Fără lamentări… Nu faci nimic fără o clară polarizare politică

10676357_885580571462549_4270782118561529144_n (1)O dominantă nefastă a politicii în R.Moldova a fost și a rămas inclaritatea10906018_953122328032033_6941982389958462694_n legată de esența partidelor. ”La timpuri noi – tot noi”. Moscova a lucrat minunat, în toți acești ani, prin persoane șantajabile, de pe toate segmentele spectrului politic, le-a purtat dintr-un partid în altul, pentru a lăsa impresia că sunt pentru democrație și europenizare, dar, de fapt, pentru a frâna orice modernizare și civilizare a societății noastre. Uitati-vă câți comuniști au devenit pediști, socialiști, liberal-democrați și alt soi, învățându-ne pe noi democrația…

un singeCei promovați de Moscova – fie prin Snegur, Lucinschi sau Voronin – au avut bani, au procurat televiziuni și i-au amăgit pe toți, inclusiv pe intelectualii aduși la sapa de lemn. Pentru a-i manipula, desigur. De unde să devină pedistul Filat cel mai mare proeuropean?  Insist pe ideea că PLDM, PD, PCRM și PSRM ar trebui să se unească într-un singur partid.

Cei promovați de Moscova au fost și au rămas antiromâni, nu mai spun – antiunioniști. Și asta ne-a frânt viața. Și va fi tot mai rău.

Regimul de astăzi este la fel de antiromânesc și antidemocratic, antieuropean și antinațional ca și cele comuniste. Doar trei argumente: 1. Regimul urăște România, îi persecută pe români și unioniști – de exemplu, i-au reținut, după ce au descins la ei, și acum deschid dosare contra celor care, la Aeroport, au apărat demnitatea noastră în fața Tiraspolului separatist și a Moscovei imperialiste. 2. Fură groaznic. 3. Duce la o sărăcie inimaginabilă populația.

Toate acestea se pot rezolva prin Unirea cu România. Dar până și cei rămași în afara Parlamentului ne tot spun că nu Unirea e salvarea tuturor buboaielor, care prind puroi pe Bâc, ci justiție europeană. Care, la o adică, e la fel de imposibilă, cu asemenea forțe la putere, ca și Unirea. Deși la București, deja s-a constituit un grup de 40 de parlamentari, ”Prieteni ai Unirii”, care cred altfel.

În fine. Noi nu deplângem deloc situația cu nevotarea Guvernului Leancă-II. Pentru că un asemenea Guvern nu ar fi dat nimic. Noi suntem siguri că, eventual, nici Guvernul incluzând liberali nu ar da nimic. Degeaba presează românii și alți europeni. E păcat că europenii nu s-au edificat pe cine sprijină și – înainte de alegeri – au adus plusuri de imagine fariseilor. Nu vor putea liberalii – toți având niște cozi/corzi mai mari sau mai mici, care îi țin neliberi, – să se opună regimului prorusesc și antieuropean, să schimbe justiția și să impulsioneze reformele.

Problema rămâne aceeași:

  • Partea națională a forțelor politice este slabă, regimurile prorusești au făcut mereu totul ca aceasta să nu aibă sprijin, dezbinând-o să nu conteze. Ba chiar a fost folosită să aducă fariseii la putere – cazul AMN, datorită căreia Diacov și Filat au redevenit deputați, PNL fiind primul partid care a pornit coagularea forțelor – cică – anticomuniste…
  • Forțele prorusești, cu lideri șantajabili, au mimat că sunt forțe proeuropene, au reușit să amăgească oamenii, să îi facă să îi voteze, ca ei să controleze, apoi, mereu, prin abuzuri și corupție, toate domeniile, justiția, fluxurile financiare. Aceste forțe țin și mențin sistemul prorusesc/antiromânesc. Au stimulat și menținut la SIS direcțiile ”apărării regimului constituțional” și ”de combatere a extremismului” – citește: ”de neutralizare a românismului, a unionismului și a antiimperialismului rusesc”, de anihilare a partidelor politice care nu sunt pe placul Moscovei, ca în perioada comunistă.

Și cu asta e spus totul despre ce e în R.Moldova, ce e cu Guvernele Leancă-Fleancă, ce e cu alianțele minoritare, precum și cu alte interese antieuropene ale potentaților nesimțiți ai zilei…

Dacă România nu va fi mesagerul european permanent în al doilea stat românesc și nu va încuraja coagularea unei partide politice naționale cu adevărat euroatlantice, nu va fi ceva bun și clar. Dar ce va fi? Va spera un fals liberal că, în cazul anticipatelor, lumea îi vor vota masiv egoismul și viziunile înguste, ceea ce nu va fi.

Și se va prăbuși definitiv speranța de desprindere a noastră de orbita rusească.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

52 Comments

Add a Comment
  1. DL VIZIREANU, CONTEAZA FONDUL NU FORMA, IA SA VA UITATI LA FILAT CAT DE FRUMOS VORBESTE SI CE STUDII ARE LA IASI FAC DE DREPT, LA FEL SI CHIRTOACA LA BUCURESTI FAC DE DREPT DAR SINT AMINDOI POTLOGARI SI NISTE CORUPTI , DECAT ASA INTELIGENT SI INTELECTUAL SI DE INALTA ELEVATIE SI RAFINARE DE TIP ROMANESC , EU SINT MLDOVEAN SI MA MINDRESC CU ASTA SI VREAU SA PAR CEEA CE NU SINT, NOI ASA SINTEM SI AVEM NEVOIE DE MOLDOVENI ADEVARATI IN STAT SI IN ROMANIA LA FEL, NU DE PROSTI SI CORUPTI, DE CEI CE ABUSEAZA, DE CEI CE SI BAT JOC DE ALTII, DE SEMENII LOR, PRINTRE ALTELE TI AM MAI ZIS CA ESTI DACA ESTI UNUL CARE TRAESTE DUPA PRINCIPIUL STAPINESTE SI DEZBINA, ATUNCI CRED CA ESTI LA FEL C FILAT SI CHIRTOACA, SI LA REVEDERE ARUNCI, EU VOI SCRIE IN CONTINUARE, CU SPERANTA CA O SA LUMINEZ MASELE SI O PARTE DIN POLITICIENI CARE SINT DIECT IMPLICATI IN PROCESELE POLITICE DIN RMNU AM NICI UN INTERES IN TOATA TREABA ASTA, DOAR INTENTII CE VIN DIN INIMA SI SENTIMENT FATA DE TARA NATALA.

  2. APOI UNELE GRESELI SINT VINA TASTIEREI :-):-):-):-) PE CARE EU NU LE CONTROLEZ, EU DOAR SCRIU CE GINDESC, ASTA E CEL MAI IMPORTANT, EU GINDESC LIBER, IAR VOI TOTI SUFERITI DE CLISEE, ATIT IN RM CAT SI IN ROMANIA, SINTETI INCA 0 SOCIETATE POST CEAUSISTA SI POST COMU ISTA, CU NORMELE DIN EUROPA NU V-ATI CONFORMAT INCA, DECI VA DORESC SA VA CONFORMATI DINTAI IN ROMANIA APOI SPER SAAJUNGA SI LA NOI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *