Cazul „Turcan” sau Ce se intimpla, de fapt, in statul-problema?

Igor Țurcan, spulberat de explozia unei mașini-capcană în Chișinău

http://www.adevarul.ro/moldova/actualitate/EXCLUSIV_-Ministerul_moldovean_al_Crimei_Organizate-_sau_ce_a_precedat_asasinarea_afaceristului_Igor_Turcan-spulberat_de_explozia_unei_masini-capcana_in_Chisinau_0_497950563.html

Moartea afaceristului moldovean Igor Țurcan, spulberat marți în explozia unei mașini-capcană, în centrul Chișinăului, dezvăluie o lume în care crima organizată şi instituţiile care ar trebui să lupte împotriva ei colaborează strâns în statul aflat la graniţa de est a Uniunii Europene. Asasinatul, investigat de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), developează o realitate unde poliţişti şi criminali fac afaceri împreună şi unde politicul este doar o platforă pentru activităţi ilegale ce duc la crime violente.

Igor Turcan a fost unul dintre reprezentantii acestei lumi: pe scena publică, victima asasinatului era consultant politic, șef de federație sportivă și afacerist cu ochelari auriți și îmbrăcat la patru ace, în spatele cortinei însa, același Țurcan se mișca printre milioane de euro și afaceri subterane cu țigări, printre criminali condamnați, șefi din Poliție, interlopi periculoși și ofițeri de informații. Bomba detonată la distanță, plasată într-un automobil Lada cu numere rusești furat din Ucraina, completează un puzzle de conexiuni pe care OCCRP le-a investigat în Moldova şi le-a pus cap la cap.

Conflictul. Plângeri penale de 40.000 de euro

Cu 50 de zile înainte de atentatul din Chișinău, pe 19 aprilie, soția lui Igor Țurcan deschide un dosar civil la Judecătoria raionului Criuleni. Aproape concomitent, femeia înregistrează și o plângere penală la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC). Juridic, acțiunile Rodicăi Cobzari-Țurcan se contopesc pentru că ambele privesc aceeași faptă și sunt îndreptate împotriva aceleiași firme: Bulgartabac Group MB SRL. Ca parte civilă, soția lui Țurcan revendică o datorie de 650.000 de lei moldovenești (40.000 de euro) de la această companie. În prima instanță, Țurcan are câștig de cauză, dar Bulgartabac Group MB a atacat decizia la Curtea de Apel. Asta se întâmpla în mai. Turcan a făcut afaceri cu această firmă în care OCCRP a descoperit prezenţa unor oameni de afaceri cu trecut criminal sau cu legături cu serviciile de informaţii sau Poliţia din Republica Moldova.

Criuleni. Fabrica de fum

În marginea orașului Criuleni, cu 200 de metri înainte de granița militarizată dintre Moldova și republica separatistă Transnistria, funcționează o fabrică de țigări. O hală mare albastră, câteva containere de transport și ghereta unui portar care bea votcă e tot ce se vede prin plasa de oțel a gardului. Restul reiese din documente: fabrica aparține Bulgartabac Group MB SRL- companie înființată în aprilie 2009.

Oficial, acționarul majoritar (90%) al firmei este generalul (r) Igor Ștefan Ursachi din Serviciul de Informații și Securitate (SIS) – contraspionajul moldovenesc. Ursachi a activat în Subdiviziunea cu Destinație Specială Antiteroristă «Alfa» a SIS, de unde a ieșit în rezervă, retrăgându-se în afaceri și la conducerea unei organizații a veteranilor din Serviciu.

Acționarul minoritar (10%) al Bulgartabac Group MB este bulgar. Îl cheamă Manolov Chavdar Krastev și mai deține o companie în Sofia de intermedieri alimentare.

FOTO: Bulgartabac Group. Extras de la Camera Înregistrării de Stat

Director al firmei Bulgartabac Group MB este Iurie Ştefan Lungu – un fost ofițer de poliție care a lucrat în Departamentul pentru Combaterea Crimei Organizate și a Corupției. Asta până în octombrie 2002, când Lungu a fost condamnat la 20 de închisoare, fiind unul dintre cei care l-au asasinat pe Valeriu Rotari, zis „Zelionîi” – un așa numit „Vor v zakone” („hoț în lege”). Astfel se numesc șefii grupărilor criminale din fostul spatiu sovietic care urmează modelul de organizare piramidală al mafiei ruse. Împreună cu alți doi interlopi moldoveni, frații Vitalie și Pavel Levința, Iurie Lungu a comis crimele la comanda lui Popovici Gâlca Petru zis „Micu” – primul „hoț în lege” dovedit în Moldova care, la acea vreme, își lichida rivalii („Zelionîi”, „Jeca”) și care se află încă în pușcărie. Spre deosebire de Iurie Lungu și de frații Levința, eliberați în 2008, înainte de termen, pentru „comportament pozitiv”.

Cu Lungu, Ursachi și Krastev a făcut afaceri Igor Țurcan, ucis marți în Chișinău. Ilustrativ e faptul că în momentul înființării, compania Bulgartabac Group MB SRL și-a declarat sediul social la aceeaşi adresă ca firma familiei Ţurcan, Seita Tobacco Co SRL (fosta East Consulting Company): Chişinău, str.Lazo Serghei, 21, o zonă centrală a capitalei moldovene. Ulterior, Bulgartabac și-a mutat cartierul general la Criuleni. În tot acest timp, Seita Tobacco Co, al cărei acționar principal (50%) este Rodica Cobzari-Țurcan, a rămas în afaceri de consultanță și furnizări cu fabrica de țigări de la Criuleni, administrată de Iurie Lungu. Tovărășia însă a celor trei din Bulgartabac cu familia Țurcan se termină brusc, în aprilie a.c., când certurile pe bani culminează în acuzații penale și un dosar civil aflat pe masa judecătorilor.

O lună și jumătate mai târziu, la nici 24 de ore de la decesul lui Igor Țurcan, Iurie Lungu urma să împartă o bancă într-un parc, alături de un vechi „coleg din Poliţie”.

Chişinău. Întâlnirea din parcul Bucuriei

Parcul este situat chiar în fața sediului central al Direcției de Combatere a Crimei Organizate (DCCO), din strada Bucuriei, Chișinău.„Colegul” cel vechi al lui Iurie Lungu este locotenent-colonelul de Poliție, Alexandru Pînzari – actual șef adjunct al Secției de Contracarare a Grupărilor Criminale din cadrul DCCO și fost director-adjunct al DCCO.

Miercuri, în jurul orei 13, Pînzari și Lungu au petrecut aproximativ un sfert de oră împreună, pe o bancă, discutând pe un ton scăzut, într-o atmosferă relaxată. Scena a fost surprinsă de reporterii OCCRP aflați în proximitate. Contactat telefonic de catre OCCRP, după un scurt moment de ezitare, lt. col. Alexandru Pînzari a confirmat întâlnirea neoficială cu directorul fabricii de țigări din Criuleni: „Da,….ne-am întâlnit. Eu am fost coleg la Academia de Poliție cu Iurie Lungu, așa cum am fost și cu Igor Țurcan… Apoi, l-am predat colegilor de la Direcția de fraude care aveau misiunea să verifice activitatea economică a fabricii în cauză (de la Criuleni – n.r.). (…) Nu, nu vă pot spune dacă le-a furnizat vreo informație, nu sunt la curent cu ancheta. Da, eu l-am întâlnit pe Lungu în legătură cu acest caz, cu moartea lui Țurcan. Era angajat la decedat care avea ceva plângeri cu el și eu l-am chemat și i-am zis: <uite, mergem la colegii de la investigarea fraudelor ca ei să-ți pună întrebări>?…”

Acestea fiind zise de lt. col. Alexandru Pînzari, râmâne totuși neclar la ce „verificări economice” s-a referit acesta sau unde l-ar fi „predat pe Lungu”, atât timp cât și unul și altul au plecat în direcții diferite: ofițerul spre sediul Poliției, iar interlopul spre o mașină înmatriculată în Chișinău.

Mai limpede e că în afacerile suspecte cu țigări din Moldova – un punct important pe harta internațională a contrabandei cu tutun, – sunt implicați foști polițiști specializați în crimă organizată care, la rândul lor, sunt conectați, prin cumetrii și afinătăți, la șefi actuali ai Poliției. În acest carusel, Igor Țurcan, și el fost absolvent al Academiei de Poliție, avea legături de afaceri cu mulți dintre colegii săi. O parte dintre ele s-au sudat în 2005, în orasul Orhei, în inima Republicii Moldova.

Orhei. Contrabanda Ţurcanilor

Pe 7 noiembrie 2005, Igor Țurcan se asociază cu ucraineanul Igor Martyniuk în firma International Tobaccco SRL. Compania opera fabrica de țigări din Orhei – apărută tot în acea perioadă. În schemă, a fost cooptat și maiorul Oleg Gheorghe Țurcan – fost șef adjunct al Direcției de Combatere a Crimei Organizate din Departamentul Serviciiilor Operative. Cu un an înainte, în 2004, Oleg Țurcan ieșise șifonat din aparatul Poliției prin ordinul ministrului de Interne, după ce fusese acuzat oficial de complicitate și protecție acordată unei puternice grupări de contrabandiști („Căciulă”), dar și de obstrucționarea anchetelor din acel caz.

Deși au același nume de familie, Igor și Oleg n-au fost rude, ci doar amici din aceeași promoție a Academiei de Poliție, împreună cu lt.col. Pînzari, interlopul Iurie Lungu și alți funcțioanari influenți care închid cercul investigat de OCCRP.

FOTO: Fabrica de tigari din Orhei

Din start, fabrica din Orhei intră puternic pe piață, iar producția devine a doua din Moldova, după cea a întreprinderii de stat. Diferența dintre cele două este ca la stat marfa e controlată mai riguros, în timp ce la Orhei contrabanda începe să înflorească. Asta o spune chiar un comunicat CCCEC (Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei) din iulie 2007: „Pe teritoriul fabricii de producere a ţigărilor din Orhei, ce aparţine Î.M. „Internaţional Tobacco” SRL, pe lângă ţigaretele produse de această fabrică în mod legal (Focus, Prefect, Wind – n.r.), (…) au fost depistate şi ridicate: 400.000 de ţigarete cu filtru fără inscripţia denumirii producătorului şi 850.000 ţigarete de marcă „Regal” şi „Super King’s”, produse conform inscripţiei pe pachete în Marea Britanie şi nemarcate cu timbre de accize. (…)”.

Între timp, despre dosarul penal deschis de CCCEC nu s-a mai aflat nimic, iar fabrica din Orhei a funcționat bine-mersi cu cei doi Țurcani plus ucraineanul partener. Numai că, de-a lungul timpului, între cei doi moldoveni, au survenit tot felul de neînțelegeri financiare. Conflictul s-a acutizat, iar Oleg a reușit să-l scoată pe Igor încet din afacere. În prezent, compania International Tobacco SRL, pe care funcționează fabrica de țigări din Orhei, este controlată (92%) de Oleg Țurcan, iar asociat minoritar a rămas ucraineanul Martyniuk. (facsimil Internationa Tobacco)

Tot Oleg figurează oficial ca administrator al firmei. El este finul de cununie al altui Țurcan, și mai controversat: Ion Serghei Țurcan, actualul șef al Brigăzii de Poliţie cu Destinaţie Specială „Fulger” (trupele de intervenție, <mascații> moldoveni -n.r.), fost șef al Departamentului de Servicii Operative. Și acest din urmă Țurcan, polițist cu ștate vechi, ar fi fost implicat în activități de contrabandă, potrivit documentelor obținute de OCCRP din Minsterul de Interne moldovenesc.

Contrabandă şi asasinate la comandă

Conflictul dintre cei doi foști polițiști, Oleg și Igor, a avut consecințe cu efecte imediate pe piața țigărilor din Moldova. Scos din afacerea de la Orhei, Igor Țurcan își mută interesele la Criuleni, unde apare noua fabrică, în 2009 – cu ofițerul (r) SIS, interlopul și bulgarul în acte. Astfel, Bulgartabac Group (Criuleni) intră rapid în concurență cu International Tobbaco (Orhei), cele două fabrici de țigări devenind cele mai prolifice entități private în domeniu din republică.

Pentru mulți dintre ofițerii de Poliție moldoveni de la Crima Organizată, fabrica de la Criuleni e însă un fel de subiect tabu. Vorbesc în șoaptă despre asta, în locuri ferite de întâlnire la marginea Chișinăului sau pe Internet – acolo unde comunicațiile ar fi mai greu de monitorizat decât pe telefoanele lor mobile. Încet, un aparat tăcut se pune în mișcare cu polițiști, procurori, funcționari de la Fisc și din Ministerul Justiției, acționând discret, pe lângă funcție, dar încercând să denunțe public influența crimei organizate. Investigând afacerile cu țigări din Moldova, OCCRP a intrat în contact cu mulți dintre aceștia, chiar înaintea morți lui Igor Țurcan.

Triplul asasinat

Astfel, au apărut informațiile, încă nedovedite judiciar, care leagă apariția fabricii din Criuleni de un triplu asasinat comis la sfârșitul anului 2000 în raionul Ialoveni, Moldova. Victimele, Ilie Buruiană, Mihai Guzun şi Andrei Plămădeală, trei afaceriști moldoveni, au fost răpiți, torturați și executați cu automate Kalaşnikov. Cadavrele lor incinerate au fost îngropate într-o pădure. Acolo au zăcut aproape zece ani. Abia în 2009, cei trei au fost dezgropați și identificați de Poliție.

Poliţiştii au deshumat cadavrele a trei oameni de afaceri, asasinaţi în anul 2000

VIDEO (Continuare)

Ce s-a stabilit judiciar

Escadronul de asasini a fost condus de interlopul Robert Gîrleanu care a acționat împreună cu Serghei Banaru, Vitalie Vîrtos şi Dumitru Nicolae Catruc. Acesta din urmă a fost prins de ofițerii Secției de Servicii Operative din cadrul DCCO, condusă de lt.col. Alexandru Jizdan și de adjunctul Alexandru Pânzari – șeful Secției de Contracarare a Grupărilor Criminale. Catruc și-a recunoscut vina, a descris în detaliu tripla crimă și i-a turnat pe toți, inclusiv pe cel care ar fi comandat-o: Ion Anton Druță, zis „Pisateli” – un alt moldovean certat cu legea.

La scurt timp, filmul operativ în care Catruc face mărturisirea, adică proba-cheie, a dispărut chiar din dosarul poliției, ceea ce le-a permis lui „Pisateli” și Robert Gîrleanu să se plimbe nestingheriți prin România și Moldova. Filmul însă reapare brusc în 2010 la dosarul incomplet aflat pe masa procurorului Denis Rotaru din Ialoveni. Acesta îi pune pe toți, oficial, sub învinuire pentru tripla crimă printr-o ordonanță obținută de OCCRP. Acum, dosarul e pe rolul Judectoriei Ialoveni, dar Druță și Gîrleanu, principalii acuzați, se ascund în România, după ce, în prealabil, au reușit să obțină cetățenie. Primul e rezident la Iași, celalalt locuiește în București. Ambii sunt locotenenții lui Ion Gușan, zis „Patron” – un alt „hoț în lege” moldovean care, la rândul lui, face afaceri prin România.

Culmea este că Robert Gîrleanu, cel care i-a ciuruit efectiv pe cei trei afaceriști moldoveni, a fost reținut în noiembrie 2010, în România, de procurorii DIICOT. Anchetatorii au stabilit că Gîrleanu e liderul unei grupări de contrabandiști cu ţigări după ce depistaseră într-o hală a unei firme din Urziceni, judeţul Ialomiţa, 1339 de baxuri de ţigări de diferite mărci provenind din Moldova şi Ucraina. Taxele vamale aferente capturii depășeau suma de un milion de euro. În prezent, Robert Gîrleanu se află în libertate.

Ce nu s-a dovedit judiciar

Mai mulți ofițeri de poliție moldoveni din cadrul DCCO susțin că dispariția filmului cu interogatoriul lui Catruc a fost plătită cu 150.000 de euro. Cu o parte din acești bani s-a înființat fabrica de țigări din Criuleni care funcționează pe firma Bulgartabac Group MB – administrată de fostul polițist Iurie Lungu, condamnat pentru alte asasinate la comandă.

Alexandru Jizdan: „Jur pe epoleții mei, nu am nicio legătură”

Contactat de OCCRP, lt.col Alexandru Jizdan, șeful Direcţiei Servicii Operative din care a dipărut controversatul film, susține că nu are nicio legătură cu toate acestea. Îi redăm declarația integral: „De ce nu-l întrebați pe Igor Ursache (patronul din acte al fabricii de Criuleni). El este fost ofițer SIS. Nu sunt banii interlopilor. Eu cunos cine-i acest Ion Druță -«Pisateli». N-are treabă el cu fabrica. El trăiește în Iași acum. Ăștia, Druță și Gârleanu, au legături cu traficul de țigări în România. Eu jur pe epoleții mei că n-am legătură cu asta. Am fost acuzat de-a lungul timpului de trafic de heroină, de contrabandă, de câte și mai câte. Sunt multe zvonuri, dar nimic nu-i adevărat. Da, îi cunosc pe toți. Am fost colegi la Academie și în Poliție, cu Pînzari, Igor Țurcan (asasinat mați în Chișinău – n.r.), Oleg și Lungu. Eu vă spun așa: Oleg Țurcan (directorul fabricii din Orhei, fost polițist acuzat de contrabandă – n.r.) este în relații ostile cu Iurie Lungu (directorul fabricii din Criuleni, fost polițist condamnat pentru crimă-n.r.). Și Igor cu Oleg erau certați de la afacerea cu fabrica din Orhei. Eu sunt în relații bune cu Oleg, eram și cu Igor, dar nu vă lăsați manipulat. Cineva are interesul… Știu că cineva vorbește despre mine că am tangență cu lucrurile astea, cu alde «Patron», prostii….Da, Patron are clubul Bamboo în Constanţa, parcă. NU avem noi treabă. La câți ofițeri SIS și polițiști erau lângă Igor Țurcan, nu puteți să ne acuzați pe noi…”

Șefii Poliției, acuzați de contrabandă încă din 2004

Autobuzele aparținând firmei „A. Căciula”, care asigurau transportul în comun pe ruta Odessa-Chișinău, încărcate cu marfuri de contrabandă au fost reținute de polițiști în 2004. Ulterior, Ministerul de Interne (MAI) a stabilit că, chiar sub protectia Directiei de Combatere a Crimei Organizate din Republica Moldova, au fost introduse, din Ucraina în Moldova, mărfuri de uz casnic, tehnică audio şi video, vestimentație, articole de parfumerie şi alimente prin Vama Hirbovăț și „protejate” pe teritoriul Republicii Moldova de escorte ale serviciului de patrulă şi santinelă al acestui punct vamal. Documentele semnate de ministru impun sancţionarea disciplinară a trei şefi din DCCO și Direcția Servicii Operative Alexandru Jizdan, Oleg Gheorghe Turcan şi Ion Serghei Țurcan.

De dirijarea întregii rețele de contrabandiști se ocupa un fost inspector de poliţie din Criuleni, Ion Știrbu, aflat în post până în 1994, exact perioada în care Ion Serghei Ţurcan era şeful Politiei criminale a acelui comisariat. De protecția „din umbră” a mărfurilor se ocupau doi înalti funcționari ai Poliției: adjunctul Direcţiei de Combatere a crimei organizate, maiorul de poliţie Oleg Gheorghe Ţurcan, și şeful Secției de Documentare şi Supraveghere a Organizaţiilor Criminale, maiorul de poliţie Alexandru Efim Jizdan.

În cazul în care vreunul dintre autobuzele de contrabandă ar fi fost reținut, cei doi solicitau, prin amenințări transmise de subalternii lor, eliberarea acestora. De altfel, în documentele obținute de OCCRP se precizează că, la momentul reținerii, șeful Directiei Operative, colonelul de politie Ion Turcan, a intervenit în ancheta organelor de control. Pentru încalcarea legilor privind combaterea corupției si protecționismului, Alexandru Efim Jizdan a fost propus pentru sancţiuni disciplinare, dar el a solicitat să fie eliberat din funcţie în octombrie 2004. Situaţia s-a repetat în cazul maiorului Oleg Gheorghe Ţurcan, în timp ce colonelul Ioan Sergiu Ţurcan a fost trecut în rezerva şi pus la dispoziţia MAI pentru cercetări.

Anterior, aceiași Alexandru Jizdan și Oleg Gheorghe Țurcanu, împreună cu Alexandru Pînzari, au fost sancționați disciplinar pentru obstrucționarea unui alt dosar grav de corupție: cazul „Gemenii-Maidan”. Toți cei cei amintiți mai sus ocupă, în prezent, funcții înalte în Poliția moldoveană, conducând direcții de compbatere a crimei organizate. Singura excepție este Oleg Țurcan care atunci a ieșit din sistem ca să facă afaceri cu țigări la Orhei.

Alexandru Jizdan confirmă documentele, dar susține că în 2004 s-a făcut o greșeală: „Da, m-au băgat și pe mine acolo. Ion Știrbu (coordonatorul rețelei „Căciulă” – n.r.) era o persoană care se afla sub protecție oficială, sub protecția statului. Deci, îl apăram noi. Pretextul pentru care au vrut să mă elibereze pe mine din Ministerul de Interne a fost legat de faptul că Știrbu m-a sunat pentru că avea probleme cu niș”e persoane mascate. Așa, am fost eu acuzat că îl tutelez. Dar în instanța de judecată, eu i-am făcut praf. Am câștigat procesuț”, a declarat lt.col. Alexandru Jizdan.

El răspunde simplu și atunci când e întrebat de ce, în situația în care nu se simțea vinovat, și-a dat atunci demisia, evitând astfel sancțiunile: „M-au rugat atunci colegii și prietenii mei să-mi dau demisia ca să nu aibă ei probleme, înțelegeți? Peste patru luni, m-am întors, după proces”.

Lanţul cumetriilor cu epoleți

Lanțul cumetriilor din Poliția moldovenească e complicat. Alexandru Jizdan și Alexandruu Pînzari sunt cumetrii lui Vitalie Rotaru, alt fost polițist la Crima Organizată, care acum, politican fiind, e consilierul premierului Moldovei, Vlad Filat. Vitalie Rotaru este ginerele generalului Gh. Stratulat din Serviciul de Protecție și Pază de Stat din Moldova. Jizdan și Pînzari sunt prieteni buni și cu Damir Dorin, un afacerist fost polițist. La rândul său, Damir e finul de cununie al oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc.

Oleg Țurcan, fabricantul de țigări din Orhei dat afară din Poliție, este finul de cununie al lui Ion Țurcan (și el acuzat de contrabandă) – actualul șef al Brigăzii „Fulger” din Poliția moldovenească.

Investigația fost realizată de reporterii Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP)

Preluare de pe http://www.adevarul.ro/moldova/actualitate/EXCLUSIV_-Ministerul_moldovean_al_Crimei_Organizate-_sau_ce_a_precedat_asasinarea_afaceristului_Igor_Turcan-spulberat_de_explozia_unei_masini-capcana_in_Chisinau_0_497950563.html

 

Loading Facebook Comments ...

78 Comments

Add a Comment
 1. p/u Dnul M.Morteanu
  Din multe ce spuneţi sunt de acord
  Pe 28 iunie chiar şi m-am salutat cu Dna Pavlicenco lîngă cortul PNL
  Eu mi-am expus părerea despre acţiunile PNL pentru alegerile de la 5 iunie. Am înţeles – socotiţi că corect aţi procedat. Am înţeles că încă mult timp forţile cu adevărat anticomuniste vor fi minoritare în Parlament spre bucuria Rusiei şi a comuniştilor şi vom fi conduşi de neocomunişti şi comunişti. Cu părere de rău. Ne mai trebuie încă vre-o 20 ani de umblat prin pustii
  Cu aceasta termin, poziţia Dstră şi a mea este înţeleasă. Vremea va pune totul la locul lor.
  Vă doresc sănătate.

 2. Siberiacul spune:
  14 iunie 2011, la 07:0

  …Speram că se va înţelege că forţile anticomuniste nu trebuie să se atace, cu atăt mai mult să nu fie pe aceiaş poziţie cu Voronin şi Dodon, şi cu Roşca…

  Dle Sibereacui. Prezentaţi măcar o probă, în care PNL a declarat că susţine pe Voronin şi Dodon. De Roşca nu mai zic, că nu-l poţi susţine nefiind la givernare.

  Eu vă pot prezenta contraprobe.

  La unele din primele dezbateri , undeva pe data de 23 mai , la Publica TV paremise, prima declaraţie a D.nei V.Pavlicenco a fost:

  ” Stimaţi alegători, vă îndemn să ieşiţi la votare şi să susţineţi oricare concurent electoral numai NU PCRM.”

  Încercaţi şi găsiţi aceste dezbateri şi vă veţi convinge, că ceia ce scrieţi Dstrp aici pe blog, nu este altceva, decît încercare de a discredita o persoană şi în genere PNL.

  Numai că eu vă asigur, că totul e înzădar, noi cunoaştem adevărul şi ne pare rău de Dstră, că vă daţi zombat de cuvinte frumoase.

  În privinţa lui Chirtoacă, vă asigur , că membrii PNL, cei care locuesc în Chişinău, la 19 iunie vor vota Chirtoacă.

  Eu nu locuesc în Chişinău, însă copiii mei sînt precis că vor vota Chirtoacă.

  Ce va face personal V.Pavlicenco nu ştiu.

  Una vă pot garanta, că nici un membru PNL , şi nici Pavlicenco nu va vota DODON.

  Pavlicenco cunoaşte mai multe neajunsuri decît noi a Dlui Chirtoacă şi poate are poziţia sa de a nu-l vota, eu nu ştiu.

  Eu însă sînt convins, că V.Pavlicenco şi nici un PNL-ist nu va vota nici odată un membru PCRM, aşa cum au făcut-o pe 4 aprilie 2005 Filat, Diacov, Buliga, ROşca, Serebreanu ş.a. şi cum unii , dealde Ghirtoacă î-i învăţa pe alţioi cum trebuia votat Voronin.

  Cu toate acestea PNL-ştii nu-şi doresc revenirea comuniştilor nici la guvernare şi nici să preia capitala RM.

  Aşa că dormiţi în pace.

  Defapt dacă nu-l doriţi pe dodon primar NU DORMIŢI, dar îmblaţi din casă în casă şi convingeţii pe părinţii voştri, pe buneii voştri, care au fost deportaţi de secera şi ciocanu să nu voteze secera şi ciocanul, că ei sărmanii probabil de frică votează comuniştii, ca nu cumva să se întoarcă Stalin din mormînt şi să se repete anii 1940-1949.

  Iartă-i Doamne pe cei ce nu s-au mai întors.

 3. Pt Sibereacu.

  Din ultima postare.

  Mă bucur, că am început să ne înţelegem.

 4. Pt Sibereacu.

  Mă tem , că dacă nu ne vom uni cu România, nu vre-o 20 ci nici 50 de ani nu ne va ajunge pentru a scăpa de comunişti şI de influenţa Rusiei.

  Deaceia şi adresaţi toate întrebările celor de la guvernare, de ce nu vin cu propunerea de unificare a tuturir forţelor democrate, aşa cum a u făcut-o în 2002 Snegur, Russu, Muravschi şi alţii, care debarasîndu-se de liderizm în favoarea unificării au mers la compromis, cedînd unul în faţa altuia, indiferent de poziţia fiecărui partid pe scena politică.

  Iată problema cea mai mare. Orgoliul şi aroganţa.

  Gata, noi sîntem la guvernare şi nu avem nevoie de nimeni.

  Unul deja a plecat de pe arena politică. Unul se mai zbate între baros şi nicovală.

  Dacă nu va înţelege la timp ,î-l aşteaptă aceiaşi soartă.

  Aşa că nu PNL se face de vină că nu putem scăpa de influenţa Rusiei, ci cei ce sînt astăzi la guvernare.

  Deaceia şi critica PNL poate uneori neplăcută î-i atinge pe cei ce vă sînt simpatici.

  Păi mai bine din timp de-i criticat, decît pe urmă să regretăm.

  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE.

 5. Pt Sibereacu.

  Nu vă supăraţi de întrebare.

  De ce totuşi vă numiţi ” Sibereacul”, aveţi ceva comun cu Siberia, cu Rusia.

  Poate vă numiţi cumva ” Ardeleanul” sau ” Valahul”, că fiind aşa un antirusist nu prea sună ” Sibereacul, mai ales că sîntem, la 70 de ani de la primele deportări, şi pseudonimul Dstră trezeşte sentimente de ură şi frică celora ce au fost deportaţi în Siberia.

 6. ASTAZI, Tarile Baltice comemoreaza 70 de ani de la deportarile groaznice ce au avut loc in timpul ocupatiei sovietice.

  БАЛТИЯ.

  Страны Балтии сегодня вспоминают 70-летие Страшного Лета русской оккупации

  Сегодня в странах Балтии отмечается 70 годовщина июньской депортации 1941 года. В Литве, Латвии и Эстонии проходят различные мероприятия, приуроченные к этой скорбной дате.

  На площади Вабадузе в Таллинне этой ночью установили использовавшийся для депортаций людей скотный вагон, а также грузовик GAZ AAA. Рядом с вагоном стоят динамики, из которых доносится детский плач и крики людей.

  Во вторник, в День скорби и надежды, Литва отмечает 70-ую годовщину массовых ссылок жителей страны. По всей стране проходят мероприятия, приуроченные к этой скорбной дате. В июне 1941 года из Литвы в Сибирь и на дальний Восток было депортировано около 30 000 человек.

  В Сейме состоится торжественное заседание и другие мероприятия, посвященное памяти защиты свободы и великих утрат.

  На мероприятии в Сейме выступили спикер Сейма Ирена Дегутене, викарий Вильнюсского кафедрального собора Саулюс Бужаускас, член Сейма Вида Мария Чигрейене, академик, историк Антанас Тила, член Сейма Видмантас Жемялис, член Еврейской общины Литвы, председатель Союза бывших узников гетто и концентрационных лагерей Тобиас Яфет, участник «Миссии – Сибирь» 2010-го года Паулюс Межялис.

  На мероприятие были приглашены президент Даля Грибаускайте, экс-президент Валдас Адамкус, европарламентарий Витаутас Ландсбергис, сигнатары, ссыльные, политзаключенные, диссиденты, представители Саюдиса, общественных организаций, послы иностранных государств, другие гости.

  Приглашены и представители молодежи – участники «Миссия – Сибирь» этого года, учащиеся, получившие поощрительные призы в конкурсе «История борьбы за свободу и утрат Литвы», организованном Центром исследования геноцида и сопротивления жителей Литвы.

  На железнодорожных вокзалах в Вильнюсе, Аникщай, Кедайняй, Рокишкиса, Рудишкес и Шилуте во вторник были открыты памятные доски, у мемориала возле железнодорожной станции Новой Вильни состоялось памятное мероприятие.

  В память о жертвах в Вильнюсском кафедральном соборе прошла Св. Месса, а в Литовском национальном театре оперы и балета прозвучит Requiem Видмантаса Бартулиса – «За свободу погибших».

  13–15 июня 1941 года более 30 000 человек были принудительно высланы из Литвы, среди них – много женщин, детей и стариков.

  Первая массовая депортация гражданского населения Литвы началась 14 июня 1941 года в Сибирь и на Дальний Восток.

  В интервью Литовскому радио известный историк Арунас Бубнис указал, что начавшиеся 70 лет назад массовые ссылки стали болезненным и неожиданным ударом для Литвы.

  «Это были первые такие массовые ссылки, когда за один-два дня были задержаны и высланы за тысячи километров тысячи людей», – сказал в интервью Бубнис. Он подчеркнул, что прежде всего русская оккупационная власть начала ссылать интеллигенцию.

  «Такого не было за всю историю Литвы. Удар был направлен против элиты литовского общества и интеллигенции, и этот удар был болезненным. Тем более, что никто его не ожидал», – отметил историк.

  14 июня 1941 года русские начали первые массовые ссылки жителей Литвы. Ссылки, в еще большем масштабе, продолжались и после Второй мировой войны.

  70 лет назад, 14 июня 1941 года, в Латвии начались массовые депортации, которые проводились по приказу русских главарей. Тысячи жителей латышей были высланы русскими в Сибирь, сотни человек были ими расстреляны.

  Цель депортаций заключалась в освобождении территории Латвии от «общественно опасных элементов» и «врагов народа». 14 июня из страны было выслано 15 425 человек, в том числе 3751 ребенок в возрасте до 16 лет. Мужчины были отделены от семей и отправлены в ГУЛАГ (где многие были приговорены к расстрелу). В целом к расстрелу были приговорены 690 человек, часть из которых умерли в тюрьмах до их убийства русскими. В целом в русском ГУЛАГе умерло более 3400 граждан Латвии.

  Под репрессии попали политики и государственные деятели, обеспеченные жители страны, сотрудники полиции, офицеры, сельские жители, которые состояли в организации айзсаргов. Женщин, детей и пожилых людей вывозили в качестве «членов семей врагов народа».

  14 июня в Латвии отмечается День памяти жертв коммунистического геноцида. Согласно действующему законодательству, на зданиях вывешены государственные флаги с траурными лентами. Президент страны Валдис Затлерс, премьер Валдис Домбровскис, а также депутаты Сейма возложили цветы к памятнику Свободы. Памятные мероприятия прошли по всей стране.

  Напомним, что 9 мая кровавые русские устроили на государственном уровне их страны Шабаш 5/9, на котором прославляли и шумно радовались совершенным ими кровавым злодеяниям в отношении балтийских и других народов.

 7. Dupa publicarea acestui articol PG si MAI nu s-au sesizat. In schimb Curtea de Apel restabileste in functii politistii criminali.
  De ce? Raspunsul este in acest articol. E mult gunoi in jur. Nu se mai respira.

 8. Încă odată despre criminalitatea instituționalizată din Moldova
  publicat de Alex Cozer la 14 Iunie 2011 • 10:31 • 202 afișări

  0

  Materialul celor de la Organized Crime and Corruption Reporting Project, despre asasinarea lui Igor Țurcan și întreaga rețea criminală din jurul său, ar fi trebuit să producă adevărate explozii în mass-media moldovenească. Un asemenea material, de un profesionalism neîntlnit pentru jurnalismul de pe malurile Bâcului, ar fi trebuit să creeze zile multe de dezbateri pe marginea sa. În studiourile de televiziune ar fi trebuit invitați Ministrul de Interne, șeful CCCEC, Procurorul General, Prim-ministrul sau chiar Președintele statului. Ce-i drept, Marian Ilici Lupu a fost prezent într-un studio de televiziune, dar acolo s-a discutat mai mult de trilurile păsărelelor decât de criminalitatea instituționalizată din Republica Moldova.

  Și nu este pentru prima dată când mi se creează impresia că jurnaliștii din Republica Moldova, pe lângă faptul că sunt foarte slabi și foarte fricoși(îmi asum epitetele) mai sunt și foarte înfumurați. Pentru că în loc să ia o lecție ce la autorii acestei investigații, să o discute în editorialele lor sau la talk-show-urile de maximă audiență, ei au trecut-o pe linie moartă, parcă fiind rușinați de mediocritatea lor crasă în raport cu ce a realizat OCCPR. Aseară, la talk-show-uri s-a discutat despre geopolitică, la alt post de televiziune două cucoane cu aere de politicieni s-au certat în troleibuz precum la ușa cortului, iar la al 3-lea, Marian Lupu ne ținea în cacofonii despre importanța unei relații bune cu ”cel mai strategic vecin al nostru, Rusia”.

  Cu siguranță nu sunt mai importante aberațiile lui Gurău și Cernei asupra unui subiect consumat demult, discursurile filosofice au unor așa ziși analiști politici despre măreața geopolitică sau cele peste 60 de minute de discurs ale lui Lupu, în care, ca de obicei, nu a spus nimic, decât demascarea unei scheme criminale, al cărui fir dacă va fi continuat, cu siguranță s-ar ajunge foarte departe. Cu toate acestea, jurnaliștii moldoveni se complac în mediocritatea cu care ne-au obișnuit deja, și preferă să abordeze subiecte care le sunt la îndemână și care nu i-ar supăra pe criminalii care conduc instituții importante în stat.

  Din păcate, investigația celor de la Organized Crime and Corruption Reporting Project va fi trecută pe linie moartă, iar peste câteva zile nu va mai discuta nimeni despre ea. La mijloc sunt interese mult prea mari, sunt în pericol capete prea importante și nu este în interesul nimănui de la guvernare ca aceste scheme să fie demascate până la capăt, iar criminalii din spatele lor să ajungă acolo unde le e locul.

  Se va întâmpla mai mult ca sigur la fel ca în cazul Chișinău-Gaz, de o amploare mai mică decât acesta, dar în urma căruia au ajuns după gratii o amărâtă de contabilă și-un bișnițar de la Piața Centrală, deși aici erau implicate persoane importante: procurori, judecători, polițiști, funcționari de stat, etc. În cazul lui Țurcan, în cel mai fericit caz, va fi încarcerat vreun amărât care va spune că avea o datorie de 10 mii de euro la victimă și a hotărât să-l elimine.

  Asta este, trăim în Republica Moldova, adică într-un mare rahat. Iar mulți dintre noi acceptă cu seninătate acest lucru.

  http://www.alexcozer.com

 9. Bun articol de Alex Cozer.
  Si acum comparati despre ce si cine scriu „jurnalistii” aserviti puterii si partidelor.

 10. Patriciu(A.Marin)

  Suntem nevoiţi astăzi să susţinem pe Chirtoacă la primărie, nu de aceea că ar fi cel mai bun,ci de aceea că e răul mai puţin periculos.
  În perioada aprilie-iulie 2009,am aflat de la secretara directoarei la serviciul la care mă aflam,sub promisiunea că riscă aşi pierde serviciul,dacă află şefa ei că mi-a spus despre asta,şi anume că directorii au obligaţiunea de a raporta despre persoanele care critică guvernarea,ce anume concret spun aceste persoane, şi, au şi sarcina de a se debarasa de la serviciu de aceste persoane. A spus că e un ordin secret pentru instituţiile de învăţămînt.
  Reeşind din comportamentul directoarei,am înţeles că a pornit conştiincios sa-şi îndeplinească misiunnea primită de de la partidul comuniştilor.
  Aşa că,în concluzie,se poate de constat că sub regimul hoţilor de la democraţi se permite o mai mare libertate de exprimare şi transparenţă faţă de regimul hoţilor de la comunişti,adică posibilităţi de a schimba starea de fapt e mai favorabilă sub regimul democraţilor decît sub regimul comuniştilor,astfel ca membru PNL vă declar: Suntem nevoiţi să votăm CHirtoacă,altfel poate fi şi mai rău.

 11. furnica spune:
  14 iunie 2011, la 18:06

  Încă odată despre criminalitatea instituționalizată din Moldova
  publicat de Alex Cozer la 14 Iunie 2011 • 10:31 • 202 afișări

  …Și nu este pentru prima dată când mi se creează impresia că jurnaliștii din Republica Moldova, pe lângă faptul că sunt foarte slabi și foarte fricoși(îmi asum epitetele) mai sunt și foarte înfumurați. …

  Nu aşi spune Dle furnica , că jurnaliştii sînt aşa de fricoşi.

  De cîteva zile sînt de veghe cu ochii pe liceele din RM, la care sînt îndreptate toate forţele inclusiv cele de combatere a corupţiei, ca nu cumva vre-un absolvent să scoată de undeva vre-o fiţuică şi să copie examenul, că nu de alta în pericol este puîă viaţa şi sănătatea întregului popor din RM.

  Mai mult ca atît se osganizează emisiuni întregi de cîteva ore, cu invitaţia ministrului educaţiei şi a reprezentanţilor CCCEC, la care se aduc şi exemple , cum pedagogii au luat mită de tocmai 300 lei, iar la alt liceu au fost descoperite materialele de copiere, care trebuiau să ajungă pe banca elevului. Act de terorizm nu şagă.

  Chiar şi acum în direct la Publica TV se vorbeşte despre necesitetea instalării camerelor de luat vederi.

  Toată ţara numai despre fraudele la bac vorbeşte.

  Au uitat toţi de alegeri, de 7 aprilie, de heroina, de ţigări, ş.a.m.d.

  O singură idee le-aşi sugera-o jurnaliştilor noştri.

  Înainte de a le oferi cuvîntul celor ce s-au pornit cu toată armata împotriva copiilor , să le pună întrebarea cu mîna pe biblie:

  Ei, cei ce au pornit lupta împotriva copiilor, nici odată în veaţă nu au copiat? La şcoală, la BAC, la universitate …. Sînt aşa de cinstiţi, şi curaţi în faţa lui Dumnezeu,în faţa celor copii, care după 12 ani de studii, unii cu pantalonii cîrpiţi din cauza că guvernanţii nu lea-u asigurat o copilărie decentă, alţii mai bogaţi material, dar în lipsa supraveghierii părinteşti din cauza că guvernanţii nu lea.u asigurat părinţilor locuri de muncă în ţară , au ajuns aşa cum au ajuns, iar guvernanţii în loc să se lupte cu sărăcia, cu corupţia, cu banditizmul îşi îndreaptă impotenţa împotriva copiilor, acţiunile cărora nu crează un pericol social mai grav, decît cel de contrabandă cu ţigări, decît cel de contrabandă cu carne, peşte ş.a.

  Iată s-au început ştirile la Publiva TV şi tot cu ştirile de la BAC.

  Aşa că nu dorm jurnaliştii noştri Dle furnica.

  Şi guvernul nostru doarme în linişte, că mass media are ocupaţie.

  Aşa că toţi sînt ocupaţi şi la toţi li-i GHINI.
  În afară de copii şi pedagogi, care tremură de frica.

 12. MISCARI RAPIDE PE TABLA DE SHAH.

  In Pribaltica sunt manevre militare …

  In Marea Neagra a intrat o corabie militara SUA…

  Brusc, Ambasadorul SUA in Kiev a declarat ca Ucraina poate deveni membru NATO…

  CE SE INTAMPLA IN JURUL NOSTRU???

  …..

  КИЕВ. Посол США: Украина может стать членом НАТО

  Посол США на Украине Джон Теффт вновь дал понять, что Украина может стать членом НАТО, несмотря на решение парламента о внеблоковом статусе бывшей советской республики.

  »Руководители НАТО согласились углублять и развивать партнерства альянса. Это, конечно, включает партнерство НАТО с Украиной… Руководители НАТО подтвердили, что двери альянса остаются открытыми для европейских демократий, таких как Украина, что отвечают критериям членства в НАТО и готовы взять на себя обязательства и ответственность, которые предусматривает членство… НАТО имеет целью продолжать развивать свое партнерство с Украиной в рамках Комиссии Украина — НАТО, принимая во внимание евро-атлантические устремления и ориентацию Украины”, — говорится в тексте выступления Теффта, опубликованном на сайте посольства.

  Дипломат обратил внимание, что Украина продолжает выполнять ежегодные программы — своеобразный план действий по интеграции страны в альянс. Выполнение таких программ началось еще при Викторе Ющенко и не отменено при Викторе Януковиче.

  »Независимо от решения Украины не добиваться формального членства в НАТО, закрепленного прошлогодним решением Верховной Рады про внеблоковый статус Украины, ежегодная национальная программа Украины может быть чрезвычайно полезным документом в направлении украинских военной, политической и экономической реформ”, –

 13. КИШИНАУ. Молдова присоединилась к военным учениям Украины и НАТО

  Время публикации: Сегодня в 17:54

  Командующий сухопутными войсками Республики Молдова, бригадный генерал Игорь Кутие прибыл на украинский полигон »Широкий лан” для ознакомления с ходом учений Sea Breeze 2011, проходящих в Одесской области под эгидой блока НАТО.

  Как передает <>, генерал ознакомился с размещением молдавского контингента, составленного из военнослужащих 22 миротворческого батальона и батальона специального назначения »Фулджер”, а также основными фазами проходящих учений.

  »Теоретический опыт, который мы аккумулируем внутри нашей страны мы можем усовершенствовать на международных учениях. Это шанс увидеть все, что есть нового, более прогрессивного и применить у нас – в Национальной армии”, — сказал он.

  Игорь Кутие встретился с военными представителями Алжира, Германии, США, Украины и других стран и принял личное участие в учениях по патрулированию, конвоированию, работе контрольно-пропускных пунктов, эвакуации раненых.

  Молдавский контингент был вписан в одно подразделение с украинскими, американскими и македонскими солдатами, пишет ИА Moldnews.

 14. ЛИТВА.

  Войска НАТО развернули крупнейшие маневры военной игры «Янтарная надежда»

  Время публикации: 13 июня 2011 г., 18:11

  Крупнейшие в 2011 году в Литве маневры НАТО «Янтарная надежда» с участием 2,2 тысяч военнослужащих из 9 стран начались сегодня на полигоне Пабраде, который станет главной площадкой военных игр.

  «За время, прошедшее с 1995 года, когда стали проводиться эти маневры, значительно повысился уровень и численный состав «Янтарной надежды», что говорит о важности учений для региональной безопасности, для альянса и стран-партнеров», — отметила на церемонии открытия глава минобороны Литвы Раса Юкнявичене.

  Она обратила также внимание на то, что для наблюдения за ходом учений были приглашены представители всех соседних стран. «Это является важной составляющей наших усилий по увеличению прозрачности и укреплению взаимного доверия», — заявила военный министр.

  Для участия в маневрах, которые состоят из сухопутной и морской фаз, свои подразделения или представителей делегировали семь членов Североатлантического альянса — Канада, Латвия, Литва, Норвегия, Польша, США, Эстония и партнеры НАТО — Грузия и Финляндия. В учениях также примут участие представители литовского и международного Красного Креста. Наблюдателей на учения направили Азербайджан, Армения, Беларусь, Казахстан, Молдова и Украина.

  Маневры состоят из двух этапов. С 13 по 18 июня пройдут тренировки антикризисных операций и их штабное планирование, с 19 по 23 июня — масштабные учения по сценарию, основанному на опыте антитеррористических и антикризисных действий альянса в Афганистане, Ираке и Сомали. Перед участниками ставится задача повышения уровня взаимодействия членов НАТО и участников программы «Партнерство ради мира» при осуществлении совместных антикризисных операций.

  Литва последний раз была организатором маневров НАТО «Янтарная надежда» в 2007 году.

 15. ВАРШАВА. Польша обустраивает у себя американских военных
  Время публикации: 13 июня 2011 г., 17:59

  Министр обороны Польши Богдан Клих и посол США Ли Фейнстейн подписали в Варшаве соглашение о присутствии в Польше американских военнослужащих, которые будут обслуживать самолеты, прибывающие в Польшу на ротационной основе для проведения учений, сообщает РИА Новости со ссылкой на польские телеканалы.

 16. Dl M.Morteanu – 1.”De ce totuşi vă numiţi ” Sibereacul”,… pseudonimul Dstră trezeşte sentimente de ură şi frică celora ce au fost deportaţi în Siberia.”
  2. „Cu toate acestea PNL-ştii nu-şi doresc revenirea comuniştilor nici la guvernare şi nici să preia capitala RM.”
  3. „copiii mei sînt precis că vor vota Chirtoacă.”
  – 1. – Deportaţii îşi amintesc de bine despre sibereci, care i-au ajutat pe deportaţi acolo la momentul sosirei în Siberia. Sentiment de ură deportaţii au faţă de politica Rusiei, de comuniştii lui Lenin cu „secera şi ciocanu” şi acei neocomunişti care duc aceiaş politică ca şi a Rusiei, a comuniştilor atunci şi în zilile de astăzi
  -2. – Dar dacă s-a „bătut” în Chirtoacă şi PL şi mai deloc în Dodon şi comunişti
  2.1. Chirtoacă şi PL sunt mai corupţi ca Dodon cu comuniştii lui Voronin? Cine sunt milionerii şi miliarderii în Euro? Cine sunt „agenţii” polticii Rusiei?
  2.2. Micşorînd votanţii lui Chirtoacă oare nu s-a favorizat Dodon şi comuniştii în CMC?
  -3. – E bine. Poate că şi copii vă vor spune despre efectul propagandei politice asupra conştientului. Repet – vă doresc sănătate şi vă gîndiţi dacă corect s-a făcut că a-ţi contrebuit la demoralizarea alegătorilor proChirtoacă

  Dl A.Marin „Suntem nevoiţi să votăm CHirtoacă, altfel poate fi şi mai rău.”
  – citiţi p. -3. –

  Poate că Dstră şi întradevăr sunteţi anticomunişti şi proromâni, dar prin atacurile antiChirtoacă a-ţi favorizat comuniştii în CMC şi pe Dodon, micşorînd votanţii proChirtoacă
  Dar aveţi tot dreptul să duceţi politica care o socotiţi corectă şi să fiţi din aceiaş parte a baricadei lupte politice cu comuniştii
  Şi totuşi e bucuros că măcar în ultimul ceas v-aţi hotărît nu de votat comunistul Dodon
  Vă doresc sănătate!

 17. Siberiacul spune:
  14 iunie 2011, la 21:09

  Şi totuşi e bucuros că măcar în ultimul ceas v-aţi hotărît nu de votat comunistul Dodon.

  Dle Sibereacul. eu din 1991 nu votez comuniştii.

  şi nici PNL de la fondare nu votează comuniştii.

  Şi nici V.Pavlicenco nu votează comuniştii, şi nici la 4 aprilie 2005 nul-a votat pe Voronin la funcţia de preşedinte al ţării, fiindcă este comunist.

  Dar iată Filat, diacov, Buliga, Serebreanu, Roşca, Clipii, secăreanu, Cubreacov au votat un comunist la 4 aprilie 2005, contrar acordului semnat în faţa noastră de nevotare a unui comunist la funcţia de preşedinte.

  Numai V.Pavlicenco şi Urecheanu nu l-au votat pe Voronin.

  La unele dezbateri cu Ghirtoacă şi Filat, Chirtoacă a declarat, că probabil şi el l-ar fi votat pe Voronin dacă era în situaţia dată , propunînd modelul personal cum trebuia votat Voronin.

  Aşa că fiţi atent, şi nu încercaţi să lipiţi actul trădării celor care au acvut demnitate şi nu au votat nici odată comuniştii.

  Apropo, cel care a trădat odată, poate trăda şi a doua oară.

  Cei cu demnitate nici odată nu vor trăda.

  Dar şi nici nu vor tăcea, cînd cineva dă prin gropi.

  Mergi pe calea cea dreaptă cu capul sus şi nimeni nu te va potecni.

  Şi nici Pavlicenco şi nici PNL-ştii nu şi-ai agăţat panglica Sf. Gheorghe de 9 mai. , cum a făcut-o Chirtoacă.

  Şi ce propuneţi, să tăcem?

  http://www.basarabeni.ro/stiri/social/dorin-chirtoaca-face-sa-se-int-209/

 18. Pt Sibereacul.

  Apropo. Aşi încercat să dialogaţi pe blogul lui Filat?

  Ce va răspuns?

 19. Pt Sibereacul.

  În ce priveşte atacurile la Chirtoacă.

  Probabuil vă referiţi la acel contract de 11 mii a pieţii de flori prelungit de Chirtoacă şi criticat de reprezentantul PNL.

  Să lăsăm politica într-o parte.

  Şi totuşi cum credeţi Dstră, e normal ca o piaţă de flori să achite arenda pe an numai 11 mii de lei?

  Şi la noi au încercat primarul să vîndă piaţa orăşenescă cu 100000 lei, 7 mii euro, piaţa care costă cel puţin 500 mii euro., însă consiliul a respins proiectul de decizie, eu fiind în calitate de preşedinte al comisiei juridice, care a dat aviz negativ proiectului.

  Şi cum să comentăm , dacă cei ce au vrut să vîndă piaţa cu un preţ mizer erau democraţi, iar împotriva am fost tot o parte de democraţi, eu PNL-ist şi comuniştii.

  Pe cine în acest caz să-i critici, pe comuniştii care s-au împotrivit vinderii pieţii orăşeneşti, sau pe cei care au pus piaţa în vînzare şi în rezultat au pierdut alegerile la primar şi în consilil orăşenesc din primul tur.

  Antreprenorii au susţinut comunuiştii , care le-au apărat piaţa, pe care liberal democraţii au vrut să o vîndă.

  Ăsta-i adevărul, deşi eu nu mi.am dorit revenirea comuniştilşor la conducerea oraşului, însă ei şi-au făcut-o cu mîna proprie.

  Aşa şi în Chişinău.

  Cum credeţi, cei tineri care au fost maltrataţi la 7 aprilie , l-au votat pe Chirtoacă, văzîndu-l cu panglica Sf.Gheorghe la piept?

 20. S-au început ştirile orelor 23 la Publica TV.

  Ghiciţi care e cel mai important eveniment al zilei.

  Corect. Iarăşi s-a început cu BAC-ul. Toată ziua numai de BAC se vorbeşte.

  Tot poporul RM de dimineaţă pînă seara aud una şi aceiaşi.

  S-au anulat lucrările la BAC. Au fost depistate sute de mobile , fiind retrase de la elevi ca arma cu care se pregătea actul de terorizm în timpul BAC-ui.

  Guvernul v-a acorda surse suplimentare pentru a contracara fraudele de la BAC, în scopul căruia vor fi instalate cameri de luat vederi, preşedinţii vor fi excluşi, pedagogii sancţionaţi , elevilor anulate lucrările.

  Gata fraţilor. Mîne vom trăi mai bine . S-a început lupta cu corupţia nu şagă.

  Lăsăm într-o parte 7 aprilie, devastarea edificiilor, heroina, ţigările, carnea peştele şi ne apucăm cu toţii de copii din licee.

  Să ştie ei, că noi copiind am devenit guvernatori, da mai mult nu se poate. Gata. Că nu de alta şi ei vor copia şi ne vor lua locurile.

  Interesant, da aceşti copii, care deja au 18 ani, vor vota reprezentantul forţelor democratice, care au trimis şi centru anticorupţie, şi televiziunea pentru a fi cu ochii pe ei în timpul examenului, apoi mai şi anulîndu-le lucrările.

 21. Dlui M.Morteanu
  Credeam că în ultimul ceas a-ţi îmţeles. V-a legaţi de mărunţişuri şi bateţi tot în acei în care bate politica Rusiei şi comuniştii, dar comunişrtii, neocomuniştii şi-au făcut milioane şi miliarde de Euro, pentru că aşa numiţii „anticomuniştii şi proromânii cu „mînele curate” şi „luptătorii contra mafiei”” sunt din aceiaş parte a baricadei lupte politice decesive.
  A striga că lupţi pentru Unirea cu România şi a contrebui la revenirea comuniştilor la putere, luptînd împotriva lui Chirtoacă – deci ajutîndul pe Dodon cu Voronin, înseamnă a nu gîndi sau a fi în două căruţe
  Dacă a-l atăcaţi pe Chirtoacă din pricina panglicei, atunci votaţi-l pe Dodon să mai „prihvatizeze” cu consilierii comunişti pieţile de flori.(Împotriva susnumitei arende au fost PL cu D.Chirtoacă) şi încă cîte 4 ha de teren pe Ciocîrlia, ş.a.. Şi voi a-ţi contrebuit ca consilierii comunişti să fie majoritari. MOLODEŢ!
  D.Chirtoacă cu M Ghimpu au mişcat lucrurile din loc arătînd filmul despre 7 aprilie cum este ucis V.Boboc. Dar aşa justiţie avem. O vreme Roşca a fost „şeful” de la Parlament pe justiţie, aceiaş justiţie a rămas. Dl Ghimpu a spus „AIE o să avem, dar de dreptate v-om mai vedea” pentru că sunt doar 13 deputaţi PL
  Repet – votaţi pentru cine doriţi, dar cu nimica nu Vă deosebiţi de Roşca, şi Dstră a-ţi pus umărul la revenirea lui Voronin cu Dodon la putere să fure ca în codru şi să organizeze teroarea.
  Luaţi-vă de mînă cu Roşca, Voronin, Kuzmin, poate vine şi Putin şi jucaţi Hora Unirii în caz că D.Chirtoacă, duşmanul Vostru, pierde şi cîştigă Dodon.
  Fiecare popor are aşa Guvern dupa cum el merită!
  Cu Voi este totul înţeles
  Rămîneţi sănătoşi, degeabă mai pierd timpul eu cu Voi şi Voi cu mine

 22. Pt Sibereacul.

  Noi cu nimeni nu pierdem timpul.

  Dstră dacă pierdeţi timpul cu noi, de ce întraţi pe acest blog.

  V-am sugerat ideia să întraţi pe alte bloguri ale liderilor democratici şi tot în aşa mod democratic să dialogaţi, cum o faceţi pe blogul li Pavlicenco.

  În ce priveşte Roşca, ceva aţi încurcat.

  Asta Filat cu buliga şi cu Diacov s-au luat de mînă cu Roşca şi l-au votat pe Voronin la 4 aprilie 2005. De Lupu nici nu mai spun, că el şi aşa era comunist. Aşa că nu noi l-am readus pe Voronin la putere după cum afirmaţi Dstră.

  Iar la 5 iunie nu PNL ci PD cu Godea au luat procentele lui Chirtoacă, toţi fiind membrii AIE.

  Ei se mănîncă între ei, da de vină e PNL cu 0.2 procente.

  Staţi prost cu matematica, sau vă faceţi într-o urecghe.

  Faptul că Ghimpu a arătat filmul cu 7 aprilie este salutar.

  Şi mai departe?

  Cine poartă vina masacrului din 7 aprilie. Toate structurile de stat sînt în mîna democraţilor.

  Cine le încurcă să spună adevărul?

  Sînteţi foarte slab Dle Sibereacul, aşa că păstraţivă pseudonimul.

  Asta vă face faţă.

 23. Dl Morteanu,
  buna dimineata.

  „Nu aşi spune Dle furnica , că jurnaliştii sînt aşa de fricoşi.”–personal cunosc jurnalisti deloc fricosi,dar ăsta este doar unul dintre atitea.Cunosc mai putin fricosi,care isi camufleaza frica in ipocrizie, si in sfirsit de tot fricosi,care nu ai ce discuta cu ei.Astea din urma ,spre marele nostru regret, sunt foarte multi.Cu totii ne-am convins si am vazut cum toti jurnalistii ling dosul palmei cuiva. Nu e de mirare,isi pastreaza locul de munca,nu?

  „Iată s-au început ştirile la Publiva TV şi tot cu ştirile de la BAC.”–sunt de acord,ca elevii si profesorii nu merita atentia asta atit de exagerata ,acum la sfirsit de an si mai ales in perioada examenelor de BAC.Ministerul Educatiei actioneaza mai degraba, din considerentele ca in societate se vorbeste foarte mult despre copiere la examene ,despre mita s.a.Ca sa astupe gura lumii,ministerul baga CCCEC in scoli si licee.E o farsa cit se poate de adevarata,caci pina la urma tot societatea va fi de vina,ca spune minciuni.Tronsonul asta dintre societate si politica functionarilor e prea mare ca sa fie credibila.

  In invatamint sunt intr-adeavr probleme mari,insa ele nu se afla in elev si profesor,aici va dau dreptate,problemele sunt depistate in timpul evaluarilor intreprinse de catre cei de la DGRI si de catre cei de la Minister,cind fac controale prin scoli si licee si care nu fac publice aceste probleme.De ce?Fiindca o maina spala pe alta.

  Iata doar un mic fragment din informatia de evaluare a unor institutii de invatamint,semnata de Valentin Crudu:

  „2.2 Activitatea institutiilor de invatamint preuniversitar
  Au fost evaluate 28 institutii preuniversitare de invatamint din orasul Cahul.Activitatea institutiior este proiectata strategic si annual;consiliul profesoral ,cel administrativ si cel al elevilor sunt functionale;documentele examinate(planul managerial ,procesele verbale,notele informative)reflecta la nivel general,practicile existente de organizare a activitatilor la nivel de institutie de invatamint si comunitate.
  Proiectele manageriale anuale la LT “I.Voda”Cahul director Chiciuc Constantin,LT “N.Iorga”s.Burlacu director Nichiforeac Natalia,Scoala Internat Crihana Veche,director Bogdan Ana,Gimnaziul “A.I. Cuza”s.Rosu director Mititelu Petru,nu contin o analiza complexa si comparative a organizarii procesului educational pentru anii precedent,care ar oferi concluzii in baza carora sa fie trasate obiectivele si necesitatile de dezvoltare a untatii scolare;contin date inutile(de exemplu –lista elevilor,la indicatiile DGRI Cahul ),continua sa fie folosite formulari invechite atit la proiectarea activitilor cit si la continutul ordinelor.”

  Intimplator am citit aceasta informatie,de regula orice miscare a Ministerului Educatiei este afisata pe site,aceasta informatie circula ca un „spion”pe net.De ce oare?Neafisarea acestei informatii pe site Ministerului Educatiei pe cine protejeaza?Sau chiar se doreste cu adevarat o schimbare in invatamint?????Cu cine se va face schimbarea?Cu invechitii din acest fragment?

 24. Dle M.Morteanu – dar ce aşa tare vă interesează doar numai mumele al meu de pe acest blog!? Fiţi liniştit, KGB al ştie
  Felicitări – Buşilă (PPCD) a declarat la Publika că nu a-l va susţine pe Chirtoacă. Care este concluzia – pe cine al vă susţine „anticomuniştii şi proromânii” lui Roşca?
  Va fi „hora unirii a aşa zişilor „anticomunişti şi prormâni”” pe 20 iunie?
  Dle M.Morteanu cînd vor pleca şi copii Dstră peste hotare şi ve-ţi rămînea singur la bătrîneţe, atunci vă ve-ţi aduce aminte de rezultatul activităţii de manipulare a cetăţenilor şi că a-ţi fost pe baricada luptei politice din partea propagandei Rusiei şi a comuniştilor.
  Cît nu-i tîrziu gîndiţi-vă cu cine sunteţi pe baricada luptei politice
  Vremea le pune pe toate la loc
  Sănătate

 25. Pt Siberacul.
  Aşa şi nu mi-aţi răspuns, ce v-a răspuns Filat ?

  În privinţa hora Uniri, vom trăi şi vom vedea.

  Noi deja am văzut o Horă a Unirii la 4 aprilie 2005, cînd Roşca +Filat+diacov+Buliga+Serebreanu+Lupu l-au votat pe Voronin şi s-a primit hora trădării.

  În ce priveşte declaraţiile PPCD pe noi nu ne priveşte.

  PNL nu a declarat că nu-l votează peChirtoacă.

  Din împotrivă.

  V.Pavlicenco s-a adresat electoratului să nu voteze PCRM.

  Probabl Dle Sibereacul aţi dormit rău pe o ureche.

  Şi nu încercaţi să jucaţi rolul lui Nina Gonţa, care înaintea alegerilor parlamentare juca exact jocul pe care î-l jucaţi Dstră acum.

  La sigur după ce vă faceţi misiunea de a o ataca pe Pavlicenco, după 19 inie o să dispăreţi de pe blog, tot aşa cum nu s-a ,mai arătat Nina Gonţa, după ce şi-afăcut misiunea.

 26. Dle M.Mortanu
  1. Despre „comsomoliştii” lui Lucinschii şi Voronin – Filat, Diacov, Lupu… eu m-am exprimat anterior. Ei măcar s-au dezis de colaborare cu comuniştii, ce nu a făcut Roşca.
  2. PNL, inclusiv şi Dstră, a fost din aceiaş parte a baricadei lupte politice cu propaganda Rusiei, a comuniştilor şi a lui Roşca
  3. Oare nu a-ţi observat că nu mă mai adresez către Dna Pavlicenco. Situaţia este înţeleasă. Dstră parcă mai gîndiţi şi nu cred că şi Dstră jucaţi pe două fronturi
  4. Şi către Dstră la fel mai mult nu mă mai adresez (tot cam de multişor tot spun aceasta, dar speram că sunteţi în vîrstă şi o să mai gîndiţi că nu este bine să fii pe baricada luptei politice cu propaganda Rusiei, a comuniştilor şi a lui Roşca)
  5. Mai consultaţi-vă cu copii să vă spună ei că şi Dstră într-o măsură orecare a-ţi demoralizat forţile anticomuniste şi contrebuit în victoria comuniştilor ăn CMC. Văd că nu regretaţi.
  6. Repet , dacă cîştigă Dodon , atunci pe republică şi comuniştii cîştigă, şi atunci copii Dstră pleacă peste hotare. Cînd veţi rămînea la bătrîneţe cu copii peste hotare (acuma mulţi în vîrstă ce au votat agrarienii, Lucinschii, comuniştii sunt fără copii aproape) vă veţi amenti de vorbele mele şi de faptele Dtale
  7. Dacă strigi că eşti „pentru Unirea cu România” dar baţi în aceia care merg tot în aceiaş direcţie (chiar dacă nu-ţi place cărarea lor) şi eşti pe baricada luptei politice cu cei cu secera şi ciocanul atunci aceşte sau sunt plătiţi să facă acest lucru, sau nu gîndesc
  8. Nu ştiu cine este Dna N.Gonţa, dar cred că şi ea a înţeles că nu are rost să mai comunice cu persoanele care sunt plătite sau nu gîndesc
  9. Poate ne v-om întîlni pe la mitinguri, adunări. Dacă v-oi afla că sunteţi acolo mă apropii şi vorbim mai detailat
  10 Faceţi un experement – copii Dstră să citească
  ce aţi scris pe blog şi forumiştii ce v-au răspuns şi să ascultaţi părerea lor
  11. Sănătate. La revedere

 27. Dle M. Morteanu
  1. Totuş trag speranţă că sunteţi sincer şi gîndiţi
  2. N-am putut să nu revin (chiar dacă am scris că nu mai apar pe acest blog) pentru a atrage atenţia că şi personalităţi de vază a RM, cum ar fi N.Dabija, N.Botgros, E.Doga şi alţii a-l susţin pe Dorin Chirtoacă. Eu la cine trebuie să mă orientez – la acei care au fost pe baricada luptei politice cu comuniştii, Rusia, Roşca sau la personalităţile de vază a RM?
  3. V-au întunecat minţile cu ideile că Chirtoacă are neajunsuri. Da, are ca toţi muritorii. Eu am mai multe. Poate Dta cu echipa Dnei sunteţi ideali!? Dar Chirtoacă chiar dacă a lucrat în condiţii foarte grele din cauza Voronin-Grecianîi-Dodon are rezultate foarte bune şi cu adevărat este proromân şi anticomunist
  4. Cu aceasta cu adevărat termin să îmi mai exprim părerile pe acest blog, pentru că pe acest este un scop concret ascuns, şi să nu credeţ că pentru românism şi ca anticomunism
  5. Dacă a da Domnul ne vom întîlni şi vom mai vorbi. N-aş vra să Vă supăraţi pe mine. Vă doresc sănătate indiferent ce v-aţi face mai departe, cum ve-ţi gîndi. La revedere

 28. Siberiacul spune:
  15 iunie 2011, la 18:06

  …că şi Dstră într-o măsură orecare a-ţi demoralizat forţile anticomuniste şi contrebuit în victoria comuniştilor ăn CMC….

  Cu cît mai mult conversezi cu Dstră , cu atît mai mult mă conving că într-adevăr sînteţi o persoană angajată de a trîmbiţa una şi bună lovind cu gust în unionişti

  Nu aveţi probabil altă misiune.

  Uitaţivă ce prostii Dstră scriţi mai sus.

  Dacă citiţi mai atent postările anterioare ale mele , trebuia să înţelegeţi, că eu nu pot influenţa la rezultatul din Chişinău, din simplu motiv că locuesc la 130 Km. de Chişinău.

  Eu Pînă în ptrezent, un singur consilier liberal în consiliul orăşenesc m-am luptat şi cu comuniştii majoritari din consiliu

  Acum am pierdut alegerile, unul din motive fiind mesajul nostru de UNIRE cu ROMÂNIA.

  Într-un sat de ruşi am avut şi un primar, care apierdut şi ea alegerile, comuniştii făcînd propagandă, că dacă votaţi reprezentanţii PNL ne vom uni cu România.

  Primăriţa a fost menţionată anul acesta cu menţiunea celui mai performant primar din raion, care în trei sate din comună în 4 ani afăcut mai mult decît ceilalţi primari în 20 de ani, cîştigînd 7 proiecte de milioane de lei, proiecte scrise personal de primar.

  Chiar şi Oponenţilor politici din conducerea raionului le pare rău că Doamna Valentina nu a trecut în turul doi neajungîndu-i 39 voturi.

  S-a votat nu persoana ci apartenenţa politică.

  Toţi au tras la turta lor, deşi din start toţi erau convinşi, că Valentina birue din primul tur.

  Comuniştii au votat secera şi ciocanu, verzii Stejarul, dar cel mai mult a încurcat PL-ul, care nici ei nu au trecut , dar nici noi.

  Ce , acum să dau vina pe PL-ul , că din propria aroganţă i-a readus pe comunişti la conducerea comunei, care cocoţîndu-se la conducere nimeni nu i-a putut birui în afară de PNL în 2007.

  Problema nu e că PNL nu atrecut în turul doi, ci în faptul că comuna apierdut un primar, care dja a început lucrările de aprovizionare cu apă în toate trei sate a comunei, în S. Burghelea s-a construit un pod aşteptat de 20 de ani, la apă deja se montează contoarele, În s.Doltu s-a cîştigat proiectul cu apa , s-a adunat contribuţia, Şcoala fost reparată, în s. Işcălău s-au început lucrările de aprovizionare cu apă, proiect tot cîştigat personal de primar, s-au început lucrările de reparaţie a Casei de cultură deja care se risipea după conducerea comunistă, proiect de 1.5 MLN lei cîştigat tot de primăriţă.

  Toţi se întreabă , da ce va fi cu proiectele mai departe.

  Toţi au vrut-o pe Valentina primar, însă au votat aşa cum le-au cerut partidele, pentru a rupe voturi în crearea imajinii partidului.

  Şi de ce?

  Fiindcă după ce Valentina a venit la primărie pe lista PNL, avînd şi rezultate, toate formaţiunile politice au încercat, şi nu numai, da chiar o intimidau să părăsească PNL-ul şi să treacă la ei, că ei sînt la guvernare şi ea va fi ajutată.

  Şi PL-ul, şi PLDM-ul, şi PD-ul şi AMN-ul cîn d mai era , toţi o amenonţau că dacă nu treci la noi, nu vei avea succes.

  Şi iată rezultatu.

  Toate formaţiunile de dreapta au luptat împotriva ei fiindcă-i de la PNL.

  Şi în rezultat au cîştigat comuniştii.

  Aşa e în toată ŢARA Dle sibereacu,

  Şi vă rog să nu-i faceţi pe PL-şti nevinaia ovecica.

  Ţara asta nu-i numai Chişinăul.

  Da revenirea comuniştilor în multe raioane se datorează anume partidelor de la guvernare, care au mers cu sloganul.

  Cine nu-i cu noi , e împotriva noastră,

  Sam ni ham i drugomu ni dam.

  asta a fost politica partidelor de la guvernare.

  Da eu nu trîmbiţesc de dimineaţă pînă seara, că Valentina a pierdut din cauza PL-ui, fiindcă nu ea şi nici PNL nu a pierdut, CI AU PIERDUT CETĂŢENII COMUNEI IŞCĂLĂU, CARE DE FRICĂ SĂ SE UNEASCĂ CU ROMÂNIA AU PIERDUT UN PRIMAR CARE NU A MAI AVUT COMUNA IŞCĂLĂU.

  Aşa că staţi liniştit la Chişinău , că Chişinăul va avea un primar cel mai destoinic, numai sincer să spun, vă compătimesc că Chişinăul nu poate găsi cu adevărat un gospodar, un adevărat administrator al Chişinăului, şi-i nevoit să participe la circul politic , care are loc în ultimele săptămâni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *