Basarabia nu este o miză importantă pentru Rusia, dar contează pentru puterea simbolică a Moscovei, care vrea să-şi refacă portretul imperial fără pierderi colaterale.
Ideea evadării Republicii Moldova din plutonul aşa-numitei „vecinătăţi apropiate” a Rusiei este deocamdată boicotată chiar din interiorul forţelor democratice sprijinite de Uniunea Europeană şi România. Dezbinarea din arcul de guvernământ şi concurenţa dintre liderii partidelor aflate la putere în Basarabia dau apă la moară comuniştilor şi intereselor ruseşti din zonă. Referendumul menit să schimbe Constituţia şi să permită alegerea Preşedintelui Republicii Moldova prin vot popular, nu în Parlament, cum se face acum, a eşuat din pricina neînţelegerilor dintre aliaţi, a intereselor divergente şi a campaniilor electorale paralele pornite înainte de vreme. Acest eşec este privit la Moscova ca un pas înainte spre revenirea Chişinăului sub aripa ocrotitoare a Rusiei, după un an în care Republica Moldova a funcţionat cu un Preşedinte interimar, fiindcă partidele de dreapta nu au reuşit să strângă o majoritate calificată pentru a rezolva această problemă de legitimitate.
Alianţa pentru Integrare Europeană, care conduce Basarabia, este formată din patru partide, are idei bune şi s-a aşezat pe drumul corect, dar, la fel ca în România anilor 1996-2000, interesele naţionale rămân superficiale şi de faţadă, fie din cauza inabilităţii liderilor politici, fie din cauză că există perturbări externe, fie din cauză că interesele personale sau de grup sunt susţinute de forţe mai puternice. După prima guvernare pe care au avut-o de la căderea comunismului, formaţiunile prooccidentale din România au pierdut partida, iar primul Preşedinte necomunist, Emil Constantinescu, mărturisea, la sfârşitul mandatului său, în 2000, că fosta Securitate l-a învins. Altfel spus, serviciile secrete au jucat un rol important în dezarticularea alianţei de dreapta, în temporizarea apropierii de Uniunea Europeană şi NATO. Foştii ofiţeri ai Securităţii ceauşiste rămaşi în structurile informative oficiale sau infiltraţi în partidele istorice renăscute au jucat altă partidă. Prosperii oameni de afaceri, mulţi cu diferite conexiuni în ramificaţiile complicate ale serviciilor secrete, nu aveau nici un motiv să-şi dorească reguli clare şi standarde occidentale pentru România, astfel încât şi-au exercitat cu succes influenţa asupra mediului politic. Chiar în 2004, înainte de încheierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, importanţi oameni de afaceri, precum Ion Ţiriac, încercau să convingă Guvernul că ţara nu este încă pregătită să facă faţă pieţei comunitare şi că ar fi mai bine să se amâne aderarea.
Istoria eşecului primei guvernări prooccidentale din România poate explica în parte dificultăţile din Republica Moldova, însă adăugirile care complică, încurcă şi încâlcesc lucrurile sunt legate de interesele nedisimulate ale Rusiei faţă de această ţară mică aflată la graniţa dintre Est şi Vest. Moscova nu are nevoie să-l trimită aici pe James Bond pentru a afla ce se întâmplă sau pentru a contracara ceea ce nu ar vrea să se întâmple, fiindcă are încă destule ancore în mediile influente de la Chişinău. Partidele democratice din Republica Moldova ar putea pierde alegerile generale nu doar din cauza ţesăturii noduroase din spatele guvernării, ci şi fiindcă strategiile celor aflaţi la putere sunt incoerente, iar mesajele lor – îndreptate doar spre propriul electorat. Partidele democratice din Basarabia ar putea pierde însă alegerile mai cu seamă fiindcă Moscova nu vrea încă să decupleze Republica Moldova de zona sa de influenţă, iar planurile Rusiei par mult mai coerente decât cele ale liderilor puterii de la Chişinău.
Alegerile din noiembrie 2010 din Republica Moldova vor fi castigate detasat de catre PCRM, pentru ca nimeni dintre politicienii democrati nu a invatat nimic, absolut nimic din acest esec rasunator despre care vuiesc ziarele din occident, esec care nu este numai al clasei politice din Republica Moldova ci si al clasei politice din Romania.
– Dragi Compatrioti!
Hai sa nu turnam apa la moara comunisto-criminalilor lui Voronin cu fraze gen :”Alegerile parlamentare din noiembrie 2010 din RM vor fi cistigate de comunisti …” nu fac decit sa-i umfle in pene pe criminalii lui Voroska.
Sa ne gindim la cei 5 baieti morti pentru DEMOCRATIE si LIBERTATE:Valeriu Boboc,Ion Tabuleac,Eugen Tapu,Maxim Canisev, Radu Ciobanu si la zecile de fete violate si baieti schiloditi.
Pentru sacrificiul lor nu avem dreptul sa ne lasam invinsi.
Au ramas aproape doua luni pina la alegeri.
Hai sa nu ne improscam cu noroi pe acest forum ca AIE n-a facut una sau alta, dar mai bine sa vedem ce avem de facut de acum inainte.
Sa inceram sa convingem pe cei apropiati sa mearga la votare si sa aleaga pentru Democratie si Adevar , dar nu pentru Dictatura si Tradatori.
Eu cred ca fiecare din noi poate aduce ADEVARATA SCHIMBARE, dar nu cea mimata cu Lupu si Filat:pragmaticii Moskovei!
Sa luam exemplu de la Tarile baltice care se aflau in aceeasi situatie prin anii 1994-1995.
Schimbarea tarii porneste de la fiecare din noi!
Doar impreuna vom invinge Minciuna Comunisto-nazista al lui Voroska!
xyz spune:
5 September 2010, la 23:11
La revedere dragi moldoveni. Ne vedem peste 20 de ani ( probabil eu nu voi mai fi pe vremea aceea )…….
…si to acolo se termina cu un JURAMANT:
xyz spune:
5 September 2010, la 23:11
……De aici in colo jur ca nu voi mai intra vreodata pe un blog basarbean. Mi-e suficient…
Vântu în arest, fugarul Nicolae Popa extrădat
http://www.gandul.info/news/vantu-in-arest-fugarul-nicolae-popa-extradat-presedintele-indoneziei-a-semnat-decretul-de-extradare-surse-judiciare-pentru-gandul-7167150
Cetăţeanul moldovean Octavian Ţurcan, reţinut în cazul Nicolae Popa
http://www.gandul.info/news/cetateanul-moldovean-octavian-turcan-retinut-in-cazul-nicolae-popa-7170259
INTERESANTA TRAGEREA DE …CRAVATE ROSII INTRE VORONIN SI DIACOV . NOI LE-AM STRINGE DE TOT LA AMINDOI … AM SCAPA DE DOUA OTREPE DINTR-O LOVITURA .
IATA CUM ESTE IN UCRAINA :
„Vorbitorii de limbă rusă din Ucraina fac o nouă tentativă să întărească statutul limbii ruse. Preşedintele Victor Ianucovici care le-a promis acest lucru, nu a întreprins deocamdată nimic. Dar au trecut la acţiune câţiva de deputaţi din coaliţia pro-prezidenţială.
Consilierii lui Victor Ianucovici spun că preşedintele îşi îndeplineşte în ucraineană atribuţiile şi îşi rosteşte în ucraineană discursurile oficiale, chiar dacă nu-i este uşor. Însă, premierul lui Ianucovici, Mykola Azarov nu învăţat ucraineana cum trebuie în cei peste 25 de ani trecuţi din 1984, când a venit în Ucraina din Rusia, lucru care îl pune în situaţii jenante când trebuie să vorbească în public”.
Deci si i tara vecina limba rusa incearca sa impuna.
Razvi,
Noi stim care e situatia in Ucraina, hoata Poloniei(Galitia-Lvov),Slovaciei-Rutenia si României(Bucovina si Bugeacul). Pe noi ne intereseaza soarta limbii române de acolo si ucrainizarea fortata mai ales dupa caderea URSS.
Ce fac guvernantii români/moldoveni pentru protejarea minoritatii române din Ucraina?
Nimic.De la Iliescu la Basescu doar promisiuni, iar Tradatorul Constantinescu ne vorbea prin 1996 de „sacrificii istorice”, in loc sa aminteasca lumii de Masacrul de la Fintina Alba din 1941 la un discurs la ONU!
Nu uitati ca ucraineni sint mai rai ca rusii , doar „marele” Hrusciov ne-a trasat frontierele la 3 iulie 1940 venind personal la instalarea pichetelor de graniceri! Molotov cu creionul blastamat la Kremlin , dar Hrusciov cu tancul in iunie1940!
Tot Hrusciov e autorul „donatiei” Crimeeii Ucrainei 1954!
Ucrainenii nationalisti pentru moldoveni sint ca ungurii pentru ardeleni pe timpul Imperiului Habsburgic ,tatarii unelte docile ale metropolei imperiale care omorau fara mila femei si copii! Ostenii lui Stefan i-au cunoscut in lupte !
Tara vecina- Ucraina e compusa din teritorii furate , asa ca nu te mira de statutul limbii ruse acolo.
Cum sta limba româna pentru etnicii români in Ucraina? Aceasta e preocuparea noastra.
Ce facem cu cetatile lui Stefan si mormintele strabuneilor furate de ucraineni?
Inchidem ochii si gingurim ” sacrificii istorice „sau ne rasuflecam miinile si hai sa ne le cerem la Haga, Geneva sau New York?
Ce fac guvernantii nostri??????
Ostenii lui Stefan
primul comentariu – nota 10 cu +; al doilea comentariu nota 3. stii de ce?
Pentru ca nu Ucraina a furat ci i s-a dat de Stalin… apoi, TREBUIE sa cerem eliminarea consecintelor pactului Molotov Ribentrop pe linga drepturile romanilor de acolo la limba, cultura etc. Atit. Caci TRAGEDIA Ucrainei este cu mult mai mare si mai complexa.
Sa ne pese ce se petrece in Ucraina, ca nu cumva sa se extinda si la noi dominatia ruseasca. Trebuie chiar sa dezvoltan relatii bune cu vecinii, sa ne sustinem reciproc.
Pt Valenta
Total de acord.
Noi nu deplingem deloc referendumul, bine ca s-a dus si nu mai facem altul dintre acestea. Nu ne trebuie un cap de clan mafiot prezidential, sa ne spuna zilnic si el cit popor sta in spatele lui, ca sa ne poata fura virtos cu clica sa.
Pt COSTIN
Exact asa ca si Pasat gindim noi, dar in locul Rusiei punem Romania.
Că Sorin Ovidiu Vîntu acţionează împotriva intereselor României nu mai trebuie demonstrat pentru că asta a devenit deja o axiomă. Acţiunile lui SOV, derulate la vedere prin intermediul maşinăriei mass media de propagandă antiromânească, sunt deja cunoscute de toţi. Mai interesant de ştiut este cine-l controlează pe Vîntu şi ale cui ordine le execută el. Deocamdată, din datele pe care le deţinem, SOV este un executant fidel al ordinelor de la Kremlin. Informaţii de ultimă oră arată că el, împreună cu un comunist reformat, Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM) şi membru al Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), fac politica Moscovei. La fel ca în România, unde SOV controlează din umbră numeroase instrumente mass media (publicaţii print şi online, site-uri de ştiri sau „investigaţii“, bloguri etc.) folosite împotriva statului român, el a lansat şi în Moldova, împreună cu Marian Lupu, instrumente de manipulare subordonate Rusiei.
Încă o dovadă că Vîntu este omul ruşilor
Unul dintre ele este site-ul în limba rusă yaza.md, înregistrat pe MoldNet, un site procomunist şi anti-AIE. Înregistrat cu o lună înainte de referendumul din 5 septembrie, pe yaza.md au fost publicate foarte multe ştiri îndreptate atât împotriva Alianţei pentru Integrarea Europeană, cât şi pentru boicotarea referendumului. Iată, spre exemplu, un sondaj de opinie postat pe acel site avea ca variante de răspuns la întrebarea referitoare la ce reprezintă referendumul din 5 septembrie, următoarele: o afacere a puterii, o cheltuire inutilă a banului public, o „prosteală“ în faţa Europei, ceva lipsit de importanţă sau cea mai mare greşeală a Alianţei. Cum se poate observa, variantele de răspuns par a fi scrise de Putin, via Voronin.
Cu o zi înainte de referendumul din 5 septembrie, site-ul yaza.md a fost suspendat. Tovarăşii ştiu de ce.
Lupu a înfiinţat un site cu ştiri împotriva AIE
Site-ul yaza.md a fost înfiinţat de o firmă numită Alianţa moldo-română Solidaritatea Limited. Ei bine, conform unei agenţii naţionale de ştiri din Rusia, annews.ru, firma de mai sus a fost înfiinţată în 2006 şi aparţine lui Sorin Ovidiu Vîntu şi lui Marian Ilici Lupu, preşedintele PDM. Dezvăluirea este şocantă din cel puţin două puncte de vedere. Se confirmă, pe de o parte, că Vîntu lucrează împotriva intereselor Moldovei şi, deci, execută ordinele ruşilor, iar, pe de altă parte, se confirmă că Marian Lupu a rămas acelaşi comunist subordonat lui Voronin şi Kremlinului, care sabotează din interior încercarea de scoatere a Moldovei de sub tutela Moscovei.
Dezvăluirea apărută pe site-ul rusesc de ştiri, annews.ru, este extrem de importantă pentru înţelegerea jocurilor făcute de SOV, alături de Marian Lupu, în Basarabia. Astfel, cei doi au înfiinţat în 2006, în paradisul fiscal Insulele Virgine Britanice, offshorul Alianţa moldo-română Solidaritatea Limited, o firmă care controlează mai multe companii specializate în producţia de vinuri din Moldova, dar şi societăţi imobiliare din Europa de Est. Anul trecut, firma a avut o cifră de afaceri de 300 milioane de dolari. Firma celor doi are relaţii de afaceri şi în România.
Plahotniuc i-a facilitat lui SOV intrarea pe piaţa Moldovei
Relaţia Vîntu-Lupu are şi alte conotaţii. Înţelegem acum filiera pe care Sorin Ovidiu Vîntu şi-a făcut intrarea pe piaţa mass-media din Moldova, o piaţă controlată de afaceristul Vlad Plahotniuc, sponsorul şi susţinătorul lui Voronin şi al lui Marian Lupu. Când a fost demarată, oficial, afacerea lui Vîntu cu Lupu, acesta din urmă era membru al Partidului Comunist din Moldova şi preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova. Deci al doilea om în stat. Pe de altă parte, cum se ştie, pentru a obţine licenţa şi a lansa postul de televiziune Publika TV, la Chişinău, Vîntu a obţinut acordul celui care controla mass-media din Moldova, Plahotniuc. Conform materialului apărut pe annews.ru, care citează persoane din managementul Publika TV, afaceristul Plahotniuk a participat personal la castingul pentru recrutarea şi selectarea angajaţilor Publika TV. Deoarece, în ultima vreme, problemele financiare ale lui SOV s-au agravat, el ar intenţiona să vândă Publika TV, iar cel interesat de preluare este acelaşi Plahotniuc. Postul de televiziune al lui Vîntu poate fi, astfel, folosit cu succes în marea operaţiune de intoxicare a opiniei publice din Moldova, alături de celelalte instrumente controlate direct de Plahotniuc, pentru alegerea lui Marian Lupu în funcţia de preşedinte al Moldovei.
Marian Ilici Lupu şi-a asigurat deja un refugiu pentru bătrâneţe
Aceeaşi sursă mai dezvăluie implicarea politicianului Marian Ilici Lupu într-o afacere imobiliară din Bulgaria, el controlând firma Mirela Real Estate SRL, care are un sediu în cunoscuta staţiune balneoclimaterică bulgărească Sandanski, str. Vassil Kunchev nr. 4. Aici, la poalele munţilor Pirin, informează annews.ru, Lupu deţine 12 hectare de teren în valoare de cel puţin 6 milioane de euro.
Sursa:
http://www.curentul.ro/2010/index.php/2010090948617/Actualitate/SOV-si-presedintele-PDM-Marian-Lupu-saboteaza-interesele-R-Moldova.html
hai sa fim fara nici o atitudine fata de rezultatele INDIFERENDUMULUI.
Da, ati citit corect. Acesta nu a fost Referendum ci Indiferentum.
Acum presa vorbeste despre variate posibile conlucrari/fuzionari dintre partidele parlamentare si neparlamentare. Despre PNL – NIMIC! De ce oare? De ce oare!?
Daca revin comunistii la putere, o sa le arate liderilor AIE cum trebuia de procedat referitor la 7 aprilie 2009, dealde Filat, Ghimpu o sa aiba mai multe dosare ca degete in suma de la miini si picioare.
Pentru toti vizitatorii…Coada sus! Nu ne dam batuti. Unire!
России предсказано умереть
В ЦРУ просчитали: наша страна развалится на несколько государств
Материал: Владимир Чуприн24 февраляНа фото: Автор фото: ГЕННАДИЙ ЧЕРКАСОВПрокомментировать Чем глубже кризис внедряется в нашу повседневщину, тем отчетливее понимаешь, что вслед за ним должно произойти что-то еще более ужасное. Нет, речь не о падении жизненного стандарта — тут как раз все равно, на “уровень” давно никто не надеется.Не только американские, но и некоторые отечественные эксперты считают, что песенка России спета, что рано или поздно — к 2015, 2030 или 2050 году она развалится на 6—8 самостоятельных государств со своими валютами, дипломатами и бюджетами.Питеру отводится почетная роль столицы северо-западной части России, еще не утратившей способности интегрироваться в западное сообщество. Не зря же Петр I именно тут прорубил окно в Европу.Остальным территориям, по сценарию американских спецслужб, повезет меньше: если не прямо, то косвенно уже очень скоро они попадут под влияние соседних государств. На нашем Дальнем Востоке бал будут править Китай и Япония, Камчатка, Чукотка и Сибирь “лягут” под США. Свои образования получат поволжские регионы и Северный Кавказ…Собственно, ничего удивительного в таком перекраивании карты для нас нет. В 90-е годы прошлого столетия свердловский губернатор Эдуард Россель от безысходности вынашивал планы создания Уральской республики, жители пограничного Ивангорода ходили по домам и собирали подписи, чтобы войти в состав Эстонии, а юг России тоже бурлил — там мечтали о казацкой республике.Тогда страна удержалась, хотя федеральные правила игры с тех пор изменились не сильно. По-прежнему все финансовые ресурсы стягиваются в центр, оттуда же и определяется, какому субъекту и как развиваться. Мягко говоря, не всем региональным элитам это нравится.И при известном раскладе — затяжной кризис, социальная напряженность — сепаратистские устремления могут превратиться в снежную лавину. Враг не дремлет. Например, Балтийская республиканская партия в Калининграде ратует за выход из состава РФ. Временами в обществе вспыхивает дискуссия на тему: не пора ли восстановить историческую справедливость и вернуть Калининград-Кенигсберг Германии?Нет сомнения, что под такой развеселый проект развала “шестой части света” найдутся и деньги, и властные чиновники, которые их очень любят. А там — Дальневосточное княжество, Уральское…Реально? Как заявил однажды Борис Грызлов, сегодня угроза развала России гораздо меньше, чем была на рубеже 2000 года. Однако западные спецслужбы в рассекреченном докладе ЦРУ “Глобальные тенденции-2015” и некоторые отечественные ученые иного мнения. Уже почти 20 лет Россия вырабатывает уникальный по своей природе “механизм самопроизводящейся бедности” (термин академика Львова), когда богатые богатеют, а бедные беднеют, экономика умирает. Когда-нибудь эта гремучая смесь рванет — мало не покажется.В конечном итоге в советские годы прошлого столетия тоже не верилось подобным прогнозам — но касательно СССР. Как говорится, состоялось — как только в магазинах опустели полки.* * *Причин предрекаемого развала нашей Родины-матери у западных экспертов несколько, одна из главных — демография. Хочется нам этого или не хочется, но и при увеличении рождаемости и при усилении миграции соплеменников из стран СНГ население страны будет убывать, к 2050 г. оно не превысит 100 млн. человек. Россия для нас самих станет слишком большой.И даже при оптимистическом сценарии (если возродится промышленность, заводы и фабрики) производство товаров нам будет обходиться дороже, чем в странах компактного проживания. Это экономический закон, и против него не попрешь, о конкурентоспособности продукции лучше забыть.Теперь что касается самой экономики. Збигневу Бжезинскому приписывают слова, которые вполне могут принадлежать этому “ястребу”: “В XXI веке США будет развиваться против России, за счет России и на обломках России”. Западные политики, в частности бывший госсекретарь США Мадлен Олбрайт, уже открыто заявляют, что необустроенная Сибирь с ее нефтью, газом и бездорожьем является достоянием всего мирового сообщества. Что Северный морской путь — тоже не Россия, поскольку она (мы) не в состоянии его оборудовать портами, пристанями и причалами. А деловой мир в результате этого теряет экономическую выгоду, в Тихий океан из Атлантического попадает не через Северный Ледовитый, а через Суэцкий или Панамский каналы. В общем, в Ригу через Горловку — и все по той причине, что Москва не поспевает за мировым прогрессом, тормозит, и с этим пора кончать.Звучит все это кощунственно, диковато. Как так, взять и прибрать к рукам? Но вспомним Карла Маркса: нет той силы, которая остановит капиталиста в погоне за прибавочной стоимостью. Не остановилась же Америка перед ковровыми бомбардировками территории Югославии в наши дни. Страны вполне процветающей, демократической и никого не тормозящей!..Какой уважающий себя политик серьезно рассматривает державу, если на его глазах в ней падает человеческий, технологический и научный потенциал? По некоторым данным, страна “третьего мира” Индия с ее поражающей нищетой на программных продуктах зарабатывает около 40 млрд. долларов в год — в 5 раз больше, чем Россия от продажи вооружений. Хотя наши программисты на порядок лучше и еще когда федеральными властями было принято решение о создании своей “Силиконовой долины” в Дубне! Конечно, ничего не сделано, воз и ныне там.Неудивительно, что сегодня наша страна оценивается как мировой резервуар, из которого нужно качать и качать. Благо природа не обидела. По подсчетам покойного академика Дмитрия Львова, ресурсный потенциал России составляет 340—380 трлн. долларов. Если его сопоставить с численностью населения, то на среднестатистического россиянина нацбогатств приходится в 2 раза больше, чем в США, в 6 раз — чем в Германии и в 22 раза больше, чем в Японии. Даже по доле лесных массивов мы впереди планеты всей, производим около 20% возобновляемого кислорода, тогда как потребляем всего 5%. А вот по доле ВВП картина абсолютно противоположная: из 200 стран мы примерно на 100-м месте. На фоне сегодняшних проблем Россия действительно предстает во весь свой великолепный рост, но на глиняных ногах.Самое печальное, что от незавидной участи сырьевых задворок мы не отказываемся, напротив, даже ей как бы рады. Вряд ли в мире найдется страна или архипелаг, куда бы мы уже не подвели трубу с газом и нефтью.* * *Но, помнится, еще совсем недавно в стране вынашивались и горячо обсуждались другие планы, когда речь заходила о резком увеличении ВВП. Понимая, что весь мир мы шапками не забросаем, ученые призывали власть сконцентрироваться на 5—6 основных приоритетах развития (авиация, космос и пр.), каждый из которых в свою очередь потащит за собой еще по 5—6 смежных отраслей. Дело оставалось за малым: влить в них капиталы (а они у нас тогда были!) — и страна рванет вперед, сможет экспортировать конкурентоспособную продукцию. Не только нефть, газ, металл и лес, но и другие товары.Нам демонстрировали удивительные ноу-хау из той же подмосковной Дубны и пр. научных центров — и круг замыкался: так называемые точки роста — 5—6 основных отраслей — дают мощный толчок, как локомотив тащат за собой еще по 5—6 отраслей каждая, и мы снова индустриальная держава со своими амбициями и вытекающими отсюда последствиями.Где эти чудеса науки и техники? Мы продали несколько современных перехватчиков, кажется, Индии, — и морским путем они вернулись обратно, на доработку. Почти очевидно, что если мы не перестроили экономику в лучшие годы, когда к нам текли нефтедоллары, то в худшие годы, которые переживаем теперь, с этой задачей не справимся и подавно.Пока в стране относительно спокойно, все надежды на нерушимый союз Медведева и Путина, на тех активистов “Единой России”, которые по первому зову партии готовы выйти к Кремлю с транспарантами “Поддерживаем курс реформ Медведева—Путина!”. Но исторически долго такая ситуация продолжаться не может. Мировой финансовый кризис показал, что Россия совсем не готова ему противостоять, он бьет прежде всего по простому населению, и света в конце тоннеля не видно. Курс рубля падает, а продовольствие стремительно дорожает. Значит, как и 15 лет назад, у нас все держится на импорте. Стоимость нефти снизилась раза в четыре, а бензин, авиационный керосин, ГСМ для тракторов и сеялок не дешевеют… Нам говорят, что правительство, невзирая на кризис, в 2009 г. четыре раза проиндексирует пенсии старикам. Но их, индексированных, не хватает даже на оплату услуг ЖКХ. В стране так и не создан “средний класс”, практически официально “отменили” и бесплатную медицину, и бесплатное образование.Кстати, затраты на здравоохранение в США в 6 раз превышают расходы на военные нужды. Наше государство, несмотря на все усилия в последние годы, ушло от этих тем, сбросило с себя социальную ответственность.Нет, тишина эта обманчивая. Кто даст гарантию, что когда-нибудь мы не поймем, что от такой Родины, где заживо сгорают неучтенные старики в неучтенных домах престарелых, нам ждать все равно нечего, — и снова не потянемся на майданы? За теми, кто “знает, как надо”, кто пообещает хорошую жизнь? Но уже в отдельно взятом Восточном, Западносибирском или Дальневосточном княжестве?Такую гарантию не даст даже страховой полис…* * *Справедливости ради нужно отметить, что тема развала актуальна не только для России. В цивилизованной Европе от Великобритании потенциально хочет отколоться Шотландия, в Испании — баски и каталонцы. Еще есть Индия со своими штатами Пенджаб и Кашмир, канадский Квебек и много-много других сепаратистски настроенных регионов.Но для мирового гегемона США предел мечтаний — это, разумеется, 7—8 маленьких разрозненных государств вместо одной, но великой и непредсказуемой России. Во-первых, с территории нашей страны уйдет ядерное оружие, а вопли по ненадежному хранению атомных арсеналов с завидной частотой появляются в буржуазной прессе. Во-вторых, время для раскачивания лодки самое подходящее.Нефтедолларов в ближайшем будущем у нас не прибавится — факт. А на повестке дня — зимняя Олимпиада в Сочи, создание города-сада на острове Русский. Все это долг чести, мы не можем упасть лицом в грязь и опозориться перед всем миром. Нам бы реальной экономикой заняться, созданием новых рабочих мест — и не с отверточным, как сегодня, производством иномарок. А мы будем лихорадочно строить олимпийские объекты, чтоб показать иностранцам блестящий, сверкающий фасад.Кризис ударил в самый неподходящий момент, когда не только России плохо, но и европейским странам. Это 50—80-е годы прошлого столетия для Европы были золотым веком. Глобализация и на ЕС отразилась бумерангом, сегодня многие развивающиеся страны производят продукцию по импортным технологиям так же хорошо, как в США или в Германии. Только… в разы дешевле.Развивающиеся государства работают эффективнее, а каков удел развитых стран? Западный человек живет не по средствам — но он уже привык к этому уровню, к социальным льготам и стандартам! Остается идти дальше на восток за дешевыми энергоносителями, которые обеспечат безоблачное развитие на ближайшие десятилетия.Выбор, как считают аналитики, у России невелик: либо наши подземные кладовые станут собственностью Европы (США), либо перекочуют к Китаю, который все активнее осваивает наши дальневосточные территории и врывается в нашу экономику.По некоторым оценкам, сейчас для Запада Россия имеет даже более низкий статус, чем Россия образца 1913 г. У нас нет обычных, неядерных, вооружений, способных отражать серьезную агрессию. Армия, как и все общество, постоянно реформируется, сокращается и деградирует — уже передача на вооружение 3—4 современных танков какому-нибудь батальону на дальнем пограничье является настоящим событием, о нем докладывают президенту. В плане заключения военных союзов и блоков мы мало кому интересны. Ведь в случае конфликта мы будем вынуждены хвататься за ядерный чемоданчик, а такая войнушка вряд ли кого устраивает.Остается одно — использовать территорию РФ по ее прямому, так сказать, назначению — как всемирную кладовую.* * *На фоне маленькой победоносной войны с Грузией и показательной выволочки Украины с газом кое-кому может показаться, что Россия сильна как никогда и что сегодняшние проблемы — мелочи жизни, и не такое бывало в истории. Но если к развалу экономики добавить “горячие точки” Северного Кавказа, которые, несмотря на старания властей, холодными не становятся, то для мятежа, развала и нужен-то всего один прецедент.Спустя много лет, переосмысливая развал России, историки напишут про происки американского империализма, про агентов влияния, про то, что ЦРУ переиграло ФСБ и СВР. На самом деле процесс распада нашей страны американскому налогоплательщику обойдется в сущие копейки. Ведь почти все мы делаем сами, своими руками. Покупая футболистов за миллионы долларов, давая олигархам бесконтрольно взвинчивать цены на энергоносители, наконец, увеличивая безработицу и снижая доходы населения.При чем тут Америка?
Formuzal :În Găgăuzia, listele electorale nu corespund realităţii. De la CEC nu vom mai lua liste electorale. Numărul persoanelor incluse în liste este cu 10 la sută mai mare decât cel real… IATA CA ADEVARUL INCEPE SA IASA LA LUMINA . INSEAMNA CA EXISTA O MARE POSIBILITATE ,CA LISTELE ELECTORALE SA FI FOST UMFLATE CU CEL PUTIN 2,71% , ADICA EXACT CIT TREBUIE PINA LA 33% . PESTE TOT UNDE LA NIVEL LOCAL COMUNISTII FAC LEGEA , LISTELE SUNT DEPARTE DE REALITATE . SA SE CEARA REVERIFICAREA ACESTOR LISTE DE URGENTA ! POATE DURA SI O SAPTAMINA ,DAR IMPORTANT ESTE CA NU VOM MAI STA PE UN BALON DE SAPUN
d.na pavlicenco, si eu sint pentru inlaturarea comunistilor de la putere pentru totdeauna, si nu vreau nici alti neocomunisti ca Filat, Lupu sa ne conduca tara, dar nu vi se pare ca cam prea devreme ati spus acele declaratii cu unionismul, nu vi se pare ca acei vre-o 3-4% care nu s-au ajuns pentru a se valida referendumul sind din cauza voastra , deoarece foarte multi oameni au crezut ca votind PENTRU la referendum ,vor vota pentru unirea cu Rominia?
Президент Ирландии Мэри Макалис впервые за всю историю отношений двух стран приехала в Россию. и дала интервью журналистам «Коммерсанта», «Известий» и «Новой газеты».
— За последние 20 лет экономика Ирландии совершила огромный рывок. Не обладая природными ресурсами, Ирландия стала одной из самых развитых стран мира. Как этого удалось достичь?
— Еще на моей памяти Ирландия была очень бедной страной третьего мира. Сейчас это богатое государство. Мы достигли этого за относительно короткий срок и, я думаю, за счет единственного природного ресурса, который у нас есть: интеллекта наших жителей. Ирландцы умны, они всегда путешествовали по миру и легко приспосабливались. В нашей стране — 4 миллиона ирландцев, за границей нас — 70 миллионов. Ирландцы живут в Великобритании, Америке, Канаде, Австралии. Мы не теряем связи с эмигрантами, а они приносят нам новые идеи и знания. С 1970—1980-х годов мы начали активно инвестировать в образование. Думаю, именно благодаря этому произошел такой рывок.
Нам очень помогло и вступление в Европейский союз. Европейский рынок дал нам возможность находить новых партнеров, и мы надеемся, что то же самое даст сотрудничество с Россией. Мы — маленькая торговая нация. У нас нет нефти, газа, все это нам приходится покупать. Наш экспорт — это в основном высокие технологии. К примеру, 90% того, что мы покупаем в России, поступает к нам в виде сырья. 90% того, что мы продаем России, — готовые продукты. Наш двусторонний оборот с Россией составляет почти 2 миллиарда евро в год, и у нас есть все возможности увеличить эту сумму. Мы можем предложить России свое образование, телекоммуникации, компьютерные и авиационные технологии, медицинские приборы.
Кроме того, 200 тысяч из четырех миллионов жителей Ирландии говорят по-русски, это фактически наш второй язык. За последние 10 лет к нам эмигрировали 50 тысяч человек из России, много из Прибалтики. А это очень большой плюс, который помогает развить, к примеру, партнерство между университетами и научными институтами.
Ирландцы очень гибкие люди, очень ориентированы на жизнь в сообществе. С сельских времен у нас остался общинный дух, желание сделать что-то для места, где мы живем.
В 1980-х, когда мы начали вкладывать в образование, первые молодые специалисты закончили университеты, они поняли, что вынуждены эмигрировать, потому что работы в стране для них нет. Но они сказали: мы остаемся. Мы хотим, чтобы эта страна развивалась. Именно этого они и достигли. Хотя, конечно, мы не отказались бы, если бы у нас было и немного нефти.
Елена Рачева
Cititi si (nu) plingeti
http://moldovapentrueuropa.blogspot.com/2010/09/fratii-topa-au-intors-armele-filat.html
Arcasha Gherasim la Vocea Basarabiei, cum se spune pe romaneste strikes again.
De cateva zile se sufoca de intoleranta. Cu spuma la gura Manipuleaza ascultatorii. Ataca pe toti care ii ating idolul.
Pare ca fundul lui Filat e rosu si plin de bataturi de atatea pupaturi din partea acestui mediocru jurnalist.
Pt Tira
PNL NU FUZIONEAZA CU NICI UN PARTID!!! POT VENI PARTIDE SA FUZIONEZE CU PNL. INVATATI PE DE ROST ACEST LUCRU.
Nu se vorbeste de PNL din invidie pentru PNL, pentru curajul nostru si pentru mesajul de Unire.
Hai sa ne amuzam un pic :
Economistii europeni au evaluat ca medii sansele Moscovei de a intra in clubul centrelor financiare mondiale. „Piata financiara a Rusiei este mare, dar la scara mondiala, este medie”, au spus ei. La Davos, unde elita rusa adora sa mearga pentru a dezbate probleme globale, se afirma ca, inainte de toate, Moscova trebuie sa ajunga din urma China si Hong Kong, scrie RBK Daily.
„Cunosc numai doua centre financiare internationale – New York si Londra”, a declarat la conferinta directorul general al Barclays Capital. Intrebat cum poate deveni Moscova centru financiar, el a raspuns scurt si concis: „Pur si simplu, nu incercati”. Replica a starnit hohote de ras in sala.
„Rolul unui centru financiar international este de a orienta capitalul acolo unde exista investitori si de a-i trimite pe investitori acolo unde exista capital. Iar acest lucru este imposibil in alt loc decat New York si Londra”, a continuat omul de afaceri.
DIN PRESA.
10 Septembrie 2010, EDITORIAL
Constantin Tanase: Alianţa, copilul răsfăţat şi capricios al electoratului democrat
Eşecul referendumului de duminică a declanşat un val de critici la adresa Alianţei de guvernământ şi a liderilor ei. Astfel, la oponenţii ei tradiţionali, comuniştii, s-au adăugat şi tradiţionalii ei susţinători de ieri şi de azi, plus gruparea „antimafie”, al cărei impact asupra opiniei publice (electoratului) nu trebuie subestimat. Cel puţin, astăzi, Alianţa – certată în interior şi încolţită din toate părţile în exterior – nu are aliaţi extraparlamentari, iar imaginea ei riscă să devină din ce în ce mai proastă. Şi nu e greu de înţeles cui îi convine această situaţie şi cu ce se poate termina ea…
Indiscutabil, Alianţa a comis multe erori, cu mult mai multe decât „norma” pe care i-ar fi permis-o electoratul. Vina aici, într-o anumită măsură, o poartă şi presa – mă refer la presa care tradiţional a sprijinit fosta Opoziţie unită, devenită apoi Alianţa pentru Integrare Europeană. Deşi această presă a încercat să fie obiectivă, echidistantă şi critică faţă de noua Putere (şi de multe ori chiar a fost!), uneori ea se asemăna cu o mamă duioasă şi fără caracter care îşi răsfaţă odrasla, iar odrasla, profitând de situaţie, îşi face de cap. Şi cu adevărat, Alianţa, copilul răsfăţat şi capricios al electoratului democratic şi proeuropean, a început să-şi facă de cap. De fiecare dată când încercam să intervin critic cu scrisul meu, eram atacat şi, din „vândut lui Filat”, deveneam „terminator” al Alianţei. Şi totuşi, murmurul de nemulţumire faţă de prestaţia Alianţei se auzea tot mai desluşit. Referendumul de duminică a fost ultima picătură şi nimic surprinzător în faptul că asupra Alianţei s-au aruncat şi acei care până mai ieri o zeificau. Cel mai bătut în ultimele zile este, fireşte, premierul Filat, liderul PLDM, situaţie absolut firească, dacă ţinem cont de faptul că Filat este cel mai dinamic şi mai serios actor politic al momentului. În pomul fără rod nimeni nu aruncă pietre… Evident, nu toate acţiunile lui Filat au plăcut susţinătorilor lui. Încercând să se poziţioneze astfel încât să-şi extindă cât mai mult bazinul electoral al partidului său, Filat a provocat multe dezamăgiri, a pierdut chiar şi unii susţinători. Nu au plăcut (şi nu plac) unei părţi a electoratului nici toate acţiunile şi declaraţiile celorlalţi lideri ai Alianţei – M. Ghimpu, M. Lupu şi S. Urecheanu. Când apăruse perspectiva ca toţi liderii AIE să aibă dreptul să candideze la funcţia de şef al statului, a început lupta între ei, lucru care nicidecum nu putea să placă electoratului. În aceste bătălii interioare s-au văzut mult mai clar caracterul liderilor şi slăbiciunile lor. Slavă Domnului, eşecul referendumului de duminică a avut şi partea sa bună – faptul că preşedintele va fi ales de Parlament va mai calma spiritele şi va tempera pasiunile. Cu o condiţie – şi aici revin la ceea ce spuneam la început: să fie oprite atacurile nefondate asupra Alianţei.
Actuala Alianţă, aşa cum este ea astăzi, cu toate cele bune şi mai puţin bune, continuă să fie singura expresie politică a Moldovei democratice şi proeuropene. Să sperăm ca duşul rece de duminică să-i fie de folos. A continua însă atacurile nefondate asupra Alianţei şi a liderilor ei înseamnă a face treaba comuniştilor şi a sateliţilor lor de genul Şelin şi Klimenko. Să nu aruncăm şi pruncul odată cu apa. Cu toate pretenţiile noastre (întemeiate) faţă de liderii Alianţei, să nu uităm că anume această Alianţă i-a debarcat pe comunişti de la putere, a făcut primul pas spre demolarea sistemului comunist, a redat societăţii sentimentul libertăţii. Iată de ce, repet, e cazul să oprim diabolizarea Alianţei. Decredibilizarea Alianţei convine numai forţelor revanşarde, care nu se pot împăca cu înlăturarea lor de la putere.
Până la alegerile parlamentare anticipate au mai rămas două luni. Am intrat, de fapt, în campania electorală. Mai mult ca sigur că ideea unui bloc electoral comun nu va fi acceptată şi fiecare partid va merge separat, acesta însă nu e un motiv ca componentele AIE să se bată între ele – avem experienţa anului trecut, când cele patru partide necomuniste au mers în alegeri ca o singură forţă, Opoziţia unită. Adoptarea unui „pact de neagresune” între componentele Alianţei, coordonarea acţiunilor şi mesajelor îi pot garanta Alianţei un scor electoral bun. Şi invers.
Există un timp când se aruncă pietrele, dar vine şi timpul când acestea se adună. Singurul sentiment care trebuie acum să domine clasa politică, presa şi electoratul e cel al răspunderii faţă de destinul de mâine al RM. Oricât ar fi de mare rânza politică, ea nu poate fi mai mare decât patria. Sunt sigur că presa democratică îşi va face şi de data aceasta datoria, dar dragii noştri lideri ai Alianţei ar trebui să nu mai aibă nas de ceară, să nu se mai comporte arogant, de parcă l-ar fi apucat pe Dumnezeu de barbă, să admită că şi ei, oameni fiind, pot greşi, iar greşelile trebuie reparate şi plătite. Şi încă un lucru important, pe care trebuie să-l înveţe politicienii noştri: RM nu este doar ţara lor, a potentaţilor zilei, ci şi a noastră, a prostimii.
Exceptional articol ( EVZ, interviu cu DOAMNA VITALIA ).
Trebue difuzat in milioane de exemplare in toata Moldova si in toata Romania caci trezirea din somnul cel de moarte TOTALITAR , trebue facut CONCOMITENT in dreapta si in stanga PRUTULUI.
Singurul partid care poate sa faca acest lucru este PNL-ul moldovean in frunte cu DOAMNA VITALIA-PNL dar si cu contributia decisiva a ROMANIEI.
Toti romanii de unde ar fi ei trebue sa lupte pentru cauza comuna a romanilor iar scopul actual este ::::: UNIREA MOLDOVEI cu ROMANIA.
IN ce priveste rolul femeilor in conducerea statului propus de DOAMNA
VITALIA este de o rara inspiratie, inspiratie fericita care, sunt sigur, va avea un rasunet MONDIAL, caci este o PREMIERA MONDIALA.
TOATE femeile din MOLDOVA trebue sa gfie SENSIBILE la acest mesaj si sa voteze MASIV cu PNL-ul.
Tot Arcasha azi la VB striga disperat: „Ce mai vrea Pavlicenco?”
Pt luca
Sa strige pina raguseste. Mai bine ar invata sa vorbeasca fara sa biiguie.