Mircea Popescu, „statalism”=non-unionism si Lituania…

Postam aici o opinie formulata de Mircea Popescu, presedintele Congresului Mondial Roman, in contextul „statalismului, atit de drag” si comunistilor, dar si zisilor liberali-democrati. Un ridicat val de pe un trist adevar.

„Am o observatie care, desigur, nu trebuie luata ca litera de lege.

Statalitatea R. Moldova nu este o “halta”, ci este o piedica, si chiar un zid. Statalitate cere si Smirnov pentru Transnistria. Sigur, la el este o halta, deoarece Transnistria NU ESTE un stat, in timp ce R.Moldova ESTE deja un stat. Deci, de ce se bate atata moneda pe statalitatea R. Moldova?

Statalitatea lui Smirnov este un scop. Care este insa scopul juramintelor de credinta fata de statalitatea R. Moldova, trambitate de toti politicienii puterii de la Chisinau? Evident, afirmarea pozitiei non-unioniste.

Exista tari, inclusiv politicieni, care au coloana vertebrala si afirma interesul national al tarii, al natiunilor lor. Si unora le place sau nu, pana la urma accepta punctele de vedere si eventual comunitatea internationala se implica pentru gasirea de solutii.

Pot fi enumerate destule exemple de asemenea tari: Germania, Ungaria (care-si manifesta interesul direct pentru comunitatile compacte din jurul granitelor si care sprijina direct lobby-ul maghiar international), Israelul, Ucraina, Rusia, etc. Numiti nationalism, daca vreti, un asemenea comportament pe plan international, dar, de fapt, acesta inseamna grija pentru propria natiune, grija pentru apararea interesului national.

Cand apar lideri aspri, duri in sustinerea unor principii, deci oameni cu o coloana vertebrala, marea majoritate este gata sa-i arunce peste bord pe acesti adevarati lideri, pentru a se cufunda in mocirla compromisului “capul plecat sabia nu-l taie” sau “ne facem frate cu dracul ca sa trecem puntea”.

Un exemplu il constituie “indemnurile” adresate Vitaliei Pavlicenco de a pleca de la conducerea PNL pentru ca este prea directa, fara inclinare spre compromisuri. Cu alte cuvinte, cei care-i cer retragerea din viata politica, doresc ca si PNL-ul sa devina un partid al compromisului, al amanarii sine-die a ideilor nationale pe care le promoveaza. Aceasta ezitare in asumarea unor responsabilitati numita eufemistic “intelepciune politica” (care dureaza de 20 de ani) sa fie oare natura politicii basarabene?

Integrarea politicienilor basarabeni in viata politica a Romaniei poate fi un atuu esential in procesul unificator.

As da exemplul unui basarabean modest, care tace si face. Este vorba de parintele legii pentru cetatenia romana (basarabenilor), Tudor Pantiru. El a conceput-o, el a promovat-o in Parlament si apoi s-a retras, lasandu-i pe altii sa se impauneze cu laurii.

Sigur, electoral, cei cu lauri pe frunte vor profita in continuare, dar mult mai important este ca sute de mii de basarabeni vor redeveni ceea ce natural sunt – cetateni ai Romaniei.

Cati dintre dumneavoastra cunosc aceste lucruri? Probabil cam tot atatia cat degetele de la o mana.

Oameni ca Pavlicenco, Pantiru sunt oamenii de care Basarabia are nevoie pentru a se salva.

Altfel, este posibil ca zeci de ani de acum incolo sa existe discutii despre moldovenism contra romanism, despre mentinerea sau nu a comunismului, despre eroii sovietici eliberatori fata de cotropitorii romani, iar populatia se va afla in aceeasi confuzie ideologica si identitara.

Exemple elocvente sunt Marian Lupu, care lupta inca pentru pastrarea ideii de moldovenism, sau Diacov care nu e de acord cu inlaturarea simbolurilor si denumirilor comuniste, desi fac parte dintr-o alianta asa zisa anti-comunista.

In concluzie, reiterez ideea ca “statalismul” este nociv pentru Basarabia.”

IN CONTINUARE POZITIE DEMNA A LITUANIEI. NU MAI INTREBAM „PE CIND LA NOI ASA CEVA?”

Parlamentul Lituaniei a adoptat, marţi, o rezoluţie pe marginea situaţiei din Georgia. Pentru prima dată un stat european declară într-un document oficial că războiul din august 2008 din Osetia de Sud a fost o “agresiune din partea Federaţiei Ruse”, fostele autonomii georgiene – “teritorii ocupate”, iar recunoaşterea suveranităţii lor – “un act ilegal”.

Pentru preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, care şi-a început vizita oficială în România şi Franţa, unde va discuta „problema ocupaţionistă”, rezoluţia constituie un sprijin important, mai ales în condiţiile schimbărilor negative din atitudinile Europei, determinate de raportul Comisiei UE privind războiul din Osetia de Sud, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Adoptarea de către parlamentul lituanian a rezoluţiei progeorgiene şi utilizarea de formulări drastice la adresa Rusiei a coincis cu desfăşurarea la Kampala (Uganda) a conferinţei Curţii Penale Internaţionale (CPI). Tocmai către această organizaţie înaintase Tbilisi plângere împotriva Moscovei, pe care o acuză de agresiune militară în regiunea Ţhinvali. Tot la CPI se află o „contraplângere” la adresa părţii georgiene, aceasta fiind acuzată că ar fi declanşat războiul din Osetia de Sud şi de genocid la adresa poporului sud-osetin, precizează cotidianul rus.

Potrivit Nezavisimaia Gazeta, CPI nu se va ocupa prea curând de acest caz, deoarece „agresiunea militară” ca atare nu intră în competenţa acestei instituţii. În schimb, în competenţa sa intră cazuri legate de astfel de noţiuni precum genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război.

Conferinţa de la Kampala este menită să extindă competenţele PIC, însă o extindere reală a statutului şi împuternicirilor acestei organizaţii nu se va întâmpla în viitorul apropiat. Tbilisi consideră că „o asemenea extindere poate avea loc oricând”, iar rezoluţia parlamentului lituanian, ce conţine termeni precum „agresiune” şi „ocupare a teritoriilor georgiene” poate cântări foatre greu în procesul intentat de Tbilisi împotriva Moscovei.

Deocamdată, însă, documentul este mai degrabă un sprijin moral acordat de Vilnius şi onorarea promisiunii făcute de preşedintele Seimului, Irena Degutiene, ministrului georgian al afacerilor externe, Grigol Vaşadze, în timpul recentei vizite pe care acesta o desfăşurase în Lituania.

Exprimându-şi gratitudinea în faţa poporului şi parlamentului lituanian, preşedintele parlamentului georgian, David Bakradze, a declarat: „Rezoluţia adoptată de deputaţii lituanieni este foarte importantă pentru restabilirea echităţii în privinţa teritoriilor ocupate” şi a subliniat că „aşteaptă ca şi alte state să recunoască fenomenul ocupaţiei instituite de Rusia asupra teritoriilor georgiene”.

Astfel, depăşind cu brio testul intern sub forma alegerilor locale de duminică, autorităţile georgiene şi-au activizat din nou eforturile din jurul Abhaziei şi Osetiei de Sud. Ministrul georgian pentru reintegrare, Temur Iakobaşvili, va aborda acest subiect în timpul întrevederilor de la Bruxelles cu reprezentanţi ai UE, cărora le va prezenta câteva „noi modele pentru restabilirea integrităţii teritoriale a Georgiei”.

Acelaşi subiect va fi abordat şi în timpul întrevederii dintre Saakaşvili şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy. Este de aşteptat ca lui Sarkozy, care în august 2008 semnase cu liderul rus Dmitri Medvedev „Planul pentru reglementarea conflictului armat din Georgia”, să i se pună o întrebare delicată: de ce Rusia nu-şi retrage trupele, conform planului, până la poziţiile ocupate înainte de 8 august 2008, ci dimpotrivă, îşi întăreşte prezenţa militară în Abhazia şi Osetia de Sud?

Sursa: Romania Libera

Loading Facebook Comments ...

51 Comments

Add a Comment
  1. Moldovenii lasă Moldova.

    Toţi mai mulţi moldoveni părăsesc Republica Moldova în căutarea unui loc de trai mai bun. Potrivit datelor Ministerului Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor, pe parcursul anului trecut, din țară au plecat, pentru a se stabili cu domiciliul permanent în străinătate, 6 663 de persoane.

    Anul trecut, totuşi, au plecat cu 300 de persoane mai puţin faţă de 2008. Cei mai mulţi moldoveni, 2 952 de persoane, s-au stabilit cu traiul în Ucraina, iar 1866, în Rusia. În SUA au plecat 899 de persoane, în Israel – 278, iar în Germania – 264.

    Majoritatea emigranților au vârste cuprinse între 20-39 de ani, dintre care mai puţin de 15 la sută au studii superioare.http://www.jurnal.m d/ro/news/moldovenii-lasa-mold ova-187759/

    pragmatic-)

    cu asa guvernare pragmatica in UE prin CSi Filat va raminea in RM numai cu babele si mosnegii si in rezultat ne miram de ce PCRM are suport in RM.tineretul fuge din rahatul acesta stabil-pragmatic. un an de zile de guvernare AIE si nimic schimbare.

  2. toti cei ce sustin proiectul rusesc „respublika maldofa” sunt de fapt niste separatisti , iar cei din pmr , doar mercenari rusi in misiune .

  3. Despre un sondaj :::

    In mod normal ar fi trebuit sa citesc ca 90% din moldoveni s-au dus in Romania si nu in tarile slave, pentru a lucra.

    Eu cred ca asi fi facut la fel, caci inainte de a lua aceasta hotarare treceam la o mica reflectie simplista, ca toata lumea :::

    “” Comunistii imi vorbesc de cand sunt mic, ca peste Prut toti sun fascisti care ne-au cotropit. ALIANTA nu scoate o vorba despre Romania, nu scoate o vorba despre UNIRE, se inchina pe altarul moscovei, defileaza in piata rosie pentru a sarbatori “” eliberarea noastra “”.

    “” Atunci ce sa caut in Romania ???? Sa-mi pun familia in pericol ???
    Sa ma pun rau si cu STANGA si cu asa zia DREAPTA ??? “”

    “” TIMPUL TRECE NIMIC NU SE SCHIMBA. Actionam in logica naturala “”.

  4. Referitor la monumenele comuniste ::::

    Cand citesc randurile Domnului ANAT0L Petrencu si ale catorva necunoscuti, “” te doare capul “”, cum spunhe poporul.

    Sa le luam la rand.

    O boala a multor ziaristi si comentatori este sa ne referim la ce zic altii ( din alte tari ) si sa luam avizul si metodele lor drept litera de evanghelie. Totdeauna noi trebue sa luam exemplul dela altii caci noi nu suntem capabili sa avem judecata noastra proprie. Analizand timp de multi ani comportamentul occidentalilor , vorbim de cei mai importani, nu veti gasi niciodata astfel de trimiteri la alte tari. ( ca exemplu pentru incapacitatea lor, subinteleasa de popor ).

    Noi nu incetam sa ne prosternam la ce-au facut balticii, la ce fac rusii, la ce-a zis o cucoana poloneza cu privire la monumentele comuniste, etc,etc.

    Domnilor, referiti-va la GANDIREA Domniilor VOASTRE, caci crimele suferite de MOLDOVENI nu au nimic de a face nici cu OCCIDENTUL, nici cu balticii, nici ci polonezii si nici cu alt popor in lume .

    Daca altii pastreza monumentele comuniste, apoi si noi, ne comportam ca oile, sa le lasam si noi.

    Pentru ce ??? Pentru a insulta generatii si generatii care au parintii asasinati de acesti monstri ??? Cinismul unora nu are limite.

    Pe acelasi principiu dece sa nu ridicam un monument pentru POL-POT, pentru GOEBELS, pentru BERIA, si pentru cativa “” EROI “” care impuscau prin beciurile Chisinaului pe MOLDOVENI ????

    Nu trebue sa fii prea inteligent sa-ti dai seama , pritr-o judecata elementara ca distrugerea acestor monumente este o datorie primordiala a cetatenilor MOLDOVEI.

    .

  5. GRAVE ERORI ÎN SCRIEREA ISTORIEI, …. despre Măgdăceşti un sat în inima Basarabiei.
    …. imediat după ocupația Basarabiei de ruși în 1812, autoritățile țariste au pornit o campanie antinațională împotriva populației moldovenești cu scopul de ai dezrădăcina, de a schimba raportul național în favoarea noilor stăpâni. Prin articole, cărți de istorie, manuale școlare etc. au început a se scrie despre însemnătatea „progresistă a alipirii Basarabiei la Rusia”, etc.

    Un articol interesant ce trebuie preluat, istoria trebuie cunoscută de cat mai multi români. Va așteptăm sa comentăm împreună evenimentele petrecute în acei ani.

    http://www.tribuna-basarabiei.ro/2010/06/investigatii-documentare-grave-erori-in.html

  6. Parlamentul Lituaniei: Rusia este agresor, iar Abhazia şi Osetia de Sud – teritorii ocupate

    Parlamentul Lituaniei a adoptat, marţi, o rezoluţie pe marginea situaţiei din Georgia. Pentru prima dată un stat european declară într-un document oficial că războiul din august 2008 din Osetia de Sud a fost o “agresiune din partea Federaţiei Ruse”, fostele autonomii georgiene – “teritorii ocupate”, iar recunoaşterea suveranităţii lor – “un act ilegal”.
    Pentru preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, care şi-a început vizita oficială în România şi Franţa, unde va discuta „problema ocupaţionistă”, rezoluţia constituie un sprijin important, mai ales în condiţiile schimbărilor negative din atitudinile Europei, determinate de raportul Comisiei UE privind războiul din Osetia de Sud, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
    Adoptarea de către parlamentul lituanian a rezoluţiei progeorgiene şi utilizarea de formulări drastice la adresa Rusiei a coincis cu desfăşurarea la Kampala (Uganda) a conferinţei Curţii Penale Internaţionale (CPI). Tocmai către această organizaţie înaintase Tbilisi plângere împotriva Moscovei, pe care o acuză de agresiune militară în regiunea Ţhinvali. Tot la CPI se află o „contraplângere” la adresa părţii georgiene, aceasta fiind acuzată că ar fi declanşat războiul din Osetia de Sud şi de genocid la adresa poporului sud-osetin, precizează cotidianul rus.

    Potrivit Nezavisimaia Gazeta, CPI nu se va ocupa prea curând de acest caz, deoarece „agresiunea militară” ca atare nu intră în competenţa acestei instituţii. În schimb, în competenţa sa intră cazuri legate de astfel de noţiuni precum genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război.

    Conferinţa de la Kampala este menită să extindă competenţele PIC, însă o extindere reală a statutului şi împuternicirilor acestei organizaţii nu se va întâmpla în viitorul apropiat. Tbilisi consideră că „o asemenea extindere poate avea loc oricând”, iar rezoluţia parlamentului lituanian, ce conţine termeni precum „agresiune” şi „ocupare a teritoriilor georgiene” poate cântări foatre greu în procesul intentat de Tbilisi împotriva Moscovei.

    Deocamdată, însă, documentul este mai degrabă un sprijin moral acordat de Vilnius şi onorarea promisiunii făcute de preşedintele Seimului, Irena Degutiene, ministrului georgian al afacerilor externe, Grigol Vaşadze, în timpul recentei vizite pe care acesta o desfăşurase în Lituania.

    Exprimându-şi gratitudinea în faţa poporului şi parlamentului lituanian, preşedintele parlamentului georgian, David Bakradze, a declarat: „Rezoluţia adoptată de deputaţii lituanieni este foarte importantă pentru restabilirea echităţii în privinţa teritoriilor ocupate” şi a subliniat că „aşteaptă ca şi alte state să recunoască fenomenul ocupaţiei instituite de Rusia asupra teritoriilor georgiene”.

    Astfel, depăşind cu brio testul intern sub forma alegerilor locale de duminică, autorităţile georgiene şi-au activizat din nou eforturile din jurul Abhaziei şi Osetiei de Sud. Ministrul georgian pentru reintegrare, Temur Iakobaşvili, va aborda acest subiect în timpul întrevederilor de la Bruxelles cu reprezentanţi ai UE, cărora le va prezenta câteva „noi modele pentru restabilirea integrităţii teritoriale a Georgiei”.

    Acelaşi subiect va fi abordat şi în timpul întrevederii dintre Saakaşvili şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy. Este de aşteptat ca lui Sarkozy, care în august 2008 semnase cu liderul rus Dmitri Medvedev „Planul pentru reglementarea conflictului armat din Georgia”, să i se pună o întrebare delicată: de ce Rusia nu-şi retrage trupele, conform planului, până la poziţiile ocupate înainte de 8 august 2008, ci dimpotrivă, îşi întăreşte prezenţa militară în Abhazia şi Osetia de Sud?

    Sursa: Romania Libera

  7. Perfect de acord cu Mircea Popescu. Insa in naivitatea mea ma intreb totusi cum se poate trece acum ( exact acum! ) peste controversata „statalitate” in conditiile in care majoritatea populatiei romanesti ( precizez; a populatiei romanesti ) este impotriva unirii cu Romania. Cam care credeti ca ar fi partidul sinucigas, care ar vrea sa mai si castige alegerile parlamentare, care ar sti faptul ca electoratul, in majoritatea lui, acum, exact acum, dupa ani de manipulare nerusinata, n-ar prea vrea sa se intorloace cu „tiganii” de peste Prut ( sa va aduc aminte comentariile taranilor basarabeni de pe malul Prutului la scoaterea sarmei ghimpate ) si ar face o campanie electorala avand ca slogan unirea cu Romania. Asta in conditiile in care pana acum nu s-a facut absolut nimic pentru educarea electoratului: nu televiziuni independente cu acoperire nationala ( eventual chiar posturi romanesti ), nu presa de orientare democratica, eventual chiar unionista, nu promovare a valorilor culturale comune romanesti in institutile scolare nationale, nu… etc… Pai exact pentru asta ar fi necesara „halta” si „timpul de odihna” oferit de „statalitatea moldoveneasca” avuta in mana de fortele democratice. Acum, exact acum, statul moldovenesc, este reprezentat, in toate structurile sale, de institutii cu deprinderi sovietice si cu porniri antiromanesti, asupra carora actualele forte aflate la conducere nu au, de fapt, nici un control ( exemplu granicerii moldoveni care privesc orice cetatean roman ca pe un potential dusman ). Pana si mult trambitata reformare a televiziunii nationale a fost un fas ( tot sovietica a ramas ). Politia se teme si acum sa-l abordeze pe Voronin. De justitie ce sa mai vorbim… Reprezentantii Republicii Moldova in organismele internationale fac in continuare politica lui Voronin. Si peste toate domneste poltronismul in fata a tot ce are legatura cu Moscova si aversiunea fata de tot ce este romanesc. Aici nu vorbim despre conservatorism ci despre o lene in gandire crasa. In aceste conditii, a vorbi acum transant despre unire mi se pare sinucidere curata. Cine vrea sa riste poate sa o faca… Sigur, mergand cu un mesaj unionist, un partid poate intra in parlament, dar cu un procentaj inca suficient de redus, situatie in care nu ar prea avea mare spatiu de manevra.

  8. Pt xyz

    Dar cineva si cu ceva trebuie sa inceapa… Cu toate riscurile si cucuiele. dar poate ca se vor gasi un numar de oameni cu demnitate?!…

  9. Reunirea poate avea loc doar prin presiunea strazii….de ce?…pai care lider politic din Basarabia va dori sa renunte la functia si la statutul sau pentru unul mult mai neinsemnat in Romania?…una e sa fii presedinte de tara sau prim-ministru,alta e sa fii presedintele consiliului judetean X din Romania…si dupa cum se observa populatia bastinasa a fost educata intr-un anume fel…poate numai un esec rasunator al drumului catre aderarea la UE si instalarea unei anumite disperari la Chisinau sa mai schimbe ceva in atitudinea prounionista a partidelor…altfel cred ca va fi greu de realizat aceasta reunire…si problema mare nu e in Romania,e pe malul celalalt al Prutului unde,din pacate,oamenii sunt foarte confuzi…

  10. Pentru „” XYZ „”.

    Tineti steagul sus si pana la urma tot in lasitate cadeti.
    Ideea UNIRII trebue dusa cu pretul vietii, cum au facut inaintasii nostri si nu sa punem in balanta daca pierdem sau nu niste alegeri.

    Daca ALIANTA isi pune in acesti termeni existenta, inseamna ca isi bat joc de cea mai nobila idee a ROMANILOR DE PRETUTINDENI :::: UNIREA LOR intr”o MARE ROMANIE.

    Pentru MUGUR.

    Daca asteptati ca strada in delir sa ceara UNIREA cu ROMANIA veti astepta degeaba pana la sfarsitul Veacurilor.

    Am spus’o si alta data, nicaieri in lume nu s-a facut unirea unei tari si nici nu se va face vreodata la cererea poporului. Totdeauna s-a facut prin forta armelor sau cum s-a facut ROMANIA MARE , prin VOINTA FERMA a OAMENILOR POLITICI. POPORUL a inteles si i-a URMAT.

    UNIREA ESTE O IDEE INTELECTUALA. Ca UNIREA sa se produca Trebue ca numarul desteptilor intr’o tara sa fie mai mare decat numarul CELOR SARACI CU DUHUL. Concluzia ::: POTI SA FII INTELIGENT FARA SA FII INTELECTUAL.

  11. Mos Nichifor C.

    Unica Salvare – Romania Mare !
    Simplu ca buna ziua, chiar si pentru Marian Lupescu

  12. Pentru „COMENTATOR”,
    Vorbe. Demagogie. Exaltare. Fanatism. Pentru unire, ca sa fie recunoscuta international, e nevoie de participare, de majoritate. Altfel vorbim in termeni legislativi, mai ales daca se recurge la violenta ( apropo de „cu pretul vietii” ), despre atentat la siguranta statului, situatie in care Romania va fi obligata sa faca pasul inapoi iar Filat, calcandu-si pe inima, va trebui sa intervina. Iar recurgerea la forta armelor despre care ii povestiti lui „Mugur” cam seamana a terorism. Nu prea le aveti cu democratia. Simate domn, pentru unire e nevoie de tarie de caracter, inteligenta, determinare si de o strategie bine pusa la punct. Faptul ca occidentul stie deja ca in Republica Moldova majoritatea o formeaza romanii se cheama ca orice gest indreptat inspre unirea cu Romania ( care pentru a urgenta lucrurile este cam singura soltie ) nu va insemna o bataie la usi inchise.

    Pentru „Cu recunostinta”,
    Bineinteles ca aveti dreptate. Dar ca sa incepi seful de „halta” trebuie sa fie de-al tau ca sa dea drumul la tren exact cand trebuie, adica dupa ce au urcat toti cei care trebuie.

    Pentru „opinie”,
    Dumneavoastra vreti sa ne trageti o teapa. Probabil cei 2952 plecati in Ucraina sunt de nationalitatate ucraineana, pentru ca nu o sa ma convingeti ca in Ucraina o duc cu mult mai bine. Cei 1866 sunt probabil rusu, cei 278 sunt evrei si tot asa… Ce e rau in faptul ca au plecat fiecare in patria mama? Iar cei 899 sunt probabil din cei care s-au cam saturat sa tot astepte la nesfarsit cetatenia romana. De ce nu suflati insa nici un cuvintel despre zecile mii, sutele de mii de romani moldoveni care au plecat in Romania. Nu exista oras in Romania care sa nu aiba o comunitate de basarabeni, in toate cele trei provincii istorice. Dar zecile de mii care se inghesuie la cozi interminabile in fata birourilor pentru cetatenie? In Europa de vest sunt plecati, de asemenea, cu sutele de mii. Fug bietii oameni de saracie, pentru ca Moldova este inca o tara saraca si nu e o rusine sa recunoastem asta daca o facem cu demnitate. Iar faptul ca pleaca rusofonii di Republica Moldova, cinic vorbind, nici nu e asa de rau. Daca ii deranjeaza romanismul… drum bun!

  13. xyz spune:
    8 June 2010, la 00:12

    Stefanica, creschind mare, l-a razbunat pe Mitrut….a razbunat
    poporul….si aramas Stefan cel Mare in istorie.
    Al cui nume oare va mai ramine in istoriea Moldovei pingarite de ciubota strainuli ?

  14. Pentru „Alexandra Can”,
    S-a tot dat de catre multi exemplu tarilor baltice. Eu insumi am tot dat acest exemplu. Acolo n-a fost patima, exaltare, fanatism. Acolo a fost vorba despre convingere nclintita in jistetea aspiratiilor, hotarare, intransigenta si mai ales mult calm si inteligenta. Dar mai ales acolo au fost fapte nu vorbe bombastice. Mai greu de gasit asa ceva la un popor latin. Desi daca ne gandim la Garibaldi care a facut o tara… M-am tot gandit ce le lipseste unionistilor din Moldova pentru a fi convingatori. Pai chiar stiinta de a fi convingatori. Eu insa sunt convins ca lucrurile au luat-o inevitabil si iremediabil pe calea cea buna.

  15. Ce sa mai vorbim: priviti ce spune Filat si comparati cu balticii:
    „Vlad Filat despre condamnarea comunismului

    „Ceea ce ține de măsuri restrictive urmează să luăm o decizie, care va fi în perfectă legalitate și euroconformitate, însă restricțiile nu aduc întotdeauna rezultatul pe care-l urmărim”. Acesta a fost răspunsul premierului Vlad Filat la întrebarea dacă este sau nu de acord cu scoaterea Partidului Comuniștilor în afara legii și interzicerea secerei și ciocanului ca simbol al partidelor politice.

    Vlad Filat a menționat că pledează pentru condamnarea comunismului în general, dar mai cu seamă a crimelor, ceea ce este absolut necesar ca să se întâmple în Republica Moldova iar acest lucru urmează să fie realizat printr-un act politic asumat și acest lucru urmează să aibă loc în Parlamentul Republicii Moldova, iar Guvernul va veni, de asemenea, cu o poziție în acest sens.

    UNIMEDIA amintește că Comisia Parlamentară pentru studierea şi aprecierea regimului totalitar comunist, în urma prezentării raportului final a propus scoaterea Partidului Comuniștilor în afara legii și interzicerea secerei și ciocanului ca simbol al partidelor politice.

    Membrii prezentei comisii au mai propus scrierea unui „Manual de istorie al comunismului” care va fi introdus în sistemul de studii preuniversitare, deschiderea, în fiecare localitate din Republica Moldova, a unui muzeu în care să fie afişate listele persoanelor care au devenit victimele regimului totalitar comunist, crearea unor plăci comemorative în locurile unde au avut loc asasinate în masă, dar şi demolate biserici sau alte obiecte arhitecturale, iar pentru a eterniza memoria victimelor regimului şi a combatanţilor, membrii comisiei au pledat pentru construirea unui complex memorial în Chişinău. Sursa: UNIMEDIA”

  16. Un blogger critică serviciul de presă al Guvernului că devine „serviciu de presă al premierului”

    „Serviciul de presă al Guvernului (nu se numeşte „serviciu de presă al premierului”) informează că, în seara zilei de 5 iunie, prim-ministrul Vlad Filat a participat la concertul „Nu corupţiei!”, organizat în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova (nu “în parteneriat cu premierul”). În comunicatul oficial sunt enumeraţi interpreţii care au evoluat, dar nu se spune că la eveniment au fost prezenţi şi alţi membri ai Guvernului, în afară de Filat”, scrie bloggerul Eleonora Lisnic.

    „De la concert, Serviciul de presă al Guvernului a expediat redacţiilor 2 poze. În una din ele “a încăput” (la limită) şi ministrul Apărării, Vitalie Marinuţă. Pe pagina oficială a Guvernului, această fotografie n-a fost publicată. Au mai fost şi alţi miniştri la concert? Serviciul de presă al Guvernului nu ne spune nici în comunicat, nici prin intermediul pozelor. Nu este prima oară când Serviciul de presă al Guvernului filtrează informaţia prin metode similare”, susține bloggerul.

    „Prim-ministrul Vlad Filat a participat astăzi la acţiunile dedicate Zilei Victoriei, se spunea în comunicatul oficial din 9 mai, fără a fi menţionată prezenţa altor membri ai Cabinetului de Miniştri. Alt exemplu recent: într-un comunicat de la mijlocul lunii mai, ministrul Transporturilor, Anatol Şalaru, nu figura printre miniştrii care-l însoţeau pe premier în vizita sa în Germania. Din fotografii am aflat că Anatol Şalaru făcea parte din delegaţie”, conchide Eleonora Lisnic.

  17. xyz spune:
    8 June 2010, la 07:07

    „…Cam care credeti ca ar fi partidul sinucigas, care ar vrea sa mai si castige alegerile parlamentare, care ar sti faptul ca electoratul, in majoritatea lui, acum, exact acum, dupa ani de manipulare nerusinata,… ”

    Mai bine sinucigas, numai nu LAŞ !
    Setea de putere pentru putere le-a intunecat mintile multora pretinsi salvatori ai neamului. Au preacurvit intre ei. Au calcat cuvintul si onoarea in picioare.

    „Sinucigas” v-a fi si partigul, care va merge in alegeri cu un mesaj „Moldova fara coruptie”.

    Si aceasta maladie, ca si laşitatea, a cuprins toate „virfurile ramurilor” puterii, de sus in jos…..

    Si lupta este asemanatoare….
    Fiecare blestema starea lucrurilor, dar vrea sa faca altul orinduirea corecta, spectatori – o sumedenie…
    Nimic bun nu se poate intimpla, daca nu se aduna toti cei care sufera si nu dau riposta pe masura, sa zdruncine si sa distruga răul. Nu de dragul puterii, de dragul oamenilor, chear daca batalia poate fi sinucigasa……

  18. Cu recunostinta spune:
    8 June 2010, la 07:07

    Un blogger critică serviciul de presă al Guvernului că devine „serviciu de presă al premierului”

    Un conducator, care nu pune „in fata” echipa, seamana cu un copac fara padure sau cu o padure fara copaci…..

  19. daca reusim ca din doua state sa facem unul mai mare si mai puternic in UE si in lume asta sigur ne ajuta pe toti! Sa nu iutam ca in sudul Dunarii mai sunt inca 3,15 milioane de romani!

  20. Cu recunostinta spune:
    8 June 2010, la 07:07

    „Ce sa mai vorbim: priviti ce spune Filat si comparati cu balticii:
    “Vlad Filat despre condamnarea comunismului…”

    Nici intr-o tara din Vest un partid comunist nu a mers contra propriului popor /prin deportari, asasinari, infometari…/
    Este inuman ca PCRM accepta insemnele si continuitatea partidului comunist si se dezic numai de crimele lasate in urma lui.
    Interzicerea partidului comunist ar fi un semn de scuze si recunostinta pentru cei, care au suferit in urma actiunilor lui.

    „Vesmintul comunist” a fost inbracat de o formatiune politica ca si o carte bine jucata pentru ademenirea nostalgicilor si a neinformatilor in situatie de saracie si dezorientare totala.
    Au batut in locul slab….
    La fel pare a fi si inrolarea ortodocsilor in facatura politica, care poate avea urmari ireversibile pentru cetatenii Moldovei.
    Ne intrebam de ce migreaza multi enoriasi spre bisericile fara cruci si fara insemne la care ne inchinam cu totii din mosi stramosi ? Pentru ca la vedere este comportamentul propriu majoritar mai uman ale fetilor bisericesti.
    Nu am auzit ca in Moldova, din toate confesiunile existente, sa se fi implicat in dispute si manipulari electorale asa cum au facut-o si o fac in continuare politicienii si unele fete/nu toti/ bisericesti.
    Nu intelegeam in copilarie ce inseamna fraza spusa de unii: „sa faci ce spune popa, sa nu faci ce face popa”.
    MII DE SCUZE pentru toata lumea si preotimea, care nu se implica in atare pacate lumesti, sa ma ierte Dumnezeu, daca gresesc, dar cred ca imixtiunea politicului in biserica si invers ne poate duce la lucruri regretabile foarte periculoase.
    Lumea poate fi prostita inca o data, de dragul puterii si intereselor meschine, claritatea va aparea la suprafata….
    Ce vor mai crede oamenii prostiti despre Sfinta Biserica in general ? Cine lupta pentru credinta ? Ateii?, Urmasii celor, care au depus efort sa ne lipseasca de credinta?
    Cred ca este inadmisibil sa se strecoare o atare actiune inumana in socitate, care ar scinda si mai tare oamenii debusolati.
    Lupta in jurul credintei a fost intotdeauna cea mai periculoasa.

  21. RASPUNS la RASPUNS-ul Domnului ANATOL PETRENCU.

    Mi-ati cerut sa fiu mai amabil cu DOAMNELE pentruca am intrebuintat cuvantul “” CUCOANA “”.

    Nu stiu daca cineva ( in afara de DVS. ) gaseste acest cuvant desagreabil la adresa uei femei. In copilaria mea locuitorii satului meu se adresau mamei mele cu “” CUCOANA “”, “” CUCONITA “” si nimeni nu se simtea ofensat de aceasta forma populara de respect.

    Sotia Prefectului, pe acea vreme, a venit in sat cu ocazia unor festivitati si intr’o discutie cu bravii mei concetateni i se adresau toti cu “” CUCOANA “” si “” CUCONITA “” fara sa vad o umbra de suparare la careva.

    S-a inversat, intre timp , sensul acestui cuvant ???? Poate a fost si este inca considerat un cuvant fascist in noua MOLDOVA rusificata ????

    Dar sa incheem discutia pe un subiect atat de minor si sa nu recurgem la un RASPUNS la RASPUNS-ul RASPUNS-ULUI.

  22. …REZULTATELE DIN ULTIMII 15 ANI SA SPUNEM, IN PROCESUL DE DE-COMUNIZARE , DE-STALINIZARE SI DE-SOVIETIZARE A TARII, DE REIMPUNERE A VALORILOR NATIONALE , SUNT DESTUL DE SLABE . SIMBOLISTICA VECHIULUI REGIM STA LA LOC DE CINSTE IN TOATA REPUBLICA , NU NUMAI IN TRANSNISTRIA . SI AU MAI FOST SAU SUNT GUVERNARI CE ISI ZIC „DEMOCRATICE” . SINGURELE SCHIMBARI VIZIBILE AU FOST FACUTE IN ECONOMIE , ODATA CU TRECEREA LA ECONOMIA DE PIATA , DAR SI ACESTE SCHIMBARI AU FOST FACUTE TOT DE COMUNISTI , PENTRU COMUNISTI … SI AVEM AICI EXEMPLUL CEL MAI BUN , AL FAMILIEI VORONIN . IN REST , TOTUL LA FEL … AUZEAM DE UN SLOGAN PUBLICITAR TURISTIC …MERGETI IN TRANSNISTRIA SI VA VETI TREZI IN PLINA ERA SOVIETICA . DAR IN RESTUL REPUBLICII CUM ESTE ? MONUMENTE-TANCURI , STATUI SI INSEMNE COMUNISTE IMPRASTIATE PESTE TOT . MERGETI IN TARILE BALTICE SI NU VETI MAI GASI NICAIERI ASEMENEA REMINESCENTE TOTALITARISTE . IN MOLDOVA TOTUL E PE INVERS … CE SA MAI DISCUTAM DE STATUTUL LIMBII ROMANE[MOLDOVENESTI] DE STAT , INCALCAT CU CHIAR ACORDUL REPREZENTANTILOR STATULUI … POLITICA „STATALISTA” A FOST DE FAPT UNA FALSA STATALISTA … CUM POTI SA TE DECLARI STATALIST , CIND VALORILE NATIONALE SUNT TERFELITE , LIMBA NATIONALA TERFELITA , IAR TU FACI TEMENELE IN FATA UNUI STAT CARE ITI TINE SUB OCUPATIE MILITARA 1/3 DIN TERITORIU ? CE „STATALISM” MAI E SI ASTA ?

  23. CE MAI REPREZINTA P.COMUNISTILOR DIN MOLDOVA LA ORA ACTUALA ? O BAZACONIE … UN AMESTEC PERICULOS DE ELEMENTE RADICALE RUSOFONE , CU NOSTALGICI BOLSEVICI , VECHI COMUNISTI IMBOGATITI PESTE MASURA , MERGIND PINA LA ASA-ZISII ORTODOCSI PAN-SLAVICI … INTR-UN CUVINT O ADUNATURA PESTRITA , CARE NU MAI ARE NICIO LEGATURA REALA CU CE STIM NOI DESPRE COMUNISM . O ADUNATURA CARE FARA CEA MAI MICA TEAMA DE A GRESI , O PUTEM ETICHETA „LINISTITI” CA REACTIONARA SI RETROGRADA …

  24. Ghimpu convoacă structurile de forță ca să clarifice situația barierei de protecție de lângă casa lui Voronin … IATA „STATALITATEA” … SPUI CA INCEPE CEL DE-AL TREILEA RAZBOI MONDIAL , DE E NEVOIE CA TOATE STRUCTURILE DE FORTA SA SE INTRUNEASCA PENTRU O BARIERA …LA CASA LUI VORONIN. CE NE SPUNE ACEST LUCRU ? CA OAMENII VECHIULUI REGIM SUNT TOT ACOLO UNDE I-A LASAT TATUCA VORONIN SI ABIA II ASTEAPTA INTOARCEREA SA PUNA CU BOTUL PE LABE OPOZANTII POLITICI . S-A ATINS O CULME A PENIBILULUI INCREDIBILA …

  25. COSTIN spune:
    8 June 2010, la 11:11
    Daaaaaaa…….

  26. Pentru Alexandra Can
    Nu credeti ca pentru un partid serios, cum este paetidul dumneavoastra, care chiar crede in niste idealuri si chiar doreste sa le puna in practica ar fi mai eficient sa spuna in campania electorala atat cat este dispus electoratul sa suporte si apoi dupa „calificarea” in alegeri sa treaca efectiv la jnfaptuirea propriului program? Nu stiu… Probabil gresesc. Insa cred ca nordicii asa ar fi procedat. Probabil si tizul dumneavoastra din Romania tot asa ar fi procedat.

  27. Din pacate,eu nu vad vreun lider politic de la Chisinau si ma refer la cei reprezentativi care sa-si asume deschis un proiect de reunire a Basarabiei cu Romania,pana si la PL se observa o schimbare in discursul politic si instalarea unui anumit „pragmatism”…de ce?…de frica Rusiei?…poate…insa situatia de acum nu mai este ca cea din 1918 si in primul rand fiindca sovieticii au avut grija sa elimine din societatea basarabeana nucleul dur al pan-romanistilor,al celor care inca mai aveau constiinta nationala si simteau romaneste…structura etnica este complet schimbata acuma…sunt foarte sceptic in privinta unei eventuale reuniri si repet,numai o miscare sociala de amploare,o miscare care va pune partidele in imposibilitatea de a refuza un asemenea proiect poate schimba ceva…in rest,se va merge tot pe formula „neutralitatii”,o politica total ineficienta care nu va face decat sa intarzie „de facto” aderarea Basarabiei la UE…

  28. Vreau sa spun ca pana sa se puna partidele de acord oamenii simpli de pe strada din Republica Moldova au hotarat sa se organizeze singuri pentru a obtine alipirea la Romania. Au creat o asociatie care monitorizeaza strict cate cetatenii romanesti s-au obtinut, cate cereri de redobandire a cetateniei romane s-au depus, cati dintre cetatenii Republicii Moldova se considera romani. Asociatia, care are si juristi intre membrii ei, asigura consiliere in problema obtinerii cetateniei romane. Organizeaza chiar si transportul spre birourile pentru cetatenie din Romania. Exista o planificare foarte judicios organizata pentru a evita supraaglomerarile Multi dintre solicitanti sunt si de etnie rusa care au drept la cetatenia romana si care declara ca statul roman s-a purtat mult mai corect cuei fata de Federatia Rusa de vreme ce nu i-ai obligat sa renunte la cetatenia moldoveneasca. Obiectivul organizatiei este sa tina strict sub cintrol acest fenomen iar atunci cand vor constata ca jumatate plus unu dintre cetatenii Republicii Moldova vor avea cetatenie romana sa solicite, din partea acestei organizatii, statului roman alipirea la patria mama, in conditiile in care majoritatea absoluta a cetatenilor moldoveni sunt deja cetateni romani. Exista un precedent in acrst domeniu: In timpul razboiului si dupa aceea a existat o organizatie asemanatoare care se ocupa cu obtinerea de acte doveditoare a cetateniei romane pentru basarabeni pentru ai salva de la deportare. Mi de oameni au fost astfel salvati. Tatal meu a activat in aceasta organizatie. Organizatii similare exista si pe teritoriul Romaniei in toate provinciile istorice romanesti, inclusiv in regiunea Cernauti. Deci oamenii chiar fac ceva concret si eficient fara a astepta ceva de la autoritatile moldovenesti. Necazul si disperarea te invata… Un militant al organizatiei mi-a aratat o naframa rosie din matase in care pastra doua certificate de nastere ale bunicilor sai care aveau aplicata stampila Regatului Romania. Cand mi le-a aratat a izbucnit in plans. Restul e poezie doamnelor si domnilor.

  29. Vad din ce in ce mai prost si fac greseli la scris cu duiumul. Va rog sa ma scuzati!

  30. Jumătate din tinerii care au beneficiat de burse de studii peste hotare nu revin în ţară

    Jumătate din tinerii care au beneficiat de burse de studii peste hotare nu revin în ţară. Aceasta este concluzia unui studiu privind exodul de creiere, realizat de Institutul de Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”. Potrivit studiului, tinerii sunt atraşi de noi oportunităţi în carieră, de salarii mari şi de condiţii mai bune de viaţă în străinătate.

    De asemenea, autorii studiului constată că exodul de creiere a cauzat dificultăţi serioase în învăţământul universitar din Moldova. Universităţile duc lipsă de personal academic înalt calificat, cu experienţă internaţională, care să influenţeze sectorul economic, social şi politic. Potrivit studiului, cererea mică pentru forţa de muncă înalt calificată pe piaţa internă face ca o bună parte din specialiştii din Republica Moldova să emigreze. Această situaţie poate genera probleme majore pentru dezvoltarea economică.

    sursa:www.publika.md

    Am postat aceasta stire fiindca ne dezvaluie un fenomen care nu vine deloc in sprijinul curentului pro-unionist…acesti tineri ar trebui sa se intoarca inapoi,nu sa ramana in strainatate…astfel nu se va obtine nimic…poate ca d-na Pavlicenco ar trebui sa preia acest subiect si sa-l dezvolte mai mult…de ce o parte importanta a tinerilor basarabeni plecati la studii in strainatate nu se reintorc in tara?…

  31. Cat timp va mai sta trenul in „halta statalitatii”? 20 de ani nu este deja cam mult? Mai ales ca pe placutele trenului format in momentul desprinderii de garnitura URSS, scria „Unire”: Limba romana in constitutie, tricolorul, „desteapta-te romane”, marea adunare, etc.
    In trenul acela s-au suit peste 1 milion de oameni, dar au fost de ajuns cativa teroristi ca sa deturneze directia spre „Halta statalitatii”.
    Mai mult, acei teroristi au reusit sa corupa si sa modifice mentalitatile pana in ziua de astazi, pentru a crea iluzia ca „halta” este maximul de dezvoltare tribala la care pot nazui basarabenii.
    Oare partidele care promoveaza unirea chiar se sinucid, sau este doar o idee implantata si mentinuta ca o permanenta amenintare de „teroristii” conducatori ai „statalitatii” ca sa-i sperie pe indraznetii ce inca mai viseaza ca trenul sa ajunga la destinatie?
    Acele partide, miscari, lideri cu vederi unioniste au o mare masa careia i se pot adresa: sutele de mii de basarabeni care si-au capatat cetatenia Romaniei sau care stau la cozi pentru aceasta cetatenie.
    Nu sunt acesti basarabeni loiali Romaniei asa cum au jurat?
    Deci, iata ca partidele unioniste au cui sa se adreseze pentru a intra in Parlament si a da liber trenului spre destinatia finala.
    Daca insa basarabenii cetateni ai Romaniei, vor incuraja ramanerea intr-o halta dintr-o margine de lume, atunci sa nu se mire ca sunt priviti cu neincredere de restul natiunii. Cu atat mai mult acei basarabeni, cetateni romani ajunsi sefi de „halta” care tin trenul in loc, ferindu-se ca dracul de tamaie sa aminteasca de destinatia finala.
    Sigur, pentru a conduce „Trenul Unirii” trebuie sa ai coloana vertebrala, sa crezi in principii, sa crezi in destinul neamului tau, nu sa te lasi corupt pentru cateva copeici.

  32. pt. xyz
    Am vazut abia acum postarea dumneavoastra despre aceasta miscare civila. Ideea este extraordinara.
    Poate ar trebui sa aveti contacte directe cu fortele politice cu vederi pro-unioniste, dar si cu alti politicieni pentru a-i determina sa se miste in directia dorita la momentul oportun. In Statele Unite s-a creat o miscare populara asa numitul „Tea Party Movement” care influenteaza viata politica si sociala a Americii. Politicienii de vaza „curteaza” aceasta miscare si se bazeaza pe suportul ei in alegeri.

  33. Pentru „Mircea Popescu”,
    Din pacate domnule Popescu eu am cunoscut aceasta organizatie din exterior, pentru ca eu sunt cetatean roman, nascut in Romania. Dar tatal meu a fost basarabean si a fost implicat in miscarea basarabeana pentru demnitate. A fost feroviar ( ceferist ) si prin natura meseriei calatorea peste tot in Romania si profitand de aceasta facea munca de curierat pentru o organizatie care n-a prea avut sprijinul statului roman. I-am cunoscut pe membrii organizatiei din Basarabia pentru alipirea la Romania prin rudele mele de la Chisinau pe care le ajut cum pot pentru redobandirea mai repede a cetateniei romanesti ( unii dintre ei sunt deja cetateni romani ). Vreau sa va spun ca membrii acestei organizatii ( din care cam un sfert sunt rusi ) au ca preocupare zilnica numararea cu infrigurare a cate cetatenii le mai trebuie pentru a atinge cifra fatidica de 50%+1 cetatenii romanesti. Dupa care se vor adresa organismelor internationale si romanesti pentru a anunta alipirea de facto a Basarabiei la Romania. Rusii din organizatie mi-au spus ca si in Kurile lucrurile se petrec intocmai. Totusi insulele Kurile sunt acum in Federatia Rusa, deci ei au catatenie rusa. Si totusi…

  34. E buna ultima poza cu VP.

  35. Da,si mie-mi place ultima poza.In deosebi expresia fetelor celor ce o inconjoara pe d.Pavlicenco.O expresie sincera,curioasa,bucuroasa.

  36. Da, va multumesc. Aceasta poza mi-a sugerat-o o colega alaturi de care am fost la Casa Regala. Ea a vazut-o pe blogul Principelui Radu, care, in exact acest moment surprins in poza, ii vorbeste foarte frumos despre mine Regelui… Aceasta poza si altele sint aici: http://www.princeradublog.ro/jurnal/jubileul-50-in-imagini-iv/

  37. Este de o importanta capitala pentru democratia Moldovei, ca politicienii din Moldova si Romania sa se ocupe deaproape de basarabeni ( si urmasii lor ) plecati in Romania si in alte tari, in 1945 la venirea comunismului rusesc si dupa aceea.

    Acestia trebue sa-si reobtina nationalitatea Modoveneasca in asa fel incat ei sa poata vota la alegerile din Moldova.

    Iata un rezervor considerabil de simpatizanti pantru ALIANTA.

    Acest subiect merita o dezbatere pe scara larga in Moldova, Romania si in alte tari.

  38. Stmate domnule Popescu,

    am o satistactie deosebita, de zile mari ,cum se spune indeobste, pentru prezenta dv. acum si aici !Daca pana in urma cu cateva luni nici nu se stia cine sunteti , pe cine reprezentati si ce contributie va aduceti la cauza tuturor romanilor, ei bine , acum … se stie!!Am mai avut ocazia sa ne intersectam opiniile pe acest blog si prezenta mai mult decat onoranta a dv. merita a fi salutata cum se cuvine. A dv personal si a Congresului Mondial Roman ! Nu ma indoiesc, cred ca va fi si de mare ecou nu numai pt Basarabia ,ci si pentru Tara intrega, pentru diaspora, pentru … mai marii lumii . Este o intitiativa si necesara si viguroasa si de cel mai bun augur oentru toti purtatorii identitatii nationale.Mai mult. Nutresc chiar si convingerea ca marele forum democratic al romanilor de pretutindeni -Congresul Mondial Roman -se va plasa de acum incolo mult mai activ in sustinerea, promovarea intereselor superioare romanesti. Cunosc , din fericire, activitatea acestui consiliu si, iata o dovada ,despre ce contributie majora poate sa aduca unei cauze supreme,similara cu a tuturor „natiunilor” civilizate ale lumii. (scuze, nici nu am a ma feri de … enormitatea cuvantului !) Ma gandesc, in virtutea prerogativelor formulate pentru acest organism „transfrontalier”, ca ar fi utila in perspectiva viitoarelor luni , cu adevarat decisive pentru meleagurile dragi ale Basarabiei noastre romanesti, sa va faceti simtita prezenta la Chisinau intru sustinerea si promovarea unor idealuri mai presus de nimicnicia zilelor pe care le traim. O vizita bine organizata, mediatizata si cu scopuri precis formultate un fata tuturor, a Europei si a lumii intregi, o consider cu totul benefica si bine venita.Nu ma erijez in „vizionarismul” unui om politic, nici intr-unul atoatecunoscator al treburilor romanesti, nici al une „personalitati ascunse sub un „pseudonim”. Incerc dupa puterile mele modeste si in consonanta cu idealurile de zi cu zi ale noastre celor tacuti dar de la „talpa tarii”, sa ma uit in spate, la dreapta si la stanga, dar mai ales in fata, acolo unde viitorul poate plamadi o alta tara, o alta dimensiune a ei , alta decat cea interbelica, alta decat a prezentului…Asa au facut-o , stiti bine , si cei dinaintea noastra,iar noi nu avem cum sa ne prefacem ca nu nutrim , de fapt , aceleasi nazuinti. De aceea , iertata-mi fie si interventia si indrazneala de a spune cateva cuvinte de speranta neclintita de nimic si de nimeni. Ideea domnului xyz, este in acest sens , stralucita de-a binelea si o consider cu adevarat utila si benefica pentru momentul actual. Cu cat isi va gasi mai multi adepti de tenacitate, seriozitate si perseveranta bine cumpanita in articularea ei formativa, cu atat mai important va fi rezultatul. Nu de la politicieni poate veni veritabila salvare , ci de la cei multi care stiu sa-si faca auzita vocea si statura morala. Ei sunt totul.
    Cu aleasa si inalta considerare

    TITIREZ
    (alt nume nu am)

  39. Pentru „Titirez”,
    Nu, nu este nimic extraordinar in aparitia acestei organizatii. Este doar modul particular in a se manifesta al basarabenilor ( si al aromanilor ) in cadrul natiunii romane. Ambele entitati au sentimentul apartenentei si neapartenentei, in acelasi timp la natiunea romana. Viata i-a obligat sa se descurce singuri pentru ca de cate ori au asteptat sprijinul natiunii mama acest sprijin n-a prea venit ( au existat doar paleative si declaratii patetice ). Am scris de nenumarate ori despre acest fenomen specific basarabean pe care eu l-am simtit in prupria mea familie ( mama era romanca tata era basarabean ).Daca romanii nu sunt in stare sa inteleaga acest punct sensibil al basarabenilor risca sa „intarzie” la „marea intalnire”.

  40. Ungaria a egalat crimele comunismului cu Holocaustul

    Parlamentul Ungariei a egalat crimele comunismului cu Holocaustul. Pentru negarea crimelor comunismului a fost introdusă pedeapsa penală de la unu la trei ani de detenţie, transmite ITAR-TASS.

  41. Pentru xyz

    Nu vad nicio contradictie intre ce sustineti dv si ceea ce am spus eu. Nu sunt adeptul patetismului de niciun fel. Dimpotriva. Si va fac o surpriza: originile mele sunt aromane.(Moscopolie)

  42. Scriitorul Traian Vasilcău a remis presei o declaraţie în care anunţă că părăseşte PLDM. În declaraţie Traian Vasilcău spune următoarele: „Datorită Înaltei Imoralităţi care guvernează în PLDM şi ataşamentului diabolic de care beneficiază oamenii de cultură din PLDM,cu excepţia celor defuncti,bineînţeles,dar şi din nedorinţa de a face sluj/cititi:a mă prostitua/ în faţa foştilor comunişti travestiţi peste noapte în membri PLDM, doar ca să-şi păstreze pe mai departe fotoliile,eu,Traian Vasilcău,scriitor,fondator al Festivalurilor Maluri de Prut şi Steaua Chişinăului-Steaua Moldovei ,declar că părăsesc acest partid care ignoră omul,în favoarea clientelei financiare,astfel devenind un partid-model de imoralitate „natională’ ,şi-mi asum tot dreptul să ader la un alt partid.

    ”http://hotnews.md/ar ticles/view.hot?id=3048

  43. APROPO de SORIN RO.

    Cat timp va mai dura MASCARADA UNIRII Basarabiei cu ROMANIA cand politicienii din asa zisa Republica FANTOMA MOLDOVENEASCA tin un discurs exact invers in occident, tot batand temenele si ramanand servili stapanilor de eri ??????

    Sa terminam cu aceste ajutore pentru indivizi care n’au nici in clin nici in maneca cu ROMANIA.

  44. Clarificari

    Congresul Mondial Roman, de fapt World Romanian Congress (WRC) si Consiliul Mondial Roman (CMR) sunt organizatii ale diasporei ROMANESTI, nu basarabene, aromane, banatene, dobrogene sau mai stiu eu cum. Consider ca este neproductiva atomizarea, cu alte cuvinte „tribalizarea” natiunii romane, dupa cum putem observa consecintele „moldovenizarii’ unei parti a societatii romanesti.
    WRC are menirea de a reprezenta diaspora romaneasca in relatiile cu organizatiile, institutiile sau organismele internationale, in timp ce Consiliul Mondial Roman (CMR) ramane interfata diasporei cu institutiile statului roman, organizatiile si personalitatile civice si politice din spatiul romanesc (Romania, Basarabia, zonele limitrofe Romaniei cu mari comunitati romanesti).
    Cele doua organizatii, desi inregistrate ca entitati separatee, constituie de fapt o singura organizatie bicefala si complementara avand ca unica politica, politica nationala de sprijinire a interesului national romanesc, nu sprijinirea partidelor politice.
    CMR este destul de cunoscuta in diverse cercuri basarabene, la sedinta de constituire oficiala care a avut loc la Atlanta in 2001, participand printer altii, Mitropolitul Petru, Constantin Tanase, Aneta Grosu si alti basarabeni.
    Sigur, in dezvoltarea sa au avut loc convulsii, dar organizatia a avut un drum ascendent. In momentul de fata se afla, si datorita evolutiilor politice atat din Basarabia cat si din Romania, intr-un moment de „asteptare” a clarificarilor.
    Dintre initiativele importante ale CMR as enumera:
    – reprezentarea parlamentara a romanilor de pretutindeni prin infiintarea Circumscriptiei 43 „Diaspora”, idee exclusiva a CMR careia i-au trebuit ani buni pana sa fie acceptatat de Bucuresti
    – Legea pt. romanii de pretutindeni si legea cetateniei la care CMR a fost coautoare.
    CMR are o filiala inregistrata in Romania. A fost o incercare de infiintare a unei filiale similare si in Basarabia, dar evenimentele din anii precedenti au impiedicat procesul. Poate ca a sosit momentul pentru a fi reluat.
    In prezent, WRC este in restructurare pentru eficientizarea activitatilor si pentru atragerea unor personalitati romanesti care au influenta pe plan international.
    Personal, m-am retras de la conducerea executiva a acestor organizatii actionand doar pentru constructia „tandemului” CMR-WRC.
    Totusi, anul acesta am fost numit consilier onorific (pro bono) al Comisiei de Politica Externa a Senatului pentru problematica Basarabiei si diaspora romaneasca din SUA si Canada. In aceasta calitate, in urma sugestiilor ce rezulta din discutiile pe care le am cu basarabenii si ceilalti membri ai societatii romanesti din diverse medii (societate civila, politic) pot inainta propuneri directe la nivelul acestei comisii a Senatului pentru a fi analizate si pentru a fi formulate recomandari la nivelul Legislativului.
    Daca vreti, sunt un fel de ombudsman.
    De aceea, ii invit pe cei interesati, persoane fizice sau organizatii civice, partide, mass-media sa-mi trimita pareri, propuneri, solutii pe adresa de email:
    m.popescu@sbcglobal.net
    In scurt timp, sper sa creez un blog pe care sa putem discuta direct.

    Mircea Popescu

  45. Ungaria a egalat crimele comunismului cu Holocaustul

    Parlamentul Ungariei a egalat crimele comunismului cu Holocaustul. Pentru negarea crimelor comunismului a fost introdusă pedeapsa penală de la unu la trei ani de detenţie. Decizia a fost adoptată prin votul reprezentanţilor partidului de guvernământ, fosta opoziţie de dreapta.

    Anterior, în februarie, Parlamentul Ungariei a adoptat un proiect de lege, prin care negarea Holocaustului se pedepseşte cu trei ani de detenţie. Tot atunci, cel mai mare partid de opoziţie a propus pedepsirea negării crimelor comunismului, dar deputaţii au respins propunerea.

    UNIMEDIA precizează că peste cinici sute de mii de unguri de origine evreiască au murit în timpul Holocaustului, Ungaria fiind, în continuare, ţara în care trăieşte cea mai mare comunitate de evrei din Europa.

  46. Pentru „Titirez”,
    Shi eu vorbescu armaneshte.

  47. APROPO de SORIN RO.

    Cat timp va mai dura MASCARADA UNIRII Basarabiei cu ROMANIA cand politicienii din asa zisa Republica FANTOMA MOLDOVENEASCA tin un discurs exact invers in occident, tot batand temenele si ramanand servili stapanilor de eri ??????

    Sa terminam cu aceste ajutore pentru indivizi care n’au nici in clin nici in maneca cu ROMANIA

  48. Admir acest dialog de SURZI pe blogul DVS, Dle DODON.
    Eu cred ca sunteti mandru ca sunteti ultima relicva comunista din EUROPA.

    Mi-asi permite sa va sugerez sa nu mai intrebuintati termenul de “” DUMITALE “” cand va adresati corespondentilor DVS. Termenul adecvat este “” DUMNEAVOASTRA “” sau superlativul “” DOMNIA VOASTRA ” . Acest “” dumitale “” este o forma vulgara acceptata in mediul strict familial sau in paturile care nu au avut sansa sa profite de o cultura suficienta .

    Ceeace nu este cazul DOMNIEI VOASTRE.

  49. Basarabia pamant romanesc !!!

  50. E bine ca domnul Igor Klipii merge ambasador in Lituania. Speram ca va sti sa exporte mai multa inteligenta politica de la Vilnius la Chisinau. Pacat ca am auzit ca un vicepresedinte de la AMN de care nu se stie nimic va fi ambasador la Talin. Mi-ar fi placut s-o vad acolo pe doamna Pavlicenco, chiar daca nu intotdeauna accept parerile dumneaei si nu am fost de acord cu participarea PNL la alegeri separat de alti liberali, vad in ea un potential pe care guvernarea n-a reusit sa-l foloseasca. E pacat. Nu cred ca cu tipi ca acest Guzun, care am inteles ca la viata lui a fost numai un invatator de liceu, sa se faca treaba in tarile baltice despre care zicem ca trebuie sa fie sprijinul nostru, alaturi de Romania, in integrarea europeana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *