WikiLeaks, Romanova si Uniunea Interstatala RO-RM a PNL

Iata ca si realitatile demonstreaza ca acest concept al Uniunii Interstatale Romania-Republica Moldova, apartinind si lansat de PNL din RM, o fi servit ca inspiratie pentru ce a scris WikiLeaks.

“Dacă Moldova s-ar uni cu România, atunci ar apărea un nou stat supranumit Romanova. Cel puţin asta se arată într-o telegramă a Ambasadei Statelor Unite din Ucraina, care datează din 2007. Informaţia a fost publicată de site-ul de dezvăluiri WikiLeaks – relatează hotnews.ro.

Potrivit textului, ucrainenii au constatat că politicienii moldoveni, pro-europeani, susţineau intrarea Moldovei în Uniunea Europeană prin România, cu posibilitatea ca Moldova din dreapta Nistrului să se unească, eventual, cu statul român. Transnistria ar fi urmat să revină Ucrainei, arată telegramele WikiLeaks. În text se mai menţionează că Andrei Veselovsky, adjunct al ministrului de externe din Ucraina, şi-a exprimat îngrijorările faţă de relaţiile moldo-române. Preocuparea acestuia era împărtăşită şi de adjunctul şefului Secretariatului Prezidenţial, Oleksandr Ceali.”

Postam aici documentul PNL, unde scrie si despre sedinte comune ale Guvernelor de la Bucuresti si Chisinau, si despre structuri suprastatale romano-moldovenesti.

“Manifest-Apel al PNL-Moldova privind imperativul solidarizarii nationale

Acest document, adoptat la 3 martie 2007, a fost remis presedintilor de partid, Presedintiei si Guvernului din Romania.

Teritoriul Basarabiei si al Transnistriei – o aschie de pamint cu populatie romaneasca, rupta de mai multe ori, prin forta armelor, din contextul etnocultural si politic firesc, supusa unei deznationalizari dure pe parcursul a circa doua secole de ocupatie straina, – a rezistat si a dainuit in timp. Acest miracol a devenit deosebit de evident la confluenta anilor 80-90 ai secolului trecut, cind a luat avint, in Republica Moldova, Miscarea de Eliberare si de Renastere Nationala. Statul Republica Moldova a devenit independent in urma imploziei URSS, dar si gratie angajarii sutelor de mii de romani-moldoveni intr-o veritabila revolutie de eliberare nationala, ce a pus capat unei dominatii straine de secole. Redobindirea constiintei de neam, decolonizarea totala si revenirea acestui spatiu in familia europeana necesita un efort colectiv de lunga durata, conjugat cu o inteligenta politica aparte. Astazi, dupa 15 ani de la proclamarea Independentei, Republica Moldova, afectata de o profunda criza identitara interna, situata intr-o zona geopolitica disputata, se zbate intre un trecut tragic si un viitor incert.

Partidul National Liberal din Republica Moldova este constient ca grava problema identitara, situatia politica si economica deplorabila ale celui de-al doilea stat romanesc, rezultate din politicile coloniale sovietice, continuate de regimurile neocomuniste dupa 1991, stationarea trupelor rusesti de ocupatie pe teritoriul Republicii Moldova, existenta unui teritoriu ocupat de un regim terorist, sprijinit de Moscova si necontrolat de Guvernul de la Chisinau, au facut din Republica Moldova un stat-problema. In aceste conditii, Republica Moldova nu dispune de suficiente resurse interne pentru depasirea starii de criza permanente. Este nevoie de o asistenta internationala in stare sa readuca Republica Moldova pe orbita civilizatiei europene. Cel mai firesc sprijin al efortului de europenizare a Republicii Moldova poate veni din partea Romaniei.

In acest context, Partidul National Liberal se declara consternat de declaratiile tot mai agresive, in stilul razboiului rece, proferate la adresa Romaniei, de catre conducerea comunista de la Chisinau, care nu are nici un merit in edificarea Republicii Moldova ca stat. Comunistii si liderii lor au stat, in cel mai bun caz, in expectativa, in momentul proclamarii independentei statale a Republicii Moldova. Erijarea lor astazi in statalisti consecventi nu este nimic altceva decit o farsa in stil traditional comunist. De fapt, promovind conceptul moldovenismului vulgar si romanofob, comunistii moldoveni sugruma si farima de statalitate ce a mai ramas intr-o societate depopulata prin politici economice falimentare, favorizind tendintele de ancorare a Republicii Moldova in spatiul geopolitic eurasiatic, cultivat cu mult sirg de catre cercuri politice revansarde din Rusia. PNL invita partidele democratice si proeuropene din Republica Moldova sa se solidarizeze in scopul opririi acestui proces distructiv pentru perspectiva europeana a statului nostru.

In toti acesti ani, guvernarile de la Chisinau au ratat posibilitatile de a merge impreuna cu Romania pe calea integrarii europene. Cu mici exceptii, acestea au preferat sa promoveze politici antiromanesti. In consecinta, Romania a devenit membru NATO si UE, in timp ce Republica Moldova a alunecat in mod grav spre statutul rusinos de cea mai saraca tara din Europa. Acesta este rezultatul logic al politicii comuniste, dominate de instincte antiromanesti.

Si tot in acesti ani, Romania a tinut cont mereu de reticenta – chiar de ostilitatea – guvernarilor de la Chisinau, rezervindu-si rolul de a contribui la educarea tinerei generatii, de a fi avocat pentru admiterea Chisinaului in diferite aranjamente europene, de a ajuta in proiecte economice cind nu exista, pur si simplu, o alta solutie. Spre deosebire de oficialii de la Chisinau, sutele de mii de cetateni ai Republicii Moldova, care au beneficiat, in acesti ani, de asistenta materiala si umanitara a statului roman, ramin profund recunoscatori pentru ajutorul dezinteresat, oferit in spiritul relatiilor dintre frati. Prin aceasta perspectiva, politica sincera a Bucurestilor devanseaza constant propaganda antiromaneasca, fapt ce ii irita enorm pe stabii comunisti de la Chisinau.

Partidul National Liberal din Moldova considera ca acum, odata cu revenirea definitiva si plenara a Romaniei in spatiul euroatlantic – sigur si solidar -, a sosit si momentul solidaritatii etnoculturale romanesti, ca unica sansa pentru a se oferi si Republicii Moldova un viitor civilizat cert. Doar aceasta asistenta, care trebuie sa devina permanenta, coroborata cu strategiile Uniunii Europene, ar putea readuce si al doilea stat romanesc in comunitatea euroatlantica. Constiinta unui asemenea obiectiv nu poate fi impiedicata de nici un fel de manifestari antieuropene si antiromanesti, la care se deda conducerea antinationala de la Chisinau, votata de o populatie insaracita cu buna stiinta de catre o grupare interesata doar de pastrarea, cu orice pret, a puterii si a propriilor privilegii economice.

Guvernarea comunista de la Chisinau a legalizat cetatenia dubla pentru a amplifica afluxul de bani de la propriii cetateni, plecati la munca in strainatate. Unicul export profitabil al Republicii Moldova sub guvernarea comunista a devenit cel al bratelor ieftine de munca. Insa politica de depopulare a Moldovei a adus si efecte nebanuite de catre comunistii romanofobi. Pentru cetatenii Republicii Moldova, Europa se asociaza tot mai mult cu Romania, cu cetatenia romana. A deveni cetatean roman inseamna a deveni parte a unei democratii europene, a sistemului cu reguli ale economiei de piata, bazate pe respectarea neconditionata a legii. Aceste practici creeaza precedente extrem de periculoase pentru dominatia regimului politic autoritar de la Chisinau, pentru traficul de influenta si ingerintele protectioniste ale politicului in viata economica din Republica Moldova. In asa fel, romanismul echivaleaza pentru comunistii moldoveni cu deplasarea discursului proeuropean din zona demagogiei politice in zona realizarii practice. Iar aceasta, la rindu-i, echivaleaza cu pierderea puterii politice. In acest sens, comunistii sint sortiti, prin definitie, sa ramina romanofobi incorigibili.

In fata pericolului permanentizarii crizei cronice, care a afectat Republica Moldova, Partidul National Liberal din Moldova vine cu un proiect special – politic, social-economic si cultural -, numit Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova. Acest proiect poate fi infaptuit cel mai lesne prin semnarea, intre Romania si Republica Moldova, a unui tratat interstatal de fraternitate si de parteneriat european privilegiat, ce ar avea ca scop major integrarea plenara a celor doua state romanesti in UE. Este un proiect de europenizare, de utilizare cit mai rationala a resurselor Uniunii Europene, in scopul modernizarii rapide a acestora si recuperarea raminerii in urma a Republicii Moldova. Prin cresterea economica si reformele promovate, Romania si-a demonstrat capacitatea de a onora standardele europene. Urmarea exemplului ar aduce si Republica Moldova, in urmatorii zece ani – 2008-2018 -, la standardul de viata din UE.

Adresam Guvernului roman propunerea de a initia un program de fluidizare reciproca a informatiilor intre doua maluri ale Prutului, ceea ce ar conduce la o cunoastere mai buna in Romania a realitatilor din Republica Moldova, de a incuraja depasirea tabuizarii temei Basarabiei. De asemenea, PNL-Moldova pledeaza pentru o relatie financiara total transparenta intre Bucuresti si Chisinau, care sa fie reluata de la zero. Actiune ce ar trebui precedata de publicarea intregii asistente acordate in 15 ani prin diverse proiecte ONG-urilor sau altcuiva din Republica Moldova, pentru a se evita specularile politice. In Republica Moldova, exista banueli ca acei bani au servit la imbogatirea unora ce nu-si pot justifica averile, dar care au devenit azi aliati ai comunistilor si incrimineaza asistenta financiara romaneasca exact celor care nu au participat la procesul de “facere de averi din afacerea profitabila a romanismului”. “Miinile murdare” nu trebuie sa discrediteze nobila idee de reintregire a neamului.

PNL-Moldova pledeaza pentru necesitatea conjugarii eforturilor clasei politice romanesti de pe ambele maluri ale Prutului pentru edificarea noastra in comun asupra mai multor aspecte spinoase ale relatiilor moldo-romane. Partidul National Liberal din Moldova – prin identitatea, scopurile, conceptele si actiunile sale – incearca sa creeze un precedent de omogenizare a infrastructurii politice din cele doua state romanesti care, in cadrul UE, isi vor realiza idealul de unitate nationala.

In viziunea PNL-Moldova, conceptul Uniunii Interstatale Romania—Republica Moldova ar putea include formarea etapizata a organelor de coordonare a politicilor acestei structuri, intre care o Adunare Parlamentara, formata din cite treizeci de deputati din ambele state, ce se vor intruni in sesiuni periodice la Bucuresti si Chisinau si care se vor preocupa de armonizarea si omogenizarea legislatiei Republicii Moldova cu cea a Romaniei, de Bugetul special al Uniunii Interstatale. Totodata, Comisia Executiva interstatala, ce si-ar putea avea oficiul central la Iasi si ar fi formata dintr-un numar egal de reprezentanti ai Guvernelor Romaniei si Republicii Moldova, ar putea avea, in sfera sa de coordonare, executarea Bugetului comun, politicile de apropiere a Republicii Moldova de UE, obtinerea si realizarea unui mini-plan Marshall pentru solutionarea conflictului transnistrean si reabilitarea social-economica postconflict a R.Moldova, identificarea proiectelor de asistenta financiara internationala pentru Fondul de pensionare al celor doua state romanesti. Casa Sociala Interstatala ar putea promova unificarea sistemului de pensionare a cetatenilor din cele doua state si gestiona fondurile de pensii sociale.

Acest concept va fi dezvoltat de Partidul National Liberal din Republica Moldova pentru a fi propus Parlamentului de la Chisinau. Totodata, ar fi de un real folos – pentru a reda o speranta romanilor, dar si tuturor celorlalti cetateni ai Republicii Moldova, ca si pentru a sensibiliza Occidentul asupra unei asemenea oportunitati, pentru a rezolva o grava problema din sudul Europei de Est – declansarea de discutii politice intre reprezentantii clasei politice de la Chisinau si de la Bucuresti. De vreme ce Romania declara ca politica sa va ramine neschimbata fata de Republica Moldova, fiind incadrata in standardele democratiei si ale respectarii drepturilor si a libertatilor omului, orice discutii si negocieri spre binele oamenilor isi au dreptul la viata. Guvernarile se perinda, iar poporul ramine. PNL-Moldova crede ca a venit timpul pentru a se face mai multa dreptate istorica acestei parti a poporului roman, care inca nu-si gaseste locul si destinul intr-o Europa tot mai unita.

Adoptat in sedinta din 3 martie 2007 a Delegatiei Politice Nationale a Partidului National Liberal din Republica Moldova”

Loading Facebook Comments ...

66 Comments

Add a Comment
 1. http://www.moldovanova.md/ru/events/show/423/

  В 2007 году часть политического класса Молдавии и Украины рассматривала возможность реализации проекта по вхождению территории Республики Молдова в ЕС посредством объединения с Румынией при одновременном вхождении Приднестровья в состав Украины. Об этом сообщают 28 марта румынские СМИ со ссылкой на данные сайта Wikileaks.

  Бухарестское издание HotNews, в частности, сообщает, что в донесении американского посольства на Украине под названием „Украина-Молдавия: Приднестровье и причины обоюдного раздражения” отмечалось, что ради вступления Молдавии в ЕС Кишинев мог пойти на отказ от Приднестровья в пользу Украины в обмен на вхождение в ЕС путем создания с Румынией единой надгосударственной структуры под рабочим названием RomaNova (не путать с MoldovaNova, – прим. MoldovaNova.md). Данная информация была передана американской дипмиссии украинскими политиками, которые имели дискуссии на этот счет с „прозападными политиками” Кишинева.

  В свою очередь другое румынское издание Gandul сообщает, что украинские дипломаты подозрительно отнеслись к данной идее Кишинева, опасаясь дальнейшей экспансии Румынии в регионе.

  По материалам ИА REGNUM

 2. http://www.moldovanova.md/ru/comments/show/556/
  Главный редактор газеты Timpul ответил на вопросы своих встревоженных читателей (в переводе eNews):

  «В прошлой предвыборной кампании Национал-либеральная партия открыто продвигала идею объединения Республики Молдова с Румынией, а в газете «Timpul» я не нашел ни слова в поддержку этой идеи. Почему? Только лишь потому, что она принадлежит Павличенко? А верит ли кто-нибудь в реальную возможность этого ОБЪЕДИНЕНИЯ? Верите ли вы, господин Тэнасе, в то, что это возможно в обозримом будущем? Только я прошу вас искренне ответить на этот вопрос. И не только мне или читателям газеты, а самому себе. А если у вас есть ответ, мы просим – поделитесь и с нами. А если у вас его нет, то скажите нам, почему вам так неприятна правда? Даже если о ней сказал Гимпу, правда остается правдой. В Республике Молдова объединятся не с кем. И это самое неприятное».

  Это один из комментариев, который я прочитал на сайте http://www.timpul.md под редакторской статьей, написанной мной в понедельник – «Низость молдавского политического прагматизма». Он принадлежит одному из читателей, подписавшемуся «Андрей Басарабяну». И он не единственный, кто задает мне подобный вопрос: верю я или нет в возможность объединения Молдовы с Румынией?

  Помню, что раньше Юрий Рошка, будучи убежденным унионистом, любил декламировать отрывок из стихотворения Раду Джира: «Ты побежден не тогда, когда обливаешься кровью / Не тогда, когда глаза твои полны слез, / Настоящее поражение / – Это отказ от мечты». И если в эпоху своей веры в объединение с Румынией Рошка был искренен, то, значит, сегодня он побежден, повержен. За два десятилетия «независимости» Республики Молдова скопилось уже множество побежденных, но все же их не так много, чтобы исчезла идея Объединения.

  Прилагаются огромные усилия, чтобы представить партизан Объединения Молдовы и Румынии как «маргиналов, радикалов, заблуждающихся, оторванных от реальности прожектеров» и так далее. И эти ярлыки вешают на них не только известные враги румынизма, но и некоторые прагматичные политики «новой волны». Однако история идет своим чередом, и то, что вчера казалось несбыточным, завтра станет реальностью. И поэтому я не могу серьезно воспринимать тех, кто заявляет, что «поезд ушел», «момент упущен», или же, напротив, «момент еще не пришел», «время не подходящее». Придет время, и история расставит все по своим местам.

  Недавно я прочитал речь Константина Стере в Палате депутатов (1915 год), в которой он говорил об исторической судьбе Бессарабии в контексте союзов, заключенных Румынией. Тогда один из депутатов в зале ответил, что «момент не подходящий», чтобы говорить об объединении Бессарабии и Румынии… Прошло всего лишь три года и Бессарабия объединилась с Румынией! А кто-то говорил, что «момент не подходящий»!

  Я бы не работал в этой газете, и не занимался тем, чем занимаюсь, если бы не верил в единое будущее румын обоих берегов Прута. Не знаю, какие формы примет этот идеал. Но верю. Эта вера незыблема, от нее я не откажусь. И по этому поводу я бы хотел вернуться к поэту Раду Джиру. В своем последнем слове перед Народным трибуналом (процесс 1945 года), поэт заявил своим обвинителям: «У меня была вера. Я любил ее. Если бы я стал заявлять что-либо другое, если бы я стал отрицать ее, все вы должны были бы плюнуть мне в лицо. И не имеет значения, хороша моя вера или плоха, обоснована или ошибочна, – она всегда была для меня истинной. Я склонился перед ней, отдал ей свою душу. И тем больше страдаю я сегодня, видя ее окровавленной, при смерти».

  Я не хочу умереть побежденным, поверженным. Я не хочу превратиться в «прагматика», чтобы вы плевали мне в лицо. Я остаюсь человеком своего времени и своей веры. И несмотря на то, что сегодня моя вера «окровавлена, при смерти», я спокоен, потому что знаю – пока я верю, пока не предаю свою веру, нет невозможного и история отомстит за меня. Надеюсь, что я ответил четко и недвусмысленно своему читателю «Андрею Басарабяну».

 3. aiureli….sa ne fereasca dumnezeu de asa ceva…auzi tu….romanova….:)))uniune statala:)))…pai ce romania se uneste cu serbia?…cu bulgaria?….cu aia da .sa se faca uniune dar cu moldova nu este cazul de asa ceva…ce sa se apere prin aceasta uniune? …identitatea moldoveneasca?….prosperitatea moldovei?….astea si le poate apara ramanand independenta…romania se va uni ca moldova sau nu se va uni deloc…uniune va fi in cadrul UE…..romania trebuie sa ajute moldova atat cat poate ,neconditionat….ideea este sa nu ne jignim unii pe altii iar o asemenea propunere nu este decat o jignire la adresa romaniei…corneliu coposu la un momentdat a spus o fraza memorabila”sunt politician si sunt dispus sa negociez orice pana la principii..”..domnilor si doamnelor politicieni faceti voi ce vreti dar nu faceti din romania si moldova o struto-camila ca nimeni nu va intelege asta…auzi mai fratilor…ROMANOVA:)))…TULVAI CE LE BUBUIE MINTEA LA UNII

 4. Si apoi, ce mai e si cu denumirea asta de Romanova? Ca nu prea suna latineste!

 5. Evreii au un proiect vechi la care rusii vor spune DAAAA inaintea americanilor. Asa cum au dezmembrat Yugoslavia vor proceda in sens invers cu Romania. Intrebarea e ..ce urmaresc cu asta?Oricum nu de bine

 6. Romanova, urmaşa Romanovilor?

 7. Suna fix ruseste. Se poate asa umilinta?

 8. Liviu,o să mai auzi făcături din astea,băieţii veseli au imaginaţia bogată.Spaţiul Pruto-Nistrean este un rezervor nesecat de idioţenii.

 9. Palvre si baliverne !
  IN BAZA DREPTULUI INTERNATIONAL SI DOCUMENTELOR SEMNATE DE SFATUL TARII, DUPA JAFURILE SI OCUPATIA RUSEASCA, BASARABIA TREBUIE SA REVINA LA STATUS QVO DIN 1918: REUNITA CU ROMANIA !
  SIMPLU !
  CEEA CE AU FACUT BALTICII ! IAR NOI ? NE BALACIM IN NOROI INCA VREO 20 DE ANI ?

 10. Rusia este ameninţată de o criză politică
  29 Martie 2011

  Rusia este ameninţată de o criză politică, legitimitatea preşedintelui Dmitri Medvedev şi a premierului Vladimir Putin fiind din ce în ce mai contestată, în timp ce apariţia unei „a treia persoane” este de dorit, consideră un grup de experţi ruşi, relatează AFP, citata de Mediafax.

  Într-un raport dat publicităţii luni, Centrul pentru studii strategice, un grup de experţi din care fac parte personalităţi provenite din rândurile puterii ruse, apreciază că popularitatea celor doi lideri ruşi cunoaşte o cădere „catastrofală” de un an.

  Potrivit lor, este în desfăşurare „un proces de pierdere a legitimităţii puterii ruse şi de scădere tot mai mare a popularităţii unor actori cheie: preşedintele Dmitri Medvedev, premierul Vladimir Putin şi «partidul puterii» Rusia Unită”.

  „Schimbarea cea mai importantă în conştiinţa politică a ruşilor în ultimele opt luni constă nu numai într-o prăbuşire a încrederii în tandem (Putin-Medvedev) şi în anturajul său, ci şi o aşteptare tot mai mare cu privire la apariţia unui al treilea om”, scriu experţii.

  Cotele de popularitate ale lui Medvedev, Putin şi Rusia Unită au scăzut din martie 2010 cu 12, 21 şi, respectiv, 18 puncte procentuale, subliniază experţii, bazându-se pe datele principalelor trei institute de sondare a opiniei publice din ţară.

  Putin şi Medvedev au lăsat să planeze îndoiala în privinţa intenţiei lor în apropierea alegerilor prezidenţiale din 2012, în timp ce niciun alt candidat serios nu a apărut pentru moment.

  Pentru autorii raportului, Dmitri Medvedev pare în prezent „neeligibil”, iar Vladimir Putin – considerat omul puternic al ţării deşi s-a retras de la Kremlin din motive constituţionale – îşi pierde electoratul, mai ales din rândul clasei de mijloc.

  Dacă tendinţele actuale se prelungesc, Rusia va cunoaşte o criză politică ce ar putea „să o depăşească în intesitate pe cea de la sfârşitul anilor ’90 şi să se apropie de cea de la sfârşitul anilor ’80”, care a însoţit căderea regimului sovietic, subliniază experţii.

  „Raportul se adresează unor oficiali de rang înalt ai ţării, care nu măsoară situaţia în mod realist”, a subliniat unul dintre autori, sociologul Serghei Belanovski, pentru postul de radio Ecoul Moscovei.

  „Orice produs
  , chiar politic, are o durată de viaţă”, a adăugat el.

  Autorii subliniază, de asemenea, că absenţa unei opoziţii parlamentare reale, care i-a fost impusă scenei politice de la preluarea puterii de către Vladimir Putin în 2000, ar putea provoca o evoluţie incontrolabilă a situaţiei în cazul creşterii amplorii contestaţiei.

  De altfel, mişcarea de opoziţie Solidarnost, din care fac parte în special fostul premier Mihail Kasianov şi fostul vicepremier Boris Nemţov, a prezentat luni la Moscova un raport intitulat „Putin, Corupţie”, denunţând propagarea acestui flagel în societatea rusă şi în lumea politică, până la cel mai înalt nivel.

  Raportul subliniază că mai mulţi apropiaţi ai lui Vladimir Putin s-au îmbogăţit în mod considerabil după preluarea puterii de către acesta.

 11. Wikileaks: Oamenii ruşilor de la Bucureşti
  29 Martie 2011

  Notele diplomatice trimise de la Ambasada SUA la Bucureşti arată îngrijorarea produsă de anumite tendinţe de apropiere a unor lideri politici români de Moscova, fie că este vorba despre fostul ministru al Finanţelor Varujan Vosganian sau fostul candidat la Preşedinţie, Mircea Geoană. Principalul aspect prezentat în telegramele făcute publice de Hotnews este cel energetic, în condiţiile în care România s-a angajat să participe la proiectul european Nabucco, dar a fost curtată de Rusia pentru conducta South Stream. Mai mult, oficialii americani subliniază apropierea unor demnitari români de gigantul rus Gazprom.

  Despre Iulian Iancu, deputat PSD, colegul său de partid Georgian Pop spune că este controlat de Gazprom. Oficialii Ambasadei SUA spun că Vosganian „a minimalizat public faptul că România plăteşte unul dintre cele mai mari preţuri din Europa pentru importurile de gaze din Rusia”. Fostul ministru a negat că ar fi dus o politică filo-rusă în timpul mandatului său, motivând că nu a semnat nici un contract pentru gaze cu Rusia.

  Telegrama „România rămâne pe poziţii în problema securităţii energetice, dar se teme de izolare”

  „Vosganian continuă să susţină relaţii mai strânse cu Moscova şi a minimalizat public faptul că România plăteşte unul dintre cele mai mari preţuri din Europa pentru importurile de gaze din Rusia.

  În timp ce elita politică a României rămâne ataşată diversificării surselor de aprovizionare, văzută drept cea mai bună metodă de sporire a securităţii energetice, o minoritate semnificativă a fost vocală în apelurile sale pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia. Una dintre cele mai puternice voci în acest sens a fost ministrul Vosganian, un greu al PNL şi membru al minorităţii armene.

  Într-o conferinţă de presă din 28 februarie (n.r.-2008) despre preţurile la energie, Vosganian a încercat să respingă criticile privind creşterea preţurilor interne prin compararea preţului de import al României (370 dolari pe mia de metri cubi) cu preţul plătit de Marea Britanie pentru gazele naturale lichefiate (aparent, 407 dolari pe mia de metri cubi). El a fost, de asemenea, un critic constant al poziţiei tot mai asertive a preşedintelui Băsescu faţă de Rusia, criticându-l adesea pe preşedinte pentru că stă în calea unor relaţii mai bune cu Moscova. În timp ce Vosganian pare că este un critic pe la spate al proiectului Nabucco, poziţia sa publică a fost aceea că proiectul ar putea furniza României o pârghie pentru a negocia preţuri mai bune pentru importul de la Gazprom”.

  Telegrama „Busculada spre coaliţie, poate chiar spre o capcană: Parlamentar PSD despre negocierile interpartide pentru Guvern”: „«Observaţi-l cu atenţie pe acest individ – e controlat de Gazprom şi va susţine South Stream şi propunerile Rusiei pentru instalaţii de depozitare a gazului în Mediaş, Moldova şi Bucureşti». Pop a mai adăugat într-o paranteză: «Şi Băsescu susţine South Stream acum, asta i-a spus lui Putin într-o convorbire telefonică recentă – verificaţi treaba asta. Veţi vedea că am dreptate… Nabucco e mort!»”

  Despre Iulian Iancu, telegramă din 2008

  „Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Energie din Camera Deputaţilor şi expertul PSD pe tema energiei, a spus oficialilor economici americani că este îngrijorat de faptul că Rusia îşi foloseşte puterea energetică să manipuleze evenimentele politice din regiune”.

  Telegrama „Alegerile prezidenţiale din România: Candidatul favorit Mircea Geoană – cu mare experienţă în politica externă, dar puţină substanţă”: „Un şi mai mare mister este modul cum abordează Geoană Rusia. Geoană l-a criticat public pe Băsescu pentru o poziţie prea dură faţă de Moscova, cu argumentul că Guvernul României trebuie să nu permită ca disputele din politica externă pe anumite subiecte să împiedice un dialog pe alte chestiuni. Deşi Geoană se confruntă cu critici după dezvăluirea a doua vizite secrete la Moscova în 2009, campania sa n-a fost afectată de subiect. Călătoria cea mai recent dezvaluită a implicat faptul că Geoană s-a dus la Moscova cu avionul oligarhului Sorin Ovidiu Vîntu”.

  Telegrama „Care sunt mizele: Pregătirea scenei pentru vizita dumneavoastră în România”, adresată adjunctului secretarului de stat pe probleme europene, Daniel Fried: „Este îngrijorătoare mărirea influenţei oligarhilor din România şi rolul lor ca unealtă a intereselor ruseşti (…) Alt semn al ambiţiilor crescânde ale Rusiei include şi vânzarea uzinei Daewoo din Craiova. Două companii americane, Ford şi GM, sunt interesate să cumpere compania. Incompetenţa brocratică a Guvernului a intarziat procesul de privatizare”. (n.r.-Miliardarul rus Oleg Deripaska a fost interesat de cumpărarea Daewoo).

 12. Udrea: Stenogramele arată cine vrea să ducă România spre Vest, cine spre Moscova …
  29 Martie 2011

  Liderul PDL Elena Udrea susţine, pe blog, că „stenogramele” apărute în presă confirmă apropierea opoziţiei de interesele economice ruseşti, dar şi orientarea occidentală a preşedintelui, ministrul menţionând că există şi intoxicări, cum ar fi informaţia despre întâlnirea ei cu Viorel Hrebenciuc, potrivit Mediafax.

  „Stenogramele apărute ieri aruncă lumină asupra unora dintre temele lăsate în coadă de peşte în ultimii ani. Cu ocazia aceasta, putem vedea clar cine cum vrea să orienteze România, cine cum vrea să sacrifice interesele românilor pentru a avantaja pe unul sau altul dintre prea mulţii moguli de la noi. Avem confirmarea strategiei opoziţiei de acum referitoare la suspendarea din 2007 a Preşedintelui, dar şi implicarea lui Sorin Ovidiu Vântu şi a lui Dan Voiculescu. Avem confirmarea apropierii acestora de cercul de interese economice ruseşti. La fel cum avem confirmată orientarea pro-occidentală, pro-americană, a Preşedintelui şi a PDL. Românii pot să vadă foarte clar cine vrea să îndrepte ţara către Vest şi cine către Moscova. Şi pot să aleagă în consecinţă”, scrie Udrea.

  Ea menţionează că PDL şi Traian Băsescu au spus mereu că România nu trebuie să încapă pe mâna mogulilor – „asta înseamnă ca PSD şi PNL să nu ajungă la putere, pentru că ei vor ceda tot după o negociere scurtă şi cuprinzătoare”.

  „Stenogramele arată slăbiciunea liderilor politici ai opoziţiei. Aceştia sunt dornici să negocieze orice oricând, doar, doar se plasează într-o poziţie de putere superioară. Observăm foarte clar cât de aproape a trecut România de dezastru politic, de aservirea cvasitotală în faţa unor grupări economice mafiote în 2007, la referendum, şi în 2009, la prezidenţiale. Iată de ce eu nu pot să percep liderii opoziţiei, dincolo de lipsa soluţiilor cu care ar trebui să vină, ca pe o alternativă. Pentru că toţi sunt la fel: negociatori, iar nu oameni de stat, care să aibă coloană vertebrală”, scrie Udrea, menţionând că sunt multe răspunsuri care ar mai trebui date şi declarându-se convinsă că vor mai apărea stenograme.

  „Sunt multe interpretări, e posibil să existe şi intoxicări, aşa cum este întâlnirea mea cu Viorel Hrebenciuc, dar firul director este clar. Fac un apel către românii de bună credinţă să privească imaginea de ansamblu, pentru că aşa vor vedea cine sunt cu adevărat Voiculescu, Vântu, Patriciu şi cât de docile şi supuse sunt PSD şi PNL. Se va vedea foarte clar strategia lor de „alianţe” geo-politice (pro-ruseşti) şi raportarea pe care o au unii faţă de ceilalţi”, se arată în postarea Elenei Udrea.

  O telegramă transmisă de Ambasada SUA la Bucureşti în 2009, prezentată de Hotnews şi atribuită WikiLeaks, relatează episodul unor vizite la Moscova ale lui Mircea Geoană, menţionându-se că dezvăluirea „a implicat faptul că Geoană s-a dus la Moscova cu avionul oligarhului Sorin Ovidiu Vântu”.

  Fostul ambasador al SUA Nicholas Taubman menţiona, într-o telegramă trimisă la Washington în 2007, că „absenţa unui Băsescu pro-american din CSAT” -în perioada suspendării- „lasă loc producerii de acţiuni dăunătoare”, inclusiv implementarea unei decizii a premierului Tăriceanu de retragere din Irak.

  Viorel Hrebenciuc le-a spus oficialilor de la Ambasada SUA la Bucureşti, în aprilie 2007, că avea rezerve privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu şi că a încercat să o evite, precizând că s-a întâlnit cu Elena Udrea la un restaurant
  , dar a fost refuzat, potrivit unei telegrame WikiLeaks.

  Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a declarat, luni, că nu s-a întâlnit cu Elena Udrea în 2007, înainte de suspendarea şefului statului, iar cu Mark Taplin s-a întâlnit, oficial, în biroul său de la Camera Deputaţilor.

 13. toma proeuropeanul

  un nebun a aruncat o piatra’n balta si zece destepti s-au aruncat s-o scoata !

 14. Cat timp in PSD si PNL vor fi de-al de Iliescu, Hrebe, Geoana, Mitrea, Vosganian Romania nu este complet vindecata de comunism.

 15. Catre d-na Pavlicenco si dl.Mircea Popescu,

  Am citit si am semnat Petitia pentru Memorandulul pentru Rintregire , dimpreuna cu toata familia mea si alti prieteni. Cred si sper ca acest document va fi semnat de cat mai multi cetateni romani de pe ambele maluri ale Prutului. Toat asa cred ca acest Memorandum trebuie facut foarte vizibil pe cat mai multe situri si pe paginile a cat mai multor ziaredin R. Moldova. Am citit „manifestul” l .Dodon si raspunsul dat de C. Tanase in ziarul Timpul. De aceea nu cred ca va fi refuzata cererea ca petitia cu semnaturile pt Memorandum sa fie postata si in paginile acestui ziar. Dar se poate propune si altora de ex. situl ARENA.
  Incurand va avea loc sedinta comuna a celor doua guverne si ocazia de a-l prezenta si inainta celor doua guverne chiar acolo la Chisinau, este o ocazie care nu trebuie irosita.Ba chiar supunerea lui atentiei celor doua autoritati executive trebuie insotita de o manifestatie de amploare.Internationalizarea cererii legitime a tuturor roamnilor, a romanilor de pretutindeni nu poate fi decat benefica unui adevar dincolo de orice indoiala.
  Consider ca toti basarabenii care au obtinut cetatenia romana pot si trebuie sa fie sensibilizati la semanarea si sustinerea acestui Memorandum.

 16. Doamna Pavlicenco,cu tot respectul,v-ati intrebat daca aceasta Uniune Interstatala ar fi acceptata de catre romanii din Romania?…eu,ca roman din Romania si ca unionist nu as accepta niciodata asa ceva…pentru mine,ori va fi o unire deplina,ori nu va fi deloc…pentru ca numai o unire deplina ar putea curata acest spatiu de elementele filoruse si de elementele anti-romanesti,care actualmente se simt foarte bine in Basarabia…

 17. mi-e scârbă să citesc prostiile voastre unioniste. Nu ne vom uni cu voi, români, deoarece voi nu aveţi altceva în capul vostru, decât să ne sugrumaţi şi să ne depravaţi. aşa că adio âncă pe vreo 200 ani, până vor muri toţi cei cu idei scârbe de unire.

 18. D-na Pavicenko, mergi cu texte din astea ieftine si punele in fata muscalilor ,hoholilor si nu noua romanilor. Ce dracu voi sunteti turci si nu intelegeti ca asemenea aberatii ce le debitezi nu au sa accepte romanii niciodata cu Uniune interstatala si alte dracomenii.In plus de asta voi nu prea aveti nimic in comun cu romanismul,sunteti rusi din 1812 perioada in care nici nu se nascuse Eminescu.

 19. @un cetatean …esti deja sugrumat si depravat de catre Rusia…sau n-ai realizat inca asta?,pe deasupra mai ai si creierii spalati de aceiasi Rusia,stiai ca Rusia plateste pensiile transnistrenilor? ,stiai ca Rusia promoveaza dezmembrarea teritoriala a Basarabiei? si asta dupa ce i-a furat miseleste pamanturile de la sud,ma refer la Bugeac?…mi-e scarba ca pe pamantul sfant al lui Stefan cel Mare pot trai mankurti ca tine…d-asta nu vreti unirea,va e frica de faptul c-or sa va puna pe fuga romanii,aveti dreptate,exact asta se va intampla…romanii nu sunt rusi,niciodata nu au ravnit la pamanturi straine,nu vrem decat ce-i al nostru si ne-a fost furat miseleste iar Basarabia,Herta,nordul Bucovinei,Bugeacul sunt pamanturi stramosesti romanesti furate miseleste de catre Stalin,nu vrem inapoi decat ce-i al nostru…asta-i diferenta intre romani si rusi…

 20. Basarabenii nu pot uni unionistii intr-un singur partid politic, pun la indoiala ca realizarea Reunirei in curind. Orice unire inseamna desfiintarea la ceva separat si formarea noului unificat. Nimeni din partidele de dreapta nu vor sa se autidesfiinteze. Logica spunea ca RM, prin partidele sale, tot nu vrea sa se desfiinteze.

 21. Iată ce i-au făcut rușii bietului român moldovean Constantin Tănase:
  http://www.lp.ro/pnl/davai-ceas

  Eliminați spațiile din adresa de mai sus, dacă Unimedia va adăuga spații…

  Am să citez un pasaj important:

  Constantin Tănase, născut la 5 iulie, 1880, în Vaslui, a murit la Bucureşti, în 1945. Există zvonuri potrivit cărora ar fi fost ucis de Armata Roşie invadatoare, deşi alte surse indică faptul că moartea sa s-a datorat unui blocaj renal. Constantin Tănase încă mai juca în Bucureşti, la un an de la invazia sovietică, şi se spune că ar fi fost ucis din cauza satirei la adresa soldaţilor ruşi, care aveau obiceiul să rechiziţioneze mai ales ceasuri, folosind expresia: “Davai Ceas” (davai = dă-mi)

  Rău era cu “der, die, das”
  Da-i mai rău cu “davai ceas”
  De la Nistru pân’ la Don
  Davai ceas, davai palton
  Davai ceas, davai moşie
  Haraşo tovărăşie

  După mai multe reprezentaţii a fost arestat, ameninţat cu moartea şi i s-a ordonat să nu mai joace piesa. În următorul spectacol a apărut pe scenă într-un pardesiu imens, cu mânecile pardesiului căptuşite de sus până jos cu ceasuri de mână. Spectatorii l-au aplaudat frenetic la apariţie, deşi actorul nu a scos niciun cuvânt. Apoi şi-a descheiat pardesiul, scoţând la iveală un ceas cu pendulă! A spus doar: “El tic, eu tac, el tic, eu tac”. Două zile mai târziu marele actor era mort.

  Concluzia?

  Ieșiți odată din starea asta de ceasornic. “El tic, eu tac, el tic, eu tac”.

  Cereţi-vă drepturile! Arestaţi pe criminalul de la Tiraspol.

  Tare mă tem că în realitate conducerea RM are legături cu gruparea mafiotă de la Tiraspol, legături prin care spală bani şi-şi alimentează conturile.

  Totuşi, voi, electoratul, puteţi protesta în stradă şi forţa mâna celor care vă conduc să vă apere drepturile şi să scoată mafia rusească din raioanele de dincolo de Nistru.

 22. un roman de langa Prut

  Sa stam stramb si sa judecam drept, cum spunea romanul Ion Creanga. Ceea ce a mai ramas din stravechea Basarabie nu valoreaza mare lucru, nici din punct de vedere economic, si nici geostrategic. Fara nord si sud, Basarabia este o handicapata, o baba schiloada care face viata amara pentru cei din jurul ei. Ce suprafata mai controleaza Chisinaul? Aproximativ 25.000 km2, dar cu Gagauzia nu se stie niciodata, pentru ca dorinta gagauzilor este de a forma un stat separat sau, in cel mai rau caz, a se uni cu Ucraina unde traiesc si alti gagauzi in Bugeac. Deci, e foarte posibil ca in curand Chisinaul sa ramana cam cu 15.000 km2 (fara sudul pe care-l mai are pentru ca ei vor si Cahulul si Giurgiulestiul), pamant agricol bun, dar foarte slab sub aspectul resurselor naturale. Iar Rusia sprijina separarea Gagauziei de Chisinau.
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  Acum sa lasam mandria romaneasca la o parte si sa gandim cu capul si nu cu inima sau chiar cu fundul!!!!! Oare nu are Romania pamant agricol suficient ca sa ne trebuiasca noua vreo 15.000 de km2 de pamant eminamente agricol dar cu un amestec de populatii care de care mai zombate si fara identitate?????? Dragi romani, ganditi rational si nu mai puneti problema unirii cu Basarabia nici macar in vis. Uriasele greutati pe care le-ar aduce Romaniei aceste populatii rusofone si fara identitate ne-ar trage in urma cu zeci de ani. Dar existenta acestei republici de o saracie lucie, saracie care se adanceste an de an, ar trebui sa ne mobilizeze ca noi, romanii, sa nu ajungem ca ei. Spun toate acestea in cunostinta de cauza, deoarece locuiesc la 20 km de Ungheni (o localitate romaneasca si alta basarabeana), am fost la ei, am discutat cu intelectuali si autoritati, cu oameni simpli de la tara si din orase, cu gagauzi si reprezentanti ai tuturor etniilor basarabene si am ajuns la concluzia ca NU SE MERITA sa ne legam la cap cu Basarabia, ci sa o tratam ca pe orice alt stat strain din Africa sau Asia. Sa traiti mult si bine, romani dintre Prut si Tisa!!!!!!!!

 23. Da tovarasa Pavlicenco nu vrea sa ne lumineze relatia sa cu Vosganian de la PNL Romania? Cam aceleasi jocuri rusiei le fac ambele PNLuri

 24. @un roman de langa Prut…am citit recent ca Romania ofera lunar aproximativ 10.000 de cetatenii basarabenilor,nu stiu daca e corecta informatia dar este posibil ca in cativa ani sa avem foarte multi cetateni romani in Basarabia…ai vazut probabil acum doua zile Hora Unirii facuta ad-hoc de tinerii studenti basarabeni in Piata Unirii din Bucuresti,manifestatii similare au fost si in alte orase din Romania…deci e clar ca suntem foarte legati de acest spatiu,in special prin factorul uman…piedica cea mai mare in calea realizarii nazuintelor de unire este reprezentata de clasa politica de pe ambele maluri ale Prutului…insa generatiile se mai schimba si legaturile vor fi mai puternice de la an la an si numai timpul va fi cel care va rezolva problema reunirii spatiului romanesc…macar sa facem din Romania un stat modern,european si prosper,macar sa reusim noi asta…si totul va veni de la sine…

 25. Banuiam demult „propunerile”… tovarasului Lavrov legate de Transnistria . Din pacate tot ce spune este foarte posibil sa se realizeze!! Iata ca „taraganarile ” pragmaticilor lui Filat nu au fost decat tragere de timp sau mai bine zis castigare de timp pentru crearea premiselor cat mai favorabile statalitatii si „neutralitatii” Republicii Moldova. De aceea nu s-a „hazardat” dumnealui Filat niciun moment pe panta romanismului!! De aceea tot face vizite dese la portile UE !! Realizarea unei confederatii sau federatii intre regimul transnistrean si cel de la Chisinau va inrautatii la maximum relatiile dintre Romania si Moldova pentru zeci , poate sute de ani!! Si de data asta peste capul Romaniei si peste vointa ei si a poporului roman se joca destinul Tarii!!! Oricate garantii „de jure” ar da Occidentul si Rusia pentru „neutralitatea” R. Moldova , numai asa ceva nu se va intampla. Si de o parte si de alta a Prutului instabilitatea politica va creste exponential cu consolidarea acestei ….neutralitati !!! este o mare incercare pentru noi toti cei care credem in Romania si in viitorul ei!!! Vocea noastra independenta de vointa fortelor straine, indiferent din ce parte vine stavilirea si sugrumarea ei nu va putea fi inabusita insa !!
  Pentru mine este clar deja si jocul franco-german in legatura cu Spatiul Schengen!!! Este o concesie fara pic de scrupule si in cardasie cu Rusia realizat pe spesele Romaniei.

 26. Pt Eu

  Si ce as avea eu cu Vosganian? Nu avem acord de cooperare cu PNL. Nu raspund ei pentru noi si nici noi pentru ei. Spun numai pe cine simpatizez si pe cine nu.

 27. Românule de la Prut,înclin să-ţi dau dreptate.Rusificarea în masă a populaţiei Pruto-Nistrene este un lucru cert,practic suntem contemporanii naşterii unui nou popor care şi-a luat o identitate de împrumut ce atentează la suveranitatea şi independenţa României.Aici trebuie intervenit şi puse lucrurile pe făgaşul lor normal.Ne îmbătăm cu apă rece dacă mai credem că există conştiinţă de neam în spaţiul Pruto-Nistrean.Cum poate România să ofere zeci de mii de cetăţenii când realitatea etnică declarată şi asumată în RM este cu totul alta.Trezire români până nu e prea târziu şi ne ocupă ruşii fără ştirea şi voia noastră!

 28. Intr-un interviu al Stelei Popa la Radio Romania International pe tema Unirii Basarabiei cu Romania de la 27 Martie 1918, senatorul PDL (care oficial prin deturnarea Legii Electorala este considerat senator de diaspora) isi exprima punctul de vedere NE-UNIONIST in concordanta deplina cu a internationalistului (inca) europarlamentar Adrian Severin de la care a preluat tema globalizatoare a „unirii spirituale in cadrul UE”.

  Ma intreb daca aceasta este si politica PDL, mai ales ca si Secretarul de Stat al Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, Eugen Tomac (prim-vicepresedinte al filialei de partid PDL-Diaspora, ca si Viorel Badea) sustine in in acelasi interviu tot ideea SEPARATISTA, prin falsa teorie a unirii ca doua state in UE odata cu disparitia granitelor si vizelor:
  „In momentele in care vor disparea vizele, frontiera, cand RM va deveni STAT MEMBRU al UE, atunci cetatenii vor sti cel mai bine care este calea pe care trebuie sa o urmam”.

  In totala opozitie cu demnitarul PDL, se afla Eugen Popescu, directorul RGN care spune transant:
  „… istoria da de pamant cu cei care nu respecta adevarul, iar aici este vorba de un adevar istoric. Romanii de pe cele doua maluri ale Prutului trebuie sa fie impreuna si numai in acest fel intra si raman in Europa pentru multa vreme. (…) Basarabia este mereu gata sa revina acasa, dupa ce a fost luata si furata. (…) Orice abatere de la drumul istoric nu ne va duce decat din nou in balarii.”
  Eugen Popescu, care spune „Basarabia”, nu „Republica Moldova” cum se exprima „reprezentantul romanilor de pretutindeni”, prezinta varianta corecta a intrarii Basarabiei in UE doar ca parte a Romaniei
  Intre acestia doi, oare cine merita sa conduca acest departament al romanilor de pretutindeni devenit puternic politizat si ANTI-PATRIOTIC prin politica de partid: Eugen Tomac sau Eugen Popescu?

  Dar iata ce spune celalalt PDL-ist, senatorul Viorel Badea.
  „Nu ma gandesc neaparat la unirea teritoriala, ci la reunirea neamului nostru oriunde ar fi. (…) Acum tot ceea ce facem este prin calea europeana. La fel se poate face si o UNIRE SPIRITUALA. Tot prin calea europeana.”

  Si cand ne gandim ca un astfel de politician roman sprijina statalitatea Basarabiei, deci NE-UNIREA, cum sa ne mai miram ca cei de la Chisinau negasind sprijin la Bucuresti merg mai departe pe calea independentei ( ase citi secesiunii) si statalitatii?
  Oare nu-i si acesta un motiv in plus pentru a cere modificarea Legii Electorale pentru a se interzice politizarea diasporei prin candidatura reprezentantilor partidelor?

  Mircea Popescu
  California
  714-501-5534

  P.S. Nu ma astept ca cei carora le-am trimis acest mesaj, Presedintia Romaniei, DRRP sau vreun politician PDL sa raspunda. Este o regula ca Bucurestiul politic sa se comporte arogant, dispretuitor fata de cetatenii romani prin votul carora au fost alesi sa conduca temporar Romania si al carei destin, de multe ori, il amaneteaza intereselor lor meschine momentane.

 29. Foarte buna precizare a domnului Popescu.

  P.S. Doamna Vitalia, probabil ca nu e o idee buna sa publicati # telefon semnat pe e-mail

 30. un roman de langa Prut

  # mircea.ro, 29 martie 2011, la 19:07, spune:

  „Rusificarea în masă a populaţiei Pruto-Nistrene este un lucru cert,practic suntem contemporanii naşterii unui nou popor care şi-a luat o identitate de împrumut ce atentează la suveranitatea şi independenţa României.Aici trebuie intervenit şi puse lucrurile pe făgaşul lor normal.Ne îmbătăm cu apă rece dacă mai credem că există conştiinţă de neam în spaţiul Pruto-Nistrean.Cum poate România să ofere zeci de mii de cetăţenii când realitatea etnică declarată şi asumată în RM este cu totul alta.Trezire români până nu e prea târziu şi ne ocupă ruşii fără ştirea şi voia noastră!”

  Mircea.ro, ai inceput sa vezi lucrurile corect. Dar ar trebui sa vada toti romanii lucrurile corect, adica NU SE MERITA sa ne batem capul cu niste populatii straine de traditiile, religia, mentalitatea si chiar limba si istoria romanilor. ZID sau GARD de sarma ghimpata la Prut! Asta ar trebui! Iar la ei nu exista un popor in sensul obisnuit al cuvantului, ci exista mai multe popoare care traiesc paralel ca sinele de cale ferata. E un amestec de populatii fara identitate clara, iar romani moldoveni sunt extrem de putini. Ce au in comun aceste populatii? Dragostea fata de tot ce este rusesc, ucrainean, gagauz, bulgaresc, evreiesc etc. si ura fata de tot ce este romanesc. Romania ar face extraordinar de bine, si ar fi extrem de inteligent din partea noastra sa procedam la contestarea la Tribunalul International numele actual al republicii si etnonimul care rezulta din acesta. Se vorbeste in anumite medii din Iasi de grosolana impostura basarabeana. De ce nu intervine Iasul si Suceava pentru a determina Bucurestiul sa purceada la aceasta contestare? To be „maldavan” or not to be, that is the question.

 31. @un roman de langa Prut…aberezi rau de tot,macar si pentru acei tineri care au dansat Hora Unirii in Piata Unirii de la Bucuresti si nu trebuie sa renuntam la Basarabia,cat timp exista o mica speranta nu trebuie sa renuntam…nu prea gandesti ca un roman adevarat,imi pare rau sa ti-o spun…

 32. un roman de langa Prut

  mugure, astia sunt cativa. De ce sa periclitam siguranta Romaniei cu marea masa de polietnici rusofoni? Polietnicii rusofoni ne-ar crea greutati uriase, mult mai mari decat ne fac secuii pentru ca sunt mai multi si au educatie ruseasca. Gandeste romane cu capul (creierul) si nu cu inima! Pentru 15 – 20.000 de km2 de o saracie cumplita si populat de milioane de corcituri rusificate NU SE MERITA sa ne periclitam siguranta si dezvoltarea tarii noastre.

 33. un roman de langa Prut

  Si, Mugurele, sunt roman adevarat. Neam de neamul meu s-a nascut in Moldova romaneasca, adica Moldova adevarata. Dar tie ti se pare ceea ce spui pentru ca nu-i cunosti suficient pe polietnicii rusofoni!!!!! Mergi la ei si cutreiera republica vreo 2 saptamani si mai vorbim dupa aceea.

 34. Dupa Unire tara trebuie sa accepte si Regele. Sa se numeasca Romania Mare Regala sau Marele Regat Roman.

 35. @un roman de langa Prut

  Ai în bună măsură dreptate. Dar sunt surprins de faptul că nu realizezi un lucru. KGB-ul nu urmărește numai să țină teritoriul dintre Prut și Nistru în sfera lor de influență, dar își ațâță slugile să aibă pretenții și la Moldova dintre Prut și Siret.

  Slavă Domnului, moldovenii noștri nici nu vor să audă de așa numită Moldova Mare, pentru că sunt sănătoși la cap și își dau seama că ar fi sclavii Rusiei. În plus, au văzut pe timpul a mai bine de 150 de ani că România clădită la 1859 este un stat fiabil care se poate proteja de intervențiile militare străine.

  Ceea ce mi se pare tendențios în comentariile tale este că nu spui nimic despre românii dintre Prut și Nistru. Cu ei ce ai de gând să faci? Mă refer la românii nemancurtizați, așa puțini câți sunt?

  Îi abandonăm ca-n 1940? Îi lăsăm iarăși pe mâna rușilor?

  Eu propun să extindem afacerile și media românească peste Prut pentru a ne apropia unii de alții, iar cu timpul să facem Unirea. Aceasta ar venii de la sine odată ce ar fi depășite basmele sovietice preluate de slugile contemporane.

  Doamne Ajută!

 36. @un roman de langa Prut…cand vorbesti de pamant sfant romanesc nu poti sa gandesti cu capul,nu poti gandi decat cu inima…si aceeasi situatie este si cu tinutul Hertei,nordul Bucovinei si cu Bugeacul…generatiile rusificate vor disparea incet,incet si in locul lor vor veni altele,vor veni generatii la fel ca cea care acum doua zile a dansat Hora Unirii la Bucuresti…cum sa renuntam la Basarabia?,tu nu-ti dai seama ce spui omule…

 37. Românilor idealişti, vouă nu vă spune nimic că după 20 de ani de la obţinerea independenţei nu s-a schimbat nimic din punct de vedere a determinării etnice în RM,culmea,sentimentul românofob s-a accentuat.Acest mod antiromânesc de a se manifesta are rădăcini vechi,este inoculat din generaţie în generaţie.Şi în perioada interbelică când Basarabia făcea parte,în mod firesc,din Regatul României,tot la fel se manifestau.Credeţi oare că vestita palmă a jandarmului oltean nu a avut şi un dram de adevăr?.Să ne vedem fiecare de drumul nostru,iar România are doar obligaţia morală de a se îngriji de românii declaraţi şi minoritari.

 38. Pt luca

  Fragmentul postat cu numarul de telefon e preluat integral de pe alt site.

 39. Iata ce am preluat de pe blogul lui Traian Vasilcau

  http://gloria.tv/?media=139982

 40. Informatia ca se acorda circa 10 000 de cetatenii pe luna este corecta. Zilnic se acorda intre 400 si 1 200 de cetatenii, procedura acordardarii acestei cetatenii in urma unui proces fiind abrogata. Cetatenii romani sunt insa manipulati de anumite cercuri care au anumite interese. In realitate cifra nici nu este prea mare iar legislatia este in continuare complicata si presupune cheltuirea unor sume care nu sunt accesibile oricui.
  Domnilor, capitolul intelegerii mecanismului juridic ca mecanism aplicabil in egala masura tuturor cetatenilor, fara discriminare, vad ca este cam greu de inteles si mai ales acceptabil pentru multi si nu inteleg de ce. Mai degraba partizanatul si subiectivismul cu tenta fascistoida sunt pe placul romanilor balcanici.
  Sa fim intetelesi, va convine sau nu, conform constitutiei si legii romanesti a cetateniei, identica cu cea germana, toti cetatenii care care au locuit pe teritoriul Romaniei ( de exemplu in perioada 1918-1940 ) si au avut cetatenia romana, indiferent de nationalitate si urmasii acestora au dreptul la cetatenia romana. Asa scrie legea. Restul sunt „interpretari” si coterii de gang ale unor persoane carora le place sa se auda vorbind. Vreti sa fiti oameni rationali si onesti, respectati litera si spiritul legii. Vreti sa fiti balcanici si sa lalaiti si sa plenturiti totul cum s-a facut si inca se mai face in Romania, problema dumneavoastra. Dar sa nu va asteptati la respect din partea altor popoare pentru ca nu va fi cazul. Ceea ce se si intampla in ralitate. Mergeti in occident si spuneti ca sunteti romani si veti vedea ce se intampla. Nu degeaba sunt voci in parlamentul european care cer excluderea Bulgariei si Romaniei din Uniunea Europeana. S-au saturat si ei de mascareala continua care se intampla in viata cotidiana de pe aceste melaguri. Justitia nu este un sotron jucat de niste oameni maturi cu mentalitatea si stabilitatea psihica a unor copii de 5 ani. Uitati-va cum se respecta legile si intelegerile interne si internationale de catre statul roman ( si de catre cetatenii sai ). cata predictibilitate este in actiunile statului roman…
  Deci domnilor aici nu este vorba despre idealism si nici despre determinare, cum scrie cineva. Aici este vorba de a fi oameni seriosi si onesti pana la capat. Daca se poate… Daca nu… nu.

 41. domnule xyz,hai să fim serioşi până la capăt. A recunoscut România independenţa RSSM sub actuala denumire RM? Răspund tot eu,a recunoscut.Prin urmare ţara noastră trebuie să-şi asume consecinţele acestui fapt regretabil; limbă moldovenească,naţionalitate moldovenească etc.În aceste condiţii este de înţeles atitudinea rezervată şi uneori critică a Franţei,Germaniei şi Marii Britanii în privinţa politicii româneşti de acordare a cetăţeniei.Suntem contemporanii unor gesturi iresponsabile suportând acum consecinţele lor;răul trebuia tăiat de la rădăcină,acum este prea târziu.

 42. Asa e din pacate. Romania insasi este o sluga a Rusiei, verticalitatea ei fiind la pamant. Si mai vreti ca unirea sa fie promovata de ambele parti la nivel de guvernanti.

  Iar pentru toti romanii de peste Prut, e usor sa fii las (pentru a cata oara) si sa te debarasezi de ce-a fost al tau si acum nu iti mai convine. Si nu iti convine nu din vina sa, si nici macar a ta, dar cum am zis, e mai usor sa te dezici decat sa lupti.

  Cum crezi ca se simt cei dintre Prut si Nistru a caror constiinta romaneasca nu a fost alterata, care lupta zi de zi pentru a reabilita mentalitatea rusificata si sovietizata a celorlalti, riscand sa se certe pana si cu rudele cele mai apropiate, nemaivorbind de vecini si alti apropiati, de comunitatea in care traieste?

  Crezi ca daca ai facut un tur in spatiul dintre Prut si Nistru si te-a dezamagit ceea ce ai auzit si ai vazut, sau nu ti-a placut – mai pe sleau, trebuie sa faci stanga-imprejur si sa scuipi pe toate de parca n-ai fi avut nicio legatura vreodata cu acest pamant?

  Lasilor!

 43. Cotruza, când vom vedea că PNL şi alte partide cu determinare românească vor avea peste 30% din voturile exprimate,când făcătura de limbă moldovenească va fi scoasă din constituţie,toţi românii din dreapta Prutului vor fi alături de voi.Sunteţi independenţi,aşa aţi vrut,prin urmare decizia este 100% în curtea voastră şi,prin urmare nu mai căutaţi vinovaţi prin altă parte.

 44. @mircea.ro …nu generaliza si nu-i baga pe toti in aceeasi oala…in acest spatiu vorbim de sute de ani de spalare de creiere,de rusificare,de sovietizare si stim bine ca mai a dracu’ decat propaganda bolsevica nu e nici o propaganda..actualmente spatiul este mankurtizat insa generatiile tinere vin cu un nou suflu,e de datoria Romaniei sa-i sprijine si sa faca tot posibilul pentru a-si apropia acest spatiu…aici e problema fiindca Romania dispune in acest moment de o clasa politica mediocra,o adevarata ciuma pe capul romanilor,dupa ce comunistii au omorat toata elita politica in inchisori si la Canal,Romania n-a mai fost in stare sa-si construiasca o elita politica reala,actualmente suntem condusi de imbecili ajunsi in politica cu scopul de a se capatui,imbogati si mai putin cu scopul de a face ceva pentru tara lor si chiar daca ar dori sa faca ceva util nu stiu daca ar fi in stare fiindca sunt si incompetenti…marea piedica a apropierii reale a Basarabiei de Romania si viceversa e reprezentata in principal de clasa politica impotenta din cele doua spatii…

 45. Doamna Pavlicenco uitati de unire cu Rominia ca in foarte curind timp moldovenii din sudul Basarabiei si cei din Ucraina se vor uni si vor reveni la acea MOLDOVA pe care ne-a lasat-o STEFAN cel MARE.Da a fost un las Cuza, ca sa vina la conducere (asa cum o face acum si Lupu) s-a legat cu dracu,a tradat neamul si istoria stramosilor si sa numit romin (om fara drepturi,taran prost) dar timpul va corecta acea greseala lasa..Si prostia ca pe moldoveni si notiunia de moldoveni a fost inventata de Stalin este propoganda muntenilor ca Ion Neculce
  Naştere 1672
  Deces după 1744
  Profesie cronicar
  Naţionalitate moldovean.Nu a dat mina cu Stalin. Asa ca moldovenii au fost ,sunt si vor fii, indiferent de ce-a ca asta nusi doreste muntenia si plateste bani grei „unionistii”de la Chisinau ca sa hamaie zi si noapte de unire setem lasii ca nu cumva moldovenii sa cunosca istoria adevarata.Unire MOLDOVENI .Sa traeasca tara MOldova a lui Stefan cu cei mai frumosi,harnici oameni din lume.

 46. Mugur,pentru mine sovietizarea şi rusificare despre care faci vorbire nu este un argument palpabil.Transilvănenii au stat sub ocupaţie 800 de ani,pe la 1700 la o parte din ei s-a schimbat şi religia,dar n-au renunţat niciodată la conştiinţa naţională,culmea dintre ei s-au ridicat cei mai înfocaţi români.Acelaşi lucru îl putem afirma şi-n privinţa bucovinenilor.Într-adevăr politicienii nu sunt la nivelul speranţelor noastre,dar trebuie să fim de acord că sunt emanaţia realităţii imediate.

 47. @mircea.ro…coloana a-5-a si a-6-a rusa din Basarabia are tot interesul sa-i faca pe romani sa ajunga sa gandeasca precum gandesti tu…ceva de genul,ce rost mai are domne sa ne batem capul cu astia?,ia sa-i lasam in pace cu rusii lor si sa ne vedem de ale noastre…asta ar vrea rusii si nu trebuie sa le facem pe plac…trebuie sa luptam pentru ce-i al nostru…

 48. Subscriu. Nu poti face comparatie intre rusi si unguri.

 49. Sunt de acord cu mugur. Nu sunt unionist, dar constiinta romaneasca din Republica Moldova trebuie sustinuta de Romania.

 50. Mugur,am avut ocazia să călătoreasc în RM şi înainte de 2000 şi după.Am ajuns la concuzia că rusificarea forţată,după cum se spune,înainte de 90,în zilele noastre a devenit un fapt asumat,liber consimţit.Am mai spus-o ruşii s-au adaptat cererii şi oferta lor a devenit din ce în ce mai diversificată.Rusa nu trebuie să o considerăm doar ca o limbă de comunicaţie între moldoveni,în ea se gândeşte,se trăieşte şi se judecă realitatea înconjurătoare.În satele şi comunele basarabene ,după 90 vorbesc,este plin de copii botezaţi cu prenume de genul Iurie,Vasea,Ghenadie,Aliona etc etc etc.Asta este realitatea cu care ne confruntăm, nu putem să facem abstracţie de ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *