Ion Sturza spune ce gîndeşte

16.02.2011, Valentina Ursu

I.S.:„Si n-ar fi un Presedinte rau intr-o republica prezidentiala, in care seful Executivului este Presedintele. Intr-o republica parlamentara Filat ar distorsiona total viata in tara asta. Ar distruge orice Guvern, orice ordine si orice regula in tara asta. Ar fi Voronin-2 la patrat. De aceea, eu il vad pe Filat sef al Executivului. Este tanar, este ambitios, este tot ce trebuie sa aiba un politician de succes intr-un Executiv. Nu intr-o functie de Presedinte, pe care noi ne-o dorim.”

Ion Sturza: “Nu se pot sari niște perioade de maturizare politica”

Europa Libera: Cum poate fi depasit blocajul politic, care s-a creat in Republica Moldova?

Ion Sturza: „Eu nu-mi doresc alegeri anticipate, de aceea singur pentru mine imi inventez tot felul de scenarii, ca sa nu fie alegeri anticipate. Eu cred, ca nimeni dintre politicienii Republicii Moldova nu risca sa mearga inca o data la alegeri.”

Europa Libera: Nici chiar comunistii? Pe fundalul acestor majorari de preturi, de tarife?

Ion Sturza: „E o abordare simplista atunci cand vorbim despre comunisti, care au grija de proletari, de saraci, de preturi s.a.m.d. Ei au grija de ei, ca sa revina la putere intr-o forma sau alta. Sau, cel putin, sa-si securizeze pozitiile private. De aici si toata intriga, de fapt. Nu ideologii sau grija de tara.”

Europa Libera: Dar cum poate fi depasita aceasta criza politica? Prin crearea unei alte coalitii? Pentru ca se vorbeste tot mai mult despre o eventuala coalitie intre PCRM si PLDM. E posibil?

Ion Sturza: „Va garantez ca nu va fi nicio coalitie intre PCRM si PLDM. Cel putin o coalitie bilaterala, in doi. Este posibila o coalitie larga, pe anumite teme specifice.”

Europa Libera: Eu imi amintesc o declaratie, pe care ati facut-o Dumneavoastra imediat dupa scrutinul electoral, spunand ca o coalitie larga pentru alegerea sefului statului si o coalitie AIE pentru guvernarea pentru urmatorii patru ani.

Ion Sturza: „Exact asta ramane, deocamdata, o ipoteza de lucru.”

Europa Libera: Si credeti, ca PCRM, deputatii comunisti vor crea aceasta coalitie larga doar pentru a fi ales seful statului?

Ion Sturza: „Bine, si pentru alte lucruri. Dar seful statului e mai mult decat un sef al statului, din pacate, pentru Moldova. Este un simbol al puterii, pe care absolut toti si-li ravnesc. Sa nu credeti pe cineva dintre cei care astazi spun. cu nonsalanta, ca “nu vrem sa fim presedinti”, ca “ne ajunge gramajoara noastra de nisip”. Ei se vad toti presedinti. Pentru ca la noi s-a creat o impresie extrem de eronata despre functia suprema in stat: ca prin ea se pot solutiona toate problemele.”

Europa Libera: Deci, un fel de tatuca al natiunii, care rezolva totul.

Ion Sturza: „Nu, eu as accepta un tatuc al natiunii. Numai ca problema e ca tatuca ista tare rapid se transforma intr-un arogant, intr-un dictator. O persoana, care isi vede de interesele sale proprii si mai putin de tara. Daca noi am citi atent, am vedea care sunt functiile reale ale unui Presedinte si care sunt parghiile lui reale de a influenta, constitutional vorbind, legal vorbind.”

Europa Libera: La noi, totusi, e un regim semiprezidential.

Ion Sturza: „Cu exceptia a doua puncte, care sunt in Constitutie – presedintele numeste candidatura primului ministru si poate dizolva Parlamentul. In rest, noi avem republica parlamentara. Stiti, sunt cateva lucruri, care, ca de obicei, conteaza in procesele de solutionare a conflictelor de orice gen, inclusiv a unui politic, constitutional sau de alta natura. Deci, este Constitutia, sunt legile. Este cutuma si este bunul simt.

La noi exista Constitutia, sunt legi si nu exista cutuma, si nu exista bun simt. Eu am sperat, pana in ultimul moment, ca va fi bunul simt. Dar, totusi, am intrat in acest impas, care se poate solutiona doar prin consensul larg. Nici un as din miineca, nici o trisare, nici o interpretare a legilor nu va aduce pacea in tara asta, atata timp cat nu va fi un consens larg pe problemele, care au adus in blocaj. Si atunci orice miscare in continuare poate sa fie facuta nu brutal, nu prin impunere. Nu va iesi nimic. Sau prin incalcarea legilor, sau prin tot felul de trisari sau prin coruptie politica. Poate sa fie doar printr-o reforma a sistemului politic in Republica Moldova, agreat de toti actorii politici. Ne plac ei, nu ne plac, sunt mai frumosi, mai de stanga.”

Europa Libera: Toti actorii, dar la noi daca il agreeaza unul, nu-l agreeaza oponentul. Si invers.

Ion Sturza: „Atunci – cam asa ca si cu papa de la Roma, cand se alege.”

Europa Libera: Pana iese fumul.

Ion Sturza: „Pana ce iese fumul. Pana ce nu va fi un consens larg pe reforma politica. Daca vreti tatuca al natiunii, republica prezidentiala – ok. Facem republica prezidentiala. Daca vreti republica parlamentara, facem republica parlamentara. Dar aceasta discutie este iminenta pentru Republica Moldova. Si in interiorul claselor politice, si in interiorul elitelor mai largi, si in interiorul societatii. Pana la alegerile locale nu se va intampla nimic.”

Europa Libera: Nu se va alege Presedintele?

Ion Sturza: „Nu se va alege Presedintele, asta este un lucru absolut clar pentru mine astazi. Pentru ca nimeni nu-si doreste ca sa fie ales presedintele, care ar intari o grupare sau alta. Deci, nimeni nu doreste ca sa fie ales presedinte dintre cei care s-au autopronuntat. Ca stiti, s-au autopronuntat nu numai de politicieni. Si unii din societatea civila au iesit in flang si au ridicat mina in sus. Altii au fost propulsati de niste polittehnologi, provocatori versati, „popi Gapon”. Pe care noi ii stim si nu vrem sa le dam numele, care au pus intr-o situatie foarte jenanta pe unii oameni foarte destoinici, prin Facebook si prin altceva. Dar sursa, noi stim de unde vine ea.

Deci, nu se va alege Presedintele din foarte multe considerente. Vor trece alegerile locale. Bineinteles ca unele formatiuni politice vor incerca sa insiste asupra definitivarii termenelor de „rezonabil” si nimeni nu este interesat sau foarte putini sunt interesati ca problema asta sa fie suspendata la infinit. Sunt emotii si pe plan extern, si pe plan intern.”

Europa Libera: Bine, dar sansele domnului Lupu se epuizeaza.

Ion Sturza: „Astea sunt – zero.”

Europa Libera: Si miine ar putea fi tot zero.

Ion Sturza: „Miine o sa fie minus. Daca el o sa insiste in formula care e astazi. Desi eu vreau sa va spun cu toata sinceritatea, ca am optat si mi-l doresc pe domnul Lupu ca Presedinte al tarii, al carui cetatean sunt eu. Numai ca pe domnul Lupu. Nu altceva. Eu chiar zilele astea incerc sa-i conving, pe cei care doresc sa discute si cu mine, ca avem nevoie de o discutie larga asupra unei reforme profunde a sistemului nostru politic. Nu vorbesc despre Constitutie.”

Europa Libera: Vreau sa va intreb – reforma prin adoptarea unei noi Constitutii?

Ion Sturza: „Bineinteles. Dar nu o noua Constitutie.”

Europa Libera: Domnule Sturza, dar comunistii, unele voci din fractiunea PCRM, spun ca nici nu toti deputatii din cadrul Aliantei pentru Integrare Europeana si l-au dorit pe domnul Lupu in fruntea statului.

Ion Sturza: „Ma provocati. Repet: eu mi-as fi dorit ca seful statului nostru sa fie o persoana ca Marian Lupu. Cu toate plusurile si minusurile lui. Pentru ca el si ca sef de Parlament a inceput-o, facand un pas concomitent si cu stangul, si cu dreptul. Dar si-a pierdut echilibrul, cel putin in fata multora. Mai bine o facea cu stangul si isi pastra echilibrul. Din pacate pentru Marian Lupu astazi el nu este dorit de comunisti. Nu este dorit de o mare parte a Aliantei. Si mai nou si surprinzator pentru Dumneavoastra – nici de o mare parte a Partidului Democrat. Si mai nou, si mai putin surprinzator – nici de catre aliatii formali din exterior ai domnului Lupu.”

Europa Libera: Fie din Est, fie din Vest?

Ion Sturza: „Nu are importanta. Nu arat cu degetul, pentru ca nu facem lectie de geografie astazi. Dar care au ramas profund dezamagiti de calitatea politicianului Marian Lupu. Si asta e o problema a lui. E o tragedie a lui. E o vina a lui, s-o spunem sincer. In mare masura, mie imi e indiferent omul Marian Lupu, dar nu imi e indiferent politicianul, care astazi ne reprezinta tara pe plan extern. Si anume din aceste considerente eu nu am astazi nici o speranta in aceea ca Marian Lupu va fi ales Presedintele Republicii Moldova.”

Europa Libera: Mai nou, aceasta insistenta a PCRM de a identifica o persoana neutra. E posibil pentru actuala conjunctura politica a Republicii Moldova? Pentru ca sa nu ascundem – domnul Filat a declarat cu text deschis, pe cand era referendum, ca el se vede in fotoliul prezidential.

Ion Sturza: „Si n-ar fi un Presedinte rau intr-o republica prezidentiala, in care seful Executivului este Presedintele. Intr-o republica parlamentara Filat ar distorsiona total viata in tara asta. Ar distruge orice Guvern, orice ordine si orice regula in tara asta. Ar fi Voronin-2 la patrat. De aceea, eu il vad pe Filat sef al Executivului. Este tanar, este ambitios, este tot ce trebuie sa aiba un politician de succes intr-un Executiv. Nu intr-o functie de Presedinte, pe care noi ne-o dorim.”

Europa Libera: Ce Presedinte si-ar dori comunistii, totusi? Care sa-i slujeasca pe ei?

Ion Sturza: „Nu, nu. Un Presedinte, care ar fi altul decat Marian Lupu. Plus, unul… Deci, dupa umilintele personale, prin care au trecut comunistii, ca parteneri politici, ca parteneri de afaceri in ultimii doi ani, ei credeau ca au nevoie de o razbunare. Pentru ca asa-i viata. Si de o siguranta in viitor. Ca cei, care vor veni la butoanele conducerii, nu vor proceda, de fapt, asa cum au procedat ei de multe ori. De aceea ei daca nu vad in pesoanele „X”, „Y”, „Z” o garantie, poate mai putin pentru formatiunea politica, cat pentru ei personal, aceasta persoana nu va fi sustinuta de ei.

Avem, pe de o parte, dorinta de razbunare, care este fireasca si undeva, omeneste, o intelegem. Pe de alta parte, dorinta ca cineva sa le garanteze niste lucruri. Lucruri care, in principiu, eu le inteleg. Pentru ca cea mai proasta formula de a guverna sau de a conduce, e prin razbunare. Prin a face ceea ce au facut altii. Si, totusi, formula asta, ca vom gasi din societatea civila, vom gasi o personalitate si asa mai departe – ea are multe lacune. In primul rand, pentru ca ea a fost inventata ca un paravan de fum. Am aflat toate tehnologiile, toate planurile, pe care cineva de la Chisinaul a avut tupeul sa le trimita chiar si in exterior. Cu aceasta idee de Presedinte apolitic.”

Europa Libera: Persoana neutra.

Ion Sturza: „Persoana neutra. Cum au utilizat tehnologiile informationale pentru a plasa chiar niste fumigene de genul asta. Si repet, ca au facut o defavoare unor oameni de la Chisinau. Deci, atata timp, cat asta nu va fi o miscare fireasca, o notiune de compromis, care va fi facuta nu de dragul fumigenelor propagandistice, sau de alt gen, – intre timp hai sa ne solutionam problemele – ea nu va fi realizata. Stiti, ar putea sa fie o formula de Presedinte, care va ghida societatea in perioada de tranzitie. Este inevitabila o perioada de tranzitie de la formula aceasta ambigua a sistemului politic si constitutionala, care este, la una noua, care am spus ca va fi. Pentru asta noi avem nevoie de timp. Pentru asta noi avem nevoie de personalitati, care vor fi implicate ca mediatori. Care vor garanta perioada de tranzitie pasnica, inteligenta, echidistanta, care va garanta lucrurile astea. De aceea, nu exclud ca poate fi un Presedinte, care va avea un mandat limitat, ca sa gestioneze perioada de tranzitie de la un sistem politic la un alt sistem politic. Si care va garanta ca lucrurile in tara vor merge la nivel executiv ok. Da? Dar, intre timp, va gasi acest consens politic, ce va stabiliza situatia pentru multi ani inainte.”

Europa Libera: Eu nu cred, ca o asemenea persoana poate fi acceptata fie de liderul PLDM, Vlad Filt, fie de acelas lider PL – Mihai Ghimpu, sau de acelas PD, in frunte cu Marian Lupu.

Ion Sturza: „Dar de ce sunteti atat de negativi fata de ei? Sunt si ei oameni.”

Europa Libera: Ei zic asa – ca au mers la cetatean, au facut campanie electorala. Ei si-au asumat responsabilitate si acum vine unul, care…

Ion Sturza: „Dar noi nu spunem ca vine unul. Poate fi oricine dintre ei Presedintele acesta tranzitoriu. Cu un mandat foarte clar, prin consens de la toate formatiunile politice. Care nu se va ocupa de redimensionarea pietei de carne, care nu va aproba soferii la ambasade, care nu va trimite copii nu stiu unde la invatatura peste hotare. Care va avea un mandat foarte clar al perioadei de tranzitie. Si se va ocupa mai putin de propaganda si de PR si se va ocupa de aceasta perioada de tranzitie. Este clar, aceasta trebuie sa fie o figura de compromis. Problema fundamentala a coalitiei e ca nu s-a gasit nici o figura de compromis, care ar fi un lider informal al lor.”

Europa Libera: Domnule Sturza, dar de ce aceasta lipsa de comunicare si in cadrul Aliantei pentru Integrare Europeana-2?

Ion Sturza: „Deci, noi avem infantilismul la nivelul clasei poltice si il avem si la nivelul elitelor politice. Pe de o parte, aroganta totala si, pe de alta parte, depresii si pesimisme peste o zi. Si, pe de alta parte, daca si Dumneavoastra va intalniti destul de des cu ei – care sunt cuvintele cele mai des rostite? „M-am saturat.”

Europa Libera: Da-mi putere, ia-o.

Ion Sturza: „Da, nu vreau s.a.m.d. Deci, lucruri care se vor depasi si in societate, si la nivelul politic in timp. Nu putem sa depasim niste perioade de maturizare.”

Europa Libera: Dar noi vrem astazi o depasire a crizei.

Ion Sturza: „Corect. Egoismele liderilor politici au umbrit orice consens, orice cutuma si orice bun simt, de care v-am spus.”

Europa Libera: PCRM, pe de alta parte, nu oboseste sa spuna, ca vrea o coalitie larga. Pana nu demult vroiau ca Presedinte o persoana apolitica. Acum zice ca nu va merge la dialog si chiar sunt categoric impotriva demararii unui dialog, pana nu se stabileste data alegerii Presedintelui. Si tot asa, apar alte si alte idei.

Ion Sturza: „Credeti-ma, dialogul merge. La toate nivelurile. Si la nivel comercial, si la nivel politic. Eu consider ca ei in ca singuri nu stiu ce vor. Daca ei ar cunoaste ce vor.”

Europa Libera: Domnule Sturza, eu m-am saturat de acest circ. In fata opiniei publice, ei vin permanent cu aceste suparari, cu aceste neintelegeri, cu aceasta lipsa de dialog si nu stiu ce. Si in culise ei isi dau mina bine-mersi. Isi fac afacerile mai departe, isi rezolva problemele, dar in societate e criza.

Ion Sturza: „Hai sa decuplam societatea. De ce noi, aici, la Chisinau, suntem atat de cramponati de problemele politice, de alegerea Presedintelui?”

Europa Libera: Dar nu vedeti, ca mai fiecare traieste cu aceasta criza politica?

Ion Sturza: „Sunt lucruri, care ne alimenteaza de dimineata pana seara si ne distrag de la problemele, care sunt reale.”

Europa Libera: Dar poate ca le e convenabil politicienilor?

Ion Sturza: „Nu le e convenabil. Nu le e convenabil, cel putin Executivul are un plan ambitios de reforme pe dimesiunea externa, integrarea europeana, mai nou – ceva cu Euro-Atlantic. Politicienii si Executivul au cu ce se ocupa. Si sunt teme interesante, pe care le-am putea discuta. Dar noi discutam… iarasi ne-au aruncat pisica asta moarta si noi o rugumam de dimineata pana seara, care se numeste alegerea Presedintelui in Republica Moldova. Parca chiar ar conta acest Presedinte. Pentru Dumneavoastra ce conteaza?”

Europa Libera: Ar putea sa nu existe patru ani si nici sa nu se faca simtita lipsa acestui sef de stat.

Ion Sturza: „Absolut. Noi trebuie sa avem asa un Presedinte. Ca, mai nou, Executivul e mai mult in delegatii, decat in tara. Si alte lucruri, de care noi nici sa nu stim. Nici sa nu stim cum il cheama pe dansul. Sa nu-l consideram atotputernic si nu stiu ce.” -0-
Loading Facebook Comments ...

57 Comments

Add a Comment
  1. Pt siberiacul.

    Apropo.

    La întrebarea D-stră cu cine noi sîntem vă răspund:

    Noi sîntem pentru ” UNIREA CU ROMÂNIA”

    Da D-stră?

    Defapt de acest slogan , cu care am mers în alegerile din 28 noiembrie, PNL nu s-a refuzat.

    În or. Făleşti şi astăzi în centrul oraşului este afişat sloganul:

    ” PNL PROPUNE UNIREA CU ROMÂNIA”

    Şi nu mi-i clară poziţia altor partide, care au afişat în alegeri slogane: ” lUPTA CU SĂRĂCIA” ” lUPTA PÎNĂ LA CAPĂT” ş.a. , care după alegeri lea-u şi demontat.

    Ce s-a terminat cu lupta pînă la capăt, cu lupta împotriva săprăciei?

  2. Pt Europa.

    G.Muruziuc din Făleşti a arborat în 1966 tricolorul pe coşul uzinei din Alexandreni, declarînd că Basarabia este pămînt românesc şi mai devreme sau mai tîrziu Basarbia se va integra cu România.

    Peste 25 de ani tricolorul a devenit stema RM.

    PNL propune astăzi UNIREA CU ROMÂNIA.

    Peste un an, zece, sau 25 de ani tot una va avea loc UNIREA.

    Şi D-stră ce ne propuneţi, să ne dezicem de această idee numai pentru ca cuiva să-i fie confortabil în Parlament?

  3. Eu propun decat sa urlati ca vrem unirea, mai bine sa faceti unirea. Timpul declaratiilor a trecut, mai trebuie de realizat ceva. Daca PNL vede ca nu poseda arta de-a lua puterea politica in stat trebuie sa-si recunoasca incompetenta. Membrii acestui partid pot activa in alt partid parlamentar cu doctrina lor fara niciun principiu care blochiaza fuzionarea dreptei. Voi vreti si declarati una dar se primeste alta. Voi intariti PCRM, el a devenit cel mai mare partid. Voi separati dreapta. Voi procedati exact ca PCRM, prin critici nefondate, cu puterea fragila, care este intr-o criza politica fara sfirsit. Toata energia este de dorit de-a o folosi in folosul idealului national. Toti politicenii fac greseli, daca vom cauta politiceni cinstiti vom ramîne fara conducere politica. Este prea mica gresala lui Ghimpu, pentru a nu uni Dreapta intr-un singur partid.

  4. Pt Europa.

    D-ul Europa. Am citit postări deale d-stră şi mai înainte, şi erau mai obiective.

    Acum, sau D-stră nu auziţi, nu vedeţi, sau vă faceţi că nu auziţi şi nimic nu vedeţi.

    Special pentru D-stră, poate nu aţi urmărit.

    Eri, D-ul Ghimpu, la o conferinţă de presă a declarat, că duce tratative cu MAE în privinţa necesităţii fuzionării acestor 2 partide.

    La întrebarea corespondentului dacă se duc tratative şi cu PNL , D-ul Preşedinte Ghimpu a declarat: ” Cu PNL nu vreau să discut”.

    Ce ia făcut rău PNL nu ştiu.

    Poate preşedintele PL M.Ghimpu nu găseşte limbă comună cu preşedintele PNL V.Pavlicenco, asta-i problema D-lui.

    Dar aceasta nu înseamnă, că PL nu găseşte limbă comună cu PNL.

    D-ul Ghimpu nu trebue să confunde poziţia lui personală faţă de PNL cu poziţia PL faţă de PNL.

  5. Pt europa

    Propune, frate, ce vrei, cine iti impiedica? Numai ca aberatiile se citesc si se ride de ele…

  6. pt V.P. si M.M. Eu nu fac parte din niciun partid, am fost in PPCD pâna 2002, cand mi sa deschis un dosar penal pe motive politice, regimul PCRM. Eu si orice om normal la cap va-r sfatui sa desfiintati acest partid, lasati membrii singuri sa decida la care partid sa adere. Noi, dreapta, prea suntem separati, eu nu vreau sa va spun ca nu sunt deacord cu doctrina voastra. Ea este prea matura si are un efect contrar. Eu am frut si vreau ca prin cele mai rapide si simple mijloace sa reunim Dreapta. Varianta cea simpla este autodesfiintarea a partidelor mici si intarirea Dreptei Unite. Eu cred ca talentele politice ale PNL vor fi promovate de dreapta parlamentara. Simplitatea in politica este cea mai mare forta. Nu mai cautati cine si ce a zis. De ce nu se poate uni dreapta. Demonstrati prin fapte ca doriti Unirea, adica desfiintarea la tot cei artificial pentru neam. Eu in locul vostru as chema membrii partidului la autodesfiintare si le-as propune fara nicio cerinta sa adere la partidul cel mai apropiat de doctria voastra. A ceda este o mare arta, care cu timpul poti castiga mai mult decat cand te opui.

  7. Pt. Europa.

    Şi pe cine D-le Europa D-stră numiţi DREAPTA PARLAMENTARĂ?

    Pe Lupu, care a venit de la comunişti şi este antinato, antiromânia , procsist,

    Pe filat, care l-a votat pe voronin în 2005 , la care în prezent au aderat o mare parte de comunişti;

    Sau Ghimpu, care a declarat că cu PNL nu doreşte să discute, la 22 iunie merge la memorial şi depune flori în memoria ocupanţilor, iar despre CSI a declarat la una din emisiuni, că nu are îpotriva CSI nimic, şi trebue să rămînem şi în CSI?

    PNL-iştii sunt pentru abandonarea de către RM a CSI, pentru aderarea noastră la NATO şi UE , propunînd calea cea mai rapidă UNIREA CU ROMÂNIA.

    Corect aţi spus, dreapta trebue unită, dar cu cei care gîndesc ca noi, dar nu cu cei, care în fiecare zi îşi schimbă rărerea în scopul păstrării alianţei şi alegerii lui Lupu preşedinte.

    Valorile naţionale sunt mai de preţ ca o alianţă şi un preşedinte:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *