Loading Facebook Comments ...

234 Comments

Add a Comment
 1. Ed___ ule!

  *** daca o facea anonim mai zic, dar a facut-o doar pentru a castiga capital politic. ****

  Eu nu stiu cine e acest Gigi Becali si mare dorinta nu am, insa vreau sa-ti reprosez.
  Omul actioneaza conform legii adoptate de Parlament si el scuipa pe parerea ta si a altora.
  El a facut o fapta concreta, a construit 100 case.
  Construieste si tu macar 10 si aduna-ti capital
  politic!
  Oamenii iti vor fi recunoscatori si multumiti toate viata.
  La mincat fasole toti suntem buni, dar la concret – psic!
  Mare folos din politicienii nostri care 17 ani o dau cu parerea ca si tine si capatul acestor discutii nu se vede.
  O fi el si bandit acest Becali, insa nu cred ca la intrecut pe banditul Berlusconi din Italia.
  Insa pentru faptele concrete ce le face el pentru tara, poporul il alege in fruntea guvernului deja a treia oara.
  Observi ca ai nimerin din nou cu degetul in ……..

 2. Pentru Roman

  Nu cred ca la moldoveni singele s-a facut apa. Dar daca acceptam asta (cum sa explicam, insa, cele 800 mii de cereri ale moldovenilor de a obtine ceatenia romana, cu motivatia, lansata atunci, ca „romanilor nu le ajung cetateni sa intre in UE”?) inseamna ca procesul de deznationalizare aplicat metodic de regimul sovietic si-a atins scopul. Ina eu asta nu cred. Ca dovada sint si discutiile d epe acest blog, fixate in acest triunghi – moldovenii, romanii si influenta ruseasca.

  Sustin mereu necesitatea de intelegere a lor pentru ca ei nu sint vinovati ca au fost ocupati de regimul comunist de factura sovietica si ca atit d egreu reizista si nu pot iesi de sub influenta rusa.

  Pai cum nu tine de bani ca sa ajungi in casele lor, sa ai o buna organizare. Iti dau unexemplu – in campania electorala locala, dar si in continuare, conform Codului Electoral, nu poti aparea laTV decit daca platesti. Un minut costa in locale 300 dolari. E sau nu e nevoie de bani. Cine ii da partidlor nationale cind regimul e antiromanesc si antiliberal si toate structurile represive stau cu ochii pe „romani”?

  Ultima fraza „Daca nici atâta voinţa nu e normal ca nu o să vedeţi nici o altă viziune decât lipsa de interes, susţinută si de romani” nu am inteles-o.

 3. Pentru Socolenco:

  Va dau dreptate ca „si felul cum spui conteaza enorm, mai ales in relatiile cu basarabenii”.

  Omul poate suporta multe lipsuri, dar nu poate suporta umilirea. El trebuie facut prin intelegere si bunatate sa devina altul. Umilirea il inchide si omul nu mai vrea sa auda nimic, nu-i mai trebuie ceva. Vrei-nu vrei, asta e.
  Cei mai pregatiti au datoria sa ii traga dupa ei pe ceilalti, chiar daca uneori ti-i lehamite si tot intrebi – „de ce mie anume sa-mi revina acest calvar continuu?” Deoarece asa e regula nescrisa de convietuire sociala, eu cred – si de solidaritate politica.

  Cel mai usor e sa te superi, sa te enervezi, e cu mult mai greu sa patrunzi in esenta si vizitatorii de pe blog din Romania, cu mici exceptii, par sa fi patruns aceasta esenta.

  Numai buntatea schimba omul, rautatea il inchisteaza.

  De asemenea, sint de acord ca virsta nu este argument. Am prieteni in virsta, dar mai tineri la spirit, suflet si gind, decit tineri de prin Viisoara-Edinet care sint comunisti. Dar asta e. Depinde in ce mediu se invirt, ce li se baga in cap, supararea pe viata si unde vad ei cauzele acestei situatii.

  Mai ales ca azi tinerii au alte posibilitati si oportunitati, au Internet, vad mai multe lucruri, sint intr-o etapa informationala extrem de intensa si accelerata, ca dovada este si interesul lor pentru discutii, dialog, libertatea de exprimare. Aceasta poate fi folosit pentru a readuce basarabenii in spatiul de normalitate sub toate aspctele – libertatea de gindire, de exprimare, renuntarea la frica, la inchistare, la neincredere, la suspiciunea aproape ontologica, impregnata prin metode securiste. Dar pentru asta trebuie tact si rabdare.

  Un precept biblic spune: nu-ti subestima interlocutorul. Si cred ca avem cu asta doar de cistigat.

 4. Doamnă eu îmi explic numărul mare de cereri, e OK, dar in contextul românilor si românismului nu mai e plauzibilă afirmaţia de a înţelege romanii căci cum de rămâne moldovenismul daca sunt atâtea cereri, nu sunt de părere ca moldovenii urăsc românii din motivele enunţate, altele sunt motivele, cam aceleaşi sunt şi de partea noastră.
  Credeţi că ne vom săruta mai cu foc la auzul pe mai departe a moldovenismului si că încă o să mai înghiţim găluşca cu „fraţii” in aceste ipostaze de mare naţionalism ?

 5. Pentru Stalinus

  Si Dvs. va dau dreptate, dar constatarile sint efectul, nu cauza.

  Orgoliul acesta exgerat pe alocuri, pe care eu il numesc „gonor”. Eu stiu – iata stau moldovenii si vorbesc in romana si apare, deodata, un rus, care strica atmosfera si, imediat, toti trec la limba rusa. A FOST SI RAMINE O GRESEALA. Niciodata la baltici asa ceva nu era. daca un alogen intreba pe un lituanian unde e o locatie, acela il trimitea la … cimitir. In baiatei de joc. Numai ca balticii aveau tara lor ocupata, noi, nsa, o bucata d etara romaneasca, a patra parte din Moldova romaneasca, unde demnitatea nationala a fost strivita mai usor. Deci, este corect apreciata situatia, este condamnabila, dar se va schimba in timp. Pentru ca la serviciu toti basarabenii romani trebuia sa vorbeasca in ruseste daca era macar un rus care nu intelegea. Si aceasta stare de spirit, aceasta „receptivitate” trebuia satreaca imediat pe atmosfera de familie, unde erau oameni de toate nationalitatile. Nu e bine, dar asa era si a mai ramas. Eu pot povesti o gramada de cazuri de incercare a unei schimbari azi, dar asa ca sa nu fie taxate ca manifestari nationaliste sau xenofobe, ci de demnitate nationala.

  Apoi, este adevarat ca era cultivata, tot de agentii regimurilor, casatorirea autohtonilor destepti cu rusoaice, ca sa le neutralizeze acuitatea mindriei nationale. Va dati seama de copiii iesiti din aceaste casatorii. Fenomenul era apreciat ca „o posibilitate de promovare mai usoara pe scara ierarhica” a barbatului, el era apreciat ca prezentind mai multe garantii de loialitate fata de regim. A fost si asta.

  Dar cine ii poate judeca pe acei oameni pentru incercarea de atunci de a supravietui? Admiteau ei oare ca lucrurile se vor schimba odata? Nu cred.

  Cu toate astea, au fost ai alt fel d eoameni. De exemplu, sotul meu. Pentru ca invata bine, a fost medaliat cu argint, a intrat la Spaniola, a fost trimis la Universitatea Lomonosov de la Moscova. Acolo era o comunitate – PE ATUNCI – intre moldoveni si romani foarte puternica si multi moldoveni apoi au devenit elita basarabenilor dupa decapitatea elitei in 1940 si mai tirziu. Il consider si pe sotul meu ca facind parte din elita basarabenilor de dupa razboi, el e nascut in 1949, iar la Moscova a fost pe punctul de a se casatori cu o romanca, ea acum e in Craiova, dar nu a facut-o de frica de a nu expune persecutarilor continue familia, el avind inca cinci frati si surori.

  Mama mea, care a invatat la Iasi, mi-a dat un sfat – sa ma casatoresc neaparat cu un moldovean si sa incerc a sti masura. Prima am indeplinit-o, sotul meu fiind un moldovean sarac, care a luat tot o sarmana, pe mine, si am mers prin viata fara sa ne vindem niste principii sau sa cautam a patrund ein niste elite sovietice false.

  Dupa destramarea URSS si in timpul perestroicei in RM a mai fost un fenomen – destramarea familiilor mixte pe criteriu etnic. Iata asta am evitat-o noi, familia mea, pentru ca noi am ramas cum am fost. pe principii nationale si fara sa avem o trena care sa ne compromita.

  Am spus toate astea pentru ca ramin convnsa – pe noi ne-au sepaat cu buna stiinta de romani si romanii de peste Prut trebuie sa fie ingaduitori cu noi, nu pentru a ne menaja in manifestarile noastre neacceptabile, ci pentru a ne ajuta sa ajungem la concluzia – romanii sintem noi, toti romanii sintem o apa si un pamint, in pofida asteptarilor antiromanesti ale rauvoitorilor nostri.

 6. D-na Pavlicenco, eu sunt in totalitate de acord cu d-voastra, dar cati basarabeni judeca asa ca d-voastra? Nu credeti ca acum sunt prea multi rauvoitori antiromani in Basarabia?

  Spun asta pentru ca in luna mai am fost in Basarabia si am ramas cam uluita de ce am putut sa vad, dar mai ales sa aud acolo. In Romania este un cap si o coada in tot ce se face. Dar in Basarabia nu exista nici cap si nici coada. Totul e intamplator, ca la inceputurile facerii lumii. De aceea banuiesc ca si spun guvernantii Basarabiei si multi oameni de rand ca sunteti o republica polietnica, fara identitate etnica. In Cahul am auzit niste invatatori spunand ca „noi nu sintem romani, asa si nu avem identitate etnica” (cuvintele lor). Eu cred ca, desi invatatori, ei nici nu stiu ce inseamna identitate etnica. Iar fara constiinta unei identitati etnice, orice societate e condamnata la subdezvoltare si distrugere.

  Si atunci va intreb: ce faceti d-voastra si ceilalti intelectuali democrati pentru a constientiza populatia din Basarabia de apartenenta la o anumita entitate etnica, oricare ar fi ea?

 7. @Laura, de fapt ei imping la deznationalizare.

  In familiile de romani numai copii se declara romani dar nu toţi, numai care are interes de a pleca in afara graniţei, ceilalţi rămân moldoveni si n-au absolut nici un interes cu romanii de părinţi nici nu mai vorbesc ii doare de nu mai pot, mult mai aproape e Rusia.
  Nu cred că e vorba neapărat de comunişti la problemele astea.
  Toţi speculeaza nevoile populaţiei in interese personale.

  De ce oamenii au încă o mare afinitate fată de ruşi si teama de a fi văzuţi români ?
  De ce se căciulesc atât in fata ruşilor in propria tară ?
  Nu fac aluzii că ar trebui să-i urască pe ruşi dar o demnitate proprie fata de identitate lipseşte cu desăvârşire.
  Guvernele care se tot perindă au făcut intenţionat ca lucrurile să meargă in direcţia dorită, independenta le-a adus nevoi si greutăţi, iar nevoia a adus oamenilor tăcerea fata de interesul primar (daca l-au avut si pe ala, de romani), de a nu supăra cu ceva guvernul pro-rus, fiind unica salvare la sărăcie.

  A apărut ca rusul e bun. La ruşi se merge uşor, la ruşi se câştiga destul de bine fără probleme. Rusul nu cere viza, pentru oamenii nevoiaşi e mană cerească, o rezolvare a nevoilor create tot de mândrul stat „moldav” a cărei populaţie a fost băgata intr-o independenta tâmpa căci au ştiut clar ca oamenii vor fi in nevoi, moldovenizarea populaţiei separându-ne si depărtându-ne scăparea a fost numai intr-o anume parte, care le-a dat si vot .

  Nici nu a fost nevoie să se insiste in a nu se declara romani, au constatat si singuri pe pielea lor (forţaţi) ca nu e bine, oameni rămânând aproape ai nimănui, unica rezolvare găsind-o doar in Rusia, de aia foarte mulţi nici nu o sa susţină pe viitor ceva (cei cu rezolvarea la ruşi, garantat nu), nici pro România, nici contra guvernului actual (pro-rus), e teama ca nu vor mai avea acces până si Rusia. Sunt convins că chiar le-ar mai da in plus favoruri ruşilor din Republica Moldova (peste cele ce le au) daca li s-ar promite in Rusia ceva facilitaţi.
  Si cu scenarii de astea au terminat-o cu romanii.
  Dar noi sa avem intelegere….
  Fata de oameni oarecum da, dar fata de guvernanti nu.

 8. dle 111, spuneti ca nu il cunoasteti pe Gigi Becali (e normal) dar sa stiti ca mitocania dvs este mare… dar GIgi Becali va intrece de 100 de ori cel putin.

  daca stiati cine este ati fi inteles din prima despre ce este vorba, si apoi dati-mi voie sa va dau un MARE SFAT (care l-am primit si eu in trecut)

  CITITI INAINTE SA SCRIETI !
  ASCULTATI INAINTE SA VORBITI !

  este un mare egal cu zero sa scrii, sa raspunzi unei persoane, fara sa citesti !!

  deci va repet —- desi nu cred ca o sa cititi, pentru ca dati dovada faptului ca dvs nu vreti un dialog ci doar sa improscati cu noroi, si apoi daca nu stiati de la ce vine dialog … vine de la.. DIA = doi si LOGOS = cuvant.
  deci presupune doua persoane …
  —- ca acest personaj a furat terenuri de la statul roman prin intermediul unor generali corupti, ca dupa 10 ani sa vanda terenurile agricole parcelate ca intravilane la preturi ENORME de sute de euro metrul patrat!!
  pret platit de cetatenii de rand care deja au fost furati odata prin acea miscare din trecut, si prin faptul ca platesc rate mari tot restul vietii pentru o bucata de pamant!!

  deci exista o persoana ca aceasta (nu va spun ce fel injura si ce fel se comporta) care SUGE SANGELE POPORULUI care nu a facut decat sa SCLAVAGEASCA cetatenii, din miliardul de euro care il are, a facut de 100.000euro 100 de case DOAR PENTRU A CUMPARA CAPITAL POLITIC, SI DOAR PENTRU A OBTINE IMUNITATE PARLAMENTARA !

  se chinuie de ani de zile sa tot obtina acest lucru.

  ca este legal … da… poate desi am mari indoileli pentru ca a obtinut averea in mod ilegal
  dar este moral ? cu siguranta nu !

  credeti-ma un om de rand care doneaza din suflet ce are pentru sinistrati face de 1000 de ori mai mult ca un caine de om ca Gigi Becali respectiv care nu este decat un oportunist si nu are nici o legatura cu notiunea de A FACE ACTE DE CARITATE REALE.

 9. Ed___ ule!

  Se vede ca discutam in diferite limbi.
  Omule!
  Mie mii in cot de acest Becali, doresc doar sa constat, ca el actioneaza in parametrii legii.
  Si daca el a prevazut, ca terenurile parasite si ne prelucrate, cum e specific la romini, ce le-a cumparat d-lui azi sunt intrebate si pretuite, pai bravo lui, ca are spirit de comersant.
  Abramovici la rusi e mai breaz?
  Sau ai auzit ceva de Bill Gheitz cu programele sale de soft sa costruiasca case pentru cineva?
  Poate mai ai vre-un exeplu de o astfel de jertfire si din partea altor politicieni romini care si-au permis un astfel de lux?
  sau poate nu aveti politicieni bogati?

  De regulile dialogului si eu sunt la curent.
  In asa caz hai sa ne intelegem!
  Marimea craniului dumitale inca nu-ti permite sa ne citesti lectii sau s-o dai pe invatatul, prea slabut plutesti in unele teme.
  Situatia din Moldova si experienta de viata mataluta o pipai din internet sau de la unii prosti, noi insa in fiecart zi framintam glodul realitatii si nu mai stim incotro s-o ei si unde sa te ascunzi de atita fericire.
  Doresti dialog civilizat cu moldovenii nostri pe temele unirii sau da fraternitate?
  Vino la consulatul Rominiei din Chisinau!
  Iti promit – cel putin un sut in fund il ai garantat de la cei ce au indreptat protapul carului spre Rominia.
  Nu pot sa-ti promit ca vei scapa fara a lua si vre-o doua in bot!
  Iata unde „fierbe” cu adevarat fraternitatea noastra.

 10. NINA GONTA COLEAGHIN

  Vizitand acest blog , mi-am dat seama cat de mult se potriveste articolul meu , scris in luna mai pentru OBSERVATORUL canadian. Poate fi un raspuns la ce se discuta aici. Cu respect…

  Pagini basarabene : Basarabia , pamant romanesc

  Putin se mai aminteste astazi in mass-media despre Basarabia. S-au consumat manifestarile din Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau si parca s-au calmat spiritele. Dar nu este asa.
  Tragedia Basarabiei domina de veacuri , incepand de la 1812 incoace. Fereastra, poarta in Balcani, asezata la rascruce de drumuri si interese geopolitice, Basarabia a fost si inca mai este o piesa intro partida de sah. Trunchiata in cateva state/tarisoare-fantome gen Transnistria si Gagauz-Iari, Republica Moldova, poate,mai mult ca oricand , se afla in present sub influenta ruseasca, economia ei depinzand in totalitate de Rusia..In consecinta populatia de origine romana devine incetul cu incetul ”streina la ea acasa”, /vorba poetului/, devine o minoritate pe pamantul stramosesc. O minoritate nu mai este capabila sa decida nimic,chiar iesind la plebiscite.
  Politica de rusificare si de instrainare a Basarabiei de patria-mama ,Romania , a fost de lunga durata si a dat roade. In anii 60-70 ai veacului trecut tinerii basarabeni , comsomolisti, erau chemati , mai corect spus, constransi , sa-si manifeste “patriotizmul”,plecand pe intinsele meleaguri ale fostei URSS, sa ridice Bam-uri/magistrala Baikal-Amur/, orase ca Komsomolsc pe Amur sau Naberejnaie Celni din Siberia, ca in Basarabia sa fie adusi muncitori din Rusia, impreuna cu familiile lor. Muncitori necalificati,, sub pretextul ca in Moldova nu se ajung brate de munca /!?/. Acestora li se acordau cele mai bune locuinte, bastinasii ,insa, traiau o viata de om in camine de familisti. De cele mai multe ori cei plecati nu se mai intorceau pe meleagurile natale, ramanand in “siberiile de gheata.”,intemeindu-si familii si uitand incetul cu incetul frumosul grai moldovenesc.. Graiul stramosesc a avut de suferit inca din 1940, cand Basarabia a fost cedata de statul roman, rusilor. Moldovenilor li s-a furat peste noapte tara, limba, scrisul latin, /inlocuit cu cel slavon,chrilic/, istoria, obiceiurile si traditia stramoseasca.. Fara voia si consimtamantul lor. Toti cei cu carte romaneasca au devenit “analfabeti”. Era “urgenta nevoie” sa fie adusi specialisti din Rusia sau de peste Nistru pentru a lichida “analfabetizmul” in programul “likbezul’. …Si au navalit ca puhoiul…. Acum acestea sunt pensionarii cu cele mai fabuloase pensii , pe care nici ca le viseaza moldoveanul, ce a trudit o viata. Floarea intelectualitatii basarabene a luat atunci drumul pribegiei, o buna parte,insa, n-a reusit sa plece in timpul stabilit de catre rusi . Acestora le-au putrezit mai tarziu oasele in gulagurile siberiene. Cazuri de groaza sunt descrise in cartea scriitorului basarabean Serafim Saca , “Basarabia in Gulag. “.
  Basarabia si astazi este in Gulag……. In 2000 omul de rand a fost criticat , invinuit, ca a votat cu comunistii., c-a intors trecutul.. Dar lucrurile sunt mult mai complexe. Electoratul cult ,initiat, din Basarabia este in mare parte plecat in lume sa-si castige existenta. Iar batranii si cei dezorientati politic au fost mai usor de manipulat cu basme comuniste. Multi varstnici asa si nu s-au mai putut conforma noilor realitati, perioadei, asa zisei “, de tranzitie” si au votat, nostalgic, trecutul. Mau mult ,in present in Basarabia majoritatea populatiei , consecinta a politicii de rusificare si dezradacinare, o constituie: rusii,ucrainenii,gagauzii, bulgarii si o parte de basarabeni, care pe parcursul timpului si-au uitat originiile sau n-au avut de unde sa le afle, caci nu se invata, nu se vorbea despre tara de peste Prut la scoala. Toti acestea, in present, sunt vorbitori de limba rusa si, spre deosebire de bastinasii-romani , sunt mult mai disciplinati, ies la vot bine organizati. Ei inteleg ce inseamna participarea la un scrutin. Insa, cu toate aceste avantaje comunistii nu obtineau in 2000 majoritatea cu putere absoluta de decizie in Parlament, daca bastinasii ar fi fost uniti intro singura alianta de dreapta si nu erau dispersati intro droaie de partide si partidute , daca legea electorala de atunci nu le permitea celor,care au luat mai multe voturi sa-si puna “in buzunar”, ca pe o pomana, voturile celor ce n-au trecut de pragul electoral. Asa se face ca comunistilor li s-au “daruit” 22 de locuri in Parlament , de pomana. Si Parlamentul si-a putut alege presedintele favorit , pe Voronin. Favorabila situatie a fost pregatita inca din timpul mandatului presedintelui prorus P.Lucinschi, care a legiferat dinnou partidul comunist, scos de predecesorul sau,M..Snegur, in afara legii..
  Greseala celor de dreapta a fost ca .. “au calcat cu stangul”..
  In present R.Moldova se afla in CSI / comunitatea statelor independente/; puterea sta cu ochii spre Moscova, iar romanul basarabean, cu ochii spre Romania si UE. La alegerile din 2007 in unele raioane au castigat adeptii dreptei. Poate e un inceput spre o schimbare radicala spre bine, mai stii…. Sa dea Domnul !
  Si ,totusi, durerea romanului de peste Prut este enorma. Strainul ii dicteaza la el acasa. Limba strainului rasuna peste tot. Copilul lui trebuie s-o invete obligatoriu..
  In 2000 multi au luat, iarasi, calea pribegiei. Printre ei eram si eu cu fiica mea, minora. Redobandisem din 1998 cetatenia romana , in ascuns, , iubeam tot ce este romanesc , eram consilier in consiliul municipal din partea fortelor democratice,, aveam o functie. Cu venirea comunistilor la putere si desfiintarea judetelor , imi pierdeam locul de munca ,in plus , cu orientarea mea politica nu aveam nici o sansa sa ma angajez . M-am repatriat. in Romania. In timp mi-am rezolvat toate problemele. Spre marea surprindere, insa, a multora dintre noi, care am trecut Prutul din patriotism romanesc, aici nu eram asteptati .Fara sprijin si ajutor, ,lasati in voia soartei.. In Romania inca sunt multi, carora istoria adevarata a romanilor le este necunoscuta si cred ca dincolo de Prut este Rusia, deaceea sunt cu adevarat ostili celor veniti de dincolo.. Programe de reintegrare, deoarece venim dintrun alt mediu socio-politic, ,nu exista, reprezentanti pe langa administratiile locale, care sa se ocupe de problemele noastre, nici atat. Exista toate astea pentru rommi, care , s-o spunem pe sleau , nu au sange romanesc in vene, si care pe parcursul secolelor trebuiau sa se integreze in mod natural.
  Ar fi fost mult mai bine sa se fi luat exemplul evreilor, care sunt asteptati la ei acasa, in Izrael, si sprijiniti. Noua , insa, unii romani , ne spun rusi.
  Multi basarabeni au venit in Romania pentru ca copiii lor sa nu le repete destinul tragic. Ei nu au nevoie ca statul roman sa-i dadaceasca, au nevoie mai mult de un sprijin moral. Sa nu uitam. Basarabenii se diferentiaza in bastinasi, care-s romani din mosi-stramosi si in cei veniti acolo de pe toate meleagurile fostei “urss”, care , sovinisti prin nastere, nu vor sa invete limba bastinasilor, se folosesc de bunatatea si ospitalitatea lor si le iau “ casa, masa” si pe multi i-au aruncat deja , practic, peste gard, in strada, de au impanzit lumea.
  In Basarabia nu mai suntem la noi acasa, fiind in minoritate, iar in Romania, nu suntem bine veniti. Locul nostru este pe albia raului Prut , care desparte niste frati prin sarma ghimpata !?
  Istoria nu mai stim cine cu adevarat o scrie, dar cei ce sufera de pe urma tradarilor , erorilor celor de la putere, sunt oamenii simpli. Povara basarabenilor, ca , de astfel si a tuturor romanilor din diaspora, este si mai mare din 2003, cand guvernul Nastase a modificat Legea cetateniei si i-a catalogat/inscris pe basarabeni un tagma “strainilor,” impreuna cu arabii si africanii, astfel punandu-le mari oprelisti la redobandirea cetateniei romane. Mai mult, alte multe natiuni printro contributie baneasca considerabila la bugetul statului roman, pot “sa-si cumpere” aceastra cetatenie, pe cand basarabenii trebuie sa astepte zeci de ani pentru a-si redobandi, ce li s-a furat stramosilor lor. Multi romani acum sunt preocupati de retrocedarea bunurilor pierdute in timpul regimului comunist. Basarabenii nici nu mai viseaza sa-si recupereze casele, terenurile pierdute , dupa plecarea romanilor in 1940 si 1944 si ocuparea Basarabiei de catre rusi. Ei s-ar multumi macar cu…. “ retrocedarea”… cetateniei romane .
  Tentativa legislativa din anul trecut a celor patru parlamentari pedisti pentru schimbarea modalitatii de redobandire a cetateniei romane de catre basarabeni, a fost aruncata la gunoi de catre guvernul Taraceanu 2, dupa plecarea pd-ului de la putere.
  Aici se inscriu foarte bine cele spuse de M.Eminescu la 1878 in ‘Cestiunea retrocedarii”: ”Cestiunea retrocedarii Basarabiei cu incetul ajunge a fi o cestiune de existenta pentru poporul roman”…” Dar daca ne dam bine seama, nici nu e vorba sa pierdem ori sa pastram Basarabia: vorba e cum o vom pierde ori cum o vom pastra”……..” putem sa pierdem chiar mai mult decat atata, increderea in trainicia poporului roman”.
  Cat e de trist sa nimic nu s-a schimbat in timp. Problema este mai actuala ca niciodata si cu desavarsire intrata in impas . Cred , cu regret, ca ce a ” prorocit” Eminescu la vremea lui , s-a indeplinit: ”…. Putem sa pierdem mai mult decat atat,

  INCREDEREA IN TRAINICIA POPORULUI ROMAN”….

  Eram intrun autocar cu 52 persoane,anul acesta, dupa sarbatorile de Pasti, la vama Sculeni/Ungheni/ . Treceam “ hotarul dintre frati”, in Romania, UE. Eu veneam “de acasa- acasa”, cum le spun de obicei vamesilor , care la acesta fraza se uita la mine, muti.. Erau mai multe autocare , multi studenti basarabeni , care se intorceau la studii in Romania. Ora 1 de noapte, unii mancau , altii discutau, unii mureau de somn, dar cei mai multi mureau de nervi, ca ii asteptau la Iasi sau in alte parti trenuri si treburi. Si deaceea, cand in salon a intrat vamesul roman, s-au bucurat , crezand ca le aduce pasapoartele si le da ” unda verde “de trecere. Dar vamesul ne-a repartizat cate un chestionar despre activiatea vamei , vamesilor.. Urma sa raspundem , spre sfarsit, si la o intrebare de felul , cum vedem schimbarea lucrurilor spre… mai bine, sa venim cu propunerile noastre. Nu stiu , care a fost reactia vamesilor si cum au analizat mai apoi ei aceste chestionare, ca raspunsul/propunerea majoritatii pasagerilor a fost, intrun glas :

  SA DISPARA FRONTIERA INTRE FRATI !!
  Dar cine sa auda propunerea noastra ? Oare mai exista o speranta ? As vrea sa ajung acele zile cand nu voi mai vedea vamesi la Prut !!

  Sa nu uitam . Dincolo de Prut sunt fratii nostri. Dincolo de Prut mai spera, mai lupta, mai asteapta ca fratele sa-i intinda o mana, dincolo de Prut nu este Rusia, dincolo de Prut este UN PAMANT din mosi-stramosi .. ROMANESC.

  pt Observatorul din Canada ,
  Nina Gonta Coleaghin. Iasi, Romania.
  mai, 2008

 11. Inseamna ca cei de la consulatul Romaniei nu stau destul la coada …
  Ma intreb oare sa fi fost situatia pe dos ,cu alte cuvinte sa fi avut noi nevoie de vize in afara de suturi si pumni in bot (unde esti mai prosti si multi sa te spargi in figuri filozofice?)..oare ce ne-ati mai fi dat ???

  Ne scoateti ochii cu „frati”in sus „frati” in jos dar numai si numai cind e de primit ceva in rest….pumni in bot si suturi in fund….

  Cum ziceati d-n Pavlicenco ca trebuie sa-i tratam pe basarabeni???
  Credeti ca specimenul asta e singur pe

 12. D-na Pavlicenco: credeti ca individul asta de mai sus care face spume la gura injurind e singur in basarabia? va spun eu nu numai ca nu-i singur ci ca el sunt enorm de multi.

  Dv si alti basarabeni pretindeti ca romanii sa faca eforturi pe toate planurile si sa treaca totul cu vederea in virtutea cintecului cu „saracul basarabean cum a fost el oropsit de rusi si cum acum are el creierasul gripat de votca si cazaciok”” Si poate romanul arface-o in virtutea existentei unei minime decente numai ca ea e rara stimata d-na iar romanii sunt si ei niste oameni obisnuiti si nu sfinti mucenici.
  Noi suntem injurati permanent de la TOATE nivelurile societtii basarabene iar dv aveti pretentia ca romanii sa inghita totul si sa se poarte cu acestia ca si cu un bibelou fragil sa nu le zdruncine neuronul ….
  Imi fac datoria stimata d-na sa incerc a va lamuri ca nu suntem gata si nici dispusi sa inghitim chiar totul pentru ca oricit va-ti mira si dincoace de Prut exista mindrie si constiinta.Prin urmare nu suntem dispusi la ORICE asta trebuie sa o priceapa bine FIECARE basarbean.

 13. da dle Stalinus, acest domn 111 este de fapt exact tipul de om DE UN CARACTER SLAB, care in viata asteapta mura in gura de la altii, si oportunism pana la lene.

  altii care nu sunt din Rep.Moldova si care primesc cetatenia romana sa zicem unul din Turcia de exemplu asa la intamplare stie ca CETATENIA ESTE PRVILEGIU NU UN DREPT !

  faptul ca istoria a fost alta si dpdv moral aveti DREPTUL la cetatenia romana NU INSEAMNA ca brusc noi trebuie sa nu mai ne ducem la servici sau afaceri, sau acasa cu copii si sa stam la picioarele unora ca prostii de 111.

  si doar mi-am zis sa nu mai discut cu idiotii, pentru ca sunt persoane care de fapt nu ii intereseaza dialogul, ii intereseaza doar ura prosteasca, invidia tampita, dorinta de a avea dar nu a munci deloc sau a nu face nimic dar a primi pe tava.
  asemenea persoane au carente grave in ceea ce priveste notiunea de om, si de fapt nu se pot nici autogestiona singure.

  dle 111, la revedere… nu aveti decat sa discutati liber (ca si pana acum dealtfel) dar eu personal o sa va ignor.
  o sa va spun si motivatia printr-o zicala cunoscuta la noi:

  „NU ITI PUNE MINTEA CU PROSTUL PENTRU CA ARE MINTEA ODIHNITA”

  deci nu ma pot pune cu dvs dle 111.

 14. PS:

  ideea care nu ai inteles-o tu dle 111, cu becali sau cu altii ca el este: oamenii politici dintr-o tara X nu trebuie, repet NU TREBUIE, sa lase anumite indatoriri ale statului sa fie preluate de o (singura) persoana doar pentru ca respectiva persoana este foarte bogata.

  este un principiu elementar care nu are legatura cu legalitatea, ci cu statalitatea unui stat.
  gradul de stabilitate a statalitatii unui stat este in stransa relatie cu performanta si eficienta sistemului adminstrativ de A-SI EXERCITA DREPTURILE si A-SI INDEPLINI DATORIILE.

  din pacate in ROmania nu prea au fost oameni politici care sa ia pozitie clara fata de aceasta anormalitate, si eu sa fi fost om politic si sa stiu ca in tara mea in timp ce statul nu isi face treaba, si sa vina un terchea berchea care doar pentru ca are bani se foloseste de sentimentele si de suferinta unor oameni inundati AS FI FOARTE, DAR FOARTE INDIGNAT !!

  pentru ca ar insemna ca eu fac parte dintr-o clasa politica care nu isi INDEPLINESTE INDATORIRILE si se degreveaza de la ele lasand actiuni imorale din partea unora doar pentru ca au bani !
  ceea ce e grav!! desi clasa politica are prin lege toate DREPTURILE si banii si parghiile sa o faca.

  inseamna ca cel mai bogat INDIFERENT DE MORALITATEA LUI poate avea puterea!! ceea ce este total gresit.

  si despre:

  desi nu imi place microsoft si politica sa economica, NU POT sa nu recunosc si sa admir faptul ca Bill Gheitz este locul doi mondial la donatii din lume din toata istoria omenirii.

  a nu imi place ceva nu inseamna a nu recunoaste ca asa este!
  pentru ca altfel as face cel mai grav pacat care exista „UN OM A SE MINTI PE EL INSUSI ESTE CEA MAI GRAVA EROARE, CEL MAI MARE PACAT PE CARE POATE SA IL FACA”

  bye bye dle 111

 15. Bre Stalinus, esti simpatic, fir-ai al dracului, vorba lui Mitica de la Liga.

  Crede-ma ca sunt in masura sa judec romanii de ici si de colo fiindca aproape juma’ de viata am trait-o in doua parti.

  Sunt multe aberatii spuse pe acest blog, si it apreciez critica la adresa basarabenilor pentru „maldavenismul primitiv” si sunt de acord cu:

  „Ne scoateti ochii cu “frati”in sus “frati” in jos dar numai si numai cind e de primit ceva in rest….pumni in bot si suturi in fund….”

  Dar si-n „speach”-ul tau apare o nota pe care noi in Basarabia am numit-o „palama jandarmului roman” de care dai dovada. Incerci prea din rasputeri sa ne convingi ca suntem idioti, si crede-ma ca nu suntem, vorba lui Costin „nasc si la Moldova oameni”! (Acum depinde ce Moldova a avut cronicarul in vedere).

  Eu iti propun sa schimbi un pic optica si sa discuti cu basarabeniii, caci moldovean esti si tu, fara a te „implica emotional” in a ne da cu parul in cap pana la creier si sa ne spui cat de prosti suntem.

  Voi cei din RO aveti o mare meteahna, credeti ca RO este centru lumii si ca lumea incepe de la prut si se termina la Tisa.

  My fickled friend, lumea este mai mare, si faptul ca vorbesti romana mai „curat” si fara accent moldo-rusesc nu te face mai destept si iti da voie sa fii arogant. (Sa nu zic de acei vorbitori de romana in RO care „este plini de succesuri si esece” :)) Iar in cei aproape 20 de ani de stat in RO am primit multe palme de la „fratzii romani”, dar am inteles ca atunci cand nu ai prin ce excela, folosesti aroganta si asta o fac marea majoritate aromanialor in relatia cu basarabenii.

  Nu propun sa ne „purtati pe brate” cum a-ti facut-o cu prima generatie de basarabeni veniti la studii, pana ati dat-o pe „ba, rusilor, fa curvelor”.

  Chiar si ceausismul a fost posibil numai intr-o tara cum este RO si cu poporul sau. Si crede-ma ca in URSS, dupa 1965, in mare parte s-a trait foarte bine si fara „fite totalitariste a la Ceasca”.

  Nu sunt nostalgic dupa URSS, dar ce am auzit chiar de la romani, ma face sa cred ca sunteti mereu axati pe „capul plecat sabia nu-l taie” si „sa moara capra vecinului”. Nu cred ca in vreo alta tara din „lagar” ar fi putut exista ceea a fost in RO. Si asta nu in periaoda „sovromurilor” de pana la 1964, ci dupa si mai ales in 1975-1989, cand tot un romanas pe numele sau Ceausescu, cu mari velietati nationaliste si nationale (de mai ranjea dintii si la Basarabia, asa se zice!) „v-o dadea”.
  Sa nu mai zic ca DELATIUNEA este un virus care v-a afectat grav.
  Zic mai bine sa va analizati voi insiva si sa nu ne mai invatati atata.
  Da, suntem diferiti, pentru ca nici voi nu sunteti romani adevarati pe cat va credeti. Sunteti niste fiinte macinate greu de microbul comunismului primitiv inoculat cu mai mare usurinta dacat noua basarabenilor.
  D-asta nu ne mai intelegem!

  Si daca a sti cat de caraghios aratati in a va crede centrul lumii (ca sa nu spun ca pentru un „average Romanian” tot ce este dincolo de Prut se numeste „la rusi”, ca sa nu mai zic de „fineturi” de genul Kazakhstan insemna „tara din Borat”).

  Sa-ti mai spun o chestie basarabenii di Italia incearca sa se tina departe de romanashi-smekerashi, fiindca nu vor sa aiba de aface cu ei (cu romanashii). Sumt altfel priviti daca zic ca-s din Moldova decat daca ar zice ca-s romani, si stii tu de ce. S nu pentru ca ar tine cu rusii, caci rusii o duc suficient de bine ca sa nu plece la munca peste hotare. Ci pentru ca le este rusine!

  Sa nu mai zic de acei basarabeni care in 1940 si 1944 s-au refugiat in RO si erau intorsi (extradati) de catre acelas roman inapoi in Basarabia, ocupata de URSS ca sa-l trimita rusnacul in „Siberii de gheata”!

  SANGELE APA NU SE FACE, DAR SI ADN-ul NU UITA!!!

 16. Pentru Roman,

  Dragul meu, nu mai fi asa pornit si inrait, descreteste-ti fruntea. Ba chiar e foarte plauzibilă afirmaţia de a-i înţelege pe romanii basarabeni, deoarece sint produsul politicilor sovietice de deznationalizare de atitea decenii. In al doilea rind, tot fiind speriati cu „Romania si romanul care iar o s ava bata” basarabenii de la tara voteaza Stinga, sa „nu se uneasca -vezi tu – cu Romania”. Cererile privind intentia de a dobindi cetetenia romana au si un carcater pragmatic, dar e deja un indiciu ca nu se tem oamenii sa fie romani, ca e mai bine sa fii roman, ca mai faci abstractie de ce ti-au spus atitea decenii, ca vrei altceva si ca uite unde a ajuns Romania! Dar asta se face cu incetul.

  Dumneata esti suparat, enervat, dar asta nu ajuta. Cu basarabenii trebuie sa va purtati la fel ca si cu niste oameni carora special li s-a inoculat ceva, medicamentul si-a facut efectul, dupa care vii dumneata si spui – „ba, da tu de ce nu esti ca mine? Ca tot roman esti?!” Pai diferenta e ca oricit de greu ti-a fost dumitale si parintilor in anii de mai inainte, ai fost acasa si intre ai vostri, iar la noi erai – poate – intre ai tai numai la bucatarie. In rest – gata – trebuia sa-ti pui masca, altfel ramineai ca acela din „Cel mai iubit dintre paminteni” al lui Marin Preda – la marginea societatii. Din pacate, si azi situatia se mai mentine, in alte poroportii, e adevarat. TREBUIE SA INTELEGI asta, nu sa te tot superi. Si Romania face mult prin educarea atitor tineri. Asta e cea mai mare investitie in copii, in viitor, dar si in familiile celor care si-au dat copiii la studii in Romania. Tocmai de aceea, de cind au venit comunistii, nu au mai incheiat un acord de schimb de studii cu Romania. Copiii basarabeni romani sint groparii comunistilor prorusi si ai aliatilor lor, mascati drept proromani.

 17. Pentru Laura

  In primul rind, salut aparitia femeilor pe blog. Ma chiar gindeam ca am prea putine.

  Apoi:

  1. Cred ca e bine, mai intii, ca judec eu asa. Era mai rau daca nu judecam si eu corect – nu-i asa?

  2. Daca mai sint – dar mai sint – care judeca la fel ca si mine, asta inseamna ca avem sansa sa fim si mai multi.

  3. Daca am benficia de toate libertatile de care noi sintem privati prin regimul PCRM-PPCD, oameni ca mine, ca dumneata, ca multi altii care gindesc normal, i-ar putea convinge si pe altii sa gindeasca asa, sa le deschida ochii si sa le destupe mintile, obturate cu buna stiinta de servitorii regimului si agentii securitatii, agentii propagandisti si ideologii dicataturilor proruse din toate vremurile d ela noi.

  4. Ba nu numai cred, ci si stiu ca avem „prea multi rauvoitori antiromani in Basarabia”. Unu – nu i-am creat eu. Doi. Si mie imi este la fel d egreu ca si voua, pentru ca te tot intrebi de ce nu inteleg deja, dincolo de toate dificultatile de comunicare. Pentru ca mai sint antene satelit, mai este Rmania cu canalele de televiziune, mai sint oameni care circula, cei legalizati in Occident, care invata in Romania, care muncesc in Romania etc.etc. Dar mai sint si farisei, lingusitori, falsificatori si iata ultimii, sprijiniti de structurile represive, de autoritati, de securitate, de cercuri bogate influente inca domina, sint mai tari ca noi, cei sinceri si normali.

  5. Asa e, in Basarabia nu e nici cap, nici coada – asa doresc acesti comunisti masluiti cu respectul forstilor prounionisti din PPCD, care le tot spala fata si ne tot spun ca ai nostri comunisti nu sint totusi atit d erai ca Lukasenko. Mai ca nu ne imping si pe noi sa ne pupam cu Voronin, cu care, din cite se vede, stabot la bot Iurie Rosca si – acum – si Eduard Musuc social-democratul.

  6. Nimeni nu are interes national din cei aflati la conducere. Numai interes de imbogatire din cei aflati la conducere. Numai imbogatire, furt din averea publica, persecutarea romanilor, obtinerea de fonduri europene bune de bagat in buzunare private etc.etc.

  7. Nu sintem nici un fel de republica polietnica, dar nu ne putem afirma institutional identitatea romaneasca. Pentru ca majoritatile din ultimii ani din Parlament au fost ostile romanismului. Invatatorii sint speriati, intimidati, bagati cu forta in rindurile comunistilor, citeste postari pe rpima pagina a blogului meu. Nu numai ca sint de acord, dar am sscris chiar ieri in postarile mele – „fara constiinta unei identitati etnice, orice societate e condamnata la subdezvoltare si distrugere.” ABSOLUT DE ACORD. dar exact asata stiu comunistii antiromani si actioneaya sa nu de dobindim constiinta si identitatea nationala.

  8. Facem foarte multe. Citeste pe blog Manifestul-Apel de solidarizare nationala si spune-mi opinia. Daca e sa spun din nou – ca am tot scris pe acest blog – ce am facut in acesti ani in Parlament, nu vei avea ce sa-mi reprosezi, dar nici eu nu imi pot lua in circa intreg coportamentul clasei politice, chiar si numai al celei care isi zice nationala.

 18. Pentru Roman

  Nu am inteles – cine – c eu asta nu am spus – a indemnat la intelegere fata de guvernanti? Mai ales actualii? Eu am spus mereu ca trebuie sa intelegem si sa-i ajutam pe oamenii simpli sa redevina cum i-a dat domnul – romani -, nu despre guvernanti.

 19. Pentru NINA GONTA COLEAGHIN

  Eu iti multumesc pentru aceasta postare. Este dureroasa, dar adevarata si poate va ajuta la intelegerea fenomenului Basarabiei.

 20. Pentru Stalinus

  Dragul meu,

  In primul rind, e bine ca ai nervi tari si rezisti. E usor a ne supara si trinti usa …. blogului, dar eu nu as vrea asta.

  In al doilea rind problema consulatului e foarte si foarte delicata. Nici eu nu-mi pot explica de ce atit d egreu se proceseaza cererile de viza. Inteleg – si basarabenii merita sa fie dati cu nasul ca au guvernanti comunisti care nu prea vor sa mai deschida consulate la balti si cahul – poate vor apare in curind. Si poate ca Bucurestiul are miza sa-i mai invete minte – vreti libertatea circulatiei – dati-i jos pe comunistii antiromani. Poate, zic eu. Dar e foarte greu sa stabilesti demarcarea intre acest posibil efect si un altul – al urii reinnoite impotriva romanilor care ii umilesc pe oameni, mai ales ca sufera cei care sint proromani. Da, exista si argumentul – dar ce fac proromanii ca sa convinga si ei, la rondul sau, fiecare, pe cit mai multi sa fie schimbat regimul. Eu asta spun fiecaruia – eu fac, si nu putin. Dumneata – pe citi ii poti convinge sa voteze altfel. Nu e suficient numai dumneata sa dai un vot, dar e nevoie sa fim un pumn – uniti, sa convngi zece, o suta, o mie.

  Bine, 111 nu a spus ca el va da un sut in fund – a avut in vedere, cred, atomosfera de la consulat, unde oamenii sint atit de inraiti, fara apa, fara veceu, asteptind zile intregi, fiin si umiliti uneori de functionarii consulari romani – incit pot da si un sut in fund si cuiva „la bot”, poate ca a primit-o si el si ii e ciuda…

  Oamenii sint diferiti, dar basarabenii trebuie ajutati sa iasa din capcana ruseasca in care nici eu uneori nu-si dau inca seama ca se afla.

  Da, sint mai multi suparati in Basarabia, dar sint chinuitii si obiditii soartei, e usor sa-i condamni, incearca sa ii schimbi cu bunatatea.

  Pai nu vorbim de toti romanii, ci de cei avansati, care nu sint indiferenti. Eu eram acum patru ani pe malul unui lac in Romania, plecata cu o prietena pe doua zile, linga Iasi, ne odihneam si la un moment dat o romanca a inceput sa ne alunge acasa, in Basarabia, ca s-a saturat de basarabeni pe la Iasi. I-am spus ca nu e lacul ei, eu sint in Tara mea, am cetatenie romana, nu am furat nici o bucata de avere de peste Prut si sa mearga la medic. pai asta sa insemne sa nu mai ies din bantustanul moldovenesc, fiind suparata pe toata Romania? Unde nu sint involuati sau neevoluati, ca sa nu e spun mai altfel?

  Ei, hai sa vedem – ce a inghitit pina acum romanul din cauza basarabeanului? Si-apoi – deja mi-i puneti in circa pe toi cei care lanseaza atacuri mai putin acceptabile pe blog? Am lansat mai multe apeluri la decenta si nu cred ca nivelul discutiilor noastre este chiar atit de degenerat…

 21. Che : ai scris mult si…prost ,nimic nou aceleasi fudulii moldovenesti
  de care m-am saturat pina in git.

  Romania nu e centrul nici buricul pamintului ,iar noi romanii stim foarte bine asta ,am avut parte si noi de saptamini de stat la coada la ambasade si de dormit pe caldarim in fata lor pentru o viza si n-am mai dat la bot la nimeni si nici suturi ca n-aveam cui.Am pus mina si ne-am facut treburile ca sa nu mai stam la cozi.
  Mai lasati-o cu palma jandarmului roman ,jandarmul roman folosea palma si in stinga si in dreapta Prutului ca asta era sistemul atunci dar numai voi ati ales sa faceti din asta un subiect de miorlaiala.

  Cit despre Italia scuteste-ma de gainarii moldovenesti…maldavanii gabjiti in Italia se dau romani si spun ca n-au acte ca sa nu fie expulzati fiind cetateni comunitari .Asta o stiu clar de la niste politisti romani detasati in Italia asa ca scuteste-ma de „rahat””moldovenesc ca-s satul pina in git de prostii de genul pe care le debitezi tu…

 22. Romanul nu a inghitit altceva decat reprosuri nefondate.
  Iar dvs. guvernantii RM doriti in continuare si pe cal (cu moldovenii si „intelegerea” pentru aceasta idee) si in caruta (cu romanii, cu intelegerile de rigoare)
  Aceasta pozitie ambigua duce la situatiile spuse mai sus.
  Nu prea inteleg unde bateti cand afirmati ca „basarabenii trebuie ajutati sa iasa din capcana ruseasca” ?
  Cu ce ? cum ? rezolvarea nu o vad nici pe departe in Romania, noi nu ne vom schimba optica cu moldovenismul, (care vorba fie intre noi stiti cum suna ? tradator de neam) nu va fi vazut bine oricat s-ar incerca, e singura piedica care face probleme.
  As fi si eu curios ce masuri intreprindeti dvs, caci nu sunteti un oarecare, si de ce nu se materializeaza in ceva concret caci frumos suna zeci sau sute de mii de cereri dar cu intelegeri ? nu intelegeti ca nu e cale de mijloc ?

 23. „“basarabenii trebuie ajutati sa iasa din capcana ruseasca” ?Fara discutie …cred ca orice roman ar fi gata sa puna umarul ,numai ca….

  TREBUIE SA VREA SI CALU” vorba bancului adica trebuie sa vrea si basarabenii ca altfel , altfel se intimpla CEEA CE VEDEM ACUM.

  Bula cica primeste de la scoala misiunea sa faca o fapta buna…dupa citeva ore diriginta e chemata la politie ,iar Bula dupa gratii..Ce s-a intimplat Bula??? ce-ai facut?
  -Pai d-na diriginta am ajutat o batrinica sa treaca strada…
  -Foarte frumos , dar de ce esti aici?
  -pai batrinica NU VOIA sa treaca strada…
  Asa si cu basarabenii…noi vrem sa fim avocatiii lor la UE iar ei tipa pe toate vocile ca n-au nevoie de avocati, n-au nevoie de frati n-au nevoie si nu accept faptul ca Voronin si PCRM nu sunt reprezentativi pentru popor .SUNT FOARTE REPREZENTATIVI..Cind o sa alegeti altii atunci o sa cred altceva…
  Pina atunci „FAPTELE VORBESTE”

 24. Che, ce frumos stii tu sa ne jignesti pe noi romanii. Ne jignesti asa cum numai basarabenii o stiu a face. Pe alocuri poate ai dreptate. Prima data i-am primit pe basarabeni crezand ca au spirit romanesc, ca sunt romani in cuget si simtiri. Apoi am realizat ca „fratii” basarabeni sunt orice, dar nu romani. Mai precis cea mai mare parte a basarabenilor. Ca au fost si ceva romani printre basarabeni, iar este adevarat, dar mult, mult prea putini. Marea majoritate a basarabenilor s-au dovedit antiromani nutrind o ura viscerala pentru tot ce este romanesc. Si desi traiau si studiau sau lucrau in casa noastra, nici nu incercau macar sa disimuleze antiromanismul lor congenital. De aici si reactia romanilor impotriva basarabenilor. Dar voua nu va da de gandit, nu va intrebati de ce moldovenii romani sunt cei mai inveterati antibasarabeni? Veniti voi si faceti-o pe-a romanii undeva intr-un sat in mijlocul taranilor romani de pe malul Prutului, cereti gazduire o noapte, doua si chestionati-i discret. N-o sa va placa ceea ce veti auzi. De ce s-a ajuns la aceasta situatie?

  Ceausescu o fi facut mult rau romanilor, dar noi am suportat pentru ca ne temeam de rusi, pentru ca Ceausescu era antisovietic. Iar voi ati trait mai bine pe timpul URSS pentru ca rusii furau totul din RDG, Ungaria, Cehoslovacia, Polonia si celelalte tari comuniste si va dadea voua ca sa stati linistiti. dar in afara de mancare nu prea mai aveati nimic. Dar voi va multumeati ca aveati mancare si atat.

  Acum nu aveti nici mancare, nici nimic, desi sunteti tot cu rusii. Voi iarasi nu va intrebati de ce. De ce nu traiti bine acum desi sunteti tot cu rusii? De sunt zone imense in Rusia unde se traieste ca in Evul Mediu? Mergi langa lacul Baical, mergi in Siberia, mergi in sud-estul Rusiei la sud de Moscova si vei vedea. sau poate rusii au asa o slabiciune pentru basarabeni si le dau degeaba totul pentru a trai bine? Intrati atunci in componenta Rusiei, fiti enclava ruseasca si poate veti avea curent si gaze gratuit, pe degeaba!

 25. Pentru Che!

  Se vede foarte usor ca ai trait in Romania, de altfel folosesti foarte bine stilul ironic specific „romanasilor” asa cum ne denumiti,combinat cu experienta ta romanesca! Si eu iti dau dreptate Che!!! Asa suntem noi!!! Stim ca la est sunt rusii,( eu am mai zis asta, ca atunci cand eram mic stiam ca URSS de fapt sunt rusii), suntem niste egocentristi, ne place sa ne consideram buricul pamantului, si ne-ar placea sa ne comparam doar cu cei mari, fara a ne multumi sa ne comparam cu cineva de marimea noastra(bine ar fi daca am face-o , dar poate asta ne-ar face si mai auto-suficienti)! Si ai dreptate, asta s-a intamplat, prima generatie de basarabeni venita in Romania am luat-o in brate, si totul s-a sfarsit in ceea ce ai spus!! ASA E! Dar stii ceva Che? in afara de Romania ai fost si in alta parte? In Germania ai fost? Dar in SUA? Dar in Franta? …ei? stii ce ai sa descoperi? pai iti spun eu, ca am fost acolo! ai sa descoperi ca germanul si francezul e cel mai exclusivist om..ca americanul de rand e o hahalera de 10 ori mai mare decat „romanasul”..ca toti astia se considera buricul pamantului, ca ei sunt creatorii civilizatiei! Si totusi astia sunt modelele democratiei globale! Astia pun conditiile astia dau tonul! Du-te in Franta Che..si vei gasi comunismul primitiv la nivel de gandire! Vei gasi faptul ca nimeni nu e minoritar, toti sunt francezi, vei gasi niste sindicate absurde, vei gasi oameni care nu stiu alceva mai mult decat Franta, altceva e cam inferior, neelegant, si cam invechit! Si-ti pot scrie mii de randuri pe tema asta..! Si tu zici de noi ca suntem degenerati? Si ma bucur ca moldovenii din strainatate se delimiteaza de „romanasi” ca eu unul m-am saturat de „romanasii” nostri de peste hotare(nu vorbesc de majoritatea care munceste si-si vede de treaba), care de fapt sunt „tiganasi” si borfasii aia care nu dau lovituri sificient de mari pe la noi! Ca si moldoveanul de peste hotare foloseste apelativul „roman” uneori tot in acelasi fel ca si „tiganasul” care e „rom”! Si moldoveanul care foloseste asta, si el tot in aceeasi categorie de borfasi, ca si „romanasii” aia de care zici! Ca, sincer, cine isi vede de treaba lui nu-i luat la intrebari! Si iti spun eu Che, daca si rusii erau in aceeasi stare si emigrau, se lasa cu rauri de sange! Am curaj sa fac pariu! Iar rusul nu emigraza Che! Nu pentru ca o duce bine! Poate doar pe la MOscova sau Sankt Petersburg! Rusul nu emigreaza pentru ca NU este un om muncitor asa cum e moldoveanul sau romanul, cum vrei s-o zici! Eu asa popor care e mandru de salbaticia lui nu am mai intalnit! Sigur, toata lumea sare si zice de acei clasici rusi, dar acei clasici rusi prezinta cel mai bine poporul ala rusesc! Rusul NU EMIGREAZA ca sa munceasca! Nu ne mai intelegem , Che, pentru ca asa se intampla cand se „ciocnesc”civilizatiile! Si de fapt adevarul e ca ne uitam unii la altii pe malul Prutului, aceeasi romani crescuti in alt stil! Mi-a placut ce-ai zis cu „buna ziua frati basarabeni- Kakoy buna ziua…unire suka! Arata foarte clar mediul in care ne-am dezvoltat! Si puteti sa ne criticati, pe mine, pe Stalinus, pe cine si care romani mai vreti…ca suntem asa, ca nu suntem altfel, dar sa nu uitati un lucru: Ca de fapt acum 200 de ani tot de noi ati fost rupti , si fara vrerea noastra, ca acuma, o parte din voi chiar daca sunt „jigniti” si facuti rusi , beneficiaza de studii platite tot din buzunarul nostru, ca unele ziare, ca sa existe, primesc fonduri tot din Romania, ca multa lumea in domeniul muzical, literar, tot in Romania se afirma, ca basarabeanul are trecere in Romania in fata oricarui „strain”! Stii cum e Che? NOI DAM ceva Basarabenilor..mai mult decat cuvinte invective sau mai stiu eu ce! Iar cine DA are dreptul la respect si ingaduinta! Si datul asta poate pe tine nu te intereseaza sau nu-l vrei, asa cum acele „mirese” de la conducerea voastra se comporta vis-a-vis de Romania! dar mai stii ce? Noi dam PE GRATIS! Ce zici de asta dragul meu? dam doar ca cei de acolo sa nu uite ca-s romani! Ca in rest nu am vazut interesele alea strategice romanesti.Chiar daca avem noi imaginea gresita fata de voi , asa cum si voi ati fost invatati sa urati poporul din care va trageti! Din buzunarul tau Che, din impozitele tale nu pleaca nici un leu moldovenesc catre Romania! In asta consta superioritatea noastra Che! MI-ar place ca toti basarabenii sa fie ca tine, sa- spuna ca-s romani si ca-si doresc propria tara, dar daca TU, care poti fi un etalon gandesti asa..ce sa mai vorbim de altii! Eu nu vreau sa fii un pro-roman si sa ne plangem pe umeri si sa ne adresam cuvinte fratesti, pentru ca din antagonisme se naste progresul si astfel toti putem sa avansam si sa ne dam seama ca s-ar putea sa gresim din necunoastere, dar nu admit ca sa fim facuti de doua parale atata vreme cat nici macar proprii vostri „conationali” din parlamentul romanesc nu au facut nimic palpabil pentru iesirea adevarului la iveala! Asa-i Che, sangele apa nu se face, nici ADN-ul! dar ca o tara sa existe, trebuie sa fie si un popor care sa-si aiba propria identitate, iar identitatea voastra e la NOI! si nu am furat-o noi „romanasii”! Si ne pufneste rasul cand auzim de MOldova lui Stefan cel Mare si inventiile alea cu Moldova feudala si cum limba romana este urmasa limbii moldovenesti! Stefan cel Mare este aici!! Eminescu si Creanga tot aici sunt!!! toata cultura moldovenesca, care e baza identitara, AICi este! toti clasicii de pe aleea aceea din Chisinau, aici isi dorm somnul de veci!!! Stii cum e Che…mama nu ti-o alegi! asa cum nici mama nu-si alege copilul! Dar intotdeauna mama va avea o atitudine de superioritate in fata copilului, care cere sa fie tratat de la egal la egal ca si el e adult! Dar asta nu se va intampla niciodata! Pentru ca asa e viata! iar eu apartin Mamei, pe cand tu Copilului! nu sunt eu vinovat, si nici tu de starea asta!dar in loc sa ne critici pe noi , mai bine ai spune unuia de-al tau: „suka blea.., romanul tot ca si noi e..ca eu am stat in Romania si stiu asta, si aia nu vin aici sa ne ia noua mancarea de la gura sau pamanturile!” sau daca nu , convinge-i sa nu mai vina sa studieze aici, sa ocoleasca Romania ca si tara de destinatie, vorbiti toti ruseste, macar se inchide acesta spirala a discutiilor! Dar intelegeti odata pentru totdeauna ca asa nu merge!daca primesti ceva, chiar si intelegere, atunci esti roman, dar daca nu primesti nimic, atunci esti moldovean si ai propria tara si de inhaitezi cu rusul , si ai relatii diplomatice cu toti! pai esti roman si frate cu mine numai la bine? si daca eu te fac rus pentru ca asa stiu eu ca la est sunt rusii..gata? esti moldovean si vrei tara ta? Pai eu sunt moldovean de aici, si ardeleanul si olteanul face bancuri despre mine! Eu atunci ce fac? ma despart de el ca ma jigneste..a?

 26. prosti dar multi

  StefanRO

  Mi-a placut ce-ai scris. Comparatia cu Mama si Copilul a fost buna, dar daca e sa o dezvoltam mai departe putem compara relatiile dintre romani si basarabeni cu relatiile unei mame, care si-a lasat copilul la un internat…

  Si nu conteaza motivul pentru care l-a lasat acolo, ca poate era saraca, ca poate s-a gandit ca-i numai pe un timp scurt, a fortat-o noul sot, sau a avut alt motiv. Pana la urma, ruptura dintre cei doi s-a produs.

  Si chiar daca peste ani cei doi se regasesc, se pupa si se strang, fericiti, in brate, lucrurile nu mai sint cum au fost. Copilul a fost crescut intr-o institutie care l-a distrus psihologic, educat de oameni straini, fara dragoste, intr-un mediu ostil, a fost lipsit de familie, de casa parinteasca – poti sa-l invinuiesti ca vorbeste si se poarta asa, cum a fost invatat, ca nu-si mai iubeste mama, cum o iubesc fratii sai mai norocosi, care au avut parte de familie?

  Sau ca se simte mai in largul lui tot la internat, unde o ingrijitoare grasa si urata ii face ceai la castron?

  Este oare un tradator copilul, care, primind de la mama un frumos ursulet de plus care stie sa spuna „I love you”, fuge sa se joace cu el tot la internat?

 27. pentru prosti dar multi!

  Daca e sa mergem pe ideea asta e mai corect Mama caruia i s-a smuls din brate Copilul! Si fiecare dintre noi am fost copii, si chiar si mari , parintii nostri tot au atitudine dojenitoare mai ales, ba ca esti asa, ba ca ai facut aia, ba mai stiu eu ce…! Noi toti, in discutiile astea, tot incercam sa pozitionam relatia dintre roman si basarabean, care seamana forte tare cu cine a fost primul , oul sau gaina! Pai , oameni buni, pe basarabeni ii apuca mandria in relatia cu NOI? Pai ..va spun eu…o fi romanul asa si pe dincolo…dar face cineva pariu ca intre un basarabean , un ucrainian si un rus..romanul ce alege? Uite asa , jegosi, virusati, aroganti cum suntem, ne-am certat cu rusii pentru basarabeni! Eu vorbesc aici de spiritul colectiv nu despre cazuri cu papagali romanesti peste care a dat unul ca Che..si care reusesc sa fie si ei un fel de dumnezei de o zi! Pe cine critica basarabenii? PE NOI? Cand o sa se certe si basarabeanul cu rusul pentru noi..atunci incepem sa fim egali! Si sa nu vina nimeni cu argumente ieftine ca nu aveti aceeasi „putere”, situatia e alta..etc! Ca atunci cand rusii au inceput embargoul asupra voastra, Romania a livrat GRATIS curent, intrtebati-o pe d-na Pavlicenco , ca e demult in politica! Si ia sa vina capii basarabeni la Bucuresti sa zica: Bre romani, noi vrem sa-i trimitem in „nahui” ( sau cam asa ceva, Che?) pe rusi, dati-ne gaz sa rezistam!!! Si atunci sa vedem noi ce si cum, si daca romanul ajuta sau nu! Ca tot va invata cacanarii pe care tot ii alegeti,ca sunteti independeti si amenintati din toate partile, mai ales de catre romani! Cine intelege care-i treaba cu romanul , cu Romania, cu limba, cu istoria, cu identitatea nationala, are misiunea de a convinge macar unul de-al lui despre adevarul adevarat! NU ce au facut generatiile de moldoveni care au invatat in Romania si au plecat cu diplome in RM si cu ideea ca , vaii de mine ce viata grea si ce a ras romanul despre el! Si s-a facut inginer sau economist sau doctor pe banii nostri ,da’ el tot ca surda o tine..ca se simte jignit, vezi doamne ca a fost considerat rus! Da de ce nu s-a simtit jignit sa ia bursele acordate pe principiul ca e basarabean? aia nu a mai fost jignire! da aia care nu s-au simtit jigniti au facut pe dracu’n patru ca sa ramana aici in Romania! Pai statul roman timp de 18 ani a asteptat ca cei care au invatat aici sa mearga in RM si sa schimbe mentalitatea introdusa de rusi, sa ajunga mesajul direct in casa omului, individul tanar sa mearga acasa si sa zica „Mama, tata..sunt licentiat de catre romani!!”Ce s-a intamplat? S-a dus moldoveanul acasa cu mesajul „vaaaiii..mama, romanii imi zic rus!” Poate si Che o sa citeasca asta ca sa vada ca nu purtam pe brate pe nimeni si ca-s simpatic, fir-as al dracului!!

 28. hahaha… Sandu Husanu a exprimat exact ceea ce simt parte din vest-moldoveni.

  dealtfel si eu prima persoana din Basarabia pe care am cunoscut-o in viata mea, de fapt cu toti prietenii si prietenele impreuna, a fost in liceu.
  venise o tanara ca noi dar din Rep.Moldova si am dansat, am baut.. si la un moment dat am dat sa vorbim noi toti.. ne simteam bine.. si unul (sau o colega nu mai tin minte) a intrebat-o „Pai.. si hai sa va uniti cu Romania !”
  iar tipa a zis „Nuuuuu…. ” dar un asa nuuuu .. de am ramas toti blocati !!!
  efectiv a fost primul om care l-am cunoscut de acolo (cat se poate cunoaste un om intr-o zi) si va spun ca impactul a fost masiv.

  adica tipa venise in Romania pe banii bugetului roman, si desi toata lumea se purtase impecabil cu ea, ea a zis un NU radical si sincer, nici macar un „poate” macar fortat de politete!!

  bine eram copii la o adica, si oricum nu am tinut cont de asta dupa aceea, pentru ca sunt prea multi care au suferit, dar va spun extrem de sincer ca acea parte din est-moldoveni care sunt atat de inversunati si atat de radicali practic sincer MI SE PAR NESIMTITI !
  NU STIU daca aceia sunt o minoritate, o majoritate, daca sunt de o anumita etnie sau nu, dar sa fim sinceri… MARE PARTE DIN BASARABENI CER PREA MULT DE LA ROMANI SI OFERA MULT PREA PUTIN.

  Nu stiu daca e normal asa ceva, dar oamenii se mai schimba asta o pot intelege, si ca acea parte de oameni care se comporta urat poate au motivele lor si au poate si dreptul, dar ce nu se intelege aici este urmatorul lucru:

  INDIFERENT DE NATIONALITATE !!! OAMENII NU SUNT CHIAR PROSTI !
  si MAI ALES moldovenii din Romania NU SUNT IDIOTI !
  nu suntem cei mai inteligenti de pe planeta, nu suntem buricul pamantului, nu avem IQ fantastice, dar VA ASIGUR ca avem totusi cat de cat intelepciune, bun simt si discernamant si putem SA NE DAM SEAMA FOARTE CLAR cand cineva ne foloseste, ne minte, ne jigneste.

  acum sincer pacat ca multi dintre noi (si eu) plecam cu egoul inainte fapt ce ne impiedica de fapt sa intelegem mai bine pe celalalt, dar mai ales PE NOI INSINE.

  chestia este ca o gramada de postari ale vest-moldovenilor care exprima acest sentiment (deci nu este unul singur nebun) dar stiti ce am observat ?

  NICIODATA UN EST-MOLDOVEAN NU A ZIS: BAI… CE FAZA.. AVETI DREPTATE! CHIAR FACEM ASA.. BINE NEINTENTIONAT… DAR FACEM ASA… INTRADEVAR… (SCUZE EVENTUAL)

  Dimpotriva am vazut multe actiuni ale est-moldovenilor care au fost de genul ALCOOLICILOR, al DEPENDENTILOR:
  incep cu negarea „NU E ADEVARAT ! VOI SUNTETI NISTE MINCINOSI! SUNTETI RAI INTENTIONATI ! etc etc”
  exact cum se comporta un alcoolic care abia a baut si e beat si cand ii spui ca a baut !!! incepe sa nege si sa minta, si apoi sa spuna ca tu minti.

  domnilor, fratilor (daca imi permiteti) vreau sa va spun ceva:
  daca recunoasteti sau nu, nu este atat de important pentru noi !!!
  CI MAI ALES PENTRU VOI !
  noi de bine de rau avem o sansa in plus la o viata civilizata! chiar sunt multi care emigreaza, multi care se intorc, este deja LIBERTATE (sau nu completa dar un grad de libertate mai ridicat, o masa critica de cetateni care au toate libertatile).

  Noi, sau sa nu generalizez, EU sunt gata sa admit orice critica si sa inteleg orice aveti de spus noua… dar voi sunteti pregatiti ?

  Din ce observ este o parte mare a clasei politice INCAPABILA de a accepta si a intelege situatia, si EXISTA SI O PARTE a clasei politice FOARTE BUNA.
  La fel si electoratul exista o parte incapabila si mai prinsa in metehnele prejudecatilor (dovada faptului ca nu noi ne-am intors in trecut romanii de peste Prut ci voi v-ati intors in trecut!!) dar si o parte de electorat care este foarte capabila si a inteles toate aceste lucruri.

  sincer va spun ca oamenii din PNL vad ca inteleg aceste lucruri, si are si electorat care inteleg aceste lucruri.
  INTREBAREA ESTE: CATI DINTRE VOI TOTI LE INTELEGETI?
  asta se va vedea la alegerile din 2009 !

  si daca nu vor fi majoritari cei care inteleg acest lucru: ca inainte sa te enervezi din incapatanare prosteasca ASCULTA SI VEZI CARE ESTE CEL MAI BUN LUCRU si poate CE SPUN CEI DIN EXTERIOR ESTE ADEVARAT mai ales daca nu ti-l spune o singura persoana, atunci alegerile nu vor fi castigate de oamenii demcrati !

  pentru ca astazi se vede clar… sunt DOUA Rep.Moldova!!
  una care deja a inceput aderarea la Uniunea Europeana, si alta care sta pe loc cu comunistii de gat si privirea inapoi in trecut in URSS !

  si ca si dl 111, daca nu ii place sa stea la coada la ambasada, el se supara pe Romania, ca el vrea ca sa fie singurul „la coada” si sa il primeasca cu covor rosu!
  dar nu se gandeste ca in loc sa critice Romania pentru ca prea multi doresc cetatenia si nu poate face fata o ambasada cu 50 de angajati de toti (daca nu mult mai putini) sa rezolve problemele a SUTE DE MII de oameni!!
  sa se gandeasca de fapt CARE ESTE ADEVARATA PROBLEMA ?

  si nu va spun eu care, ci vo spun chiar cei dintre voi est-moldovenii!!!
  va spus-o in fata si dna Pavlicenco dar oare „AVETI URECHI CARE SA AUDA?”

  asa incat trag concluzia ca decat sa mai scriu eu sa vi se ridice egoul „ca uite vine asta sa ne zica el noua ce si cum” mai bine va las singuri sa aflati de la cei dintre voi. asa poate veti intelege, pentru ca veti fi mai deschisi.
  CA MINGEA ESTE DE FAPT IN TERENUL VOSTRU.

 29. PS:
  acea MASA DE EST-MOLDOVENI care inteleg lucrurile acestea – CARE SUNT DESCHISI SI INTELEG CARE ESTE BINELE pentru Rep.Moldova, de fapt pentru CETATENII EI – au fost 5% in trecut, azi sunt 10%, in curand vor fi 15%…

  faza este ca cel putin eu sunt convins 100% ca acest val va iesi la suprafata!!!
  problema este CAT DE REPEDE !
  si va spun sincer pentru ca cand zice cineva „oare ce vor vota ALEGATORII in 2009” dar eu va spun ca nu asa se pune problema ci

  „oare ce vei vota TU in 2009 !” !!!!!

  pai de ce sa ne punem intrebari retorice cand putem sa ne intrebam PUNCTUAL SI PERSONAL INTRE NOI PE FIECARE !!!

  pai pe cine va vota sa zicem exemplu dl 111 ?
  PE CINE? cand este asa INCHIS si INCAPATANAT ca comunistii ???
  ghiciti pe cine? pe comunisti !

  eh… si atunci vedeti in jurul vostru cati oameni inteleg ca vremurile se schimba si ca oamenii din Rep.Moldova trebuie sa se schimbe pentru binele lor !!… si veti stii deja cine vor castiga alegerile. o veti simti deja.

  bye bye domnilor

 30. Ura viscerala

  De curind mai citesc pe blogul liderului PNL d-ei Pavlicenco si am intilnit diferite pozitii expuse atit de basarabeni cit si de romani din Romania. Tematica cea mai controversata este relatia dintre noi, romanii basarabeni, si ei, romanii get-begeti. Pentru ca multi dintre basarabeni reproseaza celora din Romania ca uita de Basarabia ca e pamint romanesc, iar romanii din Romania ne spun ca nu au nici o obligatie sa ne ajute, sa ne dea cetatenii, ca doar asta este o favoare si nu un drept.
  Ei bine, cred ca nu asa vom putea scoate ceva concluzii din asa fel de discutii, pentru ca oricum fiecare va continua sa-si apere pozitia si sa nu cedeze. As crede ca e nevoie de o alta abordare aici ca sa putem intelege cine si cit de multa vina are. Si am sa incerc sa fiu cit pot de obiectiv chiar daca sunt si eu basarabean si normal ca toti s-ar astepta sa tin parte basarabenilor.
  In primul rind voi mentiona ura viscerala pe care o au romanii fata de rusi. Deci ura asta cultivata de ani buni de zile, inca de pe vremea uniunii sovietice, devine ceva caracteristic romanilor. Si poate ca cei din Romania ne-ar reprosa ca de ce nu urim si noi pe rusii din Moldova asa cum fac ei, pentru ca uite cum rusii ne calca in picioare. Numai ca aici trebuie sa fim atenti, pentru ca ura este ca o saminta si daca manifesti ura fata de cineva anume, fata de un grup etnic aceasta ura se poate resfringe rau si asupra ta si asupra acelui grup etnic. Vedem ce se petrece in Kosovo. Deci perspectiva este dupa mine mult mai tragica. Trebuie de gasit un compromis astfel ca toate grupurile etnice sa traiasca in buna intelegere. Si as crede ca firea basarabeanului de a fi tolerant ii atrage multe pagube, caci doar astazi economia Republicii Moldova intr-adevar este in mina rusilor, dar as crede ca nici romanii din Romania nu procedeaza corect prin manifestarea unei uri viscerale fata de rusi, pentru ca am mai spus ura este ca o saminta si asa cum poti uri visceral pe rus poti sa-ti urasti visceral si aproapele, adica pe basarabean. Si asta deja s-a si intimplat, pentru ca sunt cazuri cind romanii manifesta o ura viscerala si fata de noi. Chiar d-a Pavlicenco a fost agresata verbal de cineva din Romania in timp ce se odihnea pe malul unui lac si asta in conditiile cind are si cetatenia romana de multi ani. Deci dupa cum vedem ura in sine nu este buna, nu cu asa arma trebuie de luptat contra rusilor, pentru ca este prea periculoasa.
  Un al doilea lucru pe care l-as mentiona este lipsa de informare atit la noi despre Romania si in Romania despre noi. Republica Moldova este lipsa si in presa si la canalele tv, oriunde. Cineva spunea ca noi suntem prezenti in presa romaneasca undeva 1%. As crede ca suntem prezenti chiar mult mai putin. Nu spun, poate ca nici in presa din Republica Moldova Romania nu intrece prezenta Rusiei de ex., insa este oricum o prezenta de citeva procente intregi, pe cind noi suntem la ei prezenti in masura de zecimi de procent. Unora le-ar parea ca este normal asa ceva, insa nu, asta este foarte grav, pentru ca odata ce nu ne interesam unii de altii se pierde cam tot ce ne leaga. Se pastreaza doar limba romana care ne aminteste ca avem aceiasi stramosi, insa nu ne arata nici un indiciu ca ar aparea de pe undeva un Burebista ca pe vremea dacilor ca sa-i uneasca. Cred ca acel caracter tribal inca mai domina peste poporul romanesc si noi basarabenii ne-am pomenit la poarta Uniunii Europene separati de fratii tribalo-romani.
  Acum este greu de presupus ce urmeaza sa se intimple, pentru ca in orice relatie mai ales cind asta este si incinsa trebuiesc cedari din ambele parti. Oare vom fi capabili sa facem aceste cedari acum? Tare m-as indoi atita timp cit exista aceasta ura viscerala a romanilor (indiferent impotriva cui este indreptata) pentru ca am spus: ura asta foarte usor se poate indrepta impotriva propriului popor. Si va spun ca atunci cind privesc cite cazuri de omor prin Romania, cite violuri, cite tilharii si acte de coruptie savirsite de mari demnitari romani imi dau seama ca asta si este consecinta acelei uri cultivate incit „faima” ei ajunge si la Roma.

 31. Socolenco:
  Tie toate aiurelile astea pe care le scrii iti vin de la sine sau te stradui mult sa le scoti?

  1.Ura noastra pentru rusi nu e viscerala (oare stii ce inseamna asta?) ci este o ura constientizata si bine fundamentata ,orice roman fiind capabil sa-ti explice de ce nu-i agreaza pe rusi si e in stare sa-ti dea cel putin doua -trei motive ASTA NU E URA VISCERALA mai baiatule!!!
  Nu mai folosi cuvinte a caror semnificatie nu o cunosti.
  2.Tu ne tii prelegeri despre cum trebuie sa traiasca minoritatile ? in conditia in care Romania a fost mereu data ca exemplu pozitiv in acest sent in toata Europa.
  3.Romanii nu va reproseaza ca nu-i uriti pe rusi ci faprul ca va place sa va comportati mai mult ca rusi maimutarindu-le obiceiurile si limba.
  4.Iar romanii ne urasc visceral….pai daca romanii va urau ar fi fost vai de capul vostru mai baiatule ,numai ca noi am manifestat o rabdare extraordinara fata de voi si mofturile si pretentiile voastre timpesti ca sa nu mai vorbesc de agresiunea permanenta impotriva Romaniei manifestata de CONDUCEREA VOASTRA DEMOCRATIC ALEASA nu ziceai tu asa???Nu vreau sa insir ce a facut Romania si romanii pentru basarabeni ca a facut-o fratele meu moldovean din Tara de sus Stefan RO dar ca sa recunosti asta trebuie si un pic de bun simt si BUNA CREDINTA (nu-i asa Prosti dar multi?).
  Cit despre cetatenie ,mie mi se pare normal sa o recapatati EXACT IN ACELASI FEL IN CARE ATI PIERDUT-O….

  5.Caracter tribal ?? bai dar tu nu numai ca habar n-ai de nimic dar ai lacune la capitolul „bun simt”. Mai inteligentule a venit UE pe aripile vintului la frontiera Maldavaniei? ori au adus-o „tribul” de romanasi prin munca si credibilitatea lor???
  6. …”cind privesc cite cazuri de omor prin Romania, cite violuri, cite tilharii si acte de coruptie savirsite de mari demnitari romani imi dau seama ca asta si este consecinta acelei uri cultivate incit “faima” ei ajunge si la Roma.” mai dar tue esti gramada rau de tot
  mai iesiti si voi din grota aia de neanderthali in lume ca sunteti batuti in cap ai vazut vreun buletin de stiri de la americani ori chiar de la francezi ??? Tu daca te uiti ca un oligofren la M1 si la NIT si-l vezi doar pe Voronin si „colective de munca” tu chiar iti inchipui ca-i ceva de capul guberniei voastre?
  7.Romanii nu au ce cedari sa faca in raport cu basarabenii ,oricum orizontul de asteptari in ce va priveste e la pamint adica s-a ajuns la concluzia ca nu prea avem ce sa asteptam de la voi in afara de
  insulte ,reprosuri injuraturi si alte asemenea.

 32. Socolenco face masura supremului mancurtism :
  „REPROSEAZA ROMANILOR URA FATA DE RUSI” faceti va rog un loc in Guiness Book of records pentru cea mai mare cantitate de prostie manifestata de un singur individ.

 33. Ed___ ule!

  *** dar nu se gandeste ca in loc sa critice Romania pentru ca prea multi doresc cetatenia si nu poate face fata o ambasada cu 50 de angajati de toti (daca nu mult mai putini) sa rezolve problemele a SUTE DE MII de oameni!!***
  Vreau sa-ti aduc un exemplu!
  In timpul razboiului rusii evacuau uzinele de munitii si armament in chimp gol, instalau strungurile fara pereti si acoperis si faceau munitii pentru front.
  Ei aveau un scop, un tel. ei luptai pentru yara lor.
  Ce scop are azi Rominia fata de Moldova, prin ce ea il demonstreaza?
  De chite ori am propus eu personal celor de la ambasada?
  – Ma dobitocilor!
  Pentru voi acum, aici, in Moldova, trece linia frontului.
  Cum ve-ti organiza linia de atac asa si ve-ti obtine victoria!
  Scoateti mesele afara si punetile cub copaci la umbra pe timp de vara.
  Pentru primirea actelor de la cetateni mai puneti inca 300 de fetite sa munceasca in trei schimburi si nu asteptati permisiunea lui Vova?
  Prin atirnarea aceasta prosteasca fata de moldoveni voi impingeti poporul mai rau dechit toata propaganda comunista.
  Chir nu-i clar asta, nu observati?
  Eu doar te-am rugat, desteptule!
  Las-o mai moale cu sfaturile si lectiile tale. Marimea craniului nu-ti permite un astfel de „”роскош” .
  Singur ai spus ca v-ati ocupat doar cu bautul prin licee.

  Unii doresc sa afle pe cine o sa-l votez eu in 2009?
  Asta nui un secret!
  Eu am o echipa de 60 de oameni asupra caror pot influenta pozitiv si cu care toti acesti ani am votat ppcd.
  Cu ppcd am terminat-o!
  Simpatiile mele tot mai mult si indreapta spre PNL.
  Eu inteleg, ca nu toate persoanele din aceasta echipa ma vor urma, insa si pentru ppcd ei mai mult nu voteaza.
  Iata de ce acum mult depinde de pozitia PNL si lucrul ce-l voi desfasura eu intre apropiatii mei.
  D-na Pavlicenco e pentru unire – eu tot, insa niste destepti ca tine si stalin uneori ma pun pe ghinduri.
  Face oare sa scoatem capul dintr-o baliga si sa-l bagam in alta?

 34. DA DLE SOCOLENCO, ROMANII AU O URA VISCERALA FATA DE RUSIA !
  SI ESTE TOTAL MOTIVATA !!!

  de ce? de atatea ori in istorie contactul cu Rusia nu a facut decat sa ne aduca SUTE DE MII DE MORTI, SUTE DE MII DE DEPORTATI, MII DE VIOLURI, MII DE DESTINE CURMATE SI DE NENOROCIRI !

  sunt fapte domnule socolenco !!! sunt in istorie !!
  sunt povestite de oameni, si de pe o parte si de pe alta a Prutului !

  degeaba scrieti daca nu ati citit macar de exemplu

  „NINA GONTA COLEAGHIN spune:
  1 August 2008, la 15:03 ”

  SI APOI ACEASTA URA VISCERALA ESTE CEA NORMALA !
  ESTE DE FAPT UN MECANISM DE AUTOAPARARE NORMAL !

  problema nu este la noi romanii !!!! problema este la voi est-moldovenii pentru ca NU MAI AVETI ACESTE MECANISME NORMALE !
  eu nu zic ca ura impotriva unei natii este ceva normal, dar NU ESTE URA IMPOTRIVA UNEI NATIUNI SAU MINORITATI !!! ESTE URA IMPOTRIVA OPRESIUNII ! ESTE URA IMPOTRIVA CELOR CARE INGRADESC LIBERTATEA !

  ADICA CUM SA NU II URASC PE CEI CARE AU DEPORTAT SUTE DE MII DE EST-MOLDOVENI IN SIBERIA UNDE AU MURIT MAI MULT DE JUMATATE ??????????????????
  CUM SA NU II URASC PE CEI CARE AU TRIMIS IN MOLDOVA DE EST SUTE DE MII DE RUSI SI LE-AU DAT NUMAI FUNCTII DE CONDUCERE CU FORTA ?????????
  SI IN TIMP CE EI ERAU LA CONDUCERE IN PARTIDUL COMUNIST SI ISI BATEAU JOC DE POPULATIE CARE DACA TE NASTEAI ROMAN NU AVEAI ACCES LA O VIATA PE MASURA CAPACITATILOR INTELECTUALE, CUM ESTE SA FII OPRIMAT DIN VIATA DATORITA UNEI FORTE POLITICE MALEFICE PRECUM COMUNISMUL ?????????????

  CUM SA NU II URASC RUSIA CARE DITAMAI ANIMALUL DE TARA INTINSA DOAR PENTRU CA VREA SA PASTREZE UCRAINA CA BUFFER, A INTERVENIT INTRE RAZBOIUL (NEFERICIT ASA ESTE) DINTRE MOLDOVA SI RUSII TRANSNISTRENI SI LE-AU TRIMIS ARMATA RUSA IN SPRIJIN !!!!

  CUM SA NU II URASC PENTRU CA CEI 33% DE MOLDOVENI DE ACOLO AU TOATE DREPTURILE INGRADITE !!! CUM ESTE SA NU ITI POTI DUCE COPILUL LA SCOALA CAND VINE UN DETASAMENT AL ARAMATEI RUSE „PACIFICATOARE” CARE NU TE LASA SA INTRI IN SCOALA ????

  CINE ESTE BOLNAV DOMNULE SOCOLENCO ?

  romanii care au urat opresiunea, o urasc si o vor uri ????
  sau voi cei care „v-ati pierdut NORMALITATEA de a uri REPRESIUNEA” ?????

  oare cum este sa te simti indiferent fata de cei care te calca in picioare????
  oare cum este sa te simti atat de mintit si atat de ingaduitor cu acesti comunisti cand vezi ca minciuni precum „limba moldoveneasca” sunt impuse de KGB-isti de rezerva trimisi de RUsia pentru a trada interesele propriului stat si a sluji interesele altui stat ????????
  cum te simti dle SOCOLENCO ca est-moldovean cand ai lasat sa se intample SCHIMBAREA DENUMIRII NORMALE DE „LIMBA ROMANA” IN ABERANTA TEZA STRAVECHE DE 60 DE ANI KGB-ISTA DE „LIMBA MOLDOVENEASCA” ?????
  CUM TE SIMTI DLE SOCOLENCO DE NU URASTI PE RUSIA (NU ma refer la minoritatea rusa!) SI TRADATORII DE TARA CAND IMNUL DE STAT „Desteapta-te ROMANE” a fost schimbat de comunisti doar pentru ca avea romane in titlu ????

  EU DACA AS FI EST-MOLDOVEAN SI TRAIND TOATE ACESTE MIZERII MI-AR FI SI RUSINE SA SCRIU ASA CEVA CE ATI SCRIS DVS !
  MI-AS BAGA CAPUL IN NISIP DE RUSINE !

  Nu stiu despre voi, dar in mod sigur ce va pot spune despre noi si puteti confirma cred ca TOTI (MAREA MAJORITATE) A ROMANILOR DIN ROMANIA ISI IUBESC EXTRAORDINAR DE MULT TARA !
  desi chiar si cei care emigreaza inafara si unii care au fost plecati sau care sunt si in tara, tot spun ca „romania este o tara de rahat” sau alte vorbe dinastea, da fapt nu le spun asa… in sensul CRITIC BENEFIC ca nu ne plac anumite lucruri si vrem sa le schimbam in bine, dar daca intrebi ORICE ROMAN SA SPUNA DESCHIS IN SUFLETUL LUI, iti va spune:

  IUBESC ROMANIA DIN TOATA INIMA !

  cred ca dle SOCOLENCO desteaptate romane din somnul cel de moarte, este vorba de fapt readucerea in simtiri, si anume IN CAPACITATEA DE A IUBI ce este bun !!! dar si a URI ce este rau !!!
  de fapt se vede precum voronin care desi a vazut familia deportata, familia rupta parte fugita in Romania, parte trimisa in Siberia, si sa intors inapoi si ce a facut acest tradator de tara?????
  SI-A RENEGAT ORICE TRECUT PERSONAL, ORICE TRECUT AL FAMILIEI, SI-A TRADAT ORICE ISTORIE, LIMBA DOAR CA SA OBTINA CAT MAI MULTE FOLOASE !

  asta propovaduiti si dvs? „sa ii iubim pe rusi ca sunt buni” ca voronin ?
  in timp ce rusii (RUSIA adica nu minoritatea rusa) va calca in picioare???
  INDIFERNTA? LIPSA SENTIMENTELOR? INCHISTAREA INIMII precum comunistii nepasatori fata de oamenii de rand care saracesc pe zii ce trece si ei inca mai cred in raioane??? RAIOANE???
  Stiti oare ca sub nasul dvs au schimbat judetele (forma de organizare ca si in Romania) in RAIOANE (entiatea SOVIETICA !!!! SOVIETICA !!! REPET IN MILENIUL 3 NICI IN RUSIA NU MAI EXISTA ASA CEVA: SUNTETI MAI RUSI DECAT RUSII DIN RUSIA !!!!) doar pentru a FURA PUTEREA ?
  stiti ca aceasta schimbare masiv adminsitrativa a fost de fapt o lovitura clasic bolsevica invatata de la Lenin care spune ca SUB MOTIVUL schimbarii formei de admnisitrare vor fi schimbati si TOTI OAMENII DIN TERITORIU ???

  si atunci ? CUM DRACU SA NU URASTI PE CEI CARE AU DISTRUS DIN SECOLELE TRECUTE, DIN VECHIME, TOT CE E ROMANESC SI INCA O MAI FAC ????
  cum sa nu urasti opresiunea dle socolenco ?

  EU CRED CA EXACT ACEST LUCRU ESTE DIFERENTA DINTRE VOI SI NOI !
  DA, AVETI DREPTATE !
  NUMAI CA CEEA CE GRESITI ESTE CA:
  ACEASTA URA AUTO-APARARE ESTE BENEFICA SI NORMALA !
  SI NU ESTE O URA RASIALA CI ESTE O URA CONTRA OPRESIUNII !

  si pana si in Biblie este scris ca cei care iubesc dar si cei care urasc sunt mult mai buni decat cei indiferenti !!!

  IGNORANTII SI INDIFERENTII SUNT CEA MAI MARE PLAGA A ACESTUI PAMANT DLE SOCOLENCO ! SUNT EXACT OAMENII, PROSTII DE CARE AU NEVOIE CEI CARE CONSTRUIESC SOCIETATI TOTALITARE SUPRIMATOARE !

  PS: „Cred ca acel caracter tribal inca mai domina peste poporul romanesc si noi basarabenii ne-am pomenit la poarta Uniunii Europene separati de fratii tribalo-romani.” !!?!?!?!?
  Cand era limba romana, judete, „Desteapta-te romane”, podul de flori, erau stiri cu voi pe toate canalele de televiziune din Romania si mare parte din politicieni vorbeau pe larg despre Basarabia !!!
  Dar ce a facut indiferenta si ignornata??? ce a facut prostia crasa ???? ce a facut lipsa URII cum spuneti dvs ? de fapt
  UNDE A DUS LIPSA IMPOTRIVIRII FATA DE OPRESIUNE ?
  UNDE A DUS LIPSA DE RASPUNS DE REFUZARE A OPRESIUNII TOTALITARE ?
  ca aveti raioane, „limba moldoveneasca”
  SI ATUNCI CUM AVETI PRETENTIA CA IN ROMANIA MEDIA SA VA MAI BAGE IN SEAMA????? CAND VOI SINGURI PRIN REFERENDUM PARCA NU-I ASA? ATI STERS LIMBA ROMANA SI ATI REVENIT LA TEMA KGB-ISTA „limba moldoveneasca” ???

  sa va fie rusine dle SOCOLENCO pentru ca ne faceti pe noi TRIBALI !!!
  NOI VEST-MOLDOVENII, NOI ROMANII DEJA AM FACUT TOT CE A TREBUIT, DOAR CA VOI NU ATI RASPUNS !

  imi pare ca parte din populatia de la voi este ca o fata violata REP.MOLDOVA de atata timp incat sa obisnuit cu violatorul… la un moment dat dupa caderea URSS a plecat violatorul, si fata NU A INTELES LIBERTATEA si a vrut violatorul RUSIA inapoi… pe de alta parte… intelegand totusi, incepand sa inteleaga lucrurile… incepe sa strige dupa salvatorul ROMANIA, si cand salvatorul vine si face pod de flori…
  ea.. fata… Rep.MOLDOVA ramane socata.. nu a fost niciodata tratata CU RESPECT CU FLORI …. ea a refuzat pe salvator pentru ca NU ERA OBISNUITA CU RESPECTUL, era obisnuita cu VIOLAREA….
  ea… fata ar fi vrut ca salvatorul sa faca acelasi lucru ca violatorul.. ar fi vrut ca salvatorul sa o violeze… pentru ca… asa se OBISNUISE !!!

  AFLATI CA ROMANIA NU VA VENI SA SALVEZE REP.MOLDOVA CU TANCURILE ! CU FORTA !
  NU SUNTEM TRIBALI ! CHIAR DACA ERAM TRIBALI NU INTRAM IN U.E. ADICA INTR-O UNIUNE DE POPOARE CIVILIZATE !

  cam asta este faza care o vad unii romani ca sa intamplat.
  spusa foarte murdar, dar exprima bine o anumita senzatie.

  nu mai plangeti ca nu sunteti in UE pentru ca nu ati facut la nivel de colectivitate, de popor NIMIC inspre UE.
  FAPTE: sunteti inca in CSI, nu vreti in NATO (obligatoriu pentru a intra in UE daca sunteti tara din Est) !
  si aveti tupeul dle SOCOLENCO sa acuzati pe romani ?
  oare de ce sunteti dincolo de granita ?

  PENTRU CA VA LIPSIT URA CONTRA OPRESIUNII !

  Daca vreti sa luati exemplu pozitiv si cand zic de ura, ma refer nu a te duce si da in cap la cineva, si ca sa dau un exemplu concludent: cauta te rog pe net, pe siteul Unimedia de exemplu, faza in care PL facea o comemorare pentru cei omorati in Siberia si se adunase o mana de oameni, si sa vezi cum dl Ghimpu era sa fie calcat in picioare si jignit de un politist trimis de comunisti ca sa involbureze apele doar doar poate l-ar aresta!!!
  sa vezi O PERSOANA DECENTA CUM A FACUT CEEA CE UN OM NORMAL FACE: A RIPOSTAT CONTRA OPRESIUNII ! IN MOD CIVILIZAT ! FOARTE CIVILIZAT SI NORMAL !
  sau uitate la la faza cu din Municipiul Chisinau unde tot dl Ghimpu a luat apararea unor cetateni (care apropo vorbeau in rusa) pentru a putea intra in sala pentru ca erau cetatenii de la blocurile unde li se furase terenul de joaca al copiilor pentru constructii ilegale.

  ACESTI OAMENI VOR FACE DIFERENTA ! ACESTI OAMENI VOR SCOATE REP.MOLDOVA DIN STAREA IDIOATA IN CARE SE AFLA ! ACESTI OAMENI CARE SE REVOLTA FATA DE ANORMALITATE VOR SCHIMBA LUCRURILE !!!!

  pentru ca se pare ca dvs dle SOCOLENCO nu ati inteles bine, tocmai aceasta ura impotriva anormalului este cea benefica.
  si nu este o ura rasiala a romanilor impotriva rusilor, ci a romanilor impotriva ORICARUI AGRESOR AL LIBERTATILOR !

 35. Pentru Socolenco

  Socolenco, ce-i cu tine? Pana acuma scriai ceva,cu care puteam sa fiu de acord sau nu, dar avea logica si sens! iar acuma te-ai aruncat direct in cap si delirezi! Plimba-te omule cu ochi si mintea deschisa prin Chisinau si atunci sa vorbesti despre ura romaneasca! Poate patesti ca nevasta-mea care a ramas cu gura cascata si care mi-a spus ” Uite, desi traiesc aici, asta n-am observat, rusoaicele sunt la parfumuri, iar ale noastre sunt la piata la cartofi si oale!” Bai frate, tu esti zombat?( ca asta e tot o expresie de-a voastra) te plimbi prin tara ta , prin orasul tau si cand vorbesti ti se raspunde „ya niet ponymaiu”-nu stiu daca am scris corect, ca nu cunosc-si tu vorbesti de ura romanului? Da ia sa te invit mai Socolenco la mine in Romania sa vezi daca vorbesti unei casiere, se uita urat la tine? Eu merg pe realitati, nu filozofam democratic pe aici! In Basarabia lucrurile sunt cu fundul in sus, rusul conduce si moldoveanul e minoritar in tara lui! Iar noi vad ca ragem ca vacile la voi ca se pare ca nu ne intelegeti ce vrem sa spunem! Socolenco, dragul meu, exista diferenta intre cuvintele „ajutor” si „sprijin” . Poate trebuie sa ne lamurim si asupra folosirii cuvintelor ca stiu ca uneori folosim aceleasi cuvinte dar le intelegem diferit! Exemplu e cuvantul „strasnic” care la noi este atribuit a ceva foarte mare, bun, grozav..iar basarabenii ii pastraza forma initiala din ruseste adica ceva extraordinar de rau! sau „calic” care la noi inseamna sarac lipit pamantului iar la basarabeni se atribuie unui defect fizic! Deci Socolenco cuvantul „ajutor” este folosit in cazul persoanelor incapabile sa se descurce singuri, calici-poftim! iar „sprijin” inseamna a asigura o forta suplimentara cuiva care are un scop si nu are putere destula sa-l atinga! Si DA Socolenco, VA FACEM FAVORURI! Daca vin la Chisinau si ma ratacesc si tu imi arati drumul corect, mi-ai facut o favoare, ca doar nu erai obligat sa-mi faci asta! Iar daca copii tai , sau tu, sau copiii copiilor tai vin in Romania sa studieze pe banii contribuabililor romani, asta inseamna favoare Socolenco! Altceva ar fi sa vii la munca! Si daca viata culturala basarabeana este legata de cultura si banii romanesti, asta inseamna SPRIJIN! ia sa-ti spun eu pe cine am vazut aseara la un post de televiziune al nostru Antena2! Pe Natalia Barbu, care tocmai spunea ca isi lanseaza un video clip personal! da cine mai era acolo invitat? Pai Benone Sinulescu cu o formatie..Milenium( din Basarabia)! care ce fac astia ? canta impreuna prin Romania si spun ca au concerte pana in Decembrie! Iar eu vizitez blogul -Pavlicenco si raman blocat de faptul ca vine „average people”- citat din CHE-si-mi spune despre ura viscerala romaneasca si caracterul tribal al societatii romanesti! Sunt de-a dreptul stupefiat! Caracter tribal? Ar trebui sa-ti ceri scuze la mine pentru asta Socolenco! Pai cum vine asta? Che spune ca suntem fiinte primitive inoculate de comunism si tu vorbesti de caracterul tribal romanesc! Si asta o spuneti asa ca niste analisti fini si obiectivi ai realitatilor! Bai baieti..aprindeti lumina! Si apropos de crimele si nenorocirile pe care le vezi la televizor! Te informez domnu Socolenco, ca presa romaneasca se aseamana perfect cu cea occidentala si americana! Adica sunt vanatori de chestii socante pentru a capta atentia si a face audienta! asta face presa tribala din Occident si America! Dar societatea avansata moldoveneasca leagana omul in mari realizari, hore si paine cu sare, soare si campuri verzi, iar Voronin roaga presa sa nu scrie ceva urat, ca de aia UE are o parere asa de proasta! Si asa presa avansata aveti mai Socolenco..da ia s-o intrebi pe d-na Pavlicenco ce tot naiba se plange de presa aia a voastra? Ca la noi nu se plange nimeni ca deh, suntem tribali si mergem cu pielea de oaie infasurati pe mijlocel! Nemaivorbind de faptul ca pe langa asta suntem si indoctrinati de comunism pana in maduva oaselor nemaifiind niste romani adevarati! Mai omule, stai sa-ti traduc cum e cu dreptul si obligatia! Daca zici ca esti roman asuprit , am Obligatia sa-ti sar in ajutor, dar daca esti roman-basarabean cu tara ta si legile tale si-mi ceri ajutor, N-ai nici un DREPT sa-mi ceri asta!Adica ce faci tu? imi ceri ajutorul sa fii altfel decat mine? ca ce chestie? Uite asa s- invatat sa priveasca lucrurile basarabeanul! Sa vada in sprijinul Romaniei un DREPT! Dar la o adica sa ciupesca ceva si de pe la altii, ca deh, nu-i chiar asa si cu romanismul , adica suntem tot romani, dar avem tara NOASTRA! Pai de aia stimati basarabeni avem si atitudinea asta! Nu vrem sa sa participam la faza asta, „facem cu vrem noi, voi ajutati-ne!”. Noi zicem” ia mai intrebati-ne si pe noi la ce scop vreti sa ne inhamam alaturi de voi?” si daca suntem si de acord! ca ii dati inainte cu „bratvaua” si pupatul cu rusii si „limba de comunicare interetnica”( asta e cea mai perversa chestie pe care am intalnit-o) si, cu mana dupa gatul rusului( ca doar asta-i democratie si pace interetnica), va uitati la roman cu repros: Hai bre..ce faci? nu vezi ca-s obijduit?” Machiavelic comportament! Da eu tot dau din gura pe aici ca facem totul pentru fratii nostri romani..si alde Stalinus tot bate saua , mai cu cuvinte dure e adevarat, sa tot priceapa si sa vrea calul! Noi daca-ti cerem sa te declari deschis roman get-beget, e un compromis bre Socolenco? ca noi asta vrem sa auzim , dar sincer, de la voi! Ca ne luati de gat si ne spuneti” Baaaii, da si noi suntem romani! da noi auzim..”EE..nuuu..noi suntem romani -basarabeni!” adica suntem oleaca mai altfel! Da? pai atuncea si noi zicem asa: pai daca sunteti mai altfel de unde dreptul asta asupra noastra cu sprijinul? „Ia mai duceti-va-n na”” vorba lu soacra-mea de la Chisinau, ca eu rad cu ea 90% din timpul in care stau pe acolo!Si bineinteles basarabeanul sensibil el asa la felul lui incepe: romanul nu ne vrea, romanul e tribal si imbibat de comunism, romanul rade de noi” Eu am sa repet asta la nesfarsit: moldoveanul rade de oltean si de ardelean, olteanul zice de moldovean ca e lenes si curvar, ardeleanul de oltean si moldovean..toti radem de toata lumea! Dar ramanem ROMANI! Noua nu ne trebuiesc romani-basarabeni! noua ne trebuiesc romani din Basarabia! Si sa intrati si voi laolalta cu noi in sistemul asta ironic romanesc de o aparenta dezbinare interna, dar o unitate indestructibila in fata altora! Dar pentru asta trebuie SA SIMTI, nu sa faci compromisuri draga Socolenco…

 36. prosti dar multi

  „Daca e sa mergem pe ideea asta e mai corect Mama caruia i s-a smuls din brate Copilul”

  Fie si asa, daca ai observat, eu nu mi-am propus sa raspund la intrebarea „cine-i de vina?”

  „se simte jignit, vezi doamne ca a fost considerat rus! Da de ce nu s-a simtit jignit sa ia bursele acordate pe principiul ca e basarabean? aia nu a mai fost jignire!”

  Da, unele domenii sunt mai sensibile. Si pentru ca unele cuvinte vin de la oameni concreti, in situatii concrete (de regula, de conflict)…

  Bursa este ceva impersonal, care nu vine dintr-un buzunar concret, si vine nu numai la mine, dar si la atatia altii, si nu numai in Romania, dar si in tari ca SUA, Germania etc. Nu oricine simte legatura dintre bursa lui de basarabean si buzunarul romanului de rand.

  Asta este doar o explicatie, nu o justificare.

 37. Pentru Roman

  La fel, au inghitit reprosuri nefondate si basarabenii – multe, numai ca ei sint mai defavorizati. Pozitia ambigua a basarabenilor este pentru ei o salvare, dar, de fapt, inca nu s-a ajuns la faza cind ei pot s aaiba o singura pozitie. Este regretabila aceasta intirziere, dar isi are explicatiile sale, despre care am tot vorbit aici.

  Cind afirm ca “basarabenii trebuie ajutati sa iasa din capcana ruseasca” am in vedere un comportament dorit din partea romanilor, a autoritatilor romane, a Romaniei, care sa-i atraga definitiv pe basarabeni, acestia indepartindu-se de Rusia. A scris o viyitatoare aici pe blog un articol, dar si altii, in care arata ca basarabenii merg mai usor sa munceasca in Rusia, in timp ce a merge in Romania e un calvar. Cit folos ar fi daca romanii i-ar lua masiv pe basarabeni la lucru, sa fie mai alaturi de casa, de copiii lor care invata in Romania, s-ar integra mai usor in socetatea romana, s-ar apropia de romani si ar dispare diferenta dintre romanii de o parte si de alta a Prutului. Asta doar ca un exemplu.

  Personal, nu fac parte din guvernanti RM. La guvernare se afla la noi comunistii, iar eu sint in Opozitie.

  Nimeni nu va cere sa acceptati prostia ideologica stalinista de moldovenism, noi aici luptam mereu impotrva la asta.

  In privinta masurilor intreprinse de mine personal – nu putem noi sa ne opunem guvernarii asa cum ne-am dori.

  Dar am tot povestit pe acest blog despre ce fac si am facut, voi mai posta si alte materiale, daca nu e suficient, mai deschideti site-ul http://www.pnl.md si pe yahoo, cautind numele Vitalia Pavlicenco.

 38. Si bravo ED__!!!!!!!

 39. Pentru prosti da multi

  eu am inteles exact ce ai vrut sa spui! Si , stimate coleg, am participat pe vremea cand eram student la un seminar despre toleranta! Iar acolo unii incepusera cu toleranta dinte zidar si zugrav in procesul de creatie! Cred ca si tu ai inteles la ce m-am referit iar chestia cu bursa din America sau din lume chiar ca e pansament la piciorul de lemn, iarta-ma ca spun asta! Daca tot scriem pe blogul acesta, important e sa fim sinceri , sa spunem lucrurilor pe nume, si sa putem ajunge la un numitor comun! Asta inseamna dialogul , si asta inseamna indepartarea ideologiei desantate staliniste !

 40. prosti dar multi

  „Daca tot scriem pe blogul acesta, important e sa fim sinceri , sa spunem lucrurilor pe nume”

  Aceleasi lucruri pot avea nume diferite, si acelesi cuvinte pot insemna lucruri diferite, dupa cum ai observat…

  Nu e vorba de lipsa de sinceritate, este vorba de o intelegere diferita a lucrurilor.

 41. Pentru prosti da multi

  Aici sunt de acord!

 42. Pentru Stalinus

  Pai, ca „SA VREA SI CALU”, am spus si mai inainte, basarabenii trebuie facuti sa vrea, pentru ca AU FOST INVATATI SA NU VREA!

  Iar CEEA CE VEDEM ACUM este consecinta faptului ca EI AU FOST INVATATI SA NU VREA.

  Cine tipa pe toate vocile ca n-au nevoie de avocati, n-au nevoie de frati n-au nevoie? Comunistii. Eu voi plasa cuvintarea mea la Bruxelles, unde Voronin si ai sai tot merg si ponegresc Romania, in care spun exact asta – ca Romania trebuie sa fie avocatul RM pentru UE. Dar mjoritatea oamenilor, insaraciti cu buna stiinta, care nu au radio, televizor, care voteaza trecutul indestulat, sint amagiti de comunisti si ii voteaza.

  Acesti oameni trebuie sa-i ajutam sa vada altceva. Ca sa nu-i mai voteze pe dusmanii vietii lor, pe care ei inca nu-i concep ca atare.

  Romania ar trebui, prin comportamentul sau fata de romanii din Basarabia, sa arate ca tine la romani, ca doreste sa fie alaturi, in pofida pozitiei oficiale antiromanesti, ca oamenii s aajunga ei singuri la concluzia – ma, da comunistilor astia li se intuneca ratiunea de ura, devin tot mai neingregi la cap cind Romania vrea una, vrea alta, face una, face alta, iar astia parca special spun nu si nu.

  Nici un om normal nu accepta ca Voronin si PCRM ar fi reprezentativi pentru populatia RM, mai ales ca el a spus ca nu este Presedintele romanilor, adica, de fapt, a 80 la suta din cetatenii, carora ei le zic moldoveni.

  Ca sa alegi, trebuie sa oferi oamenilor altceva decit le ofera guvernantii comunisti populisti.

  Iar pentru o Opozitie a fost intotdeauna greu sa devanseze guvernarea la alegeri, mai ales in conditiile cind avem o dictatura totala. In plus – parca am tot discutat pe acest blog despre ce fel de Opozitie avem. Apoi, dupa asta – cum putem arunca atit de usor – „sa va vad, mai intii sa actionati, sa-i dati jos pe comunisti, apoi noi, poate, ne vom impaca”. Pentru ca nu e usor sa iesi de sub regimul comunist care are in spate toate serviciile secrete, interesele si banii Rusiei. Ce forta ditamai are Opozitia singura in Moldova? Care e nevoita sa lupte cu o masinarie antiNATO si antiUE? Iar romanii asteapta timpuri mai bune in Moldova, ca sa inceapa sa ne respecte romanii, care stiu foarte bine calvarul basarabean.

 43. prosti dar multi

  „Nici un om normal nu accepta ca Voronin si PCRM ar fi reprezentativi pentru populatia RM, mai ales ca el a spus ca nu este Presedintele romanilor, adica, de fapt, a 80 la suta din cetatenii, carora ei le zic moldoveni.”

  De altfel, cam atatia si i-au votat in 2005 – vreo 20, max 25 la suta… Restul locurilor le-au primit de la partidele mici care n-au trecut si din contul neparticiparii la vot…

 44. Pentru Stalinus

  In privinta replicii date lui Che:

  Da, voi, romanii din Romania, ati trecut prin greutati, dar voi ati fost la voi acasa! Iar noi, cu greutatile noastre, sintem in casa noastra asupra careia sta ciubota comunista proruseasca. Cui i-a fost si ii este mai greu.

  Si in RM o parte din clasa politica vrea sa puna mina si sa-si faca treburile pentru a ajunge cu capul sus in UE. Insa o alta parte are mai mare putere ca sa impiedice aceasta.

  Cit priveste „palma jandarmului roman” – ea este incomparabila cu bagatul romanilor din Basarabia in gropi de var, deportarea lor in Siberia, aducerea la canibalism in foametea organizata de sovietici.

  Insa palma fratelui, de la care astepti intelegere si mila, iar tu il umilesti – chiar pe merit, cum a fost in intreaga Romania – ea ramine cu mult mai dureroasa decit exterminarea care vine din partea dusmanului deschis. Ion Druta are o piesa, jucata la Chisinau, cu denumirea de „Pasarile tineretii noastre”, unde exista o asemenea replica – „sintem frati, dar sintem sfaditi, ca el m-a batut cu hlantzugul” (adica un lant greu de fier).

  Deci, asta era – basarabenii au asteptatd e la romani mila, intelegere, ajutor, educatie cu tact, dar este tot atit de adevarat ca au fost trmise in Basarabia sa adminitreze romani mai mult su adeseori ca pedeapsa pentru ei, ca exilati, nu ca reprezentanti onorabili cu totii, ca sa stimuleze apropierea dintre romani. Doar se cunosc pledoariile si memoriile trimise de politicienii basarabeni Guvernelor romanesti in legatura cu tratamentul respectiv. Numai ca asta nu se compara cu ceea ce este onotologic – noi, romanii, trebuie sa depasim momentele grele si nedrepte din trecut si sa le facem macar copiilor nostri un viitor national romanesc si european, euratlantic. Si nu este vinovat Stalinus sau StefanRO ca inca nu-l avem aproape acest viitor, dar putem impreuna cauta caile si metodele ca sa il apropiem, fara suparare si jignire, cu intelegere si rabdare. Pentru ca, totusi, singele romanului apa nu se va face, dar nici apa rusului sau prorusului singe nu se va face niciodata.

 45. Pentru 111

  Vreau chiar sa remarc ca scrii foarte bine in limba romana! Tin mult sa te lamuresc asupra unor lucruri pe care , dupa parerea mea , le interpretezi gresit! Si eu am fost la consulatul nostru de la Chisinau anul trecut prin mai..si era balamucul de pe lume acolo! Un cerc facut de niste soldati moldoveni si vreo200 de oameni nervosi de atata stat pe acolo!Pe gard scria ca cetatenii romani au dreptul sa intre in consulat oricand si fara rand.Cand am vrut sa intru, nu mi s-a dat voie. De catre cine? de catre personalul romanesc!Pai cand e vorba de drepturi, romanul face o gura de sa te fereasca D-zeu, deci si eu am facut un scandal monstru la consulat am dat telefon la MAE din Bucuresti..si am fost primit a doua zi! Ce vreau sa spun prin asta? La un moment dat autoritatile au pierdut controlul situatiei atunci si asta din 2 motive:
  1. NU s-au pregatit pentru fluxul de vize pentru Romania a moldovenilor odata cu intrarea in UE
  2. S-au increzut in cuvintele lu’ Voronin ca se vor deschide consulatele de la Cahul si Balti.deci nu era nevoie de personal suplimentar
  Ce s-a intamplat? ai simtit si tu si eu pe pielea noastra! Dar acest „front” de care vorbesti exista, si eu sunt de acord dar „armata romana” nu sunt cei de la consulat! „armata romana” sunt EU! Este Stalinus! Este ED__! Sunt toti forumistii romani! Si „armata romana” cauta sprijinul populatiei din teritoriu impotriva dusmanului comun! Or aceasta „armata romana” trebuie sa aiba linii de aprovizionare in teritoriul, comunicatii, sprijin logistic fara de care victoria nu poate fi obtinuta! dar se intampla ca „armata romana” sa dea de un stol de babute cu broboada in gura, care se uita si la unii si la altii, si care invinge cu aia ne dam!Ba mai rau, in loc sa ne luptam impotriva dusmanului comun mai avem si discutii ideologice depre cum e treaba cu Romanul! uite tu, 111, ai terminat-o cu PPCD-ul , te felicit pentru asta si D-zeu sa-l pedepseasca pe Rosca pentru ceea ce a facut, ca si noi am terminat-o cu el! Tu zici ca ai influienta in grupul tau! Stii ce te indemn eu? Vrei sa votezi cu PNL-ul? Foarte bine! vrei sa votezi cu alt partid care crezi ca e indreptat catre Romania? excelent! dar stii ce e mai important? fiti mai activi decat ca simpli votanti Fiti activi, pentru ca partidele pro-romanesti duc lipsa de oameni! A reusit satana de Rosca sa distruga si ultima reduta oficiala a romanismului in RM! dar trebuie facuta alta! si acea reduta tot unii ca tine trebuie s-o construiasca! Ca daca e facuta de aici , apar cacanari ca Unul Contiu, si latra despre interesele meschine ale Romaniei! Aveti prea multe „cozi de topor” draga frate! Cum se urca unul pe scara sociala isi vinde sufletul pentru arginti! asta e problema , ca se scoate la vanzare nu fabrici dar suflete, si identitatea e de vanzare! Treaba doamnei Pavlicenco este sa va prezinte oferta politca, ca e om politc, a lui Ghimpu oferta partidului lui, a lui Filat ..si tot asa! Ca asta e democratia! Dar eu, ca roman, va spun:uitati-va la liderii astia! si daca dupa alegeri fac altceva decat ceea ce au promis..iesiti toti in strada si luati-le scaunele si dati-le cu ele in cap si fugariti-ii de la putere!Prin conflict direct in strada! Ca doar asa democratia e respectata! democratia este respectarea dorintei unui popor nu un instrument tip scara de atingerera unor scopuri personale! Este inadmisibil ca tu sa votezi pe cineva pentru ceva, si el sa faca dupa aia tocmai invers adica sa fie la fel cu ala pe care nu ai vrut sa-l votezi! Eu nu iau apararea fratilor mei din Romania, ci doar vreau sa te fac sa ne intelegi si sa fii acelasi tip de roman ca si noi! NU vreau sa fii roman-basarabean, vreau sa fii Roman!

 46. stefanRO!
  Mi-a placut discursul matale.
  Vezi Dumneata!
  Ca sa lupti contra cuiva trebuie sa fii increzut in ceia ce faci si sprijinit de sineva.
  Moscova isi sustine persoanele devotate si bravo lor.
  Ce face Rominia?
  Fii de acord! Nu totul consta in mirsevenia asta de consulat, mai strasnic e faptul cun ii trateaza rominul pe cei ce au dorinta de a se indrepta spre Tara.
  Ce pot eu sa-i explic moldoveanului meu chind vede realitatea?

  *** si ultima reduta oficiala a romanismului in RM! dar trebuie facuta alta! si acea reduta tot unii ca tine trebuie s-o construiasca! Ca daca e facuta de aici , apar cacanari ca Unul Contiu, si latra despre interesele meschine ale Romaniei! Aveti prea multe “cozi de topor” draga frate! ***
  Draga Stefan!
  Noi foarte bine intelegem totul si din cele spuse reiese ca Tara se teme sa-si apere interesele?
  D-na Pavlicenco e mai viteaza dechit Tara?
  Noua, si mie personal nu ne trebuiesc banii vostri.
  De ce nu organizati o colaborare economica cu oamenii „nostri” din partide, ca sa poata activa si prin fapte concrete sa demonstreze poporului ca e mai bine, mai aproape, mai convenabil sa treci Prutul, dechit sa pleci la Moscova.
  De ce nu pot eu ,si multi altii, din o astfel de activitate sa finansez partidul in care activez?
  Nu poti activa in masele poporului neavind argumente forte pentru ceia ce faci, mai ales chind esti cu fundul gol si fara o para chioara in punga!

 47. Pentru Sandu Husanu

  Dumneata, in raspunsul dat lui Che, spui ca “fratii” basarabeni sunt orice, dar nu romani. Ei sint romani, dar s-au aflat sub regim sovietic prin care au fost deznationalizati metodic sa nu fie romani, sa priveasca romanii cu ura, dispret. Voi, romanii, din Romania, daca sinteti in spatele acestor adrese de Internet, chiar nu intelegeti acest lucru elementar?

  Partea de elita, floarea partii de natiune romanesti din Basarabia a fost distrusa – trimisa in Siberia sau a fugit in Romania. Au avansat peste tot, inclusiv la conducere, lepadaturile, neromanii sau basarabenii stimulati sa se vinda, pentru ca asa puteau supravietui. Nu-i justificam, nici condamnam, ci constatam, lucru pe care voi parca nu vreti sa-l intelegeti. Adica dupa ce romanii au ramas pe mina rusilor care i-au deznationalizat, acum voi intrebati – dar de ce oare sinteti asa si nu ne iubiti? Iubirea se cistiga, nu se comanda. pentru ca rusii au intrat aproape la nivel genetic in singele basarabenilor, in mintea si educatia lor.

  Nu u basarabenii antiromanism congenital, au frica de a fi mereu calcati in picioare. Si faptul ca si-au dat copiii in Romania, arata ca ei vor iesire din mizerie si vor libertate. dar economia nu e dezvoltata, sectorul privat – nici atit si ei depind eeconomic, profesional de cei care ii conduc si care sint antiromani, pentru ca au fost promovati in functi si in administratie antiromanii. In prezent cei cu pasapoarte romanesti sint alungati de la serviciu, in baza legii votate de cei votati d eoamneii neinformati.

  Da, e adevarat ca si azi comunistii sint votati pentru ca pot crea prin media pe care o controleaza asocieri cu trecutul fara griji. Puteai fura d epe deal, totul apartinea tuturor si nimanui, toti se compromiteau si era pe mina celor care stiau ca te-au compromis si ca vei tacea astfel, in timp ce capitalismul e greu, inseamna sa-ti iei soarta in miini, sa deciyi tu asupra vietii tale dupa cit de destept esti sau nu esti. Generatia veche se schimba greu si asta e. iar noile generatii nu intotdeauna vor sa lupte, prefera sa plece in alta parte, pentru ca nu vad aici viitorul.

  Comunistii nu au dezvoltata economia special ca sa fie dependenti de Rusia, sa nu poata plati omul gazele si sa spuna ca „trebuie sa ne impacam bine cu rusii, ca sa ne dea gaze ieftine. Intelegem asta, dar e greu sa faci pe fiecare om neinformat s ainteleaga si el, educat mereu ca „cei de sus stiu ce fac” sau ca „e totuna cu cine votezi, ca tot ei se aleg intre ei”.

 48. Pentru StefanRO

  In postarea adresata lui Che spuneai ca va pufneste rasul cand auziti, voi, romanii din Romania, de Moldova lui Stefan cel Mare si de inventiile cu Moldova feudala si cum limba romana este urmasa limbii moldovenesti! CReyi, StefanRO, ca nu ne pufneste si pe noi, daca nu ar fi atit de trist? Dar poate ca frustrarile basarabenilor sint si de la faptul ca au ramas copaci fara padure, ca mama lor cind ii vrea, dar cind ii lasa? Crezi tu ca daca autoritatile romane, asa cum au facut-o condamind comunismul, nu ar face o declaratie adresata romanilor din Basarabia, spunindu-le „Fratilor, am trecut prin greutati, si noi, si voi, am luptat alaturi impotriva comunismului, impotriva fascismului, cei care ati luptat in armata romana ati fost prigoniti si nu v-ati mai gasit alinarea in regimurile de peste Prut, ati ramas pe mina sovieticilor si acum – in afara Europei, poate am gresit si noi, dar haideti sa ne dam mina cu mina si sa ne regasim intr-un spirit comun, sa acceptati in continuare ajutorul nostru, asa cum v-am dat ce am putut din saracia noastra, va invatam copiii, investim in viitorul nostru comun, haideti sa ne iertam greselile si – in pofida guvernantilor care azi vin, dar miine pleaca si fac uneori greseli grave contra propriului popor – sa ne treaca supararile si sa construim un viitor impreuna, in doua state romanesti, asupra carora, pe viitor, intreaga natiune, poate deja fiind prin doua parti in UE, va decide cum sa existe in continuare.” E posibil sau nu e posibil asa ceva?

  Nu este corect ca mama va avea o atitudine de superioritate in fata copilului, pentru ca mama inseamna sacrificiu irecuperabil! Aici e si toata buba discutiilor. Noi nu discutam cine in fata cui sa se inchine, sa se simta mai mic si de cine sa asculte. Noi trebuie sa intelege ca cel mai bine pus pe picioare este obligat sa-l ajute pe fratele sau care se clatina. Chiar daca acest frate, dintr-o mindrie improprie, cauzata de frustrarea de a fi lasat in voia soartei la un moment dat de mama lui, din motive care nu au depins intru totul de ea, inca ramine neincrezator si suparat.

  Moldoveanul nu s-a inhaitat cu rusul, pe moldovean „l-au inhaitat cu rusul”, iar romanul-frate ii spune, dupa toate, de ce esti inhaitat? Pai l-au inhaitat prin Pactul Hitler-Stalin.

 49. Pentru prosti, dar multi

  Mie comparatia cu copilul lasat la un internat nu numai ca mi-a placut, dar si o consider foarte elocventa. Acum urmeaza intrebarea – ce facem ca acest copil sa nu fuga mereu inapoi la internat? De ce nu-l atrage cel care ii da ursuletul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *