Liberalismul românesc, idealul naţional și făurirea Unirilor

Aducem mulțumiri istoricului care a răspuns solicitării noastre și ne-a oferit acest studiu… VP

Evoluţia ideii de libertate şi unitate în spaţiul românesc nu poate fi gândită decât în conjuncţie cu idealurile naţionale ale secolului de liberalism românesc (1829-1926). Liberalismul românesc a pornit la drum prin deschiderea economică oferită de dispariţia monopolului Porţii asupra comerţului românesc. În 1822 Ionica Tăutu, care reprezintă un grup de boieri de rang scăzut din Moldova, a propus un proiect constituţional cu principii liberale şi republicane, iar în 1834 Ion Câmpineanu conduce opoziţia liberală în faţa influenţei ruse în Adunarea Naţională a Munteniei.

Valorile liberale, aduse de Revoluţia de la 1848, au avut ca parte componentă ideea de eliberare naţională, ca, de altfel, întreaga istorie românească de la 1821- la 1918. La confluenţa imperiilor, ceea ce a făcut să difere o epocă de liberalism de alta, din perspectiva evoluţiei ideii de libertate, a fost doar tipul de cerinţă naţională şi puterile internaţionale care erau interesate sau implicate în rezolvarea ei.

În contextul revoluţiei din 1848, din Ţara Românească, liberalii formează un guvern provizoriu, în Bucureşti, dar sunt divizaţi în privinţa opiniilor pe tema reformei agrare, în jurul lui Nicolae Bălcescu formându-se un curent radical. În 1856 curentul liberal formează o majoritate reprezentată prin Partida Naţională, partid ce sprijinea uniunea Principatelor Dunărene. Într-o primă etapă de evoluţie liberală, principala ameninţare pentru unitatea românească era Poarta otomană. Războiul Crimeii (1853-1856) a adus în joc puterile occidentale pe scena politică a periferiei. Turcia pierde, Rusia câştigă iar puterile Vestului sunt interesate de soarta Principatelor române, eliminând protectoratul rusesc ce tindea să devină o a doua putere suzerană, după Regulamentele organice. Idealul de eliberare naţională a forţat, în 1857, reglementările juridice ale puterilor garante, trecând peste Convenţia de la Paris şi alegând un singur domn pentru Muntenia şi Moldova. Liberalismul revoluţiei paşoptiste era continuat în formula politică nouă de Al.I.Cuza şi de revoluţionarii de la 1848, într-o etapă nouă, în care s-a putut obţine Unirea, în ciuda voinţei Porţii şi a reglementărilor Puterilor occidentale.

Guvernările liberale care au urmat abdicării forţate a lui Al.I.Cuza şi-au clădit politica internaţională pe o nouă etapă a ideii naţionale: independenţa de stat a României. Urmând etapei Unirii (1859), independenţa de stat va fi câştigată în urma războiului ruso-turc din 1877-1878. Ultima etapă liberală grefată pe idealul unităţii naţionale ţintea revenirea Transilvanieila România, lucru ce s-a realizat tot sub o guvernare liberală, în 1918.

De numele lui Ion I.C.Brătianu, preşedinte al PNL între 1908-1927 şi prim-ministru al Guvernului în cinci rânduri (1909-1911, 1914-1918, 1918-1919, 1922-1926, 1927), se leagă unele dintre cele mai mari împliniri ale poporului român – alipirea (în 1913) la România a celor doua judeţe Durostor şi Caliacra (care formează Cadrilaterul), făurirea statului unitar român si desăvârşirea unităţii naţionale a României (1918). Perioada 1922-1926 a fost, probabil, epoca celor mai mari succese liberale, guvernul lui Ion I.C.Brătianu rezolvând cu pricepere problemele dificile ale organizării noului stat întregit, ale unificării celor 4 regiuni, atât din punct de vedere administrativ, cât și legislativ; au fost, de asemenea, anii refacerii economice și ai aplicării reformelor; s-a adoptat o nouă Constituţie. Se poate socoti că, în 1926, liberalii se află în culmea puterii şi influenţei sale, încheindu-şi o misiune istorică începută în 1848.

Privind în ansamblul secolului de liberalism romanesc, observăm că principiile liberale şi neoliberale au fost subordonate direct sau indirect, implicit sau explicit, fie ideii de eliberare de sub dominaţia Porţii otomane, fie ideii de unitate naţională (1859, 1918), fie celei de protejare a pieţei naţionale în faţa invaziei mărfurilor străine pe piaţa internă.

Bibliografie

  • Cliveti, Gheorghe, Liberalismul românesc. Eseu istoriografic, Editura Fundației “AXIS”, Iași, 1996;
  • Istoricul PNL de la 1848 până astăzi, București, 1923;
  • Rădulescu – Zoner, Șerban (coord.), Cliveti, Gheorghe, Stan, Apostol, Onișoru, Gheorghe, Șandru, Dumitru, Istoria Partidului Național Liberal, Editura All, București, 2000;
  • A.N.P. ROMPRES, Partidele politice din România, București, 1991 și 1992;
  • Ștefănescu, Domnița, Cinci ani din istoria României, Editura Mașina de Scris, București, 1995
  • Stan, Apostol, Iosa, Mircea, Liberalismul politic în România. De la origini până la 1918, Editura Enciclopedică, București, 1996;
  • Naumescu, Valentin, Despre liberalism în România.Realități,dileme, perspective, EFES,Cluj-Napoca, 2001;
  • Șomlea, Vasile-Florin, Mișcarea liberală din România post’1989, Editura Ecumenica Press, Cluj-Napoca, 2006.
Loading Facebook Comments ...

7 Comments

Add a Comment
  1. Mă scuzaţi că nu e la temă,dar consider că nu e rău să o ştie şi cei ce vizitează blogul D-ră.
    Iată ce am trimis la privesc.eu,după ce am vizionat emisiunea cu interviul dat şeful de la socialişti Şelinberg(Şelin)
    Pentru Şelinberg:Să nu se supere că i-am zis ocupant,dar el e vinovat singur de asta,zicînd că în perioada de pînă la 1940,Basarabia a fost ocupată de români.Noi româmii-moldoveni-basarabeni băştinaşi nu suntem ocupanţi la noi acasă,mai degrabă alde d-lor. Îmi pare rău de moderatoarea de limbă română că nu la atenţionat că prin o aşa exprimare(că Basarabia ar fi fost ocupată pînă la 1940 de români) aduce insulte grave băştinaşilor şi merită să fie expluzat el singur de aici cu toate că e născut în Basarabia,dacă zice de băştinaşi că ar fi ocupanţi pe teritoriile lor(noastre)strămoşeşti.
    D-le Şelinberg!
    În fruntea Gărzii de Fier, în timpul cînd Basarabia era parte componentă a României, se afla Corneliu Zelea-Codreanu (tatăl îi era polonez (Zelinschi,iar mama nemţoaică)
    În timpul cînd a trăit Corneliu Zelea-Codreanu,de foarte multă lume era considerat cel mai mare patriot român.
    Poate cineva din cei ce citesc aici,să-l întrebe pe Şelinbergul de la socialişti, cum se întîmplă că dintr-un polonez şi o nemţoaică poate să iasă un om ce e considerat de multă lume cel mai mare patriot român,iar dintr-un neamţ şi o poloneză ese un şovinist rus ce zice că românii au ocupat Basarabia?
    Dacă d-lui binevoeşte,eu am explicaţii pe care eu i le pot oferi ca profesor de istorie.(De ce scriu asta,bănuiesc că e o jertfă a politicii şoviniste ruseşti, care prin istoria pe care l-a învăţat,la făcut să devină ceea ce este. Oare d-lui nu-şi pune întrebarea,neavînd sînge rusesc,de cea ajuns să apere interesele Imperiale ale Moscovei?)
    Dacă cumva binevoeşte o consultare pe teme de istorie de la mine,mă poate contacta la următoarele telefoane: 060408828; 067321918; 079916312,Anatol Marin,a.n. 1965, la Chişinău.

  2. Liberali sau conservatori, parintii natiunii acesteia erau oameni culti cu neuronii unde le e locul. Nu ca majoritatea politicienii nostrii de azi.

  3. ANUL 2012: DOSARELE MARII RE-UNIRI ( I / 26 )
    –––––––––––––––––––––––
    Preluare:
    „ROMâNOFOBIA – intrebări către moldovenii care mă urăsc”
    de Cristi Tabără, jurnalist TV, Bucuresti
    24 IANUARIE 2012
    http://tabaracristi.union.md/

    Iubesc Moldova. Toata. Si a noastra, si a voastra. Sau invers. E cam totuna, de fapt. Cel putin sentimental, pentru mine nu exista decat o singura Moldova, desi admit ca ea traieste acum in doua state. Tot asa, admit ca aceasta situatie exista si pentru ca cetatenii Republicii Moldova doresc acest lucru si apara statalitatea moldoveneasca. Foarte bine! Ce nu inteleg, insa, este romanofobia aceasta destul de raspindita printre cetatenii moldoveni. Ce v-a facut Romania? Ce v-au facut romanii? Sau, poate, ce nu v-a facut Romania, mai degraba?

    Am aflat ca rusii v-au invatat ca Romania v-a anexat ilegal, ca membrii Sfatului Tarii au fost niste tradatori, ca sovieticii v-au eliberat si ca nu sunteti romani, ca noi sau ca fratii vostri moldoveni de dincolo de Prut. Pot intelege forta si efectele unei propagande eficiente, sustinute si impuse cu multa pricepere si perseverenta de catre Rusia, din perioada tarista si pana in perioada post-sovietica. Pot admite ca multi moldoveni i-au cazut victime si ca efectele se pot simti pana azi. Pot intelege chiar si interesele geostrategice ale Rusiei! Ce nu pot intelege, insa, este incapatinarea multora de a ramane la „invatatura” anti-romaneasca ruseasca. Nu pot pricepe cum de, dincolo de manipulari, sufletele moldovenilor nu rezoneaza macar cu cele ale moldovenilor din dreapta Prutului? Sunt uluit cand vad raceala celor mai multi oficiali moldoveni in raport cu romanii: de la graniceri si politisti, la politicieni sau clerici. O simt si la tara, o percep si in localuri, o vad si intre clerici… Am intrebat de ce stau lucrurile asa si am primit diverse explicatii, unele acceptabile, altele, mai putin. Dar niciuna nu mi-a lamurit indepartarea aceasta sufleteasca.

    Sunt ardelean. Roman din Ardeal, adica. Noi am trait acolo sub unguri mai mult de 200 de ani, cat ati trait voi sub rusi. Si tot nu am uitat cine suntem. Si tot i-am iubit pe moldoveni, pe munteni, pe banateni, pe olteni, pe dobrogeni, pe maramureseni… pe toti ai nostri. Si am vorbit romaneste tot timpul, in graiul nostru ardelenesc, chiar daca sclifositii de sudisti au ras si rad de el in continuare. Va iubim si pe voi, chiar daca o facem cu stangacie si cu nepricepere. Nu vrem sa va anexam cu sila, nu vrem sa va luam nimic. Ba dimpotriva, vrem sa aveti si voi Ardealul, Moldova, Tara Romaneasca… Pe toate sa le aveti si voi, ca romani ce sunteti. Inteleg ca, deocamdata, nu le vreti. Pentru ca, deocamdata, nu ne vreti nici pe noi. Nu ma astept sa ne iubiti cu de-a sila, dar nu pricep de ce v-ati indepartat atat de mult!? Cum de nu ne simtiti ca frati?? Cum de tara de dincolo de Prut, asa cum priviti voi, in care traiesc fratii vostri, vi se pare „strainatate”? Da, desigur, suntem state diferite si Romania a fost prima tara care a recunoscut independenta Moldovei, dar suntem un singur neam, traitor asa cum vedem azi: separati geopolitic. Asta e o realitate pe care multi dintre voi o neaga pana la ridicol. De ce?

    Ce ati avea de pierdut daca ati simti, in sfarsit, ca suntem frati? Ce ar fi daca ati recunoaste ca moldovenii sunt romani si ca a fi moldovean este doar o pozitionare locala, cu specificul ei, in sanul poporului roman? Ar pieri Republica Moldova? V-ar anexa Romania urgent? V-ar pedepsi cineva? Ce ati pierde? Ce ati castiga? Sunt curios ce anume va incranceneaza atat de tare in a fugi de identitatea voastra romaneasca? De limba noastra comuna si de tot ceea ce, in realitate, ne uneste. Nu pricep si va cer ajutorul.

    Lamuriti-ma ca nu vorbim aceeasi limba, ca nu avem aceeasi origine nationala, ca nu cantam acelasi cantece populare, ca moldovenii mei sunt mai putin moldoveni decat voi si ca rusii va sunt adevaratii frati. Si daca aveti argumente valide, voi cere cetatenie rusa, ca sa pot veni in Moldova ca acasa.

    P.S. Respect cultura rusa, asa cum respect si cultura maghiara. Vorbesc maghiara si am prieteni unguri, asa dupa cum si voi vorbiti rusa si aveti prieteni rusi. Nu ma dezic de prietenii mei unguri, asa cum nici voi nu va deziceti de prietenii vostri rusi. Dar voi imi cereti sa ma dezic de frati! Asta e prea mult.

  4. ANUL 2012: DOSARELE MARII RE-UNIRI ( I / 27 )
    ———————————————————————–––––-
    DIVERSIONISTI ANTI-ROMANIA la Chisinau :

    „Patrioții Moldovei“ protestează împotriva forțelor pro-române, în fața Ambasadei României”
    http://www.adevarul.ro/moldova/chisinau/Patriotii-Moldovei-protesteaza-Ambasadei-Romaniei_0_629337369.html

    ” Am venit ca să spunem nu forțelor pro-române, pro-NATO, rămășițele acestor forțe
    care practic vor duce țara și poporul la pieire. În mod concret ne deranjează că acel caz tragic
    care a avut loc pe Nistru nu trebuia atât de tare politizat..”
    spune Serghei Perciun,
    unul dintre cei 13 protestatari veniți cu steaguri și pancarte pe trotuar.

    NOTA BENE :
    Si acest Serghei Perciun are CETATENIA ROMANA
    obtinuta la 13 septembrie 2011:
    http://www.cetatenie.org/viewdossier.php/view/100102/mo1

    APEL catre Guvernul României:
    1.
    de retras imediat cetatenia acestui individ ca fiind neloial statului român.
    2.
    De refuzat acordarea vizelor si altor diversionisti din RM care propaga ura contra statului român.
    EI SUNT UN PERICOL PENTRU SECURITATEA ROMANIEI !

    Iata o lista incompleta a dusmanilor României
    de pe reteaua sociala pe Internet “PUBLIKA”
    / subventionata si ea de România ! /:
    http://vox.publika.md/politica/gheorghe-simion-si-moldovenii-obositi-de-povestile-unirii-audio-158871.html

    1. Denis Cenusa
    2. Veaceslav Burlac
    3. Nicolai Pascaru,
    4. Nicolai Tveatcov

  5. 26.01.2012

    Guvernul de la Chişinău a încercat să se pună bine şi cu Uniunea Europeană, şi cu Federaţia Rusă, fără a înţelege, însă, că astfel îşi bate un gol în propria poartă. Este opinia exprimată de sociologul român Dan Dungaciu, fost consilier al lui Mihai Ghimpu. Declaraţia a fost făcută într-un interviu pentru Adevărul.

    “Republica Moldova a făcut gestul unui copil mic, care crede că păcăleşte şi pe mama, şi pe tata, şi e satisfăcut seara, când merge la culcare, că i-a păcălit pe amândoi. Dar părinţii vorbesc între ei şi ştiu despre ce e vorba. Situaţia este mai degrabă ridicolă decât eficientă. Şi n-a fost eficientă…”, a menţionat sociologul.

    “Republica Moldova a încercat să păcălească într-un fel şi Uniunea Europeană, şi Federaţia Rusă, încercând să dea semnale că „suntem cu toţii împreună”. Este o naivitate care durează de ani buni în stânga Prutului”, precizează Dan Dungaciu.

    “Există o populaţie foarte „volatilă” şi ultimele sondaje arată că opţiunea europeană a scăzut aproape dramatic. Nu e întâmplător că partidul care a fost cel mai ambiguu, Partidul Liberal Democrat al domnului Filat, a pierdut vreo 10 mandate în Parlament. A ajuns, de la aproape 30%, la 18%. Deci, populaţiei nu-i place acest tip de atitudine, dar există şi o jumătate de populaţie care devine tot mai activă politic, se opune proiectelor europene şi va menţine Partidul Comuniştilor cu un electorat consistent, blocând Republica Moldova, o perioadă, pe termen scurt şi mediu, undeva la mijloc, în zona de nicăieri”.

    http://www.publika.md/cum-a-vrut-guvernul-de-la-chisinau-sa-pacaleasca-si-uniunea-europeana–si-rusia_674631.html

  6. Dan Dungaciu: „Reunificarea cu Transnistria ar schimba majoritatea politică la Chişinău”.

    26.01.2012

    Reunificare cu Transnistria previzibilă pe termen lung va genera în actualele condiţii o transnistrizare a Republicii Moldova. Transnistria aduce 10 procente electorale, procente ce s-ar putea, pe termen mediu şi lung, să schimbe majoritatea politică la Chişinău.

    http://www.adevarul.ro/la_masa_adevarului/Dan_Dungaciu-presedintele_Institutului_de_Relatii_Internationale_al_Academiei_Romane_0_634137219.html

  7. Pentru agheasmă 27:
    Cea ce propuneţi D-ră pentru Perciun,CenuşăBurlac,Tretiacov trebuie de materializat printr-un articol din legea despre redobîndirea ceetăţeniei române,deoarece ca ei sunt mult mai mulţi.
    Aşi propune o formulare.Negarea unităţii naţionale a etnicilor români de pe ambele maluri ale Prutului şi propagara oficială a separatismului statalist moldovenist în teritoriile româneşti din stînga Prutului în locuri publice poate oferi dreptul autorităţii pentru redobîndirea a cetăţeniei sprea propune retragerea (unui orggan legislativ,probabil,nu sunt jurist,un jurist ar putea formula ceva mai bine) cetăţeniei române persoanei ce a redobîndit cetăţenia română după 1990.Desigur trebuie nişte criterii concrete trebuie să fie ce demonstrează aceste fapte a celui învinuit, adică discursuri publice,articole în mass/media etc.
    Prin adoptarea unei asemenea amendament şi implimentarea lui în practică la legea despre redobîndirea cetăţeniei,statul român se va debarasa de mulţi duşmani interni şi agenţi ai intereselor străine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *