Cine e vinovat de un referendum tras de par?

Privesti, asculti si te amuza analizele liderilor politici, odinioara optimisti si aroganti. Fiecare justifica in felul sau desfasurarea referendumului. Daca e sa fiu sincera, cind ma strafulgera ideea ca nu “vom avea un referendum validabil/valabil” – cum ar fi corect sa traducem “referendum sostoitsea” – ma si autoblamam pentru aparitia ei…

Acest referendum, slab ori esuat, oricum a jucat un rol foarte bun. A incercat sa ii trezeasca pe liderii AIE din euforia pe care deja o savurau in viitoarea campanie prezidentiala.

Cel mai mare vinovat de acest referendum slab e Vladimir Filat. Cel care s-a tot straduit sa se detaseze de componentele aliantei “mafiote”, pentru a nu “se compromite” cumva el, “curatelul”. Care a tot debarcat componentele AIE, ba a atras membri de la AMN, de la PD, de la altii, care si la Ghimpu se uita ca la un “nepragmatic”…

Din discutiile de pe canalelele TV, pot spune ca liderii si viceliderii politici sint ingindurati, dar, incetisor, isi sparg si coaja de nuca, exprimind nemultumiri. Care sint ele? Cele de care noi, pe blogul nostru, am spus de zeci de ori. Acum apar intrebari si intrebari, care, doar formulate, sint elocvente. Se vede de la o posta ca orice nemultumire exprimata de AMN, PL si PD fata de Alianta este fata de PLDM, care se uita de sus la celelalte componente ale AIE.

Rusinea si lovitura aplicate unei clase politice increzute ca poporul vrea neaparat un Tatuc, arata ca populatia se cam trezeste si taxeaza lupta prematura dezgustatoare dintre pretinsii democrati, care s-au incaierat pe cadavrul Bau-Bau-lui comunist, care, iata, s-a dovedit ca nu a fost decit intr-o coma usoara.

In aceasta clipa, pare sa inceapa tragerea de par a rezultatelor referendumului (sarmanul Iurie Cecan/Ciocan), de care pare a fi interesat cel mai mult Filat, care se vede deja Patronul “Republicii Filat”.

Astfel, ideile, obiectiile aparute in discutii sugereaza intrebarile:

 1. Sa intelegem ca cea mai mare tristete e a lui Filat, care – daca nu va fi valabil referendumul – va trebui sa isi ia adio de la functia de “prezident”?
 2. Unde sint sustinatorii partidelor care sprijina componentele Aliantei pentru Integrarea Europeana? AIE a fost invinsa de sistemul comunist?
 3. Unde sint studentii? Nu au iesit ei oare cumva la vot pentru ca sint nemultumiti de lipsa rezultatelor in investigatiile asupra evenimentelor de la 7-8 aprilie? Unde sint rectorii verzi – vor scoate studentii doar la alegeri – nu si la referendum?
 4. Ce ne spun autorii aroganti ai sondajelor, unde apareau 70 la suta de doritori de a participa la referendum si a vota PRO?
 5. De ce AIE nu a ascultat de atitea sugestii, inclusiv ale noastre, de a avea un centru comun de analiza si informare, pentru a decide cum e mai bine: 1. Sa se tina componentele AIE gramajoara si unite in fata comunistilor? ori 2.Sa inceapa “razborcile” pe tema “a cui Mafie e mai frumoasa?”
 6. Sa insemne referendumul ca populatia nu include oameni puternici si nu vrea un Presedinte puternic? E pacat sau nu e pacat de milionul cheltuit de verzi in campania referendumului?
 7. Sa insemne oare ca la referendum nu s-au dat bani pentru a se cumpara voturile si asta e rata reala de participare, in timp ce la alegeri se dau bani pentru fiecare vot si omul, mde, ca omul… – are oleaca de obraz si merge sa isi dea votul vindut?
 8. Sa intelegem ca si munca echipei lui Vasile Dincu, la fel ca si exit-poll-ul, ca avanpremiera pentru alegerile prezidentiale, cu menirea sa-l scoata invingator pe Filat, a pornit cu stingul?
 9. Comunistii intrati cu hurta in PLDM au lucrat pentru viitorul presedinte Filat sau nu au iesit la referendum cu gindul la PCRM?
 10. E bine sau nu e bine ca partidele din AIE si-au inceput prea tirziu campaniile pentru referendum, pentru ca liderii lor au fost la odihna?
 11. E bine sau e rau ca AIE nu a acceptat un staf comun pentru referendum?
 12. Care e rolul pozitiv al campaniilor AntiMafie declansate de o parte din presa noastra inca inainte de a se inregistra prezidentiabilii?
 13. Ce dezastru politic va incepe dupa aceasta in Parlament? Va mai exista AIE si ce consecinte va avea razboiul Mafiilor sub bagheta lui Mocanu si a Jurnalului TV?

Ma opresc. Va invit sa adaugati aici intrebari si vom continua impreuna sa scriem acest articol.

„Kstati” (pentru romani – „apropo”), se pare ca iesirea din debandada politica, economica si sociala, in care ne cufundam cu pasi tantosi si repezi, va fi doar UNIREA CU ROMANIA. Totodata, imi este rusine in fata romanilor de aceasta competitie a orgoliilor desarte ale politicienilor nostri provinciali.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

138 Comments

Add a Comment
 1. TREBUIE FACUT CEVA IN PRIVINTA ELECTORATULUI DIN TRANSNISTRIA , CARE NU POATE PARTICIPA IN MOD LIBER LA VIATA POLITICA A MOLDOVEI … CUM SA II MAI IEI IN CALCUL PE ACESTIA SI SA FACI TOTALUL POPULATIEI CU DREPT DE VOT , CU NISTE CIFRE FANTASMAGORICE MINCINOASE ? ARE AUTORITATE CHISINAUL ACOLO ? SE POT DESFASURA ALEGERI LIBERE IN TRANSNISTRIA ? IN NICI UN CAZ … ATUNCI DE LA BUN INCEPUT ALEGERILE SUNT DEFORMATE …DEVINE PENIBIL SA VORBIM DE TOTALITATEA CELOR 100%, CU DREPT DE VOT, CIND VORONIN SI FILAT CERSESC INTRAREA IN AUTO-PROCLAMATA REPUBLICA INDEPENDENTA .

 2. poate ca rezultatul referendumului l-a cobori pe filat pe pamint, ca deacu plutea prin nouri. Deacu se vedea presedinte. daca n- sa-si moaie orgoliul, o sa-l mature insasi democratia, chipurile pentru care el se lupta

 3. Democratia a suferit un esec, dar nici decum ne este o catostrofa…
  Sunt de vina si politicienii din partidele AIE, cit si cei din partdele extraparlamentare. Analistii politici se imbatase si ei in vara cu apa de ploaie, si in final au dus societatea in eroare, multi au decis sa numai mearga la votare- doar era clar ca scrutinul va avea loc si totul va fi OK. Este bine stiut ca circa 32-35% din electorat este fidel comunistilor si altor curente de orientare bolsevica. La noi participa la votare in mijlociu 63-65% din electorat, si artimetica din clasa 3 ne confirma ca 65-35 = 30. Cei care au fost indeferenti sau plecati din tara in perioada alegerilor precedente tot pe acele pozitii au ramas.
  Politicienii democrati a facut foarte putin pentru a convinge electoratul de a merge la referendum, ba si mai mult, folosind lozinci ” un presedinte puternic” sau ” un presedinte unionist” au speriat paturile sociale care se tem si de dictatura si de unire.
  Esecul din 5 septembrie este o lectie pentru clasa politica de la noi. Sa nu uitam ca in 1991 s-a petrecut un referendum cu privire la „pastrarea urss” la care cetatenii Moldovei nu au participat. Cu toate ca referendumul era socotit valabil, peste 6 luni fostul imperiu s-a destramat. Numai maturitatea politica a liderilor partidelor din AIE si toleranta liderilor din partidele extraparlamentare, care bat fara repaus in conducerea actuala, ar vaforiza crearii conditiilor pentru petrecerea alegerilor parlamentare anticipate si obtinerea victoriei definitive a fortelor democratice. Da DOAMNE munte la toata lumea!

 4. PROBABIL UNII NU STIU PE CE LUME TRAIESC … CA A FACUT GRESELI ACEASTA ALIANTA DE GUVERNARE – AIE – E ADEVARAT . DAR TREBUIE SA TINA CONT TOTI CA DACA RAMINEAU COMUNISTII LA PUTERE , AR FI URMAT UN DEZASTRU ECONOMIC PENTRU MOLDOVA . BANI SI AJUTOARE DINSPRE VEST NU MAI VENEAU , IAR DINSPRE EST SOSEAU POVESTI DE ADORMIT COPII CU MILIARDUL DE DOLARI „RUSESTI” SAU „CHINEZESTI” … SALARIILE SI PENSIILE SE REDUCEAU SIGUR CU 20-25% , PRETURILE CRESTEAU AMETITOR , MONEDA NATIONALA SE PRABUSEA . DECI IN CONCLUZIE … ABERATIILE LUI DODON SI A COMUNISTILOR SAI ,SUNT SIMPLE FANTASMAGORII SI MINCIUNI . VOCI DIN PCRM PROGNOZAU APOCALIPSA PRIN OCTOMBRIE ANUL TRECUT , DACA AR FI RAMAS LA PUTERE . ACUM DUPA CE AIE A RESTABILIT RELATII NORMALE CU VESTUL IAR BANII SI AJUTOARELE CURG , COMUNISTII FAC PE FATA MARE .

 5. DECLARATIILE UNUI BOLNAV MINTAL …VORONIN .

  Vladimir Voronin vrea o reacție mai dură din partea Rusiei

  “Am fost chiar surprins că nu a survenit o altă reacţie din partea Rusiei. Chiar am fost surprins. Reacţia la toate aceste scandaluri de vin și de fructe – nu este o reacţie politică. Eu mă întreb de ce nu există nici o reacție politică serioasă din partea instituţiilor abilitate din Rusia”, afirmația a fost făcute de Vladimir Voronin în cadrul unei emisiuni difuzate de postul de radio Echo Moskvî.

  “Să luăm drept exemplu ultima sărbătoare, Ziua Independenţei. Toate evenimentele de Ziua Independentei – şi concerte, şi restaurante și recepții, toate au fost finanţate de către Guvernul din România”, a declarat liderul comuniștilor.

  “Deci, eu cred că autorităţile ruse, instituţiile guvernamentale rusești ar trebui să reacționeze mai dur şi mai serios la aceste lucruri [acțiunile guvernului moldovenesc – n.a.], să nu se rezulte totul la limitarea exporturilor de fructe şi vin. Altfel, e o nimica toată”, insistă Voronin. DECLARATIE INCREDIBILA SI STUPEFIANTA A UNUI BANDIT DE 2 BANI CARE INDEAMNA UN STAT STRAIN SA-SI INTENSIFICE TEROAREA ASUPRA TARII AL CARUI CETATEAN ESTE . ASA CEVA SE NUMESTE IN ORICARE STAT CIVILIZAT , INALTA TRADARE DE PATRIE … ACESTIA SUNT “PATRIOTII” COMUNISTI ! RUSINE PCRM !

 6. hm.. nici un mesaj din cite scriu nu apare pe blog oare de ce? :))

 7. ian spunetine doamna pavlicenco ce inseamna asta? pina la referendum ne spuneati la toti sa votam pentru ca doar asa vom reusi ceva…. acum ziceti ca nu va pare rau ca a esuat … nu vi se pare ca umblati cu 7 nuci un 8 saci… nu miroase a curvie politica asta?

 8. Fiasco moldovenesc, în gura presei occidentale: Prezenţa scăzută la vot este un semn rău pentru AIE. Este puţin probabil că tinerii vor protesta din nou.

  http://unimedia.md/?mod=ne ws&id=23342

 9. Pt and

  Nicevo strasnovo, poiavilasi „takaia strana” pozje i mi bili ee ceastiu.

 10. Pt mdeas

  Partidele trebuie sa-si corecteze pozitiile si dupa cum vad starea de spirit in popor. Prevederea privind alegerea presedintelui de popor era in Programul PNL adoptat in 2006, dupa proaspatul act de tradare de la 4 aprilie 2005. Acum, eu as propune la congresul PNL sa modificam aceasta prevedere si sa anulam functia de sef de stat. Avem nevoie de un Parlament si de un prim-ministru puternic.

 11. D-na Pavlicenco,in toate esecurile AIE si fostilor democrati care au avut puterea pana`n 2000,n`ar fi cazul de invinuit poporul, ca toata starea acesta a fost impusa poporului anume de FRONTUL POPULAR SI PARTIDUL POPULAR,SA NE ADUCEM AMINTE DE SFIRSITUL ANILOR 90 MAJORITATEA IN PRLAMENT DEMOKRATII,CUM LE SAREA STUPITUL DE PE TRIBUNA PARLAMENTULUI,LUI HADARCA,MATEI,DABIGA, ROSCA,ECT,CA PRESEDINTELE SA FIE ALES IN PARLAMENT,FIINDCA POPORUL NU PRICEPE A ALEGE,DECI ATUNCI POPORUL NUA FOST INTREBAT LA REFERENDUM SA SE SCHIMBE ART.78,ACUM CAND TARA-I IN c,,,at ei cer opinia poporului. D-nii astea nici nu s-au gandit ce oferta fac comunistilor,au crezut ca vor domni in parlament fara infinit.AR FI BINE DE INTREBAT PE DOMNIILE LOR DE CE AU SCHIMBAT ATUNCI CONSTITUTIA?

 12. Pentru liderii AIE, ca sa nu se descurajeze inainte de timp…
  Atrageti atentia la ultimele propozitii.

  Portretul lui Stefan cel Mare

  (din Letopisetul Tarii Moldovei de Grigore Ureche)

  Fost-au acestu Ştefan vodă om nu mare de statu, mânios şi de grabu vărsătoriu de sânge nevinovat; de multe ori la ospéţe omorâea fără judeţu. Amintrilea era om întreg la fire, neleneşu, şi lucrul său îl ştiia a-l acoperi şi unde nu gândiiai, acolo îl aflai. La lucruri de războaie meşter, unde era nevoie însuşi se vârâia, ca văzându-l ai săi să nu să indărăpteaze şi pentru acéia, raru războiu de nu biruia. Şi unde-l biruia alţii, nu pierdea nădéjdea, că ştiindu-să căzut jos, să rădica deasupra biruitorilor.

 13. 7 aprilie 2009 a fost o zi fierbinte si aici puteti vedea desfasurare evenimentelor din acea zi cruciala in istoria republicii Moldova. http://dgfotostudio.com/blog/?p=329

 14. TREBUIA SA LUPTE TOTI INTRUN BLOC PENTRU O PARTICIPARE MASIVA A POPULATIEI LA REFERENDUM , NU FIECARE SA SE VISEZE PRESEDINTE SI SA-SI PUNA „POZA’ PE TOATE GARDURILE ! PANA SI PAVLICENCO SE VEDEA PRESEDINTA !!

 15. NU CRED,CA SI ALEGERILE PARLAMENTARE ANTICIPATE,SE VOR BUCURA DE PREZENTA ALEGATORILOR, AIE STA CU MANILE INTINSE SE DEE EUROPA CEVA,PE CAND SINGURI NU INTREPRIND NIMIC DE A AVANSA ECONOMIA,FIINDCA TOTI-S INCOMPEYENTI,CA SA INTRI IN EUROPA TREBUIE SA FACI CEVA CU TARA ACEASTA.EI NU-I VOR ALEGE NICI PE COMUNISTI FIINDCA AU VAZUT SI POFTELE LUI VORONIN CU FIU LUI,ASACA NUMAI SCHIMBAREA ACEASTA HOTEASCA FATA DE POPOR A PARTIDELOR DEMOCRATE SI EXCLUDEREA TEMEI UNIONISTE STIIND BINE CA MOLDOVA ESTE COMPUSA DE ATATEA ETNII,VA INTOARCE POPORUL LA URNE

 16. ma uit ca valenta a incurcat si blogul d-stra cu a d-Stavila

 17. Pt NINA GONTA

  Eu cred ca „PINA” poti folosi pentru tine si sotul tau sau idolii – Filat, Ghimpu si Urecheanu, poate si Lupu. Eu nu am terminat scoala cu spravka, nu am facut contrabanda de tigari, nu au avut forte rusesti in spate si nu am facut parte din PCRM. Pentru toate acestea sint mai buna decit fiecare dintre cei patru, cunoscind patru limbi straine, fiind doctor in stiinte si fiind mereu medaliata in studii…

 18. De ce? Pentru ca Vitalia Pavlicenco a asta toata ziua si a raspuns fiecarui comentator „obraznic” in viziunea ei aici pe blog… in loc sa mearga la intilniri cu alegatorii si sa-i informeze de referendum… pavlicenco, iesi din peisaj!

  Ia sa vad, ce-mi raspunzi…!? :))))

 19. Pt Anka

  Desigur, iti raspund chiar daca esti o obraznicatura. Eu reusesc peste tot. Am Orange si laptop. Azi am fost la Orhei si Rezina, dar laptopul si modemul Orange sint cu mine, ce probleme si regrete te apuca pentru ca eu stau si pe blog?

 20. Pentru JON Cutare,
  Este regretabil ca va adresati unui presedinte de stat cu :::::::::::::DUMNEATA.
  Aceasta forma familiala este detestabila in relatiile publice.
  Daca nu stiti va invat eu :::::::: Dumneavoastra, DOMNIA VOASTRA sunt formele de respect pe care vi le recomand.

 21. Constantin Tănase: Dacă liderii Alianţei şi-ar fi onorat promisiunile electorale de anul trecut, prezenţa la vot a cetăţenilor ar fi fost de peste 50 la sută.

  http://www.timpul.md/articol/referendumul-si-replica-moldovenilor-15099.html

 22. Dna Pavlicenco, nu este crestinesc sa va laudati … tot ce ati realizat in viata este darul Domnului si nu trebuie sa va puneti mai presus ca aproapele Dra … smeritiva.

 23. Daca toate partidele de dreapta afisau un spot comun cu cuvantul REFERENDUM pe prim plan, dar nu cu liderii partidelor, eu zic ca acest referendum nu ere sa fie „tras de par”

 24. d. Vitalia, nu este nici un posibil, ca toate partidele de stanga sa-si puna mendrele in cui si sa gaseasca cumva un numitor comun, ca sa se consolideze cumva ca o forta comuna? Imi aduc aminte de o poveste, unde tatal batran si-a chemat fechiorii si le-a propus sa franga matura.
  Oare nu deaceia PCRM are mai mult succes, cu parere de rau, pentru ca sunt mai uniti si mai realisti? Si poate are rost de invatat ceva de la ei? Ce nu am zice, dar poporul moldav este „prosti, dar multi”
  De fapt, pentru urechile prostilor se spune una, dar in realitate se face altfel, incat prostii nici nu inteleg, ca au fost inselati. Lor asa le place…….

 25. Anatol Ţăranu: „Comuniştii vor merge în alegerile anticipate având un avantaj de încredere. Vor porni într-o stare bine aşezată. Mie mi se pare că clasa politică care a avut această atitudine mai mult decât uşuratică – vrem să-i întrebăm: Ce-aţi făcut voi în această perioadă? Voi, care aţi obţinut un succes pe 29 iulie 2009, care, de fapt, nu vă aparţine vouă, politicienilor, ci aparţine acelor tineri care au ieşit în stradă pe data de 7 aprilie 2009 şi v-au garantat victoria pe 29 iulie. Ei au cerut de la voi o schimbare – şi nu au obţinut această schimbare. Acum ce aveţi să le spuneţi acestor băieţi care astăzi deja afirmă cu voce tare că le-aţi furat revoluţia?… Şi atunci situaţia este cu totul gravă! Cineva trebuie să răspundă pentru faptul că vom intra în alegeri parlamentare anticipate având pericolul revenirii comuniştilor la guvernare. Mie mi se pare că clasa politică este pur şi simplu obligată nu să se reducă la nişte explicaţii absolut sterile şi care nu-i angajează în nimic. Politicienii sunt obligaţi să ia nişte decizii foarte grele pentru ei, foarte dificile”.

 26. Da, conform zicalei: speranta moare ultima! Totusi, acest esec, menajat cu atata nerusinare de catre guvernanti, poate, cu ff.multa probabilitate, sa-i aduca masiv in parlament, din nou, pe comunisti si pe statalistii prorusi. Timpul si mentalitatea retrograda a „norodului” joaca in favoarea acestora din urma. Spre regret! Se pare ca iar vom ramane doar cu regretele?! Iar istoricii si etnologii, in speta, vor avea de infruntat teroarea statalista si separatista in capul mesei, in toata grandoarea ei dictatoriala si intoleranta tribala. Unde au fost cei cu cetatenie RO, studentii din RO, cei care aspira la cetatenie si la studii in RO, milionul si jumatate care beneficiaza de micul trafic la frontiera, cei peste jumatate de milion precati in EU la munca, acei sinistrati care beneficiaza de ajutoarele RO, venite cu sutele de camioane? Ceva nu functioneaza! Dar ne mai dam inca o sansa. Sa mai speram la mai bine. Sanatate. Salutari!

 27. Rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie 2009

  În urma alegerilor din 29 iulie, cinci concurenţi electorali —

  Partidul Liberal Democrat (16.57%, 18 mandate),

  Partidul Liberal (14.68%, 15 mandate),

  Partidul Democrat (12.54%, 13 mandate)

  şi Alianţa “Moldova Noastră” (7.35%, 7 mandate)

  http://www.e-democracy.md/elections/parliamentary/20092/results/

  Referendum republican constituţional din 5 septembrie 2010

  Rezultatele preliminare ale Referendumului.

  Rata de participare înregistrată la închiderea secţiilor de votare (ora 21:00) a fost de 30.79%, ceea ce este insuficient pentru a considera Referendumul valabil.

  Pentru 87.56% Contra 12.44%

  http://www.e-democracy.md/elections/referendum/2010/

 28. iulianna spune:
  7 September 2010, la 10:10

  Dna Pavlicenco, nu este crestinesc sa va laudati … tot ce ati realizat in viata este darul Domnului

  Dar domnul i-i ajuta pe cei, care se ajuta singuri pe sine, nu-i asa iulianna?

 29. În 2007 Chirtoacă a întrat ăn turul 2 la funcţia de primar cu un număr mai mic de voturi decît candidatul PCRM.

  Dar sau unit toţi simpatizanţii forţelor democrate ŞI AM ÎNVINS.

  În 2009 multe partide fără şanse de A trece pragul în parlament s-au retras din cursă chemînd electoratul să susţină forţele democrate ŞI AM ÎNVINS.

  În parlament 4 formaţiuni , deşi cu viziuni diferite, au găsit limbă comună şi unindu-se au format AIE, şi le-au şters nasul comuniştilor preluînd guvernarea ţării.

  în 2010 la referendum s-a propus să mergem cu un staf comun şi cu un mesaj comun.

  Dar s-au găsit unii cu rînza mare, văzîndu-se deja în fotoliu de preşedinte şi pr.pr.pr.pr.pr.pr.

  Rezultatul e pe faţă.

  Concluzia care-i?

  Unde-u unu nu-i putere, unde-s doi puterea creşte.

  Poporul e puternic numai cînd e unit.

  Electoratul procomunist a fost unit şi au obţinut rezultate.

  Dar aceasta nu e cel mai grav.

  Să vedem la alegerile anticipate, le va ajunge minte la cap liderilor politici prodemocraţi să înţeleagă odată şi odată, CĂ NUMAI UNINDU-NE , PARTIDE MICI ŞI MARI, PARLAMENTARE ŞI EXTRAPARLAMENTARE, UNIONISTE ŞI MAI PUŢIN UNIONISTE, ESTE UNICA ŞANSĂ DE A ÎNVINGE ŞI A NE DEBĂRĂSA DE COMUNIŞTI, dacă desigur acesta-i scopul pe care î-l urmărim.

  Însă dacă desigur scopul lor este altul , cum ar fi interesul de partid de exemplu, atunci ei nu au decît să-şi afişeze portretele cît mai mari prin toată ţara, şi să meargă cu toţi să se odihnească prin Georgia, prin Grecia, prin Romînia şi dacă vom perde alegerile să înceapă să cate vinovatul, ba că Mocanu le-a încurcat, ba că Pavlicenco, ba Jurnal TV nu aşa a propagat, ba că Ţaranu nu aşa a vorbit , ba că baba Galea nu are demnitate naţională .

  Sincer să fiu m-i se făcuse jale de liderii noştri, cînd încercau să găsească vinovatul.

  Parcă întradevăr eşise din duş rece.

  Ca nişte babe la poartă încearcă să facă concluzii.

  Gata , a plecat trenul.

  Acum urgent un plan strategic unic şi la luptă, că nu de alta iar o să spună, că pr.pr.pr.pr.pr.pr.pr.

 30. Stătea la geam mahmur,
  De frică sau beţie,
  A dat un ordin dur,
  Să-i bată,ca să fie,

  O frică generală,
  În toată-toată ţara,
  Voinţa liberală,
  Voia s-o zmulgă iară,

  Călăii,pe furiş,
  Veneau cu bâte,scuturi,
  Ascunşi după tufişuri,
  Tăceau cum tace mutul,

  De-o dată,într-o clipă,
  S-au repezit la lume,
  Cu scutul într-o mână,
  În alta cu o bâtă,

  Sa început prăpădul,
  În Piaţa „Biruinţei”
  La geam tăcând,mahmurul,
  Dădea a cuviinţă,

  Din capul roşu-sur,
  Iar jos pe trotuare,
  Loveau cu bâte dur,
  Acei cu chip de fiare,

  Trimişi de acel mahmur…

  Într-o clipită haita,
  A ‘ncercuit mulţimea,
  Care stătea în piaţă,
  În noaptea de pomină,

  Într-un delir sălbatic,
  Un ins cu moaca hâdă,
  lovit-a ca turbatul,
  Un OM,în plină stradă,

  Acel lovit de soartă,
  Era Boboc Valeriu,
  Care căzu de’ndată,
  Ce fu lovit în creer,

  Călăii se-adunară,
  în juru-i,să-l omoare,
  Lovind ca ‘ntr-o desagă,
  Văzând că-acesta moare,

  În marea ‘nvălmăşeală,
  În strigăte de noapte,
  Urlau protestatarii,
  De groază…Pân’la şapte,

  Mahmurul ros de ură,
  Tăcut ca o stafie,
  Stătea în plin-statură,
  Ca după o beţie,

  Scrâşnind din dinţi,spuse-se,
  Davai,poidu ia spati,
  Lacheii îl scosese,
  În taină din palat,

  A doua zi poporul,
  A prins o veste slută,
  A fost ucis BOBOCUL,
  Ucis de slut-căruntul,

  Cu chipul de mahmur…

 31. Cel mai jalnic e că la emisiuni stau toți patru și fiecare îi învinuiește pe ceilalți trei, apoi zic că ba poporul e de vină(na, cam așa e, dar nu-i jigniți că n-o să vă mai voteze), ba presa, de parcă rolul ei e de a le face publicitate pe gratis. Deși pare că ne aflăm într-o gaură neagră, vă îndemn să nu fiți pesimiști(recunosc, nu prea aveți motive).

 32. Ma intreb care ar fi fost prezenta la vot daca la referendum se punea si problema schimbarii articolului 13 din Constitutie (ala cu limba de stat).

  Aroganta si jumatatile de masura a unor politicieni din AIE a dus intr-adevar la acest esec al referendumului. Ma refer, desigur, in special la Vlad Filat.
  Pe de alta parte si societatea civila este de condamnat. Oamenii au fost intrebati daca vor sa-si aleaga singuri presedintele si nu au binevoit sa se duca la vot. De acum ar fi cazul sa nu se mai planga de „aranjamentele politice” facute in parlament in numele lor. Daca esti oaie, nu are rost sa te plangi cand ciobanul da cu bata in tine.
  Si in Romania oamenii se plang de politicieni. Dar acolo oamenii se duc la vot – au fost mai multe referendumuri in care prezenta la vot a trecut de 50%. Nu e de mirare ca situatia din Romania e alta…

  Unirea cu Romania? Da, ar trebui vorbit de asta… Ar fi „pragmatic” sa se faca asta, dar cu cine? La oameni le e frica sa schimbe chiar si o aberatie „gen limba moldoveneasca” din constitutie… „Pragmatic” e ceva bun… doar ca Filat nu-i deloc „prgamatic” ci doar „ingamfat”. Dupa esecul referendumului, ar cam trebui sa-si dea demisia…

 33. Atat timp cat rusia va avea mana libera in MOLDOVA ea va sustine partidul comunist, partid de EXTREMA STANGA ( si nu de stanga cum induc EI in eroare populatia si pe politicienii opusi lor ).

  Saracia aliata cu incultura iata terenul FERTIL al comunismului. In occident nu exista taran cu mai putin de 3,4 clase de liceu ( depinde de tara ).

  Faceti media de clase de liceu pe cap de locuitor care voteaza EXTREMA STANGA in MOLDOVA.

  Inaintea alegerilor viitoare rusia va veni cu inca un avion cu ajutoare umanitare, la cererea EXTREMEI STANGI moldovenesti , voronin ( un milion de dolari , este bun si un milion caci nu poti obliga toate tarile europei sa doneze fiecare MOLDOVEI o suta de milioaéne de euro pe gratis, ca ROMANIA).

  Pana la urma HAOSUL din moldova nu va putea fi rezolvat decat prin INTERZICEREA EXTREMEI STANGI moldovenesti.

 34. Antonescu a fost recunoscut ca un criminal militar nu numai de URSS si ca urmare a fost executat. El a fost fascist care a contribuit enorm la Holocaustul. Chiar Hitler spunea colegilor – invatati cum se rezolva intrebarea evreiasca de la maresalul Antonescu. Cei care justifica Antonescu vor sau nu vor torn apa pe moara neo-fascistilor. JOS FASCIZMUL DIN MOLDOVA!

 35. LUI CIPRIAN…
  TARE MULTI INVATATI V-ATI GASIT,DAR NU VA INTREBATI CINE AU FOST ACEIA DESTEPTI ATUNCI,CAND AU PRIMIT ART.78,D-II HADARCA,ROSCA, MATEI,DABIGA ERAU IN PARLAMENT ATUNCI NU-I INTERSA OPINIA POPRULUI, SOCOTINDU-I IMBECILI,ADUCAND IN ACEST MOD COMUNISTII LA PUTERE,SI ACUM MAI AVETI NAS SA VORBITI CA POPORUL II VINOVAT.
  ACUM IARASI SE INTOARCE ISTORIA,DACA VA FI ALES PRESEDINTELE DE POPOR,DOMNII DEPUTATI DE VOR GRESI SA ARATE MULTIMII,CA CE VRETI,VOI ATI VOTAT PENTRU SCHIMBAREA ART.78….

 36. Buna DIMINEATA NATIUNE!
  Astazi sunteti mai constienti de tot ce se intimpla sau ce se POATE intimpla?? – Ma refer la toti, inclusiv la Taranul, care trebuie sa-si asume si el o parte de responsabilitate si sa vina sa VOTEZE CONSTIENT de consecinte.

  Ieri seara intr-un reportaj la Publica TV cu Filat in vizita la construnctiile caselor pentru sinistrati, un TARAN tinar si sanatos, statea intr-o parte cu miinile la spate si astepta ca altcineva sa-i construiasca casa.

  Se apropie Filat de el si-i zice: – Buna ziua, dle sinistrat! Acela continua sa stea cu miinile la spate…

  Am impresia ca nici la referendum acestia nu s-au prezentat.
  Unul din constructori striga ca nu are chiroane, iar SINISTRATUL sta cu miinile la spate in continuare.

  Pai, spuneti-mi, UNDE-I ADEVARUL? Oare sinistratii nu pot contribui macar cu niste chiroane?? Nu pot sa se incadreze sa aduca APA, MINCARE celor care construiesc?

  Ce asteapta, in general, MOLDOVENII? Sa vina conducerea de la Chisinau si fiecaruia sa-i sufle in bors sa nu se friga???

  Ceva nu este in regula cu acest POPOR care a pierdut orientarea si nu mai deosebeste griul de neghina… Cum sa iesim cu asa oameni din criza?

  Unde-i PREOTIMEA, ca sa educe POPORUL?

  Multi dintre jurnalisti pina si azi ii tin microfonul in gura lui VORonin si la alti ratati. – Vedeti rezultatele? Ca daca Jurnalistii difuzeaza tot ce vorbesc komunistii, apoi cei de la sate, TARANII cum sa nu sa se lase influientati de discursurile lor? – si, iata, nu au venit la Referendum care este si in interesul lor direct.

  Am impresia ca avem o TARA de inconstienti. Nu stiu unde este DREAPTA si unde este STANGA.

  Mai grav este ca si niste lideri de partide dau dovada de miopie politica.

 37. Iata ce mai scrie lumea despre referendum
  http://www.moldovapentrueuropa.blogspot.com/
  Rusine Guvernului pentru dezastrul de la referendum ! (plus 4 observatii de bun simt)

  Cei care ne citesc blogul ne-au transmis zeci de mesaje de disperare. Mesajul general e cam acelasi, daca revin comunistii la putere plecam din tara! Poate ca nu e o idee chiar atit de rea, pina la urma trebuie ca fiecare sa se gindeasca serios la viata lui.

  Noi cei de la Fundatia Moldova pentru Europa suntem in masura sa va spunem ca ne vom continua demersurile de a informa forurile de la Bruxelles despre ce se intimpla in tara, cu bune si rele. Pina la urma trebuie sa fim lucizi si corecti, Republica Moldova nu doreste sa-si aleaga direct presedintele, asa arata datele acum, cum de fapt, in mod trist trebuie sa admitem, moldovenii din tara nici nu isi doreste sa traiasca intr-o tara europeana (discutia e lunga, dar cam asta e concluzia).Timpul le va rezolva pe toate si, de ce nu, schimbarea de generatii…

  Comentariile noastre vizivi de referendum sunt urmatoarele:

  – responsabilitatea pentru buna desfasurare a referendumului apartine in mod direct Guvernului si primului ministru, asa zice legea, orice alte povesti sunt minciuni; Filat a lucrat pentru campania de referendum cu sociologul clujean Vasile Dincu, un incompetent cu are de mare filosof neinteles; Dincu a fost platit cu bani grei pentru prostia asta de campanie; Filat e vinovat si trebuie sa-si asume esecul; a vrut sa fure startul pentru alegerile prezindentiale iar ceilalti lideri ai AIE au gresit ca l-au copiat (pe de alta parte nu era corect sa-l lase sa-si umple gardurile cu poza lui zimbareata de tabacist)

  – la cit de diabolic este acelasi Dincu nu ar fi de mirare ca boicotarea referendumului sa fi fost facuta chiar de catre liderii aliantei, in special ai PLDM; este inexplicabil, si avem zeci de marturii de acasa, cum membri ai PLDM si PL care faceau campanie acum 2 saptamini nu au iesit din casa duminica; Filat a recunoscut acum citeva minute la Moldova 1 ca si-a sunat dintre apropiati la telefon care i-au spus ca nu au mers la vot; explicatia e simpla, intr-o lupta directa cu Lupu sau Ghimpu, Filat ar fi pierdut alegerile si, cu ocazia asta, si functia de premier; tocmai acum Filat negociaza cu comunistii sa ramina premier

  – comunistii au cistigat aparent un razboi, Voronin a iesit din ascunzatoare, in loc sa fie vinat asa cum merita; din nou vina liderilor AIE care au promis moldovenilor ca vor demonstra hotiile familiei Voronin; in schimb, Filat si Mocanu inventeaza razboaie cu mafia servind astfel interesul comunistilor (cei doi au crezut ca moldovenii vor fugi la vot de frica mafiei care chipurile ii umareste cu cutitul ridicat- o campanie care s-a dovedit a fi o timpenie marca Dincu, din nou)

  – oamenii de acasa, si noi de pe drumurile straine, s-au saturat de criza politica si ineficienta politicienilor, trebuie gasita o solutie urgenta de salvare a democratiei (liderii Aliantei trebuie sa ia decizia de merge impreuna in alegeri asa cum a facut-o in 2009, altfel comunistii vor reveni la putere)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *