Cine e vinovat de un referendum tras de par?

Privesti, asculti si te amuza analizele liderilor politici, odinioara optimisti si aroganti. Fiecare justifica in felul sau desfasurarea referendumului. Daca e sa fiu sincera, cind ma strafulgera ideea ca nu “vom avea un referendum validabil/valabil” – cum ar fi corect sa traducem “referendum sostoitsea” – ma si autoblamam pentru aparitia ei…

Acest referendum, slab ori esuat, oricum a jucat un rol foarte bun. A incercat sa ii trezeasca pe liderii AIE din euforia pe care deja o savurau in viitoarea campanie prezidentiala.

Cel mai mare vinovat de acest referendum slab e Vladimir Filat. Cel care s-a tot straduit sa se detaseze de componentele aliantei “mafiote”, pentru a nu “se compromite” cumva el, “curatelul”. Care a tot debarcat componentele AIE, ba a atras membri de la AMN, de la PD, de la altii, care si la Ghimpu se uita ca la un “nepragmatic”…

Din discutiile de pe canalelele TV, pot spune ca liderii si viceliderii politici sint ingindurati, dar, incetisor, isi sparg si coaja de nuca, exprimind nemultumiri. Care sint ele? Cele de care noi, pe blogul nostru, am spus de zeci de ori. Acum apar intrebari si intrebari, care, doar formulate, sint elocvente. Se vede de la o posta ca orice nemultumire exprimata de AMN, PL si PD fata de Alianta este fata de PLDM, care se uita de sus la celelalte componente ale AIE.

Rusinea si lovitura aplicate unei clase politice increzute ca poporul vrea neaparat un Tatuc, arata ca populatia se cam trezeste si taxeaza lupta prematura dezgustatoare dintre pretinsii democrati, care s-au incaierat pe cadavrul Bau-Bau-lui comunist, care, iata, s-a dovedit ca nu a fost decit intr-o coma usoara.

In aceasta clipa, pare sa inceapa tragerea de par a rezultatelor referendumului (sarmanul Iurie Cecan/Ciocan), de care pare a fi interesat cel mai mult Filat, care se vede deja Patronul “Republicii Filat”.

Astfel, ideile, obiectiile aparute in discutii sugereaza intrebarile:

 1. Sa intelegem ca cea mai mare tristete e a lui Filat, care – daca nu va fi valabil referendumul – va trebui sa isi ia adio de la functia de “prezident”?
 2. Unde sint sustinatorii partidelor care sprijina componentele Aliantei pentru Integrarea Europeana? AIE a fost invinsa de sistemul comunist?
 3. Unde sint studentii? Nu au iesit ei oare cumva la vot pentru ca sint nemultumiti de lipsa rezultatelor in investigatiile asupra evenimentelor de la 7-8 aprilie? Unde sint rectorii verzi – vor scoate studentii doar la alegeri – nu si la referendum?
 4. Ce ne spun autorii aroganti ai sondajelor, unde apareau 70 la suta de doritori de a participa la referendum si a vota PRO?
 5. De ce AIE nu a ascultat de atitea sugestii, inclusiv ale noastre, de a avea un centru comun de analiza si informare, pentru a decide cum e mai bine: 1. Sa se tina componentele AIE gramajoara si unite in fata comunistilor? ori 2.Sa inceapa “razborcile” pe tema “a cui Mafie e mai frumoasa?”
 6. Sa insemne referendumul ca populatia nu include oameni puternici si nu vrea un Presedinte puternic? E pacat sau nu e pacat de milionul cheltuit de verzi in campania referendumului?
 7. Sa insemne oare ca la referendum nu s-au dat bani pentru a se cumpara voturile si asta e rata reala de participare, in timp ce la alegeri se dau bani pentru fiecare vot si omul, mde, ca omul… – are oleaca de obraz si merge sa isi dea votul vindut?
 8. Sa intelegem ca si munca echipei lui Vasile Dincu, la fel ca si exit-poll-ul, ca avanpremiera pentru alegerile prezidentiale, cu menirea sa-l scoata invingator pe Filat, a pornit cu stingul?
 9. Comunistii intrati cu hurta in PLDM au lucrat pentru viitorul presedinte Filat sau nu au iesit la referendum cu gindul la PCRM?
 10. E bine sau nu e bine ca partidele din AIE si-au inceput prea tirziu campaniile pentru referendum, pentru ca liderii lor au fost la odihna?
 11. E bine sau e rau ca AIE nu a acceptat un staf comun pentru referendum?
 12. Care e rolul pozitiv al campaniilor AntiMafie declansate de o parte din presa noastra inca inainte de a se inregistra prezidentiabilii?
 13. Ce dezastru politic va incepe dupa aceasta in Parlament? Va mai exista AIE si ce consecinte va avea razboiul Mafiilor sub bagheta lui Mocanu si a Jurnalului TV?

Ma opresc. Va invit sa adaugati aici intrebari si vom continua impreuna sa scriem acest articol.

„Kstati” (pentru romani – „apropo”), se pare ca iesirea din debandada politica, economica si sociala, in care ne cufundam cu pasi tantosi si repezi, va fi doar UNIREA CU ROMANIA. Totodata, imi este rusine in fata romanilor de aceasta competitie a orgoliilor desarte ale politicienilor nostri provinciali.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

138 Comments

Add a Comment
 1. Pt Petru

  Invata greamatica, dragul meu. Poate mai cresi putin?

 2. Unire ! bl …a muha ….

 3. ai pus umarul la esecul referendumului madam Pavlicenko ! presedinte unionist , presedinte unionist !

 4. Pt toma

  Sincer sa spun, nu-mi pare rau deloc pentru esecul referendumului. Populatia a demonstrat ca nu mai vrea un TATUC a la Voronin si Stalin, care sa rezolve toate problemele oamenilor in locul institutiilor de stat. Deci, sondajele cu 70 de suta de oameni pt referendum si pt alegerea Presedintelui de catre „tat boborul” a fost o falsificare. Halal de asemenea sondaje.

 5. Cred ca ref. a aratat ca in Ţara M. totul e PUTRED..
  PRESUPUN că nu au ieşit la vot:- cei din sistemul JURIDIC, MEDICII, CEI LEGAŢI CU BUSINES, COMERCIANŢII- TOŢI EI SUNT CONTRA DE A SE FACE ORDINE IN TOATE, O DUC BINE IN APE TULBURI…, NU MAI VORBESC DE VENETICI. AU iesit la vot ROMANTICII, care speră că se mai poate schimba ceva in ţara asta.
  Politicienii nu au invaţat nimic din istoria indepartată şi apropiată…SUNTEM CU TOŢII RESTANŢIERI LA MULTE.

 6. Pt Artenzia

  Solutia este doar Unirea cu Romania si intrarea in zona europeana de normalitate. Incet, dar vom merge spre un spatiu normal, democratic.

 7. Și iarăși voi v-ați băgat cu codița. Datorită vouă, cu multiplicarea lui Cioroi, lumea credea că va urma unirea. Nu sunteți principalii vinovați,dar printre cei mai importanți.

  Eu sunt pentru unire, dar voi nu puteți face măcar un studiu normal care vor fi efectele unui asftel de spot. Facem politică cu ochii închiși, la nimereală, cu motoul „Și dacă proștii ne voteaza”.

 8. Stii numai sa ataci PLDM-ul si pe Filat. Chiar daca e limpede ca in cazul unor alegeri prezidentiale numai Filat poate sa-l invinga pe Lupu, totusi te tii de capul lui Filat.
  -I-ti place „maldaveneasca” lui Lupu?
  -Te simti eliberata de catre armata rosie ca si el?
  -Ai dubii ca procurorisca adus de Lupu impreuna cu Urechianu nu face absolut nimic din ceia ce a promis sa faca alianta, in deosebi ce tine de 7-8 aprilie?
  -Poate Filat a blocat desfiintarea judecatoriei economice si blocheaza refomele in justitie?
  Mai uitate in oglinda.
  Numai spotul cu „unirea” a alungat vreo 5-10% de alegatori de la referendum, fie ei rusofoni,gagauji,mancurti si alte lepadaturi dar voturile carora erau foarte necesare. Ar fi bine sa mai pui si creierii in miscare… daca ai ceva creieri ca tare ma indoiesc. E limpede – faci jocul comunistilor.
  Critica mai departe caci critica e buna si ridica popularitatea cind te critica asa o mizerie.

 9. PRINCIPALA VINA O POARTA MARIAN LUPU,CARE IN TOATA ACEASTA PERIOADA A FACUT IMPOSIBILUL CA AIE SA NU FIE FUNCTIONALA.JOCURILE ACESTUIA IN FAVOAREA KREMLINULUI A ADUS SITUATIA DIN R.MOLDOVA LA ACEASTA SITUATIE STUPIDA.
  INCA IN IULIE 2009 ERA CLAR CA LUPU ESTE UN PROECT AL KREMLINULUI,IAR PE PARCURS ACEST LUCRU SA ADEVERIT.LUPU VROIA SA DEVINA PRESEDINTE CA SA PASTREZE BASARABIA SUB INFLUENTA PATRONILOR LUI DE LA KREMLIN.DIN FERICIRE ACEST LUCRU ,PINA CIND, NU SA INTIMPLAT,DAR DACA FORTELE DEMOCRATE NU VOR INTALEGE PE CE LUME TRAESC,ACEASTA TRAGEDIE AR PUTEA SA SE INTIMPLE.
  UNICA SOLUTIE IN PREZENT ESTE-ALEGERI,CONCENTRAREA TUTUROR FORTELOT PRO EUROPENE CA SA SE EVITE SA SE INTIMLE CEEA CE DORESTE LUPU SI CELALTI INFLUENTATI DE KREMLIN.

 10. Pt mxg si Lilian

  In sfirsit, devenim si noi „importanti”. Nu ne amuzati. Dar daca devenim „importanti”, e cel mai bun lucru in acest referendum.

 11. probabil ca si scaderea plafonului de participare la referendum pentru a fi confirmat , i-a facut pe multi sa stea acasa , asteptind ca para malaiata sa cada in gura lui natafleata … acum dupa aflarea rezultatului multi ar vrea sa fi mers dar nu mai pot .

 12. Stii numai sa ataci PLDM-ul si pe Filat. Chiar daca e limpede ca in cazul unor alegeri prezidentiale numai Filat poate sa-l invinga pe Lupu, totusi te tii de capul lui Filat.
  -I-ti place „maldaveneasca” lui Lupu?
  -Te simti eliberata de catre armata rosie ca si el?
  -Ai dubii ca procurorisca adus de Lupu impreuna cu Urechianu nu face absolut nimic din ceia ce a promis sa faca alianta, in deosebi ce tine de 7-8 aprilie?
  -Poate Filat a blocat desfiintarea judecatoriei economice si blocheaza refomele in justitie?
  Mai uitate in oglinda.
  Numai spotul cu „unirea” a alungat vreo 5-10% de alegatori de la referendum, fie ei rusofoni,gagauji,mancurti si alte lepadaturi dar voturile carora erau foarte necesare. Ar fi bine sa mai pui si creierii in miscare… daca ai ceva creieri ca tare ma indoiesc. E limpede – faci jocul comunistilor.

 13. REZULTATUL REFERENDUMULUI NU REPREZINTA DECAT TURNESOLUL CARE INVEDEREAZA FALIMENTUL UNEI ALIANTE CONJUCTURALE, CONSTRUITA PE PRINCIPII CORECTE -TEORETIC-, INSA DETURNATA IN SCOPURI PUR PECUNIARE DE CATRE LIDERII ACESTEIA. CREDIBILITATEA LIDERILOR AIE A FOST SUBMINATA CHIAR DE EI IN DECURSUL ULTIMULUI AN DE GUVERNARE. IN DECURSUL ACESTUI ULTIM AN, AM VAZUT UN PRIM-MINISTRU INCAPABIL SA TRANSMITA UN MESAJ ECONOMIC SI SOCIAL SOLID, PRIVIT CU NEINCREDERE ACUM DE TOTI PARTENERII EURO-ATLANTICI. AM OBSERVAT O ‘VIRUSARE’ CU STILUL DEMOLATOR AL CELUI CARE SE VISEAZA ‘DESPOTUL LUMINAT’ AL ROMANIEI -TRAIAN BASESCU- FARA NICI UN BENEFICIU CONCRET PENTRU CETATENI. AVEM UN STUDIU DE CAZ ‘ASA NU’ PRIN CARE DEVINE O AXIOMA FAPTUL CA FARA LIDERI ADEVARATI ORICE CONSTRUCTIE POLITICA ESTE EFEMERA.

 14. DVS. pentru ca ati speriat lumea cu unirea cu Romania. De cind ati devenit asa unionista? Pentru citeva voturi il pupati si pe….
  Comunistii au speculat acest lucru la maximum. Banuiesc ca de ei ati fost platita. Oamenii nostri fiind foarte limitati, sunt foarte usor de manipulat.
  VA MULTUMIM!!!!
  Sper ca la urmatoarele alegeri o sa mergeti impreuna cu PCRM. Iaca asta da unire…

 15. Principala vină o poartă politicienii,inclisiv şi chiar foarte mult o porţi neata,doamnă Pavlicenco,lumea nu doreşte unire pînă cînd,dar mata ai turnat gaz pe foc,dar nu ai
  lămurit la ţăran ce înseamnă referendum,apoi doreai un preşedinte aşa sau aşa.

 16. Pt Crin Antonescu

  Va intreb, deocamdata, frumos, de ce folositi numele unui lider important de partid din Romania pe blog? Va propun si va dau voie sa va schimbati numele, in caz contrar, va voi sterge de pe blog, chiar daca aveti mesaje care nu au de ce sa fie sterse.

 17. Pt diana

  Poate ca lumea nu doreste astazi Unire, insa miine va dori. Ca sa doreasca miine, trebuie sa vorbim ASTAZI de asta. Sub comunisti nu s-a putut, nu a fost unde, nu au existat televiziuni decit controlate total de comunisti. Si, daca astazi, nu se poate vorbi de asta, sub democrati, cind vorbim de Unire, ca sa trezim lumea? Noi de lume nu ne temem, ci vrem sa o educam. De asemenea, noi am cistigat acest drept in instanta de judecata si ne bucuram enorm ca NIMENI NU NE VA MAI PUNE CALUSUL IN GURA VREODATA.

  Sugestia mea – pune rautatea dupa cotruta acasa.

 18. Un liberal convins aka Crin Antonescu

  Pentru dna Pavlicenco:

  Stimata Doamna, sunt un liberal din Romania, care considera drept un reper pe dl Presedinte Crin Antonescu…am inlocuit deja utilizarea acestui nume, daca o considerati ofensatoare.

  Mult succes in travaliul dumneavoastra intelectual si politic!

 19. Stefan cel Mare si SFANT –
  mult timp ma intrebam, cum putea Stefan sa fie SFANT, daca a omorit (fie si justificat) atitea oameni si a avut atite femei…
  In ce consta SFINTENIA in general vorbind?
  In ce consta anume SFINTENIA lui Stefan??

  Sfintenia nu este LIPSA de pacat. Daca asa am socoti, atunci vom ajunge la concluzia ca NIMENI NU ESTE SFANT si nici nu poate ajunge vreodata sfant, caci toti pacatuim mai mult sau mai putin.
  Peste ani am gasit raspuns la intrebarea mea. Si acum va spun: CU ADEVARAT Stefan cel Mare a fost SFANT. – Pentru ca Dumnezeu da sfintenia celui care il iubeste si ii este devotat… Iar Stefan era devotat lui Dumnezeu si inainte de orice lupta mergea si vorbea cu Dumnezeu, SE RUGA, promitind ca daca va birui o sa construiasca o noua biserica sau o manastire. Promitea si INDEPLINEA! Si astfel a avut multe BIRUINTE!

  Deci, sunt razboie sfinte. Si Biblia, in Vechiul Testament sunt descrise multe razboie binecuvintate de Dumnezeu…
  Si e de remarcat, ca razboiele lui Stefan erau sfinte, si prin el chiar DUMNEZEU LUPTA cu cei care devastau Patria.

  Este o mare deosebire dintre un RAZBOI DREPT si SFINT, pe care chiar insasi Dumnezeu il conduce si un razboi nedrept, fara de Dumnezeu.

  Razboaiele lui Stefan erau SFINTE, pentru ca erau dupa voia lui Dumnezeu. Si cel care fara frica se avinta intr-un razboi SFANT, devine SFANT, caci prin ascultarea totala de Dumnezeu se capata SFINTENIA.
  ———————————–

  Ba inca am sa va spun ca Stefan era O PERSOANA SPIRITUALA foarte puternica. Avea un Duh foarte puternic! Si el biruia mai intii de toate cu Duhul lui [pe adversari…
  Stfen era o Persoana SPIRITUALA, caci numai o Persoana Sprirituala, care are nastere dinnou, adica din Duhul Sfint – poate cu adevarat sa comunice cu Dumnezeu, care este Duh, si sa fie OSTAS in Lupta Domnului.

  Stefan construia manastiri, cetati cu biserici in interior – pentru ca el stia ca INFRINGEREA dusmanilor se poate face prin PUTEREA DUHULUI, adica era constient de lupta SPIRITUALA – adica duhovnoceasca.

  Caci Lupta, de fapt, mai intii se dadea in vazduhul nevazut intre ingerii Luminii si demonii intunericului.
  Stefan construia si intarea cetatile, nu numai zidurile de piatra, ci cetati SPIRITUALE – duhovnicesti ale Patriei. In aceste cetati spirituale (Biserici, Manastiri) Duhul Sfant salasluia…, iar soldatii, intrind la slujbele religioase, se umpleau de Duhul Sfant si deveneau neinfricati, luptau eroic si cu pricepere ca astfel BIRUIAU!
  Deci, Stefan, de fapt, era un INGER INTRUPAT, care conlucra cu Ingerii pazitori, care luptau in vazduhul spiritual cu duhurile rele, agresive ale dusmanilor si semanau spaima in ei.
  Am vrut sa SPUN ca
  Daca PATRIA ESTE CONDUSA DE DUHUL SFANT al lui Dumnezeu, daca acest DUH este INTARIT in Cetati, Biserici, Manastiri – Tara devine si mai puternica in fata cotropitorilor straini. De luat aminte!
  Stefan cel Mare si SFANT a fost INTELEPT. Intelepciunea lui consta in ASCULTAREA si SLUJIREA lui DUMNEZEU. Iata ce fel de conducatori avem nevoie pentru a iesi din situatia in care suntem!

  Stefan VODA este un bun exemplu!

 20. Pt Un liberal convins aka Crin Antonescu

  Acum veti posta cu „Un liberal convins aka Crin Antonescu”? Dar ce inseamna aici „aka”? Nu va suparati ca va intreb.

  Nu o consider ofensatoare pentru mine, ci nu am dorit cineva sa creada ca posteaza Crin Antonescu in conditiile cind el nu posteaza.

  Ma bucur sincer pentru ca este un reper pentru Dvs. Crin Antonescu. El este asa si pentru mine.

 21. Pentru Dna Pavlicenco

  Aka inseamna ‘alias’…Am postat asa doar o singura data, pentru identificare..multumesc

 22. A vorbi in permanenta ca de fiecare data can se pronunta „” UNIREA cu ROMANIA „” „” se da apa la moara comunistilor „” este o NEGHIOBIE .

  Comunismul trebue sa dispara si va dispare din viata politica a moldovei cum a disparut din lumea intreaga, cu exceptia locurilor unde numarul prostilor depaseste cu mult numarul desteptilor.

  Ca se vorbeste sau nu de UNIREA cu ROMANIA, PCRM are ochelari de cal si nu vede, FIX, decat intr’o singura directie :::::::::: RUSIA.

 23. „Kstati” mie îmi este ruşine pentru aşa politician slab ca D-stră,care mai mult încurcă,decît descurcă.De ce în faţa romanilor să ai ruşine,cine te crezi,cu ce te deose-
  beşti faîă de mine,o moldeveancă de la ţară.Ba chiar mă simt mai superioară în logică ca mata.Nu staţi în fotolii şi televiziuni cu vorba,vorbiţi din casă în casă fără bani,dacă eşti adevărat patriot al ţării

 24. Dna Pavlicenco,eu spun una,mata alta.Şi eu aş vrea o unire ,dar asta a afectat publicul înaintea referendumului,de ce nu doreşti să înţelegi,că fiecare vorbă are locul şi timpul său.Începînd cu ziua de azi,poftim, de zece ori pe munut spune”unire”,dar nu cînd vrem noi,dar cînd vrea Domnul

 25. DOAMNA VITALIA-PNL.

  Foarte JUSTA observatia facuta lui ghevara-antunescu. Acesta nu reuseste sa se debaraseze de stilul agresiv-sanghinar comunist cand vorbeste despre opzitia din ROMANIA si mai ,ales de PRESEDINTELE TARII.

  Acesti indivizi nu cunosc cuvantul CURTUAZIE la adresa adversarilor politici.

 26. Pentru PROSTUTA de mai sus ::::::::::::

  Trebue sa ai FORTA si CARACTERUL DOAMNEI VITALIA ca sa vborbesti fara incetare despre UNIREA cu ROMANIA ca singura solutie pentru a scoate moldova din impsul mizeiei MORALE si MATERIALE in care se afla.

  A trmura ce va zice „” PUBLICUL „” ( care public ???? rusofon ????? ) sau COCO-munistii cand este vorba de UNIRE si a invoca si „” DOMNUL cel de SUS „” , intram in domeniul CELOR SLABI cu DUHUL.

 27. Titulara prezentului blog spune „Sincer sa spun, nu-mi pare rau deloc pentru esecul referendumului”… pai, da cum a va para rau, Dna Pavlicenco?! „Mare treaba” ca s-au cheluit 40 mln de lei din pensiile bunicilor nostri si indemnizatiile femeilor insarcinata … „Mare treaba” ca nu s-a rezolvat problema politica si blocajul constitutional, care ne inneaca in saracie si razboi civil …Principalul este ca v-ati impins cu forta „unirea” pe cale electorala … este o vorba inteleapta „DACA VREI SA AJUTI – NU INCURCA”! Atitea demagogii debitati ca sa nu va uite lumea dupa ca ati iesit de pe scena parlamentara … piarul negativ e tot piar :))

 28. PCRM a lucrat în teritoriu și a luptat pentru “fiecare metru pătrat”. Și a câștigat.

 29. Grecanâi – preşedinte
  Dodon – prim-ministru
  Voronin- spiker al parlamentului

 30. NU acuzati politicienii de esecul referendumului. Poporul a avut LIBERTATEA de a se EXPRIMA dar el prefera CATUSELE.

  Cine le-a interzis sa iasa la vot ?????? Comunistii ??????? Dar ce, poporul este un sclav inascut ???????? Poporul putea sa-si exprime VOINTA indiferent de ce zic politicienii .

 31. A vorbi in permanenta ca de fiecare data cand se pronunta „” UNIREA cu ROMANIA „” „” se da apa la moara comunistilor „” este o NEGHIOBIE .

  Comunismul trebue sa dispara si va dispare din viata politica a moldovei cum a disparut din lumea intreaga, cu exceptia locurilor unde numarul prostilor depaseste cu mult numarul desteptilor.

  Ca se vorbeste sau nu de UNIREA cu ROMANIA, PCRM are ochelari de cal si nu vede, FIX, decat intr’o singura directie :::::::::: RUSIA.

 32. Pentru a scoate Patria din impas,
  dupa cum ama mai scris, trebuie sa depasim Balada Miorita, sa incetam sa fim mioritici-miorlaitici-pesimisti…
  Da, avem nevoie de alte cliseie de gindire, de alte balade – Miorita sa o lasam in istorie – care sa ne incurajeze, de exemplu “Dan, capitan de plai” de Vasile Alecsandri:
  (secolul XV)

  Frunză verde de mălai,
  Cine merge sus la rai?
  Merge Dan, şoiman de plai,
  C-a ucis el mulţi duşmani,
  Un vizir şi patru hani.
  Frunză verde lemn de brad,
  Cine merge jos în iad?
  Merg tătarii lui Murad…

  (Fragm. de cântic poporal)
  cap.1
  Bătrânul Dan trăieşte ca şoimul singuratic
  În peşteră de stâncă, pe-un munte păduratic,
  Privind cu veselie cum soarele răsare,
  Dând viaţă luminoasă cu-o caldă sărutare,
  (…)
  Apoi el pleacă fruntea şi cade în visare,
  Iar munţii, albi ca dânsul, se-nclină-n depărtare.

  Ai timpilor eroici imagine augustă,
  Pe când era el tânăr, lumea-i părea îngustă
  Pentru bine, şi largă, prea largă pentru rău!
  El ar fi vrut-o bună ca bunul Dumnezeu.

  Deci îi plăcea să-nfrunte cu dalba-i vitejie
  Pe cei care prin lume purtau bici de urgie,
  Şi mult iubea când ţara striga: La luptă, Dane!
  Să vânture ca pleava oştirile duşmane.

  Atunci a lui mânie ca trăsnetul era,
  În patru mari hotare tuna şi fulgera,
  Iar ţara dormea-n pace pe timpii cei mai răi
  Cât Dan veghea-n picioare la căpătâiul ei.

  Ades el pleca singur prin codri fioroşi,
  În care luceau noaptea oţeluri şi ochi roşi,
  Şi dacă murgu-i sprinten da-n lături sforăind,
  Viteazul cu blândeţe îl dezmierda grăind:

  N-aibi grijă, măi şoimane! eu am şi duc cu mine
  O vrajă rea de duşmani şi bună pentru tine.
  Şi murgu-şi lua calea în linişte deplină
  Prin codri fără drumuri şi fără de lumină.

  Iar vulturii carpatici cu zborul îndrăzneţ
  Făceau un cortegi falnic eroului drumeţ.

 33. Dan, capitan de plai
  cap.II
  INCREDEREA-NFLORESTE IN INIMILE MARI

  Încrederea-nfloreşte în inimile mari!
  Bătrânul Dan ascultă grăind doi vechi stejari
  Crescuţi dintr-o tulpină pe culmea cea de munte
  Ş-având ca o coroană un secol pe-a lor frunte.
  O! frate, zice unul, un vânt în miez de noapte
  Adusu-mi-a din vale lung vaiet, triste şoapte!…

  E sabie în ţară! au năvălit tătarii!
  Ş-acum în bălţi de sânge îşi joacă armăsarii!
  Aşa! răspunde altul, colo în depărtare
  Zărit-am astă-noapte pe cer lumină mare!
  Ard satele române! ard holdele-n câmpii!
  Ard codrii!… Sub robie cad fete şi copii.
  Şi-n fumul ce se nalţă cu larme zgomotoase
  Zbor suflete gonite din trupuri sângeroase!

  Bătrânul Dan aude, suspină şi nu crede!
  Dar iată că pe ceruri din patru părţi el vede
  Trecând un stol de vulturi urmaţi de uli gramadă,
  Atraşi în orizonturi de-a morţii rece pradă.

  Un fulger se aprinde în ochii lui pe loc.
  La luptă, Dane! ţara-i în jac, ţara-i în foc!
  Bătrânul Dan desprinde un paloş vechi din cui,
  Şi paloşul luceşte voios în mâna lui.

  Bătrânul Dan pe sânu-i apasă a lui mână
  Şi simte că tot bate o inimă română.
  El zice cu mândrie, nălţând privirea-n sus:
  Pe inimă şi paloş rugina nu s-a pus.

  O! Doamne, Doamne sfinte, mai dă-mi zile de trai
  Pân ce-oi strivi toţi lupii, toţi şerpii de pe plai!
  Fă tu să-mi parâ numai atunci paloşul greu,
  Când inima-nceta-va să bată-n pieptul meu,

  Ş-atunci inima numai de-a bate să încete
  Când voi culca sub ţărnă a duşmanilor cete!
  Apoi el strânge chinga pe zdravenele-i şale,
  Îşi face-o cruce, pleacă şi se coboară-n vale.

 34. BIOGRAF. spune:
  6 September 2010, la 12:12

  NU acuzati politicienii de esecul referendumului.

  dA CINE SE FACE VINOVAT DE EŞECUL REFERENDUMULUI?

  Văd că pe acest blog ba se învinueşte poporul că a preferat cătuşele în loc de libertate, ba PNL-ul, ba Pavlicenco, Lupu dă vina pe colegii din alianţă, Filat pe comunişti ş.a.m.d.

  Da poate se fac de vină acei, care au renunţat la un staf comun, să vină în faţa poporului cu un mesaj comun, sau poate acei, care în loc să umble prin concedii peste hotare, mai bine mergeau prin sate să explice cetăţenilor scopul acestui referendum.

  Sau se face vinovat acel popor, care după încrederea acordată în 2009 au aşteptat ca guvernarea ctuală să spună:

  CINE SE FACE VINOVAT DE DEVASTAREA PARLAMENTULUI ŞI A PREŞEDENŢIEI?

  CINE SE FACE VINOVAT DE MOARTEA LUI V. BOBOC?

  CINE SE FACE VINOVAT DE DISTRUGEREA DECLARAŢIEI DE INDEPENDENŢĂ?

  CINE SE FACE VINOVAT ÎN CAZUL CU DROGURILE?

  ALE CUI SUNT TOTUŞI TIRURILE CU ŢIGĂRI ARESTATE ÎN VAMA ROM.?

  CINE SE FACE VINOVAT ÎN CAZUL CU VINDEREA MIGU-LOR?

  CINE SE FACE VINOVAT DE PRIHVATIZAREA UZINEI DE CIMENT DIN RÎBNIŢA?

  CINE SE FACE VINOVAT ÎN CAZUL VICTORIABANC?

  CINE SE FACE VINOVAT ÎN CAZUL HOTELULUI CODRU?

  CINE AU READUS COMUNIŞTII LA CONDUCERE ÎN 2001 ŞI 2005 DE CARE NU NE PUTEM DEBĂRĂSA?

  Umblă toţi cu fîfîrlica.

  Ba unu nu se amestecă, altul nu are îmuterniciri, al treilea aşteaptă ca doi să se certe şi al treilea să cîştige, al patrulea e mic şi nu ştie nimic.

  Poate terminăm odată şi odată să umblăm cu minciunile şi cu făţărnicia şi să spunem lucrurile pe nume?

  Şi nu încvercaţi să daţi vina pe cineva.

  Tot timpul de toate ce se întîmplă în ţară trebue să răspundă guvernul.

  Dacă nu-i în stare, să meargă la pensie, că în ţara aceasta mai sunt oameni cu demnitate care ar putea conduce ţara.

  Să-i vedem pe actualii guvernanţi cît de deştepţi vor fi pentru a aduna toate forţele parlamentare şi extraparlamentare pentru a organiza lovitură comună la alegerile anticipate.

 35. Pentru intarirea voastra duhovniceasca, fratilor, va postez un fragment din cap.III din Balada “Dan Capitan de plai” de Vasile Alecsandri, ca sa va incurajati, VAZIND CE EROI AU TRAIT CINDVA PE ACESTE PLAIURI.
  (…)
  Dar râul îl cunoaşte şi scade-a sale valuri,
  Să treacă înainte viteazul Dan la luptă.
  Şi astfel tot el pasă pe cale ne-ntreruptă
  Pân ce soseşte-n seară la casa lui Ursan.

  Om aspru care doarme culcat pe-un buzdugan,
  Ursan, pletos ca zimbrul, cu pieptul gros şi lat,
  Cu braţul de bărbat, cu pumnul apăsat,
  E scurt la grai, năprasnic, la chip întunecos.
  El e de peste Milcov pribeag misterios.
  Toţi care ştiu de dânsul spun multe, dar şoptind,
  Şi cale de o zare îl ocolesc grăbind,
  Deşi-i place să crească sirepe herghelii,
  Răzleţe pe întinsul câmpiilor pustii.

  Pe vremea lui, sub ochii lui Ştefan, domn cel mare,
  Intrând în duşmani singur ca vieru-n stuhul tare,
  A prins pe hanul Mârza din fugă cu arcanul;
  Iar Ştefan, de la dânsul în schimb luând pe hanul,
  I-a zis: Ursane frate! să-ţi faci ochirea roată,
  Şi cât îi vedea zare, a ta să fie toată![1]
  De-atunci el stă de pază în mijlocul câmpiei
  Şi nime nu s-atinge de zmeii hergheliei.

  Drumeţul intră, zice: Bine-am găsit, Ursane!…
  Un aspru glas răspunde: Bine-ai venit, moş Dane!
  Ce vânt te-aduse-aice?
  Vânt rău şi de jelire!
  Ne calc păgânii, frate, şi ţara-i la pieire!
  Ursan tresare, geme, s-aprinde-n gândul său.
  Dan zice: De pe munte venit-am să te ieu,
  Să mergem.
  Dar! să mergem! adaugă Ursan
  Şi mult cu drag priveşte grozavu-i buzdugan.
  Apoi un corn apucă şi buciumă în vânt.

 36. Stimata dna. Vina o purtati si dvstra impreuna cu prietenii dvstra – ciinii vagabonzi pt esecul de ieri datorita campaniei prea agresive pro-romane inutile de altfel in cazul dat (in general este de inteles, banii tre aratati cumva). oricum pnl practic nu exista pe piata partidelor cu o oarescare semnificatie de la noi de aceea nu ma ambalez. mai bine lamuriti problema vechiului apartament unde sta sora dvstra semi-legal ca si asa nu prea aveti ce face.

 37. Voronin: Parlamentul actual trebuie dizolvat imediat și să fie numită data alegerilor. Cu partidele din AIE voi discuta după alegeri

  ! mesajul dejghecat este ca Voronin spera ca partidele din AIE sa intre in campanie electorala aparte fiecare :))) daca ei nu percep care este cheea atunci nici nu merita votul ! mai bine votez o extrema de dreapta cum ar fi PNL si sa fiu sigur de o opozitie dura decit in pragmaticii PLDM sau PDM

 38. Dragi compatrioti,
  cititi si memorizati bine aceasta Balada extraordinara si care este OPORTUNA, da ENERGIE si curaj, educa vitejie si dragostea de tara.
  cap. IV si V
  (fragmente)

  Deodată se aude un tropot pe pământ,
  Un tropot de copite, potop rotopitor!

  Ursan cu al său oaspe în fund, spre soare, cată,
  Şi văd sub cerul luciu, în zarea-nflăcărată,
  (…)
  Apoi din vreme-n vreme o ceată luptătoare
  Se-mprăştie cu grabă, lăsând cadavre-n soare!

  Iar lângă Nistru, multa urdie tătărească
  Năprasnic se ucide cu gloata românească.

  Dan zice: Măi Ursane! acolo e de noi!
  Acolo râde moartea în crâncenul război.

  Acolo să dăm proaşcă, sub ochiul cel de sus,
  Tu dinspre faptul zilei, şi eu dinspre apus,
  Şi cale să deschidem prin aprigul duşman…

  La lucru-acum, fârtate! la lucru, măi Ursan!
  Amin şi Doamne-ajută! Ursan voios răspunde,
  Şi-n gloată fiecare ca viforul pătrunde.

 39. SINGURUL LUCRU BUN DIN TOATA ACEASTA AFACERE CU REFERENDUMUL ESTE CA ACELA CA VA MOBILIZA ELECTORATUL ANTI- COMUNIST IN ALEGERI … ACUM S-A VAZUT CLAR CA DACA STAI LA TV SI PRIVESTI EVENIMENTELE FARA SA FACI NIMIC , „CONSTRUIESC” ALTII ISTORIA SI PENTRU TINE . O LECTIE BUNA PENTRU TOT ELECTORATUL AIE … DACA PRIVIM LA RECE , TOT ALEGERILE RAMIN HOTARITOARE IN CELE DIN URMA .

 40. Pt.Costin.

  Foarte corectă afirmaţie.

  Acum sunt mai importante alegerile anticipate.

  Uniţi toţi în blocuri, o lovitură comună în comunişti, luăm 62 mandate , hotărîm problema cu preşedintele şi-i lăsăm pe comunişti cu buza înflată.

  Problema e că: DA LE-AGUNGE MINTE ACTUALILOR GUVERNANŢI SĂ NU MAI CALCE ODATĂ PE GREBLĂ?

 41. haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!

 42. скоро румыны уедут в бухарест. а в МОЛДОВЕ останутся настоящии патриоты своей ЗЕМЛИ!!!

 43. Dan, capitan de plai, cap.VI (fragmente)

  Ursan năval s-aruncă în neagra tătărime,
  Croind o pârte largă prin deasa ei mulţime.

  Sub mână-i buzduganul, unealtă de pieire,
  Ca un balaur face în juru-i o rotire,

  Un cerc de moarte-n care amar de cine-i prins
  Sărmanu-nchide ochii şi soarele-i s-a stins!

  În lături, înainte, în urmă-i totul moare!
  Zbor creierii din tidve sub ghioaga zdrobitoare,

  Şi-n urmă, şi-mpregiuru-i, şi-n lături semănate
  Zac sute de cadavre cu capete sfărmate.

  Şi astfel ne-mpăcatul Ursan mereu lucrează,
  Şi spre apus prin sânge mereu înaintează.

  Ca dânsul, Dan bătrânul, erou întinerit,
  Tot vine după paloş spre mândrul răsărit.

  El intră şi se-ndeasă în gloata tremurândă
  Ca junghiul cel de moarte în inima plăpândă,

  Şi paloşu-i ce luce ca fulger de urgie
  Tot cade-n dreapta,-n stânga şi taie-n carne vie…

  Fug toţi şi pier din cale-i!… El strigă: Steie faţă
  Cui place vitejia, cui s-a urât de viaţă!

  Dar nime nu-ndrăzneşte la glasu-i să apară,
  Căci el se-naintează precum un stâlp de pară,

  Şi cine-l vede falnic, aprins, cu fruntea sus,
  Îi pare că alt soare se-nalţă din apus.

  Şi astfel ambii oaspeţi ai morţii ne-mpăcate
  Cosesc la vieţi în floare pe straturi sângerate


  Tătarii ca zăvozii pe dânsul dau năval!
  În lături, litfe! strigă la ei viteazul Dan,

  Punându-se de pază la capul lui Ursan.
  Cu calu-n mâna stângă, cu pala-n mâna dreaptă,

  Ameninţând cu ochii tătarii, mi-i aşteaptă
  Precum aşteaptă zimbrul de lupi înconjurat

  Să-i zvârle cu-a lui coarne pe câmpul spăimântat.
  Dar nici gândesc păgânii să deie piept cu el,

  Căci paloşu-i năprasnic e vultur de oţel.
  Retraşi în jur deoparte, nemernici, sperieţi,

  Dar iată din pustiuri un alb vârtej că vine
  Şi trece prin urdie ca printr-un lan de grâu.

  E un voinic călare pe-un cal ce n-are frâu,
  Voinic, în brâu cu paloş şi pe grumaz cu salbă.

  E Fulga, ce apare ca o fantasmă albă
  Şi grabnic pe-al ei tată răpeşte din grămadă,
  Apoi cu el dispare ca şoimul cu-a sa pradă.

  … răcnesc tătarii cătând cu groază-n urmă…
  Dar ce văd ei deodată, căci glasul lor se curmă?

  Ei văd curgând pe dealuri arcaşii din Orhei
  Ce vin cu-o falcă-n ceruri, aprinşi ca nişte zmei!

  Un lung fior de spaimă pătrunde într-o clipă
  Prin deasa tătărime ce-i gata de risipă,

  Şi toţi pe loc la fugă plec iute, se duc orbi,
  Cum pleacă din câmpie un nor întins de corbi.

  Amar e de răzleţul ce-n urma lor rămâne!
  Şi cade, mic sau mare, pe mâinile române!

  Şi făr-a-ntoarce capul se duce-orice păgân,
  Că-n umbra fiecărui s-avântă un român!

  Iar hanu-şi smulge barba, îşi rupe şalul verde
  Privind urdia-ntreagă în clipă cum se pierde.

  O! pas cumplit al soartei! Tot ce-i era de fală,
  Cai, steaguri, cete mândre, strălucitoare arme,

  Clădiri de visuri nalte, magie triumfală,
  A fost de-ajuns o clipă ca totul să se darme!

 44. Vasile Alecsandri, Balada „Dan, capitan de plai”, cap.VI (fragmente)

  Ursan năval s-aruncă în neagra tătărime,
  Croind o pârte largă prin deasa ei mulţime.

  Sub mână-i buzduganul, unealtă de pieire,
  Ca un balaur face în juru-i o rotire,

  Un cerc de moarte-n care amar de cine-i prins
  Sărmanu-nchide ochii şi soarele-i s-a stins!

  În lături, înainte, în urmă-i totul moare!
  Zbor creierii din tidve sub ghioaga zdrobitoare,

  Şi-n urmă, şi-mpregiuru-i, şi-n lături semănate
  Zac sute de cadavre cu capete sfărmate.

  Şi astfel ne-mpăcatul Ursan mereu lucrează,
  Şi spre apus prin sânge mereu înaintează.

  Ca dânsul, Dan bătrânul, erou întinerit,
  Tot vine după paloş spre mândrul răsărit.

  El intră şi se-ndeasă în gloata tremurândă
  Ca junghiul cel de moarte în inima plăpândă,

  Şi paloşu-i ce luce ca fulger de urgie
  Tot cade-n dreapta,-n stânga şi taie-n carne vie…

  Fug toţi şi pier din cale-i!… El strigă: Steie faţă
  Cui place vitejia, cui s-a urât de viaţă!

  Dar nime nu-ndrăzneşte la glasu-i să apară,
  Căci el se-naintează precum un stâlp de pară,

  Şi cine-l vede falnic, aprins, cu fruntea sus,
  Îi pare că alt soare se-nalţă din apus.

  Şi astfel ambii oaspeţi ai morţii ne-mpăcate
  Cosesc la vieţi în floare pe straturi sângerate


  Tătarii ca zăvozii pe dânsul dau năval!
  În lături, litfe! strigă la ei viteazul Dan,

  Punându-se de pază la capul lui Ursan.
  Cu calu-n mâna stângă, cu pala-n mâna dreaptă,

  Ameninţând cu ochii tătarii, mi-i aşteaptă
  Precum aşteaptă zimbrul de lupi înconjurat

  Să-i zvârle cu-a lui coarne pe câmpul spăimântat.
  Dar nici gândesc păgânii să deie piept cu el,

  Căci paloşu-i năprasnic e vultur de oţel.
  Retraşi în jur deoparte, nemernici, sperieţi,

  Dar iată din pustiuri un alb vârtej că vine
  Şi trece prin urdie ca printr-un lan de grâu.

  E un voinic călare pe-un cal ce n-are frâu,
  Voinic, în brâu cu paloş şi pe grumaz cu salbă.

  E Fulga, ce apare ca o fantasmă albă
  Şi grabnic pe-al ei tată răpeşte din grămadă,
  Apoi cu el dispare ca şoimul cu-a sa pradă.

  … răcnesc tătarii cătând cu groază-n urmă…
  Dar ce văd ei deodată, căci glasul lor se curmă?

  Ei văd curgând pe dealuri arcaşii din Orhei
  Ce vin cu-o falcă-n ceruri, aprinşi ca nişte zmei!

  Un lung fior de spaimă pătrunde într-o clipă
  Prin deasa tătărime ce-i gata de risipă,

  Şi toţi pe loc la fugă plec iute, se duc orbi,
  Cum pleacă din câmpie un nor întins de corbi.

  Amar e de răzleţul ce-n urma lor rămâne!
  Şi cade, mic sau mare, pe mâinile române!

  Şi făr-a-ntoarce capul se duce-orice păgân,
  Că-n umbra fiecărui s-avântă un român!

  Iar hanu-şi smulge barba, îşi rupe şalul verde
  Privind urdia-ntreagă în clipă cum se pierde.

  O! pas cumplit al soartei! Tot ce-i era de fală,
  Cai, steaguri, cete mândre, strălucitoare arme,

  Clădiri de visuri nalte, magie triumfală,
  A fost de-ajuns o clipă ca totul să se darme!

 45. and spune:
  6 September 2010, la 14:02

  Basarabia este pamint romanesc , sa ca luam si basarabia cu noi ! si pe voi daca doriti sa fiti recunoascatori poporului care a trait aici deal ungul secolelor si va primit cu voe sau fara voe !

 46. mai bine o opozitie dura de dreapta decit o alinata democrata pragmatica in conducere, parerea mea

 47. НЕ было такой страны-румыния, когда существовало КНЯЖЕСТВО МОЛДАВСКОЕ!!!

 48. participarea in bloc comun sub semnul AIE la alegrile parlamentare ! consecinta cea mai IMPORTANTA – multe partide liberale si social-democrate ! vor adera la acest AIE dupa considerind ca e unica metoda de a se implica in viata politica ! deci asa va fi inaugurata camera deputatilor de dreapta !!! si aceasta sigur va fi un concurent PCRM-ului

  e o idee si pentru partidlee care nu intra in AIE

 49. Bre,ZILIER, parcă sînteţi bătuţi cu leuca de nu înţelegeţi despre ce se vorbeşte: toţi vrem unire,dar nu cînd subiectul este”referendumul”,dacă nu vezi efectul,ce rost să vorbeşti ca papagalul,voi aţi pus umărul ca şi comuniştii la eşecul referendumului

 50. pentru Romanofobi angajati:
  Nu se poate sa definesti o natiune, o limba, o cultura dupa frontierele regatelor medievale.
  Un singur doar exemplu: Nu exista nici statul Italia pana 1861. Existau Regatul a Doua Sicilii, Regatul Sardiniei, Ducatal Milan etc. etc.
  Rusii au fost batuti de autoritatati pe parcursul a zeci de ani ca sa se autodefineasca rusi. Eu se numeau dupa cnezatele in care locuiau: Pskovskie, Novgorodtsy etc.
  Europa ca un organism viu isi schimba frontierele pe parcursul secolelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *