Salutăm fuzionarea MAE cu PL

Sint intrebata si pe blog, si in conversatii, ce cred despre fuziunea anuntata dintre MAE si PL. Raspund simplu: este foarte bine. Am participat la multe fuzionari in viata mea, ca membru de partid, ca membru al echipelor de conducere a partidelor, cunosc foarte bine acest proces. Dar acesta e al doilea aspect – ce va iesi din fuziunea MAE-PL. Aici se va da multa lume cu parerea, a si inceput “datul” pe site-ul “Timpul”-ui si pe www.unimedia.md.

Mai inainte, Constantin Tanase a scris un articol despre necesitatea fuzionarii MAE, PNL si PL, in ideea aparitiei unei forte care sa apere valorile nationale pe dreapta, ca o forta de Opozitie, desi PL e inca la guvernare. “Inca” nu-mi apartine mie – sint mai multi analisti care cred ca aflarea PL-ului la guvernare se va incheia intr-un timp previzibil. Atit din motive ce depind de PL, cit si de motive ce nu depind de PL. Nu depind de PL evolutiile, dar, mai ales, jocurile politice, depinde de PL marja sa de flexibilitate, pe care eu o vad, uneori, exagerata.

Demult trebuia PL sa inceapa sa isi consolideze pozitiile, dar nu a facut-o pentru ca o pot face doar vizionarii, iar Ghimpu nu face parte dintre ei. Filat, poate, si prin cinismul sau incomensurabil, a avut grija sa se consolideze, pentru ca avanseaza, spre scopul sau, pasind peste cadavre. Ghimpu s-a vazut iubit, a mai impartit medalii, crezindu-si, in ultimele alegeri parlamentare, victoria in buzunar. Nu a fost sa fie, a dat vina pe PNL ca a venit cu Mesajul Unirii, care “l-a patat” pe el si pe “pe imaculatul PL”, a chemat oamenii sa nu voteze cu numarul 1 (PNL) si cu 13 (PLDM). In loc sa gaseasca vina in oscilarea sa intre unionism fals si statalism nascut mort. Acesta a fost drumul lui Rosca, iata, acum, admiram un alt “om de stat”, “patriot moldovean de factura ex-unionista” de toata frumusetea.

Tin sa mai spun ca, in Mesajul catre membrii PL, pe care l-am adresat inainte de alegerile de la 29 iulie 2010 (si pe care il voi reproduce aici), am inclus esenta relatiei inexistente PL-PNL, de aceea aici nu voi repeta, in acest articol, tezele de acolo.

Voi repeta aici ce am raspuns unui vizitator pe blog, cel care m-a intrebat: “De ce oare dl Ghimpu nu vrea sa discute cu PNL? Ca l-ati mai criticat din cand in cand sau e altceva la mijloc? Eu consider totusi ca ar fi bine sa se alieze toate aceste trei partide, dar…”

Mihi Ghimpu si PL nu discuta cu PNL din cauza Vitaliei Pavlicenco, cea care “e buna in lupta contra comunistilor”, dar care nu e buna cind spune ceva contra falsilor democrati. Vitalia Pavlicenco are caracter, are principii, are idei, nu tace, ii asculta pe toti, insa de asta nu e nevoie in “partidele de buzunar” – nu in sensul de “partide mici”, ci in sensul de “partide supuse, fara cricneala, liderului”.

Insa, PNL se bucura de fuziunea MAE cu PL – va fi mai mult aer de respirat pe dreapta extraparlamentara. MAE, debarcat de PLDM-ul, al carui lider Vlad Filat l-a incurajat pe Veaceslav Untila sa sparga AMN-ul, acum a mers la PL. Minunat. PL si MAE au acelasi patron politic, doctrinar si spiritual– PD-L si Traian Basescu -, de unde suportul lor – nu spun financiar, ca nu cunosc. In plus, MAE, cu tot procentul sau cumparat de la betivi pe 28 noiembrie 2010, cu 50 de lei dati fiecaruia, impreuna cu un stakan de votka, nu are lider, carisma, ideologie, doctrina, viitor. Este o gasca ce toaca impertinent o bocceluta cu bani, dar nu sint mai credibili decit PL sau PLDM si bine fac acum ca merg la PL, cu jalea in pumn, ca miine nimeni nu se va uita la ei. Sa vedem ce pozitii vor avea, pentru ca, de fiecare data, cind ne intilnim ocazional cu Anatol Petrencu, el imi subliniaza ca e “unionist”, dar public nu se manifesta ca atare. Si Ghimpu ba e roman, ba e si unionist, ba nu mai e, ba nu mai vrea sa iasa din CSI, ba iarasi vrea, la fel e cu NATO, ne va spune, ca si Snegur, cind va fi Unirea sau ca nu va mai fi…

Noi, PNL, nu-l avem si nu ni-l dorim pe Traian Basescu patron, noi sintem national-liberali. Am spus, repetat, ca realitatile politice din Romania nu trebuie sa repercuteze asupra deciziilor partidelor din R.Moldova, decit in a se coopera ca omologi. Din pacate, insa, se intimpla. Si aici lucrurile sint incurcate.

Daca PL s-ar leapada de PD-L si de Traian Basescu si vor dori sa coopereze cu PNL din Romania (acum un Stavarache, Orban, Busoi, daca nu gresesc, un fel de “amici” national-liberali ai PL-ului, nu accepta, se pare, USL-ul din Romania), atunci am putea fuziona in PNL-ul nostru cu Sageata, ei pun un presedinte izvorit din mediul PL-ist, in rest – unificam gruparile si mergem spre locale. In alte conditii, nu cred ca echipa noastra s-ar amesteca azi cu popularii.

Consideram, in continuare, ca PL, MAE, PPCD, PLDM nu sint partide cu principii, ci cu interes. Noi, PNL, chiar daca nu avem inca procente demne, avind un Mesaj unionist dificil, dar unicul corect, rational, desi respins de lasii neromani, raminem pe pozitiile national-liberale, ca si PNL din Romania. Am sprijinit in toate alegerile PNL din Romania (fara sa negociem asta), ne-au sprijinit si ei in alegerile din 28 noiembrie, nu am luat cel mai rau rezultat in actuala conjunctura. Sintem si acum pe aceasta pozitie, cind PNL nu e la guvernare. Dar ce au facut intelectualii din Basarabia, care au stat la fundul lui Iliescu si Nastase, apoi, cind a cazut Nastase, nu stiau cum sa isi faca drum spre Basescu?

Personal, nu am pupat pe nimeni in cot – nici pe Iliescu, nici pe Nastase, nici pe Constantinescu, nici pe Basescu, nici pe Tariceanu, nici pe Antonescu. Dar am Ordin romanesc de la Iliescu si Nastase, nici prin cap trecind ca il pot avea. Cu toate astea, am ramas national-liberala si voi fi pe aceste pozitii indiferent daca PNL din Romania e la Putere sau in Opozitie.

Daca PD-L si Basescu vor esua, PL si MAE se vor gudura pe linga USL sau, macar, pe linga PNL, vom trai si vom vedea, asa cum multe am apucat sa vad.

Si mai e ceva. Mi s-a mai zis ca PL si MAE, unindu-se, ar intentiona sa isi schimbe denumirea in Partidul Popular European. Cineva a rezervat denumirea la Ministerul Justitiei, nu stiu daca provine din MAE sau PL. Acestia au toti un dinte contra lui Rosca si ii vor locul doctrinar. Nu stiu ce va face PPCD la congres, dar PL-MAE parca ar avea un asemenea scop, ca sa se sincronizeze cu PD-L-ul din Romania, ce vrea sa isi schimbe, si el, denumirea in PPE si sa aiba in al doilea stat romanesc un corespondent suta la suta.

Noi, PNL, vom ramine la locul nostru si vom apara valorile nationale – si acum si cind vom intra in Parlament, cind vom intra. Noi nu ne schimbam mesajul in functie de anotimp si de coalitie. Astazi, PNL e mai organizat ca niciodata, ne pregatim de locale, cu ce avem si cu ce nu avem. Dar, poate, si de parlamentare anticipate. Lucrurile din R.Moldova merg clar spre Marea Dezamagire, iar Solutia ramine Unirea cu Romania.

Vitalia Pavlicenco

Stimati membri ai Partidului Liberal,

Marti, la o televiziune, tinarul deputat PL, Valeriu Munteanu, fiind intrebat de moderatoare ce crede el despre disponibilitatea/dorinta PNL de a face Bloc electoral cu PL, a incercat sa iasa cu stingacie din situatie, mergind pe platitudinea uzuala ca, cica, “cine vrea sa activeze in PL, se poate incadra si munci in partid”. In momentul cind moderatoarea a cerut un raspuns mai concret, a spus ca nu cunoaste, ca membru al conducerii PL, sa fi existat o scrisoare, o adresa din partea PNL cu solicitarea de a se merge intr-un bloc. L-am mai ascultat pe tinarul parlamentar in diferite emisiuni si chiar am avut ocazia sa ii spun cite ceva. Insa, aceste afirmatii ale sale mi-au indus ideea sa adresez o scrisoare membrilor Partidului Liberal, pentru a lamuri unele lucruri, ca sa nu fie interpretari inadecvate.

Eu, Vitalia Pavlicenco, am fost membru al Partidului Democrat condus de Gheorghe Ghimpu, fratele lui Mihai Ghimpu. PD de atunci s-a unit cu un partid national crestin si Congresul Intelectualitatii, in 1994, formindu-seCongresul Democrat Unit, care, ulterior, a devenit Partidul Fortelor Democratice, pe ale carui liste am fost deputat, dar, mai intii, am fost redactor-sef al ziarului PFD “Mesagerul”, un ziar de mare succes, cu un tiraj de 23-24 mii abonati timp de trei ani din cei patru, citi l-am condus. In PFD, condus de Valeriu Matei, ne-am regasit, alaturi de Gheorghe Ghimpu, impreuna cu fratele sau, Mihai Ghimpu, eu avind, in 1998, in Parlament, chiar fostul birou al lui Mihai Ghimpu. Tot el a coborit de vreo trei ori de la masa Prezidiului congresului de unificare, in 1994, sa ma roage, in numele echipei noi a Congresului Democrat Unit, sa accept sa conduc “Mesagerul”, ca eu nu ma lasam induplecata, dupa niste dezamagiri dure, tot “de la ai nostri”, de la “Moldova-pres”.

Am fost, astfel, intr-un partid impreuna cu Gheorghe Ghimpu, cu Mihai Ghimpu si Ion Hadarca, dupa care fiecare a plecat. Eu am ramas in PFD. Ne-am reintilnit cu Mihai Ghimpu, politic, in anii 2002-2003, cind democratii luptau contra derapajelor antidemocratice ale PCRM. Atunci, noi, national-liberalii, eram in Partidul Liberal, condus de Veaceslav Untila, unde am fost vicepresedinte, partid care a participat la o unificare ampla, ce a condus la formarea AMN, in 2004, si a Blocului “Moldova Democrata”, in 2005. Putin inainte, in 2003, a existat Blocul Alianta social-liberala “Moldova Noastra” pentru alegerile locale, din care a facut parte si formatiunea condusa de Ghimpu.

Nu cunosc evolutiile dupa aceasta, decit cind ne-am reintilnit, la invitatia lui Mihai Ghimpu, dupa ce NDI initiase o masa rotunda a liberalilor, ce urma sa conduca la unificarea acestora. S-a aratat refractar acestei “mese”. A urmat eliminarea national-liberalilor din AMN, iar Mihai Ghimpu m-a invitat la o a doua discutie si m-a chemat in PL. Nu am mers, pentru ca aveam o echipa de national-liberali, ce ne-au urmat pe cei eliminati din AMN, si nu as fi acceptat o trecere la alt partid decit cu echipa. Unica mea trecere de la partid la partid a fost de la unul liberal, de centru-dreapta, la altul, tot liberal, de centru-dreapta – de la PFD la PNL -, desi insistasem mult ca PFD sa adere la Internationala Liberala si sa mearga democratii in 2001 impreuna intr-un bloc.

Stim ce s-a intimplat din 2001 pina in 2009. Ghimpu nu a dorit atunci sa accepte aderarea echipei national-liberale la PL si nu voi detaliza aspectul.

Echipa national-liberala a format PNL si a participat la alegerile locale din 2007. Dupa care Vlad Filat a dialogat in toate formatele cu PNL sa facem un proiect comun, insa, apoi, a disparut brusc si definitiv, pe la 20 octombrie, si nu a mai discutat cu noi, ci doar cu echipele atrase de la PNL pina la congresul PLDM de la 8 decembrie 2007. Nu a facut cu noi un proiect comun pentru ca, probabil, i s-a spus ca nu ar trebui sa aiba nevoie de “acesti nationalisti”.

In ajunul alegerilor din 5 aprilie, cu Anatol Petrencu si prin medierea Forului Democrat al Romanilor, s-a incercat o lista nationala, insa nici AMN, nici PL, nici PLDM nu au fost – nici fiecare in parte, nici toate impreuna – de acord. Oamenii au votat prudent si pe 5 aprilie, si pe 29 iulie 2009. Am avut intilnire cu A.Salaru, cind a propus functii in executiv, pentru a nu participa PNL la alegeri, am spus ca ne intereseaza mai mult politica generala. PNL s-a inscris in cursa, ca era pericolul prevazut de Legea privind partidele. Inainte de 29 iulie PNL a incercat un Acord politic pentru a sprijini PL, insa Mihai Ghimpu – pe putin spus – a respins nongalant acest lucru. Cumva voi publica proiectul de acord. PNL s-a retras din cursa in favoarea partidelor liberale cu sansa.

Dupa alegeri, PNL a incercat din nou sa propuna un acord politic PL. Am solicitat o intilnire si, impreuna cu Anatol Revenco, am avut-o cu deputatii Ion Hadarca (cu care am fost colegi in PFD) si cu Oleg Bodrug (cu care am fost colegi in AMN). Membrii conducerii PL au intrebat ce dorim. Am spus: “Noi nu dorim nimic. Noi trebuie sa dorim ceva cu totii impreuna. Adica sa constientizam pericolul pentru partida nationala si sa cooperam, pentru ca avem aproximativ aceleasi viziuni”. Am discutat, s-a spus ca PL nu accepta nici o fuzionare, desi nu asta si-a dorit PNL, ci o cooperare cu un partid aflat la guvernare pentru a putea influenta pozitiv actul guvernarii. Cu aceasta, contactele PNL-PL s-au incheiat, exceptind o intilnire intre Mihai Ghimpu, pe de o parte, Mihai Severovan si subsemnata, pe de alta parte, la propunerea lui Ghimpu, pe 16 aprilie 2010.

PNL a invitat cele trei partide liberale la dialog inainte de 5 aprilie si cele patru partide din AIE inainte de 29 iulie, cind le-a adresat un mesaj. Doar PD a reactionat. Dupa 29 iulie PNL a invitat constant reprezentanti ai componentelor AIE la sedintele Delegatiilor Politice Nationale ale PNL, dar numai Igor Klipii, de la PD, a fost in sedinta DPN din decembrie, cind a spus un cuvint de multumire PNL. De fapt, acest mesaj trebuia sa il spuna macar una dintre cele trei componente ale AIE, pentru ca PNL nu a sprijinit, totusi, pe 29 iulie, PD-ul.

Asta a fost preistoria pe care vreau sa o cunoasca PL-istii, deoarece m-am convins ca si despre intilnirea de la 16 aprilie 2010 Severovan-Pavlicenco/Ghimpu cele comunicate echipelor PL din teritoriu nu corespund realitatii. Pacat.

La intilnirea din 16 aprilie 2010 s-a discutat mai mult, am cautat sa consumam stereotipurile neplacute dintre PL-PNL, sa le punem definitiv la o parte. Am crezut ca am reusit, ca sa vad ca, acum ceva timp, Ghimpu ataca, iarasi urit, conceptul Uniunii Interstatale Romania-Republica-Moldova, asa cum a facut-o prin 2008, stimulat si ajutat de PPCD. Iarasi, pacat.

Am regretat enorm, ca partid, cind nici PL, nici PLDM nu l-au sprijinit pe Nicolae Dabija pentru Parlamentul Romaniei. Atunci PL l-a sprijinit pe Eugen Tomac, o persoana rece pentru R.Moldova, alaturi de PPCD, de fratii Roncea, de murdariile lor contra lui Dabija. Sigur, sintem suparati si pe Forul Romanilor ca atunci l-au blamat pe Filat si pe altii, care nu au fost alaturi de Dabija, linga care am fost noi, PNL, cu toate posibilitatile, dupa care conducerea FDRM, a sprijinit alte partide – niciodata PNL. De atunci, nu sprijinim actiunile Forului Democrat al Romanilor.

In incheierea intilnirii de la 16 aprilie 2010 cu Mihai Ghimpu, cind, la propunerea PNL de a incheia un acord politic, Ghimpu a spus ca sintem “oponenti politici”, invocind doar o fuzionare neconditionata, dar si pe asta PL putind sa o accepte “cu mare greu”, i-am spus “Dumneata detii astazi doua functii importante in stat. Ai o sansa mare sa unesti eforturile fortelor nationale, ca sa intri in istoria recenta si cu acest gest. Hai sa lasam usa deschisa pentru dialog”. I-am spus atunci, impreuna cu Mihai Severovan (caruia ii si apartine ideea mesajului nostru deschis si ferm al Unirii): “Daca PL nu accepta un dialog cu PNL, noi ne consideram miinile dezlegate si acum, cind nu mai sintem in regim comunist, vom lansa chiar miine, prin decizia DPN, mesajul politic si electoral al Unirii”. Mihai Ghimpu a spus ca visul Baditei sale, Gheorghe Ghimpu, a fost sa intre in Parlament un partid unionist. Acum, auzim din teritoriu ca PL le-a spus pelistilor ca nu coopereaza cu PNL, pentru ca noi am iesit cu mesajul Unirii. Iarasi minciuna. Pacat.

In curind vor fi noi alegeri parlamentare anticipate. Nimeni nu da garantia ca fortele necomuniste vor avea 61 de voturi sa aleaga Presedintele R.Moldova. Forul Democrat al Romanilor nu reuseste sa convinga partida nationala – sau partidele  care par nationale – sa asigure un numar confortabil de mandate. Pacat ca aceste forte considera ca vor suci miinile tuturor, care vor fi nevoiti sa voteze doar PL, PLDM si PD. (De AMN nu spun, ca nu e clar – e “alianta”, “partidoi”, “partid” sau “partidut”…, care la 5 aprilie isi batea joc prin clipuri de … “partidute”.)

Avem un an de mare dezamagire, avem un referendum esuat. Sintem siguri ca cea mai scurta cale spre NATO si UE, spre libertate si prosperitate este Unirea cu Romania. Noi, PNL, mergem cu acest mesaj poate socant, poate riscant. Acest mesaj si aceasta pozitie vor fi, cu fiece an, tot mai credibile, plauzibile si realizabile, fiind singura cale de a ne salva neamul. Nu ne vor permite, cu una-cu doua, fortele proimperiale de la Kremlin sa iesim de sub calciiul Rusiei. Mihail Ghimpu a avut sansa pe 9 Mai, 22 iunie, 28 iunie, 23-24 august sa devina un Mihail Saakasvili. Dar nu a devenit. El a ramas cu iluzia “Aliantei”. Sa speram ca ce spunem noi, nu e corect…

PNL nu vrea nimic de la PL. PNL si eu, ca presedinte, care am vrut sa sprijinim si pe 29 iulie doar PL-ul, dar acest partid nu ne-a oferit nici un motiv, am sprijinit, totusi, deciziile si actiunile corecte promovate de Ghimpu, nu pentru a ni se spune mersi, ca asta nu o pot face liderii autosuficienti ai AIE. Ci pentru ca noi, mereu, am sprijinit ce e corect, indiferent de cine promoveaza. Noi, de fapt, nu numai am sprijinit, ci am si anticipat multe decizii, actiuni ale PL, ba chiar, credem, le-am si fortat, direct sau indirect, PL temindu-se sa nu piarda teren si electorat.

Si ca sa inchei, rezumez:

1. Ca avem tot mai multi oameni care sprijina mesajul unionist al PNL. Regretam ca PL nu a fost alaturi cu un mesaj de sprijin pentru PNL, cind PCRM si CEC ne-au atacat libertatea de exprimare si spotul electoral unionist. Noi, in 2008, am fost alaturi de PL cind a fost atacati de fortele proruse din R.Moldova.

2. Ca echipa noastra din oameni cu experienta, cum sint Anatolie Revenco, Alexandra Can, Mircea Rusu, Mihai Severovan, Andrei Iuri-Apostol, Anatol Vidrascu, Vitalia Pavlicenco si o serie de membri mai tineri ai PNL considera ca Republica Moldova are nevoie de demnitate nationala, care si-ar putea gasi expresia in Blocul PL-PNL.

3. Ca ar fi foarte benefic pentru societate si responsabil din partea PL sa stie ca un Bloc PL-PNL ar fi votat de cetatenii cu atasamente puternice nationale, pe care nu-i sperie romanismul si unionismul, Romnania si unirea. Asta ne-o spun cetatenii. Voua nu v-o spun?

4. Ca PNL este deschis dialogului, dar ca nu o scrisoare din partea PNL catre PL rezolva problema coagularii fortelor nationale pentru viitoarele alegeri parlamentare anticipate. PNL nu tine cu tot dinadinsul ca PL sa accepte un Bloc PL-PNL. Dar, dupa 28 noiembrie sau cind vor fi, de fapt, alegerile parlamentare anticipate, se va reveni la gindul “am gresit”. E una sa intri cu un numar de mandate sa iti dicteze “pragmaticii nationali” ce vor ei sau ce le sugereaza tandemul Putin-Medvedev, si e alta sa intri cu un numar de mandate ca sa dictezi si tu. O infuzie de curaj penelist ar face bine pentru exprimarea mai lesne a optiunii pronationale si prounioniste. PL e partid parlamentar si gestul initierii dialogului – dupa ce am expus mai sus travaliul tentativelor PNL – ar trebui sa vina de la PL.

5. Ca nu credem categoric in faptul ca nu exista acum un dialog PL-PNL doar pentru ca PNL nu a mai adresat o scrisoare PL si – cum a spus Munteanu – “se scrie doar cite ceva pe blog”.

6. Ca e o greseala daca si PL, ca si unele partide “pragmatice”, cosmopolite, din renegati si mancurti, se tem sa dialogheze cu un PNL avind un mesaj unionist. Timpul, sper, o va demonstra.

7. Ca evolutiile si situatia actuala din Romania nu trebuie sa reverbereze asupra politicii din al doilea stat romanesc. Toti sintem romani, iar aici, in R.Moldova, sintem si mai romani uneori decit romanii de peste Prut…  Raspunderea si maturitatea unui lider politic, daca exista, trebuie sa se materializeze in a vedea ceva mai departe decit vede un coleg de alaturi, bintuit de interesul meschin de a nu i se afecta statutul de azi.

8. Raspunderea pentru subtierea partidei nationale in Parlamentul viitor va reveni liderului politic si soarta R.Moldova este astazi pe muchie de cutit. Sa dea Domnul sa ne inselam.

Stimati membri ai PL,

Imi cer scuze ca v-am scris atit de mult. Cititi cit puteti, dar sa nu spuneti ca nu stiti cum stau lucrurile. Va doresc succes in activitatea voastra politica!

Vitalia Pavlicenco,
presedintele PNL

Loading Facebook Comments ...

66 Comments

Add a Comment
 1. rusofonii instinctiv votează şi susţin partidul comuniştilor indiferent ce şi cum face acest partid deoarece el reuşeşte să-i vrăjească cu promisiunea că i va păzi de români şi le va menţine rolul de ‘frate mai mare’. Ai noştri nu-i pot vota pe ci noştri deoarece sunt mulţi, trădători şi nu se pot înţelege. În rezultat avem: http://www.izmail.es/region/2011-02-16/7286 şi o să ajungem şi noi ca şi Cetatea Albă încât doar armata română va fi o soluţie

 2. sa ticnit cu totul BABA,cu tot cu sageata ei

 3. Cica de ce nu face PL-ul alianta cu PNL :)))) Exista oare cineva sanatos la cap care sa faca alianta cu o kgb-ista,care a scris ca Plahotniuc,tovarasul lui SOV e un „mare patriot roman” :))))) ?

  Tovarasa Pavlicenko ,daca arhiva KGB a fost mutata urgent de la Chisinau la inceputul anior „90 nu inseamna ca nu avem dovezi ca ati lucrat pentru KGB sau ca nu vor aparea :))

 4. Pt Alex

  In RM sanatosi la cap in politica noastra primitiva nu prea exista, intrr-adevar. De aceea, lucrurile merg asa cum merg…

  Dar – as fi cea mai fericita sa vad toata arhiva RSSM si pe care o mai vreti la indemina dumitale si a lui Ghimpu, sa se gaseasaca el acolo si sa va convingeti toti de faptul ca nu am avut niciodata nimic, ABSOLUT nici o legatura cu nici un KGB sau cu nici un oricare alt serviciu ocult si dubios. Acum Ghimpu are SIS-ul la indemina – sa mearga sa se gaseasca si sa ma caute si pe mine, veti vedea ca nu figurez. Am rasraspuns la asemenea insinuari. Mai mult – sint unicul deputat care am un raspuns oficial ca la SIS nu a existat si nu exista nimic in legatura cu persoana mea. Nu am fost racolata,. nu mi s-a propus, nu stiu cum arata asta, nu am fost persoana importanta, dar nici nomenclaturista sau om al sistemului in perioada sovietica. Nu am lucrat in organele sovietice nici nu am fost salariat al organelor de komsomol sau partid. Este exact ce ii innebuneste pe toti – ca, de altfel, mi-ar fi inchis demult gura, dar nu o pot inchide ca nu sint santajabila si asta ma face libera. Spun ce cred despre toti, despre Filat, Ghimpu, Plahotniuc, despre comunisti – nu mai zic.

 5. Pt sandel

  Invata gramatica, analfabetule.

 6. e utila si necesara fuziunea pl-ului cu mae, postez foarte rar pe blogul dv, ultima data am avut un mesaj dur, apropare radical la adresa omului politic Vitalia Pavlicenco, ar fi fost bine sa se alipeasca si pnl-ul, dar cred ca nu va vor vrea, desi imi doresc unirea, modul in care ati gestionat acest subiect in campania electorala a fost unul pagubos atat pentru pnl, cat si pentru ideea in sine. eu va doresc sa nu dispareti de pe arena politica, pentru ca si partidele mici isi au rostul lor, sunt ca prisacarii (nu e o injurie) iti semnaleaza neregulile, abaterile…

  aceasta fuziune ma bucura, un sfarsit de iarna frumos!

 7. Ce folos din aceea ca va aflati in vesnica opozitie? Potentialul PNL-ului este destul de semnificativ si poate impulsiona evidente schimbari.Dar trebuie sa va consolidati pentru a fi auziti. Cautati solutii,incercati poate Mocanu, sau chiar acelasi Rosca, fiindca atunci,la 2005, nu numai el l-a votat pe Voronin. Şi se mai spune ca ar fi fost influientat de Basescu, Saacasvili etc.
  Potentialull D-stra se epuizeaza fara nici un rost. Pacat!

 8. Dna Pavlicenco, cum credeti este posibil ca in Moldova sa se implementeze referome similar cum in Georgia? Sunt la noi oameni gen Saakasvili, cu putere, vointa si tarie de caracter demni sa ne reprezinte si sa ne conduca? Daca da, va rog frumos niste exemple?

 9. Untilă a declarat, că fuziunea va avea loc prin absorbţie şi probabil PL-ul îşi va păstra denumirea.

  Şi mi s-a făcut puţin jale.

  Pentru ce i-a trebuit lui Untilă să facă aşa o rotaţie mare din 2003 , pe cînd conducea PL-ul, acel PL puternic format în urma masivelor fuzionări, al cărui el a devenit preşedinte, pînă în 2011, pentru a reveni cu 1.2 procente iarăşi în PL, în calitate de probabil vice PL ?

 10. Pt Mihai Morteanu

  Dar cite a invirtit Untila de atunci si pina acum? Daca pastra atunci PL era cu totul alta treaba. Dar asta e. Poate din cauza unora ca el mai multe lucruri s-au pierdut in politica noastra.

 11. Pt Petru

  Nu exista inca la noi Saakasvili si de aceea stam pe loc.

 12. Pt talex

  Nu e nici utila, nici necesara fuzionarea pnl-ului cu pl. Pl are drumul sau oscilant, noi avem drumul nostru drept. Dreptatea umbla cu capul spart, dar totuna iesse la suprafata. Nici un fel de potential al PNL nu se epuizeaza.

 13. revin un pic, e amuzant ce spuneti, dar sunt de acord- drumul pl-ului e oscilant 17%, 15%, 10%, iar al pnl-ului e drept 1%,1%,1% :)(cu aproximatie, ca nu mai stiu exact)

 14. Cind Dna Pavlicenco mai reusiti sa scriti atitea aberatii?
  Un fel de Анка пулеметчица blogosferei moldovenensti.

  Tot nu intelegeti ca partidul depinde de electorat. In cazul dvs, electoratul PNL sint doar rudele. Daca asa de „drepti” pe cum spuneti sinteti, de ce electoratul va taxeaza? si cea mai importanta intrebare: de ce PNL nu ia atitudine sa corecteze situatia? Sau e mai usor sa dati vina pe altii? Anume dvs si semanati cel mai mult cu un Rosca, ca se tot credea seful pe unionism. Luati portavoce si sus pe copaci. poate mai stringeti vreo 2 voturi. la cele 100.

 15. Eu cred ca faceti o greseala atunci cand va raportati la viata politica din Romania…fiindca PNL Romania nu prea mai e PNL,sub Crin Antonescu s-a apropiat foarte mult de PSD,pe de alta parte,dupa cum probabil stiti,in PDL-ul din Romania se regaseste si o aripa liberala condusa de fostul presedinte al PNL Romania Valeriu Stoica si in PPE-ul european este prezent de asemenea un curent liberal,nu doar crestin-democrat…ar trebui sa va concentrati mai mult pe crearea unui bloc puternic al fortelor pro-romanesti din Basarabia si acest lucru se poate face prin gruparea partidelor mici,extraparlamentare,in jurul singurului partid din Parlament care incurajeaza adevarata apropiere de Romania…nu mai este timpul de orgolii si de mandrie,s-a vazut la ultimele alegeri ca comunistii sunt foarte puternici si o forta politica pro-romaneasca si pro-europeana fragmentata nu le poate face fata…si nu in ultimul rand,doamna Pavlicenco,ati putea sa va puneti mult mai bine in practica ideile in Parlament decat de pe margine…cantarind argumentele pro si contra unei fuziuni cu PL-ul eu cred ca sunt elemente mai importante care ar inclina in directia pro….

 16. Biserica muscaleasca a popii Ciubric din Sculeni a ars din temelii. Ehei pedeapsa Domnului! S-au trezit moldovenii. Numai primarul Chirtoaca, dupa ca umblat prin Romania dupa fusta Elenei Udrea, pe la mitingurile PD-L, s-a gasit sa cheltuie banii primariei ca sa-i faca popii muscal antiroman biserica noua. Cand Dumnezeu vrea sa-l piarda pe cineva, mai intai ii ia mintile. Sper, din toata inima, ca mana chisinauienilor sa loveasca asa cum trebuie, cu votul lor si sa-l spulbere pe fantele de Dambovita, intors cu coada intre picioare pe malurile Bacului si sa-i scoata din cap gargaunii politichiei. Si PL-ul se da partid romanesc…

 17. Imperativul zilei:
  Toate fortele de indreptat spre un UNIC OBIECTIV VITAL:

  Re-UNIREA CU ROMANIA MARE !

  Toate partidele, toate miscarile, toata suflarea romaneasca
  din Moldova de EST
  au datoria sa se contsituie intr-un unic font, miscare, partdid, alianta, conventie, etc.
  Cand vom avea adevarata libertate si eliberarea de ocupatia ruseasca, in cadrul Romaniei Mari,
  atunci ne vom putea diviza pe orientari de partid.
  Pana atunci NU !
  UNIREA FACE PUTEREA ! Cu doua sensuri !

  CREAREA UNUI PARTID UNIC SALVATOR DE NEAM
  al moldovenilor pro-europeni cu obiectivul n 1-
  MAREA RE-INTREGIRE !

 18. P/u Dna V.Pavlicenco, Dl M.Morteanu
  1. Eu nefiind membru al nici unui partid vă stimez că sunteţi politicieni care aveţi părerea şi poziţia Dstră, dar…
  1.1 În poltică ca şi în veaţă trebuie să înţelegem că nu sunt politicieni, persoane ideale! Poate că PNL, Dstre vă socotiţi ideali!? (Cer scuze de întrebare);
  1.2. Mă repet, dar eu cu vecinii, colegii de lucru, avînd interes comune, ca să ne ajutăm la nevoie nu ne ponegrim, nu criticăm dur – chiar şi avem fiecare din noi neajunsurile nostre
  2. Oare chiar toţi, din PNL, cred că fiind din aceiaş parte de pe baricadele luptei politice împreună cu „komuniştii”- burgheji şi „anticomuniştii” de „peste noapte” care se luptă „pentru Moldova fără Voronin şi fără sărăcie” va birui cauza proromână, proeuropeană, proNATO, anticomunistă?
  3. La locul de muncă fiecare lucrător îşi face lucrul său – şi aşa se obţine rezultatul comun. Cînd se încearcă de a încurca coechiperului să-şi îndeplinească lucrul său atunci şi echipa nu are succes.
  4.Dupa ce a-ţi murdărit PL, pe Ghimpu,Chirtoacă cum ei să dorească să aibă aşa coechiperi?
  5. Oare nu este aceiaş tactică ca a lui Iu.Roşca şi a lui C.Tanase!?
  6. Oare de ce 20 ani komuniştii şi „komsomoliştii ” (prietenii Mosovei) tot sunt la putere şi cetăţenii R.Moldova, harnici fiind, sunt cei mai săraci din Europa!?

 19. Pt talex

  Da, drumul Pl este oscilant, iar procentele arata asta.

 20. Pt Eu

  Vorbiti de electoratul care voteaza mereu stinga din cauza neinformarii si fricii de Europa? Acest electorat inca trebuie sa se formeze si voteaza dupa cum e pregatit. Inca e slab pregatit.

 21. Pt mugur

  1. Nu facem greseala cand ne raportam la valorile national-liberale din Romania… Fiecare gindeste de PNL ce vrea, noi gindim cum gindim.
  2. Crearea „unui bloc puternic al fortelor pro-romanesti din Basarabia” nu se face pt ca Ghimpu nu e capabil, iar altii inca nu au bani.
  3. In jurul singurului partid din Parlament ce incurajeaza adevarata apropiere de Romania nu ne concentram, pentru ca el nu va creste tocmai din cauza orgoliilor. Noi orgolii nu avem si totul ce am scris pina acum asta demonstreaza.
  4. Am participat la multe fuzionari si am pledat pt valopri nationale, altii, ca Ghimpu, inca fuzionari nu au facut.
  5. Prin partide dictatoriale nu-ti poti pune in Parlament in practica nici o idee, tineti bine asta.

 22. Sunt unii pe acest blog care evoca alipirea unei factiuni din a PNL din Romania la PD si formarea PD-L, partid afiliat la PPE, trecand sub tacere ca tocmai colegii lor francezi si germani din acelasi PPE le-au tras-o urat de tot „popularilor” romani si marelui lor strateg exact in ce-i durea mai tare, adica in problema Schengen. Si acelasi politolog dambovitean trece sub tacere ca marele PD-L a ajuns la 11% cota de incredere iar marele carpat a ajuns la sub 10% cota de incredere ( si cifrele scad in tromba in continuare ) si cu un tupeu nemarginit ii indeamna pe PNL-istii moldoveni sa le urmeze exemplul. Ori exact PNL Antonescu, cel care a facut „crima” de a se alia cu PSD si cu PC a ajuns in cadrul USL la o intentie de vot de 67%!!! Deci sa nu vorbim de franghie in casa spanzuratului…

 23. Pt siberiacul

  1. Va poate mira, dar cam suntem ideali…

  2. Nu exista intre PL-ul arogant si PNL-ul corect relatii de ajutor la nevoie si neponegrire. Noi nu numai ca am sprijinit, dar am si anticipat pozitiile lor, poate chiar i-am fortat pe cei de la PL sa le adopte, insa asta nu a facut decit sa ii enerveze si, chiar de 28 iunie anul trecut, Chirtoaca mai sa nu dea nici microfonul sa spunem si noi, PNL, citeva cuvinte la pietroiul din fata Guvernului. Sint extrem de egoisti si de aceea se vor prabusi.
  3. Da, va birui cauza proromână, proeuropeană, proNATO, anticomunistă, dar pentru aceasta trebuie libertate la televiziuni si in gindire, trebuie vointa politica.
  4. PL nu este coechiperul PL, ci, asa cum mi-a spus chiar mie Ghimpu cind am propus sa incheiem un acord, sintem „oponenti”. Asta inseamna lupta si concurenta, nu filatropie intre partide.
  5. Vom critica (nu „murdari”) pe Ghimpu si Chirtoacă atit cit vom crede. De ce Chirtoaca a interzis orice publicitate prounionista si, in general din partea PNL in alegerile din 28 noiembrie in Chisinau? Nu avem nevoie sa ne considere PL coechiperi.
  6. Nu ne intereseaza ce a facut Roşca şi Tanase. Noi sprijinim ce credem bun si criticam ce credem rau.
  7. Stinga e la putere pt ca Dreapta e slaba. E slaba pt ca sint multi oameni fara caracter si egoisti, grobieni si grosolani. Dar cel mai important – santajabili! Identificati-i.

 24. Marelui politolog carpatin, care da directive clasei politice basarabene si care face promoitie pe gratis ( sau poate nu ) PD-L-ului din Romania, adica unui fost partid membru al Internationalei Socialiste, devenit intr-o singura noapte „popular” de dreapta ( poate nu stiti, dar acum are nesimtirea sa se considere singurul partid de dreapta, acesta struto-camila care se cheama partid liberal, apartine de internationala crestin-democrata si PPE si care a avut multa vreme ca simbol un trandafir socialist ), ii transmit sa stea linistit pentru ca, vorba lui Eminescu, dupa 25 martie, ziua Bunei Vestiri pe stil nou, „paganatatea-i ca pleava vanturata” iar marele sau partid de suflet si „Zeus”, marele carpat al manelismului dambovitean, vor fi deja o amintire in viata politica romaneasca.

 25. CE MINCINOS MAI E GHIMPU: Inainte de alegeri, asa cum scrie si in Mesajul meu catre membrii PL, am fost cu Severovan la el, ca ne-a chemat. I-am spus sa facem un Acord de cooperare sau, daca nu, PNL merge cu mesaj unionist in alegeri. La care el a spus ca „M-as bucura sa intre un partid unionist in Parlament. Inca Badita Gheorghe si-a visat asta.”

  Acum uitati-va ce minciuni spune azi Ghimpu. Eu am fost cu Secerovan, e martor, Nu a fost mai mult nici o discutie intre noi despre mesajul unionist. E in capul lui.

  Si chiar daca a „bolborosit” cuiva „indicatiile sale pretioase”, ce are PNL cu PL? Si chiar daca a avut aceasta opinie – nu e rusine sa spuna el asta? Sa gindeasca el ca masa manipulata de sovietici? Nu e nimic de mirare de la un mincinos, grobian si primitiv.

  Uitati-va acum ce minciuni spune:

  http://antimedia.info/politic/mihai-ghimpu-nu-mai-vrea-sa-aiba-de-a-face-cu-unionistii/

  „Mihai Ghimpu nu mai vrea să aibă de a face cu unioniştii”

  Partidul Liberal refuză să discute cu Partidul Naţional Liberal orice iniţiativă de fuzionare din cauza mesajului unionist promovat de către liderul acestei formaţiuni, Vitalia Pavlicenco.

  „Cu PNL nu vreau să discut. Eu am zis înainte de alegeri: nu intraţi cu programul unirii cu România, că o să turnaţi apă la moara comuniştilor”, a declarat, Mihai Ghimpu în cadrul unei conferinţe de presă.

  La 19 februarie, Mişcarea Acţiunea Europeană a anunţat că intenţionează să fuzioneze cu Partidul Liberal. Soarta MAE urmează să fie decisă în cadrul unui congres extraordinar al formaţiunii care va fi organizat în următoarele două săptămâni.

 26. Ieri ticalosul #2 a declarat ca Municipiul Chisinau va reconstrui incendiata biserica xenofoba, prorusa Sf.Matrona. Bineinteles ca din banii publici.
  Acum nici nu mai stiu care din acesti coloniteni e ticalosul#1 si care e #2. Isi dau o lupta crancena pentru primul loc a infamiei.

 27. un român din Iaşi

  Stimată doamnă Pavlicenco!

  În momentul de faţă, extrem de mulţi români consideră că procentul de români adevăraţi din Basarabia este tocmai procentul de votanţi PNL. Adică sub 1%. Votanţii PL şi MAE sunt pseudoromâni, adică români de conjunctură. Aceştia vor doar să profite de România, iar la proxima ocazie ar lovi poporul nostru fără scrupule, fără nici un fel de remuşcări. Iar votanţii lui Filat si Lupu sunt de-a dreptul antiromâni, dar mai cu mănuşi decât primitivii din PCRM. Deci, eu personal, dar şi mulţi români care se mai preocupă de problemele basarabene, considerăm că este inutil să discutăm despre o eventuală unire. Şi vă spun sincer că la noi nici măcar nu se discută despre o eventuală unire cu nişte populaţii străine de neamul românesc, aşa cum sunt acum basarabenii. Politicianul care ar pune o asemenea chestiune pe tapet, ar pierde din start orice susţinere populară. Noi, românii, nu agreem prezenţa destabilizatoare a străinilor în ţara noastră, fie ei şi dintre Prut şi Nistru. Limba rusă şi istoria diferită precum şi diferenţele de mentalitate, tradiţii, cultură şi religie (stil nou vs. stil vechi rusesc) nu ar face decât să destabilizeze ţara noastră, să ne tragă înapoi cu ani buni de evoluţie europeană. Prin urmare, eu şi mulţi români considerăm că nu este oportun să mai puneţi public şi deschis problema „unirii” între două populaţii aproape în totalitate diferite, în primul rând ca mentalitate, limbă şi tradiţii. Primiţi urări de sănătate şi prosperitate de la un român moldovean, dumneavoastră şi familia dumneavoastră!

 28. cel putin la nivel administrativ, ati incercat sa va imaginati cum s-ar efectua unirea? La nivel declarativ e frumos, in realitate e mai dur, cati cetateni din RM ar accepta ca cel mai mare oras al lor de acum(Chisinaul) sa fie abia al 5-a sau 6-a oras din Romania Mare? Dupa aceasta, chiar credeti in prostia „cea mai simpla cale de a ajunge in UE si NATO e Unirea”, Romania nu poate lua asemenea decizii singura la moment, au angajamente si obligatii ca membru UE si NATO si nu se marita sau se culca cu cine vrea ea acum pana nu are acceptul de sus… Romania urmeaza a fi reorganizata teritorial, eventual RM ar fi doar o regiune a Romaniei.

  Si cate ceva aparte despre PNL Ro, dupa colaborarea lor fructuoasa cu comunistii din Romania, apoi mi-e sila sa ma gandesc ca Dvs. colaborati cu ei si ii laudati.

 29. p.s. Si asta va scrie un roman din basarabia, care la fel ar dori sa vada unirea infaptuita 😉

  puteti sa nu publicati acest comentariu, e mai mult o remarca pentru dumneavoastra

 30. Au trecut 20 ani de „independenţă” avînd la conducerea R.Moldova aliaţii Rusiei, antiromâni. Acum 90% cetăţeni au votat pe komuniştii lui Voronin şi komsomoliştii lui Lucinschii (Putin findu-i „fan”)şi a lui Voronin (cu Grîzlov fiind în bune relaţii).
  Pe blogul acesta acum nu se bate de loc în komunişti şi komsomolişti, dar în PL, Ghimpu şi Chirtoacă. S-a uitat (din care cauză?) de măsurile întreprinse de Dl Ghimpu fiind singur şi între „Aliaţi” (Comisia de condamnarea regimului komunist, parada de la 9 mai, „chetroiu” din PMAN, îmbunătăţirea relaţiilor cu România …). Aici totul se vede doar numai în culoare neagră!
  Cu cine poate PNL lupta împreună pentru românizm, anticomunizm, proeuropenizm?
  PNL avînd idei apropiete cu PL numaidecît trebuie să ponegriţi PL, aşa cum fac komuniştii şi komsomoliştii?
  PNL realizeză că conştient sau inconştient face lucrul rauvoitrilor acestui popor. Ocupantul are principiul „DEZBINĂ ŞI CONDUCE”.
  Din cauza acestei dezbinări şi 20 ani suntem pe loc. Se tot luptă să se arate cine este mai român. Aici se încearcă să se dovedească că PNL este mai român, pe vreme aşa făcea şi Roşca.
  PNL puteţi lupta pentru românizm fără a lupta cu acei care merg în aceiaş direcţie, sau aveţi indicaţie de „DEBINA” a fi „CONDUŞI” de aceiaş (de mai departe) care şi pînă acum ne conduc!?

 31. Pt nick

  Ce este artificial nu va rezista si Unirea se va preoduce, o stiu toti. Nu pentru ca veti dori voi, romanii din Romania, ci pentru ca asa vor intelege marile puteri. Dar e nevoie si de vointa oamenilor. E bine, macar, ca se discuta.

  Nu i se va intimpla nimic Romaniei, daca se va reorganiza teritorial. Asa cum am stat noi sub rusi si nu am murit. Asta trebuie apreciat si basarabenii trebuie intregrati in societatea romaneasca, in pofida tuturor greutatilor.

  Nu red ca PSD in Romania sint comunisti. Dar nu inteleg de ce cei 67 la suta din romani, care crediteaza cu incredere USL, nu va asculta pe Dvs. Poate mai incercati…

  Noi nu colaboram cu PNL si nu i-am laudat. Aduceti-mi bexemplul unde am facut-o.

 32. Pt siberiacul

  Eu m-am cam saturat sa raspund la aberatii, o mai fac odata, dar nu ma voi consuma mereu cu argumente pentru surzi.

  90% cetăţeni au votat in RM pt komuniştii lui Voronin şi komsomoliştii lui Lucinschii (Putin findu-i “fan” lui Filat, ca si lui Lucinschi) şi a lui Voronin (cu Grîzlov fiind în bune relaţii), pt ca nu avem oameni de caracter, care sa impartaseasca valorile nationale.

  Pe blogul acesta cel mai mult s-a batut in Filat. Daca nu ati citit si nu stiti, nu repetati minciuni. Si nu se bate, ci se critica si asa va fi mereu.

  Ghimpu, ca presedinte-interimar, nu a reusit nimic, a dat doar medalii si a oscilat ca roman si unionist. Nu a pus piciorul in prag cu aceasta Comisie de condamnare a crimelor regimului komunist, a trimis soldati la parada de la 9 mai, nu a imbunătăţit relaţiile cu România … Dar ar fi putut fi altul, un Mihail Saakasvili, nu, ca s-a tinut de coada lui Lupu si Filat, de aceea a luat 12 procente. Si nu a consolidat Dreapta, a crezut ca toti vor vota si asa cu el.

  PNL nu-si cauta aliati in lupta pt românism. Se vede ca nu sint si asta arata totul. Impotriva comunistilor am luptat cind erau la putere. Pt Europa, und enu vom ajunge degraba, lupta Lupu, Filat si Ghimpu. Vom ajunje acolo la sfintul asteapta. Noi luptam sa ajungem acolo prin Romania, cit mai repede.

  Nu ponegrim PL, ci il criticam pt duplicitate si fatarnicie. Si asa vom face mereu.

  Nu are de gind PNL sa realizeze nimic. Nu sintem la guvernare. Cine e la guvernare, nu lupta contra ocupantului, ci il menajeaza. Nu am auzit de vreo declaratie a PL contra Ambasadorului Kuzmin, caruia nu-i place Istoria Romanilor.

  Nu din cauza PNL stam pe loc 20 d eani, ci din cauza caq ceilalti nu sint ca PNL.

  Criticam PL tocmai pt ca nu merg in aceeasi directie – mai mult – ne critica pe noi, PNL.

  Nu avem de la nimeni indicatii si ma mir ce prostii poate spune un primitiv cu “DEZBINA” si “CONDUCE”, ca nu noi conducem. Conduc democratii sau inca nu v-ati convins, poate, ceea ce vedem si noi, ca nu exista diferenta intre comunisti si democrati. Doar vorbe. Nimic fapte.

  Ma tem ca mai mult nu voi explica, pentru ca vad ca e pierdere de timp.

 33. Pt un roman din Iasi

  Nu sint de acord cu pozitia pe care ati expus-o. Stati acolo si fiti fericiti, ca noi vom rezista, daca va trebui, si fara romanii indiferenti.

 34. Grav este ca popa Ciubric minte de ingheata apele. Lemnul din care a fost costruita biserica, molid alb de Belarus, nu a fost ignifugat, asa cum afirma popa muscal. Sunt de meserie si stiu ce spun. Culoarea lemnului ramas intact dupa incendiu si faptul ca barnele arse erau arse egal pe toate partile demonstreaza acest lucru. De alt fel ignifugat nu inseamna incombustibil. Ignifugarea intarzie dar nu inlatura pericolul de incendiu. Eu cred ca popa Ciubric a terminat banii si si-a zis: „Ce-ar fi sa punem de-o inscenare. Lovim si in Biserica Ortodoxa Romana si facem si rost de bani.” Popa asta muscal are fata de talhar si nu fata smerita bisericeasca si se implica in actiuni ce amintesc de „Legiunea Arhanghelului Mihail”, alt fel spus de „miscarea legionara”, organizatie paramilitara cu caracter religios, legata de trecutul nu prea onorant al istoriei romanesti. Vad ca si istoricul Viaceslav Stavila, culmea membru in comisia de studierea arhivelor KGB, care are un blog pe Unimedia, face deschis, in acel blog, apologia antisemitismului si a miscarii legionare. Altceva ma deranjeaza pe mine mult in raport cu familia Ghimpu. I-am vazut intr-un film reportaj, pe Ghimpu si pe Chirtoaca in cadrul slujbei oficiate in biserica muscaleasca din Colonita participand la ceremonialul „primirii darurilor”, ceremonial apostaziat specific bisericii ruse, preluat de la neoprotestantii americani, ceremonial in care banii patrund in spatiul liturgic bizantin, format din pronaos, naos si altar si sunt inchinati in cadrul unui ceremonial, sfidandu-se astfel lectia alungarii, de catre Iisus, a negustorilor din Templu. Toate bisericile istorice si istoriste, atat catolice cat si ortodoxe, au, la intrare, un spatiu numit exonartex sau pridvor, spatiu neliturgic, unde se vand lumanari si iconite si se platesc acatiste. Cand acel spatiu nu exista in interiorul bisericii, vanzarea respectivelor obiecte se face in pangare amenajate in afara bisericii. In bisericile istorice si istoriste, cu exceptia celei ruse, banul nu are ce cauta in spatiul liturgic, dar sa mai si incluzi aceasta blasfemie in cadrul unui ceremonial mi se pare curata erezie. Patriarhia Ecumenica a Constantinopolelui, a doua Roma, ce are de spus in legatura cu acest subiect? Un proverb romanesc, cam licentios, spune ca „nu poti sa fii si cu dansa in transa si cu sufletul in rai”. Nu poti sa te dai mare „roman din Colonita” cum a scris la Putna si sa fii in acelasi timp enorias al bisericii oprimante muscale. Eu l-as intreba pe primarul de Chisinau, Dorin Chirtoaca, daca atunci cand, imbracat la patru ace, s-a dus sa ajute telegenic la degajarea terenului dupa incendiu, stia ce lucruri groaznice a declarat popa Ciubric despre Biserica Ortodoxa Romana, biserica infiintata de insusi Apostolul Andrei, cel intai chemat, protectorul Patriarhiei Romane si a Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolelui, a Doua Roma si al intregii ortodoxii, numit si apostolul romanilor ( pentru ca el i-a crestinat pe romani ), fratele de sange al Apostolului Petru, considerat a fi primul Papa. L-as intreba pe popa Ciubric, un demn urmas al „Legiunii Arhanghelului Mihail”, daca antisemitismul sau primitiv si violent, amintind de vremurile lui Hitler, tine cont de faptul ca primii 26 de Papi si Arhiepiscopi ai Romei au fost evrei, adica membri ai poporului ales, pe care marele teolog, Papa Ioan Paul al II-lea, prelat propus spre beatificare, i-a numit „fratii nostri intru primul legamant”. Si i-as mai spune popii Ciubric, ca acel teritoriu romanesc, acel stat infiintat pe un crac de tara romaneasca, nu este un stat fundamentalist pravoslavnic rusesc, ci un stat laic, in care toti cetatenii, indiferent de confesiune, trebuie sa aiba drepturi egale. Cam multa prostie, intoleranta, bigotism, fanatism si apostazie s-a adunat in aceasta biserica pravoslavnica, acest cui al lui Pepelea, prin care statul velicorus imperialist spera sa mentina in robie perpetua fostele popoare cotropite. Eu nu cred ca cel care se declara un roman convins, „romanul de la Colonita”, si nepotul sau, au ce sa caute in aceasta salata cu gust fetid si ranced.

 35. Repet , nu sunt membru al nici unui partid.
  Pot eu oare vota pe viitor PNL?
  Aici pe forum văd că, tot acei de 200 ani, care doresc să ne CONDUCĂ foloseşte (conştient sau inconştient) PNL pentru a DEZBINA pe acei care nu agreiază „eliberatorii”
  V.Pavlicenco şi M.Morteanu precis că v-or vota PNL. Luca nu cred că v-a vota PNL, mai degrabă komuniştii.
  Puteţi să nu răspundeţi. Eu doar mi-am expus părerea.

 36. Pe postul de televiziune JurnalTV am vazut un alt specimen din aceeasi categorie cu popa Ciubric, calugarul filiat bisericii muscale, Savatie Bostovoi, un preot calugar, rapanos si semidoct in ale bisericii, care are tupeul sa se declare teolog si mare anticomunist si care a descoperit recent „farmecul discret” al televiziunii. Respectivul are o emisiune care se vrea de educatie religioasa, dar care face de fapt apologia Bisericii Ortodoxe Ruse ( Ptriarhia Moscovei si a celor trei Rusii ) si in care aduce un continuu elogiu virtutilor sacramentale ale „sfantului popor” velicorus. Intr-o recenta emisiune, in care ii are ca invitati tocmai pe popa legionar Ciubric si probabil pe rabinul implicat in povestea cu menora din parcul central al Chisinaului ( n-am fost niciodata la Chisinau ). Atunci cand i se adreseaza rabinului, in loc sa utilizeze termenul condescendent consacrat „eminenta voastra”, calugarul velicorus Savatie Bostovoi i se adreseaza, ca la comunisti, cu termenul „domnule rabin” ( bine ca nu i-a spus „tovarase rabin” ). Tare ma tem ca aceasta emisiune are legatura cu „pojarul” de la biserica lui Ciubric, iar intre incendierea Reichstag-ului si focul de la biserica lui Ciubric exista anumite similitudini. Si ma mai tem ca asemenea provocari vor mai exista. Nu vi s-a parut ca popa Ciubric era prea senin si impacat, dupa ce i-a ars biserica?

 37. Doamna Pavlicenco,cu tot repectul ce-l am pentru dorinţa dumneavoastră de a ne uni cu patria mamă,nu credeţi ca e spre binele poporului de a face un partid mare şi puternic?Nu de alta,dar nu credeţi ca ar trebui sa lăsa-ţi orgoliile de partid şi să fuzionaţi şi voi.Aveţi aceleaşi scopuri şi veţi avea avantaje egale

 38. Cred ca pe popa pravoslavnic il cheama Cibric si nu Ciubric. Trebuie sa-i dau un miel, pentru ca l-am rebotezat. De alt fel Cibric, Ciubric, Savatie Bostovoi, sunt toate nume de calugari si preoti neaosi romani. De fapt nu numele maderanjeaza in primul rand ( desi… ) ci incultura in domeniul teologiei, deznationalizarea, impilarea si manipularea enoriasilor, fanatismul si intoleranta, adica exact ce condamna Sinoadele ( Conciliile ) Ecumenice de la Constantinopol si din Capadocia. Crestinii ortodocsi de rit slav din spatiul exsovietic, traind intr-o zona unde influientele ateismului si a cultelor necrestine se simte, au inlocuit mila ( caritatea ) crestina cu intoleranta si spiritul absolutist acaparator ( jihadul – razboiul sfant indreptat impotriva celor care nu gandesc ca tine ) specific musulmanilor. Lipsa de cultura inlocuita cu revelatia inlocuieste credinta cu superstitia. In general societatea rusa este plina de obsesii, mituri, spaime la care daca se mai adauga etilismul cu sechelele sale, se ajunge la o conceptie hiperbolica si apocaliptica asupra lumii.

 39. un român din Iaşi

  Stimată doamnă Vitalia Pavlicenco! Nu trebuie să-mi împărtăşiţi opiniile, dar aş vrea să ştiu, dacă se poate, la ce biserică sunteţi enoriaşă. Sper că nu faceţi ca domnii Ghimpu şi Chirtoacă care se închină în biserica rusească! Şi acum, puteţi să mai tăgăduiţi ca Ghimpu şi PL-ul lui nu sunt români de conjunctură? Toţi, inclusiv d-nul Chirtoacă, „sunt români” doar pentru a profita de sprijinul electoratului proromân, pentru că pe alte sectoare de electorat nu ar avea nici măcar 0,01% voturi. Asta e adevărul şi aşa văd eu lucrurile, iar ca mine foarte mulţi români. Să auzim de bine, stimată doamnă!

 40. Intr-una din emisiuni, Savatie Bostovoi, l-a avut ca invitat pe fiul marelui om de cultura roman Alexandru Paleologu ( care se trage dintr-o veche familie de arhonti bizantini ), Toader Paleologul, fost ministru al culturii, un personaj cam bizar, care mergea cu bicicleta la minister si declara senin ca la cinci ani a dat foc casei parintesti. Calugarul pravoslavnic s-a lansat in declararea de ditirambi in care arata ca poporul credincios rus a inlaturat sechelele ateismului sovietic si s-a intors cu fata catre Dumnezeu. Candid tanarul Paleologu a replicat sacadat si rece: „Eu am fost recent la Moscova si n-am vazut nimic din toate astea. Steaua de rubin de pe turnul Spaski e la locul ei, mausoleul lui Lenin e la locul lui, Imnul fostei Uniuni Sovietice este Imnul Federatiei Ruse si tot asa… La auzul acestor constatari, rotite cu glas egal si impersonal, Savastie Bostovoi a ramas fara voce si emisiunea s-a terminat in coada de peste. Cam asa se intampla cand un parat al bisericii ortodoxe slave are tupeul sa dea lectii de bizantinism unui urmas al vechilor arhonti de Bizant. Cultura si traditia bat-o vina! Sigur exista o intoarcere la treditia crestina ( mai de graba la fastul bizantin alceremonialelor ) dar ele au aerul naucitor al „cominismului crestin” al valahului convertit ireversibil la leninismul bolsevic sovietic, dar care vorbeste senin despre rolul tamaduitor al aghiazmei. Ma refer, bineinteles, la Bujenita Voronin. Toate aceste paradoxuri naucitoare vin dintr-o mentinere perpetua a marilor mase intr-o incultura si o inconstienta crasa. Sa ne mai miram ca organismele internationala dau Republica Moldova ca fiind tara unde consumul de alcool pa cap de locuitor este cel mai ridicat din lume, inaintea tarilor baltice si a Rusiei… Si oamenii astia au drept de vot…

 41. ”Nu am auzit de vreo declaratie a PL contra Ambasadorului Kuzmin, caruia nu-i place Istoria Romanilor” .In schimb ceai facut tu impotriva lui Kuzmin?

 42. Una peste alta, prea multe partide pentru o entitate statala atat de mica !! Multe vorbe si putine fapte…tarile serioase au doua, trei partide…si isi vad de treaba (USA, Anglia…)

 43. Сегодня я получила исчерпывающий ответ на свой вопрос „хотят ли румыны объединения со своими бывшими соотечественниками?”
  Позволю себе напомнить, что я писала по этому поводу в январе и сегодняшний комментарий, в котором я нашла ответ на поставленные мною вопросы.

  • Rusoaica spune:
  25 ianuarie 2011, la 11:11
  Ma gindeam zilele trecute de ce alogenii nu se pot integra in societatea romaneasca din R.Moldova, pentru ca depinde si de ei Unirea cu Romania?
  Ваши доводы по поводу объединения логичны и убедительны, но…хотят ли румыны этого? Я так и не поняла. По-моему они этого не хотят. Ситуация напоминает ту, как если бы здоровенный бандит изнасиловал беспомощную малолетнюю дочь своих соседей и не спускал с нее глаз, дабы она не вступила в сношения с другими.
  Семья отвернулась от несчастной дочери, не желает ее знать. То ли из страха перед бандитом, то ли из нежелания тратить деньги на ее реабилитацию, то ли, чтобы не иметь лишний рот, когда самим есть нечего.
  Ваши призывы к воссоединению напоминают мольбу этой поруганной дочери принять ее назад в лоно семьи. Сможете ли вы убедить румын сделать это? Слышат ли они Вас? Вот в чем вопрос. А alogenii тут ни при чем, не в них проблема. Проблема в самой Румынии.

  • un român din Iaşi spune:
  20 februarie 2011, la 09:09
  Stimată doamnă Pavlicenco!
  În momentul de faţă, extrem de mulţi români consideră că procentul de români adevăraţi din Basarabia este tocmai procentul de votanţi PNL. Adică sub 1%. Votanţii PL şi MAE sunt pseudoromâni, adică români de conjunctură. Aceştia vor doar să profite de România, iar la proxima ocazie ar lovi poporul nostru fără scrupule, fără nici un fel de remuşcări. Iar votanţii lui Filat si Lupu sunt de-a dreptul antiromâni, dar mai cu mănuşi decât primitivii din PCRM. Deci, eu personal, dar şi mulţi români care se mai preocupă de problemele basarabene, considerăm că este inutil să discutăm despre o eventuală unire. Şi vă spun sincer că la noi nici măcar nu se discută despre o eventuală unire cu nişte populaţii străine de neamul românesc, aşa cum sunt acum basarabenii. Politicianul care ar pune o asemenea chestiune pe tapet, ar pierde din start orice susţinere populară. Noi, românii, nu agreem prezenţa destabilizatoare a străinilor în ţara noastră, fie ei şi dintre Prut şi Nistru. Limba rusă şi istoria diferită precum şi diferenţele de mentalitate, tradiţii, cultură şi religie (stil nou vs. stil vechi rusesc) nu ar face decât să destabilizeze ţara noastră, să ne tragă înapoi cu ani buni de evoluţie europeană. Prin urmare, eu şi mulţi români considerăm că nu este oportun să mai puneţi public şi deschis problema “unirii” între două populaţii aproape în totalitate diferite, în primul rând ca mentalitate, limbă şi tradiţii. Primiţi urări de sănătate şi prosperitate de la un român moldovean, dumneavoastră şi familia dumneavoastră!

 44. Pt Cristian

  Nu, nu credem. Credem ca un partid mare e necesar, dar trebuie sa se numeasca PNL si sa aiba sigla Sageata. Cind PL si MAE, AMN si alte partide vor dori asta, va fi minunat.

 45. Eu tin de Biserica romaneasca, adica de Mitropolia Basarabiei, subordonata Patriarhiei Romane. Apartamentul mi l-a sfintit parintele Andrei de la Manastirea de la Durlesti. Casuta de vacanta si masina mi le-a sfintit parintele Petru Buburuz. Lansarea PNL a fost binecuvintata tot de parintele Buburuz, care tine de Mitropolia Basarabiei, desi nici acolo nu e ordine si exista dezbinare. Slijba Apei si a Numelui, la Hamburg, pentru fiica-mea, care a nascut pe 11 februarie, a facut-o la spital preotul Calinic, de la Parohia romaneasca din Hamburg. Pe 19 martie are loc botezul nepoticai mele, la fel va fi facut de Parintele de la Biserica romaneasca. Fiica-mea sta la Hamburg cu pasaport romanesc. Sotul meu sfinteste pasca si mincarea, vinul, la Biserica romaneasca.

  Da, Ghimpu si Chirtoaca sint romani de conjunctura. Pe timpuri l-am invitat pe Chirtoaca la Consiliul Mondial al Romanilor si a refuzat. Multe sint de spus, dar eu cu oportunistii nu ma asociez, nici identific. Pacat ca lumea nu distinge autenticul de fals.

 46. Ghimpu si Chirtoaca sunt niste Gandaci de Colonita.

 47. …SINT DE 25 DE ANI IN U.S., SI CRED CA NU POTE FI CONSIDERAT PNL-UL DIN ROMANIA… UN PARTID DE DREAPTA…LIBERALISMUL… CA DOCTRINA POLITICA… ESTE COSIDERATA O MISCARE DE CENTRU -STINGA, ATIT IN EUROPA CIT SI IN U. S.,…DECI SI PRIN URMARE…”GRECI FAC COMERT PE MARE”…asa… daca vorbim de conjunturism..

 48. un român din Iaşi

  Ma bucur sa aud asta, stimata doamna Vitalia. Sunt convins ca sunteti o familie de romani, si cred ca v-ati simti bine daca v-ati stabili in Romania sau Germania. Si va dau perfecta dreptate in ceea ce priveste familiile Ghimpu si Chirtoaca. Sunt chestiuni pe care le-am observat si noi. Pacat ca domnii Basescu, Boc si PDL-ul nu au observat asta pana acum, desi li s-au adus la cunostinta asemenea lucruri. Dar mai bine mai tarziu decat niciodata. Eu, familia mea si prietenii mei din Iasi si din intreaga Romanie va dorim numai bine si multa sanatate dumneavoastra, familiei dumneavoastra precum si tuturor membrilor PNL din RM si votantilor PNL. Dumnezeu sa va ajute!

 49. Lichidarea ideii de unire

  Citesc comentariile care au aparut dupa separarea apelor in Basarabia intre romano-moldovenii-statalisti si unica forta politica pro-unista, PNL-Basarabia, si nu-mi vine sa cred ca sentimentul national al romanilor se gaseste intr-un asemenea stadiu dezvoltat de descompunere.
  Vad cum basarabenii care-si zic romani pledeaza pentru incetarea oricarei activitati in favoarea Reintregirii, pe acelas motiv pe care toti profitorii „statalitatii si independentei Republicii Moldova” l-au indus opiniei populatiei de dincolo de Prut: „nu-i momentul”. Iar acest „nu-i momentul” se perpetueaza de la iesirea Basarabiei din imperiul sovietic.
  Cred ca se rasucesc stramosii basarabeni care au pus bazele nu numai ale unirii cu Romania, dar chiar ale Romaniei intregite si moderne prin actul de referinta de la 27 Martie 1918. Oare cei care sunt astazi impotriva unui singur stat romanesc vor serba peste o luna evenimentul de referinta din Istoria Romaniei, sau se vor duce sa se inchine tancului-zeu al „eliberatorilor sovietici”?
  Vehementii aparatori ai pragmatismului statalismului moldovenesc care arunca laturi in PNL pentru ca promoveaza un mesaj unionist, doresc oare ca in Basarabia acest subiect sa devina tabu, sa se stinga orice soapta in privinta reunificarii?
  Este evident ca atacurile impotriva PNL-ului din Basarabia se vor accentua deoarece acest partid a ramas in acest moment singura forta politica declarata pro-unionista din INTREG spatiul romanesc avand in vedere ca nici dincoace de Prut nu mai exista politicieni care sa doreasca sa se implice in acest efort romanesc.
  Socotelile meschine privind costurile reunificarii seamana cu targuielile pentru a vinde interesele natiunii romane pentru cativa arginti.
  Sunt curios daca cei care condamna astazi unirea romanilor intr-o singura Patrie, isi vor pune streangul de gat precum Iuda intr-un moment de remuscare pentru actul de tradare al viitorului unei Romanii reintregite.

  Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *