Cine face jocurile în Moldova

Basarabia nu este o miză importantă pentru Rusia, dar contează pentru puterea simbolică a Moscovei, care vrea să-şi refacă portretul imperial fără pierderi colaterale.

Ideea evadării Republicii Moldova din plutonul aşa-numitei „vecinătăţi apropiate” a Rusiei este deocamdată boicotată chiar din interiorul forţelor democratice sprijinite de Uniunea Europeană şi România. Dezbinarea din arcul de guvernământ şi concurenţa dintre liderii partidelor aflate la putere în Basarabia dau apă la moară comuniştilor şi intereselor ruseşti din zonă. Referendumul menit să schimbe Constituţia şi să permită alegerea Preşedintelui Republicii Moldova prin vot popular, nu în Parlament, cum se face acum, a eşuat din pricina neînţelegerilor dintre aliaţi, a intereselor divergente şi a campaniilor electorale paralele pornite înainte de vreme. Acest eşec este privit la Moscova ca un pas înainte spre revenirea Chişinăului sub aripa ocrotitoare a Rusiei, după un an în care Republica Moldova a funcţionat cu un Preşedinte interimar, fiindcă partidele de dreapta nu au reuşit să strângă o majoritate calificată pentru a rezolva această problemă de legitimitate.

Alianţa pentru Integrare Europeană, care conduce Basarabia, este formată din patru partide, are idei bune şi s-a aşezat pe drumul corect, dar, la fel ca în România anilor 1996-2000, interesele naţionale rămân superficiale şi de faţadă, fie din cauza inabilităţii liderilor politici, fie din cauză că există perturbări externe, fie din cauză că interesele personale sau de grup sunt susţinute de forţe mai puternice. După prima guvernare pe care au avut-o de la căderea comunismului, formaţiunile prooccidentale din România au pierdut partida, iar primul Preşedinte necomunist, Emil Constantinescu, mărturisea, la sfârşitul mandatului său, în 2000, că fosta Securitate l-a învins. Altfel spus, serviciile secrete au jucat un rol important în dezarticularea alianţei de dreapta, în temporizarea apropierii de Uniunea Europeană şi NATO. Foştii ofiţeri ai Securităţii ceauşiste rămaşi în structurile informative oficiale sau infiltraţi în partidele istorice renăscute  au jucat altă partidă. Prosperii oameni de afaceri, mulţi cu diferite conexiuni în ramificaţiile complicate ale serviciilor secrete, nu aveau nici un motiv să-şi dorească reguli clare şi standarde occidentale pentru România, astfel încât şi-au exercitat cu succes influenţa asupra mediului politic. Chiar în 2004, înainte de încheierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, importanţi oameni de afaceri, precum Ion Ţiriac, încercau să convingă Guvernul că ţara nu este încă pregătită să facă faţă pieţei comunitare şi că ar fi mai bine să se amâne aderarea.

Istoria eşecului primei guvernări prooccidentale din România poate explica în parte dificultăţile din Republica Moldova, însă adăugirile care complică, încurcă şi încâlcesc lucrurile sunt legate de interesele nedisimulate ale Rusiei faţă de această ţară mică aflată la graniţa dintre Est şi Vest. Moscova nu are nevoie să-l trimită aici pe James Bond pentru a afla ce se întâmplă sau pentru a contracara ceea ce nu ar vrea să se întâmple, fiindcă are încă destule ancore în mediile influente de la Chişinău. Partidele democratice din Republica Moldova ar putea pierde alegerile generale nu doar din cauza ţesăturii noduroase din spatele guvernării, ci şi fiindcă strategiile celor aflaţi la putere sunt incoerente, iar mesajele lor – îndreptate doar spre propriul electorat. Partidele democratice din Basarabia ar putea pierde însă alegerile mai cu seamă fiindcă Moscova nu vrea încă să decupleze Republica Moldova de zona sa de influenţă, iar planurile Rusiei par mult mai coerente decât cele ale liderilor puterii de la Chişinău.

Loading Facebook Comments ...

80 Comments

Add a Comment
 1. DECLARATII DELIRANTE ALE UNUI NEBUN AFLAT IN SLUJBA STRAINILOR … Episcopul de Bălţi şi Făleşti, ÎPS Marchel, consideră că actualei guvernări nu-i merge în treburile statului deoarece nu a fost binecuvântată de Mitropolia Moldovei, ci de Mitropolia Basarabiei, transmite Agenţia DECA-press.
  Înalta faţă bisericească spune că autorităţile anterioare „şi sub Lucinschi, şi sub Voronin erau blagoslovite de Mitropolia Moldovei, biserica canonică, sfinţită de Duhul Sfânt, iar Filat şi Ghimpu, din câte ştiu eu, sunt binecuvântaţi de Mitropolia Basarabiei, care nu are Duh Sfânt”… BINE CA AU RUSII SFINTUL DUH SI NU IL AU ROMANII CRESTINATI CU SECOLE INAINTEA CELORLALTI … CA SA NU MAI VORBIM CUM S-A FACUT INCRESTINAREA RUSILOR …DUPA ASEMENEA DECLARATII ANTI-ORTODOXE SI ANTI-NATIONALE , DERBEDEUL AR TREBUI SA-SI SCOATA EPOLETII LA VEDERE …

 2. SE PARE CA CURG DECLARATIILE NEBUNILOR LA MOLDOVA DUPA ACEST REFERENDUM RATAT …”Coaliţia de guvernământ a celor patru partide democratice încet, dar sigur pierde teren. Dacă nu-şi revine rapid, va fi învinsă în viitoarele alegeri fără drept de apel.” Declarația îi aparține analistului politic Petru Bogatu, citat de jurnal.md… OMUL SE VEDE CA A LUAT-O RAZNA DE TOT SI ACTIONEAZA LA COMANDA COMUNISTILOR CU ORDINUL CLAR DE A CREEA IMPRESIA CA TOTUL SE DUCE DE RIPA SI COMUNISTII VOR FI CIT DE CURIND IN FRUNTEA BUCATELOR . ANALIZA RECE NE SPUNE CA ELECTORATUL ANTI-COMUNIST A IESIT LA VOT , OPTIND CLAR PENTRU ALEGEREA PRESEDINTELUI DIRECT DE POPOR . PINA SI DIASPORA A VOTAT IN NUMAR MAI MARE CA LA ALEGERI … 91% „PENTRU” , PROBABIL NU-I SPUNE NIMIC KGB-ISTULUI P.BOGATU [ DAR SARAC IN MINTE ] . CUM DE OBICEI LA ALEGERI PARTICIPA 55-60% [ INTREBAREA ESTE DIN CE ? ] , FARA BOICOTUL COMUNISTO-RUSOFON TOT ACOLO AJUNGEAM … ESTE FOARTE POSIBIL CA MULTI VOTANTI AIE SA FI RAMAS ACASA , FIIND SIGURI DE REUSITA REFERENDUMULUI . ASA CA MAI USOR CU ACEASTA PROPAGANDA APOCALIPTICA MINCINOASA .

 3. Vom veni neaparat, chiar stau cu ochiul pe voi cei de la PNL, imi place de voi in ultima perioada

 4. Vitalia,
  Vad ca este o adevarata isterie legata de esecul referendumului.
  Da-mi voie sa intreb daca s-a facut vreo comparatie intre cele doua sisteme de alegere a presedintelui: prin alegerea in parlament sau alegerea populara si daca lumea a stiut de ce un sistem ar fi mai bun decat altul?
  Daca nimeni nu-i informat, atunci este normal ca putini sa se prezinte.
  In fond, este Moldova republica parlamentara (si atunci presedintele ar trebui ales in parlament) ori republica (semi)prezidentiala si atunci alegerea este populara?
  Deci, poate in conferinta respectiva veniti cu niste lamuriri ca sa inteleaga tot omul ce ar fi trebuit sa faca: sa stea acasa sau sa se duca la referendum.

 5. Stătea la geam mahmur,
  De frică sau beţie,
  A dat un ordin dur,
  Să-i bată,ca să fie,

  O frică generală,
  În toată-toată ţara,
  Voinţa liberală,
  Voia s-o zmulgă iară,

  Călăii,pe furiş,
  Veneau cu bâte,scuturi,
  Ascunşi după tufişuri,
  Tăceau cum tace mutul,

  De-o dată,într-o clipă,
  S-au repezit la lume,
  Cu scutul într-o mână,
  În alta cu o bâtă,

  Sa început prăpădul,
  În Piaţa ,,Biruinţei,,
  La geam tăcând,mahmurul,
  Dădea a cuviinţă,

  Din capul roşu-sur,
  Iar jos pe trotuare,
  Loveau cu bâte dur,
  Acei cu chip de fiare,

  Trimişi de acel mahmur…

  Într-o clipită haita,
  A ‘ncercuit mulţimea,
  Care stătea în piaţă,
  În noaptea de pomină,

  Într-un delir sălbatic,
  Un ins cu moaca hâdă,
  lovit-a ca turbatul,
  Un OM,în plină stradă,

  Acel lovit de soartă,
  Era Boboc Valeriu,
  Care căzu de’ndată,
  Ce fu lovit în creer,

  Călăii se-adunară,
  în juru-i,să-l omoare,
  Lovind ca ‘ntr-o desagă,
  Văzând că-acesta moare,

  În marea ‘nvălmăşeală,
  În strigăte de noapte,
  Urlau protestatarii,
  De groază…Pân’la şapte,

  Mahmurul ros de ură,
  Tăcut ca o stafie,
  Stătea în plin-statură,
  Ca după o beţie,

  Scrâşnind din dinţi,spuse-se,
  Davai,poidu ia spati,
  Lacheii îl scosese,
  În taină din palat,

  A doua zi poporul,
  A prins o veste slută,
  A fost ucis BOBOCUL,
  Ucis de slut-căruntul,

  Cu chipul de mahmur…

 6. TERORISTII RUSOFONI TRANSNISTRENI SAR IN AJUTORUL TOVARASILOR DE IDEI SI ARME DIN MOLDOVA …Opinii din Transnistria: Comuniştii vor scoate Moldova din impas…

  „În opinia mea, totalurile referendumului care a avut loc în Moldova pe 5 septembrie au fost previzibile şi de aşteptat”, susţine Nicolai Buceaţki, redactorul ziarului „Человек и его права” (Omul şi drepturile sale), vicepreşedintele Partidului Social Democrat din Transnistria .
  Potrivit lui Buceaţki, care, într-un comentariu publicat de agenţia informaţională transnistreană „Lenta pmr”, susţine că „puterea de dreapta s-a discreditat în Moldova”, prezenţa la vot a cetăţenilor cu drept de vot a fost mică din mai multe motive. El crede că dreapta moldovenească, care „a explodat”, şi-a pierdut orice simţ al măsurilor, ceea ce a dus la discreditarea ei în ochii unei importante părţi din electorat. Mai mult, scandalurile din coaliţia de guvernământ a dus la dezamăgirea populaţiei… DUPA CUM SE VEDE TERORISTUL CU AERE DE MARE SOCIAL-DEMOCRAT , REPETA ACELEASI STROFE CA SI CELE ALE COMUNISTILOR . VINE UN TIRIE-BRIU, UN BETIV AFLAT IN SLUJBA MAICII-RUSII , SA NE SPUNA CA „PUTEREA DE DREAPTA S-A DISCREDITAT IN MOLDOVA ” … CARE PUTERE DE DREAPTA OTREAPA ? IN REALITATE ASA-ZISA „STINGA” DOARME LA PUTERE DE LA PROCLAMAREA INDEPENDENTEI … PD SI AMN SUNT PARTIDE DECLARATE SAU NU DE CENTRU-STINGA , PLD A ALUNECAT LA CENTRU … NU SPUNEA MAI IERI LUPU CA CEI DIN GRUPUL ILASCU SUNT CRIMINALI ? MERGI SI TE CULCA MAIMUTOI STALINIST SI LASA GRIJA TA DE MOLDOVA …

 7. Am doar o singura intrebare pentru participanti la conferinta de presa:
  1. Cine este cel mai de vina pentru esecul referendumului din 5 septembrie, si din esec – cit revine liderilor din PNL?

 8. Uneori nu-i inteleg pe unii jurnalisti.
  Or sunt prosti, or inconstienti, or vinduti?
  Am privit emisiunile la Publica TV… si ai impresia ca ei nu stiu ce vorbesc… cind tara se clatina, cind SE FAC EFORTURI EXTRAORDINAR DE MARI, da anume asa, pentru a mentine echilibrul in societate, pentru a ne mobiliza in jurul partidelor din AIE, ei scot in vileag doar umbre negative!

  Cum asa, oameni buni? Oare nu apreciati cit au muncit liderii AIE pentru a scoate RM din declinul iminent care plana asta toamna asupra bugetului… etc… etc…
  Chiar nu vedeti care este situatia in care EI MUNCESC? – COMUNISTII BOICOTEAZA TOATE INITIATIVELE… IAR voi ca niste neispraviti inca mai clatinati corabia???
  Rusine sa va fie! Sunteti mai rai decit tradatorii!
  Or, voi va asemanati cu cei care bat mingea in propria poarta!
  Dar daca Filat si Ghimpu, Doamne fereste, renunta sa va conduca? – or voua nu va pasa de TARA? Cine sunteti voi si la moara cui turnati apa?

  Iar sinsitratii, ar trebui sa multumeasca ca li se construiesc CASE, caci, corect ar fi sa-si fi asigurat casele si companiile de asigurari sa le achite despagubirile.

  Filat, totusi, a cautat mijloace sa ajute, sa rezolve problemele, si CINE-I MULTUMESTE? Or, nu stiti proverbul ca nemultumitului i se ia darul?

  Asa ca FITI RECUNOSCATORI si fiecare sa faca ce este BINE ca sa iesim din criza economica si politica!
  Ati inteles, domnilor jurnalisti? Ma refer inclusiv si la dl Bogatu, care vine cu analize sumbre… mai luati seama ce scrieti.

 9. Atat timp cat rusia va avea mana libera in MOLDOVA ea va sustine partidul comunist, partid de EXTREMA STANGA ( si nu de stanga cum induc EI in eroare populatia si pe politicienii opusi lor ).

  Saracia aliata cu incultura iata terenul FERTIL al comunismului. In occident nu exista taran cu mai putin de 3,4 clase de liceu ( depinde de tara ).

  Faceti media de clase de liceu pe cap de locuitor care voteaza EXTREMA STANGA in MOLDOVA.

  Inaintea alegerilor viitoare rusia va veni cu inca un avion cu ajutoare umanitare, la cererea EXTREMEI STANGI moldovenesti , voronin ( un milion de dolari , este bun si un milion caci nu poti obliga toate tarile europei sa doneze fiecare MOLDOVEI o suta de milioaéne de euro pe gratis, ca ROMANIA).

  Pana la urma HAOSUL din moldova nu va putea fi rezolvat decat prin INTERZICEREA EXTREMEI STANGI moldovenesti.

 10. Numai UNIREA cu Romania este solutia cea mai buna.

 11. Noi din minoritatile nationale trebuie sa incercam sa declupam :

  TIGANI, BULGARI, EVREI SI ALTE MINORITATI ALE CAROR TARI SE AFLA IN UNIUNEA EUROPEANA SI CARE NU SUNT CU RUSIA DAR NICI CU ROMANIA pentru votarea aliantei.

 12. Pt Petru Nistreanu

  Nu va pare ca sinteti prea curios?

 13. Pt Mircea Popescu

  Mircea, noi, PNL, nu avem nici o isterie. Noi am avut in Program si nu am avut incotro. Dar nu e nici o tragedie – e poate a lui Filat ca nu a devenit Presedinte. Noi consideram ca toti presedintii au furat RM si au fost servilii Kremlinului. Mai bine fara presedinte. Miine vei citi declaratia PNL.

 14. si ,totusi , pentru cine lucreaza VP ? Tare pute a scoala kgb-ista sub o lupta ,cica, unionista ! Moldoveni ,.AVETI GRIJA PE/DE CINE ASCULTATI !

 15. MAINE O SA ASCULTATI ALTE .. DIVERSIUNI ..

 16. Acum Filat vrea anticipate cat mai rapid. Alegerile anticipate in noiembrie nu sunt convenabile partidelor extraparlamentare deoarece ii avantajeaza pe cei care au detinut resursele administrative ultimii 9 ani.

  Cu cat va fi mai lunga perioada de agitatie preelectorala, cu atat mai multe sanse pentru PNL sa-si gaseasca noi alegatori.

 17. Buna DIMINEATA NATIUNE! Astazi sunteti mai constienti de tot ce se intimpla sau ce se POATE intimpla?? – Ma refer la toti, inclusiv la Taranul, care trebuie sa-si asume si el o parte de responsabilitate si sa vina sa VOTEZE CONSTIENT de consecinte.

  Ieri seara intr-un reportaj la Publica TV cu Filat in vizita la construnctiile caselor pentru sinistrati, un TARAN tinar si sanatos, statea intr-o parte cu miinile la spate si astepta ca altcineva sa-i construiasca casa.

  Se apropie Filat de el si-i zice: – Buna ziua, dle sinistrat! Acela continua sa stea cu miinile la spate…

  Am impresia ca nici la referendum acestia nu s-au prezentat.
  Unul din constructori striga ca nu are chiroane, iar SINISTRATUL sta cu miinile la spate in continuare.

  Pai, spuneti-mi, UNDE-I ADEVARUL? Oare sinistratii nu pot contribui macar cu niste chiroane?? Nu pot sa se incadreze sa aduca APA, MINCARE celor care construiesc?

  Ce asteapta, in general, MOLDOVENII? Sa vina conducerea de la Chisinau si fiecaruia sa-i sufle in bors sa nu se friga???

  Ceva nu este in regula cu acest POPOR care a pierdut orientarea si nu mai deosebeste griul de neghina… Cum sa iesim cu asa oameni din criza?

  Unde-i PREOTIMEA, ca sa educe POPORUL?

  Multi dintre jurnalisti pina si azi ii tin microfonul in gura lui VORonin si la alti ratati. – Vedeti rezultatele? Ca daca Jurnalistii difuzeaza tot ce vorbesc komunistii, apoi cei de la sate, TARANII cum sa nu sa se lase influientati de discursurile lor? – si, iata, nu au venit la Referendum care este si in interesul lor direct.

  Am impresia ca avem o TARA de inconstienti. Nu stiu unde este DREAPTA si unde este STANGA.

  Mai grav este ca si niste lideri de partide dau dovada de miopie politica.

 18. Valenta ne-a povestit cum se foloseste resursa administrativa santajind oamenii cu ajutorul care statul este obligat sa-l acorde.

  Filat este cel care inainte de inundatie le-a povestit oamenilor ca totul este sub control. Acum este in sarcina lui sa gaseasca pe cei care au spart digul pentru a alimenta iazurile cu peste. Desigur daca vinovatii nu sunt din partidul lui.

 19. Eu nu fac parte din nici un partid. Deaceea POT critica liber pe oricine, DACA ESTE NECESAR SI SPRE FOLOS.

  NU SEMNEZ ca cineva sau cutare este sfant… caci asta nu este in competenta mea SA STIU. Dar atita timp cit nu este demonstrat ca un lider este, de exemplu, corupt, eu il voi RESPECTA ca pe un lider.
  PENTRU CA ASA ESTE CORECT – SA RESPECTI CONDUCATORII!

  Iar acel „sinistrat” care in fata Prim-Ministrului sta ín poza de repaos cu mainile la spate – consider era un needucat, IRESPONSABIL de propria soarta si asteapta de-a gata cineva sa-i faca casa.

  Or, trebuia sa-si asigure CASA ca sa suporte despagubirile Companiile de asigurari si nu STATUL!

  Eu scriu doar ce simt ca trebuie de spus, ce OBSERV.

  Va spun, este o mare PROBLEMA cu mentalitatea multora… Sunt organizatii de binefacere, care merg cu PROIECTE prin sate si ei nu gasesc acolo sprijin sa implementeze proiectele, caci au o regula ca populatia locala sau administratia sa contribuie macar cu 5% din costul proiectului.
  De exemplu, de gazificare a localitatii sau reconstructia vreunui obiect social. Astfel, donatorii pleaca.

  La noi pe scara, – traiesc la bloc – toti asteapta ca cineva sa vina sa le mature scara, sa le faca reparatie – este o atitudine comunista daunatoare… de a astepta totul de-a gata.

  Chirtoaca se apucase ca caute niste voluntari ca sa mearga sa faca curatenie pe scarile unor blocuri locative. – Practica absolut gresita.

  Candva in Moldova se organiza de Biserica Hramul localitatii – pentru care oamenii erau indemnati din timp sa faca curatenie IN TOATA LOCALITATEA, sa repare Biserica, casele, sa faca ordine prin ograzi, inclusiv pe drumuri etc. Acum aceste HRAMURI – or nu se mai fac, or sunt doar petreceri cu betii.

  Iata intrebarea:
  Lumea a pierdut RESPOSABILITATEA pentru propria BUNASTARE?

 20. ATENTIE!
  Ciocalata produsa in Rusia este periculoasa pentru sanatate.

  Postez aceasta informatie ca replica la boicotarea VINURILOR de catre Rusia. Sursa: Edinnii Ruskii Portal

  http://er.ru/about/text.shtml?15/3647

  Сотрудники кондитерской фабрики „Пермская” отравились солью азотной кислоты
  07.09.2010 14:03 МСК
  Одиннадцать сотрудников кондитерской фабрики „Пермская” отравились во вторник после обеда в столовой предприятия, пострадавшие доставлены в больницу, сообщает пресс-служба администрации Пермского края.

  Как сообщиют РИА Новости, со ссылкой на руководителя пресс-службы ГУ МЧС РФ по Пермскому краю Валерия Тиуновя, отравились семь человек, по предварительным данным, солью азотной кислоты.

  По словам Тиунова, работники предприятия пожаловались на слабость, головную боль, временное ослабление зрения.

  Соль азотной кислоты применяется в производстве на фабрике, однако, по данным Тиунова, выборосов на предприятии не было, и кислота, скорее всего, попала в пищу.

 21. R. Moldova este o bucata de pamint fara elite.Daca va continua asa,nu ve-ti reusi degraba sa invitati niste muribunzi de foame la masa.

 22. Pentru VALENta,

  care spune ca nu stie unde este dreapta, unde este stanga in MULDU-FUFA.

  Va spun eu ;::::::::::: Stanga nu exista.

  Aveti de o parte EXTREMA STANGA cu DODO, VORO, si altii care sunt sustinuti de populatia APATRIDA, SARACA si INCULTA cu INTELIGHENTIA respectiva APATRIDA, servila DICTATURII si SLAVISMULUI, ostila ROMANIEI

  Iar de cealata parte partide mici care inoata inca in delirul leninist si adepti ai moscovei , afiliati tot la EXTREMA STANGA.

  O a tria parte sunt partidele PRO-ROMANESTI ale ALIANTEI , PNL si altele care au ca sustinatori adeptii UNIRII cu ROMANIA , si care sunt in numar redus.

  Aceasta ALIANTA ca si PNL-ul trebue sa duca o lupta GIGANTICA cu masa INERTA a populatiei adepta comunismului si rusiei, pe care ALIANTA trebue sa o trezeasca din somnul cel de moarte, cum au facut patriotii romani in 1918 pentru a realiza MAREA UNIRE.

  Cand te gandesti ca occidentul ese aliata rusiei la bine si la RAU, sa ne dam seama si sa apreciem lupta conationalilor nostri din PNL si ALIANTA, sa-i sustinem la viitoarele alegeri cu ultimele noastre energii.

 23. eu am vorbit cu prietenul meu care munceste ca sociolog la ADEPT si el spune ca AIE are sanse mari sa piarda alegerile si ca numai capitulare in fata PCRM a unor lideri din partidile AIE cum a facut Rosca ori Diacov cind la votat pe Voronin poate sai- bage acuma la putere .

  si el spune ca majoritatea sondajelor AIE le face la comanda si nu arata realitatea,iar realitatea este asa ca generatia tinara din RM vrea intergarea euroatlantica in ritmuri rapide si poate chiar prin metode abuzive.

 24. pina acum ce imi spune prietenul de la ADEPT practic tot sa adeverit.

  inca cu jumate de an in urma el spunea ca AIE cade in sondaje si liderii din AIE baga bani pentru ca sa schimbe datele din sondaje si sa bage lumea in eroare..

  practic la referendum totul sa adeverit..

 25. practic tinara generatie din RM vrea calea tarilor baltice iar politicenii din AIE ii duc pe calea ADR din anii 90.

  de aici si iasa aceasta dezamagire..

 26. si mai spun un lucru ce a observat ADEPT in perceperea eurointegrarii dupa 7 aprilie 2009 -asta este ca tinerii inteleg eurointegrarea RM prin Romania iar toti sunt cu gurile inchise si nu vorbesc despre acest fenomen si numai umbla aiurea cu suveranitate si prostii de genul partneriatului estic RM-UE…

 27. dupa 20 ani de indepedenta RM putem constata faptul ca uniunea interstatal ori unirea cu Romania este tema tabu,tabul care este pazit in egala masura de politicienii de toate culorile Snegur-Frontul Popular,Agrarieni,PPCD,PCRM,PDM,AMN,AIE,PLDM,PL.

 28. cel mai starniu lucru este ca tema unirii se framinta in societatea din Basarabia-RM si nimeni nu vrea sa faca un referendum-recesamint pe aceasta tema si sa puna capat pe aceasta tema.

  parerea mea personala este ca toti vor fi socati de rezultate- ca basarabenii vor opta pentru unire din mai multe motive- libera circulatie in UE,motive economice,motive istorice-politice,etc….

 29. imi cer ertare ca am shcris in mai multe mesaje.

 30. ertare -iertare

 31. jos Alianţa Impotenţilor Eliminatici

 32. 1. Valenta, bravo. Am remarcat ca scrieti romane si aici, si pe blogul lui Tudor Darie 🙂 Nu stiu cum de va reuseste. Referitor la unire, relaxati-va si uitati de ea 🙂 Inteleg ca a plouat, dar nu beati prea multa apa de ploaie, vad ca va face rau 🙂
  2. Eu as zice: MNL (Micropartidul National Liberal). Parca suna mai cool 🙂
  3. Dna PNL, ooops, dna Pavlicenco, dacî observaț vre-o greșală, vă rog frumos sî mă corectaț.

  🙂

 33. Pt Oleg C.

  Nu ai mai crescut baiete, ramii in ignoranta. Iata de ce nu ai noroc in viata.

 34. Pt opinie

  Sintem de acord si noi, PNL, vom initia un referendum privind Unirea cu Romania.

 35. dna Pavlicenco, va rog detalii referitoare la norocul meu. Ceva nou pentru mine 🙂
  De ce va incruntati atita si nu incercati sa ironizati anumite comentarii 🙂 Dvs stiti cum e a zimbi?
  Chiar azi Filat l-a indemnat pe Negruta sa mai scape cite un zimbet.
  Ehh, dna Pavlicenco, cu atita ura si agresivitate, va porniti sa uniti Moldova cu Romania… Fie-va mila de romani, se vor speria la naiba de severitatea dvs si nu vor dori nimic de la noi…

 36. Pt Oleg C.

  Filat, idolul vostru, sa aiba grija de lipsa zimbetului sau.

 37. iata aici aveti dreptate 🙂

 38. oleg,
  oricum U N I R E A se va produce. Traiasca Romania MARE!

 39. Intariti Cetatile Spirituale ale Neamului si veti avea izbanda! Nu-l Ignorati pe Dumnezeu. Numai El ne poate da un DUH PUTERNIC, intelepciune, curaj, vitejie, pricepere si BIRUINTA. Asa a procedat Stefan cel Mare si SFANT. Urmati-i exemplu.

 40. Avem nevoie de RENASTERE SPIRITUALA (duhovniceasca). Sa ne INTARIM DUHUL, caci numai cei care au un Duh PUTERNIC SI SFANT vor birui cu desavirsire!

  Cum se poate de INTARIT DUHUL? – Prin POCAINTA, convertirea inimii spre DUMNEZEU, ascheza, da, posturi si rugaciune, credinta si binefacere (pomene).

 41. LUCRURILE STAU MAI SIMPLU DECIT NE INCHIPUIM LA PRIMA VEDERE … SUNT FORTE IN CADRUL PARTIDELOR CE COMPUN AIE , CARE NU DORESC CU ADEVARAT IESIREA MOLDOVEI DIN LAGARUL C.S.I.-IST SI INTRAREA TARII IN EUROPA . CE SA NE MAI ASCUNDEM DUPA PLOP ? CU CIT APAR MAI DES LA TV , RADIO SI IN PRESA CLAMIND NECESITATEA MERGERII PE DRUMUL SPRE EUROPA , CU ATIT MAI PUTERNIC SABOTEAZA DIN INTERIORUL “CETATII ” ACEST PARCURS . ASEZAREA LOR IN SPATELE SIGLEI A.I.E. , ARE ROLUL DE A CREEA SI MAI MULTA CONFUZIE IN MINTILE MOLDOVENILOR , DE A INTARI CURENTUL DEFETIST DIN VIATA POLITICA , DE A NE CONVINGE CA FARA PCRM SI RUSIA [CSI] NU SE POATE FACE NIMIC . NU AUZITI PROPAGANDA COMUNISTA ? CA PUTEREA DE DREAPTA S-A COMPROMIS …? CARE PUTERE DE DREAPTA ? CA PD SI AMN SUNT DE CENTRU-STINGA TOATA ZIUA BUNA-ZIUA , IAR PLD A ALUNECAT PUTERNIC SPRE CENTRU … PRACTIC PCRM ACTIONEAZA IN COMUN CU FORTE DIN AIE , PENTRU A DIABOLIZA ADEVARATA , AUTENTICA MISCARE DE DREAPTA DIN MOLDOVA .

 42. PNL declarati sus si tare, hotarit si clar UNIREA CU ROMANIA.
  Acesta va fi cel MAI TARE slogan electoral!

  Argumente: Unirea – automat toti primesc cetatenie, un alt nivel de trai, siguranta, stabilitate, acces liber in Europa…

  Mai putin criticati pe altii- asta nu ajuta, lumea este satula de critica – mai mult declarati AVANTAJELE UNIRII.

  Daca sunteti SINCERI, lumea o sa simta si va vor alege pe voi.

 43. Colaborati cu Bisericile Patriarhiei Romane! Doamne, ajuta!

 44. Eu cred ca e bine ca referendumul nu a avut izbinda.
  Pentru ca noi nu avem nevoie de presedinte in acest spatiu dintre Prut si Nistru,
  Pentru ca noi vrem UNIREA CU ROMANIA, iar la Bucuresti avem deja PRESEDINTELE NOSTRU!

  Cred ca alegerile din noiembrie vor genera consecintele din anul trecut. Astfel Occidentul iar va fi pus in alerta si iar ne vor da ajutoare. Iar vom avea un presedinte interimar si iar vom avea anticipate, si tot asa macar inca de vreo 3-5 ori – cine crede ca moldovanul este prost, se insala – pina OCCIDENTUL va intelege ca mai bine este sa ne UNEASCA cu Romania, decit sa fie in alerta stresanta.

  Si asa le trebuie, daca ne tin in situatia asta. Asa ca, dragii mei ROMANI MOLDOVENI, ZIMBITI cit mai larg si sa mergem la alegeri, de ce nu?
  Deci, CINE A INVINS SI care-i problema? SA FACA panica adversarii!

  Iata cum trebuie de intors esecul in succes!

 45. Noi trebuie sa avem citeva prioritati MAJORE:
  1. Sa cerem toti sa obtinem Cetatenia romana, macar si prin judecata!
  2. Sa cerem continuu, pe toate caile anularea consecintelor pactului Molotov- Ribentrop care este condamnata de toata lumea.
  3. Dezvoltarea economiei ne-dependente de Rusia si crearea LOCURILOR DE MUNCA ca sa mentinem populati apta de munca in tara.
  4. Sa taraganam alegerea presedintelui pina Occidentul cva intelege ca trebui sa taie Nodul Gordian.

  Intre timp – vreo 5 ani – situatia demografica se va schimba foarte mult si PRINCIPALUL va scadea numarul admiratorilor lui Laguta si VOR-on-in.
  Asa ca
  Bucurati-va si va veseliti, acum e toamna, culegeti poama, stringeti fasolele, puneti varza la murat…

 46. По сообщениям русских СМИ,
  ceva se intimpla in Rusia, prodesele alimentare de baza s-au scumpit de circa 3 ori, inclusiv cartofii. Hrishca a disparut din magazine… ard sate intregi.

  В Алтайском край дотла сгорел целый поселок, все 443 дома превратились в пепел

  В одной только Волгоградской области за сутки уничтожено около 1000 домов. Dаже по сильно заниженным данным за сутки в Волгоградской области сгорело 825 строений, половину из которых составляли жилые дома.

  Адским огнем полыхает Оренбургской области. Благодаря всероссийской акции народных поджигателей, проходящей под лозунгом «Гори, гори ясно, чтобы не погасло!», пятницу в этой области спутники НАСА обнаружили 50 очагов против 17 «увиденных» в четверг.

  B РОССИИ, Из-за отсутствия детей, сократят 200 тыс. учителей.

 47. AIE are idei bune insa mereu se doreste si personalizarea acestor idei intre liderii AIE ! asta e datorita mie asta e datorita tie ! deci ei din start dau dovada ca AIE are un capat si e o structura temporara construita deci pe interes-profit al membrilor componenti din momentul cind AIe dispare profitul sa ramina!

  PCRM face invers ei baga sub aripa partide PPCD si PSD! de ce AIE nu ar proteja asa partide ca MAE sau PNL ! doar ele sustin politica AIE si sunt antipatici celor cin tabara comunista ? dusmanul meu e dusmanul tau insemana ca suntem aliati ! iaras idemonstreaza interesul lsi profitul se opreste doar la partidele din AIE ! e o unitate legislativa limitata la interesele celor 4 partide membre nu a intregii laturi anti-comuniste!

 48. ENIGMA

  Польские журналисты, расследующие убийство польской элиты под Катынью 10 апреля 2010 года международной террористической организацией ФСБ по прямому приказу Медведева и Путина, обратили внимание на крушение Ту-154 в Коми 7 сентября 2010 и сослались на сообщение об этом ИТАР-ТАСС. В сообщении говорится:

  «Самолета Ту-154М авиакомпании «Алроса» совершил аварийную посадку, утром 7 сентября в поселке Ижма /республика Коми/.

  Фюзеляж получил лишь незначительные повреждения, «прокатившись» 150 метров за взлетно-посадочную полосу и выехав на опушку молодого соснового леса. 72 пассажира живы.

  Польские расследователи комментируют:

  «Русский Ту-154М ломал деревья, но приземлился. Ага, несмотря на выход из строя системы аэронавигации, Туполев благополучно приземлился, ломая деревья».

  Напомним, что точно такой же самолет президента Польши Качиньского по версии Москвы, развалился на множество частей и сгорел в результате аналогичной посадки под Смоленском.

  Между тем о новом развитий событий вокруг убийства 96 представителей польской элиты международной террористической организацией ФСБ по личному приказу Медведева и Путина рассказало польское информационное агентство на немецком языке Polskaweb. Оно указывает:
  «Бывший польский премьер-министр Ярослав Качиньский после резкой критики из собственных рядов в связи с его молчанием по поводу таинственного крушения самолета 10 апреля под Смоленском, как представляет, приступил к «разогреву» новой кампании эмоций по «несчастному случаю» в России, в котором погиб его брат и президент Польши Лех Качиньский.
  Председатель PIS считает, что «оптимальной версией» причины крушения Туполева-154 может быть только русское разгильдяйство. Одновременно он указывает на не кажущуюся невероятной версию о покушении:

  «Все обстоятельства этой катастрофы мне кажутся очень далекими от реальности. Пилотов сознательно обманули? Возможно, что должен был умереть не каждый.

  При нормальной посадке в лесу на грязь, которой служила основой местности, по мнению экспертов, по крайней мере, половина пассажиров и команды должна была выжить (крушение Туполева 7 сентября в Коми подтверждает это — КЦ).

  Конечно, также сразу в глаза бросается, что, как представляется, отсутствует половина рухнувшего самолета. При расследованиях были допущены многочисленные нарушения, и отсутствует не только большинство обломков. Ту-154 представляет собой собственно переделанный бомбардировщик очень крепкой конструкции. Верхняя часть 40-сантиметровой березы ни в коем случае не могла вызвать такое крушение». (Опять же, крушение Туполева 7 сентября в Коми подтверждает это — КЦ).

  Отметим, что ранее считалось, что русская тербанда ФСБ «зачистила» только 4 выживших пассажиров. При этом исследователи исходили из того, что на любительском видеофильме фильме Андрея Мендрея, который потом сам был «зачищен» русскими чекистами в Киеве 16 апреля 2010 года, слышны 4 выстрела. Однако фильм короткий. И банда ликвидаторов ФСБ добивала поляков как до отрезка времени, запечатленного в фильме, так и после него.

  Укажем также, что некоторые исследователи обыграли слова Качиньского, что Ту-154 — переделанный бомбардировщик, и указали, что все выглядит так, как если бы самолет был настоящим, нагруженным бомбами бомбардировщиком, при сбитии которого ракетой от него не остается живого места.

 49. In timp ce analistii rusi prevad apocalipsa asupra moldovei [scenariul kirghiz] … Explozie ucigaşă în Caucaz

  Cel puţin cinci oameni au murit şi alţi zeci au fost răniţi într-o explozie produsă în această dimineaţă într-o piaţă din Vladikavkaz, capitala Osetiei de Nord, anunţă AFP.

  Agenţia rusă Itar-Tass, care citează ministrul regional al Sănătăţii, scrie că numărul răniţilor se ridică la 50.

  Un alt oficial rus, purtător de cuvânt al ministerului regional de Interne, a precizat că „o maşină a explodat” în piaţa din Vladikavkaz.

  Autorităţile ruse au deschis o anchetă privind „acte de terorism”.

 50. Valeriu Pasat: Moldova trebuie sa se reintegreze in spatiul ESTIC si sa se apropie de Rusia

  Moldova trebuie sa se reintegreze in spatiul ESTIC si sa se apropie de Rusia deoarece integrarea in UE este un vis irealizabil in urmatorii 25 de ani. Aceasta este pozitia fostului director al SIS, mai nou lider al Partidului Umanist din Moldova. Pasat spune ca schimbarea politcii externe este unica solutie din criza in care se afla Moldova…S-A DESCONSPIRAT PE DEPLIN KGB-ISTUL …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *