Il asteptam pe Sandu Tanase la PNL. Si despre PL

Afirmam transant

Incerc sa scriu niste lucruri si, chiar daca “grangurii” nostri isi vor mai bate joc de ce vor citi, i-as ruga sa fie mai toleranti. In primul rind, pentru ca ceea ce am spus de doi ani pina acum s-a cam realizat. Stiu ca e mare frustrarea celor carora asta nu le convine. Luati-va caracterul in miini si rabdati. Chiar daca sunteti politicieni sau analisti infumurati.

Zilele trecute, intr-o conferinta de presa, faceam, impreuna cu vicepresedintele PNL, Anatol Revenco, oferta noastra in contextul fuzionarii MAE cu PL, mai larg – in contextul consolidarii fortelor democratice de dreapta, national-liberale. Subliniez – national-liberale. Pentru ca fara o claritate in Republica Moldova – incotro mergem ireversibil, fara a-i avea in circa pe comunisti, fara a iesi din CSI, fara a spera in reintregirea neamului romanesc, a obtine scutul NATO, a obtine retragerea trupelor rusesti, a ne desprinde de orbita rusa, fara a condamna crimele bolsevicilor si a-i pedepsi pe satrapii comunisti pentru antiromanismul ce a stat la baza  maltratarii tinerilor pe 7-8 aprilie, – noi nu vom iesi din mizeria moldoveneasca.

PL, care va absorbi MAE, nu apara clar aceste valori. Noi, insa, avem nevoie de apararea valorilor national-liberale. De aceea, le-am propus PL  (speram ca Untila sa nu se impotriveasca, dar daca o vor face, nu ne va mira), sa vina cu presedintele lor spre o fuzionare cu pastrarea PNL – a Logoului si a Sagetii. PNL pledeaza pentru omogenizarea spatiului politic romanesc si pentru afilierea clara – nu conjuncturala, oportunista – la partidele din familia europeana. In acest sens, partidele din Romania trebuie sa ne fie ajutori, parteneri si avocati.

Daca liderii PL si MAE si-ar depasi ambitiile si slabiciunea, care ii face sa se teama de Vitalia Pavlicenco (le amintesc – PNL e in ajunul congresului al III-lea al formatiunii si cred ca e un bun prilej sa facem unificarea Dreptei, pe care, din orgolii desarte, dar, poate, si din alte motive, Ghimpu si altii nu au facut-o mai devreme), am putea consolida partida nationala. Eventual, am putea forma un Bloc electoral PL-PNL pentru locale, daca totuna nu a fost acceptat pentru parlamentare…

Analisti de doi bani

Timpul trece si liberalii au vazut deja o faza de infringere. Este o rusine sa spui ca au pierdut deoarece PNL a avut Mesajul Unirii cu Romania si “a facut jocul comunistilor”. Toti trebuie sa avem acest mesaj si sa ne salvam populatia, nu pielea proprie, prin declaratii false de aparare a statalitatii si a integrarii europene, care nu se intrezareste la orizont peste nici 20 de ani.

In acest context, le amintesc unor analisti, care se tot produc la televiziunile libere, si vorbesc de “gelozia” lui Pavlicenco pe unificarea MAE si PL – nu exista asa ceva. Nu avem, astazi, acelasi mesaj ca si PL-ul, astazi, oportunist. Dar il putem avea, daca va fi si curaj masculin. Da, noi consideram ca in spatele PL si MAE stau Basescu, Boc, Badea, cei care au un Guvern portocaliu de rusine la Bucuresti, care, chiar zilele acestea, asa cum nu a vrut sa anuleze taxa de 500 de euro pentru basarabenii care merg in Romania, acum a dat un aviz negativ proiectului de lege cu fixarea Zilei comemorarii masacrului antiromanesc de la Fintina Alba, Bucovina…  Mai bine, acesti analisti, vorbeau de familiile politice romanesti si europene, de faptul ca PNL (iar Nicolae Chirtoaca, fost Ambasador comunist, a fost in PNL) a fost reconstituit in 2006 a treia oara. Ca a contribuit la fuzionari si, daca se va dizolva, miine va apare un alt PNL, asa cum Partidul Reformei, inexistent, a luat denumirea PL-ului, in fruntea caruia l-am propulsat sincer pe Untila. Untila, care l-a terminat, fuzionind cu totii in AMN, de unde Untila cu Urechean(u) i-au aruncat apoi afara pe national-liberali. Ca politistii (nu spunem “mentii”), stiu sa creeze ierarhii doar dupa principiul “eu sint sef si tu esti prost”, ceea ce, cu unii din PNL, nu prea a mers. Ghimpu ar face bine sa mai preia din practica lui Urechean(u) de cooperare cu Untila…

Despre PLDM

Astfel, cu PL si MAE ne-am lamurit. Acum sa trecem la PLDM. Despre acest partid am spus, inca dupa 5 aprilie, ce credem si v-ati convins: e unul ce se mafiotizeaza rapid, ca si cele de stinga. Cu diplomati care fac si contrabanda de tigari…

M-am saturat sa tot afirm ca e o strutocamila acaparatoare de influente si cu lideri megalomani. Care nu au interes national, nu au valori liberale sau democratice (a demonstrat-o, din plin, scrutinul parlamentar, deja o demonstreaza pregatirea de locale), care vor doar sa preia controlul asupra sistemului criminal creat de comunisti, care nu pot crea ierarhii politice responsabile, cu respectarea legii si a intelegerilor, care nu au scrupule si care dezamagesc populatia. Au scopul sa fie cit mai sus, ca sa nu fie trasi la raspundere pentru ce fac, dar care sa ii traga in teapa pe altii. Asta e “morala” social-democrata/liberalo/crestin-democrata-populara-conservatoare a PLDM.

Nu stim, dar se tot zvoneste ca, dupa debarcarea lui Nagacevschi, Vieru, Grama, a altora, Filat e in relatii prea putin amiabile si cu Sandu Tanase. Am scris, mai inainte, pe blog despre faptul ca, daca cineva incape in dizgratia sefului de partid, relatia nu se recupereaza.  Nu ne ocupam de dezghiocat relatia, despre care Tanase spune ca e totul ok, iar noi credem ca nu e prea ok. Dar ne intrebam daca se simte chiar atit de confortabil Sandu Tanase la PLDM, cu toate aceste “vikrutasuri” imorale ale liderului. Credem ca nu, desi lumea spune ca Filat nu ar agrea inaintarea lui Sandu Tanase la functia de Primar general, sa nu ii creasca prea tare ratingul. Probabil, Filat actioneaza dupa principiul “ma mai consolidez putin, mai prind la cheag si ii debarc pe unii dintre colegii ce imi cam eclipseaza “personalitatea”, dupa ce i-am folosit”.

Il invitam pe Sandu Tanase la PNL

Inca din ziua fondarii formatiunii a vazut toata lumea ca e o competitie intre doua persoane – Godea si Tanase, ambii alesi prim-vicepresedinti. Si daca primul se intrece pe sine, astazi, in declaratii servile fata de sefu’, celalalt nu stiu ce mai asteapta, astazi, tot autoinselindu-se ca se va simti – si in continuare – confortabil in PLDM si va avea relatii excelente cu liderul acestuia. Nu cred sa fie asa.

Facem aceasta prezicere si il invitam pe Sandu Tanase, despre care stim ca respecta – cel putin, in mai mare masura decit Filat, – valorile nationale, neascunzind ca este roman (speram ca si-a retras cererea de renuntare la cetatenia romana), sa vina in PNL. Cred ca echipa noastra l-ar accepta ca presedinte de formatiune si candidat, eventual, la functia de Primar General. Chiar daca unii spun ca nu e om hotarit, am decis sa declar ca eu nu cred la fel.

Eu am cunoscut dizgratia sefilor de partid si stiu ce inseamna asta. Tocmai de aceea, ii spuneam pe blog anterior lui Tanase sa nu se grabeasca sa faca declaratii de mare loialitate fata de PLDM, pentru ca timpul trece si vine un moment cind ti-i rusine sa te uiti in urma… El este o personalitate care isi poate construi, cred, o echipa si un destin nu neaparat sub aripa unui Filat, de care se deosebeste prin integritatea morala si umana. Nu spunem mai mult…

Mai am doua lucruri de mentionat. 1. A nu se intelege cumva ca dezbin eu PLDM – nu am o asemenea putere. 2. Sper ca Tanase Constantin sa nu-mi sara prea tare in cap pentru ce am scris aici. Eu il iert pe Constantin pentru cit m-a terfelit fara motiv in ultimii ani.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

65 Comments

Add a Comment
 1. Pentru xyz

  Se vede de la o posta ca esti un maniac PSD-ist, cu gandire securisto-kgb-ista pus sa tulburi apele si mintile celor din Basarabia. Reprezinti FARA NICIUN DUBIU cea mai odioasa si mai murdara cale politica din Romania de azi. Ideile tale politice sunt fumate demult in tara din care faci parte, pentru ca esti sigur activist PSD din Romania. Asa ca vezi-ti de Ponta +Crin+Voiculescu si USL-ul tau. Nu am nevoie de politica filo rusa in Romania si nu voi vota niciodata asa ceva !! Daca tu crezi ca USL reprezinta o cale politica pt Romania esti intr-o postura clara de imbecil corupt pana in maduva oaselor. Si sunt milionane de oameni care detesta acest drum spre fundaura romaneasca. Rastalmacirea sondajelor de opinie , a parerilor generale despre somaj, nivel de trai reduceri de posturi administrative ,salarii nesimtite, justitie la pamant si atatea altele te demasca total pentru ca le omiti!! Iti vei vedea cu ochii proprii infirmarea sperantelor tale de perpetuare a coruptiei oligarhilor care vor sa-si adjudece puterea politica in Romania. Din pacate , fenomenul este deja vizibil prin contaminare si in Basarabia. Daca hotii si borfasii ajung sa taie si sa spanzure in politica, atunci vai de mama noastra de ciumeti !!! Iliescu si gasca au dat drumul la furtul general din averea national tuturor securistilor. Nucleul reformist din PDL care va avea castig de cauza in viitorul cel mai apropiat va adopta ceea ce e necesar ca sa se termine odata cu furtul indiferent cine il face:deputat, magistrat ,politist si mai stiu eu cati!! Asa ca vine maturoiul, dragule XYZ. Pregateste-te!! Sau esti unul din cei care lucrezi la vreo vama in Romania si mizezi ca faci intr-o zi 20.000 de euro? Tu crezi ca pe sarantocii din Romania sau Basarabia , asupriti tocmai de hoti ca tine, poti sa-i mai duci de nas? Ce mi-e Plahotniuc si ce mi-e Dan Voiculescu ?! Aceeasi escroci!!!!

 2. PS- tot pentru XYZ

  Punct cu punct te pot combate si face praf pe proriile tale idei !! Nu e locul aici si nici nu am timpul necesar. Cu tine nici nu mai are rost sa imi bat capul. Esti din cei care au mintea prea odihnita!! Asa ca , mai du-te dracului !! Cu sondajele tale de opinie cu tot!!!

 3. Toate bune şi frumoase, doamna Pavlicenco, după revenirea din Germania aţi întrat în forţă în politica-mocirla moldovenească. Ca o adevărată lady. Atîta doar că chestiea asta cu curajul masculin şi curajul feminin este, vorba lui Filat, o adevărată tîmpenie. Chiar dacă femeia din punct de vedere biologic, dar şi social, se deosebeşte fundamental de bărbat. Totuna curajul este curaj în toate limbile şi în toate sexele. Vă îmbrăţişez.

 4. Doana Pavlicenco!
  Am ascultat emiasiunea la radio Vocea Basarabiei cu participarea Dra si asa si nu am intales,care a fost si este rolul Dra in politica basarabeana.
  Va rog sa binevoiti sa ne informati si pe noi ce ati facut in toti acesti 20 de ani.
  1.
  2.
  3..
  4.
  5.
  si asa mai departe.
  De trimbitat pe la diferite posturi de radio si TV toti pot,dar concret cea facut personal nu prea am vazut si auzit.
  Asa dar ca alegator Va rog sa-mi raspundeti.

 5. Pt Ion

  Noi avem site-ul http://www.pnl.md. Acolo este un nomenclator al actiunilor noastre. Aici sint cele aproape 500 de interpelari facute de mine, fara consilier platit de Parlament, in calitate de deputat. Pe site-ul PNL este un pliant unde este scris ce am facut noi pentru cetateni. Citeste, iti va prinde foarte bine. Pacat ca te-aib trezit sa ma intrebi abia acum. In curind vom completa nomenclatorul si voi lua adresa de aici, daca e corecta, si voi trimite personal materialele noastre informative.

  Da, si sa nu uitati, ca din cei 19 ani o perioada de 14 ani au fost la guvernare cei de Stinga. Inteleg, poate nu stiti ce inseamna asta. Va spun: asta inseamna ca cei d ela guvernare gestioneaza bugetul public. Opozitia nu are la indemina decit cuvintul, desi am reusit sa ajutam material si concret cu bani straini oameni orbi, locuitori fara pod in sat, carucioare pentru invalizi etc.

 6. Acest blog tot este un argument ca ea mai bine ori mai rau este o adepta a presei libere, care ecte o realizare a politicei drepte contra extremei stingi.

 7. Judecand dupa actiunile concrete din ultima vreme ale pnl-isitilor, Liderul PNL e pregatit sa-l sustina pe Plahotniuc la Primaria Chisinaului! VP il sustine pe VP si e normal sa fie asa!

 8. Pt Alex

  Iata nu am stiut ca Plahotniuc va candida la Primaria Chisinaului. Probabil ca, in bardacul de astazi, e tocmai bine sa candidez si eu, de aceea, nu vad cum sa il sprijin pe Plahotniuc sau pe Chirtoaca…

 9. Mult succes! Dar, daca candidati dvs., slabesc sansele lui Chirtoaca si cresc ale lui… Dodon și Tanase/Bodiu

 10. Pt Alex

  Credeti ca slabirea sanselor lui Chirtoaca, daca voi candida, e problema mea, a PNL, sau, totusi, a PL? Daca vor sprijin, trebuie dialog, daca nu vor dialog, noi avem dreptul si interesul sa ne promovam candidati onesti si gospodari, competenti, la Consiliul municipal, inclusiv prin a candida la Primaria Chisinau.

 11. Pentru Cex11,
  A deci esti basarabean. M-am lamurit. Nu dau doi bani pe prostiile tale. Alcoolul, intunericul din gandire si comertul cu piei closca asta-i de tine. Nu incerca sa si gandesti ca-ti „cauzeaza”. Pe vremuri se spunea ca „lumina vine de la rasarit”. Din pacate vad ca mai sunt si astazi culturnici gubernici care au impertinenta sa ne trimita lumina gandirii lor de la est de Prut si nu de Eden. Pastrati-o pentru voi si gubernia si putul gandirii voastre gubernice. N-avem ce face cu ea. Traiesti intr-o tara in care 56% dintre optiunile politice se indreapta spre stanga radicala bolsevica ( caci se poate spune ca inca traiesti intr-o tara pro rusa si comunista ) si tu ai impertinenta sa dai lectii de politologie si pluripartidism romanilor cand tu nu ai experienta trairii intr-o tara cat de cat democratica, cand n-ai exercitiul modului occidental de a gandi existenta. Traiesti intr-o tara fara posibilitatea iesirii din marasm si tu te-ai gasit sa-i critici pe altii. „Rade ciob ( harb ) de oala sparta”. Iar de combatut n-ai cum sa ma combati. N-ai nici cultura politica necesara si nici nivelul de intelegere. Adica, altfel spus, nu prea te duce capul. Sinapsele tale functioneaza prost de la alcool si de la lipsa de folosire. Incultule! Bine s-a spus ca „rasul te rade si batjocura te batjocoreste”. Vezi-ti mai „savantule” de gubernia ta. Nu-i de nasul tau Romania.

 12. Pt ion

  V-am trimis pe e-mail materialele care va intereseaza.

 13. Nu, nu sunt din Basarabia, mai idiotule!! Sunt roman din Romania !!Ca si tine !! Tu vrei sa ma combati pe mine ? Politic? Nici daca mai termini inca odata liceul la seral !! Cunosc foarte multi idioti comunisti ca tine in tara!! Ce mai conteaza ca am dat de tine si prin Basarabia ? Dracu stie cum se face, ca tot voi nu mai puteti de dragul basarabenilor!! Tu blamezi pe Basescu? Tu blamezi guvernul Boc? Guvernul PSD a donat 100 de milioane de euro Basarabiei? Ion Iliescu a intervenit vreodata la Consiluiul Europei pentru Basarabia? Ion Iliescu & comp a spus vreodata ceva despre tratatul Ribentrop -Molotov? PSD- istii tai au condamnat comunismul in Parlament? Ilescu sau Basescu i-a decorat cu cea ma inalta distinctie a Romaniei pe Ivantoc si Popa? Vreun Guvern PSD-PNL- PC a acordat tineretului basarabean 5000 de burse gratuite pentru studii?Care alt guvern romanesc a cerut modificarea legii cetateniei pentru basarabeni? PSD-ul? Geoana? Ponta? Cine , care dintre onor marii politicieni patrihoti romani au avanst sustinerea Basarabiei pe toate caile si cu toate mijloacele spre UE? USL -ul tui , haita de netrebnici ? Tu nici nu stii sa gandesti cu mintea ta nici macar cel mai mic defect al Presedintelui Basescu!! Ai inteles, mai minte de bibilica politica? Si uite, mai prostovane terminat la seral cu mari sacrificii de carat damigene la profesori, am scris presedinte cu P mare !! Mai priveste odata , lichea ordinara ce esti poate in ceasul al 12 iti vine mintea de la cur la cap , un presedinte de tara se respecta mai!! nu te tragi cu el de bracinar, idiotule!! Este ales liber si nu e cismar de Scornicesti!! Tu crezi ca ideile tale idioate despre politica le ia cineva in serios ! Prostu nici nu-si da sema ca e prost ,baiete!! dac nu-l arata altul cu degetul !! Te-am aratat , de pe acum scolitule la lectiile de invatamant politic ale lui Ceausecu. Decretel destept ce esti !!

 14. Pentru toroimacul basarabean, Cex11, securistul de serviciu,
  Minti toroimacule ( asa ii numeau rusii pe basarabeni )! Nimeni din Romania nu este interesat de cazul Plahotniuc. Nici cel mai obscur ziar nu a scis macar un rand. Iar din politica lui Basescu nu te intereseaza decat mantocariile facute in Basarabia. De sondaje nici n-ai auzit. Deci traiesti in Romania si estI roman sadea? Impostorule portocaliu, nici nu mai pierd vremea cu un mort politic. Scrie ce vrei! Oricum sunt ultimele tale zbateri… Si inca ceva: spre deosebire de tine, toroimac disperat, eu il cunosc personal pe Basescu, inca din anii 90. Am colaborat cu el si il stiu ca pe buzunarele mele, toroimacule. Asa ca mars!

 15. xyz spune:

  1 martie 2011, la 00:12
  Pentru Cex 11,
  Daca taceai filosof ramaneai. Omule tu ne consideri tampiti? Ce spun sondajele de opinie, portocaliule?…

  xyz, vrei sa zici ca USL este alternativa potrivita pentru Romania? Sa am iertare, dar in Moldova poate mai ai de unde alege (ma refer la partide), dar in Romania chiar e dezastru. Pur si simplu nu ai pe cine alege. Toti si-au facut mendrele la vremea lor. Si continua sa faca. Prin rotatie. Asa ca nu merita sa iai apararea cuiva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *