Pt Ghimpu, poate „nu va obosi”, citind

Cind am avut o discutie cu Mihail Ghimpu pe data de 16 aprilie, l-am rugat sa abandoneze ineptiile la adresa Conceptului PNL privind Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova, ale carui existenta si necesitate de aplicare se justifica pe zi ce trece, mai ales dupa un an de guvernare liberala si democrata fara demnitate nationala. Nu a inteles, din cite vedem. Il maninca rica, invidia sau alte sentimente mai instinctuale… Era mai bine sa apere dreptul PNL sau al oricui la un spot unionist, decit sa foloseasca asemenea cuvinte urite la adresa conceptului unui partid national. Ii solicitam lui Ghimpu sa se linisteasca. Si sa mai citeasca uneori cite ceva. II repostam conceptul PNL privind Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova si sa nu supere prea tare PNL, pentru ca noi am sprijinit deciziile sale de importanta nationala. In Parlamentul trecut am aparat PL, cind a fost atacat de comunisti, desi, mai tirziu, mi s-a spus ca era vorba de niste scenarii populiste si ieftine, fara continuitate, de ridicare a ratingului – ma refer la atacurile urite ale antiromanilor de la Balti contra caravanei de retragere a trupelor rusesti, obiectiv de care PL a cam uitat. Ca si de alte actiuni necesare astazi, cind Rusia preseaza tot mai tare. PNL a chiar determinat aparitia unor decizii ale interimarului Ghimpu, anticipindu-le prin actiuni publice. Il rugam, deocamdata, „frumusel” pe Ghimpu sa nu atace in mod incult, fara argumente plauzibile, conceptul PNL. Sa lase o portita deschisa in relatiile noastre. Asteptam scuze. Daca nu, vom recurge la critici neplacute la adresa PL, aratind „prostia” pozitiilor sale duplicitare si fariseice. Unimedia s-a grabit sa posteze parerea lui Ghimpu. Ok. Acum ramine sa va obositi citind si comentariile la postare…VP

Manifest-Apel al PNL-Moldova privind imperativul solidarizarii nationale

Acest document, adoptat la 3 martie 2007, a fost remis presedintilor de partid, Presedintiei si Guvernului din Romania.

Teritoriul Basarabiei si al Transnistriei – o aschie de pamint cu populatie romaneasca, rupta de mai multe ori, prin forta armelor, din contextul etnocultural si politic firesc, supusa unei deznationalizari dure pe parcursul a circa doua secole de ocupatie straina, – a rezistat si a dainuit in timp. Acest miracol a devenit deosebit de evident la confluenta anilor 80-90 ai secolului trecut, cind a luat avint, in Republica Moldova, Miscarea de Eliberare si de Renastere Nationala. Statul Republica Moldova a devenit independent in urma imploziei URSS, dar si gratie angajarii sutelor de mii de romani-moldoveni intr-o veritabila revolutie de eliberare nationala, ce a pus capat unei dominatii straine de secole. Redobindirea constiintei de neam, decolonizarea totala si revenirea acestui spatiu in familia europeana necesita un efort colectiv de lunga durata, conjugat cu o inteligenta politica aparte. Astazi, dupa 15 ani de la proclamarea Independentei, Republica Moldova, afectata de o profunda criza identitara interna, situata intr-o zona geopolitica disputata, se zbate intre un trecut tragic si un viitor incert.

Partidul National Liberal din Republica Moldova este constient ca grava problema identitara, situatia politica si economica deplorabila ale celui de-al doilea stat romanesc, rezultate din politicile coloniale sovietice, continuate de regimurile neocomuniste dupa 1991, stationarea trupelor rusesti de ocupatie pe teritoriul Republicii Moldova, existenta unui teritoriu ocupat de un regim terorist, sprijinit de Moscova si necontrolat de Guvernul de la Chisinau, au facut din Republica Moldova un stat-problema. In aceste conditii, Republica Moldova nu dispune de suficiente resurse interne pentru depasirea starii de criza permanente. Este nevoie de o asistenta internationala in stare sa readuca Republica Moldova pe orbita civilizatiei europene. Cel mai firesc sprijin al efortului de europenizare a Republicii Moldova poate veni din partea Romaniei.

In acest context, Partidul National Liberal se declara consternat de declaratiile tot mai agresive, in stilul razboiului rece, proferate la adresa Romaniei, de catre conducerea comunista de la Chisinau, care nu are nici un merit in edificarea Republicii Moldova ca stat. Comunistii si liderii lor au stat, in cel mai bun caz, in expectativa, in momentul proclamarii independentei statale a Republicii Moldova. Erijarea lor astazi in statalisti consecventi nu este nimic altceva decit o farsa in stil traditional comunist. De fapt, promovind conceptul moldovenismului vulgar si romanofob, comunistii moldoveni sugruma si farima de statalitate ce a mai ramas intr-o societate depopulata prin politici economice falimentare, favorizind tendintele de ancorare a Republicii Moldova in spatiul geopolitic eurasiatic, cultivat cu mult sirg de catre cercuri politice revansarde din Rusia. PNL invita partidele democratice si proeuropene din Republica Moldova sa se solidarizeze in scopul opririi acestui proces distructiv pentru perspectiva europeana a statului nostru.

In toti acesti ani, guvernarile de la Chisinau au ratat posibilitatile de a merge impreuna cu Romania pe calea integrarii europene. Cu mici exceptii, acestea au preferat sa promoveze politici antiromanesti. In consecinta, Romania a devenit membru NATO si UE, in timp ce Republica Moldova a alunecat in mod grav spre statutul rusinos de cea mai saraca tara din Europa. Acesta este rezultatul logic al politicii comuniste, dominate de instincte antiromanesti.

Si tot in acesti ani, Romania a tinut cont mereu de reticenta – chiar de ostilitatea – guvernarilor de la Chisinau, rezervindu-si rolul de a contribui la educarea tinerei generatii, de a fi avocat pentru admiterea Chisinaului in diferite aranjamente europene, de a ajuta in proiecte economice cind nu exista, pur si simplu, o alta solutie. Spre deosebire de oficialii de la Chisinau, sutele de mii de cetateni ai Republicii Moldova, care au beneficiat, in acesti ani, de asistenta materiala si umanitara a statului roman, ramin profund recunoscatori pentru ajutorul dezinteresat, oferit in spiritul relatiilor dintre frati. Prin aceasta perspectiva, politica sincera a Bucurestilor devanseaza constant propaganda antiromaneasca, fapt ce ii irita enorm pe stabii comunisti de la Chisinau.

Partidul National Liberal din Moldova considera ca acum, odata cu revenirea definitiva si plenara a Romaniei in spatiul euroatlantic – sigur si solidar -, a sosit si momentul solidaritatii etnoculturale romanesti, ca unica sansa pentru a se oferi si Republicii Moldova un viitor civilizat cert. Doar aceasta asistenta, care trebuie sa devina permanenta, coroborata cu strategiile Uniunii Europene, ar putea readuce si al doilea stat romanesc in comunitatea euroatlantica. Constiinta unui asemenea obiectiv nu poate fi impiedicata de nici un fel de manifestari antieuropene si antiromanesti, la care se deda conducerea antinationala de la Chisinau, votata de o populatie insaracita cu buna stiinta de catre o grupare interesata doar de pastrarea, cu orice pret, a puterii si a propriilor privilegii economice.

Guvernarea comunista de la Chisinau a legalizat cetatenia dubla pentru a amplifica afluxul de bani de la propriii cetateni, plecati la munca in strainatate. Unicul export profitabil al Republicii Moldova sub guvernarea comunista a devenit cel al bratelor ieftine de munca. Insa politica de depopulare a Moldovei a adus si efecte nebanuite de catre comunistii romanofobi. Pentru cetatenii Republicii Moldova, Europa se asociaza tot mai mult cu Romania, cu cetatenia romana. A deveni cetatean roman inseamna a deveni parte a unei democratii europene, a sistemului cu reguli ale economiei de piata, bazate pe respectarea neconditionata a legii. Aceste practici creeaza precedente extrem de periculoase pentru dominatia regimului politic autoritar de la Chisinau, pentru traficul de influenta si ingerintele protectioniste ale politicului in viata economica din Republica Moldova. In asa fel, romanismul echivaleaza pentru comunistii moldoveni cu deplasarea discursului proeuropean din zona demagogiei politice in zona realizarii practice. Iar aceasta, la rindu-i, echivaleaza cu pierderea puterii politice. In acest sens, comunistii sint sortiti, prin definitie, sa ramina romanofobi incorigibili.

In fata pericolului permanentizarii crizei cronice, care a afectat Republica Moldova, Partidul National Liberal din Moldova vine cu un proiect special – politic, social-economic si cultural -, numit Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova. Acest proiect poate fi infaptuit cel mai lesne prin semnarea, intre Romania si Republica Moldova, a unui tratat interstatal de fraternitate si de parteneriat european privilegiat, ce ar avea ca scop major integrarea plenara a celor doua state romanesti in UE. Este un proiect de europenizare, de utilizare cit mai rationala a resurselor Uniunii Europene, in scopul modernizarii rapide a acestora si recuperarea raminerii in urma a Republicii Moldova. Prin cresterea economica si reformele promovate, Romania si-a demonstrat capacitatea de a onora standardele europene. Urmarea exemplului ar aduce si Republica Moldova, in urmatorii zece ani – 2008-2018 -, la standardul de viata din UE.

Adresam Guvernului roman propunerea de a initia un program de fluidizare reciproca a informatiilor intre doua maluri ale Prutului, ceea ce ar conduce la o cunoastere mai buna in Romania a realitatilor din Republica Moldova, de a incuraja depasirea tabuizarii temei Basarabiei. De asemenea, PNL-Moldova pledeaza pentru o relatie financiara total transparenta intre Bucuresti si Chisinau, care sa fie reluata de la zero. Actiune ce ar trebui precedata de publicarea intregii asistente acordate in 15 ani prin diverse proiecte ONG-urilor sau altcuiva din Republica Moldova, pentru a se evita specularile politice. In Republica Moldova, exista banueli ca acei bani au servit la imbogatirea unora ce nu-si pot justifica averile, dar care au devenit azi aliati ai comunistilor si incrimineaza asistenta financiara romaneasca exact celor care nu au participat la procesul de “facere de averi din afacerea profitabila a romanismului”. “Miinile murdare” nu trebuie sa discrediteze nobila idee de reintregire a neamului.

PNL-Moldova pledeaza pentru necesitatea conjugarii eforturilor clasei politice romanesti de pe ambele maluri ale Prutului pentru edificarea noastra in comun asupra mai multor aspecte spinoase ale relatiilor moldo-romane. Partidul National Liberal din Moldova – prin identitatea, scopurile, conceptele si actiunile sale – incearca sa creeze un precedent de omogenizare a infrastructurii politice din cele doua state romanesti care, in cadrul UE, isi vor realiza idealul de unitate nationala.

In viziunea PNL-Moldova, conceptul Uniunii Interstatale Romania—Republica Moldova ar putea include formarea etapizata a organelor de coordonare a politicilor acestei structuri, intre care o Adunare Parlamentara, formata din cite treizeci de deputati din ambele state, ce se vor intruni in sesiuni periodice la Bucuresti si Chisinau si care se vor preocupa de armonizarea si omogenizarea legislatiei Republicii Moldova cu cea a Romaniei, de Bugetul special al Uniunii Interstatale. Totodata, Comisia Executiva interstatala, ce si-ar putea avea oficiul central la Iasi si ar fi formata dintr-un numar egal de reprezentanti ai Guvernelor Romaniei si Republicii Moldova, ar putea avea, in sfera sa de coordonare, executarea Bugetului comun, politicile de apropiere a Republicii Moldova de UE, obtinerea si realizarea unui mini-plan Marshall pentru solutionarea conflictului transnistrean si reabilitarea social-economica postconflict a R.Moldova, identificarea proiectelor de asistenta financiara internationala pentru Fondul de pensionare al celor doua state romanesti. Casa Sociala Interstatala ar putea promova unificarea sistemului de pensionare a cetatenilor din cele doua state si gestiona fondurile de pensii sociale.

Acest concept va fi dezvoltat de Partidul National Liberal din Republica Moldova pentru a fi propus Parlamentului de la Chisinau. Totodata, ar fi de un real folos – pentru a reda o speranta romanilor, dar si tuturor celorlalti cetateni ai Republicii Moldova, ca si pentru a sensibiliza Occidentul asupra unei asemenea oportunitati, pentru a rezolva o grava problema din sudul Europei de Est – declansarea de discutii politice intre reprezentantii clasei politice de la Chisinau si de la Bucuresti. De vreme ce Romania declara ca politica sa va ramine neschimbata fata de Republica Moldova, fiind incadrata in standardele democratiei si ale respectarii drepturilor si a libertatilor omului, orice discutii si negocieri spre binele oamenilor isi au dreptul la viata. Guvernarile se perinda, iar poporul ramine. PNL-Moldova crede ca a venit timpul pentru a se face mai multa dreptate istorica acestei parti a poporului roman, care inca nu-si gaseste locul si destinul intr-o Europa tot mai unita.

Adoptat in sedinta din 3 martie 2007 a Delegatiei Politice Nationale
a Partidului National Liberal din Republica Moldova

Loading Facebook Comments ...

79 Comments

Add a Comment
 1. d-na pavlicenco, deja stergeti mesaje ??? rusine, rusine …

 2. Dna Pavlicenco o ia înaintea lui D-zeu cu unirea,ce note aţi avut la istorie ,de nu cunoaşteţi expresia”nu s-au copt premizele”.Dacă nu spui cînd trebuie unele lucruri, apoi mai mult dăunezi

 3. Diana,
  s-au copt si premizele si merele…inca 20 de ani in urma erau coapte. daca ne vom uita la de-alde tine, vom mai astepta vreo 50 de ani…

 4. Mai tmmd sa fi fost in locul Vitaliei in genere te dadeam la spam, merg mai si comenteaza pe blogul lui filat unde niciodata nu-ti va raspunde nimeni si nu umbla cu provokarile tale ieftine.

 5. Eu cred ca intradevar e preamatur de strigat UNIRE, dar sunt mai multe nuante
  1) Este nevoie ca in societate sa fie discutii despre UNIRE, punctele pozitive, negative, principalul ca oamenii sa se deprinda cu aceasta ideie.
  2) La nivel oficial, avem nevoie suta la suta ca in parlament sa fie o formatiune politica care sa aiba ca scop acest lucru, ca sa aiba acces la televiziune unde sa poata sa-si expuna atitudinea fata de apropierea cu Rom, unde va putea inainta diferite proiecte de legi care ar avea menire sa informeze societate, sa ne apropie pe diferite cai de Romania si sa se creeze un proiect de lunga durata care ar avea ca scop final UNIREA.
  Si pentru a ajunge la acest scop trebuie de sustinut PNL care are o coloana vertebrala dreapta si trainica, care este formata din oameni onesti sinceri si curati, si sunt increzut ca la PNL vor adera toti oamenii care au demnitate nationala si care vor sincer UNIREA.

 6. Pentruca rusia se joaca de-a pisica si soarecele cu MOLDOVA. Rusia nu are nici in clin nici in maneca cu MOLDOVA. RUSIA VREA TRANSNISTRIA. OCCIDENTUL i-a si dat-o. RAMANE SA CONVINGEM PE moldoveni. Dar politicienii moldoveni au bune intentii sa pastreze transnistria, in sensul ca rusia sa retrocedeze teritoriile luate de stalin dela romania , RUSIA nu vrea pentruca nici occidentul nu vrea.

  Atunci pentru a iesi din acest cerc vicios rusii adopta o alta tactica :::::::::::: SA-I STRANGEM de C……..E pe MOLDOVENI , din timp in timp, ii mai lasam un timp, iar ii strangem si pana la urma o sa aiba lehamite si ne vor lasa transnistria. Si cum sa-i strangem ????????? Prin metode care si-au dovedit eficacitatea, in vazul lumii ::::::: Azi le blocam vinul dar de fapt nu-l prea blocam. Maine facem TAM-TAM cu ceapa. POIMANE aducem pe tapet mobilele, astazi sunt merele la MODA. IAR raspoimane o luam dela inceput.

  Este un nou tip de RAZBOI, razboiul NERVILOR. Cine va rezista va castiga . Dezavantajul este ca rusia are TIMP pentru acest joc dar MOLDOVA, NU. DIN cauza ocupatiei transnistriei MOLDOVA saraceste si mai mult pe zi ce trece, caci nici un investitor nu se incumeta sa piarda banii aici

  Solutia :::::::: Moldova sa pastreze TRANsnistria si sa faca imediat UNIREA DE FACTO CU ROMANIA caci pentru acest ACT MOLDOVA si ROMANIA vor avea sprijinul AMERICII. Transnistria va intra in componenta Romaniei caci MADAME MERKEL ne sustine cerand rusiei sa paraseasca transnistria.

 7. Pt Diana

  Am fost mereu in scoala eminenta. Sint medaliata cu aur. Sint doctor in filologie. Am Ordinul National al Romaniei „Pentru Merit” in Grad de Comandor si l-am primit cind nici nu eram deputat, eram un simplu cetatean. Am cetatenia romana din 1992.

  Dumneata cu ce te lauzi, de tot dai lectii altora intr-un stil ireverentios?

 8. Pt tmmd

  Ce sa mai vorbim… Ce mesaj ti-am sters draga? Poate unul obscen, atunci invata a dialoga, blogul meu nu e cos de gunoi. Dar daca te dadeam la spam, nu mai apareai nici cu acest mesaj. Umbli cu minciuni, mergi mai bine cu ele la idolii dumitale politici. Lasa-ne pe noi, sarmanii, care nu stim ce facem…

 9. Pt Jay

  Cum adica – „promovati unirea” – pai nu asta facem si de asta ne-au interzis spotul? Nici nu am cuvinte. Asta Ghimpu s-a trezit peste 4 ani si critica tot Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova dupa ce a criticat-o in 2007 in Flux si la Euro TV… Pus de Rosca Iurie, care apoi a scris in Flux ca „se paruiesc liberalii”. Asta stie mereu sa bata oamenii intre ei. Si cei slabi – cedeaza.

 10. Pt Gheorghe

  Mai bine invata-i pe Ghimpu si Filat sa nu spuna „in rezultatul”, „inclusiv si”, ca si alte greseli si faceti-le un dicteu, dupa care sa imi vorbiti. Sint doctor in filologie si sint de opinia lingvistilor romani care scriu cu I din I. In RM deocamdata asta e legea.

 11. Pt In God we Trust

  Toate probleme trebuie dsicutate. Asta e inceputul. Trebuie detabuizate toate subiectele. Pina nu discuti, nu stii ce sa faci si unde e edevarul. Noi pledam pt detabuizarea tuturor subiectelor. oamenii vor decide apoi.

 12. Trebuie de inceput de la legislatie.
  1. De interzis accesul in parlament a celor ce nu cunosc l.romana.
  2. De interzis angajarea la servici a celor ce nu cunosc l.romana.
  3. De inasprit masurile de predare a l.romane in scoli. de obligat, intr-un fel copii sa invete, de pus unele restrictii.
  4. De readus TVR in MD.
  Lista se poate continua…

 13. cind o sa incepeti sa scriti cu litere normale: de culoare neagra? E imposibil de citit

 14. Citesti, citesti si tot te gindesti la cite prostii si aberatii…
  Mama, masii – vreo 200000 mii in PMAN si vreo 500000 de mii in Bucuresti si e gata UNIREA, alta e ca nu sunt acele 200000 in RM simacar 500000 mii in Bucuresti, ele poate si sunt, eu de exepmlu sunt 100% sunt ca sunt, insa nu sunt organizati oamenii, nu sunt indreptati spre patriotism, frica, spaima, interese personale… si de ce ma rog asa trebuie sa ne doara ce o sa zica UE si altii, fiecare pana la urma cu gospodaria lui? Da ma „f…t” eu si in FR si in SUA si in UE si in toate sferele de influente care sunt toate pentru bunastarea popoarelor lor. Cind va fi pur sentimentul patriotic, comun si nu numai a oamenilor de rind ci si a ambelor conduceri se va face UNIREA cu forte comune si fara varsare de singe !!! SUBLINIEZ fara varsare de singe !!! Cine, ce poate sa incurce acest fenomen intre 1 popor cu aceeasi limba, obiceiuri, si istorie? Da, i-mi raspund eu pot mai multi insa sub pretextul cotropirii care in lumea de astazi e inadmisibil mai ales pe teritoriul fostei Dacii, nu avem in Romania si mai ales in R.Moldova asa mult petrol si alte bogatii p/u a fi cotropiti de cineva „sacale-ar mucii” cu sferele lor de export si scuturi antiracheta. Asa ca dezvoltam patriotismul in noi, si alegem !!! conducere demna, patriotica, nu lasa, insa nici tare radicala.
  P.S. UNIREA va avea loc, mai devreme sau mai tirziu, insa totul depinde de noi, fara simtul indestulatului, si cu patriotism in suflet, ca nimeni niciodata nu-si uita cuibul si neamul fiind el si peste mari si tari, sau daca si-l uita – atunci el este un nimeni. Sa dea Domnul sa avem o minte lucida si sa ne fereasca de razboaie (gen Iugoslavia s.a.) si robie pe viitor, ca acuma suntem robi mai ales noi din RM si anume suntem robii constiintei noastre prin biciul imerialist de vreo 2 si mai multe secole cit din est atit si din west (din west de genul ca da din coate insa nu prea tare sa nu-i suparam pe cei din est). Va doresc sa fiti sau macar sa Va simtiti (cei din RM) liberi romanii de pretutindeni, fara frica biciului.

  🙂 Gata m-am exprimat cit de cit, am insirat simplu ceia ce gindesc si ce simt ca un muribund de rind si nu ca un radical inrait cum poate sa le para unora, urmeaza: – esti prost, ratat, taran din expresiile altora, mancurt, platit, IP, s.a.? Nu mi-e frica da mi-e in cot de voi de cei care o sa ma judece aspru, o viata traiesc si doresc sa o traiesc liber sa nu mai am mintea plina cu ginduri de genul a fi fiind neam instrainat, conducere corupta…, sa traesc cu ziua de azi si de poimane ca toti imbatrinesc 🙂 implinit si linistit.

  Multumesc gazdei si nu numaidecit pentru ceea ce promoveaza politic.
  Succes la toti si cit mai putin populism, sa tindem nu numai la bla-bla-bla ca la moment si eu sunt printre aia 🙂 ci si la fapte.

 15. Pt carpediem

  Deocamdata scriem asa, nu „cu litere normale”.

 16. D-na Pavlicenco, daca ati observat facem o diferenta aici intre asa-numita „uniune inter-statala” si UNIRE in sensul complet al cuvantului. Eu cand m-am referit sa promovati Unirea, am avut in vedere tocmai asta, nu un surogat al Unirii.

  Este si normal ca Ghimpu sa critice si sa atace acest concept. Intrebati orice roman din partea asta a Prutului, si o sa vedeti ce o sa va spuna de aceasta idee. Nimeni nu va fi de acord cu asa ceva.

  Eu nu imi aduc aminte de careva tangente intre Ghimpu si Rosca si cred ca asemenea comparatie nici nu merita comentata.

  V-am propus sa va trimit niste idei legate de spot. Vi le trimit pe mail?

 17. 🙂 Vitalie, prima data cand scrii atat de mult 😉

  Eu am de mult timp o idee: cateva mii de romani de pe ambele maluri sa vina la granita si sa inceapa a scanda „Unire!” si sa vad eu vamesii care se vor impotrivi ca ei sa treaca dincolo la fratii lor. Asa a fost cu Zidul Berlinului, in acelasi mod s-a petrecut.

 18. sallut Jay, cred ca m-a platit cineva 🙂 de scriu asa mult nu ? 🙂

 19. cred ca ti-a priit berea si jacuzzi acela de care vorbeai ultima data 😉

 20. Jay 🙂 mai ai loc in caruta ? 🙂

 21. aceasta e tot o vorba de pe la voi de pe acolo? 🙂 trimite-mi nr tau de telefon, s-ar putea curand sa iau legatura cu tine..

 22. am vrut sa spun pe mail, nu aici.

 23. nu ma lua in caruta = nu ma lua peste picior 😉 🙂

 24. Dece vorbesc in PUSTIU ????????????

  Nimeni nu vorbeste decat de CIUMA fascista dar absolut nimeni de CIUMA NAZISTA care a separat MOLDOVA de ROMANIA ?????????

  Cine poate sa-mi raspunda in mod SERIOS si documentat ??????????

  POATE TOVARICI DODON ??????????

 25. Stimata Vitalia Pavlicenco,
  Observ ca a inceput deja campania electorala in Republica Moldova. Se simte asta in tot ce apare in presa basarabeana. Pe mine insa ma tot uimeste, de exemplu, faptul ca Mitropolia Chisinaului si a Intregii Moldove ( am obosit sa tot spun ca denumirea nu este canonica si este prea mult de explicat si prea complicat de inteles de ce… ) sprijina in alegeri pe Valeriu Pasat ( un fost sef al serviciilor secrete – o fi spionat pentru Dumnezeu si nu stim noi… ) si al sau Partid Umanist. Mai nou, vad ca si Patriarhia Moscovei si a Intregii Rusii si-a bagat coada si face acelasi lucru. Lasand la o parte toata mizeria urat mirositoare care inconjoara aceasta afacere sulfuroasa, nimeni nu observa esentialul: este necanonic, complet necanonic, pentru o biserica crestina sa sprijine un partid cu doctrina umanista. In occident, bisericile crestine condamna, absolut toate, umanismul deoarece pune omul pe primul loc, in fata lui Dumnezeu. Acelasi lucru este valabil si pentru bisericile ortodoxe. Insa pentru Biserica Ortodoxa Rusa, unde functia ( cea de preot si arhiereu bineinteles ) nu bate gradul ( cum ar fi normal ), acest fapt nu costituie un impediment. „Interesul poarta fesul”. Nu mai vorbim despre faptul ca nu inteleg cum este posibil ca un partid sa se declare si umanist si crestin in acelasi timp. Ce sa mai vorbim de comunisti, care fac niste cruci pana la pamant si vorbesc de rolul benefic al aghiazmei, in timp ce partidul lor se conduce dupa doctrina marxista ( Marx fiind, printre altele, evreu ) care reprezinta ateismul pur. O fi vorba despre Partidul Crestin-Comunist… Exista, in cadrul Bisericii Rpmano-Catolice, in America Latina, o astfel de miscare dizidenta, care imbina crestinismul cu marxismul, numita „Biserica Eliberarii”. In Basarabia de azi exista, din pacate, prea multe grupuri de interese dubioase ( putin spus! ), care imbina, in politica ( si nu numai ), in mod „armonios”, tupeul, abuzul, hotia, escrocheria, incultura, prostia si mai ales iuteala de mana si nebagarea de seama. Se trag niste tunuri… Toate astea te duc cu gandul la Asia Centrala, la America Centrala si, mai ales, la… Africa Centrala, eventual la Uganda, tara unde abuzul este ridicat la nivel de simbol national. Trist este ca in Republica Moldova „merge si asa”.
  In cu totul alta ordine de idei, mult succes in alegeri PNL-ului!

 26. ,,I.M.I. Cum vedeţi peste câţiva ani România şi Republica Moldova?

  În 2018 vreau să le văd aşa cum vreau eu. O să vedem. Realitatea este mai puternică. Aşa a fost şi cu Germania. Cine mai credea că o să vină anul în care zidul ăla o să dispară?,,
  http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Mihai_Ghimpu-_-Daca_cetatenii_vor_dori_Unirea-nu_ii_va_opri_nimeni_0_233977112.html

  de ce anume in 2018?o avea el un plan ceva)) poate ca el doreste unirea dar nu poti sa o faci asa la nimereala..treptat pe etape..ca ar fi riscant sa faci dintrodata..mai ales ca in md societatea nu e pregatita,s.ar prabusi tot in scurt timp posibil. dar speram ca vor ramane la putere partide liberale si treptat se vor trezi si ceilalti

 27. SE face mult sgomot pentru NIMIC.

  Uniunea Interstatala a DOAMNEI VITALIA-PNL pe care nu am prea inteles-o ce inseamna, vrea sa zica, cred EU, un fel de BALAUR cu 2 capete , un fel de ROMANIE cu 2 conduceri una in MOLDOVA si alta la BUCURESTI.

  Daca asta este, dela inceput sunt in conflict total cu PNL-ul. Pentru ca cunoscand caracterul APATRID al politicienilor dela CHISINAU si ajutati de forte potrivnice din RUSIA si din OCCIDENT, aceasta asa zisa uniune va muri foarte repede prin lupte INTESTINE.

  Numai UNIREA TOTALA a acestor doa grupari ::::::: REPUBLICA FANTOMA MULDUVA si ROMANIA poate da o tara puternica si VIABILA in EUROPA.

  ACUZAM pe NEDREPT rusia de toate relele din ROMANIA si MULDUVA. RUSIA nu este decat un paravan COMOD pentru occident si pentru AMERICA pentru a pune in CARCA rusiei refuzurile ACESTORA fata de ROMANIA, MULDUVA, GEORGIA, UCRAINA, ETC.

  MOLDOVA SI ROMANIA TREBUE sa-si ia SOARTA in propriile maini.

  Cat priveste DOAMNA VITALIA-PNL , DOMNIA SA ramane o personalitate de prim ordin caci aceasta UNIUNE INTERSTATALA poate fi discutata cu ALIANTA, cu ROMANIA si se poate gasi o forma care sa fie absolut ACCEPTABILA.

 28. Buna Ziua.
  Interesant articol. Amentitari la deschis? Va obijduit domnu Ghimp? Ce tragedie. Si daca nu isi cere scuze, deoadata va gasiti si argumente de a-l critica? Adica, numai atunci il criticati cind nu e de acord cu voi? Pai nu va se pare ipocrit? Doar am crezut ca „viata traita in demnitate” inseamna sa fii firm in opiniile sale, si sa nu schimbi locul atunci cind iti este mai convenabil. Acum, nu inteleg, unde vii acest loc. Dar un lucru e bine, un mic procent din populatie va ia in serios. Asta cum un mic copil ar striga din gura mare ca toti sa uite la el, insa nimanui nu-i pasa caci lumea deja stie care-i rezultatul. Doar ma mir de fiecare data ce vad un nou articol pe acest blog. Calitatea argumentarii si cugetarii scade din zi in zi. Fara suparare, Pavlicenco, doctorandul in filologie nu ajuta cind ceea ce iese din gura nu conteaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *