Ion Ungureanu opteaza pentru aceeasi pozitie pentru care opteaza si PNL

In ziua de 28 iunie 2010, cind s-au implinit 70 de ani de la ocuparea unor teritorii romanesti de catre armata URSS, au avut loc mai multe evenimente, inclusiv o dezbatere la Uniunea Scriitorilor, la care nu am participat. Aici nu explic de ce nu particip la adunarile de la US. Mi-a transmis, insa, un istoric faptul ca dl Ion Ungureanu, marele nostru regizor, a avut, ca intotdeauna, un discurs impresionant. Amintesc, anul trecut dl Ion Ungureanu a fost invitatul Delegatiei Politice Nationale a PNL, in care a vorbit despre necesitatea unirii fortelor nationale in jurul unui candidat de valoare din partea R.Moldova pentru Parlamentul Romaniei. Dl Ungureanu a vorbit excelent si in Scuarul Operei, cind dl Nicolae Dabija candida din partea PNL pentru Legislativul Romaniei. Am postat atunci discursul pe site-ul PNL.

Aceasta interventie a domniei sale din 28 iunie o postam aici, este foarte instructiva. Pacat ca nu avem imprimarea chiar cu ideea subliniata de dl Ion Ungureanu, pe care a lansat-o si PNL – Germania si Rusia sint tarile care ar trebui sa repare ceea ce au „stricat” prin Protocolul secret aditional la Pactul Molotov-Ribbentrop, ce a rupt Romania de-a lungul Prutului. Dupa care a inceput holocaustul natiunii romane. Adica, Germania si Rusia sa procedeze la lichidarea consecintelor Pactului Stalin-Hitler, ca Rusia sa nu se mai opuna reunificarii celor doua state romanesti.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

16 Comments

Add a Comment
 1. Au!!! Ion Ungureanu vine la PNL!!! Patriot la patrioti trage. E membru biroului PNL? Vicepresedinte? Presedinte de onoare?

 2. Am fost la acea intrunire la US. Ungureanu nici un cuvit nu a spus ca impartaseste aceiasi pozitie cu PNL. E ca si cum sa spui ca aceiasi pozitie cu PNL o impartasesc Eminescu si altii inaintasi.

 3. Pt Victor

  Eu nu am zis ca Ungureanu ar fi spus ca „impartaseste aceiasi pozitie cu PNL”. Eu am spus ca a optat pentru aceeasi pozitie pentru care opteaza PNL. Nu am spus ca ar fi amintit el de PNL. Pozitiile si ideile coincid.

 4. Am fost si eu la conferinta organizata la Uniunea Scriitorilor… Ce sa spun, Dl Ungureanu a fost aplaudat de cateva ori, inclusiv cand a spus: Germania a stricat (in 1939), Germania sa faca! Eu as adauga: Germania nu a „stricat” doar in 1939, ci si in 1940: anume Germania a „recomandat” Lituaniei, Letoniei, Estoniei si Romaniei sa accepte notele ultimative ale Rusiei Sovietice fara lupta…

 5. Poate dna Pavlicenco, recte PNL, opteaza pentru aceeasi idee pentru care pledeaza Marele Nostru Om de Cultura Ion UNGUREANU?

 6. Pt Vlad

  Nu, pentru ca ideea am materializat-o noi, in scrisoarea catre Angela Merkel. Si scrisoarea am adoptat-o acum o saptamina, la sedinta BPC al PNL. Ceea ce a spus Ungureanu a fost pe 28 iunie, la US. Inteleg ironia cu literele mari ca sa le induceti pe cele mici, dar vreau sa va spun ca dati semne de nervozitate. Asta deja nu e bine.

  In postarea de pe 21 iunie de pe adresa electronica http://www.pavlicenco.md/page/2/ scrie, in declaratia partidului ca „PNL ii va adresa Cancelarului Angela Merkel, care s-a angajat sa apere interesele nationale ale Republicii Moldova in dialogul cu Rusia, sa propuna Presedintelui Medvedev de a proceda impreuna la lichidarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop si sa deschida calea pentru unificarea celor doua state romanesti.”

 7. Nu stiu cine da semne de nervozitate, dar ma rog. Sa stiti ca pe Maiestrul Ion Ungureanu l-am auzit si anul trecut sustinand aceasta pozitie pe care o impartasiti si Dvs.

 8. Pt Vlad

  Eu nu l-am auzit, ca nu umblu pe la sedintele US, dupa ce Dabija a fost ajutat de noi, pina in ultimul minut, cind a candidat pt Parlamentul Romaniei, fiind si membru al PNL, iar apoi a devenit din nou fara de partid. Sint si alte motive – sprijinirea doar a unor partide, politizarea Forului democrat al romanilor. De aceea nu stiu ce a spus anul trecut, dar e bine ca a spus.

 9. Acum doua zile aminteam despre interviul acordat de Presedintele raionul Straseni, Nicolae Robu unei televiziuni locale, presupunere bazata pe faptul ca reporterul, un tinerel neexperimentat, era de-a dreptul speriat de intrebarile pe care trebuia sa le puna si mai ales de raspunsurile pe care le primea, motiv pentru care vorbea mai mult in soapta si cu o voce tremuranda. Interviul a fost publicat si pe portalul „Unimedia” insa foarte repede a fost scos. Probabil adevarurile spuse acolo, despre trecutul si prezentul Basarabiei, au ajuns sa-i sperie si pe cei de la „Unimedia”. Sau poate au primit telefoane de unde trebuie si totul s-a rezolvat promt. Boala grea viata in Republica Moldova.

 10. Apropo de tevatura asta cu Ion Ungureanu care este sau nu este membru PNL, va pot spune ca nici Nicolae Robu nu este membru PNL, Ba dimpotriva este membru al unui partid despre care presa afirma ca e pe invers ( or fi homosexuali… ). Cand vad ce se intampla in Basarabia, acum cand poporul sta cu istoria in gat, mi-aduc aminte de replica celebra din gazeta satirica romaneasca „Catavencu”: „Avem o tara. Cum procedam?” Sau parafrazand-ul pe Mircea Badea putem spune la fel de bine: „Traim in… Basarabia… si asta ne ocupa tot timpul.” Si, tot parafrazand un vechi dicton, vom trage concluzia: „Poporul are liderii ( conducatorii ) pe care ii merita.” Deci nu exista scuze sau justificari pentru tot ce se intamlpa… pentru ca bag de seama ca o mare parte a poporului din Basarabia ( si o buna parte a liderilor ei ) nu stie cine este cu buletinul in mana… Si nu va mai sfiiti sa va numiti plaiul pe care-l locuiti Basarabia. Vad ca rusii nu se sfiesc sa o faca…

 11. Pt xyz

  Ideea pe care am vrut sa o subliniem este ca noi, PNL, am adresat o scrisoare Angelei Merkel in ideea sa ii ceara lui Medvedev sa nu s eopuna reunificarii celor doua state romanesti. Cam asa a spus si Ion Ungureanu, insa dupa noi. Si am remarcat aceasta viziune comuna. Atit. Cu cit mai multi vor crede asta, cu atit mai repede vom obtine sa iesim din mocirla maldaveniasca.

 12. Pentru Vitalia Pavlicenco

  Nu ma refeream la cei aflati de aceasta parte a baricadei, ci la ceilalti, care sunt dezesperant de multi. Ideea este ca orice roman, si nu numai, din Basarabia care vrea sa paseasca de partea aceasta a baricadei trebuie sa fie considerat binevenit, chiar daca acest gest presupune o schimbare in timp a propriilor convingeri. Lamentabila este in acest context declaratia lui Iurie Rosca. Omul acesta chiar nu are rusine.

  In alta ordine de idei, ce ne facem daca Angela Merkel da curs solicitarii dumneavoastra iar Medvedev raspunde ca el nu are nimic impotriva, dar ca majoritatea populatiei care locuieste pe teritoriul numit Basarabia se opune acestui demers? Insa, probabil, Medvedev nu va raspunde astfel. Altfel n-ar fi Medvedev.

 13. Pt xyz

  Daca Medvedev nu ar fi Medvedev si ar raspunde pozitiv, oamenii ar saluta. Pentru ca astazi ei spun „nu ne va da voie Rusia”. Adica nu ne va permite Rusia. Pai nici sa stam cu miinile pachet…

 14. Pentru Vitalia Pavlicenco,
  Ideea unei misive catre Angela Merkel nu este rea. Angela Merkel provine din familia unui pastor luteran est german, a copilarit printre rusi ( in orasul sau natal era o mare baza militara ruseasca ), ii stie la fel de bine ca si dumneavoastra pe rusi si stie mai ales de ce au fost in stare autoritatile sovietice sa faca in teritoriile ocupate si administrate de rusi. Din fericire in Romania, dupa 1964, am auzit despre rusi doar din carti si din filme. Ca o istorie aparte am sa va povestesc despre cum au aflat romanii si occidentalii despre deportarile masive de basarabeni in Siberia. In timpul unuia din numeroasele conflicte de frontiera dintre China si Uniunea Sovietica, militarii chinezi au decoperit un batranel care vorbea o limba necunoscuta pentru ei. Din intamplare despre eveniment a aflat insusi Deng Xiao Ping si avand o banuiala a cerut ca respectivul batranel sa fie adus la Beijing. Trebuie precizat ca Deng Xiao Ping si-a facut studiile universitare la Bucuresti si vorbea limba romana ca un roman. Asta si explica relatiile cordiale ale Chinei cu autoritatile romane. Ei bine, banuiala lui Deng Xiao Ping s-a adeverit. Batranelul vorbea romaneste. Si asa a aflat occidentul despre deportarile masive din Siberia. Batranelul a fost adus la Bucuresti si in fata agentilor romani si straini ( in special americani si englezi dar si francezi ) a tot povestit ani de-a randul tot ce stia. Intr-un tarziu batranelul, care nu mai stia nimic de rudele sale a si murit la Bucuresti unde asi fost inmormantat. Si a izbucnit un scandal monstru pe plan mondial iar rusii au inceput sa dea din colt in colt. Este perioada de dupa interventia sovietica in Cehoslovacia cand Romania a condamnat ferm acel gest, perioada cand Romania avea relatii privilegiate cu China dar si o deschidere larga catre occident. Este perioada cand Roamania a fost vizitata de generalul De Gaulle dar si de presedintii americani Nixon, Ford si Carter iar mult contestatul ulterior presedinte comunist roman a vizitat de mai multe ori America iar la Londra regina Elisabeta l-a plimbat cu caleasca regala. Este perioada cind cam tot ce era valoros in cultura occidentala a fost tradus in romaneste, cand in cinematografe rulau marile capodopere ale occidentului, discurile marilor formatii din Anglia si Statele Unite se vindeau ca painea calda iar simezele erau pline de expozitii de tot felul ale marilor creatori din occident. Este perioada cand copiii erau innebuniti dupa revistele frantujesti Pif si Rahan ( asa a invatat singur baiatul meu franceza ), iar nevasta-mea isi cumpara ziarele frantuzesti din ziua respectiva de la chioscul din colt iar in magazine incepusera sa apara produsele de lux de marca. Romania era o mare forta in handbal si rugbby iar sportivi ca Ilie Nastase si Nadia Comaneci erau adulati de toata lumea din Europa de vest si America. A fost insa de ajuns ca afacerea prospera petroliera cu Iranul sa cada prin alungarea sahinsahului, odata cu revolutia musulmana si venirea din exil a ayatolahului Khomeyny, iar Ceausescu sa faca o vizita de lucru in Coreea de Nord si totul a devenit brusc un cosmar al carui sfarsit il stiti. Labilitatea lui Ceausescu s-a datorat nivelului sau redus de cultura si a statutului sau de palmas ajuns, a statutului sau de mare personalitate care nu se baza, de fapt, pe nimic solid si temeinic. V-am istorisit toate acestea pentru ca ele se petrec exact in perioada cand relatiile Romaniei cu Uniunea Sovietica si implicit si cu Basarabia erau ca si inexistente si am considerat ca sunt amanunte care chiar ar putea sa va interseze.

 15. Pentru Vitalia Pavlicenco,
  Mii si mii de scuze! Peresonajul aflat la conducerea Chinei cu studii in Romania si implicat in incidentul ruso-chinez este Jiang Zemin si nu Deng Xiaoping. Memoria a inceput sa-mi joace feste. Inca o data mii de scuze. M-am facut de ras.

 16. Pentru Vitalia Pavlicenco,
  Mii si mii de scuze! Peresonajul aflat la conducerea Chinei cu studii in Romania si implicat in incidentul ruso-chinez este Jiang Zemin si nu Deng Xiaoping. Memoria a inceput sa-mi joace feste. Inca o data mii de scuze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *