Raspuns lui Sergiu Mocanu

Ma amuza faptul ca, de la o vreme, nu stiu cum se intimpla, ca doua persoane – unul care vrea sa inregistreze un partid, iar altul – care mai conduce unul -, au ajuns, „in centrul atentiei” politicii noastre moldovenesti. Cred ca era mai bine sa avem rezultate bune in alegeri.

Eu am un blog pe care ma straduiesc sa il respect pe fiecine posteaza, inclusiv intrebari. Si raspund asa cum cred. Asa voi face cit voi mentine blogul. Fiind intrebata despre Vlad Plahotniuc, am spus sincer ce cred. Si cred in continuare asa cum am scris. Intre altele, nu ma supar ca cineva crede altfel, inclusiv nu ma supar pe Mocanu, pentru ca e dreptul lui sa creada si sa spuna ceea ce considera de cuviinta. Eu nu il voi face pe el sa gindeasca la fel ca mine si nici el pe mine nu ma va face sa gindesc asa ca el. Il multumesc lui Sergiu Mocanu pentru ca imi acorda atentie. Mai putin sunt de acord cu ce spune. http://www.sergiumocanu.md/?p=1398

Dar, sa le luam pe rind. Ma bucur ca el sau grupul de romani de pe blogul sau “apreciaza mult eforturile noastre, ale mele, pentru afirmarea romanismului оn Basarabia.” Eu stiu ca Mocanu e sincer cind spune asta.

Dar nu sunt persoana care sa eliberez certificate de buni romani “barbatilor politici ai neamului”. Eu inca nu i-am vazut, din pacate, pe acesti „barbati”. Tocmai mi se spunea pe blog precum ca, “am avea atitia barbati ai neamului”, dar romanismul a ajuns, dupa 18-19 ani, sa il promoveze o “ucraineanca”.

Precizez: nu sint ucraineanca, sint romanca (numele meu de fata este Vangheli, sint din Grinauti-Balti, de unde e si Spiridon Vanghlei, scriitorul nostru pentru copii, pe care si mama mea, cu studii la Iasi, a avut onoarea sa il invete), sint romanca, deci, cu “acte in regula”, din 1992, si in Romania, ca si in Republica Moldova. Nu am facut de ris numele de familie al sotului, Pavlicenco. Sergiu si familia sa sint oameni respectati. Si nu mi-am schimbat nici macar litera de la sfirsit, desi sotul a mai semnat, ca membru al Uniunii Scriitorilor, cu “Pavlicencu”. In general, nu ma joc deloc in cazul numelor, nu sunt oportunista sau conjuncturista nici la acest capitol. Chiar ma gindeam sa scriu un articol dedicat celor care vor sa fie Muntean, Urechean, Mocan, si nu cu “u” la sfirsit. Sergiu Mocanu nu este printre acestia.

Nu am “testiculat” “minuţios” pe nimeni, dar pot spune ca incetarea bunei cooperari cu mine din partea unor barbati orgoliosi, alaturi de care am activati si i-am ajutat sa fie promovati, a condus la disparitia lor politica. Insa alegerea le-a apartinut, eu am fost membru al echipei in decizii.

Nu sint monopolistul ideii romanismului, dar ma bucur sincer cind vad ca romanismul este promovat de mai multi oameni. Sint absolut convinsa ca, atunci, cind vor fi mai multi oameni politici si decidenti de stat cu cetatenie romana, se va ajunge la intelegerea ca Republica Moldova este un stat romanesc si drumul ei de integrare accelerata in UE rezida in Unirea cu Romania.

Nu inteleg despre ce vigilenta nationala si pirlaz vorbeste Sergiu Mocanu, dar stiu ca nu am fost pina acum patru ani in prim-planul politicii nationale, nu conduceam un partid, nu aveam blog si faceam declaratii doar cind eram solicitata.

Ceea ce ma mira este ca “principIalii nostri” au tacut cind, asa cum imi spunea un fost coleg de la PFD, Vladimir Voronin (al carui consilier prezidential nu am fost, dar am un dosar impotriva lui la CEDO), putea sa candideze cu cetatenie rusa, ulterior avind si pensie de militar rus, la Presedintia Republicii Moldova, in timp ce cei cu cetatenie romana trebuiau aruncati din politica moldoveneasca si ostracizati.

Consider ca am o intuitie foarte buna si ca dovada este ca am raspuns la timp, fiind intrebata, despre cetatenia romana a lui Plahotniuc. Eu nu privisem, dar mi-a spus cineva ca a declarat chiar el la Prime TV, cind a aparut prima oara in fata camerelor de luat vederi. Nu am spus, insa, despre nimeni ca e “roman absolut” – nu cunosc acest termen si nu stiu ce inseamna, dar bucuria mea, repet, ar fi daca si Vlad Filat ar fi cetatean roman, si Sergiu Mocanu, daca inca nu este, si Marian Lupu, care ar trebui sa recunoasca, macar acum, ca are si nasi romani, ca si-a facut studii sau stagieri in Romania. M-as bucura daca si cineva de la comunisti ar fi cu cetatenie romana si sa o spuna deschis, pentru ca nu e bine cind intr-un partid sunt numai unii cu cetatenie moldoveneasca si romana, iar in altul – cu cetatenie moldoveneasca si rusa.

Eu nu sunt la Chisinau acum. Sint in Germania, provizoriu, la fiica-mea. Dar privesc ce e in Republica Moldova si am ascultat ieri opiniile despre cazul cu cele doua nume ale primului vicepresedinte al Parlamentului. Si ma amuza in continuare sa vad ca AIE, mai intii, l-a votat in aceasta functie, iar acum, parca, dupa ce s-a format, in sfirsit, AIE, pe care toti au dorit-o (numai nu l-am vazut pe Sergiu Mocanu sa pledeze pentru aceasta nici la emisiuni, nici la mitingurile poporului – imi cer scuze daca aici gresesc!), e deja parca mai rau ca s-a format decit ca nu se forma.

Ce se intimpla, cu adevarat in Republica Moldova? Cine se ocupa atit de intens de probleme care nu stiu daca incalzesc azi casele oamenilor? Lumea spune ca e mai rau decit era, pentru ca Puterea se cearta si se maninca „pe interior” (noul limbaj de lemn), de parca ar avea ca scop major “cine pe cine papa”, si nu cum cei ce au fost alesi trebuie sa faca reforme si sa miste carul din loc?

Nu cred ca spunind Vlad Plahotniuc despre motivele ce l-au facut sa isi schimbe numele “a denunttat Romania ca pe un stat rasist, intolerant cu cetatenii care poarta nume de familie slave”. Si fiica mea, violonista, a invatat in Romania, din primul an de cind s-a permis liceenilor, pai, din „comunista” si „bolsevica” nu au mai scos-o, dar asta nu e politica de stat, ci e viata de zi cu zi.

Blogul meu e plin – mai ales la inceput, cind a fost lansat – de discutii pe aceasta tema. Citi-le si nu incurcati politica de stat cu afirmatiile cetatenilor indoctrinati de propaganda comunista in ambele state romanesti. Istoria cu atitudinile din Romania, cind fiica-mea invata acolo, e una trista. Insa, asta nu ne-a suparat, avem toti cetatenie romana si pentru asta chiar am suferit in cariera, fiica-mea a invatat foarte bine, a rezistat atitudinilor inadecvate, a fost alaturi de romani in toate si au respectat-o.

Cind, insa, a trebuit sa o aduc acasa in ultimul an, pentru ca asa era situatia, pe timpul Guvernului Sangheli (puteau termina elevii acolo liceul, dar trebuiau sa sustina aici examenele la institutii de invatamint superior si sa vada abia apoi daca sunt locuri acolo, aici fiind si diferentele de program), ea a plins zile intregi si nu vroia sa revina la Chisinau. Le cunosc pe toate. Dar am ramas romani, eu mai am si un Ordin al Romaniei “Pentru Merit” in Grad de Comandor (care nu se da, probabil oricui, mai ales oamenilor “neverificati” la capitolul corectitudine, democratie si promovarea valorilor nationale) si ma bucur ca lumea isi ia cetatenia romana.

L-as sfatui pe Sergiu Mocanu sa abandoneze ideea ca eu decid ceva in R.Moldova. Eu cred ca ar fi mai bine sa isi puna alta intrebare: la ce conduce aceasta lupta pe teren gol, intre PLDM si PD, daca e benefica pentru viitorul nostru romanesc si european.

Eu cred ca nu.

Vitalia Pavlicenco
Aici e reprodus textul de pe blogul meu ca raspuns la intrebarea despre Vlad Plahotniuc.

Pt Dorel

Il cunosc pe Plahotniuc asa ca toata lumea. Nu am cu el relatii. Am avut o data o discutie ocazionala, in care mi-a explicat ce reprezinta, intr-o anume masura.

Nu pot spune multe, dar este si cetatean roman, este si patriot roman basarabean, e foarte ager. Si merg, aici, in continuare, cu opiniile mele subiective.

Eu nu-mi pot permite sa judec despre aspectele businessului sau, din simplul motiv ca nu le cunosc. Nu am avut de unde si nu am avut de ce sa le cunosc, nu mi-am propus, nu am acces, nici relatii, nici consultanti sa imi sugereze ceva. Mi-a solicitat o data Filat sa fac o interpelare impotriva lui si am facut-o, am primit raspuns oficial.

Eu am inteles, insa, colateral, ca Plahotniuc a fost in sfera businessului comunistilor si, poate, e printre cei ce a facut bine acolo unde altii ar fi facut rau sau mai rau. A rezistat cu greu presiunilor comunistilor, care vroiau doar sa se foloseasca de toti, de tot si de Plahotniuc. Cred ca a stiut sa manevreze intre lege si presiunile comunistilor. Apoi si-a propus sa asigure o trecere “de catifea” de la dictatura comunista la o guvernare democratica in sens politic si economic. Impresia mea este ca si la formarea primei AIE, si la formarea celei de-a doua AIE Plahotniuc a avut un rol benefic si important. El este un contraechilibru al lui Filat.

Pentru ca interesele lui Filat, care nu este om de afaceri, decit ca a fost la momentul “potrivit” la locul “potrivit”, s-au ciocnit de interesele sferei de influenta a lui Plahotniuc. Unii spun ca verii (fratii?) Topa sunt din gruparea conexata cu Filat. Nu stiu. Nu am acces la “fineturile businessului”, spun doar ce imi pare.

Plahotniuc nu vrea sa se extinda Filat nici ca om de afaceri, nici ca om politic, pentru ca mai multa lume, care il cunoaste pe Filat, spune ca e foarte cinic, nu are scrupule si calca peste cadavre. Stiu mai multe in aceasta privinta, ca mi-au povestit unii si despre unchiul, Dumnezeu sa il ierte! care i-a fost “indrumator” in primii pasi din bussines si despre care se spune ca a disparut in conditii dubioase. Nu spun mai mult, desi mi s-a povestit cite ceva.

Eu cred ca si Familia Tanase stie deja mai multe despre Familia Filat, toti fiind de origine din raionul Hincesti. De aceea, nu cred ca Tanase Sandu va ramine linga Filat. Isi va lua zborul din cuibul PLDM, dar trebuie curaj si bani.

Mai cred ca Plahotniuc l-a ghidat pe Lupu in parasirea PD. Lupu, din cite se pare, demult vroia sa o faca, inca in Parlamentul 2005-2009, dar a rabdat. Apoi a plecat, cind a avut siguranta sprijinului si diplomatic, adica american si european, si material – al lui Plahotniuc.

Mi s-a spus ca insusi Lupu nu crede in prostiile pe care le spune despre sacrele noastre valori nationale, despre istorie, razboiul d ela Nistru. El este roman si stie ce e cu el, dar vrea, cu tot dinadinsul – si el, si Plahotniuc – sa se exrinda peste comunisti, aglutinindu-i. Adica naturalizindu-i ca/printre democrati.

Sper si am niste motive, despre care nu voi spune, ca Lupu, daca va deveni Presedinte, o va incheia cu inchinaciunile in fata Kremlinului si va deveni profund proeuropean, chiar daca perspectiva europeana nu este palpabila pentru R.Moldova. Insa, vorbind de ea, ne apropiem de Romania, desi pentru noi Unirea, apropierea de Romania inseamna si integrare europeana accelerata, singura metoda si cale sigura, in conditiile presiunii crescinde din partea Rusiei.

In felul acesta, Plahotniuc, se pare, isi face rolul de a contribui la trecerea de la dictatura comunista, pe care nimeni nu si-o mai doreste, la democratie, in care sa aiba un rol si public onorabil, ca sa poata crea conditii pentru un business corect. Dar problema cu “primul milion”, cred, nu e numai a lui Plahotniuc – este, in egala masura, si a lui Filat, a multor altora. De comunisti si de Voronin nu spun – eu ii consider criminali si antiromani, coloana a cincea a Moscovei.

Iata asta stiu si cred eu.

Nimic din ce mi-ati povestit aici despre PLDM nu cunosc.

Loading Facebook Comments ...

55 Comments

Add a Comment
 1. Pt. Zamolxis:
  Nu ca ar avea mare importanta intr-o dezbatere de principii, dar imi amintesc ca v-am rugat sa cititi cu atentie faptul ca mesajul l-am trimis celor doua parti aflate in aparent conflict. Am subliniat ca sper sa apara si pe blogul dlui Mocanu, deoarece mesajul primit pe acel blog a fost ceva in sensul ca „postarea asteapta moderarea”. Era normal, probabil, deoarece postam prima data acolo si era ora destul de matinala in Basrabia.
  Pe blogul dnei. Pavlicenco, mesajul apare deja instantaneu.

  Indiferent de ce parere aveti, dl. Mocanu, desi i-am trimis explicit adresa de e-mail, nu a considerat de cuviinta sa-mi dea un raspuns.
  Desigur, nu-i pot pretinde sa raspunda unei intrebari, probabil, incomode pentru domnia sa.

 2. pt Dna Pavlicenco.
  1. Draga Doamna, raspunsul Dvs e demagogie ieftina. Eu tot pot declara ca lupt cu o oarecare coruptie fara a da vreun nume si cu atat mai mult fara documente si martori. De 20 de ani in Moldova se lupta cu coruptia asa in principiu, exact ca Dvs.
  2. In al doilea rand: dvs cereti probe de la Dl Mocanu, dar singura linistit postati despre milioane? Probati sau nu va faceti de rusine.
  3. Antimafia si Mafia sunt doua grupari care lupta pt interese economice? Nerusinare curata: probati!
  4. Sustinand punctele de mai sus dvs sunteti in cardasie cu Mafia. Exemplu: daca vedeti pe strada ca se fura o poseta si spuneti ca este reglare de conturi intre cel ce fura si cel patimit, inseamna ca sunteti complicele hotului.

 3. pt. Mircea Popescu: intrati pe blogul lui Mocanu si vedeti ca la ora 5:42 a parut mesajul Dvs – cu 9 ore mai devreme de afirmatia Dnei Pavlicenco ca mesajul nu este. Ca blogul se modereaza este normal – pot aparea mesaje obscene, sau Dvs sunteti naiv?

 4. Pt zamolxys

  In aproape trei ani am vazut si citit atitea pe acest blog, incit stiu toate tertipurile, inclusiv, cind nu ai ce spune, ii zici celuilalt ca debiteaza o demagogie ieftina. Dupa cite argumente v-am adus si declaratie facuta in 2007, raspunsul meu este: nu am cu cine polemiza, nici de ce pierde timpul cu anonimi duplicitari.

 5. ma mir de Mocanu…ieri – surghiunit de comunisti, azi – categoric impotriva democratilor. Este undeva un gol necompletat de partidele democrate, dar se face. Oare Mocanu nu intelege ca face un piar ieftin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *