„Unirea: un vis sau o naluca?”, de N.Negru sau Ce face o televiziune „libera” din om

Desi am avut motive sa ma refer la Nicolae Negru in viata mea, nu am facut-o. Sint persoane la care nu-mi face placere sa ma refer. Nu spun din ce motive. Dar am sperat ca unii isi pot depasi conditia si pot deveni obiectivi, sesizind „avansurile” prin faptul ca nu i-ai atacat cind, poate, au simtit ca au meritat-o. Nu a fost sa fie.

Postarea de mai jos este un articol scris de Nicolae Negru in „Jurnal de Chisinau” in octombrie. Il repostez insotit de comentariile de atunci. Scriam ca am republicat articolul „pentru ca impartasesc, intru totul, ideea ca primul lucru, pe care il datoram societatii, este informarea, deschiderea spatiului public de dezbateri, pluralismul de opinii, schimbul lor liber, ridicarea veto-ului si a tabu-urilor de pe orice teme, mai ales de pe cele legate de trecutul si de viitorul nostru”.

Cind postam primul articol al lui Negru audiam o emisiune la „Vocea Basarabiei”, la care fusesem invitata, insa, fiind in ziua emisiunii, iar eu fiind in afara Chisinaului, nu am participat. Si la acea emisiune s-a vorbit mult despre necesitatea unui spatiu public de discutii, informare, care sa permita luarea unei decizii constiente, de catre cetateni, privind viitorul nostru romanesc si european.

Dupa ce veti citi articolul lui Negru de mai jos, veti citi un articol proaspat al lui Negru, din 24 august 2010, tot pe tema Unirii. Cititi si comparati. Eu as comenta doar atit: „Vai si amar, ce face o televiziune „libera” din om, ce face o guvernare „democratica” dintr-un om sau cum ii mai spunem – „analist”…

Nicolae Negru: Unirea: un vis sau o naluca? 3 octombrie 2009

„Infrangerea surprinzatoare a comunistilor in alegerile din 29 Nicolae Negru: Metamorfozele unionismuluiiulie, declarate de ei drept hotaratoare pentru ramanerea RM pe harta lumii, a declansat un val de articole in presa rusa si cea de peste Nistru vestind “decesul” inevitabil al statului moldovenesc prin unirea acestuia cu Romania. Logica e simpla: daca moldovenii au spus nu PCRM, care a fost sprijinit in mod clar de Rusia, inseamna ca autoritatea Rusiei si forta ei de atractie au scazut, iar autoritatea si forta de atractie a Europei, inclusiv a Romaniei, au sporit. Nu se poate spune ca nu exista aici un sambure de adevar.

Mihai Ghimpu, a carui alegere la postul de presedinte al Parlamentului, a avut efectul gazului turnat peste focul mocnind al “pericolului romanesc”, a incercat in van sa explice ca Alianta pentru Integrare Europeana are alte prioritati si nu urmareste obiectivul Unirii. Exista forte politice in interiorul si exteriorul RM interesate sa incite spiritele, sa porneasca o cruciada imperiala impotriva AIE. Printre acestea sunt separatistii de la Tiraspol care viseaza “malaiul” recunoasterii regiunii transnistrene ca stat.

Pe de alta parte, temandu-se probabil ca opinia publica se va lasa inselata de heralzii falsi ai unirii, unii autori locali s-au grabit sa nege in general posibilitatea unirii, spunand ca nu exista premise pentru aceasta, ca Europa nu va permite, ca unirea este un vis frumos, dar irealizabil etc. Salutand intentiile lor de a calma spiritele, pentru a permite noii puteri sa se apuce de lucru, consideram ca nici exagerarile in acest sens nu isi au rostul. Nu putem nega faptul ca romanismul a iesit invingator in aceste alegeri, ca la putere a venit un numar insemnat de politicieni pe care nu-i sperie cuvantul unire. Astfel, se creeaza niste premise noi in relatiile dintre RM si Romania. Oricum ai da, drumul spre Europa trece prin Romania si acest fapt va “reimpleti” destinele noastre, ne va reapropia intr-un mod specific. Asa ca pronosticurile provocatoare ale presei comuniste nu sunt fanteziste in totalitatea lor. Desi, posibil, nu toti autorii cred in ceea ce scriu.

Experienta istorica ne invata ca realitatea geopolitica nu trebuie privita ca un tablou static. Harta politica a lumii e in continua reconfigurare. Sa ne amintim cu acest prilej de… URSS, a carui imn – Cоюз нерушимый республик свободных/ Сплотила на веки Великая русь… (traducere ad literam: „Uniune indistructibila a republicilor libere/ A adunat pe vecie Marea Rusie…”) – le inocula cetatenilor din „republicile-surori”  sentimente fataliste. Insa „vesnicia” nu a durat „nici macar” un secol. Istoria rade de cei care folosesc cuvantul „vesnic”, „etern”. A spune dupa prabusirea URSS ca RM nu se va reuni „niciodata” cu Romania inseamna cel putin lipsa de imaginatie. Peste 10 sau 20 de ani Europa ar putea arata altfel. Doar cei care nu vor sa vada nu vad semnele unei apropieri incete, dar sigure intre RM si Romania. „Oceanul Prut”, cum l-a numit Serafim Saka, se restrange vazand cu ochii, desi pare inca prea larg pentru a putea fi inghitit „dintr-o sorbire”.

De altfel, in timp ce unii „unionisti” se dezic public de unire, aducand argumente puerile (cum ar fi cei din PPCD), in Occident apar harti politice de anticipatie pe care nu se regasesc unele state de azi, inclusiv RM.

Problema nu e daca va avea sau nu va avea loc unirea, ci cum e de facut ca RM sa suporte cu demnitate unionismul, ca reapropierea fireasca, inevitabila, intre malurile Prutului sa se produca cu cat mai putine tulburari, disfunctii si traumatisme pentru societatea moldoveneasca si statul moldovenesc. Lucrul acesta nu este atat de complicat precum pare la prima vedere. Doar convietuiesc pasnic in Quebec sau Scotia sau Catalonia oameni cu diferite viziuni asupra viitorului acestor regiuni: unii le vor state independente, altii sunt impotriva, dar aceasta nu atrage asupra lor furia autoritatilor sau discriminari de tot felul. Important este ca partidele accepta sa se supuna unor anumite reguli de joc, unor legi, care stabilesc ca orice schimbare in statutul regiunii respective se decide prin referendum, prin votul majoritatii. De ce sa nu stabilim si noi niste reguli de joc, niste conditii de convietuire a „statalistilor” si unionistilor?

Mai cu seama cu venirea la putere a comunistilor, a inceput epurarea si marginalizarea celor care considera ca sunt romani si vorbesc limba romana, din supozitia ca aceasta identificare pune in pericol „statalitatea” RM. Dar motivul adevarat e de fapt altul. A fost adoptata si o conceptie a politicii nationale care restabileste linia sovietica de separare artificiala din punct de vedere etnic a moldovenilor de romani. Se merge insistent in directia reducerii spatiului legal si a scoaterii definitive a unionismului in afara legii. Aceasta provoaca in mod inevitabil o stare de nemultumire, de tensiune sociala, de razboi permanent  intre unionisti si antiunionisti.

Problema convietuirii cu unionistii e de fapt parte a unei probleme mai generale, a democratizarii RM.
Unionisti, „statalisti”, romanofili, rusofili – am convietuit pasnic pana la venirea lui Voronin la putere. Trebuie sa recunoastem ca Petru Lucinschi, cu toate obiectiile pe care le-a meritat, a cautat pe
parcursul mandatului sau sa mentina un echilibru intre diferite tendinte de monopolizare a scenei politice. Ceea ce nu inseamna ca a facut totul. Se cer unele masuri legislative care sa puna semnul egalitatii intre cei care se considera moldoveni “puri” si romani moldoveni. Una din ele ar fi introducerea limbii romane in Constitutie. Ca nimanui sa nu-i mai vina in cap sa ne divizeze dupa criteriul moldovenesc/romanesc. In mod paradoxal, statul RM se va intari dupa aceasta. Fara idee nationala obligatorie, deschisa tuturor optiunilor si posibilitatilor, RM ar putea capata un farmec deosebit.

Fortele prorusesti se vor impotrivi recunoasterii limbii romane, fiindca asta ar insemna ca Rusia ne-a divizat artificial in romani si moldoveni. Din directia Rusiei se aud chemari de reintroducere a alfabetului chirilic, de renuntare la tricolor si la stema RM, de interzicere a studierii limbii si literaturii romane, a istoriei romanilor. Nu este ridicol faptul ca transnistrenii sunt siliti sa foloseasca alfabetul chirilic, inchizandu-li-se comunicarea cu spatiul literar si cultural de peste Nistru, dupa aceleasi procedee folosite in perioada sovietica pentru a ne separa pe noi de spatiul cultural de peste Prut? Legalizarea unionismului ar insemna incetarea dominatiei politice rusesti. Ar fi si timpul ca RM sa devina independenta cu adevarat si sa decida de sine statator incotro merge.
****
Experienta istorica sugereaza ca odata aparuta undeva o naluca ajunge neaparat sa se transforme in realitate.”

Nicolae Negru: Metamorfozele unionismului, 24 august 2010

Am primit zilele trecute un SMS: „Ar fi extraordinar ca PL, PNL, MAE să se constitue într-o alianţă pt reunificarea ţării şi să se lanseze în campania el[ectorală] cu un mesaj f [oarte] clar unionist: cea mai rapidă şi unică posibilă cale de a ne integra în UE este calea germană. Multă lume de mult aşteaptă să apară o forţă puternică unionistă. Vă garantez min[ium] 50 de mandate.”

Făcând abstracţie de propunerea dificil de realizat privind alianţa dintre PL; PNL şi MAE, cu consecinţe improbabile, care e o altă temă de discuţie, atragem atenţia asupra modului în care autorul mesajului, Ilie Bratu, unionist „din oficiu”, în calitatea de lider al Mişcării Unioniste, vede necesitatea Unirii. Motivaţia ne face să credem că Unirea nu este pentru el un scop în sine, un ideal spre care trebuie să tindem indiferent de conjunctura politică, ci o „scurtătură”, o modalitate de a nimeri cât mai repede în UE, „pe uşa din spate”, după cum au scris unele ziare europene.

Este ca şi cum i-am chema pe moldoveni la biserică nu pentru că sunt creştini, ci pentru confort, pentru a se adăposti iarna de frig, iar vara – de arşiţă. Un asemenea unionism ar trebui să se numească altfel.

Ne dăm seama de ce Ilie Bratu recurge la această stratagemă. El doreşte astfel să-i păcălească pe românofobii cu creierii spălaţi timp de 45 de ani, să-i ducă de nas pe cerberii imperiali. Însă, din punctul nostru de vedere, un asemenea unionism pe care l-am putea numi „utilitar”, aduce un deserviciu idealului unirii, nu grăbeşte, ci dimpotrivă, reţine procesul unirii.

Acelaşi mesaj „şmecher” ni-l transmite Vitalia Pavlicenco, preşedintele PNL, în spotul dedicat referendumului din 5 septembrie: „Avem nevoie de un preşedinte curajos, care să ne conducă spre unirea cu România, calea cea mai scurtă de integrare în UE”. Din punctul ei de vedere, lipsa de curaj îi determină pe liderii AIE şi ai altor partide să nu pledeze deschis pentru unirea cu România. Este, evident, o speculaţie.

Oricum, în mod paradoxal, deşi obiectivul unionist a lipsit din programele politice ale partidelor din RM, cu câteva excepţii (principala fiind Frontul Popular Creştin Democrat, care, în decembrie 1999, şi-a schimbat denumirea în PPCD, renunţând la obiectivul unirii, formulat până atunci în mod explicit), mesajul antiunionist a fost mereu prezent în campaniile şi dezbaterile electorale. Partidele proruse i-au speriat în permanenţă pe alegătorii moldoveni cu „pericolul” unirii, până aceştia şi-au dezvoltat „imunitate” , după cum au arătat alegerile din 29 iulie 2009. Conform sondajelor, ponderea cetăţenilor care consideră că unirea oricum se va produce, în viitorul apropiat sau îndepărtat, este în creştere, lentă, dar incontestabilă, dacă e să comparăm cu anii 1990. Rezultatele electorale ale PPCD nu sunt un indiciu al ponderii unionismului, după cum nu va fi nici rezultatul obţinut de PNL şi Vitalia Pavlicenco în alegerile viitoare, dacă îşi va menţine mesajul unionist. Asta pentru că, trebuie să recunoaştem, unirea nu este o prioritate, nu numai a moldovenilor în general, dar şi a unioniştilor. Dacă nu s-a produs în 1991, de ce să ne mai grăbim? – aşa gândesc ei, căci
„pragmatismul” a bătut mai întotdeauna idealismul basarabenilor.

Dna Pavlicenco ştie prea bine că nu lipsa curajului îi împiedică pe liderii principalelor partide să candideze sub steagul unionismului. Partidele din RM se mai tem încă, şi nu fără motiv, că un mesaj unionist le va îngreuna calea spre putere. Totuşi ceea ce au făcut partidele AIE pentru unire, pe perioada unui singur an, unele într-o măsură mai mare, altele într-o măsură mai mică, nu va obţine dna Pavlicenco nici în zece ani de campanie „curajoasă”. Înlăturarea gardului de sârmă ghimpată, declararea datei de 28 iunie zi a ocupaţiei sovietice, formarea comisiei pentru elucidarea crimelor regimului comunist de ocupaţie. Acestea sunt acţiuni ale căror semnificaţii unioniste nu pot fi supraapreciate. Un unionist la putere face mai mult decât zece unionişti în campania electorală.

O politică unionistă trebuie să fie în primul rând deşteaptă şi suficient de prudentă pentru a anihila efectul ei încă destabilizator, care ar lovi ca un bumerang în calitatea guvernării şi, în consecinţă, în durata aflării unioniştilor la putere. Să nu ne ascundem după deget: nici UE nu ar privi cu ochi buni o politică de confruntare permanentă cu Rusia care reacţionează la orice pas de apropiere a RM de România. Ideea că această apropiere împiedică reglementarea transnistreană este una „de lucru”, şi la Bruxelles şi la Washington, deşi europenii şi americanii înţeleg prea bine că reglementarea transnistreană o împiedică de fapt Rusia care doreşte să ţină RM lângă ea, să nu admită integrarea ei în UE şi NATO. Însă Moscova, acţionând asupra Tiraspolului, poate folosi unionismul ca pretext, ca motiv de a refuza orice compropmis şi acest lucru vor să-l preîntâmpine, în limitele rezonabilului, UE şi SUA. Liderii AIE nu pot să nu ţină cont de dispoziţia partenerilor occidentali.

Atractivitatea României contează, fireşte, de aceea nu excludem că îşi are rostul şi modul utilitar sau „pragmatic” de a privi unirea, dar, în esenţă, aceasta trebuie să rămână în primul rând un proiect „de suflet”. Să nu ne amăgim că socialul şi economicul hotărăsc totul, căci dacă ar fi fost aşa, nu ar fi trebuit să ieşim din URSS sau să ne depărtăm de Rusia.

Mie personal mi-ar plăcea ca alegătorilor să li se spună adevărul: Unirea este şi trebuie să fie un ideal nepieritor, pe care ar trebui să-l realizăm chiar dacă România nu ar face parte din UE.

Loading Facebook Comments ...

94 Comments

Add a Comment
 1. si daca tot esti asa de realist am sa iti spun cum vad eu lucrurile. prin unire ocupatia va fi totala: esaloanele 1-2-3 la nivel de organe de stat vor fi alcatuite din romani. de ce ? simplu: e de ciordit si de acolo! cum o fac baietii? „bai care ai neamuri acolo?” „eu” „ok te duci si candidezi primar si cistigi”…masina de vot functioneaza ireprosabil. apoi vin investitorii si sufla terenuri de sub nasul moldovenilor, care se vor trezi ca muncesc la alt stapin…doar guvernul de la bucale n-o fi prost sa puna sa zicem la Balti ( harta pt tine: zona de nord a tarii populatie rusofona ) un primar rusofon care sa nu asculte Bucurestiul pentru ca guvernul apoi o „ia in mina”…nuuu prietene, pui primar care e roman din Romania cu ceva radacini acolo sa te ajute la treaba. sa vezi cind or implementa programe UE de agricultura ca si in Romania si vor ajunge la rezultatul de aici si moldovenii vor practica agricultura de subzistenta ca la noi, sa vezi atunci ce-si baga picioarele in ea de unire! un moldovean azi isi poate permite un credit la o banca de cam 1000$, un roman poate lua 10000 euro si se poate duce acolo investitor iar diferenta asta financiara il face superior pe romanul si asa mistocar si vor apare conflicte. avantajul moldovenilor? eliminarea vizelor cu UE in primul rind, apoi trimiterea masiva a copiilor la superscolile noastre care gem de incompetenti dar ei nu stiu asta si cam atit. tare sint curios realistule cum ii faci pe gagauzi sa vorbeasca romana cind au probleme cu institutiile statului nou. sau pe ucrainieni, sau pe armeni…faci actele in forma bilingva? cine crezi ca isi bate capul cu problemele astea? o zi buna.

 2. Pai mai visatorule! Tu tot visezi si visezi mereu. Si eu care sunt nascut la Botosani si crescut la Iasi imi dau seama ca nu trebuie sa acceptam unirea Basarabiei cu Romania. Ar fi o catastrofa pentru noi romanii ipotetica unire! Ce sa facem cu o populatie rusificata, rusofona si educata sute de ani in spiritul antiromanismului?

  Deci nu vad de ce ma contrazici si de ce nu esti de acord cu mine. Nici noi astia din nord-estul tarii nu dorim nicio unire. Nici macar nu se vorbeste pe aici de Basarabia. Insa cand am abordat de cateva ori problema cu sateni din judetele Botosani, Iasi si Vaslui, acestia spuneau cam asa: „Nu ne trebuie noua Basarabia in Romania. Lasa sa stea ei cuminti acolo la ei, ca si noi stam bine mersi in tara noastra”. Si culmea, parca erau vorbiti dinainte, pentru ca toti asa spun, indiferent de judet.

  Problema e altfel insa de cum spui tu. Cum sa fie primar roman in Balti? Da, ar fi posibil sa fie primar un basarabean care este de etnie roman, asta da, e posibil! Desi cred mai degraba ca ar fi un primar rus care se va avea de bine cu partidul de guvernamant. Dar oricum, populatia alege, iar daca ei aleg rus, rus va fi. Ce, in Covasna si Harghita, in localitatile cu majoritete maghiara sunt primari romani? Sunt primari maghiari alesi de populatia maghiara si sunt chiar antiromani sau dusmani declarati ai Romaniei. Sau tu nu stii lucrurile astea pentru ca nu esti roman sau poate nici nu traiesti in Romania.

  Asa s-ar intampla si in Basarabia. Dar mai bine sa ne opunem cu toate fortele pentru a nu permite nicio unire. Ipotetica unire ar crea greutati uriase pentru romani. Si stiu ca nici basarabenii nu doresc unirea. Si atunci, de ce sa mai facem atatea discutii inutile despre ceva ipotetic. Sa pazim Romania asa cum este ea acum, fara noi lifte straine si dusmanoase pe teritoriul nostru! Pe mine ma supara chiar numai faptul ipotetic ca s-ar putea ca vreo 2 – 3 milioane de dusmani basarabeni sa ne intre in tara! Sa auzim de bine!

  Mai bine spune ce masuri sa luam noi ca sa depasim criza economica. Astazi am participat la adunarile bugetarilor impotriva noii legi de salarizare a bugetarilor. Ne mai trebuie si basarabeni rusofoni pe cap?

 3. asta ti-am spus si eu realistule unirea nu se va face si ti-am expus motivele. unirea se va face doar daca altii fac cartile pentru noi cum le-au facut si in ’43 si putem noi sa ne punem si-n cur si-n cap daca sint facute cartile. covasna si harghita sint altceva, acolo ai primari secui dar sefii de politie si prefectul sint romani. eu pot fac pariu cu tine ca in caz de…se vor gasi romani cu radacini acolo si vor fi in posturi de conducere indiferent ce va vota multimea. te vad baiat inteligent nu trebuie sa-ti explic mecanismul votului ca votezi ce vrei si iese cine trebuie
  ce masuri sa luati? foc la guvern veniti in capitala si radeti tot! minerii cum au facut?

 4. Visatorule, o cam iei razna. Sunt de acord cu tine ca nu trebuie sa ne legam la cap cu Basarabia, ca basarabenii polietnici sau rusofoni care ar fi o bomba ruseasca in tara nostra. Dar de ce sa dam foc capitalei? Este vorba de tara noastra, nu trebuie sa ne batem joc! Eu zic sa mai facem o greva, poate doua, poate mai obtinem ceva. Dar va trece si criza asta si sunt sigur ca va fi mai bine.

  Eu sunt roman moldovean, dar in fiecare vara stau catva timp in judetul Covasna. Uneori si in Harghita, si cred ca-mi voi cumpara o casuta pe acolo pentru perioada de canicula in timpul verii. Ma inteleg foarte bine si cu romanii de acolo,dar si cu secuii. Secuii de rand sunt oameni foarte judecati si civilizati. Iar prefectii in cele doua judete au fost maghiari cand UDMR era in guvern. Dar deoarece prefectul este reprezentantul guvernului in teritoriu, acum sunt romani membri PDL + PSD din cele doua judete. Conform constitutiei, asa trebuie sa fie! Iar daca UDMR va ajunge la guvernare, te asigur ca iar vor fi prefecti secui in cele doua judete cel putin.

  In schimb secuii isi fac veacul pe acolo, iar romanii nu prea au drepturi. Mi s-au plans multi romani din Covasna ca se simt cam neglijati ca etnie. Romanii de acolo se simt cam discriminati de secui si cer masuri mai dure impotriva lor. Dar totusi secuii sunt majoritari in cele doua judete.

  Cred ca ai mari neplaceri in viata, visatorule. Incearca sa le depasesti! Dar nu e vinovat Bucurestiul pentru asta. Vinovati pot fi doar guvernantii. Pe ei sa-i pedepsim, dar sa nu distrugem orasul Bucuresti! Crezi ca minerii lui Iliescu au procedat bine? Iti doresc tot binele din lume, visatorule! Si mai trezeste-te! Desteapta-te romane visator!

 5. pai daca ai bani sa-ti cumperi casuta ce te mai plingi de criza? pe perioada verii, adica 3 luni te retragi acolo, dar esti lovit de criza?cind vii la greva ia-ti mincare multa cu tine ca pina va dau astia ce v-au promis o sa curga multa apa pe dunare. minerii nu au procedat bine de aceea de cite ori crapa citiva in mina ma bucur pentru ca eu eram in piata cind sobolanii aia ordinari omorau oameni si iata ca din cind in cind se mai face si dreptate. am fost de citeva ori in Moldova anul trecut, nu te teme nici ei nu vor unire, vor doar sa nu mai aiba viza cum nu avem noi cind iesim afara.neplaceri in viata nu am asa de mari, nu cred ca esti tu cel mai in tema sa ma analizezi pe mine psihologic.

 6. Visatorule, eu nu-mi permit sa te analizez din punct de vedere psihologic. Dar se intampla ca unii din noi sa mai treaca prin diverse greutati. Si atunci poti fi afectat sufleteste. Scuza-ma, nu intentionez sa te jignesc. Dar dupa cat erai de revoltat, mi s-a parut ca ai avea ceva greutati / dificultati de ordin material. In ceea ce ma priveste, lucrez mult si ma descurc din punct de vedere material. Nu teribil, dar atat cat sa fiu multumit, sa duc o viata decenta si sa-mi pot permite cateva facilitati de la viata. Ce curios! Sa discutam noi romanii pe un forum basarabean! Parca nu avem noi forumurile noastre! Iti doresc tot binele din lume, visatorule!

 7. Lasati bre rusii astea, noi tre sa avem relatii bune cu chinejii dat fiind ca in viitorul foarte apropiat vom avea hotar comun cu China. Cred ca lui Putin ia parait fundul cand a vazut parada militara de la Beiging.
  Veneticelor le-asi sugera sa se naturalizeze cat mai repede.

 8. Cunosc un porcalan care tot maraia ca pleca in Rusia cu traiul si…a plecat dar in doua saptamini a aterizat innapoi fiindca a primit in Rusia numai suturi in fund timp de 2 saptamini. Ha.

 9. to: visatorul spune:
  5 October 2009, la 08:08

  Permite-mi sa nu fiu de acord cu tine.
  Eu sunt pregatit sa respect si sa iubesc oamenii asa cum sunt ei, cum au fost dati de Dumnezeu. De la inceput.
  Mai apoi incerc sa fiu ascultat si sa ascult. Daca pot, incerc sa initiez , pe chit se poate de pozitiv, mersul discutiei, nici „buricul pamintului” nu ma dau. Nu provoc, nu incerc sa manifest superioritate si nici umilit nu ma dau.
  Nu am patit-o niciodata sa fiu tratat cu indiferenta, umilinta sau dispret. Ba invers. Intotdeauna am fost intrebat „daca sunt din Basarabia, de unde, ce se mai aude pe acolo” s.a.
  Cunosc foarte bine Marea ROMANIE si poporul ei, mult mai bine ca multi altii . Iubesc Romania si poporul roman cu toate problemele luate impreuna.
  Visatorule, nu ma poti convinge ca noi, poporul roman suntem nu un popor nu cumsecade.
  Daca tu, poate, ai nenorocul sa fii tratat in toate institutiile, pe care le-ai numit, altfel de cum te asteptai, de ce nu incerci sa intelegi ca poate tu provoci situatia?
  Stii zicala „Dupa cum e buna ziua asa este si la revedere”. De politisti nici nu mai zic, m-au tolerat ori de chite ori mai incurcam ceva acolo circulatia din proasta cunoastere a strazilor sau mici abateri de la Reguli. De fiecare data am fost numai verbal atentionat. Am stiut intotdeauna sa-mi cer scuze si sa recunosc de ce am procedat asa. Nu m-am dat „tare” . Dar nici nu a incercat sa afle „ce am in buzunare”
  Peste nebuni dai si in America, si in Patagonia….
  Dar nebunii nu sunt fata unui intreg popor.
  Cred si eu ca ai depus prea putin efort sa intelegi de ce tie peste tot ti se intimpla numai „boacane”.
  Ghindeste Liber !

 10. to: realistul

  Nu te critic pe tine, pur si simplu am o alta opinie.

  „Sa pazim Romania asa cum este ea acum, fara noi lifte straine si dusmanoase pe teritoriul nostru! Pe mine ma supara chiar numai faptul ipotetic ca s-ar putea ca vreo 2 – 3 milioane de dusmani basarabeni sa ne intre in tara!”

  Realistule, uite am aflat ca pe teritoriul Basarabiei sunt inmormintati strabunicii tai.

  Realistule, uite ca am mai aflat de la rudele mele ca pe teritoriul Romaniei sunt inmormintati strabuneii mei, buini romani.
  Cum pot eu uita acest lucru ?
  Pe tine nu te mai intereseaza unde sunt mormintele srabunicilor tai ?

  Si am mai aflat ca strabunul meu, cot la cot cu strabunul tau a luptat pentru apararea Romaniei de dusmanii cotropitori.

  Visatorule, nu uita, ca Romania nu este numai a ta, este si a mea, este a tot poporului Roman.

  Doamne, ocroteste-i pe romani.

 11. to: realistul

  Pe tine te „supara numai faptul ipotetic ca s-ar putea putea ca vreo 2 – 3 milioane de dusmani basarabeni sa ne intre in tara!”.
  Asta te supara cel mai mult ?
  Crezi ca toti isi vor lepada casele si vor alerga busna peste tine ? Poate crezi ca pina astazi numai 2-3mln au tot trecut in romania ? Fie turism, parteneriat economic, studii, casatorie s.a.
  Eu personal am fost mai mult de 500 de ori.

  Visatorule, da chiti arabi si altii/ crezi ca s-au stabilit cu locul de trai permanent sau temporar in Romania ?
  Asta nu te supara ?

  Tine minte, visatorule, nationalitatea mea nu este „dusman basarabean” !
  Eu sunt Roman , care locuiesc in Basarabia.
  Romania imi apartine cum iti apartine si tie. Si eu apartin Romaniei ca si tine.
  Vezi , ca „supararea numai pentru faptul ipotetic” poate sa te deranjeze la capitolul „sanatate”.
  Va trebui sa te „superi ipotetic” din ce in ce mai des.
  Romanii de pretutindeni si din Basarabia numai pentru „supararea ta ipotetica” vor veni mai des in Romania. Asa, ca sa te deprinzi tu cu ei. Sa te convingi ca sunt la fel la chip, la suflet si chiar mai vorbesc si aceeasi limba, din fericire.
  Visator fiind, cred ca numai in timpul visului ai putut scrie acest mesaj. Nu pot sa cred, ca ca fiind in plina facultate morala, un roman poate scrie asa ceva.

 12. adica nu pot scrie ca sa intreb de ce vorbiti intre voi rusa cind veniti in Romania si vindeti in piete? hai cu mine de mina in piata si ii intrebi tu cu gura ta de ce fac asa ceva daca tot apartin Romaniei. asta inseamna ca am ceva la scufita? mie mi-e indiferenta unirea, eu doar am spus de ce nu se va face. realistul te-a lovit rau si aici sint de acord cu tine…n-o sa dea nimeni buzna peste noi, cei legati de pamint vor ramine acolo, parerea mea este ca procentul de moldoveni care vor veni aici se va ridica cu maxim 10%. atit! si tu stii bine ca sintem popor legat de glie nu ne lasam asa usor vaca si oaia sa plecam in lume decit daca ne impinge foamea. deocamdata nu se pune asa problema pentru noi. da, undeva la PIB cineva trage in jos dar daca ar fi unire cu un guvern german asta ar fi un fapt pozitiv. noi putem hrani multe guri europene pe bani frumosi esti constient de asta. dar asa cu ce oameni vor fi in fruntea tarii asteia unite se va muri de foame si se va da vina pe ala mai mic care ar trebui sa plateasca oalele sparte de altii si asta iar nu-i corect. noi de aici asta-i explicam realistului, vom da buzna acolo pentru ca sint posibilitati de ciordit la greu…deci va veti trezi cu o colonizare masiva. si atunci sa vad eu cind molodoveanul ala de rind, calm si bucuros de oaspeti o sa vada cum ii fuge tara de sub nas, cum o sa reactioneze. unirea daca se va face se va face cu mari costuri colaterale sa ma expim mai americaneste. costurile astea nu-i corect sa le suportati doar voi. eu asa vad lucrurile pentru ca asa oameni sint azi in politicul romanesc. iar moldoveanului nu-i prea place sa-l iei cu „lugu-lugu” apoi sa-i sufli in ciorba…o zi buna prietene basarabean.

 13. to: visatorul

  Eu nu permit nici americanilor si nici nemtilor sa ma ia cu „lugu-lugu”.
  Dar mai intii de toate omul trebuie sa inteleaga ca este luat cu „lugu-lugu”. Mai trebuie sa inteleaga si daca merita sa fie luat….Daca merita sa fie luat cu „lugu-lugu” un roman din Romania, crezi ca nu trebuie luat? Este categoric contraindicat luarea oamenilor cu „lugu-lugu”, daca nu o merita.

  Si invers, trebuie luat cu ceva /nu inteleg deplinul sens a „lugu-lugu”/, daca daca acel ceva /fie numit si „lugu-lugu”, il face mai harnic, corect ….bun cetatean.

  Despre „romani”, care vorbesc ruseste intre ei in Romania stiu si eu destule, nu pot sa-i inteleg. Personal nu vind nimic in Romania.
  Inca nu am reusit sa promovez produsele si serviciile in Romania si deocamdata vind numai in tarile din Europa cu o capacitate mai buna de cumparare. Pentru piata Romaniei produsele mele sunt prea scumpe. Dar sa stii ca 20% din materia prima o cumpar numai si numai din Romania, chiar daca la Odesa este mai ieftina si aceasi la calitate.

  Eu inteleg de ce vorbesc eu cu rusii din Basarabia romaneste. Chite odata se intimpla ca intr-o discutie foarte importanta si de durata vorbim fiecare in limba mamii lui. Din principiu. Eu ruseste stiu mai bine ca rusii. Pretind sa vorbeasca si ei romana macar asa, cum se screm in America sa ciripeasca engleza. Acolo nu are bariera de limba? De ce sa o manifeste la bastina unde traieste, munceste si si pretinde la drepturi egale ?

  Inteleg indignarea voastra „cu rusa”. A trebuit si eu vreo 5 ani un urma sa le doresc succese mari partenerilor romani, care au fost cumparati ca si intreprindere de investitori rusi. Domnul director, de la care procuram materie prima de mai multi ani, nu a dorit sa-mi raspunda in romaneste la buna ziua mea de frica rusului, care era prezent ca si „paznic” peste directorul roman, ca nu cumva sa fie dat afara din serviciu. Si rusoiul a incercat sa vorbeasca cu mine englezeste, stiind ca sunt de la Chisinau si ca moldovenii stiu foarte bine ruseste.

  Atunci sa fi vazut tu „lulu-lulu”… I-am spus rusului ca este un porc nerusinat, care m-a facut sa astept 30 min. In antecamera, eu fiind clientul lor, care am venit sa le cumpar produsul si care am avut prenotata ora intilnirii, pe care eu am respectat-o, de la Chisinau venind…

  Partenerul meu traditional s-a inrosit ca racul de rusine. Dar situatia nu a reusit sa o influenteze. Asta a fost despre limba rusa.

  Acum despre romanii de pe ambele maluri ale Prutului: nu ma simt nici un pic mai prejos ca ei. Este treaba voastra sa credeti ce doriti despre mine. Nici cetatenii romani din Basarabia nu ii consider mai prejos ca romanii din Romania. Si este treaba voastra sa ghinditi ce vreti si pe chit va duce capul. Nimeni nu ma poate convinge ca nu este asa.

  Cum nu este padure fara uscaturi, asa nu exista popor fara lepadaturi. Sa stiti ca basarabenii nu sunt lepadaturi. Soarta lor istorica nu este de invidiat. Romania in intregime a avut o soarta destul de grea. Si o mai are si astazi. Eu nu am nevoie de nimic din partea Poporului Roman. Basarabenii au nevoie de sustinere morala pentru a nu fi calcati definitiv in picioarele incaltate in cizme de moscal.

  Soarta unui popor nu o decidem noi pe bloguri. Istoria va pune toate lucrurile la locurile lor. Se vor naste, daca inca nu s-au nascut, eroii poporului pe ambele maluri….. Ne va ajunge si pine de mincat, si apa de baut, si aer…..

  Ambele maluri ale Prutului vor fi chindva pereche pe acelasi pamint romanesc. Nu mai doresc sa discut opinii partinitoare si daunatoare. Daunatoare poporului roman de pretutindeni. Numai bine.

 14. si ce ma rog vinzi asa chestii de romanii nu au bani sa ti le cumpere? fac un credit daca e nevoie.

 15. to: visatorul

  Eu vand ce se cumpara. Si cumpar ce se vinde.
  Spune ce te intereseaza, ce vrei sa cumperi ?
  Eu am spus ca vand europenilor, care au mai multi bani, asa am dorit sa fiu inteles.
  A fost si un pic de replica in raspunsul meu la postarea ta.
  Dar ce am scris este adevarat.

 16. am inteles perfect de ce vinzi europenilor. doar cred ca si noi avem o clasa hai sa ii spunem de mijloc care ar avea bani cumpere ce vinzi tu. facem site romanesc si promovam ce vinzi. ma ocup eu aici. poate dam lovitura.Doamne-Ajuta!

 17. Discutam la prima mea sosire acolo.
  Si la voi clasa mijlocie este in formare, cu toate ca la acest capitol noi inca mult timp vom fi restantieri.
  O zi buna.

 18. sint deschis la dialog prietene moldovean!

 19. to: visatorul
  te asigur, dialogul va fi unul, care se va dori repetat de multe ori….

 20. JUDET ( NU RAION ).

  Ce dulce este lasitatea !!!!!!!!!!!!

  Ce dulce este renuntarea !!!!!!!!!!!!!

  Lupta pentru LIBERTATE, pentru UNIREA cu PATRIA SA , se invata ACASA, si se consolideaza la SCOALA PRIMARA. UNIREA trebue si poate fi facuta in primul rand de catre INVATATORI.

 21. Bravo UPS, excelent! 🙂

 22. Este indicat a spune omului român/moldovean de azi ca şi celui de mîine cã pentru a exista ca individualitate îi sînt necesare nu doar o limbã, dar şi o conştiinţã pe mãsura valorilor sufleteşti ce s-au vehiculat în româneşte.
  Cum sa-i avem in suflet pe Lenin & Stalin cind ei o facut numa crime prin Moldova si Bucovina? Cum? Sintem chiar asa de prosti?
  Ceea ce dorim noi astăzi, in RM este, nu schimbarea, ci revenirea la numele din trecut pe care comuniştii l-au uzurpat, iar noi azi trebuie să-l repunem în drepturi.
  Daca in SUA, limba oficiala nu este „americana” ci engleza, de ce in RM trebuie sa fie moldoveneasca?!
  Poate ca o zicala populara ne poate ajuta: „betivul se desteapta, dar prostul niciodata”.
  Totul trebuie fãcut la timp şi pînã la capãt!

 23. Istoria este conceputa de catre cei puternici si invingatori.
  Oare aceasta subiectiva materie, numita generic ISTORIE, poate fi numita stiinta?
  Dupa unii da, dupa unii nu!
  Cei multi si ignoranti se minuneaza cand ai curajul sa minimalizezi „datele istorice certe”!
  Dar daca, istoria a fost scrisa pentru invingatori … atunci cum este cu datele certe!?
  Ce putem spune atunci despre istoria RM ?
  Din păcate nu-i mai putem întreba asta pe „corifeii” recenti fosti „presedinti ai RM, dar putem spune că ei au avut doar un interes, rusificarea RM si at^t. Cred că le-a placut mai mult cuvântul Rusia decât Rom^nia.

 24. Dupa mai mult de 70 de ani de istorie dramatica , numai prin examinare lucida si fara prejudecati si prin solidaritate cu tot ceea ce insemneaza Traditie verificata ne putem tine in locul nostru constituit si vom putea, maine, sa nu ne pierdem in viitorul ce se proiecteaza si se priveste cu ingrijorare. Rostul nostru nu trebuie sa fie acela de a contempla fara atitudine si de a ne lasa in voia celor ce nazuiesc sa ne uzurpe pana la disparitia totala, prefacand zilele vietii noastre in apasare grea si creind ” scaune de judecata ” ale arbitrarului, acolo unde sedeau rom^ni cuminti. Noi avem o istorie ce ne legitimeaza si deasupra noastra – un singur Judecator. Intoarcerea acasa, reintegrarea in Rom^nia/Dacia ar fi, deci,o actiune de ” recucerire ” facuta si aici, cu oricat efect, asa cum aceasta va trebui facuta pretutindeni, in marimi de orice nivel, caci esentialul nu este , in ” vremurile Lucinnsky-Voronin/Ducai – Voda ” , sa pornesti cu nadejdi disproportionate ci sa izbutesti a face cat de putin, zilnic si de catre cat mai multi. Abia din aceste adaosuri si acumulari si din solidaritatea fara conditii va putea iesi, in scurta vreme, imaginea ce ne va putea lamuri si deopotriva,”modelul” redescoperit care , inca, exista in noi.

 25. Pe parcursul utimului secol RM a devenit creola, metisa.
  Moldovenii- rom^ni par ca se sinucid incet, dar sigur:nu mai fac copii, nu mai au nici o ambitie, unii tineri disperati parasesc Tara. De zeci de ani noi suportam un „atac” al lumii a treia, a rusilor ( pe care in mod total nejustificat ii considerem superiori noua). Noi am creat un gol genetic, pe care cei din lumea a treia, extrem de prolifici, vin sa-l umple.Am fost deportati , dati afara din „casa noastra”pentru a lasa un loc liber ocupantilor. azi nu mai avem dreptul, la noi acasa sa decidem cine suntem si ce vrem sa facem cu noi si peticul de pam^nt pe care traim.

 26. Ceea ce caracterizeazã un anumit soi de intelectual moldovean rusificat azi este faptul ca el isi dispretuieşte propria culturã; pe cei ce o stimeazã ii considera a fi „primitivi“, „inculţi“, „barbari“; autohtonii îi par superficiali şi fãrã tradiþii, incapabili a se conduce singuri, avînd limbã neîngrijitã şi inaptã de a se exprima cu ea gîndurile profunde; dar mai întîi de toate o limbã fãrã o circulaþie universalã întrucît cultura lor nu s-ar înãlta de la cea rusa. Astfel de constatãri se subînţeleg din conduita „creolului“, care, român-rusificat fiind, considerã cã drama existenţei sale este tocmai faptul cã e … român.

 27. Creolului, moldoveanului rusificat, „Deşteaptã-te române” îi pare a fi naţionalist, în vreme ce „Proletari din toate tarile unuti-va”, plãcutã urechii lui, ar documenta o înaltã culturã şi un lãudabil simt civic. De fapt, creolul moldovean suferã cã nu s-a nãscut francez, grec, german, italic, uneori american, aceastã obsesiune creîndu-i chiar nãzuinţa cãtre o cetãţenie culturalã diferitã de naţionalitatea venitã de la Naturã. „Creolul“ este cu hotãrîre rasist, admiţînd – fãrã a ezita – cã existã naţiuni civilizate şi popoare inferioare, ce ar trebui, în consecinţã, scoase din barbaria de milenii şi trimise la şcoala de forma şi conţinutul plãcut stãpînului şi poate potrivite în locurile unde acesta hãlãduieşte. Cînd tu îi vorbeşti despre civilizatie etnograficã, despre şcoala din prispa bisericii, despre universitatea lui Creangã şi despre industria ţãrãneascã, el te priveşte nãucit şi neîncrezãtor, jurîndu-se mistic şi cu exclusivitate pe principiile învãţate de la stãpînii rusi.

 28. Iatã de ce noi, ca români, ce ilustrãm o istorie de convulsiuni biruite, avem mai mult decît alţii sentimentul datoriei faţã de o culturã ce îşi recucereşte memoria dupã momente de predominantã a spiritului creol; esenţial este a da fiecãruia dreptul la specific şi a sistematiza o materie literarã în sensul înaintãrilor ei organice.
  De fapt, necesitatea privirii lucide se impune şi, spre a ne edifica un viitor este nevoie de a trece peste iluzii, depãşind aceastã etapã cu îndrãznealã.
  Într-o lume unde chiar dacã se mai vorbeste „greceşte” şi se mai ascultã de Stambulul moscovit, si unde mentalitãţi „fanariote“
  încã tulburã evoluţia noastrã, aici apare geniul natiunii noastre, asi spune chiar exponentul dacic acestral cel chemat a face mult în timp scurt, convocînd energii irosite anterior şi organizînd ocaziile risipite pentru continuarea operei genetice a poporului nostru, Re-Unificarea.

 29. In final doresc sa-l amintesc pe Eminescu : apărut în ziarul „Timpul” în 1881, în care acest scria că „rasa determinantă a sorţii acestei ţări nu mai este cea românească, ci străinii românizaţi”. „Avem de-o parte rasa română, cu trecutul ei, identic în toate ţările pe care le locuieşte, popor cinstit, inimos, capabil de adevăr şi patriotism. Avem apoi, deasupra acestui popor, o pătură superpusă, un fel de sediment de pungaşi şi cocote, răsărită din amestecul scursurilor orientale şi al celor occidentale, incapabilă de adevăr şi de patriotism”
  Oare ce-i lipseşte RM pentru a fi din nou ceea ce a fost cândva?
  – O „mare idee”, un mare proiect naţional..regăsirea identităţii naţionale..m^ndria de a fi parte din Rom^nia…sau de ce nu parte din Dacia.
  Sa nu uitam insa ca un popor de oi naşte un guvern de lupi!

 30. Clasa politica de la Chisinau molipsita de virusul statalist tot timpul va gasi pretexturi contra Unirii.

  Acuma se vede clar ca Republica Moldova este sursa de imbogatire personala pentru politicienii de la Chisinau.

 31. nu cred ca SUA,Marea Britanie, Franta, vor fi contra unirii RO-RM.

  contra sunt si vor fi Germania-Rusia.

 32. Germania s-a unit,Iemenul s-a unit.

  au mai ramas Coreea Sud-Nord si RO-RM.

 33. IN TIMP CE DE LA O VREME INCOACE , RUSIEI NIMIC NU-I MAI PLACE [ VIN , MERE …MOLDOVENESTI ] …Datoria Transnistriei faţă de furnizorul rus de gaze a crescut, în primele trei luni ale acestui an, cu peste 130 de milioane de dolari, notează presa rusă. Astfel, aceasta a ajuns la aproximativ 2,5 miliarde de dolari… FRUMOS NU-I ASA ? CRESTE , CRESTE DATORIA TRANSNISTREANA FATA DE RUSIA , DE LA LUNA LA LUNA CA FAT-FRUMOS DIN BASMELE NOASTRE POPULARE … NORMAL RUSIA AR FI TAIAT “GAZU” DIN DOUA MISCARI DACA ERA VORBA DE ALTII. IN CAZUL REGIMULUI – MARIONETA INSA BA … SI TOTUSI CINE PLATESTE IN FINAL GAZUL TOVARASI ? MA INTREBAM CE A DAT IN SCHIMB FILAT LUI SMIRNOV , PENTRU A FI LASAT SA-SI FACA IMAGINE LA TIRASPOL LA MECIUL DE FOTBAL … NU VI SE PARE CA A INCEPUT SA PUTA A GAZ …? VA PLATI MOLDOVA CELE 2,5 MILIARDE DE DOLARI , DATORII ALE REGIMULUI SEPARATIST CATRE MOSCOVA ?

 34. Care este motivul „exchumării” acestui articol, la care s-au găsit şi amatori de „pus botul” cu comentarii? Nu mai sunt locuri în cimitir?

 35. Care este motivul „exhumării” acestui articol, la care s-au găsit şi amatori de „pus botul” cu comentarii? Nu mai sunt locuri în cimitir?

 36. eu cred ca primul pas spre …. nu neaprat Unire.. dar macar spre NORMALITATE este sa intelegem toti moldovenii.. .

  fie ca acestia sunt vest-moldoveni sau est-moldoveni, ca a fi in aceiasi tara nu inseamna sa fim EXACT LA FEL

  O tara, un stat reuneste in mod special (cel putin in Europa) mai multe zone cu populatie care vorbesc aceiasi limba

  Aceasta tara nu trebuie sa fie OMOGENA PERFECT !!! Ea nu trebuie sa aiba cetateni care sa ii cheme doar ION sau VLADIMIR !!!
  Si asa nu semanam unii cu altii prea mult :))) ca oameni, fiecare are personalitatea lui (intern chiar daca v-as spune… fiecare om cand mananca carne si proteine in general, organismul o desface si reface o alta proteina care sa poata fi asimilata de organism. Eh.. faza interesanta este ca FIECARE OM ARE FIECARE TIP DE PROTEINA SPECIFIC care nu se potriveste absolut deloc cu alta persoana!)

  Eu as spune est-moldovenilor SA LASE FRICA DEOPARTE si sa se gandeasca ca si Stefan cel Mare isi dorea O MOLDOVA INTREAGA, si sa inteleaga ca Podul de Flori a demonstrat ca oamenii sunt compatibili si ne intelegem fara probleme.

  Atata ura, atatea scenarii, atatea nebunii… eu zic sa le lasam deoparte si sa ne gandim la ceea ce REAL si NORMAL se poate intampla daca am avea Unirea Rep.Moldova si Romaniei.

  DACA MAINE EST-MOLDOVENII AR VOTA UNIREA CU ROMANIA
  S-AR INTAMPLA URMATOARELE:

  1. TOTI CETATENII REP. MOLDOVA VOR PRIMI CARTI DE IDENTITATE A NOII ROMANII

  1a. Astfel orice est-moldovean va putea INSTANTANEU sa circule oriunde poate orice cetatean roman
  1b. orice est-moldovean ar putea munci oriunde in Romania si se poate stabili in orice oras din Noua Romanie
  1c. orice est-moldovean ar putea munci oriunde in UE unde sunt accorduri (Spania total, Italia partial, Germania si mai partial, Irlanda total, Danemarca total, etc)
  1d. orice cetatean est-moldovean deja aflat in U.E. in mod ilegal, va deveni legal si NU II VA MAI FI FRICA SA REVINA ACASA SI SA NU POATA PLECA INAPOI IN U.E.

  2. NOUA ROMANIE (formata din Rep.Moldova si Romania) ar creste ca importanta in cadrul U.E.

  2a. investitorii straini ar fi atrasi imediat in zona Moldova de Est
  2b. ca urmare locurile de munca ar creste si plata salariilor ar creste

  3. TRANSNISTRIA DEVINE TERITORIU OFICIAL AL NOII ROMANII

  3a. Rusia va trebui sa paraseasca IMEDIAT teritoriul NATO
  3b. Granita Transnitriei cu Ucraina devine GRANITA A UNIUNII EUROPENE

  4. Unirea NU INSEAMNA IN NICI UN CAZ ASIMILIAREA (SAU INGHITIREA) Moldovei de Est de catre Romania !!!!!!!!

  4a. Romania actuala este impartita in 8 euro regiuni economice
  4b. Rep.Moldova este deja impartita in 3 euro regiuni economice
  4c. Noua Romanie formata dupa Unire nu inseamna ca va inghiti Romania veche aceasta Rep.Moldova ci ca se vor uni impreuna pentru binele comun
  4d. NICI-UN JUDET DIN MOLDOVA DE VEST (actuala Romanie) nu i se va mari „granitele judetene” peste MOLDOVA DE EST
  4e. singura chestie ca vor dispare raioanele si vor fi formate judete in Moldova de Est, dar ASA CUM VOR SI DECID EST-MOLDOVENII

  Deci stati si ganditi-va logic si la RECE daca e bine ca voi est-moldovenii daca Rep.Moldova si Romania sa se uneasca sau nu.

  CE SE INTAMPLA DACA REP.MOLDOVA NU SE UNESTE CU ROMANIA ?
  1. cetatenii est-moldoveni raman iar pe la cozile de ambasade din toate tarile U.E. (deci si Romania)
  2. cetatenii est-moldoveni vor obtine cetatenia iar mai greu
  3. saracia va ramane la cam acelasi nivel, desi tara sub AIE va creste intradevar, cresterea va fi mult prea mica (VA SPUN SINCER OAMENI BUNI : DUREAZA ASA DE INCET CA VA VETI TREZI LA 80 DE ANI CA VA FI MAI BINE, SI VA VETI DA SEAMA CA VI SA ARS VIATA DEGEABA !)
  4. Transnitria ramane o nuca tare, si de fapt o nuca mai mare ca Chisinaul
  5. daca nu era AIE va indreptati cu siguranta spre o rusificare din ce in ce mai mare (faceti singuri o comparatie intre tarile baltice FOSTE TARI SOVIETICE si Rep.Moldova in privinta respectarii limbii de stat !!! ce sa mai spun de partea economica… nici nu mai vorbesc… )

  TRAGETI LINIE SI VEDETI CUM ESTE MAI BINE !
  Fara sa va influnteze cineva, chiar nici eu, ganditi-va singuri cum este mai bine !

  Si repet, cu toooooata parerea SINCERA de rau… Rep.Moldova ARE SANSE INFIME SA ADERE LA UNIUNEA EUROPEANA SINGURA !
  Tari cu muuult mai bogate si mai puternice decat Rep.Moldova nu mai reusesc (dupa venirea crizei factorul economic PIB/cap locuitor a inceput sa fie DECISIV !!!!!) sa adere la U.E. !!!

  Ganditi-va ca doar Croatia si Islanda au sanse acum in acesti ani sa adere la U.E. si au un PIB/cap locuitor considerabil (mai mare decat al Romaniei, Bulgariei chiar si decat al Ungariei !!!)

  Eu apreciez si am sa apreciez toata viata mea, oamenii care doresc sa reuseasca prin ei insasi, singuri. NUMAI CA NU TREBUIE IN CAZUL VOSTRU ! Pentru ca de fapt Romania e si tara voastra !!

  Vad unii comunisti care incita la faptul ca Rep.Moldova singura (peste cati ani nu zice nici-unul) va fi mai bogata decat Romania si sa nu se incurce est-moldovenii cu „jegosii” de romani.
  ADEVARUL REALITATII ESTE CU TOTUL ALTUL !!!!

  Romania este tara cu bogatii naturale considerabile (petrol, gaze – singura tara cu petrol si gaze continentale; aur; iesire la Mare, Delta, cel mai mare port la Marea Neagra; munti !!! – Ungaria NU are munti; Romania are munti mai multi decat Polonia, Cehia)
  apoi faptul ca nu avem trupe straine de ocupatie pe teritoriul nostru, faptul ca avem granitele sigure, faptul ca suntem tara NATO, garanteaza investitorilor un mediu de afaceri SIGUR

  Rep.Moldova in schimb resurse naturale doar agricole (si agricultura din nefericire este economic cea mai prost platita industrie din ziua de astazi) si … cam atat. Nu prea are prea multe.

  Binenteles ca factorul uman este important, dar avand acelasi sange cred ca nu va face diferenta intre noi, Romania si Rep.Moldova.

  Deci mai ganditi-va ca de fapt DE FIECARE DATA CAND COMUNISTII DESCHID GURA NU FAC DECAT SA VA MINTA CA SA RAMANA PCRM APROAPE DE FRATII LOR RUSI DIN TIRASPOL !

 37. Pt Tillbuhoglindă

  Motivul “exchumării” „acestui articol, la care s-au găsit şi amatori de “pus botul” cu comentarii? Nu mai sunt locuri în cimitir?” este simplu ca noaptea cea neagra – scrie omul una, iar peste alte luni scrie alta, cu acelasi „entuziasm”. Nu, nu la comanda, nici nu „pentru grija” verzilor… Ci ca sincer „analist”, care azi spune asa si miine o intoarce altfel. Sinceritatea apartine doar analistilor, nu si politicienilor…

 38. Mai UPS,

  Nu stiu cine esti, ce hram porti, ce faci, cum umbli, cu ce te oncalti si … toate celelalte!!
  Stiu un sinfur lucru!!! Esti roamn cu capul pe umeri si cu mintea si sufletul, brici!!!
  Cu asa oameni, cu asa romani se face … otetul!! incetu cu-n incetu ! indiferent daca locuiesti in Basarabia sau aici in Banat unde sunt eu!!
  Iar daca ai firma,te felicit odata mai mult!!! iti doresc sanatate!! Si putere in toate cele! Restul e pleava si fum!! Cu oameni ca tine Romania nu va pieri!!Am fost printre cei doua -trei sute de mii de banateni care am luat comunismul de coarne in 1989.Imi amintesc cum strigam, baieti de scoala fiind si invatand de la parintii nostri: Stalin si poporu rus /ne-au intors cu curu-n sus!! Invatatorii nostri ne-au spus insa sa strigam – Stalin si poporul rus/libertate ne-au adus!!Libertate? NU!Sclavie!! Stiau parintii si buncii nostri ce stiau!! A fost destul doua generatii!!! Asa ca la vot cu tine!! Si ai grija cum votezi!!
  Ti-am spus: Romania nu piere!!
  Nu mor caii , cand vor cainii!!! Asa e si aici la noi in Banat!! Pot sa fie o suta si o mie de partide!! Romania e mai presus de toate!! Stii ce-a zis iliescienii lui Gorbaciv despre noi in 1990? Ca vrem
  sa dezmembram Romania si sa facem republica banat!! Parsivii, dracului!!!Daca nu erau banatenii, nici azi nu pica Ceausescu!!! He, hei, da fratele Iliescu Ilici a intors-o ca la Ploiesti!!
  Repede cu gorbaciovu!! Si nici pana azi nu s-a scapat Romania de parsivi!! Rusul ne lucra si acum pe la spate cu oamenii lui iliescu!!! Ai grija ca unul din parsivii lor cu bani multi este domnul tovaras Sorin Ovidiu Vantu!! n-ai auziut de el? fii atent ce fain si roamneste suna” Sorin!!(de la soare) Ovidiu( de la poetul ala exilat de roamni la Constanta) si Vantu!! ( de la vant,ca sa se stie ,cine seaman vant , culege furtuna!!) asa , , Draga USB!! Lasa si pe cristian tudor popescu si pe altii ca ei!! bazeaza=te pe ce ai tu in cap!! Adica un creier bun si sanatos!! Nu-i bai ca e de roman!!!

 39. În satul meu de aproape 5 mii locuitori nimeni nu doreşte unirea cu Ţara-mumă,asta nu înseamnă că sînt duşmanii Ţării Moldova.Unirea nu se face prin „hai să ne unim”,,puneţi mintea în mişcare cît de puţin,o să
  găsiţi răspunsul,care este taina lui D-zeu,el o să ne
  dee semne ce trebuie de făcut,noi cine sîntem de forţăm
  lucrurile

 40. Inainte de a evalua performantele Guv. roman sau ale Presedintelui Basescu (de fapt singurul care vorbeste sistematic si pe sleau de al doilea stat romanesc, RM, de ii infurie pe rusi mereu), Guv. roman,care in conditiile de criza a cordat un imprumut masiv RM, pt. care Rusia nu are nici un echivalent, este cazul, ca indiferent de ce optiune vor lua cetatenii RM in viitor in roivintaReunificarii cu RO, grija lor primordiala este sa scape de saracie, iar pt asta este nevoie sa scape de comunisti si dependenta de Rusia.
  Romania da acum multe burse in RM, ajutoare, a dat gratis energie electrica samd samd, iar cei care insinueaza ca nu face destul etc etc (uitati cand guvernul agrarian a exclus firme romanesti de la privatizare?) nu fac decat sa raspandeasca propaganda parsiva a Rusie, care este acum mai elaborata si nu atat de agresiva ca inainte: vrezi „palma” data de jandarmul roman. Dar care iar arunca propria mizerie in spinarea Romaniei saun inventeaza mizwerie si o atribuie Romaniei, ca sa acopere mizeriz ruseasca.

  Cu alte cuvinte: cetatenii RM sa isi faca ordine la ei acasa (mai sunt41% pt comunisti, in 2010. Unde mai vedeti asta in Europa si in lume?) si apoi cand vor avea ordine in chestiunile astea sa dezbata chestiuni referitoare la Reunificare (si veti constata, ca dupa ce ati facut ordine in batatura voastra va fi mult mai usor sa va dati seama ce vasazica Reunificarea).

  Succes, mai aveti greu de luptat ca sa scapti de 41% preferinte pt. comunisti.

 41. @ titirez

  Daca nu erau banatenii, nici azi nu pica Ceausescu!!!

  Chestiile astea de mandrie prosteasca regionala sunt ca si suflatul mucilor in fasole!
  Dar de minerii de pe Valea Jiului in 1977 ce zici?
  Dar despre primul sindicat libe, inainte de Solidaritatea poloneza de la Ploiesti al lui Paraschiv ce zici?
  Dar daca nu erau argesenii cu Bratienii, mai era azi Romania?
  Sau bucurestenii care au fortat alegerea lui Cuza si in Muntenia, mai era Unirea Principatelor?

 42. De ceva timp citesc si presa din Basarabia si nu stiu cu adevarat ce sa cred. Daca sondajele sunt credibile, daca presa este independenta si daca intradevar influenta rusilor este atat de mare. Fratilor, trebuie sa va hotarati! Sunteti prinsi intre doua blocuri geopolitice. Aveti dovada vietii sub comunism.Acum este momentul sa va alegeti viitorul. Romania nu este iliescu, basescu, becali, etc de care si noua ne este lehamite. Ei sunt trecatori, vorba lui Eminescu „muşti de-o zi”. Nu confundati marfa cu ambalajul. Va renegati istoria, obiceiurile, eroii, luminatii, artistii. Nu va pierdeti speranta si curajul. Frati pana la moarte!

 43. Amuzant. Articolul da in Negru, iar comentariile sunt despre DA sau NU unirii 🙂
  Si culoarea textului e verde (ca si in toate contra Filat) 😉

  Cum sa-l unim pe Sarikov(Mishin) si Co cu Romania? Nu-mi inchipui.
  Unica solutie e sa mai asteptam ceva ani sa-i cheme Domnul. Pana atunci, poate intram cu ajutorul lui Mijei si Co de ‘binevoitori’ in UE. Platim si noi taxe de peste 50%. Ne trece pofta. Si doar dupa aceasta ajungem la Unire. 🙂

 44. Pt cei care dau in Guv. Romaniei, in basescu, in Romania in general ca nu face nimic pt RM:

  Tatiana Corai: România va construi peste 600 de case pentru sinistraţii din Nemţeni şi Cotul Morii Imprimare E-mail
  Chisinau, Romania de Est (Basarabia)/Romanian Global News
  joi, 26 august 2010
  Tatiana Corai: România va construi peste 600 de case pentru sinistraţii din Nemţeni şi Cotul Morii
  În aceste zile, de peste Prut urmează să sosească sute de tiruri şi camioane cu materiale de construcţie – lemn, ciment, foi de ardezie.

  Mulţi moldoveni s-au întrebat de ce nu le-a întins mâna în acest moment dificil şi Rusia, ţara în care ei decenii la rând au construit magistrale (BAM, de exemplu), au tăiat păduri, au explorat sonde, în sfârşit, ţara în care au rămas mormintele rudelor lor, trimise de Stalin la moarte sigură în tundra siberiană.

  Ei bine, Rusia nu numai că nu a sărit în ajutorul nostru cel puţin cu un cuvânt de încurajare, dar, anume atunci când ne-a fost mai greu, ne-a trimis prin „ambasadorul” ei Onişcenko tot felul de note de protest. Recent, acesta încerca să ne convingă că nu numai vinul nostru „e bun doar de vopsit gardurile”, dar şi fructele şi legumele sunt de nimic.

  E clar, se apropie alegerile – prezidenţiale, parlamentare – şi „fratele mai mare de la Răsărit” ne dă din deget: vedeţi ce faceţi, dacă nu veţi alege o conducere pe placul nostru, nu veţi avea ce căuta aici nici voi, nici produsele voastre… Ştiindu-ne dependenţi în proporţie de 80 la sută de piaţa ei, Rusia ne arată acum tot ce poate. Trageţi concluzii, stimaţi oameni politici, vedeţi pe cine alegeţi în viitor drept „partener strategic”. Pentru că, în cele din urmă, „Omul din greşeli învaţă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *