Articolul a fost scris inainte de decizia lui Mihai Ghimpu de a nu merge la Moscova. Eu cred ca el a procedat corect. Nu am schimbat continutul articolului, pentru ca el este expresia a ceea ce am gindit in ajunul deciziei adoptate de Parlament privind participarea soldatilor din RM la tropaiala/tantuiala/marsaluirea rosie de la Moscova. Dar adaug acest fragment pentru a-l actualiza din capul locului. La inceput Ghimpu a spus ca nu merg militarii nostri la Moscova, iar el va pleca in cadrul unei delegatii oficiale, apoi a decis, impreuna cu AIE-istii ca merge si el, ca merg si militarii, apoi a spus ca el nu mai merge. Cred ca si-a spus cuvintul impactul pozitiilor exprimate de societatea civila curajoasa, ziaristii verticali si Partidul National Liberal. Si ne bucuram ca macar Ghimpu – chiar daca din calcule electorale, dar sintem siguri ca nu numai – a dat dovada, chiar si intr/un tirziu, de demnitate. Iata asa, pic si cu pic, ne vom afirma ca parte a natiunii romane, alegind Romania dintre cele doua tari – Rusia si Romania -, spre deosebire de Urechean si Filat. Noi am sprijinit liberalii, de la ei asteptam sa nu ne dezamageasca. Dar nu a fost sa fie…
In numele suferintelor suportate de cei care au luptat in Armata Romana, al suferintelor suportate toata viata de ei linga noi, nu avem dreptul sa ii tradam si sa marsaluim pe Piata Rosie – pe cadavrele romanilor de pe ambele maluri ale Prutului, care au luptat pentru Romania Mare, pentru o Romanie unica, rupta in bucati de Rusia.
Am vrut sa scriu inca ieri acest articol, dar am postat mai intii opinia despre grupul Turcan care, dupa ce a fost perceput de societate ca unul dintre principalii implicati, la nivel decizional, din partea gruvernarii comuniste, in regizarea si deturnarea protestelor de la 7-8 aprilie, acum ne ameninta in mod sfidator ca va protesta, ca sa-si „obtina niste drepturi” imaginare, adica, asa cum se spune moldoveneste, “tolkati prava” – ii spun ruseste sa inteleaga mai bine…
Dar bine ca am rupt din orele zilei sa ma concentrez si sa scriu acest articol acum. Imi pare bine ca si vizitatorii de pe blog mi-au sugerat sa expun o atitudine, pe care, de fapt, am formulat-o, fugitiv, in emisiunea de ieri de la JurnalTV despre mesajul PNL legat de “unire, ca singura cale de integrare accelerata in UE”. Pai, tocmai de aia trebuie sa ne unim mai repede cu Romania – ca sa scapam de ocupatia rusa, de „obligatii” in fata Kremlinului si de saracia economica, materiala, morala, spirituala si politica ce ne-a cuprins total.
Afirm din capul locului – mie nu-mi place nici bilbiiala Vestului cu transferul Zilei Europei pe 15 mai, nu mi-a placut nici transferul de acum un an – pe 8 mai – al aceleiasi zile. Am considerat atunci ca s-a facut o concesie inoportuna. Dar nu-mi place nici bilbiiala alor nostri, zisi liberal-democrati, care una gindesc, alta fumeaza/debiteaza in fata electoratului si a treia actioneaza, cheltuind banii publici pentru politici prorusesti/antiromanesti, antinationale, doar pentru a capta voturi in alegeri.
Razboiul al doilea mondial nu a fost al nostru, al romanilor din Basarabia, ocupati in 1940 de Armata Rosie. Noi, Basarabia, acum R.Moldova, sintem, in continuare, sub ocupatie ruseasca. A vorbit corect ieri in emisiunea “Chestiunea Zilei” la JurnalTV deputatul Boris Vieru – pe baionetele rusesti noua ne-a fost adus comunismul care ne-a lasat goi si saraci, ne-a distrus ca oameni, ne-a deportat, ne-a organizat foamete, ne-a canibalizat, ne-a bagat in gropi cu var, ne-a deznationalizat, ne-a instrainat catastrofal de Romania, ne-a creat apoi zone separatiste, ne-a adus o armata de ocupatie ce ne-a facut razboi si ne-a ucis oamenii, iar acum nu mai pleaca, pentru ca nu cumva sa ne treaca prin cap sa ne unim cu Romania, sa mergem in NATO sau in UE.
Am ramas consternata de superbilbiiala deputatului peledemist Deliu – PLDM. Conform mariei sale, PLDM inca nu are pozitie fata de Parada Rosie. O asteapta pe cea a lui Ghimpu…
Spuneti – cum sa mergem, invocind mai sus aceasta durere nationala, sa marsaluim/sa topaim militareste pe Piata Rosie, intr-o Parada Rosie? Numai de dragul ca PLDM vrea sa aiba foarte multi deputati in viitorul Parlament? Eu am mai intelege aceasta “rivna” a PLDM spre cit mai multa putere in viitorul Parlament si chiar poate spre un Guvern mai „verde”, daca ar fi demonstrat ca este o formatiune ce ne duce categoric in NATO si UE, ne scoate din CSI si ne apropie ferm de Romania. Dar formatiunea este verde, imatura, este „solutia imorala” in politica moldoveneasca inca de cind s-a lansat „proiectul Filat”. PLDM are un comportament oportunist si conjuncturist, intrind, din bani publici, intr-o competitie electorala cu PD si PL si chiar cu … PCRM.
Spune corect vizitatorul Toka pe blogul meu ca, in razboiul al doilea mondial, cind vorbim de URSS si Germania, “Romania a luptat impotriva amandurora, pentru recuperarea teritoriului national, daca stai bine sa te gandesti. Romania a fost sub ocupatia ambelor acestor imperii ale raului. Era cat pe-aci sa fim stersi de pe harta, la fel ca Polonia. Noi am fost initial neutri, polonezii stiu bine asta, cea mai pare parte a militarilor polonezi, cu tot cu tezaurul Poloniei, s-au retras pe la noi, ceilalti au murit la Katyn. De fapt, cum am mai zis si cu alte ocazii, URSS si Germania hitlerista au fost precum doi gangsteri rivali ai istoriei – comunistii si nazistii – doua bande care s-au inteles cum sa isi imparta teritoriile care NU le apartineau, apoi s-au luptat pentru ele. De fapt, noi ne doream sa vina americanii, sa ne scape si de unii, si de ceilalti. Zeci de ani, pe vremea comunistilor, bunicii nostri au stat cu privirea atintita spre cer, asteptand avioanele americane.”
In aceste conditii, nu tin argumentele comunistilor, ale pedistilor si (- tot „mai putin uluitor!” -) ale peledemistilor! – ca, iata, ar merge la Parada Rosie de la Moscova americanii, englezii si altii si, cica, din acest motiv, ar trebui sa mearga si Romania, si Republica Moldova.
In primul rind, aici e o diferenta intre cele doua state romanesti. Romania a intrat in razboi sa-si recupereze teritoriile istorice ocupate. Noi nu eram stat cind am devenit victima a Pactului Molotov-Ribbentrop. In 1941 au venit romanii inapoi, pentru ca sintem acelasi Pamint, Natiune si Tara, dupa care Romania a devenit, in 1944, prin ocupatie, parte a sistemului comunist exportat de URSS in Europa, iar noi – victima a sistemului sovietic intr-un imperiu al raului, dupa ce am fost in cel rusesc. Ocupantii rusi au venit si nu am mai plecat. Noi am ramas, astfel, circa 50 de ani sub distrugere sovietica. Sintem si acum sub ocupatia Armatei ruse. Ce sa sarbatorim noi la Moscova? ca sintem in continuare sub ocupatie ruseasca?
Romania, insa, a revenit in familia europeana, este membra a NATO si UE, este alaturi de cei ce au facut conciliere – germanii si italienii cu francezii, englezii, romanii, in final. Dar noi? A saptea roata de la caruta, stat care se tot gurguta ca acela care „se-intindea si n-ajungea”, care vrea sa mearga la Mosova sa-si defileze si afiseze bucuria ca e sarac si cu fundul gol pe piata fostului calau comunist? Vorbesc de URSS, care are un succesor de drept pe nume Rusia.
Daca Ziua Victoriei, coroborata cu Ziua Europei, ar fi privita si de Rusia ca o zi a reconcilierii civilizate, vestice si est-vestice, ar inseamna, in primul rind, sa se fi produs mai intii in R.Moldova o reconciliere nationala si sa mearga la Moscova sau macar sa ii vedem aici la loc de cinste (si) pe participantii la razboiul in Armata Romaniei, pentru ca au fost umiliti, persecutati, nedreptatiti toata viata. In numele lor, al suferintelor suportate de ei toata viata linga noi, nu avem dreptul sa ii tradam si sa marsaluim pe Piata Rosie – pe cadavrele romanilor de pe ambele maluri ale Prutului, care au luptat pentru o Romanie unica.
Chiar daca Romania, ca membra a NATO si UE, ca fosta aliata a Germaniei de dragul nostru, de a ne regasi in Tara noastra Romania, merge la Moscova, unde isi va revedea Aliatii, care acum se impaca si cu Germania si cu aliatii acesteia, noi, BASARABENII, nu avem ce cauta acolo, pentru ca noi raminem singura victima a Pactului Hitler-Stalin si putem depasi acest statut doar prin Unirea cu Romania.
Si chiar daca unirea nu se produce miine, dar stim ca nici integrarea in UE nu se va produce poimiine (mai degraba poimiine se va produce Unirea cu Romania), nu avem dreptul, daca avem demnitate nationala, sa procedam ca si comunistii. Care, indaratul demagogiei proruse, fiind coloana a cincea a cercurilor imperiale rusesti aici, ne-au dezmostenit si in plin secol al 21-lea, au furat totul din statul asta si ne-au alungat afara sa le aducem bani, ca sa poata ei huzuri mai departe pe spinarea acestei parti amarite a natiunii romane zbuciumate, pentru ca inca nu a revenit la sinul Romaniei si nu si-a gasit inca un coltisor in destinul european.
Consideram fariseica, populista si antinationala declaratia premierul Vlad Filat la adresa ministrului apararii, pe care l-a dojenit ca a invocat lipsa banilor pentru topaiala rosie. Chiar daca ar fi bani, chiar daca sint, nu trebuie mers intr-acolo.
Noi nu spunem de Diacov, de la fiecare asteptam ce e de asteptat. Dar daca Filat, cu “proiectul sau Filat” raspromovat si „raskrutit” inainte de alegeri ( facind lumea sa lesine ca, iata, Filat si PLDM sint Mesia nationala), e altceva decit PD, si nu o formula, de fapt, la fel de profund cosmopolita si nenationala, ma intreb “au plecat sau nu au plecat comunistii de la putere in Republica Moldova”?
Si va raspund direct: nu au plecat. Au imbracat haine verzi.
Noi, PNL, vom veni, cred, saptamina viitoare cu o declaratie in acest sens, in sprijinul pozitiei PL si a lui Mihai Ghimpu. Dar sa vedem daca rezista si el si daca nu va proceda ca PD si PLDM, din interes electoral, tradind valorile, aspiratiile si adevarul istoric.
Vitalia Pavlicenco
Un articol extraordinar.Dreptatea e de partea lui Tanase.Nu avem ce cauta la Moscova.sustin la aleger partidul ce o va deklara sus si tare
Felicitări doamnă pentru articol!
În ceea ce priveşte participarea la paradă, este momentul ca RM să se hotărască, ori e solidară cu România, care nici n-a fost invitată, ori se duce supusă să lingă pavajul Pieţei Roşii sub privirile celor cei sprijină regimul separatist din Transnistria.
Pentru cei ce invocă argumente gen prietenie între popoare sau lupta comună, să se gândească mai bine la problema pe care o are RM în materie de suveranitate naţională şi cine e de vină pentru ea.
Pt Nicolae Radu
Aveti o postare plina de contradictii. Mai cititi-o de vreo doua ori, poate veti intelege ce ati scris. Spuneti ca statul nu e viabil, ca trebuie sa se uneasca cu un altul, cu Romania, dar incurajati inchinaciunea lui Filat in fata lui Putin. Foarte ingenios. De fapt, Filat seamana cu Putin „la a/ale luia”…
Cu parere de rau, stimabila doamna, ramin de parere ca acest articol este unul din cele mai „verzi” si lipsite de coerenta al domniei voastre. Cum poti sa critici mai intii PLDM, sa vorbesti de Romania, si apoi de PCRM, toate intr-un amalgam diform.
Si las-o mai moale cu critica PLDM, uita-te la birna din ochiul tau, doar „viata nu merita sa o traiesti decit in demnitate!”
imi pare rau…
http://unimedia.md/?mod=news&id=18526
imi raspunde si mie cineva la o intrebare: de ce atata lume afirma ca dispretuiesc Romania pentru ca a fost de partea lui Hitler, si totusi viseaza sa emigreze in… Germania ? Oare Germania nu a participat si ea la razboi de partea lui Hitler ?
erata:
imi raspunde si mie cineva la o intrebare: de ce atatia indivizi dispretuiesc Romania „pentru ca a fost de partea lui Hitler”, si totusi viseaza sa emigreze in… Germania ? Oare Germania nu a participat si ea la razboi de partea lui Hitler ?
to:Toka
Eu sustin orice pas care ar putea duce la dezlegarea nodului ce nu a putut (nici nu se prevede in curand) sa fie taiat. Prefer fapte in loc de vorbe. Daca agest gest i-ar face pe rusi mai receptivi la problemele noastre , atunci asa sa fie. Incercarea vina nu are.
De vaicarat ne pricepem poate cel mai bine, la gasit solutii – nu prea.
Acum reply-iurile:
„Ce-mi pasa mie daca participa sau nu tarile baltice la acea mascarada? Pardon, parada?”
Pai de ce atunci atata galagie daca participam si noi? 😉
„Dar poate ma luminezi pe mine ce legatura are una cu alta, ca nu inteleg, zau!”
E un gest de bune intentii.
„Au rusii trupe in America si tot se duc? Nu! Rusii au in RM? Da! Nu, pe bune, nu pricep, ce e cu entuziasmul asta al tau? Vezi, dom’le, daca se duc balticii, noi de ce nu?”
Crezi ca bocetul, reprosurile si apelare la istorie ne va ajuta sa-i scoatem din RM?
Revenind la postarea anterioară, RM a hotărât în ce direcţie s-o ia, participând la paradă. Din păcate, în direcţia aia nu se va întâlni cu România!
De-ar fi stiut sarmanii eroi cazuti in razboi pentru cine-si dau viata,cred ca nu mai faceau acest lucru.N-aveti nimic sfint,mergeti pe oasele lor spre Romania.Moldova este patria noastra,iubiti-o,
dezvoltati-o,slaviti-o.Vreti sa fiti romani,treceti-va cu traiul in Romania,lasati moldovenii in pace.
BRAVO GHIMPU CEL MAI VERTICAL POLITICIAN ,
NU CA LIPITORILE -FILAT LUPU SI URECHIAN- MANCURTILOR NEATI VINDUT PE 30000 DE USD.-BRAVO BRE ATIT COSTA DEMNITATE ??????
De ce Romania nu este chemata la parada din Moscova?
Regele Mihai a fost decorat de Stalin .
Mihai a fost decorat de Iosif V. Stalin cu Ordinul sovietic Victoria cu diamante, „pentru actul curajos al cotiturei hotărîte a politicei României spre ruptura cu Germania hitleristă şi alierea cu Naţiunile Unite, în clipa când încă nu se precizase clar înfrângerea Germaniei”, potrivit descrierii oficiale a decoraţiei.
http://ro.wikipedia.org/wi ki/Mihai_al_Rom%C3%A2niei
De Darius la 19.04.2010, ora 11:18
Moldova NU trebuie sa participe la parada-Categoric. Dupa ce a fost rupta, injosita, deportata, infometata, deznationalizata, rusificata… sa marsaluiasca in fata cotropitorilor, zicind: „Merci mult rusilor pt tot ce ne-ati facut!” – asta ar fi o rusine mare. TREBUIE sa avem demnitate, sa nu uitam ca si acum avem cotropitori in partea stinga a Nistrului. Rusul mereu a calcat in picioare tarile mici; iar noi trebuie sa le sarim inainte de bucurie ca si cum nimic n-a fost… Niciodata! Tot binele care ni l-au facut nici pe departe n-acopera raul lor!
5. De dezorientat la 19.04.2010, ora 11:34
bravo,Darius.Semnez sub fiecare cuvint
6. De lilian la 19.04.2010, ora 11:55
noi am fost cotropiti de trupele ruse in 1812, recotropiti de rusi pe parcursul ultimilor 200 ani, au fost exterminati, acum sintem terorizati de cetatenii rusi (civili si armata) in transnistria. nu avem nici un devident economic din conlucrare cu rusia. care-s dar motivele de a participa laaceasta parada imperiala? daca mergem acolo, aprobam ca sintem robii rusiei, ca sintem de acord cupoliticile ei, in momentul in care noi tre s-o actionam la Haga pentru crearea enlavei rusesti in rep. moldova. pazea, domnilor di aie! care va participa la aceasta magarie, va fi votata de gagauzi, ca noi nu de asta am luptat ca sa ne declaram roghi in fata porcului.
POLONIA PARTICIPA SAU NU?????
Participa vreuna din tarile astea: Letonia Lituania Estonia ?
Un articol de: Dan Dungaciu
Limitele pragmatismului
Şi contextul intern din RM s-a schimbat de câteva ori în cei 20 de ani. Dar mizele şi temele esenţiale, nu! Aşa cum la vremea respectivă nu a existat consens faţă de conţinutul sau interpretarea Declaraţiei de Independenţă, pare că nu există nici astăzi consens faţă de mizele majore de evoluţie ale republicii. „Integrarea europeană” este, fireşte, pe buzele tuturor, dar asta a fost din 2005 încoace şi s-a dovedit că nu este suficient. Gesturile sunt, în acest caz, infinit mai importante decât vorbele. AIE a dat semnale importante şi imposibil de ignorat, dar un răspuns ferm în legătură cu direcţia RM pare tot mai complicat de oferit, în condiţiile în care tensiunile care par să se acumuleze pe scena politică de la Chişinău – inclusiv în Alianţă! – întăresc senzaţia de déjà vu. Astăzi devine tot mai limpede că evoluţia RM poate fi evaluată – iarăşi! – după acest criteriu al „independenţei”. Câtă independenţă şi, mai ales, faţă de cine? A sugera, de pildă, că marşul soldaţilor RM la parada de la Moscova este o dovadă de „independenţă” este prea mult şi complet necredibil, cel puţin pentru că trupele ruseşti mărşăluiesc nestingherite de vreo 20 de ani pe teritoriul republicii, de parcă cel de-al Doilea Război Mondial nu s-ar fi încheiat în stânga Prutului! Şi a mai cataloga acum gesturi de asemenea anvergură drept „pragmatice” înseamnă a nu înţelege nimic din evoluţiile de două decenii din RM, unde 20 de ani de „pragmatism” pe relaţia cu Moscova nu au adus, în realitate, nimic bun. Şi în niciun caz o creştere a independenţei! În plus, nu se poate ignora aglomerarea partidelor spre zona „pragmatică”, în condiţiile în care „tineri pragmatici şi de perspectivă” din fruntea unor partide devin, tacit, garanţia reformării partidelor lor. De aici şi posibilitatea, pe termen scurt şi mediu, a unor alianţe care astăzi par necredibile şi împotriva naturii.
Bravo D-na Vitalia. Un articol destul de reusit.
ATENTIE
pe acest link bag o chemare la protest pasnic !
http://yfrog.com/jm123wuaj
SPUNETI NU PARADEI OCUPANTILOR DE LA MOSCOVA !!!
PE 23-24 APRILIE NE ADUNAM IN PIATA MARII ADUNARI NATIONALE SA PROTESTAM !
http://yfrog.com/jm123wuaj
Dati anuntul mai departe !!!
dl broswer, cu toata stima pot sa recomand un medic pentru tratarea atrofiei neuronale generalizate (este f bun!).
„”“Ce-mi pasa mie daca participa sau nu tarile baltice la acea mascarada? Pardon, parada?”
Pai de ce atunci atata galagie daca participam si noi? „”
Rusia a legat ombilica rep.mold. atat econimic cat si politic. administratia interna este dirijata de rusia, basarabenii sunt cetateni de mana a doua pe propriul lor pamant si pe langa toate astea sunt si cea mai saraca tara din europa. nici o alta tara participanta nu este in prezent atat de umilita si batjocorita precum este rep.mold!
––––––––––––––––––––––––-
„”“Au rusii trupe in America si tot se duc? Nu! Rusii au in RM? Da! Nu, pe bune, nu pricep, ce e cu entuziasmul asta al tau? Vezi, dom’le, daca se duc balticii, noi de ce nu?”
Crezi ca bocetul, reprosurile si apelare la istorie ne va ajuta sa-i scoatem din RM?””
Crezi ca saruturile intre fese vor face rusia sa recunoasca genocidul din basarabia, sa recunoasca ca mold sunt romani, sa recunoasca ca au amputat ilegal si imoral 4 milioane de romani, sa declare unirea ca un gest firesc, sa elimine microrusia(a se citi transnistria)?
multumim RUSIA! venim la parada genocidului, deznationalizarii si ocupatiei militare sa mai dam niste inimioare intre muschii fesieri!
@browser: merci pentru raspunsul tau, chiar si dezamagitor.
Nu pot sa iti mai spun decat ca iti meriti soarta.
Salut, Tuturor!
De mult timp nu am intrat aici, dar azi nu am mai putut sa TAC! Rusine, AIE! –
Cat de mult v-am sustinut si am vrut sa cred in verticalitatea voastra si acum VOI tot spre Piata Rosie va duceti? Am impresia ca v-au hipnotizat si pe voi… Unde mergi, MOLDOVA???
NU !!!! PARTICPARII LA PARADA CALAILOR RUSI ! MOLDOVENI , AVETI COLOANA VERTEBRALA DACA DORITI SA DEVENITI CETATENI COMUNITARI EUROPENI ! LUATI EXEMPLU DE LA TARILE BALTICE ! si-au atins scopul ca au avut mandrie de neam si tara si nu s-au lasat supusi !MOLDOVENII INSA MERG LA PARADA CALAULUI LOR ! Rusine !!
Catre liderii AIE, – RUSINE!!!!!!!!!
Oameni buni, ce facem? Al II-lea Razboi Mondial nu a fost razboiul nostru, ci razboiul dintre doua mari puteri, conduse de 2 regimuri diabolice. Stalin si Hitler aveau puterea de a hipnotiza masele care nu mai judecau lucid si a impus intregii Europe un razboi teribil pentru a imparti lumea, a imparti harta Europei…
Acum, dupa atatea ani, oare noi inca nu ne-am dat seama – o lumea intreaga intelege, dar moldovanul nostru e greu de cap – ca Stalin si Hitler ne-au implicat intr-un razboi, noi fiind o tara pasnica, … au trecut peste noi cu tancurile incolo si inacoace… si acum, cand RANILE NE MAI DOR noi sa mergem in Piata ROSIE???
Ce s-a intamplat cu liderii AIE??? Oare, lectia care se numeste „POLONIA” nu va da de gandit?…
M-am certat cu toata lumea pentru a apara si incuraja AIE, pentru ca vedeam ca era necesar o unitate nationala pe cat era de posibil sa fie ca sa trecem, pe cat de posibil mai LINISTIT… caci structurile de stat inca mai sunt pline de kamunsiti deghizati – care opun rezistenta si care mentin anarhia si CORUPTIA la nivel ingrijorator; pentru ca nu vedeam alte FORTE capabile sa dea lovitura totala kamunsitilor… si acum???
LIDERI AIE, raspundeti, de ce v-am sustinut? De ce au murit tinerii la 7 aprilie 2009?
De ce acum ne TRADATI ???
Sa stiti ca POPORUL ACESTA se va trezi iar, si atunci… ce va fi???
LIDERI AIE, m-ati dezamagit! RUSINE!!!
Treziti-va, OAMENI BUNI! Nu admiteti asa rusine pentru MOLDOVA! N-au sa ne intelegea NIMENI. Unde vreti sa agungeti? In Siberia inca si azi mai sunt mii de moldoveni… si acolo sunt cimitire intregi numai de moldoveni. Va spun concret unde – in TIUMENI ! Acolo este un cimitir intreg numai de moldoveni omorati in timpul lui Stalin… sunt multe gropi comune…
Oameni BUNI, ce va trebuie sa mergeti la PARADA RUSEASCA??? Ce a vem noi cu Piata Rosie???
articol super Moscova isi cheama vasalii la defilare
http://www.ziare.com/international/moscova/opinii-moscova-isi-cheama-vasalii-la-defilare-1011002
@radu
Merci ca nu ma injuri ci doar ma trimiti la medic. 🙂
Eu nu zic sa uitam! Eu zic sa facem! Sunt cai diferite pentru a atinge scopurile propuse. Ce folos ca 20 de ani lumea se vaieta si suntem tot acolo unde si eram?
Ce sa facem cu sutele de mii de basarabeni ce-si cauta bucata de paine in Rusia? Ce sa facem cu cacatul pe care-l producem si nu-l putem vinde decat doar in Rusia?
Salariul/pensiile trebuiesc platite azi si acum si nu in viitor cand ajungem(daca vom avea unde sa ajungem) in Europa.
De ce Polonia si Tarile Baltice pot merge, iar Moldova nu?
@Toka
De ce nu incerci sa privesti sub un unghi diferit? Moldova e frecata
nu de ieri sau de azi. Si va fi in continuare. Nu suntem credibili nici in fata Rusului, nici in fata Occidentului. Ce scuze vom aduce ca am refuzat invitatia? Trebuia sa inchidem gura atunci cand ziceam de relatii strategice si cu Rusia , dar nu acum. Daca participarea la Clounada ar putea aduce beneficii, de ce nu?
Ce priveste soarta. Multumesc eu stau bine, pacat ca restul comentatorilor parca au fumat iarba.
@browser: Eram sigur ca ai sa-mi spui ca stai bine cu soarta!
Ei bine, eu nu te cred! Sau, mai bine zis, nu te cred ca te multumesti cu situatia din RM. Iar daca tu ai „burta plina” si iti permiti sa fii „pragmatic”, nu gandi si in locul celorlalti, te rog! Eu ti-am mai zis, demnitatea nu are pret, e problema ta daca o ai sau nu.
Iar „pragmatismul” unora mi se pare mai curand prostie si duplicitate. Ma refer la politicieni, nu la tine, stai linistit!
Ti-ai raspuns singur, Moldova nu e credibila nici in fata rusiei, a occidentului cu atat mai putin. Incepand de astazi, sunt convins ca oficialii europeni vor avea o ezitare in plus cand vor interactiona cu cei moldoveni.
Politica asta a mielului bland care suge la doua oi, va costa mult Moldova, cand va constata ca oile sunt, de fapt, tauri! (vorba unui prieten pe care il respect foarte mult)
Deci admiti ca este o „clounada” dar in acelasi timp spui de scuzele pe care ar fi trebuit sa le prezinte Moldova pentru neparticipare?
Faptul ca Moldova nu exista ca stat in timpul razboiului nu ti se pare suficient?
In fine, faceti cum vreti, pe mine deja a inceput sa ma plictiseasca acest subiect, pana la urma Dumnezeu iti da, dar nu iti baga in traista, dar, in incheiere va mai spun doar atat: tocmai v-ati prelungit termenul de aderare la UE, termen care si-asa nu era deloc scurt.
Pt nine gonte
Cui sint adresate aceste cuvinte? Nu cumva idolilor vostri care arata ce inseamna ticalosia in politica moldoveneasca?
PENTRU TOTI
Dupa ce am citit acest articol al lui Constantin Tanase avind in titlu cuvintul „ticalosenie”, mi-am amintit si am hotarit sa reproduc un articol al meu, adresat lui Tanase cind m-a terfelit, fara nici un motiv, in „Timpul”, in timpul campaniei electorale pentru 5 aprilie (eu mai astept scuzele de la acest editorialist/ziarist/filolog, pe care il respect pentru curajul si efortul de a nu-si pierde credibilitatea in general). Cine va avea rabdarea sa citeasca acest articol, va vedea in ce masura astazi, in contextul politicilor fariseice ale idolilor verzi ai unora, se vede cine a promovat si promoveaza ticalosia/ticalosenia in politica noastra.
Domnule Tănase, unde e, de fapt, ticăloşia în politica moldovenească?
Publicat la 1 April 2009; 737 afişări; tag-uri: politica moldoveneasca ticaloasa | Edit
Am citit cu multă amărăciune o scrisoare pe care dumneata ai adresat-o Anei Bejan. Am remarcat, de mai multă vreme, dar nu am reacţionat niciodată la “micile şmecherii” la care te-ai dedat în ultimii ani, gen Ana Bejan e bună, Alexandra Can e bună, iar Vitalia Pavlicenco e “mama relelor”. Este ceva ieftin şi inoportun, dar ai dreptul să faci aşa cum vrei. I-am spus Anei Bejan, care ţi-a apărat punctul de vedere la Soroca, în cadrul unor dezbateri publice organizate de Uniunea Jurnaliştilor, la care PNL a participat mereu, că a greşit. Acum, probabil, Ana se convinge de ce i-am spus. Atunci ai lovit în partide, mai puţin în unul, dar nu ai observat că veniseră cu oameni să participe la Dezbateri doar MAE şi PNL. Nu au venit cititorii “Timpul”-ului, nici simpatizanţii Uniunii Jurnaliştilor, nici membrii, “foarte numeroşi”, ai Forului Democrat al Românilor din R.Moldova. Însă, prezenţa PNL şi MAE acolo, în loc să bucure şi să insufle respect, a enervat. Păcat. Atunci te-am iertat, că, precum ştii, de mai multă vreme nu-mi pun mintea cu nimeni.
Pe mine nu mă interesează, de la o vreme, ce scrie în “Timpul”. Aşa cum am spus-o public, pe blogul meu, eu nu primesc nici un ziar de la 1 ianuarie 2009. Şi nici nu le citesc. Nici nu am timp, nici nu mai am chef. Asta a survenit şi după ce am demonstrat – şi ca deputat, şi ca fost preşedinte de PNL, timp de doi ani, – că am luat în zadar în serios ziarele.
De ce spun asta? Am de mai multă vreme impresia că dumneata manifeşti nervozitate şi impulsivitate tocmai din cauza că eu am luat în serios “Timpul”. De exemplu, v-am furnizat mereu informaţii, v-am dat unele documente importante, interpelări, răspunsuri, interviuri. Am făcut interpelări la rugămintea ta, cînd nu a făcut nici unul dintre deputaţii, taxaţi azi “cu şansă”. Am făcut interpelări şi la rugămintea lui Alexandru Tănase şi am colaborat bine cu el. Pînă la un punct, cînd a fost la Soroca şi a vorbit de rău PNL. Dar are şi acest drept.
Îţi aminteşti, probabil, ce furtună s-a declanşat în “Moldova Suverană” contra mea după ce am făcut, la propunerea dumitale sfidătoare (căci vroiai să demonstrezi că nici un deputat nu va avea curajul să o facă!) interpelări legate de privatizarea ziarelor “Moldova Suverană” şi “Nezavisimaia Moldova”. Nu mi-ai oferit atunci, ca răspuns, o posibilitate să mă apăr şi nici nu m-ai apărat… Dimpotrivă – acum, recent, ai invocat în “Timpul” nişte măgării dintre acelea, de atunci, ale lui Tudor Tătaru, publicate în ”Moldova Suverană”. Ce să spun? – ai avut şi acest drept. Nu şi moral.
Cînd spun că am luat pînă nu demult în serios “Timpul”, am avut în vedere şi răspunsurile date de mine, ca preşedinte al PNL, celor 10 întrebări fundamentale, adresate partidelor de Redacţia pe care o conduci. Ştii – nimeni dintre partidele “cu şansă” nu a luat în serios aceste întrebări fundamentale pentru destinul R.Moldova şi nu v-a mai răspuns, aşa cum a făcut-o PNL. Păcat, pentru că nu ştim ce vor face, în acest caz, aceste partide “mute” după 5 aprilie. Mai cu scîrţ, mai cu sgîrcenie, ai plasat o ştiruţă despre poziţia PNL, care a răspuns întrebărilor formulate, legate de cel de-al doilea stat românesc, limba română, neutralitatea, Mitropolia Basarabiei, CSI, relaţiile cu România, integrarea în UE şi NATO şi de alte aspecte importante, la care noi am dat cîte un răspuns exhaustiv şi concret, pentru că am făcut multe la toate compartimentele
Văzînd cît de uşor aţi iertat refuzul partidelor mai noi şi mai vechişoare de a vă răspunde, am pierdut şi eu interesul pentru “Timpul”. Am înţeles nu doar că nu trebuie să vă iau în serios – am înţeles că vă supără dacă răspunde PNL, cînd nu răspund alte partide…
Ştii bine că sîntem pe aceleaşi poziţii referitor la aspectele menţionate mai sus şi la altele formulate în “Timpul”. Ştii prea bine ce am făcut în acest Parlament. Îmi amintesc de o propoziţie spusă de o colaboratoare de la “Timpul” care, rugată să-mi explice de ce se evită ostentativ să se notifice apariţiile mele publice, mi-a răspuns că “Nu ştiu cum să vă spun, dar sînteţi prea activă”. Nu am prea înţeles de ce asta deranjează, dar am înţeles că deranjează. Ei, asta e. Am înţeles-o şi pe asta. Însă eu nu pot plăti apariţiile mele în ziar, după ce stau pînă la 3.00 dimineaţa şi scriu interpelări legate de actele de corupţie, pornind şi de la articolele din ziar, de la plîngerile oamenilor şi de la alte informaţii pe care le primesc de la cetăţeni. Nu v-am mai deranjat. Nu ţin neapărat să apară ceva ce fac eu în presă – important e că ştiu ce fac şi că lupt contra corupţiei generate de comunişti, că lupt pentru aspiraţiile noastre naţionale şi europene.
Ţi-aş aminti, totuşi, nişte lucruri făcute de mine în acest Parlament care te-ar opri – poate – din a mă mai taxa că aş fi cu … comuniştii. Ştii, am colectat 26 de semnături pe iniţiativa legislativă de a modifica art.13 din Constituţie privind limba română, ca şi altele 13 semnături pentru modificarea art.11, privind neutralitatea, tot în Constituţie. În acest Parlament, datorită mie şi deputatului Valeriu Cosarciuc, s-a examinat, în plină dominaţie comunistă, ieşirea R.Moldova din CSI, am depus şi iniţiative legislative de anulare a Memorandumului moldo-rus din 1997 privind Transnistria şi a Acordului de încetare a focului, din 1992, am felicitat, în fiece an din cei patru, întreg poporul roman, de la microfonul 5, cu ocazia Zilei României, am cerut o comisie independentă să examineze legalitatea averii Familiei Voronin, am cerut o altă comisie, medicală şi independentă, să examineze sănătatea mintală a lui Voronin, pornind de la declaraţiile sale antiromâneşti dure, am “felicitat” Familia Voronin cînd s-a zvonit că a cîştigat primul miliiard de dolari, după care au fost anulate transmisiunile în direct din Parlament, am înaintat iniţiativa de anulare a vizelor cetăţenilor europeni la intrarea în R.Moldova (numai noi şi Bielarusi mai aveam acest anacronism), am un dosar cu Voronin la CEDO, am publicat şi în “Timpul” materiale despre mafia gazelor, am făcut, în total, circa 500 de interpelări de deputat. Pe toate astea le ştii şi, totuşi, scrii că MAE, unde eu sînt numărul doi pe listă, ca şi candidat independent, face jocul comuniştilor…
Ar mai trebui să precizez (poate ai uitat) că pe lista MAE sînt, în primii 12 candidaţi, patru doamne şi domnişoare cu cetăţenie română, – Alexandra Can, Diana Crudu, Eleonora Cercavschi, Vitalia Pavlicenco – persoane ce au declarat că nu vor ceda cetăţenia română în schimbul unui fotoliu de deputat. De asemenea, poate ai uitat şi asta – Alexandra Can, Ana Bejan, Eleonora Cercavschi, Vitalia Pavlicenco au Ordine Naţionale ale României (Pentru Merit ori Serviciu Credincios), în Grad de Comandor. Ca şi Anatol Vidraşcu, din echipa guvernamentală a MAE, care are Ordinul Naţional al României “Serviciu Credincios”, în Grad de Comandor. Nici un partid – din cele trei “cu şansă” – nu au asemenea persoane…
Constantin, dacă îmi amintesc, ai fost şi nuntaş la fiica mea şi eu – la fiul tău. Ai spus că a fost o lecţie românească acea nuntă, a lui Aleks şi Beatriz. Acum tu îmi pui o grămadă de rele în cap şi mă califici ca unul de la “Moldova Suverană”?
Dar hai să analizăm prin ce sînt alte partide zise de dreapta mai bune decît MAE.
Oare nu te-a mirat că Urechean(u) şi AMN nu au răspuns celor 10 întrebări fundamentale adresate partidelor de ”Timpul”? Nu te-a pus pe gînduri de ce Urechean(u) m-a dat afară din AMN? Îţi amintesc – pentru că nu am vrut să-mi retrag iniţiativa legislativă privind ieşirea din CSI. Oare nu te-a pus pe gînduri că nici Urechean(u), nici Untilă nu au semnat iniţiativa legislativă de modificare a art.13 din Constituţie, privind limba română, deşi le-am lăsat, împreună cu Valeriu Cosarciuc, loc liber să semneze primii, iar Iurie Colesnic a scris în ziar că “nu e timpul nici pentru asta, nici pentru ieşirea din CSI”? Înţeleg – Roşca s-a stricat cu totul şi a justificat aflarea noastră, în continuare, în CSI, însă Urecheanu, Untilă, Filat – de ce au fost şi ei pe poziţiile lui Voronin şi Roşca? Domnule Tănase, unde e, de fapt, ticăloşia în politica moldovenească?..
Oare nu te-a dezgustat campania electorală făcută de cei care l-au sprijinit pe Eugen Tomac şi i-au atacat atît de urît pe Nicolae Dabija şi pe Tudor Panţâru? Oare chiar nu ai vizitat blogul meu să vezi cum Filat explică de ce l-a votat pe Voronin, dar – culmea – Dorin Chirtoacă ne îndemna şi se tot chinuia să ne explice cum “să rezolvăm tehnic” votarea lui Voronin pe 4 aprilie – “delegînd cite unul, cite doi deputaţi din fracţiuni să voteze”? – fapt invocat şi de Igor Boţan, recent, într-un comentariu pe http://www.unimedia.md? Oare Serebrian şi – iată – Dorin nu compromit intrarea tinerilor în politică? Sau ne ascundem după deget? Mai “adăugînd” Dorin că, astfel, “nu avea să fie întreaga acea tevatură…” Care tevatură şi care diferenţă faţă de ce a fost pe 4 aprilie 2005, despre care ai scris atîta, Constantin? Sau ai scris puţin tu, Constantin, şi Alexandru Tănase, despre Mihai Ghimpu şi CMC? Oare democraţii din CMC nu trebuiau să demonstreze că se poate asigura o activitate unită aici, apoi să o transfere la nivel naţional, să redea speranţa oamenilor în democraţi? Eu cred că se putea. Însă tu scrii despre ambiţiile mele.
Hai să le vedem. Eu, Vitalia Pavlicenco, am plecat din funcţia de preşedinte al PNL. Am declarat public precum că PNL nu va pune piciorul în prag în a merge împreună cu MAE în alegeri. Deci – am acceptat să mergem pe lista MAE. Eu, Vitalia Pavlicenco, nu am pretins, ca “răsplată”, să fiu prima pe lista MAE. Eu, Vitalia Pavlicenco, după doi ani de preşedinţie a PNL, am adus formaţiunea, care a fost foarte activă în 2008, în pragul unificării cu MAE, am şi stabilit congresul de unificare de Ziua Europei, pe 9 Mai 2009. Şi am declarat că eu, Vitalia Pavlicenco, nu pretind la funcţia de preşedinte în noul partid unificat. Eu, Vitalia Pavlicenco, “mama relelor”, am declarat că, dacă la intrarea în Parlament, se va pune problema “cetăţenie română sau fotoliu de parlamentar”, eu aleg cetăţenia română, pe care o am din 1992. Ce concesii şi cedări mai trebuie să fac pentru a te convinge că nu ai cu cine mă compara la capitolul “lipsei de ambiţii”?
Cum se face că tu, cunoscînd toate acestea, mă faci “mama relelor” şi scrii atîtea lucruri răutăcioase şi neadevărate despre mine? Nu-mi cunoşti familia, soţul, fiica, ginerele? Nu cred că e bine să ataci o femeie pe nedrept. Dacă e pe drept, mă rog, ai tot dreptul, dar nu pe nedrept.
Eu am blog şi nu am ziar. Aş putea şi eu să-şi analizez mai obiectiv sau mai puţin obiectiv traseul tău politic ori jurnalistic, dar ai observat că nu am făcut-o. Nu pentru că nu aş putea, ci pentru că nu cred că asta acum e important. Şi nu ameninţ cu fraze gen “Vom reveni cu detalii…”
De ce spun asta? Eu îmi asum toate documentele publice ale MAE unde figurează semnătura Vitaliei Pavlicenco, dar nu îmi pot asuma scrisorile, documentele, articolele etc. unde figurează alte nume, cum a fost numele tînărului nostru, foarte activ şi foarte bun, – Vitalie Nistrean, un băiat din Criva-Briceni, cu care am şi fost recent la Briceni. Nu e cazul să îl jigneşti pe el, cum nu e cazul să-l jigneşti pe Anatol Petrencu sau Alexandra Can, pe Ana Bejan, dînd de înţeles că eu “fac toate relele”, iar ei mă urmează sumişi… Constantin, au încercat şi alţi bărbaţi, slabi, să arunce pe umerii unei femei-politician nevinovate decizii colective, dar vreau să-şi spun că nu le-a reuşit, ba chiar au dispărut în neantul politic. Nu e bine să faci ca ei.
Ca orice concurent serios, MAE are experţi, de care ne mîndrim, care ne dau idei, ne consultă, dar are şi o conducere. Eu – repet – îmi asum toate poziţiile colective, dar nu crede că nu pricepem că, prin atacurile tale neavenite, încerci să bagi zîzanie între primii candidaţi pe lista MAE. Nu vei reuşi, dar – poate nu ştiai – eu nu sînt decît un candidat independent pe lista MAE, nu fac parte din conducerea politică a partidului MAE. Şi nu e prea frumos să ataci femei curajoase. Nu e vorbă, eu voi rezista, dar îmi voi pune întrebarea dacă tu eşti un bărbat puternic sau unul slab. Pentru că cine – luptă împotriva femeilor?..
Constantin, poate te-a deranjat Imnul nostru electoral, că am tot văzut că îl descoaseţi în paginile ziarului. Eu cred că e unul foarte bun şi ar putea deveni Imnul viitoarei coaliţii parlamentare.
Poate, Constantin, crezi că nu ştiu ce contribuţie ai avut la Apelul zisului For democrat al românilor, al cărui preşedinte, Nicolae Dabija, după ce a fost două luni membru al PNL, fiind sprijinit ca reprezentant al FDRM pentru Parlamentul României, a uitat că PNL l-a sprijinit – aproape singur – în alegeri şi a publicat în LA un document de susţinere pentru exact cei care nu l-au sprijinit pe reprezentantul FDRM pentru Legislativul Statului Român. Ştim, Constantin, şi asta. Dar oamenii din raioane nu înţeleg şi mă tot întreabă – după ce Nicolae Dabija a spus că Vitalia Pavlicenco (nu Vlad Filat) a fost unicul nostru deputat în Parlamentul R.Moldova, care a promovat valorile româneşti, ce să mai căutăm în acest FDRM? Le spun şi eu că un asemenea FDRM îmi pare straniu, că nu am prea observat cum FDRM l-a sprijinit pe Nicolae Dabija în alegerile recente şi că nici nu prea înţeleg ce aş mai avea să caut eu în asemenea “For Democrat al Românilor”. Sau poate eu nu înţeleg ceva?
Aş putea spune încă foarte multe. Am încercat să explic unele lucruri, am pus nişte întrebări. Dar nu am băgat zîzanie în colectivul “Timpul”-lui, căruia i-aş dori mai multă imparţialitate şi mai mult discernămînt, dar şi mai mult curaj în faţa şefului. Eu resping metoda acuzării cuiva pornind de la “mi se năzare ceva şi sar cu bîta”.
Înţeleg, mesajul anticorupţie a supărat. Dar oare de ce? Înţeleg, nu doriţi MAE în Parlament şi, în loc să loviţi în PCRM, daţi şi daţi în MAE. Oare de ce?
Sau, poate, “Timpul” a scris puţin despre lupta mea contra corupţiei? A scris atît cît se poate afirma că am luptat şi voi lupta contra corupţiei şi a comunismului. Cred că şi locul “Timpul”-ului este alături de MAE în această luptă, care este un imperativ în R.Moldova.
Vitalia PAVLICENCO,
deputat, candidat fără de partid pe lista MAE
Pentru cei interesati
Bicicleta Sport Rich350 RON
Societatea politica de la Chisinau sta intre ciocan si nicovala. Moscova arunca, la fel ca de obicei, un mar otravit: invitatia (cam ultimativa) transmisa Republicii Moldova de a participa la paradele militare organizate pe 9 Mai cu ocazia sarbatoririi victoriei in Marele Razboi de Aparare a Patriei.
De la inceput trebuie sa recunosc ca nu-mi dau seama despre care Patrie e vorba: despre defunctul regim totalitar sovietic sau despre Rusia? Orice varianta am adopta-o, paradele militare din Piata Rosie constituie, de fiecare data, nu un motiv de sarbatoare, ci un motiv de exhibare a potentei Rusiei.
Ca de obicei, rusii vor politiza din nou aceasta manifestare pentru a demonstra occidentalilor ca inca isi mentin o sfera de influenta in fostul imperiu. Evident ca se va supramediatiza participarea la ceremonii inclusiv a unor militari americani si polonezi. Corect, numai ca americanii vin ca parte egala, participanti si victoriosi in razboiul din Vest. Iar polonezii vin ca, intr-o etalare a demnitatii nationale, sa le mai fluture, inca o data pe la nas rusilor mandria drapelului de lupta polonez.
Militarii moldoveni ce sa faca acolo? Sa mai fie, inca o data, obiect al satisfactiei ironice a stapanului de la Kremlin? In plus, eu nu stiu ca Republica Moldova sa fi participat, ca entitate statala, la Al Doilea Razboi Mondial. Doar Romania intreaga.
Ce nu inteleg cetatenii moldoveni
Nu inteleg ca, dupa toate standardele dreptului international atat contemporane cat si cele din secolul trecut, Rusia Sovietica a fost, „de facto” un stat agresor in 1939-1940. Dar realitatea ocuparii a jumatate din Europa in 1945 si pragmatismul actual al gazelor face imposibila declararea „de jure” a acestui lucru.
Asta nu inseamna ca tarile baltice, Romania, Polonia si Finlanda nu o stiu si nu o recunosc, in spatele discursurilor diplomatice. 6 tari atacate, fara provocare, in decurs de un an. Daca nici asta n-o fi „stat-agresor”, atunci care ar mai fi definitia? Si acuma li se cere acestora sa defileze alaturi de armata unui stat-agresor?
Nu inteleg ca gesturile mari se fac cu discretie si decenta, iar greselile se invelesc in tambalau si propaganda. In 1939, Polonia a fost divizata intre cei doi parteneri care au declansat razboiul in Est: Stalin si Hitler. La 1 septembrie 1939, Germania ataca si, in scurt timp, ocupa jumatatea de vest a tarii. La 17 septembrie, celalalt agresor, Rusia, ocupa jumatatea de est a Poloniei. Cei doi aliati s-au inteles bine.
Care-o fi diferenta dintre cei doi numai istoria poate decide. Caci, la 28 septembrie, la mai putin de o luna de la atacul german, Ribentrop bea sampanie la Moscova impreuna cu Stalin si Molotov, sarbatorind inceperea celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Romania, in 1939, a facut un gest fara precedent in lumea politica a secolului XX. A acordat sprijin Poloniei, in ciuda opozitiei publice si a Germaniei si a Rusiei Sovietice. Cu riscul de a-si atrage ura celor doi, Regatul Roman a permis evacuarea guvernului polonez, a presedintelui tarii si a zeci de mii de polonezi care se vor regasi mai tarziu in Fortele Poloneze Libere care au luptat impotriva Germaniei pe frontul de vest.
In plus, cu sprijinul guvernului roman, Polonia reuseste sa-si evacueze inclusiv tezaurul national. Oare cati dintre guvernantii polonezi ar fi avut soarta celor de la Katyn daca Romania n-ar fi facut un asemenea gest de amicitie?
Moldovenii nu inteleg ca limba, ca si natiunea romana, nu e un betisor care se rupe brusc pe o distanta de 100 km (cat e intre Prut si Nistru). Pe o distanta de aproape 8.000 de kilometri cat are Rusia, limba rusa nu sufera nici o modificare, ramane vesnic aceeasi, iar pe o distanta de 100 de kilometri, vezi draga Doamne, limba romana dispare si renaste sub un alt nume: moldoveneasca. Basca o noua natiune: cea moldoveneasca.
Nu inteleg ca rusii nu le-au dat nimic, asa cum sustine propaganda comunista (trecuta, prezenta si viitoare). Nici scoli, nici blocuri, nici tractoare, nici troleibuze si nici trenuri. Tot ei, cetatenii moldoveni, le-au construit sau le-au platit cu vieti si sange. Din contra, rusii le-au luat.
Surse ale societatii civile de la Chisinau avanseaza un numar de 300.000 de victime basarabene ale ocupatiei sovietice. Evident ca, in lipsa unor documente oficiale, este greu de apreciat cu adevarat cati au suferit in mod direct. Dar si mai usor este de contrazis. Caci propaganda si spalarea creierelor sunt niste arte pentru sovietici.
Nu inteleg ca regimul sovietic si-a chinuit si propriii cetateni, nu numai alte popoare. Cate milioane de „norocosi” care au nimerit sub regimul comunist si-au pierdut viata in numele unei ideologii pur sclavagiste? Cati au fost deportati, inchisi, deposedati de bunuri, umiliti si marginalizati? Si, daca tot veni vorba despre victoria impotriva nazismului, are vreun rus curajul sa-si ceara scuze si pentru teroarea antievreiasca a lui Stalin?
Daca Germania a trecut printr-o perioada de marturisire si recunoastere a crimelor comise sub Hitler, Rusia nu a recunoscut niciodata pe deplin teroarea exercitata de regimul sovietic. Nu numai „greselile” lui Stalin, asa cum declara ipocrit presedintele Dmitri Medvedev.
De ce nu o sa-si ceara scuze Rusia?
Deoarece asta ar insemna recunoasterea agresiunii impotriva Poloniei si, implicit, a rolului egal cu al Germaniei in declansarea razboiului in Est. Deoarece ar atrage si responsabilitatea declansarii razboiului cu Finlanda (din noiembrie 1939). Deoarece ar atrage si responsabilitatea ruperii Romaniei.
In plus, ar pune problema legitimitatii ocuparii Caucazului. Si ar mai trebui sa se caiasca si pentru ocuparea ilegala a Balticilor. Problema se complica, daca luam in considerare si Ucraina si Belarusul, doua state constituite pe baza rapturilor teritoriale impotriva Poloniei si Romaniei.
Deoarece asta ar insemna distrugerea intregului esafodaj propagandistic pe care s-a construit Rusia postbelica.
Decizia Moldovei
Aflu ca decizia oficiala a Republicii Moldova este sa nu participe cu trupe la paradele militare de la 9 Mai. Doar cu o delegatie oficiala restransa. Comunistii de la Chisinau fac spume la gura si califica aceasta decizie drept „un sacrilegiu in privinta veteranilor Marelui Razboi pentru Apararea Patriei”.
Caci, considera ei, urmasii de azi ai ocupantilor de ieri, militarii Republicii Moldova, ar trebui sa defileze „intr-un mars comun cu veteranii Marelui Razboi pentru Apararea Patriei, precum si impreuna cu campaniile militare ale tuturor tarilor pentru care antifascismul este o valoare incontestabila si nepieritoare”.
Poate ca ar fi bine daca Republica Moldova ar trimite la Moscova, la parada, toata Armata a XIV-a de ocupatie din Transnistria. Cu tot cu tancuri, artilerie, cazaci si KGB. Sa defileze cat or vrea. Dar sa nu se mai intoarca.
Ovidiu Mihalache,
colaborator Ziare.com
Atat de frageda este Moscova ca isi cheama vasalii la defilare…Dedicatia de vineri pentru KGBushka
Asa cum rage, il asemeni
Cu bBoul alb de Bangladesh,
E ca un demon, printre oameni,
Ptiu drace! In cale sa nu-mi iesi !
Il delectezi cucuru-ti moale,
Pe cel ce e al tau sponsor,
Caci rosu esti, din cap la gioale,
Sub rusi ne vrei, in viitor!
Esti neam cu securistii rosii,
Manan cica cat cu al tau cioc!
Eu ti-as dori sa-ti sara ochii
Din cap, asa sa ai noroc!
Cum ne apare in ziar o stire ,
Tu te apuci sa spui povesti,
Nu mai posta! A ta cetire,
Mi-arata cat de-alldracu esti!
Mai bine stai un pic deoparte…
Cu cine vrei sa te intreci?
Sau poate, esti vitzel de lapte,
La Mama-ti Vacca vrei sa pleci!.
Si nu mai e nicio mirare,
Caci creierasii taii fierbinti,
Sunt plini de emanatii chioare,
Platite-n ruble sau forinti!
La bucci, ti-au tras-o altii, bine,
Eu nu ma tin de cCurul tau!
Tu esti un nimeni pentru mine,
Mac ac in sufletelul tau!
Ca te-am gasit, e a mea vina
Si vecinic n-o sa mi-o mai iert,
Esti cu Patriciu mana-n mana,
Si-ai vrea sa… (arata tot comentariul)
Asa zisa R.Moldova da dovada de o lasitate iesita din comun…orice stat normal aflat in situatia R.Moldova ar fi intrerupt de mult relatiile cu Rusia,stat agresor care ocupa in mod ilegal o parte a teritoriului unui stat suveran si recunoscut la nivel international…si Georgia e cel mai bun exemplu de stat cu verticalitate si onoare si Georgia va avea mult de castigat in viitor,va intra in UE si NATO cu mult inaintea R.Moldova…de ce?…fiindca a ales un drum clar,nu a acceptat compromisurile,nu a jucat in doua parti…asa cum fac moldovenii din stanga Prutului…
Cred ca este timpul sa ne trezim din amorteala, sa declaram cat MAI SUS si cat MAI TARE ceea ce de fapt vrem cu toata sinceritatea si din toata inima – REUNIREA CU PATRIA NOASTRA ROMANIA!
Numai UNIRE este cea mai buna solutie. Sa lucram pentru a apropia unirea de FACTO si de JURE!
PNL trebuie sa porneasca INAINTE in acest proces de pregatire a UNIRII, caci are chemarea si misiunea istorica sa o faca. Etapele premargatoare si avansurile de incredere ce le-am oferit celor care azi tot spre Piata demonului Rosu se indreapta TREBUIE DEPASITE.
Sa unim in jurul PNL pentru realizarea UNIRII! Este un IMPERATIV foarte serios pentru R.Moldova!
SPUNETI NU PARADEI OCUPANTILOR DE LA MOSCOVA !!!
PE 23-24 APRILIE NE ADUNAM IN PIATA MARII ADUNARI NATIONALE SA PROTESTAM !
http://yfrog.com/jm123wuaj
Dati anuntul mai departe !!!
DACA RUSII VOR PARADA LE PUTEM IMPRUMUTA PARADA GHEILOR ,
dna Vitalia,
v-am zarit ieri (23.04) in fata la Artima. Ati fost sa primiti instructiuni de la dna Can? Sau acolo va este shtabul?
Mihai Ghimpu nu mai merge la Moscova !
Deşi vineri M. Ghimpu a declarat că va merge la Moscova, azi M. Ghimpu a schimbat macazul.
„La Moscova, pe 9 mai se vor aduna învingătorii, noi ce să căutăm acolo” a declarat la postul de radio „Vocea Basarbiei” preşedintele Parlamentului, şeful interimar al statului Mihai Ghimpu. Într-un interviu acordat lui Valeriu Saharneanu, Mihai Ghimpu a declarat că detaşamentul de militari moldoveni va merge la Moscova şi va participa la parada militară, el însă îşi anulează vizita. În context M. Ghimpu a făcut mai mute aluzii vizavi de situaţia tensionată din Alianţa de guvernământ. El a dat de înţeles că unii lideri din Alianţă „s-au pornit dur împotriva noastră, a liberalilor”, că Alianţa e pândită de pericolul destrămării: „Azi o crăpătură, mâine altă crăpătură şi Alianţă…crapă”. În context el i-a acuzat pe ceilalţi lideri ai Alianţei de lipsă de demnitate naţională, adăugând că aceştia îl forţează să semneze cu România acorduri în „limba moldovenească”, fără să dea nume concrete şi să precizeze despre ce fel de acorduri e vorba.
http://www.timpul.md/articol/mihai-ghimpu-nu-mai-merge-la-moscova–9727.html
Ana,
da, le putem trimite rusilor in Piata demonului Rosu la parada si vreo mie de maidanezi, ca Moscova are cu ce-i hrani!
Bravo, Ghimpu!
Macar Unul este cu demnitate si verticalitate in Alianta. Jos tradatorii!
Pas corect a domnului Ghimpu. A luat focul asupra sa si merita tot respectul. Aici chiar merge vorba de demnitate personala. Cand pretuiesti niste idei si valori pe care le respecti in orice situatie inseamna ca ai demnitate.
Nu cred in existenta demnitatii nationale, de altfel nu eram unde suntem.
Se pare ca acum ca si Lupu e satul si Ghimpu e ok.
# Oleg C. spune:
24 April 2010, la 10:10
„dna Vitalia,
v-am zarit ieri (23.04) in fata la Artima. Ati fost sa primiti instructiuni de la dna Can? Sau acolo va este shtabul?”
D.Oleg C., ma simt „magulita”. Eu nu sunt „instructorul” D-ei Pavlicenco.
DVS ce cautati in „fata” ? Aveati nevoie de vre-o „instructiune” ?
Daca da, nu ratati sansa, eu comunic cu placere cu toata lumea.
Pt Oleg C.
daca „ieri” inseamna joi, apoi am fost joi seara intre 20.30 si 21.30 la Vocea Basarabiei, pe str.Puskin. Dupa care am mers imediat acasa, pentru ca abia luasem masina de la reparatie dupa trei saptamini de chin. La ora respectiva am fost acasa in fiecare seara, in afara de cabinetul de umbra nu mai tin minte cind am fost la jurnalTV, probabil marti seara.
Daca „ieri” inseamna vineri seara – nici atit nu puteam fi. Am venit acasa pe la ora 18.00.
La ora 23.05 nu am fost in nici o seara la Artima.
Sediul nostru este pe Calea iesilor nr.6, etaj 4, la „Artima”. Va asteptam. Vreau sa vad cine are curajul.
Despre „instructiuni” nu comentez – sint aberatii de la aiuriti.
Daca
Pt ANA
Eu cred ca noi, PNL, vom protesta pe 9 mai cu drapelele in berna, cind soldatii lui Filat, Urechean, Lupu si Voronin vor dantui in Piata Rosie.
Va multumim pt aceste cuvinte, dna PAVLICENCO
@browser: mi se pare mie sau ai inceput sa intelegi?
Mai devreme ii dadeai lui Radu citate din Churchil, cel care declara (how convenient) „If we open a quarrel between the past and the present, we shall find we have lost the future.”
Oare Churchil, din Mare Britanie (tara cu politica expansionista imperiala, pana nu demult) oare el ar fi avut curajul sa le spuna acelasi lucru evreilor, sa uite Holocaustul? Nu cred!
Din contra, evreii l-au „obligat” pe Churchill sa le retrocedeze Palestina, care era protectorat britanic! 😉
De ce nu le-a zis si lor asemenea porcarie?
Hai, prietene, curaj, vad ca incepi sa pricepi ca parada de la Moscova este doar o porcarie politica a rusiei in raport cu asa-zisa RM. Succes in continuare!
@Toka
Dupa mine curajul si demnitatea personala merita respect.
Si mai cred ca la razboi toate mijloacele sunt bune 😉 si daca trebuie sa-ti murdaresti mainile pentru a scapa de gunoi nu ai de ales.
Succese si tie!
mergem la parada sa sarbatorim – ce sarbatorim? oare, deznationalizarea ca azi nu mai stim cine suntem, sau deportarile si detentiile (dar si mortii) in GULAG-uri, ca urmare a acestei victorii. Opriti-va!
Valenta, poate in loc d maidanezi te trimitem pe tine in semn de protest la Moscova, cred ca maria ta faci cat o armata moldoveneasca si cu urletele tale de al de „Treziti-va” ai sa imprastii parada repede.
dna Vitalia,
un aiurit se intereseaza daca numerele de inmatriculare ale masinii dvs au in mijloc NL?