Avem oare intelectualitate romaneasca in R.Moldova? Este greu de raspuns…

Am citit interviul de mai jos, acordat de dl Ion Negrei, si am inteles ca nu avem intelectualitate romaneasca, nationala, la fel cum nu avem demnitate nationala. De ce? Pentru ca e saracie, pentru ca cei 14 ani de guvernari retrograde si antiromanesti i-au lipsit pe intelectualii nostri de puterea de rezistenta prin demnitate. Se ”adapteaza” la ”pragmatismul”, alias ”mancurtismul” verde, neoagrarian si, dupa ce au mincat din mina Puterii liberal-democrate (care, astazi, face ce vrea), intelectualitatii noastre de creatie i s-a oprit galusca de pomana in git… Pacat si Rusine.

Este binevenit fragmentul din articolul lui Nicolae Negru (a recunoscut oare ca e deja ”patit” si el?): ”Filat, Lupu şi Ghimpu nu par să înţeleagă nici ei că oamenii trebuie trataţi cu respect, că nu e suficient „să rezolvi probleme”, să le vorbeşti despre „integrarea europeană”, că mai trebuie să te comporţi corect, decent, căci nesimţirea „democratică” este, în esenţă, similară, cu nesimţirea autoritaristă, dictatorială a lui Voronin.”

(In poza din dreapta – un certificat de nationalitate, din cele emise fiecarui roman basarabean in anul 1943, pastrate la SIS-ul nostru prorus si descoperite, din cite mi s-a spus, de istoricul Mihai Tasca, fapt despre care PNL a vorbit intr-o conferinta de presa.)

Si interviul realizat pt TIMPUL de Tatiana Corai. http://www.timpul.md/articol/ion-negrei-ma-indoiesc-ca-vom-rosti-adevarul-istoric-chiar-si-dupa-200-de-ani-30068.html

”- Domnule Ion Negrei, peste câteva luni vom comemora 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus. Ce a făcut Mişcarea Civică „Anul 1812”, pe care o conduceţi, pentru a explica cetăţenilor semnificaţiile acestui eveniment?  

– În luna mai 2011, când a apărut Grupul de Iniţiativă „Anul 1812”, am lansat o Declaraţie în care am dat alarma, dorind să atragem atenţia publicului asupra evenimentului ca atare. Mulţi cetăţeni au subscris la mesajul nostru, inclusiv pe site-ul timpul.md. Tocmai asta ne-am dorit, să fim susţinuţi de societate. Ulterior, ne-am transformat în Mişcarea Civică „Anul 1812”, propunându-ne să organizăm activităţi de iluminare şi de culturalizare a cetăţenilor, pentru ca adevărul istoric să ajungă mai uşor la ei. Până la momentul de faţă, istoricii au participat la emisiuni Radio şi TV, au scris cărţi, articole de ziar la subiectul respectiv. Vom continua această muncă şi în acest an. Avem deja lucrări scrise – la Academie, în universităţi, alte instituţii -, dar nu există finanţare şi nu pot fi publicate.

– Pentru reeditarea dicţionarului lui Vasile Stati se găsesc bani, dar pentru elucidarea evenimentului istoric de la 1812 – nu?

– Din păcate, aşa stau lucrurile la noi. Dar să clarificăm şi acest moment: dicţionarul respectiv a fost editat la Tipografia Academiei de Ştiinţe, o întreprindere economică autonomă, dar escrocul de Stati se foloseşte de acest lucru şi creează confuzia că dicţionarul său ar avea girul Academiei…

– Cum se întâmplă că în R. Moldova, ca nicăieri probabil în altă parte, există atât de mulţi pseudoistorici? Unii dintre aceştia organizează conferinţe aşa-zise ştiinţifice în care propagă falsurile istorice, inclusiv despre anul 1812?

– Da, am fost şi noi invitaţi la una dintre acţiunile de acest gen – o conferinţă în problema anului 1812, organizată de Liga Tineretului Rus din Moldova… Nu am onorat invitaţia, pentru că în spatele acestei organizaţii stă… matuşka Rusia. Au fost prezenţi însă unii pseudoistorici. Scopurile lor nu au nimic în comun cu ştiinţa, pe ei nu-i convingi cu argumente ştiinţifice. Mesajul lor, bazat pe românofobie, nu acceptă argumentul ştiinţific. Din păcate, abordările de felul acesta nu contribuie la apropierea poziţiilor, ci la aprofundarea tranşeelor deja săpate. Dar, să revin la întrebarea pe care mi-aţi adresat-o… Eu cred că noi am ratat anumite lucruri care trebuiau făcute la etapele anterioare şi din această cauză am nimerit astăzi într-un blocaj. Problemele identitare, etnice puteau fi soluţionate încă în anii ’90, după modelul baltic. Îmi pare rău că nu am avut destul curaj sau, poate, competenţă. Am ratat acel moment şi acum am ajuns în situaţia în care nu putem rezolva problemele prin mecanismele democratice. Şi, culmea obrăzniciei, astăzi se ocupă de istoria noastră naţională Liga Tineretului Rus, care ne invită la activităţile ei…

– Dle Negrei, dar ce contrapunem noi acestei ofensive dezlănţuite de forţele antinaţionale? Chiar nu mai putem face nimic, chiar totul a scăpat de sub control?

– În privinţa adevărului istoric, important e să avem o înţelegere comună a lucrurilor. Când am lansat această iniţiativă, ideea noastră era să declanşăm o mişcare care să abordeze prin prisma Anului 1812 mai multe chestiuni ce ţin de statutul nostru ca stat, ca naţiune, să clarificăm identitatea noastră lingvistică şi etnică. Aniversarea respectivă este un prilej potrivit să vorbim despre aceste valori şi să le elucidăm până la capăt, cu argumente ştiinţifice. Şi ceea ce este mai important – să ni le asumăm ca evidenţe. Îmi amintesc de conferinţa de anvergură din anul 1991, consacrată Pactului Molotov-Ribbentrop şi consecinţele acestuia pentru Basarabia, care a pus punctul pe „i” în respectiva problemă. Unele lucruri s-au clarificat atunci şi astăzi nimeni nu mai pune la îndoială adevărul în această problemă. La fel, astăzi, după 200 de ani de aflare într-un mediu străin, avem ocazia să discutăm despre probleme nu mai puţin importante şi în condiţii de democratizare, liberalizare şi independenţă, să spunem adevărul despre noi. Să ştiţi că nu sunt prea optimist de această dată. Există un mare semn de întrebare dacă vom rosti sau nu vom rosti acest adevăr chiar în anul 2012…

– Cine, ce ne împiedică să avem o înţelegere comună asupra istoriei, să nu umblăm fiecare cu propriul adevăr? 

– Istoricii au spus demult lucrurilor pe nume. Dar nu e suficient ca oamenii de ştiinţă să-şi spună cuvântul. Pentru ca întreaga societate să se vindece de falsuri şi de românofobia propagată până la absurd este necesar ca şi factorul politic să îmbrăţişeze adevărul istoric. La noi, ca să vezi, asta nu se întâmplă. Să luăm chiar acţiunile legate de comemorarea celor 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus. Oare ONG-urile sunt cele care trebuie să se implice în organizarea unor acţiuni comemorative? De ce conducerea de vârf a R. Moldova nu a emis până în prezent cel puţin o hotărâre din care să rezulte că evenimentul respectiv va fi comemorat la nivel de stat? Mai mult decât atât, la momentul lansării iniţiativei noastre, care a fost una publică, am solicitat Guvernului să susţină financiar organizarea unei conferinţe ştiinţifice în problema anului 1812, dar nu am obţinut nici până acum această susţinere. În contextul politic, atât de segmentat, politicienii de la noi acţionează cu multă vigilenţă. Din raţiuni exclusiv electorale – nimeni nu riscă să-şi piardă felia de electorat. În loc să lumineze populaţia, unele partide politice profită de întunericul în care se află aceasta, pentru a pune mâna pe cât mai multe voturi. Adevărul istoric?! Să mai aştepte!

– Deci, dacă societatea noastră nu conştientizează pe deplin adevărul istoric de vină este şi factorul politic…

– Fără asumarea unor responsabilităţi din partea autorităţilor de stat, fără asumarea curajului de către factorul politic, societatea nu poate progresa, chiar dacă politicianul X sau Y îşi poate ridica şi pe minciună propria carieră politică de succes… Dar nu putem umbla la infinit cu două adevăruri – unul în minte şi altul pe hârtie sau în campanii electorale.

Poate că politicienii au nevoie de presiuni mai mari din partea istoricilor, a societăţii, pentru a-şi asuma acest adevăr?

– Nu suntem noi chiar atât de pasivi, credeţi-mă. Doar că nu putem trece uneori de încăpăţânarea aşa-zisului „factor politic”. O să vă aduc un singur exemplu: din luna septembrie până în prezent suntem în discuţii cu Ministerul Educaţiei, care insistă păstrarea în continuare a disciplinei „Istoria integrată” în învăţământul preuniversitar. Noi, istoricii, pledăm pentru restabilirea celor două cursuri de istorie pe care le-am avut – Istoria Românilor şi Istoria Universală. Iar ministrul Şleahtiţchi – ba nu poate, ba nu vrea. Bineînţeles, când situaţia e şubredă, pe lamă de cuţit, ori rişti, ori manevrezi. Şi ministrul nu vrea să rişte, preferă să manevreze… Ca factor politic, el pur şi simplu a tulburat apele. Noi, istoricii, vrem să revenim la normalitate şi nu putem, pentru că Şleahtiţchi insistă să păstreze apele tulburi.

– Sunteţi mulţumit de impactul pe care îl are astăzi în societate Mişcarea Civică „Anul 1812”, pe care o conduceţi?

– Nici pe departe nu sunt mulţumit. Nu simţim nici interesul, nici susţinerea actualei guvernări faţă de promovarea adevărului istoric. Ce să faci, avem o societate bolnavă la acest capitol, pe care o putem vindeca numai punând o diagnoză corectă şi administrând medicamentul adecvat.”

Loading Facebook Comments ...

26 Comments

Add a Comment
 1. diagnosticul corect există.Care ar fi medicamentul?Percepţia greşită a factorilor politici din RM şi a majorităţii electorale este că pun semn de egalitate între statalitate şi moldovean ,altceva decât român,istorie stalinistă,limba moldovenească,religie ortodoxă de rit vechi.Chiar dacă ele nu sunt conforme cu adevărul istoric sunt îmbrăţişate pentru că au convingerea că le asigură independenţa.Frica de unire este scuza cea mai plauzibilă pentru starea non-combat a factorilor de decizie basarabeni.

 2. domnul prim ministru Filat considera ca problemele identitare şi de conştiinţă naţională nu sunt la ordinea zilei,mai pot să aştepte până când basarabeanul va putea trăi mai bine şi doar atunci va avea timp şi de sufletul lui,că doar se ştie, conştiinţa trece prima dată prin stomac.Curios este faptul că şi domnul Ghimpu a început să cocheteze cu asemenea idei.Pentru aceşti politicieni nu este foarte important să şti de unde vi,cine eşti şi unde vrei să ajungi!!!

 3. SALBATACIA armatei ruse. Romanii cer judecarea teroristilor rusi din Transnistria de Tribunalul ONU

  http://www.frontpress.ro/?p=25794

  http://kavkazcenter.com/russ/content/2012/01/07/87986.shtml

  РУССКИЕ ЗВЕРСТВА. Румыны требуют суда над русскими террористами из Трансистрии Трибуналом ООН

  Время публикации: 7 января 2012 г., 21:49

  По сообщениям румынского ИА Frontpress, на следующей неделе перед русским бандпосольством в Бухаресте пройдут сразу 2 массовые демонстрации в связи с убийством извечно кровавой русской террористической солдатней мирного 18-летнего этнического румына из Бессарабии Вадима Писари (фото жертвы русского террора в гробу) 1 января 2012. На первой демонстрации 9 января румынские студенты потребуют уголовного наказания непосредственно убийцы из банды «русские миротворцы», высылки из Кишинау русского бандпосла Валерия Кузмина и также потребуют от русских убираться вон из Трансистрии.

  На второй демонстрации перед русским бандпоссольством в Бухаресте 10 января, организуемой Фондом Гаврилы Огорану (Fundatiei Gavrila Ogoranu) , участники потребуют сурового уголовного наказания русской солдатни, убившей 18-летнего юношу. Они передадут в бандпосольство России письмо протеста. Это же письмо будет отпрвалено во все дипломатические представительства Румынии заграницей для принятие мер против России на межуднароднм уровне и в Международный уголовный суд. В письме в частности говорится:

  «Мы, Фонд Гаврилы Огорану, хорошо знаем ужасы, причиненные Советским союзом во время русской военной оккупации, при которой, начиная с 1944 года, были совершены военные преступления, депортации, массовые аресты сотен тысяч граждан из румынской элиты, что является преступлением против человечества.

  Потомки виновных в невыразимых преступлениях против человечества, соседних стран и их братьев в православной вере до сих пор убивают детей на улицах сел и городов Европы.

  По этой причине мы просим:

  1. Немедленного международного осуждения убийсива 18-летнего юноши Вадима и преступлений против человечества.

  2. Констатируя злоупотребления и непропорциональное использование силы против безоружного 18-летнего юноши, легитимно находившегося на территории страны своей национальности, со стороны незаконно находящихся на территории независимой страны вооруженных формирований, без мандата ООН, без согласия законного правительства Республики Молдова, мы просим арестовать убийц-уголовников и судить их Трибуналом ООН за военные преступления.

  3. Замены русских так называемых «миротворцев» силами ООН для обеспечения безопасности гражданского населения и предотвращения дальнейших преступлений».

 4. Pentru a fi respectat,trebuie sa stii a te respecta…De unde nu-i…

 5. ANUL 2012: DOSARELE MARII RE-UNIRI ( 5 )
  ––––––––––––––––––––––––––––
  O Profetie Carpatina ( 5 ) Preluata prin Filiera lui Radu Cinamar:
  http://www.zdg.md/stiri/azi-grupul-john-onoje-lanseaza-programul-electoral/comment-page-1#comment-134105

  ” Viitorul este imprevizibil… dacă te raportezi la statistici şi sondaje,
  conform cărora nici 50% dintre moldoveni nu vor unirea. Va fi ceva spontan şi îţi mai dau şi alte detalii.
  Anume:
  – va începe un conflict major în occident (în prima jumătate a anului).
  Ca atare NATO va ocupa poziţii pe frontul care se va deschide.
  Românii vor fi «trimişi la înaintare» (posibil pe linia întâi, că alţii fac jocurile războiului).

  – Când vei vedea la TV, într-o seară, că pe aeroportul Otopeni vor sosi zece sicrie cu militari români morţi
  pentru cauze străine, atunci la scurt timp (circa o lună) în România va avea loc un «eveniment»,
  care va duce la proteste şi mişcări de mare amploare.

  – Concomitent vor fi proteste şi în Moldova şi atunci se va produce Unirea, mai întâi prin simpla desfiinţare a graniţei
  ce ne desparte şi apoi (în timp) prin adaptarea legislaţiei la situaţia nou creată.

  – pe acel moldovean providenţial îl vom cunoaşte abia în 2014, când va participa la alegeri.

  Până atunci vom avea parte de o dictatură militară provizorie, care va readuce ordinea în ţară.
  Foamea va determina oamenii să aibă reacţii extreme, ce nu mai pot fi stăpânite de poliţia şi aşa decimată din cauza crizei…”

  ––––––––––––––––––––––––––––

  TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE

  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !

 6. Apropo de intelectualii moldoveni, Ion Sturza, fost prim ministru al Republicii Moldova, declara ca principalul handicap al moldovenilor este nivelul scazut al inteligentei. El o spune, nu romanii…

 7. dacă domnul Sturza s-a exprimat în aşa mod,părerea mea este că nu a dat dovadă de inteligenţa pe care o aclamă.Nu poţi să anatemizezi un întreg popor pentru nişte cozi de topor,vocali şi foarte prezenţi în spaţiul politic şi cultural.

 8. Pt mircea.ro

  Se tem de Unire, pt ca ei se tem sa nu ajunga zero in politica si structura administrativa din Romania reunificata, se tem ca nu vor mai putea fura ca acum, se tem ca, vorbinf de Unire, nu vor mai putea avea voturi, pentru ca, in loc sa educe oamenii, sa ii ridice la nivelul intelegerii, ei se pliaza pe antiromanismul lor, format de perioada sovietica si de neocomunistii capitalisti. Nu mai spun de Rusia, ca toti sint santajabili si se tem ca daca Rusia nu va da gaze, s-a terminat cu maretia lor inchipuita si dragostea boborului fata de ei…

 9. eu cred doamnă Pavlicenco că ei se simt bine în postura de şantajabili.Ce mare greutate este să conectezi reţelele energetice ale RM la cele europene?pentru conducta de gaze care să lege România de RM nu sunt necesare decât vreo 20 mil euro,un fleac dacă ne raportăm la importanţa strategică;mai adăugaţi şi nişte investiţii în parcuri eoliene în sudul Basarabiei şi uite aşa se scapă de şantaj.Întrebarea care se pune,se vrea ori nu se vrea?

 10. domnul Lazăr,ministrul cu problemele economice în guvernul Filat a afirmat pe un ton laudativ ca exportul RM a crescut în 2011 într-un ritm susţinut,un fapt de bun augur pentru 2012.În cifre absolute are dreptate,dar dacă se analizează pe elemente,afirmaţia domnului ministru o putem încadra ca fiind o minciună gogonată.De ce afirm asta?pentru că circa 800 mil euro s-au constituit în operaţiuni de reexport,adică s-au importat bunuri manufacturate de pe diferite pieţe,în Basarabia s-au reambalat sau poate s-a schimbat doar eticheta şi s-au eportat pe alte pieţe.Prin urmare,dacă vrem să ne dăm seama de dimensiunea reală a comerţului exterior moldovenesc din cifrele raportate de statistică trebuie să scădem pentru exporturi circa 800 mil euro iar la importuri o sumă cu 5,10% mai mică.

 11. Si dumneata, doamna Pavlicenco, pe cand erai redactor al Mesagerului, ai contribuit la decapitarea intelectualilor. Cum? Daca un autor scria si acest autor era fie ziarist, fie scriitor, om de creatie, da, era publicat, dar nu era platit pentru munca lui. Un om de creatie din ce sa traisca? Din onorarii. Pe care nu le plateati nici dstra de la Meager, nici alte editii, dar nici radio, tv. Oamenii de creatie trebuia sa munceasca de pomana. Incet, dar sigur, intelectualitatea nostra a fost pusa pe foamete de catre politicieni.
  Asa ca nu mai are rost sa faceti din deget intelectualilor.
  Sunt intelectuali si acum, doar ca nu ies la suprafata. De teama voastra, a politicenilor. Imediat incepeti vanatoarea.

 12. sarmanii, chiar din cei 8-9% din cei ce au votat pentru ca-s romani (din alegatori)nu se gaseste un intelectual? da de unde, in Europa deja ii cunosc pe acesti intelectuali.

 13. Pt Vulpea

  Ma bucur de „memoria” de care dati dovada. In primul rind, nu am fost fondatorul Mesagerul-ui, ci salahorul ziarului, in functia de redactor-sef, pentru care am fost rugata sa o accept foarte mult, de catre Mihai Ghimpu si echipa de la PFD. Dupa care am stat doua zile bolnava la pat, caci nu terminasem studii de ziaristica si ma ingrozea gindul sa conduc un ziar, dupa ce am suferit la Moldova-pres din cauza „alor nostri”, intelectuali zisi… Dupa care echipa din cei mai buni ziaristi – poate cu mult mai destepti decit mine, pe care am adunat-o, – mi-a spus ca ceea ce au invatat ei in perioada sovietica nu le serveste la nimic. Lucrau la ziar jurnalisti de forta – Ilie Lupan, Igor Nagacevschi, Vlad Pohila, Tamara Gorincioi, Rodica Mahu, Rodica Iuncu, Cristian Pohrib s.a.

  Fondator la Mesagerul a fost PFD si banii la partidele extraparlamentare sint o problema. Mici onorarii se dadeau, din cite tin minte, in cazuri exceptionale, pt autori cu o situatie materiala foarte grea, dar nu eu ma ocupam de gasirea finantelor, nici de achitare. Nu am fost operator de credite. Dupa alegerile din 1996 colectivul nostru nu a avut un an salariu si ne ajutam cu un leu unul pe altul, sa nu murim de foame, pentru ca, daca se mai gasea ceva, totul mergea la tipografie. Ziarul unui partid romanesc de opozitie – ce onorarii poate da cind e de partid si membrii scriu pt imaginea formatiunii? Desi, din patru ani cit l-am condus, trei ani ziarul a avut cel mai mare tiraj in RM. Colectivul a fost greu, dar calitativ si curajos.

  Am privit acum o ora o emisiune la TVR 1 despre Putere si presa, un participant fiind Florin Calinescu. O situatie suta la suta ca in RM. Practic, participantii la emisiune au confirmat – nici in Romania nu pot exista partidele extraparlamentare, pentru ca bani au doar partidele parlamentare, care ii fura din fonduri publice si europene si noi traim cu totii in minciuna. Intr-o minciuna mare-mare, caci ne conduc niste HOTI, care ii cumpara si pe intelectualii de doi bani.

  La „decapitarea intelectualilor” poate contribui cel care are bani sau putere de decizie. Cel care nu are – cu ce sa decapiteze, ca nimeni nu este niciodata fortat sa scrie ceva contrar vointei sale? Poate sa nu scrie sau sa scrie pentru cel care ii plateste, daca acela are de unde.

  „Un om de creatie din ce sa traisca?” Raspund: din onorariile pe care trebuie sa le primeasca pentru o creatie de calitate, nu pur si simplu ca face ceva prost, dar trebuie sa manince si el ceva si cineva trebuie sa ii dea. Asta a fost in socialism. Acum – ori scrii de calitate si se vinde, ori mergi paznic la gradinita de copii si abandoneaza ideea ca esti scriitor sau istoric… Si traieste dupa cit poti cistiga cinstit, fara munca de creatie.

  „Incet, dar sigur, intelectualitatea noastra” a ramas fara demnitate, pentru ca nefiind talentata, dar cu fumuri in cap, si-a imaginat ca cineva trebuie sa ii asigure conditii ca si regimul sovietic. Asta e adevarul.

  Ba le voi face mereu din deget intelectualilor si scriitorilor, cu mici exceptii. Sotul meu e doctor habilitat, profesor, a muncit cinstit toata viata in cite cinci-sase locuri, platind toate impozitele si acum are o pensie de peste 3000 lei. Altii, care nu au platit impozite, cum ar fi si profesori de musica, avind elevi pentru meditatie, pentru ca ii presau si „convingeau” apoi ca au nevoie de lectii de muzica suplimentare, acum au 700 de lei si se pling de faptul ca nu au din ce trai. Impozite nu au platit si inca au distrus psihologic niste copii si familii. Credeti-ma, stiu ce spun. Iar pe sotul meu – autori si de carti, de manuale, l-au primit in Uniunea Scriitorilor fara ca sa o ceara, fara sa depuna cerere, fara sa fie acolo, la adunare, cineva s-a sculat si a spus ca, iata, primim aici toate pseudotalentele, dar unii modesti si de treaba ramin de o parte. A urmat intrebarea – cine, de exemplu? Pavlicenco Sergiu. Pai il primim, cine e pentru? Si asa l-au sunat si l-au anuntat ca l-au primit. Si nu a stat in gasti de sciitori, care azi nu fac fata rolului lor de dinainte si de imediat de dupa proclamarea Independentei. Cu exceptii, desigur. Eu va pot spune inca multe lucruri si ma bucur sa am acest curaj sa spun in fata „intelectualilor” nostri carora le place sa se vinda.

  Daca azi, istoricii spun ca nu pot edita una, alta, ceea ce este necesar pentru ca oamenii sa stie adevarul si sa educam romani, nu macurti, de ce nu se aduna si nu protesteaza? Pentru ca au pupat in fund PL, PLDM, PD si acum nu pot intoarce cojocul pe dos? Mie imi trezeste aceasta situatie si pozitie o repulsie totala…

  Iar aici la „sunt intelectuali si acum, doar ca nu ies la suprafata. De teama voastra, a politicenilor. Imediat incepeti vanatoarea.”, chiar imi pare rau. Eu nu am declansat vinatori, nu am detinut functii decizionale nici in perioada sovietica, nici, practic, acum. Am fost adusa de acasa sa candidez pt sefia Moldova-pres si m-am chinuit acolo cu o medicritate absoluta, sprijinita de niste intelectuali, care s-au pretins si ei de marca. Si intelectualul de rasunet, si mediocritatea absoluta sprijinita au decedat, sa ii odihneasca Dumnezeu in pace! Un alt „intelectual” inca traieste, sa ii dea Dumnezeu sanatate si putere de a recunoaste greselile, mai ales ca, dupa greselile lui cu impact negativ asupra-mi, inca l-am ajutat si sprijinit mereu, ceea ce nu o voi mai face.

  In final – nu sinteti un intelectual. Sinteti un las.

 14. sa fii roman nu-i de mindrie! sa fii roman e o rusine! romanii, plecind peste hotare ascund faptul ca sint romani si spun ca-s Moldoveni! nu exista nici o tara mai spurcata, mai marsava, mai lenoasa, mai degradata, mai talhara decat romanii! in timpul razboiului atit soldatii germani iar mai apoi si cei sovietici mureau de foame, dar nu mincau din bucatele gatite de catre muierile marsave romane!

 15. Mai Andrei ,
  Tu calomniezi fara pic de rusine orice roman care-ti iese in cale!!! Netrebnici din astia am vazut destui in viata mea!! Si o faci in aceeasi limba (corect folosita!) pe care o vorbesti invatat fiind de scumpa de mama-ti!! Chestia e ca trebuie SA ADUCI DOVEZI CAND O FACI IN PUBLIC! CALOMNIA SI MINCUNA NEFONDATA SE PEDEPSTE DRASTIC Acasa ,in cotetul tau ranced de rahataul care-l mananci cu lingura mare, poti sa o faci cat vrei tu!! Altfel esti un om de nimic la modul total!!Indiferent ca esti rusnac, corcitura de rusnac, ori roman sadea!!! Pentru astfel de afirmatii trebuie sa ai minimum de dovezi si de argumente!! tu nu le ai!! mai rahat in ploaie ce esti!!! TU REPETI CA UN OM FARA MINTE CALOMNIILE COMUNISTILOR LUI vORONIN, DODON, GRECEANAI,STATI SI ALTII!! CINE-I TRAGE LA RASPUNDERE? nimeni!! DE ZECI DE ANI DE ZILE!!NU DE UNUL, DOI!! Vorbesti de Romania ca cea mai spurcata tara? De o Romanie talhara? Spurcat sa fii tu si tot neamul tau de monstru cu chip de om!!”Moldova” ta cum e , nenorocitule? Hai, vorbeste , neam de naparca bolsevica!!! Spui asa ceva si de cei care in SFATUL TARII AU CERUT UNIREA CU ROMANIA IN MARTIE 1918? HAI SA TE AUZIM!! ATUNCI VOM STII CLAR CU CINE AVEM DE-A FACE!!
  Iata cum iese ca uleiul de-asupra apei MAREA PROBLEMA A BASARABIEI!! IDENTITAEA ETNICA si DE LIMBA!! Pana cand, acolo la voi, nu-i nimeni care sa reduca la tacere pe toti acesi marsavi raspandaci de minciuni si ura anti romaneasca nu va fi pace sub maslini in „R. Moldova”!! FRICA sau MARSAVIE si complacere in minciuna a milioane de oameni ??? ASTA E MAREA PROBLEMA A NUMITEI MOLDOVE PE CARE NICIUN ROMAN NU O RECUNOASTE SI NU VA RECUNOASTE IN VECII VECILOR!!! CU TOATA RUSIA PE CARE VA BAZATI MARSAVUL DANS AL DEMOCRATIEI PE CARE-L SIMULATI!!!
  ASTA E MAREA PROBLEMA LA CARE TREBUIE SA RASPUNDETI MAI INTAI SI APOI … MAI AVEM CE DISCUTA INTR-ADEVAR FRATESTE!
  In halul de degradare morala la care ati ajuns(de 4 ani urmaresc zi de zi ce se intampla in Basarabia!) cine din Romania credeti ca va poate accepta? Cine?
  Priviti adevarul in fata si nu va ascundeti dupa deget !! La vorbele aruncate de acest netrebnic ANDREI nici nu am cum sa raspund altfel!! Si , in general multora din cei care tolereaza astfel de atitudini intre voi!! Chiar pana acolo ati ajuns incat sa nu mai aveti pic de demnitate? Sa vi se urce in cap niste nemernici care semneaza ANDREI? Sa ajunga un KUZMIN sa faca ce face intr-o tara care s-a declarat” independenta” acum 21 de ani? Care canta (doamne , ca mi se face parul maciuca!) acelasi imn national ca si al meu de-acasa? care sustine ca are aceeai cultura nationala ca si a mea? Lasati sa vi se impuste copii in strada si pe podurile de la Nistru si voi stgati cu limba in gura sa va mustruluiasca KUZMIN cu PUTIN cu tot? nu as fi crezut ca pana la acersta stare de turma ati ajuns!! Turma mana de Voronin si KUZMIN de la spate!!! Am auzit pe cineva de la voi, o 100, o mie, zece mii de oameni sa strige in gura mare : Rusi ! Plecati acasa!!!

 16. eu nu înţeleg de ce doamna Pavlicenco acceptă pe blogul domniei sale atitudini şovine,xenofobe şi de prost gust după cum vedem în comentariul numitului Andrei.Eu am crezut şi încă mai cred că aici iau atitudine oameni inteligenţi iar complexaţii au posibilitatea să se exprime pe alte căi,destule sunt oportunităţile în RM.Păcat că nivelul discuţiei coboară atât de jos!

 17. cerd ca tovarasa pavliucenco se socoate intelectuala romaneasca. se vede.sa injure cu familia celui ce discuta?! numai un intelectual roman o poate face.nu vii rusine?interesant din ce patura sociala provine familia in care vatzi educat?mi se pare ca-s grajdari?ori eu gresesc?si interesant e in comentul lui acest andrei nam vazut ca el sa-i slaveasca pe rusi.straniu.cred ca aveti mari probleme psihice.consultatzi un psihiatru, e un sfat.nimeni nu va pune sub intrebare natzionalitatea, dupa raspunsurile care le datzi se vede.si nu bagatzi oamenilor cu sila ceea ce voi doritzi.aceasta respinge.mai ales cu vocabularul vostru intelectual.

 18. Frate, mircea.ro, ce vreai tu de la niste maldavani? Maldavanii sunt plozii mujicilor cu curvele basarabence, nu au produs decat paduchi in toata istoria lor. Faptul ca Basarabia are azi un PIB mai mic decat un judet sarac al Romaniei, demonstreaza cat de harnici si destepti sunt cei care au imputit aceasta provincie istorica romaneasca. Ultimul loc in Europa, iar in topul mondial intre Burkina Faso si Somalia, asta e locul in care maldavanii au dus ciobul de tara pe care Stalin l-a daruit acestor jegosi cu creierele spalate de istoria sovietica. Acum, cand spiritul romanesc se trezeste in Basarabia, ultimele fosile bolsevice, tradatori, isi dau ultima zbatere pe forumuri, inainte de a muri sufocati de propriul rahat pe care il mananca de 60 de ani. Nu exista popor moldovenesc! Cei ce se socot moldoveni sint asa cum am spus mai sus plozii mujicilor cu curvele basarabence! Basarabia e pamantul nostru – al Romanilor!

 19. Eu cred ca problema nu e doar in ” societatea bolnava”. , Sa nu spuneti ca” brava noastra conducere de vîrf nu cunoaste istoria. Nu doreste recunoasterea oficiala, deoarece au frica sa nu se trezeasca lumea si sa ceara Reunirea. Dupa care ar fi nevoiti sa se desparta de posturile caldute si profitabile. Dl Negru trebue sa se mentina pe pozitii si in continuare,ar fi bine sa mergem si pe alte câi, ca sa fim auziti. De exzemmlu de organizat in fiece duminicâ actiuni in PMAN, si cred câ atunci vom fi auziti, si presa va scrie.

 20. @ robin hud

  Daca doamna Pavlicenco crezi ca a fost educata intr-o familie de „grajdari”, apoi „Andrei” oare in ce mediu a trait? 😀

 21. Pt mircea.ro

  Nu interzic nimanui sa isi spuna opinia. In acesti aproape 4 ani am vazut multe si marunte. Cei uriciosi cred ca daca le inchizi gura, te temi de ei. Nu este adevarat. Nu ma tem de opinia nimanui si daca ceva nu va place, dati-le replica, pentru care am sa va multumesc. Dar lepre si risuri sint multe, blogul meu nu poate fi de ingeri si cu cenzura. Va rog sa intelegeti asta.

 22. Pt robin hud

  Gresesti. Nu am avut colhoznici in familie. Sint din intelectuali. Bunicul matern a fost invatator in Alunis, Balti (acum Riscani). Bunicul patern a fost agricultor cu studii, a fost omorit la 16 aprilie 1945, despre el e scris pe piatra din centrul satului. Tatal meu, ucis la 24 de ani, a fost invatator de istorie si matematici. mama a fost invatatoare de limba romana si franceza, cu studii la Iasi. Deci, nu sintem din aceeasi categorie. Dumneata – din grajdari, iar eu – nu. Despre familia mea se poate citi amanuntit aici, unde sint si toate pozele de familie. http://www.pavlicenco.md/2009/01/20/in-cautarea-parintilor%E2%80%A6/ Intre altele, ai mei direct nu au fost deportati, ca nu mai ramasesera barbati in familie, dar familia surorii bunicii, nasa mamei si a tatalui, a fost deportata in intregime, a scapat doar o fiica ce invata la Bucuresti. In casa strabunicului, a carui poza este la linkul indicat, a fost selisovet in Pelinia-Balti, acum Drochia.

  Lui Andrei nu i-am dat nici un raspuns. Restul – sint aiureli ale dumitale, cu care te proslavesti de ani buni, pt ca de altceva nu esti capabil, se vede.

 23. omului de rând basarabean ca să-şi înţeleagă menirea,istoria şi neamul are nevoie de puţine lucruri,la moment inexistente;de exemplu,schimbarea articolului din constituţie cu făcătura de limbă moldovenească şi să mai adăugăm una pentru suflet,adoptarea de către Mitropolia Basarabiei a sărbătorilor religioase pe calendarul nou şi cred că ar fi de ajuns într-o primă fază.Sunt convins că dacă se adoptă aceste schimbări se vor schimba multe în atitudinea basarabenilor.Daţi-le domnilor politicieni mijloace ca să puteţi avea rezultate,altminteri va trece şi anul 2012 iar sentimentul neputinţei va persista.

 24. Vitalia Pavlicenco spune:
  8 ianuarie 2012, la 10:10

  //Se tem de Unire, pt ca ei se tem sa nu ajunga zero in politica si structura administrativa din Romania reunificata, se tem ca nu vor mai putea fura ca acum// +100%

 25. Cuvantul cheie din vocabularul Robin Hud-ului este colhoznic. Pesemne, ca de colo se trage, or fi fost ajutor de grajdar la pieptanatul cozilor de cai morti. Nu face sa va puneti mintea cu el, firtatilor, e slab de minte, iar pe ei nu tre sa te superi, ci sa-i compatimim.
  Da, si romanul, cu alt nume de Doru Bantu, sau nu stiu cum, nu ma retin, am gasit deja 3 copy-paste-uri pe diferite portaluri. Asta e pur si simplu in extaz de vorbele lui Surza. Absolut corect a spus cineva, ca Sturza a dat-o in bara cu inteligenta, si eu cred astfel. Daca omul are o astfel de opinie despre o etnie intreaga (mai bine zis de o parte buna din ea), din care (sic!) chiar face parte, atunci ma indoiesc mult in privinta inteligentei sale.

 26. Luca, fiul premierului moldovean Vlad Filat, spune că nu este afectat de criză. „Menya krizis ne kasaetsea!”

  http://www.adevarul.ro/moldova/actualitate/FOTO_Fiul_premierului_Filat-_-Criza_nu_ma_atinge_0_625137641.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *