„Unirea: un vis sau o naluca?”, de N.Negru sau Ce face o televiziune „libera” din om

Desi am avut motive sa ma refer la Nicolae Negru in viata mea, nu am facut-o. Sint persoane la care nu-mi face placere sa ma refer. Nu spun din ce motive. Dar am sperat ca unii isi pot depasi conditia si pot deveni obiectivi, sesizind „avansurile” prin faptul ca nu i-ai atacat cind, poate, au simtit ca au meritat-o. Nu a fost sa fie.

Postarea de mai jos este un articol scris de Nicolae Negru in „Jurnal de Chisinau” in octombrie. Il repostez insotit de comentariile de atunci. Scriam ca am republicat articolul „pentru ca impartasesc, intru totul, ideea ca primul lucru, pe care il datoram societatii, este informarea, deschiderea spatiului public de dezbateri, pluralismul de opinii, schimbul lor liber, ridicarea veto-ului si a tabu-urilor de pe orice teme, mai ales de pe cele legate de trecutul si de viitorul nostru”.

Cind postam primul articol al lui Negru audiam o emisiune la „Vocea Basarabiei”, la care fusesem invitata, insa, fiind in ziua emisiunii, iar eu fiind in afara Chisinaului, nu am participat. Si la acea emisiune s-a vorbit mult despre necesitatea unui spatiu public de discutii, informare, care sa permita luarea unei decizii constiente, de catre cetateni, privind viitorul nostru romanesc si european.

Dupa ce veti citi articolul lui Negru de mai jos, veti citi un articol proaspat al lui Negru, din 24 august 2010, tot pe tema Unirii. Cititi si comparati. Eu as comenta doar atit: „Vai si amar, ce face o televiziune „libera” din om, ce face o guvernare „democratica” dintr-un om sau cum ii mai spunem – „analist”…

Nicolae Negru: Unirea: un vis sau o naluca? 3 octombrie 2009

„Infrangerea surprinzatoare a comunistilor in alegerile din 29 Nicolae Negru: Metamorfozele unionismuluiiulie, declarate de ei drept hotaratoare pentru ramanerea RM pe harta lumii, a declansat un val de articole in presa rusa si cea de peste Nistru vestind “decesul” inevitabil al statului moldovenesc prin unirea acestuia cu Romania. Logica e simpla: daca moldovenii au spus nu PCRM, care a fost sprijinit in mod clar de Rusia, inseamna ca autoritatea Rusiei si forta ei de atractie au scazut, iar autoritatea si forta de atractie a Europei, inclusiv a Romaniei, au sporit. Nu se poate spune ca nu exista aici un sambure de adevar.

Mihai Ghimpu, a carui alegere la postul de presedinte al Parlamentului, a avut efectul gazului turnat peste focul mocnind al “pericolului romanesc”, a incercat in van sa explice ca Alianta pentru Integrare Europeana are alte prioritati si nu urmareste obiectivul Unirii. Exista forte politice in interiorul si exteriorul RM interesate sa incite spiritele, sa porneasca o cruciada imperiala impotriva AIE. Printre acestea sunt separatistii de la Tiraspol care viseaza “malaiul” recunoasterii regiunii transnistrene ca stat.

Pe de alta parte, temandu-se probabil ca opinia publica se va lasa inselata de heralzii falsi ai unirii, unii autori locali s-au grabit sa nege in general posibilitatea unirii, spunand ca nu exista premise pentru aceasta, ca Europa nu va permite, ca unirea este un vis frumos, dar irealizabil etc. Salutand intentiile lor de a calma spiritele, pentru a permite noii puteri sa se apuce de lucru, consideram ca nici exagerarile in acest sens nu isi au rostul. Nu putem nega faptul ca romanismul a iesit invingator in aceste alegeri, ca la putere a venit un numar insemnat de politicieni pe care nu-i sperie cuvantul unire. Astfel, se creeaza niste premise noi in relatiile dintre RM si Romania. Oricum ai da, drumul spre Europa trece prin Romania si acest fapt va “reimpleti” destinele noastre, ne va reapropia intr-un mod specific. Asa ca pronosticurile provocatoare ale presei comuniste nu sunt fanteziste in totalitatea lor. Desi, posibil, nu toti autorii cred in ceea ce scriu.

Experienta istorica ne invata ca realitatea geopolitica nu trebuie privita ca un tablou static. Harta politica a lumii e in continua reconfigurare. Sa ne amintim cu acest prilej de… URSS, a carui imn – Cоюз нерушимый республик свободных/ Сплотила на веки Великая русь… (traducere ad literam: „Uniune indistructibila a republicilor libere/ A adunat pe vecie Marea Rusie…”) – le inocula cetatenilor din „republicile-surori”  sentimente fataliste. Insa „vesnicia” nu a durat „nici macar” un secol. Istoria rade de cei care folosesc cuvantul „vesnic”, „etern”. A spune dupa prabusirea URSS ca RM nu se va reuni „niciodata” cu Romania inseamna cel putin lipsa de imaginatie. Peste 10 sau 20 de ani Europa ar putea arata altfel. Doar cei care nu vor sa vada nu vad semnele unei apropieri incete, dar sigure intre RM si Romania. „Oceanul Prut”, cum l-a numit Serafim Saka, se restrange vazand cu ochii, desi pare inca prea larg pentru a putea fi inghitit „dintr-o sorbire”.

De altfel, in timp ce unii „unionisti” se dezic public de unire, aducand argumente puerile (cum ar fi cei din PPCD), in Occident apar harti politice de anticipatie pe care nu se regasesc unele state de azi, inclusiv RM.

Problema nu e daca va avea sau nu va avea loc unirea, ci cum e de facut ca RM sa suporte cu demnitate unionismul, ca reapropierea fireasca, inevitabila, intre malurile Prutului sa se produca cu cat mai putine tulburari, disfunctii si traumatisme pentru societatea moldoveneasca si statul moldovenesc. Lucrul acesta nu este atat de complicat precum pare la prima vedere. Doar convietuiesc pasnic in Quebec sau Scotia sau Catalonia oameni cu diferite viziuni asupra viitorului acestor regiuni: unii le vor state independente, altii sunt impotriva, dar aceasta nu atrage asupra lor furia autoritatilor sau discriminari de tot felul. Important este ca partidele accepta sa se supuna unor anumite reguli de joc, unor legi, care stabilesc ca orice schimbare in statutul regiunii respective se decide prin referendum, prin votul majoritatii. De ce sa nu stabilim si noi niste reguli de joc, niste conditii de convietuire a „statalistilor” si unionistilor?

Mai cu seama cu venirea la putere a comunistilor, a inceput epurarea si marginalizarea celor care considera ca sunt romani si vorbesc limba romana, din supozitia ca aceasta identificare pune in pericol „statalitatea” RM. Dar motivul adevarat e de fapt altul. A fost adoptata si o conceptie a politicii nationale care restabileste linia sovietica de separare artificiala din punct de vedere etnic a moldovenilor de romani. Se merge insistent in directia reducerii spatiului legal si a scoaterii definitive a unionismului in afara legii. Aceasta provoaca in mod inevitabil o stare de nemultumire, de tensiune sociala, de razboi permanent  intre unionisti si antiunionisti.

Problema convietuirii cu unionistii e de fapt parte a unei probleme mai generale, a democratizarii RM.
Unionisti, „statalisti”, romanofili, rusofili – am convietuit pasnic pana la venirea lui Voronin la putere. Trebuie sa recunoastem ca Petru Lucinschi, cu toate obiectiile pe care le-a meritat, a cautat pe
parcursul mandatului sau sa mentina un echilibru intre diferite tendinte de monopolizare a scenei politice. Ceea ce nu inseamna ca a facut totul. Se cer unele masuri legislative care sa puna semnul egalitatii intre cei care se considera moldoveni “puri” si romani moldoveni. Una din ele ar fi introducerea limbii romane in Constitutie. Ca nimanui sa nu-i mai vina in cap sa ne divizeze dupa criteriul moldovenesc/romanesc. In mod paradoxal, statul RM se va intari dupa aceasta. Fara idee nationala obligatorie, deschisa tuturor optiunilor si posibilitatilor, RM ar putea capata un farmec deosebit.

Fortele prorusesti se vor impotrivi recunoasterii limbii romane, fiindca asta ar insemna ca Rusia ne-a divizat artificial in romani si moldoveni. Din directia Rusiei se aud chemari de reintroducere a alfabetului chirilic, de renuntare la tricolor si la stema RM, de interzicere a studierii limbii si literaturii romane, a istoriei romanilor. Nu este ridicol faptul ca transnistrenii sunt siliti sa foloseasca alfabetul chirilic, inchizandu-li-se comunicarea cu spatiul literar si cultural de peste Nistru, dupa aceleasi procedee folosite in perioada sovietica pentru a ne separa pe noi de spatiul cultural de peste Prut? Legalizarea unionismului ar insemna incetarea dominatiei politice rusesti. Ar fi si timpul ca RM sa devina independenta cu adevarat si sa decida de sine statator incotro merge.
****
Experienta istorica sugereaza ca odata aparuta undeva o naluca ajunge neaparat sa se transforme in realitate.”

Nicolae Negru: Metamorfozele unionismului, 24 august 2010

Am primit zilele trecute un SMS: „Ar fi extraordinar ca PL, PNL, MAE să se constitue într-o alianţă pt reunificarea ţării şi să se lanseze în campania el[ectorală] cu un mesaj f [oarte] clar unionist: cea mai rapidă şi unică posibilă cale de a ne integra în UE este calea germană. Multă lume de mult aşteaptă să apară o forţă puternică unionistă. Vă garantez min[ium] 50 de mandate.”

Făcând abstracţie de propunerea dificil de realizat privind alianţa dintre PL; PNL şi MAE, cu consecinţe improbabile, care e o altă temă de discuţie, atragem atenţia asupra modului în care autorul mesajului, Ilie Bratu, unionist „din oficiu”, în calitatea de lider al Mişcării Unioniste, vede necesitatea Unirii. Motivaţia ne face să credem că Unirea nu este pentru el un scop în sine, un ideal spre care trebuie să tindem indiferent de conjunctura politică, ci o „scurtătură”, o modalitate de a nimeri cât mai repede în UE, „pe uşa din spate”, după cum au scris unele ziare europene.

Este ca şi cum i-am chema pe moldoveni la biserică nu pentru că sunt creştini, ci pentru confort, pentru a se adăposti iarna de frig, iar vara – de arşiţă. Un asemenea unionism ar trebui să se numească altfel.

Ne dăm seama de ce Ilie Bratu recurge la această stratagemă. El doreşte astfel să-i păcălească pe românofobii cu creierii spălaţi timp de 45 de ani, să-i ducă de nas pe cerberii imperiali. Însă, din punctul nostru de vedere, un asemenea unionism pe care l-am putea numi „utilitar”, aduce un deserviciu idealului unirii, nu grăbeşte, ci dimpotrivă, reţine procesul unirii.

Acelaşi mesaj „şmecher” ni-l transmite Vitalia Pavlicenco, preşedintele PNL, în spotul dedicat referendumului din 5 septembrie: „Avem nevoie de un preşedinte curajos, care să ne conducă spre unirea cu România, calea cea mai scurtă de integrare în UE”. Din punctul ei de vedere, lipsa de curaj îi determină pe liderii AIE şi ai altor partide să nu pledeze deschis pentru unirea cu România. Este, evident, o speculaţie.

Oricum, în mod paradoxal, deşi obiectivul unionist a lipsit din programele politice ale partidelor din RM, cu câteva excepţii (principala fiind Frontul Popular Creştin Democrat, care, în decembrie 1999, şi-a schimbat denumirea în PPCD, renunţând la obiectivul unirii, formulat până atunci în mod explicit), mesajul antiunionist a fost mereu prezent în campaniile şi dezbaterile electorale. Partidele proruse i-au speriat în permanenţă pe alegătorii moldoveni cu „pericolul” unirii, până aceştia şi-au dezvoltat „imunitate” , după cum au arătat alegerile din 29 iulie 2009. Conform sondajelor, ponderea cetăţenilor care consideră că unirea oricum se va produce, în viitorul apropiat sau îndepărtat, este în creştere, lentă, dar incontestabilă, dacă e să comparăm cu anii 1990. Rezultatele electorale ale PPCD nu sunt un indiciu al ponderii unionismului, după cum nu va fi nici rezultatul obţinut de PNL şi Vitalia Pavlicenco în alegerile viitoare, dacă îşi va menţine mesajul unionist. Asta pentru că, trebuie să recunoaştem, unirea nu este o prioritate, nu numai a moldovenilor în general, dar şi a unioniştilor. Dacă nu s-a produs în 1991, de ce să ne mai grăbim? – aşa gândesc ei, căci
„pragmatismul” a bătut mai întotdeauna idealismul basarabenilor.

Dna Pavlicenco ştie prea bine că nu lipsa curajului îi împiedică pe liderii principalelor partide să candideze sub steagul unionismului. Partidele din RM se mai tem încă, şi nu fără motiv, că un mesaj unionist le va îngreuna calea spre putere. Totuşi ceea ce au făcut partidele AIE pentru unire, pe perioada unui singur an, unele într-o măsură mai mare, altele într-o măsură mai mică, nu va obţine dna Pavlicenco nici în zece ani de campanie „curajoasă”. Înlăturarea gardului de sârmă ghimpată, declararea datei de 28 iunie zi a ocupaţiei sovietice, formarea comisiei pentru elucidarea crimelor regimului comunist de ocupaţie. Acestea sunt acţiuni ale căror semnificaţii unioniste nu pot fi supraapreciate. Un unionist la putere face mai mult decât zece unionişti în campania electorală.

O politică unionistă trebuie să fie în primul rând deşteaptă şi suficient de prudentă pentru a anihila efectul ei încă destabilizator, care ar lovi ca un bumerang în calitatea guvernării şi, în consecinţă, în durata aflării unioniştilor la putere. Să nu ne ascundem după deget: nici UE nu ar privi cu ochi buni o politică de confruntare permanentă cu Rusia care reacţionează la orice pas de apropiere a RM de România. Ideea că această apropiere împiedică reglementarea transnistreană este una „de lucru”, şi la Bruxelles şi la Washington, deşi europenii şi americanii înţeleg prea bine că reglementarea transnistreană o împiedică de fapt Rusia care doreşte să ţină RM lângă ea, să nu admită integrarea ei în UE şi NATO. Însă Moscova, acţionând asupra Tiraspolului, poate folosi unionismul ca pretext, ca motiv de a refuza orice compropmis şi acest lucru vor să-l preîntâmpine, în limitele rezonabilului, UE şi SUA. Liderii AIE nu pot să nu ţină cont de dispoziţia partenerilor occidentali.

Atractivitatea României contează, fireşte, de aceea nu excludem că îşi are rostul şi modul utilitar sau „pragmatic” de a privi unirea, dar, în esenţă, aceasta trebuie să rămână în primul rând un proiect „de suflet”. Să nu ne amăgim că socialul şi economicul hotărăsc totul, căci dacă ar fi fost aşa, nu ar fi trebuit să ieşim din URSS sau să ne depărtăm de Rusia.

Mie personal mi-ar plăcea ca alegătorilor să li se spună adevărul: Unirea este şi trebuie să fie un ideal nepieritor, pe care ar trebui să-l realizăm chiar dacă România nu ar face parte din UE.

Loading Facebook Comments ...

94 Comments

Add a Comment
 1. to: Pavlicenco

  „Singele apa nu se face” !
  Nicio putere in lume nu poate face acest lucru.
  Numai moartea fizica a unui popor poate duce la disparitia acestui popor, adevarul oricum ramine in istorie. Limba este romana, nu exista nationalitate moldoveneasca /doar dialect al limbii romane si apartenenta teritoriala de trai al romanilor/ si punctum.
  Aderarea la UE va lasa practic in istorie multe din aceste probleme artificial create, care nu vor mai fi actuale si vor dispare de la sine….
  Unirea cu Romania pentru mine inseamna intrarea RM in UE. Mai departe totul va fi ca „la carte”.
  Dar pentru a ajunge la „ca la carte” este foarte important /vorba lui Filat/, cum ne vor conduce democratii de azi si cum ii vom sustine noi.
  Si noi ii vom sustine in functie de cum vor merita ei.
  Oricum, „singele apa nu se face” !

 2. Daca 52% DINTRE LOCUITORI R. MOLDOVA VOR VREA, DACA MARILE PUTERI VOR VREA SI ELE MACAR PARTIAL SI CU AJUTORUL LUI DUMNEZEU UNIREA SE FA FACE.

  PUTEREA DE ATRACTIE A ROMANIEI, EUROPEI SI A DEMOCRATIEI A INVINS IN ACESTE ALEGERI IN FATA URI SI A MINCIUNI.

 3. Desigur, e un articol destul de interesant si consistent, care ar trebui poate tradus si in rusa, pentru a fi citit si de cei care nu inteleg romaneste. Mizam multi din cei care au votat actuala AIE ca vom fi sprijiniti serios in aceste momente extrem de dificile de catre clasa politica de la Bucuresti. Un semnal bun in acest sens a fost si atitudinea mai tuturor europarlamentarilor romani fata de discursul lui Filat de la Brux. Constatam insa cu regret ca politicienii de la Bucuresti, in absoluta lor bajoriate, sunt „cazuti de pe luna”, gandindu-se doar la interesele lor personale si de partid. Nu se poate sa provoci o asemenea criza politica de proportii intr-un moment cand criza economica face ravagii, fiind afectati milioane de oameni. Ma refer desigur la „animalul politic” Basescu, pe care l-am simpatizat mult odata, dar in care acum m-am deceptionat profund. Inteleg ca Guvernul schiop al lui Boc, fiind lipsit si de ministrul de externe, nu va intreprinde nimic concret in relatia cu Chisinaul pana in 2010. Poate macar oamenii de afaceri, urmarindu-si interesele, vor face mai multe, caci e acuta nevoie de investii in economia RM.

 4. to: Vlad

  „Ma refer desigur la “animalul politic” Basescu, pe care l-am simpatizat mult odata, dar in care acum m-am deceptionat profund. ”

  Uite, „omul politic” Basescu imi place mie si majoritatii romanilor, fapt care va fi demonstrat la alegerile prezidentiale.
  Mai corect sa ma exprim, nu sunt nici in al doilea cer, nu in al noualea, de Basescu-presedinte, dar accept realitatea comparativa din cea ce este acum in Romania.
  Oare Jioana, Iliescu si Nastase pot construi ceva impreuna ? Si daca ii luam pe rind, care dintre ei este sau a fost mai bun ca Basescu ?
  Credeti ca Nastase si Iliescu il pot tolera si ii doresc binele lui Geoana ? Acestea doi l-ar inghiti dintr-o sorbeala pe jeoana pentru ca le-a trecut pe dinainte….Probabil/nu sigur/ de la ei a venit „marea ” si „istorica” idee prosteasca de a parasi guvernarea acum, in plina criza economica…..
  Oare alegerea presedintelui este o prioritate pentru poporul roman ? Oricum culoarea parlamentului ramine aceeasi.
  Daca cei, care au plecat de la Guvernare, cred ca au facut un act de eroism plechind de la actul de guvernare…..va spun si eu parerea mea: au participat nu la un act de guvernare ci la un act sexual, in care Basescu i-a avut cum a vrut…si tot numai el a primit si placerea.

  Sa nu mai spun ce cred, ca altii, care fac jocul politic in Romania sunt mai „minjiti” de trecut si prezentul lor dechit Basescu. Si Basescu este un actor mai bun, de acea il alege lumea. Geoana si ceilalti pretendenti la functia de presedinte nu au si nu vor avea degraba „lipici” pentru oameni.

 5. Pt Vlad

  Parca e asa si parca nu. Cind am stat d evorba cu Cristian Tudor Popescu, mi-a spus ca in Romania interesul presei pentru R.Moldova e de 1 %. E greu sa te impaci cu asta. In emisiunea lui Tatulici, dedicata rolului presei in Romania, Titus Corlatean le-a zis, pe buna dreptate, reprezentantilor presei, niste somitati considerate in Romania: atunci cind R.Moldova va fi prezenta intr-o anume proportie in presa romaneasca, vom putea spune ca nu e aservita intereselor patronilor (eu as adauga si – oligarhilor/mogulilor).

  In privinta lui Basescu sint total de acord. Repet – institutia presedintelui este nociva si in Romania, si in Moldova. Are menirea sa anihileze parlamentarismul. Nu-mi place deloc ce se intimpla in Romania. Privesc de dimineata pina seara Antena 3 si Realitatea TV, presa e la supernivel, ceea ce nu exista la noi, ii ia la puricat pe politicieni de le sar penele. Cind va fi si la noi asa, vom fi alta societate.

  Si postez un articol din Gandul, care combate putin cam ce ati spus.

  GANDUL»: Filat vorbeşte româna de dragul economiei

  de Eliza FRANCU | 02 OCTOMBRIE 2009

  „Pot să vorbesc în limba română? (…) La fel cum vorbesc americanii limba engleză, aşa şi cetăţenii Republicii Moldova vorbesc limba română”. Cuvintele noului premier de peste Prut ar unge la suflet orice român căruia lunga perioadă de românofobie întreţinută de Voronin i-a lăsat un gust amar.

  Ceea ce spune premierul Vlad Filat nu poate fi insă interpretat nici ca proromânism, nici ca reparare a istoriei, nici ca vreo dorinţă ascunsă de unire cu România: sunt cel mult gesturi de bun simţ, dar mai înainte de toate reprezintă o atitudine extrem de pragmatică. Acum, Republica Moldova, aflată într-o gaură neagră economică, are nevoie de sprijinul de orice fel al României – fie că este vorba de lobby la Bruxelles pentru un împrumut, fie că este vorba de semnarea acordului pentru micul trafic de frontieră ori a Tratatului de bază (imposibile de vreme ce România nu recunoaşte existenţa „limbii moldoveneşti”). „Românofobia” lui Voronin, aşa cum bine o numea Filat, a blocat mult timp o dezvoltare normală a relaţiilor comerciale dintre cele două state. A paralizat nu numai schimburile la nivel inalt, dar a luat practic şansa la supravieţuire economică a câtorva mii de moldoveni ce locuiesc în zonele de frontieră. Republica Moldova nu îşi mai permite acum astfel de capricii voroniene, cum nu îşi mai permite nici să impună vize românilor. Desfiinţarea aberantelor vize înseamnă, în ultimă instanţă, investitori străini şi capital străin în Republica Moldova.

  Este aşadar mai puţin simbolism în ceea ce face Filat, cât mai mult pragmatism. Simbolic ar fi fost să facă prima vizită la Bucureşti, aşa cum preşedintele Băsescu a ales să treacă Prutul pentru prima sa deplasare externă. Filat s-a dus însă la Bruxelles. Şi oricât de fraţi v-am fi, ne transmite Filat, tot dorim acordul privind delimitarea frontierelor. Iar acceptarea faptului că moldovenii vorbesc totuşi limba română este nu numai un truism, dar şi o distanţare faţă de politicile aberante ale lui Voronin. Însă de la acceptarea acestei realităţi şi până ca ea să ajungă în scripte va mai curge multă apă pe Prut. A spus-o chiar Filat: chestiunea va fi reglementată sub aspectul normei juridice „în timp”. Cu alte cuvinte, nimeni nu se va grăbi să modifice Constituţia pentru ca limba română să devină limbă oficială. Ca să nu mai vorbim de cât timp va mai trece până ca efectele „românofobiei” să fie şterse din mintea populaţiei rurale, îndoctrinate ani la rând de mijloacele propagandistice ale lui Voronin.”

 6. AS VREA SA SPUN CA IN ACEST MOMENT DIN EUROPA DOAR R. MOLDOVA CA TARA LATINA (majoritar) NU ESTE IN UNIUNEA EUROPEANA SI NATO.

  RESTUL TOATE SUNT.

  CA SA NU MAI SPUN CA UE ESTE CLADITA IN SPECIAL PE STRUCTURA VECHIULUI IMPERUIU ROMAN LA 2000 DE ANI DE ATUNCI.

  IAR ACEST LUCRU MA BUCURA FOARTE MULT.

 7. @UPS – e cu dacă
  Doar dacă lumea va merge la vot, chestia de referendum fiind clar o manevra pentru a scoate populaţia la vot, pană la arunca Băsescu pastila referendumului era sătulă peste cap de el. Le aruncă acum ceva acum ca motiv.
  Altfel, nu ar fi fost deloc pe plus, populaţia in mare parte fiind profund dezamăgită, de absolut tot ce a făcut.
  Să vedem ce mai scoate din joben, se pricepe, deşi numai de minţit. Şi e chiar unul foarte bun, partea hazlie (ma amuz totdeauna, nu de el, de populatia, care înghite) pentru ca el nu e bun din cauza succeselor sau realizărilor (de unde) ci tocmai din cauza populismului de doi bani, jocurilor de imagine, cat de mult da vina pe moguli, sau acuza adversarii, e jocul ala scenic pentru public, frate cu toti 🙂 etc. i-a facut putin praf acum ca aia de la PSD si-au dat demisia. Ce tare e ..nu-i aşa ? 🙂 Real, sau ce anume a realizat…. tragi linie si e nimic, ba…chiar iese altceva. Cum face sau nu face, totdeauna spune ceva si iese taman pe dos in realitate.
  Părerea mea, preşedintele românilor (acel care ne-ar trebui), încă nu s-a născut.

 8. Daca clasa politica romana si formatorii de opinie din Tara nu vor trage invataminte din cei aproape 20 de ani de guvernare criptocomunista de la Chisinau si nu ne vor sprijini consistent in aceasta perioada foarte dificila pentru noi, atunci sansele noastre de a progresa rapid se vor diminua dramatic. Stim doar ca in timpul guvernarii lui Voronin a avut de suferit nu numai basarabenii si intreaga Romanie, care a fost mereu invinuita si „atacata”. E foarte imprtant si pentru Romania ca noi sa inaintam rapid pe calea integarii europene, caci cei peste 3 milioane de romani basarabeni reprezinta un potential demografic care nu poate decat sa ajute pe toate caile viitoarea Romanie europeana. Desigur unor state europene, precum Ungaria, Ucraina, Bulgaria nu le convine acest lucru, dar Romania trebuie sa fie consecventa si sa actionete pe toate caile in sprijinul nostru.
  Referitor la alegirile din Romania, cchiar daca se pare ca basescu are sansele cele mai mari de a invinge, acest lucru nu e nici pe departe batut in cuie. Sansele lui geoana se vor diminua teribil daca intra inc cursa si Oprescu. Personal, sper ca Crin Antonescu, care e un tip inteligent, dar si fara „pete”, sa dovedeasca ca e un politician tare, pentru a intra in turul doi. Si daca il bate intai pe Geoana, atunci va avea mari sanse sa-l invinga si pe Basescu, de care s-au dezamagit mai toti intelectualii din Romania, dar care are totusi un instinct politic cu totul deosebit.

 9. Numai noi insine putem decide unirea cu Romania.
  Nici un alt stat, inclusiv Romania sau Europa nu ne poate influenta sau ajuta sau decide.
  Decizia este a noastra. Informarea populatiei este cruciala!
  Nestiinta a fost arma comunistilor.
  Asa cum au facut balticii, asa si noi trebuie sa procedam: sa revenim la radacinilie noastre:
  TRAISCA EUROPA MARE CU ROMANIA MARE !

 10. razvan, ca si limba vorbita moldova nu e tara latina. e o adunatura de natii care vorbesc rusa.
  vlad unde ajungi cu demografia daca nu ai ce sa le dai sa manince? la saracie lucie sau la sapa de lemn… multumesc eu nu vreau, e doar o opinie. 3 milioane sintem noi in bucuresti…ungaria,ucraina,capatinosii se vor bucura daca se unesc doua saracii ar rezulta o saracie si mai mare.crin antonescu mai are mult lapte de supt pina va deveni presedinte…am sa-l vad ca pe VP acoperindu-se de onoruri si de articole cu ce a facut pentru tara…clasa politica din tara nu va trage invataminte, ei sint ocupati cu alte treburi.

 11. to: Vlad

  In Romania sunt foarte multi politicieni buni.
  Si profesionisti buni sunt multi.
  Si posturi de televiziune bune sunt multe.
  Si ziare bune sunt multe.
  Si in ….Europa este…

  Noi in schimb avem …multa mocirla in care se balacesc si politicienii si noi…oamenii, care suporta cuminte politica politicienilor, care destul de des tradeaza interesele poporului bastinas si in general al poporului acestui meleag.
  Sa dea dumnezeu macar de aceasta data sa nu avem inca o dezamagire.
  Chind noi insine vom sti ce vrem si vom face tot ce trebuie si cum trebuie, atunci vom avea poate si sustinerea pe care contam.
  Dar chind facem ca lebada, racul si stiuca….cine, dracul, te poate intelege ce doresti si unde este nevoie de ajutor, ca sa nu fii invinuit de implicare in treburile interne ale…

 12. to: visatorul
  Hai, visatorule.
  Uite ca ti-am raspuns la mesajul tau pastat la o alta „tema”.

  Acum nu inteleg ce urma sa gasesc acolo : „e nici o lebada acolo UPS.”.
  Nu am inteles poanta…am deschis si nu am inteles ce vrei sa vad si eu acolo…

 13. pt UPS
  Sunt de acord ca daca liberalii si democratii pe care ii sustinem vor calca doar prin strachini, atunci nu avem ce miza pe ajutorul nimanui din afara

 14. in romania, de cand voronin a fost rapus de fortele democratice, nu exista zi sa nu fie un articol in toate ziarele despre r moldova iar eu cistesc aproape cu sufletul la gura fiecare articol sperand ca in final sa fie distruse secera si ciocanul.definitiv.
  foarte multi au fost complet deceptionati de fiecare data cand romania incerca sa ajute sau sa asiste r moldova iar voronin aplica cortina de fier si facea tot ce ii statea in putinta pentru a demonstra ca romanii vor decesul rm. imaginati va ca romanul de rand nu prea intelegea ce se intampla!
  eu cred ca romanii nu isi vor pierde interesul pentru basarabeni iar acum ca fortele adevarat democrate au fost instalate va urma un adevarat „val” pozitiv in relatiile bilaterale a caror evolutie naturala va duce la o adevarata apropiere intre cele doua tari surori.
  eu nu pot decat sa o felicit pentru articolul extraordinar prezentat aici de catre doamna Vitalia Pavlicenco si sa ii urez mult succes in continuare.

 15. Вася Пупкмн

  Не будит никакой „УНИРЕ”!!! И не мечтайте)

 16. …oare şi-au schimbat UE şi NATO condiţia principală de aderare – poate adera o ţară fără conflicte ? Oare Transnistria nu este de-facto parte a Rusiei? Oare poate România, impotentă, face ceva real ireversibil , ca întotdeauna, pentru aşi recapara Bucovina şi Basarabia?…
  Deacea Unirea este numai o declaraţie bâlbâită de toţi măgarii de politiceni şi masmedia care îi serveşte.O minciună , ca şi altele ,numai pentru ca ei ,politicenii să nu-şi piardă locul de la treucă…

 17. „Dar chind facem ca lebada, racul si stiuca….cine, dracul, te poate intelege ce doresti si unde este nevoie de ajutor, ca sa nu fii invinuit de implicare in treburile interne ale…”
  e vorba de fabula Racul Broasca si o Stiuca iti dadusem linkul wikipedia.

 18. Stiti ce ma frapeaza pe mine? Faptul ca in general basarabenii raman perplexi cand constata ca subiectul Basarabia nu ocupa decat 1% din interesul presei si al populatiei romanesti.

  Pai nici nu are cum sa fie altfel, din moment ce Romania are probleme stringente din punct de vedere economic, iar acum si politic. Pe de alta parte problematica Rep. Moldova este privita la capitolul Relatii externe. Nimic din mesajele transmise de la Chisinau nu indreptatesc presa din Romania sa treaca la capitolul hot news asa cum ati dori voi.

 19. punct ochit, punct lovit! bravo George! uite o analiza pertinenta in 3 cuvinte. si Romania transmite astfel de mesaje altor tari UE si de aia sintem priviti cum sintem in afara. si noi ne-am dori sa vorbeasca frumos italienii despre noi, dar din pacate sintem doar violatori, crminali, hoti…din cauza semnalelor de la Bucuresti, romanii cinstiti de acolo au de tras ponoasele.

 20. Cred ca domnul Nicolae Negru este prea entuziasmat in ceea ce priveste perspectivele de apropiere dintre Romania si RM. Eu ca roman de langa Prut constat ca propaganda comunisto-voronista a afectat pe termen lung si pe romanii dintre Prut, Tisa si Dunare. Tot romanul stie acum ca basarabeanul este comunist si antiroman inrait inca de la nastere. Site-urile si forumurile basarabene au intarit acest sentiment si continua sa-l intareasca. In consecinta, romanii percep RM si pe basarabeni ca pe dusmani naturali ai Romaniei si poporului roman. Si semnificativ este faptul ca romanii din judetele de langa Prut sunt cei mai aspri contestatari ai „romanismului” basarabean si ai prezentei basarabenilor in Romania. Pentru noi, romanii de langa Prut, nimic nu poate fi mai jignitor decat injuraturile si injuriile basarabene la adresa Romaniei si romanilor, decat duplicitatea basarabenilor in general dar si a tinerilor basarabeni care profita de bursele romanesti dar ne ponegresc tara si poporul fara pic de rusine. Ce veti face domnilor din RM pentru a stopa, pentru a opri sau macar pentru a diminua aceste rabufniri de ura basarabeana la adresa romanilor si Romaniei? Si fiti siguri ca acestor rabufniri de ura basarabeana la adresa noastra li se raspunde deja si li se va raspunde si in viitor cu aceeasi moneda din partea romanilor. Iar mentalitatea romanilor din Moldova istorica este ultraconservatoare, adica se schimba foarte greu. Circula prin judetele, orasele si mai ales prin satele de pe malul Prutului povesti foarte urate legate de comportamentul si antiromanismul basarabenilor. Cum puteti corecta, macar pe termen lung, aceste comportamente anormale intre cele doua maluri de Prut?

 21. 33. Silvera, 17:14; 30 Сен 2009
  Костик: мы можем договориться в рамках единой и неделимой Молдовы, без Румынии и России, чтобы „образ жизни” был единым, те кто хотят присоединения к Румынии, находятся в меньшинстве, а с Россией мы всегда будем связаны исторически, традиционно и родственными узами, также как и с Румынией.

  35. Костик, 17:45; 30 Сен 2009
  Silvera, Румыния и Россия не враги для Молдовы? Молдова считает, что за Прутом живут их братья. И это правда. Потому что это два народа, которые жили очень долго вместе. Точно также и Приднестровье. Это некогда Российская территория. И живут здесь тоже братья. Но, поверь, что договориться с Молдовой невозможно. Повторяю еще раз: только из-за того, что Молдова не хочет видеть в Приднестровье республику. И причина понятна. Потому что в таком случае вопрос об унири в Румынией отпадает. Я уже раз 20 повторял, что единственным гарантом независимости Молдовы – это Приднестровье. Я задам очень простой вопрос. Скажи, плиз, если бы Воронин не был бы таким упертым и не менял своего мнения по десять раз на день – разве была ситуация такая, как сейчас. Уверен, что нет. Но Воронин хотел сам быть царем. Делиться со Смирновым властью – он считал это не достойным. Но ведь по большому счету – Приднестровье не молдавская территория. Она была ею тольков в период СССР. Но Молдова вышла из его состава. Более того события 40-го года считает антизаконным. Какие тогда претензии к Приднестровью? Я считаю, что Молдове нужно определиться. С кем ей? С Западом или с Россией? Если с Россией тогда и с Приднестровьем можно договориться. Но в любом случае нужно чем-то поступиться.

  37. Silvera, 17:56; 30 Сен 2009
  Насчёт Ворнина, ты совершенно прав, у него менталитет хапуги-участкового из захолустья, он отнюдь не дипломат Я вижу ситуацию так: если отбросить все амбиции и обиды, то по большому счёту делить нам нечего и мы могли бы извлекать только пользу от обеих „мам” – России и Румынии, если сумели бы пойти друг-другу на уступки, оставаясь независимым и неделимым государством.

  39. Костик, 18:04; 30 Сен 2009
  Silvera, все зависит от позиции Кишинева. Ключи от урегулирования конфликта находятся у вас. Поэтому хватит ли сил предложить их Тирасполю – не знаю. Хотелось бы верить. Но судя по последним заявлениям, – весьма проблематично. Тот закон о Приднестровье, который принял парламент в 2005 году, – ведет в никуда. По нему выходит, что у Приднестровья не больше прав, чем у Ниспоренского района. За исключением флага, гимна. А нафиг они нужны, если Приднестровье не сможет защищать и отстаивать свои права. Нороду делить нечего. Но народ хочет работать, получать зарплату и сносно жить. А вот это ему могут предложить только политики. А у них совершенно другие цели. И от народных они отличаются. Будут ли или появятся ли у вас такие политики – не знаю. Смирнов же согласился на вариант Козака в 2003 году. Значит примерно нужно идти по такому варианту.

 22. Visatorule nu crede ca Moldova e chiar Somali si va trebui s-o hraneasca cineva,astai o prostie! Cine a fost in Republica Moldova avazut si agunsurile si problemele,ea-i un stat european desigur cu multe ramasite neocomuniste pe care nu le poate depasi fara un ajutor,dar nu mai mult. saracia e de ordin psihologico-moral decit economic.E necesar sa se faca putina regula in domeniul finantelor,repartitiei mai ales sat-oras,agricultura-industrie,nu de tip comunist si Moldova cu oamenii sai muncitori si tineretul dornic de dreptate si cunostinte si lucrurile se vor ameliora.Trebuiesc ajutati acuma cind stau la rascrucea istoriei

 23. to: visatorul:
  Am accesat linkul respectiv, dar nu am gasit nimic acolo.
  m-am referit la „Racul, lebada si stiuca” din acea fabula. Cam astfel arata politicienii nostri, trag „carul” care si inotro.
  Sunt duplicitari in a face declaratii, nu au curajul sa spuna clar ce au de ghind sa faca si in functie de cu cine au intrevederi, spun ce doresc sa auda ei.
  Romania ori de chite ori s-a oferit cu propuneri rationale pentru Basarabia/mai ales in ultimii ani/, in ultimii 8 ani, intotdeauna a fost hulita si invinuita de amestec in treburile interne ale…comi.
  Poate de aceasta data vom avea minte si vom pasi curajos pe drumul drept.

 24. „Republica Moldova are sanse minime sa fie admisa in Uniunea Europeana, dar nu pentru ca este cea mai saraca tara din Europa, ci din cauza disputelor teritoriale.”
  sursa: http://hotnews.md/?p=12804

 25. to: realistul

  Nu uita, ca site-urile sunt dirijate in mare majoritate de fortele antiromanesti din RM in colaborare cu fortele rusesti.
  Daca vreti sa stiti, aici in Basarabia cetatenii, care au curajul si spun tare si sus ca sunt romani sunt mai patrioti ca unii romani din Romania.
  Sunt si in Romania o sumedenie de neciopliti, care nu isi iubesc tara si o hulesc. Isi hulesc conducatorii pe bunul lor plac.
  Eu personal am avut ocazia de nenumarate ori sa lamuresc la atare tipi, ca patriot-roman este acela, care iubeste Romania cu toate problemele ei.
  Nu trebuie uitata istoria romanilor din Basarabia.
  Nici Germania Federala nu a avut avantaje economice la unirea lor cu Germania Democrata.
  Dar astazi este un popor unit.

 26. To : Silvera

  Si Si Voronin si Smirnov sunt criminali, care au adus la saracire cumplita a poporului de pe ambele maluri ale Nistrului. In favoarea imbogatirii clanurilor lor.
  Daca banul public /bugetul tarii, creditele interne si externe, granturile/ se gestionau cu ratiune in interesul poporului, na pentru intretinerea clanurilor, a doua structuri de conducere la nivel de stat si la fel si ministere s.a.m.d.
  Daca liberal-democratii vor conduce asa cum cred si stiu eu, sigur Moldova va avea un salt vizibil destul de repede si lumea va intelege si va sustine aceasta putere de la conducerea tarii.
  Moldova poate iesi din rahatul, in care se afla.
  Numai nivelul si modul de trai poate atractiv si populatia di stinga Nistrului. Toata lumea doreste sa circule liber, toti sunt gata sa se numeasca oricum, numai sa poata sa munceasca si sa asigure familiilor lor prosperitate.
  Chiti rusi si-au „cumparat” stramosi romani? Numai pentru a circula liber in UE.
  Aceea si ne reprezinta drept basarabeni, care injura de „mai mare dragul” ruseste prin localitatile romaniei, jignind poporul roman.
  Mai intii trebuie stirpita mafia smirnovista si voronista de pe ambele maluri ale Nistrului. Atunci numai poporul se va trezi, va putea ridica capul si rasufla usor.

 27. Pt Silvera

  Din cele postate sau preluate de pe anumite site-uri, rezulta un lucru clar – sa renuntam la Romania, UE si NATO, sa fim alaturi de Rusia si de modelul sau politic si economic ineficient, de dragul Transnistriei. Asta nu poate fi. Parerea mea este ca trebuie inchisa frontiera cu Transnistria, lasata sa isi dezvolte modelul, noi sa ne dezvoltam si sa asiguram o crestere economica adevarata si, peste o vreme, sa discutam ce facem mai departe. daca vom intra in UE si NATO fara Transnistria, dupa aceasta, si transnistrenii vor dori sa fie in UE si NATO, nu in mlastina proruseasca.

 28. Pt realistul

  Basarabenii astazi sint rodul deznationalizarii din perioada sovietica, pentru ca Romania ne-a abandonat pe mina rusilor, si al celor 14 ani de guvernare retrograda din cei 18 ani de dupa proclamarea Independentei.

  Basarabenii nu trebuie blamati, ci INTELESI SI AJUTATI CU MULTA RABDARE. Asta e corectarea situatiei.

  Este urit sa reprosezi tinerilor basarabeni ca invata in Romania. Oare acum la putere in Basarabia nu este Filat, Tanase si altii care au invatat in Romania?

  Intrebarea corecta este „ce facem impreuna, domnilor, pentru a schimba situatia?” Pentru ca scrieti de ura antibasarabeana a celor de linga Prut, dar ne intrebati de ura basarabeana, care are motive foarte serioase, daca ne gindim si la perioada interbelica in care Romania a comis si greseli, trimitind aici scursurile societatii.

 29. La Romania nu putem renunta, cum nu putem renunta nici la Rusia, deoarece in Transnistria avem multe neamuri si radacinile multora dintre noi se trag de acolo, iar din declaratiile oficialilor romani nu se vede o dorinta sau o necesitate urgenta de unire a Moldovei cu Romania.

 30. Hotarele nu mai pot fi revizuite si Transnistria nu are sanse sa devina o enclava a Federatiei Ruse, deci trebuie sa ne dezvoltam ca un stat integru-unitar, desigur, cu orientare proeuropeana si cu perspectiva de aderare la UE.

 31. to: @UPS spune:
  3 October 2009, la 21:09

  @UPS – e cu dacă

  In continuare UPS va fi fara „daca”.

  Tu cine si cu ce esti ? Cred ca esti UPS cu „acum”:
  „Le aruncă acum ceva acum ca motiv.”

  Nu te superi ?

 32. http://www.versuri-si-creatii.ro/poezii/d/alecu-donici-7zuddso/racul-broasca-si-stiuca-6zuuzuu.html nu stiu unde ai citit tu de lebada UPS. poate linkul asta merge mai bine.
  vicvis48 nu am spus ca Moldova e somalia, am spus ca si noi sintem la fel de saraci in Romania si ca doua saracii unite nu ajuta la nimic. si guvernantii nostri aici ne tin in saracie, nu crede ca aici e raiul pe pamint. asteptam reforme de 20 de ani si ele nu mai vin.

 33. Silvera: „trebuie sa ne dezvoltam ca un stat integru-unitar”…

  Daca asta vrei, foarte bine… dar NU cu numele de Moldova !

  Moldova a disparut in istorie atunci cand Principatul Moldovei (din care Basarabia nu facea parte) s-a unit cu Principatul Valahiei si au format impreuna Romania !

  Statul de care vorbesti tu acum nu mai are nici o legatura cu Moldova Istorica incepand cu 1812 cand a fost anexat de rusi… deci, nu ar trebui sa sa numeasca Moldova.

  Si inca ceva… niciuna din capitalele Moldovei Istorice, nu s-a situat pe pamantul dintre Prut si Nistru! Pt mine, numele corect al acestui pamant ar trebui sa fie: „Romania de est”

  Un unionist din Romania

 34. Pentru Silvera:

  Dupa cum poate stii, rusii nu sunt genul de oameni care sa accepte o „ELVETIE CA R. MOLDOVA (FEDERALA).

  Daca rusii ar fi fost asa ne putini patrioti ca romani sau unii din Europa nu aveau un teritoriu asa de intins.

  ROMANII DIN ROMANIA SI EUROPENII FOARTE PUTIN STIU CE SE INTAMPLA CU R. MOLDOVA, UCRAINA, BELARUS SPRE DEOASEBIRE DE RUSIA.

  In media din RUSIA R. MOLDOVA ESTE PREZENTA DE 10 ORI MAI MULT DECAT IN EUROPA.

  HAI UNIRE!!

 35. Nu sunt contra unirii, dar trebuie sa reiesim din realitatea existenta, Romania nu se grabeste sa ne primeasca in „sanul” ei, iar populatia Moldovei nu este pregatita pentru unire.

 36. to: Silvera
  ptu mine „unire” inseamna intrarea in UE si consider ca este posibil. Adevarat este foarte greu, dar nu si imposibil.
  Acolo vom fi toti romanii impreuna.

 37. to:visator
  Uite, ca primul link , pe care l-ai postat tu este despre …”broasca”. Eu stiam din copilarie despre „rac”.
  Acum ma grabesc, dar chind revin, neaparat voi accesa link-ul indicat acum.

 38. UPS: te refereai la basmul lui I. Krilov „ЛЕБЕДЬ, ЩУКА И РАК”(http://www.litera.ru/stixiya/authors/krylov/kogda-v-tovarischax.html), versiunea romaneasca este „Racul, broasca şi ştiuca” Al. Donici (http://ro.wikisource.org/wiki/Racul,_broasca_%C5%9Fi_%C5%9Ftiuca).

 39. Vrea Moscova sau nu, Unire va fi si va fi o mare surpriza pentru toti. Sa nu creada nimeni ca ma imbat cu apa rece. Sunt cat se poate de realist. Dar p/u asta trebue de lucrat f.mult in domeniul mediatic de limba si directie romana:1.Reformarea CCA cu tot cu cod, 2.Restrangerea interventiei agresive a massmedia(inclusiv presa) ruseasca,la nivel proportional al populatiei romana-80% si rusofila(20%).3.In acord cu Guvernul Romaniei de construit 7-8 statii de retranslare a posturilor TV si radio din Romania(exclus canalele cu manele si emisiuni eftine)pe malul drept al Prutului(pentru a avea certitudinea ca daca comunistii-partid russo-jidovesc chiar daca-si scimba denumirea) nu vor putea influienta asupra grilei de programe. Si astfel avem garantata Securitate Informationala(of, ca bine spus).4.La fel, in acord cu Guvernul Romaniei cat mai urgent de semnat Acordul de Mic trafic si Tratatul de Baza(de sters mucii coimunistilor) paralel de gasit posibilitatea deschiderii a inca 7-8 poduri peste Prut. 5. Si sigur, pregatirea si inaintarea de urgenta a actelor necesare pentru Aderare la UE.(Fara primele patru puncte, numai al cincelea nu merge:Rusia duce de 20 de ani razboi informational si psihologic impotriva noastra. Avem pacificatori rusi in razboiul moldo -rus. Adctelea, avem lup pe postura de cioban la oi). Sau poate la noi si nu la oi. Cateodata am indoeli.
  P.S. Doamne fereste ca Liderii(atentie la Diacov, Voronin are ce are cu el) AIE sa se sfadesca.
  Am informatii ca in cadrul coimunistilor se pregateste o provocare de proportii asupra AIE. Cand voi avea detalii neaparat voi reveni.

 40. to: Silvera
  Da. La basmul lui Crilov.
  Doamne ma iarta, de basmul lui Donici uitasem, ca si acolo e cam aceeasi poveste.
  Ma mir ca nu mi-am dat seama imediat ce vrea sa spuna visatorul.

 41. to: visatorul

  Ca stresati mai suntem….
  Eu o tot tineam cu „rac”-ul.
  Rac-ul este si la Donici, si la Crilov. Lebada a substituit broasca.
  Mi-am dat seama… cam tirziu …
  Efectul actiunilor acestor trei „eroi” sunt cam la fel.
  Dar tu, visatorule, m-ai provocat. Nu-mi dadeam seama la inceput, ce broasca vrei de la mine.
  Uite ca Silvera m-a luminat si mi-am adus aminte.
  Rusine sa-mi fie ca am uitat ce am stiut.

 42. to: visatorul

  Uite, eu si multi ca mine, nu pretindem sa primim ceva daruri de la statul Roman.
  Constientizez situatia reala. Asistenta si sustinerea multilaterala ca popor, neam de singe romanesc este mult mai necesar ca sustinerea materiala. Este mai scumpa aceasta sustinere.
  Eu simt ca sunt pregatit sa dau tot ce-mi apartine, numai ca poporul roman sa fie unit.
  Saracia poporului din Moldova si Romania ma infricoseaza mai putin ca ghindul ca un popor este despartit si invitrejit.
  Nu se face poporul din Romania mai sarac in cazul in care si Moldova va adera la UE. Fii sigur. Poate mai bogat sufleteste – da.
  Si mai e o zicala: „Unde-s doi puterea creste…”.
  Vezi cum am luat-o astazi cu zicalele ?
  Nici eu nu sufar zicala:” Capul plecat – sabia nu-l taie”.
  Dar chite odata prinde bine.

 43. Ai dreptate UPS.

 44. A scapa de rusi – e mai greu ca a scapa de riie, dar cu cit e mai aproape libertatea noastra cu atit mai actuala devine rugaciunea „Doamne aparane de romani ca de rusi vom scapa noi si singuri”.Statul Roman nu este un stat sinucigas si in viitorul apropiat, fara intrigi si garantii ale marilor puteri. nu va fi nici o unire si in acelas timp lor nu le convine un eventual progres al Moldovei. Asa ca romanii sunt si vor fi cointeresati ca noi sa ne aflam tot timpul „intre ciocan si nicovala”.

 45. lumea se schimba mai repede decat credeti. Cine credea acum 20 de ani ca URSS va cadea? Ca SUA va ataca Irak,Afganistan si, in cativa ani, Iran? Eu zic ca lumea se va schimba intr-un fel pe care nici nu-l imaginati… China va sterge pe jos cu SUA si Rusia

 46. a mai fost china putere pe timpu’ lu’ mao si s-au trezit in foamete de se mincau intre ei.

 47. UPS nu cred ca esti pregatit sa ai la nivelul superior al conducerii – prefecti, politie, justitite, sanatate – numiti de la centru, adica de la Bucuresti. sa te duci cu o problema sa vorbesti rusa sau ceva amestecat si sa vezi ca nu o rezolvi. o sa iti vina sa le pui foc ai sa vezi. cind ai sa vezi ca toate fabricile ( detinute de investitori romani ) au sefi romani care se vor purta romaneste acolo – mistocareala si superioritate – o sa iti vina sa pui mina pe topor pentru ca nu asta e unirea care ai vrut-o. cinstit. unirea nu inseamna imbratisari…inseamna ca sefii de post de politie vor fi romani in zonele unde nu se vorbeste romana si acolo vor fi mereu probleme. unire inseamna limba romana oficiala prin constitutie, care de asemenea e o problema greu de rezolvat. o zi buna.

 48. Visatorule, in toate judetele Romaniei, prefectii, politia, justitia si toate organele de stat locale sunt ocupate cu oameni din judetul respectiv si localitatea respectiva. Asa nu se mai pune macar problema locuintelor, apoi contactul cu masele este mult mai eficient cu organe de stat provenite de pe plan local. Mai mult inca, politicieni din fiecare judet sunt numiti la Bucuresti in organele centrale de stat.

  –-

  Dar problema se pune de fapt altfel. Voi basarabenii judecati lucrurile in stil ruso-comunist, pentru ca aveti mentalitate ruso-comunista, si nu puteti si nu veti putea niciodata intelege starea de fapt din Romania si UE. Statul nu mai are proprietati in societatea capitalista actuala din UE si restul lumii civilizate. Fabricile si toate firmele se infiinteaza prin investitii particulare. Prin urmare, daca niste basarabeni, sa zicem, investesc la Iasi si infiinteaza o firma, apoi acei basarabeni isi aleg singuri consiliul de conducere si numesc si un director. Nimeni, sub nici o forma, nu poate dicta unei firme pe cine sa aleaga sau sa nu aleaga la conducerea ei. Asa si cu romanii. Daca niste investitori romani vor investi in Basarabia, apoi numai acei investitori vor numi organele de conducere. Si te asigur ca acele organe de conducere vor fi alese mai ales pe baza de competente si de marime a investitiei respective.

  Visatorule! Eu vorbesc doar in numele meu, dar multi romani, daca nu chiar majoritatea vad problemele asa cum ti le spun eu acum. Problema este ca in general, in cea mai mare parte a lor, romanii nu doresc nici unirea cu Basarabia si nici sa faca investitii in cea mai saraca tara a Europei si care se intampla sa fie si neprietena. Mai mult inca, Basarabia va avea probleme identitare, politice, de independenta fata de Rusia, de mentalitate retrograda a populatiei etc. etc inca multi, multi ani de acum incolo. Crezi ca dorim, noi romanii, chiar atat de mult sa ne legam la cap cu asemenea probleme? Vorba lui Creanga: „Mai lasa-l in pace odata Ioane! L-as lasa eu in pace, dar nu ma mai lasa el acuma!” Asa ca romanii nu mai doresc unire acum. Iar timpul indeparteaza aceasta perspectiva si mai mult. Acum noi ii percepem pe basarabeni ca pe o populatie rusofona si cel putin neprietena,ca sa nu spun mai mult.

  Asa ca nu va fie frica de romani! Nu va amenintam in nici un fel independenta voastra. Noi nu avem ce cauta dincolo de Prut nici economic, nici cultural, si cu atat mai mult politic. La noi nici macar nu se discuta despre Basarabia decat accidental si NU cu referire la vreo unire ipotetica. Dar voua sa va fie frica de ucraineni si rusi. Insa „inteligenta” ta nu-ti permite visatorule sa vezi lucrurile asa cum sunt ele de fapt, simple ca buna ziua!

 49. realistule imi pare rau de tine dar daca citeai atent postarile mele observai ca sint roman. mai rau; sint nascut-crescut in dr.taberei. multumesc pentru explicatiile pertinente si multumesc ca m-ai desteptat. esti asa de realist ca inca nu ti-ai dat seama ca nu compatenta guverneaza acum firmele din Romania si nici organele de conducere din teritoriu nu gem de competenta. mai aveai putin si imi si desenai ce ai vrut sa imi explici. in rest, numai de bine realistule.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *