Incalcarea dreptului de a fi „român”


Astazi, PNL a oferit o conferinta de presa in problema incalcarii, in continuare, in Republica Moldova, a dreptului de a te trece in acte de stare civila drept „roman”. Au participat Mihai Ciubotaru, devenit recent membru al PNL, care a cistigat dreptul de a te trece roman in actele oficiale la CEDO, si Gheorghe Vita, presedintele Uniunii romanilor din Basarabia, nordul Bucovinei si Tinutul Herta, care a facut cunoscute lucruri inedite despre actele existente in arhiva KGB-ului moldovenesc ce atesta nationalitatea de „roman” pentru basarabeni. La SIS-ul R.Moldova exista cite un certificat de nationalitate romana (postat in forma scanata aici) pentru fiecare roman din Basarabia. Insa la aceste acte nu are nimeni acces, decit „specialistii”, care le pot doar copia de miina, nu si xeroxa. Deocamdata, autoritatile R.Moldova nu modifica legislatia nici in baza Deciziei CEDO. Urmariti video si actele scanate si postate aici. Consideram ca presa noastra libera ar trebui sa detabuizeze subiectul si sa organizeze dezbateri pe acest subiect.

DECLARAŢIA PARTIDULUI NAŢIONAL LIBERAL PRIVIND DREPTUL ROMÂNILOR LA AUTOIDENTIFICARE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Partidul Naţional Liberal a declarat, în repetate rînduri, că optează ferm pentru dreptul românilor la autoidentificare. In Republica Moldova, cetăţenii de orice naţionalitate îşi pot trece etnia, identitatea naţională în actele de stare civilă, exceptîndu-i pe moldovenii de origine română.

PNL a sesizat autorităţile statului asupra necesităţii de a modifica legislaţia, fiind vorba de art.68 din Legea privind actele de stare civilă nr.100-XV din 26.04.2000, prin care nu se admite rectificarea naţionalităţii părinţilor în actele de naştere ale copiilor, pe baza actelor de identitate sau de stare civilă ale bunicilor şi ale altor ascendenţi, dacă în actele părinţilor nu se atestă informaţia privind naţionalitatea la care pretinde solicitantul.

Or, se cunoaşte că această prevedere este una de sorginte stalinistă, sovietică şi comunistă, pentru că în exact perioada sovietică s-a aplicat practica trecerii naţionalităţii “moldoveneşti” în certificatele de naştere ale bunicilor şi părinţilor, după care, imediat urmare a ocupăriiBasarabiei, ca teritoriu românesc, pe 28 iunie 1940, de către URSS, în actele de naştere ale românilor din acest teritoriu, la rubrica “naţionalitate” era trecută o linie, însemnînd lipsa acesteia. De acolo a început calvarul deznaţionalizării românilor, în perioada sovietică, practici continuate prin deportări şi prin alte metode de anihilare a spiritului şi a conştiinţei naţionale româneşti, prin tecerea în actele urmaşilor a naţionalităţii de “moldovean”.

Dacă sub regim comunist nu s-a reuşit această rectificare, ea putea fi făcută în anul care s-a scurs, 2010, PNL cerînd acest lucru. Cele trei ex-componente ale AIE nu aveau nici un motiv, оn afara de frica de presiunile nefaste şi oculte ruseşti, să nu modifice legislaţia. Însă Ministerul Justiţiei nu a înaintat un asemenea proiect de lege, deşi a negociat cu ministerul de resort de la Bucureşti unele aspecte, încercîndu-se şi obţinerea datelor Recensămîntului efectuat în România în anul 1930, cînd Basarabia era parte a Statului Român. Nici argumentul că nu toate componentele AIE nu ar fi fost de acord nu putea fi invocat, pentru că Partidul Democrat, de exemplu, a declarat public precum că optează pentru dreptul la autoidentificare etnică.

În acest fel, este condamnabilă trecerea sub tăcere a unei atare situaţii strigătoare la cer privind lipsirea românilor din Republica Moldova, ca parte a naţiunii române, majoritare în proporţie de 80 la sută, în cel de-al doilea stat românesc, de dreptul de a se trece “români” оn acte, mai ales că o mare parte au deja sau vor avea în curînd şi cetăţenia României.

PNL cere autorităţilor Republicii Moldova să ia în vedere acest fapt şi să îi treacă, în mod automat, pînă la modificarea legislaţiei, pe toţi locuitorii din R.Moldova, care au cetăţenie română, ca români în actele de stare civilă emise de R.Moldova.

PNL este idignat de faptul că nici în baza dosarului cîştigat la CEDO, “Mihai Ciubotaru vs Republica Moldova”, în privinţa dreptului la naţionalitatea de român în cel de-al doilea stat românesc, persoană devenită recent membru al PNL, autorităţile nu se grăbesc să modifice legislaţia.

PNL are şi alte cazuri asemănătoare celui al lui Mihai Ciubotaru şi va colecta de la cetăţeni sesizări asupra cazurilor similare. PNL va expedia toate aceste cazuri Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, Serviciul de Executare ale deciziilor CEDO, pentru a solicita acestei instanţe să ceară insistent Republicii Moldova modificarea de urgenţă a legislatiei respective.

Mihai Ciubotaru şi PNL au şi pregătit primele scrisori către Comitetul de Miniştri, prin care demonstrează efectele nemodificării legislaţiei pînă acum, tergiversarea intenţionată de către Minister a propunerii de adecvare a legislaţiei naţionale celei internaţionale.

Practic, prin comportamentul instituţiilor statului, se încalcă astăzi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi, dacă actuala guvernare vrea să fie una proeuropeană, această modificare poate fi un prim-document, adoptat de Guvern, pe care, suntem siguri, Parlamentul îl va materializa prin modificarea legislaţiei.

Partidul Naţional Liberal

Chişinău, 8 decembrie 2010

Loading Facebook Comments ...

58 Comments

Add a Comment
 1. Pt europa

  Din cite stiu eu, acest lucru, cu PPEM, il vrea a face MAE. Ei se tot aburca si se tot revendica de la doctrina populara…

 2. Eu v-am rugat sa-mi raspundeti mie, in calitate de alegator, cum se poate uni Dreapta. PPE azi conduce Europa. MAE este alta metoda de-a unifica DREAPTA. Nu ma interezeaza motivele de ce NU.

 3. Daca e vorba de oportunitati „posibile”, mie mi se pare ca una singura oricum trebuie sa fie redresata si pusa in lumina:problema identitara. In loc sa fie vizibila pentru toti, ea a scazut . Si inca foarte mult. Niciun moment nu pot sa cred ca rostirea ei in surdina foloseste la ceva. In Basarabia „problema identitara” nu poate fi pusa in termenii unui nationalism depasit si desuet!! Este o problema de … viata si de moarte , ca sa zic asa. Fara ea, nimeni nu ia cu adevarat in serios R. Moldova. Nici UE , nici Rusia, nici Romania sau Ucraina. PL a facut concesii si compromisuri cam prea multe si care l-au slabit in ochii tuturor. Ca sa nu mai spun de PDLM. Paradoxal,cuprins intre ciocan si nicovala, adversarii politici au impins PL spre punerea batistei pe tambal in virtutea principului „sa ne vedem cu sacii in caruta,apoi mai vedem noi”. Ei, uite ca nu au castigat nimic acei parteneri care au vazut in asta o solutie!!( mi se pare ca au ajuns chiar sa „contureze” ideea unei „minoritati romanesti”, care ca drepturi politice nu e nici macar pe acelasi plan pusa cu gagauzii) In termeni strict electorali vorbind s- a obtinut acest 50/50 % vorba lui LUPU!! Nu e asta o fundatura? O pendula care nu se mai opreste? Foloseste la ceva ? La ce? Sa revin insa la „oportunitati” Este, a devenit coapta (necesara) oportunitatea unitatii dreptei in R, Moldova! Asta , da!! este o oprtunitate .Personal o consider si stringenta si urgenta!! Protagonistii nu au decat sa se gandeasca la implinirea ei. Sub taote aspectele si implicatiile posibile. Asta e.

 4. Pt europa

  Azi Dreapta nu se poate uni, pentru ca:

  1. Nu se stie cine e de dreapta si cine nu e.
  2. Unii care se dau de dreapta sint parasutati de papusari pentru a anihila caracterele de pe dreapta, a prelua Puterea si a fura statul, pentru ca nu au nevoie de altceva.
  3. Pentru mine de dreapta sint unionistii. Restul sint santajabili si antiRomania.

 5. Domnilor,
  ati citit ce scrie tovarasul IGOR DODON pe blogul sau gazduit de UNIMEDIA?
  S-a depasit inca o limita nepermisa pentru relatiile Romania -Repubilca „Moldova”!!

 6. V-am rugat. Nu ma intereseaza motivele de ce nu. Un politicean trebie sa aiba o imaginatie de-a realiza Unirea. Daca n-are imaginatie de-a uni Dreapta, atunci nici tara. Este normal ca la inceput bazele concurentei politice le pun fostii politicieni cu experienta.

 7. Este adevarat ce spuneti , doamna Pavlicenco, in legatura cu cine sunt unionistii si cine nu sunt!! Sunt multi care se declara astfel doar la modul tacit cu tot ce decurge de aici in privinta strategiilor, politicii programatice,tacticilor etc. Sunteti foarte convinsa si dv. ce a mijlocit o astfel de abordare simplista a identititatii nationale . La ce „mari ” progrese a dus pe drumul integrarii in UE se vede si nu mai trebuie demonstrat. Dar oare nu a sosit momentul clarificarilor tuturor? Mai ales acum cand Nariskin si tovarasii sai s-au hotarat sa ia taurul de coarne? Cand Marian Lupu & Diacov si clica lor de renegati cinici nu mai poate insela pe nimeni cu politica lor?? Cand atat de multi sunt totusi cei care au cazut in plasa PD si de care acum au devenit,sunt deja constienti? Cand a aparut o situatie pe muchie de cutit a milioane de oameni si nimic nu mai e o joaca de-a democratia ?Oare nu tocmai programul dv politic va „permite” sa luati initiativa? Sa veniti clar si fara echivoc in fata celor indecisi in privinta acestei arme foarte democratice a decantarii identitare? Partide parlamentare precum PL si chiar PDL cu toata cazuistica de ambiguitati si sovaieli, au promovat uneori fatis interesele romanesti ale Republicii Moldova?Avansand deschis si in mod curajos o astfel de alternativa (alaturi de MAE si AMN )celor doua partide parlamentare doleantele dv si ale unor largi categorii de alegatori credeti ca ati gresi? E cred ca NU!! Nu va fi vina dv daca lucrurile nu vor capata consistenta politica necesara, Insasi acest lucru admitandu-l PNL iese intr-un mare castig!! Cu toti ceilalti alaturi, care vi se vor alatura/adera.
  Eu mi-am spus o parere ,am enuntat doar o idee care ar putea fi un moment de reflectie. Ea contine fara doar si poate o speranta . Daca nu ma insel , chiar si in acel ” Titirez „- ne-a dat o speranta era acelasi tot de incredere si de optimism . Meschinaria si egoismul vorbelor de prisos nu ma caracterizeaza.

 8. Salut! Ai probleme legate de redobandirea cetateniei romane? Cazier judiciar? Transcriere acte? ridicare buletin sau pasaport??
  Contacteaza-ma acum!
  +373 79210890
  +373 22 860 445
  +40 740 539 507

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *