DECLARAȚIA
Partidului Național Liberal în legătură cu situația politică și cu decizia privind desfășurarea unui referendum constituțional
După venirea forțelor postcomuniste la Putere, Partidul Național Liberal a optat constant pentru definitivarea reformei sistemului politic în Republica Moldova, prin amendarea Constituției sau adoptarea unei noi Legi Fundamentale.
În anul 2000, finalizarea reformei inițiate de deputați pentru schimbarea regimului semiprezidențial în unul parlamentar a fost împiedicată de Partidul Comuniștilor, care, în plus, au blocat și alegerea șefului statului, provocînd alegeri anticipate. Ulterior au fost nouă tentative de alegere a Președintelui, din care doar două au avut finalitate, dar cu urmări dramatice pentru unele forțe politice.
Pornind de la aceasta, PNL și-a modificat Programul la Congresul al III-lea, optînd pentru eliminarea instituției Președinției, pentru un Parlament pluralist și un prim-ministru cu suficiente împuterniciri.
Avînd, însă, o Constituție ce prevede alegerea în Legislativ a Președintelui statului, PNL pledează pentru definitivarea reformei constituționale, pentru o republică autentic parlamentară. Totodată, norma constituțională de alegere cu 61 de voturi a a șefului statului și-a demonstrat inaplicabilitatea într-o societate puternic divizată pe orientarea geopolitică de dezvoltare, fapt confirmat de multiplele tentative eșuate. Acest fapt împiedică efectuarea reformelor instituționale, menite să scoată cel de-al doilea stat românesc din criza economică, politică, precum și de pe orbita rusească. Plecînd și de la practica altor țări europene, PNL sprijină decizia politică a AIE privind desfășurarea unui referendum pentru reducerea numărului de voturi prin care să fie ales Președintele, după cîteva încercări. Se vor evita crizele politice, constituționale, de care avem parte continuu în ultimii trei ani. Coborîrea pragului de voturi necesare pînă la 51 de voturi ar face posibilă votarea unui Președinte proromân, proeuropean al Republicii Moldova, și nu a unui prorus.
Totodată, PNL consideră oportune și alte ajustări ale Legii Fundamentale, pentru reducerea atribuțiilor Președintelui, în sensul unei funcții reprezentative, fără prerogativa stabilirii politicii externe și înaintării de inițiative legislative, dar în condițiile unui Parlament pluralist și ale unui premier învestit cu putere. De asemenea, șeful statului trebuie să desemneze ca prim-ministru doar persoana asupra căreia a convenit o coaliție majoritară constituită și să nu aibă dreptul de a demite miniștri.PNL apreciaza ca foarte negativa și nedemnă de repetat experienta politica de existență a Republicii Moldova in conditiile unei republici semiprezidentiale.
PNL consideră că un referendum pentru asigurarea aplicabilității normelor constituționale este consecința implicării nefaste, în trecut, a Partidului Comuniștilor în deciziile majore privind organizarea statală și politică. Tocmai de aceea, PNL nu va fi niciodată alături de PCRM și de aliații acestuia – fie de pe stînga, fie de pe dreapta, care intenționează să declanșeze proteste de proporții și de durată pentru dizolvarea Parlamentului, fixarea alegerilor parlamentare anticipate și împiedicarea desfășurării referendumului. PNL nu dorește la Putere comuniști sau coaliții procomuniste și consideră că puterea Alianței rezidă în unitatea sa. PNL a avut numeroase luări de atitudine foarte critice față de AIE-2, ceea ce nu înseamnă, însă, că o coaliție incluzînd comuniști ar fi o alternativă la putere în Republica Moldova.
PNL îndeamnă partidele din AIE să se implice serios în pregătirea, promovarea și desfășurarea referendumului, pentru a se evita un eșec similar celui din 5 septembrie 2010. Dacă toate componentele Alianței au acceptat sincer și responsabil decizia privind un referendum constituțional, faptul impune implicarea cu demnitate civică și politică a tuturor celor de care depinde desfășurarea acestuia.
Adoptat în ședința BPC al PNL din 17 ianuarie 2012
Eşecul referendumului din 5 septembrie 2010 era dictat de prevederile care limitau validarea referendumului. După modificările parvenite în legislaţie cred că nu va fi nici un eşec deoarece nu este limitat şi stabilit numărul de participanţi dacă problema pusă la vot nu ţine de „caracterul suveran, independent şi unitar al statului, precum şi a dispoziţiilor referitoare la neutralitatea permanentă a statului”
Extras din Codul Electoral
Articolul 168. Adoptarea, publicarea şi intrarea în
vigoare a hotărîrii supuse referendumului
republican
(1) Hotărîrea se consideră adoptată prin referendum republican dacă pentru ea au votat majoritatea cetăţenilor care au participat la referendum. În cazul în care referendumului se supune o lege constituţională care prevede modificarea dispoziţiilor privind caracterul suveran, independent şi unitar al statului, precum şi a dispoziţiilor referitoare la neutralitatea permanentă a statului, aceasta se consideră aprobată dacă pentru ea au votat cel puţin jumătate din numărul total al persoanelor înscrise în listele electorale.
Referendum…
poezie [ ]
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
de Iurie Osoianu [Lejendarus ]
2012-01-16 | |
…Atita banarit e pus in joc
Si egoizm si sete de putere
Ca numai stie tara moldovenilor neaosi
In cine sa mai creada si la ce sa spere…
Atitea diavoli prin detalii s*au bagat
Atitea papusari cu interese
Ca printre ei , un lup sau un filat
Ne par niste pitici din-tro poveste
Dar unde-i ghimpu cu idei si viziuni.?!
A … el la teorie da restante …
Despre un drept care revine orisicarei natiuni
De asi scimba prin referendum relevanta
Nu reunirea tarii o dicuta , ei
Nici Marea Romanie renascuta
Ci cum la ciata asta de pigmei
Sa inmanam puterea absoluta!!!
Si dreptul de-a fura nestingerit
Ca si Voronin , ani la rand , perpetum
Si dreptul asta e nevoie , inedit
Sa-l inmanam treimii , doar prin referendum…
Expertii adunati de la o joi
Analizeaza, relevant a cata oara
Sa scoata oare tara asta din nevoi
Sau poate-i mai rentabil de -o lasat sa moara
Caci daca tarisoara nu v-a fi
Nici un pulinici nu va- sta la incisoare
-Taci ghimpule.!! Di chi , di chi.?!!
Deatita ca afara-i iarna si ninsoare…
PS …opriti-l pe ghimpu , punetii restanta
Sa nu mai deschida secrete cu gura
Valori si principii doar vrea Alianta
…e frig bade misa , imbraca caciula!!!
16 ianuarie 2012
Basarabia
Este oportunitate pentru tara noastra sa iese din minele ruseca si controle care rusia mentine in Moldova.Modificare constitutie este bine a venit acuma.Constitutia care noi avem fara modificare este Pro rusia .Daca se poate constitutia asta trebuie sa modifica pina la carpet, nu doar articol 78.Uitati la articol 11,care spus ca Moldova este tara Neutru.De ce neutru daca noi avem armamentele si trupele rusiei in Tiraspol.Trebuie sa modifica articol 11 si noi putem intre la NATO.Acuma articol 13,care nu a spus ca limba noastra este Romana.Acesta articol trebiue sa modifica sa fie precis ca’Limba de Stat este Limba Romana’ nu i moldovesca.Si sterge dezvoltare limba rusa in constitutie noastre.Noi nu vrem limba ocupantilor in tara noastra.Noi vrem limba noastre sa foloseste in publice,pietele,troleibuzule,filmele etc.
În referendum trebuie să mai fie introdusă o prevedere, cea de a alege Preşedintele poporul. Şi asta fătă niciun risc de a intra in contradicţie cu prevederile art. 174. Cod electoral. Doar aşa vom putea spune că referendumul va trece şi va fi unul legal şi reprezentativ. Pentru mai multe detalii vedeţi aici
http://blogulluivalentyn.blogspot.com/2012/01/cateva-precizari.html
Susţin Declaraţia PNL!
Dle Osoianu!
Chiar socoţi că dacă cineva scrie poezii, atunci cei din jur al socot deştept pentru că scrie poezii!?
E ştiut faptul că îţi place de Filat.
De ce nu gîndiţi cînd scriţi poezii? Oare nu ştiţi că Preşedintele Interimar Ghimpu a semnat Declaraţii cu privire la condamnarea comunismului, retragerea Armatei Ruse de pe teritoriul RM,…? De ce al atăcaţi pe Ghimpu?
Dle Osoianu, cu nimica nu va deosebiţi de komunişti şi propaganda Rusiei în atacurile antiGhimpu!
Ce îi uneşte pe bolşevicii Tkaciuk, Roşca, Mocanu?
Disperarea şi sloganul „Acum or niciodată!”
In sfirsit am vazut declaratie clara,logica si demna de sustinut a D.Pavlicenco. Ati schimbat sfetnicii sau ninge afara.Idiferent succese PNL.
Avem de ales între AIE şi comunişti.Ultimii,cu toate scamatoriile lor politice sunt preferabili comicilor,cel puţin permit libertăţi.Dacă vin manipulatorii „roscaţi”,amin cu posibilităţile ce le dau libertăţile pentrua îndeplini obiectivele strategice a PNL.
Bun venit aici John,sper să nu te superi dacă cîteodată îţi voi mai zice Ionică Africanul,ai acceptat limba noastră română,realităţile noastre basarabene,te-ai angajat ca cetăţean activ şi în activitatea publică şi lupta pe care o ducem,ai devenit chear un exemplu pentru alţi alogeni ce sunt pe cale de a se naturaliza la noi.Dacă o să-ţi zic cu un nume mai apropiat şi placut auzului băştinaşilor,sper să nu o iai în nume de rău,e un semn chear de simpatie.
Dacă nu te superi,ar fi binevenit,cînd scrii în spaţii publice,să te mai consulţi cu cineva,referitor la greşeli ortografice şi stilistice.Le fac şi eu,trebuie împreună să ne străduim să le facem cît mai puţine.Ar avea prea multe motive să ne critice.Dacă din acei ce ne vor critica ar fi doar acei ce ne doresc binele,ar mai fi cumva,dar sunt şi alţi „binevoitori”,deci hai să fim cît mai buni.
Un nou subiect ca sa ne abatem de la problema principala,alegerea presedintelui RM.In perioada de 28 noiembrie 2010 si 28 noiembrie 2011, in baza Constitutiei si deciziei Curtii Constitutionale de termen rezonabil,care nu poate depasi perioada de un an de zile,era obligatoriu de inceput procesul de alegere a sefului statului. AIE,prin diferite trucuri,incalcand Constitutia,nu face altceva,decit agrevarea situatiei politice si economice in tara.Nu importa, cine e la guvernare,comunisti,anarhisti,democrati,daca se incalca Legea,numaidecat se va produce haus in societate.Dupa parerea mea pur subiectiva, e sa reinceapa procedura de alegere a sefului statului.Daca esuieaza,in luna septembrie sa se produca concomitent alegeri anticipate si referendum constitutional la modificarea art.78 al Constitutiei.
Sustin total aceasta declaratie a PNL
Bravo John Onoje!
Daca se face referendum, apoi trebuie de revazut toata Constitutia. Nu doar ceea ce-i intereseaza pe oligarhi.
Interpretarea greşită, eronată a legilor democraţiei, lipsa tradiţiilor democratice, fac periculoasă încredinţarea alegerii preşedintelul unui grup restrîns de oameni(deputaţi). Deputaţii noştri nu exprimă voinţa poporului, ei sunt nişte scule(unelte, dispozitive, instrumente) de votare. Majoritatea lor sunt oameni foarte întîmplători,inactivi,nimeriţi pe liste în rezultatul unor manipulări şi interese. Nici cel mai onest şi lucid deputat nu-şi poate exprima părerea proprie, nu poate ieşi împotriva voinţei şefului de partid. Iată de ASTĂZI, preşedintele, pentru viitor şi deputaţii, trebuiesc aleşi de către întregul popor.
De modificat toata constitutia, mai ales art. 13.
in baza principiilor democratice,
Vrem limba româna oficial !
Sustin totalmente declaratia PNL, celui numit Osoianu, de a scris mai sus si care probabil a vrut sa ne demonstreze ca are cap, dar nu si minte(si ne-a convins!), ii recomand sa nu-si publice ‘creatiile’ in retelele sociale, sint destule garduri si usi de WC-ee !
Sunt plina de admiratie fata de John Onoge , si ma mira faptul ca multi dintre conationalii nostri nu au indeajuns materie cenusie ca sa priceapa asemenea concluzii,ca si el.Daca eram in colaborare cu nato- se mai lega cineva de noi? mai impuscau copii nevinovati la Nistru?imi plac articolele din ultima vreme unde se intrevede – cat inca nu-i tarziu.
…unui Siberiac
…Dle Osoianu!
Chiar socoţi că dacă cineva scrie poezii, atunci cei din jur al socot deştept pentru că scrie poezii!?
Desigur ca nu!!! Oare un oarecare M.Eminescu , nu a meritat casa de nebuni?! Apropo , D-na Pavlicenco ma intreba si pe mine daca nu am nevoia de adresa… cred ca spitalului de la Codru. Sa va spun cinstit , am ramas magulit de aceasta inalta apreciere data versului meu!!!
In ce priveste rolul D-lui Ghimpu in cea ce se intimpla cu biata noastra tarisoara, pot sa va spun doar una- va veni timpul si veti afla rolul lui badita Mihai in toate ce au avut si au loc in politica Moldovei.
Si inca una , daca ceva nu va place in cea ce scriu , atacati cea ce scriu , si nu umila mea persoana.Bine, Sibireacule?!
Osoianu!
Da!? Şi chiar te compari cu Eminescu!?
Te greşeti cu privire la „inalta apreciere data versului meu”, este apreciată proasta gîndire, sau chiar negîndire.
Am mai scris – nu a-l idealizez pe Ghimpu.
Dar Ghimpu a fost unicul Preşedinte, fie el şi Interimar, care a emis aşa Decrete ca ocupaţie sovietică, condamnarea comunismului, retragerea Armatei Ruse de pe teritoriul RM,… pe care nu le-au susţinut PCRM , dar şi PLDM (Filat) şi PD (Lupu, Plahatniuc, Diacov). Şi ESTE LĂUDABIL CĂ Dna VITALIA PAVLICENCO (PNL) A SUSŢINUT ferm acele Decrete
Osoianu – încerci s-o faci pe „deşteptul”, dar te-ai poziţionat timp îndelungat cu politica Rusiei, PCRM+PLDM+PD.
Ştii cine sunt „acei trei de alde Vlad”? Cum şi-au făcut ei averea? Îţi aruncă fărămăturile şi osul şi ţie de pe masa lor?
Urmaşii celor care au fost susţinătorii politicii Moscovei, a comuniştilor în a.1941 şi 1944-49 le este ruşine de părinţii şi buneii lor pentru colaboraţionism
GÎNDEŞTE-TE la urmaşii tăi
Alegerea preşedintelui cu 51 voturi ale deputaţilor este şi mai periculoasă decât alegerea acestuia cu 61 voturi. Se zice că banul este ochiul dracului iar de trădători şi vânduţi Moldova n-a dus lipsă niciodată precum nu duce nici în prezent. Deaceea, cred că o atare modificare în constituţie va duce la aceea că funcţia de şef al statului se va vinde ca la licitaţie. Dacă n-am dreptate, atunci să mi se spună cât costă astăzi un loc pe lista de candidaţi pentru alegerile parlamentare în RM.
Dle Osoianu
Cel puţin învaţăte de la un Ionică Africanul (expresia intelegentă a Dlui Patriciu) – Onoje John
Ionică Africanul ştie cine este dişmanul cetăţenilor de pe acest teritoriu şi pe cine să critice.
Cînd a despărea din conştiinţa cetăţenilor ideologia procomunistă şi prorusă, antiromână – atuncea vei putea bate şi în altcineva, dar acuma învaţă-te de la Ionică Africanul – Onoje John
Unui Siberiac…
… Pai sugereaza lui Ionica asta al tau sa-mi fie el critic literar …imi e interesant ce va spune… va fi departe de tine sau nu prea!!! Patriotilor…
Dle Osoianu- nici nu încerc să-ţi fiu critic literar. Trebuie să înţelegi că sintem cei mai săraci din Europa pentru că suntem ocupaţi în continuare de Rusia, votînd comuniştii şi neocomuniştii.
Dar aceasta din pricina că forţile anticomuniste, proromâne, proeuropene se luptă între dînsile, în timp ce duşmanul principal este politica Rusiei, dusă de comunişti – pe care cetăţenii cu creerii spălaţi votează masiv.
Spală creerii maselor cu idei de a lupta contra celor care gîndesc şi luptă pentru a nu mai fi ocupaţi de Rusia şi comuniştii, agenţii Moscovei, să nu mai revină la putere
Unui Siberiac…
…Mai Siberiacule , citeste mai Scrisoarea a VI… acolo este totul ce cauti tu..
http://osoianu.wordpress.com/2011/07/13/scrisoarea-a-vi-a-2/
Si un sfat , inainte de a face niscava afirmatii , documenteaza-te omule…
Dle Osoianu
Îmi pare rău ca aşa şi n-aţi înţeles nimica
E cel mai uşor a critica
Este mai greu de a lupta pentru binele acestor cetăţeni, acestui teritoriu, sau cel puţin de a nu atăca pe cei ce luptă împotriva ocupaţiei Rusiei, ideologiei comuniste. pentru românism, proeuropenism – pentru bunăstarea în RM
Sunteţi din aceiaş parte a baricadei lupte politice cu politica Rusiei şi a komuniştilor.
A luptat cu forţile proromâne, anticomuniste, proeuropene „patriotul” Roşca, acum Filat este în opoziţie la colegii săi din A. INTEGRĂRĂII EUROPENE, uneori o face şi conducerea PNL.
Cum crezi că Donica din capul lui este „luptător antimafie” criticînd pe Ghimpu şi Chirtoacă!? Nu are importanţă că Voronin cu Plahatniuc, Lucinschii cu Filat sunt miliarderi, multmilioneri – i s-a dat indicaţie da bătut în Ghimpu şi Chirtoacă
Aceasta este situaţia din RM – mulţi conştient sau inconştient devin susţinătorii ocupantului
Chiar îmi pare rău de Dstră, ăpentru că NU GÎNDIŢI
TOATE CELE BUNE!
Siberiacule!!!!
Imi pare rau ca esti orb… Pentru alde tine mai este un vers , ultim , promit
… nascuti cu calusul cenzurii in gura
pe timpul unui disparut de acu imperiu
de unde fratilor in voi atita ura
pentru un vers ce doar emana adevararuri?!
de unde *n voi placerea de a fi robi
prin autobicuire sadomazohista.?!
de ce doriti sa mai ramaneti orbi
sa nu vedeti ca nu e nici robia, nici Egiptul.?!
sau nu gasiti in voi un Moisei
dadaca sa va fie , calauza?!!
si chiar in tara asta plina de misei
sa n*aiba libertatea nici lehuza?!!
cand Bucurestiul e in flacari de oranj
basarabenii impuscati pe la hotare
sa nu doriti reintegrarea astui neam
si ridicarea Romaniei in picioare?!!!
sa-mi stergeti chiar si umbrele de vers
ce poarta*n sine semn de intrebare
in ziua nasterii maretului poet.?!
…ma doare fratilor , nu mai loviti , ma doare!!!
15-16 ianuarie 2012
Basarabia
Dle Osoianu!
Nu o fă pe obijduitul, atunci cînd singur „loveşti” cu ură împotriva celor care nu merită batjocura unui pretins poet ca Osoianu ce are tupeul să se compare cu Eminescu
Ghimpu este unicul Preşedinte (fie el şi Interimar) a RM care a spus că este român şi a emis Decrete de condamnarea comunismului, retragerea Armatei Ruse de pe teritoriul RM,…
Ce tu eşti mai de treabă? ori îţi plac milionarii şi miliardarii proruşi Voronin, Filat Plahatniuc? Doreşti ca să revină la putere Voronin?
Nu e vorba de „ura”, dar de a lămuri celor care citesc „poezile” matale cine eşti cu adevărat Dta
Nu este vorba despre „vers” – ul Matale, chiar dacă „emană” minciuna şi ura
Cînd scrii – gîndeşte-te ce scrii.
În tine nu se bate, şţi se lămureşte că scrii prostii, nu poezii.
Dar dacă socoţi că eşti l”lovit” şi te „doare”, atunci nu lovi şi ru în alţii, cu atît mai mult – nu lovi în acei care nu merită loviturile Dtale
Să trăeşti mulţi ani înainte şi să gîndeşti ce scrii şi în cine loveşti