Principiile „lora” sint TREUCA ori Daca DEMNITATE nu e, nimic nu e

http://www.publika.md/emisiuni/publika-report_371.html#

Fac de la bun inceput o precizare. Nu cred ca a pretinde functii e rau. Ai voturi, poti pretinde. Nu e bine cind vrei prea mult, cind ti se urca ceva la cap, cind nu mai vezi pe nimeni, cind umbli cu minciuni si cind nu urmaresti decit fentarea potentialilor parteneri. Iata asta a facut Filat de la 28 noiembrie pina acum. Am spus repetat acest lucru la emisiunile la care am tot participat zilele astea. Noi, cei netrecuti in Parlament, sintem chemati sa comentam tergiversarile inexplicabile, mai exact spus, incercarile de fentare din partea lui Filat. De ce a doua zi dupa alegeri Filat nu si-a chemat partenerii posibili de dialog sa isi stringa miinile si sa porneasca o arhitectura a Puterii? Probabil, pentru ca s-a vazut deja pe virful virfurilor Puterii si deja, umflat in pene, se uita de sus in jos. Se vedea deja napoleon. A mai fost unul pe la noi, cautati-l…

Insa politica nu e matematica. Si iata rezultatele… Ma uit la Filat de vreo doua zile, dar mai ales la Moldova-1, azi seara, unde nimeni dupa 29 iulie nu a mai avut acces, ca si pe timpul comunistilor, si ma amuz. Ratusca putinista si-a pierdut gravitatea. Dupa ce era asa de grav si credea ca i-a fraierit deja pe toti cu 32 de mandate, obtinute cu pirghii administrative, cu orez si sapun, fara fringhie, cu aceasta dezgustatoare cumparare a voturilor de catre PLDM, cu fraudari morale si logistice, cu intimidari si chiar mai mult la adresa concurentilor electorali, iata ca Filat nu mai vrea “sa hie prezident, da’ numa’ premier”…

I-a mai trecut aroganta, a lasat-o mai moale, face, intr-un tirziu, “oferte”, care – ca sa vezi – “pot fi si negociate” etc. Trebuie sa avem curajul sa recunoastem: de aceasta tevatura creata in politica maldavineasca verde este vinovat Filat. Da, da, veti sari toti de pe scaune si imi veti sari in cap. Sariti, ca sa aveti de unde cadea.

PD nu e de pus la icoana. Insa a ramas un an in AIE. Daca deducem si din pozitia PL, vedem multa frustrare si la pelisti dupa anul de guvernare sub conducerea Stejarului cu umbre negre si cu multa contrabanda nestopata. De ce oare? Pai, de unde cite 50 de milioane de dolari per partid in campanie electorala?

Azi toate ziua am ris. Mai ales de dimineata, cind am vazut “oferta” lui Filat pentru Lupu si Ghimpu. Adica, Filat a facut o „mare-mare concesiune”, “renuntind la prezident si la speaker”. Adica ii da Filat lui Lupu cioara din gard, ca anul trecut. Da Lupu are nu cioara, ci Cioroi, adica il are pe Voronin, care ii da imediat Cioara in mina, nu pe cea din gard. Pare destept, smecherul Filat ot Petra Smekerilovicea, insa Lupu cu Voronin si “Malcis Plohish” il joaca pe degete.

Asta in gluma. La modul serios, Filat a vrut sa creeze o zizanie intre Lupu si Ghimpu. Sigur, am putea spune acum ca Ghimpu, “satul”, daca e sa-l credem, de atitea functii, incit s-au girbovit si el, si nepotu’ Chirtoaca, ar trebui sa faca un pas inapoi si sa-l puna deja pe Lupu in doua functii – de speaker, care poate fi votat “prezident”. Dupa carea abia si Ghimpu sa candideze la speaker. iar daca nu va fi ales Lupu Presedinte, sa treaca si el prin interimatul Ghimpos, pina la alegerile parlamentare anticipate viitoare.

Asta mai ramine de vazut. Deocamdata, insa, Filat e preocupat daca ramine cu Balitchi sa pazeazca ditamai frontiere vamale impotriva contrabandei de tigari. Daca nu ai grija de frontierele vamale, vine peste noi Uniunea vamala din est…

Am vazut clar ce “principii” si “valori” au liderii nostri neverticali – ele se cheama TREUCA. Insa si treuca trebuie sa o capeti cu demnitate. De ce Filat, care azi se bilbiie spunind cite ceva contra vizitei lui Nariskin, nu a iesit duminica sa se zburleasca impotriva trimisului rus? Pentru ca mizeaza pe prietenia cu Putin si Medvedev, nu? De Ghimpu, nu mai spun, a pierdut sansa sa fie “ptita visokovo poliota”. Dar si Filat a pierdut sansa. Acum, dupa ce pierde terenul, deoarece a intirziat lamentabil dupa 28 noiembrie, Filat apare in fata publicului, ca sa paseze altor partide raspunderea pentru tergiversarea neinchegarii majoritatii parlamentare.

Filat ne tot spunea, dupa 28 noiembrie, ca “discuta cu partenerii externi”. Pai de ce nu a spus imediat dupa alegeri ca acestia doresc o coalitie proeuropeana, dar s-a trezit abia azi, 7 decembrie, ca Vestul asta isi doreste? Pentru ca a crezut ca PL si PD nu au iesire din situatie si vor accepta necricnind ce le va oferi PLDM.

In general, nu cred ca va fi alianta PD-PCRM. Dar daca va fi, nu e bine, dar se explica prin a opri ascensiunea lui Filat, caracterizat negativ de multa lume. Numai azi am vorbit cu citeva persoane debarcate sau pe care le-a vrut debarcate Filat si oamenii lui, ce infuleca azi de zor saslici prin raioane, sarbatorind „victoria” PLDM. Cind avem un PL cu o pozitie clara, cind avem un PD, cu o pozitie clara, iata ca avem un PLDM, care e un partid struto-camila, care nu a fost alaturi de PL, ca si AMN si PD, cind s-a pus problema condamnarii comunismului si sprijinirii Decretului privind ocupatia sovietica. Iata si rezultatul – acum deja PLDM e debarcat, pentru ca nu a avut o pozitie ferma decit doar in ceea ce priveste neloialitatea fata de partenerii de coalitie. Daca nu am eu dreptate, ascultati PL-ul.

Si Ghimpu a nimerit intr-o situatie jenanta – deoarece nu si-a consolidat la timp pozitia inainte de alegeri, acum asteapta sa vada ce fac altii si la ce mal sa acosteze. Daca nu va avea o functie inalta in stat, s-ar putea sa piarda terenul, daca nu se va accepta o participare pe principii egale la guvernare.

Si partidele extraparlamentare au dat procente partidelor din Parlament. AMN a dat 2 procente, PNL – 0,5 procente, alte partide au dat si ele cit a iesit. Astfel, partidele democratice din Parlament trebuie sa aiba si raspunderea pentru aceste procente, pentru ca oamenii nostri nu ne-au votat pentru ca Filat si Lupu sa faca ce vor. Da de unde? Tuturor li se pare ca l-au apucat pe Dumnezeu de picioare si s-au apucat sa dezamageasca de zor electoratul.

Concluzia noastra: nu va iesi nimic din acest stat. Numai unirea clasei politice provestice in jurul ideii de Unire cu Romania ne va salva de marasmul prorusesc. Daca macar PL, PLDM, PNL, MAE, AMN vor spune acest lucru, Occidentul ne va privi astfel. Pentru ca Rusia stie “sa repare treburile” si sa orienteze lucrurile spre cum ii trebuie. Nu scapam de ursul rusesc decit prin DEMNITATE. Deocamdata nimeni nu o are – nici Filat, nici Lupu, nici Ghimpu. De ce? Mi se pare pentru ca liderii politici nu sint morali, dar sint santajabili. Chiar daca Vestul inca nu e gata sa infrunte Rusia pe trecerea R.Moldova in zona de influenta occidentala, numai de noi depinde sa nu raminem pe orbita Rusiei.

Imi scrie un cunoscut din Romania prin e-mail:

Sunt foarte sceptic legat de refacerea Aliantei. In acest context, nu inteleg deloc pozitia PL-ului… Sa nu uitam ca Ghimpu a avut doua functii inalte in stat, iar Lupu – niciuna. Acum, cand de PD depinde refacerea Aliantei, PL (a se citi Ghimpu) vine si cere, in continuare, o functie inalta in stat, cand ar putea foarte bine sa dea dovada de demnitate si sa dea inapoi in favoarea PD-ului. Astfel, PD-ului (Lupu) i-ar reveni functia de speaker al Parlamentului. Ulterior, acesta urmeaza sa fie propus de catre AIE la functia de presedinte. In cazul in care Lupu este votat in functia de Presedinte, PL-ului i-ar reveni sefia arlamentului. In caz contrar, Lupu, in calitate de Presedinte al Parlamentului exercita si interimatul functiei timp de un an (vezi cazul Ghimpu)… PLDM-ului, i-ar reveni, conform intelegerii, sefia Guvernului… Inca o data imi dau seama ca ranza moldoveneasca este cea care ne decide viitorul.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

68 Comments

Add a Comment
 1. Citi si
  Duplicitatea are chip de monstru
  scris de Maria Bulat-Saharneanu
  A trecut mai bine de o săptămână din ziua alegerilor, dar societatea noastră încă nu ştie cine o va conduce şi în care parte se va îndrepta Republica Moldova – spre Est sau spre Vest, chiar dacă marea majoritate a alegătorilor au ales calea spre Europa. Nu ştie, fiindcă din momentul în care s-au închis urnele de vot, toată puterea ei de o zi s-a transformat în puterea aleşilor şi din clipa imediat următoare totul depinde de măsura în care pot să se ţină de cuvânt, inclusiv de câtă responsabilitate poartă faţă de promisiunile făcute electoratului.

  Ce fac, însă, cu această putere aleşii noştri, cum gestionează ei starea de lucruri dictată de votul alegătorilor şi în ce măsură preţuesc încrederea acordată de electorat?, ar fi întrebările de pe limba tuturor celor care caută în aceste zile răspunsul la ele.

  Iar răspunsul aşteptat, precum se arată, nu prea are de unde veni, fiindcă totul, de jur împrejur, e nebulos şi lipsit de transparenţă: în negocieri tete a tete, în negocieri de grup, în negocieri cu şi fără de sfătuitori interesaţi să deturneze direcţia europeană a Republicii Moldova. Animate probabil cel mai mult de partajarea funcţiilor, liderii partidelor învingătoare se codesc să ia o decizie, lăsând lucrurile la puterea de înţelegere a fiecărui alegător. Codirea lor îndelungată, însă, nu trece fără de urmări. Ea naşte monştri ce se plimbă printre noi, fără a-i fi bănuit de astă treabă mai adineaori.

  Unul dintre ei s-a şi născut sub ochii noştri chiar zilele trecute. El a luat chipul Partidului Democrat, în frunte cu Marian Lupu, care imediat după alegeri s-a şi făcut a uita că la ultimele dezbateri din campania electorală îşi reitera pe toate ecranele posibile apriga dorinţă de a reedita Alianţa pentru Integrare Europeană. Se face a uita şi nu prea, fiindcă prea atractivă este Europa, dar şi prea mare e ispita de aşi juca cartea de partid duplicitar ca să obţină ceea ce în mod normal nu ar merita. Iar pentru a câştiga funcţii pentru el, dar şi pentru numărul doi de pe lista lui, că nu degeaba a finanţat Partidul Democrat, nu e nici o pagubă să faci fum şi să joci pe nervii întinşi încă din campania electorală atât a celor aleşi, cât şi a electorilor majoritari, printre care se află şi propriii alegători. La fel, cum nu este nici o pagubă, să te dai întrun spectacol perfid, care pentru a impresiona, trebuia garnisit cu găzduirea unor îndoielnici administratori prezidenţiali de prin ţări ce nu ne sunt vecine. Mai mult ca atât, spectacolul prost camuflat, cu protagonişti ce nu respectă legea găzduirii şi violează hotare întocmai ca infractorii, a speriat pe multă lume de la noi, înscriindu-se în rândurile ei chiar susţinătorii Partidului Democrat. Dovadă le sunt adresările făcute prin intermediul presei, în cuprinsul cărora lui Marian Lupu i se cere să nu-i dezamăgească, că nu pentru acest lucru au făcut paradă în public pentru el. Tot în adresa respectivului partid au prins a curge scrisori semnate de elite intelectuale, de cetăţeni plecaţi peste hotare, de pedagogi şi elevi de prin satele basarabene, în paginile cărora cu grijă, dar şi cu supărare, i se atrage atenţia, că e pe cale de a deveni trădător şi că prin alianţa cu comuniştii ar calici destinele a mai bine de jumătate din populaţia republicii, pe care, precum spune domnia sa, o doreşte înfloritoare şi prosperă.

  De asupra la toate, drept reacţie la comportamentul şi declaraţiile din ultima săptămână a Partidului Democrat, în contextul cărora se întrevede abaterea de la linia politică a formaţiunii, făcută publică anterior, mai mulţi tineri care se asociază prin reţele de socializare, anunţă că vor organiza proteste la sediul Partidului Democrat, fiindcă o altfel de alianţă decât cea democratică le-ar afecta nepermis viitorul.

  Adunate toate la un loc, chiar te întrebi în serios de ce, care o fi cauza că Partidul Democrat se complace tot mai hotărât în rolu-i de trădător, fluturând de asupra capului pretinse valori democratice? Ce o fi la mijloc? Cum e posibil să spui una în campania electorală, atrăgând adepţi anume prin spusele tale şi să faci cu totul altceva după ce ai pus voturile lor în buzunar?

  Ş-apoi cum se poate, ca după experienţa din 7 aprilie, când, Marian Lupu, precum însăşi a mărturisit, a privit prin geamul de la birou său cinci ore încheiate devastarea clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei, fără a mişca un deget ca debandada, organizată precum s-a văzut de forţe speciale, să fie oprită şi să priveşti senin şi impasibil la se prea poate noi proteste, care îşi au sorgintea în politica duplicitară a Partidului Democrat?

  Or, monstrul de atâta e monstru, ca să fie cât mai făţarnic, cât mai josnic, cât mai denaturat şi cât mai crud, pentru a corespunde întocmai fioroasei fiinţe mitologice despre care se scrie în cărţi, dar pe care se mai întâmplă s-o întâlnim printre noi.

 2. nici acuma , cand se pare ca alianta lui Voronin cu Lupu e deja pecetluita , dumneata iti versi veninul .. tot pe Filat !CATA FRUSTRARE POTI SA AI, FEMEIE, CA NICI CAND S-A PIERDUT TOT CE S-A OBTINUT INTRUN AN. pentru Moldova , cu bune si rele , NU TE POTI LINISTI ? DE AICI SI CONCLUZIA CA DE AIA VIN IARASI COMUNISTII la PUTERE CA SUNT MULTI ALDE PAVLICENCO CARE AU LUPTAT cu toate munitiile contra AIE, NU CONTRA LUI VORONIN SI LUPU , CI IMPOTRIVA LUI FILAT , GHIMPU SI CHIRTOACA .PAVLICENCO =.AL DOILEA ROSCA !

 3. Madame PNL in 2010 este decorata cu zero mandate, deci acest partid coasta zero banuti. Cind liderul unui partid pierde alegerile trebuie sa-si dee demisia. Dar liderul care este o productie KGB are functia de-a duce lumea in eroare. PNL ne invata sa negam totul, chiar si pe madame PNL. Ce ne invatati aceasta si facem.

 4. Nici eu nu inteleg! Lupu cu Plahotniuc ne tradeaza rusilor ziua in amiaza mare, iar vinovatul ca se face aceasta tradare, cica, e Filat!

 5. miar fi interesant daca pcrm ar fi la guvernare si ar inchide pnl pentru viziunile unioniste tot ia-ti trimite pe filat si ghimpu, or atunci va fi prea tirziu

 6. Pavlicenco ce se intimpla in capul vostru ?
  chiar nu se vede ca rusii ne anexeaza ziua in amiaza mare,
  iar voi inca mai turnati apa la moara comunistilor. Rusine ! pseudo-romanca

 7. Dna Pavlicenco o ia razna! Chiar nu vede ca Plahotniuc ne vinde rusilor! Un premier mai bun ca Filat, cu toate pactale lui, Basarabia nu a mai avut! Occidentul si Romania pariaza pe Filat, nu pe Ghimpu, caruia nu i-ar ajunge nici 3 functii ca sa se impuna ca lider national!

 8. Tradarea asta pe care o fac Lupu si Plahotniuc nu are nici o justificare! Moldova nu are viitor cu un guvern facut de voronin si mafiotul plahotniuc! De ce dna Pavlicenco il ataca atata pe Filat, dar nu pe cei care ne vand Moscovei?

 9. Nu-mi place ceea ce se inatmpla.

  Ma simt groaznic la gandul ca fratii vor fii din nou DEPARTATII pentru ca asa vor unii de la noi cumparatii cu bani din partea Rusiei.

  NU TOTUL SE POATE CUMPARA : in primul rand credinta si iubirea in Dumnezeu.

 10. Foarte slab joaca PLDM-ul…mai ales ca in joc sunt interesele unei tari…si oricum e foarte posibil ca guvernarea sa fie tot de-un an,nu inteleg de ce nu face concesii mai mari…si PD-ul forteaza fiindca isi permite sa ii tina pe toti pe jar insa cred ca daca PLDM-ul ar avea o pozitie mai constructiva o alianta intre cele trei partide democratice PL,PLDM SI PD s-ar face fara problme…

 11. Pavlicenko si-a primit milionul de la Plahatniuk si isi face datoria cu multa osardie, nimic mai simplu de inteles. Treaba ei e sa faca demagogie iar prostii sa o creada si sa-i tina hangul. Este un adevar axiomatic si nu cred ca trebuie sa ne punem mintea cu ea.

 12. Marian Lupu declară că într-o viitoare coaliție ar prefera să dețină funcția de speaker
  07.12.2010

  „In acest moment exista sanse aproximativ egale, sa apara o coalitie de centru dreapta sau o coalitie de centru stinga”, a declarat in exclusivitate pentru Europa Libera Marian Lupu, presedintele PDM. El a lasat sa se inteleaga ca pana a ajunge in fotoliul prezidential si-ar dori functia de presedinte al parlamentului. Marian Lupu a afirmat ca
  deocamdata criza politica nu a fost depasita si nici nu exista certitudinea ca va fi depasita pentru ca nu sunt suficiente voturi pentru alegerea sefului statului nici numai de catre o coalitie de centru stinga si nici numai de catre o coalitie de centru dreapta.

 13. Fratilor da’ nu mai sariti toti pe Dna. Pavlicenco.

  1. Asa e in democratie, partidele mici ataca partidele mai mari de la care pot lua electorat. Degeaba ar ataca PCRM-ul, ca doar n-o sa vina votantul rusofil (sau „statalist”) de la PCRM la PNL.

  2. Oricum cu cei 0.5% ai PNL-ului tot nu aveau partidele din AIE majoritatea.

  3. Nu va mai panicati atat. Am spus-o si o repet: nu va exista alianta PCRM-PDM. Prietenii stiu de ce 🙂

 14. pavlicenco =al doilea rosca !

 15. daca nu candidau amn ,pnl, mae ../2,5 %+o,5%+ 1,8 %=4,8 %/ , iar votantii lor votau PL sau PLDM , iata taman erau cele 2 mandate pentru ca AIE sa poata alege presedintele si sa iasa din criza politica ! .. Nu ,, ei, DESTEPTII , au iesit la vor si au ajutat .. comunistii lui lupu si voronin sa -si faca ACUMA mendrele..

 16. Mda, foarte interesante idei au cititorii, si cit de nepriceputi sunt.
  Voi ce nu ati avut parte de 7 zile de suspans, doar PNLul, doar eu, sunt sigur ca toti care au votat PLul si PLDMul au avut 7 zile de suspans, de incertitudine, toti asteptau ce o sa faca PLDM, si ce a facut Filat, a tacut mut pina a vazut ca se ingroasa gluma, si uitativa unde am ajuns, primii care tineau coada sub picioare, PD, a inceput sa tradeze, cine e de vina ca nu a imblinzit acest caine fricos (PD) cine, desigur ca partidul cu cele mai multe voturi dupa PCRM, PLDM, daca era PL se putea si pe el de criticat, dar uitativa la denumirea articolului, nu avem demnitari verticali.
  Personal pot sa dau crezare lui FIlat doar in cazul in care el vrea sa cedeze puterea PCRMului + PDului pentru 1 an, pina la urmatoarele alegeri anticipate, ca sa omare partidul PD asa cum a murit si PPCD, ca la eventualile alegeri sa vina la putere doar PCRM PL si PLDM, sa fie mai usor de condus tara si de facut coalitie cu PL, daca Filat va juca in acest joc, atunci se poate de sustinut, altfel, cred ca suntem sortiti pieirii.

 17. Pt. Nina Gonta:

  Daca nu candidau PL si PLDM iar votantii lor ar fi votat cu AMN, PNL, MAE, iata ca ar fi avut alianta dintre AMN, PNL si MAE cele 61 de mandate.

  Hai sa punem si altfel problema: daca toti cei care au solicitat cetatenie Romana ar fi votat cu PNL (ca doar au declarat ca sunt Romani, nu?) ar fi avut PNL singur mai mult ca PCRM

 18. Madam Pavlecenco, Dumneata chiar o ei razna. Atit venin in articolul Dvs….
  Nu cred ca Filat este vinovat de nereusitele partidului Dvs.,vinovatii ar trebui sai cautati in interior.

 19. Este foarte periculos sa dai sefia parlamentului lui Lupu acum. Vinde si ce a mai ramas. Dar vedeti ca Voronin nu-i poate da ,,jucaria,, de presedinte. Mai au nevoie de 4 voturi si de unde sa le cumpere ,,copkilasul,,ista de doi metri, ca de la PL nu are pe cine, iar de la PLDM nici atata. El stie foarte bine ca Voronin il considera schizofrenic. Si asa va fi toata viata. Un alcoolic nu poate gandi altfel cu mintea sa imputita de komunism. Iar Pavlicenco si amicii continua sa faca demagogie, drept a spus Platon. Ca asta ii este misiunea.

 20. mai uitativa prin jur, se mai schimba realitatile dna Pavlicenko,

 21. Cit pafos la unii cititori, „ne vind ziua in ameaza mare”!!! Domnilor si Doamnelor, aceasta palma de pamint este vinduta demult, lupta se duce intre capital, dintre est si vest , lupta pentru fluxul de bani primiti in republica de toti cetatenii care robesc la asa zisa boerime europeana si ruseasca. Regretabil, dar pentru noi toti s-a luat deja hotarire, aceste jocuri intre partidele politice au doar aspect public. Unicul lucru care am putea sa-l facem e de a deveni stapini la noi in hotarele republicii prin a spune lucrurilor pe nume.Daca omul e hotz , atunci n-are ce cauta la putere, daca politicienii sint antrenati in jocuri politice care au adus la asa saracie de nemaipomenit, atunci jos cu toti!!! Mai sint oameni vrednici in tara asta.Jos cu politicieni compromisi si mincinosi!!! Schimbata constitutia, o republica prezidentiala si un om cu teama de Dumnezeu la putere!!! Nu bulbuci si mofturosi, contrabandisti si farisei ! Spuneti lucrurilor pe nume cum o face D-na Pavlicenco, si nu va acoperiti cu agresiune KGB-ista! Jos hunta asta colorata ! Unirea printr-o credinta in Dumnezeu ! ” Pasi buni, intirziat un pic” spune D-l Ghimpu la oferta PLDM, viata cetatenilor nu e un joc in carti, D-le Ghimpu!!! Jos minciuna si fariseismul!Toate organele puterii de stat – libere de influenta partidelor politice ! Doar respectarea legilor si competenta functionarilor -unicul principiu pentru a detine un post in oricare institutie statala! Ce minciuni cu alipirea la UE in timp apropiat? Cit timp or sa mai prosteasca lumea asta ? Uitati-va ca UE e pe cale sa se destrame. Spuneti lucrurilor pe nume politicienilor din Basarabia!

 22. Pt. Nina Gonţa:
  Nu pot şă nu vă dau dreptate:
  „daca nu candidau amn ,pnl, mae”, zăpăciţii de la PL, nemulţumiţii de la PD, afurisiţii de la PCRM la fel ca şi ceilalţi rătăciţi, – PLDM de unul singur ar fi acumulat 100%!!!

 23. Aceasta declaratie reflecta cu exactitate situatia grava de azi in RM.
  Care partid or care om politic din noul parlament este capabil sa recunoasca acest fapt?
  Se vor gasi zeci de argumente false si demagogice ca sa-si ascunda esenta lor meschina si antinationala.
  Aceasta declaratie trebuie multiplicata de Mass Media. Daca nu se vor lua masuri urgente de a aduce la cunostinta populatia, de ceea ce se petrece astazi si care sunt motivele, vom cadea in sut liber in prapastia Raului si Saraciei.

 24. luca se vede ca nu poti cinstit sa-ti castigi piinea si o castigi prin orice mijoc. Acest mijloc tare pute.

 25. Pt. Eugen
  „Personal pot sa dau crezare lui FIlat doar in cazul in care el vrea sa cedeze puterea PCRMului + PDului pentru 1 an, pina la urmatoarele alegeri anticipate, ca sa omare partidul PD asa cum a murit si PPCD”
  Total greşit!
  Alianţa, aşa cum a fost ea percepută de noi susţinătării ei, părea să prefigurze viitoare societate civică pe această palmă de pămînt. În tot spectrul ei de la dreapta la stînga. Intiresul major, de moment, al dreptei e să-şi sprijine consolidarea viitorilor săi rivali de la stînga naţională şi viceversa stînga să sprijine extinderea cîmpului politic de manevră spre dreapta, spre propriaşi autodefinire. Şi centrul, PLDM, să vegeze şi să favorizeze acest proces cu autoritatea şi înţelepciunea de rigoare, de aşa fel ca pcrm să fie extirpat de pe eşicherul politc ca partid antisistemic, antinaţional şi eminamente rasist.
  Ăar ceia ce vedem e dea dreptul lamentabil. Fire mici, doruri mărunte…Ninci un lider nu poate urca la inălţimea momentului, nu poate percepe ireversibilitatea acestor clipe care pare se ne pecetluiască destinul pe totdeauna. Vînzoleli, mofturi, banalităţi, şmecherii, laşitate, … şi tot aşa ce ne poate servi ţării politichia moldovnniascî

 26. Bun… criticati cam pe toata lumea. Dar ce solutie politica vedeti la momentul asta?
  Mi-e frica ca se ajunge la o alianta PCRM – PDLM (cu sau fara PDM) si totul se duce la vale…
  Rusia are influente foarte puternice in RM…. si multi cetateni au votat PCRM si PDM. Semeni vant si obtii furtuna.
  Romanii sunt dezbinati in o gramada de partide (PNL, PL, PDLM, MAE, AMN, etc) in timp ce rusii isi promoveaza si consolideaza interesele prin PCRM. Ah, si partidele astea care nu vor sa stea drepti la comanda rusilor, se cearta intr-una intre ele.

 27. Ca sa fiu mai clar… Cine ati dori sa conduca tara din partidele aflate acum in parlament (adica ce coalitie)? AIE sau orice altceva care include comunistii?

 28. Encore une fois pour Mademoiselle retardé avec le nome d’utilisateur ivropa:

  A revenit Mademoiselle ivropa din suburbiile Parijului. Se vede ca i-a murit Madame Josephine si acum are ceva timp liber pana isi gaseste alt cadavru viu “pour prendre soin de prochian victime et gagner de l’argent honêtement”.
  De trei zile incoace, gura nu-i mai tace. Repeta ca un enfant retardé: stanga-dreapta-dreapta-stanga-stanga-dreapta-dreapta-stanga
  Vezi, Domnisoara, iti faci mult mai rau. Iti agravezi sanatatea. Sa n-o ajungi din urma pe sarmana Madame Josephine.

 29. si ce te legi de mademoiselle europa? fata scrie adevarul. imi pare rau ca ideile unirii, care miau fost intotdeauna dragi, sunt reprezentate de domna Pavlicenco. De ce? Pt ca ea mai mult a distrus partidele liberale si proromane,,pt ca este isterica si numai murdarie poate arunca…si nu e filat curat si n-are stea in frunte, dar nu el cel vinovat in situatia creata. si intradevar mae si pnl naveau ce cauta la alegeri…amn, ma rog, macar avea shanse…

 30. DEMNITATE. Deocamdata nimeni nu o are – nici Filat, nici Lupu, nici Ghimpu. De ce? Mi se pare pentru ca liderii politici nu sint morali, dar sint santajabili. Chiar daca Vestul inca nu e gata sa infrunte Rusia pe trecerea R.Moldova in zona de influenta occidentala, numai de noi depinde sa nu raminem pe orbita Rusiei.

  Vitalia Pavlicenco

  Am citat din ce spui neatale ca sa adaug, ca , daca si este cineva santajabil, atunci esti chiar dumitate. Ba nu! Dumitale esti cea care santajeaza!!!

 31. # NINA GONTA spune:
  8 December 2010, la 00:12

  „daca nu candidau amn ,pnl, mae ../2,5 %+o,5%+ 1,8 %=4,8 %/ , iar votantii lor votau PL sau PLDM , iata taman erau cele 2 mandate pentru ca AIE sa poata alege presedintele si sa iasa din criza politica ! .. Nu ,, ei, DESTEPTII , au iesit la vor si au ajutat .. comunistii lui lupu si voronin sa -si faca ACUMA mendrele..”

  Doamna, sunteti ridicola cu totul……Sa va spun si eu, ca „daca” nu candida amn, pnl, mae, pd, pldm, pcrm……voturile tot nu erau toate numai ale PL-ului….

  „Daca” si cu „matinca” = NINA GONTA…….

  Nu va mai scremeti atita din marea departare…..sa nu va scapati cumva in pantaloni……

 32. Dna Pavlicenco are dreptate cînd scrie că Filat a cam întîrziat intenţionat cu refacerea AIE.
  Dar mă miră faptul cu cîtă dîrzenie bate în Ghimpu şi PL care este unicul partid parlamentar care are poziţie clară anticomunistă, proeuropeană şi proromână, deschis a spus despre ocupaţia rusească şi n-a colaborat nici cu Lucinschii, nici cu Voronin.
  De ani de zile bate Dna Pavlicenco în Dorin Chirtoacă, care a fost votat în 2007 Primar General şi tot acest period a rezistat acţiunilor asupra sa a comuniştilor.

  Dna Pavlicenco avînd front comun antichirtoacă cu comuniştii doreşte revenirea în fruntea Primăriei a comuniştilor???

 33. Eugen spune:
  8 December 2010, la 00:12

  „toti asteptau ce o sa faca PLDM, si ce a facut Filat, a tacut mut pina a vazut ca se ingroasa gluma, si uitativa unde am ajuns, primii care tineau coada sub picioare, PD, a inceput sa tradeze,…..”

  Eugen, tie n ti se pare ridicol :
  -ca Harucinic s-a intilnit cu Gimpu si nu s-a intilnit cu Filat ?

  -ca Filat nu a luat atitudine fata de aceasta creatura CGB-ista care a poposit si l-a umilit pe primul-ministru tarii, care este chear el, Vlad Filat, cu ministrul lui de interne Iurie Leanca ?

  -ai vazut cumva ca presa „e-pi.distanta” sa-l intrebe pe Vlad Filat de ce se intimpla asa si de ce primul ministru tace milc si nu ia atitudine fata de comportamentul si halul in care a fost tratat de Nharucinic ?

  -nu ti se pare ca toate lucrurile sunt regizate anume de Filat ? Vine rusul, il neglijeaza pe Filat/praf aruncat in ochii electoratului/ pecum ca rusii il disconsidera pe Filat, se intilneste cu Ghimpu, care fara ca sa fie respectat protocolul de instiintare despre sosirea unui inalt demnitar, merge la intilnirea cu Narucinic, se da umilit in fata electoratului, mai apoi Narucinic se intilneste cu Lupu si Voronin, care oricum sunt oamenii Moscovei…..Le mai trebuie al treilea om, care e mai cu perspectiva, mai „hotarit”, mai trufas, orgolios, avan, care se vede ca un Napoleoncic in tara Moldovei…..

  Tine minte : Nu va avea loc Alianta intre PD si PCRM……
  Tradarea se doreste a fi mai mare………, dar e nevoie de asigurare a riscurilor ca nu se va repeta un nou 7 aprilie „maturizat”…….

  -ai uitat ca V.Filat si-a ales modelul lui Puţin de a fi ?
  -crezi ca zecile de milioane pentru campania electorala a cazut din cer ca o pomana si nu trebuiesc intoarse inzecit?

  Trebuie sa ajutam politicienii liberali/si/ democrati sa nu fie santajati de finantatorii lor. Numai noi ii putem salva de santaj. Sa nu le permitem tradarea ori sa le cerem socoteala pentru tradare…..

  Eugen, fii cu ochii pe ei…..eu nu pot, ma sufoc……

 34. Osav…pur si simplu unicul electorat la care dna Pavlicenco poate aspira e electoratul lui PL( si mai putin PLDM)…iata si de ce bate in Pl si PDLM…iata si explicatia…

 35. Imi scrie un cunoscut din Romania prin e-mail:

  Sunt foarte sceptic legat de refacerea Aliantei. In acest context, nu inteleg deloc pozitia PL-ului… Sa nu uitam ca Ghimpu a avut doua functii inalte in stat, iar Lupu – niciuna. Acum, cand de PD depinde refacerea Aliantei, PL (a se citi Ghimpu) vine si cere, in continuare, o functie inalta in stat, cand ar putea foarte bine sa dea dovada de demnitate si sa dea inapoi in favoarea PD-ului. Astfel, PD-ului (Lupu) i-ar reveni functia de speaker al Parlamentului. Ulterior, acesta urmeaza sa fie propus de catre AIE la functia de presedinte. In cazul in care Lupu este votat in functia de Presedinte, PL-ului i-ar reveni sefia arlamentului. In caz contrar, Lupu, in calitate de Presedinte al Parlamentului exercita si interimatul functiei timp de un an (vezi cazul Ghimpu)… PLDM-ului, i-ar reveni, conform intelegerii, sefia Guvernului… Inca o data imi dau seama ca ranza moldoveneasca este cea care ne decide viitorul.

 36. un vizionar iesean

  Basescu si guvernul lui trebuie sa inchida acum consulatele romane din Basarabia si cel basarabean de la Iasi, sa anuleze bursele si ajutoarele banesti si materiale acordate basarabenilor. Este necesar sa se anuleze si discriminarea pozitiva a basarabenilor stabiliti in Romania. Acestia nu platesc impozite, au 21 de zile concediu gratuit etc, etc. In acest timp, romanii duc jugul pentru ca basarabenilor rusofoni si antiromani sa le fie bine. De asta si voteaza basarabenii cu cetatenie romana pe comunisti. Basescule si tu Boc! Daca nu anulati legal, si facut public, toata aceasta discriminare la adresa romanilor in raport cu basarabenii veti trece in istorie cat de curand. Asa ne convine si noua sa facem un nou stat romanesc cu capitala la Iasi in Moldova istorica (adica de vest) si sa primim tot felul de ajutoare de la statul roman vechi. Deci, inainte de toate ridicati de urgenta cetatenia romana unui procent de basarabeni egal cu cel care a votat cu comunistii! Si opriti acordarea cetateniei romane antiromanilor din Basarabia, adica pentru peste 99% din ei.

 37. Corect spune Doamna Pavlicenco, In mod normal Gimpu trebuia sa aiba cel putin 20 de mandate, daca sa ne uitam ca am avut PPCD si PFD care aveau 10- 11 mandate, da impreuna 21 atunci PL – ul de azi trebuia sa aiba 20 , PLDM de fapt e segmentul lui Snegul si inca plus rindunica, si se primeste ca electoratul PFD la fel sa disperasat la PLDM si chiar si la PD. Se primeste ca acum 10 – 15 ani am avut un electorat mai sanatos, mai progresiv, si chiar si politicienii de atunci erau oameni cu mai multa responsabilitate, mai multa demnitate si chiar si dragoste de popor si de meleag. Si Doamna Pavlicenco esti unul din reprezentantii de atunci cu acea verticalitate si acel spirit, nu le place ca spune adevarul , si foarte rau ca nu va place, iata vedeti ce avem in schimbul la ce va place … si cu adevarat n-o sa iasa nimic din asta … inca 20 de ani de chin pentru popor si poate ne vom uni intr-un tirziu … toti azi vor Pasapoarte Romanesti, dar putini vor sa fie adevarati romani, E mai usor sa birfesti … la noi rusii spun altfel, da sa lupti dirz la ce trebuuie, si cine mai are nevoie de asta …? Iata degradarea aceasta si a adus la situatia creata in economie si in societate …

 38. In politica PNL(drapelul) + PL+PLDM = 0 mandate, toti fug de PNL. Ceva nu-i corecta doctrina politica a PNL. Politica si matematica sunt doua lucruri diferite. PLDM(drapelul) +PL +PNL= este altceva, PL( drapelul) +PNL+PLDM =nicicum nu va fi zero mandate. Totul depinde la cinei drapelul.

 39. Greața
  Foto: erizanu.cartier.md

  Are Sartre un roman. „Greața”. O simți fizic. Peste tot. O simți. În copaci. În aer. În zăpada asta pișată. În ecranul pe care l-ai deschis. Și în aceste rânduri. Pe care le-ai citit.

  Și vomiți. Vomiți. Vomiți. Vomiți. Vomiți. Indiferent cu cine va face coaliție Marian Lupu și Vlad Plahotniuc. Vomiți. Indiferent câți bani a luat Narîșkin pentru a apărea la Chișinău. Vomiți. Narîșkin a fost trimis gratuit de premierul sau președintele rus. Vomiți. Plahotniuc face presiuni asupra lui Filat. Vomiți. Comuniștii au venit cu o ofertă foarte generoasă. Vomiți. Ghimpu spune că nu e ușor. Vomiți. Va apărea Mocanu. Vomiți. Se numește politică și negocieri. Vomiți. „Tribelus”. Vomiți. „„Respect”. Vomiți. „Onoare”. Vomiți. Ce mai era în publicitatea aia electorală? Vomiți. Oricum. Vomiți.

  Îl uram pe Sartre pentru „Greața”. O simțeam fizic.

  Continuare pe blogul lui Gheorghe Erizanu…

 40. Daca cineva credea ca pactul Hitler-Stalin e o chestie din secolul trecut se inseala !
  Alianta Lupu-Voronin este reeditarea aceluiasi pact . Probabil cineva va spune ca PD si Lupu nu sunt fascisti! Eroare ! Din moment ce PD are acord cu partidul de dreapta a lui Putin si din moment ce devine un partid social prin alianta cu comunistii , mai are nevoie doar de sigla „National” pentru a deveni urmasul NSDP, adica partidului lui Hitler !
  Si uite asa vom avea o alianta Hitler-Stalin in Chisinau !
  Raman afara din acest balamuc si casa aceasta de nebuni PLDM si PL ca partide de alianta si factura europeana , civilizati si curati ! Era nevoie de o clarificare in politica din Chisinau si aceasta a venit destul de repede!
  La anul intrebarea va fi : cu cine votezi cu alianta Hitler-Stalin sau cu alianta Europeana ? Pentru acest raspuns vom mai astepta un an !

 41. ce sa spun pt pavlicenko? pt ziare neserioase este o asa numireca PRESA GALBENA.nu stiu ce denumire au politicienii de talia lu pavlicenko, dar echivalentul in calitate de prestari servicii e tot acolo PRESA GALBENA sau POLITICA GALBENA.comentariile ei is de doi banuti.mai bine du-te la zarabotca (cum face V.Cusnir) la fiica-ta in grecia.ea e maritata cu un grec. fa acolo politica.tu destul ai imputit politica maldafineasca cu pfd-ul tau.rusine sa-ti fie.

 42. in anul 1842 de la nasterea Domnului, Schopenhauer scria –
  Nimeni nu poate vedea deasupra sa. Cu aceasta vreau să spun: fiecare vede la celălalt numai atât cât este el însuşi: căci el îl poate cuprinde şi înţelege numai în măsura propriei sale inteligenţe. Dacă aceasta este de calitatea cea mai umilă, atunci toate darurile spirituale, chiar şi cele mai mari, nu-şi vor produce efectul asupra lui şi el nu va observa la posesorul lor nimic, decât numai ceea ce-i mai josnic în individualitatea sa, deci numai slăbiciunile şi defectele sale de temperament şi de caracter.
  Perfect se potriveste atat cu madam P. cat si cu multi (ca)comentatori. Un lucru e adevarat – ieri la MU1 Filat avea taaaaaaare putin din p…zdosenia lui de adineaori.

 43. Doamna Pavlicenco,

  De unde ura aceasta atat de mare fata de Filat? Va da-ti seama, ca in aceasta privinta sunteti alaturi de comunisti? Nici chiar democratii nu-l ataca atat de dur pe Filat, cum D-stra.
  Poate ca a facut si Filat careva greseli, dar el s-a comportat cu demnitate. Oare de ce Naraskin nu s-a intalnit cu Filat? Discuta-ti aceasta situatie pe blog.

  Anul trecut Filat si-a asumat functia cea mai complicata de a prelua guvernul. Si s-a descurcat foarte bine in situatia reala, care era la acel moment. Iar electoratul a apreciat aceasta la alegerile din 28 noiembrie. Credeti-ma, electoratul s-a maturizat mai repede decat clasa politica in urma celor 3 alegeri parlamentare din 2009 si 2010.

  Acum din nou Filat a propus sa conduca guvernul, iar PL si PDM sa obtina functiile de presedinte si spicher a Parlamentului. Stiti foarte bine, ca guvernul poate fi ales, dar si demis cu 51 sau 52 de voturi in Parlament, pe cand pentru demiterea presedintelui R.Moldova sau a presedintelui Parlamentului, este nevoie de mult mai multe voturi. Deci cine i-si asuma cele mai multe riscuri?

  Doamna Pavlicenco, va asigur ca si in urma acestor evenimente politice, oamenii vor aprecia corect, cine a avut mai multa dreptate. Sunt aproape sigur, ca in cazul unor noi alegeri anticipate, cel mai mult va avea de castigat tot PLDM. O spun aceasta echidistant, fiindca nu sunt membru nici a unui partid politic.

  Daca pute-ti construi ceva, am in vedere sub aspect politic, pentru inceput PNL ar trebui sa se apropie de MAE si chiar sa fuzionati intr-un singur partid. Altfel, nu aveti nici o sansa sa depasi-ti 1% la urmatoarele alegeri, indiferent daca vor fi la anul sau ceva mai tarziu.

  PNL ar trebui sa fie cel mai cointeresat in refacerea AIE. Numai in acest caz ve-ti putea in mod liber sa va manifesta-ti si sa va promovati ideile politice de apropiere de Romania. Daca revin comunistii la guvernare, nu ave-ti nici o sansa sa mai apareti la vre-un post de televiziune. Asa ca chibzui-ti rational si vede-ti cine este raul cel mai mare in R. Moldova. Cu siguranta nu Vlad Filat.

 44. Pt. un vizionar iesean:

  Si eu sunt din Iasi dar cu tine mi-e rusine.
  Daca fratele tau incepe sa ia droguri ce faci: il ajuti sa se lase sau ii dai incap ca „oricum e un drogat”?

 45. ma dezamagiti doamna Pavlicenco! tot mai mult ma conving ca sinteti o pupincurista comunista

 46. 1.Sincer vorbind, in mare parte aveti dreptate perfecta.
  2.In comentariile brigazii de comentatori, bineinteles angajati, nu am vazut nici un contraargument, ci o ideie fixă, dezvoltată independent de fiecare în parte cu continut jignitor, fara argumente logice.
  3.Conform pararii mele si a altor persoane pricepute, DVS prea clar faceti zizanie pe tema unirii, care daca si se vede, apoi in viitorul tare indepartat. Semanati tare cu orul care-l intrebi despre peste, iar el raspunde paduchi.
  Doamna Pavlicenco, carui natiuni faceti parte DVS si stramoşii vostri.
  Tare mai seamana comportamentul DVS cu сel al lui Cubreacov, care tot nu are radacini adinci in Moldova.

 47. Eu nu pot intelege: de unde s-au luat PAVLICENC-O, CUBREAC-OV adpti fideli ai Romanismului. Trebuia macar schimbat numele de familie sa para mai credibil.
  PS Eu inca nu am vazut nici un slavon cu idei antislavone.

 48. UNIREA ESTE UN DREPT ISTORIC. Adevarul trebue sa-l recunoasca si Rusia. Razboiul KGB ist dus de Rusia risca sa transforme R. Moldova intr-o gubernie Ruseasca. Partidele politice care tradeaza interesul National PCRM-PPCD-pd(recent) merita scoase in afara legii. INDEPENDENTA , SUVERANITATEA R.MOLDOVA socotind dupa fapte este aparata actual de PLDM-PL. In acest TAZBOI MISELESC – de care parte va alatura-ti PLN?. Avem OCUPANTI,PARTIDE TRADATOARE,MINORITATE CARE NU RESPECTA AUTOHTONII, RUSIA CARE NE DORESTE SCLAVI, SISTEMA SOVIETICA DE GUVERNARE, MAFIE IN PARLAMENT (care tinde sa ne faca legile conveniente OLIGARHILOR SI OCUPANTILOR)- ACESTEA AR FI problemele care trebue sa le aborde un PARTID NATIONAL STIMATA DOAMNA.

 49. nimic nou,aceeas apa murdara pe aceeas moara.jalnic. despre comunisti nimic rau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *