WikiLeaks, Romanova si Uniunea Interstatala RO-RM a PNL

Iata ca si realitatile demonstreaza ca acest concept al Uniunii Interstatale Romania-Republica Moldova, apartinind si lansat de PNL din RM, o fi servit ca inspiratie pentru ce a scris WikiLeaks.

“Dacă Moldova s-ar uni cu România, atunci ar apărea un nou stat supranumit Romanova. Cel puţin asta se arată într-o telegramă a Ambasadei Statelor Unite din Ucraina, care datează din 2007. Informaţia a fost publicată de site-ul de dezvăluiri WikiLeaks – relatează hotnews.ro.

Potrivit textului, ucrainenii au constatat că politicienii moldoveni, pro-europeani, susţineau intrarea Moldovei în Uniunea Europeană prin România, cu posibilitatea ca Moldova din dreapta Nistrului să se unească, eventual, cu statul român. Transnistria ar fi urmat să revină Ucrainei, arată telegramele WikiLeaks. În text se mai menţionează că Andrei Veselovsky, adjunct al ministrului de externe din Ucraina, şi-a exprimat îngrijorările faţă de relaţiile moldo-române. Preocuparea acestuia era împărtăşită şi de adjunctul şefului Secretariatului Prezidenţial, Oleksandr Ceali.”

Postam aici documentul PNL, unde scrie si despre sedinte comune ale Guvernelor de la Bucuresti si Chisinau, si despre structuri suprastatale romano-moldovenesti.

“Manifest-Apel al PNL-Moldova privind imperativul solidarizarii nationale

Acest document, adoptat la 3 martie 2007, a fost remis presedintilor de partid, Presedintiei si Guvernului din Romania.

Teritoriul Basarabiei si al Transnistriei – o aschie de pamint cu populatie romaneasca, rupta de mai multe ori, prin forta armelor, din contextul etnocultural si politic firesc, supusa unei deznationalizari dure pe parcursul a circa doua secole de ocupatie straina, – a rezistat si a dainuit in timp. Acest miracol a devenit deosebit de evident la confluenta anilor 80-90 ai secolului trecut, cind a luat avint, in Republica Moldova, Miscarea de Eliberare si de Renastere Nationala. Statul Republica Moldova a devenit independent in urma imploziei URSS, dar si gratie angajarii sutelor de mii de romani-moldoveni intr-o veritabila revolutie de eliberare nationala, ce a pus capat unei dominatii straine de secole. Redobindirea constiintei de neam, decolonizarea totala si revenirea acestui spatiu in familia europeana necesita un efort colectiv de lunga durata, conjugat cu o inteligenta politica aparte. Astazi, dupa 15 ani de la proclamarea Independentei, Republica Moldova, afectata de o profunda criza identitara interna, situata intr-o zona geopolitica disputata, se zbate intre un trecut tragic si un viitor incert.

Partidul National Liberal din Republica Moldova este constient ca grava problema identitara, situatia politica si economica deplorabila ale celui de-al doilea stat romanesc, rezultate din politicile coloniale sovietice, continuate de regimurile neocomuniste dupa 1991, stationarea trupelor rusesti de ocupatie pe teritoriul Republicii Moldova, existenta unui teritoriu ocupat de un regim terorist, sprijinit de Moscova si necontrolat de Guvernul de la Chisinau, au facut din Republica Moldova un stat-problema. In aceste conditii, Republica Moldova nu dispune de suficiente resurse interne pentru depasirea starii de criza permanente. Este nevoie de o asistenta internationala in stare sa readuca Republica Moldova pe orbita civilizatiei europene. Cel mai firesc sprijin al efortului de europenizare a Republicii Moldova poate veni din partea Romaniei.

In acest context, Partidul National Liberal se declara consternat de declaratiile tot mai agresive, in stilul razboiului rece, proferate la adresa Romaniei, de catre conducerea comunista de la Chisinau, care nu are nici un merit in edificarea Republicii Moldova ca stat. Comunistii si liderii lor au stat, in cel mai bun caz, in expectativa, in momentul proclamarii independentei statale a Republicii Moldova. Erijarea lor astazi in statalisti consecventi nu este nimic altceva decit o farsa in stil traditional comunist. De fapt, promovind conceptul moldovenismului vulgar si romanofob, comunistii moldoveni sugruma si farima de statalitate ce a mai ramas intr-o societate depopulata prin politici economice falimentare, favorizind tendintele de ancorare a Republicii Moldova in spatiul geopolitic eurasiatic, cultivat cu mult sirg de catre cercuri politice revansarde din Rusia. PNL invita partidele democratice si proeuropene din Republica Moldova sa se solidarizeze in scopul opririi acestui proces distructiv pentru perspectiva europeana a statului nostru.

In toti acesti ani, guvernarile de la Chisinau au ratat posibilitatile de a merge impreuna cu Romania pe calea integrarii europene. Cu mici exceptii, acestea au preferat sa promoveze politici antiromanesti. In consecinta, Romania a devenit membru NATO si UE, in timp ce Republica Moldova a alunecat in mod grav spre statutul rusinos de cea mai saraca tara din Europa. Acesta este rezultatul logic al politicii comuniste, dominate de instincte antiromanesti.

Si tot in acesti ani, Romania a tinut cont mereu de reticenta – chiar de ostilitatea – guvernarilor de la Chisinau, rezervindu-si rolul de a contribui la educarea tinerei generatii, de a fi avocat pentru admiterea Chisinaului in diferite aranjamente europene, de a ajuta in proiecte economice cind nu exista, pur si simplu, o alta solutie. Spre deosebire de oficialii de la Chisinau, sutele de mii de cetateni ai Republicii Moldova, care au beneficiat, in acesti ani, de asistenta materiala si umanitara a statului roman, ramin profund recunoscatori pentru ajutorul dezinteresat, oferit in spiritul relatiilor dintre frati. Prin aceasta perspectiva, politica sincera a Bucurestilor devanseaza constant propaganda antiromaneasca, fapt ce ii irita enorm pe stabii comunisti de la Chisinau.

Partidul National Liberal din Moldova considera ca acum, odata cu revenirea definitiva si plenara a Romaniei in spatiul euroatlantic – sigur si solidar -, a sosit si momentul solidaritatii etnoculturale romanesti, ca unica sansa pentru a se oferi si Republicii Moldova un viitor civilizat cert. Doar aceasta asistenta, care trebuie sa devina permanenta, coroborata cu strategiile Uniunii Europene, ar putea readuce si al doilea stat romanesc in comunitatea euroatlantica. Constiinta unui asemenea obiectiv nu poate fi impiedicata de nici un fel de manifestari antieuropene si antiromanesti, la care se deda conducerea antinationala de la Chisinau, votata de o populatie insaracita cu buna stiinta de catre o grupare interesata doar de pastrarea, cu orice pret, a puterii si a propriilor privilegii economice.

Guvernarea comunista de la Chisinau a legalizat cetatenia dubla pentru a amplifica afluxul de bani de la propriii cetateni, plecati la munca in strainatate. Unicul export profitabil al Republicii Moldova sub guvernarea comunista a devenit cel al bratelor ieftine de munca. Insa politica de depopulare a Moldovei a adus si efecte nebanuite de catre comunistii romanofobi. Pentru cetatenii Republicii Moldova, Europa se asociaza tot mai mult cu Romania, cu cetatenia romana. A deveni cetatean roman inseamna a deveni parte a unei democratii europene, a sistemului cu reguli ale economiei de piata, bazate pe respectarea neconditionata a legii. Aceste practici creeaza precedente extrem de periculoase pentru dominatia regimului politic autoritar de la Chisinau, pentru traficul de influenta si ingerintele protectioniste ale politicului in viata economica din Republica Moldova. In asa fel, romanismul echivaleaza pentru comunistii moldoveni cu deplasarea discursului proeuropean din zona demagogiei politice in zona realizarii practice. Iar aceasta, la rindu-i, echivaleaza cu pierderea puterii politice. In acest sens, comunistii sint sortiti, prin definitie, sa ramina romanofobi incorigibili.

In fata pericolului permanentizarii crizei cronice, care a afectat Republica Moldova, Partidul National Liberal din Moldova vine cu un proiect special – politic, social-economic si cultural -, numit Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova. Acest proiect poate fi infaptuit cel mai lesne prin semnarea, intre Romania si Republica Moldova, a unui tratat interstatal de fraternitate si de parteneriat european privilegiat, ce ar avea ca scop major integrarea plenara a celor doua state romanesti in UE. Este un proiect de europenizare, de utilizare cit mai rationala a resurselor Uniunii Europene, in scopul modernizarii rapide a acestora si recuperarea raminerii in urma a Republicii Moldova. Prin cresterea economica si reformele promovate, Romania si-a demonstrat capacitatea de a onora standardele europene. Urmarea exemplului ar aduce si Republica Moldova, in urmatorii zece ani – 2008-2018 -, la standardul de viata din UE.

Adresam Guvernului roman propunerea de a initia un program de fluidizare reciproca a informatiilor intre doua maluri ale Prutului, ceea ce ar conduce la o cunoastere mai buna in Romania a realitatilor din Republica Moldova, de a incuraja depasirea tabuizarii temei Basarabiei. De asemenea, PNL-Moldova pledeaza pentru o relatie financiara total transparenta intre Bucuresti si Chisinau, care sa fie reluata de la zero. Actiune ce ar trebui precedata de publicarea intregii asistente acordate in 15 ani prin diverse proiecte ONG-urilor sau altcuiva din Republica Moldova, pentru a se evita specularile politice. In Republica Moldova, exista banueli ca acei bani au servit la imbogatirea unora ce nu-si pot justifica averile, dar care au devenit azi aliati ai comunistilor si incrimineaza asistenta financiara romaneasca exact celor care nu au participat la procesul de “facere de averi din afacerea profitabila a romanismului”. “Miinile murdare” nu trebuie sa discrediteze nobila idee de reintregire a neamului.

PNL-Moldova pledeaza pentru necesitatea conjugarii eforturilor clasei politice romanesti de pe ambele maluri ale Prutului pentru edificarea noastra in comun asupra mai multor aspecte spinoase ale relatiilor moldo-romane. Partidul National Liberal din Moldova – prin identitatea, scopurile, conceptele si actiunile sale – incearca sa creeze un precedent de omogenizare a infrastructurii politice din cele doua state romanesti care, in cadrul UE, isi vor realiza idealul de unitate nationala.

In viziunea PNL-Moldova, conceptul Uniunii Interstatale Romania—Republica Moldova ar putea include formarea etapizata a organelor de coordonare a politicilor acestei structuri, intre care o Adunare Parlamentara, formata din cite treizeci de deputati din ambele state, ce se vor intruni in sesiuni periodice la Bucuresti si Chisinau si care se vor preocupa de armonizarea si omogenizarea legislatiei Republicii Moldova cu cea a Romaniei, de Bugetul special al Uniunii Interstatale. Totodata, Comisia Executiva interstatala, ce si-ar putea avea oficiul central la Iasi si ar fi formata dintr-un numar egal de reprezentanti ai Guvernelor Romaniei si Republicii Moldova, ar putea avea, in sfera sa de coordonare, executarea Bugetului comun, politicile de apropiere a Republicii Moldova de UE, obtinerea si realizarea unui mini-plan Marshall pentru solutionarea conflictului transnistrean si reabilitarea social-economica postconflict a R.Moldova, identificarea proiectelor de asistenta financiara internationala pentru Fondul de pensionare al celor doua state romanesti. Casa Sociala Interstatala ar putea promova unificarea sistemului de pensionare a cetatenilor din cele doua state si gestiona fondurile de pensii sociale.

Acest concept va fi dezvoltat de Partidul National Liberal din Republica Moldova pentru a fi propus Parlamentului de la Chisinau. Totodata, ar fi de un real folos – pentru a reda o speranta romanilor, dar si tuturor celorlalti cetateni ai Republicii Moldova, ca si pentru a sensibiliza Occidentul asupra unei asemenea oportunitati, pentru a rezolva o grava problema din sudul Europei de Est – declansarea de discutii politice intre reprezentantii clasei politice de la Chisinau si de la Bucuresti. De vreme ce Romania declara ca politica sa va ramine neschimbata fata de Republica Moldova, fiind incadrata in standardele democratiei si ale respectarii drepturilor si a libertatilor omului, orice discutii si negocieri spre binele oamenilor isi au dreptul la viata. Guvernarile se perinda, iar poporul ramine. PNL-Moldova crede ca a venit timpul pentru a se face mai multa dreptate istorica acestei parti a poporului roman, care inca nu-si gaseste locul si destinul intr-o Europa tot mai unita.

Adoptat in sedinta din 3 martie 2007 a Delegatiei Politice Nationale a Partidului National Liberal din Republica Moldova”

Loading Facebook Comments ...

66 Comments

Add a Comment
  1. Pavlicenco,uita de asa unire,Romania si romanii niciodata nu vor accepta asa gen de unire,ideii tampite de astea puteau sa-i vina in cap numai unei kgb-iste ca tine .

  2. @mircea.ro…argumentele tale nu sunt suficient de puternice pentru a fundamenta o decizie de renuntare a Romaniei la spatiul basarabean sau de a renunta la idealul unirii…si sincer,nu cred ca poate fi adus vreun argument fezabil in sprijinul renuntarii la un pamant care ne-a fot dat de strabuni si pe care trebuie sa-l recuperam si sa-l aparam…si este valabil si pentru Herta si pentru nordul Bucovinei si pentru Bugeac.

  3. Eu nu zic să renunţăm,doar trebuie să ne adaptăm situaţiei şi să acţionăm ca atare,în cunoştinţă de cauză.Nu cu inima se face reîntregirea neamului când îl ai pe rus în spate.

  4. Mugur, strabunii au murit de mult, iar multi dintre nepotii lor sunt de nerecunoscut.

  5. Si Romania e vinovata,pentru ca dupa 1990 a fost foarte putin prezenta in Basarabia…si iar revenim la clasa politica romaneasca…nu s-a vrut si nu se vrea o reunire…

  6. Cand citesc iuresul de cuvinte care nu au nimic comun cu faptul istoric real,nici ca importanta,nici ca si semnificatie, al multora din cei care „comentati”aici ,iti vine sa te iei cu mainile de cap!! Multi, foarte multi dinte comentatori au”urme”(ramasite) in viziunile istorice despre Moldova. Fireste ca ‘spalate „pe creier !!! Polonezii au fost impartiti de trei ori in istoria lor ca neam si tara,dar nu si-au pierdut in sutele de ani de existenta, identitatea si credinta in ea.Balticii la fel. Voi va vaitati in schimb ca in 200 de ani v-au „potopit” rusii!! De ce nu s-a ajuns la aceeasi situatie tragica cu ei in privinta deznationalizarii? De ce a fi unit ca natiune la ei functioneaza , la basarabeni nu? Chiar daca mai sunt randunici cu care insa nu se face primavara!!! E limpede ca buna ziua ca nu sunteti in stare sa fiti „uniti in cuget si simtiri” cu toti ce-i de-un neam si o limba!!! Nu sunteti in stare sa va adunati un milion macar si sa spuna raspicat , fara teama de ce li s-ar putea intampla „Sintem romani si vrem sa ne unim cu tara”? Ardelenii au fost in stare sa se adune la Blaj in 1848 si sa strige sus si tare acest lucru. Voi nu!!De ce? De la aceasta realitate sa porniti in a a va judeca pe voi insiva, dragi „comentatori’, apoi sa va uitati in jurul vostru , sa ne faceti praf pe cei din tara ori pe romanii de pretutindeni!! De 200 de ani va intreceti a va boteza copiii Igori, Viaceslavi,Ghenadii, Svetlane, Liudmile, Natase etc etc si nu Liviu, George, Adrian, Marius, Mircea, Mihai !!! Suntem noi vinovati cei din Romania pentru asta?De ce nu cereti in fata propriilor voastre autoritati respecatea drepturilor inalinabile de romani? De limba materna romana , din moment ce la voi(la noi!) in Basarabia s-a nascut Mateevici???! Alecu Russo a scris „Cantare Romaniei” in versetele ei nemuritoare , nu poetii vostri de azi!! Puskin a spus despre basarabeni ca sunt neam de tigani si i-a defaimat in istorie , nu Eminescu!!(nici nu era nascut la 1812!) Nu incercati nici in al 12-lea ceas sa va vedeti barna din ochi? O cautati in ochii altora? Prea multi sunt acei dintre voi care jinduiti la Moldova pana la Carpati, prea multe iluzii anexioniste de marire feudala aveti!! Prea mult contestati , defaimati si huliti toate spiritele romanesti care au dus la UNIREA ROMANILOR infestand mintile oamenilor!! Prea multi retrogradati RO cu sute de ani in urma de dragul de a va autoflata sentimentele tradarii de sange!! Prea mult va lamentati si prea putin luptati scrasnind din dinti!!!Dar aratati cu degetul , incriminati si raspanditi confuzia urii aratand cu degetul la 22 de miloane de oameni care nu gandesc precum o faceti voi!! Prea mult scuipati pe Kogalniceanu, pe Cuza, pe Inculet , Halippa ,Iuliu Maniu, Bratienii munteni si pe toti care au ridicat din tarana istoriei_ Romania !! Continuati asa si va veti fac cel mai mare rau, nu numai voua insiva ,ci si INTREGII ROMANII. Contribuiti din plin la planurile si intentii dodonista de a dezmembra Romania, intarindu-i nemernicia belicoasa prin dezbinariile domniilor voastre !! La care ce contrapuneti? NIMIC!!

  7. Cand Mengistu Haile Mariam, fostul dictator comunist, sprijinit de rusi a inceput sa faca blatamatii in Etiopia, israelienii i-au carat intr-o singura noapte, printr-un pod aerian, pe toti negrii falasi ( evreii etiopieni de unde se tragea Moise ) in Israel si uite asa s-a umplut Israelul de populatie africana ( de fapt stramosii evreilor de astazi ).
    Cand in Surinam ( fostele Antile Olandeze ) s-a instaurat un regim comunist, in trei zile, olandezii i-au carat pe toti negrii surinamezi in Olanda, motiv pentru care astazi Tarile de Jos sunt pline de negri.
    Daca Romania ar fi pusa in situatia sa-si recupereze romanii din vecinatati ( care nici macar nu sunt negri ), s-ar scobi in nas si ar gasi o mie de motive sa-si explice ticalosia de sta cu mainile in san. Asta apropo de gestul de a comenta savant ceea ce nu este de comentat apropo de cetatenie.
    Sa va aduc aminte cum au procedat romanii cu aromanii, pe care i-au carat din sudul Bulgariei in Cadrilater, Cadrilater pe care, in final, l-au pierdut si se chiama ca i-au carat de pomana din sudul Bugariei in nordul Bulgariei?
    Decat v-ati sparge in figuri cu comentarii care de care mai savante si mai rauvoitoare, mai bine ati face ceva concret pentru propasirea si salvarea romanismului in lume. Este datoria de capatai a oricarui individ care se considera roman. De gargara de doi lei si de comentarii de cat suntem noi romanii de bazati, sunt satul. Si as mai pune o intrebare: Cine va dreptul sa dati cu larga inima, perorand diverse motivatii iresponsabile, patrimoniul etnic si cultural romanesc? Pentru construirea si apoi restaurarea catedralei centrale din Chisinau, de exemplu, romanii din toate provinciile au contribuit cu bani grei ( mai mult ca ca la Ateneu ). Cum se poate accepta cu sufletul linistit ca biserica rusa sa puna mana pe un asemenea monument? Cum este posibl sa stam cu mana in san la fenomenul nesimtit al rusificarii si sa-l consideram ca ceva predestinat? „Se sparie gandul” vorba cronicarilor moldoveni si munteni.

  8. Doamna Pavlicenco,

    Am observat in ultima vreme ca unii formatori de opinie din Republica Moldova (nume grele, precum domnii Constantin Tanase, Nicolae Negru si Petru Bogatu) si-au facut obiceiul de a-i da replici domnului Igor Dodon, cu privire la indemnurile acestuia (de pe propriul blog) pentru recrearea „Moldovei Mari”. Urmeaza sa va implicati si dumneavoastra in aceasta polemica?

  9. 1.
    România Mare !
    Soarele Rasare !
    România Mare !
    Zborul inspre Soare !
    2.
    România Mare !
    Sfintele Hotare !
    România Mare !
    Se aprinde’n Zare !
    3.
    România Mare !
    Vesnica Cântare !
    România Mare !
    UNICA SALVARE !
    4.
    România Mare !
    Inima ne Doare !
    România Mare !
    Vis ce nu mai moare !
    5.
    România Mare !
    De la mic la Mare !
    România Mare !
    Inima ni-i tare !
    6.
    România Mare !
    De la munte la Mare !
    România Mare !
    Dacia cea Mare !
    7.
    România Mare !
    Ultima Suflare !
    România Mare !
    Gândul nu mai Moare !
    /Anonim/

  10. Pt Liviu

    Bine ca ii dau altii replici lui Dodon. Cred ca o fac mai bine decit mine. Iata Val Butnaru a facut o emisiune la Cabinetul din umbra legat de Unire, i-a chemat pe Perciun, Nantoi, Dabija, Bogatu, pe altii, dar au fost apasati de doua presiuni: 1. Sa nu o invite pe Pavlicenco, sa nu aminteasca de PNL, sa nu spuna de actiunile noastre. 2. Sa evite a critica actuala guvernare, pentru ca ii repugna sa vorbeasca de Unire.

  11. In legatura cu aceasta demagogie de doi lei a domnului Dodon, care a infierbantat mintile pline de vodca ale paturilor cele mai putin educate si cel mai usor manipulabile din stanga Prutului, materia prima cu care opereaza PCRM-ul, se poate spune un singur lucru: este o mare prostie, o gogomanie uriasa. Ce cred oamenii acestia saraci cu duhul, ca moldovenii din Romania, una din cele mai educate paturi ale Romaniei si care reprezinta dublul populatiei din Basarabia, abia asteapta sa iasa din componenta Romaniei si din UE pentru a intra in CSI? Credti-ma dar eu il credeam mai inteligent pe domnul Dodon. Iata ce raspuns i-am dat domnului Dodon apropo de aceasta prostie naucitoare si care nu merita nici un fel de atentie:

    „Si daca presupunem, prin reducere la absurd, domnule Dodon, ca Moldova s-ar uni cu Basarbia, asa cum propuneti, realizati ca asta ar insemna sfarsitul dumneavoastra, al comunistilor? In Basarabia comunistii au cam 39% intentie de vot la o populatie de circa 3 400 000 locuitori. Populatia Moldovei este de cam 5 200 000 de locuitori la care se adauga circa 800 000 de locuitori ai judetului Suceava, un judet mare si intins reprezentand Bucovina. Daca insumam cele trei entitati ajungem la o populatie de circa 9 400 000 de locuitori. Din 3 400 000 de locuitori, cu comunistii ar vota circa 1 325 000 de locuitori. Din 9 400 000 de locuitori cei 1 325 000 de votanti ai coministilor (dincolo de Prut nimeni nu voteaza cu comunistii) ar reprezenta circa 14%. Pai din punctul meu de vedere, avand in vedere ca numarul coministilor este in continua scadere, in aceasta situatie comunistii ar diaparea repede, chiar foarte repede de pe esichierul politic. Sa mai facem un calcul. Din totalul de 3 400 000 de locuitori rusii reprezinta circa 200 000 de locuitori adica 6,5% iar ucrainenii 285 000 locuitori adica 8,5%. In toata Moldova nu exista picior de rus sau ucrainean. In judetul Suceava, din totalul de 80 000 de rusi, cati sunt in Romania, 20 000 locuiesc in aceasta zona iar din cei circa 100 000 de etnici ucraineni, impartiti in doua grupuri separate, ucraineni si ruteni, reprezentate fiecare in Parlament, vreo 30 000 locuiesc in zona. Pai dupa o ipotetica unire ar rezulta o populatie de 220 000 rusi adica 2,35% si 315 000 ucraineni adica un procent de 3,35% din totalul de 9 400 000 de locuitori. Sa luam in calcul si acea abjecta manipulare din care rezulta ca din 79% vorbitori de limba romana, adica 2 600 000, 5% se declara romani, adica 135 000 de locuitori iar 74% se declara moldoveni, adica 2 465 000 de locuitori. In Moldova si Bucovina, la ultimul recensamant 100% dintre vorbitorii de limba romana, adica 5 400 000 s-au declarat romani. Sa facem calculele finale: Deci 5 535 000 se vor declara romani adica 60% iar 2 465 000 se vor declara in continuare moldoveni adica 25%. Deja vazand aceste cifre comunistii vor incepe sa aiba cosmaruri. Si sa fim intelesi, capitala unui asemenea stat ipotetic ar fi la Iasi, si nu la Chisinau. Si acesta nu este decat un exercitiu steril, care sa dea aburi ai sperantei unor minti bolnave sau inecate in alcool. Cam cum vedeti dumneavoastra, domnule Dodon realizabila aceasta fantasmagorie, care, in plus, nici nu aduce vreun profit comunistilor, in conditiile in care Romania si provincia ei istorica Moldova fac parte din Uniunea Europeana si din alianta NATO, alianta care are o forta de lovire de 9 ori mai puternica decat Federatia Rusa, statul care alimenteaza si sprijina asemenea fantasmagorii. Daca rusofonii si comunistii se tem ca de moarte de o unire cu Romania sau de intrarea Basarabiei in NATO, pentru noi romanii “pericolul” unirii Moldovei cu Basarabia este un fas. Din pacate temerile asfixiante ale domniilor voastre sunt justificate. Cam asta va asteapta, vreti nu vreti…

    Uneori modul inconstient, dictat de provenienta din cea mai prost educata si cea mai alcoolizata gubernie a fostului Imperiu Rus, in care actioneaza mancurtii, rusofonii si comunistii si in care se inscrie si aceasta ridicola teorie a dumneavoastra, trimite cu gandul la disperarea sinucigasului care are deja latul de gat. Dumneavoastra cand va scrieti scrisoarea de adio in care sa va justificati gestul disperat?”

  12. Adevaratul motiv pentru care comunistii isi vand sufletul dusmanilor poporului si ii mint pe romani ca nu sunt romani si nu vorbesc romaneste, este faptul ca ei stiu foarte bine ca, daca Basarabia s-ar uni cu Romania, ei, comunistii, ar infunda puscaria pentru ca, in Romania, Partidul Comunist este interzis prin lege. Va dati seama ce l-ar astepta pe Voronin de exemplu. De aici vine incrancenarea lui Petrenco, Dodon, TKaciuK … La acest capitol romanii nu iarta.

  13. Pt XZY.

    Dacă numai comuniştii şi-ar vinde sufletul Unirea deja se înfăptuia.

    Dar aşa, după ce guvernarea democrată acceptă să meargă la 9 mai la Moscova la demonstraţie, comemorează sărbătorile sovietice şi ale armatei de ocupaţie ruseşti, dar la 27 martie nici o declaraţie din partea conducerii statului în afară de felicitările dne Pavlicenco aduse poporului român în cadrul dezbaterilor TV în acea zi, defapt unica dezbatere TV organizată în acea zi, în care nu a fost nici un lider de la guvernare, vorbeşte despre atitudinea celor în care Dstră şi poporul român aveţi încredere faţă de valorile naţionale.

    Aşa că în acest aspect, mai ales după 27 martie, clar s-a stabilit cursul RM pentru viitorii vreo 20-30 de ani.

    Şi dacă cu comuniştii e tot clar, atunci nu este clar, de ce tace guvernarea, şi încotro ea vrea să ne ducă.

    Drumul guvernării trebue să fie clar, transparent şi direct, în caz contrar, avem şansa să nimerim în sant. Şi, mai ales, mult depinde de şofer, ca de ex.Saakaşvili. Ştie ce vrea şi unde merge.

    Da încotro mergem noi? Încotro ne va duce actuala guvernare?

  14. Ce isi imagina domnul Dodon? Ca propunerea lui va inflama spiritele in Romania si statul roman va face un scandal cumplit pe care ei statalistii sa-l contrapuna ideii unirii? Pai cand vezi asemenea planuri cum sa nu izbucnesti in ras. Domnul Dodon se ascunde desi nu-l cauta nimeni. Mai exista in Romania o teorie precum ca ungurii vor sa ia Ardealul. Populatia Transilvaniei este de 11 000 000 de locuitori din care doar 7% sunt unguri. Populatia Ungariei este de cam 12 000 000 de locuitori. Cam care ar fi ungurul inconstient ( se stie cat de sovini sunt ungurii ) care sa-si doreasca un stat de 23 000 000 de locuitori ( cam cat populatia Romaniei ) in care aproape jumatate sunt romani, stat care ar fi obligat sa aiba limba oficiala si limba romana?

  15. Doar sa adaug la cele scrise mai sus ca in cazul Unirii nu va disparea doar PCRM. Vor disparea Parlamentul, Presedintia, Ministerele, Armata, Agentiile, Centrele Raionale zeci si sute de mii de bugetari-paraziti.
    Apropo. Apare o intrebare retorica. Cum credeti acesti paraziti, sunt pentru Unire???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *