In R. Moldova creste numarul adeptilor unirii cu Romania, ca unica solutie pentru a iesi din zona de influenta rusa si a ajunge, prin modelul romanesc de transfomari europene, intr-un spatiu de normalitate

Comunicare prezentata de deputatul Vitalia Pavlicenco, presedintele Partidului National Liberal in cadrul panelului «Transformarea Spatiului Post-Sovietic. Rolul Rusiei” la cel de-al XVIII-lea Forum economic de la Krynica (10-13 septembrie 2008)

Republica Moldova este situata in sud-estul Europei si are frontiera comuna cu spatiul euratlantic. Avind in vedere ca, istoric, teritoriul R.Moldova este teritoriu romanesc si statul este un al doilea stat romanesc, aceasta pozitie geografica ar fi trebuit sa favorizeze reformele si realizarea aspiratiei, declarate la nivel oficial de la proclamarea Independentei, de integrare in UE.

Evolutiile de dupa destramarea URSS nu au permis, insa, R.Moldova sa-si aleaga limpede si ferm drumul, clasa politica fiind mereu influentata puternic de decidentii de la Kremlin. Strategia rusa a recurs, inca inainte de puciul din 1991, la metode de impiedicare a desprinderii fostelor republici sovietice din URSS. O metoda a fost aparitia zonelor separatiste pe teritoriul lor, menite sa impiedice edificarea noilor state dupa alte principii si modele decit cele impuse sau controlate de Rusia. In acest sens, influenta Rusiei a fost si continua sa fie nefasta, schimbindu-se doar tacticile.

Situatia a fost mereu complicata si prin faptul ca, spre deosebire de statele baltice, care au incetat sa fie victime ale Pactului Hitler-Stalin, avind si traditii de statalitate, R.Moldova trebuia sa-si faureasca un stat in conditiile in care a ramas victima acestui Pact criminal, iar Romania nu a fost Germania de Vest, sa convinga tarile cu democratii liberale consacrate ca poate oferi o sansa de refacere a natiunii romane prin asimilarea teritoriului din stinga Prutului. Problema gagauza si cea transnistreana, inspirate si aparute cu sprijinul Rusiei, pentru a impiedica lichidarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop, in sensul reunirii R.Moldova cu Romania, o pastreaza pe prima drept ostatic al intereselor geostrategice ruse, sprijinite de un stat ce furnizeaza lumii hidrocarburi si reprezinta o mare putere nucleara.

Acesti factori au facut din statele occidentale actori prudenti in relatiile cu Rusia – situatie exploatata la maximum de Kremlin in relatiile internationale. Recent, in cadrul unei conferinte internationale la Chisinau, participanti din sfera puterii si a societatii civile ruse au declarat deschis ca Moscova va persista pe refacerea spatiului sovietic, iar aspiratia R.Moldova de integrare in UE ar putea anula reglementarea transnistreana. Ceea ce inseamna ca Rusia nu doreste nici astazi ca R.Moldova, Ucraina sau Georgia sa devina membre ale UE. Adica, nu accepta transformari profunde de esenta sistemica, pentru a face aceste state eligibile pentru UE si NATO.

Dorinta de accedere a statelor ex-sovietice in NATO dicteaza si politicile aplicate acestora atit de Rusia, cit si de guvernele-marioneta instalate in zonele separatiste. Sint absolut de acord cu Mihail Saakasvili care spunea ca aceasta confruntare din Caucaz nu e intre Georgia si Rusia, ci intre Rusia si Occident. O situatie similara in cazul R.Moldova, care nu se poate rupe de una singura de zona nedemocratica de influenta rusa si obtine retragerea imediata si neconditionata a trupelor ruse din Transnistria, pentru a reintegra statul si a desfasura alegeri libere si democratice pe intreg teritoriul sau.

Retragerea trupelor ruse, stationate ilegal in zona transnistreana sau definirea statutului zonei transnistrene separatiste este dilema si esenta luptei diplomatice de aproape doua decenii intre Vest si Rusia. Clasa politica din R.Moldova pledeaza, in marea sa parte, pentru primatul retragerii trupelor si schimbarea formatului fortelor de pace din zona de securitate, insa Moscova aplica neobosit santajul economic in scopul permanentizarii sale militare in Europa de sud-est, pentru a impiedica avansarea NATO si pentru a controla Balcanii.

Rolul Rusiei in spatiul ex-sovietic a impus o lupta pentru supravietuire in confruntarea dintre realitate si aspiratie, intre aspiratia de reformare si piedicile impuse prin forte de la putere controlate de purtatorii fideli ai intereselor rusesti. Situatia izbucnita in Caucaz demonstreza elocvent ce a mocnit mereu in CSI, falsitatea aspiratiei de a avansa impreuna spre democratie si prosperitate.

Rolul Rusiei in spatiul post-sovietic a fost monitorizat mereu de UE, de SUA, de Consiliul Euopei, de OSCE. Asteptarile occidentalilor ca lucrurile se vor rezolva de la sine s-au dovedit a fi desarte. Mai multi analisti independenti au aratat, repetat, ca statele ex-sovietice avind conflicte inghetate sau potentiale pe teritoriul lor, urmare a implicarii Rusiei, trebuie ajutate – intr-o forma sau alta – mai substantial de catre UE, pentru a nu ramine suspendate “intre Est si Vest”, dar, de fapt, vulnerabile in fata unei Rusii dispuse sa-si demonstreze rolul de centru al unei lumi bipolare. Dovada sint si analizele ce constata tendinta si calculele Rusiei de a forma o Uniune a Europei de Est, ca forta in spatele Kremlinului, doritor sa apara drept o contrapondere Vestului, UE, sperind sa joace si pe lupta de interese dintre SUA-NATO, pe de o parte, si UE, pe de alta parte.

R.Moldova este in pragul unor alegeri de importanta cruciala. Rezolvarea problemei transnistrene dupa un scenariu de federalizare gen Memorandum Kozak-2 si excluderea de catre Rusia si Tiraspol a celorlalti participanti la formatul de negocieri 5 plus 2, in favoarea unui format trilateral Moscova-Tiraspol-Chisinau, ar insemna defaultul independentei si al suveranitatii R.Moldova, un mare pericol pentru securitatea din toata Europa. Este extrem de necesara o pozitie consolidata UE-NATO-SUA-OSCE-CE in fata unor pericole tot mai evidente de destabilizare in Georgia, Ucraina, Moldova. Este adevarat – nici Guvernul comunist de la Chisinau si nici majoritatea parlamentara controlata integral de Presedintele comunist Vladimir Voronin nu s-au mulat pe polticile europene, nefiind alaturi de reformatorii de la Kiev si Tbilisi, neelaboarind pozitii comune in fata Rusiei, ce sprijina autoritatile separatiste. Asta ingreuiaza asistenta UE si a SUA pentru Chisinaul care mai spera, prin actuala conducere, in clementa din partea Rusiei, in ideea de a se mentine cu orice pret la putere. Moldova intra intr-o perioada extrem de grea, de aceea dialogul si sprijinul UE, in primul rind, ar insemna acum o speranta data populatiei-victime a rolului nefast al Rusiei care se implica, la toate nivelurile, in viata politica si publica in R.Moldova. In pofida Conceptiei de securitate nationala, votata de Parlamentul comunist, pentru a face moftul Rusiei, in speranta desarta ca va inceta sa sprijine regimul de la Tiraspol, NATO si SUA trebuie sa ajute Moldova in modernizarea domeniilor vitale ale societatii, modernizare in care s-a angajat partidul de guvernamint, in pofida politicii duplicitare promovate. Alegerile – compromise deja, de pe acum, prin deficitul enorm de democratie in societatea moldoveneasca, a carei conducere comunista copie modelul nedemocratic rus, ar putea fi ultimul test pentru puterea de la Chisinau, dar si un test de adevar pentru structurile paneuropene in aprecierea gradului de democratie din R.Moldova.

Sprijinul din partea unor occidentali pentru realegerea lui Vladimir Voronin la 4 aprilie 2005 in functia de Presedinte al R.Moldova nu a ajutat la europenizarea si democratizarea Moldovei. Nu mai putem permite o asemenea greseala – alegerea Presedintelui in R.Moldova trebuie sa urmareasca scopuri pozitive (democratizare, integrare in UE si NATO etc.), nu scopuri agreate de Kremlinul ce opteaza pentru refacerea URSS.

Republica , la frontiera cu UE si NATO, ar trebui sa fie in spatiul democratic euratlantic. Satisfacerea numarului enorm de solicitari de cetatenie romana din partea cetatenilor R.Moldova, lipsiti de aceasta cetatenie abuziv de regimul comunist sovietic, ar face posibila transformarea R.Moldova intr-o parte a spatiului UE si NATO. In R.Moldova creste numarul adeptilor unirii cu Romania, ca unica solutie pentru a iesi din zona de influenta rusa si a ajunge, prin modelul romanesc de transfomari europene, intr-un spatiu de normalitate. Pentru aceasta, R.Moldova si Romania au nevoie de sprijinul cancelariilor occidentale, care trebuie sa analizeze tot mai serios aceasta solutie, prin care un spatiu, aproape pierdut din calculale occidentalilor, aproape cazut din geografie si istorie, ce risca sa fie nu numai orfanul razboiului rece, dar si orfanul Europei, dar care ridica – tocmai din acest motiv – intrebari tot mai serioase, privind existenta unui stat-problema, ar putea fi asimilat de un spatiu ce isi consolideaza, pe an ce trece, democratia si sistemul de economie capitalist – de un stat european Romania. Ar fi si un act de reparatie istorica, si o urmare fericita a exemplului caderii Zidului de la Berlin, prin care a inceput refacerea Europei.

Krynica, septembrie 2008

Loading Facebook Comments ...

158 Comments

Add a Comment
 1. Ati efectuat un sondaj madam ca sunteti atat de sugura de titlul compunerii dvs?

 2. …sa nu ma inteleaga nimeni gresit…eu imi iubesc patria si cunosc istoria romanilor…
  ……….dar care unire…..numai niste oameni disperati, ca sa nu-i numesc altfe, poat sa se gindeasca la asa ceva….

  si stratig e gresit sa faci valuri cu unirea cu Ro

  apropo…..cineva a intrebat daca organele abilitate ale RO au sa voteza unirea???

 3. IU : asa ceva nu se lasa la latitudinea niciunui organ, se decide prin referendum…

 4. Cu toate acestea eu unul sunt de parere ca unirea are din ce in ce mai putine sanse pe timp ce trece , decalajul intre Romania si RM se va adinci
  si pe masura ce vor disparea si din Romania generatiile care au fost invatate cu privatiunile si lipsurile ,va exista o disponibilitate din ce in ce mai scazuta din partea noilor generatii sa accepte sacrificii economice…

 5. Germanii au dat in masa cetatenia dupa darimarea zidului Berlinului.La noi a fost o alta situatie lam avut pe Tovarasul Iliescu la putere,cel care a refuzat UNIRE si dincolo Snegur care nu a reusit sa faca fata presiunilor Rusii si lui Smirnov!!!
  Acum este sansa cea mare,toti Basarabenii au perdut cetatenia Romana fara voia lor,odata cu ocuparea sovietica si astfel toti cetatenii actuali ai R.Moldova sunt cetateni Romani si UE cu acte in regula.
  Tot ce trebuie sa faca Bucurestiu este sa recunoasca Basarabenii ca fiind cetateni Romani si nu sa acorde REDOBANDIREA cetateniei care uneori dureaza mai mult ca dobandirea ei adica 6-8-12 ani.
  UNIRE UNIRE UNIRE FRATILOR !!!

 6. A prezenta dorința proprie drept voința și putința propriului popor, acoperindu-te cu diverse sondaje, studii, plebiscituri – e criminal!
  In R. Moldova descrește numărul adepților unirii cu România – după cum este numărul răspunsurilor României la sutele de mii de solicitări de redobândire a cetățeniei române, formulate de cetățenii Rep.Moldova, tot așa este și numărul adepților…
  Deci „lăsați-ne ca să vă lăsăm” – aceasta este deviza României de ieri, de azi și de mâine!

 7. sunt niste momente in istorie ca daca poporul le pierde este foarte greu de recuperat. asa sa întîmplat şi cu moldova care a avut momentul potrivit – dar am ratat şansa şi ne-am îndepărtat de cauza sfinta. si … paradox ca prin anii 90 profesorii ridicau acesta problema in faţa elevilor , acum parcă au frica, deoarece directorii de instituţii de invatamint de diferite tipuri au frica de fotoliile lor şi chear interzic sa se vorbeasca de unire – asa ca tinara generaţie trebuie sa se descurce si sa adere la radacina neamului.

 8. Stimata doamna,
  Romania nu e Germania de Vest, dar nici R.M. nu e nicidecum Germania de Est.
  In rest, ce mai, un discurs tipic pentru politicienii moldoveni, fie ei de dreapta, stanga, centru. Limbaj de lemn, banalitati, lipsa de originalitate.
  Dar macar felicitari pentru bunele intentii.

 9. Lui Constantin.
  Germanii din cele doua parti ale zidului si-au dat mina, dar nu germanii din Germania si cei din Elvetia, tara in care 73 % vorbesc germana dar se considera elvetieni. Nu uita ca RDG era ca si RFG succesor de drept al fostei Germanii si ca peste 99 % din populatia Germaniei de Est erau si se considerau nemti. Noi avem 65 % romani, daca luam in calcul si Transnistria, dintre care cea mai mare parte se mai cred moldoveni. Unul l-am vazut aseara la televizor. Tarlev.

 10. Despre redobindirea cetateniei .In spiritul dreptatii si echitatii se impun doua trei precizari.

  1.Basarabenii sunt perfect indreptatiti la redobindirea cetateniei romane pierduta fara voia lor si fara voia Romaniei…
  2. Basarabenii sunt perfect indreptatiti sa ceara celorlalti romani din dreapta Prutului sa le apere si sa le asigure acest drept implinit.
  Toate bune si frumoase , dar sunt aceste doua puncte oare un intreg sau doar o fateta a unei monezi?
  ar mai fi doua puncte:
  3. Romanii si Romania sunt perfect indreptatiti ca odata cu redobindirea cetatenilor sai pierduti fara voia sa sa redobindeasca si TERTORIUL pierdut cu aceiasi ocazie.
  4. Romanii si Romania sunt perfect indreptatiti sa ceara celorlalti romani din stinga Prutului sa lupte pentru implinirea acestui drept.

  Asa vad eu ca sunt lucrurile cu dreptate ,numai ca noi auzim pe basarabeni vociferind numai primele doua puncte …..

 11. pentru Hasan
  Nu ati inteles ca Tarlev E „prietenul Rusiei”?
  Si de care „dreapta” sau ungi politic sunteti dom profesor de istorie . Sa nu spuneti ca nu aveti culoare politica.Ori eu cred , ca un profesor , care are o limba si limbaj nu de lemn, ar fi cazul sa fie mai politicos macar la expunerea ghindului pe hirtie. Nu puteti tolera pe oponentii politici sau mai bine zis pe cei din alte partide.
  In cazul de fata pe aceasta doamna V.Pavlicenco, care incearca sa spuna clar cum poate si sa raspunda la toti si la toate sulitele lansate in graba .Mai aveti curaj HASAN sa va pastrati anonimatul?
  Va dati tare cu voturile studentilor…Nu veti avea curaj sa le sugerati pentru cine sa voteze pt va temeti ca ajunce la puterea comunista, in primul rind, si in al doilea…studentii v-ar asculta cu smirenie si v-of vota cum vor ei.Astazi e nasol cu profesorii , care nu sunt mai buni decat vamesii.Nu-i ajunge salariul , dar nu rateaza sansa sa primeasca ciubuc de tot ce misca.

 12. Stalinus, eu persoanl lupt pentru toate patru, de ai sti cat de mult as vrea ca aceste patru fete sa fie implinite in 20 ani. Iar cei care vor cetatenie romaneasca, sunt multi care ar dori si sa se uneasca. Problema este daca se mai poate?

 13. Stalinus !
  Matale esti prost sau numai pe prostesti?
  Ca sa dezbraci mireasa la inceput e nevoie de stampila respectiva in document si numai dupa asta o „bijbiim”.
  Ca sa primesti teritoriul din stinga Prutului pentru inceput trebuie sa alipesti poporul.
  La tema aceasta rominii s-au prostit complect cu cetatenia.
  In Moldova pentru unire azi pledeaza doar Pavlicenco si inca chitiva studenti huimatici ce au obtinut cetatenia automat facindu-si studiile in Tara.
  Restul populatiei s-au dezamagit in unire.
  Iata de ce Pavlicenco nu are sustinere la electorat, lozinca unirii e (cum zice rusul): – „дохлый номер”.

 14. 111: cu moldovani ca tine nici nu-i de mirare….

 15. Ala: din pacate draga Ala cu o floare nu se face primavara …E destul sa arunci o privire chiar pe acest forum ca sa te convingi…

  Ca sa raspund la intrebarea ta , eu sunt convins ca se mai poate dar este nevoie de o adevarata revolutie in comportamentul si mentalitatea moldovenilor..care privesc Romania mai degraba cu ostilitate si cel mult cu oarecare interes economic.

  Nu iti ascund faptul ca din ce in ce mai multi romani au abandonat Basarabia in gindurile lor socotind-o pierduta..Este nevoie de o noua miscare ca la inceputul anilor 90 sa se schimbe ceva atit in RM cit si in perceptia romanilor despre RM….

 16. De acord cu Stalinus referitor la „Despre redobindirea cetatenie…”, numai in care ordine sa se indeplineasca conditiile?

 17. stalinus !
  De acord.
  Cu mine unirea dupa scenariu d-tale n-o faci!
  Sunt prea copt pentru prostiile si intentiile propuse de chilugul romin.
  Dar nici cu cei chitva studenti huimatici tot n-o faci – ei sunt prea putini si nu atit de copti.
  Azi ungurul Mijei se zbate pentru noi da nu chilugul Basescu.

 18. Bandiul Ion : SIMULTAN !

 19. 111 : stai in banca ta mai ca nu esti in stare de nimic ,esti ignorant pina in maduva oaselor fudul si agresiv iar intelepciunea ta se ridica la genunchiul broastei. Din pacate „inteligenti” si „copti” ca tine au bagat Basarabia in groapa ……

 20. Pentru Gicu Baievicu

  Am raspuns deja la aceasta intrebare. Sondajele au fost facute de o institutie din SUA si de una de invatamint superior din Moldova, dar nu pot spune mai mult. Stati pe pace, eu, inainte de a spune ceva, am prieteni peste hotare,d e incredere, din Vest, cu care ma sfatuiesc la modul serios. Dar va indemn s anu fiti nici agresiv, nici rautacios, ca, desi aveti avantajul/dezavantajul anonimatului, este un abuz.

 21. Pentru Iu

  A fi patriot inseamna a sti ca esti roman, ca ai o patrie unde te-ai nascut, zona, satul, a avea o tara – Romania, nu URSS, a spera sa fii impreuna cu natiunea ta, nu cu alogenii doar care urasc natiunea majoritara, bastinasa. Cit priveste unirea – mai citeste pe blog – parerile sint foarte impartite. Ideea privind unirea este ca statul nostru este un stat-problema, pentru ca nu are cum deveni stat si – rupt de la Tara – el se va tot chinui pe sine, pe noi si vom muri cu speranta de a fi liberi. Dumnezeu a vrut sa fim la intersectie de drumuri, dar nu putem sta cu un picior in Est si unul in Vest – avem nevoie de o alegere politica si strategica. De una. Care inseamna a deveni membri ai UE si NATO, reunidnu-ne cu Tara noastra. Si scapind de sfera de influenta rusa.

  Cit priveste daca voteaza organele abilitate ale Romaniei unirea – sa vedem ce spun vizitatorii blogului. Parerea mea este ca cineva trebuie sa spuna ca vrea, dupa care vine problema ce spun si romanii. Dar nu te grabi sa fii univoc si categoric.

 22. Pentru Stalinus

  De acord cu postarea privind cresterea sansei unirii.

 23. Pentru Constantin

  De acord, cetatenia ne-a fost luata abuziv, trebuie data fara conditii.

 24. Pentru Max

  Nimic nu e criminal cind scopul e pozitiv. Ce Iar scopul pozitiv e sa scapam spre un spatiu de normalitate, pentru ca si basarabenii au vocatie europeana. Dar au fost zmulsi cu forta din el, au fost ocupati de sovietici. Va place aceasta stare care continua? Ca doar stiati ca Parlamentul de la Chisinau a declarat inca prin 1990 ca sintem ocupati de trupele ruse. Teritoriul din Transnistria. Cunoasteti si decizia CEDO despre Rusia ca stat agresor, in 1992, in dosarul cistigat de Ilie Ilascu.

  Iata cind romanii din Basarabia vor vota in alegeri forte unioniste, indiferent de ce spun unii politicieni romani, atunci se va decide si in privinta redobindirii neconditionate si imediate a cetateniei romane. Asa cred eu. Pentru ca si Bucurestiul se poate intreba – cum, fratilor, vreti cetatenie, dar ii votati pe comunistii antiromani si ii sprijiniti pe aliatii pepecedisti ai lor?

 25. Pentru Silvia

  daca aceste nume sint de domnisoare/doamne, eu ma bucur s ava am pe blog.

  De acord cu regretul exprimat in postare. dar nu cred ca totul e pierdut. Am renascut noi cu limba, alfabetul si constiinta nationala ca pasarea Phoenix dupa 50 de ani de regim bolsevic – nu vom renaste si acum, in plin secol al europenizarii? Pur si simplu, Moscova s-a cam speriat de prin 1990 si s-a activizat, gasind suficienti ticalosi si suficiente lichele care o servesc in interesele ei antivestice si antiromanesti. dar toate au un capat. Sint si eu optimista ca tinara generatie se va descurca si va trage la radacina neamului.

 26. Pentru Hasan

  Tot citesc eu postarile dumitale si vad ca nu manifesti speranta de a evolua. Probabil ca faci parte dintre cei pospaiti cu cite ceva in prezent. Unde este limbaj d elemn in acest material? Reprodu-0mi macar doua-trei fraze. O fi auzind de asa ceva, dar nu ai idee ce e aia. De aceea cred ca are dreptate Jay ca esti un provocator si eu cred ca de pe la PPCD, numai astia pun pecete de o fraza-doua pe materialele/raspunsurile cuiva cind vad ca nu au ce spune. Cuvintarea mea la Krynica este simpla, serioasa, clara si concreta. Incearca sa scrii vreodata una ca asta, dupa care sa te apuci sa caracterizezi cind, probabil, esti ca cei care nici rabdare nu au sa citeasca, pentru ca si asta cere un efort mintal. Spuneau colegii mei national-liberali despre unii din AMN ca citesc mai greu si mai incet decit scriu eu. Inceteaza rautatea ca in afara de intoleranta si subnivel nu manifesti altceva.

 27. Pentru Hasan

  Si de unde ma rog aceasta comparatie Romania-Moldova cu Germania – Elvetia? Asta nu e manipulare – specialitatea crestin-democratilor in Moldova?

 28. Pentru Stalinus

  Despre redobindirea cetateniei .In spiritul dreptatii si echitatii se impun doua trei precizari.

  Daca „Romanii si Romania sunt perfect indreptatiti ca odata cu redobindirea cetatenilor sai pierduti fara voia sa sa redobindeasca si TERITORIUL pierdut cu aceeasi ocazie”, atunci de ce nu ati fi de acord cu necesitatea reunirii R.Moldova cu Romania.

  Oare, cind spuneti „Romanii si Romania sunt perfect indreptatiti sa ceara celorlalti romani din stinga Prutului sa lupte pentru implinirea acestui drept” vreti s aafirmati ca in Basarabia toata lumea doarme si nimeni nu face nimic pentru asta? Chiar asa credeti? Oare practicati atit de evident principiul kantian ” eu nu stiu, inseamna ca aceasta nu exista”?

  Asa vad eu ca sunt lucrurile cu dreptate ,numai ca noi auzim pe basarabeni vociferind numai primele doua puncte …..

 29. Pentru Ala

  Iar eu as avrea sa fie implinite in cinci ani. Desi am cetatenia romana din anul 1992, cind nu se stia de UE, de zona Shengen, de alte „avantaje” despre care spun unii, eu nu vreau sa mor inainte de a scapa de fortele imperiale rusesti. Mama mea, care a fost invatatoare de romana si franceza, care a terminat scoala normala la Iasi si m-a invatat alfabetul latin, a murit fara ca sa apuce – alfabetul latin, limba de stat, tezele de doctor sustinute d emine si de sotul meu, casatoria fiicei mele care a cintat la nunta sa Balada lui Ciprian Porumbescu, pe care eu o asociez cu soarta Romaniei, balada pe care rudele din Romania mi-au adus-o cind eram copil mic si eu o ascultam la o radiola cumparat de mama mea din banii pentru un concediu, caci noi duceam greu, fata tata, mort inainte de nasterea mea. Si de aia mi-am dat fiica la vioara. Eu nu vreau sa nu vad cu ochii meu reintregirea noastra nationala.

 30. Pentru 111

  Si pentru tine lozinca uniri e „dohlii nomer”? Dar stii ca totul ce e maret si inevitabil a inceput cu multa neincredere…

 31. Pentru Stalinus

  Nu am inteles prea bine si doresc o precziare.

  1. E rau ca exista acest blog?

  2. E rau ca oamenii discuta deschis teme deloc usoare?

  3. E rau ca discuta cum discuta, e chiar atit de mare dezamagirea de blog si de vizitatori?

 32. Pentru 111

  Dan Dungaciu, un cercetator roman, scria ca UE in Moldova are fata ungureasca si publica despre asta un articol intreg…

 33. Am convingerea ca in cativa ani vom fi impreuna romanii din dreapta si stanga Prutului in patria noastra comuna Romania. Tot respectul, d-na Pavlicenco!

 34. Nu, dna n-am nimic cu PPCD, in primul rind. Iar in al doilea eu vorbesc cu Dvs. civilizat iar Dvs. sariti asa cu injurii. O politician trebuie sa fie mai stapinita. Eu va critic si am dreptul ca cetatean sa critic, iar dumneata nu ai dreptul sa ataci urit. Si aici nu conteaza ca nu imi cunoasteti numele. Eu ce va spun va pot spune fara probleme si de fata si asa voi si face.
  Dar va rog sa imi raspundeti la o intrebare. In ce limba a fost prezentat acest discurs ? In rusa ???

 35. Pentru Hasan

  Ca sa raspund la toate, ca inca nu am plecat de pe Internet.

  1. Limbile de lucru ale Forum-ului sint poloneza, rusa si engleza. Eu cunosc la perfectie spaniola si franceza, dar aceste limbi si romana nu sint limbi de lucru aici. Am vorbit in franceza si spaniola cinci ani la Adunarea parlamentara NATO. Pentru Krynica am scris discursul in romana, precum e afisat si pe blog, si pe info-prim.md, dar in autocar l-am tradus in ruseste. Nu ma simt inca atit de liber sa vorbesc in engleza. In general, forul de la Krynica este si in ruseste (eu particip al doilea an, dar Moldova – din cite stiu, de 11 ani), pentru ca este o larga participare din fosta URSS. Este o punte intre Europa Centrala, Europa de Est si fostul spatiul sovietic.

  2. Inca nu am sarit la nimeni. Este diun nou o manipulare urita. In general, eu caracterizez manifestarile, nu oamenii. Cit priveste comportamentul dumitale pe blog, cred ca vizitatorii au spus cu mult mai mult decit mine. Chiar nu va pasa de ce au spus?

  3. Daca cei care ma invidiaza pentru munca si tenacitatea mea va toarna ce vor in urechi – aveti citeva optiuni – sa ascultati de proverbul ca in urechile astupate nu cade gunoi, sa veniti sa discutati deschis cu mine sa ma cunoasteti, daca nu va este suficienta comunicarea pe blog, sa nu va mai pierdeti timpul cu oameni care nu va merita. Ca doar sint atitia oameni, cu atitea bloguri, care va vor respecta in tot ce spuneti, va vor spune ca sinteti cel mai perscpicace si civilizat si va veti simti perfect.

  4. Eu nu sint usa de biserica, precum nu e nimeni asa ceva. Insa intr-o societate masculinizata la nivel politic, a fi rezisent pentru o femeie nu e usor, mai ales ca nedreptati si agresivitate – platita sau neplatita – am vazut din plin. Ca dovada – si comportamentul unora aici, pe blogul al caror moderator il urasc, dar nu-si pot refuza slabiciunii de a se manifesta precum, cred, place celor pe care vrea sa- serveasca, sa li se laude – pai „eu ii spun si ii spun si ii spun, nu gluma…” Si cind ripostez ain acest fel aici ma refer la tonul urit pe care il aplicati, dar il aplicati pentru ca numai continutul nu tine, nu-l aveti. Numai slabii recurg la ton inadecvat. Cei puternici folosesc un ton adecvat si ii dau cu argumentele. Inca nu ati demonstrat aceasta performanta.

 36. Cunosc franceza la perfectie… E o afirmatie pe care nici Jean Paul Sartre n-ar fi riscat s-o faca.

 37. Chiar acum la stirile PRO TV a vorbit Piotr Kurilovici Lucinski. Ne-a destainuit ca vor trece in Parlament cinci partide – PCRM, AMN, PLD, PDM si PSD. Ne-a mai spus ca n-are bani dar ca il va ajuta moral pe Braghis. MORAL! HA-HA! Iar de PL a zis ca ar putea trece ca este Chirtoaca dar ca totusi n-are structuri. Ca sa vezi. Dl Lucinski a devenit prezicator politic.

  Da era sa uit. Ex-presedintele i-a indemnat pe cei de la PDM si PSD sa mearga impreuna. IAR PRIN GURA LUI II INDEMNA LA ASTA CHIAR KREMLINUL. Tare-as vrea sa vad ex-peselistii pe o lista electorala alcatuita de Lucinski, numai ca teama mi-i ca in afara de Serebrean (dar si asta sub mare semn de intrebare, poate asa, ca sa amageasca niste prostanaci de americani cu imaginea stilata si pro-occidentala a acestui partid) pe lista nu va fi nici un peselist. Poate doar Klipii, cum zicea chiar d-na Pavlicenco. Dar pe locul 101.

 38. D-na Pavlicenco: „atunci de ce nu ati fi de acord cu necesitatea reunirii R.Moldova cu Romania.” …Nu inteleg de unde ati ajuns la aceasta concluzie ? (total eronata)

  Eu nu am spus ca nimeni nu se manifesta dar daca toti solicitantii de cetatenie romana ar milita pentru unire eu nu stiu ce alta formatiune ar fi mai puternica DAR NU O FAC decit intr-o foarte mica masura…

  Cite despre intrebarile:

  Nu am inteles prea bine si doresc o precziare.

  1. E rau ca exista acest blog?

  2. E rau ca oamenii discuta deschis teme deloc usoare?

  3. E rau ca discuta cum discuta, e chiar atit de mare dezamagirea de blog si de vizitatori?

  Sunteti sigura ca aceste intrebari sunt pentru mine ???

 39. Pentru stalinus

  Da, aceste intrebari sint penrtu dumneta, pentru ca intr-o postare ai spus ca … se vede si pe acest blog…, in sensul unei aprecieri negative.

 40. D-na Pavlicenco:

  1 NU!
  2.NU
  3 Da si NU!

 41. bubu
  Pentru Stalinus
  Pe zi ce trece sunteti mai „artagos” si va iesiti din „pepeni”
  Calmare Stalinus, CCCCCCCCCCCCCCCAL-mare.Nu va mai aventuriati in povestile cu masti , in care vedeti in basarabeni un popor ipocrit , idiot si descreerat. Avem multi patrioti cu adevarat , care intitdeauna au iubit si iubesc Romania mai mult /cred eu/ dechit romanii din Romania. SDunt multi , dar nu majoritatea.Dca afi…Un Patriot adevarat iubeste Tara cu toate problemele sio reusitele ei.

 42. Hasan,
  dar ce te deranjeaza afirmatia?
  „Cunosc franceza la perfectie… E o afirmatie pe care nici Jean Paul Sartre n-ar fi riscat s-o faca”.
  E adevarat ca,sa cunosti citeva limbi straine e ceva mai presus,in comparatie cu dumneata,care nu cunosti decit istorie(ii)mincinoasa(e).
  Mai,mai,mai,mai cita ranchiuna!!!
  Dar,Dumneata numai pe Jean-Paul Sratre il cunosti,sau mai cunosti pe cineva?
  El de fapt are intr-o lucrare de a sa, niste elemente de atac psihologic,numite torturi.
  Ai hotarit sa le folosesti si Dumneata,probabil din neavind alta arma.
  Tare as vrea sa stiu de ce?

 43. Are mare dreptate Stalinus
  Moldovenii vor cetatenie romana dar nici macar sa auda de pct 3. ala cum ca Romanii si Romania sunt perfect indreptatiti ca odata cu redobindirea cetatenilor sai pierduti fara voia sa sa redobindeasca si TERTORIUL pierdut cu aceiasi ocazie.

  Cetatenia vine din pamantul pe care s-au nascut (care nu face parte din Romania actuala) pe care ei locuiesc si acum dar il uita la discutii de parca ar fi ceva total neimportant.
  Desi toti provin din locurile respective se axeaza numai pe faptul ca a fost candva al Romaniei dar nicidecum ca el ar trebui sa revina al Romaniei odata cu ei.
  Dubla smecherie a dezgustat marea majoritate a romanilor cand au vazut ca acestia militeaza numai pentru cetatenie ca beneficiu si nu ca o datorie de onoare care presupune mult mai multe.
  Nu are cum sa fie vreo simpatie in cazul dat (nu ca nu s-ar dori)

 44. D-na Pavlicenco!

  **** Dar stii ca totul ce e maret si inevitabil a inceput cu multa neincredere…****

  Posibil ca aveti dreptate, dar……..
  Au trecut 18 ani da palavrageala, chit sa mai discutam?
  Noi vrem unirea – dar ei o vor?
  Daca o doresc, unde-s faptele concrete, chit dintro parte atit si din alta?

  Poporul, sau mai bine zis dobitocimea asteapta decizii concrete, numai prin asta apare la popor stima si mindria fata de Patrie.
  Cu ce ma pot eu mindri azi?
  Cu Voronin, cu chilugul, cu cetatenia, cu vizele….?

  Crezi Dumneata ca astfel numai eu unul asa ghindesc?

  Oare chiar nu observi ca deacum si unele lepadaturi democratice de la noi se dezic de limba romina si o numesc materna?

  Parca ma socot nu atit de intunecat, dar cum vedeti apar unele neclaritati in faptele ce se petrec din gurul nostru si atunci ce sa mai vorbim de mos Ghita Closca, ca el sarmanul s-a impotmolit in tot dibilizmul asta chiar ca puiul ala de closca ? (Noi doar pentru bunastarea lui ne straduim?)

 45. deci exista niste reguli, sau sa nu le spun reguli…. niste principii care sunt bine intentionate… sau sa le spun CORECTE pentru ca au fost demonstrate de viata.

  unele din aceste reguli/principii de a face lucrurile bine sunt:

  1. – incepe a actiona numai dupa ce stii care este scopu final (bine originalul este in engleza)
  2. – pune lucrurile de importanta mare primele (si asta e din engleza – put first things first)

  de ce zic de aceastea doua…
  pentru ca este foarte bine ca se mizeaza care este scopul final si anume Unirea.
  dar deasemenea cred ca batem toba prea mult pentru un lucru care este important, este scopul final, dar totusi fiind un drum sinuos pana acolo nu cred ca este esential sa facem dezbateri in contradictoriu tocmai datorita acestor lucruri complicate care le genereaza.

  apoi sa spunem un lucru extrem de REAL (intotdeauna adevarul realitatii face bine) si anume ca ROMANIA NU SE POATE UNI CU REP.MOLDOVA cat timp Romania este tara NATO si cat timp pe teritoriul Rep.Moldova care doreste a se uni cu Romania exista armate non NATO.

  deci cred ca cel mai important lucru decat sa stam sa judecam care frate e mai cu mot, si care este vinovat, este ca OK am spus care este scopul final, hai sa luam lucrurile importante in ordine care sunt de facut, altfel vom inota deaiurea.

  deci ca sa se faca Unirea trebuie ca Rep.Moldova sa nu mai aiba trupe non NATO pe teritoriul ei.
  ca sa nu mai aiba trupe rusesti pe teritoriul ei ce se poate face ?
  care sunt solutiile ?
  eu sincer vad (stiu) doar doua:
  1. ori trupele rusesti pleaca din Rep. Moldova (transnistria)
  2. ori Rep. Moldova se decupleaza de PARTEA TRANSNISTRIEI UNDE STATIONEAZA TRUPELE RUSESTI.

  acum pentru punctul 1. sincer nu cred ca chiar daca se implica UE si USA la maxim, trupele rusesti NU VOR PLECA DE ACOLO NICIODATA.
  deci sa fim seriosi… cand au inceput micul razboi cu Georgia au intrat intr-o singura zi si dupa o luna de la conflict si presiuni enorme internationale comunitatea internationala a obtinut DOAR ca trupele rusesti se vor retrage din Georgia dar NU din Abkhazia si Osetia de sud in decurs de O LUNA.
  Deci… sa fim seriosi… trupele ruse NU VOR PLECA din transnistria decat poaaateeeee (acum aberez un scenariu) dupa un razboi ruso-ucrainean unde ucraina sa castige si sa invinga si armata ruseasca din transnistria! dar asta ar insemna ca Ucraina ar invinge acea armata atunci ar ocupa transnistria si nu ar mai pleca trupele ucrainiene… Daca ar castiga Rusia trupele rusesti ar ramane acolo… etc… deci oricum o dam trupele acelea rusesti NU VOR PLECA.

  bun… atunci sa acordam putina atentie punctului 2.
  cum ar trebui facuta aceasta decuplare. ce ar trebui facut.

  (am sa sar peste fir la final putin… ) ideea este ca decuplarea in loc sa o faca Moscova prin trasari de granite pe voia ei, atunci Rep.Moldova ar trebui sa ia in mana in mod ferm si NON MILITAR solutionarea decuplarii prin organizarea unui referendum generalizat in transnistria si pentru a se decupla de acea zona, devenind libera de a accede spre occident.

  Deci in primul rand ar trebui DECIZIE SI VOINTA POLITICA, dar cat timp comunistii care sunt la putere care le convine situatia de minune, acest lucru nu se va intampla.
  DECI TREBUIE ca sa ajunga la putere opozitia.

  ca sa ajunga la putere opozitia… EH AICI E PROBLEMA DIFICILA.
  pentru ca politica se face pe bani. multi bani. care pot angrena multe resurse.

  chiar si asa odata castigata puterea de catre opozitie (si zic OPOZITIE = cumulul de partide cu orientare CLAR euroatlantica) trebuie facut inca un pas… folosirea televiziunii de stat pentru a STERGE PROPAGANDA KGB-ista si a le spune cetatenilor ca este necesar referendumul prin care sa se scoata din constitutie notiunea de neutralitate !!! (care este una din cele mai mari tampenii care le-am vazut in domeniul acesta pe tot globul… tara care pune in constitutie ca este neutra, in timp ce are armata de ocupatie pe teritoriul sau)

  deci trebuie modificata si constitutia. si apoi pentru a putea avea o mai puternica influenta a cetatenilor in politica, ar trebui facut ca presedintele Rep.Moldova sa fie ales PRIN VOT DIRECT de catre popor.

  Apoi revenind la resursele campaniei PNL in lupta electorala… lucru care acum deci este important:
  e bine sa se mearga din sat in sat sa se vorbeasca cu oamenii, dar deja la cate localitati sunt, efortul ar fi prea mare pentru un singur lider sa le faca pe toate (sa vad eu pe cine ar fi in stare sa se duca in fiecare zi in cate un sat/oras si tot nu ar ajunge 1 an de zile decat pentru 365 de sate/orase) deci cred ca liderul mai bine s-ar ocupa cu racolarea (in sensul bun al cuvantului) a oamenilor de afaceri care au deja afaceri cu UE/Romania si isi doresc extinderea lor.
  Nu zic ca ar trebui dat un anunt la mica publicitate in ziare (PNL cauta oameni de afaceri pro-europeni pentru suport) dar totusi ceva de genul acesta de munca trebuie sa faca liderul unui partid politic (si nu a lipi afise pe stalpuri)…

  nu zic ca dvs dna Pavlicenco faceti sau nu faceti asa 🙂
  in nici un caz. am o parere buna despre dvs. doar am vrut sa scriu o parere.

  si ca sa concluzionez: este buna (re)asumarea intentiilor de Unire cu Romania dar daca se preseaza prea mult pentru acest aspect veti castiga doar acel procent mic al celor care doresc acest lucru, ceea ce este prea devreme (lumea inca mai are propaganda kgbista in cap si nu este gata de asa ceva – sau gresesc!) si cred ca accentul trebuie pus pe ADERAREA LA UE SI NATO mai mult ca imagine a PNL iar Unirea in planul secund ca intentie viitoare dar nu ca solutie de oferit pentru ca pe unii sperie.

 46. mai mult apropo de transnistria… mai exista scenariul 3.

  daca se va recupera vreodata transnistria SINGURA MODALITATE va fi DOAR prin care dupa castigarea opozitiei pro-europene sa faca referendumul dar Rep.Moldova sa se decupleze de partea ruseasca (de fapt ruso-ucraineana) si sa aderea la UE, dar NERECUNOSCAND niciodata transnistria. Dar asta inseamna ca Rep. Moldova sa nu faca nici-un referendum (pentru ca asta inseamna si recunoastere) dar dealtfel daca nu sunteti decuplati… nu puteti intra in NATO…

  deci ne intoarcem iar si concluzionam ca Rep.Moldova sa se decupleze de transnistria, sa intre in NATO si UE, apoi prin nu stiu ce minune cei 33% ucrainieni sa se uneasca in intentii cu cei 33% de moldoveni din transistira si ca majoritate sa doreasca re-unirea cu Rep.Moldova ! dar neputand datorita trupelor ruse… atunci cei 33% ucraineini si 33% modloveni din transnistria sa faca demonstratii publice in masa care sa ceara plecarea trupelor rusesti.

  pentru ca problema transnistriei este ca acolo este un REGIM DICTATORIAL SEMI-MILITAR ! nu este democratie!!!
  de fapt o mana de KGBisti stau si prostesc cei 300.000 de locuitori facand vrasba doar ca sa motiveze stationarea Armatei Ruse….

  deh… sunt multi prosti pe pamantul asta!
  cand o sa inteleaga ca democratia este cel mai bun sistem politic prin care libertatile cetatenilor pot fi protejate… mai este…
  dar ar trebui sa LUPTE pentru acest lucru.

  EH… pana cand SI IN transnistira opozitia (actualmente inexistenta!!! datorita presiunilor militienesti-militare anormale) si se va termina cu tampenia secolului – SOVIET SUPREM !!!!! – pana atunci transnistria nu isi va putea decide viitorul si deci reapartenenta la Rep.Moldova.

  dar ideea este ca NU ARE SENS SA II ASTEPTATI !
  cu cat asteptati mai mult (de fapt sa vazut in cei peste 10 ani ca nu a folosit LA NIMIC) cu atat nu numai ca va faceti voua rau, dar LE FACETI SI MOLDOVENILOR TRANSNISTRENI RAU pentru ca NU VOR AVEA O ALTERNATIVA !

  PS de fapt lipsa alternativei a dus la crearea CSI pentru ca UE a adormit la acest capitol!

 47. domnule Ed, dvs cunoasteti care e procentajul real de moldoveni, ucraineni si rusi in transnistria, ori asa o stiti din auzite, de prin surse intimplatoare? Pentru ca iata nici eu nu am rude pe acolo, dar am vorbit cu cei care au si mi-au spus ca in transnistria majoritatea sunt tot moldovenii! Deci ce fel de decuplare vorbiti? Cum sa lasam noi pe acei moldoveni majoritar de acolo pe mina unor rusi minoritari? Asta va fi Abhazia II, pentru ca in abhazia la fel abhazii sunt o minoritate, dar iata ca Rusia le-a facut tara aparte – chipurile acolo era problema etnica, ceea ce nu vor putea face in nici un fel in transnistria. Asa ca eu nu cred ca trebuie sa ne grabim sa renuntam asa usor la un teritoriu pe care traiesc moldoveni majoritari, nu putem proceda asa cum a procedat Romania in privinta noastra in 1940 cind ne-a cedat si uitati-va cit dureaza ca sa ne recuperati. Daca nu ne ceda, atunci poate nu exista nici transnistrie nimic, dar asa avem de toate… Si sa nu credeti ca vreau acum sa reprosez asta Romaniai, o spun doar ca sa ne amintim de unele situatii similare si de consecinte. De asta cred ca trebuie sa mergem pina la capat si daca UE se va activiza in zona dupa acest conflict georgian atunci conflictul se va rezolva mai rapid. Si sa nu imi spuneti, asa cum spune Stalinus ca moldovenii nu-s georgieni, dar iata acuma cind toata lumea stie ca anume Georgia a pornit atacul asupra acelor zone de conflict, pai nici Sarcozi nu se uita cu ochi buni la Sacashvili. In asa caz eu nici nu vreau sa fiu ca georgienii care au pornit un razboi, dar nu s-au gindit la consecinte, crezind ca NATO ori UE le va rezolva. Trebuie sa dam dovada de mai multa rabdare si insistenta, dar pe cale diplomatica. Apropo, ma bucur ca Romania vrea schimbarea formatului de negocieri in privinta rezolvarii diferendului transnistren, cred ca trebuia sa pastreze calitatea de participant inca de la inceput.

 48. Bine ar fi sa fie asa! Sa creasca numarul celor care doresc unirea Rm cu Romania! Dar eu cred ca, deocamdata,doresc acest lucru datorita faptului ca acum nu intra liber in spatiul european iar Romania si cetatenia romana le da dreptul la asa ceva! Cineva a spus foarte bine aici.. a fi patriot inseamna a-ti iubi tara cu bune si rele..iar acuma , din pacate lucrul asta nu se intampla la majoritatea basarabenilor, pentru ca ruptura de Tara e adanca si de mult timp! Nu trebuie condamnat atitudinea asta a basarabenilor de a dori unirea dor dintr-un motiv anume..dar e dureros faptul ca si cei care comenteaza si sunt anti -unire nici ei nu sunt la fel de patrioti moldoveni! Nu iubesc Romania, ci Rusia Statalistii tot declara ca „Moldova are drumul ei” si prin asta justifica statalitatea RM..dar cand se intra in amanuntele acestei statalitati, deja statalistii o dau in altceva…o dau in laudarea „partenerului strategic” si gasirea oricarui alt aliat in afara de Romania! Deci..concluzia e asta, fara suparare, statalistii moldoveni sunt pro-rusi, sau rusi! Nu exista statalitate in UE, chiar daca tot asta se promoveaza! Iar infrangerea propagandei actuale, asta e principala problema care impiedica europenizarea Moldovei! Concluzia: cand vorbim de unire, cetatenii, Romania,RM, UE..aceste deziderate trebuie luate tot in mod unitar! Nu putem separa lucrurile!

  Sunt de acord cu Stalinus…cand vrei drepturi AI OBLIGATII!

 49. D-na Pavlicenco, faptul ca vorbiti fluient franceza nu poate servi pretext pentru o afirmatie fanfaronica ca conoasteti aceasta limba la perfectie. Cred ca aveti la capitolul modestie probleme cu umorul. Chiar azi am testat la ULIM in convorbiri cu peste zece profesori, apropo, toti recunoscind ca sunt romani, ideea unirii RM cu Romania. Doar unul a acceptat, si acela cu rezerve, aceasta solutie. Recunosc, nu este reprezentativ ca rigoare sociologica, insa e un indiciu. Daca inteleg corect PNL intentioneaza sa utilizeze mesajul unionist in alegerile parlamentare. Credeti ca partidul pe care il conduceti are suficienta priza la electorat pentru a pune la bataie un asemenea mesaj? Un rezultat electoral minor pare a fi sinonim cu terfelirea acestei idei. Sunteti gata sa demisionati din postul de lider al PNL in cazul unui rezultat electoral dezonorant care echivaleaza cu ratarea Parlamentului? N-ar insemna un asemenea rezultat si moartea politica a proiectului PNL in Moldova?

 50. Pt Veber. Stimate domn care vorbesti cu profesorii. Se spune fluent nu fluient. Acum, hai sa discutam putin si de aberatiile pe care le spui putin mai jos. Eu sunt din Bucuresti. Apreciez orice incercare al oricarui roman care se lupta pentru unitatea nationala. In cazul unui esec al PNL-ului in RM nu e nevoie sa ceri demisia cuiva. Ba din contra sa il ajuti sa lupte mai departe. Proiectul PNL in Moldova nu o sa moara niciodata pentru ca are sustinatori din Basarabia si din Romania. Suntem multi care dorim un asemenea partid in RM. Un partid cu adevarat democrat care lupta pentru unificarea Romaniei. Toata lumea din RM spune ca romania nu da burse, nu da cetatenii, nu da una si alta. Eu spun ca intai ar trebui sa demonstrati si voi ca sunteti capabili de o schimbare ca pe urma toate lucrurile pe care le meritati sa ajunga la voi. In concluzie, in loc sa ceri demisia cuiva pentru un lucru de care nu esti sigur mai bine ai pune osul la treaba si ai face tot ce poti sa sprijini aceasta campanie. Bineinteles daca crezi in ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *