Comunicat de presă despre Congresul al IV-lea al PNL, care a propus clasei politice de pe cele două maluri ale Prutului Reîntregirea națională

Comunicat de presă

IMG_5834Duminică, 25 octombrie, și-a ținut lucrările Congresul al IV-lea al Partidului Național Liberal, convocat de Delegația Politică Națională (DPN) din 5 iulie 2015. Pe ordinea de zi a forului suprem al național-liberalilor au fost următoarele chestiuni: Raportul DPN privind activitatea PNL în perioada dintre congrese, Raportul Comisiei Centrale de Cenzori, Raportul Curţii de Onoare şi Arbitraj, alegerea preşedintelui PNL, alegerea Delegaţiei Politice Naţionale a PNL, alegerea Comisiei Centrale de Cenzori, alegerea Curţii de IMG_5865Onoare şi Arbitraj, adoptarea Hotărârii ”Cu privire la imuabilitatea valorilor național-liberale în stânga Prutului” și a Manifestului-Apel al PNL din Republica Moldova ”În EUROPA – prin ROMÂNIA” privind imperativul solidarizării naționale pentru Refacerea unității românești.

Norma de reprezentare stabilită pentru alegerea delegaților la Congres este de 1 la 100. În total, conform
IMG_5844
Statutului, au fost desemnate ca delegați la congres 156 de persoane, din care au fost prezente în jur de 130 de delegați. Totodată, la congresul PNL au fost prezenți un număr de 78 de invitați din cei 98 – național-liberali și prieteni-membri ai Consiliului Unirii, din partea AVR-92 ”Tiras-Tighina”, care au fost mereu alături și împreună cu PNL în acțiunile proUnire cu România, din 2012 pănâ în prezent, precum și pe listele PNL în ultimele două campanii electorale.IMG_5851

Congresul a reales-o, în funcția de președinte al PNL, pe Vitalia Pavlicenco, a ales noile componențe ale Delegației Politice Naționale, Comisiei Centrale de Cenzori și Curții de Onoare și Arbitraj.

S-a acceptat, de asemenea, la Congres, ca în funcțiile de vicepreședinți, de Secretar și de membri ai Biroului Permanent Central să fie desemnate persoane în prima ședință a noii DPN, acordându-se o lună pentru înscrierea doritorilor de a candida, care își vor asuma în mod conștient, și nu doar formal, responsabilitățile statutare.

De asemenea, se vor purta discuții și cu reprezentanți ai altor grupuri asociative sau politice, pentru a se încerca o consolidare a segmentului unionist pe o Platformă național-liberală.

Serviciul de presă al PNL

ÎN CONTINUARE, SE PUBLICĂ

Raportul Delegației Politice Naționale pentru Congresul al IV-lea, ordinar, al PNL, prezentat de Vitalia PAVLICENCO

Stimați delegați la Congres,

Stimați invitați,

Acum aproape patru ani, pe 3 decembrie 2011, a avut loc al III-lea Congres al PNL, care a fost unul istoric, pentru că am adoptat, împreună cu Dumneavoastră, un Statut într-o nouă redacție, fixând Obiectivul Unirii cu România – obiectiv ce ar trebui să devină Obiectivul național al tuturor românilor, de pe ambele maluri de Prut și de pretutindeni. Noi, pentru prima oară în 200 ani în Basarabia, am obținut dreptul statutar de a avea, în Statutul PNL, – după examinarea în instanțele naționale de justiție, – aspirația de unitate națională a românilor.

Este trist că acesta și alte procese ale noastre în instanțe, ca și Sesizarea Ministrului Justiției către Curtea Constituțională privind interpretarea art.41, alin.(4), din Constituţie, urmărindu-se obținerea unui suport juridic pentru interzicerea PNL, cu un Statut unionist adoptat pe 3 decembrie 2011, – s-au făcut în plin regim autoproclamat proeuropean. Regim ce nu respectă Convenția Europeană a Drepturilor Omului, regim în care ministrul justiției rămâne cu o mentalitate sovietică, antiromânească și răspunde comandamentelor patronilor politici corupți. După decizia Curții Supreme de Justiție, am cerut demisia ministrului din coaliția pretins reformatoare, pentru că abordarea sa a contravenit atașamentului declarat la principiile și valorile europene, unul dintre ele fiind dreptul fundamental la libertatea de exprimare – exercițiu care, coroborat cu voința politică și intelectuală ar putea schimba ceva într-un stat despre care au înțeles toți că nu mai e funcțional. O spunem nu numai noi, mereu, dar deja și deputații veniți în Parlament după 2009.

Din anii 2012-2013, împreună cu entități civice de esență unionistă, activăm intens ca Platformă a “Consiliul Unirii” – protagonistul acțiunilor de răsunet pentru redarea demnității naționale prin multiple manifestări unioniste, împreună cu alte Platforme civice sau proUnire. Astăzi suntem în această sală patru coordonatori ai Consiliul Unirii – Ștefan Maimescu, deputat în primul Parlament, Anatolie Caraman, președintele AVR-92 ”Tiras-Tighina”, Timotei Țurcanu, președintele Fundației ”Dezrobirea Basarabiei”, Anatolie Revenco, vicepreședinte al PNL, și umila mea persoană. Consiliul Unirii a fost și rămâne proiectul PNL și al asociațiilor unioniste din Republica Moldova, cu care am rămas și astăzi împreună, candidând, la fel împreună, în ultimele două campanii electorale – pentru alegeri parlamentare, în 2014, și în anul 2015 – în alegeri locale. Și PNL, și Consiliul Unirii au demonstrat totală deschidere spre adepții Unirii, noi formând liste cu cei mai pregătiți și temerari candidați, adunați sub sloganele – ”În Europa – prin România” și ”Noi suntem ALTFEL- cinstiți și curajoși”.

Într-o societate, însă, cufundată în corupție, dominată de clanuri megacleptocratice, ALEGERILE AU FOST TOTAL FRAUDATE, fără un minim sentiment de rușine sau de răspundere în fața electoratului și a donatorilor externi. În general, după 2009, în toți acești ani, credem că a înțeles toată lumea la ce degradare a ajuns clasa politică din Republica Moldova, care a transformat politica în business murdar, antiuman, antipopular. Oamenii au fost însărăciți cu bună știință, după care le sunt cumpărate voturile pe un pahar de băutură, pe un pachet de orez, sare ori pătrunjel. În ce ne privește, cel mai mare rezultat al participării noastre la alegeri sunt oamenii pe care i-am cunoscut, care au aderat la PNL și care sunt – mulți – astăzi în această sală. Noi vă mulțumim că suntem împreună, uniți în jurul ideii de Unire cu Patria-mamă, vă mulțumim că ați adus o plusvaloare și încredere formațiunii.

Trebuie să menționăm că și ideea Consiliului Unirii, și ideea obiectivului de Unire fixat în Statutul nostru aparțin chiar membrilor sau simpatizanților PNL, printre care sunt Andrei Iuri-Apostol, Mircea Rusu – primii doi președinți ai PNL, în formule anterioare, sacrificate în numele coagulării forțelor democratice, proeuropene, precum și Mihai Severovan, Ștefan Maimescu, Anatolie Revenco, Alexandra Can, toți prezenți aici fizic sau cu spiritul. (Aplauze)

În chiar aceste condiții, dincolo de lupta civică și politică, de alegeri, PNL a apărat, în acești ani, cât a putut, capitalul nostru de preț – ideea unionistă, a cărei constituționalitate am demonstrat-o public și în judecată prin invocarea Declarației de Independență, a Constituției, a precedentelor CEDO – toate acestea fiind puse și la baza Răspunsului Curții Constituționale la Sesizarea Ministrului peledemist al Justiției, din 2012, care a urmărit punerea noastră în afara legii. Și dacă astăzi tot mai multă lume spune că Republica Moldova este un stat eșuat, ceea ce este adevărat, e nu că unioniștii l-au falimentat, ci antiunioniștii care l-au furat constant, care au făcut din el o vacă de muls averi ilicite și bunăstarea – ratată, astfel, – a oamenilor.

Astăzi, în  2015, după îmbrățișarea obiectivului politic unionist de către PNL încă la ședința Delegației Politice Naționale din 16 aprilie 2010, se vorbește altfel în societate despre Unire. Nimeni nu poate nega realitatea incontestabilă că schimbarea percepției Unirii e și rezultatul sacrificiului constant și consecvent al național-liberalilor din acești ani.

Chiar și liderii politici hipercorupți privesc deja această poziție cu mai puțină răceală și ostilitate – te pomenești că tot ei vor demara mâine-poimâine procesul de refacere a unității naționale românești, doar că negociindu-și, în schimb, libertatea, cerând să fie iertați pentru cât au furat, ca să nu înfunde pușcăria. Există și asemenea informații…

Totuși, noi, PNL, suntem încă supuși unor atacuri neoneste, amestecate cu manipulare, din partea celor ce continuă să considere că ”nu a prea fost de nasul PNL să adopte Mesajul Unirii”, cu toate că noi nu am monopolizat curentul și viziunile unioniste, că ne bucurăm pentru oricine îl îmbrățișează și că îi adunăm împreună pe toți care au curajul să devină deschis unioniști. Da, mai există dintre cei ce impurifică ideea de unitate națională românească, pentru că le convine actualul status qwo, care și-au făcut business din separarea noastră în două state.

Mai ales că justificarea atașamentului nostru la ideea de unitate națională se datorează și faptului că, în întreg spațiul istoric românesc național-liberalii au modernizat și reîntregit mereu România. PNL-ul istoric a înfăptuit Marile Uniri de-a lungul existenței sale de 140 de ani, împliniți la 24 mai 2015. Ca partid, noi, PNL din al doilea stat românesc, contestat de mediul dușmănos al unei societăți paralizate și mutilate la toate nivelurile, ne revendicăm politic și doctrinar – și asta o spunem răspicat – de la acest efort istoric al național-liberalilor de refacere a unității naționale a românilor, care au activat în perioada interbelică și în interfluviul Prut-Nistru. Noi avem membri cu bunici și străbunici PNL-iști foști primari național-liberali, persecutați de comuniști după ocupația din 1940. Scopul nostru politic, anunțat ferm în declarații, este să avem, din nou, un singur PNL pe ambele maluri ale Prutului, care să pledeze puternic pentru Reîntregirea națiunii, exact așa cum au făcut predecesorii noștri. APLAUZE

Totodată, suntem mândri și de activitatea noastră, desfășurată din 2007, chiar dacă pentru unii măsurariul e doar accesul în Parlament. Într-o societate în care funcționează legea și instituțiile statului, justiția, unde alegerile nu sunt furate, falsificate – inclusiv prin sondaje, – da, accesul în Parlament este un măsurariu. Însă când personalități marcante și factori europeni declară alegerile ca fraudate, când procesul de numărare a voturilor este influențat la sânge de Clanurile corupte criminale de la Putere – cum putem afla rezultatul obiectiv?

Fapt e că, în Topul partidelor participante la ultimele două scrutine, suntem primii după partidele parlamentare corupte și filoruse. Și vom intra cu finanțare de la Buget din 1 ianuarie 2016, cu circa 150 mii lei anual, adică vreo 12 mii lei lunar. Tocmai de aceea s-a ascuțit interesul și s-au întețit atacurile și dinspre pretinsa dreaptă împotriva noastră.

Chiar dacă cineva ar putea să nu fie de acord cu o asemenea viziune, vom insista că, pentru PNL, cei opt ani de existență sunt un exemplu de rezistență, consecvemță și supraviețuire cu demnitate, de activitate militantă pro-refacere a unității naționale, în condițiile unei societăți distruse metodic prin furt și corupție de către potentații zilei și ai momentului.

Un partid extraparlamentar – care nu există din furtul averii publice, din parandărături, cunoscute ca ”otkaturi”, – este cel care, conform parametrilor stabiliți de opinia publică, are – de bine-de rău – un sediu, un staf central, un site, participă la alegeri, convoacă ședințe statutare, are participări la TV, la acțiuni publice, lansează declarații, difuzează comunicate de presă. Și, desigur, are filiale în teritoriu, pe care le avem și noi, datorită vouă, oameni cu sincere convingeri, chiar dacă nu atât de stabile și puternice cum ne-am dori, pentru că suntem fără sedii ori cu sedii susținute voluntar de militanții salahori ai partidului. În acest sens, ne exprimăm profunda recunoștință pentru că activați fără condițiile pe care le au partidele parlamentare, ce nu funcționează cu bani onești.

Este adevărat, încă nu toți oamenii de convingeri vin la un partid extraparlamentar, pentru că, deocamdată, mesajul unionist îi mai sperie pe oamenii neinformați și manipulabili, dar îi sperie, mai ales, pe criminalii de la Putere, de care lumea se mai teme, dar care au reușit alimentarea cetățenilor cu iluzii proeuropene, acum aflate în comă, cu perspectiva să treacă în deces politic. Și care au făcut multe și mărunte – ca partide aflate la putere – să împiedice extinderea altor partide, să distrugă partidele extraparlamentare, care nu cumva să aibe credibilitate în fața oamenilor. A trebuit ca noi, PNL, să traversăm – din 2009 până acum – această perioadă de încredere naivă, oarbă și inutilă a oamenilor creduli în falșii proeuropeni, pentru a le vedea astăzi fețele fără mască și pentru a-i vedea pe unii cu fața întoarsă spre noi, unioniștii. Acest proces capătă amploare.

Dar, în pofida corupției, în care s-au cufundat partidele parlamentare, noi, PNL, am încercat influențarea lor prin a se obține coagularea forțelor proeuropene, prin separarea și desprinderea acestora de cele antieuropene. Conform și preverilor statutare și de program – PNL a propus constant blocuri politice și electorale proeuropene și naționale, liberale și ale partidelor extraparlamentare  – înainte și după alegeri. Am purtat negocieri, am organizat mese rotunde, pentru a colabora cu alte entități din societatea civilă. Nu s-a reușit, iar explicația ar fi că mai multe partide și asociații nu-și aparțin, de fapt, ci doar răspund unor comandamente din umbră.

Electoratul a trimis partidele postcomuniste pe 29 iulie 2009 și pe 30 noiembrie 2010 în Parlament să facă reformele deturnate și stopate timp de zece ani de comuniști. Din păcate, însă, liderii politici, votați cu speranță europeană de cetățenii manipulați, au mers în vârful Puterii ca să fure și mai abitir decât bolșevicii, încât acum să se spună că ”e chiar mai rău decât pe timpul comuniștilor”, ceea ce e foarte dureros. Partidele postcomuniste s-au certat și s-au tot demis, în cooperare cu bolșevicii, folosind și metoda formării de noi partide contra adversarilor. Iată de unde s-au luat partidele, animate de speranța ”la timpuri noi – tot noi”, iar cu ele e greu de negociat, pentru că provin din zona Puterii, stau, ca satelit, pe lângă factorii decidenți și tot speră să revină acolo prin căi nu tocmai cinstite. Și nu pentru cetățeni, ci pentru orgoliul lor rănit. Asta face diferența dintre PNL și celelalte partide rupte din cele trimise, de fapt, să repare ce au stricat comuniștii, dar care au stricat lucrurile și mai grav.

În acești ani, național-liberalii au fost mereu în primele rânduri ale manifestanților de demnitate națională, fapt pentru care vă suntem recunoscători – la Chișinău, Cahul, Bălți, Alba Iulia, București. În privința filialelor teritoriale, însă, avem datorii, prin răspunderile neonorate.

Cred că nu am fost noi, conducerea PNL, la nivelul așteptărilor și speranțelor Dumneavoastră, dar despre asta ne veți spune aici. Deși, în condițiile nepropice cunoscute, noi am făcut ce am putut și chiar puțin mai mult. DPN și-a ținut toate ședințele statutare, a luat în dezbatere problemele stringente, a fost o echipă interesată și sinceră în efortul de a ne promova mesajul. Repet, însă, că echipa centrală a fost, totodată, mai puțin implicată în munca din teritoriu, de organizare și de atragere a finanțelor necesare activității de partid. De aceea, în plan electoral, am avut și din această cauză rezultatul pe care l-am avut. Însă, repet, problema fraudării alegerilor nu poate fi depășită ușor doar de un partid extraparlamentar. Această situație ar putea fi soluționată doar prin mobilizarea forțelor unioniste într-un singur subiect electoral, care să aibă o armată de voluntari pentru observarea procesului. Dar nici așa nu există o garanție, pentru că alegeri obiective și libere înseamnă, cel puțin, patru condiții, formulate de PNL în una dintre ultimele sale declarații și pentru care va pleda, ca să se transforme în lege:

1.Anularea pragului electoral; 2. În lipsa Legii lustrației, verificarea fiecărui candidat pentru Parlament, dacă nu a avut o colaborare cu KGB-ul sovietic; 3. Reformatarea întregii verticale a Comisiilor electorale, pentru accesul egal al tuturor concurenților la desfășurarea și controlul procesului electoral; 4. Revizuirea modului de finanțare a partidelor, în condițiile când milioane de la Buget urmează să reajungă acum la formațiunile politice care au furat miliarde, au cumpărat voturi și au fraudat total, în acești ani, alegerile.

După congres, vom reîncerca o coagulare a forțelor politice naționale, neaflate la Putere, precum și a entităților ONG-iste interesate în jurul acestora și altor cerințe față de legislatori.

Și este clar că și în 2010, și în 2011, și în 2014 sau 2015 nu s-au luat voturi de la partidele parlamentare pentru a fi date celor extraparlamentare – ci doar invers. Și-atunci – cine știe cum a votat electoratul de fapt? Numai CEC și patronii săi politici. Ni s-a spus că am avut, în noiembrie, între 3 și 4 procente, dar cu un prag de 6 la sută e greu să îi convingi pe oameni să voteze partide fără șansă, adică fără bani murdari. Că nu poți vorbi de partide bune, cu șanse cinstite, cu bani curați. Dar când e pragul de tocmai 6 la sută, oamenii sunt prudenți, și, deși sunt multe persoane, peste 6 la sută, care ar vota un PNL unionist, diversiunea partidelor pretins europene cu ridicarea pragului la 6 la sută descurajează votul oamenilor prudenți, ceea ce aduce în pragul Parlamentului forțele filoruse.

De aceea, rămâne o sarcină de viitor o activitate ritmică, permanentă și susținută, de extindere a influenței și a structurilor teritoriale ale partidului. Plus că membrii conducerii PNL sunt persoane ocupate cotidian în activitatea profesională, iar pentru un staf mai mare e nevoie de o finanțare stabilă. Cu toate acestea, am participat la toate scrutinele, deși efortul a fost mare, iar condițiile – dificile. Vreau, cu această ocazie, să mulțumesc echipei din staf – lui Ion Calmâc și Ecaterinei Blanovschi – pentru că acest an cu două scrutine și cu un congres l-am parcurs anevoios, dar cu demnitate, alături de ei. Ei merită recunoștința noastră. Aplauze.

Pentru a schimba, însă, situația în bine în privința echipei de conducere am convenit cu vechea componență a Biroului Permanent Central să procedăm la consultări și identificări de membri voluntari ai BPC și de vicepreședinți, ca să resetăm modul de gestionare a numărului mare de adepți ai PNL, în continuă creștere. Ceea ce simțeam acum doi-trei ani – că partidul se va extinde mulți oameni noi și de calitate, dar capacitatea de gestionare poate rămâne în urmă, se adeverește în prezent.

Pentru a ne imagina calvarul supraviețuirii unui partid cu persoane oneste și luptătoare contra regimului, să ne întrebăm care dintre partidele, ale căror denumiri încă nu le-am uitat – din Parlament sau desprinse de acestea -, ar rezista opt ani în opoziție, fără acces murdar la fonduri europene și la bani publici?

Noi ne-am desfășurat activitatea într-o permanentă luptă în justiție, după fiecare congres, inclusiv pentru a demonstra nu doar că a pleda pentru unionism este constituțional, dar și că a pleda pentru românism și unionism nu înseamnă extremism. Plus că am oferit – prin exemplu propriu, în lipsa Legii Lustrației, ce întârzie dramatic, faptul că se poate demonstra neșantajabilitatea unor lideri politici, dacă sunt într-adevăr neșantajabili. Noi pledăm și în Programul adoptat într-o nouă redacție la Congresul al III-lea al PNL pentru adoptarea de urgență a Legii Lustrației, ca să nu ne mai conducă KGB-iști, care ne fac pe noi, unioniștii, KGB-iști și care constituie, cea mai mare problemă a acestui stat amărât pe nume Republica Moldova.

Suntem partidul neparlamentar ce activează între alegeri și pe care îl tot construim sisific. Daca se spune ca în România, membru al NATO și UE, sunt destructurate partidele urmare a corupției în care sunt cufundate, iar la noi abia începe măcelul politic la vârf – ne întrebăm CINE ar fi îndreptățit să pretindă un PNL-perlă național-liberală, pe care îl menținem cu sacrificiu prin verticalitate și consecvență?

Noi am redat demnitatea națională celor ce nu au uitat că suntem de peste 200 de ani de ani sub ocupație ruso-sovietică. Noi am scos oamenii în stradă când nu se vedea încă marea dezamăgire survenită în anii ulteriori. Noi nu am avut o Televiziune specială pentru asta, care să ajute la mobilizarea oamenilor la manifestările unioniste. Am făcut-o cu mijloacele mai scunde – prin mobilizare SMS, de la om la om, prin Internet, prin emisiunile în care am impus discuții despre Unire. DAR DACĂ EFORTUL protestatarilor din stradă, ieșiți la apelul Jurnal TV, era canalizat pentru Unire, oare nu am fi început să avansăm spre soluții reale de ieșire din dezastru?

În această perioadă, PNL, Consiliul Unirii au elaborat multe idei și propuneri, preluate de plagiatori politici fără să le recunoască paternitatea. Două idei care rămân în picioare până la realizare: Prima se regăsește și în Programul electoral a lui Klaus Iohannis, – semnarea unei Declaratii Snagov a partidelor politice din România pentru partidele proeuropene de dincoace de Prut. A doua este semnarea unei Declarații Snagov proeuropene – pentru a ne delimita, odată și odată, de cei ce spun Europa, dar care văd Siberia în vis – pentru alții, bineînțeles. De cei ce se lăfăiesc în bolizi occidentali, au odrasle în Vest, dar pe noi ne țin în mlaștina ruso-moldovenistă.

PNL, împreună cu parteneri din Platforma Consiliul Unirii, a elaborat, adoptat și difuzat constant declarații și poziții, cu propuneri concrete, față de toate evenimentele majore ale căror protagoniști au fost cei de la Putere și din Opoziția parlamentară, inclusiv privind parcursul european, regimul liberalizat de vize, semnarea Acordului de asociere.

Totuși, fie și numai pentru argumente strict economice, reunificarea este unica și o excepțională soluție. O piață internă mai mare, o forță economică mai mare, cu un cuvânt în politicile economice europene și mondiale, 30 de milioane de locuitori cu un număr corespunzator de comisari și prezenți în organismele UE. Un stat mic (fără a irita susceptibilitățile de „statalitate”) este neviabil. Basarabia ar avea și o ieșire convenabilă la mare pentru extraordinarul ei potențial de export de produse agricole, dar și industriale. Sunt multe de spus. Și pentru a evoca exemplul devenit clișeu: Germania este puterea economică de astazi după Reunificare. Anterior, și Italia o depășea la PIB în unii ani.

PNL și colegii din Consiliul Unirii, în special AVR-92 ”Tiras-Tighina”, au propus adoptarea prevederilor de lege privind pedepsirea extremismului, a terorismului și a separatismului, fapt făcut în Parlament în formă trunchiată, noi acum judecându-ne cu persoane publice filoruse, gen voievodul Kolea Pascaru și prorusul impertinent Valeri Klimenko – ce consideră românismul și unionismul drept extremism.

La fel vom spune despre Programe concrete. În diferite formule – conchise și extinse – concepte, Planuri Marshall, paradigme de dezvoltare social-economică, Platforme electorale – am tot spus cum facem Unirea cu România – toți repetă acum despre DNA, despre leul românesc, despre posturi vamale comune pe Prut și altele. Unul dintre coordonatorii Consiliului Unirii, candidatul PNL la funcția de Primar al Chișinăului, fapt pentru care îi exprimăm simpatia noastră și recunoștința, a muncit mult asupra documentelor de concept, la care încă se va reveni și onest, pentru că până acum ideile sunt preluate mai puțin onest. Însă fără aceste idei și planuri nu vom realiza mare treabă.

Și toate acestea pot fi propagate urmare a unei coagulări stringente a eforturilor partidelor care se revendică drept naționale, liberale, românești, pentru a se obține alegeri libere și loiale sub aspectul concurenței politice și anularea sondajelor manipulatorii. Pe lista PNL, repet, au candidat cei mai curajoși membri ai Consiliului Unirii, ne-am declarat deschiși pentru multă lume – ca o punte spre unificarea partidelor. Noi am încercat să mergem într-un bloc în locale, nu s-a acceptat, dar sunt recunoscătoare echipelor de tineri care au candidat pe lista PNL în localitățile afiliate capitalei noastre. Cei mai activi dintre ei sunt astăzi aici și le mulțumim, pentru că – la fel ca și candidații noștri, membri mai vechi ai PNL, și-au vărsat banii în imaginea și promovarea PNL.

Dar parcă nici acestea nu ar fi de ajuns – în loc să se coaguleze, partidele se tot multiplică. Ne-a întristat atitudinea grupului animator al Platformei DA, care se dorește un alt partid, față de Opoziția din afara Parlamentului. Știindu-se că alegerile au fost fraudate – adică știindu-se că nimeni nu cunoaște situația reală privind votul exprimat – de ce să afirmi că partidele extraparlamentare nu sunt alternativă politică? Al cui joc, dacă nu al Clanului Rezidentului Lucinschi, reîngemănat cu frontiștii fals creștin-democrați, îl face grupul animator al Platformei DA, care a fraternizat cu partidul format dintr-un clan corupt PLDM?

Programul nostru rămâne obiectivul Unirii, inclusiv prin modernizarea și europenizarea celui de-al doilea stat românesc, pentru că cetățeni fără libertăți, drepturi fundamentale și valori europene nu vor vota sau nu vor impune democratic Unirea. Este adevărat, unele grupări unioniste văd realizarea Unirii ca rezultat al unor presiuni ale străzii. Fiecare – cu metodele sale, noi participăm la marșuri, dar pledăm pentru calea constituțională. Tocmai de aceea am editat 100 de mii de pliante ce arată avantajele Unirii, pe care doar orbii nu le văd, când, de fapt, aceasta ar trebui să o facă politicienii de la Putere cu studii prin România, nu ca noi, cu studii sovietice… Paradoxal, nu?

Numai un pluralism autentic de opinii poate favoriza opțiunea Unirii ORI – de ce nu? – falimentul, declinul statului, spre care ne duc marii tâlhari ai celui de-al doilea stat românesc. Că asta au tot demonstrat după 2009. Dar nu ar fi mai bine să mergem spre Unire nu ca o epavă, ci ținând capul sus, după care să nu ne plângem de atitudinea fraților de peste Prut, care au prea multă răbdare față de rătăcirea noastră?

De aceea, următoarea sarcină a echipei de conducere PNL trebuie să fie coagularea forțelor unioniste, inclusiv pentru punerea de presiune pe politicieni, pe prezidențiabilii din România, care, în campaniile electorale, ne spun de Unirea cu Basarabia, dar care după alegeri cam, iau apă în gură pe acest subiect și dau dovadă de o ”prudență europeană”… Noi rămânem ferm convinși că o consolidare a forțelor naționale, românești rămâne a fi făcută pe o platformă național-liberală, respectându-se imuabilitatea valorilor național-liberale, pe care le va consfinți și Congresul de azi. S-ar putea să fie alegeri parlamentare anticipate și unioniștii ar fi bine să vină în ele uniți. Platforma programatică este pregătirea Unirii – care ar fi bine să se producă și mai devreme de 2018, dacă se va proceda la pașii, deciziile și acțiunile pe care PNL le-a propus societății în alegerile din noiembrie 2014 și pentru care vom pleda constant, fiind unicele veridice și valabile și pe care le vom adopta și în cadrul acestui Congres.     

După congresul de astăzi vom discuta timp de o lună în interiorul partidului despre modul în care să ne optimizăm activitatea, să atragem oameni care cred în noi și în ideile noastre, pentru a purcede la noi bătălii politice mai pregătiți, mai uniți, mai energici și mai eficienți.

Vă mulțumesc pentru atenție și vă invit să vă exprimați liber opiniile.

Loading Facebook Comments ...

17 Comments

Add a Comment
 1. programul PNL are un singur scop< realizarea unirii cu România,dezideratul realizat va putea soluţiona toate problemele grave ale societăţii prutonistrene!!???Oare aşa să fie?Apoi, congresul v-a reales doamnă Pavlicenco ca preşedinte PNL, fapt ce mă determină să afirm că sunteţi mulţumiţi de rezultatele partidului în alegeri consemnate până acum. Şi atunci, în condiţiile în care mesajul politic nu s-a schimbat, de unde crezul că puteţi convige peste 60% din populaţia basarabeană de legitatea unirii? pe ce mizaţi?

 2. PNL in intilnirile cu alegatorii deschideti subiectul despre subiectul dramatic si tragic al deportarilor! In Moldova, din cei aproape 23 de ani după proclamarea independenţei, 14 ani au fost guvernări antiromâneşti, antinaţionale, antieuropene. În timpul acestor guvernări, ca şi-n perioada sovietică, oamenii au fost intimidaţi, au fost pedepsiţi şi persecutaţi pentru că îşi spun români sau că spun limba română. In acest sens ne intrebam, câţi moldoveni ar vota unirea cu România, dacă mâine ar fi un referendum în acest sens!
  Jumătate dintre moldovenii din Republica Moldova nici nu vor să audă de România şi, în schimb, cer apropierea ţării de Rusia. Moldova a ramas victima care ţine cu agresorul!
  Palma jandarmului român se ţine minte, dar deportările în Siberia s-au uitat… sutele de mii de oameni – nici astăzi nu este cunoscut numărul exact – din Basarabia şi nordul Bucovinei care au fost deportaţi de sovietici în Siberia
  Mai grav este ca multi nici nu stiu ca au fost deportari!

  Daca tinerii nu stiu, de vina sunt parintii care nu le-au spus, pentru ca au considerat ca total neinsemnat acest lucru atit de grav.

 3. Iesiti la lupta dreapta, stimati PNL-isti si veti reusi!

  Non-valorile sunt trecute la rang de virtute, prostia este mediatizata, coruptia se extinde.
  Totul se intimpla cind scursurile politice pot fi manipulati de niste „jmecheri” care cred ca istoria se va scrie cu ei sau va scrie despre ei.
  Prostii urca pe scara non-valorilor pina-n virf agatindu-se puternic de compromis, sustinatorul tupeului fara margini.

  Aceste puslamale sustinute politic de partide, ajung sa fure din avutia tarii fara sa se sinchiseasca.
  Pentru ei nu sunt legi, ci doar pentru cei necajiti!

 4. Saveta din Ciotcărie

  UN PELERINAJ UNIONIST
  CHIȘINĂU-IAȘI
  CU TRENUL “RE-UNIREA” Mult-Așteptată !
  ––––––––––––––––––——————––––
  Mișcarea Civică “Tinerii Moldovei”
  invită toți elevii și studenții într-o excursie cu trenul „RE-Unirea”
  la Iași. Pe lângă un drum distractiv încolo și înapoi,
  va fi organizată o excursie captivantă prin Iași.

  Pasionații de shopping vor avea alternativa
  de a dedica ziua cumpărăturilor la mall-urile din oraș,
  unde toate brand-urie mari ale lumii sunt prezente,
  iar prețurile sunt mai accesibile decât la Chișinău!

  Prin această inițiativă,
  “Tinerii Moldovei” își doresc să promoveze
  noua cursă Chișinău – Iași, care din păcate, la lansare,
  s-a bucurat de puțină popularitate.
  Autoritățile au organizat prima cursă mai mult pentru politicieni,
  decât pentru cetățenii de rând, ratând astfel un moment simbolic.
  Ca urmare, primul tren renovat spre Iași a fost gol.
  În ziua în care “Tinerii Moldovei” vor organiza deplasarea
  trenul va fi plin.

  Deplasarea va avea loc Sâmbătă,
  31 octombrie, ora 6.47 dimineața, de la Gara Feroviară din Chișinău.

  Biletul dus-întors va costa 210 mdl.
  Acest preț conține o reducere de 20% oferită de Căile Ferate.

  Înscrierile –
  direct la sediul TM
  (Casa Presei oficiul 334, strada Pușkin-22)
  sau la telefon – 067 440 200.
  ––––––––––––––––––———————-

 5. Fa Saveta, fa. De ce faci jocul mafiotilor din PL? Care este scopul tau? Sa le umpli buzunarele cu bani? Calatoria cu microbuzul este mult mai ieftina si mai rapida. Acest tren liberal este destinat numai purtatorilor de PAPION a la Mosu cu Nepotu’`(plus Printesen). Tinerii Moldovei ar trebui sa lupte cu aceasta mafie, nu sa le faca publicitate. Desigur daca sunt adevarati „Tineri ai Moldovei”.

 6. Buna treaba! O pensie pentru omul de rand este de 600-800 lei moldovenesti. O calatorie cu trenul liberal la o distanta mai mica de 100 km este de 210 lei moldovenesti. Cu ce sa calatoreasca un pensionar in trenul liberalilor??? Si cred ca fara PAPION nici nu va fi lasat sa intre in vagon.

 7. Saveta din Ciotcărie

  titus = scriba Vlada Ciobanca
  /scârba veșnic frustrata ne-măritata a/

  /blog fără corectitudine…vorba ceea…/

  http://voxreport.unimedia.info/2015/10/22/ah-chisinau-printesenul-meu-sau-despre-istoria-unei-plangeri/

 8. Saveta din Hulubarie=Hermafroditul Conu Dacu della Tighina!!!

 9. acest titus a fost o prezenţă continuă pe voxpublka; la orice oră din zi sau din noapte el era prezent, individul fiind şomer de profesie. A pendulat în idei de la un moldovenism primitiv, la un românofil cu vână. Are păreri după cum bate vântul. N-aş vrea să cred că modelul Roşca mai are adepţi în afară de titus şi o mână de oameni între Prut şi Nistru. Este foarte greu să ai o discuţie serioasă cu acest individ pentru că de cele mai multe ori se consideră frustrat!!!??,îi sare ţandăra din te miri ce, fapt pentru care mai bine evitaţi-l. La bună vedere!

 10. Vitalia, în program, spuneți:
  ”Noi rămânem ferm convinși că o consolidare a forțelor naționale, românești rămâne a fi făcută pe o platformă național-liberală, respectându-se imuabilitatea valorilor național-liberale”.

  1. Care sunt aceste valori ”național-liberale”?
  2. Liberalismul european de astăzi (de fapt neo-liberalismul) înseamnă o renunțare la valorile naționale și îmbrățișarea ”valorilor europene” care, așa cum sunt văzute, vin în directă opoziție cu valorile naționale și valorile tradiționale.
  Deci, voi doriți să renunțați la aceste valori tradiționale și naționale?
  3. Probabil, nu doriți astfel de ”valori neo-liberale” și de aceea vorbiți, destul de confuz, de ”imuabilitatea valorilor național-liberale”.
  4. Părerea mea este că în Basarabia vă jucați cu denumirea ”liberal” făra să înțelegeți prea bine cu ce se mănâncă ideologia aceasta. De aceea, pe linia ”liberală”, v-ați îngrămădit ca oile la intrarea în staul. Sigur, PNL vă sună bine la ureche, dar toate acțiunile voastre sunt, sau cel puțin așa par să fie, pe direcția păstrării valorilor tradiționale românești și ca o consecință directă ar fi mai indicată abordarea unei doctrine cu adevărat naționale și conservatoare.

  Pentru a concluziona, cred că ar fi bine să clarificați a ce înseamnă în concepția voastră ”valori național liberale”, mai ales în contextul unei economii în care în numele ”liberalismului” interpretat după ureche s-a ajuns la fenomene de corupție rampantă. Iar economia basarabeană care este magnifică, dar lipsește cu desăvârșire, ca să-l parafrazez pe Nenea Iancu, nu se preteză încă la o dezvoltare pe principii liberale.

  Spațiul electoral care a aparținut cîndva partidului lui Roșca a rămas complet descoperit. Și tocmai acel electorat debusolat nu-și găsește astăzi reprezentarea politică.
  Vorbiți și de dreapta și de stânga, dar ați părăsit centrul creștin-democrat care s-ar presupune că trebuie să constituie catalizatorul pentru populația basarabeană majoritară care înțelege prea puțin și căreia îi pasă la fel de puțin de diferențele doctrinare stânga-dreapta, dar care s-ar putea simți mai atrasă de formațiunile care vorbesc pe limba omului de rând creștin și păstrător al unor valori ancestrale.

  În fond, tocmai aceste valori au reușit să facă să reziste elementul romanesc-basarabean în pofida încercărilor de deznaționalizare.

  În locul vostru, aș fi schimbat frumosul nume PNL la care țineți atât de mult, dar care se potrivește ca nuca în perete într-o Basarabie fără orizont, în acela de Partid Conservator Creștin-Democrat. Și atunci, platforma unionistă s-ar fi potrivit ca o mănușă.

 11. Mircea Popescu

  Numai un sinucigas astazi in R.M. isi va denumi partidul – Crestin-Democrat. Mirosul urat de la tradarea lui I.Rosca se mentine si astazi in tarisoara. Iurie Rosca, un Coriolan Draganescu al crestin-democratilor basarabeni, este persoana cea mai urata si nestimata din politica de pe malul Bicului. „Romanistul si Unionistul” Rosca s-a transformat in DUGHINISTUL Rosca, om, care respira romaneste cu un plaman, iar ruseste cu alt plaman. Alegatorul lui Rosca nu este debusolat, pentru ca Rosca nu are un alegator. Fostii alegatori ai lui Rosca au trecut la Partidul Liberal al lui M.Ghimpu, un „unionist” total fals si un profitor ordinar, care si-a facut din unionism o afacere profitabila. Din evenimentele recente s-a vazut ca nici Ghimpu nu este mai breaz ca Rosca. Asa ca ar trebui sa vorbim acum nu despre alegatorul lui Rosca(cel insemnat la fata de D-zeu, ca si Cain), ci de alegatorul lui Ghimpu. Intr-adevar, acesti alegatori nu prea au astazi pentru cine vota.

 12. Pentru Mircea Popescu

  DINCOLO DE FAPTUL CA NOI AM EXPLICAT IN HOTARIRE FOARTE CLARA RATIUNEA IMBINARII NATIONAL CU LIBERAL, MAI POSTEZ NISTE LINKURI CARE NU NE APARTIN. NU VAD NIMIC DEOSEBIT IN A DORI REUNIFICAREA VCELOR DOUA STATE SI CONSTRUIREA UNEI SOCIETATI LIBERALE. NU VAD NICIO RATIUNE IN A SCHIMBA DENUMIREA PARTIDULUI, SUNA-NU SUNA, NOI AM FOST MEREU PNL SI RAMINEM PNL, NU AM PATAT DENUMIREA PRIN UNIONISM, RECENT SI UN SENATOR CRACUINESCU DIN PNL A SPUS DE NECESITATEA RUNIRII, BRATIENII AU UNIT SI MODERNIZAT ROMANIA, RESTUL E IN HOTARIRE SI IN ISTORIE.

  http://www.pavlicenco.md/2012/01/25/liberalismul-romanesc-idealul-national-si-faurirea-unirilor/
  Liberalismul românesc, idealul naţional și făurirea Unirilor

  Aducem mulțumiri istoricului care a răspuns solicitării noastre și ne-a oferit acest studiu… VP

  Evoluţia ideii de libertate şi unitate în spaţiul românesc nu poate fi gândită decât în conjuncţie cu idealurile naţionale ale secolului de liberalism românesc (1829-1926). Liberalismul românesc a pornit la drum prin deschiderea economică oferită de dispariţia monopolului Porţii asupra comerţului românesc. În 1822 Ionica Tăutu, care reprezintă un grup de boieri de rang scăzut din Moldova, a propus un proiect constituţional cu principii liberale şi republicane, iar în 1834 Ion Câmpineanu conduce opoziţia liberală în faţa influenţei ruse în Adunarea Naţională a Munteniei.

  Valorile liberale, aduse de Revoluţia de la 1848, au avut ca parte componentă ideea de eliberare naţională, ca, de altfel, întreaga istorie românească de la 1821- la 1918. La confluenţa imperiilor, ceea ce a făcut să difere o epocă de liberalism de alta, din perspectiva evoluţiei ideii de libertate, a fost doar tipul de cerinţă naţională şi puterile internaţionale care erau interesate sau implicate în rezolvarea ei.

  În contextul revoluţiei din 1848, din Ţara Românească, liberalii formează un guvern provizoriu, în Bucureşti, dar sunt divizaţi în privinţa opiniilor pe tema reformei agrare, în jurul lui Nicolae Bălcescu formându-se un curent radical. În 1856 curentul liberal formează o majoritate reprezentată prin Partida Naţională, partid ce sprijinea uniunea Principatelor Dunărene. Într-o primă etapă de evoluţie liberală, principala ameninţare pentru unitatea românească era Poarta otomană. Războiul Crimeii (1853-1856) a adus în joc puterile occidentale pe scena politică a periferiei. Turcia pierde, Rusia câştigă iar puterile Vestului sunt interesate de soarta Principatelor române, eliminând protectoratul rusesc ce tindea să devină o a doua putere suzerană, după Regulamentele organice. Idealul de eliberare naţională a forţat, în 1857, reglementările juridice ale puterilor garante, trecând peste Convenţia de la Paris şi alegând un singur domn pentru Muntenia şi Moldova. Liberalismul revoluţiei paşoptiste era continuat în formula politică nouă de Al.I.Cuza şi de revoluţionarii de la 1848, într-o etapă nouă, în care s-a putut obţine Unirea, în ciuda voinţei Porţii şi a reglementărilor Puterilor occidentale.

  Guvernările liberale care au urmat abdicării forţate a lui Al.I.Cuza şi-au clădit politica internaţională pe o nouă etapă a ideii naţionale: independenţa de stat a României. Urmând etapei Unirii (1859), independenţa de stat va fi câştigată în urma războiului ruso-turc din 1877-1878. Ultima etapă liberală grefată pe idealul unităţii naţionale ţintea revenirea Transilvanieila România, lucru ce s-a realizat tot sub o guvernare liberală, în 1918.

  De numele lui Ion I.C.Brătianu, preşedinte al PNL între 1908-1927 şi prim-ministru al Guvernului în cinci rânduri (1909-1911, 1914-1918, 1918-1919, 1922-1926, 1927), se leagă unele dintre cele mai mari împliniri ale poporului român – alipirea (în 1913) la România a celor doua judeţe Durostor şi Caliacra (care formează Cadrilaterul), făurirea statului unitar român si desăvârşirea unităţii naţionale a României (1918). Perioada 1922-1926 a fost, probabil, epoca celor mai mari succese liberale, guvernul lui Ion I.C.Brătianu rezolvând cu pricepere problemele dificile ale organizării noului stat întregit, ale unificării celor 4 regiuni, atât din punct de vedere administrativ, cât și legislativ; au fost, de asemenea, anii refacerii economice și ai aplicării reformelor; s-a adoptat o nouă Constituţie. Se poate socoti că, în 1926, liberalii se află în culmea puterii şi influenţei sale, încheindu-şi o misiune istorică începută în 1848.

  Privind în ansamblul secolului de liberalism romanesc, observăm că principiile liberale şi neoliberale au fost subordonate direct sau indirect, implicit sau explicit, fie ideii de eliberare de sub dominaţia Porţii otomane, fie ideii de unitate naţională (1859, 1918), fie celei de protejare a pieţei naţionale în faţa invaziei mărfurilor străine pe piaţa internă.

  Bibliografie
  Cliveti, Gheorghe, Liberalismul românesc. Eseu istoriografic, Editura Fundației “AXIS”, Iași, 1996;
  Istoricul PNL de la 1848 până astăzi, București, 1923;
  Rădulescu – Zoner, Șerban (coord.), Cliveti, Gheorghe, Stan, Apostol, Onișoru, Gheorghe, Șandru, Dumitru, Istoria Partidului Național Liberal, Editura All, București, 2000;
  A.N.P. ROMPRES, Partidele politice din România, București, 1991 și 1992;

  Ștefănescu, Domnița, Cinci ani din istoria României, Editura Mașina de Scris, București, 1995
  Stan, Apostol, Iosa, Mircea, Liberalismul politic în România. De la origini până la 1918, Editura Enciclopedică, București, 1996;
  Naumescu, Valentin, Despre liberalism în România.Realități,dileme, perspective, EFES,Cluj-Napoca, 2001;
  Șomlea, Vasile-Florin, Mișcarea liberală din România post’1989, Editura Ecumenica Press, Cluj-Napoca, 2006.

  DE ASEMENEA:
  http://www.pavlicenco.md/2014/06/27/amendamentul-quintus-adoptat-de-comisia-de-statut-denumirea-pnl-valoare-imuabila/

 13. Saveta din Ciotcărie

  titus = scriba Vlada Ciobanca

  /scârba veșnic frustrata ne-măritata anarhista statalista stalinista
  anti-româncă și anti-unionistă

  /blog fără corectitudine…vorba ceea…/

  http://voxreport.unimedia.info/2015/10/22/ah-chisinau-printesenul-meu-sau-despre-istoria-unei-plangeri/

  N.B.
  aceeași întrebare se referă și la tine –
  ești Vlada Ciobăneanca Russkaia Vodocika Okupantskaia,
  dar semnezi aici cu – titus- nume masculin.

  Cucul își cântă numele SIS-tematică KGB-istă teroristă roșkistă
  anti-română, anti-unionistă,
  din grupul de teroriști ursenkiști ne-sprâncenați anti-români
  cu funii la Tiraspol, Kiev și Moscova.

  Cu cât esti plătită lunar SIS-tematic statalicește mafiotește,
  ca sa-mi spionezi mesajele unioniste ?

 14. Cu acelas succes, mai Tenuta, as putea spune ca esti Konrad Karlovici Michelsohn.

  Chiar atat de mult te temi de mine, ca ti-ai schimbat nu numai numele dar si sexul? Ramai, bre, burunduc si nu te juca dea Stierlitz. Lasa, bre Tot Acela, aburelele si nu te mai lega de doamne.

  Fii Barbat al Neamului! Nu tremura in fata lui Ursenko! Nu abera si arunca cu acuzatii in toate directiile. Cine te va crede, daca esti atat de fricos???

 15. Vitalia, nu incerc sa te mai conving, dar atentie la cele scrise mai sus: ”idealurile naţionale ale secolului de liberalism românesc (1829-1926)”. Astazi este 2015 si ideile liberale sunt idei internationaliste de lichidare a nationalismului, inclusiv romanesc.
  Este un liberalism ”stricat” din punct de vedere national, un liberalism care militeaza deschis pentru introducerea fortata a unor valor straine atat din punct de vedere al mentalitatii romanesti, cat si a valorilor traditionale si ale familiei. Fara mentinerea valorilor nationale, nu mai vorbim de Patrie.

  Chestia cu Crestin-Democratia este compromisa din cauza lui Rosca, este o copilarie. Se amesteca o ideologie cu un om. Daca atata intelegere politica exista la Chisinau, daca se vorbeste doar de ”partidul lui Cutare”, atunci ce sa ne mai miram ca fiecare-si da in cap.
  Oricum, a lega ideea unirii nationale de o politica de stanga sau de dreapta este o idee si gresita si periculoasa. Si asta deoarece nu se intelege ca nationalul este deasupra politicului.
  Sunteti liberali, dar ce sustinere externa gasiti la ”fratii” vostri liberali europeni care se opun unirii romanesti. Cum ramane cu declaratiile liberalilor germani care sustineau chiar zilele trecute ca nationalismul este cauza razboaielor? Adica cei care isi doresc spatiul lor fara imixtiuni straine cauzeaza razboaie deoarece se opun altora sa-i cotropeasca? Uite asa statul national roman interbelic a cauzat razboiul cu URSS deoarece nu a acceptat ciopartirea teritoriului national si instrainarea Bucovinei si Basarabiei. Si cu astia va faceti ”frati internationalisti de cruce”. pardon, sa nu folosim cuvantul ”Cruce” cand vorbim de liberali.
  Nu, Vitalia, unirea Tarii nu se face pe criterii de politice. Exista o singura politica pentru unitatea romanilor, POLITICA NATIONALA, nu de ”dreapta”, nu de ”stanga”. Patriotismul nu are culoare politica.
  Dar daca patriotismul vostru trece prin curtea neo-liberalismului european, drum bun, cale batuta.
  Parerea mea in detaliu despre neo-liberalism in articolul: ”Democratia autista” (https://mipopescu.wordpress.com/12-ue-si-nato/democratia-autista/)

 16. Si era sa uit. Ca sa mai dau o replica internationalismului neo-liberal sau popular, as recomanda si ”Cuvantul interzis” (https://mipopescu.wordpress.com/12-ue-si-nato/gandire-nociva/).

 17. Lecturi unioniste
  –––––––––-
  Pasionații de lectură sunt invitați de Tinerii Moldovei la un eveniment inedit, desfășurat sub genericul „Pagini de cafea”. Schimb de carte, muzică live și cafea sunt ingredientele care vor da gust serii de

  Joi, 29 Octombrie 2015, ora 18:00,
  în incinta Teatrului „Ginta Latină”, etajul II, Chișinău

  http://infoprut.ro/41731-eveniment-pentru-promovarea-lecturii-marca-tinerii-moldovei.html

  „Pagini de cafea” este organizat în parteneriat cu „O carte pentru tine” și are drept scop susținerea tinerilor cititori și promovarea lecturii. În acest sens, organizatorii vor pune la dispoziția elevilor și studenților prezenți sute de cărți de literatură română și universală, care urmează a fi luate acasă gratuit de cei care vor da curs invitației. Cei mai darnici cititori sunt rugați să aducă și ei câte o carte. Intrarea la eveniment este liberă, iar schimbul de cărţi nu este obligatoriu şi nici permanent, anunță Tinerii Moldovei.

  „Este un eveniment de socializare și interacţiune activă. Vrem să promovăm cititul și să-i facem pe tineri să iasă din casă, să comunice mai mult în realitate, să fie mai deschişi şi mai sociabili şi, desigur, să stimulăm interesul lor participativ. În cadrul evenimentului, vizitatorii vor avea ocazia să întâlnească și alți tineri dornici de a primi o carte, iar asigurarea unui ceai sau a cafelei este cel mai mic lucru pe care-l putem face pentru crearea unei atmosfere și mai prietenoase, şi mai detaşate, şi mai Unite”, a declarat Anatol Ursu, președintele Mișcării Civice Tinerii Moldovei.

  „O astfel de inițiativă este extrem de binevenită într-o societate, unde cărțile sunt neglijate, îndeosebi de tineri. Cred că ar fi bine ca evenimente de acest gen să se organizeze mai des”, menționează Galina Ciubotaru, lector universitar la USMF.

  Potrivit organizatorilor, evenimentul este parte componentă a campaniei de recrutare lansată de Tinerii Moldovei în această toamnă, sub genericul
  „N-ai avut până acum, vei avea cu noi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *