“Basarabia 1812 – R.Moldova 2012″…

Motto-ul vizitatorului Sergiu, postat de noi la articolul de mai jos:

„Stiti, eu cand aud lozinci de genul: “ne vom uni cu totii in familia europeana”, mie imi suna: “ne vom uni cu totii in lumea celor drepti”. In opinia mea, a spune: “nu este de actualitate sa ne unim cu Romania, ci sa intram in UE” este la fel cum a spune: “nu este de actualitate sa mai traim pe pamant, ci sa trecem dincolo”.

Din TIMPUL, Constantin Tanase:  „Basarabia 1812 – R.Moldova 2012”

Moto: Imi povestea cineva ca la ultimul concert al lui Fuego la Chisinau, la Palatul National, dupa ce acesta a cantat „Ridica-ti fruntea, Basarabie!”, sala s-a sculat in picioare si l-a aplaudat. Un singur om nu s-a ridicat, ci s-a bagat in scaun, sa nu-l vada lumea. Numele acestui om e Petru Lucinschi, cel de-al doilea Presedinte al R. Moldova.

Sambata, 27 martie, Basarabia romaneasca a marcat 92 de ani de la Unirea acestui tinut cu Tara, iar romania-beautifulcea ruseasca a organizat cel de-al cincilea congres al comsomolului leninist sovietic. Dupa opt ani de teroare ideologica comunista, sambata, la Chisinau s-a respirat liber, politia nu i-a izbit in dube pe cei care mergeau pe strada cu tricolorul romanesc. Ca si in ceilalti ani, sarbatoarea nu a fost marcata „la nivel oficial”, ci doar la cel al societatii civile. Participarea presedintelui parlamentului (concomitent sef interimar al statului) si a viceprim-ministrului Ion Negrei la masa rotunda organizata la Uniunea Scriitorilor nu i-a conferit, totusi, sarbatoririi un caracter oficial, ci… „semioficial”. Nu au facut declaratii vizavi de aceasta sarbatoare nici liderii partidelor politice din Alianta de guvernamant. Se pare ca la momentul actual in R. Moldova intre partidele de la guvernare s-a instalat un ciudat consens tacit, un fel de „complot al tacerii”, care poate fi explicat nu doar prin ratiuni de natura electorala, ci si prin lipsa unei viziuni unice asupra viitorului mai indepartat al R. Moldova, a unui proiect politic pentru tara pe care o conduc. Eu am mai scris despre acest lucru.

Nu trebuie sa fii oracol ca sa vezi ca un program politic de viitor pentru R. Moldova nu poate exista, daca din „ecuatie” este scoasa Romania. Experienta de opt ani a comunistilor e relevanta – politica lor de integrare europeana, ocolind Romania, a suferit un esec total. Bineinteles, realitatile noastre sunt complicate. Dincolo de factorii geopolitici, de „jocul marilor puteri”, care se evoca atunci cand e vorba de Unirea cu Romania, exista, fireste, si factorul intern. R. Moldova este un stat care sufera de „tulburari de identitate”, din care cauza vizavi de unirea ei cu Romania exista doua extreme – una reprezentata de Ilie Bratu („Unirea aici si acum!”) si alta – de coloana a cincea a Moscovei, reprezentata de comunistii lui Voronin („Unirea niciodata!”). Intre aceste doua extreme se zbate o Moldova patriarhala, nostalgica dupa fostul imperiu, bulversata si pestrita politic. Anume de votul acestei Moldove depinde inca culoarea politica a guvernarilor de la Chisinau. Toate bataliile electorale se dau in fond pentru aceasta Moldova. Pentru aceasta Moldova se va da si batalia in viitoarele alegeri anticipate. Putem deci sa intelegem de ce si anul acesta Sarbatoarea Unirii a fost marcata doar la nivel… „semioficial” (in persoana reprezentantilor Partidului Liberal, condus de Mihai Ghimpu). Este evident ca participarea lui M. Ghimpu la manifestarile de sambata a avut si o anumita motivatie electorala, la fel cum tot o motivatie electorala a avut si neparticiparea la manifestari a celorlalti lideri ai Aliantei.

Sa revenim in acest context la cazul lui Lucinschi, descris in motto. Recent, in cadrul ceremoniilor legate de marcarea a 90 de ani de la infiintarea Agentiei de stiri din Azerbaidjan, seful Agentiei de stiri din Turcia l-a citat pe fostul presedinte al Azerbaidjanului, Gheidar Aliev, care a spus despre Turcia si Azerbaidjan: „Suntem doua state, dar o singura natiune!”. Exact acelasi lucru, referitor la R. Moldova si Romania, l-a declarat in fata lui Voronin presedintele Romaniei, Traian Basescu: „Suntem doua tari, dar un singur popor”. De ce un Aliev, liderul national al Azerbaidjanului, fost „pilon” al KGB-ului din timpul lui Brejnev, a avut curajul si intelepciunea sa recunoasca un adevar, iar „liderii nostri nationali” mereu s-au balbait in problema identitatii noastre etnice – fie ca au spalat-o in doua ape, fie au negat-o, fie s-au bagat sub scaune, sa nu-i vada lumea. Ce sa mai cerem de la turma, daca pastorii sunt asa cum sunt?

Acum, sa explic de ce am intitulat acest articol „Basarabia 1812 – R. Moldova 2012”. Vorbeam mai sus despre lipsa unui proiect politic de viitor pentru R. Moldova. (Integrarea europeana este, deocamdata, o lozinca si poate ramane inca mult timp o lozinca.) In mai 2012, se vor implini 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul rus. Comunistii, ca sa marcheze un fals istoric – „650 de ani de statalitate moldoveneasca neintrerupta” – s-au pregatit de acest „eveniment” cu tobe si surle cu mult timp inainte, punand in miscare toata masinaria statului. Pana in mai 2012 au mai ramas doar doi ani. Cum se va… „sarbatori” la Chisinau aceasta neagra aniversare? Dar la Bucuresti? Dar la Iasi? Cu capul in nisip, ca strutul? Ne vom scula in picioare sau ne vom baga in scaune, ca Lucinschi, ca sa nu ne vada (sau sa nu se supere) Europa?

De la aceste intrebari am pornit cand am afirmat ca R. Moldova nu are un program politic de viitor. Si nu unul oricare, ci unul romanesc, in profund consens cu spiritul Declaratiei de Independenta a R. Moldova. Actuala guvernare (sa speram ca va ramane aceeasi si dupa anticipate), inclusiv Academia noastra nationala, trebuie sa se gandeasca de pe acum la un program de actiuni prilejuit de implinirea a 200 de ani de la ruperea de catre Imperiul rus a Moldovei din stanga Prutului din trupul Tarii Moldovei. Academia, elitele politice si culturale trebuie sa demonstreze ca romanismul R. Moldova nu e un moft extremist, ci o realitate si o conditie a existentei acestui stat. Stim, cand e vorba de lansarea unui mesaj romanesc, politicienii nostri au pregatit un argument „salvator”, care, in realitate, e o expresie a oportunismului si lasitatii politice: chipurile, nu mergem in alegeri cu mesaje romanesti fiindca electoratul nu-i pregatit si vom pierde voturi… Pai cum sa fie pregatit, daca, atunci cand conducatorii nostri trebuie sa faca dovada demnitatii nationale si a curajului politic, ei se baga in scaun, sa nu-i vada… electoratul? Misiunea unui adevarat lider politic nu e sa se dea dupa par, ci sa mearga si in raspar atunci cand e cazul, sa educe natiunea. Daca nu o educa ei, o „educa” altii. Cum s-a intamplat pana acum, din pacate.

Loading Facebook Comments ...

120 Comments

Add a Comment
  1. Ptr. Vitalie

    Sigur ca eu nu pot sa stiu de ce incearca sa ma ofenseze interlocutorii. Mai ales ca nu am ofensat pe nimeni. Unii posibil ca fac asta pentru a se amuza. Dar cea mai plauzibila explicatie este lipsa culturii unui dialog civilizat.

  2. The Economist: Cu cât mai repede această “pretinsă Moldova” se va reuni cu România… cu atât mai bine!

    Un număr semnificativ de români cred că teritoriul denumit în prezent Republica Moldova nu este nimic mai mult decât o provincie pierdută cândva de România, o regiune smulsă de Stalin împreună cu nordul Bucovinei, care face parte actualmente din Ucraina. Cu cât mai repede această “pretinsă Moldova” se va alătura României cu atât mai bine, scrie prestigioasă publicaţie britanică – The Economist.

    Publicaţia britanică mai scrie că România încearcă să reîntregească ţara, prin oferirea paşapoartelor române pentru tot mai mulţi moldoveni.

    Aceste idei fac parte dintr-un articol intitulat „Un ghid pentru cele mai plictisitoare dispute din Europa de Est”din The Economist şi se referă la conflictele din Balcani: Moldova/România, Bulgaria/Macedonia, Slovacia/Ungaria, Lituania/Polonia şi Ucraina/Polonia. Potrivit autorului articolului, regiunile ex-comuniste stabilesc un standart ridicat în astfel de „probleme plicticoase”şi că argumentele sunt bazate fie pe fapte istorice plauzibile fie pe nişte idei trăsnite.

    http://www.economist.com/world/europe/displaystory.cfm?story_id=15810902
    Sursa: UNIMEDIA

    Europe.view
    You say Lwów, I say Lviv
    A guide to Eastern Europe’s most tedious arguments

    Apr 1st 2010 | From The Economist online

    LAST week’s column dealt with the arcane name squabble between Macedonia (aka FYROM) and Greece. This piece was soon the most-commented on the Economist’s website. That was no thanks to the brilliance of the prose and the lucidity of argument. The subject was one of those issues that attracts bigots, scaremongers and polemicists, with a vanishingly tangential relationship to truth, logic and courtesy.

    The article described the row as “the most tedious dispute in the Balkans”. The ex-communist region sets a high standard in such matters, so the epithet is not to be bestowed lightly. Here is an outsider’s guide to a few of the other rows. All the arguments below are a) historically plausible and b) strike most outsiders as quite mad.
    Are you calling me a Tatar?

    Moldova/Romania A sizeable number of Romanians believe that what is today called the Republic of Moldova is nothing more than a lost province of real Romania, snatched by Stalin out of spite (along with northern Bukovina, which went to Ukraine). The sooner this “pretend Moldova” rejoins Romania the better. Handing out passports to as many Moldovans as possible brings this nearer.

    Bulgaria/Macedonia
    From a certain Bulgarian-nationalist viewpoint, the idea of a discrete Macedonian ethnicity or language is a nonsense—rather like defining “Texan” as an ethnicity in America. Yugoslav Macedonia was a historical accident, and the sooner the detritus joins Bulgaria the better. After that, it will be time to liberate the brother-Slavs of northern Greece.

    Slovakia/Hungary According to hardline Slovak nationalists, the whole idea of a Hungarian ethnic minority in the country is absurd. These people (many of whom are Gypsies anyway) should shut up and get on with being Slovaks: ie, speaking Slovak and thinking like Slovaks. Any other behaviour is a sign that they are still imprisoned by their imperial mindset. If they don’t like living in Slovakia, they should go back to Hungary (where, incidentally, the Slovak-speaking minority has dwindled to nothing—proving that it is the Magyars who are the real ethno-nationalists).

    Lithuania/Poland Not many people realise this, but most of the people speaking Polish and Belarussian in the area in and around Vilnius are not really Slavs but polonised Lithuanians, the legacy of centuries of forced assimilation. That is a terrible fate, so the right (and kindest) thing to do is to depolonise these people and relithuanianise them. A good way to start is to make sure that they do not get trapped into using foreign Polish letters and silly spellings when writing their names. It is Adomas Mickevicius, not Adam Mickiewicz. Let nobody forget it.

    Ukraine/Poland Anyone who spells the capital of Galicia as Lwów is a Polish nationalist who bayonets Ukrainian babies for fun. Anyone who says it is spelled Lviv is a Ukrainian fascist who bayonets Polish babies for fun. Anyone who spells it Lvov is a Soviet mass murderer. And anyone who calls it Lemberg is a Nazi. See you in Leopolis for further discussion.

    Among the runners-up: “Tatar” is a derogatory and invented name for the inhabitants of modern Tatarstan, who are in fact the descendants of Volga Bulgars. Kievan Rus was not Russian. Any talk of a Ruthenian nation is ill-informed, stupid, possibly mad and the product of Muscovite attempts to split and destroy Ukraine.

    Outside pressure has mostly calmed these arguments within formal politics. But on the internet the rows still rage, with tortured facts, arguments and syntax, all mixed with vituperative insults, phoney politeness and seemingly RANDOM Use Of Capital letters. There is a whiff of pyjamas-at-noon, and of people who check their emails in the small hours. Time to get a life?

  3. * * *
    Россия, убери свои войска
    И танки убери из Приднестровья
    Ведь ты и так громадина- страна
    Зачем тебе еще клочок какой-то там Молдовы?!.

    Ты докажи, ты докажи не на словах
    На деле докажи что ты светоч свободы
    Россия- уважай договора
    Где сказанно… убрать войска с Молдовы

    Веками нас имела как рабов
    И подaвляла нас и голодом морила
    Сегодня вроде бы свободны- без оков
    Благодаренье Богу и тебе, немытая Россия

    И штыки убери. Они тебе
    Нужнее… Для Болотно- Триумфальной
    И для защиты вертикали ПУ и МЕ
    От всякой там „цветной „… бесмысленной и беспощадной…

    И хватит создавать из Приднестровья Палестину
    Велико- русский шовинизм под маской миротворца пряча…
    Страна моя… страна, а не скотина
    Земля моя… моя земля а не казачья!!!

    Россия, убери свои войска
    Уйди ты наконец из Приднестровья
    Я так хочу что- бы моя страна
    Могла сказать тебе СПАСИБО ЗА СВОБОДУ!!!

    Кишинев 11- 11- 2010
    Юкос.

  4. Traiasca Romania Mare
    cu toata Moldova de Est pana la Nistru
    si cu Bucovina de Nord !
    Cu cat mai repede, cu atat mai bine pt. copiii nostri !

  5. Eu cred ca pentru ca RM sa intre in UE ne intarziat este necesara renuntarea la Transnistria care nu este decat cuiul lui Pepelea in inima Moldovei si sa ce revina la fosta granita reala prin includerea Bucuvinei.E prea mult balamuc fortat aceasta Transnistrie care nu aduce decat probleme de toate nuantele inclusiv armata l4-a care nu va fi retrasa niciodata exact pentru ca situatia sa ramana cat mai incurcata si sa nu poata face nimic.In acest fel se va putea face Unirea cu tara si implicitt Rep. Moldova va putea intra sigur in UE si nu numai posibil sau niciodata. Va doresc succes si D-zeu sa binecuvanteze cele doua popoare romane . Sunt din SUA -NC.

  6. @Sergiu
    S-ar face la fel de repede ca si unirea celor doua Germanii. Problema. in opinia mea, e ca Republica Moldova de azi este mai degraba un fel de Prusie Orientala rusificata, un Kaliningrad tinut bine in mana de Rusia, decat o RDG. Daca URSS facea si in RDG ce a facut in Prusia Orientala sau in Basarabia, nu s-ar mai fi vorbit niciodata de reunificarea germana.
    Renationalizarea Basarabiei trebuie sa continue pentru ca rusificarea si moldovizarea sovietoida sa poata fi deconstruite. Pana atunci nu doar ca e imposibila reunificarea dar nici nu cred ca ar fi utila. Moldova nu vrea reunificarea cu Romania pentru ca nu este inca o societate romaneasca, nu este locuita in majoritatea de romani ci de „altceva”.
    Republica Moldova de azi este un caz, un „pacient” cu care romanismul nu s-a mai intalnit pana acum. Unirile noastre s-au facut intre romani sadea: la 1600, la 1859, la 1918.
    De aceea, eu n-as numi Basarabia de azi o „Moldova patriarhala”. Moldova patriarhala, a razesilor lui Stefan, este intre Prut si Carpati. Basarabia este un experiment sovietic, alimentat cu cinism de Rusia si in prezent, care trebuie reversat, neutralizat. O sa mai treaca niste generatii, iar Romania trebuie sa continue sa predice in Basarabia spiritul natiunii romane, prin vorbe si fapte. Indiferent de nedreptatea rusului. Indiferent de ce vrea SUA, UE sau caracatitele geniale din constelatia Andromeda.

  7. Abia acum am observat ca toate comentariile sunt de acum 9 luni. Am recitit, cu nostalgie, ce postam acum 9 luni. Nu spuneam chiar prostii, nu mai ca lucrurilre au evoluat, a aparut, intre timp un referendum rata care a inceput sa ridice multe semne de intrebare. Intre timp PDM si-a radicalizat mesajul, a aparut partidul struto-camila a lui pasat… Daca basarabenii mizeaza pe sprijinul PDM si PUM in lupta contra comunisilor se inseala. Chiar daca PCRM renega cele doua partide Toate trei vor avea avea un cuvant greu de spus in actiunea de afirmare a romanismului si a integrarii europene. Spre deosebire de comentatorii de peste prut ( ati inteles ca eu sunt din Romania ), eu nu sunt de loc optimist in ceea ce priveste viitorul apropiat al RM. Mie imi tot vine in minte un caz petrecut inaintea unor alegeri din Romania. Toate sondajele il dadeau ca intentie de vot cu peste 60%. pe PNTCD. In final nici nu a intrat in parlament si apoi a disparut pur si simplu de pe esichierul politic romanesc. Sa va aduc aminte de sondajele ultra optimiste de dinainte de referendum? Si ce-a urmat? Stiti cum se spune: „Cine rade la urma rade mai bine.” In realitate situatia politica si sociala de dinainte de alegeri, din RM, este deosebit de complexa si nelinistitoare, iar sondajele care apar in Romania privitoare la alegerile din 28 noiembrie sunt mult mai pesimiste decat tot ce apare la Chisinau. Atentie deci!

  8. In Romania, datorita dezamagirilor acumulate, la alegeri se prezinta cam 35-40% din electorat, in general persoane in varsta ( ramane neprezentat se foloseste la furat ). Atunci cand vad, astazi, persoane din publicistica basarabeana, care o data erau foarte sigure pe ele si optimiste, vorbind acum despre „lehamitea” la basarabeni, cam ridic din sprancene. Daca in RM se petrece acelasi fenomen ca in Romania si la vot se prezinta mai ales persoanele in varsta si din mediul rural ( care stim cu cine voteaza ), atunci avem, cu totii, romanii de pe ambele maluri ale Prutului, o mare problema. Mie chiar mi-e frica…

  9. Pentru DOI care somnoleaza,

    Transnistria trebue pastrata cu orice pret caci rusia si ucraina trebue sa restitue teritoriile luate cu JAPCA, chiar daca europa le-a dat rusiei cu ochii inchisi.

    Teoria „” ca trebue sa mai asteptam pentru a pune problema UNIRII cu ROMANIA „” este CRIMINALA pentru viitorul BASARABIEI

    Cu cat trece timpul cu atat mai mult europa se dezintereseaza de acest petec de pamant unde cetatennii inca nu stiu de unde vin, ce limba vorbesc, vor sa suga la 3 oi :::: RUSIA, CSI si UE. INSA practica arata ca cele 3 oi sunt 3 catari care le arunca copite de indata ce moldovenii se apropie de unul din ei.

    ACEASTA pentru ca moldoveanul adica POLITICIANUL moldovean, inca nu stie un lucru ELEMENTAR :::::::::: Rusia si CSI-ul intruchipeaza 2 fete Morgane, o iluzie periculoasa iar EUROPA este o realitate care conduce, cu SUA, afacerile lumii. Faceti o SINGURA ALAGERE ::::::::: EUROPA, fara ezitari, fara tergiversari.

    Si pentru a nu astepta intrarea in Europa pana la calendele grecesti, DESTINUL va prezinta o SANSA in AUR pe care alte tari despartite NU O AU ::::::: UNIREA cu ROMANIA.

    Iar pentru UNIREA cu ROMANIA este o singura cale ::::::::::: VOTAREA si Inrolarea in PARTIDUL NATIONAL LIBERAL condus de DOAMNA VITALIA. Iar FEMEILE si TINERII din moldova au un cuvant HOTARATOR in succesul acestui partid .

  10. Sergiu spune:

    30 March 2010, la 10:10
    „Stiti, eu cand aud lozinci de genul: “ne vom uni cu totii in familia europeana”, mie imi suna: “ne vom uni cu totii in lumea celor drepti”. In opinia mea, a spune: “nu este de actualitate sa ne unim cu Romania, ci sa intram in UE” este la fel cum a spune: “nu este de actualitate sa mai traim pe pamant, ci sa trecem dincolo”.

    Cred ca aceste chestiuni ar trebui repetate, la infinit, celor de la Bucuresti, care i-au prostit in ultimul hal pe basarabeni, ba cu unirea, ba cu cetateniile si dupa ce s-au vazut cu sacii in caruta, le-au intors, pur si simplu, spatele basarabenilor ( A primit vreounul din cei care si-au depus actele, in mult trambitale centre infiintate peste tot in tara, cetatenia romana, macar unul asa de leac? Ce se aude despre permisele de trecere din „vecinatatea imediata”? Praf in ochi… ). Efectiv aceste teorii la care se refera Sergiu, au fost confectionate in fabrica de lozinci de la Bucuresti, pentru a amana sine die rezolvarea marilor probleme si aspiratii ale basarabenilor. Acum, cand intrarea Romaniei in spatiul Schengen a fost ea insasi amanata sine die, a vorbi despre unire in fata debilelor si incompetentelor autoritati de la Bucuresti, este ca si cum ai vorbi despre franghie in casa spanzuratului.

  11. Vad anunturi, sondaje unde 3 la suta din moldoveni ar fi pentru UNIRE , poate cifrele sunt chiar majorate de sondeuri.

    Romanii au iregistrat acest anunt ca un TRAZNET. Caci consideram basarabenii ca frati. Domnul BASESCU cu acordul fratesc al romanilor face cadouri de SUFLET la oameni care dorm inca in COPACI, sau spun „” nu avem nevoie de acesti bani , rusii ne dau bani ata cat vrem „” , vorbim o alta limba care nu este limba romaneasca, romanii pun bombe in digurile noastre pentru a ne ineca, noi vrem KOKO-munism.

    Atunci dece romanii sa se mai zbata la BRUXEL pentru aceasta SEMINTIE NON IDETIFIEE , dece sa se mai acorde nationalitatea romana, dece studii in ROMANIA , dece BLA-BLA-BLA despre cultura comuna, despre istorie comuna, cand sunt luat cu pietre in satul meu de alta data de catre adeptii lui VORONOFF si ai ALIANTEI ???????????????????

    Si toate acestea le povestesc cand ma intorc in ROMANIA. DECI ostilitatea se instaleaza vrand-nevrand. Alegerile din noembrie vor pune PUNCTUL pe I.

  12. Aseara, pe postul national Radio Romania Actualitati, in studioul radiojurnalului de la ora 22,00, au fost invitati Dorin Chirtoaca, Alexandru Tanase si Victor Osipov, primvicepresedinti ai PLM, PLDM si AMN ( de ce oare o fi lipsit PDM? ). Dupa binecunoscuta „salata electorala”, toti trei au declarat, in final, ca „lehamitea” exista, ca participarea la vot va fi probabil foarte redusa iar PCRM ar putea castiga alegerile ( se chiama ca asta este aproape o declaratie oficiala ). Adica exact ce tot scriu eu dupa „tratirea” referendumului si toata lumea foarte suparata pe mine, ma tot sterge de pe bloguri. Vorba lui Ion Creanga: „Nu i-e bine vacii mele… i-am pus pielea pe gard.”

  13. Mai intii de toate trebuie sa aiba loc reunirea poporului cu Dumnezeul ce adevarat , intoarcerea fiului risipitor la Tatal sau , pe care L-a parasit miseleste . Si numai cu asa conditie Dumnezeul , Facatorul cerului si al pamintului va binecuvinta si va realiza unirea .
    Poporul sa se lepede de idoli si de dumnezei falsi. Altfel nu exista sorti de izbinda.

  14. Cand valahul tradator de neam si de tara, Bujenita Sarbu Voronin Ciorascu afirma „după 28 noiembrie vom vedea cine de la cine suge”, apropo de o afirmatie facuta de Ghimpu, se chiama ca deja el stie ceva ce noi nu stim. Si, in timpul asta, conducerea actuala a Moldovei, vorba unui proverb maghiar, „doarme precum boul pe coada lui”

  15. pt Vicor Gurau
    Cica „Eu sunt pentru Sturza, Filat şi Roşca”. Citesc si ma minunez. Chiar ne crezi pe toti idioti? Oare cine ataca atat de mizerabil pe Filat? Nu Gurau? Oare cine este permanent la NIT si O mega BABA? Cine proslaveste PCRM si pe Voronin? Vai de capul dumitale!

  16. Mie personal mi se creează impresia că actuala guvernare şi ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, de fapt, îndeplineşte şi lucrează în folosul statului vecin şi nu în folosul statului Republica Moldova“, a declarat Gurău pentru agenţia OMEGA.

    Analistul politic a specificat că era cunoscut faptul că “acel Tratat a fost necesar anume părţii române şi, nicidecum Republicii Moldova“, vorbind despre Tratatul privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în problemele de frontieră, care a fost semnat pe data de 8 noiembrie la Bucureşti.

    Iata ce declara VG, care cica se considera roman
    “Era cunoscut faptul că România are necesitatea de a-şi reglementa problemele frontaliere cu Republica Moldova deoarece doreşte în anul 2011 să devină membră a spaţiului Schengen“, a subliniat politologul.

    Potrivit lui Gurău, “acest document practic, deserveşte interesele statului român şi, nicidecum interesele Republicii Moldova“. “Aşadar, noi vedem că România practic îşi îndeplineşte agenda politică proprie, adică Preşedintele Băsescu, cum a promis că nu va recunoaşte suveranitatea şi frontiera Republicii Moldova de pe Prut aşa şi face“, a specificat Victor Gurău.

  17. Romanul si Titirez, doi romani adevarati.

  18. APROPO ,

    de ce zic unii deputati dela BRUXEL :::::::::: ca unirea BASARABIAIEI cu ROMANIA nu este de actualitate?

    Cati deputati sunt la BRUXELL, atatea pareri negative despre aceasta problema a UNIRII sunt.

    Pentru GERMANIA de VEST NIMENI nu a auzit ca vrea unirea cu Germania de EST, NIMENI nu avorbit sa faca nu stiu ce referendum, niciun ziarist nu a suflat o vorba ca 100 la 100 din germanii de VEST ERAU CONTRA UNIRII cu germania fosta KOKO-munista.

    Intr’o zi am aflat ca cele doua tari s’au unit. CINE a suflat un protest ??????????? BRUXELUL ????????????

    Atunci Bruxelul sa nu ne dea lectii despre UNIRE.

    TOTUL depinde de politicienii din Basarabia si ROMANIA, in PRIMUL RAND.
    Ne trebuesc OAMENI de MARE CARACTER, nu de politicieni care merg cu C…….L in doua luntri.

  19. Ieri 09.10.2010, Ghimpu a ocupat sala festiva a UPS “Ion Creanga” cu droaia de adepti si de afisaj electoral. In sala arhiplina de studenti, a trecut cu mersul sau de Jumagheata, si-a inceput bilbiiala politica. “Schimbarea pina la capat – inseamna sa punem capat comunistilor”… In rest populistul nu a stiut decit sa spuna ca se adreseaza domnisoarelor, ca universitatea noastra e mai mult de domnisoare, cu aerele sale de macho grosolan. Citeva domnisoare i-au scris intrebari, pe care citindu-le cu greu le-a calificat drept “comuniste”. Cea mai comunista insa, i/a parut intrebarea mea, pe care nici nu a citit-o, desi era foarte clar formulata: SUNTETI UNIONIST ?

    S-a enervat la culme, evitind sa raspunda si scuipind foc de injurii la adresa studentilor. Mi-e scirba de faptul ca am crezut in asa om, un neechilibrat mintal badaran care se crede mare presedinte.

    Dumnezeu sa-l ierte si sa-l destepte !

  20. Dragă D-nă Vitalia! Sărut mâna!…
    Mă închin vitejiei şi dârzeniei dumitale pentru promovarea valorilor şi idealurilor noastre naţional-româneşti. Suntem fraţi de idei şi credinţă.Vreau să contactez cu D-tră prin scrisoare email.Răspundeţi-mi vă rog pe adresa: iacob.cazacu@gmail.com
    Vreau s[ publicati pe blogul D-voastra urmatorul apel:
    APELUL
    membrilor FILIALEI DIN CANADA al FDRM
    către toţi românii basarabeni de pretutindeni

    Fraţilor!
    A sosit timpul ultimii bătălii pentru a ne afirma ca popor, ca naţiune.
    Să nu ratăm posibilitatea de ai acorda societăţii RM (România Mică) şansa de a se dezvolta într-adevăr pe principiile democratice- stat bazat pe drept; separarea puterilor; respectarea drepturilor omului; pluralismul politic şi libertatea gândirii şi a expresiei; crearea unei economii de piaţă funcţionale, viabile şi asigurarea stabilităţii sociale; păstrarea sfintelor valori nationale, care sunt adevăraţii piloni spre atingerea obiectivelor strategice a societăţii noastre – aderarea la Uniunea Europeană şi înfăptuirea visului cel mai scump- Unirea cu Patria-mamă România Mare!
    Pentru atingerea acestor obiective noi vă rugăm să participaţi activ la alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010 pentru a vota Democraţia şi Adevărul, pentru ca societatea RM (României Mici) să ajungă în cel mai scurt timp la o viaţă normală alături de frumoasele ţări-surori ale bătrânei Europe.
    Să aplicăm ultima lovitură Balaurului Roşu (comunismul) şi imperiului său, care ne-a înghiţit trecutul a două secole şi prezentul …
    Alegeţi Viitorul!
    Daţi votul celui care luptă pentru Adevăr!
    Daţi votul celui care condamnă crimmele săvârşite de „îngerii roşii” (hidrele roşii).
    Votaţi Libertatea!!!
    Votaţi Democraţia!!!

    CREDINŢĂ! SPERANŢĂ! VICTORIE!

    Preşedintele de onoare
    a Filialei din Canada al FDRM Ovidiu Creangă

    Preşedinte executiv
    a Filialei din Canada al FDRM Iacob Cazacu-Istrati

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *