Cazul „Turcan” sau Ce se intimpla, de fapt, in statul-problema?

Igor Țurcan, spulberat de explozia unei mașini-capcană în Chișinău

http://www.adevarul.ro/moldova/actualitate/EXCLUSIV_-Ministerul_moldovean_al_Crimei_Organizate-_sau_ce_a_precedat_asasinarea_afaceristului_Igor_Turcan-spulberat_de_explozia_unei_masini-capcana_in_Chisinau_0_497950563.html

Moartea afaceristului moldovean Igor Țurcan, spulberat marți în explozia unei mașini-capcană, în centrul Chișinăului, dezvăluie o lume în care crima organizată şi instituţiile care ar trebui să lupte împotriva ei colaborează strâns în statul aflat la graniţa de est a Uniunii Europene. Asasinatul, investigat de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), developează o realitate unde poliţişti şi criminali fac afaceri împreună şi unde politicul este doar o platforă pentru activităţi ilegale ce duc la crime violente.

Igor Turcan a fost unul dintre reprezentantii acestei lumi: pe scena publică, victima asasinatului era consultant politic, șef de federație sportivă și afacerist cu ochelari auriți și îmbrăcat la patru ace, în spatele cortinei însa, același Țurcan se mișca printre milioane de euro și afaceri subterane cu țigări, printre criminali condamnați, șefi din Poliție, interlopi periculoși și ofițeri de informații. Bomba detonată la distanță, plasată într-un automobil Lada cu numere rusești furat din Ucraina, completează un puzzle de conexiuni pe care OCCRP le-a investigat în Moldova şi le-a pus cap la cap.

Conflictul. Plângeri penale de 40.000 de euro

Cu 50 de zile înainte de atentatul din Chișinău, pe 19 aprilie, soția lui Igor Țurcan deschide un dosar civil la Judecătoria raionului Criuleni. Aproape concomitent, femeia înregistrează și o plângere penală la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC). Juridic, acțiunile Rodicăi Cobzari-Țurcan se contopesc pentru că ambele privesc aceeași faptă și sunt îndreptate împotriva aceleiași firme: Bulgartabac Group MB SRL. Ca parte civilă, soția lui Țurcan revendică o datorie de 650.000 de lei moldovenești (40.000 de euro) de la această companie. În prima instanță, Țurcan are câștig de cauză, dar Bulgartabac Group MB a atacat decizia la Curtea de Apel. Asta se întâmpla în mai. Turcan a făcut afaceri cu această firmă în care OCCRP a descoperit prezenţa unor oameni de afaceri cu trecut criminal sau cu legături cu serviciile de informaţii sau Poliţia din Republica Moldova.

Criuleni. Fabrica de fum

În marginea orașului Criuleni, cu 200 de metri înainte de granița militarizată dintre Moldova și republica separatistă Transnistria, funcționează o fabrică de țigări. O hală mare albastră, câteva containere de transport și ghereta unui portar care bea votcă e tot ce se vede prin plasa de oțel a gardului. Restul reiese din documente: fabrica aparține Bulgartabac Group MB SRL- companie înființată în aprilie 2009.

Oficial, acționarul majoritar (90%) al firmei este generalul (r) Igor Ștefan Ursachi din Serviciul de Informații și Securitate (SIS) – contraspionajul moldovenesc. Ursachi a activat în Subdiviziunea cu Destinație Specială Antiteroristă «Alfa» a SIS, de unde a ieșit în rezervă, retrăgându-se în afaceri și la conducerea unei organizații a veteranilor din Serviciu.

Acționarul minoritar (10%) al Bulgartabac Group MB este bulgar. Îl cheamă Manolov Chavdar Krastev și mai deține o companie în Sofia de intermedieri alimentare.

FOTO: Bulgartabac Group. Extras de la Camera Înregistrării de Stat

Director al firmei Bulgartabac Group MB este Iurie Ştefan Lungu – un fost ofițer de poliție care a lucrat în Departamentul pentru Combaterea Crimei Organizate și a Corupției. Asta până în octombrie 2002, când Lungu a fost condamnat la 20 de închisoare, fiind unul dintre cei care l-au asasinat pe Valeriu Rotari, zis „Zelionîi” – un așa numit „Vor v zakone” („hoț în lege”). Astfel se numesc șefii grupărilor criminale din fostul spatiu sovietic care urmează modelul de organizare piramidală al mafiei ruse. Împreună cu alți doi interlopi moldoveni, frații Vitalie și Pavel Levința, Iurie Lungu a comis crimele la comanda lui Popovici Gâlca Petru zis „Micu” – primul „hoț în lege” dovedit în Moldova care, la acea vreme, își lichida rivalii („Zelionîi”, „Jeca”) și care se află încă în pușcărie. Spre deosebire de Iurie Lungu și de frații Levința, eliberați în 2008, înainte de termen, pentru „comportament pozitiv”.

Cu Lungu, Ursachi și Krastev a făcut afaceri Igor Țurcan, ucis marți în Chișinău. Ilustrativ e faptul că în momentul înființării, compania Bulgartabac Group MB SRL și-a declarat sediul social la aceeaşi adresă ca firma familiei Ţurcan, Seita Tobacco Co SRL (fosta East Consulting Company): Chişinău, str.Lazo Serghei, 21, o zonă centrală a capitalei moldovene. Ulterior, Bulgartabac și-a mutat cartierul general la Criuleni. În tot acest timp, Seita Tobacco Co, al cărei acționar principal (50%) este Rodica Cobzari-Țurcan, a rămas în afaceri de consultanță și furnizări cu fabrica de țigări de la Criuleni, administrată de Iurie Lungu. Tovărășia însă a celor trei din Bulgartabac cu familia Țurcan se termină brusc, în aprilie a.c., când certurile pe bani culminează în acuzații penale și un dosar civil aflat pe masa judecătorilor.

O lună și jumătate mai târziu, la nici 24 de ore de la decesul lui Igor Țurcan, Iurie Lungu urma să împartă o bancă într-un parc, alături de un vechi „coleg din Poliţie”.

Chişinău. Întâlnirea din parcul Bucuriei

Parcul este situat chiar în fața sediului central al Direcției de Combatere a Crimei Organizate (DCCO), din strada Bucuriei, Chișinău.„Colegul” cel vechi al lui Iurie Lungu este locotenent-colonelul de Poliție, Alexandru Pînzari – actual șef adjunct al Secției de Contracarare a Grupărilor Criminale din cadrul DCCO și fost director-adjunct al DCCO.

Miercuri, în jurul orei 13, Pînzari și Lungu au petrecut aproximativ un sfert de oră împreună, pe o bancă, discutând pe un ton scăzut, într-o atmosferă relaxată. Scena a fost surprinsă de reporterii OCCRP aflați în proximitate. Contactat telefonic de catre OCCRP, după un scurt moment de ezitare, lt. col. Alexandru Pînzari a confirmat întâlnirea neoficială cu directorul fabricii de țigări din Criuleni: „Da,….ne-am întâlnit. Eu am fost coleg la Academia de Poliție cu Iurie Lungu, așa cum am fost și cu Igor Țurcan… Apoi, l-am predat colegilor de la Direcția de fraude care aveau misiunea să verifice activitatea economică a fabricii în cauză (de la Criuleni – n.r.). (…) Nu, nu vă pot spune dacă le-a furnizat vreo informație, nu sunt la curent cu ancheta. Da, eu l-am întâlnit pe Lungu în legătură cu acest caz, cu moartea lui Țurcan. Era angajat la decedat care avea ceva plângeri cu el și eu l-am chemat și i-am zis: <uite, mergem la colegii de la investigarea fraudelor ca ei să-ți pună întrebări>?…”

Acestea fiind zise de lt. col. Alexandru Pînzari, râmâne totuși neclar la ce „verificări economice” s-a referit acesta sau unde l-ar fi „predat pe Lungu”, atât timp cât și unul și altul au plecat în direcții diferite: ofițerul spre sediul Poliției, iar interlopul spre o mașină înmatriculată în Chișinău.

Mai limpede e că în afacerile suspecte cu țigări din Moldova – un punct important pe harta internațională a contrabandei cu tutun, – sunt implicați foști polițiști specializați în crimă organizată care, la rândul lor, sunt conectați, prin cumetrii și afinătăți, la șefi actuali ai Poliției. În acest carusel, Igor Țurcan, și el fost absolvent al Academiei de Poliție, avea legături de afaceri cu mulți dintre colegii săi. O parte dintre ele s-au sudat în 2005, în orasul Orhei, în inima Republicii Moldova.

Orhei. Contrabanda Ţurcanilor

Pe 7 noiembrie 2005, Igor Țurcan se asociază cu ucraineanul Igor Martyniuk în firma International Tobaccco SRL. Compania opera fabrica de țigări din Orhei – apărută tot în acea perioadă. În schemă, a fost cooptat și maiorul Oleg Gheorghe Țurcan – fost șef adjunct al Direcției de Combatere a Crimei Organizate din Departamentul Serviciiilor Operative. Cu un an înainte, în 2004, Oleg Țurcan ieșise șifonat din aparatul Poliției prin ordinul ministrului de Interne, după ce fusese acuzat oficial de complicitate și protecție acordată unei puternice grupări de contrabandiști („Căciulă”), dar și de obstrucționarea anchetelor din acel caz.

Deși au același nume de familie, Igor și Oleg n-au fost rude, ci doar amici din aceeași promoție a Academiei de Poliție, împreună cu lt.col. Pînzari, interlopul Iurie Lungu și alți funcțioanari influenți care închid cercul investigat de OCCRP.

FOTO: Fabrica de tigari din Orhei

Din start, fabrica din Orhei intră puternic pe piață, iar producția devine a doua din Moldova, după cea a întreprinderii de stat. Diferența dintre cele două este ca la stat marfa e controlată mai riguros, în timp ce la Orhei contrabanda începe să înflorească. Asta o spune chiar un comunicat CCCEC (Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei) din iulie 2007: „Pe teritoriul fabricii de producere a ţigărilor din Orhei, ce aparţine Î.M. „Internaţional Tobacco” SRL, pe lângă ţigaretele produse de această fabrică în mod legal (Focus, Prefect, Wind – n.r.), (…) au fost depistate şi ridicate: 400.000 de ţigarete cu filtru fără inscripţia denumirii producătorului şi 850.000 ţigarete de marcă „Regal” şi „Super King’s”, produse conform inscripţiei pe pachete în Marea Britanie şi nemarcate cu timbre de accize. (…)”.

Între timp, despre dosarul penal deschis de CCCEC nu s-a mai aflat nimic, iar fabrica din Orhei a funcționat bine-mersi cu cei doi Țurcani plus ucraineanul partener. Numai că, de-a lungul timpului, între cei doi moldoveni, au survenit tot felul de neînțelegeri financiare. Conflictul s-a acutizat, iar Oleg a reușit să-l scoată pe Igor încet din afacere. În prezent, compania International Tobacco SRL, pe care funcționează fabrica de țigări din Orhei, este controlată (92%) de Oleg Țurcan, iar asociat minoritar a rămas ucraineanul Martyniuk. (facsimil Internationa Tobacco)

Tot Oleg figurează oficial ca administrator al firmei. El este finul de cununie al altui Țurcan, și mai controversat: Ion Serghei Țurcan, actualul șef al Brigăzii de Poliţie cu Destinaţie Specială „Fulger” (trupele de intervenție, <mascații> moldoveni -n.r.), fost șef al Departamentului de Servicii Operative. Și acest din urmă Țurcan, polițist cu ștate vechi, ar fi fost implicat în activități de contrabandă, potrivit documentelor obținute de OCCRP din Minsterul de Interne moldovenesc.

Contrabandă şi asasinate la comandă

Conflictul dintre cei doi foști polițiști, Oleg și Igor, a avut consecințe cu efecte imediate pe piața țigărilor din Moldova. Scos din afacerea de la Orhei, Igor Țurcan își mută interesele la Criuleni, unde apare noua fabrică, în 2009 – cu ofițerul (r) SIS, interlopul și bulgarul în acte. Astfel, Bulgartabac Group (Criuleni) intră rapid în concurență cu International Tobbaco (Orhei), cele două fabrici de țigări devenind cele mai prolifice entități private în domeniu din republică.

Pentru mulți dintre ofițerii de Poliție moldoveni de la Crima Organizată, fabrica de la Criuleni e însă un fel de subiect tabu. Vorbesc în șoaptă despre asta, în locuri ferite de întâlnire la marginea Chișinăului sau pe Internet – acolo unde comunicațiile ar fi mai greu de monitorizat decât pe telefoanele lor mobile. Încet, un aparat tăcut se pune în mișcare cu polițiști, procurori, funcționari de la Fisc și din Ministerul Justiției, acționând discret, pe lângă funcție, dar încercând să denunțe public influența crimei organizate. Investigând afacerile cu țigări din Moldova, OCCRP a intrat în contact cu mulți dintre aceștia, chiar înaintea morți lui Igor Țurcan.

Triplul asasinat

Astfel, au apărut informațiile, încă nedovedite judiciar, care leagă apariția fabricii din Criuleni de un triplu asasinat comis la sfârșitul anului 2000 în raionul Ialoveni, Moldova. Victimele, Ilie Buruiană, Mihai Guzun şi Andrei Plămădeală, trei afaceriști moldoveni, au fost răpiți, torturați și executați cu automate Kalaşnikov. Cadavrele lor incinerate au fost îngropate într-o pădure. Acolo au zăcut aproape zece ani. Abia în 2009, cei trei au fost dezgropați și identificați de Poliție.

Poliţiştii au deshumat cadavrele a trei oameni de afaceri, asasinaţi în anul 2000

VIDEO (Continuare)

Ce s-a stabilit judiciar

Escadronul de asasini a fost condus de interlopul Robert Gîrleanu care a acționat împreună cu Serghei Banaru, Vitalie Vîrtos şi Dumitru Nicolae Catruc. Acesta din urmă a fost prins de ofițerii Secției de Servicii Operative din cadrul DCCO, condusă de lt.col. Alexandru Jizdan și de adjunctul Alexandru Pânzari – șeful Secției de Contracarare a Grupărilor Criminale. Catruc și-a recunoscut vina, a descris în detaliu tripla crimă și i-a turnat pe toți, inclusiv pe cel care ar fi comandat-o: Ion Anton Druță, zis „Pisateli” – un alt moldovean certat cu legea.

La scurt timp, filmul operativ în care Catruc face mărturisirea, adică proba-cheie, a dispărut chiar din dosarul poliției, ceea ce le-a permis lui „Pisateli” și Robert Gîrleanu să se plimbe nestingheriți prin România și Moldova. Filmul însă reapare brusc în 2010 la dosarul incomplet aflat pe masa procurorului Denis Rotaru din Ialoveni. Acesta îi pune pe toți, oficial, sub învinuire pentru tripla crimă printr-o ordonanță obținută de OCCRP. Acum, dosarul e pe rolul Judectoriei Ialoveni, dar Druță și Gîrleanu, principalii acuzați, se ascund în România, după ce, în prealabil, au reușit să obțină cetățenie. Primul e rezident la Iași, celalalt locuiește în București. Ambii sunt locotenenții lui Ion Gușan, zis „Patron” – un alt „hoț în lege” moldovean care, la rândul lui, face afaceri prin România.

Culmea este că Robert Gîrleanu, cel care i-a ciuruit efectiv pe cei trei afaceriști moldoveni, a fost reținut în noiembrie 2010, în România, de procurorii DIICOT. Anchetatorii au stabilit că Gîrleanu e liderul unei grupări de contrabandiști cu ţigări după ce depistaseră într-o hală a unei firme din Urziceni, judeţul Ialomiţa, 1339 de baxuri de ţigări de diferite mărci provenind din Moldova şi Ucraina. Taxele vamale aferente capturii depășeau suma de un milion de euro. În prezent, Robert Gîrleanu se află în libertate.

Ce nu s-a dovedit judiciar

Mai mulți ofițeri de poliție moldoveni din cadrul DCCO susțin că dispariția filmului cu interogatoriul lui Catruc a fost plătită cu 150.000 de euro. Cu o parte din acești bani s-a înființat fabrica de țigări din Criuleni care funcționează pe firma Bulgartabac Group MB – administrată de fostul polițist Iurie Lungu, condamnat pentru alte asasinate la comandă.

Alexandru Jizdan: „Jur pe epoleții mei, nu am nicio legătură”

Contactat de OCCRP, lt.col Alexandru Jizdan, șeful Direcţiei Servicii Operative din care a dipărut controversatul film, susține că nu are nicio legătură cu toate acestea. Îi redăm declarația integral: „De ce nu-l întrebați pe Igor Ursache (patronul din acte al fabricii de Criuleni). El este fost ofițer SIS. Nu sunt banii interlopilor. Eu cunos cine-i acest Ion Druță -«Pisateli». N-are treabă el cu fabrica. El trăiește în Iași acum. Ăștia, Druță și Gârleanu, au legături cu traficul de țigări în România. Eu jur pe epoleții mei că n-am legătură cu asta. Am fost acuzat de-a lungul timpului de trafic de heroină, de contrabandă, de câte și mai câte. Sunt multe zvonuri, dar nimic nu-i adevărat. Da, îi cunosc pe toți. Am fost colegi la Academie și în Poliție, cu Pînzari, Igor Țurcan (asasinat mați în Chișinău – n.r.), Oleg și Lungu. Eu vă spun așa: Oleg Țurcan (directorul fabricii din Orhei, fost polițist acuzat de contrabandă – n.r.) este în relații ostile cu Iurie Lungu (directorul fabricii din Criuleni, fost polițist condamnat pentru crimă-n.r.). Și Igor cu Oleg erau certați de la afacerea cu fabrica din Orhei. Eu sunt în relații bune cu Oleg, eram și cu Igor, dar nu vă lăsați manipulat. Cineva are interesul… Știu că cineva vorbește despre mine că am tangență cu lucrurile astea, cu alde «Patron», prostii….Da, Patron are clubul Bamboo în Constanţa, parcă. NU avem noi treabă. La câți ofițeri SIS și polițiști erau lângă Igor Țurcan, nu puteți să ne acuzați pe noi…”

Șefii Poliției, acuzați de contrabandă încă din 2004

Autobuzele aparținând firmei „A. Căciula”, care asigurau transportul în comun pe ruta Odessa-Chișinău, încărcate cu marfuri de contrabandă au fost reținute de polițiști în 2004. Ulterior, Ministerul de Interne (MAI) a stabilit că, chiar sub protectia Directiei de Combatere a Crimei Organizate din Republica Moldova, au fost introduse, din Ucraina în Moldova, mărfuri de uz casnic, tehnică audio şi video, vestimentație, articole de parfumerie şi alimente prin Vama Hirbovăț și „protejate” pe teritoriul Republicii Moldova de escorte ale serviciului de patrulă şi santinelă al acestui punct vamal. Documentele semnate de ministru impun sancţionarea disciplinară a trei şefi din DCCO și Direcția Servicii Operative Alexandru Jizdan, Oleg Gheorghe Turcan şi Ion Serghei Țurcan.

De dirijarea întregii rețele de contrabandiști se ocupa un fost inspector de poliţie din Criuleni, Ion Știrbu, aflat în post până în 1994, exact perioada în care Ion Serghei Ţurcan era şeful Politiei criminale a acelui comisariat. De protecția „din umbră” a mărfurilor se ocupau doi înalti funcționari ai Poliției: adjunctul Direcţiei de Combatere a crimei organizate, maiorul de poliţie Oleg Gheorghe Ţurcan, și şeful Secției de Documentare şi Supraveghere a Organizaţiilor Criminale, maiorul de poliţie Alexandru Efim Jizdan.

În cazul în care vreunul dintre autobuzele de contrabandă ar fi fost reținut, cei doi solicitau, prin amenințări transmise de subalternii lor, eliberarea acestora. De altfel, în documentele obținute de OCCRP se precizează că, la momentul reținerii, șeful Directiei Operative, colonelul de politie Ion Turcan, a intervenit în ancheta organelor de control. Pentru încalcarea legilor privind combaterea corupției si protecționismului, Alexandru Efim Jizdan a fost propus pentru sancţiuni disciplinare, dar el a solicitat să fie eliberat din funcţie în octombrie 2004. Situaţia s-a repetat în cazul maiorului Oleg Gheorghe Ţurcan, în timp ce colonelul Ioan Sergiu Ţurcan a fost trecut în rezerva şi pus la dispoziţia MAI pentru cercetări.

Anterior, aceiași Alexandru Jizdan și Oleg Gheorghe Țurcanu, împreună cu Alexandru Pînzari, au fost sancționați disciplinar pentru obstrucționarea unui alt dosar grav de corupție: cazul „Gemenii-Maidan”. Toți cei cei amintiți mai sus ocupă, în prezent, funcții înalte în Poliția moldoveană, conducând direcții de compbatere a crimei organizate. Singura excepție este Oleg Țurcan care atunci a ieșit din sistem ca să facă afaceri cu țigări la Orhei.

Alexandru Jizdan confirmă documentele, dar susține că în 2004 s-a făcut o greșeală: „Da, m-au băgat și pe mine acolo. Ion Știrbu (coordonatorul rețelei „Căciulă” – n.r.) era o persoană care se afla sub protecție oficială, sub protecția statului. Deci, îl apăram noi. Pretextul pentru care au vrut să mă elibereze pe mine din Ministerul de Interne a fost legat de faptul că Știrbu m-a sunat pentru că avea probleme cu niș”e persoane mascate. Așa, am fost eu acuzat că îl tutelez. Dar în instanța de judecată, eu i-am făcut praf. Am câștigat procesuț”, a declarat lt.col. Alexandru Jizdan.

El răspunde simplu și atunci când e întrebat de ce, în situația în care nu se simțea vinovat, și-a dat atunci demisia, evitând astfel sancțiunile: „M-au rugat atunci colegii și prietenii mei să-mi dau demisia ca să nu aibă ei probleme, înțelegeți? Peste patru luni, m-am întors, după proces”.

Lanţul cumetriilor cu epoleți

Lanțul cumetriilor din Poliția moldovenească e complicat. Alexandru Jizdan și Alexandruu Pînzari sunt cumetrii lui Vitalie Rotaru, alt fost polițist la Crima Organizată, care acum, politican fiind, e consilierul premierului Moldovei, Vlad Filat. Vitalie Rotaru este ginerele generalului Gh. Stratulat din Serviciul de Protecție și Pază de Stat din Moldova. Jizdan și Pînzari sunt prieteni buni și cu Damir Dorin, un afacerist fost polițist. La rândul său, Damir e finul de cununie al oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc.

Oleg Țurcan, fabricantul de țigări din Orhei dat afară din Poliție, este finul de cununie al lui Ion Țurcan (și el acuzat de contrabandă) – actualul șef al Brigăzii „Fulger” din Poliția moldovenească.

Investigația fost realizată de reporterii Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP)

Preluare de pe http://www.adevarul.ro/moldova/actualitate/EXCLUSIV_-Ministerul_moldovean_al_Crimei_Organizate-_sau_ce_a_precedat_asasinarea_afaceristului_Igor_Turcan-spulberat_de_explozia_unei_masini-capcana_in_Chisinau_0_497950563.html

 

Loading Facebook Comments ...

78 Comments

Add a Comment
 1. Daaaaaaaaaaaa,si noi ii cocotam sus prin votul nostru.Sa inteleg ca politica este doar pentru asemenea persoane,nu si pentru omul constiincios.Halal politica moldoveneasca!!!!!

 2. MOLDOVENII INCA NU AU inteles CAT DE IMPORTANTA A FOST VIZITA LUI McCain.

  Moldovenii inca nu se pot elibera de mentalitatea de ROBI
  Uite ce titluri tampite sunt pe Unimedia DESPRE COMUNISTI…

  Tocmai ACUM? – CAND IERI A FOST McCain in Republica Moldova si a facut asa DECLARATII IMPORTANTE ?

  cititi, CACI PANA SI RUSII, nu mai au ce comenta la ceea ce a declarat McCain.
  ….

  12.06.2011 21:44 —

  Маккейн призвал Москву вывести войска из Приднестровья: это поможет урегулировать конфликт
  Американский сенатор-республиканец Джон Маккейн высказался за вывод российских войск из приднестровского региона.

  «Российские войска остаются в Молдавии в нарушении норм международного права. США поддерживают демократические преобразования в Молдавии, курс правительства на демократические и экономические реформы, европейскую интеграцию и урегулирование приднестровского конфликта. США поддерживают также территориальную целостность Молдавии и считают, что вывод российских войск будет способствовать процессу приднестровского урегулирования», – сказал Маккейн в воскресенье на брифинге в Кишинев по итогам визита в Молдавию.

  Он заявил о готовности поддержать в Конгрессе вопрос об отмене в отношении Молдавии действия поправки Джексона-Вэнника, подчеркнув, что «это будет способствовать развитию двусторонних отношений и сотрудничеству между двумя странами».

  Маккейн после встреч с руководством Молдавии выразил разочарование тем, что лидеры оппозиционной Партии коммунистов отказались от встречи с ним. «Я разочарован этим решением. Я хотел узнать все точки зрения относительно дальнейшего сотрудничества и развития Молдавии. Возможно, в следующий раз удастся встретиться (с коммунистами – «ИФ»)», – сказал сенатор.

  Ранее сообщалось, что Маккейн пообещал Молдавии помощь в евроинтеграции и приднестровском урегулировании. «Интерфакс»

 3. si cum ramane cu „urmele duc la moscova”, oare a citit si domnul Bogatu aceasta investigatie?

 4. Iata de ce politia nu poate descoperi cazuri rasunatoare. Cum sa descoperi aceia ce ai organizat si executat cu fostii si cu politistii in functire. Unica iesire – pe toti politistii afara si totul de la inceput cu s-a facut in Georgia. Ministru de numit o persoana care nu are nimic cu vre-un organ de forta si mai bine ar fi o doamna ca Vitalia PAVLICENO ! Dar cu regret asa ceva nu va fi in Moldova nici odata. Ministrul sosind din Georgia a spus ca varianta Gergiei nu este utila pentru Moldova. Desigur nu, pentru ca hotii vor ramane fara bani si influiente. Viitorul Moldovei e la coada vacii …….

 5. Вторая гражданская!

  А что, может быть и правда начать нам праздновать 22 июня, как раз близящееся, в качестве праздника падения — хотя бы временного — советской власти на хотя бы некоторых территориях СССР?

  Торжественно отмечать — в пику этим… медалькозвонам, сталинским недобиткам, рабам с георгиевскими ленточками, марширующим по брусчатке Красной площади каждое 9 мая;

  в пику всем ветеранам заградотрядов, всем СМЕРШевцам и политрукам — тогдашним и нынешним, — всей этой международной русско-имперско-реваншистской краснознаменной гопоте, наконец-то хоть раз получившей заслуженно по роже — недавно во Львове…

  О, как они драпали от приближающихся немцев в июне-июле 41-го, — все эти краснопузые твари, коммунисты, чекисты, исполкомовцы и сельсоветовцы!.. Только пыль стояла столбом.

  Позорное бегство до самой Москвы этой хваленой «краснознаменной и легендарной», руководимой маршалами — вчерашними сталинскими зэками с выбитыми на допросах зубами — не заслуживает ничего, кроме презрения. (Как и их последующая «победа» — горами трупов, десятью своими на одного немца…)

  Орда рабов и подонков, Пахана своего усатого, ни на что не способная… — единственное, что они могли, как оказалось, это сдаться в плен.

  Пять миллионов пленных лета 41-года, 5 миллионов рабов и ничтожеств — апофеоз позора этой сатанинской империи, который она так хотела бы заставить всех забыть!!. – не заслуживают и сегодня ни малейшей жалости и сострадания.

  Такие же, как они, краснозвездные дикари, остервенелые азиатские варвары от большевизма, только чуть помоложе, следующих призывов — бешеной лавой пронеслись через три с небольшим года по Европе, громя, круша, поганя все на своем пути, грабя и мародерствуя, изнасиловав только в Германии и Польше 2 миллиона женщин…

  Радостно праздновать их «день скорби», 22 июня, – это единственный вариант достойного и симметричного ответа на «победобесие» нынешней чекистской хунты в Кремле и ее верных холопов в Украине, Беларуси, да и везде их полно.

  Ответ на их миф о «великой победе», ставший становым хребтом, стержневым идеологическим мифом, оправдывающим само существование их империи после крушения всех прежних мифов — о «пролетариате», «классовой борьбе», «мировой революции» и т.п.

  В ответ им можно — и нужно! — отмечать 22 июня (70-летие как раз подходящий повод!) как праздник долгожданного (хотя бы временного) крушения кровавой коммунистической диктатуры и раскрепощения всех творческих сил, еще оставшихся в порабощенных народах после более чем 20-летнего ада ГУЛАГов, колхозов, массовых расстрелов и т.д. и т.п.

  Как начало Второй гражданской войны — между стремящимися к свободе русскими (власовцы, красновцы и все прочие движения такого рода) — и русскими рабами своей родимой византийщины и азиатчины, преданными холопами сталинского имперского «отечества». Торжественно отмечать хотя бы начало ее, хотя бы попытку — ибо о победе в такой войне приличным людям на 1/7 суши говорить не приходится до сих пор…

  История — не тротуар Невского проспекта, как известно. Через кровь и грязь, через страшные мучения, катаклизмы, голод и смерть Второй гражданской прокладывала себе дорогу Свобода. Свобода от большевистской московской тирании, ставшей апофеозом русского колониализма всех веков. Свобода народов и личности, — увы, так и не сбывшаяся на этих землях по сей день…

  Немцев, как известно, массово встречали везде цветами, как освободителей. А почему было, собственно, их цветами не встречать, если каждому, жившему при советах, было ясно как день: хуже уже не будет? Увы, немцы так и не распустили по-настоящему даже колхозы…

  Но именно 22 июня стало днем, когда первый шаг к своему будущему прозрению, к своей грядущей высокой (в веках!) миссии сделал генерал Власов… А уже 30 июня, сразу после поспешного бегства коммуняк, во Львове был торжественно провозглашен акт о возрождении Украинской Народной Республики 1918 года.

  Создание РОА и УПА, провозглашение УНР во Львове и республики в Локте, и еще множество и множество самых разнообразных исторических фактов такого рода — наглядно показывают, как пестра и разнообразна оказалась живая жизнь, живое творчество и самодеятельность отдельных людей и целых народов, как только с них сняли смирительную рубашку большевистского тоталитаризма и вынули кляп изо рта. (Вот так же нескончаемо пестра и разнообразна может она оказаться на этих просторах и завтра, когда рухнет чекистский московский режим со всеми своими «антиэкстремистскими» законами!)

  Не праздник того, что гитлеровцы напали, а праздник того, как коммуняки бежали в панике, теряя свои партийные билеты и груды нажитого на чужой крови скарба, — вот что такое этот праздник 22 июня!.. Да и, собственно, как может не быть праздником день, когда с самого утра вся краснозвездная авиация уже была уничтожена на аэродромах, не успев подняться в воздух, а большевистские власти городов и сел спешно собирались и драпали, оставляя в своих брошенных кабинетах лишь горы мусора?.. А что было потом — это уже вопрос второй.

  Впрочем, и дальше было не так плохо. Поджигавшую крестьянские избы в Петрищево — во имя исполнения изуверского сталинского секретного приказа № 0428 (тотально уничтожать все населенные пункты за линией фронта, не оставлять врагу) Зою Космодемьянскую простые деревенские мужики повесили, несмотря на то, что она была московская комсомолка, да еще с тайным заданием от большевистского подполья.

  И правильно сделали, что повесили! — и сделали это именно простые русские мужики, наконец-то покончившие с уходом красных со своим колхозом, а вовсе не немцы, как твердила потом 50 лет советская пропаганда. Впрочем, и по сей день еще не утихают споры, кто ее выдал и была ли вообще повешенная Космодемьянской или какой-то другой девушкой…

  Кстати, можно отметить и день 16 октября — когда в панике вся Москва, вслед за уже слинявшими комиссарами и чекистами, рвалась на восток от подступающих немцев. Когда уже все ЗНАЛИ точно, что Москва будет сдана. Ну и что же, что сдана она так и не была? Осужденного ведь можно помиловать и на эшафоте, перед самой казнью.

  Но есть такое понятие — позорящее наказание, гражданская казнь. (Как над Чернышевским — поставили к столбу и сломали над головой шпагу — в свое время.) Так вот, и 22 июня, и 16 октября стали днями предельного позора и гражданской (впрочем, не только) казни для коммунистов, днями явного, у всех на глазах, крушения их власти, — хуже им было только в августе 1991-го… Это достойно отдельного торжественного упоминания. Недаром они так лютовали — пуще прежнего — когда вернулись…

  А еще потом… Еще потом были и позорные выдачи красновских казаков и пр. Сталину, на верную смерть. И циничный дележ Европы, описанный Черчиллем в его мемуарах. И массовая отправка в ГУЛАГ бывших пленных, остарбайтеров, «перемещенных лиц», — всех, кого удалось заманить из Европы «домой». И лживый Нюрнбергский процесс, где катынские расстрелы официально «повесили» на немцев, хотя все знали правду.

  И — как высшая точка, пик абсолютного мужества, вершина самопожертвования и выход в астрал, за грань возможного в этом мире — война УПА и прибалтийских «лесных братьев» против страшной карательной машины огромной империи аж до 50-х годов. В одиночку, в окружении, без помощи и без надежды… Следующим массово взятым пиком героизма такого же запредельного уровня стало уже только в 1994-м сопротивление чеченцев ельцинской танково-бомбардировочной армаде…

  Но не все так гладко. Естественно, первые, кто будет категорически против такого праздника и такого подхода — это еврейские организации всего мира. То, что пережили во второй мировой войне евреи, есть величайшая катастрофа в истории человечества, и прощена она быть, конечно же, не может. Хотя и начался геноцид не 22 июня 1941 года, а задолго до того.

  Позиция этих организаций известна и ничего не может вызвать, кроме досады: она откровенно прорусская и во многом спекулятивная. Это, конечно, похвально — быть принципиальным и не прощать убийц своего народа. Только вот никому ни холодно, ни жарко сейчас от вашей принципиальности, ребята, если в погоне за призраком давно исчезнувшего III Рейха вы становитесь на защиту убийц других народов.

  Убийц не менее массовых, свирепых и кровожадных. Ничем другим, как только одобрением и поддержкой Холокоста кавказских народов, устроенного Сталиным в 1943–44, нельзя считать подобострастное лизание еврейскими организациями всего мира жопы Путина — нынешней плешивой реинкарнации кремлевского тирана тех лет, тоже ответственной за геноцид кавказцев.

  Хваля красную армию с ее сталиными и мехлисами за «победу над фашизмом», евреи тем самым позорно целуют жопу чудовищу еще более мерзкому — сталинскому красному фашизму, который их самих чуть не уничтожил в 1953 году…

  (И, конечно, уже полным позорищем выглядит, когда, к примеру, депутат Сейма Латвии, глава известной промосковской фракции «ЗаПЧЕЛ» — фракции русско-советских мигрантов и оккупантов, мечтающих затащить Латвию обратно под московское колониальное ярмо (вообще их не надо было в Сейм пускать!) — одновременно оказывается… главой еврейской общины Латвии!

  Ничего, кроме новых — и уже вполне обоснованных, увы! — всплесков антисемитизма такая позиция этой общины, хотя бы просто в лице ее руководителя, вызвать не может. А помножьте это на влияние не латвийской, а всемирной какой-нибудь организации, типа ВЕК…)

  Единственный вариант — это канализировать их праведный гнев в другое русло, в исторически правильное. Предтечей Холокоста был страшный Кишиневский погром 1903 года — погром на румынской территории, к тому времени уже отобранной русскими у турок, оккупированной Россией и «окормлявшейся» ее православным попьём. (Которое, кстати, и несет ответственность за большинство такого рода инцидентов наряду с полицией и «Союзом русского народа».)

  «Протоколы сионских мудрецов» тоже ведь были написаны и впервые опубликованы в России, спустя всего 2 года после Кишинева; а уж Альфред Розенберг, будущий идеолог гитлеризма и один из главных организаторов Холокоста, остзейский немец из Риги, не только был по рождению российским подданным, но и, оказавшись 1920 в Иваново, пытался вроде бы даже вступить в ВКП(б)…

  Словом, СССР и нынешняя РФ как его правопреемница полностью разделяют с гитлеровской Германией ответственность за Холокост, а вовсе не являются «спасителями» евреев. Прежде всего, конечно, потому, что это Сталин и его режим организовали приход Гитлера к власти, вырастили его, выпестовали, снабдили всем необходимым — оружием, стратегическими ресурсами,и пр. и пр. — чтобы натравить на несчастную Европу…

  И вторую мировую они развязали в 1939-м вместе — разделом Польши и совместным парадом в Бресте. И хорошо было бы все же еврейским организациям — если не на территории РФ, то хотя бы в мире — это признать открыто. Потому что это правда. А правда не терпит умолчаний.

  И сколько бы ни обнимался хасидский «главный раввин России» Берл Лазар с Путиным, сколько бы ни уверяла верхушка ФЕОР и пр. структур такого рода, что, мол, в России уже давно покончено с антисемитизмом государственным, остался только бытовой, и вообще, государством для евреев наконец-то созданы замечательные условия (ага, давно вам стекла не били в Марьиной Роще!..) — мы же помним, что в первые годы после революции в СССР тоже были для евреев условия замечательные; недаром же и сегодня антисемиты-черносотенцы так визжат!.. А вот потом…

  Тем паче, что точки разрыва этого сусального лубка, точки, где правда вылезает наружу, все-таки есть. В прошлом году МИД РФ разразился аж целым гневным «разоблачительным» заявлением в ответ на решение Федерального окружного суда Вашингтона о том, что знаменитая «библиотека Шнеерсона» принадлежит движению Хабад Любавич» и должна быть ему Россией возвращена. «Подумать только, вся дипломатия нашей великой державы бросилась на борьбу с бруклинской синагогой», — иронически комментирует заявление МИД руководитель отдела ФЕОР по связям с общественностью Борух Горин. И добавляет: «Это еще одна страница в летописи непростых отношений евреев со страной, которая каких-то 100 лет назад была родиной для большей части евреев мира».

  Вот-вот. «Непростых» — это еще мягко сказано. И пока Россия не рухнет и не перестанет существовать — она вам библиотеку Шнеерсона не отдаст, ребята, не надейтесь. Так что помочь ее поскорее закопать — и в ваших интересах тоже. К тому же, как свидетельствует множество мемуаров и документов, антисемитизм и в самой воюющей Красной Армии, и на «гражданке», и во время войны, и после нее, еще даже до начала «борьбы с космополитизмом» — уже зашкаливал.

  Характерно было то, что те — неполные еще — сведения о масштабах Холокоста, которые обрывочно становились известны советским гражданам, отнюдь не вызывали в них сочувствия к жертвам этой трагедии — ни к погибшим, ни к выжившим. Считалось то ли неприличным, то ли даже опасным упоминать именно о массовом истреблении евреев немцами, а виноватыми в нем как бы молчаливо считались… сами евреи! То есть, если отвлечься от сегодняшнего грома салютов и рябящих в глазах красных девятомайских флагов — то оказывается, что евреи выжили вопреки не только гитлеровскому рейху, но и сталинскому.

  Так что, по совести, им следовало бы если и не начать праздновать 22-е июня — то уж хотя бы перестать праздновать паскудный праздничек сталинских рабов и палачей — 9-е мая и ползать на коленях перед маразматическими сталинскими вЫтиранами, будь то в Израиле или в России. И вот тут-то оказывается, что все гораздо глубже и что выдвинуть серьезные международные претензии (компенсации за геноцид, такие же, как выплачивает Германия!) Москве — Израиль не может! Почему?

  Да потому, что, видите ли, главный враг сейчас — Иран. А против Ирана нет другого средства, кроме как ООН и ее резолюции (хотя они мало помогают…). А в совбезе ООН постоянным членом с правом вето сидит Россия. И если Израиль рыпнется против нее — Россия просто заблокирует все меры против Ирана, ей для этого и пальцем шевельнуть не потребуется, а для крохотного Израиля это — беда…

  Что же остается? Говорить правду, больше ничего, увы. Правду и только правду, какие бы «высокие» «государственные» интересы это не нарушало. И об этой проклятой стране, в которой угораздило родиться — и которой теперь, благодаря этому, может быть, удастся помочь наконец-то рухнуть и распасться на множество изначальных составляющих. И об этой войне, из которой еще коммунисты сделали фетиш — а нынешние чекисты так и вообще дубинку, чтобы ею молотить по башке всякого, кто не согласен с оккупацией русскими половины Европы и с террористическим зажимом свободы слова внутри самой России. О войне, которую они, по сути, проиграли — ибо развязывали ее ведь не для того, чтобы захватить пол-Европы, а для того, чтобы прибрать к рукам весь мир!

  И об этой нынешней ООН, ничтожной и прогнившей, давно ждущей тех, кто ее уничтожит. ООН, в которой — словно в насмешку — постоянными членами СБ с правом вето сидят Россия и Китай, а в составе всех комитетов по правам человека оказываются диктатуры типа узбекской или сирийской…

  Москва породила все это зло в мировом масштабе (вплоть до растления и проституирования ООН). Она порождает его уже много веков подряд — только зло и ничего кроме зла. Она должна быть не на положении «Нью-Йорка» в США — самого крупного, но не столичного города, — как предлагает Широпаев в проекте своего мифического «Залесья». (Слишком жирно будет, кстати, отдать под это «Залесье» весь нынешний ЦФО с явно тяготеющими к Украине Курском, Белгородом, Брянском и Воронежем).

  Она должна быть уничтожена навсегда. Взорвана, срыта и затоплена водой из канала Москва-Волга!

  Кто бы ни шел походом на это средоточие Мирового Зла — ордынскую Москву, от Ивана III до Путина — это уже само по себе можно праздновать. Неважно, кто там — Гитлер, Наполеон, кто еще. Тут даже эпидемии чумы и холеры были меньшим бедствием, нежели просто обычная, рутинная деятельность «кремлевской администрации» любых столетий.

  И вместе с 70-летием позорного драпа коммунистов и взятия 5 млн. красноармейцев в позорный плен — жаль, не успели достойно отпраздновать в этом году юбилей еще одного великого исторического события.

  А именно — 440 лет назад, в мае 1571 года, войска крымского хана Девлет-Гирея сожгли Москву!..

  Борис Стомахин

 6. Pe scurt, fumatul dauneaza grav sanatatii. Pacat de prostii care fumeaza si nu constientizeaza ca prin asta ii imbogatesc pe unii enorm, dar nu si pe ei insisi. Daca prostia ar durea…

 7. O măsură economică care ţine de voinţa politică este mărirea taxelor şi accizelor la fabricarea de ţigări şi mărirea preţului de vânzare la nivelul celui european.Este o măsură ce elimină contrabanda şi aduce bani mai mulţi la bugetul statului.Deocamdată din datele statistice se observă că ţigările reprezintă motorul economiei basarabene şi pentru că nu există altceva să le înlocuiască,clasa politică închide ochii la fărădelegile comise, câştigul material fiind substanţial.

 8. cred că guvernanţii actuali şi-au pus în calcul invadarea pieţei interne de produse din tutun ucrainiene,prin contrabandă desigur,în cazul în care majorează preţurile la producţia internă.Este greu să se ia o decizie radicală ştiindu-se că îm RM organele abilitate ale statului de drept nu funcţionează deplin.

 9. Dna Tcaci sustine pe Dorin Chirtoaca! Dna. Pavlicenco ce asteapta? Orice vot va conta la 19 iunie, asa ca cie care au votat PNL tre sa-si dea seama in ce mizerie putem intra daca nu votam pe Dorin Chirtoaca!

 10. Vlad tu cum crezi ar trebui Dorinel sa fac un apel catre partidele extra parlamentare in sustinerea sa sausa fac intalniri ori nu se coboara asa jos.

 11. Ce mai pune la cale Garbuz:
  http://www.newsmoldova.md/pressclub/20110613/189480564.html

  (cu sprijinul aceleasi agentii de presa cu bani de la Kremlin.

 12. 1. Repet – mulţumesc Dnei V.Pavlicenco şi este BRAVO că lasă comentariile celor care nu au aceiaş poziţie ca a Dneei. (În acelaş timp socot că nu trebuie lăsate comentariile cu înjurătoturi necivilizate).
  2. Părerea mea este că în CMC majoritatea este comunistă-burgheză şi Dodon are mare procentaj e şi pricina că alegătorii anticomunişti au fost demoralizaţi împotriva lui Dorin Chirtoacă, ca rezultat au ieşit la votare mai puţin susţinători şi prin aceasta au avut de cîştigat comuniştii-burgheji cu Dodon
  3. Cu părere de rău în fruntea luptei cu D.Chirtoacă şi prin acesta favorizarea cumuniştilor au fost „anticomuniştii” (mă întreb dacă întradevăr sun anticomunişti) Dna V.Pavlicenco (PNL), Roşca cu Buşila, Corobcianu şi susţinătorul activ a lui Ig.Ţurcanu – Dl Godea.
  4. Ce (sau cît) au cîştigat „anticomuniştii”!?

 13. Ieşim toţi anticomuniştii la votare pe 19 iunie. Invităm toate persoanele de bună credinţă LA VOTARE.
  VOTĂM DORIN CHIRTOACĂ!!!

 14. Doamna Pavlicenco, ati reusit deja o performanta si, impreuna cu Severovan, care initial a fost in PNL, ati contribuit la obtinerea de catre comunisti a majoritatii in Consiliul Municipal Chisinau.

  Pe cine sustineti in turul II al alegerilor din 19 iunie pentru primaria Chisinaului? Daca nu sustineti nici un candidat, inseamna ca tacit il sustineti pe Dodon. Si atunci toate declaratiile D-stre unioniste sunt demagogie de prost gust. Inca dispuneti de timp sa va reabilitati politic.

 15. Nu va faceti probleme.,Activitatea Doamne V.P. se inscrie perfect in sarcina ei? De a pune strimbe in Miscarea de eliberare nationala a basarabenilir.De acesta tipe si tipi mai cunoastem multi…Din pacate.

 16. Sincer îmi pare rău de PNL
  Şi îninte de alegeri de pe 5 iunie mă adresam la membrii PNL cu întrebare dacă sunt de acord cu poziţia Dnei V.Pavlicenco. N-am primit răspuns.
  -Acuma membrii PNL rămîn mulţumiţi de activitatea -PNL „anticomunistă” înainte de alegerile de la 5 iunie?
  -Dnii A.Marin, M.Morteanu, Luca – sunteţi mulţumiţi de rezultatul luptei „anticomunistă”, antiGhirtoacă?

 17. Pt Vlad

  Tkaci e sora lui Ghenadie Ciobanu, deputat PLDM. Ce are de facut? Numai ca Filat lucreaza pt Dodon – scrie presa.

 18. Pt Constantin

  Trebuie sa se reabiliteze cei care fura si nu fac reforme. Eu nu am patit nimic pentru a ma reabilita. Sint curata si corecta.

 19. Pt Siberiacul

  Nu trebuie sa va para rau de PNL, ca nu ni s-a intimplat nimic. Vi s-a intimplat se pare voua, celor care ca si comunistii, vorbiti de democratie, dar procedati ca si in dictatura. Ii dati afara din serviciu pe concurentii electorali… Noi va contemplam.

  Cei numiti nu sint toti membri ai PNL, de exemmplu – eu nu stiu cine e luca, dar citesc postarile lui.

 20. Pt mihail

  De unde asa multi „tipi”? De unde PL este Miscarea de eliberare nationala a basarabenilor, care in campaniile electorale nu spun cuvintele roman si romnanesc, Romania si romanism. De unionism tacem, in general. Sa ne facem frate cu dracul sa trecem puntea si apoi sa o luam spre coruptie? asta e europenism?

 21. Dnei Pavlicenco – dar chiar îmi pare rău pentru că credeam în PNL anticomunist, dar s-a developat ca o forţă procomunistă.
  Sănătate

 22. Ma intreb daca zombies care continua sa imparta politicienii din RM in comunisti si anticomunisti au citit articolul de mai sus?
  Cred ca nu.
  Altfel aflau ca acest „stat” este unul criminal.
  Notiunea „treuca puterii” nu este ceva abstract. Este un lucru foarte palpabil si il aflam din acest articol.
  Aflam cum se fac banii. Bani f multi, patati de sange.
  Avem raspuns la intrebarea: De ce nu se fac schimbari la MAI si in Justitie.
  Aflam de ce traim in saracie.
  Puterea in RM inseamna politicul, Justitia, structurile de forta si lumea interlopa care formeaza o structura mafiota.
  Acesti falsi comunisti si falsi anticomunsti se razboiesc intre ei pentru a ajunge la acest bani grei.
  Sa aduci si sa mentii la putere acesti criminal este iresponsabil.
  Doar o populatie cu mentalitate de sclav poate sa accepte astfel de situatie.

 23. Pt Siberiacul

  Asta credeti voi ca PNL „s-a developat”. Noi nu ne asumam raspunderi pentru nimeni, deoarece nu credem in nimeni. Voi, daca puteti crede – faceti-o. Dar nu putem impune altora cu forta raspunderea pentru inactiunile altui partid.

 24. Inca o mostra a Justitiei moldovenesti:

  Poliţistul „bătăuş”, Radu Baranov, repus în funcţie.
  Poliţistul care a lovit cu piciorul un tânăr în Comisariatul de Poliţie Ungheni, Radu Baranov, a fost repus în funcţie printr-o decizie a Curţii de Apel Chişinău.
  http://www.jurnal.md/ro/news/politistul-bataus-radu-baranov-repus-in-functie-206473/

 25. – Am crezut că măcar dupa 5 iunie ceva se va schimba în poziţia Preşedintelui PNL, dar CU PĂRERE DE RĂU se duce aceiaş politică. Chiar dacă PNL a pierdut considerabil
  Oare membrii PNL, care eu socot că majoritatea sunt cu adevărat anticomunişti şi proromâni, sunt de acord că PNL practic s-a poziţionat pe baricada luptei politice din aceiaş parte cu aşa numiţii comunişti cu secera şi ciocanul care depun flori lui Lenin şi denegrîndul pe Chirtoacă a micşorat numărul votanţilor proChirtoacă şi prin acesta asigurînd biruinţa comuniştilor în CMC şi mare % pentru Dodon, fără ca D.Chirtoacă să cîştige din I tur.
  Membrilor PNL – sunteţi bucuroşi de biruinţile comuniştilor lui Voronin şi Dodon!? Care este poziţia PNL, nu doar a Dnei Pavlicenco? De ce tac acuma Dnii A.Marin, M.Morteanu!?
  – Repet ce spunea berenice din Franţa – „Mă doare sufletul” că acei cu secera şi ciocanul, partidul lui Lenin cu ajutorul la PNL se bucură de cîştig, prin iresponsabilitatea partidului PNL declarat român şi anticomunist
  -Luaţi-vă de mînă cu Roşca şi ajutaţil mai departe pe Voronin cu Dodon
  – Sănătate la toţi. Cu PNL este totul înţeles

 26. Pt. Sibereacu

  Eu stau şi mă gîndesc. Cu cîtă ură vizitatorii acestui blog întră în casa lui Pavlicenco, în scopul de a mai turna puţine zoi, aşi şterge picioarele întrînd încălţaţi în casă, şi apoi la ieşire ar mai sciupa puţin în urmă.

  A fi democrat, nu înseamnă a-i critica pe alţii, ci a găsi problema în sine, în acei pe care î-i simpatizaţi, în liderii guvernării, în acei ce sînt la volan.

  Ian gîndiţi-vă mîcar, unu nu şi-a putut apăra decretul privind ziua de 28 iunie, în schimb dansează cu fetele tinere pe la discoteci, lingîndu-i torta de pe maiou, altul depune flori în memoria ocupanţilor de ziua ocupaţiei Basarabiei de către Armata roşie, apoi mai înceracă să legalizeze minorotăţile sexuale , mergînd împotriva bisericii, după ce înregistreză şi confesia musulmană, contrar părerii poporului băştinaş şi al bisericii, al treilea înfiinţează consilii pentru a reforma justiţia în RM, numind persoane dubioase în componenţa acestui consilui.

  Şi nici unul din ei pînă în prezent nu a răspuns la întrebare:

  Cine se face vinovat de devastarea edificiilor în ziua de 7 aprilie?

  Cine se face vinovat de maltratarea copiilor, care au sperat în forţele democratice?

  Cine se face vinovat de organizarea acestui masacru şi de moartea lui Boboc la 7 aprilie?

  Poate indiferenţa şi aroganţa sînt de vină, că comuniştii revin la conducere ?

  Puteţi să nu comentaţi.

  Important este să vă gîndiţi şi să faceţi concluzii, da nu să pălăvrăgiţi verzi şi uscate pe acest blog, că tot una nimeni nu vă aude, deoarece postînd sub anonimat, Dstră automat nu existaţi.

  Orişice persoană, care se stimează pe sine, are nume, prenume, curaj, demnitate, onoare.

  Dar dacă nu ai nume, nu ai nimic.

  Aşa că Dle sibereacu nu încercaţi să daţi vina pe cineva din propria impotenţă, ci încercaţi măcar matematic să adunaţi procentul lui Buliga şi Godea, ambii membri ai AIE, şi faceţi concluzie, cine cu adevărat i-a încurcat lui Chirtoacă să birue din primul tur.

 27. RM-Republica Mafiei

 28. Mare aiureala aud de la tov. Pavlicenco! Filat lucreaza cica pt bidon, dar stiu precis ca ministrul educatiei, care e omul lui Filat, prelungeste sesiunea studentilor pana pe 18 mai ca sa ramana la Chisinau sa voteze pt Dorin Chirtoaca! Jos bolsevicii si ratatii!

 29. Pt Vlad

  Asteptam 19 iunie. Principala problema e sa ii scoateti pe oameni la vot. Mai bine mergeti din casa in casa, decit sa va pierdeti timpul pe blogul meu. Pentru ca nu as vrea dupa 19 iunie sa imi popositi iarasi aici si sa ma bateti la cap ca a pierdut Chirtoaca din cauza unei persoane – a Vitaliei Pavlicenco. Eu nu sint naiva sa cred „elogiilor” voastre ca as fi intr-atit de credibila si puternica.

  Asa ca – dupa cum a spus Chirtoaca la cimitir – e simbolic, nu? -, dind cu lopata: „la treaba!” Din casa in casa, voluntar si cu entuziasm. Sa va scoateti idolul nereformator la conducere sa ne mai bata capul patru ani cu un bradut si cu alte prostii.

 30. Mihai Morteanu scie:

  „A fi democrat, nu înseamnă a-i critica pe alţii, ci a găsi problema în sine…”

  Va referiti incluisv si la liderii PNL?

 31. P/u Dl M.Morteanu
  1. Fiţi sănătos, dar eu ştiu ce le spun în localităţi urmaşilor celor care conştient sau inconştient au fost cu comuniştii la deportări, foametea organizată, distrugerea bisericilor. Ştiu ce spun despre Roşca. V-aţi gîndit ce v-or spune despre PNL, despre Dstră?
  2. Practic aţi fost din aceiaş parte a baricadei lupte politice cu propaganda Rusiei, a comuniştilor, a NIT, a lui Voronin şi Dodon – deci aţi fost cu comuniştii. E înţeles – nu regretaţi.
  3. Dl Ghimpu a spus „AIE o să avem, dar de dreptate v-om mai vedea.” PLDM şi PD n-au susţinut Decretele Dlui Ghimpu (inclusiv şi de condamnarea comunismului) şi alte demersuri – inclusiv cu 7 aprilie. În AIE mai sunt şi aşa „anticomunişti”, partide ca şi „anticomuniştul” PNL
  4. E normal ca pe blog cititorii să-şi expună diferite idei. Repet – aici Dna Pavlicenco este BRAVO! Eu n-am intrat în casa cuiva şi nu-mi „şterg picioarele”. Eu îmi expun părerile pe blogul deschis pentru forum pe tema care mă doare – anticomunismul. De 20 ani tot avem „anticomunişti”
  5. Rămîneţi sănătoşi. „Hora Unirii” o jucau pcrm cu „anticomunistul şi proromânul” ppcd, acuma a intrat în „Hora UNIRI procomuniste” şi „anticomunistul şi proromânul” PNL.
  6. Eu sunt cetăţean simplu, nu-s ideal. PL cu Ghimpu au greşelile lor şi nu sunt ideali – dar sunt unicul partid cu adevărat anticomunist, dovedit prin lupta politică. PNL este ideal? Credeam că şi PNL este anticomunist, dar cu părere de rău PNL s-a plasat din aceiaş parte a baricadei cu Voronin şi Dodon, şi cu Roşca
  7. Repet – credeam că măcar dupa 5 iunie se va veni la normalitate. M-am greşit. Rămîneţi sănătoşi. N-am avut scopul să-mi „şterg piciorele” de cineva, PNL dupa programul său îmi era aproape de suflet. M-am greşit. Nu vă supăraţi. Dacă nu regretaţi şi vă place situaţia de poziţionare a PNL pe baricada luptei politice – istoria o să judece.
  8. Nu vă mai deranj. Speram că se va înţelege că forţile anticomuniste nu trebuie să se atace, cu atăt mai mult să nu fie pe aceiaş poziţie cu Voronin şi Dodon, şi cu Roşca
  9. Rămîneţi sănătoşi
  10. VOTĂM DORIN CHIRTOACĂ!!!

 32. Rusii imperialisti si comunistii – TOTI – sunt egali intr-o oarecare masura cu criminalul Budanov, generalui armatei ruse care a rapit in Cecenia o eleva pe care a omorat-o… iar apoi peste ani cineva l-a impuscat mortal…

  la inmormantarea lui Budanov, unii rusi ziceau ca, de fapt, ei „INTR-O OARECARE MASURA TOTI AU CEVA DIN DUHUL LUI BUDANOV”

  ??!!!!!

  CITITI ARTICOLUL DE MAI JOS>:

  Мы все – немножко будановы

  Буданова похоронили с воинскими почестями, под салют и военный оркестр министерства обороны. На отпевании и похоронах присутствовало более тысячи человек и Жириновский, который говорил слова до тех пор, пока его не остановили.

  Салют и военный оркестр были незаконны, потому как Буданов лишён приговором суда звания и орденов. Но за деньги сейчас можно заказать что угодно и кого угодно. Даже военный оркестр министерства обороны. Хоть себе, хоть кому-то ещё.

  Были бы деньги.

  Все знают кто такой Юрий Буданов. Это он в 2000-м году похитил и убил чеченскую школьницу Эльзу Кунгаеву. Потом в 2003 году его судили и приговорили к 10 годам лишения свободы. Потом досрочно отпустили. А 10 июня 2011 года его застрелили в центре Москвы.

  Кто-то говорит: собаке собачья смерть.

  Кто говорит: лучший русский, икона русского воинства.

  Никто не говорит, что он не виновен. Просто большинство, если судить по Интернету, считает, что он герой, потому что похитил и убил чеченскую девушку. А меньшинство считает его преступником. От обвинения в изнасиловании его откровенно и нагло отмазали. Это выглядело чересчур мрачно даже для героя и лучшего русского.

  Большинство и меньшинство спорят жарко, яростно, но весьма примитивно. Выглядит это так:

  — Да вы в армии не служили, а тем более на войне не были… Как можете рассуждать о том кто там прав был а кто виноват…

  — Фашистские солдаты в 1941 году действовали именно так, как Вы хотите. Из Вас получился бы хороший фашист. Гитлер бы Вами гордился.

  — Вот поэтому мы им и проиграли в начале войны. А потом, сколько наших солдат положили, сберегая исторические ценности европейских городов (американцы авиацией и артиллерией стирали город с лица земли и лишь только потом пускали живые силы). Зато они теперь как коты в масле, а мы в заднем проходе.

  «Война без жертв не бывает».

  — Вопрос в том, на чьей стороне мне воевать. Почему-то правительство считает себя вправе назначать мне врагов и друзей. Как-то мне это не очень нравится. Мне почему-то кажется, что я имею право сама выбирать себе друзей.

  — Если каждый на войне будет думать: стрелять или не стрелять, а может отменят приказ, то это будет на армия, а неуправляемое стадо. И вообще хватит мусолить эту тему, а то складывается такое впечатление, что мы там все были и всё знаем: что, да и как. Буданов умер, а о покойниках либо хорошо, либо никак…

  — Согласен на все сто!!! Если там бойцы будут думать, то это как правило заканчивалось неприятностями…

  – Если бойцы будут тупо выполнять приказы в доску пьяных офицеров, то неприятностей будет в тысячи раз больше. Вы ни разу не встречали в жизни ситуации и людей, которые наутро раскаивались «Какой же я мудак вчера был!!!». А теперь помножьте эти пьяные закидоны на мощь десятков и сотен обученных убивать бойцов и современного оружия…

  — А ну, понятно все, вы в армии не служили… Невыполнение приказа старшего начальника в боевой обстановке- срыв боевой задачи за которое по суду военного времени расстрел… Надо открыть огонь, а уже после если приказ незаконный — понесет ответственность командир, устав кровью написан…. Посмотри ролики про Чечню, ведь эти люди это видели каждый день- там все бухали, потому что по другому бы крыша у них поехала…

  И так далее, до бесконечности, по кругу. Идут и идут эти споры на всех форумах и в уютных журнальчиках. Такое впечатление, что большинство (опять же судя по Интернету) у нас просто сошло с ума. Иначе как это понять?

  Пей, бухай до посинения, на войне – это нормально. А иначе, мол, поедет крыша! Это никем не оспаривается, это аксиома, о которой даже не задумываются. А потом по пьяни твори, что вздумалось твоему так же ужратому командиру, да ещё и сам можешь побеспредельничать, но – строго по ранжиру.

  Но есть и умники, которые сами воевали на этой войне, видели весь ужас её, всё прекрасно понимают и потому сочиняют тоньше, хитрее, подлее:

  «Человек на войне не может не нарушить гражданских законов в принципе. Там все сдвигается, меняется, шкала ценностей переворачивается с ног на голову и действия, являющиеся жуткими и циничными здесь, там – закон выживания. Если пользоваться УК, то судить можно любого солдата вплоть до последнего повара в обозе.

  Патрон, который увез оттуда, наверное, каждый – это уже три года.

  Я это чувствовал тогда. Я считаю так и теперь. Если внимательно изучить мою службу, то и меня можно посадить на раз два.

  Человека на войне можно судить только по законам военным.

  Нарушил ли Буданов военные законы? Да, нарушил. Он перешел ту грань, которая, несмотря ни на что, все же остро чувствуется каждым солдатом.

  Мне до сих пор сложно разрешить эту дилемму.

  Юрий Буданов убийца? Да. Его нужно судить? Да. Судить так, как судили? Нет, не так. Во всяком случае, не судом такой страны – страны равнодушной, забывшей своих солдат, забывшей, что в ней идет война, ворующей, жирующей и пр. и пр, как казалось тогда

  А как судить?

  Я не знаю. У меня нет ответа».

  Это пишет бывший военкор «Новой газеты» Аркадий Бабченко. Он делал сюжет в защиту Буданова. Пишет, что во всём согласен с тем, давним сюжетом и сегодня, если бы пришлось, сделал бы точно такой же. И следом пишет потрясающие своей откровенностью слова:

  «Тем не менее, сидя дома у Юрия Буданова и рассматривая его записи с войны, я ловил себя на мысли, что я хотел бы, чтобы у меня был такой командир полка. Я видел, как на него смотрели солдаты, и эти взгляды говорили обо всем. Как и то, что его не отдавали следствию чуть не до применения оружия. Уже понимая, что он убил. Уже зная, что он избил своего лейтенанта.

  Тоже дилемма, ответа на которую — во всяком случае, в мирной жизни – у меня также нет. Шаман, который теперь упоминается в контексте «военный преступник» — был лучшим военачальником, под чьим командованием мне доводилось служить. Буданова я хотел бы видеть своим командиром.

  Мой начальник штаба, который в Подмосковье перед отправкой полка привязал к решетке оружейной комнаты и отвалдохал солдата-срочника за то, что тот не хотел писать рапорт о добровольной отправке в Чечню, на войне стал лучшим начальником штаба, которого я знаю».

  То есть человек признает: да, Буданов – убийца, да, он нарушил законы даже военного времени (ведь по логике автора по мирным законам его судить вообще нельзя) но даже и такого полковника – убийцу он ХОТЕЛ БЫ себе в командиры!

  Но вот читаем материалы уголовного дела полковника Буданова:

  «26 марта 2000 года в/ч 13206 находилась в пункте своей временной дислокации на окраине села Танги Урус-Мартановского района Чечни. Во время обеда в офицерской столовой полка Буданов и Федоров по поводу дня рождения дочери Буданова употребили спиртные напитки.

  В 19 часов Буданов и Федоров, с группой офицеров полка и по предложению Федорова, прибыли в расположение разведроты полка, командиром которой являлся старший лейтенант Багреев Р.

  В. Федоров предложил Буданову проверить ее боеготовность. Федоров решил дать команду на боевое применение штатного вооружения роты по селу Танги.

  Реализуя свой план, грубо нарушая требование директивы ГШ ВС РФ от 21.02.2000 № 3122091, запрещающей применение разведподразделений без всесторонней подготовки и проверки их готовности к выполнению боевых задач, Федоров отдал приказ занять огневые позиции и открыть огонь по окраине Танги.

  Три боевые машины заняли боевые позиции. После занятия огневых рубежей часть экипажей роты не стали выполнять приказание Федорова на открытие огня по населенному пункту. Федоров стал требовать от Багреева, чтобы тот добился открытия огня своими подчиненными.

  Не удовлетворившись действиями Багреева, Федоров запрыгнул на одну из БРМ-1К и потребовал от наводчика машины прапорщика Ларина открыть огонь на поражение. Личный состав открыл огонь.

  В результате выполнения приказа Федорова и попадания снаряда в дом 4 по ул. Заречной села Танги, принадлежащий жителю этого села Джаватханову А.А. дом был разрушен.

  Находясь возле узла связи полка, Буданов, услышав выстрелы в районе расположения разведроты, отдал приказание Федорову прекратить огонь и вызвал его к себе. По прибытию, Федоров доложил Буданову, что Багреев умышленно не исполнил приказ об открытии огня.

  По приказанию Буданова, Багреев был вызван к нему. Буданов в грубой форме стал предъявлять претензии Багрееву по поводу того, что тот своевременно не выполнил приказ Федорова на открытие огня, а затем нанес Багрееву не менее двух ударов кулаком по лицу.

  Буданов и Федоров приказали личному составу комендантского взвода связать Багреева и поместить его для отбывания наказания в яму, вырытую в расположении части. При этом Буданов схватил Багреева за обмундирование и повалил на землю.

  Федоров нанес Багрееву удар ногой, обутой в сапог, по лицу. Прибывший личный состав комендантского взвода связал Багреева, который лежал на земле. Далее Буданов, совместно с Федоровым, продолжил избиение Багреева, лежащего на земле. При этом Федоров нанес Багрееву, лежавшему на земле, ногой, обутой в армейские полусапоги, не менее 5–6 сильных ударов по телу, в том числе и по лицу; Буданов нанес Багрееву ногами, обутыми в армейские полусапоги, не менее 3–4 ударов по туловищу.

  Багреев был помешен в яму, где находился в сидячем положении со связанными руками и ногами. Спустя 30 минут после избиения Багреева, Федоров вернулся к яме, и спрыгнув туда, нанес Багрееву не менее двух ударов кулаками по лицу.

  Избиение Багреева было остановлено подбежавшими к яме офицерами полка. Спустя несколько минут к яме подошел Буданов. По его приказанию, Багреева достали из ямы. Увидев, что Багреев сумел развязаться, Буданов вновь приказал личному составу комендантского взвода связать Багреева.

  Когда эта команда была исполнена, Буданов совместно с Федоровым стал снова избивать Багреева. Закончив избиение, по приказанию Федорова и Буданова, Багреева со связанными руками и ногами вновь поместили в яму. Когда Багреев уже находился в яме, Федоров спрыгнул в яму и укусил Багреева за правую бровь».

  Вот кто у нас считается «лучшим русским»! Избивал своего подчинённого сапогами по лицу за то, что тот отказался стрелять по селу просто так, из-за пьяного садистского каприза! Вот таких моральных уродов они хотят себе в командиры!

  Что тут можно сказать? Да ничего! Человеческая логика тут просто бессильна. Извините, но это логика убийц. Причем убийц-дегенератов, осознающих своё тяжёлое историческое поражение, свой генетический, врождённый садомазохизм. И не просто осознающих, но и гордящихся им. Возводящих этот садомазохизм в добродетель.

  А потом ещё кто-то удивляется, почему мы вымираем по миллиону в год, почему спиваемся, выбрасываем своих детей на помойку, сжигаем стариков в домах престарелых, молимся на Сталина…

  Так нам и надо.

  Павел Люзаков

 33. Pt Manole

  Nu va molipsiti de la Lupu si Filat. Mai priviti Ora de ras. Corect este „inclusiv”, nu „inclusiv si”. Mari romani va dati, dar vorbiti calchiat. „vkliucitelino i”. In romaneste e fara „si”.

  Noi, PNL, probleme nu avem nici in interior, nici in exterior. M-am saturat sa va spun un lucru, pe care ori nu puteti – si e grav- ori nu vreti sa il intelegeti. Daca un partid se considera puternic si cu raspundere, trebuie sa stie a dialoga, a coagula. Eu, la viata mea, am participat la multe fuzionari si cooperari, blocuri si aliante.

  PPCD si PL nu au participat. De aceea, PL are rapsunderea pentru ca nu a vrut sa colaboram. Ghimpu a spus ca „sintem oponenti” cind i-am propus un acord de cooperare. Deci, nu avem nici o obligatie, niciuna.

  De mine nu va bateti capul. Am asigurat functionalitatea partidului cum am putut – nu cel mai rau. Dar momentul e nepropice, iar democratii reprima democratia, ca si comunistii, de aceea e greu sa razbati prin manipulare, cumparare de voturi, persecutare de oponenti. Noi mergem inainte si vom asiguira functionalitatea partidului si in continuare. Asa ca mai luati un corvalol, o valeriana si linistiti-va, bateti-va capul de partidele voastre, care se mafiotizeaza cu mare viteza.

 34. Pt Siberiacul

  Nu chemati pe blogul meu sa voteze lumea pt Chirtoaca. Mergeti si munciti din casa in casa. Repejor, repejor.

  Principala problema e sa ii scoateti pe oameni la vot. Mai bine mergeti din casa in casa, decit sa va pierdeti timpul pe blogul meu. Pentru ca nu as vrea dupa 19 iunie sa imi popositi iarasi aici si sa ma bateti la cap ca a pierdut Chirtoaca din cauza unei persoane – a Vitaliei Pavlicenco. Eu nu sint naiva sa cred “elogiilor” voastre ca as fi intr-atit de credibila si puternica.

  Asa ca – dupa cum a spus Chirtoaca la cimitir – e simbolic, nu? -, dind cu lopata: “la treaba!” Din casa in casa, voluntar si cu entuziasm. Sa va scoateti idolul nereformator la conducere sa ne mai bata capul patru ani cu un bradut si cu alte prostii.

  Acum – punctual:

  Despre PNL toti vor (e corect vor, nu v-or) spune bine, pt ca nu sintem mafiotizati. Si nu da Domnul sa fim ca altii. Tocmai de aceea lumea adeptii PL si PLDM turbeaza sa nu ne scape pe undeva ca nu ar avea viata cu furturile lor.

  De aceeaşi (e corect aceeasi, nu aceias) parte a baricadei lupte politice cu propaganda Rusiei, a comuniştilor, a NIT, a lui Voronin şi Dodon se afla PL, PLDM si PD, care nu i-au pedepsit pe comunisti si au permis sa revina la putere. V-au pus nota oamenii.

  Noi nu avem ce regreta – voi trebuie sa regretati ca sinteti slabi si neispravit. Cu toata puterea in miini si revin comunistii… Frumos, ce mai? Pentru ca nu lucrati cu oamenii, dar imi bateti mie capul pe blog.

  Unicul partid cu adevărat anticomunist este PNL. Ceilalti se dau anticomunisti, ca asa li se plateste, asa e bine cu votul, dar in esenta nu sint anticomunisti, ci treucari.

  Acum, de ce tace PL despre contrabanda enorma de tigari care se intimpla in R.Moldova? Ce fel de partid e PL, daca tace si este complice la o guvernare criminala? Mai lasati-ma.

 35. Doamna Pavlicenco şi PNL-ul implicit luptă cu fenomenul corupţiei,evaziunii fiscale şi a contrabandei în societatea basarabeană.Din această perspectivă se critică actul de guvernare şi partidele ce participă la el,unele bănuite de complicitate,altele de tăinuire.Lăsând la o parte faptul că nici un responsabil guvernamental nu a fost judecat şi condamnat din această perspectivă,PNL considera PL ca un partid mafiotizat,nu participant activ la fărădelegi dar cu o atitudine noncombat.Până aici lucrurile sunt clare,dar PNL-iştilor, ce se poate pune în loc dacă PL pleacă de la guvernare şi devine un partid de opoziţie.Singura soluţie este revenirea comuniştilor la putere,ţinând cont de realitatea societăţii basarabene.Şi ce s-a rezolvat cu asta,o fi mai bine din perspectiva PNL-ului! Crede PNL-ul că ideea unionistă are şanse mai mari de reuşită avându-i pe comunişti la guvernare!

 36. Of, dna Pavlicenco, nu ne intelegem, desi comunicam …

  Parca ar lipsi logica dialogului… Cred ca e ceva foarte grav in intreaga societate. Fiecare striga ca este drept si pe celalalt nici nu-l asculta. E un simptom grav.

  Ati incurcat si ierarhia valorilor. Or, sa va intreb: ce este mai important ACUM?
  cateodata am impresia ca degeaba se mai adreseaza cineva inimii si mintii dvs.
  Gresesc?

 37. PL şi PNL sunt partide construite în jurul unor lideri.Dacă liderii nu se înţeleg,nu se înţeleg nici partidele.Prin urmare,dacă pleacă Pavlicenco,Ghimpu şi Chirtoacă de la conducerea lor,pentru ele se naşte o mare problemă de existenţă.Electoratul a votat mai ales pentru lideri şi nu programe sau ce reprezintă ele în esenţă.Aici cred eu că este cuiul lui Pepelea care ţine de organizarea şi conducerea acestor partide.

 38. se mai constată că pentru unele partide liderii sunt locomotive,pentru altele frâne în dezvoltarea lor.Principalul cuvânt îl are liderul,democraţia în partid nefiind văzută cu ochi buni.Pentru nereuşitele propri se caută ţapi ispăşitori în alte părţi,partidul având totdeauna dreptate.Nu se poate construi liberalism cu o mentalitate bolşevică,este practic imposibil,te păcăleşti pe tine însuţi.

 39. prin comparaţie cu ele,PCRM,şi aici îmi este greu să recunosc,este un partid ce uneşte prin politică şi program ,indiferent de lideri.Românofobia,moldovenismul primitiv şi vectorul estic reprezintă liantul ce-i uneşte.Şi electoratul lor votează din această perspectivă,mai puţin important fiind programul economic şi social care-l adoptă.Dacă vă uitaţi comuniştii au fost cei mai înfocaţi liberali în dezvoltarea economică cât au fost la guvernare,dar nu au conştientizat că liberalismul nu face casă bună cu mentalitatea bolşevică,fapt ce a determinat eşecul politicii lor economice.Cu toate acestea cetăţenii îi votează,deci în acest caz dacă alegerea se face cu preponderenţă pe criterii etnice nu ar fi cazul ca toate forţele democratice,cu toate minusurile lor să fie unite,ca alternativă,la comunismul bolşevic mascat în culori tricolore!

 40. Mircea,
  este o vorba moldoveneasca: Nu strica orzul cu gastele, caci ele totuna gagaie la toti trecatorii…

  Ea nu te AUDE! Ea e programata sa NU AUDA, ci sa mearga orbeste ca tancul peste ai nostri… Dumnezeu stie ce e cu ea… eu nu pot sa dau o explicatie.
  dar ma intreb cum se numesc cei care lovesc in ai nostri?

 41. mircea.ro
  Ai dreptate parţială. Pentru mine, ştiu că şi pentru mulţi cunoscuţi, nu contează partidul PL, PNL, sau altul P… , cum el nu s-ar numi; la fel nu contează cine este liderul Ghimpu, Chirtoacă, Pavlicenco, Can, Ionescu, Ivanov, Petrescu sau Petrov – contează programul şi faptele reale.
  În acelaş timp înţelegînd că nimeni nu este ideal şi nu totul ce-ţi programezi să faci ţi se primeşte (uneori şi din pricini ce nu depind de tine personal)
  Ştiind că partidul lui Lenin cu „secera şi ciocanul” a adus mare jale pentru cetăţeni şi să fii împreună cu dînşii, să baţi în acei care bat în comunişti (chiar dacă bat nu aşa cum socoţi că ar fi trebuit de bătut) socot că este o crimă împotriva acestei populaţie, care 20 ani tot votează comuniştii şi sunt cei mai săraci din Europa
  Nu numai familia noastră a pătimit de la teroarea comunistă, dar şi sute de mii de familii, inclusiv şi ultimii 20 ani

 42. Siberiacule,interesant, care fapte concrete poti aduce din partea AIE,care i-ar fi batut pe comunisti????Sunt foarte curioasa sa aflu si eu.Nu cumva dosarele mucezinde din 7 aprilie?sau poate titlul acestui articol este fapta concreta a AIE?se sapa Filat singur pe dinsul?sau poate Plahotniuc face investigatii faptelor cumetrilor lui?Este o vorba:”hai,Lica si-om vorbi nica”.Cam asta este rezultatul acestor discutii.

 43. Pt.Manole.

  Manole spune:
  14 iunie 2011, la 07:07

  Va referiti incluisv si la liderii PNL?

  Cînd PNL va fi la guvernare o să începem de la PNL.

  Da pînă ce să curăţim peştele de la cap.

 44. Siberiacul spune:
  14 iunie 2011, la 07:07

  P/u Dl M.Morteanu
  1. Fiţi sănătos, dar eu ştiu ce le spun în localităţi urmaşilor celor care conştient sau inconştient au fost cu comuniştii la deportări, foametea organizată, distrugerea bisericilor. Ştiu ce spun despre Roşca. V-aţi gîndit ce v-or spune despre PNL, despre Dstră?

  Despre mine personal deocamdată spun că „ăsta vrea UNIREA CU ROMÂNIA, de aceea şi nu l-am votat”.

  Iar despre Roşca şi PNL lumea nu prea au ce vorbi, că viaţa decentă nu depinde de aceste 2 partide.

  A critica un partiduţ care nu este la guvernare, nu e mare curaj.

  A ridica glasul împotriva „monstrilor” de la guvernare, şi nu pentru a le crea probleme, dar pentru a le arăta greşelile, este CURAJ.

  Eu vă doresc Dle Sibereacul să aveţi curaj şi să ieşiţi de pe baricade cu capul sus şi fără frică, că astăzi toţi cei ce nu sînt la guvernare trebue să fie uniţi şi să ceară oricărei guvernări să se gîndească la popor şi să le creeze o viaţă decentă, dar nu să umble cu camerele de luat vederi şi cu CCCEC-ul pe la licee, poate mai prind vreun pedagog cu vreo 300 de lei , sau vreun elev cu vreo fiţuică, pentru a arăta lumii întregi – uitaţi-vă cum noi ne luptăm cu corupţia.

  Dacă nu putem găsi vinovatul din 7 aprilie, atunci măcar vreun pedagog doi să-i vîrîm la dubă, pentru a vîrî frica în alţii.

  Despre astfel de guvernare trebue de vorbit Dle Sibereacu, da nu de ce a candidat PNL.

  Poate eu nu am dreptate şi Dvs. într-adevăr sînteţi mai curajos decît păreţi la prima vedere, atunci indicaţi-mi şi mie să văd postările Dstră şi pe alte bloguri, să văd ce-i scrieţi lui Filat, lui Ghimpu, lui Lupu.

  Şi cel mai important aşi vrea să văd răspunsul Domniilor lor.

  Ce, nu dialoghează cu Dvs. aşa ca Pavlicenco?

  Ce păcat, ce „democraţie”…

 45. Pt Siberacu.

  Apropo.

  Dacă nu cunoaşteţi, vă dau eu adresa: www. Filat.md.

  Vă sugereşi şi o idee.

  Întrebaţi-l pe D-ul ministru cum vede el propunerea ministrului educaţiei de a înăspri controlul la examinele de BAC, de a instala şi nişte camere de luat vederi, pentru a prinde în flagrant acel copil, care va încerca să scoată ceva de prin buzunare.

  Daţi-i şi o idee, poate mai bine să instalăm cameri de luat vederi la secţiile de votare, pentru a exclude fraudarea alegerilor, sau mai bine prin ministere, care eliberează licenţii, autorizaţii pentru a exclude corupţia.

  Cer scuze, eu nu mă pot adresa, fiindcă aştept răspuns la postarea mea din februarie 2010, la care pînă în prezent nu am primit răspuns.

  Poate Dstră sînteţi mai curajos şi Domnia sa va întra în dialog cu Dstră, că cu noi , cu PNL-ştii nu prea vrea să discute.

  Succes. Şi aştept răspuns ce îţi va răspunde D-ul ministru.

 46. Siberiacul spune:
  14 iunie 2011, la 07:07

  2. Practic aţi fost din aceiaş parte a baricadei lupte politice cu propaganda Rusiei.

  Unicul partid, care a declarat deschis, că RM trebue să abandoneze CSI, să adere la NATO şi UE este PNL.

  Unicul Partid , care propune calea cea mai rapidî de aderare la UE este UNIREA CU ROMÂNIA.

  Şi cum de-i înţeles pe cei , pe care Dstră î-i numiţi anticomunişti, antiruşi, dacă ei la 22 iunie şi 23-24 august comemorează eliberatorii Basarabiei, la 9 mai merg la Moscova la demonstraţie, iar unii îţi agaţă şi panglica SF.Gheorghe, Unii la 4 aprilie 2005 î-l votează pe Voronin, unii , şi nu unii da chiar expreşedintele interimar Ghimpu după declaraţiile de retragere din CSI şi-a schimbat viziunea declarînd, că nu-i nimic rău dacă rămînem şi în CSI.

  Ei î-şi schimbă direcţiile după cum bate vîntul, da Dstră î-i învinuiţi pe PNL-şti, de faptul, că PNL-ştii nu vor să renunţe la propunerea de UNIRE CU ROMÂNIA, de parcă această propunere ar veni din partea Rusiei.

  Nu vă supăraţti Dle Sibereacul, dar înainte de a posta ceva, chibzuiţi puţin ceia ce scrieţi, şi mai familiarizaţi-vă cu evenimentele din ţară la nivel de conducere, nu numai pe blogul lui Pavlicenco, care vă permite să scrieţi ce doriţi, şi Dstră î-l faceţi pe curajosul.

  http://www.basarabeni.ro/stiri/social/dorin-chirtoaca-face-sa-se-int-209/

  http://stiribasarabia.blogspot.com/2010_08_01_archive.html

 47. Siberiacul spune:
  14 iunie 2011, la 07:07

  …PLDM şi PD n-au susţinut Decretele Dlui Ghimpu ….

  Dar PNL a susţinut decretul lui Ghimpu, pe 28 iunie 2010 participînd la manifestaţia din PMAN, la care şi eu personal cu familia am venit la Chişinău de la 130 KM pentru a-l susţine pe Ghimpu.

  Da Dstră Dle Sibereacu eraţi prezent pe PMAN.

  Probabil că nu, deoarece cei prezenţi au auzit declaraţia lui V.Pavlicenco de la tribună, în care Domnia sa a declarat că PNL sprijină PL şi îndeosebi decretul lui Ghimpu , aducînd învinuiri colegilor din AIE, care au ignorat să participe la această manifestare în susţinerea lui Ghimpu.

  Acum faceţi concluzie, cine era cointeresat în anularea decretului?

 48. Pt mircea.ro

  PL se mafiotizeaza nu doar pentru ca nu contribuie la a trage la raspundere pe mafioti, ci pentru ca unii pusi de-ai lor prin intreprinderile ce tin de ministerele ce le revin participa in schemute mafiote de estorcare a banilor de la oameni – nisipul transportat de la Cobuzca – si de deturnare a banului public prin diferite cai – comercializarea si piarizarea proiectelor din fonduri europene, cadouri electorale cu bani europeni sau publicie, cum ar fi gen televizoare etc., directionarea banilor pentru proiecte cu efect electoral – „Ghimpu face drum in satul cutare”, de parca i-a lasat mama-sa bani de construit drumuri, nu sint banii populatiei…

  Nu mai spun de lista PL pt municipiul Chisinau, cu sefii de intrepridneri municipale care toaca banul public, unii pe lista, cu vinzare-cumparare functii prin servicii desconcentrate – Anenii Noi s.a., cu persoane cu imagine proasta piftind si roind in jurul falsului sfintisor Chirtoaca.

  Ideea unionista nu are sanse acum nici cu si nici fara comunisti, din pacate nici cu si nici fara PL, care sint unionisti numai cind le este bija.

  In general, contra unionismului sint cei care nu vor sa fim intr-un singur stat euratlantic, pentru ca, in asemenea stat e mai greu de furat.

  Partid liberal cu mentalitate bolsevica este PL, in nici un caz PNL.

 49. Pt manole

  Cei pe care ii credeti „ai nostri” nu sint „ai nostri”. sau „ai vostri” sint nereformatorii? Eu credeam altfel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *