PNL a initiat si purtat un dialog pentru 1 Decembrie cu fortele unioniste

Urmariti comunicatul de presa, afirmatiile vicepresedintelui PNL, Anatolie Revenco, si declaratiile presedintelui PNL, Vitalia Pavlicenco.

Comunicat de presa

Pe 1 Decembrie, de Ziua tuturor romanilor, Partidul National Liberal anunta presa ca va participa la actiunile comune dedicate acestei date. PNL, ca formatiune politica, pledeaza programatic pentru regasirea romanilor si a alogenilor de pe ambele maluri ale Prutului intr-un singur spatiu comun, intr-un stat romanesc.

In preajma acestei sarbatori, PNL a initiat un dialog si cu Partidul National Roman, cu mai multe organizatii obstesti, cum ar fi Miscarea National Crestina, Actiunea 2012, Asociatia Cetatenilor Romani, ale caror manifestari le sprijina, in ideea unor activitati comune, pentru a se incerca sa adunam, in asemenea zile, pentru scopul unificarii fortelor romanesti, unioniste, cit mai multe entitati ce opteaza univoc pentru obiectivul imperativ al reunificarii Republicii Moldova cu Romania.

Progamul entitatilor enumerate pentru 1 Decembrie sint urmatoarele: reprezentanti ai PNL, PNR, MNC si, in functie de posibilitati, componentele Actiunii 2012 se intrunesc in Scuarul Europei, la ora 11.00, de unde se vor deplasa, in grup sau in coloana, pe trotuar, spre Monunemtul lui Stefan cel Mare si Sfint. Fiecare din reprezentanti va purta insemne individuale ale membrului de partid – insigne, esarfe, tricolor in toate formele, dar si banere, exceptind steaguri ale formatiunilor politice.

PNL va mai purta un baner cu textul “Stefan cel Mare si Sfint – cel mai mare roman!” si un alt baner, reprezentind Romania mare in fundal galben, cu inscrisul in albastru “PNL pentru Unire” si Sageata national-liberala. La fel, PNL va depune la Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfint si o compozitie florala identica – intruchipind Romania Mare cu text, la fel floral, – “PNL pentru Unire”. Reprezentantii PNL vor imparti trecatorilor si stikere cu aceeasi imagine, precum si panglici tricolor. In continuare, reprezentantii PNL vor participa la actiunile culturale din fata Monumentului lui Stefan cel Mare si Sfint, initiate de reprezentanti ai societatii civile.

Incepind cu ora 16.00-16.30, membri ai PNL vor participa la cele doua marsuri, pe care le organizeaza Partidul National Roman si Miscarea National Crestina, de la Universitatea Pedagogica, si Actiunea 2012 – de la Academia de Stiinte pina la Ambasada Romaniei. Aceste marsuri se vor intilni in centrul Chisinaului, pentru a dansa Hora Unirii in Scuarul Operei Nationale si in Piata Marii Adunari Nationale.

Conceptul in care PNL a gindit acest mod de marcare a Zilei de 1 Decembrie, in partea care prevede mai mult activitatile sale, include dorinta de a le transmite cetatenilor citeva mesaje:

– Ca in Republica Moldova, cu o populatie supusa deznationalizarii atit in perioada sovietica, precum si in cei 14 ani de guvernare agrariano-comunista, trebuie eliminata romanofobia din sufletele si mentalitatea romanilor moldoveni, care au fost impiedicati sa isi redobindeasca in anii de dupa caderea URSS constiinta si identitatea romaneasca, pentru a participa activ si neintimidati la sarbatorile tuturor romanilor.

– Stefan cel Mare si Sfint a fost declarat de romani drept cel mai mare roman al timpurilor. Guvernarea comunista a incercat sa exploateze personalitatea istorica a lui Stefan cel Mare si Sfint in scopurile ideologiei moldoveniste, de sorginte sovietica, stalinista, de aceea, sarcina partidelor romanesti, nationale, ca si a presei libere, este de a nu denatura identitartea lui Stefan cel are si Sfint si rolul sau in Istoria Romanilor. Partidul National Liberal, Partidul National Roman, Miscarea National-Crestina, Asociatia Cetatenilor Romani ii cheama pe toti cetatenii Republicii Moldova cu simtire romaneasca sa se alature celor care marcheaza aceasta sarbatoare si sa desfasoare manifestari dedicate Zile de 1 Decembrie in centrele raionale, in orasele si chiar satele Republicii Moldova. 

Chisinau, 29 noiembrie 2011

Anatol Revenco, vicepresedinte al PNL, a spus:

La cele spuse de dna Vitalia Pavlicenco, as adauga ca PNL va fi intotdeauna consecvent in promovarea ideii de reunire a poporului roman. Si dupa cum a spus G. Freidman – Agentia Stratforr – unica solutie pentru supravietuirea populatiei de pe acest teritoriu este realizabila prin unirea cu Romania. Pe Mormintul lui ion Antonescu sta scris: “ Ne vom salva doar revenind la romanism si realizind reintregirea neamului romanesc”.

In campanile electorale, unele partide se feresc sa vorbeasca despre Unire, considerandu-l un subiect tabu, din frica de a nu fi etichetate ca partide ce tradeaza interesele natiunii moldovenesti de catre fortele anti-romanesti, romanofobe si rusofile din interior si pentru a nu-si periclita relatiile cu Moscova. Si daca sunt alese, fara a-si fi exprimat macar electoral o platforma unionista, atunci nu se simt obligate sa aduca problema in Parlament.

Insa atata timp cat exista principiul din Declaratia de Independenta despre care vorbim, “liber sa-si hotarasca prezentul si viitoru”, partidele si fortele care pun deschis in discutie problema Unirii, nu doar ca nu tradeaza, ci dau dovada de grija pentru soarta poporului, cautand solutii  de supravietuire in contextul unei situatii incerte politic, economic si social.

PNL permanent va pleda pentru unificarea fortelor unioniste si conferinta de azi este un exemplu.

Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL adauga:

Desi citeva partide de pe scena politica a R.M. mai vorbesc sau au vorbit despre Unirea cu Romania (PPCD, PL) ori s-au declarat la aparitia lor si proromanesti, cum ar fi PLDM, numai PNL a ramas consecvent si va consemna obiectivul Unirii in Statutul si Programul sau la Congresul al III-lea din 3 decembrie.

Prin acest lucru dorim sa incercam o coagulare a fortelor cu adevarat unioniste, raminind deschisi pentru aliante cu cei care doresc Unirea, in ideea consolidarii factiunii romanesti, unioniste pe scena politica si a constituirii unui Bloc al Unitatii Nationale/Romanesti – BUN/BUR/ul, sau a Aliantei Unitatii Romanesti – AUR-ul, mai ales ca revansa fortelor imperiale din este se resimte tot mai puternic in contextul unor evolutii nedorite in spatiul UE.

In felul acesta, prin introducerea obiectivului Unirii in Statut si program, PNL adreseaza un apel la unire si colaborare a fortelor cu adevat unioniste…

PNL sprijina Actiunea-2012, Miscarea 1812, ca si organizarea unui Cenaclu artistic Pro-Unire, fiind dispusi sa contribuim la materializarea acestui proiect.

Loading Facebook Comments ...

31 Comments

Add a Comment
 1. sunteţi de invidiat doamnă pentru determinarea de care daţi dovadă.La început nu v-am înţeles poziţia critică la adresa PL,considerându-vă subiectivă,dar pe măsura trecerii timpului v-am dat 100% dreptate.Într-adevăr doamnă,idealul unirii nu se vinde şi se cupără după cum îi place unuia sau altuia iar d-voastră cum acţionaţi sunteţi demnă de toată lauda.

 2. Mircea, dar este bine pusa întrebarea lui anatolpetrencu: de ce dna Pavlicenco nu foloseşte semnele diacritice?

  În privinţa constituirii unui Bloc al Unitatii Nationale/Romanesti cred că ideea este foarte bună şi nu contează cît de multe partide sau mişcări vor adera, contează denumirea care în mintea alegătorului moldovean sună bine.

  Ce ţine de critica venită din partea PL, cred că este normal această atitudine, pentru că dacă ne amintim Ghimpu nu s-a arătat foarte impresionat de ieşirea lui Lupu din partidul comuniştilor în 2009 spunînd încă pe un ironic că să vedem dacă treceţi pragul, iar mai apoi după ce Lupu a luat destul de bine şi au format AIE Ghimpu i-a făcut atîta reclamă cît n-a visat Lupu toată viaţa. Aşa se poate întîmpla şi cu blocul unităţii naţionale, va fi criticat atîta timp cît nu este în parlament, dar atitudinea se va schimba după ce va demonstra că este o forţă.

 3. De fapt, ar fi fost bine ca acest bloc să se fi format acum prin fuzionarea PNL, PNR, MNC, pentru ca la eventualele alegeri anticipate să poată cel puţin trece pragul. PNL de unul singur nu are şanse aşa precum nu a avut nici pînă acum. Observăm că proiectele politice pe scena politică re-nasc doar după ce sunt preluate de alţi lideri sau după ce fuzionează şi formează blocuri aşa precum au făcut socialiştii în 2005 cînd au luat vreo 5%.

 4. Oricum nu trebuie să ne grăbim să tragem concluzii, pentru că pentru oricine este clar că partidele din cadrul AIE nu îi au ca oponent pe comunişti, ci pe cei mai bine pregătiți “tehnologi” politici pe care îi are Rusia. Lupta nu se dă local, lupta se dă cu forţe care cu mult depăşesc potenţialul celor care acum cică se află în opoziţie. Iar pentru ca această luptă să fie câștigata, dar după cum am înţeles eu ei vor să o câștige astfel ca ea să devină ireversibilă, Rusia investeşte în mai multe proiecte politice: unul din cele mai recente proiecte este partidul Socialiştilor cu Dodon în frunte. Chiar şi partidul Regiunilor constituit de başcanul Găgăuziei tot este un proiect rusesc. Nu putem exclude că chiar şi în cadrul AIE exista partide consiliate de profesioniști ruși. Unicul partid care nu este pro-rus în AIE este PL şi vom vedea că la următoarele alegeri acest lucru se va simţi prin rezultatul mult mai bun pe care-l va lua. Propun ca încă de pe acum dna Pavlicenco să înceapă să-l atace mai des, dacă vrea să le facă un serviciu. Oamenii încet dar sigur încep să înţeleagă câte puțin în politică, pentru că dacă luăm numai ultimii 3 ani, atunci observăm că procesele politice din Moldova cunosc un tempo foarte ridicat, evenimente care în mod normal ar fi trebuit să se desfășoare timp de vreo 3 mandate. Cel mai interesant însă în toată această situație este concurența dintre aceste proiecte rusești: probabil că şi în Rusia există diferite grupuri de influență şi fiecare din ele vrea să-şi aibă proprii reprezentanți în diferite țări din cadrul CSI. Această concurenţă pe de o parte fortifică partidele susținute de ruși, dar pe de altă parte această concurenţă favorizează partidele cu adevărat pro-româneşti aşa precum este PL. Şi aici vreau să fac o paranteză: ca să fii pro-românesc nu este neapărat să strigi că ești unionist şi că vrei reîntregirea României Mari, contează să faci ceva concret pentru ca acest lucru să se întâmple în perspectivă, pentru că este clar pentru toată lumea că a dori unirea acum imediat este o greșeală fatală. De exemplu, dacă luăm “domnia” lui Mihai Ghimpu, atunci el şi a fost primul care a condamnat deportările şi ocuparea din 1940 – lucru pe care nu l-a făcut nimeni până la el, dar a şi spus liber că este român şi unionist – lucru pe care apoi l-a regretat, pentru că a văzut cum i s-a dus în jos rating-ul. Deci repet, nu contează doar să spui şi să vorbești despre adevăr, ci trebuie şi să faci ceva pentru a repara din nedreptățile istoriei, dar ca să poţi face ai nevoie de puterea politică din partea cetăţenilor. Acum să revenim la concurenta dintre partidele susținute de ruși; diversificarea “activelor” politice care reprezintă interesele Rusiei este un lucru făcut rațional, dar această diversificarea nu poate asigura deținerea majorității “activelor” politice de pe scena politică din Republica Moldova pentru o perioadă foarte îndelungată. La un moment dat, cînd PL va începe să devină un concurent pe măsură comuniștilor, atunci toţi ceilalți actori pro-ruși vor începe mai puțin să conteze pentru că lupta se va axa între cel mai mare partid pro-rus şi cel mai mare partid nesusţinut de ruși. Toţi ceilalți pentru a nu se lăsa prea mult diminuați îşi vor radicaliza un pic discursul pentru a ataca PL-ul, însă acest lucru va ajuta mai mult electoratul să înţeleagă cine luptă cu adevărat pentru cetățenii moldoveni şi cine promovează interesele străine în țara noastră. În următorii 12 ani cît va fi Putin preşedinte dinaminca susținătorilor pro-ruşi va varia în dependență de succesele Rusiei de a ţine piept următoarelor valuri de criză economică care ar putea veni din Europa, care este cel mai mare consumator de resurse rusești; UE importă din Rusia aproximativ 30% din gazul consumat. Respectiv, Rusia este dependentă de consumatorii europeni şi dacă se întâmplă ca această criză din zona euro să impună principalele țări să-şi reducă consumul de resurse care vin din Rusia, atunci criza din interiorul Rusiei este iminentă. Acest lucru va coincide cu venirea lui Putin la conducerea Rusiei şi vedem că problemele din zona UE “pregătesc” terenul pentru a declanșa această criză. Însă această reducere a consumului produselor rusești nu va dura doar pe parcursul celor câțiva ani cît va dura criza în Europa, ci pentru o perioadă mult mai îndelungată decît se aşteaptă Kremlinul. Între timp vor apărea alternative pentru consumatorii europeni, care vor înlocui oferta Gazprom cu oferte mult mai atrăgătoare. Europa se va orienta în perspectivă spre oferta venită din Orientul Mijlociu, iar acest lucru va purta un caracter de lungă durată. Rusia va trebui să concureze cu acele companii şi în felul acesta prețul gazului rusesc se va mai modera din creștere. Mai puțini bani la Kremlin va mai modera şi din retorica liderilor de acolo, iar o retorica mai moderata va însemna şi o politică mai constructivă şi mai puțin agresivă. Exponenții ruşi din Moldova vor mai continua să fie finanțați o vreme de Rusia, care va spera mult să se întoarcă roata, dar procesele vor deveni cu adevărat ireversibile. Asta va da o șansă reală nouă să ne apropiem mai mult de UE şi în acelaşi timp de România, şi dacă oamenii vor considera necesar, atunci vor decide şi în privința unirii țara.

 5. domnule Ion,la PL,după ultimul sondaj de opinie crescut la 16%,unii sunt unionişti,în minoritate,alţii sunt contra unirii,în majoritate.În schimb toţi se consideră români,vorbitori de limba română!!,o absurditate,nu există român get-beget,pe lumea asta să nu-şi dorească integritatea neamului românesc,prin urmare nu avem de a face decât cu români vopsiţi în culori tricolore cu interese mai mult pecuniare decât naţionale.Cum procedează doamna Pavlicenco este dârz şi corect,nu se poate face pragmatism şi politicianism cu ideea naţională.

 6. OK, de acord, PL a ales o altă tactică de a promova românismul şi cred ca este bine să le respectăm alegerea. Acum să vedem cît de mulţi unioniști va putea strânge PNL la următoarele alegeri, care sunt foarte probabile la primăvara, să vedem cît de mulţi unioniști vor avea încredere în PNL. Pentru că de foarte multe ori anume încrederea pe care o au alegătorii într-un partid contează foarte mult şi mai puțin valorile sau aspirațiile anunțate de liderii acestora. Şi tot încrederea dictează cu cîte procente un partid crește sau scade în diferite scrutine electorale. Părerea mea este că o adevărată mișcare pro-unire încă urmează să apară, iar aceasta nicidecum nu va fi PNL: sau va fi un bloc din care va face parte național-liberalii sau va fi un partid nou cu o echipă şi o agendă destul de atrăgătoare. Totuşi, este bine că PNL începe această luptă, că vociferează acest mesaj – asta va aminti cetăţenilor că pe lângă toate problemele pe care le au mai au o alternativă. Însă nu se vor grăbi să-şi dea foarte repede votul, pentru că dna Pavlicenco cu toată stima, are o retorică uneori prea agresivă care probabil că scoate la suprafață frustrarea provocată de propriile insuccese. În politică însă trebuie să ai nervi tari şi să spui cu calm ceea ce gândești la furie. A critica este cel mai uşor, pentru că în felul asta te descarci şi te ajută să te liniștești, însă consecințele şi impresia pe care o laşi nu este deloc pozitivă. Iar oamenii nu trăiesc decît cu amintirea şi cu impresia pe care le-o laşi. Dna Pavlicenco, după cum aţi observat s-a radicalizat după 2009 cînd a înţeles că rămâne înafara jocului cu care abia se obișnuise. Eu nu exclud ca dacă va învăța să-şi controleze emoțiile cu ajutorul respirației, atunci peste vreo 4 ani ar putea reveni în forță în politica mare. Şi chiar îi doresc succes, pentru că acei oameni care se luptă şi îşi doresc să reușească trebuiesc susținuți chiar dacă aceste reușite contează mai multe pentru ridicarea self-esteem-ului.

 7. Pt. opinie:

  ca să fii pro-românesc nu este neapărat să strigi că ești unionist şi că vrei reîntregirea României Mari, contează să faci ceva concret pentru ca acest lucru să se întâmple în perspectivă, pentru că este clar pentru toată lumea că a dori unirea acum imediat este o greșeală fatală.

  Я, как избиратель, предпочитаю ясные, открытые недвусмысленные лозунги. Я хочу знать к чему меня призывает та или иная партия. Я не хочу гадать, что имеет в виду Гимпу, говоря одно и делая обратно сказанному. Я не хочу понимать Лупу говорящего, что с научной точки зрения государственный язык – румынский, а с политической – молдавский.
  Я хочу хорошо жить здесь и сейчас, а не в далекой perspectivă.
  Как избирателю мне импонирует открытость позиции Павличенко, а не хитро…пость остальных молдавских политиков.

 8. Dar pentru mine mai puțin contează ce spun politicienii, pentru că este clar pentru toată lumea că majoritatea politicienilor mint şi sunt populiști până a ajunge la putere, după asta uită de toate promisiunile. Eu spre deosebire de dvs nu mă iau după лозунги, dar prefer să evaluez pe politicieni după FAPTE.

  A trecut vremurile cînd nu ne puteam informa, acum toţi au acces la presă de care vor şi se pot informa obiectiv despre faptele tuturor politicienilor. Eu prefer oamenii de cuvânt, care respectă legile şi acordurile semnate cu partenerii de alianță. În cadrul AIE doar un singur partid se ţine de acord, iar acest lucru îl pot recunoaște toţi chiar şi comuniştii.

 9. domnule Ion,nu sunt în măsură să dau verdicte,nu trăiesc în RM şi nu mă confrunt cu realitatea de zi cu zi basarabeană,asta pe de-o parte,pe de altă parte în ceea ce priveşte PL nu observ o strategie la nivelul partidului în privinţa românismului ca idee naţională;au fost nişte încercări iar când au dat de greutăţi inerente într-o societate sovietizată şi rusificată,au devenit brusc pragmatici,ideea unirii fiind lăsată mai la coada.Asta îmi aminteşte de duplicitatea politicienilor în a denumi limba vorbită,ca să iasă din încercuire o denumeau limbă de stat! ilară situaţie!.Domnule,poate doamna Pavlicenco nu întruneşte toate speranţele d-voastră,dar trebuie să fiţi de acord cu afirmaţia că deocamdată este cam singura din spectrul politic moldovenesc ce şi-a asumat în lupta ei politica ideea unităţii naţionale.Pe lânga domnia sa ar putea să vină şi alţii,intelectuali de renume cu forţă şi determinare,deocamdată persoanele se lasă aşteptate,iaraşi pragmatismul bată-l vina!

 10. Pt. mircea.ro:

  +100%

 11. Eu nu sunt 100% de acord, ci doar parţial.

  Să respectăm alegerea PL la fel cum respectăm alegerea şi trategia PNL. Şi să vedem care va da cele mai multe rezultate. Aşa este fair, dar să urmărim şi cine atacă cel mai mult unul pe altul. Eu iată de exemplu nu imi amintesc ca cineva din PL să fi atacat aşa deschis PNL-ul. Chiar nu-mi amintesc. Ar fi bine ca şi PNL să nu paraziteze pe autoritatea PL şi să se lege de gâtul lor.

 12. sustinem initiativa !

 13. Succes!Se va infiinta si Radio Chisinau pe 1 decembrie

 14. CENACLUL «FLACARA RE-UNIRII »
  O idee: sa incepem acum din luna decembrie organizarea unui CENACLU «FLACARA RE-UNIRII» prin toate oraselele si satele mai mari din Moldova de Est, cu cântareti patrioti de valoare, poeti adevarati, tineri, studenti si liceeni cu creatiile lor, oameni de buna credinta. Ceva in genul Cenaclului » Alexei Mateevici»
  de prin anii 1988 din Gradina Publica din Chisinau, condus de Anatol Salaru, actual ministru. Dar de organizat asemenea manifestari la scara mai mare, in sali incapatoare si spatioase , cum facea Adrian Paunescu in România prin anii 1970.
  IAR TEMA SPECTACOLULUI SA FIE RE-UNIREA CU ROMANIA. FRAZA CARE VA TREBUI SA FIE REPETATA DE ZECI DE ORI DE PE SCENA, INTRE CâNTECE SI LUARI DE CUVâNT ! LUCRU FOARTE IMPORTANT- UN MESAJ CARE TREBUIE SA FIE INTIPARIT IN MINTEA PRIVITORILOR PENTRU MULTE ZILE IN CONTINUARE !
  Iata câteva slogane care pot fi repetate impreuna cu multimea intre cântece sau la sfârsitul spectacolului:
  a) Unu, noua, unu, opt = doi şi zero, unu, doi ! /= 1918-2012 /
  b) România Mare — vechile hotare !
  c) De la Nistru pân’ la Tisa -cântati verbul «a visa» !
  d) Re-Unirea, Re-Unirea, ne aduce Bucuria !
  daca vor fi conditii tehnice -un ecran pe scena, s-ar putea de prezentat diferite clipuri patriotice video .
  Si bineinteles, de adus cât mai multe drapele tricolore in sala, pe scena, cocarde tricolore, panglici tricolore, esarfe. Cine este acel businessman patriot, care ar oferi gratis aceste insemne tricolore ?
  1.
  Vom avea nevoie de câteva persoane puternice si curajoase, care vor fi capabile sa realizeze acest proiect.
  De obicei la moldoveni, toti trag in parti diferite. De aceea, vom alege un coordonator general, si un mic grup de intitiativa care va coordona toate activitatile. Caci vor aparea destui dornici de ajutor, dar care vor incurca numai, sau si mai rau, vor fi provocatori infiltrati pentru a ne dezbina. De aceea vom avea nevoie de o disciplina si o buna organizare si administrare a manifestatiilor.
  2. Dragii nostri poeti si scriitori: va iubim foarte mult ! Dar acum avem nevoie de fapte concrete pentru a RE-Aliza Unirea. Mai multe actiuni si mai putine vorbe. Ati semnat Apelul Forului Democrat al Românilor din RM de Re-Unire cu România din 16 mai 2011. Foarte bine ! Dar v-ati oprit acolo. Din luna mai nu ati mai organizat nici o activitate ! Cel putin trebuia de facut o publicitate acelui APEL- in toate publicatiile din Moldova, cu traduceri in toate limbile europene, si de trimis la toate organizatiile internationale si ambasadele.
  Caci, faceti o experienta: cautati pe Internet cu =www.google.com= ca sa gasiti textul Apelului din 16 Mai 2011 si veti vedea: trebuie sa cauti mult si bine pâna il vei gasi pe undeva pe la comentarii sau subsoluri.
  Deci, ne trebuie actiuni concrete ! Si nu Vorbar -A.I.E ! De grupul istoricilor «Anul 1812» tot nu se aude nimic deja de jumatate de an ! Iar Timpul trece !
  3. Un eventual coordonator general pt. toate activitatile de pregatire:
  poate tânarul medic Dragos Galbur ?
  http://blog.galbur.md
  4. Ca sa atragem mai multi spectatori, pe cap de afis se poate indica un Invitat de Onoare.
  De exemplu: Anastasia Lazariuc, sau Ion Suruceanu, sau Nina Crulicovschi, sau Stefan Petrache, sau Ian Raiburg, sau fostul O-Zone, si altii mai tineri, etc, etc. Bineinteles daca acesti artisti sunt cu inima deschisa si imbratiseaza ideile Re-Unirii.

 15. BUNA PUBLICITATE este primordiala pentru o buna REUSITA !
  Si la radio, in presa, la TV — acolo unde este posibil.
  Cine se poate angaja intr-o asemenea activitate ?
  – afise — poate domnul Ion Mischevca ?
  http://mischescu.blogspot.com
  – publicitate media- poate jurnalista Eleonora Lisnic ?
  http://eleonora-lisnic.blogspot.com
  – fotografii si video, youtube, etc.
  poate patriotul Tudor Cojocariu ?
  http://tudorcojocari.wordpress.com
  – publicitate Internet / postarea anuntului Spectacolului pe toate paginile posibili si imposibile de pe Internet/
  poate jurnalista Valenta ? si vestitorul Trubadur ?
  – publicitate la Balti, poate domnul Iurie Ungureanu ?
  http://www.pavlicenco.md/2011/11/22/documente-oficiale-despre-lista-sandrovschi-si-furnizorul-ei/
  9. Cam pe la sfârsitul concertului, o mica echipa de voluntari ar putea strânge semnaturile celor dornici pt.
  Re-Facerea României Mari, actiune anuntata anterior d epe scena de catre coordonatorul spectacolului.
  Acest Coordonator de pe scena ar trebui sa fie ceva in genul Adrian Paunescu — sa aiba o voce puternica, curajoasa, o buna dictie, un zâmbet pe fata si o inima buna de român.
  O Coordonatoare ? Eventual — actrita Mihaela Strâmbeanu ?
  / in aminitirea patriotului gruzin Levan Abashidze ? /

 16. Tot respectul PNL si d-ei Pavlicenco.Sunteti primii care promovati DESCHIS UNIREA,sunteti primii ,care chemati l-a cosolidarea fortelor unioniste. Faceti un lucru mare, daca a-si fi in tara a-si fi alaturi de voi.Bafta va asteptam pe Facebook.

 17. PRELUARE de Profeţii:
  –––––––––––––––
  » Istoria curge după planul divin în care scrie că Unirea va veni curând.
  Şi mai cred că acel model de societate ideală, care să înlocuiască total capitalismul sălbatic actual, va prinde rădăcini mai întâi în România şi apoi se va răspândi la celelalte state de pe Pământ.
  Şi un mare rol în reformarea societăţii româneşti îl va avea acel conducător moldovean (de peste Prut), care va fi ales în fruntea ţării în 2014, după mult aşteptata Unire «.
  Aeleden,
  28 Nov.2011

 18. 30.11.11 – În incinta bibliotecii ”Eugen Coșeriu” din Bălți, ora 16.00,
  va avea loc un eveniment dedicat Marii Uniri din 1918.

 19. Direcţia corectă.Bravo!

  DEŞTEAPTĂ-TE
  POPOR SPRE FERICIRE
  1
  Poporul meu, vei fi mereu flămând,
  Şi îngheţat şi însetat mereu vei fi,
  De nu te vei trezi, din somn curând
  Spre viaţă fericită, – Vei muri !
  2
  De îl cinstim pe Ştefan Sfânt şi Mare,
  De îi depunem flori la monument,
  Întreaga Ţară de la Tisa pân – la Mare
  S-o reîntregim, a şi sosit acest moment !
  3
  Nu noi, ci duşmanii hotarul ni l-au pus
  Şi despărţit-ai fratele de frate,
  “Eliberarea” comuniştii ne-au adus
  Înţelegându-se cu Hitler prin tratate.
  4
  Viteazul Domn exemplul lui lăsând:
  Poporul a luptat cu forţe mici.
  Pământul, Limba şi Credinţa apărând
  De aperi Libertatea poţi să-nvingi !
  5
  Sosita-i Ora deşteptării pentru noi,
  Zdrobiţi hotarul pus de Stalin între fraţi !
  Căci Adevărul şi Dreptatea e cu voi,
  Luaţi soarta-n mâini, de nu – Veţi fi rataţi !
  6
  Poporul meu, vei fi mereu flămând,
  Şi îngheţat şi însetat mereu vei fi,
  De nu te vei trezi din somn curând
  Spre viaţă fericită, – Vei muri !

 20. Filip Șoșu / Costesti

  “ROMANIA – CANTEC DE UNIRE ”
  http://www.youtube.com/watch?v=NzI7Q9jBG7Q&feature=related

  corul “Prometeu” din Chisinau:
  si un comentariu preluat tot de acolo:
  “am 14 ani, sunt românca si traiesc in regiunea Moldova.
  Toti imi spun ca sunt mica. Toti imi spun ca nu stiu o boaba de istorie.
  Mama tine cu vechea U.R.S.S. Este profesoara de istorie
  si ma tot bate la cap cu prostiile ei cum ca rusii au avut dreptate si nu noi.
  NU E ADEVARAT !
  ATATA TIMP CAT VAD CA MOLDOVENII AU ACELAS SANGE CA AL MEU,
  ACEEASI LIMBA, ACELEASI CULTURI,
  NU O VOI LASA NICI MACAR PE MAMA MEA NATALA
  SA IMI INTERZICA SA CRED IN ROMANIA MARE ” !
  Maria3lizza 2 months ago ”
  —————————————————————————————————
  “E Vinerea Patimilor României Mari !
  Sfârşitu-s-a! Ceea ce generaţii intregi au luptat, au sângerat,
  au muncit, s-a risipit, s-a distrus şi s-a năruit.
  Este oare de crezut aceasta, ca in câteva ceasuri să se prăbuşească o provincie,
  să se răpească milioane de oameni şi să se sfârşească o religie creştină de două mii de ani?”
  – preot Paul Mihail, Chişinău, 28 iunie 1940
  ROMANIA – CANTEC DE UNIRE –
  http://www.siemprecipri.wgz.ro/ http://siemprecipri.blogspot.com/

 21. Andrieş Buzu/ Drasliceni

  “Avem un singur obiectiv strategic: „Re-Unirea” –
  http://ziar.jurnal.md/2011/11/29/%E2%80%9Evrem-reintregirea-patriei%E2%80%9D/#comments

  declaratie facuta de Mircea Druc
  in Parlamentul de la Bucuresti inca in Nov. 1991.

 22. В Тимишоара бессарабский румын стал самым видным нейрохирургом
  А русская женщина из Кишинева — видным преподователем

  Массивное передвижение населения с двух берегов Прута сказывается положительно на обе страны, а румынские власти исктенне признают вклад бессарабцев в процесс модернизации Румынии.

  Заявления в этом смысле сделал посол Румынии в Республики Молдова интервью Агентству Info-Prim Neo в связи с Днем 1 Декабря, опубликованный во вторник, 29 ноября 2011 года.

  „Хотел бы прежде всего выразить признательность от лица Румынии за вклад бессарабцев, обосновавшихся в Румынии, в модернизацию и прогресс моей страны. В каждом городе Румынии существуют уже значительные общины бессарабцев – в том числе и этнических русских, – которые решили обосноваться у нас. Знаю по собственному опыту разные подобные ситуации: в моем городе бессарабский румын стал самым видным нейрохирургом, русская женщина из Кишинева стала не только достойным публичным функционером, но и высокопрофессиональным преподавателем иностранных языков. Столь же значимо число бессарабцев, работающих в министерствах и других правительственных структурах Румынии. На мою удачу, один из отличных дипломатов из коллектива посольства – молдавский румын. Я говорю все это, чтобы отметить свою веру в то, что Румыния может быть хорошим домом для бессарабцев, какой бы национальности они ни были, что моя страна предлагает всем много возможностей для личного и профессионального роста”, сказал посол Мариус Лазурка.

 23. Mass-media aflata sub controlul Premierului Filat .
  Posturi tv: Publikatv, Jurnaltv,TV-7, Protv-50%, eurotv-50%, M1-80%, N4, THT, CTC, TVC -21.
  Site-uri: tribuna.md, unimedia.md, ava.md, vesti.md, point.md
  Agentiile: Moldpres, Info Prim Neo

  Ziare: Moldova Suverana, Jurnal de Chisinau, Saptamina, Kommersant Plius, Panorama, Trud, KP v Moldove.
  reviste; Vip Magazin, Punkt
  Posturi Radio: Jurnal FM; radio Chisinau-50%, Radio M1-80%, Vocea Basarabiei-70%

 24. 4. Ca sa atragem mai multi spectatori, pe cap de afis se poate indica un Invitat de Onoare.
  De exemplu: Anastasia Lazariuc, sau Ion Suruceanu, sau Nina Crulicovschi, sau Stefan Petrache, sau Ian Raiburg, sau fostul O-Zone, si altii mai tineri, etc, etc. Bineinteles daca acesti artisti sunt cu inima deschisa si imbratiseaza ideile Re-Unirii.
  5.Ar fi bine ca in cadrul spectacolului, intre cântece cineva sa vorbeaqsca vreo 10 min despre Avantajele Re-Unirii: integrare europeana, sistem fara viza, posibilitatea de a lucra in toata tarile din Europa, salarii mai ridicate, pace in jurul nostru, etc. de invitat un profesor, activist sau mare patriot !
  eventual Ilie Bratu ? Preşedintele Asociaţiei «PRO ROMÂNIA»:
  http://www.proromania.net/toppage2.htm
  http://unionistul.blogspot.com/
  6. Actrita Ninela Caranfil ne-ar putea recita unele fragmente din textele sale preferate referitor la România Mare !
  7. De inchiriat cele mai mari sali de concerte din oraselele respective.
  Bineinteles ca totul se va face pe baza de volutariat, fara bani, din inima si din suflet !
  8. Pentru a avea o audienta si un impact cât mai mare,
  va fi nevoie de facut o PUBLICITATE agresiva cât mai MARE:
  din timp, cu o luna inainte, de pregatit afise mari si de postat in locurile importante din oras si afise mai mici
  pentru a fi distribuite in transport, biserici, piata, scoli, institutii.

 25. 10. Pentru a evita orice scandal sau provocare din partea rusofonilor sau a acelor moldovenisti buimaciti, este nevoie de anuntat politia ca sa aiba si ea o patrula in incinta respectiva pentru a asigura ordinea. Totodata este bine de organizat si o mica garda nationala din câtiva tineri atletici cu banderolele respective tricolore pt. a mentine ordinea in tandem cu politia.
  11.
  Un eventual calendar al concertelor:
  1) 18 Decembrie 2011 — or. Soroca
  2) 25 Decembrie 2011 — or. Balti
  3) 1 Ianuarie 2012 — or. Briceni
  4) 8 Ianuarie 2012 — or. Ocnita
  5) 15 Ianuarie 2012 — or. Donduseni
  6) 22 Ianuarie 2012 — or. Edinet
  7) 29 Ianuarie 2012 — or. Drochia
  etc.
  12. N.B. un model de:
  -INVITATIE-
  Cenaclul muzical «Flacăra Re-Unirii»
  ajunge la Balti
  cu un Spectacol de muzica si poezie de zile mari
  dedicat Re-Unirii cu Patria-Mama România /1918-2012/
  invitata de onoare: cântareata Anastasia Lazariuc de la Bucuresti
  coordonator: poeta Monica Stănescu
  intrarea GRATIS
  VA POFTIM DIN TOATA INIMA
  cu toata familia, prieteni si vecini !
  Duminica, la 25 Decembrie 2011, orele 16
  sala Palatului Feroviarilor, strada Sperantei, nr. 2012
  ——————————————————-
  13. Toti cei dornici sa promoveze acest proiect:
  cântareti, artisti, poeti, studenti si liceeni patrioti, toata lumea dornica sa ajute
  la constituirea acestui
  CENACLU «FLACARA RE-UNIRII » sunt rugati sa lase comentariile si parerile lor
  pe acest Forum al domnului profesor Anatol Petrencu
  http://anatolpetrencu.md
  ca apoi sa fie constituit grupul de coordonare si sa incepem activitatea cu primul concert la Soroca la 18 Decembrie ! Grabiti-Va, timpul nu asteapta ! Anul 2012 se apropie ! Am ratat deja o sansa a Re-Unirii in 1991 !
  Inca o data: PUBLICITATEA va fi cel mai important scop al Cenaclului !
  CENACLUL «FLACARA RE-UNIRII »

 26. Adrian Paunescu si Cenaclul Flacara, infiintat in 1973.
  inregistrare rara, in 7 parti. Vizionare placuta.

  http://www.youtube.com/watch?v=ci94u888tQM partea I
  http://www.youtube.com/watch?v=JyLugbeFyEM partea II
  http://www.youtube.com/watch?v=pAPfvwXQCvQ partea III
  http://www.youtube.com/watch?v=Xbykyo39AC0 partea IV
  http://www.youtube.com/watch?v=Gq3F4UyZ9pc partea V
  http://www.youtube.com/watch?v=a-5WWKVC5Jk partea VI
  http://www.youtube.com/watch?v=3rRlfjt62lg partea VII

  si un comentariu:
  am 17 ani , insa nu pot asculta tot rap-ul , rock-ul si toate genurile de muzica ce ne fac sa urâm si sa uitam de istorie. Cand am vazut acele sali in imagini, pe care eu nu le-am prins, am ramas uimit si nu am crezut ca asa ceva a existat. Mi-ash fi dorit sa prind si eu acele clipe, sa fiu si eu in sala si sa vars o lacrima ascultandu-l pe paunescu….e absolut incredibil, cata iubire a putut aduna intr-o sala.
  KalimdorWest

 27. cineva a scris ca site-ul e blocat, deci verific

 28. manifestarile Unirii la Bălți :

  Miercuri, 30 Nov.2011 –
  În incinta bibliotecii ”Eugen Coșeriu” din Bălți, ora 16.00,
  va avea loc un eveniment dedicat Marii Uniri din 1918.
  –––––––––––––––––––––-
  Joi, 1 decembrie 2011 –
  la ora 13.00: un eveniment în incinta muzerul de cultură și etnografie
  din Balti

 29. ratacitilor, nici nu stiti pentru ce luptati! Basarabia – Pamint Moldovenesc!

 30. It’s always a relief when someone with obvious exepirtse answers. Thanks!

 31. Pt Vina

  Ce ati vrut sa spuneti|?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *