Articolul a fost scris inainte de decizia lui Mihai Ghimpu de a nu merge la Moscova. Eu cred ca el a procedat corect. Nu am schimbat continutul articolului, pentru ca el este expresia a ceea ce am gindit in ajunul deciziei adoptate de Parlament privind participarea soldatilor din RM la tropaiala/tantuiala/marsaluirea rosie de la Moscova. Dar adaug acest fragment pentru a-l actualiza din capul locului. La inceput Ghimpu a spus ca nu merg militarii nostri la Moscova, iar el va pleca in cadrul unei delegatii oficiale, apoi a decis, impreuna cu AIE-istii ca merge si el, ca merg si militarii, apoi a spus ca el nu mai merge. Cred ca si-a spus cuvintul impactul pozitiilor exprimate de societatea civila curajoasa, ziaristii verticali si Partidul National Liberal. Si ne bucuram ca macar Ghimpu – chiar daca din calcule electorale, dar sintem siguri ca nu numai – a dat dovada, chiar si intr/un tirziu, de demnitate. Iata asa, pic si cu pic, ne vom afirma ca parte a natiunii romane, alegind Romania dintre cele doua tari – Rusia si Romania -, spre deosebire de Urechean si Filat. Noi am sprijinit liberalii, de la ei asteptam sa nu ne dezamageasca. Dar nu a fost sa fie…
In numele suferintelor suportate de cei care au luptat in Armata Romana, al suferintelor suportate toata viata de ei linga noi, nu avem dreptul sa ii tradam si sa marsaluim pe Piata Rosie – pe cadavrele romanilor de pe ambele maluri ale Prutului, care au luptat pentru Romania Mare, pentru o Romanie unica, rupta in bucati de Rusia.
Am vrut sa scriu inca ieri acest articol, dar am postat mai intii opinia despre grupul Turcan care, dupa ce a fost perceput de societate ca unul dintre principalii implicati, la nivel decizional, din partea gruvernarii comuniste, in regizarea si deturnarea protestelor de la 7-8 aprilie, acum ne ameninta in mod sfidator ca va protesta, ca sa-si „obtina niste drepturi” imaginare, adica, asa cum se spune moldoveneste, “tolkati prava” – ii spun ruseste sa inteleaga mai bine…
Dar bine ca am rupt din orele zilei sa ma concentrez si sa scriu acest articol acum. Imi pare bine ca si vizitatorii de pe blog mi-au sugerat sa expun o atitudine, pe care, de fapt, am formulat-o, fugitiv, in emisiunea de ieri de la JurnalTV despre mesajul PNL legat de “unire, ca singura cale de integrare accelerata in UE”. Pai, tocmai de aia trebuie sa ne unim mai repede cu Romania – ca sa scapam de ocupatia rusa, de „obligatii” in fata Kremlinului si de saracia economica, materiala, morala, spirituala si politica ce ne-a cuprins total.
Afirm din capul locului – mie nu-mi place nici bilbiiala Vestului cu transferul Zilei Europei pe 15 mai, nu mi-a placut nici transferul de acum un an – pe 8 mai – al aceleiasi zile. Am considerat atunci ca s-a facut o concesie inoportuna. Dar nu-mi place nici bilbiiala alor nostri, zisi liberal-democrati, care una gindesc, alta fumeaza/debiteaza in fata electoratului si a treia actioneaza, cheltuind banii publici pentru politici prorusesti/antiromanesti, antinationale, doar pentru a capta voturi in alegeri.
Razboiul al doilea mondial nu a fost al nostru, al romanilor din Basarabia, ocupati in 1940 de Armata Rosie. Noi, Basarabia, acum R.Moldova, sintem, in continuare, sub ocupatie ruseasca. A vorbit corect ieri in emisiunea “Chestiunea Zilei” la JurnalTV deputatul Boris Vieru – pe baionetele rusesti noua ne-a fost adus comunismul care ne-a lasat goi si saraci, ne-a distrus ca oameni, ne-a deportat, ne-a organizat foamete, ne-a canibalizat, ne-a bagat in gropi cu var, ne-a deznationalizat, ne-a instrainat catastrofal de Romania, ne-a creat apoi zone separatiste, ne-a adus o armata de ocupatie ce ne-a facut razboi si ne-a ucis oamenii, iar acum nu mai pleaca, pentru ca nu cumva sa ne treaca prin cap sa ne unim cu Romania, sa mergem in NATO sau in UE.
Am ramas consternata de superbilbiiala deputatului peledemist Deliu – PLDM. Conform mariei sale, PLDM inca nu are pozitie fata de Parada Rosie. O asteapta pe cea a lui Ghimpu…
Spuneti – cum sa mergem, invocind mai sus aceasta durere nationala, sa marsaluim/sa topaim militareste pe Piata Rosie, intr-o Parada Rosie? Numai de dragul ca PLDM vrea sa aiba foarte multi deputati in viitorul Parlament? Eu am mai intelege aceasta “rivna” a PLDM spre cit mai multa putere in viitorul Parlament si chiar poate spre un Guvern mai „verde”, daca ar fi demonstrat ca este o formatiune ce ne duce categoric in NATO si UE, ne scoate din CSI si ne apropie ferm de Romania. Dar formatiunea este verde, imatura, este „solutia imorala” in politica moldoveneasca inca de cind s-a lansat „proiectul Filat”. PLDM are un comportament oportunist si conjuncturist, intrind, din bani publici, intr-o competitie electorala cu PD si PL si chiar cu … PCRM.
Spune corect vizitatorul Toka pe blogul meu ca, in razboiul al doilea mondial, cind vorbim de URSS si Germania, “Romania a luptat impotriva amandurora, pentru recuperarea teritoriului national, daca stai bine sa te gandesti. Romania a fost sub ocupatia ambelor acestor imperii ale raului. Era cat pe-aci sa fim stersi de pe harta, la fel ca Polonia. Noi am fost initial neutri, polonezii stiu bine asta, cea mai pare parte a militarilor polonezi, cu tot cu tezaurul Poloniei, s-au retras pe la noi, ceilalti au murit la Katyn. De fapt, cum am mai zis si cu alte ocazii, URSS si Germania hitlerista au fost precum doi gangsteri rivali ai istoriei – comunistii si nazistii – doua bande care s-au inteles cum sa isi imparta teritoriile care NU le apartineau, apoi s-au luptat pentru ele. De fapt, noi ne doream sa vina americanii, sa ne scape si de unii, si de ceilalti. Zeci de ani, pe vremea comunistilor, bunicii nostri au stat cu privirea atintita spre cer, asteptand avioanele americane.”
In aceste conditii, nu tin argumentele comunistilor, ale pedistilor si (- tot „mai putin uluitor!” -) ale peledemistilor! – ca, iata, ar merge la Parada Rosie de la Moscova americanii, englezii si altii si, cica, din acest motiv, ar trebui sa mearga si Romania, si Republica Moldova.
In primul rind, aici e o diferenta intre cele doua state romanesti. Romania a intrat in razboi sa-si recupereze teritoriile istorice ocupate. Noi nu eram stat cind am devenit victima a Pactului Molotov-Ribbentrop. In 1941 au venit romanii inapoi, pentru ca sintem acelasi Pamint, Natiune si Tara, dupa care Romania a devenit, in 1944, prin ocupatie, parte a sistemului comunist exportat de URSS in Europa, iar noi – victima a sistemului sovietic intr-un imperiu al raului, dupa ce am fost in cel rusesc. Ocupantii rusi au venit si nu am mai plecat. Noi am ramas, astfel, circa 50 de ani sub distrugere sovietica. Sintem si acum sub ocupatia Armatei ruse. Ce sa sarbatorim noi la Moscova? ca sintem in continuare sub ocupatie ruseasca?
Romania, insa, a revenit in familia europeana, este membra a NATO si UE, este alaturi de cei ce au facut conciliere – germanii si italienii cu francezii, englezii, romanii, in final. Dar noi? A saptea roata de la caruta, stat care se tot gurguta ca acela care „se-intindea si n-ajungea”, care vrea sa mearga la Mosova sa-si defileze si afiseze bucuria ca e sarac si cu fundul gol pe piata fostului calau comunist? Vorbesc de URSS, care are un succesor de drept pe nume Rusia.
Daca Ziua Victoriei, coroborata cu Ziua Europei, ar fi privita si de Rusia ca o zi a reconcilierii civilizate, vestice si est-vestice, ar inseamna, in primul rind, sa se fi produs mai intii in R.Moldova o reconciliere nationala si sa mearga la Moscova sau macar sa ii vedem aici la loc de cinste (si) pe participantii la razboiul in Armata Romaniei, pentru ca au fost umiliti, persecutati, nedreptatiti toata viata. In numele lor, al suferintelor suportate de ei toata viata linga noi, nu avem dreptul sa ii tradam si sa marsaluim pe Piata Rosie – pe cadavrele romanilor de pe ambele maluri ale Prutului, care au luptat pentru o Romanie unica.
Chiar daca Romania, ca membra a NATO si UE, ca fosta aliata a Germaniei de dragul nostru, de a ne regasi in Tara noastra Romania, merge la Moscova, unde isi va revedea Aliatii, care acum se impaca si cu Germania si cu aliatii acesteia, noi, BASARABENII, nu avem ce cauta acolo, pentru ca noi raminem singura victima a Pactului Hitler-Stalin si putem depasi acest statut doar prin Unirea cu Romania.
Si chiar daca unirea nu se produce miine, dar stim ca nici integrarea in UE nu se va produce poimiine (mai degraba poimiine se va produce Unirea cu Romania), nu avem dreptul, daca avem demnitate nationala, sa procedam ca si comunistii. Care, indaratul demagogiei proruse, fiind coloana a cincea a cercurilor imperiale rusesti aici, ne-au dezmostenit si in plin secol al 21-lea, au furat totul din statul asta si ne-au alungat afara sa le aducem bani, ca sa poata ei huzuri mai departe pe spinarea acestei parti amarite a natiunii romane zbuciumate, pentru ca inca nu a revenit la sinul Romaniei si nu si-a gasit inca un coltisor in destinul european.
Consideram fariseica, populista si antinationala declaratia premierul Vlad Filat la adresa ministrului apararii, pe care l-a dojenit ca a invocat lipsa banilor pentru topaiala rosie. Chiar daca ar fi bani, chiar daca sint, nu trebuie mers intr-acolo.
Noi nu spunem de Diacov, de la fiecare asteptam ce e de asteptat. Dar daca Filat, cu “proiectul sau Filat” raspromovat si „raskrutit” inainte de alegeri ( facind lumea sa lesine ca, iata, Filat si PLDM sint Mesia nationala), e altceva decit PD, si nu o formula, de fapt, la fel de profund cosmopolita si nenationala, ma intreb “au plecat sau nu au plecat comunistii de la putere in Republica Moldova”?
Si va raspund direct: nu au plecat. Au imbracat haine verzi.
Noi, PNL, vom veni, cred, saptamina viitoare cu o declaratie in acest sens, in sprijinul pozitiei PL si a lui Mihai Ghimpu. Dar sa vedem daca rezista si el si daca nu va proceda ca PD si PLDM, din interes electoral, tradind valorile, aspiratiile si adevarul istoric.
Vitalia Pavlicenco
„In numele lor, al suferintelor suportate de ei toata viata linga noi, nu avem dreptul sa ii tradam si sa marsaluim pe Piata Rosie – pe cadavrele romanilor de pe ambele maluri ale Prutului, care au luptat pentru o Romanie unica.”…frumos spus…si adevarat…Basarabia nu are ce cauta la acea parada…ca de altfel nici Romania…ambele au fost victimele sovieticilor si ale comunismului…nue nimic de sarbatorit,ba din contra,din 1944,pentru toti romanii,a inceput o tragedie care nici astazi nu este vindecata 100%,in special la nivel spiritual si mental…
Daca in alte ocazii nu am fost deacord cu pozitia exprimata de dumneavoastra pe unele chestiuni,aici trebuie sa va felicit, un articol pertinent.
DEMNITATE NATIONALA, MOLDOVA SPUNE NU MOSCOVEI !
GHIMPU NU CEDA, NU NE LASA !
FELICITARI VITALIA, BINE PUSA PROBLEMA.
„pe cadavrele romanilor de pe ambele maluri ale Prutului”
Bine, dar cum sta cu cadavrele romanilor pe linga Stalingrad, Odessa, Leningrad etc? Ce au cautat „eliberatorii Basarabiei” pe acolo? Acelea tot sunt paminturile Romaniei Unice? Cum sta cu teritoria intre Nistru si Bug – administrata de „guvernatorul” Gheorghe Alexianu?
Finlanda – tot isi recapata teritoriile pierdute – dar acolo si s-a oprit, categoric a refuzat sa mearga mai departe. Bulgaria nici nu a luptat cu sovieticii.
Multstimata D-na Pavlicenco (nu cred ca mesajul meu va fi afisat), daca spuneti A – rostiti sa B. Romania a suferit mult mult de sovietici, chiar foarte mult. Dar nu a fost cea cu aripioare. Mai mult, de unde atita ura fata de rusi? Familia regala Sigmaringen si familia Romanov erau prieteni buni, am primit ajutor in razboiul cu turci in 1878, in I Mondial am luptat impreuna…
„Topaiala rosie” de la Moscova nu are nimic comun cu deportatii, foamete, stalinizm. A venit Occidentul acolo sa celebreze. Cind o sa mai fie asa ocazie? Dar unii intotdeauna vin cu paranoiile sale.
Mercy
Din ziarul „Timpul”
La 22 Aprilie 2010, ora 08:56
„9 mai, ca diversiune politică”
Sa nu uitam Katynul polonezilor ! Crimele lui Stalin sunt considerate „erori” ! Erori, care au nimicit sute de mii de oameni !
Oare noi putem uita cîte veti de romani-basarabeni a distrus”Katynul din Siberia” ?
A participa la parada de la Moscova înseamna sa iertam si sa uitam „erorile” lui Stalin, care a distrus multe popoare si le-a subjugat !
Cum putem serba o atare BARBARIE ?
Sa intelegem ca se doreste un „BUN VENIT PENTRU TOTDEAUNA” ale fortelor imperialiste din Rusia ?
Cred ca 9 mai este necesar de anuntat zi de doliu pentru cei cazuti in acel razboi . Mijloacele financiare, preconizate pentru defilarea pe Piata Rosie, pot fi indreptate pentru acordarea asistentei sociale invalizilor si participantilor la acel razboi.
In urma acelui razboi au fost subjugate fostele republici URSS, au fost nimiciti oameni si familiile lor, cei care ar fi avut curajul si ar fi putut incurca planul de subjugare de catre imperialistii rusi.
Sa nu-i uitam pe cei cazuti pe cîmpul de lupta, dar sa nu serbam alaturi de cei, care inca ne tin „impiedicati” si ne batjocoresc !
Sa nu uitam cine ne-a asuprit si ne asupreste, ne umileste in continuare !
Participarea la parada de la Moscova poate fi apreciata drept o jignire a noastra, un scuipat in ochi !
Nu meritam sa fim injositi, avem nevoie de independenta pentru aderarea si integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana !
De ce nu fuzionati cu PL, daca va sunt atat de apropiate viziunile…
Probabil, ca pana la urma ,ostasii romani ai Moldovei de Est vor fi nevoiti sa execute ordinul guvernului de a marsalui cu umilinta prin fata tiranilor tarii lor in barlogul diavolului moscovit…
In acest caz, soldatii au un singur mijloc de a scapa de dezonoare: anume sa defileze IN TINUTA DE DOLIU , CU BRASARDE NEGRE PE BRAT si PE LANCEA DRAPELULUI !…Exact ca la ceremoniile oficiale de inmormantare …
Fa vitalia, dute la valahia ta si stai acolo. Nu inputi tu aerul nostru moldovenesc.
Doamna Pavlicenco,
Argumentele avansate mai sus sunt cu adevarat pertinente! Se adreseaza mintii si sufletului deopotriva, intreg mentalului colectiv basarabean de fapt, e o partie deja bine trasata. Ea va creea in mare masura convingeri, constiinta si sentimente pt toti. Ma bucur sincer pt. procedura la care ati recurs.
Voronescu (v) zaLupu
Nu fuzionam cu PL pentru ca majoritatea din cele doua partide nu considera inca precum ca ar fi venit momentul.
DRAGI OSTASI MACAR VOI NU NE TRADATI APELAM LA CONSTIINTA SI DEMNITATEA ROMINEASCA ,APELAM LA SINGELE DE ROMIN CARE VA CURGE PRIN VINE NU NE TRADATI REFUZATI SA MARSALUITI SI SA FACETI POFTELE RUSULUI . EI ISI BAT JOC DE NOI DIN PUNCT DE VEDERE TERITORIAL SI ECONOMIC DAR NOI TREBUE SA LE DANSAM DIN BURIC. DACA AVETI PUTINA DEMNITATE SI PUTERE DE VOINA SA NU PLECATI VA VOM FI FOARTE RECUNOSCATORI. DACA CONDUCEREA NE VINDE CA PE OI MACAR VOI FACETI UN GEST DE PATRIOTIZM SI NU PLECATI VA IMPLORAM NU VA MANCURTIZATI SI VOI CA SI CONDUCEREA NOASTRA.
Pt neytiri
Ura nu e fata de rusiii nevinovati, ci de rusii care decid politicile imperiale impotriva altor natiuni, care l-au promovat pe Lenin si Stalin, care au supus genocidului natiuni intregi.
Vai de mine – cum adica topaiala rosie nu are nimic in comun cu deportarile? De ce armata rosie nu a plecat inapoi in Rusia, dar au instituit aici un regim singeros? Daca nu era Armata Rosie,, era oare posibila ocuparea si mentinerea Barsarabiei sub calciul sovietic? Cui povestiti asa aiureli?
Pretul ocupatiei sovietice – 27.8 miliarde USD
De romanmihaes
Pagubele provocate de autorităţile sovietice în urma exterminărilor şi deportărilor organizate de către acestea în Moldova de la Est de Prut au fost estimate la cel puţin 27,8 miliarde dolari SUA, a explicat la 20 aprilie 2010, membrul Comisiei pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, Veaceslav Stavila.
Avem un fenomen obisnuit – cei care au venit la putere (Filat si altii ca el) nu vor sa plece cu una cu doua.
Tocmai de aceea, Filat canta in dudka komunista.
Lui ii pare ca alegatorii sai, romani si care+s constienti ca sunt romani – chipurile ar fi putini si de aceea incearca sa „rupa” alegatori de pe alte segmente.
In zadar!
Filat va sfarsi-o ca Iurie Rosca.
Avem informatie ca unii lideri ai PLDM deja nu sunt multamiti de Filat.
In special, Iu. Leanca, care e mai aproape de Filat si-i vede toate prostiile populiste.
Filat va sfarsi-o ca Iu. Rosca!
(De altfel, ei se si trag din acelasi loc – din acel aprilie, cand au votat ambii cu Voronin)
Bismarck, referindu-se la politicienii romani a spus: „A fi roman nu-i o nationalitate, ci o profesie”. Astazi a fi roman nu e numai o profesie dar o optiune personala care se invata si care se practica. D.Pavlicenco aveti o meserie buna care va ajuta sa traiti binisor.
Pentru neytiri:Întrebaţi ce au căutat ostaşii români la Stalingrad,dar de ce nu vă puneţi întrebarea ce au căutat ostaşii Armatei Roşii în afara frontierelor fostei URSS adică pe teritoriul Germaniei?Oare nu ştiţi că inamicul trebui de distrus în bîrlogul său?Ori pentru dumneata fascismul trebuie distrus până şi în bîrlogul său,iar comunismul – nu,lasă să prospere mai departe.Nu vă pare că aplicaţi duble standarte pentru comunism şi fascism?O aşa opinie se poate de înţeles numai de la un comunist.Poate sunte-ţi comunist?Dacă da, – apoi vă înţeleg de ce aveţi grijă ce au căutat ostaşii români la Stalingrad.
Doamna Vitalia!Aţi adoptat o poziţie demnă de admiraţie.Pentru alde mine veţi fi totuşi mai credibilă cînd împreună cu d-ră aşi vedea şi pe Bratu ce luptă pentru idealurile ce le-aţi promovat la ultima conferinţă de presă încă din anii 90.Numai asta ar convinge pe mulţi care gîndesc ca mine în sinceritatea d-ră,altfel sunt destule încă motive ce ne face să credem că aţi adoptat asemenea poziţie din conjuncturism,adică doar ca o modalitate de a obţine voturile unioniştilor sinceri pentru a accede în parlamentul Rep.Moldova.
@neytiri: Imi cer scuze ca ma bag in discutie, dar ati spus ca „Romania a suferit mult mult de sovietici, chiar foarte mult. Dar nu a fost cea cu aripioare. Mai mult, de unde atita ura fata de rusi? Familia regala Sigmaringen si familia Romanov erau prieteni buni, am primit ajutor in razboiul cu turci in 1878, in I Mondial am luptat impreuna”…
Pana aici toate bune si frumoase, dar nu pot sa ma abin sa constat ca memoria dvs este foarte selectiva, vad ca nu pomeniti nimic despre faptul ca, dupa ce i-am ajutat pe rusi sa castige razboiul cu turcii, la Plevna, acestia, in semn de „multumire”, au ocupat Bucurestiul cand s-au retras. „Prietenia” cu rusii intotdeauna a costat scump si NU din cauza noastra!
Ca sa nu mai zic de 1812, ca sa nu mai pomenesc nimic de tezaurul romanesc furat miseleste, de violatorii si jefuitorii armatei ruse, de fabricile romanesti dezasamblate si mutate cu totul in Rusia, etc. Ma opresc aici, pentru ca n-aveti dumneavoastra timp sa cititi cat v-as putea eu scrie motivele pentru care detestam politica imperialista rusa inca prezenta, din pacate!
Va rog, nu ma luati cu rusofobia, nu e cazul! Eu am prieteni rusi, moscoviti, inclusiv rusi din Chisinau. Am scris de atat de multe ori despre asta, inclusiv pe blogul d-nei Pavlicenco, incat cred ca acest „detaliu” il cunoaste pana si femeia de serviciu de la SIS.
Pot sa va intreb de ce ati spus despre Romania ca „nu a fost cea cu aripioare”? Daca va referiti la faptul ca am ajuns pana la Stalingrad, haideti sa fim seriosi, nu puneti problema ca si cum Romania ar fi atacat singura si de capul ei URSS. Comparatia cu Finlanda mi se pare total nepotrivita, in contextul in care comandamentul era german si nu romanesc. Apoi, nu uitati ca si Italia a ajuns la Stalingrad, lor de ce nu le reprosati acum nimic? Dar nemtilor? Oare cand Romania a cerut sprijinul nazistilor pentru a elibera Basarabia, acestia ce or fi cerut la schimb? Nu cumva tot sprijin militar?
Vorbiti de ura impotriva rusilor, dar sunteti „orb” cand este vorba de ura impotriva romanilor cultivata de rusi! Cine oare a inceput aceasta ura? Sa fie tot blestematul de testament al tzarului de vina? Panslavismul?
In fine, ce rost are sa va explic toate acestea, daca dvs nu vreti sa vedeti?
Repet, fiti serios! Multumesc.
Macar ca l-am votat pe Filat dar am dubii mari fata de scopurile care le are si care le spune.Inteleg necesitatea si dependenta economica dar ce are una cu alta.Ca noi am sa marsuruim dar rusul tot rus ramane.Sustin pozitia lui Ghimpu si a D-ale.
Dna Pavlicenco nu are nici un rost sa avem doua partide liberale si cred ca sunteti constienta de acest fapt, ca decat sa avem doua slabe, mai bine unul mai puternic…
La fel si MAE nu-si are rostul pe scena politica…
In cativa ani speram ca vom avea aceeasi situatie ca si in Parlamentul European PLDM(crestin-democrat), PD(social-democrat) si PL-liberal…
Ati concluzionat si dvoastra ca in 29 iulie, fiind mai putine partide de dreapta si batandu-se in comunisti s-a obtinut totusi ceva…
Ar fi bine de continuat…
Iata si am ajuns iar’ de la Parada la ruso(romino)fobie. iarasi discutii, acuzatii, insinuatii. Sa stiti ca in cinstea asa numitului ocupant din 1878 ,generalul Kisiliof, a fost numita o strada la Bucuresti. Ce sa mai spun… Bre, basarabeni, va siliti sa fiti „romani” mai mult cit romani de peste Prut. Dar uneori o luati peste limita. Se vede ca mai aveti mult pina a deveni europeni nu numai declarativ dar si psihologic cu rahatul alde komunism, nationalism etc. Deacum si Filat nu va place. E cel mai de treaba persoana de vreo 100 de ani in fruntea Basarabiei. Poporul are nevoie de un manager bun, ci nu komunist, democrat, nationalist, poponar! Tot mai sapati, mai rasfoiti prin cele mai negre pagini din istorie ca porcu’ prin zori ca sa scoateti la iveala numai rahat. Sunt la fel vreo citiva maghiari pe la Bihor si Harghita, care le roade intr un loc ceva, niste risuri care se socot „maghiari” mai mult cit cei de la Budapesta! Nici nu au vrut sa le dea cetatenia in 2004! nici nationalisti nu stiti sa fiti, nationalismu’ ala vostru e primitiv, toti in jur s de vina, rusi, nemti, turci, Filat, cine e de o parerea alternativa – e komunist, cine e mai destept e oportunist! Ce ma cu voi! Fiti mai deschisi, mai liberali, Dumnezeu cu voi
@ciapolino: dumneata probabil ca citezi din Bismarck, intr-un sens peiorativ, daca pot spune asa. Le fel, referirea la d-na Pavlicenco a fost mai degraba pentru a o persifla, dupa umila mea parere.
In fine, nu asta era problema, doamna Pavlicenco se poate apara si singura, daca simte nevoia, ci faptul ca se vede ca habar nu aveti despre motivul pentru care Bismarck a declarat asa ceva.
Pe „Jupiterul Olimpului German”, acest Bismarck, mai mereu l-a deranjat prietenia noastra seculara cu francezii, mai ales in timpul razboiului franco-prusac, cand societatea romaneasca protesta vehement impotriva politicii germane si era cat pe-aci sa-l zburam de pe tron pe Carol I, care era, ati ghicit, german.
Ce vreau eu sa subliniez prin acest comentariu este faptul ca pentru noi, pentru romani, politicienii germani si rusi si ma refer aici la nazisti si comunisti, au fost niste…!#$%@ ordinari.
Blestemati sa fie in vecii vecilor si comunistii si nazistii, cu tot cu razboiul lor, ne-au adus numai rele, dintr-o floare de tara cum incepusem sa fim inainte de razboi, cand un leu romanesc era 3 marci germane, cand Bursa Agricola era la Bucuresti, cand aveam printre cele mai mari investitii americane in Europa, ne-am trezit, in ’89, in genunchi! Va „multumim”! Flegmele si injuraturile sunt bonus, din partea casei!
Si acum vor unii sa marsaluiasca romanii moldoveni prin piata rosie? :))))))
Tocmai de-asta, daca n-ar fi de plans, pe mine m-ar bufni rasul ori de cate ori as constata ca in asa-zisa RM s-a cultivat ideea penibila cum ca romanii, fara exceptii, ar fi niste „curve de fascisti”.
Si cred ca nu numai pentru romani, ci pentru toata lumea libera si democrata, comunism = nazism!
Q.E.D.
@ neytiri: ooo, daaa, ati vrea sa stergem tot cu buretele, sigur, de ce nu??? :)))
Avem puterea sa iertam, asa e crestineste, dar doar pe cei care se caiesc si isi recunosc pacatele! Germania s-a cait, Rusia de ce n-o face? Apropo, ati vazut vreun roman germanofob? 😉 Nu cred! Si nu pentru ca am fi fascisti, nici vorba, ci pentru ca i-am iertat, aviz amatorilor!
In plus, nici nu a fost foarte greu sa ii iertam pe nemti, batranii cu care am vorbit povesteau ca ofiterii germani se comportau impecabil, cand veneau si cereau prin sate cate o gaina sau o sticla de vin, intotdeauna plateau, daca nu cu marci, macar cu ciocolata pentru copii. Nu cred ca vreti sa va povestesc despre jafuri, violuri, despre „davai ceas, davai palton si despre bunicile noastre care au trait ascunse in padure!
A propos, strada se numeste Kiseleff, nu Kiseliov sau Kisiliof, chiar daca era un general rus, ulterior ambasador in Franta! 😉 unde a fost un pic „convertit” de francezi, unde a si trait pana la sfarsitul vietii. Ca ambasador al Rusiei la Paris în perioada 1856-1862, a sprijinit unirea Principatelor Romane, toata stima pentru asta!
Pacat ca nu mai am timp, trebuie sa plec, ca va povesteam eu cat de „velicorus” a fost generalul Kisellef?
Va zic altadata despre faptul ca a fost considerat un tradator de catre unele cercuri politice rusesti.
trecind peste toate orgoliile omenesti , trebuie sa facem un apel catre toate fortele nationale si pro-europene autentice , sa se ralieze in jurul lui ghimpu . deja asupra lui , s-a creeat o presiune puternica din partea acelor forte care trimbiteaza aderarea la ue , dar merg cel putin odata pe luna la moscova la pupat de cizme rusesti …daca il lasam pe ghimpu si p.l. singuri acum , se va creea impresia ca linia demnitatii nationale e slaba si putin sprijinita de oameni . „partida ” filo-rusa va jubila su satisfactia criminalului ramas neprins . astazi , in moldova , o singura forta politica importanta a ramas neingenunchiata … partidul liberal . ca ne place ghimpu sau nu , ca ne place chirtoaca sau nu , ca simpatizam cu p.l. sau nu , acum e momentul adevarului . acum se despart apele …intre linia pro-romaneasca si pro-europeana si linia „colaborationista” cu imperialismul rus . am avertizat -o si inca de mult pe d-na Pavlicenco … nu va angajati in campanii anti-pl . veti deveni un simplu pion al amplei campanii anti-pl , la care participa mai pe ascuns ,mai la vedere , doritorii de parade faraonice la moscova . astazi ii stim…sau desconspirat pe deplin !
zguduitor reportajul de pe unimedia -Tinerii comuniști nu cunosc “limba de stat” sau refuză să vorbească?- … astia sunt aparatorii limbii “moldovenesti” ? astia sunt aparatorii “statalitatii” ? dupa asemenea secvente zguduitoare , nu poti decit scanda : BAGAJELE-GARA-MOSCOVA ! GO HOME !
„Va rezista oare Mihai Ghimpu?”… o intrebare care parca indeamna la defensiva . dar de ce nu ” Vor rezista oare ,filat,lupu si urechianu la presiunea fortelor national-patriotice si pro-europene ?” sa trecem de la defensiva lasa la ofensiva cistigatoare !
dl neytiri a spuso de era sa cad de pe scaun. de ce sunt romanii rusofobi?
penttru ca exista rep.mold si moldovenismul! de aceea mai exista rusofobia!!!!
existenta si perpetuarea de catre rusi si ucrainieni a acestei monstruozitati este o umilire de nedescris pentru natiunea romana!
este un terioriul condus de minoritati!basarabenii sunt cetateni de mana a doua pe propriul lor pamant ca pe vremea fanariotilor!
ineptule!
Pacat ca neytiri e singurul cu picioarele pe pamant dintre cei ce au comentat pana acum.
La parada vor participa si militarii din Polonia, si Tarile Baltice. Asta cum se numeste?
De ce nu ne informam, ci doar isterizam?
@browser
si Tarile Baltice.???
Despre sinceritate, ticăloşenie şi mult verde matern.
Un articol de: Constantin Tănase.
Dar să ne întoarcem la politicienii noştri. Românii spun: ori cu mâca, ori cu mândra, în caz contrar rămâi şi fără una, şi fără alta. Din păcate, politicienii noştri se închină altei înţelepciuni populare: şi cu mândra-n braţe, şi cu sufletul în Rai. Ştim cum se termină până la urmă această înţelepciune. Au calculat oare corect politicienii noştri, „pragmaticii”, care sunt câştigurile de moment şi cele strategice ale participării R. Moldova la parada militară de la Moscova? Vreau argumente, nu vorbe înaripate. Eu nu cred că Rusia va renunţa la politica ei imperială faţă de Moldova dacă pe 9 mai 70 de moldoveni vor mărşălui în Piaţa Roşie. Nu cred. Ne va livra gaz mai ieftin? NU! Va deveni mai deschisă piaţa rusească pentru R. Moldova? Pe naiba. Vor retrage armata de ocupaţie din Transnistria? Să i-o spunem mutului! Ne vom integra mai rapid în Europa! Să fim serioşi! Atunci care-i motivaţia ca ostaşii Armatei Naţionale a R. Moldova să mărşăluiască în Piaţa Roşie (ca prizonierii nemţi ai nefericitului mareşal Paulus?).
Acum să revenim la „argumentul” celor zece procente de voturi. Pe ce se bazează convingerea că cei care nu vor să ne umilim în faţa ruşilor constituie doar zece procente de electorat?! Poate-s mai mulţi? Ghimpu se joacă cu focul când cochetează cu Moscova! Ar putea să rămână şi fără… mâca, şi fără mândra. La fel şi PLDM. Cu toată „infuzia” de „centrişti” şi „pragmatici” în acest partid, baza lui, deocamdată, o formează cei care nu-s încântaţi de participarea R. Moldova la parada din Moscova. Dacă liderii acestui partid cred că vor putea, „uşurel”, să substituie actualul lor electorat, „îndoctrinat şi radical”, cu altul, mai „pragmatic”, îi rog să-şi amintească de „zborul frânt” al lui Roşca.
http://www.timpul.md/ar ticol/despre-sinceritate-tical osenie-si-mult-verde-matern-95 80.html
Dar si basarabenii accepta sa stea sub talpa rusului…ce diferenta este intre ceea ce s-a intamplat in fostele provincii sovietice Estonia,Letonia,Lituania si ceea ce s-a intamplat in R.Moldova…
to opinie
Da, si Tarile Baltice 🙂
Participa militari din SUA, UK, Franta – toate trei – 1000 soldati
Militari din tarile CSI(fare Georgia) si Tarile Baltice – cate 1 companie fiecare.
Conform unor informatii oferite de ministerul rus al Apararii, invitatiile pentru participare la Parada Victoriei din 9 mai 2010 au fost trimise tuturor tarilor inca in lunile noiembrie – decembrie 2009. “La mijlocul lunii aprilie si-au confirmat participarea la Parada – Marea Britanie, SUA, Franta si Polonia. Din tarile CSI – Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kyrgystan, Tadjikistan si Ucraina.
In aceeasi scrisoare se mentioneaza ca invitatiile facute tarilor CSI, in afara de Georgia si Tarile Baltice, au fost trimise pentru ca acestea sint state foste sovietice si “participarea lor la marsul solemn_este un semn de respect si recunostinta fata de adevarul istoric al razboiului, dar nu o demonstratie de forta“.
http://moldova-suverana.md/?start_from=&ucat=7&subaction=showcomments&id=1271698856&archive=1271783686&
SUA, UK, Franta si tarile baltice nu au trupe rusesti pe teritoriul lor si nu au parte a clasei politice aservite rusiei.
1.) Niciun partid si niciun politician, din orice tara, care nu accepta sa faca electoratului dovada bunei credinte si a responsabilitatii lui, prin acceptarea depunerii unui Juramant implicativ (J.i.), TREBUIE considerat PERICULOS pentru “sanatatea” societatii, si TREBUIE ignorant TOTAL de electorat! De aprecierea si VOTUL electoratului TREBUIE sa se bucure DOAR partidele si politicienii care accepta si sustin implementarea Juramantului implicativ in viata societatii! Juramantul implicativ este SOLUTIA care elimina din societate Minciuna, Lacomia, Nesimtirea , Iresponsabilitatea, etc., si trebuie asumat de catre toti cei ce activeaza in Administratie, Justitie, Politie, Mass-media, etc., si are urmatorul text: //–-“JUR pe constiinta mea, in fata celor dragi, a semenilor mei si a lui Dumnezeu ca…(se continua cu textul cuprinsului, care este specific activitatii deponentului, dupa care se incheie cu implicatia din final, astfel:). Daca nu imi voi respecta prezentul juramant in toate prevederile lui, explicite sau implicite, sau daca nu voi demisiona la prima incalcare constientizata, Dumnezeu sa abata asupra familiei mele cele mai cumplite nenorociri, si sa ma lipseasca, pe mine si pe cele mai dragi fiinte, de sanatate si fericire! Precizez ca Dumnezeul invocat mai sus este Divinitatea Ocrotitoare si Rasplatitoare a familiei mele, CATRE care MI-AM INDREPTAT, sau IMI VOI INDREPTA Gandul si Ruga, atunci cand viata mea, sau a celor mai dragi fiinte a fost, sau va fi, in Cumpana! Amin!”–-// OBS. Acest juramant poate avea si o forma “moale”, pentru cei mai sensibili, in care nu este implicata familia, ci doar complicii, astfel: “…Dumnezeu sa abata asupra mea si a tuturor complicilor mei…etc”. Trebuie inteles de toti cei care sunt de buna credinta (daca exista?), ziaristi, politicieni, cetateni obisnuiti, ca responsabilizarea cu ajutorul J.i. este conditia, si initiala si esentiala, pentru a putea spera intr-o schimbare benefica in societate! Iar Juramantul implicativ nu presupune ca deponentul sa impartaseasca, sau NU, vreo dogma religioasa, deoarece actiunea lui se datoreaza atat puternicului sentiment de filiatie fata de cei dragi, cat si credintei deponentului, ca Dumnezeu va rasplati pe fiecare dupa faptele lui!!!
2.) O Axioma pentru jurnalistii si politicienii, cinstiti si responsabili, din Republica Moldova si Romania: “ NICIODATA nu va fi posibila Unirea Durabila a Republicii Moldova cu Romania, impotriva VOINTEI Rusiei!” Exista vreun jurnalist sau politician, ce se considera cinstit si responsabil, care sa contrazica, cu argumente logice, aceasta Axioma? Daca exista sa-si prezinte public argumentatia! Cei ce vor contrazice Axioma de mai sus, fara argumentatie, sunt provocatori ordinari si vanatori de voturi, de la cei saraci cu duhul! D. Rizoaica. Tel. 0723966732.
@radu
tarile baltice parca nu participa.
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4_%D0%BD%D0%B0_%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B9_%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%89%D0%B0%D0%B4%D0%B8_9_%D0%BC%D0%B0%D1%8F_2010_%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B0
rusia ar particticipa la o parada militara organizata la data de 27 martie – unirea basarabiei cu patria mama?
da, in fine, repet: nici o tara participanta nu are teritorii separatiste alimentate, fara a se ascunde, de rusia, nu are trupe rusesti pe teritoriul lor si nici nu are o parte importanta a clasei politice aservita miseleste intereselor rusiei.
In legatura cu Transnistria…mie formatul asta de negocieri 5+2 mi se pare un mare fas,ce o sa rezulte din aceasta comisie?…nu cred c-o sa se rezolve nimic,R.Moldova ar trebui sa fie mult mai agresiva,sa condamne Rusia fiindca ii ocupa ilegal o parte a teritoriului…dar se intampla una ca asta?…nu…mai mult,astazi Ghimpu s-a certat cu ceilalti lideri din AIE in privinta prezentei militarilor basarabeni la Moscova,in mod normal R.Moldova ar trebui sa boicoteze tot ce are legatura cu Rusia,asta atata timp cat Rusia continua sa sprijine regimul ilegal si criminal al lui Smirnov…apropo,citeam astazi undeva ca Rusia a suplimentat bursele pentru studentii din Transnistria…ce mai e de zis?…acest teritoriu mie imi pare pierdut,din pacate,dar asa se intampla cand crezi ca ocupantii vor pleca de bunavoie de pe pamantul tau…cand au plecat rusii in istorie de bunavoie dintr-o tara?…pai cam niciodata,mereu au foat platiti sub diverse forme…
to radu,
If we open a quarrel between the past and the present, we shall find we have lost the future.
– Winston Churchill
pt browser,
If we open a quarrel between the past and the present, we shall find we have lost the future = daca NU deschidem o cearta intre trecut si prezent vom descoperi ca viitorul r.mold. va fi rusesc.
@browser: prietene, aproape ca ne mai faci si tampiti si il lauzi pe „neytiri cel cu picioarele pe pamant”. Ma rog, e treaba ta, dar eu te intreb:
Ce-mi pasa mie daca participa sau nu tarile baltice la acea mascarada? Pardon, parada?
Si daca participa americanii ce? Da, sunt prietenii nostri cei mai buni, sunt cel mai important aliat de-al nostru, tinem la ei, ii respecam, (noi, romanii din RO, cel putin) Dar poate ma luminezi pe mine ce legatura are una cu alta, ca nu inteleg, zau!
Au rusii trupe in America si tot se duc? Nu! Rusii au in RM? Da! Nu, pe bune, nu pricep, ce e cu entuziasmul asta al tau? Vezi, dom’le, daca se duc balticii, noi de ce nu?
Sa se duca, sa fie sanatosi, din partea mea poate sa participe toti cei care considera ca nu mai au nimic de reprosat rusilor, nu este insa cazul nostru!
Poate sunt eu cretin si nu pricep, chiar te rog sa-mi explici, vorbesc serios!
erata: „pot sa participe” in loc de nu „poate sa participe”.
Ma rog, scuze, neatentie, oboseala 😛
CONSTANTIN TANASE:
Despre sinceritate, ticăloşenie şi mult verde matern
De pe http://www.timpul.md/articol/despre-sinceritate-ticalosenie-si-mult-verde-matern-9580.html
A fi sincer înseamnă a spune şi a exprima întocmai, deschis, franc, neprefăcut ceea ce gândeşti şi ceea ce simţi. Evident, sinceritatea, mai ales dacă se transformă în convingere, comportă şi nişte riscuri – cui îi place în lumea asta să-i spui în faţă deschis ce gândeşti şi ce simţi?
Nu poţi pretinde de la un politician să fie sincer. Definită ca artă a posibilului, politica este de fapt arta ticăloşeniei – în politică orice ticăloşenie „merge” fiindcă există o motivaţie: atâta a fost posibil. Un jurnalist, care scrie în fiecare zi şi îşi asumă riscul să iasă cu un anumit punct de vedere în faţa cititorului, pe lângă alte calităţi (capacitatea de a analiza şi sintetiza), trebuie să mai aibă o calitate, principală: să fie sincer, să nu trişeze, să nu manipuleze. În cariera mea de jurnalist m-am ciocnit nu o dată de această… delicată situaţie: spui sincer ce crezi şi ce gândeşti, dar eşti acuzat că manipulezi. Din păcate, jurnalistului nu i se iartă nimic, spre deosebire de politician. Unui politician i se poate ierta orice, inclusiv un 4 aprilie 2005, unui jurnalist însă, care a exprimat, poate la nervi, dar sincer, un punct de vedere vizavi de evenimentul respectiv, nu i se iartă nici dincolo de mormânt.
Acum câteva luni, am anticipat şi am scris că una din marile provocări ale actualei Alianţe de guvernământ va fi atitudinea ei faţă de ziua de 9 mai 2010 când ruşii vor sărbători 65 de ani de la, cum zic ei, „marele război pentru apărarea patriei”. Fireşte, politicienii n-au recepţionat acest mesaj. Iată însă că am ajuns la asta: fiecare lider al Alianţei trebuie să-şi facă publică poziţia. Urmăresc atent acest subiect şi mă îngrozesc: mi se pare că practic, din ceea ce am susţinut în ultimii doi ani în persoana aşa-zisei „opoziţii anticomuniste”, nu a mai rămas nimic. În problemele fundamentale ale destinului nostru ca neam între comuniştii lui Voronin (şi Roşca) şi fosta „opoziţie anticomunistă” deosebirile şi contradicţiile s-au spălat ca un puf de păpădie după o ploaie torenţială. Nu mi-e ruşine şi nu-mi dau cu piatra în cap că am susţinut fosta opoziţie; am făcut-o sincer. Dar…
…Toată forfota şi fosăiala noastră politică depinde până la urmă de poziţia pe care vom adopta-o faţă de Rusia. Rusia, pentru români, inclusiv românii basarabeni, nu este pur şi simplu o mare putere, ci un blestem. La fel cum un blestem a fost pentru Polonia, Finlanda, Ucraina, Ţările Baltice şi mulţimea de popoare asiatice şi caucaziene. Problema participării sau neparticipării R. Moldova la parada militară din Moscova e o chestiune de moralitate sau ticăloşenie politică. În favoarea participării se invocă nevoia de pragmatism. Păi, cum să nu – de cele mai multe ori în politică este greu să distingi între pragmatism şi ticăloşenie!
Iepurele, cică, de aia este împuşcat mai uşor, fiindcă, crezându-se mai deştept decât vânătorii, fuge în zigzag. Tot în „zigzag” au pornit spre Moscova şi liderii Alianţei. Liberalul Mihai Ghimpu a spus că merge la Moscova, dar fără detaşamentul de ostaşi solicitat. Ministrul liberal-democrat al Apărării a declarat că R. Moldova nu are bani pentru aşa ceva. Liderul PD, M. Lupu, a declarat că dă bani din buzunarul partidului său, dar trebuie de mers cu ostaşi la Moscova. Liderul PLDM, Filat, îi dă peste gură ministrului liberal (al Apărării) şi declară că chestia cu banii e una „speculativă”. Vulpe bătrână şi experimentată, liderul AMN se spală pe mâini: nu am discutat această problemă în sânul Alianţei…
O, acest „sân al Alianţei”! Mereu enigmatic, mereu misterios, mereu plin de surprize!
Comuniştii zic că trebuie de mers la Moscova, argumentul lor suprem (dar fals!) fiind cel tradiţional: „să nu uităm de unde ies… gazâli”, cum s-a exprimat Eugenia Ostapciuc.
„Pragmaticii” zic că trebuie de mers la Moscova , dar nu din cauza „gazelor”, ci a unei raţiuni mai supreme: chipurile, un partid politic care se va opune Moscovei şi se va „bloca” în „ţarcul românismului”, nu poate acumula mai mult de zece la sută de voturi şi astfel riscăm ca la alegerile parlamentare anticipate comuniştii să revină la putere… („Vrei ca la putere să vină iar comuniştii?!”). Toate aceste „raţiuni” nu numai că sunt „speculative”, dar sunt pe de-a dreptul iezuite şi reflectă perfect calitatea morală a noilor elite politice care, din păcate, s-au dovedit a fi formate din oameni slabi, fricoşi, ostatici ai unor interese mărunte.
Alţii, mai… apolitici, invocă argumente de ordin strict uman: toţi participanţii la fostul război au fost victime ale unor regimuri criminale, ei nu poartă nicio vină…
Dar să ne întoarcem la politicienii noştri. Românii spun: ori cu mâca, ori cu mândra, în caz contrar rămâi şi fără una, şi fără alta. Din păcate, politicienii noştri se închină altei înţelepciuni populare: şi cu mândra-n braţe, şi cu sufletul în Rai. Ştim cum se termină până la urmă această înţelepciune. Au calculat oare corect politicienii noştri, „pragmaticii”, care sunt câştigurile de moment şi cele strategice ale participării R. Moldova la parada militară de la Moscova? Vreau argumente, nu vorbe înaripate. Eu nu cred că Rusia va renunţa la politica ei imperială faţă de Moldova dacă pe 9 mai 70 de moldoveni vor mărşălui în Piaţa Roşie. Nu cred. Ne va livra gaz mai ieftin? NU! Va deveni mai deschisă piaţa rusească pentru R. Moldova? Pe naiba. Vor retrage armata de ocupaţie din Transnistria? Să i-o spunem mutului! Ne vom integra mai rapid în Europa! Să fim serioşi! Atunci care-i motivaţia ca ostaşii Armatei Naţionale a R. Moldova să mărşăluiască în Piaţa Roşie (ca prizonierii nemţi ai nefericitului mareşal Paulus?).
Acum să revenim la „argumentul” celor zece procente de voturi. Pe ce se bazează convingerea că cei care nu vor să ne umilim în faţa ruşilor constituie doar zece procente de electorat?! Poate-s mai mulţi? Ghimpu se joacă cu focul când cochetează cu Moscova! Ar putea să rămână şi fără… mâca, şi fără mândra. La fel şi PLDM. Cu toată „infuzia” de „centrişti” şi „pragmatici” în acest partid, baza lui, deocamdată, o formează cei care nu-s încântaţi de participarea R. Moldova la parada din Moscova. Dacă liderii acestui partid cred că vor putea, „uşurel”, să substituie actualul lor electorat, „îndoctrinat şi radical”, cu altul, mai „pragmatic”, îi rog să-şi amintească de „zborul frânt” al lui Roşca.
…Vorbeam la început despre sinceritate în meseria de ziarist şi ticăloşenie în politică. Prefer să fiu declarat „romantic”, „nepragmatic, „încremenit în proiect”, prefer să rămân, huiduit, în minoritatea celor „zece procente” româneşti, decât „apreciat” în cele 90 de procente de „pragmatici”, în numele cărora basarabenii vor fi duşi la Moscova să mărşăluiască în Piaţa Roşie… Domnilor conducători ai R. Moldova: în Piaţa Roşie vor defila învingătorii. Noi ce fel de învingători suntem?!
Se pare că drumurile mele cu fosta opoziţie anticomunistă se despart aici. Am regrete, remuşcări? Sigur că da. Dar, totuşi, a fost frumos. A fost primăvară şi mult, mult verde matern.
@browser: prietene, adaptez, parafrazez o dintr-o reclama TV, sper doar sa iti mai dea ceva de gandit:
Demnitatea nationala nu are pret!
Pentru toate celelalte exista Mastercard!
😉
O mai lasati cu balticii in pace?.. De cand ne comparam noi cu balticii ,pai acolo sa fii rus te costa ,poate nu personal,dar russia plateste anual sume enorme de banii pentru intretinerea sociala a cetatenior tarilor baltice vorbitori de limba rusa…studii,burse,asigurarii… noi in schimb ne batem capul de statutul minoriitatilor. Intr-o societate normala ,un stat,o conducere a statului are grija de proprii cetateni ,si abia apoi de minoritati..
Hai la parada..!!! Ca sa ce ? Sa sarbatorim !?? Ce ,ocupatia de aprope 50 de ani… ???!!! Nu..!!!….. poate facem un priveghi , sa ne plangem oamenii simpli si gospodarii,elita si intelectuali , taranii si profesorii deportati…
Am mai spus-o…cei 1 milion de romani basarabeni deportati si ucisi de sovietici reprezentau nucleul dur al romanismului in Basarabia,erau cei care au infaptuit unirea de la 1918 sau copii acelora…au stiut rusii pe cine sa elimine…si rezultatul se vede acum,se vede in confuzia care domneste in societate,se vede in cei 8 ani in care PCRM-ul a guvernat nestingherit si continua sa ramana partidul nr 1 din Basarabia,se vede prin aceasta politica duplicitara si profund nefolositoare pe care o duc unii de la putere…incep sa fiu dezamagit de dl.Filat,am crezut ca va fi altfel insa vad ca a inceput s-o intoarca in alta directie…
un interviu naucitor despre victimele comunistilor. dupa ce ascultati ganditi va iar daca vreti sa mai pune ti stampila pe PCRM. e de ajuns sa ascultati primele 5-7 min. broswer, opinie si neytiri cu dedicatie.
http://www.voceabasarabiei.net/ index.php/editie-speciala/8079-audio-editie-speciala-veaceslav-stavila-28-miliarde-de-dolarisua-pagube-aduse-republicii-moldova
Numai Re-Unirea cu romania Mare europeana ne va salva de ocupatia, dictatura si dezmatul ruso-comunist de aici, de la noi din Moldova de Est !
Pfffffff…
Doar asa pot sa incep un raspuns catre acest articol. Doamna Pavlicenco, dvs. sau intr-adevar sunteti un om cu naivitatea suprema (citindu-l pe dnul Tanase – „romantica”), sau duceti oamenii in eroare intentionat.
Republica Moldova este un stat…. ma scuzati, este o parodie a unui stat, care nu poate, nu merita si nu VREA sa existe ca stat. Ce mai mare greseala a unei guvernari moldovenesti ar fi sa incerce implementarea independentei in RM si pastrarea suveranitatii ei (cel mai forte argument politic al PCRM in jurul evenimentelor din 7 aprilie 09, apropo) – suntem neviabili. De ce suntem asa cum suntem e o tema de discutie un pic in alte imprejurari, daca doriti – ma chemati la dezbateri si va demonstrez cu siguranta. Acum e cazul ca oamenii cu gindirea bine pusa la punct sa recunoastem – Republica Moldova trebuie sa existe sau in unirea cu un alt stat, sau in relatii foarte bune cu statele vecine, ca sa-si merite prin relatiile date unele privelegii din partea lor. Unirea cu alt stat presupune unirea cu Romania – sper ca alte candidaturi aici nu se iau in vedere. Insa, unirea cu Romania prevede intrarea imediata in Europa. Ha! Cine ne vrea in Europa? Ce nivel de dezvoltare a atins Romania in momentul devenirii membrului UE si tot a fost supracriticata, romanii in Europa erau considerati tigani si bandtiti – ce sanse are Moldova noastra sa fie acceptata acolo? Unirea cu Romania este prea putin reala in apropiatii 15 ani (dupa un plan optimist) in care Republica Moldova trebuia nu doar sa existe, ci si sa se dezvolte, sa creasca, sa treaca la nivelul „subeuropean” ca sa poata pretinde la afilierea in familia statelor UE.
Raminem la faza cu relatiile bune. Relatiile bune cu cine? Republica Moldova cumpara de la Rusia gazul, de la Ucraina carbune, energia electrica, banii „sclavilor” trimisi de tara noastra ne cistiga banii in Moscova pentru a salva rudele sale de-aici de o saracie totala… suntem dependeti de vecini. Indeosebi de cel mai mare, cel mai agresiv si cel mai autoritar. Ce politica externa vedeti dvs, dna Pavlicenco a Moldovei cu Rusia? „Alo, dnule Medvedev? Sunt Filat, prim ministra Moldovei. Vreau sa va zic – ne-ati pricinuit pagube, tineti sub ocupatie tara noastra, sunteti un las in toate sensurile a cuvintului cu tot cu statul vostru si poporul de blegi – deci nu ma vedeti la parada voastra imputita si puteti sa va rupeti in doua daca un om din Moldova vine acolo. Pa!” Si dupa aia acei 15 traim mincind paine cu un pahar de apa pe zi – varianta optima de a intra in UE 🙂
La conducerea statului (indeosebi asa unui stat ca Moldova) trebuie sa vina oamenii destepti. Oamenii, ce realizeaza problemele adevarate si cele inchipuite. Problema adevarata preelectorala nu a fost guvernarea comunista – ca nici nu se cheama comunisti, cei ce fac parte din PCRM. Problema adevarata era IMBATRINIREA CADRELOR GUVERNANTE. La putere erau mosnegi – si mosnegii nu pot vedea viitor, este suprapus de moartea lor curinda. Povesti cu comunisti, liberali, democrati – sunt doar povesti. Lumea trebuia sa creada – lumea le-a si crezut. Acum, problema mare a statului nostru nu este agresiunea politica a Rusiei fata de noi – problema mare este incapacitatea noastra de a exista ca stat. Si Filat se ocupa de rezolvarea acestei probleme – el se duce la Moscova, saruta mina tarului daca e nevoie – tot nu pentru dinsul o face, ca altfel ce sanse noi avem?
In lupta deschisa Moldova pierde acest razboi in 10 zile si dvs, dna Pavlicenco, sunteti ucigasul Republicii Moldova cu propunerile si ideile acestea radicale.
Sa traiti!