Pt Ghimpu, poate „nu va obosi”, citind

Cind am avut o discutie cu Mihail Ghimpu pe data de 16 aprilie, l-am rugat sa abandoneze ineptiile la adresa Conceptului PNL privind Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova, ale carui existenta si necesitate de aplicare se justifica pe zi ce trece, mai ales dupa un an de guvernare liberala si democrata fara demnitate nationala. Nu a inteles, din cite vedem. Il maninca rica, invidia sau alte sentimente mai instinctuale… Era mai bine sa apere dreptul PNL sau al oricui la un spot unionist, decit sa foloseasca asemenea cuvinte urite la adresa conceptului unui partid national. Ii solicitam lui Ghimpu sa se linisteasca. Si sa mai citeasca uneori cite ceva. II repostam conceptul PNL privind Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova si sa nu supere prea tare PNL, pentru ca noi am sprijinit deciziile sale de importanta nationala. In Parlamentul trecut am aparat PL, cind a fost atacat de comunisti, desi, mai tirziu, mi s-a spus ca era vorba de niste scenarii populiste si ieftine, fara continuitate, de ridicare a ratingului – ma refer la atacurile urite ale antiromanilor de la Balti contra caravanei de retragere a trupelor rusesti, obiectiv de care PL a cam uitat. Ca si de alte actiuni necesare astazi, cind Rusia preseaza tot mai tare. PNL a chiar determinat aparitia unor decizii ale interimarului Ghimpu, anticipindu-le prin actiuni publice. Il rugam, deocamdata, „frumusel” pe Ghimpu sa nu atace in mod incult, fara argumente plauzibile, conceptul PNL. Sa lase o portita deschisa in relatiile noastre. Asteptam scuze. Daca nu, vom recurge la critici neplacute la adresa PL, aratind „prostia” pozitiilor sale duplicitare si fariseice. Unimedia s-a grabit sa posteze parerea lui Ghimpu. Ok. Acum ramine sa va obositi citind si comentariile la postare…VP

Manifest-Apel al PNL-Moldova privind imperativul solidarizarii nationale

Acest document, adoptat la 3 martie 2007, a fost remis presedintilor de partid, Presedintiei si Guvernului din Romania.

Teritoriul Basarabiei si al Transnistriei – o aschie de pamint cu populatie romaneasca, rupta de mai multe ori, prin forta armelor, din contextul etnocultural si politic firesc, supusa unei deznationalizari dure pe parcursul a circa doua secole de ocupatie straina, – a rezistat si a dainuit in timp. Acest miracol a devenit deosebit de evident la confluenta anilor 80-90 ai secolului trecut, cind a luat avint, in Republica Moldova, Miscarea de Eliberare si de Renastere Nationala. Statul Republica Moldova a devenit independent in urma imploziei URSS, dar si gratie angajarii sutelor de mii de romani-moldoveni intr-o veritabila revolutie de eliberare nationala, ce a pus capat unei dominatii straine de secole. Redobindirea constiintei de neam, decolonizarea totala si revenirea acestui spatiu in familia europeana necesita un efort colectiv de lunga durata, conjugat cu o inteligenta politica aparte. Astazi, dupa 15 ani de la proclamarea Independentei, Republica Moldova, afectata de o profunda criza identitara interna, situata intr-o zona geopolitica disputata, se zbate intre un trecut tragic si un viitor incert.

Partidul National Liberal din Republica Moldova este constient ca grava problema identitara, situatia politica si economica deplorabila ale celui de-al doilea stat romanesc, rezultate din politicile coloniale sovietice, continuate de regimurile neocomuniste dupa 1991, stationarea trupelor rusesti de ocupatie pe teritoriul Republicii Moldova, existenta unui teritoriu ocupat de un regim terorist, sprijinit de Moscova si necontrolat de Guvernul de la Chisinau, au facut din Republica Moldova un stat-problema. In aceste conditii, Republica Moldova nu dispune de suficiente resurse interne pentru depasirea starii de criza permanente. Este nevoie de o asistenta internationala in stare sa readuca Republica Moldova pe orbita civilizatiei europene. Cel mai firesc sprijin al efortului de europenizare a Republicii Moldova poate veni din partea Romaniei.

In acest context, Partidul National Liberal se declara consternat de declaratiile tot mai agresive, in stilul razboiului rece, proferate la adresa Romaniei, de catre conducerea comunista de la Chisinau, care nu are nici un merit in edificarea Republicii Moldova ca stat. Comunistii si liderii lor au stat, in cel mai bun caz, in expectativa, in momentul proclamarii independentei statale a Republicii Moldova. Erijarea lor astazi in statalisti consecventi nu este nimic altceva decit o farsa in stil traditional comunist. De fapt, promovind conceptul moldovenismului vulgar si romanofob, comunistii moldoveni sugruma si farima de statalitate ce a mai ramas intr-o societate depopulata prin politici economice falimentare, favorizind tendintele de ancorare a Republicii Moldova in spatiul geopolitic eurasiatic, cultivat cu mult sirg de catre cercuri politice revansarde din Rusia. PNL invita partidele democratice si proeuropene din Republica Moldova sa se solidarizeze in scopul opririi acestui proces distructiv pentru perspectiva europeana a statului nostru.

In toti acesti ani, guvernarile de la Chisinau au ratat posibilitatile de a merge impreuna cu Romania pe calea integrarii europene. Cu mici exceptii, acestea au preferat sa promoveze politici antiromanesti. In consecinta, Romania a devenit membru NATO si UE, in timp ce Republica Moldova a alunecat in mod grav spre statutul rusinos de cea mai saraca tara din Europa. Acesta este rezultatul logic al politicii comuniste, dominate de instincte antiromanesti.

Si tot in acesti ani, Romania a tinut cont mereu de reticenta – chiar de ostilitatea – guvernarilor de la Chisinau, rezervindu-si rolul de a contribui la educarea tinerei generatii, de a fi avocat pentru admiterea Chisinaului in diferite aranjamente europene, de a ajuta in proiecte economice cind nu exista, pur si simplu, o alta solutie. Spre deosebire de oficialii de la Chisinau, sutele de mii de cetateni ai Republicii Moldova, care au beneficiat, in acesti ani, de asistenta materiala si umanitara a statului roman, ramin profund recunoscatori pentru ajutorul dezinteresat, oferit in spiritul relatiilor dintre frati. Prin aceasta perspectiva, politica sincera a Bucurestilor devanseaza constant propaganda antiromaneasca, fapt ce ii irita enorm pe stabii comunisti de la Chisinau.

Partidul National Liberal din Moldova considera ca acum, odata cu revenirea definitiva si plenara a Romaniei in spatiul euroatlantic – sigur si solidar -, a sosit si momentul solidaritatii etnoculturale romanesti, ca unica sansa pentru a se oferi si Republicii Moldova un viitor civilizat cert. Doar aceasta asistenta, care trebuie sa devina permanenta, coroborata cu strategiile Uniunii Europene, ar putea readuce si al doilea stat romanesc in comunitatea euroatlantica. Constiinta unui asemenea obiectiv nu poate fi impiedicata de nici un fel de manifestari antieuropene si antiromanesti, la care se deda conducerea antinationala de la Chisinau, votata de o populatie insaracita cu buna stiinta de catre o grupare interesata doar de pastrarea, cu orice pret, a puterii si a propriilor privilegii economice.

Guvernarea comunista de la Chisinau a legalizat cetatenia dubla pentru a amplifica afluxul de bani de la propriii cetateni, plecati la munca in strainatate. Unicul export profitabil al Republicii Moldova sub guvernarea comunista a devenit cel al bratelor ieftine de munca. Insa politica de depopulare a Moldovei a adus si efecte nebanuite de catre comunistii romanofobi. Pentru cetatenii Republicii Moldova, Europa se asociaza tot mai mult cu Romania, cu cetatenia romana. A deveni cetatean roman inseamna a deveni parte a unei democratii europene, a sistemului cu reguli ale economiei de piata, bazate pe respectarea neconditionata a legii. Aceste practici creeaza precedente extrem de periculoase pentru dominatia regimului politic autoritar de la Chisinau, pentru traficul de influenta si ingerintele protectioniste ale politicului in viata economica din Republica Moldova. In asa fel, romanismul echivaleaza pentru comunistii moldoveni cu deplasarea discursului proeuropean din zona demagogiei politice in zona realizarii practice. Iar aceasta, la rindu-i, echivaleaza cu pierderea puterii politice. In acest sens, comunistii sint sortiti, prin definitie, sa ramina romanofobi incorigibili.

In fata pericolului permanentizarii crizei cronice, care a afectat Republica Moldova, Partidul National Liberal din Moldova vine cu un proiect special – politic, social-economic si cultural -, numit Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova. Acest proiect poate fi infaptuit cel mai lesne prin semnarea, intre Romania si Republica Moldova, a unui tratat interstatal de fraternitate si de parteneriat european privilegiat, ce ar avea ca scop major integrarea plenara a celor doua state romanesti in UE. Este un proiect de europenizare, de utilizare cit mai rationala a resurselor Uniunii Europene, in scopul modernizarii rapide a acestora si recuperarea raminerii in urma a Republicii Moldova. Prin cresterea economica si reformele promovate, Romania si-a demonstrat capacitatea de a onora standardele europene. Urmarea exemplului ar aduce si Republica Moldova, in urmatorii zece ani – 2008-2018 -, la standardul de viata din UE.

Adresam Guvernului roman propunerea de a initia un program de fluidizare reciproca a informatiilor intre doua maluri ale Prutului, ceea ce ar conduce la o cunoastere mai buna in Romania a realitatilor din Republica Moldova, de a incuraja depasirea tabuizarii temei Basarabiei. De asemenea, PNL-Moldova pledeaza pentru o relatie financiara total transparenta intre Bucuresti si Chisinau, care sa fie reluata de la zero. Actiune ce ar trebui precedata de publicarea intregii asistente acordate in 15 ani prin diverse proiecte ONG-urilor sau altcuiva din Republica Moldova, pentru a se evita specularile politice. In Republica Moldova, exista banueli ca acei bani au servit la imbogatirea unora ce nu-si pot justifica averile, dar care au devenit azi aliati ai comunistilor si incrimineaza asistenta financiara romaneasca exact celor care nu au participat la procesul de “facere de averi din afacerea profitabila a romanismului”. “Miinile murdare” nu trebuie sa discrediteze nobila idee de reintregire a neamului.

PNL-Moldova pledeaza pentru necesitatea conjugarii eforturilor clasei politice romanesti de pe ambele maluri ale Prutului pentru edificarea noastra in comun asupra mai multor aspecte spinoase ale relatiilor moldo-romane. Partidul National Liberal din Moldova – prin identitatea, scopurile, conceptele si actiunile sale – incearca sa creeze un precedent de omogenizare a infrastructurii politice din cele doua state romanesti care, in cadrul UE, isi vor realiza idealul de unitate nationala.

In viziunea PNL-Moldova, conceptul Uniunii Interstatale Romania—Republica Moldova ar putea include formarea etapizata a organelor de coordonare a politicilor acestei structuri, intre care o Adunare Parlamentara, formata din cite treizeci de deputati din ambele state, ce se vor intruni in sesiuni periodice la Bucuresti si Chisinau si care se vor preocupa de armonizarea si omogenizarea legislatiei Republicii Moldova cu cea a Romaniei, de Bugetul special al Uniunii Interstatale. Totodata, Comisia Executiva interstatala, ce si-ar putea avea oficiul central la Iasi si ar fi formata dintr-un numar egal de reprezentanti ai Guvernelor Romaniei si Republicii Moldova, ar putea avea, in sfera sa de coordonare, executarea Bugetului comun, politicile de apropiere a Republicii Moldova de UE, obtinerea si realizarea unui mini-plan Marshall pentru solutionarea conflictului transnistrean si reabilitarea social-economica postconflict a R.Moldova, identificarea proiectelor de asistenta financiara internationala pentru Fondul de pensionare al celor doua state romanesti. Casa Sociala Interstatala ar putea promova unificarea sistemului de pensionare a cetatenilor din cele doua state si gestiona fondurile de pensii sociale.

Acest concept va fi dezvoltat de Partidul National Liberal din Republica Moldova pentru a fi propus Parlamentului de la Chisinau. Totodata, ar fi de un real folos – pentru a reda o speranta romanilor, dar si tuturor celorlalti cetateni ai Republicii Moldova, ca si pentru a sensibiliza Occidentul asupra unei asemenea oportunitati, pentru a rezolva o grava problema din sudul Europei de Est – declansarea de discutii politice intre reprezentantii clasei politice de la Chisinau si de la Bucuresti. De vreme ce Romania declara ca politica sa va ramine neschimbata fata de Republica Moldova, fiind incadrata in standardele democratiei si ale respectarii drepturilor si a libertatilor omului, orice discutii si negocieri spre binele oamenilor isi au dreptul la viata. Guvernarile se perinda, iar poporul ramine. PNL-Moldova crede ca a venit timpul pentru a se face mai multa dreptate istorica acestei parti a poporului roman, care inca nu-si gaseste locul si destinul intr-o Europa tot mai unita.

Adoptat in sedinta din 3 martie 2007 a Delegatiei Politice Nationale
a Partidului National Liberal din Republica Moldova

Loading Facebook Comments ...

79 Comments

Add a Comment
  1. magistraprest@mail.ru

    doar daca PL nu este deja in coma…

  2. DVS intelegeti ca nu toti doresc aceasta „UNIRE”. Spre exemplu eu nu o doresc de ce DVS trebuie sa-i spuneti lui Ghimpu ce si cum sa faca. Cind o sa fiti la putere atunci o sa faceti UNIRE. Mai mult ca atit, nu inteleg pentru ce va luptati daca oricum nu ve-ti avea succes.

  3. Mde, nu mai intelegi nimic ce se intimpla, oare cauza celor spuse de d-ul Ghimpu sa fie din cauza euforiei alegerilor ce ne asteapta, sau din cauza actualelor discutii intre Base vs Ghimpu – cu indicatii directe de la BASE si Base vs Filat? Nu am vazut VIDEO cu acest discurs (daca se poate Va rog un link ceva) al lui Ghimpu insa macar de folosea cuvintele – MOMENTAN, la ETAPA ACTUALA etc. Nea Mihai ce naiba se petrece, sau cinta altfel Basescu deja?

  4. Cred ca pana la urma d-ul Ghimpu nu e de acord cu varianta UNIRII interstatale propusa de PNL d-na Pavlicenco. Daca sa se faca UNIRE apoi UNIRE sa fie totalmente fara capitale la Iasi s.a. capoi chiar ca este pusa pe tava fierbinte integritatea Romaniei.

  5. D-le Ghimpu trebuie neaparat inca 1 discurs sa inteleaga TOTI cei aia UNIRE fara federalism s.a. ca de altfel iar PLDM cistiga si in fata PL si va fi 3:0 in AIE p/u PLDM.

  6. Despre asta e si vorba Vitalie. Omul a spus clar ca va fi fie UNIRE totala, fara jumatati de masura, ori nu va fi nimic.

    Uniri inter-statale insemna federalizare. Federalizare inseamna guverne separate, presedinti separati, fiecare cu troaca sa. Acelasi lucru s-a dorit si in 1918, cand „prieteni” ai Romaniei incercau sa duca lucrurile in aceasta directie. Lucrurile astea se predau la scoala la noi inca din clasele primare.

  7. poti vizualiza interviul integral la adresa:

    http://unimedia.md/?mod=news&id=22750

  8. Poate d-na Pavlicenco vede chestia asta de uniuni inter-statale ca pe 1 pas intermediar pana la Unirea defacto? Daca e asa apoi d-na Pavlicenco astfel de pasi dupa cate arata istoria nu aduc la nimic bun.

  9. Mersi de link Jay, sorry, acuma de la serviciu nici prin https nu ma mai pot conecta, adica nici un cheat, cutie postala externa, pe luna ce trece tot mai insistenti suntem in securitate -progrese ce naiba 😉 .

  10. … DA…. UNIRI NECONDITIONATE IN CADRUL STATULUI UNITAR ROMAN!!!!!….NU- UMUI SISTEM UNIONAL DE TIP FEDERAL!!!!….

  11. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

    Sistem Unional de Tip Federal ??? !

  12. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

    Fii atent, ca nu miroase-a-bine, Adati aminte de prevederile planului „Kozak”, e o smecherie fara precedent !!! Se ingloada nu numai RM da si Romania …..
    Daca tot esti Roman American, cred ca stii de drepturile Statelor din Componenta SUA… ?!

  13. Regionalizarea din europa de azi are si exemple functionale (vez cazul Spaniei, etc.) si nu neaparat inseamna amestecul strain. Multi vorbesc in necunostiinta de cauza si din teama de necunoscut.
    Poate ca e preferabil sa se mareasca importanta decizionala a regiunilor, ridicand astfel si gradul lor de responsabilitate.
    Ce e asa de rau in asta?
    Nu inseamna automat federalizare. Coordonarea investitiilor in infrastructura va ramane in continuare in mana centrului.
    Apararea e deja coordonata la nivel nord-atlantic de la un centru comun.
    RM are anumite particularitati, care s-ar potrivi mai bine cu o regiune autonoma in cadrul unei Romanii reformate administrativ pe sistem asemanator cu cel spaniol.
    O inglobare directa fara pastrarea unei anumit grad de autonomie nu va fi perceputa cum trebuie de catre prostime.
    Am avut parte de asta in trecut si nu a functionat, ce anume va face sa credeti ca va functiona acum?

  14. apropo, vizavi de odiosul Pact Molotov-Ribbentrop – cred ca este corect sa se faca o DECLARATIE comuna semnata de toate statele Europei prin care sa se condamne acest pact si prin care, nu stiu cum, dar sa PEDEPSEASCA autorii acestui pact – Germania si Rusia – ca sa fie de invatatura si altora, – caci nu se poate de tolerat – ca niste PUTERI CRIMINALE – sa imparta lumea in zone de influetna si chiar de tortura, genocid, violenta etc.

    Cred ca statele-victime ale acestui Pact AU TOT DREPTUL SA ACTIONEZE IN JUDECATA SI SA CEARA DESPAGUBIRI atit de Rusia, cit si de la Germania.

    Sa se faca dreptate! Numai atunci vom putea depasi TRECUTUL care inca ne mai doare.

  15. Referitor la UNIREA cu PATRIA noastra scumpa ROMANIA.
    Corect ar fi, ca in urma „judecatii” la nivel EUROPEAN sa se decida RESTABILIREA SITUATIEI PREEXISTENTE – ADICA care era inca inainte de a fi semnat acest Pact:
    – Basarabiei in cadrul Romaniei, frontierele pe NISTRU
    – si platirea despagubirilor din partea statelor agresoare, semnatare ale acestui Pact…
    Juristii stiu mai BINE cum de procedat. Chiar daca nu am cistiga USOR acest proces, macar sa se stie ca noi NE APARAM DREPTURILE la o convietuire pasnica, in siguranta si considerare reciproca!

    Avem JURISTI??? sa se expuna!

  16. Pt Jay

    da, da, da – omul e pentru unire, pentru care nu e momentul nici astazi, nici miine. Adica niciodata. Spre orice se poate merge prin anumiti pasi.

  17. Pt Pirelli

    Mersi pt explicatia, utila celor care inteleg mai greu.

  18. Constantin Tanase: Mafia noastră e bună, iar mafia lor e rea?!

    Când, săptămâna trecută, „mi-am permis” să scriu câteva cuvinte de bine despre preşedintele interimar Mihai Ghimpu, „falşii mei amici” s-au simţit obligaţi să mă atace de o manieră lipsită de bun-simţ şi corectitudine. Ştiu de unde, de ce şi de cine sunt dirijate aceste atacuri, dar nu voi polemiza cu ei. La ce bun? Există alte subiecte mai importante pentru care face să-ţi creşti ghebul deasupra calculatorului.

    Ştiu, toate campaniile electorale de la noi debutează şi se desfăşoară sub flamura luptei sfinte împotriva mafiei. Aici se impune o remarcă: dacă în toate ţările mafia e univoc de un singur fel – rea, odioasă şi urât mirositoare -, la noi ea e de două feluri: rea şi bună, plăcut mirositoare. În campania electorală precedentă a fost rea o mafie, iar alta a fost bună. În viitoarea campanie se schimbă rolurile: mafia care a fost rea şi surpa temeliile statului devine, brusc, bună şi profund statalistă, iar mafia care a fost bună devine rea şi antistatală. Şi aşa o dată la patru ani, iar asta la moldoveni se numeşte SCHIMBARE şi ALTERNANŢĂ LA PUTERE. Cam o astfel de „schimbare” şi „alternanţa la putere” s-a produs şi la noi acum un an.

    Şi încă o precizare, ca cititorul să înţeleagă până la capăt ce se întâmplă: când TIMPUL a fost inclus în „schema mafiei lui Plahotniuc” nu am rămas surprins – noi suntem obişnuiţi cu acest rol. Cei care ieri ciuguleau din palma lui Voronin, făceau parte din mafia creată de Voronin şi ne etichetau ca „ziar de bulevard” care „ciuguleşte din palma mafiei ruseşti”, astăzi luptă „împotriva mafiei” şi ne acuză că suntem vânduţi mafiei lui Voronin. Cam încurcat pentru o minte sănătoasă…

    Cu adevărat stupidă situaţie şi ingrată meserie! Electoralele trec, politicienii care se atacau la sânge se împacă, creează alianţe şi guvernează împreună, devin cumetri şi-şi cunună odraslele, iar cei proşti şi umiliţi rămânem tot noi, jurnaliştii. Mafioţii o duc bine mersi, iar imaginea lor de mafioţi trece asupra jurnaliştilor care au fost atraşi în bătăliile electorale pentru că doresc şi ei să mănânce o bucată de pâine şi chiar cred sincer că fac o operă de asanare a societăţii şi de stârpire a mafiei. Mafia însă, precum se ştie, e nemuritoare. De altfel, ca şi corectitudinea şi bunul-simţ.

    Nu zic că nu trebuie să luptăm cu mafia – dar nu numai la televizor şi nu numai în campaniile electorale, şi nu trecând dintr-o mafie în alta. În plus, mai sunt şi alte lucruri la fel de grave, care sapă la fel de periculos ca şi mafia la temelia acestui stat. Cât face declaraţia Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, lansată în cadrul întâlnirii cu arhiereii din cuprinsul Mitropoliei Moldovei în frunte cu ÎPS Vladimir la Mănăstirea Solovki, despre aceea că, „în pofida faptului că moldovenii nu vorbesc o limbă slavă, RM e considerată de Patriarhia Rusă parte componentă a Sfintei Rusii, care nu este un concept etnic sau politic, ci unul spiritual”?! Aceşti clerici nu formează tot un fel de mafie? Această mafie nu-şi are oare candidatul ei la postul de preşedinte al RM!? Dar oare această declaraţie a patriarhului rus („Ne rugăm pentru RM, pentru prosperitatea poporului moldovenesc, ca orientarea politică a RM să ajute la păstrarea unităţii Sfintei Rusii”) nu este un atentat la siguranţa naţională a statului RM?! Dar cum se numeşte interzicerea de către CEC a unui spot electoral unionist al PNL? Să fie oare acest spot (cu un mesaj absolut constituţional!) mai periculos decât declaraţiile şovine şi imperiale ale patriarhului Rusiei? Sau „unionismul” rusesc e bun, consolidează statul RM, iar unionismul românesc distruge statalitatea celui de al doilea stat românesc? Oare acest subiect nu e la fel de important ca şi cel despre corupţie şi mafie? Dar câtă presă şi care presă s-a ridicat împotriva acestui act de bolşevism sovietic? Sau poate cei de la CEC cred că V. Pasat este un patriot mai mare al RM decât Vitalia Pavlicenco? Atunci prin ce se deosebesc ei de comuniştii Voronin, Mişin, Petrenko ş.a.?

    Şi dacă am început-o cu mafia, închei tot cu ea. Ieri am aflat un lucru şocant: Doru Petruţi, managerul IMAS Chişinău, a declarat presei că a fost ameninţat de către reprezentanţii unor partide politice pentru a modifica datele BOP. „Aprilie-august este cea mai neagră perioadă în activitatea companiei noastre”, a mai spus Petruţi. Oare aceste partide nu sunt tot o mafie, dacă fac uz de asemene metode? Şi de ce nu ne revoltăm? De ce nu declanşăm campanii antimafie? Sau e vorba de ceea ce spuneam mai sus: s-a produs schimbarea şi mafia noastră e bună, iar a lor e rea?..

  19. Da, si inca…
    RESTABILIREA SITUATIEI PRE-EXISTENTE – dinaintea semnarii Pactului Molotov- Ribbentrop – sa se declare ca o avertizare pentru toate eventualele state agresoare sau care ar dori sa modifice granitele – de exemplu Ungaria – ca EXISTA – trebuie sa existe – o modalitate de restabilirea situatiei preexistente, in caz de violare a granitelor.

    Juristii ar putea gasi o Lege care anume situatie preexistenta a granitelor in Europa – pina la 1939 – sa fie deja declarata inviolabila pentru totdeauna!

    in orice caz, RM are tot dreptul juridic si moral sa actioneze in judecata si sa ceara anularea consecintelor acestui Pact, restabilirea sitauatiei preexistente si platirea despagubirilor de catre statele criminale de atunci…

  20. Exista bande criminale si exista STATE CRIMINALE!
    Bandele criminale- mafiotice sunt foarte periculoase, iata de ce DL MOCANU – a abordat o LUPTA SFINTA impotriva Mafiei care colaboreaza cu partidele si oamenii politici…

    Poporul ar trebuie sa constientizeze PERICOLUL acestor bande mafiotice, caci daca Poporul GERMAN ar fi constientizat la timp ce INSEAMNA fascism, daca nu l-ar fi VOTAT pe HITLER sa vina la PUTERE… nu ar fi urmat Pactul… si nici cel de-al doilea razboi mondial.

    Poporul German a constientizat prea tirziu si s-a POCAIT… in sa Poporul RUS nici pina azi inca nu s-a POCAIT.

    deci, atita timp cit RUSIA nu se POCAESTE de acest Pact si urmarile lui, inca NU AVEM SIGURANTA, ba inca ne mai simtim OCUPATI de aceste bande imperialiste ruse…

    Iata de ce este IMPORTANT actionarea in judecata a CRIMINALILOR – fie persoane fizice, fie state-criminale.

    Altfel nu avem SIGURANTA unei convietuiri PASNICE in Europa.
    deci, PROBLEMA trebuie ABORDATA CORECT cu deductii logice drepte, pentru a CONDAMNA si a stirpi DEFINITIV aceste bande mafiotice imperialiste care inca mai sunt la putere in Rusia si care duc in eroare propriul popor.

  21. CEI APROAPE 20 DE ANI DE ASA-ZISA „INDEPENDENTA SI SUVERANITATE” AI R.MOLDOVA , NE-AU DOVEDIT CU PRISOSINTA SLABICIUNEA CONSTRUCTIEI ARTIFICIALE NASCUTE ATUNCI … FARA RESURSE IMPORTANTE ,CU O POPULATIE IN SCADERE RAPIDA , CU O PARTE IMPORTANTA A INDUSTRIEI PIERDUTA PRIN SECESIUNEA CU AJUTOR EXTERN A TRANSNISTRIEI , CU O MINORITATE IMPERIALA AGRESIVA SI OBRAZNICA , LA ORDINUL STIM NOI CUI IN ORICE CLIPA , R.MOLDOVA APARE IN OCHII OPINIEI PUBLICE CA O CORABIE SUBREDA DUSA DE FURTUNA ISTORIEI IN CELE MAI NEPREVAZUTE LOCURI . VORBIM DE APROAPE 20 DE ANI DE ALINIERE CIND MAI ACCENTUATA ,CIND MAI PUTIN , LA LINIA INTERESELOR IMPERIALE ALE MOSCOVEI . CU MICI EXCEPTII , POLITICA MOLDOVEI , S-A FACUT IN LABORATOARELE FSB-ULUI RUSESC , TARA PARIND UN LABORATOR DE EXPERIMENTE CU INALT GRAD DE RISC AL TEMUTEI ORGANIZATII KGB-ISTE … IN ACELASI TIMP , POLITICIENI CORUPTI ,LASI SAU OPORTUNISTI SE DADEAU DE CEASUL MORTII SA NE PREZINTE TARISOARA CA AVIND CEA MAI MARE INDEPENDENTA DIN TOATE TARILE INDEPENDENTE DIN LUMEA LARGA . BINEINTELES CA MINTEAU CU NERUSINARE … IN REALITATE SUTELE DE VIZITE OFICIALE SI NEOFICIALE ALE MARIONETELOR CU IFOSE INDEPENDENTISTE LA MOSCOVA , AU SAPAT ADINC LA TEMELIA R.MOLDOVA . E TIMPUL SA SPUNEM OAMENILOR ADEVARUL … R.MOLDOVA SE AFLA IN PRAGUL COLAPSULUI . NU VA MAI LUATI DUPA IMAGINE , CI DUPA SUBSTANTA … CHIAR CREDE CINEVA CA CEI CARE MERG SA PUPE PAPUCII PADISAHILOR DE LA MOSCOVA , DORESC ADERAREA TARII LA U.E. ? INTRAREA IN U.E. INSEAMNA IESIREA DIN C.S.I. IN PRIMUL RIND , DECI DIN SPATIUL DE INFLUENTA RUSEASCA , IAR MAI APOI ALINIEREA POLITICII EXTERNE MOLDOVENESTI LA POZITIA U.E. , LUCRU CARE ESTE DE MULTE ORI IN CONTRAST CU INTERESELE MOSCOVEI . CHIAR SUNTEM NEBUNI CU TOTII SA CREDEM CA IMPERIALISMUL RUS , VA STA LINISTIT SA SE UITE CUM R.MOLDOVA II FUGE DIN „LAGAR” ? SA FIM SERIOSI …

  22. DE CE LE ESTE MAI FRICA RUSIEI SI OCCIDENTULUI , REFERITOR LA ACEASTA ZONA GEOGRAFICA ? DE UNIREA CELOR DE ACELASI SINGE INTR-O MARE PATRIE COMUNA ROMANEASCA … N-O SA LE FACEM PE PLAC INSA . DOAR UNITI PUTEM FACE FATA OBRAZNICIEI ESTULUI SI VESTULUI … NUMAI CIND AUD UN ZVON DE UNIRE ROMANEASCA SI ESTUL SI VESTUL INTRA IN TREPIDATIE SI TRANSPIRATIE … CA NU SE POATE , CA NU E TIMPUL , CA SE DESTABILIZEAZA , CA URMEAZA APOCALIPSA FINALA … N-AM VAZUT IN SCHIMB NICIO APOCALIPSA DUPA REUNIFICAREA GERMANIEI . DECI CE E VALABIL PENTRU UNII , NU MAI E VALABIL SI PENTRU ALTII …DREPTATE PENTRU DULAI , NU SI PENTRU CATEI .

  23. Ghimpu a stiut ce zice, chiar daca pe unii – ca o prima reactie – ii deranjeaza. Uniunea interstatala in cazul R.M. – Romania este un proiect absurd si inaplicabil juridic. Basarabia este un fost teritoriu al Romaniei – fara personalitate juridica, pana in 1991 -, cum poate fi pusa pe picior de egalitate. Solutia e una, asa cum a fost in 1918: UNIRE NECONDITIONATA CU TARA.
    Altminteri se intentioneaza o federalizare care poate avea consecinte negative asupra intregritatii teritoriale a statului roman si chiar pentru R.M.
    Un singur presedinte, o singura capitala, o singura armata, o singura moneda, un singur parlament etc, etc.
    Si sa nu uitam ca mai sunt cateva bucati romanesti rupte de Stalin si facute cadou Ucrainei. Nu stiu de ce dar politicienii nostri – chiar si cei mai aprigi unionisti – se cam sfiiesc sa puna pe tapet aceasta problema.

  24. Clasificarea politicienilor după blogurile pe care le au. Vezi cine e clown-ul, mediocrul și femeia-foc
    Foto: parsivu.wordpress.com

    Avem politicieni ocupaţi, avem politicieni care n-au ce face. Dar, degrabă e referendum. Perioadă mai bună pentru tapat nu există. Şi mai jos vă zic câte puţin despre blogurile politicienilor, înainte de 5 septembrie:

    Vitalia Pavlicenco – domnule, e femeia foc prin online. În primul rând accept combinaţia de culori abordată la ea pe blog. Desigur, după vizionarea acestui spot încerc să-i citesc blogul în glas tare, cu un accent franţuzesc. Vă sfătui şi pe voi. Citiţi-i blogul în ton franţuzesc, merită.

    Anatol Petrencu – mediocrul. Să vă zic sincer nu prea s-a schimbat politica blogului. Interesant e că în timpul campaniei electorale tot articole despre cultură sau mari personalităţi basasrabene se scriu.

    Igor Dodon – clovn-ul. Cel mai important blog anti-preşedinte de popor. Misiunea blogului e să ţină piept celor Pentru. Nici-o problemă, Dodon are echipă de specialişti numai buni de scris demagogii despre cum să boicotezi referendumul. Cu sau fără referendum dodon.md va rămâne o sursă demnă de acuzaţii, nu contează e sau nu referendum sau campanie electorală.

    Alexandru Tănase – blog pentru referendum, cel mai proaspăt. Blog de apărare şi mentenanţă. Un invers al celui de mai sus descris.

    Vlad Cubreacov – eu tot nu înţeleg ce mai vor PPCD-iştii de la politică, în genere, ei ştiu ce-i cu viaţa lor?! Aşa e şi cu blogul oranj a lui Cubreacov. A fost blog despre chestii cu care Cubreacov nu are nicio interferenţă, aşa e şi la moment.

    Veaceslav Untilă – domnul nu a scris din Iunie. Vă daţi seama, se pregăteşte de electorat. Nu vă recomand să-i citiţi blogul, vă recomand doar să vedeţi diferenţele de idei întâlnite pe pagina 2 din arhiva, unde găsim posturi din 2 funcţii: membru AMN şi membru MAE.

    Mihai Ghimpu – în primul rând v-aş zice că nu-s precis dacă blogul e real. Dar dacă e real, atunci e o pagină personală mai degrabă. Blog de oficial, la fel ca pagina personală a lui Vlad Filat.

    Nu-s politolog, nu cunosc toţi politicienii cu bloguri de pe la noi. Ăştia menţionaţi mai sus scriu destul pentru noi şi pentru voi şi… pentru referendum.

    Sursa: Blogul lui Radu Lisița

  25. Daca sondajul facut de IMAS este corect, atunci semnalul este unul foarte semnificativ. Pentru prima data in istoria Moldovei fortele politice pro-romanesti, parlamentare si extraparlamentare, depasesc ca intentie de vot electoratul pro-rus. Deci oricum ar da-o, fortele de stanga, care traditonal sunt anti Europene si anti romanesti, cu PDM, cu politica sa ambigua, sau fara PDM, cu Lupu sau fara Lupu, nu mai detin majoritatea. Deci PCRM a inceput sa tina discursuri si sa se rasteasca la bec. Voronin, decat sa ne asigure pe toti ca va inlatura de la putere fortele „antidemocratice” mai bine si-ar cauta un locusor caldut pe aceasta planeta unde sa organizeze o spalare de putina, pentru ca eu nu-l vad de loc bine in urmatorii patru ani, la cati dusmani si-a creat si lacat rau a facut in toate partile, mai ales ca Basescu nu prea obisnuieste sa uite si sa ierte. Desi… Mai bine tac… Tinand insa cont de noile conditii, scremetele si zbaterile disperate ale patriarhiei moscovite de a nu pierde teren, apar de-a dreptul ridicole. Asa se intampla cand nu lasi loc de buna ziua. Cine i-a pus sa-si bage coada, inclusiv in Romania, sa creieze mitropolia pro-rusa de la manastirea Slatioara, pe un teritoriu care niciodata nu a fost sub jurisdictia lor.

  26. Dna Pavlicenco,

    cu tot respectul, dar nu vi se pare ca sunteti obsedata de ideea Unirii?

    Inteleg sa mai fie un pusti de 18 ani, dar DVS…

    Nu neg nici eu aceasta idee, dar cu totii constientizam ca inca nu e posibil. Sunt foarte multe piedici de gen economic, juridic, POLITIC si cel mai important SOCIAL. stim cu totii ca nici juma din cetateni nu sustin ideea…cel putin acum.

    Apoi UE? cu ce ochi va privi?

    Iar cetatenii de peste prut? ne percep ca pe o ruda mai saraca care vesnic vine dupa ajutor. Sa nu supa pe cineva, dar si la noi si la ei sunt oameni cinici, nu-i padure fara uscaciuni.

    Nu ar fi mai bine sa ne concentram asupra problemelor statului RM, sa mai iesim din noroi, sa mai ajungem in dezvoltare cel putin Romania si apoi sa ne gandim?

  27. adio cu Ghimpu-PL si cu intregul AIE.

  28. au nascocit federalizmul romanesc intr-o noapte :))) ca contra argument la Unire ! inderesant cum vad unii federalizm intr-un singur popor care vorbeste aceeasi limba si are aceeasi cultura

    „Nu ar fi mai bine sa ne concentram asupra problemelor statului RM, sa mai iesim din noroi, sa mai ajungem in dezvoltare cel putin Romania si apoi sa ne gandim?”

    ma frapat acest indemn ! ce aport poti duce D-ta la dezvoltarea acestui stat ? si ridicarea niv de trai ! ? atunc icind ti se incalca drepturile de om de cetatean sa nu taci ! iata aportul care trebue pus nu populizmul sa ne gindim la aceatsa tara !!! aparat idrepturile Si daca reusesti trezestel si pe ce lde linga tine sa o faca si sa nu rabde faradelegea in adresa sa ! fiti perceptivi atunci cind cineva mai ales in functie de stat va claca pe picior! atunci va fi Unire din dorinta la nivel social, nu refugiu sau dictatura

  29. Dna Pavlicenco n-ar strica să luați niște lecții de limbă română să vă învățați a utiliza diacritice, și de asemenea să învățați când se folosesc literele ” î ” și ” â ”.

  30. dle Maxim imi puteti spune va rog frumos de ce nu va doriti Unirea dintre Moldova de Est si Romania ?

    as vrea, cu ingaduinta dvs sa avem un dialog (binenteles eu am sa va incerc sa va conving ca dracu nu-i asa de negru, si dvs poate imi spuneti motivele care ma vor convinge pe mine deasemenea ca Unirea nu este buna)

  31. de virusul moldovenismului-statalist RM este molipsita toata clasa politica de la Chisinau.

  32. moldovenismul si antiromanismul in Republica Moldova-1

    http://www.youtube.com/watch?v=4pLvL-RGXbI

    moldovenismul si antiromanismul in Republica Moldova-2

    http://www.youtube.com/watch?v=4R4Ge0WkI8w&feature=related

    moldovenismul si antiromanismul in Republica Moldova-3

    http://www.youtube.com/watch?v=scmPuCgjtss&feature=related

    moldovenismul si antiromanismul in Republica Moldova- 4

    http://www.youtube.com/watch?v=4757eu0JY34&feature=related

  33. Probabil ca Ghimpu doreste Unire totala initial si dupa aceea armonizare interstatala printr-un institut care sa armonizeze legislatiile si administrarea pe tot teritoriu. Sa vedem cum se va exprima in viitor pe aceasta tema.

  34. Ghimpu: Moldova nu se va uni niciodată cu România .
    http://unimedia.md/?mod=ne ws&id=16806

  35. „Unirea” Romania+R.Moldova -Este ceva relativ ca si cazul Germania+Austria, probabil sunt atitea lucruri comune cit si deosebiri.
    Acelasi popor Roman dar influentat de diferiti hegemoni care au luptat de mii de ani si vor mai lupta, iar noi suntem cei care asiguram Poligonul de lupta dintre est si west, acea punte care permanent se clatina. Cit timp se clatina depinde de noi, depinde de „coloana vertebrala”… Poate pornim de testamentul lasat de tarul Petru1(Imperiul tarist va fi atotputernic atunci cind va ajunge la Marea Baltica, India, Marea Neagra) – atunci reese la India nu a ajuns nici prin razboiul din Afganistan sortat cu esec p/u URSS, Marea Baltica o cam pierduto prin ’90, acum a ramas unicul punct strategic Marea Neagra.
    Daca suntem O TARA MARE in zona atunci marea este impartita intre Rusi(Abhazia-cucerita recent, Ucraina-influentata prin partidul prorus), Turci +Romani si poate Georgia= este convenabil rusilor?? Cred ca Nu atunci ei destabilizeaza situatia in zona ca ei sa devina hegemon- toata logica rusului de 300ani.
    Ghimpu tot avea idei unioniste, cum a luat puterea s-a rezervat, caci lucrurile sunt vazute mai bine si de ai nostri poate si de politicienii din Romania. De macinarea Rusiei au grija si Europenii (1. Napoleon, 2. Hitler, 3. mai asteptam caci e numar magic- va fi definitiv) ne solidarizam si continuam lupta pentru NEAM si PATRIE

  36. d-na Pavlicenco, de parca nu ati stii situatia din Moldova din acest moment. Sint si eu tot unionist, poate mai unionist ca dvs, dar intelegeti ca de-abia ati scapat de comunisti, si dvs vreti peste noapte sa faceti un lucru care e atat contestat, dar si imposibil. Ma refer ACUM.

    Eu nu inteleg un lucru: de ce tot insistati pe „uniune inter-statala”, si nu doriti UNIRE, fara sa ne mai complicam cu concepte si experimente cel putin dubioase?

    Promovati UNIREA, si voi fi primul care o sa va sustin.

  37. Acesta e Ghimpu unionistul? Mai bine taci, decat sa spui prostii care plac doar strainilor si mancurtilor.

  38. altul care nici nu stie ce vorbeste..

  39. vlad mai bine ai asculta interviul decit sa critici omul din cele ce ai citit de pe acest blog extrem de „obiectiv” 😀

    d-na pavlicenco – inca un motiv pentru care nu va vor vota acei oameni care doresc unirea dar au si minte in cap si nu se lasa manipulati cu una cu doua …
    inca o data va spun ca sunteti penibili

    ps. mai cautati greseli gramaticale ca sa aveti macar un argument 😀 LOL

  40. blackt spune:
    24 August 2010, la 10:10

    +100%

  41. In God we trust ai spus, cred fara sa vrei un MARE ADEVAR, adevar care va fi salvarea Basarabiei , te citez:

    „Dna Pavlicenco,

    cu tot respectul, dar nu vi se pare ca sunteti obsedata de ideea Unirii?

    Inteleg sa mai fie UN PUSTI DE 18 ANI, dar DVS…”

    Da crestine, asa este, pustiul ne va reda onoarea de a trai intr-un stat demn!!!

  42. Jay,
    ai un plus de la mine!!!

    BlackT,
    daca vrei asa de tare UNIRE la momentul actual sa stii ca nu te sustin. De multe ori citesc pe forumuri romanesti: „Eeeeeeee, sa-i harnim si pa astia din taxele noastre…gaura EU, taranii aia…”. Eu nu vreau sa fiu considerat de mana a doua, sa se uite la mine cineva de sus in jos.
    Si nu am spus ce neg ideea Unirii.

    CS,
    „adevar care va fi salvarea Basarabiei „- stai putin, parca UNIREA e privita ca un proiect de suflet si nu ca o salvare, nu?
    Iti pare ca eu nu stiu adevarul?

  43. Curtea de Apel a dat câştig de cauză Partidului Naţional Liberal: CEC şi-a depăşit atribuţiile când a interzis spotul PNL

    Curtea de Apel Chişinău a admis contestaţia PNL şi a anulat decizia Comisiei Electoral Centrale prin care a fost interzis spotul electoral PNL. Ca urmare, Vitalia Pavlicenco, preşedintele PNL, a anunţat că spotul publicitar va fi redifuzat spre toate instituţiile mass-media. Decizia poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiţie… O VICTORIE A BUNULUI SIMT SI A DEMOCRATIEI .

  44. In God we Trust, problema nu e atat in Romania, cat mai ales in Moldova, unde oamenii inca au o criza identitara. Cei de aici din Romania nu sint atat de suparati ca ar trebui sa „suporte” financiar Moldova, ca pana la urma nu ar fi cine stie ce bani multi, ci deranjeaza cel mai mult faptul ca prea putini se considera romani, prea putini gandesc romaneste, asa ca oamenii se intreaba – pentru ce sa-i ajutam, daca ei ne numesc in fel si chip si nici nu se considera romani?

    Aceasta e adevarata problema pe care voi acolo trebuie sa o rezolvati. Aveti grija sa nu se intoarca comunistii la putere, ca daca vin aceia, nu va mai fi nicio sansa.

    In momentul in care oamenii din Moldova vor incepe sa se simta romani, Unirea va veni de la sine.

  45. Jay,
    EXACT!
    prea putin timp a trecut de la destramarea URSS, prea putin timp a trecut de la caderea comunistilor, pre putin timp a trecut ca oamenii sa-si schimbe vectorii.

    prea multi oameni sunt care asociaza romanii cu romii, prea multi oameni sunt care is nostalgici dupa URSS, prea multi.

    prea mult de lucru este in a realiza acest obiectiv…

    Cu strigatele euforice de gen „Unire” nu faci nimic…e prea putin.

  46. nu-i vorba atat ca se striga „Unire”, ci faptul ca nu se striga cu cap. Toata treaba asta trebuie facuta in mod inteligent. In primul rand o campanie de informare a populatiei despre ce inseamna Romania, si care-s avantajele unei asemenea Uniri.

    D-na Pavlicenco, in legatura cu spotul dvs am cateva sugestii de facut, dar as vrea sa va explic nu aici. Sint niste idei care cred ca il va face mai eficient.

  47. Jay,
    ca de obicei, +1.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *