Nicolae Negru: Filat-Putin, o istorie de dragoste rănită

De pe: http://ziar.jurnal.md/?p=3365

Atîta timp cît dovedeşti o manifestare prorusă, practic dovedeşti slăbiciune uşor de controlat! Apropierea de Rusia este periculoasă, pentru că ea ne crede fricoşi, intimidaţi de forţa sa armată şi dominaţi de efectul psihologic pe care îl creează.

pepene verde pe dinafara si ros-pe-dinauntruFilat ne promitea o politică externă pragmatică, dar nu lipsită de demnitate. Nu vom sta smirna în faţa gazul moldovenescnimănui, spunea el cu emfază în campania electorală. Vom fi verticali, nu vom merge încovoiaţi nicăieri, se grozăvea liderul PLDM, arătând cu degetul spre liderii comunişti.

Astăzi îl vedem pe Filat tot mai aplecat şi mai aplecat, aproape pe brânci, cerşind un semn de atenţie din partea lui Putin. (În poza din stînga – „pepenele verde pe dinafara si rosu pe dinăuntru„, în poza din dreapta – gazele lipsă pentru RM, ca sperietoare şi ca valoare supremă pentru Filat în raport cu demnitatea naţională”)

Ca în telenovelele cele mai simple, eroul nostru emancipat şi-a făcut o pasiune nebună pentru fostul stăpân. Putin, a declarat Filat după alegeri, este pentru mine modelul, steaua călăuzitoare în periplul politic contemporan, în edificarea unei republici europene. Nimeni nu mă inspiră la fapte măreţe pentru poporul meu, după cum mă inspiră fostul kaghebist aflat la cârma Rusiei, sublinie proaspătul premier pentru presa rusă, în speranţa că idolul său, terminatorul cecenilor, citeşte ziare.

Lumea care a crezut în Filat a rămas nedumerită, căci această relaţie sentimentală nu părea tocmai potrivită pentru aspiraţiile sale democratice şi europene. De ce anume Putin? De ce nu Obama, de ce nu Sarkozy, de ce nu Berlusconi sau Angela Merkel, la urma urmei? De ce nu regretatul Lech Kazcynski, pe care l-a deplâns atât de mult, venind cu un braţ de trandafiri la poarta ambasadei poloneze? 

Cu dragostea nu te pui, l-au jelit unii, împăcându-se cu realitatea. Ale tinereţii valuri, s-au consolat alţii, sperând că e vorba despre o pasiune trecătoare, hormonală. Dar s-au înşelat. Dorinţa lui Filat de a se vedea cu Putin, de a fi primit de acesta la Kremlin, nu scădea, ci dimpotrivă, se intensifica, devenind o obsesie. Întâlnirea de la Soci, din noiembrie, când a avut onoarea să călătorească în limuzina lui Putin, i-a dat speranţe, dar i-a provocat şi îndoieli, probabil, căci a solicitat imediat o întâlnire nouă, bilaterală, oficială. Filat nu se jena să declare în public că nu mai poate de dorul lui Putin, că vrea neapărat o întâlnire cu el, pentru că numai astfel îşi va putea onora obligaţiile de prim-ministru al Republicii Moldova. Neputând rezista tentaţiei cumplite, aflându-se în luna ianuarie la New York, Filat telefonă la Kremlin în miez de noapte.

Putin însă nu reacţiona la aceste exhibiţii admirative vasale ale premierului moldovean, decât cu zâmbete enigmatice, pentru a-l aţâţa şi mai mult pe inimosul amorez. Lunea trecută, Vlad Filat l-a invitat pe ambasadorul Rusiei, Valeri Kuzmin, să-i spună că vine neapărat la summitul şefilor de guvern din statele CSI, în luna mai, şi că, „în cadrul acestui for, ar fi foarte importantă o întâlnire cu Vladimir Putin”.

Dacă doriţi o întâlnire cu Putin, trimiteţi militarii moldoveni să participe la parada de la Moscova, căci Ghimpu nu vrea, iar ministrul Apărării inventează tot felul de pretexte, o fi răspuns Kuzmin.

„Eu cred că ar fi cazul ca şi militarii noştri să mărşăluiască pe Piaţa Roşie, să tremure caldarâmul de acolo. Comandantul Suprem al Forţelor Armate trebuie să ia o decizie politică, iar Guvernul va aloca banii necesari. Nu trebuie să se facă speculaţii că nu ar fi bani pentru a participa la parada de la Moscova”, spuse apăsat Filat, convocând cabinetul de miniştri. Nu numai miniştrii, inclusiv miniştrii PLDM, toţi cetăţenii Republicii Moldova au amuţit stupefiaţi.

L-o fi orbit dragostea cu totul, încât e gata să rupă pâinea de la gura celor mai săraci pensionari din Europa pentru a face pe placul lui Putin? Este dispus liderul PLDM să umilească Republica Moldova pentru un hatâr personal? Să spună el abia acum, şiretul, că a visat să mărşăluiască în Piaţa Roşie? Să ne gâdile moldovenismul, trimiţindu-l să „cutremure” caldarâmul din Piaţa Roşie! O fi fiind soldaţii noştri naivi, dar nu sunt nişte tancuri, domnule Filat. De ce ne luaţi drept proşti?

Noi nu ne putem compara cu americanii şi nici cu polonezii. Ostaşii noştri nu pot merge la parada de la Moscova, decât ca reprezentanţi ai unui stat vasal, decât numai călcând pe oasele sutelor de mii de victime staliniste. Asta trebuie să înţeleagă Filat în călduri electorale.

Loading Facebook Comments ...

55 Comments

Add a Comment
 1. Buna ziua D.Can,
  permiteti-mi sa nu fiu intru totul de-acord cu aceea ca electoratul este tare sfint.Am spus aceste calificative bazindu-ma pe niste realitati.Nu tot electoratul merita aceste nume,insa credeti-ma, ca am intilnit si mai sunt in jurul nostru inca lasi,lasi si tradatori.Chiar e dureros.

 2. pentru Nina Tampiza

  Eu ma refer la electorat in marea lui majoritate.

  Cei, pe care dvs ii numiti laşi şi tradatori, mai degraba merita calificativul de „fatarnic”.

 3. Ieri, în Palatul Republicii, în cadrul unei şedinţe solemne au fost… reconfirmate semnăturile deputaţilor primului parlament sub Declaraţia de Independenţă a R. Moldova.

  De pe http://www.timpul.md/articol/marii-singuratici-9862.html

  Constantin Tanase: Marii singuratici

  Când, cu câteva minute înainte de începerea şedinţei, am urcat la etajul întâi, mi-a atras atenţia o densitate uriaşă de reporteri la metrul pătrat în jurul unei persoane. Curios, m-am apropiat şi am văzut că persoana asaltată era… Petru Lucinschi, care în august 1991, în calitatea sa de membru al biroului politic al PCUS, fiind ocupat la Moscova cu rezolvarea afacerilor financiare ale acestui partid, nu a participat la şedinţa istorică din 27 august (1991) şi nu a votat Declaraţia de Independenţă a R. Moldova. Am observat mai apoi, în sală, sta singuratic, nederanjat de presă, ex-premierul Mircea Druc. În altă parte, încă un alt mare singuratic, neasaltat de presă, ex-ministrul Culturii Ion Ungureanu. Astfel, cei care cu adevărat au făurit Independenţa nu prezintă interes pentru patronii reporterilor de la televiziunile cu „k”… Mulţumim profesorului Moşanu care i-a reabilitat pe marii singuratici, fiindcă, vorba clasicului, unde i-a scuipat boierul, i-a sărutat Vodă.

 4. Doamna Pavlicenco, sunteti o femeie deshteapta shi demna de admiratie…
  Va redati ideile prin cuvinte scrise frumos, perfect corecte gramatical shi pline de patriotism national.
  Totul insa in zadar… Textul prezentat de Dvs (shi redactat de „deshteptii” de la ProTV), nu are nici un sens.
  Urcati Dvs intr-o zi in Ford-ul partidului shi mergeti la nordul Moldovei in satul „Prapadita” r-nul
  „Dushalcauta” shi prezentati acest text lui Mos Gheorghe, care jumatate de viata a lucrat „storoj”
  shi alta jumatate „paznic” la brigada de tractoare, sa vedem ce va intelege sarmanul de el, din mesajul patriotic,
  pe care Dvs incercati din rasputeri sa-l transmiteti sarmanilor „Romani-Basarabeni”.
  Dvs D. Vitalia sunteti capabila de a face doar un singur lucru – sa vorbiti frumos shi sa-i criticati pe altii,
  cand de fapt diferenta dintre Dvs shi Domnul „Atotputernicul” shi „Multpreacinstitul” Filat este nula.
  Ati avut shi mandat de deputat… de ce n-ati facut atunci ceva??? ceva cu ce v-ati putea mandri astazi
  shi folosi acest „ceva” in campania electorala. Dvs insa faceti promisiuni de genul „O sa aveti toti Pashapoarte
  Romanesti, Votati PNL…”. Va rog frumos sa ma intelegeti corect, eu sunt comunist, shi credeti-ma,
  nu am nimic in comun cu hotii, talharii shi banditii din PCRM.
  (aici fac o paranteza ca sa imi cer skuze de la Sergiu Sirbu, care este probabil cea mai competenta shi
  deshteapta persoana din partid.)
  Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare, Pentru ce are nevoie un cetatean al Republicii Moldova de
  Pashaport Romanesc??? In caz ca nu aveti un raspuns va dau eu cateva indicii: Italia, Spania, Franta,
  Grecia shi alte „colonii” moldovenesti. Plecarea la „Zarabotka” este scopul real al 98% din moldoveni,
  care cer cetatenia Romaneasca. Dar cum ramine cu restul 2%? o sa ma intrebati Dvs, va raspund: 1% D. Pavlicenco,
  face parte din PL, sunt rude ale lui nenea Ghimpu, shi inca 1% sunt desigur marii patrioti Romani din PNL
  (care nici macar nu-shi voteaza propriul partid).
  Cu parere de rau, Era Comunishtilor s-a dus shi nu se va mai intoarce niciodata. Pacat ca cineva se foloseshte
  de numele partidului ca sa-shi satisfaca propriile necesitati. Aceste ‘…anomalii morale shi poltice…”
  (cum ii numiti Dvs shi pe care eu ii urasc nebuneshte), sunt coborite la nivelul omului de rand, vorbesc anume
  limba nascocita tot de ei shi numita „moldoveneaska” pe care taranul o intelege. Se pare ca PseudoComunishtii au
  gasit calea succesului pe care Dvs o cautati de foarte mult timp.
  Doamna Vitalia Pavlicenco, scrieti foarte frumos, dar fara nici un sens… Mesajul meu catre Dumnevoastra:
  „Fiti mai Simpla”
  Cu sincera Stima shi Respect S.I. .

  P.S. – Nici macar Colea Margarint nu v-a votat.

 5. Pt S.I.

  Eu am facut atita ca deputat cit nu a facut un Parlament. Pur si simplu televiziunile controlate de comunisti nu va aduceau informatia.

  Asta o stiu oamenii care au urmarit evenimentele, iar cei care se trezesc ieri sau azi sint cazuti din pod. Cititi pe acest blog si pe site-ul http://www.pnl.md toata activitatea mea. Dar nu o veti face, ca sinteti lenes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *