(Aici am postat in video o emisiune de la JurnalTV pe subiectul mesajului PNL, la care au avut interventii telefonice ex-Presedintele Romaniei Ion Iliescu si senatorul partidului „Romania Mare” Gheorghe Funar).
Pe data de 17 aprilie a avut loc, la Chisinau, sedinta Delegatiei Politice Nationale a PNL (DPN). In debutul sedintei membrii DPN au pastrat un minut de reculegere in amintirea victimelor accidentului aviatic in care si-a pierdut viata o parte din elita poloneza, alaturi de ex-Presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, si sotia sa Maria Kaczynska.
Membrii DPN au audiat Raportul prezentat de presedintele Vitalia Pavlicenco privind activitatea desfasurata in ultimele trei luni de Biroul Permanent Central. Andrei Iuri-Apostol, membru al BPC, primul presedinte al PNL din Republica Moldova, a prezentat proiectul de platforma electorala, bazat pe Programul PNL, care va fi definitivat in perioada imediat urmatoare. De asemenea, au fost operate unele modificari in organismele colective ale partidului, s-au adoptat Hotarirea Delegatiei Politice Nationale privind extinderea si consolidarea structurilor PNL in perspectiva alegerilor locale si parlamentare anticipate si Declaratia PNL “Cu privire la situatia politica si la necesitatea unirii fortelor nationale”.
Documentele adoptate in sedinta DPN si Raportul presedintelui PNL sint postate in continuare.
Membrii DPN au discutat foarte activ situatia politica din Republica Moldova, activitatea si mesajul PNL, caile de extindere si consolidare a structurilor partidului, pozitia fata de diferite probleme de pe agenda politica si economica a statului. Mai multi membri ai DPN au criticat dur starea deplorabila a justitiei, formulindu-se propuneri concrete pentru asigurarea independentei acesteia si asigurarea unui proces echitabil cetatenilor, pentru raspunderea magistratilor in cazul in care actul justitiei este tot mai frecvent inechitabil. In acest context, au vorbit avocatii Alexandru Cojocaru (Ungheni), Iulia Deleu (Chisinau), Larisa Biriuc (Chisinau), Filip Druta (Chisinau). S-a optat pentru modificarea unor articole care sa responsabilizeze magistratii, analizindu-se gravitatea si frecventa erorilor in pronuntarea deciziilor. Membrii DPN au cerut modificarea art.1405 din Codul Civil, prin care statul isi asuma, injust, raspunderea pentru actiunile functionarilor publici, care ar trebuie sa plateasca ei pentru prejudiciul adus statului si Bugetului public.
Au vorbit in dezbateri Vlad Postolache (Balti) si Adriana Leonti (Vulcanesti) despre starea invatamintului, Constantin Hanganu si Dumitru Mahu (Hincesti) s-au referit la situatia politica din raioane si necesitatea activizarii PNL in teritoriu. Vlad Dobzeu (Riscani), Igor Pinzaru (Stefan-Voda) si Ion Dragutanu (Straseni) au invocat comportamentul partidelor de la guvernare.
Vicepresedintele Alexandra Can a propus, in dezbaterile pe marginea Raportului, sa se mentioneze necesitatea depolitizarii functiilor publice, a angajarii functionarilor prin concurs, aceste abordari fiind de natura sa contribuie la ridicarea economiei si la luarea unor decizii corecte de catre institutiile statului.
Dupa ample dezbateri privind starea deplorabila din societatea noastra, pericolul revenirii fortelor antinationale si antieuropene la putere, ceea ce ne-ar recantona in spatiul estic nedemocratic si imprevizibil, membrii DPN au pledat, in Declaratia adoptata, pentru propagarea in continuare a Uniunii Interstatale Romania—Republica Moldova. Ei au formulat si necesitatea unui mesaj de unire cu Romania – drept singura cale de aderare al R.Moldova la spatiul euratlantic, de aliniere la o constructie europeana in care se va putea depasi saracia si iesi din zona de influenta ruseasca.
“Protestele tinerilor din 6, 7 si 8 aprilie 2009, dezamagirile care se resimt tot mai puternic in societate ne fac sa ne intrebam daca sint oare capabile fortele politice sa ofere un alt concept si proiect sigur de europenizare a R.Moldova decit conceptul regasirii celor doua state romanesti in unul sigur. Partidul National Liberal regreta pierderea a peste 18 ani de parcurs politic pe calea R.Moldova spre democratie si spre Europa si constata, in continuare, justetea si actualitatea conceptului sau programatic privind Uniunea Interstatala Romania—Republica Moldova drept mecanism optim de avansare spre comunitatea euratlantica si spre regasirea natiunii romane din cele doua state, impreuna cu etniile conlocuitoare, intr-o singura tara. PNL se va axa, in continuare, in activitatea sa politica, pe explicarea avantajelor acestui concept pentru intreaga populatie” – se mentioneaza in Declaratia DPN a PNL.
Serviciul de presa al PNL
Declaratia PNL
“Cu privire la situatia politica si la necesitatea unirii fortelor nationale”
In Republica Moldova, prin efortul luptatorilor pentru libertate, democratie si integrare europeana, pe 29 iulie 2009 au invins fortele ce au militat pentru inlocuirea regimului comunist cu statul de drept. Revolta si jertfa tinerilor din aprilie 2009 au servit ca factor determinant pentru manifestarea vointei partii active a societatii de a forta partidele invingatoare sa nu permita perpetuarea la Putere a clanului mafiot comunist antinational.
Din pacate, urmare a dezinformarii, pe parcursul a zece ani, alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie nu au oferit un rezultat care sa asigure stabilitatea politica necesara actualei coalitii de centru-dreapta—centru-stinga, iar nealegerea sefului statului a condus la un impas constitutional. O cauza a rezultatului, ce s-ar putea repeta, a fost reticenta fata de unirea fortelor anticomuniste intr-un front comun impotriva PCRM, care a uzurpat puterea in stat si ai carui lideri ramin inca nepedepsiti pentru cele savirsite.
Constatam ca partidele din Alianta pentru Integrare Europeana, desi inca nu au decis modul de depasire a impasului politic, se manifesta deja drept concurenti electorali, ceea ce are un impact negativ asupra evolutiilor politice, social-economice si asupra starii de spirit a intregii societati. Neincrederea populatiei in sistemul justitiei, care inca nu a devenit independenta, impactul social greu de suportat al reformelor economice dureroase, lipsa perspectivei unei bunastari minime pentru majoritatea categoriilor de populatie genereaza o deruta grava, ce poate recantona Republica Moldova in zona de Est – spatiul unor valori inca nedemocratice. Indiferent de nationalitate, apartenenta religioasa, toti cetatenii nostri isi doresc o viata civilizata ca in Vest, si nu ca in Est, lucru pe care il demonstreaza si sondajele.
PNL regreta lipsa unui dialog limpede pentru societate in interiorul AIE si a unui dialog intens al AIE cu societatea, cu partidele proeuropene, pentru a se pregati o victorie sigura si ireversibila asupra pseudocomunismului si a comunistilor, ce manipuleaza, in continuare, populatia, intr-o perioada de grave dificultati cauzate de mostenirea lasata de clanurile corupte si de criza mondiala.
PNL isi va face cunoscuta pozitia pentru depasirea impasului constitutional si indeamna partidele democratice, societatea civila sa contribuie la identificarea, cit mai urgent, a solutiei optime, pentru a se evita evolutii ce ar refavoriza, in urmatoarele batalii politice, fortele retrograde si antinationale.
Protestele tinerilor din 6, 7 si 8 aprilie 2009, dezamagirile care se resimt tot mai puternic in societate ne fac sa ne intrebam daca sint oare capabile fortele politice sa ofere un alt concept si proiect sigur de europenizare a Republicii Moldova decit conceptul regasirii celor doua state romanesti in unul sigur.
Partidul National Liberal regreta pierderea a peste 18 ani de parcurs politic pe calea R.Moldova spre democratie si spre Europa si constata, in continuare, justetea si actualitatea conceptului sau programatic privind Uniunea Interstatala Romania—Republica Moldova drept mecanism optim de avansare spre comunitatea euratlantica si spre regasirea natiunii romane din cele doua state, impreuna cu etniile conlocuitoare, intr-o singura tara. PNL se va axa, in continuare, in activitatea sa politica, pe explicarea avantajelor acestui concept pentru intreaga populatie.
Chisinau, 17 aprilie 2010
RAPORTUL
prezentat in sedinta Delegatiei Politice Nationale de Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL
Stimati membri ai Delegatiei Politice Nationale
Stimati invitati,
Precedenta sedinta a DPN avut loc pe 19 decembrie 2009. Am discutat atunci deschis despre starea Partidului National Liberal, inclusiv daca mergem mai departe sau ne dizolvam ca formatiune. Am decis atunci, cu totii impreuna, ca nu punem problema dizolvarii. De asemenea, mai multi dintre Dumneavoastra ati propus – si noi am adoptat la DPN si la BPC – decizia de a trece in Opozitie constructiva fata de guvernarea liberal-democrata.
Recent, a aparut o carte despre partidele politice din Moldova, scrisa de jurnalistul Igor Volnitchi, acum purtator de cuvint al Guvernului. Spunea cineva, la lansare, ca ar fi bine sa existe doar citeva partide, iar altele sa isi incheie existenta, fiind vorba, desigur, de partidele extraparlamentare. Insa analistul Igor Botan a spus ca “daca era asa si nu se respecta pluripartidismul, nu mai ajungea Partidul Reformei, devenit ulterior Partidul Liberal, multi ani ramas extraparlamentar, sa aiba un speaker al Parlamentului si un sef interimar de stat in persoana lui Mihai Ghimpu, sau un Primar al Chisinaului, in persoana lui Dorin Chirtoaca”.
Cred ca veti fi de acord ca starea de lucruri in Alianta pentru Integrarea Europeana este de natura ca se chinuie acum si ei, dar se chinuie si societatea, deoarece nu s-au luat numarul de mandate confortabil pentru a fi alesi toti demnitarii principali ai statului. Adica, actuala coalitie nu este stabila, nu poate infaptui ferm reformele menite sa ne scoata din saracia si coruptia alimentate in ultimii zece ani de catre guvernarea comunista. Daca acest lucru se va repeta in alegerile parlamentare anticipate, tot mai probabile, nu se stie la ce vom ajunge, mai ales ca actul guvernarii erodeaza si comunistii stau inca bine, lucreaza intens in teritoriu.
Pe 2 februarie Partidul National Liberal a implinit 3 ani. Nu am facut sarbatoare, cea mai mare emblema a noastra fiind pozitia noastra in toti acesti ani, a caror justete se adevereste sub guvernare democrata si se va adeveri tot mai pregnant daca nu vor reveni comunistii. Pozitia noastra este sa nu se colaboreze direct sau indirect cu PCRM, ori sa se cocheteze cu ei, incit ei sa revina la Putere. Ultimele confruntari dintre PL si PLDM pe subiectul de 7 aprilie, abordat si de noi in ultimele luni, demonstreaza ca partidele liberale intra in campanie electorala si e regretabil ca transforma victimele de la 7 aprilie in presupuse dividende electorale. Credem ca era mai corect sa se discute totul in Alianta, care sa vina cu mesaje comune in fata populatiei, care este acum destul de dezamagita de aceste lupte interne, in defavoarea dorintei moldovenilor de a se scapa, o data si pentru totdeauna, de regimul comunist.
In mesajul adresat opiniei publice cu ocazia implinirii a trei ani de la inregistrarea PNL la Ministerul Justitiei, am spus ca, “in acesti trei ani, am cunoscut perioade extrem de grele, pentru ca, in politica noastra, lucrurile nu se desfasoara dupa regulile din statele cu democratiile avansate. Aceasta scurta perioada poate fi impartita in trei subperioade: 1. Lupta contra comunistilor, inclusiv folosind tribuna parlamentara. 2. Campanii electorale, cind am participat, impreuna cu o alta formatiune, apoi, intr-o alta campanie, PNL retragindu-se in favoarea partidelor cu sanse mai mari si mai sigure, pentru a se evita revenirea vreunor mandate comunistilor. 3. Opozitie constructiva in raport cu Alianta pentru Integrarea Europeana.
In acesti trei ani PNL a ramas fidel principiilor programatice, care inseamna, in primul rind, a ne spune deschis pozitia, a promova valorile ce inseamna apropierea de Romania si integrarea in NATO si UE, iesirea din zona de influenta rusa si din CSI – decizii definitorii pentru a marca o cotitura radicala a parcursului istoric al R.Moldova spre o alta lume. Si daca astazi nu toate aceste obiective sint realizabile, consideram ca trebuie sa existe un partid care sa le spuna si sa pledeze constant pentru infaptuirea lor. PNL isi asuma aceasta sarcina. PNL are conceptul Uniunii Interstatale Romania—Republica Moldova, a carui justete, actualitate si oportunitate se arata tot mai pregnante in realitatea noastra.
Demnitatea pentru recunoasterea adevarului trebuie sa existe si in politica. Iar demnitatea PNL inseamna a spune ca “Libertatea e aproape”, dar inca nu este ireversibila. De aceea, pledam puternic pentru asigurarea ireversibilitatii orientarii europene a R.Moldova si pentru recunoasterea necesitatii trecerii sub scutul de securitate euratlantic, in care sa fim impreuna cu Romania. In acest sens, PNL a adoptat si o declaratie.
In continuare, ma voi referi la munca desfasurata de noi in ultimele trei luni si jumatate.
In primul rind, si-a reluat activitatea staful. Am incercat sa tinem legatura cu structurile, ajutam pe fiecare cu ce putem in situatia cind transferul de putere spre liderii fortelor democratice s-a facut parca la virf, nu si in institutiile statului, unde lucrurile nu ca nu se schimba in bine, ci se deterioreaza.
Nu am avut pierderi de membri, de activisti, nu am avut scandaluri, cu exceptia plecarii dlui Nicolae Crudu, primarul de Durlesti, cu familia, despre care noi credem ca nu a procedat corect, insa i-am obisnuit pe oameni sa fie liberi. Le-am multumit pentru ce au facut si le-am dorit succes in noua lor simpatie politica – in PLDM. Drept ca acolo se intilnesc si cu multi fosti comunisti, care merg incolonati la partidul considerat “al puterii”, adica cel care are decizia asupra banului public. Nu stim, in cazul in care Filat nu ar mai fi premier, daca ar mai adera toti la PLDM. Dar asta e politica moldoveneasca, ce plateste tribut pentru ca Stinga s-a aflat la putere un deceniu.
In aceasta perioada, am avut sistematic sedinte ale BPC. Am discutat mai multe chestiuni, am adoptat un plan de lucru, am incercat sa adoptam un grafic al conferintelor teritoriale, am discutat aspectele actuale ale evolutiilor politice si ne-am propagat pozitiile in fata opiniei publice.
Am avut trei conferinte de presa pe teme considerate de noi importante. Prima a fost consacrata celor “100 de zile de guvernare liberal-democrata. Prioritati legislative”, la care au participat Anatol Revenco, vicepresedinte al PNL, George Avornic, Secretarul General, Mihai Creanga, membru al BPC, si cea care va vorbeste. Am difuzat presei un document de analiza ampla, elaborat impreuna cu specialistii nostri din Birou – despre ceea ce a fost bun si ce a fost mai putin bun in cele 100 de zile de guvernare liberal-democrata si ne-am expus cu bunavointa sugestiile. O parte din oamenii politici, din oamenii nepolitici spuneau ca nu ne inteleg de ce am trecut in Opozitie constructiva fata de AIE, dar le-am explicat ca partidele componente ale AIE nu se inteleg in interior, pentru a ne fi clar si noua ce fac si ce mai vor sa faca.
A doua conferinta de presa a fost consacrata subiectului „Faradelegi si abuzuri postcomuniste in raioane”, referindu-ne la persecutarea activistilor PNL de structurile sau de persoane responsabile din institutiile statului. A fost foarte interesant, au participat Nina Tampiza, presedintele PNL-Cahul, Ion Ciobanu, presedintele PNL-Causeni, Mihai Morteanu, presedintele PNL-Falesti. Din pacate, faradelegea si abuzurile par la ele acasa mai bine ca inainte, ceea ce ne intristeaza. Asta noi am spus in conferintele de presa.
O conferinta extrem de importanta a fost privind redobindirea cetateniei romane. Aici am fost ajutati de simpatizantul PNL Gheorghe Vita, presedintele Uniunii Romanilor din Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, noi aratind cauzele principale ale ritmului incetinit de depunere a dosarelor de redobindire a cetateniei – cazierul si programarea. Pentru a forta autoritatile romane sa anuleze aceste doua piedici ilegale si artificiale, am propus un APEL CATRE ROMANII DIN BASARABIA CARE AU EXPEDIAT PRIN INTERMEDIUL „POSTEI MOLDOVEI”, INTRE ANII 2006-2009, SECTIEI CONSULARE A AMBASADEI ROMANIEI LA CHISINAU, CERERE DE PROGRAMARE PENTRU DEPUNEREA ACTELOR DE REDOBINDIRE A CETATENIEI ROMANE.
Am tinut aceasta conferinta de presa intr-un moment foarte oportun, inainte de venirea la Chisinau a Presedintelui Traian Basescu, responsabil in mod direct de faptul ca procesul de redobindire treneaza. Vicepresedintele PNL Anatol Revenco i-a readresat Presedintelui interimar Mihai Ghimpu solicitarea de a se accentua in discutia cu Traian Basescu problemele legate de reacordarea cetateniei romane si ele, intr-adevar, au fost abordate in intilnirile oficiale, conferintele de presa ale celor doi sefi de stat si la emisiunea In profunzime, la PRO TV, multe aspecte invocate confirmindu-se – fapt oglindit si pe site-ul PNL.
Vom dedica viitoarele conferinte de presa starii justitiei, altor subiecte, cu participarea lui Alexandru Cojocaru, Iulia Deleu si Filip Druta, pozitiei noastre fata de decizii importante ale conducerii, de reforma agrara si de evolutiile in economie, fata de predarea religiei in scoala, legat de mesajul nostru de baza.
Este adevarat, presa nu a devenit libera, inca nu a trecut in Opozitie fata de noua putere, continuind a servi actuala guvernare, adica fosta Opozitie, de aceea nu prea vine la conferintele de presa ale PNL care critica noua guvernare. Poate acum, cu aparitia a doua televiziuni mai deschise – JurnalTV si PublikaTV – lucrurile se vor schimba.
La acest capitol, al aparitiilor in presa, putem aminti citeva: la Jurnal TV am fost invitati de trei ori ori cind era televiziunea doar pe Internet, apoi, de trei ori de Televiziune prin satelit. Am fost deja de doua ori la PublikaTV, in problemele legate de oligarhi si de monumentele comuniste, Am aparut si discutat, imediat dupa sedinta DPN din 19 decembrie, la Vocea Basarabiei. Ceva mai recent, am fost la Moldova-1, am mai filmat pentru Post-scriptum, emisiune moderata de Aleksei Puskov si Serviciul BBC de la Moscova, legat de aparitia sistemelor antiracheta americane la Constanta. Un interviu amplu a fost plasat pe Unimedia, in care am expus pozitiile PNL.
In special tinerii nostri, Nicolae Margarint, Ion Calmic, ajutati de un nou membru al PNL, incadrat in extinderea PNL, Roman Cociu, au intreprins doua actiuni frumoase – nu la nivel national – de 8 martie si de 7 aprilie. In prima actiune au fost pregatite si difuzate mesaje de felicitare doamnelor in Chisinau, Cantemir, Orhei, Soldanesti, Criuleni. In a doua actiune s-a depus o coroana de flori la mormintul lui Valeriu Boboc, ucis pe 7 aprilie, iar membri ai nostri au participat la procesiunile de comemorare din 6 si 7 aprilie din Piata Marii Adunari Nationale. Un gest extrem de frumos a fost facut de Mihai Creanga, presedintele nostru de la Cantemir, membru al BPC, care a adunat mai multi combatanti la o frumoasa slujba religioasa si le-a oferit apoi o masa crestineasca intru pomenirea celor praoaditi in luptele nedrepte de rezistenta in fata Imperiului Rus.
Reprezentanti ai PNL au participat la conferinte in problema litigiului territorial Palanca si in problema modificarii Codului Electoral, pe al carui subiect mai sintem invitati. Cunoasteti deja ca Parlamentul a adoptat, in prima lectura, modificarea Legii partidelor pentru anularea prevederii ce dispune dizolvarea, prin justitie, a partidelor care nu au participat la doua campanii electorale consecutive pentru Parlament sau au luat mai putine voturi decit e necesar pentru inregistrarea unei formatiuni politice. Sigur, asta nu s-a facut pentru PNL, evident, ci pentru Partidul “Moldova Unita”, al lui Vladimir Turcanu, satelit presupus pe stinga al PLDM, agreat de acesta mai mult decit PD.
Avem un succes frumos – membrul nostru tinar Vadim Cheptanaru este membru al Parlamentului Tinerilor, care va activa un an, pacat doar ca nu s-a reusit, asa cum era cazul, sa fie ales vicepresedinte al acestei structuri de formare a liderilor politici.
Un grup de tineri PNL a fost invitat la congresul tinerilor national-liberali din Romania.
Am exprimat public pozitiile PNL, in special dupa discutii in cadrul Biroului Permanent Central, pe care le-am desfasurat cu invitarea presedintilor de filiale ale raioanelor situate la o distanta mai mica de Chisinau. Este vorba de atitudinea PNL fata de modificarea Constitutiei, de alegerile anticipate, fata de formarea Comisiei pentru cercetarea si analiza activitatii regimului comunist-totalitar in R.Moldova, de obiectivele pe care si le propune, de necesitatea adoptarii de urgenta a Legii Lustratiei. Un material amplu am consacrat “Comisiei Cojocaru”, pentru analiza crimelor comuniste, cu sugestii si riscuri. Noi am sprijinit activ gestul de autolustratie facut de membrul Comisiei, doctorul in istorie Veaceslav Stavila. Vom urmari daca se va da dovada de curaj in elaborarea si aprobarea unui Raport care sa fie unul de demnitate cu adevarat nationala. Am avut fericita ocazie sa ii vorbesc despre acest lucru si Presedintelui interimar Mihai Ghimpu. Vorbind despre pozitia noastra fata de mai multe situatii importante, vedem ca se discuta acum si despre repunerea comunistilor in afara legii, fapt invocat de PNL constant.
Sigur, in mod normal, noi am cerut pozitii clare din partea AIE, ele, insa, oscileaza nu doar in interiorul Aliantei, dar chiar in interiorul PLDM – Sandu Tanase, de exemplu, pare sa aiba in unele chestiuni alte pozitii decit Vlad Filat. Acum urmeaza sa se decida cind vor fi alegerile anticipate – la toamna sau la primavara. Se spune ca institutiile europene, care ne monitorizeaza, ar inclina spre alegeri in toamna, dar la fel doresc si comunistii, par sa le doreasca PLDM si PD. Cit priveste PL si AMN, aceste partide nu ar dori alegeri anticipate, sint si forte care ar considera ca ele trebuie aminate spre primavara si chiar cumulate cu alegerile locale. Presedintele interimar Mihai Ghimpu are pozitia sa si lui ii apartine semnatura. Si PNL, care a expus oficial pozitia ca alegerile anticipate sa fie evitate, considera ca, daca asta nu e posibil, ele ar fi bine sa aiba loc in primavara. Insa de noi nu depinde, noi avem doar sarcina sa ne consolidam ca formatiune politica sa ne extindem structurile. Astayi vom adopta o declaratie si o hotarire in care ne vom fixa reperele pentru activitatea noastra ulterioara, care trebuie sa fie una cit mai activa. Despre ce cred oamenii, adeptii si simpatizantii, cum ar fi mai corect sa procedam si ce pozitii sa adoptam, urmeaza astazi sa ne spuneti aici.
Vreau sa mentionez si sa exprim multumiri activistilor nostri care au oferit interviuri interesante pentru site-ul www.pnl.md. Vreau sa ii numesc – este vorba de George Avornic, Nina Tampiza, Vadim Cheptanaru, Ion Calmic, Ion Ciobanu, Ion Dragutan, Mircea Rusu, Filip Druta, Anatol Revenco, Mihai Creanga. Asteptam raspunsuri de la Mihai Morteanu, Alexandra Can, Mihai Severovan, Andrei Iuri-Apostol, Alexandru Cojocaru. Astazi am repartizat intrebari mai multor presedinti de filiale si altor activisti ai nostri.
Vreau sa-l mentionez pe dl Ion Dragutan, care aduce multe materiale interesante – plasate pe site-ul PNL, pe blogul meu. Noi am deschis posibilitatea de discutii si pe site. Materialele propuse au tratat asemenea subiecte precum controlul de catre politia inarmata a unor microbuze cu calatori pasnici, amenajarea si dezvoltarea infrastructurii in Lunca Prutului dupa scoaterea sirmei ghimpate de pe Prut, materiale propagandistice si de agitatie, concept de promovare a PNL si de participare la alegeri, concept de reforma agrara etc. Este adevarat, Alianta nu are un sistem inchegat de a lua in consideratie toate propunerile si sugestiile, noi, insa, ne facem datoria.
In cadrul discutiilor avute cu un grup de experti americani in problemele legate de dezvoltarea democratiei si cunoscatori ai regiunii Europa de Est am declarat ca “R.Moldova necesita ajutor pentru a trece accelerat de la un regim dictatorial la o societate democratica”. Dialogul a vizat starea democratiei actuale in R.Moldova, constringerile pentru activitatea partidelor politice, libertatea presei, legislatia electorala, alte aspecte. Le-am spus expertilor despre abuzurile guvernarii comuniste si pozitia national-liberalilor, am mentionat necesitatea schimbarii, in societate, a sistemului, a abordarilor, nu doar a substituirii unui grup de la conducerea statului cu un altul. Am mentionat lipsa spatiului public de dezbateri in R.Moldova, faptul ca presa nu poate trece in Opozitie fata de Putere, sub presiunea fricii de revenire a comunistilor, am subliniat lipsa schimbarilor in raioane, prezenta mafiei, a coruptiei si a injustitiei, care macina societatea, aplicarea, de catre unele partide democratice, a practicilor vechii guvernari, in special recrutarea, prin metode neloiale, a membrilor din partidele neaflate la guvernare, defilarea cu donatii luate de la agenti economici, adica acelasi racket de stat, acelasi sistem de impozitare neoficiala, aceleasi amenintari ca “daca nu veniti cu noi, nu veti avea proiecte pentru sat”.
Am sugerat examinarea de catre USAID a posibilitatii de desfasurare a unor programe menite sa ajute societatea moldoveneasca sa parcurga in mod reusit si accelerat drumul de la un regim dictatorial la un sistem cu adevarat democratic.
Toate materialele noastre legat de sedintele DPN, BPC, cu foto si opiniile exprimate de membrii organismelor noastre colegiale, le plasam pe site-ul PNL, le difuzam presei, sintem transparenti, ceea ce am urat si le uram noilor guvernanti.
In perioada de dupa sedinta din decembrie a DPN au aderat la PNL 500 membri. Am purtat discutii cu multa lume. Un aport mare este al lui Roman Cociu care a atras multa lume si asta ne bucura. Este corect – decit dezamagitii sa mearga la alte partide, e mai bine sa vina la noi.
In acest rastimp – desi ne-am bucurat de o iarna foarte bogata si frumoasa – am fost impreuna cu dl Anatol Revenco la Causeni, Soldanesti, Soroca, Floresti, Nisporeni, Drochia. Am reusit sa identificam grupuri-nuclee in unele raioane unde ele lipseau sau erau mai firave, precum si in unele sate importante. Cred ca activitatea noastra se va axa pe identificarea de echipe in cit mai multe localitati, in perspectiva alegerilor locale, dar si a alegerilor anticipate parlamentare. Ne asteapta o toamna, o primavara si o vara grele.
Putem spune ca am avut si un inceput de dialog in cadrul mesei rotunde initiate de MAE, de Veaceslav Untila. S-a dat dovada de putina “inspiratie” in plasarea PNL alaturi de partide ca “Pentru Neam si Tara”, “plecat odata la PLDM”… Dialogul nu a continuat, in al doilea rind, pentru ca MAE-ul nu-si cunoaste locul politic – nu stie daca e la guvernare sau in Opozitie, daca e partid parlamentar sau extraparlamentar. Ne temem ca ii vor apuca alegerile in asemenea stare, dar MAE ramine deocamdata satelitul pe dreapta al PLDM.
Aici reintervine nedumerirea pe care o provoaca Mihai Ghimpu, ca lider al PL, care si-ar putea rata misiunea de a uni fortele liberale nationale si de a nu admite subtierea segmentului national, romanesc in Parlament, in raport cu extinderea si umflarea continua a PLDM, situat pe o pozitie cosmopolita. De AMN – ce sa spunem – ar putea forma acest partid sau PL, asa cum am mentionat, si nu MAE un “Bloc al Unitatii Nationale”, care sa adune partidele proeuropene. Daca nu, AMN ar putea merge cu PD sau cu PL. Poate e o realitate trista si paradoxala, vom vedea.
Legat de alte probleme: dosarul meu contra lui Voronin la CEDO a fost comunicat Guvernului si urmeaza ca procesul sa aiba loc in acest an. Noi am luptat contra lui Voronin cind era pe cal rosu, si nu doar acum, cind e un ciine mort ce se odihneste la Karlovi Vari. Desi poate renaste, nu dea Domnul.
Ce variante avem in continuare? Sa lucram, sa ne extindem, sa adunam dezamagitii si neinfricatii, sa ne intilnim cu oamenii, sa le adunam problemele, sa le depunem in banca de date si sa ne construim, pe aceasta baza, mesajul. Din pacate, se intimpla ca nici guvernarea democrata nu poate rezolva problemele cetatenilor. Statul nostru nu are memorie si practici statale, de aceea grabirea regasirii celor doua state romanesti intr-o singura tara pare sa revina in actualitate si PNL si-ar putea asuma aceasta povara de onoare. Am discutat la BPC, acum vom discuta si in DPN despre pozitia si mesajul nostru in alegerile urmatoare. Va invit la discutii si le multumesc vicepresedintilor care m-au ajutat la redactarea proiectelor de documente pentru sedinta de ayi a DPN. Va multumesc pentru atentie.
Vitalia Pavlicenco,
Chisinau, 17 aprilie 2010
HOTARIREA
Delegatiei Politice Nationale privind extinderea si consolidarea structurilor PNL
in perspectiva alegerilor locale si parlamentare anticipate
Audiind Raportul presedintelui Partidului National Liberal privind activitatea desfasurata in perioada 19 decembrie 2009 – 17 aprilie 2010, DPN constata ca, in pofida dificultatilor legate de lipsa de mijloace necesare activitatii unei formatiuni politice, Biroul Permanent Central, presedintele si vicepresedintii, alti membri ai BPC, reprezentantii Filialelor din teritoriu, grupul de tineri activi au efectuat o munca adecvata in mai multe planuri.
DPN confirma oportunitatea hotaririi adoptate, la solicitarea DPN in sedinta de la 19 decembrie 2009, privind trecerea PNL in opozitie constructiva si expunerea pozitiei fata de problemele importante dezbatute in societate, de pe agenda Aliantei pentru Integrarea Europeana.
In acelasi timp, DPN considera ca BPC, presedintele PNL trebuie sa activizeze munca de extindere a structurilor PNL in perspectiva alegerilor locale, a alegerilor parlamentare anticipate si a unui eventual referendum constitutional.
Pornind de la obiectivul unirii/unificarii fortelor liberale nationale pentru a se evita, cu orice pret, revenirea fortelor comuniste la putere, inclusiv prin aderarea comunistilor aflati in functii la unele partide de la guvernare ori prin partidul „Moldova Unita” – satelit al unor formatiuni de la putere, DPN a PNL stabileste:
Biroul Permanent Central va institui trei zone de coordonare a activitatii organizatorice a partidului – in nord (Drochia), centru (Chisinau), sud (Cantemir), cu desemnarea coordonatorilor pentru fiecare zona.
BPC va desemna coordonatori de raioane din rindul membrilor BPC si DPN.
BPC va stabili un grafic strict al desfasurarii, pina la 1 iulie, a conferintelor filialelor teritoriale ale PNL – responsabil Secretarul General George Avornic.
Pina la 1 iulie coordonatorii de raioane, de comun acord cu presedintii filialelor teritoriale, vor identifica posibilii candidati pentru alesi locali.
Pina la 1 iulie OM Chisinau va raporta despre crearea grupurilor de sprijin pe linga toate sectiile de votare din municipiu si din localitatile din imprejurimi, arondate Municipiului. Responsabil – Revenco Anatol.
BPC va elabora si aproba criteriile de selectare a candidatilor.
Presedintii Filialelor teritoriale ale PNL vor informa semestrial Staf-ul PNL, Secretarul General privind migrarile membrilor PNL peste hotare sau spre alte formatiuni politice.
Grupul negociator PNL, adoptat de BPC (Vitalia Pavlicenco, Alexandra Can, Anatol Revenco, George Avornic, Mihai Severovan si Mihai Creanga), vor continua negocierile posibile cu formatiuni democratice, pentru o formula optima in viitoarele scrutine.
Grupul de lucru format de BPC pentru monitorizarea deciziilor de ordin social-economic ale guvernarii liberal-democrate va continua analiza acestora pentru expunerea publica a pozitiei PNL fata de prestatia guvernantilor si pentru a-si expune propriile programe in conferinte de presa. BPC va decide asupra grupului ce va face publice pozitiile PNL in diverse domenii.
BPC va colecta, pina la 1 iulie 2010, propuneri privind Platforma electorala a PNL pentru eventualele alegeri parlamentare anticipate si problemele fiecarei localitati din raioane pentru Oferta electorala a partidului in viitoarele alegeri locale.
Chisinau, 17 aprilie 2010
Salutam si sustinem pozitia clara, lucida, rationala si stabila pe care o promoveaza perseverent PLN-ul! Rezovarea problemelor prioritare, evidentiate si bine motivate de catre conducerea partidului ar putea impulsiona un progres evident in evolutia politica, social-economica si asupra starii de spirit a intregii societati. Asta am inteles-o eu, care am acces la site-ul, blogul D-stra. Lucrul acesta nu-l stiu insa zeci, sute şi mii de cetateni, multi dintre ei dezamagiti, care nu Va cunosc. Ati putea produce impresie si prin faptul ca liderii partidului nu au fost implicati in afaceri dubioase. Este nevoie de un ziar al partidului si de lideri mai energici si competenti in teritoriu, unde aproape ca nu se stie nimic despre PNL.
Sustinem pozitia clara fara echivoc a rezolutiei partidului dumneavoastra!
ca prima sponsorizare vom crea link pe blog-ul asociatiei noastre!
Bagiu Ovidiu Ilie
presedinte sindicatul liber european
presedinte Scoala Romano-bizantina ortodoxa ptr. SUA si UE
Pt bagiu ovidiu
Va multumim foarte mult. Va dorim succes!
Pt Tira
Aveti multa dreptate, am avut si motive obiective si subiective, dar de azi inainte lucrurile in teritoriu se vor schimba.
D.Pavlicenco,azi v-am scris si pe facebook:Cahul abea asteapta sa anuntati „Start PNL!”.
SI EU SUSTIN ACEASTA UNIRE DINTRE CELE DOUA TARI.
DESI SUNT DOAR UN PROCENT DE 35% IN FAVOAREA UNIRI, PROCENTUL IN MOD SIGUR VA CRESTE.
IAR PNL SI DUMNEAVOASTRA DACA VETI FI UNA DIN PERSOANELE CARE VA REALIZA UNIREA, VETI RAMANE IN ISTORIE CA O PERSOANA CU ADEVAT IMPORTANTA SI UN NUME……..
DESI SUNT DOAR UN PROCENT DE 35% IN FAVOAREA UNIRI, PROCENTUL IN MOD SIGUR VA CRESTE
Si cum de facut, ca acest % sa creasca? Vedeti cum se primeste:
numai ce porcarii nu mai fac comunistii, dar sunt sustinuti de electoratul lor (mosnegi si tineri necarturari, minoritati s.a) Ei se tem de unire ca dracul de tamaie. Probabil, ca din aceasta cauza eu nu pot sa raspund la intrebarea: vreau eu unire, sau nu? Mai mult as vrea, ca sa nu se intoarca PCRM la putere. Mi se pare, ca acum, la moment, nu e cazul… Pentru ca este risc sa merjem VA BANK.Si acum, nu aven dreptul la greseli.Cum nu dai, dar incarturarii in RM predomina. Educatia cetatenilor din RM lasa mult de dorit. Asta e parerea mea, poate ca nu sunt corecta.
Dna Pavlicenco! In cuvantul dvs. vorbiti de dorinta moldovenilor, „de a scapa odata pentru totdeauna, de regimul comunist.” Cred ca si moldovenii, ca si oricare alti oameni, ar fi mai interesati sa scape de toti politicienii ticalosi, decat de un anumit partid! Si apoi, nu trebuie uitat ca PCRM-ul ca partid al stangii, reprezinta interesele comunitatii celor saraci, mai bine decat oricare alt partid! Partidul dvs. va fi votat cu ambele maini de toti cetatenii moldoveni daca va accepta sa sustina o solutie ce poate „exorciza” Raul si Haosul din societate! In comentariul urmator va prezint solutia respectva. Ziaristii si politicienii, trebuie sa transmita electoratului motivatiile care sa le formeze si sa le “fixeze” optiunile, in vederea alegerilor care vor veni. Fiecare alegator trebuie sa stie, ca orice societate este compusa din doua mari comunitati: comunitatea celor SARACI si comunitatea celor BOGATI. Iar aceste doua comunitati sunt reprezentate de cele doua parti ale spectrului politic, adica de STANGA politica si de DREAPTA politica. Pentru ca oriunde si oricand STANGA politica, va reprezenta mai bine comunitatea celor saraci, decat DREAPTA politica, rezulta ca cei SARACI au DATORIA sa voteze partidele STANGII politice, respectiv PCRM-ul! Similar cei BOGATI au DOTORIA sa voteze partidele DREPTEI politice, respectiv AIE! Votandu-se astfel se realizeaza votul comunitar-natural. Adica fiecare comunitate sociala voteaza “zona” politica, STANGA sau DREAPTA, care o reprezinta mai bine decat CEALALTA! In Romania cel mai pur vot comunitar-natural este practicat de UDMR (Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania), realizand votul comunitar-natural-etnic! Cand cei SARACI voteaza STANGA politica, iar cei BOGATI voteaza DREAPTA politica se realizeaza votul-natural-social! Nu inseamna ca partidele de STANGA (PCRM-ul) ii reprezinta foarte bine pe cei SARACI, ci ca ii reprezinta mai bine decat cele de DREAPTA, adica decat AIE! Lucrurile stau similar si cu cei BOGATI, care nu sunt foarte bine reprezentati de partidele de DREAPTA (de AIE), dar sunt reprezentati mai bine decat de cele de STANGA, adica de PCRM. Propagandistii AIE vor contesta aceste precizari pentru ca le sunt dezavantajoase, dar de vor incerca sa demonstreze contrariul, este ca si cum ar incerca sa spuna ca la inmormantare ar trebui sa fie veselie, iar la nunta plansete si inegurare! Aceasta logica a votului-natural, ar putea fi abandonata, si ar TREBUI abandonata, DOAR in cazul in care un partid, de STANGA sau de DREAPTA, mare sau mic, ar accepta sa dovedeasca atasamentul lui pentru Binele Public, respectul lui fata de electorat, responsabilitatea si buna credinta ce-i va insoti comportamentul social si activitatea in slujba societatii! Cum va putea sa faca el o asemenea dovada? Foarte simplu! Sustinand implementarea Juramantului implicativ (J.i.) in existenta sociala! Ce este J.i.? Este o solutie care “exorcizeaza” Raul din om, ce poate fi verificata de catre fiecare, pe propria persoana si familie! Numai aceia care si-ar putea incalca Juramantul implicativ, asumat in prezenta celor mai dragi fiinte, pot exprima neincredere in aceasta miraculoasa solutie, pe care o voi prezenta intr-un comentariu ulterior! D.Rizoaica.
Asa cum am promis in comentariul de la orele 22:10, prezint aici Juramantul implicativ, care poate “exzorciza” Raul din orice societate umana, ca urmare a exzorcizarii lui din individ, adica chiar la originea lui, care este casa sufletului omenesc! Oricat de bolnava ar fi o societate umana, insanatosirea ei este garantata daca toti cei ce activeaza in spatiul public, Administratie, Justitie, Politie, Mass-media, etc., vor depune un Juramant implicativ, care are forma de mai jos, si se compune din introducere, care este unica, din cuprins, care este specific activitatii desfasurate de deponent si din incheiere, care este deasemenea unica, astfel: /—-“JUR pe constiinta mea, in fata celor dragi, a semenilor mei si a lui Dumnezeu ca…(se continua cu textul cuprinsului, care este specific activitatii deponentului, dupa care se incheie cu implicatia din final, astfel:). Daca nu imi voi respecta prezentul juramant in toate prevederile lui, explicite sau implicite, sau daca nu voi demisiona la prima incalcare constientizata, Dumnezeu sa abata asupra familiei mele cele mai cumplite nenorociri, si sa ma lipseasca, pe mine si pe cele mai dragi fiinte, de sanatate si fericire! Precizez ca Dumnezeul invocat mai sus este Divinitatea Ocrotitoare si Rasplatitoare a familiei mele, CATRE care MI-AM INDREPTAT, sau IMI VOI INDREPTA Gandul si Ruga, atunci cand viata mea, sau a celor mai dragi fiinte a fost, sau va fi, in Cumpana! Amin!”—-/ OBS. Acest juramant poate avea si o forma “moale”, pentru cei mai sensibili, in care nu este implicata familia, ci doar complicii, astfel: “…Dumnezeu sa abata asupra mea si a tuturor complicilor mei…etc”. Trebuie inteles de toti cei care sunt de buna credinta (daca exista?), ziaristi, politicieni, cetateni obisnuiti, ca responsabilizarea indivizilor cu ajutorul J.i. este conditia, si initiala si esentiala, pentru a putea spera intr-o schimbare benefica in societate! Iar Juramantul implicativ nu presupune ca deponentul sa impartaseasca, sau NU, vreo dogma religioasa, deoarece actiunea lui se datoreaza atat puternicului sentiment de filiatie, al deponentului, fata de fiintele dragi, cat si credintei acestuia ca Dumnezeul invocat, VA RASPLATI PE FIECARE DUPA FAPTELE LUI! Exista vreun partid, de STANGA sau de DREAPTA, mare sau mic, dispus sa sacrifice CIOLANUL, pentru a initia insanatosirea societatii??? DACA VA EXISTA, acel partid TREBUIE votat (cu amandoua mainile) de toti oamenii cinstiti, SARACI sau BOGATI!!! D. Rizoaica.
Lasă un răspuns
Apasă aici pentru a renunța.
Nume (necesar)
E-mail (will not be published) (necesar)
Pagina web
Pt natalia
Toata vremea ne-am temut sa mergem va bank si de la asta am mers din rau in mai rau. Noi vrems a incercam sa vedem daca e posibil in R.Moldova un vot d edemnitate, care inseamna iesirea RM din zona de influenta a Rusiei.
In sfarsit un partid care isi asuma deschis optiunea pentru Unire, fara demagogii speculative si ambigue de genul „ne vom uni oricum in marea familie europeana” si alte himere. Ajunge atata frica, nu mai avem nimic de pierdut in afara propriilor lanturi. Sper din tot sufletul ca mesajul dumneavoastra sa aiba efectul unei avalanse.
„Pentru ca oriundei oricand STANGA politica, va reprezenta mai bine comunitatea celor saraci, decat DREAPTA politica, rezulta ca cei SARACI au DATORIA sa voteze partidele STANGII politice, respectiv PCRM-ul! Similar cei BOGATI au DOTORIA sa voteze partidele DREPTEI politice, respectiv AIE!
Ce parere haioasa.. Cine a zis, ca PCRM reprezinta comunitatea celor saraci? Daca ai cap, sarac nu poti fi, dar daca nu-l ai, poti fi trantor si necarturar si PCRM reprezinta interesele anume la aceasta casta. Uitati-va, ce reprezinta electoratul lor. Si anume PCRM a impartit societatea in bogati si saraci. Iar la mijlocasi nu le ramaine sa-i duca in spate si pe unii, si pe altii.
P-u VP.
Si daca vedem, ca nu e posibil, ce facem? Ce sa facem cu armata rapanosilor, betivanilor, incarturarilor, „rusoaicelor”, care voteaza „secerea si ciocanul” Dupa cum inteleg, ei sunt prea multi. Poate ar fi mai bine sa starpim aceste lepre in adevarat sens al cuvantului?
Pt natalia
Trebuie sa fim mai multi cu idei normale si pozitie unica, dupa care pe acestia ii vom educa sa fie civilizati.
P-u VP
Ca sa-i educam, avem nevoie de alta generatie, pentru ca „”pielea ra si rapanoasa ori o bate, ori o lasa” – asa zicea raposata mea bunica.
De la toti dupa capacitati, la toti dupa necesitati – cam asa a fost devizul comilor in acesti 8 ani, si e de inteles, ca pe acei, care au primit „dupa necesitati”, nu-i mai educi, dar ei sunt mai multi, decat cei cu idei normale.
# natalia spune:
18 April 2010, la 23:11
„P-u VP.
Si daca vedem, ca nu e posibil, ce facem? Ce sa facem cu armata rapanosilor, betivanilor, incarturarilor, “rusoaicelor”, care voteaza “secerea si ciocanul” Dupa cum inteleg, ei sunt prea multi. Poate ar fi mai bine sa starpim aceste lepre in adevarat sens al cuvantului?”
Ce facem ? Intrebarea intrebarilor.
Avem o societate bolnava. Din toate punctele de vedere.
Bolnava ca si sanatate fiyica a cetatenilor, dar mai bolnava de imoralitate umana. Dupa declaratia de independenta si aparitia posibilitatii de democratizare a societatii, pot spune cu certitudine impresia creata ca democratia moldoveneasca mai degraba e o anarhie desavirsita. Majoritatea a neglijat „granitele” democratiei:
Persoana are dreptul sa faca tot ce doreste, daca ce doreste o persoana nu incalca drepturile altei persoane.
S-au ruinat in timp si principiile morale. Cei care au „apucat” s-au imbogatit, cei care au fost saraci au dedevenit si mai saraci.
Este regretabil faptl ca marea majoritate a intelectualitatii a nimerit
in situatie functionala incerta si grava materiala. Locurile de munca au disparut. In „armata rapanosilor, betivanilor, incarturarilor,” au nimerit si oameni harnici, care au pierdut speranta normalizarea situatiei in tara. Multe familii despartite din cauza plecarii mamelor/tatilor peste hotare au incetat a mai fi o buna baza de dezvoltare si educatie a societatii. Multi copi au obisnuit sa prefere banii parintilor trimisi de peste hotare. Parintii viseaza sa-si vada odraslele cu studii, dar copii chiulesc banii parintilor, peste 5 ani de studii este greu de inteles ce au invatat unii acolo.
Totul parca este intors cu talpele in sus. Imoralitatea avanseaza.
Un organ afectat de cancer poate fi operat cu bisturiul.
Sindromul imoralitatii nu poate fi operat. Este nespus de greu de readus situatia la una normala. Insa nu este imposibil.
Bataliile politice pentru a obtine puterea nu se mai termina. Unii vin , altii pleaca si revin din nou. Nimic nu se schimba spre bine.
Fiecare forta politica, care vine la putere, incepe activitatea cu inlocuirea functionarilor publici cu ai sai. Pentru aceasta modifica si structura aparatului executiv in stat. Organele publice centrale si locale in ultimii 10 ani sunt extrem de politizate. Teoria „fie chit de prost, dar de-al nostru sa fie” este cunoscuta ca o regula din cele mai importante. Atare forte politice nu se pot mentine la putere ai mult de unul sau doua mandate. Fapt demonstrat.
Se vede ca societatea inca nu este suprasaturata de umilinta si nevoi, dar in aer pluteste schinteea revoltarii in masa.
Noi nu stim ce cred toti tinerii, care primii au protestat la 7 aprilie si cum simt ei schimbarea. Ce au aşteptat si ce au obtinut.
Este destul de probabil ca in viitorul apropiat saracia si nevoile sa-i uneasca pe toti cei oropsiti de soarta si indemnati de disperare sa uite de etnie, religie si politica, sa se adune toti in lupta pentru a nu mai fi desconsiderati si aruncati in prapastia ucigasa.
Istoria stie atare cazuri.
Care forta politica ar putea intoarce, pune la locul lor lucrurile in tara ? Doar o forta noua politica. O forta politica libera de tutele oligarhice. Libera de oameni si grupari corupte. O forta politica care ar depolitiza organele executive centrale si locale. O forta noua politica, care ar veni cu programe prioritare de dezvoltare economica, care ar indrepta spre dezvoltarea economica a tarii imprumuturile din strainatate, ar putea crea conditii avantajoase cu adevarat si cu garantii reale pentru investitori interni si externi, care ar dori sa participe in proiecte profitabile propuse. Programele sociale ar deriva din dezvoltarea economica a tarii.
De acord, sunt prea multi indiferenti, neintelegatori, manipulati…..
Fiecare dintre noi, care credem ca putem cumva influienta situatia noastra, trebuie sa ne implicam. Trebuie sa facem sa fie bine acolo unde suntem, sa nu cautam binele facut de altii. Sa incercam sa ne croim soarta, sa contribuim cu ce putem. Ajutorati si in grija statului trebuie sa ramina acei, care nu mai pot, nu mai au forta necesara, sanatate, timp inainte.
Cred ca micul trafic de frontiera va schimba in mare parte opinia multor cetateni referitor la oportunitatile oferite de libera circulatie. Oamenii au obtinut o posibilitate de a cîştiga cumva o bucata de pine pentru familiile lor. Astfel oamenii vor intelege si dori sa fie cetateni europeni „cu acte in regula”. Vor alege orice cale posibila pentru intrarea in Europa. Insa asa cum suntem nu putem fi acceptati acolo. Trebuie sa ne schimbam mentalitatea, sa schimbam sistemul de gestionare a tarii, sa dam dovada ca putem sa ne integram in sistemul de convetuire si nivelul de trai european.
Despre acest adevar s-a discutat la intrunirea delegatiei nationale a PNL.
Orice idee politica are dreptul la existenta. Orice idee politica poate fi realizata numai daca partidul castiga alegerile. Mi-i interesant cate % din electorat sustin aceasta idee? Sa va ajute Domnul.
Solutii sunt daca vom munci.Procentele tot de munca noastra depind,de faptul cit de clar i se va explica electoratului ce inseamna aceasta Unire,care deseori el o interpreteaza gresit.
Este bun Proiectul PNL, dar are o sumedenie de adversari si situatia va perpetua inca cel putin 20-25 de ani .Reiesind din realitatile societatii noastre Proiectul ar fi bine de propagat ca perspectiva foarte importanta. Obiective urgente insa sunt dupa mine lupta cu economia tenebra,coruptia,varcolacii din justitie,procuratura si politie,cumatrizmul. Nimeni nu va face uniune, sau nu va accepta in UE o societate bolnava moral si fizic cu o economie frauduloasa. Aici avem de muncit cu totii: de la fiecare ins pana la fiecare ONG si fiecare partid parlamentar sau neparlamentar.
Aveti grija sa nu va transformati in al doilea PPCD
S-au ruinat in timp si principiile morale. Cei care au “apucat” s-au imbogatit, cei care au fost saraci au dedevenit si mai saraci.
Stimata A. Can, principiile morale totdeauna au fost asa: sa-mi fie mie bine, dar mai departe fie ce ofi. Si nimeni nu vrea sa-si dea seama, ca taie creanga de sub picioare. Ce spuneti, e corect, dar numai teoretic, dar in practica e totul altfel. Saraci sunt in majoritate cei, care nu vor sa invete si sa lucreze, bogati sunt functionarii publici si agentii economici, sustinuti de acesti functionari (o mana spala alta mana) Si cu parere de rau, situatia pana in prezent e cam la fel. Problema e, ca lai noi societatea sa impartit in multi bogati si multi saraci, dar un Stat, ca se dezvolte, necesita si mai multi din clasa medie.
Pt Szasz Sebes Paul
Avem grija. Noi cum am fost, asa si am ramas consecventi. PPCD nu a dat dovada de consecventa, a mers pe mina comunistilor. Dar trebuie sa fiti de acord ca nu se vede capatul la dezastrul actual. Comunistii se revopsesc si se cocoteaza in fruntea conducerilor la centru si in teritoriu. La ce va duce asta?
Hristos a Inviat la toti. De mult nu am comentat „idei” si „proiecte” pe acest blog, dar acum ca am auzit ca PNL s-a „trezit” am decis sa umaresc care sunt planurile de viitor si sa ma dau si eu cu parerea 🙂
Sunt corecte multe din afirmatiile expuse mai sus (atit in textul aticolului cit si in mesajele lasate ca comentarii), doar ca unele mi se par „idealiste/visatoare” si altele „inoportune” pentru moment.
Cu totii ne dorim inlaturarea comunistilor (indiferent de care forma si culoare imbraca ei) si crearea unui stat de drept in Republica Moldova, insa nu toti constientizam ca aceste schimbari pot avea loc doar daca noi (SOCIETATEA) ne vom schimba conceptiile si viziunile cu privire la multe lucruri (comportament, cultura, educatie, stima, respect, etc.).
Pentru a nu scrie memoare, voi expune pe scurt citeva idei:
1. Mi se pare inoportun si periculos, promovarea ideii de unire a Republicii Moldova cu Romania, cu atit mai mult unire teritoriala! Personal ma simt roman si stiu ca vorbesc limba romana, dar constientizez ca m-am nascut in Republica Moldova si consider ca Repub. Moldova tre sa ramina un stat independent in coraport cu Romania. Unirea cu Romania o vad in felul urmator: – recunoasterea istoriei comune; – recunoasterea unei limbi comune; – recunoasterea ca suntem un popor, dar care poate locui in doua state. Pentru a spune ca suntem „frati”, nu-i neparat sa ne unim. E suficient sa avem un respect reciproc, relatii bune de vecinatate si o politica „de colaborare strinsa”. Rudenia nu trebuie demonstrata prin act sau singe, e suficient sa te simti ca esti un popor. Sunt sigur ca daca realizam aceste 3 obiective, toti vor fi impacati.
2. Daca PNL va merge in anticipate, cu lozinca „unire cu Romania” atunci nu are sanse sa accede in parlament. Cunosc foarte multe persoane care se simt romani, recunosc ca vorbesc romana, dar nu vor sa auda despre unire cu Romania, si asta fiindca nu vad o cultura si o educatie civica mai mare decit la noi. Ba chiar as spune ca ei au o cultura putin mai „vulgara” decit la noi, dar asta-i alta problema.
3. Cu mesaje de „unire cu Romania”, integrare „europeana”, vor merge in campania electorala foarte multe partide, iar daca PNL nu va gasi acel „element de originalitate” in comparatie cu celelalte partide, nu va da dovada de mai multa rationalitate si minte treaza, atunci nu va realiza foarte multe. Ca sa fii auzit si retinut de alegator (memorizat) trebuie sa ai ceva ce te diferentiaza de restu. Partide mici sunt multe, la fel sunt multi si din cei care spun ca sunt „ramani si vorbesc romana”, dar putini din ei vorbesc deschis despre ce e bine sa faci acum si depre ce real are nevoie acum tara (nu basme, nu promisiuni, nu populism).
4. PNL ar face bine sa invete pe greselile altora. De exemplu dl. Ghimpu. Nu uitati care a fost reactia societatii referitor la cuvintele d-lui Ghimpu atunci cind el afirma ca si-ar dori unire cu Romania. Atunci societatea s-a pus in garda, iar asta le-a permis unor partide sa speculeze pe tema „atac asupra independentei tarii noastre”. Anume din cauza a unor astfel de declaratii „iresponsabile” si „inoportune” (nu e cazul si momentul potrivit pentru a fi expuse-n public), partidul comunistilor se mentine in topul preferintelor alegatorilor. Pe alegatori ii sperie ideia ca si-ar putea pierde tara si independenta, de aceea ei vor vota impotriva celor care vor unire. Comunistii tot vind tara, dar o fac pe ascuns si nu pe intelesul tutoror, asta si-i deosebeste.
5. Vreti sa cistigati in alegeri – alegeti o tactica diferita de a celorlalti. Fiti mai originali si ascultati mai mult dorintele oamenilor de rind, nu a celor care dau bani pentru partid, ori sunt in organele de conducere a partidului.
6. Nu va sfatui sa faceti careva uniri, aliante, blocuri cu MAE – societatea „treaza si rationala” nu-i agreaza si nu-l apreciaza pe Untila. Ei sunt mai „populisti” decit comunistii.
7. Nu iesiti in public cu reprosuri la AIE (ei au greselile lor, dar incearca sa lucreze asa cum se primeste si nu uitati ca sunt o guvernare de „COMPROMIS”, la unele lucruri trebuie sa inchida ochii pentru a nu o distruge public). Vreti sa ajutati, faceti-o prin inaintarea ideilor (solutiilor) si prin oferirea ajutorului, daca nu lor (partidelor AIE) atunci societatii. De multe ori, din spusele liderilor partidelor din AIE, am dedus mesajul precum ca „vrem sa schimba multe lucruri, dar nu se primeste fiindca sistemul construit de Voronin este bine „inradacinat”. Asta e spus corect. Din pacate nu au mecanismul de a inlatura pe toti cei care au slujit PCRM si continue s-o faca, fiindca atunci cind spui ca lupti pentru „un stat de drept” nu poti deschis incalca drepturile celora pe care-i suspectezi ca-i slujea pe comunisti. Plus ca dreptul la opinie este un drept garantat de constitutie si daca incepi al neglija, in final vei fi un al 2-lea Voronin. Sunt sigur ca AIE ar putea actiona mai sever in privinta unor persoane, dar iarasi sa nu uita ca este o guvernarede compromis (Gimpu vrea – Filat impiedica, ori Urecheanu cere ceva – Lupu se opune, etc.)
Astfel de „impiedimente” le-am intilnit in multe organe de stat, acelasi fisc, vama, MAI, etc., unde functionarul nou-numit in functie spune „vreau sa schimb ceva, dar nu pot, fiindca rezistenta unora lasati de comunisti este destul de mare iar sprijinul de sus se face asteptat”. Ginditi-Va la aceste cuvinte cu ratiunea limpede si nu cu „doleantele inimii”.
8. Alaturati-Va in lupta cu comunistii (adica impotriva PCRM), dar nu va avintati in lupta pentru putere. Oamenii vor aprecia asta mai tare.
Etc. Idei sunt multe, dar cel mai important este sa existe dorinta de a le asculta si examina.
Succese.
Da-a-a…. E foarte corect spus de RM, mai ales in p.1 si p.7
Stimata A. Can – asta e realitatea.
„Astfel de “impiedimente” le-am intilnit in multe organe de stat, acelasi fisc, vama, MAI, etc., unde functionarul nou-numit in functie spune “vreau sa schimb ceva, dar nu pot, fiindca rezistenta unora lasati de comunisti este destul de mare iar sprijinul de sus se face asteptat”.
Asa e, pentru ca stiu nu numai din auzite, dar si prin fapte, care sau intamplat in ultima perioada in familia noastra.
Desi o sa para paradoxal pentru multa lume care a citit comentariile mele anterioare dar salut si eu aparitia unui partid care se pronunta transant pentru Unire. In schimb cred ca nu va fi o surpriza pentru nimeni ca nu i/i urez succes.
Puteti fi siguri ca nu aveti nici o sansa daca veti continua sa ofensati persoanele care au alta optiune. Ce/i carei numesc rapanosi, betivani, etc. pe toti votantii comunistilor ar ramine surpinsi daca ar avea posibilitatea sa cunoasca cum au votat toti oamenii apropiati lor. Dar si fara asta am impresia ca un om sanatos la minte trebuie sa inteleaga ca nu poti spune asa despre aproximativ jumatate din locuitorii tari.
Dar cel mai mult ma intristeaza faptul ca foarte multa lume considera ca o persoana ar avea dreptul sa conduca o tara doar pentru faptul ca sustine idealul sau. Cu riscul ca sa/mi fie sters comentariul dar spus ca sint ferm convins ca si printre unionisti sint destul potlogari. Si liderii unui partid unionist ar putea fi persoane care vor arunca statul intr/un si mai mare haos. Fara nici o aluzie, dar reamintesc tuturor ca Hitler a ajuns Cancelar prin mecanisme democratice si a avut pe steaguri lozinci foarte atractive. Cu parere de rau istoria ne invata ca nimic nu ne invata.
Eu sunt din Romania si urmaresc cu mare interes scena politica din Moldova
P-u Cititor
Ce/i carei numesc rapanosi, betivani, etc. pe toti votantii comunistilor ar ramine surpinsi daca ar avea …. s.a
Am spus acest lucru EU, care nu sunt nici pe dreapta, nici pe stanga si nu are nimic comun cu PNL, asa ca invinuesti nu la adresa.
Da anume, betivani, rapanosi, lenesi pentru ca NU VOR SA LUCREZE. Anume ei striga, ca mor de foame, ah da, si plus inca lingaii, care sunt foarte mobili, incotro bate vantul. Te mira faptul, ca constituie 50%? Si nu as ramane surprinsa, daca as afla cine si cum a votat.
Oare nu la precedentele alegeri au votat toti pana la unul „secerea si ciacanul” o casa de nebuni?
pentru RM
„nu va avintati in lupta pentru putere”–PNL nu se avinta in lupta pentru putere,el se avinta in lupta pentru dreptate si transparenta,lucruri care sunt foarte greu de demonstrat si de izbutit.De ce?Fiindca se intirzie cu maturarea gunoaielor din oricare partid,mai ales a celui de la guvernare.Atita timp cit demnitarii nostri se vor face ca nu vad si nu aud glasul socetatii,atita timp vor fi criticati.Cineva aici pe blog tare se teme ca sefii nu vor rezista la critici.Ba vor rezista si inca prea bine,insa nu vor lua si masurile necesare pentru a corecta situatia.Daca pina acum PPCD a facut alianta cu PCRM,acum PLDM se gudura pe linga ei,dar poate fi si invers.Asta chiar nu deranjeaza pe nimeni?
„nu-i neparat sa ne unim”-RM nimeni nu te va uni,vei sta frumusel in casa ta,pe ogorul tau,numai ca presedinte de tara va fi unul pentru toti romanii,vei fi independent si vei face ce-ti pofteste inima.In buletinul de identitate iti va fi clar scris ca esti nascut in municipiul Chisinau si nu la Bucuresti.Cred ca nu tre sa ne facem mari griji din asta.
„dar nu vor sa auda despre unire cu Romania”-aceste persoane nu inteleg de fapt si nici nu-si imagineaza cum ar fi aceasta unire.
„si asta fiindca nu vad o cultura si o educatie civica mai mare decit la noi. Ba chiar as spune ca ei au o cultura putin mai “vulgara” decit la noi”-sa spui ca nu vor unire numai deaceea ca romanii au o educatie „putin mai vulgara ca a noastra”,cred eu ca e o inselare totala.Eu as spune ca ei au o educatie mai libera,o educatie bazata pe convingere,pe activitati internationale,pe principiul democratiei,a pluralismului de idei si opinii,dar nu pe oprimare,pe presiune,pe impunere,pe conditii materiale,metode,principii si ideolgii ce-si au radacinile inca in scoala sovietica.Uitati-va si numarati citi pensionari sunt in scoli si licee.Personal cunosc profesori ce au cite 70 ani,abea merg pe coridoare,abea de mai vorbesc,dar ei tot lucreaza profesori.Generatiile tinere doresc ceva mai nou,mai fres,mai interesant,ceva ce i-ar motiva sa invete, dar tot odata,sa fie ghidati liber in initiativele lor;caci pina la urma, cind doresc sa organizeze activitati, tot la adult vine si cere sfatul.Lipseste contactul sanatos dintre tineri si adulti.
PNL trebuie sa stie ca ideile fine se dau ci capatul celalalt inainte , ca sa nu se franga de fruntile tunchite.
PNL trebuie sa stie ca ideile fine se dau cu capatul celalalt inainte , ca sa nu se franga de fruntile tunchite.
RM, RATACITI atat de grav spunand „ei au o cultura putin mai “vulgara” decit la noi”. Indivizi vulgari sunt indeajuns peste tot, dar daca ne referim la starea societatilor din Romania si din RM, atunci nu aveti dreptate deloc. Ati scris un neadevar evident, cred ca nu prea cunoasteti Romania.
Personal voi vota un Partid, care va avea curajul sa promoveze Unirea cu Romania!. Si, mai cunosc multe persoane, care vor face la fel!
Cu respect
Mihai
Pentru R M de la orele 11:11, pentru Cititor, pentru Nina Tampitza, si pentru toti cei de buna credinta, inclusiv pentru dna Pavlicenco! Pentru a scapa de „potlogarii”, si pentru ca PNL sa fie credibil, ca „se avanta in lupta pentru dreptate si transparenta”, ESTE STRICT NECESAR SA ACCEPTE SI SA SUSTINA IMPLEMENTAREA JURAMANTULUI IMPLICATIV IN EXISTENTA SOCIETATII MOLDOVENESTI! Fara o asemenea GARANTIE niciun partid nu mai trebuie crezut! In cazul in care nu va exista un partid care sa ofere o asemenea GARANTIE, fiecare alegator din cele doua comunitati, a SARACILOR si a BOGATILOR, TREBUIE sa voteze COMUNITAR-NATURAL-SOCIAL! (vezi comentariile mele de mai sus). D. Rizoaica.
rizoaicad.arges,
ai dreptate si este o idee buna,urmeaza sa ne gindim la implementare.
pt. NinaTampiza
Dar incearca si le lamureste, la toti in parte, „ca sa-si poata ïmajina acesti cetateni, cum ar fi aceasta unire” si ei sa inteleaga si sa nu-i voteze pe cei din stanga. Cei, care au trait pe vremea URSS nu cred, ca vor intelege, ei tot viseaza la paine de 16 cop. si salam de 2rub. E trist, dar ei sunt in majoritate, pentru ca generatia noua in cea mai mare parte este plecata din RM. Sau lamureste-le la cet. de origine rusa, cum va fi aceasta unire, cand ei totdeauna se credeau mai dominanti in RM si nici limba nu vor s-o cunoasca. De cat timp va fi nevoie? Apucam pana la alegeri sa-i educam?
Pt rizoaicad.arges
Explicati ce inseamna acest juramint si va spun ca daca e vorba sa promitem ce spunem, noi nu sintem farisei. Daca ati cunoaste activitatea mea si a colegilor, ati sti ca puteti avea incredere.
Pt Mihai
Mersi pentru curajul de a sprijini ideea, mesajul si curajul nostru.
Pt Dinu
Ba stim foarte bine si ne-am saturat de aceasta metoda. Vrem sa mergem deschis cu acest mesaj si vrem sa vedem citi romani din R.Moldova au cu adevarat demnitate. Cit priveste sinceritatea noastra si nefariseismul PNL, intreg parcursul nostru o demonstreaza. Nu poate fi nici un dubiu ca am fi printre cei care una gindim, alta spunem si a treia fumam. Noi spunem ce gindim.
Pt RM
1. Raspunzind la primul argument – parca e totul corect, dar lucrurile stau total invers. RM nu are scut de securitate, nu este pazita in fata agresivitatii Moscovei si Tiraspolului, exista mereu pericolul de a reveni stinga rusofila si, din acest motiv, noi trebuie sa trecem definitiv sub scutul NATO si UE, pentru a iesi ireversibil din zona de influenta rusa. Relatiile minunate dintre RM si Romania, pe care aici le asterneti sint un vis, pentru ca Moscova nu doarme si are grija mereu cine sa ne fie presedinte, incotro sa ne uitam si ce sa facem…
2. Referitor la al doilea argument – PNL vrea sa acceada in Parlament, dar nu cu pretul ascunderii unui mesaj pe care toti il agreeaza, dar nu au curajul sa il spuna. Noi avem acest curaj si vrem sa vedem cum altii se vor da cu spatele la gard. Vom admira acest lucru. Credem ca multe persoane care sint romani vor vota pentru unirea cu Romania, ca sa puna capat marasmului actual ce inca se va intinde pentru mult si bine.
3. Cu mesaje de “unire cu Romania” nu vor merge multe partide in alegeri, iar mesajul de „integrare “europeana” va fi rasexploatat, dar nu mai poate fi crezut – aceasta perspectriva nu ne suride. Si cu acest mesaj ii vom pune pe oameni sa dea un vot de demnitate nationala.
4. PNL nu va invata din mutatiile politice ale PL si ale lui Ghimpu – nu are nevoie. Nu ne intereseaza partea societatii care respinge ideea, ne intereseaza ideea celor care sprijina ideea. Nu ne intereseaza nici specularea partidelor, noi nu avem ce pierde, noi avem doar de sensibilizat si cistigat. 5 la suta vor vota, oamenii spun ca vor vota si mai multi – conform sondajului facut de IRI-Gallup – sint 29 la suta prounirea cu Romania si 10 indecisi, din care mai pot fi 3-4-5 la suta.
5. Nu ne intereseaza nici pozitia comunistilor si a bau-bau-lui comunist, pentru ca acest argument inseamna ca de frica mereu a cuiva nu trebuie sa fim noi, dar asa cum le place comunistilor. pai de aceea si nu ne putem desprinde de ei…
6. Alegatori trebuie educati sa vrea unirea cu Romania, ca sa scape de influenta Rusiei si de saracie. sa devina liberi.
7. Nu neaparat vrem sa cistigam in alegeri – dar vrem sa nu mai spunem minciuni, iar oamenii vor arata se mai vor in minciuna sau nu. Ce spunem noi e original, iar oamenii tinuti de comunisti in intuneric, nu mai stiu ce sa vrea. iar ce vor, nu poate fi obtinut decit prin unirea cu Romania si integrarea accelerata in Europa.
8. Mesajul nostru nu are nimic in comun cu donatiile si cotizatiile colegilor, ca doar noi avem in Program Uniunea Interstatala Romania-Republica Moldova.
6. Nici nu ne avintam spre aliante si blocuri cu MAE – stim ca societatea “treaza si rationala” nu-l agreeaza si nu-l apreciaza pe Untila.
7. AIE vom critica mereu pentru ca procedeaza la fel ca si comunistii. Noi am asteptat altceva. Ma refer la atitudinea fata d eoamenii din PNL, in problema atragerii amsive a comunistilor, care nu inseamna ca PL, PLDM si PD sint „alte” partide.
8. Sintem exact cei carora nu le puteti spune „Alaturati-Va in lupta cu comunistii (adica impotriva PCRM), dar nu va avintati in lupta pentru putere. Oamenii vor aprecia asta mai tare.” Noi asta am facut. Acum sa o faca si altii.
Pentru dna Pavlicenco! Acest Juramant inseamna ceea ce este, si anume un juramant prin care se „gajeaza” respectarea celor asumate de catre deponent, cu sanatatea si fericirea lui si cu cele ale fiintelor dragi! Este dur, dar bolile grave se trateaza cu „medicamente” corespunzatoare! Nu poti trata cancerul cu aspirine! Alegatorii trebuie sa-i creada DOAR pe cei dispusi sa isi asume consecintele faptelor, actiunilor si comportamentului lor! D. Rizoaica.
vad de multe ori fel si fel de referiri la cultura/incultura din romania si vreau sa clarific cam ceea ce se intampla. pot sa va spun ca celebrii manelisti sunt reprezentantii paturii de jos a societatii si de fel au mai putin bun simt. evident ei sunt mai vizibili, mai…galagiosi. tare ma indoiesc ca o sa auziti enescu sau bach bubuind dintr-un sistem audio al unei masini. nu o sa auziti asta nici in viena, paris, roma, etc. manelele si manelistii sunt acelasi lucru cu hip-hopul american(desigur este la alt nivel hiphopul) adica este un ritm banal si cuvinte simple ce pot fi intelese de oricine (bani, dusmani, iubire, etc)
dar haide ti sa va povestesc cum stau lucrurile: la festivalul enescu de la sf anului trecut a fost un enorm scandal datorita faptului ca biletele se terminasera cu 1-2 luni inainte si presiunea a fost atat de mare pe organizatori ca trebuia sa ai pile si relatii ca sa poti sa faci rost de un bilet. mare scandal a fost. chiar si niste politicieni s au folosit de pozitia lor.
in acelasi timp, marii actori de teatru ai romaniei au inceput sa produca serios, majoritatea, pe langa subventiile statului castiga destul de multi bani ca sa isi permita masini din clasa superioara. si ca sa va povestesc si din experienta personala, la un spectacol al lui dan puric, oamenii stateau pe scari si unii chiar in picioare. pot sa va zi ca la spectacolele celebre daca nu iti iei bilet cu cel putin o sapt inainte inseamna ca esti de pe marte. si spectacolele marilor dramaturgi romani sunt garanat jucate cu casa inchisa! spectacolele lui caragiale au spart orice record de dupa ’90.
deci va rog lasa ti cultura/incultura.
multumesc!
Pt rizoaicad.arges
Grupul PNL a fost eliminat din AMn exact pentru ca am respectat ce am promis in Platforma electorala si am inaintat initiative legislative privind iesirea din CSI, anularea unor documente prejudiciatoare pt RM semnate cu Moscova privind Transnistria, am adunat semnaturi pt modificarea art.13 privind limba romana din Constitutie si art.11 privind neutralitatea, alte initiative. Mesajul de unire e primul pas, dupa care va urma adunarea semnaturilor pentru un referendum constitutional pentru a vedea citi sprijina aceasta idee.
Iata ce document a lansat PNL la 3 martie 2007
Manifest-Apel al PNL-Moldova privind imperativul solidarizarii nationale
Acest document, adoptat la 3 martie 2007, a fost remis presedintilor de partid, Presedintiei si Guvernului din Romania.
Teritoriul Basarabiei si al Transnistriei – o aschie de pamint cu populatie romaneasca, rupta de mai multe ori, prin forta armelor, din contextul etnocultural si politic firesc, supusa unei deznationalizari dure pe parcursul a circa doua secole de ocupatie straina, – a rezistat si a dainuit in timp. Acest miracol a devenit deosebit de evident la confluenta anilor 80-90 ai secolului trecut, cind a luat avint, in Republica Moldova, Miscarea de Eliberare si de Renastere Nationala. Statul Republica Moldova a devenit independent in urma imploziei URSS, dar si gratie angajarii sutelor de mii de romani-moldoveni intr-o veritabila revolutie de eliberare nationala, ce a pus capat unei dominatii straine de secole. Redobindirea constiintei de neam, decolonizarea totala si revenirea acestui spatiu in familia europeana necesita un efort colectiv de lunga durata, conjugat cu o inteligenta politica aparte. Astazi, dupa 15 ani de la proclamarea Independentei, Republica Moldova, afectata de o profunda criza identitara interna, situata intr-o zona geopolitica disputata, se zbate intre un trecut tragic si un viitor incert.
Partidul National Liberal din Republica Moldova este constient ca grava problema identitara, situatia politica si economica deplorabila ale celui de-al doilea stat romanesc, rezultate din politicile coloniale sovietice, continuate de regimurile neocomuniste dupa 1991, stationarea trupelor rusesti de ocupatie pe teritoriul Republicii Moldova, existenta unui teritoriu ocupat de un regim terorist, sprijinit de Moscova si necontrolat de Guvernul de la Chisinau, au facut din Republica Moldova un stat-problema. In aceste conditii, Republica Moldova nu dispune de suficiente resurse interne pentru depasirea starii de criza permanente. Este nevoie de o asistenta internationala in stare sa readuca Republica Moldova pe orbita civilizatiei europene. Cel mai firesc sprijin al efortului de europenizare a Republicii Moldova poate veni din partea Romaniei.
In acest context, Partidul National Liberal se declara consternat de declaratiile tot mai agresive, in stilul razboiului rece, proferate la adresa Romaniei, de catre conducerea comunista de la Chisinau, care nu are nici un merit in edificarea Republicii Moldova ca stat. Comunistii si liderii lor au stat, in cel mai bun caz, in expectativa, in momentul proclamarii independentei statale a Republicii Moldova. Erijarea lor astazi in statalisti consecventi nu este nimic altceva decit o farsa in stil traditional comunist. De fapt, promovind conceptul moldovenismului vulgar si romanofob, comunistii moldoveni sugruma si farima de statalitate ce a mai ramas intr-o societate depopulata prin politici economice falimentare, favorizind tendintele de ancorare a Republicii Moldova in spatiul geopolitic eurasiatic, cultivat cu mult sirg de catre cercuri politice revansarde din Rusia. PNL invita partidele democratice si proeuropene din Republica Moldova sa se solidarizeze in scopul opririi acestui proces distructiv pentru perspectiva europeana a statului nostru.
In toti acesti ani, guvernarile de la Chisinau au ratat posibilitatile de a merge impreuna cu Romania pe calea integrarii europene. Cu mici exceptii, acestea au preferat sa promoveze politici antiromanesti. In consecinta, Romania a devenit membru NATO si UE, in timp ce Republica Moldova a alunecat in mod grav spre statutul rusinos de cea mai saraca tara din Europa. Acesta este rezultatul logic al politicii comuniste, dominate de instincte antiromanesti.
Si tot in acesti ani, Romania a tinut cont mereu de reticenta – chiar de ostilitatea – guvernarilor de la Chisinau, rezervindu-si rolul de a contribui la educarea tinerei generatii, de a fi avocat pentru admiterea Chisinaului in diferite aranjamente europene, de a ajuta in proiecte economice cind nu exista, pur si simplu, o alta solutie. Spre deosebire de oficialii de la Chisinau, sutele de mii de cetateni ai Republicii Moldova, care au beneficiat, in acesti ani, de asistenta materiala si umanitara a statului roman, ramin profund recunoscatori pentru ajutorul dezinteresat, oferit in spiritul relatiilor dintre frati. Prin aceasta perspectiva, politica sincera a Bucurestilor devanseaza constant propaganda antiromaneasca, fapt ce ii irita enorm pe stabii comunisti de la Chisinau.
Partidul National Liberal din Moldova considera ca acum, odata cu revenirea definitiva si plenara a Romaniei in spatiul euroatlantic – sigur si solidar -, a sosit si momentul solidaritatii etnoculturale romanesti, ca unica sansa pentru a se oferi si Republicii Moldova un viitor civilizat cert. Doar aceasta asistenta, care trebuie sa devina permanenta, coroborata cu strategiile Uniunii Europene, ar putea readuce si al doilea stat romanesc in comunitatea euroatlantica. Constiinta unui asemenea obiectiv nu poate fi impiedicata de nici un fel de manifestari antieuropene si antiromanesti, la care se deda conducerea antinationala de la Chisinau, votata de o populatie insaracita cu buna stiinta de catre o grupare interesata doar de pastrarea, cu orice pret, a puterii si a propriilor privilegii economice.
Guvernarea comunista de la Chisinau a legalizat cetatenia dubla pentru a amplifica afluxul de bani de la propriii cetateni, plecati la munca in strainatate. Unicul export profitabil al Republicii Moldova sub guvernarea comunista a devenit cel al bratelor ieftine de munca. Insa politica de depopulare a Moldovei a adus si efecte nebanuite de catre comunistii romanofobi. Pentru cetatenii Republicii Moldova, Europa se asociaza tot mai mult cu Romania, cu cetatenia romana. A deveni cetatean roman inseamna a deveni parte a unei democratii europene, a sistemului cu reguli ale economiei de piata, bazate pe respectarea neconditionata a legii. Aceste practici creeaza precedente extrem de periculoase pentru dominatia regimului politic autoritar de la Chisinau, pentru traficul de influenta si ingerintele protectioniste ale politicului in viata economica din Republica Moldova. In asa fel, romanismul echivaleaza pentru comunistii moldoveni cu deplasarea discursului proeuropean din zona demagogiei politice in zona realizarii practice. Iar aceasta, la rindu-i, echivaleaza cu pierderea puterii politice. In acest sens, comunistii sint sortiti, prin definitie, sa ramina romanofobi incorigibili.
In fata pericolului permanentizarii crizei cronice, care a afectat Republica Moldova, Partidul National Liberal din Moldova vine cu un proiect special – politic, social-economic si cultural -, numit Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova. Acest proiect poate fi infaptuit cel mai lesne prin semnarea, intre Romania si Republica Moldova, a unui tratat interstatal de fraternitate si de parteneriat european privilegiat, ce ar avea ca scop major integrarea plenara a celor doua state romanesti in UE. Este un proiect de europenizare, de utilizare cit mai rationala a resurselor Uniunii Europene, in scopul modernizarii rapide a acestora si recuperarea raminerii in urma a Republicii Moldova. Prin cresterea economica si reformele promovate, Romania si-a demonstrat capacitatea de a onora standardele europene. Urmarea exemplului ar aduce si Republica Moldova, in urmatorii zece ani – 2008-2018 -, la standardul de viata din UE.
Adresam Guvernului roman propunerea de a initia un program de fluidizare reciproca a informatiilor intre doua maluri ale Prutului, ceea ce ar conduce la o cunoastere mai buna in Romania a realitatilor din Republica Moldova, de a incuraja depasirea tabuizarii temei Basarabiei. De asemenea, PNL-Moldova pledeaza pentru o relatie financiara total transparenta intre Bucuresti si Chisinau, care sa fie reluata de la zero. Actiune ce ar trebui precedata de publicarea intregii asistente acordate in 15 ani prin diverse proiecte ONG-urilor sau altcuiva din Republica Moldova, pentru a se evita specularile politice. In Republica Moldova, exista banueli ca acei bani au servit la imbogatirea unora ce nu-si pot justifica averile, dar care au devenit azi aliati ai comunistilor si incrimineaza asistenta financiara romaneasca exact celor care nu au participat la procesul de “facere de averi din afacerea profitabila a romanismului”. “Miinile murdare” nu trebuie sa discrediteze nobila idee de reintregire a neamului.
PNL-Moldova pledeaza pentru necesitatea conjugarii eforturilor clasei politice romanesti de pe ambele maluri ale Prutului pentru edificarea noastra in comun asupra mai multor aspecte spinoase ale relatiilor moldo-romane. Partidul National Liberal din Moldova – prin identitatea, scopurile, conceptele si actiunile sale – incearca sa creeze un precedent de omogenizare a infrastructurii politice din cele doua state romanesti care, in cadrul UE, isi vor realiza idealul de unitate nationala.
In viziunea PNL-Moldova, conceptul Uniunii Interstatale Romania—Republica Moldova ar putea include formarea etapizata a organelor de coordonare a politicilor acestei structuri, intre care o Adunare Parlamentara, formata din cite treizeci de deputati din ambele state, ce se vor intruni in sesiuni periodice la Bucuresti si Chisinau si care se vor preocupa de armonizarea si omogenizarea legislatiei Republicii Moldova cu cea a Romaniei, de Bugetul special al Uniunii Interstatale. Totodata, Comisia Executiva interstatala, ce si-ar putea avea oficiul central la Iasi si ar fi formata dintr-un numar egal de reprezentanti ai Guvernelor Romaniei si Republicii Moldova, ar putea avea, in sfera sa de coordonare, executarea Bugetului comun, politicile de apropiere a Republicii Moldova de UE, obtinerea si realizarea unui mini-plan Marshall pentru solutionarea conflictului transnistrean si reabilitarea social-economica postconflict a R.Moldova, identificarea proiectelor de asistenta financiara internationala pentru Fondul de pensionare al celor doua state romanesti. Casa Sociala Interstatala ar putea promova unificarea sistemului de pensionare a cetatenilor din cele doua state si gestiona fondurile de pensii sociale.
Acest concept va fi dezvoltat de Partidul National Liberal din Republica Moldova pentru a fi propus Parlamentului de la Chisinau. Totodata, ar fi de un real folos – pentru a reda o speranta romanilor, dar si tuturor celorlalti cetateni ai Republicii Moldova, ca si pentru a sensibiliza Occidentul asupra unei asemenea oportunitati, pentru a rezolva o grava problema din sudul Europei de Est – declansarea de discutii politice intre reprezentantii clasei politice de la Chisinau si de la Bucuresti. De vreme ce Romania declara ca politica sa va ramine neschimbata fata de Republica Moldova, fiind incadrata in standardele democratiei si ale respectarii drepturilor si a libertatilor omului, orice discutii si negocieri spre binele oamenilor isi au dreptul la viata. Guvernarile se perinda, iar poporul ramine. PNL-Moldova crede ca a venit timpul pentru a se face mai multa dreptate istorica acestei parti a poporului roman, care inca nu-si gaseste locul si destinul intr-o Europa tot mai unita.
Adoptat in sedinta din 3 martie 2007 a Delegatiei Politice Nationale a Partidului National Liberal din Republica Moldova
pentru doamna Pavlicenco
Linia adoptata acum foarte recent de PNL , prin aportul hotarator al presedintelui sau , adica al dv. este un program si o orientare de foarte mare importanta, cruciala importanta ,pentru intreaga R. Moldova. Vad ca gazduiti pe blogul dv sumedenie de „politologi” si „comentatori” care mai de care mai … priceputi si mai bine formati. Ce sa mai adug si eu, anonimul de mine elogiile mele?! Mai incap? mai e loc? S-ar parea ca nu prea. Si totusi voi face elogiul elogiilor la o pozitie net superioara politic in peisajul atat de pestrit al „politichiilor” moldave!! Sunt convins pe de-antregul ca este o pozitie principial inatacabila si unica valabila pentru mult incercata provincie roameasca BASARABIA!! Sa injure si sa ma injure cine vrea , cum vrea si cand vrea , dar voi sustine fara echivoc o astfel de intransigenta , clara si unica pozitie a PNL din R. Moldova. Am mai avut prilejul sa-mi „var nasul ” pe acest blog pnl-st. De data asta NU POT SA NU OBSERV PROGRESUL BINE STRUCTURAT AL PARTIDULUI DV. in sensul adevarului istoric, politic si cultural al proiectului cu care intentioneaza asa se prezinte in viitoarele anticipate. Sarcina grea, dificila, foarte dificila, dar necesara. Vorba dv, indiferent de rezultate !! Pt ca nu e sigur ca vor duce la succesul parlamentar scontat. De mai bine de un an urmaresc si eu ca multi altii din Romania, (mai multi ca niciodata), starea… natiunii(sic) Sciziunile de toate felurile in societatea basarabeana actuala sun numeroase si cu falii adanci. Chiar neasteptat de adanci dupa aparitia reviriemntului de la 7 aprilie 2009. Cadrul strategic formulat decis si fara echivoc de data asta de catre PNL va fi nevoie sa fie insotit si de un riguros, flexibil si rapid adaptabil la program tactic. Si cred ca nu e cazul sa detaliez motive, argumnete etc. Depinde deci de talentul, capacitatile intelectuale ale oamneilor care-l conduc, dar si a fiecarui membru pnl-st in parte. Eu sper din tot sufletul sa aveti intuitia , talentul si capacitatea organizatorica si inca destul de alte multe capacitati de repliere si concentrare pe scop si mijloace. Am avut indoieli, stiti bine, si nu m-ma sfiit sa le spun , cu privire la politica PNL din Basarabia. De data asta este evident , foarte evident plasamnetul PNL pe essicierul politicii dv. chiar la loc de frunte. Sa imi permiteti va rog , tocmai in virtutea acestor evidente sa va indemn cu toata buna credinta a va dramui cu maxima grija toate demersurile si toti pasii pe care-i veti face pe scena politica. Sunt cat se poate de importanti. Am sa va tin pumnii (sic) pentru succesul pe care vi -l doriti. Nu va fi( sau va fi totusi?!) succesul dv. Va fi succesul unui partid, si al unei societati greu incercate si zdruncinate dupa atatia ani de comunism.!! Care politician integru din toate pdvd nu ar judeca asa?
Pentru RM
Stimate domn !! Te citez ca sa nu-ti dau ocazia in niciun fel de a te eschiva de raspunderea teribila a cuvintelor pe care le-a aruncat pe acest blog. S-ar cuveni sa-ti raspund punctual la toate bazaconiile politice , culturale si mai ales morale pe care cu atata usurinta le raspandesti, intoxicand pur si simplu audienta si forumistii prezenti si cu care , chipurile, dialoghezi liber. Nu am nici timpul necesar la dispozitie , nici spatiul si nici rabdarea sa le demontez reaua credinta si bolnava lor abordare Ma rezum de aceea la pc. 2 al elucubratiilor la care te pretezi, fara pic de jena. Asadar: … „cunosc f multe persoane care se simt romani, recunosc ca vorbesc romana, dar nu vor sa auda de unire cu Romania si asta fiindca nu vad o cultura si o educatie civica mai mare decat la noi. Ba chiar as spune ca ei au (adica noi , romanii din Romania) o cultura putin mai vulgara decat la noi…”(etc. etc) I-au zi domnule , cu cata INFATUARE VORBESTI DESPRE CULTURA NOASTRA DIN ROMANIA!!! Pai ,realizezi dumneata stimate domn ce ineptii sustii? Intelectualii romani , din varii si decente motive nu si-au spus (inca) parerile privitoare la … subiect. Personal nu cred si nici nu le doresc sa si le spuna. Ar insemna surparea tuturor puntiilor aruncate de sangele de neam , de istorie si destin peste Prutul asta blestemat care a adus atatea nenorociri poporului roman de 200 de ani incoace!! Realizezi , domnai ta, la ce ma refer si ce spun? De fapt , in ceea ce sustii se regaseste clar si fara dubii teoria atat de draga unora din Basarabia a „statalitatii moldovenesti” ! Adica teoria Marian Lupu et comp!! Pe mine din Romania nu ma poate insela mascarile „ramanesti ” sub care te degizezi!! Pe cei de-o seama si de o cultara ca d-ta insa , se vede ca da!! Iti voi spune franco in fata un adevar care te va infuria ca statalist moldovean cer esti!! Republca Moldova NU ARE CULTURA PROPRIE!! Clar si repatabil!! NU ARE CULTURA!! Cultura R. Moldovei este cultura romaneasca incetatenita in BASARABIA dupa 1918!! Pana atunci pe teritoriul rusesc dintre Prut si Nistru nu a existat nicio cultura romana constituita. RSS Moldoveneasca a incercat la modul comunist sa si-o adjudece deformand-o cat mai mult si rastalamacind-o!! Te doare asta? Te destabilizeaza interior si emotional treba asta? N-ai decat!! Asta e adevarul!!
Cel care a scris „De la Nistru pan` la Tisa/ tot romanu plansu -mi-sa… „( nici pana in ziua de astazi nu putem rosti versurile lui datatoare de viata autentic romaneasca , fara sa fim acuzati de toate nationalismele posibile si imposibile!!) nu s-a nascut la 15 ianuarie 1850 in Basarabia!! Atunci aceasta provincie smulsa din trupul Moldovei implinea doar 38 de ani de… rapire! Iar el scria la 16 ani in revista „Familia ” de la Oradea Mare, celebra poezie” Ce-ti doresc eu tie dulce Romanie…” pe care d-ta o treci sub 7 lacate ferecate cu o rea vointa si ura fata de romani, demne de tot dispretul si oprobiul unanim al neamului romanesc!! In fine… trec la punctul 4 !! Uitem din nou te voi cita:” Nu uitati care a fost rectia societatii referitor la cuvintele r-lui Chimpu atunci cand el afirma ca si-ar dori unire cu Romania. Atunci societate s-a pus in garda… ” sasmdp. Mai , sa fie? Astfel de cuvinte postezi d-ta chiar pe un blog unde se discuta un proiect si mai radical de cat al d-lui Ghimpu?cel al PNL!! Binevoieste sa citesti inca odata intreg textul Declaratie pentr infatuirea unitatii intrestatele si vei vedea ca , de fapt , mataluta esti un infiltrat (probabil cu delegatie expresa!) di partea lui Marian Lupu sa tulbure apele tot mai clare ale PNL din Basrabia!! Nu esti absolut … binevoitorul PNL si bine sfatuitorul sau!! Nici d-l Ghimpu, politician pe care-l apreciez la justa sa valoare, cu intreg PL sau, nu au fost inca atat de net in formularea problemei ” BASARABIA- PAMaNT ROMANESC”. Ba chiar la un momnt dat era cat p-aci sa clacheze si sa se …balbaie!! Poate ca si-a revenit intre timp,dar cu siguranta ma voi edifica asupra claritatii politicii dansului si a PL , acum cu oacazia recentei vizite ce o va face la invitatia presedintelui Basescu la Bucuresti!! Asa ca , stimate domn RM, apele considerate de d-ta atat de clare si bune de imbaiat vara pe canicula si soare maret( lulpulean!), pentru mine nu sunt nici macar ape tulburi. Sunt ape pline de mâlul adus de viiturile „originalei democratii rusesti” de pe cele plaiuri ale stepelor !!
Fara indoiala, un mesaj puternic de Unire cu Tara are dreptul la existenta la Chisinau. Sunt chiar curios sa vad cum se va reflecta aceasta pozitie transanta a PNL intr-un viitor sondaj, caci dupa ultimul barometru acest partid este ca si inexistent.
Pentru Nina Tampiza si D-na Pavlicenco
eu am scris acele cuvinte nu pentru a astepta raspunsuri la ele, ci pentru a va transmite un mesaj – „DACA chiar va pasa de ce se intimpla in societatea noastra, in prezent, atunci nu deschideti subiectul „unirii cu Romania”. Aceste cuvinte nu scot la iveala patriotismul cetatenilor nostri, dar mai degraba dezbina societatea in „ai nostri” si „ai vostri”. Nu pe mine trebuie sa ma convingeti in „dreptatea PNL-lui”, sunt destul de matur si informat comparativ cu multi altii, ca sa vad carepartid minte si care incerca sa schimbe.
Sunt sigur ca si voi credeti ca nu-i posibil sa treci deodata sa schimbi conceptia ” Rusia ni-i prieten, iar Romania ni-i dusman” in „Romania ni-i frate/sora, iar Rusia ni-i invadator”. Anume ca sa parcugi aceasta etapa „tranzitorie” este nevoie sa explicam societatii ca trebuie sa avem „demnitate nationala” si sa incetam sa depindem de Rusia, si NUMAI dupa ce marea parte a societatii va intelege acest lucru putem discuta si despre „rolul” Romaniei in viitorul Republicii Moldova.
Insistenta partidlui de a veni cu idea „haideti sa trezim romanii din Republica Moldova”, pare a fi mai mult o lupta pentru evidentierea din rindurile partidelor politice din RM si nu o lupta pentru interesul societatiii.
EU vas propune mai intii sa va focusati atentia nu asupra problemei „unirea cu Romania” ci asupra solutionarii „conflictului Transnistrean”. Acela este teritoriul nostru, si o particica din tara Noastra. Si din cite se vede santajul pe aceasta tema devine tot mai pronuntat, si aici se va vedea cine si ce urmareste cu adevarat – integritatea tarii sau unire cu Romania cu scopul pierderii teritoriului Transnistriei si posibil deja si a partii de sud (Gagauzeri).
Politica mereu a fost un JOC MURDAR si din pacate Moldova pina acum a avut parte doar de conducatori „lacomi” si „vinduti intereselor proprii”. Societatea abia acum incepe sa se trezeasca si sa realizeze ca are si ea un cuvint „puternic” de spus atunci cind lucrurile in tara nu merg asa cum trebuie. Eu va sfatui sa nu asteptati multa „intelepciune” de omul care abia s-a trezit. Lasati-l sa se spele pe fata, sa se trezeasca binisor si apoi are sens sa incepi cu el discutii pe teme „serioase”.
Uneori emai bine sa astepti putin, decit sa actionezi doar pentru a demonstra ca nu stai pe loc!
Eu nu sunt impotriva PNL, ba chiar zilele trecute am fost contactat ca sa fiu intrebat daca mai sunt cu PNL sau nu (primul si unicul apel timp de 1 an!!!), eu vreau ca PNL sa nu fie ca multe alte partide care incerca sa se auto-afirme (sa-si faca publicitate) cu idei „mai deosebite” fara a tine cont de interesele nationale. Repet, nu cred este momentul potrivit de a pune in discutie tema „unirii cu Romania”. Ginditi-Va bine asupra ceea ce vreti sa faceti, ca nu cumva ideile si „ambitiile” Dvs. sa readuca dusmanul Nr.1 (comunistii) la putere, la urmatoarele anticipate!
RM
Nu ramine un simplu spectator, imbratiseaza rolul de actor si impreuna vom reusi.
RM corect comentariu te sustin, din pacate la moment este la moda sa atiti spiritele, asta o si fac diverse partide marunte pentru a da societatii un semnal ca mai exista
natalia,
nu e vorba de educatie,e vorba de a informa.
DAN,
imbraca-te cit doresti in haina modei,PNL este o necesitate,macar de aceea,ca noi alta iesire de unire chiar nu avem.
p-u Nina Tampiza
As vrea sa ma intelegi corect.. Nu sunt impotriva unirii, dar sa intamplat asa, ca avem foarte multi prieteni de origine rusa, ucraineana, gagauza, care in majoritate vorbesc numai rusa. Si daca eu ma atarn fata de aceasta problema mai loial, pai sotul este prea romanizat, si deseori sarbatorile, care le sarbatorim la o masa se termina cu inclinatie politica. Si totodata, am observat, ca ei sunt gata sa sustina partidele de dreapta, nu-l iubesc pe Voronin, critica comunismul, pana la momentul, cand incepe discutia de RO sau inire. Si iese situatia diametral opusa: pe loc Voronin e bun s.a.m.d. Si deseori ma intreb: cu cine sa vorbesti, daca ei nici nu vor sa discute la tema. Nu vor, si gata. Pentru ce partid isi vor da votul? Oare nu taiem creanga, pe care stam? Adica pierdem ceea, ce am putea castiga la moment?