M.Popescu: Interesul national, subminat de interesele partidelor

De peste 22 de ani, romanii de pe cele doua maluri ale Prutului traiesc si se complac in minciuna existentei si viitorului indisputabil al doua state romanesti complet independente si suverane.

Propaganda autoritatilor de la Chisinau si de la Bucuresti mentine in mod deliberat o stare de spirit separatista la care un mare aport, mai mult sau mai putin involuntar, isi aduce si mass media, mai ales cea din Romania, care se complace intr-o pasivitate greu de inteles in tratarea si promovarea unionismului si a perspectivelor unei Romanii reintregite.

Pentru a-si proteja interesele si pentru a se simti „fruntasi la ei in sat decat la oras (Romania) codasi”, politicienii basarabeni mentin vie minciuna necesitatii statalitatii moldovenesti, fluturand permanent stafia „intelepciunii politice” de a nu-i supara pe rusi, de a nu provoca minoritatile slave sau de a proteja sensibilitatile separatistilor transnistrieni.

Partidele declarate pro-romanesti devin inversunate sustinatoare ale statalitatii si suveranitatii Republicii Moldova jucand in hora ale carei acorduri sunt date de Voronin.

In prezent, pentru a schimba tonalitatile moldoveniste anti-unioniste, propaganda separatista a celor doua administratii de pe Bac si de pe Dambovita le insufla basarabenilor speranta, deloc realista, a integrarii „statului independent si suveran” de peste Prut in Uniunea Europeana, pentru ca, acolo, cele doua tari romanesti sa se reuneasca intr-o singura familie europeana.

Intrand in hora antiunionista, politicienii Bucurestiului se spala pe maini de problema nationala a reunificarii, promitand suportul si laudand electoral eforturile partidelor pe care le reprezinta in sustinerea integrarii Republicii Moldova in Uniunea Europeana, lichidand, din mesajul lor, orice referire la un eventual viitor comun romanesc.

O dovada graitoare in acest sens ne-o pune la dispozitie chiar diplomatia romaneasca, care s-a grabit sa satisfaca dorinta de emancipare si separare definitiva a Chisinaului, consfiintiind urmarile tratatului dintre Stalin si Hitler prin incheierea mult doritului pact de frontiera.

Mai mult, prin recenta respingere a comemorarii oficiale a deportarilor si crimelor sovietice impotriva cetatenilor romani din teritoriile romanesti instrainate ca urmare a ocuparii lor de catre URSS, actualul Guvern roman si o parte a Parlamentului si-au afirmat cu tarie politica de negare a oricaror indatoriri morale pe care le-ar avea Romania pentru fostii sai cetateni, invocand ca e vorba de teritorii ce nu apartin Romaniei, ci unor state straine.

Acest mod de abordare este incalificabil, reprezentand o dezertare de la datoria sfanta a oricarui Guvern romanesc si a oricarui politician roman – fie ca activeaza la Chisinau sau la Bucuresti -, de a face tot ce-i posibil politic, diplomatic, economic, propagandistic, pentru a realiza integrarea Basarabiei nu in Uniunea Europeana, unde este improbabil sa ajunga de una singura, ci acolo unde-i este locul natural, in Romania.

Atomizarea interna a societatii romanesti, accentuata de politizarea excesiva, se extinde si in exterior, prin actiunea iresponsabila a clasei politice si are efecte nocive atat in comunitatile romanilor de pretutindeni cat si, extrem de grav, la nivelul populatiei din Basarabia.

Folosind pervers Legea Electorala prin care romanii de pretutindeni au cucerit dreptul natural de a-si avea reprezentanti in Parlamentul Romaniei, partidele de la Bucuresti folosesc aceasta lege pentru inlocuirea de facto a reprezentantilor autentici ai romanilor din afara granitelor cu reprezentanti pentru partide.

Din aceasta pozitie, „reprezentantii politici ai romanilor” exporta, inclusiv in Basarabia, lupta politica dintre partide.

Care sunt semnalele pe care Romania politica le trimite basarabenilor?

Cea mai favorabila perceptie la nivelul basarabeanului de rand este ca romanii basarabeni, numiti „moldoveni” in toate luarile de pozitii si declaratiile politice, prezinta pentru Romania un interes mai scazut chiar decat romanii din comunitati dispersate, cum ar fi cele din Italia sau Spania. Si asta, desigur, in masura in care pot fi folositi ca masa de manevra electorala, manuita si cu ajutorul partidelor partenere din Basarabia.

Ce s-ar putea face? Probabil, societatea civila, actionand prin organizatiile sale, prin personalitati, cu sprijinul mass mediei nealiniate, sa incerce corectarea acestor devieri nepatriotice ale conducatorilor, mai ales de la Bucuresti. Poate ar fi de sugerat cateva actiuni imediate:

– semnarea unui „pact politic national”, prin care sa fie instituit un moratoriu asupra luptelor politice si propagandei partinice dincolo de granitele actuale ale Romaniei si desfiintarea filialelor partidelor din strainatate

– politicienii romani sa-si separe mesajul national de cel ideologic, si sa prezinte o pozitia comuna si unitara in problema nationala

– partidele autointitulate romanesti din Basarabia sa-si defineasca politica si strategia fata de relatia Basarabia-Romania, Independenta sau Unire, constituind, eventual, o uniune politica proromaneasca si prounionista

– personalitatile vietii publice basarabene, aflate candva in fruntea miscarii proromanesti si prounioniste, sa revina in prim-planul unei noi miscari de renastere nationala romaneasca din Basarabia, renuntand, eventual, la pozitiile caldute, primite in cadrul institutiilor oficiale ale Romaniei

– activarea Congresului Romanilor de Pretutindeni, a carui functionare pe langa Parlamentul Romaniei este deja legiferata

– modificarea prevederilor din Legea Electorala referitoare la Circumscriptia 43 „Diaspora”, pentru a elimina politizarea comunitatilor romanesti de pretutindeni

– inceperea unei campanii sustinute in mass media, pentru educarea populatiei si constientizarea necesitatii reunificarii tarii.

Desigur, acest portofoliu este minim si perfectibil, dar poate fi un inceput de dialog si actiune.

Dar oare exista parlamentari care – pentru a nu subordona interesul national unor interese meschine personale si de partid – se pot detasa de vederile politicianiste inguste, coborand la nivelul societatii civile, cu care sa poarte dialoguri constructive?

Sau spectacolele propagandistice televizate ori mediatizate populist, gen „X s-a intalnit cu un grup al intelectualilor, diasporei, taranilor etc., pentru a discuta (hic!) problemele lor si a le expune intentiile partidului”, sunt singurele forme considerate de ei intalniri cu poporul?

Parlamentari ai diasporei, va asteptam in diaspora, ori de cate ori sunteti solicitati, pentru a lucra impreuna cu cei pe care pretindeti ca-i reprezentati.

Parlamentari romani, va asteptam „sa coborati” printre cei ce v-au ales si datorita carora va castigati beneficii si salarii de neatins, pentru a le promova initiativele in Parlamentul Romaniei.

Politicieni romani ai Basarabiei, nu va mai ascundeti in spatele pretextului protejarii sensibilitatilor minoritatilor, atata timp cat majoritatea romaneasca este discriminata si supusa presiunilor pentru renuntarea la identitate si istorie.

Mircea Popescu

4 Martie 2011

Loading Facebook Comments ...

58 Comments

Add a Comment
 1. Clubul Salamandrelor

  Draga iesene,
  Se pare ca esti cam „sucit” nevoie mare pe „est-moldoveni”.
  Si dumneata esti din România, si domnul Mircea Popescu
  cu manifestul sau excelent. Dar ce mare diferenta in judecata !
  Fara suparare, intre aceste doua opinii totalmente diferite / si la nivel si de inteligenta a expunerii datelor/, pe care, crezi, ca ar trebui sa o urmam ? Banuiesc ca toata lumea stie raspunsul.
  Da, ai dreptate, populatia din Basarabia este cam inca aiurita dupa lunga ocupatie ruseaca si are nevoie de INFORMATIE ca sa deschida ochii si sa INTELEGA CE SA INTAMPLA CU ADEVARAT IN ACEST SPATIU.
  Deci, sa fim optimisti ! Sa nu fim rautaciosi, ci blajini si de ajutor. Caci si in toate bisericile se spune acest lucru.
  Sanatate familiei Dumitale !

  N.B.
  daca doresti, ma ofer voluntar, sa-ti traduc mesajele in ruseste, si sa le postezi in ziarele ruso-comuniste de la Chisinau.
  Ar putea si sa-ti plateassca ceva. Exista un precedent deja: Contiu
  dela „Moldova Suverana” care prin blasfemiile sale l-a „ajutat”
  pe poetul Grigore Vieru sa plece mai repede intr-o alta lume.

  Caci cu adevaratii patrioti români din Basarabia, cu-i ii lasi ?
  Caci ei conduc societatea, si nu cozile de topor
  de pe toate malurile de râuri !

 2. O Revelatie:

  Acest „IESEAN” este un PROVOCATOR KGB de Tirsapol, sub masca unui român, care n-are ce face si pândeste toate mesajele despre Re-Unire pe toate blogurile din Moldova de Est.
  mai corect: are ce face cu meseria lui platita !

  PASHOL NA TURBINKA !

 3. Ieseanule, Basarabia trebuie sa urmeze Moldova romaneasca in cadrul acelorasi frontiere . Deci voi,moldovenii dintre Prut si Carpati, trebuie sa vi-i asumati si pe moldovenii dintre Prut si Nistru (atat pe cei puri cat si pe cei corcitzi cu slavonii) si sa ii educati ca buni romani. Stramosii mei au fost concetateni cu basarabenii doar 25 ani, timp insuficient pentru a realiza o comuniune de suflet si de interese; pe cand, tu si ieshenii tai ati fost mai bine de 500 de ani compatrioti cu basarabenii,deci voi ar trebui sa ii intelegeti mai bine…
  Si inca un aspect: daca tu ai fi avut un frate ,rapit in copilarie de o shatra de tigani, crescut ca un tigan si daca astazi ti-ai redescoperi fratele ajuns rau si de nerecunoscut, nu ai incerca sa il recuperezi ca sa renunte la tiganie si sa devina un om normal ca si tine ?

 4. Pentru d-na Vitalia Pavlicenco: Clasa politica de la Bucuresti trebuie sa indeplineasca doleantele / dorintele romanilor. Iar dorinta multor romani moldoveni, indraznesc sa spun chiar a majoritatii, este de a sta deoparte de lumea tumultuoasa si tulbure a basarabenilor care, din nefericire, azi nu mai sunt moldoveni. Sper ca sunteti constienta ca romanii nu-i au absolut deloc la suflet pe rusi si limba si traditiile lor urate. Prin urmare de ce sa-mi leg eu capul cu o populatie care ar trage Romania in jos cu multi, multi ani de evolutie europeana?

  Pentru clubul salamandrelor, Nicolina si Paulescu: Locuiesc in cartierul iesean Nicolina, pe bulevardul Nicolae Balcescu. Si doresc sa va dau de stire ca un numar din ce in ce mai mare de romani din Moldova istorica nu putem, chiar daca am vrea, sa ni-i asumam pe strainii dintre Prut si Nistru. Noua nu ne place limba rusa si nu ne plac nici obiceiurile rusesti, religia voastra ruseasca, in sfarsit tot ce este rusesc si slav la voi. Voi v-ati nascut si ati fost educati intr-un mediu rusificat si aveti alta mentalitate, deci ramaneti asa cum sunteti. Traiti cu rusii vostri, si lasati-ne pe noi, romanii, in legea noastra. Sau vreti sa profitati de naivitatea, lipsa de profesionalism politic si interesul electoral al unor partide precum PDL-ul? Ar fi extrem de bine ca d-nul Mircea Popescu si partidul dumnealui sa se distanteze de tot ce este basarabean si strain daca doreste sprijin electoral in Moldova romaneasca. Noi nu avem nevoie de straini in tara noastra. Un stat polietnic, preponderent rusofon precum este Basarabia actuala, este intotdeauna slab, expus tulburarilor de tot felul si nu poate prospera.

 5. Pt ieseanul

  Ceea ce ati scris despre basarabeni este corect. Dar de ce s-a ajuns la aceasta, nu spuneti un cuvint. Nu vi-i mila de basarabenii parasiti de Romania-mama? Nu va pare rau de basarabenii macerati, deportati, supusi foametei si deznationalizati? Nu va suparati, dar sinteti egoist si, chiar daca eu cred ca asa sint majoritatea romanilor, sper ca se vor patrunde de necesitatea unitatii romanesti, in detrimentul interesului egoist al fiecaruia.

 6. „… lasati-ne pe noi, romanii, in legea noastra”, spune ieseanul.
  Un non sens, deoarece un roman, daca-i roman adevarat nu se dezice de fratii sai.

  Va rog sa cititi cu atentie textul de mai jos:

  „In incheiere, vreau sa va descant de speriat pe toti cei care fluturati sperietoarea Unirii cu Patria-mama Romania. Dragii mei basarabeni, oare se va gasi macar unul dintre voi care ar spune ca mama voastra care v-a dat viata e saraca si urata? Oare nu mama fiecaruia e cea mai frumoasa si cea mai bogata?! Nu in bani e fericirea, banii vin si se duc, iar mama ramane. Atunci cum puteti afirma ca maica noastra Romania e urata si saraca? Mi-e rusine sa scriu aceste randuri. Mama nu ne trage astazi de maneca. Am fost orfani in imbratisarile fariseice ale „fratelui mai mare”. Vreti sa traim mai departe in orfelinat? Ori poate ne luam inima in dinti si ne ducem la ea sa ne incalzim, sa ne ierte ca am fost atata timp straini si s-o iertam ca n-a putut la vremuri triste sa-si apere fiica Basararbia?! Eu unul mi-am indoit genunchiul. Imi pare rau ca n-o sa am posibilitatea sa va vad pe toti de mana langa mama Romania. Dar acolo, sus, eu ma voi ruga pentru voi, pentru Tara noastra Romania. Ramaneti cu bine, Romani basarabeni. Tara-mama va asteapta!”

  Stiti cine l-a scris? Nu, nu un roman din Iasi, nu un roman din Oltenia, l-a scris un roman basarabean, Ilie Ilascu.
  Stiti cand l-a scris? Cand era inchis la Tiraspol asteptand sa fie executat.

 7. Un sfat prietenesc pt. cel „iesit”:
  problema Dumitale nu este Re-unirea RM cu România, ci alta pesrsonala: esti stresat, obosit, chinuit, etc. nu mai stiu ce probleme ai.
  Si te „descarci” pe bietii basarabeni si asa opropsit si fara „zoile” dumitale. Fara suparare, Mai lasa-ne in pace, domnule ! Cauta-ti de treaba si mai mergi la munte sa te relaxezi. Ceahlaul te va VINDECA !
  Mai ai si dreptate pe undeva, dar pâna a afirma ca noi suntem cu totul slavizati, e prea de tot !
  Asta e problema Dumitale acum? o efemera Re-Unire viitoare, care nici nu se vede la orizont ? De ce te temi, daca afirmi ca suntem rusificati cu totul ? daca e asa cum zici, de ce te temi ca intr-o buna zi te vei trezi in România Mare ?

  Cred eu, ca esti un PROVOCATOR, caci acest articol foarte serios al Domnului M. Popescu a pus o intrebare vitala pt. noi toti.
  Si in loc, sa cream instrumente utile de aplicare in practica a drumului de pregatire, pierdem timpul, ATENTIE ! nu cu basarabenii intunecati, ci cu un iesit LUMINAT.
  Deci, nu te cred cine esti pe cât de iesit. Nu e normal ce se intâmpla ! Mergi, Domnule la doctor si-ti va fi mai bine !
  Zisa-m !

 8. Domnule Mircea Popescu dece sa mai scrim alte documente cand articolul dumneavoastra cuprinde esentialul. Inseamna sa ne scarpinam dupa ceafa si sa ne peirdem in discutii fara finalitate.
  Sa il numim „Manifest pentru Reintregire” daca sunteti de acord si pe baza lui sa incepem sa activam ca „Miscare pentru Reintregire”. Mie imi pare numele potrivit. Sa incepem sa-l trimitem la redactiile ziarelor sa fie publicat si noi sa strangem semnatur acolo unde putem. Dar cred ca miscarea sa aiba loc nu numai in Basarabia ci si in Romania. Sa luam si exemplul lui Grigore Vieru care a fost parintele Podului de Flori pe amandoua malurile nu doar pe malul basarabean.
  Poate cineva sa faca un site „Miscarea pentru Reintregire” unde sa popularizam actiunile?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *