Care e diferenta dintre Filat la Publika TV si Voronin la NIT?

Nici una. Sa mor daca pot intelege altfel – decit printr-un orgoliu, un “gonor” exagerat, care imi repugna nu doar mie, dar intregii societati, exceptind lingusitorii, – acest moft, capriciu, pretentie, autosuficienta, ce impiedica participarea libera, impreuna, a celor trei presedinti de partide din asteptata AIE-2 la dezbateri publice. Ei nu au acceptat aceasta nici in campania electorala, unde s-au produs doar prin monologuri monotone si plictisitoare. Adica spatiul public de dezbateri electorale, politice degradeaza si sub regim democratic, in loc sa fie invers.

De fapt, nu e vorba doar de orgoliul exagerat, ce il caracterizeaza pe Filat si ii joaca acum festa. Filat este un om cam desertut, gaunos, “pustiska” (ceea ce nu inseamna ca Lupu „e mai plin”, pur si simplu, cunoastem orientarea sau oscilatia astuia intre Est si Vest, in timp ce Filat inca isi ascunde reusit, pentru creduli si naivi, orientarea prorusa).

E vorba de slabiciunea acestor pretinsi lideri, de inconsistenta argumentelor, de dublul registru in care exista, de fatarnicia scopurilor, de imposibilitatea de a-si ascunde nervozitatea in dialogul public (l-am vazut odata pe Filat cu Mariana Rata la Chestiunea Zilei si m-am crucit de comportament sau de om irascibil), e vorba de incertitudinea privind prestatia personala, de fapt – e vorba de lipsa de calitate umana, politica, morala, ce ii face sa se teama sa discute intre ei in public, sa-si infrunte interlocutorul. Avem in fata niste mediocritati perfecte, care, dupa principiul „in tara chiorului cel cu un ochi e imparat”, isi inchipuie ca sint mesiile maldavenilor. In loc sa educe electoratul, el ii exploateaza nevoile induse de insaracirea sa cu buna stiinta de catre comunisti. Pai, daca va fi educat electoratul, nu va mai vota mutanti, nulitati si mediocritati, chiar si absolute.

La sigur, au atitea sa isi spuna, numai ca nu o pot face delicat, cu umor, cu ironie fina, ci doar cu “aia m…sii/aia m…tii”, care “nu da bine la prostime”.

Si-acum sa revenim la intrebarea noastra: care e diferenta dintre monologurile Filat/Lupu/Ghimpu la Jurnal TV, Moldova 1, Prime, Publika TV, TV 7, in raport cu monologul Voronin la NIT sau, anterior, la Moldova 1? Niciuna. Nici Voronin nu accepta dialogul direct cu ceilalti oponenti politici, nici cu oamenii simpli, asa cum face, din cind in cind, pina si Putin – idolul lui Filat.

L-am vazut pe Filat monologind la unele posturi. E mare si tare, dar fals relaxat, care degaja lehamite, superioritate respingatoare. De ce se comporta asa? Oare numai banii sa-l faca atit de dezgustator? Cred ca nu. Este cazul si al sau, si al altuia – mai putin al lui Ghimpu, caruia ii ajung mai curind cuvinte sa fie fluent cu paza, nu si cu presa. Ghimpu ar trebui sa urmeze macar sfatul lui Valentin Mindicanu – sa invete a pronunta vocalele. Pt el formatiunea sa e “prtid lbral”. E de ris si e de plins…

Fenomenul ii vizeaza pe toti liderii si isi are explicatia in proverbul “prostului nu ii e destul, daca nu e si fudul”. Deci, fudulia mare, pentru care acum plateste Filat in negocieri, este, presupunem, cauza acestui comportament de persoana infumurata pina la repulsie.

Aroganta lui Filat este rezultatul transferului in politica a metodelor de business incorect, de racket. Le lipsesc pretinsilor lideri volubilitatea, bunavointa, chiar si artificiala, capacitatea de dialog, generozitatea, zimbetul european. Ramin in spatiul rusesc si ca format mental, moral, deficiente sufletesti, comportamentale. Repet – nici modelul ratustii Putin nu e preluat de “monstrii nostri sacri”, in macar a mai discuta cu populatia, sa se sfatuiasca ori sa dea, cel putin, iluzia ca se sfatuiesc si cu aceasta.

L-am vazut pe Filat la Realitatea TV acum un an si ceva si am pus comportamentul sau oriental – inacrit si autosuficient, nervos – pe seama inceputului carierei de prim-lider. Acum vad ca asta e omul.

Pacat. Pacat ca raminem “proeuropeni” doar demagogic si in scop manipulator. Dar si ziaristii au sa adauge in insistenta si in preluarea modelelor – macar romanesti. Limbajul “modern” de lemn al noilor “lideri”, gen “pe alocuri”, “pe intern”, “pe dimensiunea”, “la nivel”, „vizavi si inclusiv SI”, folosite incorect, precum si altele, sint o betie de cuvinte si o poliloghie ce ascund slabiciunea, stacheta coborita, dar si marea ambitie si „maiestrie” in a dori sa controleze institutiile statului, transformate in pirghii de presiune pentru mentinerea partidului la putere, unde sa fure statul, ca sa plateasca oamenii la alegeri, ca sa fie votati iarasi, ca sa fie din nou la putere, ca sa faca iarasi bani pentru alegeri. Si asa, la infinit…

Ca asta e sensul negocierilor si cauza intransparentei, a lipsei curajului si a lipsei competentei de a discuta liber. Aceasta e cauza subnivelului noilor lideri, invechiti in rele – care ori l-au votat pe Voronin, ori au stat ani in sir sub aripa lui Voronin, ori ne invatau cum sa il votam pe Voronin. Jalnic.

Am scris si in ideea sa citeasca Filat inainte de a merge la Publika TV. Poate ii prinde bine si ii mai creste dispozitia, ca sa ii nu mai vedem expresia de om otarit, fortat plictisit, ce induce morga unui napoleonas.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

56 Comments

Add a Comment
  1. eu cred ca asa si trebuie sa fie deoarece peste tot institutiile media sunt direct sau indirect inchinate unor cercuri de interese care sunt in drept sa isi promeveze imaginea deoarece ei si injecteaza financiar aceste institutii.

  2. Dna, ranchiuna va macina. Lasati-i pe politicienii tineri sa guverneze, sa greseasca, sa invete din greseli. Stiu ce veti spune: Filat e filorus, dumitale – filoromana. Luati aminte una: astazi avem nevoie de liniste pentru a putea maine sa facem si unirea, daca vreti. Filat intelege mai bine ca dumitale cum trebuie sa ajungem sa fim integrati in Europa ( deci, si in Romania ): fara isteria pe care o afisati. Nu va luati de Filat si partidul sau, mai bine criticati pcrm-ul care iata-iata va reveni la putere. Va fi si vina dumitale pt revenirea aceasta penibila, pentu ca prea sinistre sunt metodele de lupta partiinika pe care le utilizati. NU am nevoie de un raspuns la acest mesaj, stiu bine ca va fi ceva ofensator si gretzos.

  3. Nu rânciuna o macină, ci minciuna…

  4. http://www.jurnal.md/ro/news/calin-vieru-crede-ca-pldm-a-profitat-de-numele-tatalui-sau-198036/

    Călin Vieru crede că PLDM a profitat de numele tatălui său

    Călin Vieru confirmă că a fost inclus în primele zece poziţii pe listele electorale anterioare ale PLDM cu scopul conducătorilor partidului de a profita de numele tatălui său, Grigore Vieru, şi de a obţine mandate suplimentare.

    Declaraţia a fost făcută în cadrul unui interviu pentru publicaţia „Moldavskie Vedomosti”. Potrivit lui Călin Vieru, aşa este formată lumea. „Totul sau aproape totul se construieşte pe şiretlicuri, minciună, trucuri. Copiii îi utilizează pe parinţii lor pentru a-şi atinge scopurile, soţiile – pe soţi, surorile – pe fraţi… Ce să mai vorbim de politicieni? Reacţionez calm la asemenea lucruri, dar este dureros, atunci când recunoşti acest lucru”, a precizat Vieru.

    Acesta a menţionat că politica moldovenească ar fi fost mult mai curată în cazul în care am avea ca preşedinte pe Charles de Gaulle, spiker – pe Vaclav Havel, iar prim-ministru – pe Margaret Thatcher.

    „Am să-mi permit să le dau un sfat colegilor (indiferent – businessmani, politicieni). Cel ce vrea să se ridice cu liftul, greşeşte. Trebuie să te ridici pe trepte şi neapart pe jos”, a spus fostul deputat al PLDM.

    Vieru consideră că nu este nicio ieşire din criza constituţională din ţară pentru că politicienii au decis să ia totul şi să împartă. „De luat au luat, dar de împărţit puterea – este o problemă matematică dificilă pentru ei”, a conchis Călin Vieru.

    Acesta a remarcat că probabil va rămâne în politică, fără să precizeze în ce calitate.

  5. Trebuie sa fii rau palit ca sa-l acuzi pe filat ca e prorus! Intreaga Europa si SUA il sustine, iar cineva ne spune ca albul e negru!

    Cred insa ca si asemenea articole au dreptul la viata, caci altgel politicienilor care se pretind mari li se urca ceva la cap!

  6. Dna Pavlicenco, pe cand si la dvs pe blog „delicat, cu umor, cu ironie fina”?

  7. Pt geom

    Oamenii de treaba pierd pt ca aplica metode delicate in raport cu obiectul de criticat sau cu oponentul politic nerafinat.

  8. Pt VV

    Aş dori să cred şi eu contrariul, însăl după ce pe 4 aprilie 2005, l-a votat pe Voronin, la 9 mai a trimis reprezentanţii armatei pe piaţa roşie pentru a defila alături de armata ocupantă, la 22 iunie şi 24 august merge la memorial şi depune flori în memoria ocupanţilor sovietici, cooptează la pachet membrii PSD-foşti comunişti, şi membrii PCRM, încotro credeţi că o va apuca PLDM?

    Chiar să vrea Filat să fie proromîn, că aripa procomunistă aderată la PLDM nu o să-i permită.

    Lupu nu-şi schimbă năravul.

  9. Între timp am avut şi eu ooferta să ader la PLDM, cînd numai s-a constituit.

    Am refuzat desigur , deşi întrebarea rămînea deschisă , dacă avea loc o fuzionare largă a forţelor liberale.

    Acum, după ce la această formaţiune au aderat la pachet comsomoliştii şi comuniştii, este exclusă orişice fuzionare cu această formaţiune, în orişice caz aceasta e poziţia mea.

    Întrebaţi-i pe membrii Forului democvrat, care prin intermediul PSL au ajuns în PD, cum se simt ei în cadrul acestei formaţiuni, dacă principiile doctrinare ale PFD şi PSL proUE, proNATO, anti CSI, contravin principiilor anti NATO, proCSI ale lui LUPU.

    Trebue să fim naivi, să considerăm că Serebreanu şi Clipii au obţinut careva oferte.

    PD prin aceste oferte pur şi simplu s-au debărăsat de liderii social-liberali, care nu-şi schimbau viziunile politice chiar în cadrul PD.

    Deaceia şi au fost trimişi cît mai departe de ţară, pentru a pune punct pe ceia ce mai rămaseră din PFD şi PSL.

  10. Prin alte cuvinte .” Rossia ne dremlet”

    Ia îşi împrăştie tentacolele peste tot unde apare vre-o răsuflare ROMÂNEASCĂ, proeuropeană, antirusă.

    Deaceia ne bîlbăcim 20 de ani între principii şi valori, cu care ne hrănesc politicienii cică salvatori ai democraţiei naţionale, care cum văd un papuc din Rusia , cum sar toţi să-l lingă.

  11. dupa cîte am vazut si pe duneavoastra va afisat acolo Publika TV, atîta timp cît ati facut propaganda totul era bine da acuma sunt rai

  12. Pt XD

    Publika TV nu are nici o vina ca presedintii nu vor sa vina impreuna la Televiziune. Nu vizam aici deloc Publika TV. Il vizam pe Filat si pe ceilalti krai de la Rasarit.

  13. PUBLIKA TV este in mare dezavantaj deoarece nu are acoperire nationala cum are NIT.

    SI ESTE RAU ASA.

  14. PT VV
    Spune aici sa stim si noi: unde ai vazut tu un comunicat, o apreciere personala pentru Vlad Filat? A fost apreciat Guvernul Vlad Filat in ansamblul sau de catre orice tara UE si de UE ca institutie ,dar personal .nimeni!! Tu esti atat de nebun ca incurci cu adevarat paiele cu fanul?

  15. Primul partid de Dreapta ( si cu cei din AIE) care a fost in stare sa ee puterea de la Extrema stinga, este PLDM. Bravo lor, daca chiar si fac greseli se poate de inteles, sunt primii pasi de democratie occidentala. Suntem obligati sa-i iertam. Biblia zice iarta si vei fi iertat!

  16. Excelenta analiza. Bravo Doamna Vitalia.
    Asta este esenta acestor parveniti: treucari, mediocritati, mincinosi, lasi. Toti santajabili si la cheremul nkvd-istilor din Kremlin.

  17. Pt Europa.

    În sfîrţit v-aţi adus aminte şi de biblie.

    Şi sunt deacord că trebue de iertat, dacă creştinul îşi cere iertare.

    Dar dacă î-l vezi că se înfumură. eu, eu, eu……….

    Şi apoi puterea nu a preluat-o partidul de dreapta.

    PLDM este de centru dreapta.

    Iar cu coptarea comsomoliştilor şi a comuniştilor, care pentru aşi păstra locurile de muncă în mod forţat au fost nevoiţi să adere la pachet la PLDM, în genere s-a plasat undeva pe centru s, da poate şi pe centru stînga.

    Cunosc eu aşa cazuri.

    Iar unii simpatizanţi ai comuniştilor, nici măcar membri de partid, din motivul că nu s-au supus majorităţii să adere la PLDM au fost concediaţi, sub diferite morive, chiar avînd un staj de muncă la întreprindere de 25 de ani şi fiind specialişti în domeniu.

    Nu voi da nume, dar cînd vezi o nedreptate , noi ce trebue , să-i îngreptăţim pe ai noştri? Ai noştri sunt toţi cetăţenii RM, indiferent de culoarea politică şi confesie religioasă.

    Noi ne-am retras din cursă în 2009 în favoarea forţelor liberale.

    Deci reese, că şi eu am participat la venirea la guvernare a liberalilor, care prin aceleaşi metode comuniste au început să se răfuiască cu comuniştii.

    Şi atunci parvine întrebarea:

    Cu ce suntem noi mai buni ca ei?

    Mie mi-i ruşine în faţa cetăţenilor ceia ce fac cică ai noştri.

    Nu pentru aşa guvernare eu m-am retras din cursă .

    Apoi PD, în genere este partid de stînga, şi cu aderarea comuniştilor, adică a celor de extremă stîngă, tot s-au plasat mai spre extrema stîngă.

    Şi numai PL este de dreapta, care cu 12 mandate, nu înseamnă că au luat puterea de la extrema stîngă.

    Aşa că adunaţi 42 stînga PCRM +15 stînga PD+32 centru PLDM+12 dreapta PL şi faceţi-vă închipuire ce guvernare a ales poporul RM.

    Mai e mult de muncit, pînă ce la guvernare va veni o forţă cu adevărat DE DREAPTA.

    Cu părere de rău rusia nu permite.

  18. Şi nu încercaţi să ne convingeţi, cică PLDM ar fi un partid de dreapta.

    Filat a venit din PD, adică de pe stînga, la care au aderat PNL-işti de dreapta, apoi PPCR-işti, care nu mai ştim ce sunt, apoi PSD-işti, tot de stînga, apoi comunişti, tot de stînga.

    Ei şi unde se afală acum PLDM-ul, dacă PNL -ştii sunt acolo într-un procent foarte mic, iar restul membrilor ce au aderat la PLDM au venit de pe eşcherul de stînga ?

  19. Poate şi-au schimbat căciula, şi-au revopsit hainele, din roşu în verde, asta-i alt ceva.

    Vom vedea după ploae, cum va arăta hainele lor, după ce le vor spăla ploaia.

  20. Şi nu vă supăraţi Dle Europa, dar am eu un cusur să nu-i cred pe cei,ce după ce 8 ani de zile , da poate şi mai mult,au mîncat din treuca comuniştilor, astăzi pot fi avangarda democraţiei din RM, şi ridicînd drapelul democraţiei vor putea eşi la demonstraţie, sau la vre-o mare adunare naţională şi vor striga ” jOS COMUNIŞTII”.

    Haideţi să fim serioşi cînd cedăm volanul unui musafir, chiar dacă e poliţist, dar care numai ce a ieşit de la nuntă, la care a chefuit din plin.

  21. Filat: I-am propus lui Urechean să mergem împreună la alegeri. Colegii din AMN se vor regăsi în Guvern
    Foto: blogosfera.md

    ”Am făcut o ofertă Alianței ”Moldova Noastră”, să mergem împreună la alegeri și îmi pare rău că nu s-a luat în considerație acest aspect. Acum AMN avea circa 7 deputați în Parlament sau chiar mai mult luând în considerație faptul că cele peste 2% acumulate de AMN puteau fi adunate la rezultatele PLDM”. Declarația aparține președintelui Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, lansată în cadrul unei emisiuni de la PublikaTV.

    Filat a specificat că nu s-a discutat încă despre prezența membrilor AMN în următorul Guvern, exprimându-și însă convingerea că mulți colegi care se regăsesc în structurile guvernamentale vor rămâne. ”Aceștia ar putea fi delegați nu doar de PLDM, dar și de alte formațiuni”, a menționat liderul liberal-democrat.

    UNIMEDIA menționează că în actualul Guvern, Alianța ”Moldova Noastră” deține 3 ministere: Ministerul Educației, Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare, Ministerul Tehnologiilor Informationale şi Comunicaţiilor, dar și o funcție de vicepremier.

    Prim-ministrul Vlad Filat a precizat că ”s-a lucrat bine cu miniștrii delegați de AMN”.

    Cum sa nu se lucreze bine, daca astea nici nu cricneau in fata lui Filat.

    Intr-un articol pe unimedia, Bujor arata clar ca este suparat pe cei care-l critica:

    Leonid Bujor: Nu am bani destui să cumpăr ochelari de cal la toţi care văd doar rău în activitatea Ministerului Educaţiei
    Foto: info-prim.md

    „Lumea este frumoasă, curcubeul are multe culori şi s-au realizat multe lucruri în Ministerul Educaţiei, în special în domeniul învăţământului”, a declarat ministrul Educaţiei Leonid Bujor astăzi, 9 decembrie 2010, în cadrul evenimentului de lansare a campaniei de comunicare „Hai cu noi la o școală mai bună”. În acest context, Bujor le-a sugerat celor care critică activitatea Ministerului să facă un pic de efort să analizeze lucrurile, pentru că nu are destui bani să le cumpere acestora ochelari de cal.

    Leonid Bujor şi-a exprimat speranţa că noua conducere a Ministerului va susţine în continuare că denumirea limbii de stat a RM este limba română, considerată de Bujor drept una „corectă şi adevărată din punct de vedere ştiinţific”. În acelaşi context, ministrul a ţinut să facă referinţă şi la istoria pe care o învaţă copii în şcoli. „Sperăm că noua conducere a Ministerului nu va implementa un alt principiu de abordare a limbii şi istoriei decât cel ştiinţific”, a spus Leonid Bujor.

    Prezentă la eveniment a fost şi Melanie Marlett, manager de țară al Băncii Mondiale în Moldova, care urmează să plece înapoi la Washington, aceasta fiind ultima sa activitate publică în RM. „Voi duce dorul Republicii Moldova şi echipei de la Ministerul Educaţiei”, a declarat Marlett. Aceasta a ţinut menţioneze că proiectul „Educaţie de calitate în mediul rural din Moldova”, finanţat de Banca Mondială, a fost realizat cu succes datorită unei bune colaborări cu autorităţile statului.

    Ministrul Leonid Bujor a asigurat că, indiferent de viitoarea conducere a Ministerului, educaţia de calitate şi optimizarea cheltuielilor în domeniul învăţământului vor rămâne domenii prioritare de interes pentru Republica Moldova.

  22. PANA SE FACE UN GUVERN ACTUL UNIRII DIN 1918 ESTE SINGURUL ACT VALABIL DINTRE MOLDOVA SI ROMANIA ! A RAMAS VALABIL SI IN PERIOADA SOVIETICA SI E VALALBIL SI AZI ! CE TOT SE CHINUIE ASTIA SA INTEGREZE MOLDOVA IN EUROPA CAND EA ESTE CU ACTE IN REGULA ADERATA LA ROMANIA ???!!! O CLASA POLITICA DE SUBDEZVOLTATI MINTAL, MAI PROSTI DECAT PREVEDE LEGEA !

  23. Cum vad,multora nu le place critica.Cum incerci sa critici pe domnii ministri,ti-ar cumpara ochelari de cal.Din cite stiu,ochelarul de cal este capastru,ceea ce-nseamna ca lui Bujor,inclusiv si lui Filat si la multi altii de pe aici, le place cind omul e dus de capastru cu ochelari,adica sa nu mai vada si sa nu mai inteleaga nimic.
    Bravo ministru al educatiei, care gindeste ca un curcubeu,si-i pare pare lumea asa de perfecta.
    Si tot d.Ministru Bujor se lauda ca a realizat cu succes proiectul „Educaţie de calitate în mediul rural din Moldova”-de ce nu vorbeste domnul de succesul concret care l-au avut in urma realizarii acestui proiect?Ca de exemplu au insust mai bine copiii matemateca?franceza,engleza?Cu cite procente a crescut nivelul cunostintelor elevilor din sate,caci sarmanii copii,stim noi cum invata.Mai intii tre sa faca o sumedenie de lucru fizic pe cotele pe care le au parintii si apoi sa-si aduca aminte de carte.Ca au adus niste calculatoare BeU si le-au instalat intr-un sala de studiu?
    Sau lansarea campaniei de comunicare “Hai cu noi la o școală mai bună”.
    Din titlul acesta inteleg ca pina acum nu s-a facut scoala buna,de cind Bujor va initia niste acte de comunicare,scoala va deveni ca in Europa.
    Cu cine va comunca d.Bujor,daca pina in prezent Moldova nu are proptocoale semnate cu UE despre antrenarea limbilor in anturaje autentice,nu are acces la alte proiecte care cu adevarat copii nostri ar putea comunica despre orice.?
    Practica mai arata ca:unde profesorii sunt responsabili si bine pregatiti,si copii cunosc materia,unde d.Ministru,a protejat si protejeaza pe unii profesori,directorasi de scoli si licee,astea nici rezulatate bune nu au.Exemplu:elevii care au sustinut BAC anul curent, nu au trecut toate temele la matemateca din cauza nenumaratelor lipse ale profesorului si din cauza ca in programele scolare au fost omise temele pe care cei din Romania si din intreaga Europa le au,la noi au fost scoase din programe,ca acum acesti copii, facindu-si studiile la universitati din Franta,sa invete singuri matemateca.Scoateti protectionismul din voi,si Filat si Bujor si toti ministrii,si atunci veti avea si succese cu adevarat europene.

    Membrii AMN cu drag vor merge la PLDM,caci 100 la 100 vor fi protejati.Asta este scopul principal-protectia,numita si umbrela.

  24. Apropo, e straniu lucru cum de unii politicieni dupa ce au venit in PLDM, uite cite unul pleaca, oare de ce? de ce a plecat Nagacevschi? se stie, oare de ce a plecat Calin Vieru? oare citi vor mai pleca?

  25. pt dna Pavlicenco
    Filat a declarat la Fabrika ca i-a propus lui Urechian ca sa mearga impreuna in alegerile din 28 noiemb., probabil pe lista PLD si in perspectiva ca sa fuzioneze, si astazi Urechean ar fi avut 7 deputati. De asemenea, Filat spune ca va pastra oamenii buni din AMN in guvern. Eu nu inteleg, ce calcule a facut Urechean si ce spera el sa obtina de la alegeri? Il vad ce declara pe urechean in ultimul interviu si constat ca e terminat!

  26. Of Of Of, acest filat trebuie oprit, a spuns la publika ca activitatea Serviciului Vamal a fost la nivelul cuvenit, insa noi stim cine e seful acolo si cit TUTUN CTC a trecut prin vama ca a ajuns si pentru orez si sapun, dar si halate numai ca pentru fringhie nu a ajuns sau poate lea dus la stoica la cotul Morii?

  27. Pt VV

    Nu cred ca Filat a facut o propunere demna AMN, dupa ce a dezbracat formatiunea in stil terorist. Acum Urechean nu are ce face, insa greseala lui e nu ca nu a mers cu Filat, ci, ca si Ghimpu, ca nu si-a consolidat pozitiile in fata lui Filat prin a aduce PNL, MAE, PNR, alte formatiuni. Ceea ce trebuia sa faca el sau Ghimpu. Acum isi sig degetele in fata lui Filat, daca au orgoliu in loc de ratiune.

  28. Pt Eugeniu

    Pleaca politicienii pentru ca vad lucrurile dinauntrul PLDM, care sint oribile sub aspectul nedemocratiei si al imoralitatii. Asta va si duce la pierzanie PLDM< chiar daca azi vrea pirghii sa mai poata fura.

  29. dati va rog un exempul de televiziune(cu exceptia canalelor porno si music) echidistanta si neinfluentata de nimeni din lume.

  30. Iata si raspunsul Lui Urechean
    Preşedintele Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, apreciază ca „denigratoare şi înjositoare” condiţiile pe care i le-a înaintat PLDM-ul pentru a merge împreună în alegeri.

    „Filat ne-a propus fuzionare prin absorbţie. Ceea ce spune el despre şapte fotolii în Parlament este foaie verde. Dacă ar fi fost aşa, poate ne mai gândeam, dar ei ne-au propus doar trei locuri în primii 30 de pe lista electorală”, a declarat Urechean pentru jurnal.md, precizând că oferta PLDM a fost discutată în cadrul Consiliului Naţional al AMN şi acesta a luat decizia ca partidul să meargă separat în alegeri.

    Potrivit lui Urechean, discuţiile despre propunerea PLDM s-au purtat mai mult pe coridoare. „L-am căutat din ianuarie până în septembrie pe Filat ca să discutăm despre participarea în bloc la alegeri. El însă a decis ca de această chestiune să se ocupe un grup de lucru din care făcea parte Mihai Godea, de la ei, şi Vasile Balan şi Anatol Onceanu, de la noi”, a mai spus liderul AMN.

    Cât priveşte afirmaţia făcută de Filat că o parte din miniştrii AMN care s-au dovedit a fi eficienţi ar putea rămâne în noua structură a Guvernului, Urechean o apreciază drept speculaţie.

    „Eu ştiu foarte bine cum Filat a negociat cu unii miniştri AMN şi le-a promis că vor rămâne în Guvern dacă îi vor fi loiali. Dar ceea ce spune el acum este o momeală. El vrea să arate societăţii că iată el a fost gata să cedeze unele funcţii AMN-ului, dar PL şi PD – nu. Filat e bun, dar Ghimpu şi Lupu sunt răi”, a mai declarat Urechean.

    Liderul AMN este sigur că R. Moldova trebuie să se pregătească de noi anticipate, pentru că liderii celor trei partide nu au capacităţi de a negocia.

  31. probabil, adevarul e undeva la mijloc. Oricum; Urechean e toal depasit si nu-si da seama ca daca merge singur in alegeri o va pati ca rosca, adica nu va atinge nici 1%

  32. AMN a fost dezbracat nu doar de Filat. Si PL si PD au rupt cat au putu din AMN. Va dau un simplu exemplu. Primarul s. Lozova, care era de la AMN, in aceasta vara a intrat in PL. Curios e insa ca nr.alegaturilor PL la Lozova nu a crescut, ci a scazut.

  33. Pt VV

    Vedeti ca Filat e si mincinos, pe linga toate? Eu il cred mai curind pe Urecheanu, decit pe arogantull si falsul Filat.

  34. parca va pornise-si undeva???nu vreti sa va odihniti putin?poate faceti si un tratament?

  35. Pt dana

    Nu am inteles – daca m-am pornit undeva nu e cazul sa felicit oamenii inainte de plecare sau chiar de la orice distanta?
    Nu am timp de odihna, am foarte mult de lucru, noi ne pregatim de congres si de locale.
    Toti oamenii au nevoie de tratament, unii chiar la psihiatru sau la preot, sa-si mai recunoasca din pacate, ca domnia voastra, probabil.
    Astept o nepotica si chiar insist sa ii puna fiica mea, Beatriz, numele de Dana, Danutza. Nu-mi pingariti sentimentele, va rog, fata de acest nume frumos.

  36. Vieru: PLDM a folosit numele tatălui în scopuri politice. PLDM: Călin Vieru este o fire artistică
    Foto: UNIMEDIA

    ”PLDM a folosit numele tatălui meu, Grigore Vieru, pentru a obține mai multe mandate în Parlament. E neplăcut să conștientizezi asta. Dar asta e – aproape totul în viața aceasta se bazează pe trucuri și minciună. Locul 27 în lista PLDM nu hotărăște nimic – probabil așa a apreciat conducerea partidului contribuția mea în democratizarea societății.”

    Declarația aparține membrului Partidului Liberal-Democrat, Călin Vieru, citat de Moldavskie Vedomosti. Acesta a solicitat acum o lună să fie exclus din lista candidaților la funcția de deputat din partea PLDM. Vieru a menționat că motivul solicitării l-au constiuit disensiunile semnificative pe care le-a avut cu conducerea de vârf a partidului, în ceea ce ține de principii etice, profesionale, dar și în materie de mentalitate.

    În replică, șefa Serviciului de Presă al Partidului Liberal Democrat, Larisa Manole, neagă declarațiile lui Călin Vieru. ”E opinia lui, care are dreptul la viață. Dar el trișează atunci când spune că numele tatălui său, regretatul poet, a fost utilizat în scopuri politice de către PLDM, partidul nostru nu a avut această intenție”, spune Manole, menționând că nemulțumirea lui Vieru este condiționată de ”intenția acestuia de a fi mereu primul în business , dar dorințele trebuie urmate și de fapte concrete”.

    Aceasta a afirmat că ex-candidatul la funcția de deputat din partea libera-democraților nu a avut conflicte deschise cu conducerea PLDM, dar nici nu s-a manifestat ca un lider, ca să obțină o poziție mai avantajoasă pe lista electorală a formațiunii. ”Călin Vieru este o fire mai artistică, iar în partid trebuie disciplină, dacă vrei ca lucrurile să meargă bine”, a mai adăugat șefa serviciului de presă al PLDM.

    UNIMEDIA amintește că fiul regretatului om de cultură din Moldova, Grigore Vieru, a figurat pe poziția 7 pe lista electorală a PLDM pentru alegerile parlamentare din 2009. După ce, pentru anticipatele din 2010, Călin Vieru a coborât pe locul 27, acesta a solicitat excludera din lista formațiunii, fiind înlocuit cu ministrul de stat, Victor Bodiu. Chiar și așa, Vieru afirmă că nu intenționează să revină în afaceri, ci va rămâne în politică, ”fie și în afara Parlamentului”.

  37. Conflictul cu votarea multiplă de către şeful PLDM din Orhei a fost început nu de comunişti, ci de liberali

    Dosarul penal pe faptul votării multiple de către liderul PLDM de la Orhei, Petru Ştirbate, a fost pornit nu în urma sesizării comuniştilor, ci a liderului PL din raion, Sergiu Miron. Chiar în ziua alegerilor, la procuratură a fost depus demersul lui Miron, în care se arăta că Ştirbate a votat şi în s. Lucăşeuca, şi la Orhei. Astăzi, liberalul spune că nu şi-a dat seama ce a semnat şi că este gata să-şi retragă cererea. Procurorii însă susţin că dosarul oricum va continua.

    Petru Ştirbate afirmă că, la 28 noiembrie, a votat doar în s. Lucăşeuca, unde are viză de reşedinţă şi apreciază acuzaţiile ce i se aduc drept insinuări puse la cale de cineva (dar nu de PL!) pentru a compromite AIE. Ştirbate dă de înţeles că la mijloc ar sta o persoană, al cărei nume se abţine să-l divulge, care a folosit PL-ul în interesele „altui partid”. „Ancheta va confirma că nu-s vinovat. Dacă PLDM ar fi acumulat 4% la Orhei, nimeni nu avea să se deranjeze, dar cele 38% acumulate de noi i-au scos din sărite. Ştiu că anumite persoane au fost şi la alte secţii de votare, unde rugau să mă înregistreze precum că aş fi votat. Există un om din alte laboratoare decât cele liberale, care le-a dat indicaţii celor de la PL. Miron pur şi simplu a intrat în cursă”, spune Ştirbate.

    Larisa Herea, şefa Secţiei de votare nr. 6 din Orhei, unde se presupune că Ştirbate ar fi votat a doua oară, susţine că într-adevăr l-a văzut pe acesta la secţie, dar nu a observat dacă liderul PLDM a votat. „Ulterior, am fost atenţionată de un membru PL – nu-i ştiu numele, dar nu e Miron -, care ne-a spus că Ştirbate a votat şi la Lucăşeuca. Când am verificat în listele noastre, i-am găsit semnătura şi aici”. Liderul PLDM precizează că, în ziua scrutinului, a intrat prin toate secţiile de votare din Orhei şi consideră că cineva a profitat de aceasta, votând în locul său, pentru ca apoi să-l denigreze.

    Solicitat de noi, Sergiu Miron ne-a spus că în ziua alegerilor fusese informat că Ştirbate votează de mai multe ori, însă neagă că ar fi scris cererea la procuratură. El adaugă că, fără ştirea sa, avocatul Valeriu Covaş, şi el membru al PL, i-a adus demersul, i l-a pus în faţă şi l-a grăbit să-l semneze. „Eram atât de ocupat, încât nici nu m-am prea uitat ce scria acolo. Peste două zile, i-am spus lui Covaş să retragă cererea, dar el invoca motivul că deja e târziu. E în beneficiul AIE şi sunt dispus să o retrag şi astăzi”, afirmă Miron. Potrivit procurorului de Orhei, Valeriu Smochină, acest lucru nu mai are rost, deoarece, între timp, şi PCRM a depus o asemenea sesizare. Procurorul a menţionat că dosarul e pornit nu contra lui Ştirbate, ci pe faptul falsificării rezultatelor alegerilor, iar despre vina şefului PLDM se va afla doar după efectuarea expertizei grafologice a semnăturilor.

    Să fie Valeriu Covaş anonimul despre care pomeneau Ştirbate şi Herea? Nu ştim, dar ciudat e faptul că acesta a aderat la PL în chiar ziua alegerilor din 5 aprilie 2009… Covaş recunoaşte că e autorul sesizării contra lui Ştirbate şi e convins că liderul PLDM a votat în mod repetat. Cu toate acestea, avocatul dă vina pe Miron: „Am scris demersul la indicaţiile lui Miron, care s-a grăbit – nu trebuia să compromitem AIE. Apoi Miron a avut ideea năstruşnică de a retrage cererea, dar s-a răzgândit…”.

    Unii orheieni îl consideră pe Ştirbate „trădător”, după ce, în 2003, făcând parte din PSL, a votat pentru candidatul comunist la preşedinţia raionului, Evgheni Pisov. La rândul său, liberal-democratul infirmă că s-a aliat atunci cu PCRM, dar lămureşte că a optat pentru Pisov, fiindcă avea încredere în acesta.

  38. De-ar fi doar unul ca acesta,insa PLDM e plin de asa fel de tradatori.

  39. Calin VIERU tot face politica cu numele lui Grigore VIERU. Nimeni nu trebuie sa profite de el nici el niciun partid. El apartine eternitatii noastre.

  40. care este diferenta dintre Filat si voronin-enorma.dar care este diferenta dintre Laguta si pavlicenco-laguta poarta fusta mini si latra,iar pavlicenco numai latra

  41. Urechianu cu AMN a avut o propunere buna sa fuZioneze cu PLDM, PNL tot ar face bine sa fuzioneze cu PL iar acolo se va vedea cum se va invinge doctrina PNL. Asa facea si Napolean, incepea razboiul dar mersul luptei ii arata ce sa faca sa invinga. Daca vreti sa invingeti fuzionativa cu PL ori PLDM.

  42. pt dna Pavlicenco
    Desigur, Filat e cel mai fals, mincinos, arogant, ipocrit etc.

  43. Un editorial de Vitalie Ciobanu

    Dacă cineva mi-ar propune să descriu printr-o formulă lapidară starea de lucruri din Moldova acestui moment, aş formula astfel: „Marian Lupu discută „calm şi constructiv” cu liderul comuniștilor Vladimir Voronin, și asta între două runde de negocieri purtate cu partenerii din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană, iar cetăţeanul moldovean, jurnalistul Ernest Vardanean, este condamnat de separatiştii de la Tiraspol la 15 ani de închisoare, regim sever”. Punct.

    Deşi fac parte din registre existențiale diferite – într-o parte, cafele şi fumuri de ţigară… dubitative spre mocirlos, în alta, teroare şi perspectiva unei exterminări lente –, sunt de fapt niște imagini emblematice interdependente. Dacă n-am avea la Chişinău o clasă politică mediocră şi venală, capabilă să scoată la mezat destinul naţional contra unor privilegii personale, poate că n-am fi asistat la asemenea crime monstruoase la Tiraspol, comise în văzul lumii întregi, fără teamă de pedeapsă.

    Vestea condamnării jurnalistului Vardanean, după tipic stalinist, a pus într-o lumină şi mai degradantă interminabilele negocieri dintre partidele politice intrate în parlament. Vardanean este ostaticul unui regim ilegal, căruia nimeni nu i-a găsit ac de cojoc. Dar şi Moldova, în întreaga ei biografie post-1991, a rămas prizoniera unor grupuri de influenţă lipsite de onoare şi, în bună măsură, a rămas un „pion” prins în mrejele pe care le țes în regiune marile puteri.

    Chiar dacă jocurile de interese străine nu pot fi neglijate (vezi implicarea brutală a Rusiei după alegerile din Moldova), nu ne-ajută cu nimic să dăm vina pe alţii, atâta timp cât noi înșine nu suntem în stare să administrăm rezultatele unui scrutin care a configurat un peisaj politic complicat, contradictoriu, exact aşa cum se prezintă societatea moldoveană.

    Partidele se află din nou în impas. Cine-i de vină? Ne-am condus în toţi aceşti ani, după ce ne-am pricopsit cu o Constituţie improvizată, presărată cu non-sensuri şi capcane juridice, de o „filozofie a fiarelor”: ţara e privită ca o pradă ce trebuie împărţită cât mai avantajos, fără nici o preocupare pentru eficienţa actului de guvernare și pentru moştenirea pe care o laşi succesorilor.

    Se vorbește până la sațietate de valori şi principii, însă nimeni dintre actorii noştri politici, de când există Republica Moldova ca stat independent, nu s-a străduit să instituie nişte reguli simple și clare, care să spună cine și cât se cuvine să ia la crearea unei echipe de guvernare. Cu cât mai multă confuzie, cu atât mai mult loc de manevre impure.

    Acum aflăm că unele partide din fosta Alianță solicită imperativ o distribuire compensatorie a portofoliilor, spre a contracara o eventuală, ipotetică ticăloşie a partenerului de coaliţie. Rezultatul personal obținut în alegeri pare să nu mai conteze, pentru că dacă nu primeşte „jucăria” la care râvneşte, colegul supărat rupe înţelegerea şi întreaga construcţie se prăbuşeşte. E o discrepanţă uriaşă între ceea ce aşteaptă societatea, sau măcar o importantă parte a ei, şi stilistica politicianistă a aleşilor noştri pro-europeni, maeștri în arta șantajului.

    Am crezut că vestea condamnării jurnalistului Vardanean care, prin cruzimea ei, demonstrează cât de precară este siguranţa cetăţeanului într-o ţară ce nu-şi controlează propriul teritoriu, ar trebui să-i responsabilizeze pe politicieni, să-i facă mai puțin egoiști, mai preocupați de soarta Moldovei. Cine știe, poate o schimbare de atitudine vom consemna în zilele ce urmează. Negocierile continuă, Vardanean rămâne la închisoare.

  44. Am votat pt PL, intelegand bine ca avem nevoie de un partid national puternic. Constat insa că prestatia lui Ghimpu este din ce in ce mai lamentabila. PL risca sa se prabuseasca foarte rapid.

  45. In politica ca si in viata sunt doua modalitati de-a trai in acord fie cu o persoana, fie cu un grup, fie cu un partid, stat, uniuni de state… Primul acord este cel prin analogie, mai bune spus sunt multe lucruri ori fapte analogice cu acel (acei), cu care faci acordul. Al doilea acord este prin contrast adica contral in fapte si in lucruri concurentului. PNL, azi, nu are o pozitie ferma cu cine si ce acord vrea sa aiba. Este de dorit mai clar sa va exprimati pozitia in politica voastra. Acordul este o necesitate in politica, fara el poti fi sortit cu zero mandate vesnic. Daca folositi acordul prin contrast (critica dura) cu toate partidele atunci este o energie negativa si trebuie sa va biruiti singuri pe voi. Ceva nu-i in acord cu nivelul de gindire a maselor.

  46. Pardon la tema, care-i diferenta intre F. si V. ( nit- PUBLIKA). Concurentii trebuie sa fie egali in lupta. Nu poate invinge nimeni cind are mijloace mai slabe ca oponentul. PNL si din cauza aceasta pierde.

  47. Ghimpu e suparat pe Filat si se cearta in strada:
    `Iti voi demonstra ca nu valorezi niimic!` ii spune Gimpu lui filat, facand semn unui taximetrist si intrebandu-l:
    `Cat imi luati pana la aeroport?`
    `Pana acolo va costa 50 lei.
    `Si cu filat?`
    `Tot atat.`
    `Vezi? Nu valorezi nimic!:)) Raportează abuz.

  48. Adevarul este ca nu avem partide de guvernamint ci doar grupuri de interese care se bat pentru sfere si mijloace de influenta. Ma bucur ca macar avem o opozitie veritabila in persuana d-nei Pavlicenco si a PNL.

  49. Dai dracului de politicien aiurea pe careii avem de la un rahat la altu cam asa dac am traduce popular titlul articolului. Dar ma tem ca daca vine rahatul de Filat o sa-mi aduc aminte de Voronin ca de cele mai democrate zile din viata mea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *