Ion Sturza spune ce gîndeşte

16.02.2011, Valentina Ursu

I.S.:„Si n-ar fi un Presedinte rau intr-o republica prezidentiala, in care seful Executivului este Presedintele. Intr-o republica parlamentara Filat ar distorsiona total viata in tara asta. Ar distruge orice Guvern, orice ordine si orice regula in tara asta. Ar fi Voronin-2 la patrat. De aceea, eu il vad pe Filat sef al Executivului. Este tanar, este ambitios, este tot ce trebuie sa aiba un politician de succes intr-un Executiv. Nu intr-o functie de Presedinte, pe care noi ne-o dorim.”

Ion Sturza: “Nu se pot sari niște perioade de maturizare politica”

Europa Libera: Cum poate fi depasit blocajul politic, care s-a creat in Republica Moldova?

Ion Sturza: „Eu nu-mi doresc alegeri anticipate, de aceea singur pentru mine imi inventez tot felul de scenarii, ca sa nu fie alegeri anticipate. Eu cred, ca nimeni dintre politicienii Republicii Moldova nu risca sa mearga inca o data la alegeri.”

Europa Libera: Nici chiar comunistii? Pe fundalul acestor majorari de preturi, de tarife?

Ion Sturza: „E o abordare simplista atunci cand vorbim despre comunisti, care au grija de proletari, de saraci, de preturi s.a.m.d. Ei au grija de ei, ca sa revina la putere intr-o forma sau alta. Sau, cel putin, sa-si securizeze pozitiile private. De aici si toata intriga, de fapt. Nu ideologii sau grija de tara.”

Europa Libera: Dar cum poate fi depasita aceasta criza politica? Prin crearea unei alte coalitii? Pentru ca se vorbeste tot mai mult despre o eventuala coalitie intre PCRM si PLDM. E posibil?

Ion Sturza: „Va garantez ca nu va fi nicio coalitie intre PCRM si PLDM. Cel putin o coalitie bilaterala, in doi. Este posibila o coalitie larga, pe anumite teme specifice.”

Europa Libera: Eu imi amintesc o declaratie, pe care ati facut-o Dumneavoastra imediat dupa scrutinul electoral, spunand ca o coalitie larga pentru alegerea sefului statului si o coalitie AIE pentru guvernarea pentru urmatorii patru ani.

Ion Sturza: „Exact asta ramane, deocamdata, o ipoteza de lucru.”

Europa Libera: Si credeti, ca PCRM, deputatii comunisti vor crea aceasta coalitie larga doar pentru a fi ales seful statului?

Ion Sturza: „Bine, si pentru alte lucruri. Dar seful statului e mai mult decat un sef al statului, din pacate, pentru Moldova. Este un simbol al puterii, pe care absolut toti si-li ravnesc. Sa nu credeti pe cineva dintre cei care astazi spun. cu nonsalanta, ca “nu vrem sa fim presedinti”, ca “ne ajunge gramajoara noastra de nisip”. Ei se vad toti presedinti. Pentru ca la noi s-a creat o impresie extrem de eronata despre functia suprema in stat: ca prin ea se pot solutiona toate problemele.”

Europa Libera: Deci, un fel de tatuca al natiunii, care rezolva totul.

Ion Sturza: „Nu, eu as accepta un tatuc al natiunii. Numai ca problema e ca tatuca ista tare rapid se transforma intr-un arogant, intr-un dictator. O persoana, care isi vede de interesele sale proprii si mai putin de tara. Daca noi am citi atent, am vedea care sunt functiile reale ale unui Presedinte si care sunt parghiile lui reale de a influenta, constitutional vorbind, legal vorbind.”

Europa Libera: La noi, totusi, e un regim semiprezidential.

Ion Sturza: „Cu exceptia a doua puncte, care sunt in Constitutie – presedintele numeste candidatura primului ministru si poate dizolva Parlamentul. In rest, noi avem republica parlamentara. Stiti, sunt cateva lucruri, care, ca de obicei, conteaza in procesele de solutionare a conflictelor de orice gen, inclusiv a unui politic, constitutional sau de alta natura. Deci, este Constitutia, sunt legile. Este cutuma si este bunul simt.

La noi exista Constitutia, sunt legi si nu exista cutuma, si nu exista bun simt. Eu am sperat, pana in ultimul moment, ca va fi bunul simt. Dar, totusi, am intrat in acest impas, care se poate solutiona doar prin consensul larg. Nici un as din miineca, nici o trisare, nici o interpretare a legilor nu va aduce pacea in tara asta, atata timp cat nu va fi un consens larg pe problemele, care au adus in blocaj. Si atunci orice miscare in continuare poate sa fie facuta nu brutal, nu prin impunere. Nu va iesi nimic. Sau prin incalcarea legilor, sau prin tot felul de trisari sau prin coruptie politica. Poate sa fie doar printr-o reforma a sistemului politic in Republica Moldova, agreat de toti actorii politici. Ne plac ei, nu ne plac, sunt mai frumosi, mai de stanga.”

Europa Libera: Toti actorii, dar la noi daca il agreeaza unul, nu-l agreeaza oponentul. Si invers.

Ion Sturza: „Atunci – cam asa ca si cu papa de la Roma, cand se alege.”

Europa Libera: Pana iese fumul.

Ion Sturza: „Pana ce iese fumul. Pana ce nu va fi un consens larg pe reforma politica. Daca vreti tatuca al natiunii, republica prezidentiala – ok. Facem republica prezidentiala. Daca vreti republica parlamentara, facem republica parlamentara. Dar aceasta discutie este iminenta pentru Republica Moldova. Si in interiorul claselor politice, si in interiorul elitelor mai largi, si in interiorul societatii. Pana la alegerile locale nu se va intampla nimic.”

Europa Libera: Nu se va alege Presedintele?

Ion Sturza: „Nu se va alege Presedintele, asta este un lucru absolut clar pentru mine astazi. Pentru ca nimeni nu-si doreste ca sa fie ales presedintele, care ar intari o grupare sau alta. Deci, nimeni nu doreste ca sa fie ales presedinte dintre cei care s-au autopronuntat. Ca stiti, s-au autopronuntat nu numai de politicieni. Si unii din societatea civila au iesit in flang si au ridicat mina in sus. Altii au fost propulsati de niste polittehnologi, provocatori versati, „popi Gapon”. Pe care noi ii stim si nu vrem sa le dam numele, care au pus intr-o situatie foarte jenanta pe unii oameni foarte destoinici, prin Facebook si prin altceva. Dar sursa, noi stim de unde vine ea.

Deci, nu se va alege Presedintele din foarte multe considerente. Vor trece alegerile locale. Bineinteles ca unele formatiuni politice vor incerca sa insiste asupra definitivarii termenelor de „rezonabil” si nimeni nu este interesat sau foarte putini sunt interesati ca problema asta sa fie suspendata la infinit. Sunt emotii si pe plan extern, si pe plan intern.”

Europa Libera: Bine, dar sansele domnului Lupu se epuizeaza.

Ion Sturza: „Astea sunt – zero.”

Europa Libera: Si miine ar putea fi tot zero.

Ion Sturza: „Miine o sa fie minus. Daca el o sa insiste in formula care e astazi. Desi eu vreau sa va spun cu toata sinceritatea, ca am optat si mi-l doresc pe domnul Lupu ca Presedinte al tarii, al carui cetatean sunt eu. Numai ca pe domnul Lupu. Nu altceva. Eu chiar zilele astea incerc sa-i conving, pe cei care doresc sa discute si cu mine, ca avem nevoie de o discutie larga asupra unei reforme profunde a sistemului nostru politic. Nu vorbesc despre Constitutie.”

Europa Libera: Vreau sa va intreb – reforma prin adoptarea unei noi Constitutii?

Ion Sturza: „Bineinteles. Dar nu o noua Constitutie.”

Europa Libera: Domnule Sturza, dar comunistii, unele voci din fractiunea PCRM, spun ca nici nu toti deputatii din cadrul Aliantei pentru Integrare Europeana si l-au dorit pe domnul Lupu in fruntea statului.

Ion Sturza: „Ma provocati. Repet: eu mi-as fi dorit ca seful statului nostru sa fie o persoana ca Marian Lupu. Cu toate plusurile si minusurile lui. Pentru ca el si ca sef de Parlament a inceput-o, facand un pas concomitent si cu stangul, si cu dreptul. Dar si-a pierdut echilibrul, cel putin in fata multora. Mai bine o facea cu stangul si isi pastra echilibrul. Din pacate pentru Marian Lupu astazi el nu este dorit de comunisti. Nu este dorit de o mare parte a Aliantei. Si mai nou si surprinzator pentru Dumneavoastra – nici de o mare parte a Partidului Democrat. Si mai nou, si mai putin surprinzator – nici de catre aliatii formali din exterior ai domnului Lupu.”

Europa Libera: Fie din Est, fie din Vest?

Ion Sturza: „Nu are importanta. Nu arat cu degetul, pentru ca nu facem lectie de geografie astazi. Dar care au ramas profund dezamagiti de calitatea politicianului Marian Lupu. Si asta e o problema a lui. E o tragedie a lui. E o vina a lui, s-o spunem sincer. In mare masura, mie imi e indiferent omul Marian Lupu, dar nu imi e indiferent politicianul, care astazi ne reprezinta tara pe plan extern. Si anume din aceste considerente eu nu am astazi nici o speranta in aceea ca Marian Lupu va fi ales Presedintele Republicii Moldova.”

Europa Libera: Mai nou, aceasta insistenta a PCRM de a identifica o persoana neutra. E posibil pentru actuala conjunctura politica a Republicii Moldova? Pentru ca sa nu ascundem – domnul Filat a declarat cu text deschis, pe cand era referendum, ca el se vede in fotoliul prezidential.

Ion Sturza: „Si n-ar fi un Presedinte rau intr-o republica prezidentiala, in care seful Executivului este Presedintele. Intr-o republica parlamentara Filat ar distorsiona total viata in tara asta. Ar distruge orice Guvern, orice ordine si orice regula in tara asta. Ar fi Voronin-2 la patrat. De aceea, eu il vad pe Filat sef al Executivului. Este tanar, este ambitios, este tot ce trebuie sa aiba un politician de succes intr-un Executiv. Nu intr-o functie de Presedinte, pe care noi ne-o dorim.”

Europa Libera: Ce Presedinte si-ar dori comunistii, totusi? Care sa-i slujeasca pe ei?

Ion Sturza: „Nu, nu. Un Presedinte, care ar fi altul decat Marian Lupu. Plus, unul… Deci, dupa umilintele personale, prin care au trecut comunistii, ca parteneri politici, ca parteneri de afaceri in ultimii doi ani, ei credeau ca au nevoie de o razbunare. Pentru ca asa-i viata. Si de o siguranta in viitor. Ca cei, care vor veni la butoanele conducerii, nu vor proceda, de fapt, asa cum au procedat ei de multe ori. De aceea ei daca nu vad in pesoanele „X”, „Y”, „Z” o garantie, poate mai putin pentru formatiunea politica, cat pentru ei personal, aceasta persoana nu va fi sustinuta de ei.

Avem, pe de o parte, dorinta de razbunare, care este fireasca si undeva, omeneste, o intelegem. Pe de alta parte, dorinta ca cineva sa le garanteze niste lucruri. Lucruri care, in principiu, eu le inteleg. Pentru ca cea mai proasta formula de a guverna sau de a conduce, e prin razbunare. Prin a face ceea ce au facut altii. Si, totusi, formula asta, ca vom gasi din societatea civila, vom gasi o personalitate si asa mai departe – ea are multe lacune. In primul rand, pentru ca ea a fost inventata ca un paravan de fum. Am aflat toate tehnologiile, toate planurile, pe care cineva de la Chisinaul a avut tupeul sa le trimita chiar si in exterior. Cu aceasta idee de Presedinte apolitic.”

Europa Libera: Persoana neutra.

Ion Sturza: „Persoana neutra. Cum au utilizat tehnologiile informationale pentru a plasa chiar niste fumigene de genul asta. Si repet, ca au facut o defavoare unor oameni de la Chisinau. Deci, atata timp, cat asta nu va fi o miscare fireasca, o notiune de compromis, care va fi facuta nu de dragul fumigenelor propagandistice, sau de alt gen, – intre timp hai sa ne solutionam problemele – ea nu va fi realizata. Stiti, ar putea sa fie o formula de Presedinte, care va ghida societatea in perioada de tranzitie. Este inevitabila o perioada de tranzitie de la formula aceasta ambigua a sistemului politic si constitutionala, care este, la una noua, care am spus ca va fi. Pentru asta noi avem nevoie de timp. Pentru asta noi avem nevoie de personalitati, care vor fi implicate ca mediatori. Care vor garanta perioada de tranzitie pasnica, inteligenta, echidistanta, care va garanta lucrurile astea. De aceea, nu exclud ca poate fi un Presedinte, care va avea un mandat limitat, ca sa gestioneze perioada de tranzitie de la un sistem politic la un alt sistem politic. Si care va garanta ca lucrurile in tara vor merge la nivel executiv ok. Da? Dar, intre timp, va gasi acest consens politic, ce va stabiliza situatia pentru multi ani inainte.”

Europa Libera: Eu nu cred, ca o asemenea persoana poate fi acceptata fie de liderul PLDM, Vlad Filt, fie de acelas lider PL – Mihai Ghimpu, sau de acelas PD, in frunte cu Marian Lupu.

Ion Sturza: „Dar de ce sunteti atat de negativi fata de ei? Sunt si ei oameni.”

Europa Libera: Ei zic asa – ca au mers la cetatean, au facut campanie electorala. Ei si-au asumat responsabilitate si acum vine unul, care…

Ion Sturza: „Dar noi nu spunem ca vine unul. Poate fi oricine dintre ei Presedintele acesta tranzitoriu. Cu un mandat foarte clar, prin consens de la toate formatiunile politice. Care nu se va ocupa de redimensionarea pietei de carne, care nu va aproba soferii la ambasade, care nu va trimite copii nu stiu unde la invatatura peste hotare. Care va avea un mandat foarte clar al perioadei de tranzitie. Si se va ocupa mai putin de propaganda si de PR si se va ocupa de aceasta perioada de tranzitie. Este clar, aceasta trebuie sa fie o figura de compromis. Problema fundamentala a coalitiei e ca nu s-a gasit nici o figura de compromis, care ar fi un lider informal al lor.”

Europa Libera: Domnule Sturza, dar de ce aceasta lipsa de comunicare si in cadrul Aliantei pentru Integrare Europeana-2?

Ion Sturza: „Deci, noi avem infantilismul la nivelul clasei poltice si il avem si la nivelul elitelor politice. Pe de o parte, aroganta totala si, pe de alta parte, depresii si pesimisme peste o zi. Si, pe de alta parte, daca si Dumneavoastra va intalniti destul de des cu ei – care sunt cuvintele cele mai des rostite? „M-am saturat.”

Europa Libera: Da-mi putere, ia-o.

Ion Sturza: „Da, nu vreau s.a.m.d. Deci, lucruri care se vor depasi si in societate, si la nivelul politic in timp. Nu putem sa depasim niste perioade de maturizare.”

Europa Libera: Dar noi vrem astazi o depasire a crizei.

Ion Sturza: „Corect. Egoismele liderilor politici au umbrit orice consens, orice cutuma si orice bun simt, de care v-am spus.”

Europa Libera: PCRM, pe de alta parte, nu oboseste sa spuna, ca vrea o coalitie larga. Pana nu demult vroiau ca Presedinte o persoana apolitica. Acum zice ca nu va merge la dialog si chiar sunt categoric impotriva demararii unui dialog, pana nu se stabileste data alegerii Presedintelui. Si tot asa, apar alte si alte idei.

Ion Sturza: „Credeti-ma, dialogul merge. La toate nivelurile. Si la nivel comercial, si la nivel politic. Eu consider ca ei in ca singuri nu stiu ce vor. Daca ei ar cunoaste ce vor.”

Europa Libera: Domnule Sturza, eu m-am saturat de acest circ. In fata opiniei publice, ei vin permanent cu aceste suparari, cu aceste neintelegeri, cu aceasta lipsa de dialog si nu stiu ce. Si in culise ei isi dau mina bine-mersi. Isi fac afacerile mai departe, isi rezolva problemele, dar in societate e criza.

Ion Sturza: „Hai sa decuplam societatea. De ce noi, aici, la Chisinau, suntem atat de cramponati de problemele politice, de alegerea Presedintelui?”

Europa Libera: Dar nu vedeti, ca mai fiecare traieste cu aceasta criza politica?

Ion Sturza: „Sunt lucruri, care ne alimenteaza de dimineata pana seara si ne distrag de la problemele, care sunt reale.”

Europa Libera: Dar poate ca le e convenabil politicienilor?

Ion Sturza: „Nu le e convenabil. Nu le e convenabil, cel putin Executivul are un plan ambitios de reforme pe dimesiunea externa, integrarea europeana, mai nou – ceva cu Euro-Atlantic. Politicienii si Executivul au cu ce se ocupa. Si sunt teme interesante, pe care le-am putea discuta. Dar noi discutam… iarasi ne-au aruncat pisica asta moarta si noi o rugumam de dimineata pana seara, care se numeste alegerea Presedintelui in Republica Moldova. Parca chiar ar conta acest Presedinte. Pentru Dumneavoastra ce conteaza?”

Europa Libera: Ar putea sa nu existe patru ani si nici sa nu se faca simtita lipsa acestui sef de stat.

Ion Sturza: „Absolut. Noi trebuie sa avem asa un Presedinte. Ca, mai nou, Executivul e mai mult in delegatii, decat in tara. Si alte lucruri, de care noi nici sa nu stim. Nici sa nu stim cum il cheama pe dansul. Sa nu-l consideram atotputernic si nu stiu ce.” -0-
Loading Facebook Comments ...

57 Comments

Add a Comment
  1. Ion Sturza este cel mai indicat sa ocupe functia de Presedinte al Republicii Moldova. Ar fi indicat sa fie sustinut de o larga coalitie de guvernamint. Este strigent necesar un Presedinte reformator, in caz contrar, pierdem si ultimul tren spre Europa.

  2. Republica Moldova este prima țară la contrabandă cu ţigări în România.

    Marţi 15 feb 2011.

    Un studiu întocmit de o companie românească arată că Republica Moldova este principalul furnizor de ţigări contrafăcute pentru piaţa de peste Prut. La nivelul anului trecut, ţara noastră a asigurat aproape o treime din ţigaretele care s-au vândut la negru în România

    Statisticile arată că Republica Moldova a crescut semnificativ la capitolul contrabandă în ultimii trei ani. Comparativ, în 2009, ţigările cu timbru moldovenesc care au ajuns ilegal peste Prut au reprezentat doar 23,5% din marfa de contrabandă de profil. În 2008, procentul a fost de 19,8%. Mai mult, dacă până în 2009 lider la ţigări contrafăcute erau magazinele de tip Duty-free şi Ucraina, Moldova a reuşit anul trecut să le surclaseze.
    Pe următoarele locuri la capitolul „aprovizionare” cu ţigări de contrabandă a ţării vecine sunt: Ucraina (24,9%), magazinele Duty-free (20,8%), Serbia (12%), Rusia (2,5%) şi alte surse (8,1%).

    „SUNT CONTRAFĂCUTE
    CHIAR ÎN ROMÂNIA”

    Acelaşi studiu întocmit la comanda a doi dintre cei mai importanţi producători de ţigări din lume, British American Tobacco şi Japan Tobacco International (JTI), face referire şi la plasarea geografică a ţigaretelor cu timbru moldovenesc peste Prut.

    Astfel, mai bine de jumătate din ţigările de contrabandă vândute în Nord-estul şi Sud-estul României au timbre moldoveneşti. Reprezentanţii Serviciului Vamal al Republicii Moldova susţin însă că cifrele prezentate de Novel Research nu demonstrează şi că ţigările cu timbre basarabene sunt produse în această ţară.
    „Ţigările moldoveneşti sunt contrafăcute chiar în România, în mare parte. Doar timbrele sau ambalajele folosite sunt cu inscripţii moldoveneşti. De aceea şi apărem ca prima ţară în acest top”, a declarat Ion Magu, purtătorul de cuvânt al Serviciului Vamal.

    Studiul întocmit de compania românească mai prezintă şi date referitoare la stimulii care au dus la creşterea contrabandei cu ţigări. Principala cauză este diferenţa mare de accize la ţigări impuse în Republica Moldova faţă de România. Acest lucru se reflectă direct asupra preţului la ţigări.

    DE NOUĂ ORI
    MAI SCUMPE PESTE PRUT

    Studiul arată că un pachet de ţigări „Plugarul” costă oficial în Republica Moldova circa 0,15 euro, iar în România se vinde de nouă ori mai scump, cu 1,33 euro. „Plugarul”, marcă produsă la Tutun-CTC, este de altfel şi în topul celor mai căutate tipuri de ţigări comercializate pe piaţa neagră din România. Oficialii companiei Japan Tobacco International susţin că suma de bani pierdută de statul român de pe urma comercializării ilegale a ţigărilor, în 2010, se ridică la 800 de milioane de euro.

    „La începutul anului trecut, cota ţigărilor de contrabandă din România ajunsese la 36,2% din totalul celor vândute. Cifra a mai scăzut până la finele anului, ajungând la un procent de 22,8%, în luna noiembrie. Chiar şi aşa, contrabanda este la cote ridicate şi ne afectează afacerile şi bugetul statului”, este de părere Gilda Lazăr, director în cadrul JTI România.

    Statisticile arată că cele mai „fierbinţi” puncte vamale prin care se înregistrează marile cazuri de contrabandă cu ţigări spre România sunt Albiţa, Galaţi-Giurgiuleşti şi Sculeni. Prin toate aceste locuri, ţigările provin din Republica Moldova, dar şi Ucraina. ;

    „Plugarul”,
    made in România

    Printre cele mai importante scandaluri cu ţigări de marcă din Moldova, produse ilegal în România, a fost cazul din localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa.
    În martie 2010, oamenii legii au descoperit aici o fabrică ilegală de ţigarete, improvizată într-o fostă fermă de animale.

    S-au descoperit peste un milion de timbre de acciz din Republica Moldova, 34 de tone de tutun şi mai multe utilaje. Aici se contrafăceau ţigări marca „Plugarul”.
    Un alt caz spectaculos a fost depistat în august anul trecut. Într-o fabrică clandestină din localitatea românească Oneşti (Bacău) s-au găsit probe care au demonstrat că aici s-au ambalat peste o mie de tone de tutun. Timbrele pentru pachete purtau sigla Moldovei şi erau contrafăcute tot la Oneşti. ;

    http://www.adevarul.ro/moldova/economie/Republica_Moldova_-_prima_la_contrabanda_cu_tigari_in_Romania_0_427757886.html

  3. Eu zic ca Victor Gurau este cel mai indicat sa ocupe functia de Presedinte al Republicii Moldova.
    Ar fi indicat sa fie sustinut de o larga coalitie(corect pi inglizesti:gang) de guvernamint. Este strigent(corect moldovinesti: strîjent) necesar un Presedinti rifarmatar in caz contrar pierdem si ultimul paravoz spre Usti-Piisdriuisk

  4. Pt Victor Gurau

    Sint de acord. Sturza, spune lumea, este membru al PD, dar vede lucrurile foarte clar si concret. Asta e pragmatic, nu Filat, care nu poate opri contrabanda de tigari. Cum va pare ce a spus Sturza despre Filat?

  5. Vlad Ţepeş şi răzbunarea comercianţilor evrei
    http://blog.nistru-prut.info/?p=1943

    Publicat în 16 februarie 2011 de Dr. Veaceslav Stavila

    În vara lui 1462, Vlad al III-lea (Ţepeş) reuşeşte cu circa 30.000 oşteni să înfrângă armata sultanului Mahomed al II-lea (circa 120.000 de oameni). În pofida acestui fapt, în noiembrie al aceluiaşi an este forţat să părăsească tronul. Se refugiază în Trasilvania (Ungaria) unde spera să primească ajutor de la regele maghiar Matei Corvin.

    În scurt timp însă, în loc să primească ajutorul aliatului său, este arestat sub acuzația de trădare și încarcerat la Vişegrad vreme de 14 ani. Mai mult, în 1463, în Occident apar texte anonime în limba germană în care Vlad Ţepeş era prezentat drept monstru (că a tras în ţeapă 500 boieri valahi, că îi plăcea să mănânce fiind înconjurat de morţi sau de oameni care mureau în chinuri fiind traşi în ţeapă etc.)…

    Vlad Ţepeş a fost eliberat din închisoare în 1476, la cererea lui Ştefan cel Mare. A fost asasinat după 2 luni de domnie…

    Notă: În 1484 Fiodor Kuriţân, ambasador al Rusiei în Ungaria scrie în limba rusă povestirea „Dracula, voievodul valah”, în care preia informaţiile negative publicate în 1463, adăugând şi altele noi (că Vlad Ţepeş dădea ordine să fie tăiate genitaliile soţiilor infidele, că le-a bătut ambasadorilor francezi cuie în cap pentru că nu şi-au scos pălăriile în faţa sa, că şi-a tras in ţeapa servitorul pentru că nu suporta mirosul cadavrelor ce serveau drept decor etc.). Amintim aici că F. Kuriţân, revenind în Rusia, a fost în fruntea „mişcării jidoveşti” care nega Sfânta Treime, îndemna creştinii să distrugă icoanele etc.

    Întrebare: Lui Vlad Ţepeş i s-a făcut faimă proastă (în Occident şi în Rusia) pentru că în cei 6 ani de domnie a tras în ţeapă comercianţi evrei (care nu respectau restricţiile sale) ?

  6. Sunt întru totul de acord cu Dna Pavlicenco şi cu Victor Gurău. Jony Sturza este cel mai pragmatic, cel mai reformator om de afaceri şi un foarte bun analist în afaceri şi politică. Marele lui avantaj este claritatea minţii şi viziunea strategică, ceea ce nimeni dintre alde Filea, Ghimpu sau Lupu nu posedă !

  7. Victor Gurau a scris Sturua si nu Sturza. Probabil ca Doamna Vitalia a corectat mai tarziu

  8. * Un articol de: Constantin Tănase
    (Comentaţi) Ce facem cu rusofonii?

    Există câteva site-uri de limba rusă din RM ca (re)publică, în traducere, unele materiale de ale mele din TIMPUL. Comentariile cititorilor la aceste materiale nu sunt deloc cavalereşti şi gravitează între epitete gen „antistatalist”, „antimoldovean”, „naţionalist”, „xenofob”, „rasist”, „fascist” ş.a.m.d. şi îndemnuri la a fi deportat în Siberia şi la lichidarea mea fizică. Asemenea reacţii vorbesc despre foarte multe, dar îndeosebi despre grave disfuncţionalităţi ale mult trâmbiţatei şi controversatei „statalităţi moldoveneşti”.

    Analizând, retrospectiv, cele două decenii de statalitate şi independenţă, nu putem să nu constatăm că atunci, la începutul anilor ’90, am pornit cu stângul pe drumul lung şi sinuos al creării unui nou stat şi al fondării unei „noi naţiuni”. Elitele politice de atunci nu au înţeles complexitatea proiectului politic demarat; având drept punct de plecare emoţiile, dar nu calculele politice reci, am pornit de la o cumplită iluzie, şi anume, că principalele minorităţi naţionale – rusofonii (ucrainenii şi ruşii) – în timp scurt vor dispărea. Legislaţia lingvistică, adoptată pe 31 august 1989, prevedea un termen de 15-20 de ani pentru a-i face pe toţi minoritarii să treacă la limba română. Iată că au trecut 20 de ani, dar situaţia nu s-a schimbat, ba poate a devenit şi mai complicată, deoarece tinerii care s-au născut în 1989 şi acum au absolvit liceele nu cunosc limba oficială a statului ai căror cetăţeni sunt. Astfel, minoritatea rusă continuă să rămână o enclavă etnică, lingvistică şi politică, mereu „pusă pe ceartă” pe motiv că ar fi „marginalizată” şi „discriminată”.

    Este evident că relaţiile majoritarilor cu minorităţile trebuie „resetate”, iar ca „resetarea” să funcţioneze e nevoie ca în prealabil să se pună corect „diagnosticul” stabilindu-se motivele reale ale „încrâncenării” din relaţiile interetnice. Trebuie în primul rând să fie spulberate nişte mituri „fundamentale”, „primare” care îi obsedează pe rusofoni: moldovenii sunt naţionalişti; revendicările identitare ale majorităţii înseamnă unirea cu România; unirea cu România ar transforma minorităţile în „populaţie de gradul doi”, „republica” de la Tiraspol există fiindcă populaţiei de acolo îi este frică de unirea cu România. Aceste mituri sunt adânc înrădăcinate în conştiinţa minoritarilor din RM. Cel puţin două lucruri au contribuit la aceasta: primul – propaganda comunistă de la Chişinău şi cea imperială de la Moscova şi doi – lipsa dialogului dintre minoritari şi majoritari. Rusofonii au televiziunile şi ziarele lor şi din cauza necunoaşterii limbii române nu au acces la televiziunile şi ziarele de limba română. Am mai spus-o şi cu altă ocazie: minoritarii trăiesc într-o altă lume, o lume paralelă, din punctul lor de vedere străină şi duşmănoasă. În RM nu există nicio televiziune sau vreun ziar care i-ar informa pe rusofoni, corect, obiectiv şi nepărtinitor, despre problemele şi aspiraţiile care-i frământă pe majoritari. Trebuie odată şi odată să încetăm a-i mai trata pe minoritari ca pe nişte handicapaţi mintal, spunându-le la cel mai înalt nivel că ştiinţific vorbim limba română, iar politic – limba moldovenească. Societatea noastră va fi pregătită pentru integrarea europeană când deputaţii care reprezintă minorităţile vor vota modificarea art. 13 din Constituţie, potrivit căruia limba oficială a acestui stat este limba română.

    Practic toate guvernările de până acum au speculat situaţia minoritarilor, i-au manipulat în scopuri politice (electorale) şi i-au ţinut ostatici ai unor ideologii mincinoase şi cinice. Din păcate, nici actuala guvernare liberal-democrată nu face nimic pentru a ajusta discursul statului faţă de minorităţile naţionale. Această stare de lucruri are repercusiuni nu numai în plan intern, ci şi extern. Mă refer, evident, la „triunghiul” R. Moldova – România – Rusia. Nu este niciun secret că problema minorităţii ruse din R. Moldova influenţează direct relaţiile acesteia cu România şi Rusia, dar şi relaţiile bilaterale dintre România şi Rusia şi toate acestea, în final, se întorc, ca un bumerang, asupra R. Moldova. Trebuie să constatăm cu regret că România deseori este atacată pe nedrept şi bănuită, inclusiv în cadrul UE, de rele intenţii faţă de R. Moldova. Ca România să poată transmite un mesaj pozitiv şi să spulbere îndoielile privind „planurile ei anexioniste” faţă de cel de-al doilea stat românesc, R. Moldova, e nevoie ca aici, în R. Moldova, să se „întoarcă pagina” şi să se treacă la un dialog consistent, nu steril şi formal, cu minorităţile, îndeosebi cu cea rusă.

    Să nu ne facem iluzii, Rusia nu s-a schimbat, ea a rămas acelaşi Imperiu, un pic „parfumat” şi uns cu alifii europene, iar discursul ei geopolitic rămâne a fi agresiv şi intolerant. R. Moldova nu trebuie să alimenteze acest discurs, ci să propună iniţierea unui dialog constructiv, europenizat. Adevărul e că de relaţii bune cu Rusia are nevoie şi R. Moldova, şi România, dar şi Rusia are nevoie de relaţii bune cu aceste ţări. Acesta e „terenul” pe care trebuie să jucăm cu toţii.
    …Iar la întrebarea din titlu există un singur răspuns: nu facem nimic cu ei, îi invităm la dialog.

    COMENTAȚI: Există şi altă soluţie?

  9. Pt luca

    Nu, Gurau a scris Sturya, dar e o greseala de apasare pe tasta, y in loc de z.

  10. Ce fel de membru al PD e Sturza? Diacov nu a vrut in 2001 sa-i cedeze functia si el a lasat politica. Trebuia sa scrie si cerere ca pleaca, altfel e cica inca membru de partid.

  11. Ar fi un bun presedinte, dar spune ca nu e interesat de asa ceva! Dar mai stiti? Daca i s-ar propune, posibil sa si accepte.

  12. Regele Mihai ce ziceti?Presedinte apolitic.

  13. OK. Deacord. Daca asa imi cer scuze.
    Pentru precizare: pe tastatura Y se afla langa U, al treilea rand din mijloc. Or Z este in primul rand pe stanga. E o distanta?

  14. Eu nu-l vreau pe Sturua si nici pe Sturza.
    Eu nu mai vreau Presedinti de colhoz sa ne fare satul si viitorul.

  15. tastatura mea 🙂

  16. Vice Presedintele SUA soseste in Moldova! Asta, Da, noutate! Mancurtii Leanca si Filat fac treaba buuuuna! Asa-i, dna Pavlicenco?!

  17. Sa faca ce Biden? Sa asculte limba de lemn a lui Lupu, Leanca si Filat? Sa asculte povesti despre neutralitate si CSI?

  18. „Vice-preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, va efectua o vizită în Republica Moldova.”
    – aceiaş politică a „Aliaţilor Strategici a Rusiei” (ca şi a komuniştilor) de a „SUGE” de la două ţîţe.

  19. Pt VV

    Si care va fi folosul? Are dreptate luca – sa auda aici despre neutralitate, despre si incolo, si incoace, dar, de fapt, pe loc? Degraba si occidentalii o sa se sature sa ii tot indemne sa faca reforme, macar in MAI, daca nu pot in justitie, desi si acolo ar putea surprinde vreo citeva cazuri demonstrative in flagrant, cu luarea de mita. Cum se poate sa deseneze omul portrete in strada si sa il umfle politia? Eu sint in Germania, aici sta omul jos si picteaza, linga el e ciinele, farfurioara, haine, nimeni nu-l umfla. Stau muzicantul, cinta, inclusiv la 24.00, la acordeon, nimeni nu-l umfla. Ce-i cu ticnitii astia de politisti? Unde e libertatea omului? Ginerele meu nu vrea sa vina in Moldova, ca, daca vine cu masina cu numere nemtesti, il opresc la tot pasul si el nu suporta asta.

    NIMENI NU VREA SA OPREASCA TOTALA CORUPTIE! Toti se hranesc din ea. De ce mor mai devreme judecatorii? Ca sint extrem de hapsini. De ce aducem sefi din Occident, dar nu vedem ca lumea moare de foame si de frig in sate? Ascultati Inamicul Public, aseara am fost socata de interventiile total disperate ale oamenilor. Gata, aveti ministerele, aveti majoritatea in Parlament, luati modelul Georgiei, aduceti vreo doi consultanti de acolo si faceti ceva sa vada lumea ca se termina bespredelul.

    Nu-mi scrieti mie cu buuuuuna, ca nu de mine e vorba, e vorba de oamenii adusi la limita supravietuirii. Si nici o miscare. Parca v-a placut interviul lui Sturza – v-a placut si ce a spus despre liderii politici incuiati, aroganti si incapabili?

    Nu e clar ca fara a iesi din CSI, a merge spre ROMANIA si NATO (asa cum a sugerat Hilary Clinton), fara a solicita – PENTRU ASTA – sprijinul SUA si UE, nu va iesi nimic si lumea moare cu zile?

    Da, crapa toti de ciuda ca o spun eu. Pai, sa o spuna ei – de ce nu-i tin bojocii?

  20. Nu pot sa nu va dau dreptate, caci situatia e grava! Conteaza totusi enorm sprijinul american, daca cei care ne conduc gandesc strategic si inteleg ca trebuie facute reforme adevarate!

  21. Lăsaţi, oame (vorba cronicarului) pe Sturza în pace. Nu e cu nimic (dar absolut cu nimic) mai breaz decât „colegul” cu care în 1998 au „privatizat” tot ce stătea mai la îndemână în Moldova. Lucid?… Ha-ha-ha!… Un tembel îngâmfat ca şi Filat, ca şi Lupu, ca şi… Luca are PERFECTĂ DREPTATE. Nu ne trebuie predsedateli al kolhozului „Republica Moldova”.

  22. luca, dar nu toti scriu de la tastatura ta 😀 😀

    Pai pe cine propuneti atunci, ca sa nu fie „de colhoz”?

  23. QWERTYUIOP
    ASDFGHJKL
    ZXCVBNM

    Asta este tastatura mea.

  24. Pentru VV spune:
    16 februarie 2011, la 23:11

    * Un articol de: Constantin Tănase
    (Comentaţi) Ce facem cu rusofonii?

    Эта тема уже набила оскомину, но было бы невежливо со стороны русскоязычных оставить этот вопрос и ваш интерес к нему без внимания. Привожу выдержку из произведения Ярослава Гашека , может быть здесь вы найдете ответ на интересующий вас вопрос. 🙂

    Ярослав Гашек. Адъютант коменданта города Бугульмы.

    «Всему населению Бугульмы и уезда!

    Приказываю, чтобы все жители города и уезда, которые не умеют читать и писать, научились этому в течение трех дней. Кто по истечении этого срока будет признан неграмотным, подлежит расстрелу.

    Вечером появилась первая депутация крестьян из Карлачинской волости: шесть старушек в возрасте от 60 до 80 лет и пять старичков примерно такого же возраста.
    Они упали мне в ноги:
    – Батюшка, не губи ты души наши. Не одолеть нам грамоты за три дня. Голова уж не та стала. Спаситель ты наш! Смилуйся над волостью!
    Ночью пришло еще несколько депутаций.
    Но наутро по всему городу были расклеены новые объявления, такие же разосланы были и по всем деревням Бугульминского уезда. Текст гласил:
    «Всему населению Бугульмы и уезда!

    Сообщаю, что я сместил коменданта города товарища Ерохимова и снова приступаю к своим обязанностям. Тем самым его приказ, касающийся ликвидации неграмотности в течение трех дней, отменяется.
    Комендант города Гашек».

    Теперь я мог себе это позволить, так как ночью в город вступил Петроградский кавалерийский полк, который привели мои чуваши.

    Газета «Трибуна», № 25, 30.I.1921 г.
    Tags: Гашек

    * Un articol de: Constantin Tănase
    (Comentaţi) Ce facem cu rusofonii?

  25. http://www.timpul.md/articol/ghimpu-untila-pavlicenco-si-cuiul-lui-pepelea-20613.html

    Sint de acord cu acest articol al lui Tanase, exceptind doua lucruri – referitor la „Pavlicenco sa fie mai rezonabila” (nu ma refer la ceilalti) si la inca un lucru, derspre care voi spune alta data.

    Tanase scrie, dar nu totul, insa e bine, pentru inceput, si atit. Voi pregati un raspuns la articolul lui Tanase.

    „Ghimpu, Untilă, Pavlicenco şi „cuiul lui Pepelea”…

    După (re)venirea la putere a AIE-2, o coaliţie de centru-dreapta, formula clasică „Putere – Opoziţie”, se pare că ne-am ales cu o guvernare fără opoziţie. Comuniştii, cărora le-a revenit rolul de opoziţie, nu pot constitui o opoziţie civilizată, comportându-se ca nişte trupe de gherilă. Din acest punct de vedere, AIE-2 nu are o opoziţie parlamentară propriu-zisă, ci o trupă de ţipălăi care scandează o singură lozincă („Jos Alianţa!”).
    La fel stau lucrurile şi cu opoziţia extraparlamentară care, vorba clasicului, e sublimă, dar nu există – astăzi în afara parlamentului nu există niciun partid care i-ar face Alianţei o opoziţie reală. Însăşi Alianţa este o construcţie politică eterogenă aflată la limită, pe muchie de cuţit. Din această cauză, Acordul semnat de liderii ei este mai degrabă o convenţie vizavi de subiectele politice tabu, acestea fiind, evident, din domeniul ideologic şi spiritual-cultural. Într-o emisiune TV, preşedintele onorific al PD, D. Diacov, încerca să demonstreze că în „situaţia complicată de astăzi” nu este raţional să fie atinse „subiectele sensibile, fierbinţi”. Logica ne dictează altceva, şi anume, că în primul rând trebuie să se rezolve problemele „fierbinţi”, care „ard”, fiindcă cele „reci” mai aşteaptă.

    Toate concesiile la capitolul „subiectelor fierbinţi” le-a făcut PL care e un fel de cioară albă a Alianţei. Mai confortabil se simte PLDM care „joacă tare” şi care, în funcţie de conjunctură, poate fi „mai de stânga” sau „mai de dreapta”. Bineînţeles, pe termen lung o asemenea politică e falimentară. Cel mai confortabil însă se simte PD care printr-o cinică diplomaţie la două colţuri de masă a ajuns să dicteze regulile de joc în Alianţă. Deşi Moscova o face pe supărata, a obţinut ce a vrut: să aibă un „cui al lui Pepelea” în AIE-2. Acest „cui al lui Pepelea” este PD. Atâta timp cât în Alianţă va exista acest „cui”, niciunul din „subiectele fierbinţi” ale societăţii moldovene nu-şi va găsi loc pe agenda politică a Alianţei. Aceasta înseamnă că respectivele subiecte „fierbinţi” trebuie să fie preluate de opoziţie. Aici ajungem la întrebarea sacramentală: de către care opoziţie? De către opoziţia care nu există?

    PL, în situaţia în care are angajamente pe linia AIE-2, nu poate face practic nimic, fiindcă orice tentativă de a pune pe ordinea de zi vreun subiect „fierbinte” va fi calificată drept o acţiune subversivă de distrugere a Alianţei. Iată de ce, în actualul parlament PL nu va face nici atât cât a făcut în parlamentul trecut, unde componentele Alianţei se bucurau de o mai mare libertate. Situaţia creată reclamă imperios refacerea flancului drept al eşichierului politic moldovean. În afară de PL (partid parlamentar), mai există în afara parlamentului cel puţin două formaţiuni politice cu doctrine similare – e vorba de Acţiunea „Mişcarea Europeană” (Veaceslav Untilă) şi Partidul Naţional Liberal (Vitalia Pavlicenco). Deşi s-au făcut unele tentative, în ultima campanie electorală nu s-a reuşit aducerea PL, MAE şi PNL sub un singur „pavilion”. Acum, când Moscova nu va ezita să se folosească de „cuiul lui Pepelea” de câte ori va considera ea necesar, este cazul să se revină la negocieri între aceste trei partide. După câte s-au întâmplat în ultimul timp şi câte se pot întâmpla, este cazul ca Ghimpu, Untilă şi Pavlicenco să devină mai rezonabili şi mai deschişi compromisurilor. Este foarte important ca îndeosebi M. Ghimpu să conştientizeze soarta ce i se pregăteşte pentru că scopul strategic al celor două componente ale AIE-2 (PD şi PLDM) e să pună PL-ul pe tuşă, cât mai departe de terenul de joc unde se face marea politică. Înţelegerea dintre aceşti trei ar fi primul pas spre refacerea segmentului politic de centru-dreapta – singura garanţie că procesele de europenizare şi afirmare naţională ale celui de-al doilea stat românesc sunt ireversibile.

    Un articol de: Constantin Tănase”

  26. Cum sa faci coalitie cu Napoleonul Ghimpu?
    Acest papagal si-a pus in cap coroana Salvatorului Natiunii, umbla cu nasul pe sus, ingamfat si-i injura pe toti: presa, alegatorii, alianta, partidele extraparlamentare, comisia de la Venetia etc. etc. Nu recunoaste esecul de la ultimele alegeri. Nu si-a dat demisia. Nu se da la o parte. Nu dialogheaza nici cu colegii din partid, se comporta ca un dictator. La ultimul congres-Ceausescu reales.
    Se duce la fund si trage partidul dupa el.
    Un Presedinte de carton.
    Asta e nenea Misu National de la Colonita.

  27. Uitati-va ce raspuns curios la niste intrebari curioase am primit !

    Domnului CIOBANU
    vciobanu@rambler.ru

    Stimate domn,

    Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal
    (Centrul) a examinat adresarea Dumneavoastră din 11 februarie 2011, cu
    referinţă la întrebarea de ce România are acces la baza de date a MDI
    (în prezent Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiei – MTIC).

    Centrul a expus poziţia la acest subiect public prin intermediul
    paginii oficiale a autorităţii la 22 iulie 2010* şi 27 iulie 2010**.

    * http://datepersonale.md/md/newslst/1211/1/3993/
    ** http://datepersonale.md/md/newslst/1211/1/3996/

    Cu referinţă la întrebarea de ce organele de drept sînt limitate să
    acceseze persoanele VIP, Vă informăm că la intenţia Guvernului de a
    reglementa prin act departamental posibilitatea prelucrării datelor cu
    caracter personal a cetăţenilor reieşind din statutul social şi/sau
    politic al acestora, Centrul a prezentat un aviz negativ.

    Respectarea vieţii private şi de familie este un drept fundamental
    prevăzut de Declaraţia universală a drepturilor omului (art.12),
    Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor
    fundamentale (art.8), Constituţia Republicii Moldova (art.28).

    Aceasta prezuma inclusiv posibilitatea fiecărei persoane de a
    beneficia de o protecţie adecvată a drepturilor la prelucrarea datelor
    sale cu caracter personal, fără nici o deosebire, în special, de rasă,
    culoare, sex, limbă, religie, opinie politică sau orice altă opinie,
    origine naţională sau socială, avere, naştere sau decurgînd din orice
    altă situaţie.

    În fapt, intenţia de a elabora un act normativ departamental, care ar
    reglementa procedura prelucrării datelor cu caracter personal a
    persoanelor VIP din Republica Moldova, creează premise pentru
    existenţa unui regim special, preferenţial, de prelucrare a datelor cu
    caracter personal, bazat pe anumite criterii de selecţie a subiecţilor
    de date cu caracter personal reieşind din originea lor socială,
    apartenenţa politică, „greutatea” administrativă, etc .

    Această pornire, se pare, are la bază pretinsa „grijă” de a proteja şi
    asigura statutul anumitor persoane în stat, inclusiv imunitatea
    selectivă a unor funcţionari sau a persoanelor incluse în categoria
    VIP şi intră în contradicţie cu prevederile art.13 şi 14 ale Legii cu
    privire la protecţia datelor cu caracter personal, care stipulează
    expres că deţinătorii de date cu caracter personal trebuie să asigure
    confidenţialitatea datelor cu caracter personal, fără a face o
    diferenţă de statut a subiecţilor acestor date.

    Centrul a constatat la momentul prezentării avizului negativ că
    intenţia de a reglementa în mod special regimul prelucrării datelor cu
    caracter personal ale persoanelor VIP, dovedeşte indirect faptul că la
    moment, în Republica Moldova confidenţialitatea şi securitatea
    prelucrării datelor cu caracter personal nu este adecvată şi nu
    întruneşte gradul necesar de eficienţă.

    Scoaterea în evidenţă a acestei constatări creează premise pentru a se
    crede, atît în plan naţional cît şi în plan internaţional, că regimul
    de protecţia a datelor cu caracter personal în Republica Moldova cu
    referinţă la cetăţeanul de rînd în raport cu o persoană cu funcţie de
    demnitate publică (de exemplu), este diferit.

    Această concluzie nu poate fi acceptată şi ar putea condiţiona
    dificultăţi la capitolul raportării de către Republica Moldova a
    situaţiei privind gradul implementării prevederilor Convenţiei pentru
    protecţia persoanelor referitor la prelucrarea automatizată a datelor
    cu caracter personal, încheiată la Strasbourg la 28 ianuarie 1981,
    motiv pentru care Centrul formulează public poziţia, potrivit căreia
    reglementarea normativă departamentală a operaţiunilor de prelucarre a
    datelor cu caracter personal cu referinţă la persoanele VIP contravine
    principiilor Legii cu privire la protecţia datelor cu caracter
    personal.

    Cu respect,

    Victor MORARI,
    Sef al Directiei
    Directia evidenta si control al detinatorilor de date cu caracter
    personal
    Centrul National pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal

    Republica Moldova;
    MD-2004, mun. Chisinau;
    str. Serghei Lazo, 48, bir.112;
    tel: +373-22-820805;
    fax: +373-22-820807;

    e-mail: victor.morari@datepersomale.md, control@datepersonale.md
    web: http://www.datepersonale.md

  28. Putini observa aceste lucruri cu parere de rau. Guvernare noua cu factorii decisivi vechi. „Lupul blana-si schimba, da naravul ba”. Dealde Lupu ca presedinte interimar si nu din proverb, Ghimpu, Diacov, Dodon, Tanase – fiul si multi altii inclusiv Chirtoaca ca primar de Chisinau sunt numai cu vorbele si nici pe departe cu faptele. Faptele le „executa” insii „verificati la fedelitate” ce fac parte din 3 clanuri, respectiv: Voronin, Plahotniuc, Filat.
    1. Voronin – clanul evreilor moldoveni, basarabeni (le spuneti cum doriti ca astia is pretutindeni. PS – nu sunt nici pe departe Hitler), apropo Rosca a fost „botezat-obrezanie”, „infiat” mai apoi :).
    2. Plahotniuc – clanul primilor intreprinzatori din RM (business-mani de tip raider) au „prihvatizat” prin 1990 – 1991 la preturi de nimic uzine, fabrici, banci… si „prihvatizeaza” si in prezent la dorinta (mai fac parte Sangheli…).
    3. Filat alias Lucinschi, Sturza… astia au „prihvatizat” ce a ramas de privatizat in mod legitim prin 1998-1999.
    Nu fac parte din PL si nici alta formatiune politica insa nu inteleg cit sunt de sinceri Ghimpu Mihai & nepotul sau Dorin Chirtoaca (as dori sa cred ca la idei ii seamana fratelui sau care deja nu mai este printre noi Gheorghe Ghimpu, insa nu cred sa am dreptate deoarece 2 frati pe timpuri conduceau 2 formatiuni politice ce se bateau cap in cap).

    P.S. Asta e, asa vede un simplu locuitor al republici Rebentrop & molotov – RM tara sa, egala cu 3 SRL-uri mari ce achita salariile in plic si ii are pe salariati egali cu niste „gastarbaiteri”. Succes „Tvetushka Maldavia” poate au sa vina vremuri si mai bune, ca bastinasii tai sunt foarte blinzi si rabdatori, inca citiva ani si poate sa crape „rabdaul”. Cum poti sa mai discuti apoi de patriotism cu astfel de impresie… ? E numai parerea mea, poftim sugestii idei sa-mi schimbati parerea si imaginatia mea. 🙂

  29. Cer scuze, patronajului si vizitatorilor acastui blog daca in postarea anterioara am scapat niste greseli gramaticale gen – fedelitate in loc de fidelitate s.a. Asta e daca stai bine cu tastatura, oricum trebuie sa masori de 3 ori ca apoi o data sa tai.

  30. Vitalie, ai dreptate, aici mai trebuie de adăugat că fiecare „parte din 3 clanuri, respectiv: Voronin, Plahotniuc, Filat.” sunt la guvernare de facto (şi nu numai cel mai criticat acuma Plohotniuc), au şi mijloacele de informare în masă ale sale, pentru (dez)informarea maselor, sau cum se mai spune „spălarea creerilor.”
    Nu este de mirare că aproape 90% de cătîţeni (dez)informaţi au votat pentru komuniştii lui Voronin şi komsomoliştii lui Lucinskii şi Voronin.
    Cît priveşte de Ghimpu şi Chirtoacă. Este oare cineva să fie ideal? În orce caz la moment ei au dovedit că întradevăr sunt proromâni, proeuropeni şi anticomunişti şi nu implicaţi în „prihvatizările” bunurilor statului. De ar fi toţi politicienii ca Ghimpu şi Chirtoacă, neideali, cu aşa neajunsuri ca a lor!!!
    Dar „poate sa crape “rabdatul”.” doar atunci cînd masele aduse la sărăcie de komunişti şi komsomolişti sunt ghidate (la noi aceasta o pot face doar „komuniştii”-burgheji dacă nu mai revin la putere)

  31. Vine Joseph Biden la Chisinau. Sunt curios daca si de data asta translatoarea va da in balba cand va auzi de alianta euroatlantica, fiindca acum ziarele de la Chisinau nu vor mai putea ascunde subiectul sub pres, cum au facut-o in timpul vizitei primului ministru moldovean in SUA. Si cand te gandesti ca, la Chisinau, toata lumea buna se da pro occidentala.

  32. Eu chiar ma bucur sincer ca pe americani ii intereseaza Republica Moldova ( deci George Friedman avea dreptate ). Poate o veni norocul si pe strada basarabeana. Mi-aduc aminte de prima vizita a unui presedite american la Bucuresti. Era in 1964. In acele vremuri, in plin comunism, sa vezi in carne si oase un presedinte american, iti lasa impresia ca omul vine de pe Marte. Erau mii si mii de romani pe traseul de la aeroportul Otopeni pana la palatul prezidential ( fostul palat regal ). Pe vremea aceea presedintele Romaniei inca nu locuia la Cotroceni. In piata Victoriei presedintele american s-a prins intr-o hora uriasa. De patru ori a fost asa o imbulzeala in Bucuresti: vizita primului presedinte american, vizita presedintelui francez Charles de Gaulle, vizita echipajului navetei spatiale Apollo 12, primul echipaj care a fost pe luna si vizita istorica a papei Ioan Paul al II-lea, prima vizita la varf a unui papa intr-o tara ortodoxa, dupa marea schisma de la 1054. In timp ce, in timpul summitului NATO, nu zbura nici pasarea prin Bucuresti, in zona coridorului zero. De 1964 si pana astazi nu a fost presedinte american care care sa nu fi vizitat Romania. Este timpul sa va obisnuiti si dumneavoastra, basarbenii cu asemenea evenimente. Eu v-o doresc din suflet.

  33. De fapt au fost cinci evenimente care au adunat lumea pe strazi: ultimul a fost 1 ianuarie 2007, ziua intrarii Romaniei in UE. Atunci in toate capitalele de judet au fost ceremonii impresionante, cu parade militare si inaltarea drapelului UE alaturi de tricolorul romanesc, in sunetele Odei Bucuriei. La Bruxelles, in piata Palatului Regal, s-a facut o harta uriasa a UE din turta dulce, iar presedintii, primii ministri si ministrii de externe ai Bulgariei si Romaniei, alturi de presedintele Comisiei Europene au asezat la locul lor hartile Bulgariei si Romaniei,facute tot din turta dulce. Iar la granita cu Ungaria mide cetateni romani au trecut pe jos frontiera, fara viza si fara pa saport si au ivadat restaurantele de lagranita cu Romania. Istorie… Istorie pe care va doresc sa o parcurgeti si dumneavoastra.

  34. Iar merge prost tastatura…

  35. In acaeasta seara, postul Radio Romania Actualitati a difuzat un interviu cu domnul Marian Lupu. Cand il aud vorbind in limba lui de plastic, o limba scremuta, plina de hipercorectisme, cacofonii, constructii verbale provenite din traducerea mot-a-mot a unor expresii din ruseste si locuri comune ( de exemplu „foarte si foarte” ), nu stiu de ce, imi vine sa-i spun „Marean Lopo”. Vorbind in numele unui areal in care ( atentie! ) cultura slava se intalneste cu cea latina ( n-am sa inteleg, in ruptul capului, de ce pentru un roman, oricat s-ar da el moldovean, pe primul loc este cultura slava ), oricat se straduie sa nu supere pe nimeni, tot repetand jumatati de adevar ( de fapt conventii si mituri fara acoperire ), sfarseste prin a supara pe toata lumea. „Marean Lopo”, ca potential presedinte al Republicii Moldova, fiind mai insidios, va fi chiar mai periculos decat fostul presedinte Voronin, care prin limbajul sau primitiv si grobian era macar previzibil. „Marean Lopo”, arivist fanatic, va sarsi prin a fi un dictator de „catifea”, sacaitor, pretios si ridicol. Iti vine sa spui, cand ii asculti discursul, asa cum spunea Sfantul Pavel, adresandu-se bisericii din Laudiceea: „Am sa te scuip din gura mea!” Asta e tot ce poate „comite”, in materie de politica, RM? Ma tem ca da…

  36. A si era sa uit, „Marean Lopo” isi propune sa intre „temeinic” in UE, adica peste douazeci de ani. Stiti cumse spune: „Ce poti face azi, lasa pe maine,ca poate nu mai trebuie” sau „Boala lunga, moarte sigura”. Bine ca macar ne-o spune transant, ca sa stim si noi la ca sa ne asteptam…

  37. Oricum e clar pentru toata lumea ca „Marean Lopo” a pariat pe cartea rusa si pe CSI si a pierdut. Sunt tare curios daca Joe Biden va dori sa-l intalneasca, atunci cand va vani la Chisinau. Desi e obligat de protocol. Dar cand „Marean Lopo” va deschide gura, lui Joe Biden i se va slei sosul in lingura…

  38. pt dna Pavlicenco
    De ce oare dl Ghimpu nu vrea sa discute cu PNL? Ca l-ati mai criticat din cand in cand sau e altceva la mijloc? Eu consider totusi ca ar fi bine sa se alieze toate aceste trei partide, dar…

  39. Cea mai simpla si rapida unificare a Dreptei este fara nicio conditie sa va uniti prin autodezolvare. Cred ca serviciile secrete ruse au recomandat PLDM, PDM si PCRM sa blocheze accesul PL la postutile inalte ale statului. Noi trebuie sa fim mai sensibili si daca, dreapta-centru si stinga comunista nu vor regla criza politica sa aducem la alegerile anticipate Dreapta cu o nuanta de EXTREMA. Aceasta Dreapta mai rapid va regla toate problemele. PLDM si PDM sunt santajati de Rusia. ( gazul, vinul, produsele agricole, Transnistria ….). Printre rinduri se poate de citit ca PCRM in acord cu servicile secrete ruse au un plan murdar de-a schimba puterea politica liberala.

  40. Pe timpuri, cînd reitengul PL era în creştere, Ghimpu a declarat, că nici odată cu nimeni nu va fuziona. Chiar mie personal mi-a afirmat.

    După 28 noiembrie iată că Ghimpu deja s-a pus pe gînduri, reitengul doar scade.

    Şi totuşi cu PNL el, personal, că aşa a spus: ” Cu PNL nu vreau să discut”, nu vrea să discute.

    Probabil Ghimpu asteptă soarta PPCD sau AMN, cînd deja va fi tîrziu şi nici nu va avea cine să discute şi nici cu cine.

  41. P/u Dl M. Morteanu şi nu numai
    -Voi lămuriţivă cu cine sunteţi! Uneori voi ponegriţi pe Ghimpu şi Chirtoacă mai ceva ca C.Tanase (Filat), ca „Flux”, şi Omega-Nit (Voronin). Sunteţi cu komuniştii şi komsomoliştii din aceiaş parte a baricadei lupte politice?
    -Dacă vre-un cunoscut, vecin Vă v-a ponegri sistematic, a-ţi dori să Vă fie companion???
    – Cu cunoscuţii, vecinii, partidele de aceiaş orientare cu care doreşti să colaborezi, trebuie să încerci să găseşti limbă comună, dar nu să ponegreşti!
    – Cu părere de rău, KGB şi politicienii Rusiei anume au scop ca partidle de orientare proromână, proeuropeană şi anticomuniste să se ponegrească una pe alta!
    – Este oare de mirare că PCRM+PLDM+PD au luat aproape 90%!?

  42. Apropo de comentariile pozitive la adresa lui Ion Sturza, as spune ca normalitatea felului sau de privi lucrurile se datoreaza destuilor ani pe care acesta i-a petrecut in Romania. Se simte o anume desprindere de modul de a gandi lucrurile in maniera postsovietica basarabeana. Se simte, de asemenea, influenta modului liber de gandi occidental, care se impune din ce in ce mai mult pe malurile Dambovitei, lucru inca destul de greu de digerat si de acceptat pe malurile Bacului.

  43. Sa spus aici, cu o oarecare invidie in glas, ca atunci cand Joe Biden va auzi cum se gandesc lucrurile la Chisinau, va pleca dezamagit. Se cunoaste ca basarabenii nu au uzanta relatiilor cu americanii. Conducerea americana nu viziteaza niciodata o tara pentru a se informa. O fac trimisii lor cu mult timp inainte. Americanii nu viziteaza o tara pentru a negocia sau a se consulta cu demnitarii locali in domenii de interes bilateral, zonal sau general. Ei fac din orice vizita un semnal dat comunitatii internationale si pentru a transmite punctul de vedere al guvernului american privitoare la interesele sale in acea tara. Dece oare nici un demnitar american nu a vizitat inca Georgia? Ati uitat oare ce a spus George Friedman venit in misiune de informare in Romania si Republica Moldova ( de ce oare tocmai in aceste doua tari? ), privitoare la modul de a face politica internationala a guvernului american. El a afirmat foarte clar: „SUA este singurul stat din lume care nu are a da explicatii nimanui asupra demersurilor sale internationale. Deci mizati pe SUA.” Asa dar Joe Biden stie exact pentru ce vine la Chisinau. Daca cei de Chisinau mai spera, se indoiesc sau mai au spaime, este treaba lor. Americanii nu au timp de asa ceva. Nici nu va imaginati cat de mult ar trebui sa multumeasca americanilor intreaga comunitate inernationala pentru faptul ca lumea de azi, asa plina de cotradictii si inechitati cum este ea, arata totusi asa cum arata. Sigur americanii, din cauza pragmatismului lor excesiv au facut si greseli. Insa nimeni din cei ce au mers pe mana americanilor nu au a se plange. Americanii nu si-au tradat niciodata aliatii si nici nu i-au exploatat in scop personal. Ei au respestat intotdeauna demnitatea si cultura popoarelor aliate, chiar daca au impus peste tot respectarea valorilor democratiei. A nu se uita ca termenul ” respectul pentru diferentele culturale” este o inventie americana.

  44. Nu v-ati pus niciodata problema ca s-ar ca Marian Lupu, desi se zbate din rasputeri, nu ajunge nicicum presedintele ales al Republicii Moldova, se datoreaza faptului ca SUA si UE nu-l vor.

  45. Pt VV

    Ghimpu si PL nu discuta cu PNL din cauza Vitaliei Pavlicenco, cea care e buna in lupta contra comunistilor, dar care nu e buna cind spune ceva contra falsilor democrati. Pavlicenco are caracter, insa de asta nu e nevoie la partidele de buzunar – nu in sensul de mici, ci in sensul de supuse fara cricneala liderului.

    Insa, PNL se bucura de fuziunea MAE cu PL – va fi mai mult aer de respirat pe dreapta extraparlamentara. MAE, debarcat de PLDM-ul, al carui Filat l-a incurajat pe Untila sa sparga AMN-ul, acum a mers la PL. Minunat. PL si MAE au acelasi patron – PD-L si Basescu, de unde suportul lor – nu am spus financiar, ca nu cunosc, toti doar banuiesc. In plus, MAE, cu tot procentul sau cumparat de la betiji cu 50 de lei in alegeri, nu are lider, carisma, ideologie, doctrina, viitor. Este o gasca de oameni care toaca impertinent o bocceluta cu bani, dar nu sint mai credibili decit PL sau PLDM si bine fac acum ca se duc la PL cu jalea in pumn, ca miine nimeni nu se va uita la ei.

    Noi, PNL, nu-l avem si nici nu ni-l dorim pe Basescu patron, noi sintem national-liberali. Dar – cunoasteti – am scris un mesaj catre membrii PL, il voi relua si am spus ca realitatile politice din Romania nu trebuie sa repercuteze asupra vietii partidelor din R. Moldova, decit in a se coopera ca omologi. Din pacate, insa, se intimpla. Si aici lucrurile sint incurcate.

    Eu ma gindesc la un articol, dar esenta am spus-o in repetate rinduri aici pe blog. Daca PL se leapada de PD-L si de Basescu si vor sa coopereze cu PNL din Romania (acum un Stavarache, Orban, Busoi, daca nu gresesc, un fel de „amici” national-liberali ai PL-ului, nu accepta USL din Romania), am putea fuziona in PNL-ul nostru cu Sageata, ei pun presedinte din partea lor si, in rest, unificam gruparile. In alte conditii, noi nu ne amestecam cu popularii.

    Si mai e ceva de spus. Mi s-a mai zis ca PL si MAE, unindu-se, ar intentiona sa isi schimbe denumirea in Partidul Popular European. Ei au un dinte toti contra lui Rosca si tot vor sa ii ia locul. Nu stiu ce va face PPCD-istii miine, dar PL-MAE parca ar avea un asemenea scop, ca sa se sincronizeze cu PD-L-ul din Romania, ce vrea sa isi schimbe, si el, denumirea si sa aiba aici un corespondent suta la suta.

    Iata acestea sint, pe scurt, consideratiile mele, dar pe larg vor fi mai tirziu. Pot spune doar ca noi, PNL, sintem mai organizati acum ca niciodata, ne pregatim de locale, cu ce avem si cu ce nu avem. Dar, poate, si de parlamentare anticipate. Lucrurile din R.Moldova merg clar spre o mare dezamagire, iar iesirea ramine Unirea cu Romania.

  46. Sa nu uitam ca, pe plan european, tocmai colegii de grup politic, popularii francezi si germani, au fost cei care i-au tras-o lui Basescu, in problema Schengen. Este foarte riscant pentru fortele declarate de dreapta din RM de a merge pe mana unui singur partid politic din Romania. Actualmente cota de incredere a PD-L-ului este de 11% iar a sefului cel mare de 8%!!! si scade in continuare vertiginos, in timp ce cota de intentie de vot pentru mult hulita USL este de 67%!!!. Dupa plecarea lui Basescu ce vor face?

  47. Pt xyz

    Pai, aici e problema, PL, MAE, PPCD, PLDM nu sint partide cu principii, ci cu interes. Noi, PNL, chiar daca nu avem procente demne, avind un Mesaj unionist dificil, dar unicul corect, rational, desi respins de lasii neromani, raminem pe pozitiile national-liberale, ca si PNL din Romania, i-am sprijinit in alegeri, fara ca sa negociem asta. Sintem si acum pe aceasta pozitie, cind PNL nu e la guvernare. Dar ce au facut intelectualii din Basarabia, care au stat la fundul lui Iliescu si Nastase, apoi, cind a cazut Nastase, nu stiau cum sa isi faca drum spre Basescu.

    Personal, nu am pupat pe nimeni in cot, nici pe Iliescu, nici pe Nastase, nici pe Constantinescu, nici pe basescu, nici pe Tariceanu, nici pe Antonescu. Dar am Ordin romanesc de la Iliescu si Nastase, nici stiind ca il pot avea. Cu toate astea, ramin, cit sint, national-liberala si voi fi pe aceste pozitii indiferent daca PNL din Romania e la Putere sau in Opozitie.

    daca PD-L si Basescu vor esua, PL si MAE se vor gudura pe linga USL sau, macar, pe linga PNL, vom trai si vom vedea, asa cum am vazut multe.

  48. Pt siberiacul.

    Noi nu criticăm PL.
    Din împotrivă. Şi V. Pavlicenco a explicat, că e salutabilă această fuziune.

    Problema e , că Ghimpu pînă la alegerile anticipate din 28 noiembrie categoric nu dorea să discute despre careva fuzionări.

    După 28 noiembrie a simţit , că reitengul PL cade şi şi-a schimbat poziţia referitor la fuziunea forţelor de dreapta. Şi bravo lui.

    Numai că dacă o făcea aceasta pînă la 28 noiembrie 2010, poate procentul forţelor naţionale din parlament era mai mare.

    Şi apoi mie nu mii clar un lucru.

    Chimpu a declarat: ” Cu PNL nu vreau să discut”

    Nu mii clar, Ghimpu nu vrea să discute cu PNL sau PL nu doreşte discuţii cu PNL.

    Sunt două lucruri diferite.

    Una, cînd o persoană nu doreşte discuţii, chiar fiind şi lider, şi alta, cînd mai există şi organe de conducere cu drept decizional, , biroul, consiliul naţional, congresul partidului.

    Sau aceste organe de conducere la unele partide există numai pe foae?

    În ceia ce priveşte colaborarea cu partidele de aceiaşi orientare aveţi dreptate, trebue de găsit limbă comună.

    Dar cum de găsit limbă comună cu PL, dacă Ghimpu a declarat eri, că nu vrea să discute cu PNL?

    În ce priveşte încercarea PNL de a găsi limbă comună cu PL, V.Pavlicenco vă va familiariza cu încercările PNL de a colabora cu PL.

  49. PNL nu trebuie sa negocieze dar sa se autodezolve, sa puna interesul national mai presus ca cel de partid ori personal. PL este cel mai apropiat de voi, daca nu atunci fuzionati cu PCRM. Nu-i normal ce faceti in timp de criza politica si economica. PNL a fost deja o data sanctionati de electorat veti primi inca odata un mesaj mai duri. A fi la moda inseamna a fi temporar. Cine are principii ramane cu principii cine n-are principii, dar interese are putere. PNL trebuie sa anuleze principiile care blochiaza accesul membrilor sai la putere. Interesul national mai presus ca orice principiumort.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *