Ce mai credeti si despre asta?

Sintem intrebati de vizitatorul „xyz” ce credem despre ceea ce descrie mai jos. Postez la sfirsit raspunsul meu. Anticipez spunind ca, daca AIE-2 nu va rezolva odata si pentru totdeauna unele probleme fundamentale ale partii romanesti majoritare a populatiei din Republica Moldova, nu va iesi nici o dezvoltare proeuropeana, promisa de politicienii prorusi, mascati sau fatisi, din cel de-al doilea stat romanesc. Precizez: cind spun „prorusi mascati”, ii am in vedere pe politicienii „statalisti/moldovenisti”, in opozitie cu cei proromani.

Scrie „xyz”:

„As dori sa stiu ce parere aveti domniile voastre despre dosarul 4094/866/2007 intre Grigore Petrenco si statul roman si chestiunea 554 din 26 iunie 2008, materializata in documentul nr.11668 al Consiliului Europei avand urmatorul continut:

“În ce măsură atitudinea autorităţilor româneşti este conformă cu normele Consiliului Europei, şi ce dispoziţii va lua Consiliul Miniştrilor pentru a preveni violarea dreptului Moldovenilor din România de a avea o identitate naţională şi pentru a pune capăt acestui viol?” Documentul nr.11668 se afla si astazi pe lista de discutii a Consiliului Europei.

Avand in vedere ca atat PDM, cat si PCRM, avand impreuna un suport electoral, conform rezultatelor oficiale ale ultimelor alegeri parlamentare anticipate, de 57%, impartasesc punctul de vedere al domnului Grigore Petrenco, inseamna ca noi, romanii, avem o problema grava in relatia cu majoritatea populatiei Republicii Moldova. Deoarece PL, singurul aparator al identitatii romanesti a populatiei majoritare din Republica Moldova, a fost marginalizat in cadrul AIE, nemaiavand vreo parghie activa prin care sa-si exprime optiunile politice, se cheama ca Rusia a obtinut exact ce a vrut.

Dosarul 4094/866/2007 s-a judecat realmente la judecatoria Pascani, judetul, Iasi si Grigore Petrenco stia din start ca va pierde in instanta romaneasca. Nu mai vorbim de faptul ca gestul in sine, pe langa faptul ca este o obraznicie sfruntata, constituie si un amestec grav al unui cetatean strain in treburile interne ale altui stat. In continuare, profitand de acea sentinta pronuntata la Pascani, la care a refuzat sa faca recurs (desi, oricum, gestul ar fi fost inutil ) si de faptul ca in unele tari occidentale cetatenia este considerata acelasi lucru cu nationalitatea, el a facut totul pentru a plimba Romania pe la toate instantele Consiliului Europei pentru a obtine in final eventuala excludere a Romaniei din Consiliul Europei.

Documentul nr.11668 din 2008 este si astazi pe rol si doar interventia directa a Comisiei Europene (Romania fiind membra a Uniunii Europene), care are o cu totul alta conceptie privitoare la definitia limbii romane ca una dintre cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene, face imposibila abordarea frontala a continutului documentului. Sa nu uitam ca domnul, de fapt “tovarasul”, Petrenco, este prim-secretar al Uniunii Tineretului Comunist din Moldova, membru in Comitetul Central al Partidului Comunistilor din Moldova, deputat in Parlamentul Republicii Moldova, delegat permanent la Consiliul Europei si membru in Prezidiul permanent al Grupului European al Stangii Democrate, dominat de partidele comuniste europene, in frunte cu Partidul Comunist Francez.

Deci acest dusman neimpacat al propriului sau popor chiar are un cuvant greu de spus in aceasta problema. Dar, cum se intampla de obicei, cand este vorba despre Romania si despre problemele ei, create de catre statul vecin, de dincolo de Prut, pe basarabeni ii doare in cot si mai trec si la acuze ca noi, romanii, nu suntem in stare sa-i intelegem. Pai nu avea dreptate senatorul roman, interpretul Victor Socaciu, cand, pe 1 ianuarie 2011, in timpul concertului, a afirmat pe scena la Chisinau: “Stati linistiti, dragi basarabeni! Razboiul romano-roman continua.”

De ce? Pentru ca statul roman nu a stiut niciodata sa puna piciorul in prag si s-a complacut in aceasta lalaiala cu iz de caterinca: “Ei, cum sa dam in fratii nostri basarabeni!?” Iata ca atunci cand “fratii nostri basarabeni” isi propun ei sa loveasca in romani nu au si nu au avut niciodata nici o mila. In concluzie, observati cu atentie continutul dosarului 4094/866/2007 (Refuzul autoritatilor statului roman de a înfiinţa «Comunităţi moldoveneşti in România» rezervate moldovenilor născuţi în Republica Moldova, declaraţi ca «naţionalitate» diferită de cea românească ). Iata, deci, ca ceea ce scrie acolo, in dosar, sunt acuzatii grave, care lovesc direct in demnitatea, prestigiul si chiar existenta fizica a statului roman.

Acolo este scrisa, negru pe alb, o opinie impartasita, din pacate, de 57% din electoratul moldovean si probabil, in cifre absolute, cifra este chiar mai mare, electorat care este in totalitate de acord cu pozitia deputatului Grigore Petrenco, de a pune definitiv la coltul infamiei Romania si a pedepsi drastic poporul roman pentru indrazneala de fi spus adevarul, chiar daca acel adevar este exprimat si printr-o sentinta judecatoreasca. Multumim frumos!”

PAREREA MEA:

1. Eu nu stiam de acest lucru.

2. Ma intreb ce mai poate sa spuna Consiliul Europei, daca CEDO a dat dreptul romanilor din Basarabia la identitate – prin dosarul lui Mihai Ciubotaru cistigat vs Republica Moldova – ca fiecare basarabean are dreptul sa se treaca in acte ca roman simplu, nu prin acte doveditoare inexistente, – este adevarat, decizie CEDO nerespectata si neadusa la indeplinire de AIE. PNL a facut o conferinta de presa despre asta.

3. Intreg blogul meu explica acest lucru, la fel ca si activitatea PNL, care a si facut conferinta de presa dupa alegeri si e postata pe site-ul partidului http://www.pnl.md si pe blogul meu, ca si modelul de certificate de identitate romaneasca pentru basarabeni, care „stau la adapostul SIS”.

4. PD recunoaste dreptul la autoidentificare si trebuie sa aplice practic acest lucru, in parteneriat cu colegii din AIE. PD a spus-o repetat – si ca PD, si prin BMD. Adica – te vrei roman, poftim! Insa, cind e vorba de legislatie, e cu totul altceva. Sa vedem daca PD si PLDM vor proceda la modificarea legislatiei.  Cred ca isi va baga Moscova coada.

5. Poate PL, care va desemna conducerea SIS, va ajunge la ele, ca stie si le-a descoperit istoricul temerar Mihai Tasca, cu care am fost colegi in PFD. Aceste certificate ni le-a adus Gheorghe Vita, presedintele Uniunii romanilor din Basarabia, nordul Bucovinei si Tinutul Herta. In acelasi timp, deputata Ana Gutu – pentru mine inexplicabil! – a avut o initiativa legislativa de a se elimina din datele actelor de identitate nationalitatea, adica sa se arunce la gunoi ca „esti roman”. daca aici gresesc, rog infirmari, dar am discutat cu cei de la Starea Civila.

INSA CEL MAI IMPORTANT SI DE RETINUT ESTE CA FORTELE PROROMANESTI – DIN NOU SI DIN NOU – TREBUIE SA SE READUNE SI SA REZISTE IN FATA NOILOR VALURI DE ANTIROMANI, DE DATA ASTA – MAI RAFINATI, din PD si PLDM, partide intre care nu vad mare diferenta la nivel de decizie. Acestia sunt doua partide gen PDAM-2 si PDAM-3. Le puneti doiul sau treiul cui vreti. Ele vor lupta acerb pentru a deveni fiecare „partid de guvernamint” si o vor face pe terenul moldovenismului.

Reunificarea fortelor politice romanesti, in numele apararii identitatii nationale, constiintei nationale, a identitatii nationale a statului, a orientarii adevarate, nu declarative, spre NATO, Romania, UE, trebuie sa il faca oameni responsabili, romani avind caracter. Cred ca Ghimpu inca nu a demonstrat acest lucru. Tocmai de aceea nu l-au votat acum mai multi. Dar ar putea sa incerce, cit nu e tirziu. Daca el facea un Bloc al Unitatii Nationale sau o Alianta a Unitatii romanesti – BUN ori AUR – partida nationala arata altfel astazi in Parlament si nu permitea sa fie marginalizata.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

58 Comments

Add a Comment
  1. Pt Cititor
    1.De ce atăta vorbărie pe tema român- moldovean?
    2. În timp ce Rusia a ocupat o parte din teritoriul R.Moldova „patriotul” Cititor nu se revoltă!
    3. În Timp ce la putere sunt urmaşii lui Lucinschii (Filat , Diacov ş.a.) şi a lui Voronin (Lupu, Diacov, Plohotniuc) care au adus P.Moldova să fie cea mai săracă şară Europeană „Cititorul” tot nu se revoltă!
    4. Cititorul nu se revoltă cum unii peste noapte au devenit milionari în Euro şi majoritatea sunt săraci-săraci?

  2. Tira spune: „Acest XYZ poate fi chiar M. Contiu de la Moldova Suverana, e stilul lui de a blama si a denigra toate valorile acestui multpatimit pamint. Istoria ii cunoaste prea bine pe asemenea XYZi, care si-au mai batut joc de populatia bastinasa.”

    Nu Tira, in primul rind cred ca ai vrut sa spui „Acest Cititor ….. ” Dar tradatorul monstruos M. Contiu este mai istet decat creatura Cititor. Eu cred ca acesta creatura este Viorel Mihail de la fitzuica bulevardiera Saptamina. Limbajul de lemn folosit de Cititor este foarte asemanator cu al lui Viorel Mihail de la Saptamina.

  3. Doamnă Pavlicenco eu sunt deacord cu eşeanul în privinţa populaţiei noastre rusificate , care în majoritate este mancurtizată.Uitaţi-vă cum sunt primite mesajele dumneavostre ,cum sunt luate în suliţe.germenele deznaţionalizării Republicii Moldova este pornit ,indiferent că noi nu suntem deacord cu aceasta, dar asta-i realitatea.Uitaţi-vă cu ce tempuri are loc emigrarea în masă a populaţiei romîne din R. Moldova .Dezastrul economic care-l avem.Duce cineva statistica familiilor destrămate în ultimii 10 ani.Numărul noi născuţilor ,,moldoveni”în ultimii 10 ani.Dar cîţi bărbaţi părăsiţi de soţii plecate peste hotare au pierit ori s-au sinucis în ultimii 10 ani.Este o catastrofă totală pentru noi.PCRM au îndeplinit pe deplin planul lor de distrugere pe diferite căi a populaţiei romîne din Moldova .Şi la noi practic nu exzistă forţe politice care să -şi pună drept scop oprirea emigraţiei ,redresarea economiei , creşterii bucuriei de a trăi a populaţiei.Nu există.!!!!!!!
    Mai degrabă un mancurt ori un alolingv poate să obţină cetăţenie Romînă ,decît un Romîn cu rude care erau cetăţeni stimaţi în Regatul Romîn.
    Dar Grigore Petrenco duc mai departe planul Rusiei de distrugere a statului Romîn.Doar ştiţi din istorie cu ce ţel sa format RASSMoldovenească,aceaş problemă va fi şi cu R. Moldova.Ei o să distrugă în întregime populaţia autohtonă şi pe urmă se vor apuca şi de Romania ,numai că poporul Romîn este mîndru.Şi toţi cetăţenii Romaniei sunt mîndri că sunt Romîni.Şi aceasta nu le va reuşi la proruşi.

  4. Deci, eu vin si spun ca un basarabean de-al vostru vine, da in judecata Romania pentru ca la ea acasa nu recunoaste existenta limbii moldovenesti, o plimba, pe ea, pe Romania, pe chestia asta, pe la toate instantele europene, ca sa o faca de ras, cu alte cuvinte martafoiul asta semidoct intra in casa mea si imi face, la mine in casa, progam de scuturat covoarele. Ei pe chestia asta eu doresc sa desfiitez RM, ii urasc de moarte pe basarabeni si pentru asta tot eu, in loc sa pun mana pe par, ar trebui sa-mi cer scuze ca i-am ofensat pe bietii gingasi ca isi umplu existenta cu preocupari futile. Pai pe WikiLeaks, mititeilor, se spune textual ca spaniolii, germanii, olandezii, etc, v-o spun de la obraz ca nu aveti ce cauta in UE, pentru ca sunteti prea inculti si prea prost pregatiti profesional. Nu eu am spus asta. Eu am spus doar ca niste derbedei de berbeci statuti, ca sa-si umple timpul, fac chestiile astea oribile, in loc sa se ocupe de lucruri mai importante. Ei bine guvernele unor tari din UE spun ca toti sunteti berbeci. Bineinteles pentru chestia asta tot eu sunt de vina, pentru ca vreau sa-i complexez pe bietii tineri basarabeni nevinovati. Si asa, din motive pur culinare am o intrebare pentru Tira: Cat este kilogramul de creier proaspat de vaca in piata centrala din Chisinau? Du-te si te ocupa de bucatarie fata tatii. Lasa razboiul lumilor pe seama altora. Nu de alta, dar mai mult ii incurci pe bietii oameni si-i faci sa-si piarda vremea cu tine. Adica exact cum ti-am mai spus, tu ai treaba si noi te retinem… Am insa o mare amaraciune in legatura cu unii teribilisti pana la genunchiul broastei, care, au n-au treaba, au momentul lor de glorie cand posteaza pe blog, amaraciune pe care o reiterez: De ce nu invatati, fraticilor, sa vorbiti corect romaneste. Si va mai dati, unii dintre voi, romani, desi, probabil, limba pe care o stapaniti cel mai bine ramane rusa.

  5. Dna Pavlicenco trebuie sa se concentreze asupra problemelor economice si sociale, ca are buni specialisti in echipa, care ar putea impulsiona solutii interesante si atragatoare. Sa nu-si piarda timpul cu XYZii, ca vremea trece iar noi răminem goi si flaminzi. Datoria unora e sa palavragesca si sa ne deruteze de la calea cea buna, noi trebuie cu demnitate să ne confruntam cu toate relele si sa ne facem viata mai buna, caci o meritam, in ciuda tuturor XYZilor.
    STIMATI CONCETATENI, LASATI IN ANUL CE TRECE TOATE SUPARARILE, NECAZURILE SI AMARACIUNILE ŞI INTRATI IN NOUL AN CU INIMA IMPACATA SI CU SUFLETUL DESCHIS. LA MULTI ANI !

  6. Pt Vasea23

    Totul ce ati spus e corect. Tocmai de aceea, ar trebui sa ne unim cu Romania, ca sa scapam de influenta continua nefasta si de genocidul continuu derulat de Rusia cu ajutorul vindutilor din R.Moldova – politicieni prorusi, mascati cu proeuropeni. Au fost numiti aici pe blogfoarte corect.

  7. Pt tira

    Ca sa nu ma intind prea mult la vorba. Nu are aceasta guvernare nevoie de sfaturi si de specialistii nostri in economie. Noi am facut propuneri privind justitia, privind actele civile, privind alte probleme – toti au ramas surzi. Sa-i vedem ce pot, dar lumea, precum cititi si aici, nu crede ca urmaresc ai nostri guvernanti interesul national. Din emisiunea de ieri cu Ghimnpu la Fabrica-Publika, am inteles ca lucrurile se vor misca ori greu, ori rau…

  8. alergic la moldoboi

    La o întîlnire un roman îi spune unui moldovan:
    – Bă frate, vorbim aceeaşi limbă, eu cred că ne vom înţelege de minune.
    La care moldovanul îi răspunde:
    – Eu ţîie am săţ dacajăsc că tu te aşîbeşti. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *