Nicolae Negru: Filat-Putin, o istorie de dragoste rănită

De pe: http://ziar.jurnal.md/?p=3365

Atîta timp cît dovedeşti o manifestare prorusă, practic dovedeşti slăbiciune uşor de controlat! Apropierea de Rusia este periculoasă, pentru că ea ne crede fricoşi, intimidaţi de forţa sa armată şi dominaţi de efectul psihologic pe care îl creează.

pepene verde pe dinafara si ros-pe-dinauntruFilat ne promitea o politică externă pragmatică, dar nu lipsită de demnitate. Nu vom sta smirna în faţa gazul moldovenescnimănui, spunea el cu emfază în campania electorală. Vom fi verticali, nu vom merge încovoiaţi nicăieri, se grozăvea liderul PLDM, arătând cu degetul spre liderii comunişti.

Astăzi îl vedem pe Filat tot mai aplecat şi mai aplecat, aproape pe brânci, cerşind un semn de atenţie din partea lui Putin. (În poza din stînga – „pepenele verde pe dinafara si rosu pe dinăuntru„, în poza din dreapta – gazele lipsă pentru RM, ca sperietoare şi ca valoare supremă pentru Filat în raport cu demnitatea naţională”)

Ca în telenovelele cele mai simple, eroul nostru emancipat şi-a făcut o pasiune nebună pentru fostul stăpân. Putin, a declarat Filat după alegeri, este pentru mine modelul, steaua călăuzitoare în periplul politic contemporan, în edificarea unei republici europene. Nimeni nu mă inspiră la fapte măreţe pentru poporul meu, după cum mă inspiră fostul kaghebist aflat la cârma Rusiei, sublinie proaspătul premier pentru presa rusă, în speranţa că idolul său, terminatorul cecenilor, citeşte ziare.

Lumea care a crezut în Filat a rămas nedumerită, căci această relaţie sentimentală nu părea tocmai potrivită pentru aspiraţiile sale democratice şi europene. De ce anume Putin? De ce nu Obama, de ce nu Sarkozy, de ce nu Berlusconi sau Angela Merkel, la urma urmei? De ce nu regretatul Lech Kazcynski, pe care l-a deplâns atât de mult, venind cu un braţ de trandafiri la poarta ambasadei poloneze? 

Cu dragostea nu te pui, l-au jelit unii, împăcându-se cu realitatea. Ale tinereţii valuri, s-au consolat alţii, sperând că e vorba despre o pasiune trecătoare, hormonală. Dar s-au înşelat. Dorinţa lui Filat de a se vedea cu Putin, de a fi primit de acesta la Kremlin, nu scădea, ci dimpotrivă, se intensifica, devenind o obsesie. Întâlnirea de la Soci, din noiembrie, când a avut onoarea să călătorească în limuzina lui Putin, i-a dat speranţe, dar i-a provocat şi îndoieli, probabil, căci a solicitat imediat o întâlnire nouă, bilaterală, oficială. Filat nu se jena să declare în public că nu mai poate de dorul lui Putin, că vrea neapărat o întâlnire cu el, pentru că numai astfel îşi va putea onora obligaţiile de prim-ministru al Republicii Moldova. Neputând rezista tentaţiei cumplite, aflându-se în luna ianuarie la New York, Filat telefonă la Kremlin în miez de noapte.

Putin însă nu reacţiona la aceste exhibiţii admirative vasale ale premierului moldovean, decât cu zâmbete enigmatice, pentru a-l aţâţa şi mai mult pe inimosul amorez. Lunea trecută, Vlad Filat l-a invitat pe ambasadorul Rusiei, Valeri Kuzmin, să-i spună că vine neapărat la summitul şefilor de guvern din statele CSI, în luna mai, şi că, „în cadrul acestui for, ar fi foarte importantă o întâlnire cu Vladimir Putin”.

Dacă doriţi o întâlnire cu Putin, trimiteţi militarii moldoveni să participe la parada de la Moscova, căci Ghimpu nu vrea, iar ministrul Apărării inventează tot felul de pretexte, o fi răspuns Kuzmin.

„Eu cred că ar fi cazul ca şi militarii noştri să mărşăluiască pe Piaţa Roşie, să tremure caldarâmul de acolo. Comandantul Suprem al Forţelor Armate trebuie să ia o decizie politică, iar Guvernul va aloca banii necesari. Nu trebuie să se facă speculaţii că nu ar fi bani pentru a participa la parada de la Moscova”, spuse apăsat Filat, convocând cabinetul de miniştri. Nu numai miniştrii, inclusiv miniştrii PLDM, toţi cetăţenii Republicii Moldova au amuţit stupefiaţi.

L-o fi orbit dragostea cu totul, încât e gata să rupă pâinea de la gura celor mai săraci pensionari din Europa pentru a face pe placul lui Putin? Este dispus liderul PLDM să umilească Republica Moldova pentru un hatâr personal? Să spună el abia acum, şiretul, că a visat să mărşăluiască în Piaţa Roşie? Să ne gâdile moldovenismul, trimiţindu-l să „cutremure” caldarâmul din Piaţa Roşie! O fi fiind soldaţii noştri naivi, dar nu sunt nişte tancuri, domnule Filat. De ce ne luaţi drept proşti?

Noi nu ne putem compara cu americanii şi nici cu polonezii. Ostaşii noştri nu pot merge la parada de la Moscova, decât ca reprezentanţi ai unui stat vasal, decât numai călcând pe oasele sutelor de mii de victime staliniste. Asta trebuie să înţeleagă Filat în călduri electorale.

Loading Facebook Comments ...

55 Comments

Add a Comment
  1. Articolul SUPER!!!

  2. Doamnelor si Domnilor,

    „” Les TOVARICI „” ( cum spun francezii cand este vorba de cuvantul „” tovarasi „” ) din ALIANTA in mod norma ar trebui sa se ralieze la pozitia Domnului GHIMPU si sa nu plece la MOSCOVA . Demnitatea este primordiala. Domnul Ghimpu trebue ales Presedinte al Basarabiei ( si Romaniei ) Iar Doamna Vitalia care are o enorma Vitalitate, Prim-ministru. Domnul Lupu, oricat de simpatic ar fi, nu va fi ales presedinte niciodata caci nu poate iesi din vas

  3. Un Putin poate fi bun pentru ruşi precum a fost ţarul lor Nicolae I,ce i-a condus cu o mînă de fier.Unificatorul germanilor,diplomatul Otto von Bismark spunea despre ei că sunt de la împărat pînă la ţărani cu o minte de sclavi.Într-adevăr la un aşa popor un Putin e un ţar ideal.Ar fi putut oare Putin să fie rege,preşedinte,prim-ministru la un popor european cu aspiraţii democratice?Eu cred că nu.
    Deşi în timpurile sovietice mulţi basarabeni au fost dresaţi în stilul robului rus,raportul procentual al basarabenilor cu o educaţie europeană este net superior faţă de ruşii cu o educaţie şi comportament neasiatic,adică mai mult european.Dovada e raportul cum votează:Tot la noi mai puţin ica la ei votează pentru partide ce se doresc a întruchipa statul,aşa cum e partidul ce la propulsat pe Putin.
    Concluzia mea:Cît nu s-ar strădui Filat să fie ca Putin,la noi nu va putea deveni un Putin al basarabenilor.Dacă va merge aşa şi mai departe,mai degrabă din el poate să iasă un Eremia Golia ce la trădat pe Ioan-vodă în bătălia de la 1574 de la Cahul,ce e socotit în istoria naţională a românilor ca un simbolal trădării.

  4. El pune interesul sau personal in balanta cu suferintele de jumatate de secol ale moldovenilor.

    Sa-i fie rusine.

  5. Filea armata nu trebue politizata..ea este a popurului…Putin,scuzati Filat a condus o blendata…pacat ca nu avem avioane de lupta…:)

  6. Doamnelor si Domnilor,

    „” Les TOVARICI „” ( cum spun francezii cand este vorba de „”tovarasi „” ) din ALIANTA in mod normal ar trebui sa se ralieze la pozitia Domnului GHIMPU si sa nu plece la MOSCOVA. Demnitatea Nationala este primordiala.
    Domnul Ghimpu trebue ales Presedinte al Basarabiei lui Stefan Cel Mare
    ( si al Romaniei ) iar Doamna Vitalia, cunoscuta pentru Vitalitatea sa exceptionala, Prmministru . Domnisoara Stela Popa, dela Vocea Basarabiei va fi Ministra la Finante iar Domnul Tanase dela Timpul, Ministru la Externe .
    Domnul Lupu, oricat de simpatic ar fi, nu va fi ales presedinte niciodata caci nu poate se debarasa de vasalitatea sa fata de rusi si, colac peste pupaza, este antiroman.
    Iata v’am schitat inceputul unui guvern viitor. Propuneti si Domniile Voastre unul.

    Va salut in mod amical.

  7. ca ardelean roman imi dau seama ca P N L di Basrabia este o varianta viabila pentru toate partidele …dintre toti politicienii la putere ,din acest moment,d-l Ghimpu este cel mai vertical cel mai onest!

  8. Ghimpu a facut o miscare de nota 10! Multi il credeau cam marginit, dar acum i-a aplicat o lovitura ucigatoare lui Filat. Minte insa cand spune ca le-a spus partenerilor din AIE ca daca vor fi trimisi soldatii la parada, atunci el nu are rost sa plece. Diacov, Filat si Plesca, s-a vazut, sunt surprinsi de aceasta decizie a lui Ghimpu. Nu stiu ce va ramane din AIE. Stiu precis insa ca voronin acum jubileaza. Inca doua asemenea lovituri si ne vom uni…. cu…

  9. @TIC TAC

    Poate sa-i adaugam in lista dumitale pe Tudor Darie – ministru Tineret si Sport iar pe Nicolae Negru – ministru de Interne ? 🙂

    Am mai avut vorbitori (scriitori/jurnalisti) la putere si datorita carora plutim in rahat pana acum.

    Dna Pavlicenco criticandu-l pe Filat doar ii adauga puncte.

  10. Doamna Pavlicenco,
    V-am citit postarea vizavi de articolul lui Constantin Tanase. Mi s-au lamurit si cu acea lectura multe din mendrele si „locurile obscure” ale politicii … moldovenesti. Comentariile dv. sunt un raspuns demn (viata nu merita sa o traiesti decat in demnitate!) nu numai domnului cu pricina, ci si tuturor celor care fug de Romania ca dracul de tamaie si care acum imi dau seama sunt cam… multi in Basarabia!! Facand acum loc unui extras semnificativ din articolul d-lui Nicolae Negru, ati contrapus de fapt parerile unuia cu ale celuilalt. Excelent! Ma gandesc ca n-ar fi lipsit de utilitate politica sa si comentati comparativ pe marginea celor doua atitudini diametral si calitativ contrapuse!!!

    Fireste, doar dv puteti sa aprecati in functie de … (multe considerente!) oportunitatea unui atare demers. (Pozitia de principiu a PNL si, iata , totusi, si a PL cu Ghimpu este net superioara in contextul politic actual din R. Moldova. O pozitie de bun augur.) Filat s-a compromis rau de tot cu… „modelul Putin ” ca model politic personal de urmat!!! N-am spus-o, dar cand am citit (nu mi-a scapat acel interviu dat presei ruse si pe care multi ori nu l-au observat ori s-au facut ca nu-l observa) am ramas stupefiat. Apoi, mi se pare ca ar trebui totusi facut lumina in ascensiunea sa politica la Chisinau.

  11. pentru browser:

    Dacă nu ai nimic împotrivă,argumentează te rog care sunt argumentele d-ta cînd afirmi că d-na Pavlicenco criticîndu-l pe Filat îi adaugă puncte?

  12. Piata de desfacere in afara de Rusia nu avem,alternativa la enerjie niciatita,Rominia plina de rahat ce facem.

  13. Prim-ministru Vlad Filat trece în subordinea ministrului apărării din Moscova.

    Trei, din cei patru lideri ai Alianţei, aflate la guvernare în Chişinău, la indicaţiile ministrului apărării din Moscova, aruncă sub zidurile Cremlinului bravii soldaţi moldoveni, frumoşi ca nişte drapele. Printre aceştea şi un prim-ministru, care a uitat că aproape un sfert din teritoriul Republicii Moldova e batjocorit de armata rusă?
    La Moscova sunt în drept să difeleze soldaţii marilor puteri ale lumii, care în ziua de 9 mai le vor aminti ruşilor că Moscova, de rînd cu Berlinul, este vinovată de tragediiile aduse lumii în ultimul Război mondial. Totodată, militarii marilor puteri, prezenţi în această zi la Moscova, au misiunea de a preveni Moscova că ambiţiile revanşarde ale acesteia pot fi stăpînite de comunitatea internaţională. Dar ce caută la Moscova militarii moldoveni, cînd poporul nostru, blind şi răbdător se află încă sub ciubota soldatului rus. Cît de mult trebue să-ţi baţi joc de memoria tragică a propriului popor, ca să trimiţi propriii soldaţi să facă fală ocupanţilor din Moscova!
    Cine sunt, totuşi, aceşti farisei, care prin jertfa tinerilor şi votul nostru, au fost aburcaţi la guvernare. Primul pe listă este Marian Lupu, cuprins de obsesiile creării unui nou partid communist şi obţinerii firmanului Preşedinţiei Moldovei din mînile lu Dmitrii Medvedev. Iar al doilea,Serafim Urechean, un mai vechi prieten al lui Voronin, care deşi sfădiţi, ambii concubineaza bine-mersi sub umbrela Moscovei.Al treilea, şi nu ultimul în această troică, este Vlad Filat, care balansînd între biznes şi valorile naţionale, se vede că a ales biznesul, cea mai mare dragoste al acestuia. Mihai Ghimpu, care sa împotrivit troicei, rămîne un patriot incurabil, dar, fiind naiv, a sperat să împace patriotizmul său cu biznesul colegilor din Coaliţie.

    Ce să facem noi, cei mulţi, amăgiţi şi trădaţi? Să nu uităm cuvintele profete ale lui Alexe Mateevici. Să ridicăm din rîndul nostru noi, adevăraţi lideri.

  14. @ Ion

    si mergand cu militari defiland la parada o sa le aveti pe toate. Nu era suficient sa mearga Ghimpu??!

    Nu, voi vreti umilinta. Va place mult, cred ca.

  15. @Ion: cand te uiti la Romania (nu Rominia) si tragi concluzia tembela ca e „plina de rahat”, eu zic sa-ti stergi ochii! De rahat!

    Apropo, ai fost vreodata in Romania?

  16. Se spune ca „orice galagie publica” tot promovare de imagine este. Insa in problema cu participarea la „sarbatoarea-parastas” nu cred ca este cazul…
    D-na Pavlicenco opereaza cu numele „Filat”. Intrebarea este: Presedintele PLDM promoveaza decizia partidului, pe care il conduce sau face ce doreste persoanal ? Eu, intr-o oarecare masura, nu pot sa cred ca intreg PLDM-ul doreste „topaiala” pe piata ROSIE !
    Si daca membrii PLDM , in marea lor parte, nu sunt de acord cu aceasta decezie, se opun sau se supun deciziei uninominale ? Ori nu au nici o sansa sa influienteze decizia sefilor mari ?
    Pacat de ceea ce se intimpla in AIE ! Prea devreme apar „slabiciunile” ! Totusi inclin sa cred ca AIE va corecta modelul de colaborare in favoarea AIE si a electoratului. Altfel partidele, care dezamagesc electoratul, nu au nicio sansa in urmatorl scrutin electoral. Vor imparti votantii comunistilor si prorusi intre ei. In partidele componente ale AIE sunt multe persoane demne de respect. Ar trebui sa incerce curajos sa influienteze aceasta decizie, daca nu sunt de acord cu ea. Indiferent de urmari…..
    Probabil, daca PL, PLDM, PD si AMN nu vor incepe o noua tactica de colaborare, care ar demonstra ca AIE este pentru noi, nu numai pentru ei, acei multi membri ale partidelor nominalizate/nu si PL/ , vor pleca de acolo, nemultumiti fiind de abordarea ne democratica ale problemelor de importanta majora la discretia presedintilor.
    In PNL asa ceva este inadmisibil. D-na Pavlicenco nu face ce doreste domnia sa, daca organele colective sunt impotriva. Nimeni nu ar tolera atare situatie.
    Sa speram ca AIE va reface activitatea sa pe chit de curind.

  17. Pt Titirez

    Nu stiu daca se merita sa fac zizanie intre ziaristii care incep sa vada ca ce au servit nu a meritat efortul. Sloganul meu „Viata nu merita sa o traiesti decit in demnitate”, care e spusa maresalului Ion Antonescu m-a ghidat si ma ghideaza. Acum si Tanase scrie altfel, eu, practic, am contrapus ceea ce am scris eu atunci, cind el m-a lovit dureros si pe nedrept, cu ce scrie el acum. Adica a ajuns, ca multi altii, la pozitia si cuvintele mele, desi eu am reyistat si am scris cind toti erau lesinati de Filat.

    Acum – spuneti-mi – cum sa nu spuna si Rosca despre faptul ca acestia – Lupu, Filat si urecheanu sint proKremlin. Dintre ei unii, de fapt ca si PL, l-au avut in spate pe Petru Lucinschi, si eu i-am spus asta si in fata lui Lucinschi, intrebindu-l daca ii place acum ce avem. A spus ca nu.

    Deci nu Lucinschi a dat banii, dar altii, la indemnul lui. Asa se explica asecnsiunea lui Filat, care nu are un trecut glorios, ca sa nu spun mai mult despre incercarea de a imbina businessul cu politica dupa ce l-a votat pe Voronin. Nu vreau sa comentez mai mult, dar imi pare bine macar ca avem, totusi, ziaristi cu demnitate si chiar daca uneori ei devin oportunisti, gasesc forta sa revina la verticalitate. Cu mine – e altceva – am fost o incurabila verticala „naiva” si asa ramin, cit mai am de trait.

  18. Pt legionarul

    Ghimpu este presedinte al PL. Noi avem PNL si eu sint presedintele PNL. Ar trebuie sa cooperam, insa PL nu doreste. Este dreptul acestui partid. Insa eu ramin convinsa ca daca noi nu ne ridicam prin media din RM contra pozitiei de a se mereg la Moscova, Ghimpu avea sa plece. Nu vrea sa piarda electoratul in favoarea PNL, pentru ca noi am iesit cu mesajul unirii cu Romania cu o zi inainte de tevatura legata de 9 mai si Moscova. Dar vineri, in ajun de 17 aprilie, am avut o discutie cu Ghimpu si i-am spus ca ar putea sa inscrie un punct bun in istoria recenta – sa uneasca fortele nationale, pentru ca PLDM e cosmopolit, neglijeaza demnitatea nationala si exista riscul subtierii faliei proromanesti in viitorul Parlament. El, avind doua functii, ar trebui sa uneasca fortele nationale, depasind egoismul si interesele inguste, meschine ale liderilor PL care se tem de liderii PNL, in special de Vitalia Pavlicenco, adica sint slabi si se tem de dialog, cooperare, unificare, etc. Dar nu e nici o problema, daca e asa, noi vom merge cu mesajul nostru pina in pinzele albe. Dar cred ca a venit momentul favorabil ca acest mesaj sa fie lansat si sprijinit si de alte partide si sa mergem spre acest scop printr-o pozitie comuna puternica.

  19. Bravo, Vlad, chiar daca pui puncte… puncte…

  20. Dna Pavlicenco lasati-l pe Antonescu in pace, ca nu e chiar un exemplu de urmat.

  21. D-le Dan:

    Exemplele bune trebuie de urmat nu numai de la Antonescu,ci de la oricine,fie chear comunist sau copil.Exemplele rele nu trebuie de urmat de la nimeni,fie chear de la personalităţi cu o reputaţie ireproşabilă,şi d-lor pot greşi uneori.

  22. Cineva are link-ul interviului lui Filat despre „calauza Putin”?

  23. Mai bine ati privi acum, live, o emisiune despre masacrul de la Fantana Alba, supranumit si Katyn-ul Romanesc.

    http://www.antena3.ro/live.php

  24. pentru V.Pavlicenco

    Din pacate, nimic din ce este idealist nu se poate intimpla intocmai.

    Trebuie sa fim atenti ! In viata reala fara concesiuni nu se poate promova usor/fara „batalii”/ principiile ideale. Ma refer la societate. Trebuie sa tinem cont de situatia in care ne propunem sa promovam cu demnitate principiile. Nu putem trada principiile, dar trebuie sa chibzuim cum le promovam, idealul nu poate „trece” usor. Fiecare are idealul sau si societatea este impartita in sustinatori a diferitor idealuri. Pina a ajunge la idealul la care visezi, neaparat exista si suferinta, umilinta….Istoria cunoaste cazuri, in care din cauza verticalitatii, „demnitatii excesive” au fost ratate istoric multe idealuri.
    Sunt de acord ca niciodata nu trebuie sa uitam de demnitate.
    Nu trebuie sa tradam principiile. Insa pentru a le promova, trebuie sa simtim „pamintul” sub picioare…..
    Sper sa fiu corect inteleasa.

  25. Sunt curios sa vad ce va scrie acum C. Tanase, dupa ce Ghimpu a anuntat ca nu va pleca la parada. Sunt si eu convins ca Ghimpu a luat ultima decizie dupa ce au scris Tanase si Negru si s-a vazut/simtit starea de spirit a electoratului proromanesc. Oare s-a asteptat Tanase la o asemenea miscare a lui Ghimpu? Inclin sa crede ca nu, altfel nu ar fi scris asa cum a scris. Acum PL are un avans bun in fata lui Filat si daca va administra bine acest castig si se va alia si cu PNL si MAE are sanse sa se intareasca. Aceasta miscare a lui Ghimpu care il slabeste pe Filat, presupun, ii convine si lui Lupu, chiar daca acum acesta se va arata nemultumit ca sa placa rusilor. E foarte important totusi ca voronin sa nu castige teren, care va exploata la maxim acest moment dificil prin care trece AIE.

  26. D-na Pavlicenco:
    Am venit la PNL datorită faptului că aţi arborat un mesaj clar unionist.La părerea mea izbîndă putem avea dacă vom accepta cît mai mulţi acest mesaj.La alegerile anticipate ce vor veni, dacă purtătorii acestu-i mesaj vor deveni credibili pentru electorat,vor aduna mulţi susţinători.Am vorbit cu mai mulţi despre arborarea unui mesaj clar unionist de PNL,în majoritatea cazurilor au susţinut această perspectivă de a aborda soarta teritorilor româneşti din stînga Prutului ca pe cea mai bună soluţie a situaţiei create.Întîrzierea în a vă susţine deschis o explică prin faptul că au fost luaţi prin surprindere de declaraţiile d-ră.Mai doresc timp pentru a cîntări argumentele pro şi contra.Adică PNL trebuie mai mult să mediatizeze şi să popularizeze ideea a două state româneşti ce trebuie să devină în perspectivă unul.Adică mai multe dezbateri publice la aceasta temă. Care e poziţia referitoare la participarea la protestul din 27 aprilie în favoarea neparticipării la parada învingătorilor în războiul ce ne-a adus înrobirea teritoriilor româneşti de la est de Prut?

  27. @Patriciu

    Din pacate PNL/Pavlicenco nu s-au priceput a se feri de obtinerea unei imagini (printre altele, au pus umarul aceiasi Tanase si Negru) a unui partid/lider marginal pentru majoritatea electoratului (nu doar cei alolingvi). Valoarea electorala a partidului/liderului se exprima banal intr-un procent de voturi. Deacea cred, o reactie negativa din partea PNL va rezulta intr-o reactie pozitiva pentru PLDM.

    @Alexandra Can
    Sarut maina Doamna! Se simte ca ati lucrat cu oamenii (din RM) in echipa si stiti ce inseamna atingerea scopurilor cu mijloacele existente. Incerc sa-i conving pe unii de pe aici ca nu poti ramanea cu mainile curate mutand gramezi de gunoi, dar nu prea am succes 🙂

  28. Pt browser

    Pai, cind tu te intelegi cu Filat, la initiativa lui, una si el procedeaza altfel, dupa care tu cauti oameni si oamenii lui ii atrag insistent, nu te saturi sa faci partide pentru altii? Noi nu sintem partid marginal, noi nu am avut bani. Bine, altii au avut – ei si ce? Au ajuns la putrere sa mearga sa marsaluiasca pe Piata Rosie? La noi in ultmele doua luni au aderat 500 de persoane.

  29. Pt Dan

    Ba nu-l mai las in pace pe Antonescu, pentru ca mai multi, pe buna dreptate, au spus „au avut romanii un erou adevarat si pe acela l-au impuscat”.

  30. Pt patriciu

    Este pozitiv, dar nu stiu daca ne putem mobiliza atit de repede. Noi vrem pe 9 mai, ca nu am reusit ceva sa rezolvam acum.

  31. pt dna Pavlicenco
    As vrea sa stiu ce credeti despre impactul asupra electoratului lui Lupu sfidarea pe care o face Ghimpu Moscovei. PD va avea de pierdut cu adevarat ca imagine/politic?

  32. Ca Lupu era rosu inauntru era evident, dar ca Filat atit de repede va deveni prorus e ceva de tipul lui iura care peste noapte a devenit procomunist. Pacat

  33. Pt vasile vic

    Pentru mine ce e azi cu Filat nu e o mirare. L-am simtit mereu, dar oamenii sint cumparabili si manipulabili, l-au crezut… Urechean, Filat si Ghimpu trebuiau sa fie intr-o decizie si Lupu – eventual – in alta – ar fi fost si pastrarea electoratului, si claritate pt Moscova. In acest caz, Moscova i-a rupt pe Filat si pe Urechen, care l-au sfidat pe Ghimpu.

  34. Pt Vlad

    Nu cred ca PD va avea de pierdut. Mie mi se pare ca oamenii PD-ului vor considera ca e normal ce a decis Ghimpu, dar iata oamenii PLDM cred ca isi pun niste intrebari si incep sa deschida ochii… peste care s-a pus un val verde.

    Constantin Tanase: “Se pare că drumurile mele cu fosta opoziţie anticomunistă se despart aici. Am regrete, remuşcări? Sigur că da. Dar, totuşi, a fost frumos. A fost primăvară şi mult, mult verde matern”.

  35. @dna Pavlicenco,

    Nu va pierde PLDM sau RM de pe urma paradei. 🙂

    Iar PNL se va alege cu etichetari de felul ‘fascisti’. De ce? Pentru ca sunteti contra comemorarii „Victoriei asupra fascismului”. Tampenie? Da! Dar cu cat logica e mai tampita cu atat mai bine prinde la mase.

    Sunt curios daca ascultati parerile altor oameni din preajma inainte de a actiona.

  36. Pt browser

    Spun o data si nu revin.

    Toate deciziile propagate de PNL sint luate in cadrul organismelor colective ale PNL. Nu ies in strada sa intreb parerea oamenilor „din preajma”. Noi sintem partid inregistrat legal la Ministerul Justitiei si actionam in baza Statutului, nu aleatoriu.

  37. Sa va spun de ce Ghimpu a spus NU paradei?….
    De altfel a fost un fel de populism facut de ghimpu la inceputul unei campanii electorale neformale….acesta a stiut foarte bine ca ceilalti lideri ai aliantei se vor arata dispusi sa trimita militarii la armata si daca aceste va spune ca este impotriva-nu va fi nimic strasnic,dimpotriva-faptul eroic descris mai sus il va scoate de sub umbra pe Ghimpu pe cal,un erou ce sa mai…
    Cit priveste trimiterea militarilor,este un moft al Moscovei pe care daca nu-l satisface Moldova -are numai de pierdut(potentiale embargouri etc)…Alianta n-a avut incotro,pentru ca o posibia inrautatire cu Rusia a relatiilor n-ar Fi oportun pentru RM in situatia in care se afla….Ghimpu a profitat(macar ca a stiut asta fffffoarte bine….)bravo lui…a avut din asta doar de cistigat…

  38. Cand se discuta despre politica (micuta, nici macar mica) din RM trebuie sa tinem cont ca politica cea mare se face la Washington si Moscova. In 1939 Teritoriile din estul Romaniei au fost cedate la impartirea Europei intre Germania si URSS, dupa care incepand cu 1942 si pana azi intre SUA si URSS(F. Rusa) care continua si azi politica romanofoba inceputa inca de tarism(apropos, atentie la axa Moscova-Budapesta).
    Astazi notiunea de Unire inseamna de a supravetui ca neam. Azi Basarabia, maine Transilvania. Deaceea ca niciodata romanii de pe ambele maluri ai Prutului trebuie sa fie uniti si sa lupte pentru unitatea poporului roman.
    Aici, in asa zisa RM, este important ca la alegerile viitoare sa fie penalizati politicienii cu declaratiile mincinoase si nocive de statalism moldovenesc, independenta si drum spre UE( cu neutralitatea si CSI ?). Nu sunt altceva decat niste tradatori or imbecili facand jocul Rusiei imperialiste care vrea sa ne vada morti.
    Daca nu ne trezim, gratie lichelelor de ieri ca Voronin, Rosca…(lista poate fi completata), si celor de azi, manelisti Lupu, Filat si compania, in 20-30 ani, teritoriul acesta va fi deznationalizat, depopulat. Locuit de sclavii kremlinului. Trasnistria e un exemplu. Cei de pana la Bug sunt demult exterminati.
    Doar cu un mesaj unionist, un partid politic poate fi credibil.
    O remarca pentru cei sceptici: mesajul unionist este mai credibil macar pentru faptul ca nu se bat pentru ciolan la carma SRL Moldoveneasca proEuropeanaCSIistaNeutra si Independenta(ceva am scapat ?) in final vasala Kremlinului.

  39. Chiar şi „publiciiTV” nu io ticnit, dar Filat să nu fie el al doilea roşckat.

  40. Nimeni nu stie real ce se intimpla dupa culise.Mesajul AIE este clar ca si-au asumat raspunderea deplina p/n guverarea RM. D-na Pavlicenco va puteti permite luxul cu verticalitatea,nu aveti responsabilitate p/n actul guvernarii,ar fi bine de adaugat in ce conditii extremale guverneaza aceasta coalitie, prima in RM.E firesc sa fie greseli,iar daca sunt greseli este loc si p/n critica sanatoasa.Insa p/n mine e clar ca multe greseli nu ar fi fost daca aceasta coalitie AIE guverna nu in asa conditii extremale.Ma intreb cum ati guverna cu verticalitatea d-tra in asa conditii a prezentului si unde vom ajunge oare?Imi permit sa si presupun- la un razboi civil.Cred ca sunt foarte multe forte care doresc dezechilibrul societatii noastre,dezechilibrul AIE.Cum priviti lucrurile cu asa punct de vedere?

  41. browser spune:
    25 April 2010, la 20:08

    Cam de multi ani in urma, in calitatea mea pe atunci de cusatoreasa, am avut ocazia sa fiu condusa de diferiti sefi. Stiu ce inseamna sa fii supus. Stiu ce inseamna sa fii negligat sau sa fii stimulat. Am simtit inca de la virsta foarte frageda ce inseamna atutudinea conducatorului fata de subalterni. Nu trecea o zi fara „analiza” in capul meu a sefilor. De fiecare data ma ghindeam cum ar fi mai bine sa procedeze un sef. Intotdeauna am fost curajoasa, dar si intelegeam foarte bine ca trebuie sa fiu o muncitoare f.buna si numai atunci pot „comenta” mai multe lucruri fara ca sa fiu pedepsita.
    Intre timp situatia s-a schimbat. Acum incerc sa nu uit : „ce tie nu-ti place – altuia nu-i face”.
    De multe ori ar fi mai usor sa „bati cu pumnul in masa”……
    Totusi prefer sa promovezi ideile noi cu rabdare si mare chibzuinta.
    Pina la urma subalternii regreta ca nu au dat curs imediat recomandatiilor de imbunatatire si rezultatul a venit mult mai tirziu.
    Totusi prefer sa „pun pe chintar” toate „pentru si contra”, mai apoi, cu rabdare sa implementam ce ne propunem. Mentalitatea se schimba foarte greu. Oamenii, in esenta lor, sunt asa cum sunt. Trebuie sa putem conduce cu ei asa cum sunt.
    La fel de greu este si sa formezi o echipa care sa poata gîndi cam la fel. Insa daca crearea echipei a reusit….mai departe – ca la carte….chind lipseste conducatorul – lucru merge mai bine. Nimeni nu are pe cine se baza , numai pe ei insusi.
    In politica treburile stau un pic altfel. Existenta a mai multor partide politice pe acelasi esichier al electoratului, concurenta si lipsa de colaborare intre ele face situatia si mai anevoioasa.
    Politicienii, in marea lor majoritate, nu sunt sinceri cu votantii lor, au interese ascunse, nu intotdeauna problemele electoratului sunt pe primul plan.
    Faptul ca in trecut nu am profitat de functiile pe care le-am detinut pentru a obtine ceva ce nu-mi apartine de drept, ma incurajeaza si nu am motive pentru „insomnie” , mai bine zis stau „in barca mea” cu cei ca mine. Cu ei muncesc, cu ei comunic, suntem impreuna si la bine si la rau. Aceasta familie muncitoreasca ma face mai puternica. Pacat ca noi, industriasii, suntem mereu luati prin surprindere de diferite „crize” si nu putem face tot ce dorim pentru angajatii nostri……

  42. Am scris acum cateva luni si repet: pentru mine Ghimpu nu ar fi bun nici macar Primar la Colonita.
    Sa nu-l glorificam pentru faptul ca nu merge la parada ocupantilor. Dealtfel daca Filat nu trimitea militarii, statea Misulica bine merci linga Smirnov deasupra hoitului sifilitic V. Ulianov.
    Eu cred ca Ghimpu a rasuflat usor dupa decizia lui Filat sa marsaluisca copchii sa cutremure Kremlinul. I-a dat o mana de ajutor sa mentina ceea ce i-a ramas din electorat.
    Daca PL nu se va uni intr-un bloc unionist, are sanse sa ramana singur. Care va fi mesajul lui Chirtoaca si Ghimpu?
    P.S. alataieri, bolsevicii din RSSM l-au botezat pe Voronin, Lenin al moldovenilor.hehe

  43. Voronin si Filat au ales in locul nostru anticipatele.

    Place cuiva sau nu-i place, acesta e adevarul, gol golut. Filat, cuprins de obrinteala unor ambitii politice, isi doreste cu orice pret alegeri anticipate, pentru ,,a clarifica superioritatea sa,, asupra tutoror concurentilor sai reali sau imaginari, atit din dreapta, cit si din stinga exoticului peizaj politic de pe malul Bicului. Voronin, prostit de multi ani si de multi bani, deasemeni isi doreste cu orice pret alegeri anticipate, pentru ca gruparea criminala, capul careia este, sa revina din nou la betiile hotiei si minciunei comuniste.
    Culmea, ambii,atit Voronin,cit si Filat, pentru a ne antrena pe noi in prostia unor noi alegeri anticipate, si-au gasit aliati, domnilor, in structurile Uniunii Europene.I-asi intreba pe sfetnicii Domnului Filat, intr-o similara situatie, precum suntem noi, moldovenii, astazi, liderii partidelor politice democratice din tarile baltice sau chiar Polonia, Cehia, Ungaria si Romania, ar fi ghicit ei viitorul poporului sau in cestile cu cafea a unor dubiosi experti, fie ei si din Comisia de la Venetia? Desigur ca nu! Atunci de ce noi, bunii si cumintii moldoveni, nu avem dreptul sa ne spunem pasul in cadrul unui referendum national ce fel de viitor ne alegem, oameni buni? Invocarea ca motiv a unor prevederi constitutionale e o pura batjocora fata de demnitatea milioanelor de moldoveni! Poate birocratii din forurile UE au uitat de ,,precedentele constitutionale,, din tarile fostei Iugoslavia?
    Ar fi bine ca liderii actualei Cualitii de guvernare din R. Moldova sa revina, cit nu e tirziau,la realitate. Guvernul Filat a dovedit cu succes sa demonstreze numai bunele sale intentii de a imbunatati starea economica,sociala si politica din R. Moldova. Dar gruparea criminala,capul careia este Vladimir Voronin, inca controleaza in mare parte Sistemul judecatoresc, Procuratura, Politia si Serviciul de Securitate, cit si multe din administratiile publice locale din statul R. Moldova. Astfel, numai niste naivi,daca nu mai mult,pot crede ca in urmatorii doi ani pot fi organizate alegeri libere si corecte in statul R.Moldova! O posibila revansa a gruparii criminale, condusa de Voronin si acolitii ei, ar aduce viata politica si sociala, apoi si cea economica din R. Moldova intr-un adevarat haos. Revoltele populatiei majoritare de moldoveni, cit si incercarile de inabusire a acestora vor aduce inevitabil la omucideri in masa. Aceste lucruri ne doresc bineplatitii functionari din structurile UE? Aceste lucruri Va doriti, Domnule Filat? Nu cred! Nici Parlamentul Uniunii Europene nu ar aproba un asemenea scenariu scris de o institutie obscura precum Comisia de la Venetia! In cazul acceptarii ideii alegirilor anticipate, repetarea unui 7 aprilie, cel tirziu in anul 2011 e destul de real, numai ca atunci poporul va fi nevoit sa caute din rindul sau alti lideri politici, mai preocupati de intereseul national!
    Pacat, pacat, ca nu sau curmat din fasa ambitiile personale ale unor lideri politici legate de alegerile anticipate, aparute in sinul Aliantei inca prin noiembrie anul trecut. Acum riscam sa culegem roadele. Si acestea pot fi tragice, nu pentru EI ci pentru NOI toti! Cei de facut? Trezeste-te Gheorghe, trezeste-te Ioane!

  44. Pentru Toca. Priveste emisiunile lui Tatulici si multe vei intelege. Am fost nimic deosebit.

  45. pt Mihail

    Excelent punct de vedere!

  46. Pentru Vitalia si Mihai

    „Excelent punct de vedere!”

    Excelent, dar nu este ceva nou. D-na Pavlicenco, noi discutam despre probabilitatile postelectorale, daca tineti minte, inca inainte de elegeri. Multi ca si noi au intuit ce se poate intimpla.
    Spre regret, s-a intimplat precum intuisem si…. mai rau decît credeam.
    Nu sunt buni „alesii” ? Dar electoratul pe ei au decis sa-i aleaga ! Noi tot „electorat” ne numim si tot pentru partida liberal-democrata am votat. Am votat constient. A existat oare o alta oerta ? Din pacate, inca o data a trebuit sa alegem din „doua rele” raul mai mic.
    De ce ?
    Pentru că cei care au avut nevoie sa obtina puterea au „muncit” din rasputeri. Ei stiu mai bine la ce le serveste puterea.
    Cei care ar putea folosi puterea intru binele poporului, in politica nu se avinta. Politica nu este pentru ei. Au ocupatiile lor, muncesc si nu doresc sa se expuna umilintelor, cersind voturile electoratului.

    „In cazul acceptarii ideii alegirilor anticipate, repetarea unui 7 aprilie, cel tirziu in anul 2011 e destul de real, numai ca atunci poporul va fi nevoit sa caute din rindul sau alti lideri politici, mai preocupati de intereseul national! ”

    „Poporul” in marea lor majoritate nu „cauta din rindul sau” lideri politici. „Liderii” politici cu „oastea” lor rasar ca si ciupercile dupa ploaie. Nu vor sa rateeze sansa de a nimeri la putere.

    Liderii politici trebuie sa apara nu in marea invalmaseala a multimilor. „Liderii” trebuie sa se nasca pentru a fi lideri si sa doreasca sa fie lideri adevarati pentru popor.
    Daca sa revenim/sa meditam/ la 7-8 aprilie…., mai bine sa nu revenim. Toata lumea a crezut ca comunismul va dispare de pe scena politica ca si notiune, partid….
    Aceasta sansa a fost ratata ca si unirea a doua state romanesti /dupa declararea independentei/.
    Niciun partid politic in urmatorii 20 de ani nu va obtine majoritatea necesara de voturi pentru a guverna de unul singur tara. Inca multi ani la rind istoria cu alegerile se va repeta. Unii au nevoie de putere pentru sine, altii nu vor sa-si complice viata „pe cont propriu”.
    Daca e sa urmarim activitatea unor alesi ai „poporului” din ultimii circa 15 ani, poti in cel mai bun caz sa fii nedumerit. Cum pot fi promovate „personaje”, care nu au cu politica „nici in clin, nici in mineca” ? Multi lipsiti de experienta, stiinta si profesionalism, lipsiti de cultura generala au acceptat sa vina si s-au perindat pe la putere.
    Minunile in viata se pot intimpla, insa nu si pe arena politica.
    Meseria de politician nu este la fel ca si alte profesii.
    Politicienii „se maturizeaza” mai greu, e nevoie de multi ani de munca si de multe „cucuie” inainte de a nimeri acolo, sus. Unii nimeresc acolo din intimplare, de aceea si cad repede de tot. Exista si vircolaci, care cad, dar se ridica din nou si mereu ramin in picioare.
    Cred ca trebuie sa se gaseasca un partid politic, care sa compuna o lista/ca si oferta electoratului/, in care sa fie inclusi numai persoane ne compromise, harnice, cu experienta in spate si la care nu le poti reprosa trecutul, din popor si pentru popor. Indiferent daca sunt sau nu membri al acelui partid. Pare cam naiv si ideal, dar nu este si imposibil. Cred ca o atare oferta ar putea fi promovata de marea majoritate a electoratului. In atare situatie nu ar mai fi nevoie de multi bani, de milioanele oligarhilor, care sustin campaniile electorale ca mai apoi sa-si supuna clasa politica.
    Altfel ne vom trezi mereu cu anonimi parveniti la putere.
    Rezultatele exercitiilor democratice au sufocat societata.
    Nu se stie ce se va intimpla pina in 2011……
    Vesnic sa astepti sau vesnic sa alergi sa ajungi din urma e la fel de pagubos.

  47. D.Can,
    multumesc pentru ultima postare.Idei care coincid cu ale mele.

    „Ei stiu mai bine la ce le serveste puterea.”–desigur,pentru a oprima,a ingenunchea un popor intreg la picioarele lor,succesele tuturor sa fie ale lor.Orice activitate care ai face-o, reusit sa o dai drept activitatea guvernului, dupa cum a sugerat Godea la Seminarul ONG de la Cahul.Pai e miunat sa cresti si sa te slavesti pe sudoarea altuia!

    „Cei care ar putea folosi puterea intru binele poporului, in politica nu se avinta. Politica nu este pentru ei. Au ocupatiile lor, muncesc si nu doresc sa se expuna umilintelor, cersind voturile electoratului.”–asa este D.Can.Unul dintre astea sunt eu.Am alergie de la vorbarae multa,de la hirtomanie si de la minciuni.Personal nu pot promite ca voi face,si apoi,sa ma lovesc cu capul de plafonul de fier al partidoiului de guvernamint,caruia nu-i place ce fac si iti da o sfirla,ca ajungi cit colo.Sfirla,e tocmai cucuiul de care vorbeati. Lovitura o primesti,deaceea ca partudului de guvernamint i se poate orice,are imunitate,dictatura,putere si pe de asupra nu-i place sa fie intrecut de altcineva,de aia si primesti peste cap.
    Si un alt moment,sincer vorbind, nici nu prea am mare pofta sa-mi fac cucuie si pentru lasi,tradatori.Se intimpla si altfel,cind le vrei binele si unii din electorat,nu ca nu inteleg, insa nici nu vor sa inteleaga rostul celor facute si inloc sa sustina initiativa,ei merg spre cel pe linga care pot sa se linguseasca,spre a-si asigura propriul confort.Cred eu, ca nu se prea merita,sa-ti rupi gitul si pentru un electorat las si tradator.

  48. Are dreptate d.Negru,
    „E gata să rupă pâinea de la gura celor mai săraci pensionari din Europa pentru a face pe placul lui Putin?”,iar Filat pentru niste copii sa mearga la Festival in Franta,nu are bani.Si asta se numeste intentie de a se integra in Europa?

  49. Nina Tampiza spune:
    26 April 2010, la 11:11

    „Cred eu, ca nu se prea merita,sa-ti rupi gitul si pentru un electorat las si tradator.”

    Nina, eu nu sunt de acord ca electoratul este las si tradator.
    Anume electoratul este cel tradat de catre lasi si tradatori.
    Este clar ca membrii unor partide fac parte din ambele categorii :
    electorat si alesi.
    Multi membri ale partidelor de guvernamint /nici intr-un caz nu ma refer in exclusivitate numai la guvernarea actuala, ma refer la toate guvernarile din perioada „independenta” a RM/ si sustinatorii lor ramin dezamagiti de alegerea lor.
    Din acest motiv, intre perioadele electorale, unii politicieni migreaza din partid in partid. Ei au capacitatea de a simti „naufragiul corabiei lor” si sunt precauti in timp util. Folosesc la maximum „arena politica” pentru vesnica perpetuare la putere.
    Altfel cum reusesc unii sa fie politicieni/parlamntari/ pe viata si nici sa nu se considere responsabili pentru dezastru si saracia din aceasta tara?
    Deci, cum poate pretinde un partid politic, care nu a participat in scrutinul electoral sau nu a trecut pragul electoral sa creeze fractiune parlamentara ? Poate fractiune de deputati independenti, cu toate ca si aceasta situatie este discutabila. Electoratul a votat un partid, partidul a declarat ce intentioneaza sa faca pentru electorat. Trebuie oare sa fie permise „scuzele” fara rigoare drept motiv pentru care nu s-au indeplinit promisiunile pacalicioase facuta electoratului ? Eu nu pot inghiti atare „exercitii democratice”, care numai a democratie nu miroase. „Electorat” sunt si eu, si tu, toti alegem in final puterea. Toti ne dorim instaurarea normelor democratice si calea spre dezvoltare social-economica in tara, in care traim.
    Sunt sigura, tu stii ca o tara cu un popor sarac, mai putin carturar si bolnav este usor de „condus”/manipulat/.
    Mai este nevoie oare de teorie sau argument in plus ? Mecanismul este mai „vechi” ca mine.
    Asa a fost condusa Moldova pina a ma naste eu, asa este condusa si in prezent. Cum va fi condusa in viitor, depinde si de noi, daca consideram ca intelegem ce se intimpla. Ce facem noi ca sa nu se intimple vesnic la fel ?
    Daca nu are cine ne scoate la „mal”, macar sa nu cheltuim vesnic bani publici pentru o clasa politica, care nu stie ce si cum sa faca sau stie si fac foarte bine anume ce vor. Ori cu piatra in cap, ori cu capul de piatra. Rezultatul este cam acelasi. Crezi ca nu la fel gîndesc alegatorii in marea lor parte, indiferent de etnie si confesiune ? Dar pentru a nu se uni intr-o forta distrugatoare a raului, trebuie permanent sa se gaseasca puncte de discordie : limba vorbita, denumirea istoriei, biserici si lupta intre ele……si multe altele.
    In sfirsit, avem ce „construim” . Cum asternem asa dormim.

  50. FILAT,este un mic rahat,care inca mai miroase in nasul poporului din R.M.,dar la viitoarele „ploi electorale:,va fii …spalat si aruncat in NISTRU !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *