin ponegrirea numelui meu vezi promovarea romanismului, atunci sa stii ca mai degraba este o prostie, asa cum este o mare prostie sa urasti limba unui popor doar pentru ca o grupare a acelui popor aflata cindva la guvernare a facut atit de mult rau unui alt popor. Condamna comunismul, caci asta a adus mult rau, condamna fascismul, caci asta tot a adus mult rau, dar ce sens este sa urasti limba unui popor? Ia spune, de ce Romanii urasc limba rusa, dar nu urasc limba germana? De ce asta reprezinta raul, dar cea germana este foarte cool, o limba europeana care se vorbeste fara complexe in Europa? Iata aici poti sa-ti vezi propria prostie Alex, pentru ca tu te conduci dupa niste complexe si te iai de numele meu, insa nu spui asta direct, dar asa ma numesti cu cuvinte cit mai urite cu orice ocazie. Imi pare rau, dar asta este o timpenie si sa stii ca de asta nici nu vom avea la noi in Moldova fortele pro-romanesti o mare influienta, pentru ca se iai de asa chestii minore. Iata ultimul sondaj este un rezultat deja, cind PL pare sa nu treaca pragul. Si nu este asta atit de obiectiv, este clar, insa acest sondaj oricum vorbeste, caci acest rezultat nu ne spune doar ca invazia media pro-rusa este mare, dar asta este si rezultatul unor mari gafe pe care le fac acei promotori ai pro-romanismului. Eu nu stiu precis cam ce gafe fac acele forte politice, dar iata sunt sigur ca la fel ca tine se iau de niste chestii subiective apreciind cam gresit lucrurile.

  Bine, imi pare rau ca numele meu te incomodeaza, dar chiar daca asta ma va costa ca sa nu pot niciodata capata cetatenia romana, oricum eu nu imi voi schimba numele doar ca sa le fac pe plac unora ca tine. Trebuie sa ma accepte asa cum sunt, care nu pot asta este problema lor nu a mea. Tu ce nume ai, de Cojocar, ori Ciubotar? Hai spune, pentru ca sunt sigur ca ai nume mai romenesc de te incomodeaza asa tare numele meu. Sa stii ca asta este inca in plus in favoarea comunistilor care asta si urmaresc, ca sa ne divizeze cit mai mult cit mai tare, pe cit de multe criterii, iar tu apreciind in asa mod lucrurile nu le faci decit jocul lor. Insa te crezi mare roman… esti manipulat domnule!

 45. „Daca tu prin ponegrirea numelui meu vezi promovarea romanismului, atunci sa stii ca mai degraba este o prostie…”

  Asta este la fel cind cineva vrind sa se ridice pe sine, incearca sa coboare pe altii. Iar tu, de fapt, atacindu-ma continuu asta si faci, vrei sa ma cobori atit in ochii tai cit si in ochii celorlalti. Alex, eu voi ramaine mereu asa cum sunt, fidel propriilor principii si imi e indifirent de parerea ta subiectiva pe care cu atita osteneala o propagi.

  „…insa acest sondaj oricum vorbeste, caci acest rezultat nu ne spune doar ca invazia media pro-rusa este mare, dar asta este si rezultatul unor mari gafe pe care le fac acei promotori ai pro-romanismului.”

  Iata sa luam PL si PNL: unul se considera partidul cel adevarat si intr-adevar PL are un acord cu PD-L din Romania, sunt invitati de Basescu personal la un sejur la mare, deci se vede ca au legaturi cu actuala administratie, insa mai vedem daca se mentine si din toamna. Apoi mai avem si alt partid considerat pro-romanesc care e PNL insa perceput de altii ca fiind acel fals-pro-romanesc. Eu nu sunt sigur daca PNL este unul fals, insa pot sa presupun ca prin promovarea cu atita forta a acestui proiect de uniune interstatala, in conditiile cind nu este sustinut de nici un partid din Romania si din Moldova, poate ca PNL si are scopul ca sa compromita si mai mult idea de unire, idea romanismului, asa cum a facut si PPCD cu Rosca. Accentuiez precum ca presupun asa, caci nu vreau ca d-a Pavlicenco sa creada ca sunt sigur de asta.

 46. „Detest si desfid acel popor vorbitor de limba rusa care a cauzat atata suferinta poporului meu.”

  George, in asa caz pot sa spun despre tine ca esti xenofob ori nu?

  ______________________
  XENOFÓB, -Ă, xenofobi, -e, adj., s.m. şi f. (Persoană) care manifestă ură faţă de persoane de altă naţionalitate sau faţă de alte popoare. – Din fr. xénophobe.

 47. Da, asa este, am reprodus cuvant cu cuvat exprimarea fostului sef. Aveti dreptate , nu este corecta exprimarea. Si eu consider ca faceti parte din poporul roman chiar daca voi va spuneti ca sunteti un popor aparte.

  Socolenco; am tot dreptul sa urasc o limba si popurul rus, este dreptul meu. Putin imi pasa daca consideri ca nu este corect si moral. Cata moralitate au avut in decursul istoriei acel popor si conducatorii lui.

  Este un popor de PORCI si nimeni nu-mi va putea spune ca nu am dreptul sa-i urasc. Daca Basarabia ar contesta dreptul meu de a-i ura pe rusi sau ar pune in discutie acest drept al meu pot uita de tot si de Basarabia. Nu sunt un xenofob, dar am tot dreptul sa-i urasc pe rusi.

  Nu ma ghidez dupa sentimentul de ura, nu se construieste nimic cu ura, dar eu consider ca nu trebuie construit nimic cu rusii, ca trebuie ignorat in totalitate acel popor.

 48. Pe de alta parte limba rusa este o limba odioasa.

  Caut cu disperare o gradinita pentru cel mic al meu sa invete limba germana. As fugi cu disperare de o gradinita in care copii ar invata limba rusa. Slava Domnului ca in Bucuresti nu exista gradinite care sa mai forteze copii sa le invete limba lor oribila.

  Nu mai face paralele intre poporul german si cel rus, intre ce a dat omenirii poporul german si cel rus, ca nu se poate compara.

 49. „Nu ma ghidez dupa sentimentul de ura, nu se construieste nimic cu ura, dar eu consider ca nu trebuie construit nimic cu rusii, ca trebuie ignorat in totalitate acel popor.”

  Pai, ai ignora este deja altceva, este mai bine sa-i igonoram, dar nu trebuie sa-i uram, pentru ca devenim xenofobi, iata la asta vroiam sa-ti atrag atentia. Eu nu-ti interzic sa urasti pe rusi, pentru ca asta este alegerea ta, dar pozitia mea este ca sa nu urasc pentru ca ura ne transforma in xenofobi, asta ar avea consecinte si mai grave pentru insasi persoana noastra. Totusi cred ca ai formulat cel mai bine cind spui ca vrei sa-i ignoram. Da, asta ar fi cel mai bine, nu vorbi de ura, pentru ca ura este o arma mult prea periculoasa care ar putea sa ne afecteze si mai mult. Vezi putin cite putin venim pe aceleasi pozitii. Eu ma bucur!

 50. „Pe de alta parte limba rusa este o limba odioasa.”

  Dar mie mi-a spus un student roman ca gaseste limba germana la fel de grea ca chineza. Deci fiecare cu aprecierile sale. Daca pentru tine limba asta este oribila, poti considera asa, nu-i nici o problema, dar nu trebuie deja sa spui ca o urasti. Spune mai bine ca nu o iubesti. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *