Incalcarea dreptului de a fi „român”


Astazi, PNL a oferit o conferinta de presa in problema incalcarii, in continuare, in Republica Moldova, a dreptului de a te trece in acte de stare civila drept „roman”. Au participat Mihai Ciubotaru, devenit recent membru al PNL, care a cistigat dreptul de a te trece roman in actele oficiale la CEDO, si Gheorghe Vita, presedintele Uniunii romanilor din Basarabia, nordul Bucovinei si Tinutul Herta, care a facut cunoscute lucruri inedite despre actele existente in arhiva KGB-ului moldovenesc ce atesta nationalitatea de „roman” pentru basarabeni. La SIS-ul R.Moldova exista cite un certificat de nationalitate romana (postat in forma scanata aici) pentru fiecare roman din Basarabia. Insa la aceste acte nu are nimeni acces, decit „specialistii”, care le pot doar copia de miina, nu si xeroxa. Deocamdata, autoritatile R.Moldova nu modifica legislatia nici in baza Deciziei CEDO. Urmariti video si actele scanate si postate aici. Consideram ca presa noastra libera ar trebui sa detabuizeze subiectul si sa organizeze dezbateri pe acest subiect.

DECLARAŢIA PARTIDULUI NAŢIONAL LIBERAL PRIVIND DREPTUL ROMÂNILOR LA AUTOIDENTIFICARE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Partidul Naţional Liberal a declarat, în repetate rînduri, că optează ferm pentru dreptul românilor la autoidentificare. In Republica Moldova, cetăţenii de orice naţionalitate îşi pot trece etnia, identitatea naţională în actele de stare civilă, exceptîndu-i pe moldovenii de origine română.

PNL a sesizat autorităţile statului asupra necesităţii de a modifica legislaţia, fiind vorba de art.68 din Legea privind actele de stare civilă nr.100-XV din 26.04.2000, prin care nu se admite rectificarea naţionalităţii părinţilor în actele de naştere ale copiilor, pe baza actelor de identitate sau de stare civilă ale bunicilor şi ale altor ascendenţi, dacă în actele părinţilor nu se atestă informaţia privind naţionalitatea la care pretinde solicitantul.

Or, se cunoaşte că această prevedere este una de sorginte stalinistă, sovietică şi comunistă, pentru că în exact perioada sovietică s-a aplicat practica trecerii naţionalităţii “moldoveneşti” în certificatele de naştere ale bunicilor şi părinţilor, după care, imediat urmare a ocupăriiBasarabiei, ca teritoriu românesc, pe 28 iunie 1940, de către URSS, în actele de naştere ale românilor din acest teritoriu, la rubrica “naţionalitate” era trecută o linie, însemnînd lipsa acesteia. De acolo a început calvarul deznaţionalizării românilor, în perioada sovietică, practici continuate prin deportări şi prin alte metode de anihilare a spiritului şi a conştiinţei naţionale româneşti, prin tecerea în actele urmaşilor a naţionalităţii de “moldovean”.

Dacă sub regim comunist nu s-a reuşit această rectificare, ea putea fi făcută în anul care s-a scurs, 2010, PNL cerînd acest lucru. Cele trei ex-componente ale AIE nu aveau nici un motiv, оn afara de frica de presiunile nefaste şi oculte ruseşti, să nu modifice legislaţia. Însă Ministerul Justiţiei nu a înaintat un asemenea proiect de lege, deşi a negociat cu ministerul de resort de la Bucureşti unele aspecte, încercîndu-se şi obţinerea datelor Recensămîntului efectuat în România în anul 1930, cînd Basarabia era parte a Statului Român. Nici argumentul că nu toate componentele AIE nu ar fi fost de acord nu putea fi invocat, pentru că Partidul Democrat, de exemplu, a declarat public precum că optează pentru dreptul la autoidentificare etnică.

În acest fel, este condamnabilă trecerea sub tăcere a unei atare situaţii strigătoare la cer privind lipsirea românilor din Republica Moldova, ca parte a naţiunii române, majoritare în proporţie de 80 la sută, în cel de-al doilea stat românesc, de dreptul de a se trece “români” оn acte, mai ales că o mare parte au deja sau vor avea în curînd şi cetăţenia României.

PNL cere autorităţilor Republicii Moldova să ia în vedere acest fapt şi să îi treacă, în mod automat, pînă la modificarea legislaţiei, pe toţi locuitorii din R.Moldova, care au cetăţenie română, ca români în actele de stare civilă emise de R.Moldova.

PNL este idignat de faptul că nici în baza dosarului cîştigat la CEDO, “Mihai Ciubotaru vs Republica Moldova”, în privinţa dreptului la naţionalitatea de român în cel de-al doilea stat românesc, persoană devenită recent membru al PNL, autorităţile nu se grăbesc să modifice legislaţia.

PNL are şi alte cazuri asemănătoare celui al lui Mihai Ciubotaru şi va colecta de la cetăţeni sesizări asupra cazurilor similare. PNL va expedia toate aceste cazuri Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, Serviciul de Executare ale deciziilor CEDO, pentru a solicita acestei instanţe să ceară insistent Republicii Moldova modificarea de urgenţă a legislatiei respective.

Mihai Ciubotaru şi PNL au şi pregătit primele scrisori către Comitetul de Miniştri, prin care demonstrează efectele nemodificării legislaţiei pînă acum, tergiversarea intenţionată de către Minister a propunerii de adecvare a legislaţiei naţionale celei internaţionale.

Practic, prin comportamentul instituţiilor statului, se încalcă astăzi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi, dacă actuala guvernare vrea să fie una proeuropeană, această modificare poate fi un prim-document, adoptat de Guvern, pe care, suntem siguri, Parlamentul îl va materializa prin modificarea legislaţiei.

Partidul Naţional Liberal

Chişinău, 8 decembrie 2010

Loading Facebook Comments ...

58 Comments

Add a Comment
 1. DA ESTE CORECT !

 2. Bravo! Traiasca PNL! Traiasca Tara Romaneasca!

 3. Doamna, eu sunt din Romania si va felicit pentru astfel de demers. Totusi, chiar daca multi din romanii din dreapta Prutului si o parte din cei din stanga Prutului isi doresc unirea celor doua maluri, deocamdata nu este fezabila aceasta idee. La ultimile alegeri parlamentare din Moldova aproximativ 43% in electorat a votat partide pro-romanesti (MAE, PNL, AMN, PL, PLDM) si nici nu poate baga mana in foc cineva ca toti acesti alegatori isi doresc unirea. Pe de alta parte mai sunt cei 57% – minoritati rusofone si moldoveni care nu se considera romani – ce probabil nu si-ar dori unirea. In aceste conditii unirea pare un deziderat greu de indeplinit. Pentru moment, cred ca ar fi de preferat sa continuati sprijinirea cetatenilor moldoveni care se considera romani si sa evitati radicalizarea celorlalti. Pentru acest ultim demers este necesar sa aveti un mesaj mai larg, incercand sa desfiintati stereotipurile negative (dintre cele neadevarate) despre romani si Romania intr-un limbaj politic care ar putea fi receptat si de cei care nu se considera romani, fara a-i face sa creada ca incercati sa-i romanizati fortat, astfel incat sa-l lipsiti pe Voronin de multe din argumente.

  Romania nu cred ca este gata sa incorporeze o populatie numeroasa care nu si-a definit inca identitatea, dar sper ca pana sa putem vorbi de o eventuala unire sa dezvoltam relatii moldo-romane atat de stranse incat sa faca irelevanta granita pe Prut.

  Intre timp, reeditarea AIE cred ca este cea mai buna solutie pentru Moldova, daca cetatenii moldoveni doresc intarirea relatiilor cu UE si Romania.

  Multa sanatate

 4. Asemenea chestii facute de PNL imi plac!

 5. Daca Romania ne da cetatenia romana cu drept de vot, de ce noi, Moldova, nu le dam moldovenilor (romanilor) din Romania, cetatenia moldoveneasca cu dreptul la vot? Moldovenii de pe ambele maluri ale Prutului trebuie sa-si decida singuri viitorul. Cind s-a separat Romania n-a fost efectuat niciun referendum.

 6. intersant, de unde toavarasa pavliucenco atzi luat cifra de 80% de romani ddin totalul populatziei R.Moldova?!nu vau demonstrat alegerile ca romani ca voi sint mai putzin de 1%, iar ca ghimpu10% ce in total , cred ca atzi avut o nota joasa la matematica, ceea ce reesa ca is 11% de romani ce locuiesc in R.Moldova.nu vorbitzi ca comunstii, vesi sovetskii narod i sovetskie jensini.

 7. miscarea de unire totusi la noi i ntara pentru a acumula noi urmasi (folowers) are nevioe de un lider -barbat !! asa e educat omul ca nu e deprins sa urmeze o femee! asat fara sa adresez personal ceva D-nei Pavlicenco!
  cred ca PNL are nevoe de un co-conducator masculin ! istoria romanilor nu are personaje renumite de genul feminin care ar conduce tarisoarele romane ! ca de exmplu Jana D-Ark, atit in perioada medievala cit si cea de mai aproape ! poporul nu are exemple pe care sa le urmeze ! cred ca un lider masculin ar invia acest partid

 8. accept orice critica cu exceptia moderarii mesajului :))
  bafta in continuare ! ce sa spun, am sustinut la alegeri acest partidut curajos si nu sunt dezamagit de acest lucru ! stiu ca jumate din votul meu a plecta la social-democrati si comunisti insa cea lalta jumatate de vot sa lipit la liberali asa ca miza a fost si ea 50% !!

 9. Adevarat scrii Liviu, dar nu la adresa care trebuie. Nu vei fi inteles. Doamna nici nu a inteles cat de fericiti au fost comunistii de discursurile ei in campania elctorala… iar acum tot altii sunt vinivati ca stam pe muchie de cutit.

 10. In acest caz sustin pe deplin pozitia PNL. Orice persoana are dreptul la autoidentificare etnica si nici o autoritate a statului nu-i poate ingradi acest drept. Cu atat mai mult, facand trimitere la documente din perioada sovietica, cand basarabenii nu au avut posibilitatea sa-si exprime liber identitatea etnica.

 11. Salut! Ai probleme legate de redobandirea cetateniei romane? Cazier judiciar? Transcriere acte? ridicare buletin sau pasaport??
  Contacteaza-ma acum!
  +373 79210890
  +373 22 860 445
  +40 740 539 507

 12. ceal mai amuzant ca rusii si alte nationalitati pe teriotriul moldovei au tot dreptul sasi schimbe nationalitatea in actele lor.

 13. PT Liviu

  Domnul meu,
  Programul PNL este foarte clar si fara echivoc in problema Unirii cu Romania!! E mai comod sa nu-l citesti, dar sa emiti pareri !! Unirea nu se poate face … maine!! Asta s-a putut face in 199o-1991 si inca foarte simplu: prin exprimarea vointei celor 2 parlamente, pentru care existau chiar conditii de constiinta comuna pe ambele maluri ale Prutului. Informeaza-te si vei putea cu usurinta sa constati!! Si poate intrebi si pe nen`tu Iliescu de ce nu a vrut si a preferat sa semneze cu Gorbaciov Tratatul de „prietenie „etc.etc.
  Unirea , chiar daca nu e posibila maine-poimaine, ea trebuie pregatita in inimi si constiinte fara niciun rabat , fara nicio frica ,zi de zi si ceas de ceas!! Daca vrei si socoti ca nu ai inteles, tot de aici din Romania de unde propovaduiesti si tu (ce anume nu inteleg!) mai repet odata, ca sa fim bine intelesi amandoi!!
  In concluzie. Lasa sfaturile defetiste, ramai om cu judecata , cu un pic de dragoste de tara care te hraneste si un pic de respect pentru tragediile postbelice ale Romaniei. Nu ai nevoie de mai mult decat de atat .Nu fii politic la moda !! Fa moda la orice altceva, dar la capitolul asta,NU!! Sau ti-e rusine cumva ca esti roman? Ai motive? Ai avut tata comunist? bunicul? esti chiar tu? Parca nu-mi vine a crede… In privinta unor astfel de demersuri politice pe care la face PNL din R.Moldova pentru Unire, nu da sfaturi si indemnuri !! Stiu ei ce sa faca si fara ajutorul tau …dezinteresat!!
  Te salut romaneste din BANAT!!

 14. mie imi place ideea, deoarece sint roman din Moldova, care de curind sia redobandit cetatenia romana si sint mandru de asta. dar ar fi interesant de facut un studiu mai larg la noi si de intrebat majoritatea polulatiei, cum se simt ei? atunci am avea un tablou ceva mai real despre posibila unire, despre adevarul istoric si despre romanii din Basarabia. bafta in continuare!

 15. Pentru Titirez,

  Am observat ca suspiciunea domina comentariile cu caracter politic de pe site-urile moldovenesti. Nimic din ce am spus in comentariul precedent nu ar lasa sa se inteleaga ca as fi comunist, defetist sau lipsit de dragoste de tara. Am spus doar ca doresc relatii cat mai stranse intre romanii de pe ambele maluri ale Prutului. Doamna Pavlicenco vorbea de 80% romani in Republica Moldova. Am inteles ce vrea sa spuna, dar formularea nu este precisa pentru ca o parte destul de consistenta dintre moldovenii vorbitori de limba romana nici nu se considera romani, iar motivele le cunoastem cu totii: ocupatia tarista si ocupatia sovietica, ultima avand impactul cel mai puternic. Ideea mea este ca Moldova tebuie sa-si lamureasca intai identitatea daca vrea sa discutam Unirea, iar daca va dori m-as bucura sa desfiintam granita pe Prut. Deocamdata basarabenii sunt dezbinati, iar Rusia profita cat poate de situatie.

  In ceea ce-l priveste pe Iliescu, e de asteptat comportamentul lui in anii 90` avand in vedere faptul ca a fost format la Moscova in tinerete. Recomand tuturor sa caute pe Google si sa citeasca „biografia secreta a lui Ion Iliescu” si veti intelege.

  Puterea de convingere a PNL se vede in rezultatul alegerilor, dar le urez mai mult succes si inspiratie in viitor.

  Salutari din Iasi

 16. blackt, crezi ca o femeie nu poate realiza nimic?
  Stii cine a infaptuit Marea Unire? Regina Maria, sotia Regelui Ferdinand, care l-a determinat pe ferdinand, o fire slaba, sa treaca de partea Aliatilor si nu de partea Germaniei, tara lui, Si tot datorita ei Bratianu a reusit sa incheie negocierile de la Paris si sa obtina recunoasterea din partea aliatilor a granitelor Romaniei Mari.

 17. Banatene Titirez, aculta de fratele Liviu care stie mai bine decat romanii din provinciile de vet situatia basarabenilor`.

 18. ARADENE VASILE GOLDIS

  Tu chiar ca ma faci sa rad!! Te inseli cu totul, dar absolut cu totul!! In fine… Nu are absolut niciun rost sa intram in deltalii. Hai, noroc!!

 19. slot spune:

  8 December 2010, la 18:06
  ceal mai amuzant ca rusii si alte nationalitati pe teriotriul moldovei au tot dreptul sasi schimbe nationalitatea in actele lor.” – nu e adevarat . nu te poti declara rus daca nici un parinte nu e de etnia(„nationalitatea”) aceasta . chiar de va fi oferit acest drept lucrurile nu se vor schimba , iar romanofobia va continua sa persiste in dovleceii moldovenilor rusificati . cei aproape 200 ani de colonializm rusesc , n-au trecut far de urmari 🙁

 20. In Europa nationalitatea o au toti locuitorii tarii, indeferent de etnie (daca respecta niste cerinte), de ce etnie este unul ori altul, se poate afla numai unde s-a nascut persoana.

 21. Pentru LIVIU

  Te citez cu… majuscule(!)
  „IDEEA MEA ESTE CA MOLDOVA TREBUIE SA-SI LAMUREASCA INTAI IDENITATEA DACA VREA SA DISCUTAM UNIREA,IAR DACA VA DORI M-AS BUCURA SA DESFINTAM GRANITA PE PRUT”
  Este exact ceea ce sustin si eu:lamurirea problemei identitare!! Fireste, daca se poate. Tot ce scriu aici este corolarul acestei idei pivot.( o fac dupa anumite criterii autostabilite in functie de nivel de intelegere, informatie, situatie psiho-cognoscibila s.amd.) Fara clarificarile necesare ale acestei idei ,basarabenii de azi se vor invarti intr-un cerc vicios epuizant si ,in cele din urma, total distructiv. Nu-i ia nimeni in serios fara decantarea definitiva(majoritara?) a acestei idei. Nici Rusia, nici UE , nici chiar noi.(regret ca trebuie sa o spun)Mai mult, chiar in elita lor intelectuala confuzia termenilor, conceptual vorbind si cu tot restul cortegiului deactic si factologic se manifesta din plin.
  Iata un exemplu(cel mai recent): a aparut un Apel al oamenilor de creatie de la ei care cheama socitatea civila sa se implice in infaptuirea noii aliante de guvernare in situatia post electorala rezulata. Cica l-a fi semnat cateva zeci de persoane ,intre care Arcadie Suceveanu, proaspatul presedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova. L-am cauta pe nu stiu cate situri sa-l vad cu ochii mei!! Nu-i nicaieri!! Chiar in momentul cand redactez aceste randuri am inchis situl „Basarabia Literara” . Nu e nici acolo !! Ar fi o actiune buna, utila,necesara in momentul dat si nu numai. Dar asa? Asta e o problema sa o tratezi la acest mod? Opinez ca NU! Ma rog , sa fie o lista. Dar nu e publica ? E samizdat(?)nu e o lista deschisa tuturor doritorilor mai mult sau mai putin elitisti? (presupunand ca elita poate fi gasita si la Balti , Orhei, Cahul etc. nu numai la Chisinau) Doar oameni ca dansii nu sunt nici sectaristi, nici …”lucratori sub acoperire”! Cine poate crede ca ar fi o utila procedura civica acest fel de a privi lucrurile?
  Problema identitara , imi face impresia, nu numai ca e escamotata din frica ,ci si din alte considerente care nu indraznesc sau nu vor sa iasa la suprafata. Nu consider ca ar fi benefic!!
  Altceva. Iata, la ei exista minoritatea gagauza care a ajuns sa se defineasca autonom. Admitand ca in Basarabia se vehiculeaza intens si cvasigeneral ideea de „moldovenism” altceva decat „romanism”, de ce acesta din urma, chiar 10-12 % fiind, nu are dreptul unanim recunoscut (sic!)de existenta autonoma in termeni politici vorbind? Daca ascund o idee de federalism inexprimat si difuz,de ce sa nu fie si aceasta”minoritate” constitutional recunoscuta cu tot ce deriva de aici in concordanta cu „preceptele” europene in materie? Vorbesc ipotetic , desi nu exista nimic ce ar putea justifica o astfel de abordare nici macar ipotetic!!
  Coroborand : „ideile” mele se circumscriu unui astfel de demers , fie si retoric acceptat. De ceea sustin ca PNL din Basarabia are meritul (testat,ca sa zic asa , de mine) in privinta articularii unui program mai adecvat momentulu prin care trec ACUM basarabenii.. conationalii nostri . Eu consider ca e si de datoria noastra(sau cel putin a multora)sa-l sustinem. Cu idei, cu pareri, cu opinii , cu… interventii internautice.
  In rest, domnule Liviu, e OK!! E bine sa mai schimbam si intre noi idei. Ale dumitale sunt de interes , oricum.

 22. Dna Pavlicenco, eu am vrut sa fie scris in certificatul de nastere al fetitei mele nationalitatea romana, dar desigur nu am reusit…
  Eu, impreuna cu toata familia am vrea sa fim romani in acte. Suntem 10 (inclusiv copiii). Ce ne sfatuiti sa facem? Multumesc mult.

 23. Doamna Pavlicenco!!
  Inca odata am pentru ce sa va felicit la modul deosebit!! Este chiar o chestiune esentiala aspectul care l-ati sezisat!! Iata, in contextul luptelor politice din Basarabia ati reusit sa punctati un element definitoriu al Programului PNL!! Niciunul din partidele care se revendica a fi si… romanesti nu-l are!! Cu asta trebuie perseverat si ajuns pana la Curtea Constitutionala!! Si de ce nu? Pana la CEDO!!!!! Inclin sa cred ca insasi problema cetateniei romane primeste noi aspecte cu ceea ce revelati aici!!
  In fine, vreau sa observ si aportul consistent al juristilor din PNL la formularea excelenta a problemei!!
  Toata stima!!

 24. Pt kate

  Trimiteti-ne o plingere sa incercam sa o transmitem la CEDO, noi le colectam pe toate. Ne aflam pe Calea Iesilor nr.6, etaj 4. Insa, in baza Conventiei Europene a Drepturilor Omului, daca chemati in judecata, puteti cistiga. E regretabil si revoltator ca dreptul de a fi romani in cel de-al doilea stat romanesc trebuie obtinut prin judecata, asa cum am obtinut dreptul prin judecata de a vorbi de Unirea cu Romania.

 25. Stiti ce nu inteleg eu, doamna? Spuneti ca sunteti romanca dar scrieti atat de prost romaneste si folositit atat de multe cuvinte din limba rusa, incat eu, care sunt roman din Focsani, de multe ori nu inteleg ce spuneti. Ce ziceti? E greu sa vorbiti corect limba pe care sustineti ca v-ar fi materna?

 26. Pt dna Pavlicenco
  Cum va uitati la propunerea lui Sturza ca Filat sa cedeze MAEIE PD-ului, ca ministru sa devina Igor Corman? Dupa mine, Leanca a fost cel mai bun ministru in guvernul AIE. Ar fi pacat, caci Corman e sub Leanca, cel putin deocamdata! Lupu insa va insista, pretinzand ca ca politica externa intra in prerogativa presedintelui! In acest caz, Filat va pierde mult, dar ma tem ca si tara, mai ales stiind si pietenia lui Lupu cu Moscova.

 27. Eu as utiliza mai bine termenul Reunirea cu Romania, decit Unurea. Noi avem cea mai mare experienta din Europa, cum se Reuneste neamul.

 28. Devine tot mai clar ca se va reface AIE. E interesant insa de vazut cat de mult va fi strans Filat la perete si cate ministere vor ramane pana la urma la PLDM. Ar fi bine cred ca Osipov si Cosarciuc sa ramana in guvern, dar foarte probabil ca nu se va intampla acest lucru. Poate doar daca se vor intelege ca AMN va fuziona cu PLDM

 29. Corect spune europa , merge vorba de reunire si acest termen poate intr-adevar schimba si pozitia multor cetateni nelamuriti din RM. Trebue de actionat inainte si e corecta pozitia PNL si a D-i Pavlicenco .Doamne ajuta.

 30. Vitalia,
  In Romania exista UDMR (Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania), care NU este partid, ci o formatiune care si-a propus sa apere interesele populatie maghiare.
  In felul acesta, datorita voturilor maghiarilor a reusit sa intre in toate parlamentele si sa faca parte din toate guvernarile Romaniei din ’89 incoace.
  Oficial, in Basarabia ar fi 2.1% populatie romaneasca.
  Adevarul, altul decat cel rezultat din recensamant, il stim cu totii.
  Densitatea de partide autointitulate liberale devine ridicola intr-un spatiu in care orice, numai doctrina liberala nu poate fi promovata. Cu alte cuvinte, „liberalii” se calca pe bataturi avand ca tinta aceeasi masa electorala. De aici si atacurile sub centura care au loc nu impotriva altor adversari ideologici, ci impotriva celorlati asa zisi „tovarasi ideologici”.
  Acest lucru contribuie la segmentarea miscarilor de orientare natural pro-romaneasca sau pro-vestica si se lasa camp larg de manevra pentru fortele antiromanesti.

  V-as sugera sa parasiti „liberalismul” si sa fondati un UDRM (Uniunea Democrata a Romanilor din Moldova) care sa-si propuna deschis apararea intereslor populatiei romanesti din teritoriul de peste Prut.
  O asemenea formatie nu poate fi interzisa, existand deja exemplu UDMR-ului care este acceptat de UE, UDRMi ar putea sa devina, in timp, reprezentant al romanilor cu sanse reale de a intra in Parlament si de a participa la guvernare.
  Avand alta tinta electorala, majoritatea reala romaneasca (minoritate oficiala), interesele nu se vor mai intersecta cu ale celorlati concurenti politici care refuza cu obstinatie sa mearga pe „cartea romaneasca”. De aici pot aparea reale posibilitati de colaborare cu acele forte politice care se opun intoarcerii spre Est.
  In fond, platforma PNL-ului de la Chisinau este una pro-romaneasca.

  Mircea Popescu

 31. Exact, sa luam exemplul ungurilor,
  caci uneori sunt mai destepti si mai perspicace.
  Doar Re-Unirea ne va salva sufletele de mocirla ruso-lupista !
  Bravo Vitalia !

 32. Pt Marius

  Care cuvinte in limba rusa nu le intelegeti? Va raspund la intrebari dupa ce imi aduceti exemple concrete.

 33. Pt VV

  Nu cred ca Sturza a facut o propunere de ministru. In general, Sturza ieri a fost mai mult de partea PD, decit a PLDM. Leanca e bun, dar e cosmopolit, nu-l doare in cot de romanism. Asta nu inseamna ca ar fi Corman mai bun. De Corman ma tem ca s-ar orienta mai mult spre Est. In aces fel fiecare dintre ei depinde de sefu’ si nu reflecta aspiratiile proromanesti si proeuropene prin prisma celor proromanesti. Pt noi ca e Filat, ca e Lupu, e tot acolo, important e sa plece mai departe de Putere comunistii. E raul cel mai mic azi Lupu.

 34. Pt Europa

  Cred ca cel mai curind ar trebui utilizat termenul de Reintregire cu Tara. Insa noi am folosit special Unirea ca sa le aratam la mancurti ca nu ne temem de rezistenta lor prosteasca si lasa.

 35. Astazi societatea romaneasca nu se aseamana cu cea din epoca lui Alecsandri sau Cogalniceanu. In Romania actuala este nevoie de o noua dinastie Hohentolern pentru a face ordine in tara.Partidele scandaloase, inclusiv acel PNL al lor,duc tara de ripa. Se pierde Romania! Numai noi nu eram pe acolo !
  Ne vom uni atunci cind vor merita si ei ,si noi! Astazi nu meritam si terbuie sa ne cautam de treaba! Trebuie sa scoatem tara si poporul din mizerie. Daca PNL-ul poate cu ceva contribui- s-o faca! Poporul Va va fi recunoscator. Esiti din vesnicele scandaluri mahalagiste ca nu va sede bine! Ne facem de rusine in fata lumii intregi!

 36. pt. Marius:
  Dupa 200(!) de ani de deznationalizare d-stra asteptati ca acesti oameni sa vorbeasca o romana ca a celor din dreapta prutului?? Da insusi faptul ca in basarabia cat de cat se mai vorbeste romaneste este extraordinar!
  In privinta folosirii expresiilor rusesti: sunt utilizate intr-un anumit context, exact la locul lor.
  D-stra probabil aveti o idee foarte vaga despre situatia din Basarabia.

 37. Tira.
  In Romania comunismul a avut efecte care se manifesta din plin astazi . Printre altele promovarea pana la absurd numai a intereselor anumitor cercuri venite din comunism si a nonvalorilor.
  Problema nationala si unirea sunt altceva . Este vorba de identitatea ta .

 38. Pt. basarabean. Sunt prea constient de identitatea mea: sunt roman si vorbesc limba romana. DAR NU VAD CUM SE POATE PRODUCE ACTUL UNIRII AZI !? Mai departe vezi textul ce l-am scris…

 39. Celebrul concept “cemodan, vokzal, Rossia” a functionat ca politica de stat in republicile baltice, fara ca pentru asta cineva din occident sa acuze respectivele tari ca ar practica discriminarea. Acolo toti cei care fusesera cetateni ai Lituaniei, Letoniei sau Estoniei inainte de 1940, indiferent de etnie au fost declarati cetateni de drept ai statelor respective. Ceilalti au avut de ales intre a depune cerere pentru acordarea cetateniei si sa astepte 5 ani cu statutul de emigrant sau… cemodan, vokzal, Rossia. In schimb, in RM, cei 200 000 de rusi, sprijiniti de circa 400 000 de romani mancurti si circa 300 000 de alogeni de diverse etnii, isi fac pur si simplu de cap. In care tara din Europa credeti ca lucrul acesta ar mai fi posibil. In plus, constat cu amaraciune ca valoarea clasei politice din RM este sub orice critca. Gestul lui Lupu, indiferent daca alianta cu comunistii se finalizeaza sau nu, este unul incalificabil iar ramanerea lui Lupu in viata politica a RM, indiferent de situatie, creaza probleme insurmontabile pentru statul roman, pentru ca alierea, fie ea si temporara, cu Voronin, care a facut si mai face deservicii enorme Romaniei, genereaza suspiciuni si resentimente greu de reprimat pentru oricare partid politic din Romania. Sunt lucruri peste care, indiferent de convingerile politice, romanii nu pot trece. Probabil ca pe Lupu, un personaj complet amoral, un arivist fara scrupule, il doare in cot de Romania. Numai ca, foarte repede, o sa trebuiasca sa constate, cu surprindere, ca fara votul Romaniei nimic nu se misca in NATO si mai ales in UE ( unde fiecare stat are drept de veto ), atunci cand este vorba despre RM, mai ales cand este vorba despre o RM avand ca presedinte un personaj ca Lupu. Deci raul cel mare, ireversibil si iremediabil, in ceea ce ii priveste pe romani, s-a facut deja.

 40. Pentru Vitalia Pavlicenco,
  Totusi, stimata doamna, nu va deranjeaza ca un partid cu fundul in doua luntre, cand pe stanga cand pe dreapta, cu doar 15 deputati, pretinde postul de presedinte al Republicii, postul de spicher al Parlamentului si postul de prim ministru? Nu credeti ca asta este, totusi, un santaj murdar din partea unor mafioti?

 41. pt dna Pavlicenco
  Si daca Lupu ii readuce totusi pe bolsevici la puterE va fi tot raul mai mic? Cata pornire razboinica impotriva lui Filat!

 42. Dna Pavlicenco, care este parca proeuropeana suta la suta, pretinde ca raul cel mic e rusofilul LUpu, iar raul cel mare e Filat, cel pe care mizeaza intreaga EUropa, inclusiv Romania, dar si SUA? Cum sa intelegem acest lucru? Sa nu ne spuneti insa ca filat e hitleras, iar lupu e democrat!

 43. Posibil raspuns pentru „VV”

  In primul meu comment spuneam ca electoratul pro-romanesc pare sa fie de 43%. Doamna Pavlicenco stie ca daca vrea ca PNL sa aiba un scor electoral mai bun (eventual sa intre in parlament) va trebui sa rupa din electoratul celorlalte partide pro-romanesti pentru ca va avea foarte slabe sanse sa ia din electoratul PCRM sau PDM, iar asta se poate realiza prin atacuri asupra principalelor partide pro-romanesti: PL si PLDM. Din MAE si AMN nu prea are ce sa mai rupa. Tintele sunt alegatorii dezamagiti de Ghimpu si Filat. Daca PLDM si PL intra in opozitie de data asta (Doamne fereste!) probabil PNL va inteti atacurile, vazand acele 2 partide slabite, asteptand urmatoarele anticipate pentru un scor mai bun sau va incerca o alianta mai apropiata cu PL, in timp ce va critica numai PLDM. Nu imi dau cu parerea mai departe despre cat de fondate sunt aceste atacuri. Personal, cred ca PNL ar fi privit ca un partid mult mai serios si de incredere daca va continua masuri prin care sa apere drepturile celor care se considera romani in Republica Moldova sau daca ar adopta tactica PCRM de a trimite oameni din casa in casa pentru a convinge oamenii in perioada electorala. Guvernul Filat in general mi s-a parut un succes pe care Moldova il va regreta mult daca Lupu alege sa mearga cu Voronin. Daca totusi se va intampla asta va fi loc pentru multe oportunitati la urmatoarele alegeri anticipate pentru ca in mod sigur PDM si PDLM se vor contracta.

 44. Continuare:

  Risc sa ma hazardez cam mult cu presupunerile, dar daca stau sa ma gandesc pare sa fie mai convenabil pentru PNL sa formeze alianta PDM cu PCRM si sa astepte un an pana la urmatoarele anticipate, cand va putea beneficia de oportunitatea de care vorbeam. In schimb, daca se va reedita AIE si tot vor urma anticipate e probabil ca PL si PDLM isi vor mentine sprijinul electoral iar PNL risca sa se trezeasca din nou partid extraparlamentar. Oare ma insel?

 45. Pt liviu

  S-ar putea sa nu gresiti, insa de noi aici nu depinde nimic. Dupa care depinde sa folosim oportunitatile…

 46. Pt VV

  Il puteti dori pe Filat cit vreti – dar e real oare?

  In general, PNL nu are nevoie de sef de stat. Dar asta e, deocamdata. Ca lumea sa il simpatizeze mai mult pe Filat decit dumneata si cu mine in acest an, Filat nu trebuia sa fie arogant, sa puna piedici partenerilor si sa faca o campanie electorala neonesta. Daca miine Lupu devine sef de stat si o ia razna, voi fi prima care il voi arde. Dar stiati vorba „Prostului nu ii e destul, daca nu e si fudul…”

 47. pt dna Pavlicenco
  Eu am votat PL, desi prestatia lui Ghimpu e departe de a fi buna!

 48. Pt VP Nu trebuie nici pe o clipa sa uitati ca Presedintele Frantiei este de origine ungur. Deci, acum, nu va puteti baza pe sustinerea Frantei in privinta Reintregirei. Multi francezi de rind, totusi sunt pentru Reintregirea noastra. Doctrina PNL in aceasta problema a blocat accesul vostru in Parlamentul RM. Poate este prea matur, pentru multe categorii de oameni din Basarabia, politica voastra? Cea mai principala problema, azi in politica RM, cred ca este Unificarea Dreptei. Va rog sa-mi scriti real cum poate fi facuta Unificarea Dreptei intr-un partid de forta. De exemplu PPEM, Partidul Popular European din Moldova. Stiu ca veti gasi o mie de motive de ce nu se poate. Pe mine ma intereseaza fuzionarea, inventata de PNL. Astept un raspuns, I varianta de fuzionare sub drapelul PNL, nu s-a realizat si nu se va realiza azi, nu-i reala. In viitor… ?

 49. Pt VV

  Si veti mai calca pe grebla odata. Daca veti vota PNL, oricind veti avea direct cu cine sa vorbiti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *