PNL opteaza pentru un mesaj unionist (emisiune video la Jurnal TV)

(Aici am postat in video o emisiune de la JurnalTV pe subiectul mesajului PNL, la care au avut interventii telefonice ex-Presedintele Romaniei Ion Iliescu si senatorul partidului „Romania Mare” Gheorghe Funar).

Pe data de 17 aprilie a avut loc, la Chisinau, sedinta Delegatiei Politice Nationale a PNL (DPN). In debutul sedintei membrii DPN au pastrat un minut de reculegere in amintirea victimelor accidentului aviatic in care si-a pierdut viata o parte din elita poloneza, alaturi de ex-Presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, si sotia sa Maria Kaczynska.

Membrii DPN au audiat Raportul prezentat de presedintele Vitalia Pavlicenco privind activitatea desfasurata in ultimele trei luni de Biroul Permanent Central. Andrei Iuri-Apostol, membru al BPC, primul presedinte al PNL din Republica Moldova, a prezentat proiectul de platforma electorala, bazat pe Programul PNL, care va fi definitivat in perioada imediat urmatoare. De asemenea, au fost operate unele modificari in organismele colective ale partidului, s-au adoptat Hotarirea Delegatiei Politice Nationale privind extinderea si consolidarea structurilor PNL in perspectiva alegerilor locale si parlamentare anticipate si Declaratia PNL “Cu privire la situatia politica si la necesitatea unirii fortelor nationale”.

CIMG2181CIMG2177CIMG2201CIMG2204CIMG2192

CIMG2199DPN-17CIMG2212CIMG2207CIMG2211CIMG2220CIMG2227CIMG2226

CIMG2214CIMG2225

Documentele adoptate in sedinta DPN si Raportul presedintelui PNL sint postate in continuare.

Membrii DPN au discutat foarte activ situatia politica din Republica Moldova, activitatea si mesajul PNL, caile de extindere si consolidare a structurilor partidului, pozitia fata de diferite probleme de pe agenda politica si economica a statului. Mai multi membri ai DPN au criticat dur starea deplorabila a justitiei, formulindu-se propuneri concrete pentru asigurarea independentei acesteia si asigurarea unui proces echitabil cetatenilor, pentru raspunderea magistratilor in cazul in care actul justitiei este tot mai frecvent inechitabil. In acest context, au vorbit avocatii Alexandru Cojocaru (Ungheni), Iulia Deleu (Chisinau), Larisa Biriuc (Chisinau), Filip Druta (Chisinau). S-a optat pentru modificarea unor articole care sa responsabilizeze magistratii, analizindu-se gravitatea si frecventa erorilor in pronuntarea deciziilor. Membrii DPN au cerut modificarea art.1405 din Codul Civil, prin care statul isi asuma, injust, raspunderea pentru actiunile functionarilor publici, care ar trebuie sa plateasca ei pentru prejudiciul adus statului si Bugetului public.

Au vorbit in dezbateri Vlad Postolache (Balti) si Adriana Leonti (Vulcanesti) despre starea invatamintului, Constantin Hanganu si Dumitru Mahu (Hincesti) s-au referit la situatia politica din raioane si necesitatea activizarii PNL in teritoriu. Vlad Dobzeu (Riscani), Igor Pinzaru (Stefan-Voda) si Ion Dragutanu (Straseni) au invocat comportamentul partidelor de la guvernare.

Vicepresedintele Alexandra Can a propus, in dezbaterile pe marginea Raportului, sa se mentioneze necesitatea depolitizarii functiilor publice, a angajarii functionarilor prin concurs, aceste abordari fiind de natura sa contribuie la ridicarea economiei si la luarea unor decizii corecte de catre institutiile statului.

Dupa ample dezbateri privind starea deplorabila din societatea noastra, pericolul revenirii fortelor antinationale si antieuropene la putere, ceea ce ne-ar recantona in spatiul estic nedemocratic si imprevizibil, membrii DPN au pledat, in Declaratia adoptata, pentru propagarea in continuare a Uniunii Interstatale Romania—Republica Moldova. Ei au formulat si necesitatea unui mesaj de unire cu Romania – drept singura cale de aderare al R.Moldova la spatiul euratlantic, de aliniere la o constructie europeana in care se va putea depasi saracia si iesi din zona de influenta ruseasca.

“Protestele tinerilor din 6, 7 si 8 aprilie 2009, dezamagirile care se resimt tot mai puternic in societate ne fac sa ne intrebam daca sint oare capabile fortele politice sa ofere un alt concept si proiect sigur de europenizare a R.Moldova decit conceptul regasirii celor doua state romanesti in unul sigur. Partidul National Liberal regreta pierderea a peste 18 ani de parcurs politic pe calea R.Moldova spre democratie si spre Europa si constata, in continuare, justetea si actualitatea conceptului sau programatic privind Uniunea Interstatala Romania—Republica Moldova drept mecanism optim de avansare spre comunitatea euratlantica si spre regasirea natiunii romane din cele doua state, impreuna cu etniile conlocuitoare, intr-o singura tara. PNL se va axa, in continuare, in activitatea sa politica, pe explicarea avantajelor acestui concept pentru intreaga populatie” – se mentioneaza in Declaratia DPN a PNL.

Serviciul de presa al PNL

Declaratia PNL
“Cu privire la situatia politica si la necesitatea unirii fortelor nationale”

In Republica Moldova, prin efortul luptatorilor pentru libertate, democratie si integrare europeana, pe 29 iulie 2009 au invins fortele ce au militat pentru inlocuirea regimului comunist cu statul de drept. Revolta si jertfa tinerilor din aprilie 2009 au servit ca factor determinant pentru manifestarea vointei partii active a societatii de a forta partidele invingatoare sa nu permita perpetuarea la Putere a clanului mafiot comunist antinational.

Din pacate, urmare a dezinformarii, pe parcursul a zece ani, alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie nu au oferit un rezultat care sa asigure stabilitatea politica necesara actualei coalitii de centru-dreapta—centru-stinga, iar nealegerea sefului statului a condus la un impas constitutional. O cauza a rezultatului, ce s-ar putea repeta, a fost reticenta fata de unirea fortelor anticomuniste intr-un front comun impotriva PCRM, care a uzurpat puterea in stat si ai carui lideri ramin inca nepedepsiti pentru cele savirsite.

Constatam ca partidele din Alianta pentru Integrare Europeana, desi inca nu au decis modul de depasire a impasului politic, se manifesta deja drept concurenti electorali, ceea ce are un impact negativ asupra evolutiilor politice, social-economice si asupra starii de spirit a intregii societati. Neincrederea populatiei in sistemul justitiei, care inca nu a devenit independenta, impactul social greu de suportat al reformelor economice dureroase, lipsa perspectivei unei bunastari minime pentru majoritatea categoriilor de populatie genereaza o deruta grava, ce poate recantona Republica Moldova in zona de Est – spatiul unor valori inca nedemocratice. Indiferent de nationalitate, apartenenta religioasa, toti cetatenii nostri isi doresc o viata civilizata ca in Vest, si nu ca in Est, lucru pe care il demonstreaza si sondajele.

PNL regreta lipsa unui dialog limpede pentru societate in interiorul AIE si a unui dialog intens al AIE cu societatea, cu partidele proeuropene, pentru a se pregati o victorie sigura si ireversibila asupra pseudocomunismului si a comunistilor, ce manipuleaza, in continuare, populatia, intr-o perioada de grave dificultati cauzate de mostenirea lasata de clanurile corupte si de criza mondiala.

PNL isi va face cunoscuta pozitia pentru depasirea impasului constitutional si indeamna partidele democratice, societatea civila sa contribuie la identificarea, cit mai urgent, a  solutiei optime, pentru a se evita evolutii ce ar refavoriza, in urmatoarele batalii politice, fortele retrograde si antinationale.

Protestele tinerilor din 6, 7 si 8 aprilie 2009, dezamagirile care se resimt tot mai puternic in societate ne fac sa ne intrebam daca sint oare capabile fortele politice sa ofere un alt concept si proiect sigur de europenizare a Republicii Moldova decit conceptul regasirii celor doua state romanesti in unul sigur.

Partidul National Liberal regreta pierderea a peste 18 ani de parcurs politic pe calea R.Moldova spre democratie si spre Europa si constata, in continuare, justetea si actualitatea conceptului sau programatic privind Uniunea Interstatala Romania—Republica Moldova drept mecanism optim de avansare spre comunitatea euratlantica si spre regasirea natiunii romane din cele doua state, impreuna cu etniile conlocuitoare, intr-o singura tara. PNL se va axa, in continuare, in activitatea sa politica, pe explicarea avantajelor acestui concept pentru intreaga populatie.

Chisinau, 17 aprilie 2010

RAPORTUL

prezentat in sedinta Delegatiei Politice Nationale de Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL

Stimati membri ai Delegatiei Politice Nationale
Stimati invitati,

Precedenta sedinta a DPN avut loc pe 19 decembrie 2009. Am discutat atunci deschis despre starea Partidului National Liberal, inclusiv daca mergem mai departe sau ne dizolvam ca formatiune. Am decis atunci, cu totii impreuna, ca nu punem problema dizolvarii. De asemenea, mai multi dintre Dumneavoastra ati propus – si noi am adoptat la DPN si la BPC – decizia de a trece in Opozitie constructiva fata de guvernarea liberal-democrata.

Recent, a aparut o carte despre partidele politice din Moldova, scrisa de jurnalistul Igor Volnitchi, acum purtator de cuvint al Guvernului. Spunea cineva, la lansare, ca ar fi bine sa existe doar citeva partide, iar altele sa isi incheie existenta, fiind vorba, desigur, de partidele extraparlamentare. Insa analistul Igor Botan a spus ca “daca era asa si nu se respecta pluripartidismul, nu mai ajungea Partidul Reformei, devenit ulterior Partidul Liberal, multi ani ramas extraparlamentar, sa aiba un speaker al Parlamentului si un sef interimar de stat in persoana lui Mihai Ghimpu, sau un Primar al Chisinaului, in persoana lui Dorin Chirtoaca”.

Cred ca veti fi de acord ca starea de lucruri in Alianta pentru Integrarea Europeana este de natura ca se chinuie acum si ei, dar se chinuie si societatea, deoarece nu s-au luat numarul de mandate confortabil pentru a fi alesi toti demnitarii principali ai statului. Adica, actuala coalitie nu este stabila, nu poate infaptui ferm reformele menite sa ne scoata din saracia si coruptia alimentate in ultimii zece ani de catre guvernarea comunista. Daca acest lucru se va repeta in alegerile parlamentare anticipate, tot mai probabile, nu se stie la ce vom ajunge, mai ales ca actul guvernarii erodeaza si comunistii stau inca bine, lucreaza intens in teritoriu.

Pe 2 februarie Partidul National Liberal a implinit 3 ani. Nu am facut sarbatoare, cea mai mare emblema a noastra fiind pozitia noastra in toti acesti ani, a caror justete se adevereste sub guvernare democrata si se va adeveri tot mai pregnant daca nu vor reveni comunistii. Pozitia noastra este sa nu se colaboreze direct sau indirect cu PCRM, ori sa se cocheteze cu ei, incit ei sa revina la Putere. Ultimele confruntari dintre PL si PLDM pe subiectul de 7 aprilie, abordat si de noi in ultimele luni, demonstreaza ca partidele liberale intra in campanie electorala si e regretabil ca transforma victimele de la 7 aprilie in presupuse dividende electorale. Credem ca era mai corect sa se discute totul in Alianta, care sa vina cu mesaje comune in fata populatiei, care este acum destul de dezamagita de aceste lupte interne, in defavoarea dorintei moldovenilor de a se scapa, o data si pentru totdeauna, de regimul comunist.

In mesajul adresat opiniei publice cu ocazia implinirii a trei ani de la inregistrarea PNL la Ministerul Justitiei, am spus ca, “in acesti trei ani, am cunoscut perioade extrem de grele, pentru ca, in politica noastra, lucrurile nu se desfasoara dupa regulile din statele cu democratiile avansate. Aceasta scurta perioada poate fi impartita in trei subperioade: 1. Lupta contra comunistilor, inclusiv folosind tribuna parlamentara. 2. Campanii electorale, cind am participat, impreuna cu o alta formatiune, apoi, intr-o alta campanie, PNL retragindu-se in favoarea partidelor cu sanse mai mari si mai sigure, pentru a se evita revenirea vreunor mandate comunistilor. 3. Opozitie constructiva in raport cu Alianta pentru Integrarea Europeana.

In acesti trei ani PNL a ramas fidel principiilor programatice, care inseamna, in primul rind, a ne spune deschis pozitia, a promova valorile ce inseamna apropierea de Romania si integrarea in NATO si UE, iesirea din zona de influenta rusa si din CSI – decizii definitorii pentru a marca o cotitura radicala a parcursului istoric al R.Moldova spre o alta lume. Si daca astazi nu toate aceste obiective sint realizabile, consideram ca trebuie sa existe un partid care sa le spuna si sa pledeze constant pentru infaptuirea lor. PNL isi asuma aceasta sarcina. PNL are conceptul Uniunii Interstatale Romania—Republica Moldova, a carui justete, actualitate si oportunitate se arata tot mai pregnante in realitatea noastra.

Demnitatea pentru recunoasterea adevarului trebuie sa existe si in politica. Iar demnitatea PNL inseamna a spune ca “Libertatea e aproape”, dar inca nu este ireversibila. De aceea, pledam puternic pentru asigurarea ireversibilitatii orientarii europene a R.Moldova si pentru recunoasterea necesitatii trecerii sub scutul de securitate euratlantic, in care sa fim impreuna cu Romania. In acest sens, PNL a adoptat si o declaratie.

In continuare, ma voi referi la munca desfasurata de noi in ultimele trei luni si jumatate.

In primul rind, si-a reluat activitatea staful. Am incercat sa tinem legatura cu structurile, ajutam pe fiecare cu ce putem in situatia cind transferul de putere spre liderii fortelor democratice s-a facut parca la virf, nu si in institutiile statului, unde lucrurile nu ca nu se schimba in bine, ci se deterioreaza.

Nu am avut pierderi de membri, de activisti, nu am avut scandaluri, cu exceptia plecarii dlui Nicolae Crudu, primarul de Durlesti, cu familia, despre care noi credem ca nu a procedat corect, insa i-am obisnuit pe oameni sa fie liberi. Le-am multumit pentru ce au facut si le-am dorit succes in noua lor simpatie politica – in PLDM. Drept ca acolo se intilnesc si cu multi fosti comunisti, care merg incolonati la partidul considerat “al puterii”, adica cel care are decizia asupra banului public. Nu stim, in cazul in care Filat nu ar mai fi premier, daca ar mai adera toti la PLDM. Dar asta e politica moldoveneasca, ce plateste tribut pentru ca Stinga s-a aflat la putere un deceniu.

In aceasta perioada, am avut sistematic sedinte ale BPC. Am discutat mai multe chestiuni, am adoptat un plan de lucru, am incercat sa adoptam un grafic al conferintelor teritoriale, am discutat aspectele actuale ale evolutiilor politice si ne-am propagat pozitiile in fata opiniei publice.

Am avut trei conferinte de presa pe teme considerate de noi importante. Prima a fost consacrata celor “100 de zile de guvernare liberal-democrata. Prioritati legislative”, la care au participat Anatol Revenco, vicepresedinte al PNL, George Avornic, Secretarul General, Mihai Creanga, membru al BPC, si cea care va vorbeste. Am difuzat presei un document de analiza ampla, elaborat impreuna cu specialistii nostri din Birou – despre ceea ce a fost bun si ce a fost mai putin bun in cele 100 de zile de guvernare liberal-democrata si ne-am expus cu bunavointa sugestiile. O parte din oamenii politici, din oamenii nepolitici spuneau ca nu ne inteleg de ce am trecut in Opozitie constructiva fata de AIE, dar le-am explicat ca partidele componente ale AIE nu se inteleg in interior, pentru a ne fi clar si noua ce fac si ce mai vor sa faca.

A doua conferinta de presa a fost consacrata subiectului „Faradelegi si abuzuri postcomuniste in raioane”, referindu-ne la persecutarea activistilor PNL de structurile sau de persoane responsabile din institutiile statului. A fost foarte interesant, au participat Nina Tampiza, presedintele PNL-Cahul, Ion Ciobanu, presedintele PNL-Causeni, Mihai Morteanu, presedintele PNL-Falesti. Din pacate, faradelegea si abuzurile par la ele acasa mai bine ca inainte, ceea ce ne intristeaza. Asta noi am spus in conferintele de presa.

O conferinta extrem de importanta a fost privind redobindirea cetateniei romane. Aici am fost ajutati de simpatizantul PNL Gheorghe Vita, presedintele Uniunii Romanilor din Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, noi aratind cauzele principale ale ritmului incetinit de depunere a dosarelor de redobindire a cetateniei – cazierul si programarea. Pentru a forta autoritatile romane sa anuleze aceste doua piedici ilegale si artificiale, am propus un APEL CATRE ROMANII DIN BASARABIA CARE AU EXPEDIAT PRIN INTERMEDIUL „POSTEI MOLDOVEI”, INTRE ANII 2006-2009, SECTIEI CONSULARE A AMBASADEI ROMANIEI LA CHISINAU, CERERE DE PROGRAMARE PENTRU DEPUNEREA ACTELOR DE REDOBINDIRE A CETATENIEI ROMANE.

Am tinut aceasta conferinta de presa intr-un moment foarte oportun, inainte de venirea la Chisinau a Presedintelui Traian Basescu, responsabil in mod direct de faptul ca procesul de redobindire treneaza. Vicepresedintele PNL Anatol Revenco i-a readresat Presedintelui interimar Mihai Ghimpu solicitarea de a se accentua in discutia cu Traian Basescu problemele legate de reacordarea cetateniei romane si ele, intr-adevar, au fost abordate in intilnirile oficiale, conferintele de presa ale celor doi sefi de stat si la emisiunea In profunzime, la PRO TV, multe aspecte invocate confirmindu-se – fapt oglindit si pe site-ul PNL.

Vom dedica viitoarele conferinte de presa starii justitiei, altor subiecte, cu participarea lui Alexandru Cojocaru, Iulia Deleu si Filip Druta, pozitiei noastre fata de decizii importante ale conducerii, de reforma agrara si de evolutiile in economie, fata de predarea religiei in scoala, legat de mesajul nostru de baza.

Este adevarat, presa nu a devenit libera, inca nu a trecut in Opozitie fata de noua putere, continuind a servi actuala guvernare, adica fosta Opozitie, de aceea nu prea vine la conferintele de presa ale PNL care critica noua guvernare. Poate acum, cu aparitia a doua televiziuni mai deschise – JurnalTV si PublikaTV – lucrurile se vor schimba.

La acest capitol, al aparitiilor in presa, putem aminti citeva: la Jurnal TV am fost invitati de trei ori ori cind era televiziunea doar pe Internet, apoi, de trei ori de Televiziune prin satelit. Am fost deja de doua ori la PublikaTV, in problemele legate de oligarhi si de monumentele comuniste, Am aparut si discutat, imediat dupa sedinta DPN din 19 decembrie, la Vocea Basarabiei. Ceva mai recent, am fost la Moldova-1, am mai filmat pentru Post-scriptum, emisiune moderata de Aleksei Puskov si Serviciul BBC de la Moscova, legat de aparitia sistemelor antiracheta americane la Constanta. Un interviu amplu a fost plasat pe Unimedia, in care am expus pozitiile PNL.

In special tinerii nostri, Nicolae Margarint, Ion Calmic, ajutati de un nou membru al PNL, incadrat in extinderea PNL, Roman Cociu, au intreprins doua actiuni frumoase – nu la nivel national –  de 8 martie si de 7 aprilie. In prima actiune au fost pregatite si difuzate mesaje de felicitare doamnelor in Chisinau, Cantemir, Orhei, Soldanesti, Criuleni. In a doua actiune s-a depus o coroana de flori la mormintul lui Valeriu Boboc, ucis pe 7 aprilie, iar membri ai nostri au participat la procesiunile de comemorare din 6 si 7 aprilie din Piata Marii Adunari Nationale. Un gest extrem de frumos a fost facut de Mihai Creanga, presedintele nostru de la Cantemir, membru al BPC, care a adunat mai multi combatanti la o frumoasa slujba religioasa si le-a oferit apoi o masa crestineasca intru pomenirea celor praoaditi in luptele nedrepte de rezistenta in fata Imperiului Rus.

Reprezentanti ai PNL au participat la conferinte in problema litigiului territorial Palanca si in problema modificarii Codului Electoral, pe al carui subiect mai sintem invitati. Cunoasteti deja ca Parlamentul a adoptat, in prima lectura, modificarea Legii partidelor pentru anularea prevederii ce dispune dizolvarea, prin justitie, a partidelor care nu au participat la doua campanii electorale consecutive pentru Parlament sau au luat mai putine voturi decit e necesar pentru inregistrarea unei formatiuni politice. Sigur, asta nu s-a facut pentru PNL, evident, ci pentru Partidul “Moldova Unita”, al lui Vladimir Turcanu, satelit presupus pe stinga al PLDM, agreat de acesta mai mult decit PD.

Avem un succes frumos – membrul nostru tinar Vadim Cheptanaru este membru al Parlamentului Tinerilor, care va activa un an, pacat doar ca nu s-a reusit, asa cum era cazul, sa fie ales vicepresedinte al acestei structuri de formare a liderilor politici.

Un grup de tineri PNL a fost invitat la congresul tinerilor national-liberali din Romania.

Am exprimat public pozitiile PNL, in special dupa discutii in cadrul Biroului Permanent Central, pe care le-am desfasurat cu invitarea presedintilor de filiale ale raioanelor situate la o distanta mai mica de Chisinau. Este vorba de atitudinea PNL fata de modificarea Constitutiei, de alegerile anticipate, fata de formarea Comisiei pentru cercetarea si analiza activitatii regimului comunist-totalitar in R.Moldova, de obiectivele pe care si le propune, de necesitatea adoptarii de urgenta a Legii Lustratiei. Un material amplu am consacrat “Comisiei Cojocaru”, pentru analiza crimelor comuniste, cu sugestii si riscuri. Noi am sprijinit activ gestul de autolustratie facut de membrul Comisiei, doctorul in istorie Veaceslav Stavila. Vom urmari daca se va da dovada de curaj in elaborarea si aprobarea unui Raport care sa fie unul de demnitate cu adevarat nationala. Am avut fericita ocazie sa ii vorbesc despre acest lucru si Presedintelui interimar Mihai Ghimpu. Vorbind despre pozitia noastra fata de mai multe situatii importante, vedem ca se discuta acum si despre repunerea comunistilor in afara legii, fapt invocat de PNL constant.

Sigur, in mod normal, noi am cerut pozitii clare din partea AIE, ele, insa, oscileaza nu doar in interiorul Aliantei, dar chiar in interiorul PLDM – Sandu Tanase, de exemplu, pare sa aiba in unele chestiuni alte pozitii decit Vlad Filat. Acum urmeaza sa se decida cind vor fi alegerile anticipate – la toamna sau la primavara. Se spune ca institutiile europene, care ne monitorizeaza, ar inclina spre alegeri in toamna, dar la fel doresc si comunistii, par sa le doreasca PLDM si PD. Cit priveste PL si AMN, aceste partide nu ar dori alegeri anticipate, sint si forte care ar considera ca ele trebuie aminate spre primavara si chiar cumulate cu alegerile locale. Presedintele interimar Mihai Ghimpu are pozitia sa si lui ii apartine semnatura. Si PNL, care a expus oficial pozitia ca alegerile anticipate sa fie evitate, considera ca, daca asta nu e posibil, ele ar fi bine sa aiba loc in primavara. Insa de noi nu depinde, noi avem doar sarcina sa ne consolidam ca formatiune politica sa ne extindem structurile. Astayi vom adopta o declaratie si o hotarire in care ne vom fixa reperele pentru activitatea noastra ulterioara, care trebuie sa fie una cit mai activa. Despre ce cred oamenii, adeptii si simpatizantii, cum ar fi mai corect sa procedam si ce pozitii sa adoptam, urmeaza astazi sa ne spuneti aici.

Vreau sa mentionez si sa exprim multumiri activistilor nostri care au oferit interviuri interesante pentru site-ul www.pnl.md. Vreau sa ii numesc – este vorba de George Avornic, Nina Tampiza, Vadim Cheptanaru, Ion Calmic, Ion Ciobanu, Ion Dragutan, Mircea Rusu, Filip Druta, Anatol Revenco, Mihai Creanga. Asteptam raspunsuri de la Mihai Morteanu, Alexandra Can, Mihai Severovan, Andrei Iuri-Apostol, Alexandru Cojocaru. Astazi am repartizat intrebari mai multor presedinti de filiale si altor activisti ai nostri.

Vreau sa-l mentionez pe dl Ion Dragutan, care aduce multe materiale interesante – plasate pe site-ul PNL, pe blogul meu. Noi am deschis posibilitatea de discutii si pe site. Materialele propuse au tratat asemenea subiecte precum controlul de catre politia inarmata a unor microbuze cu calatori pasnici, amenajarea si dezvoltarea infrastructurii in Lunca Prutului dupa scoaterea sirmei ghimpate de pe Prut, materiale propagandistice si de agitatie, concept de promovare a PNL si de participare la alegeri, concept de reforma agrara etc. Este adevarat, Alianta nu are un sistem inchegat de a lua in consideratie toate propunerile si sugestiile, noi, insa, ne facem datoria.

In cadrul discutiilor avute cu un grup de experti americani in problemele legate de dezvoltarea democratiei si cunoscatori ai regiunii Europa de Est am declarat ca “R.Moldova necesita ajutor pentru a trece accelerat de la un regim dictatorial la o societate democratica”. Dialogul a vizat starea democratiei actuale in R.Moldova, constringerile pentru activitatea partidelor politice, libertatea presei, legislatia electorala, alte aspecte. Le-am spus expertilor despre abuzurile guvernarii comuniste si pozitia national-liberalilor, am mentionat necesitatea schimbarii, in societate, a sistemului, a abordarilor, nu doar a substituirii unui grup de la conducerea statului cu un altul. Am mentionat lipsa spatiului public de dezbateri in R.Moldova, faptul ca presa nu poate trece in Opozitie fata de Putere, sub presiunea fricii de revenire a comunistilor, am subliniat lipsa schimbarilor in raioane, prezenta mafiei, a coruptiei si a injustitiei, care macina societatea, aplicarea, de catre unele partide democratice, a practicilor vechii guvernari, in special recrutarea, prin metode neloiale, a membrilor din partidele neaflate la guvernare, defilarea cu donatii luate de la agenti economici, adica acelasi racket de stat, acelasi sistem de impozitare neoficiala, aceleasi amenintari ca “daca nu veniti cu noi, nu veti avea proiecte pentru sat”.

Am sugerat examinarea de catre USAID a posibilitatii de desfasurare a unor programe menite sa ajute societatea moldoveneasca sa parcurga in mod reusit si accelerat drumul de la un regim dictatorial la un sistem cu adevarat democratic.

Toate materialele noastre legat de sedintele DPN, BPC, cu foto si opiniile exprimate de membrii organismelor noastre colegiale, le plasam pe site-ul PNL, le difuzam presei, sintem transparenti, ceea ce am urat si le uram noilor guvernanti.

In perioada de dupa sedinta din decembrie a DPN au aderat la PNL 500 membri. Am purtat discutii cu multa lume. Un aport mare este al lui Roman Cociu care a atras multa lume si asta ne bucura. Este corect – decit dezamagitii sa mearga la alte partide, e mai bine sa vina la noi.

In acest rastimp – desi ne-am bucurat de o iarna foarte bogata si frumoasa – am fost impreuna cu dl Anatol Revenco la Causeni, Soldanesti, Soroca, Floresti, Nisporeni, Drochia. Am reusit sa identificam grupuri-nuclee in unele raioane unde ele lipseau sau erau mai firave, precum si in unele sate importante. Cred ca activitatea noastra se va axa pe identificarea de echipe in cit mai multe localitati, in perspectiva alegerilor locale, dar si a alegerilor anticipate parlamentare. Ne asteapta o toamna, o primavara si o vara grele.

Putem spune ca am avut si un inceput de dialog in cadrul mesei rotunde initiate de MAE, de Veaceslav Untila. S-a dat dovada de putina “inspiratie” in plasarea PNL alaturi de partide ca “Pentru Neam si Tara”, “plecat odata la PLDM”… Dialogul nu a continuat, in al doilea rind, pentru ca MAE-ul nu-si cunoaste locul politic – nu stie daca e la guvernare sau in Opozitie, daca e partid parlamentar sau extraparlamentar. Ne temem ca ii vor apuca alegerile in asemenea stare, dar MAE ramine deocamdata satelitul pe dreapta al PLDM.

Aici reintervine nedumerirea pe care o provoaca Mihai Ghimpu, ca lider al PL, care si-ar putea rata misiunea de a uni fortele liberale nationale si de a nu admite subtierea segmentului national, romanesc in Parlament, in raport cu extinderea si umflarea continua a PLDM, situat pe o pozitie cosmopolita. De AMN – ce sa spunem – ar putea forma acest partid sau PL, asa cum am mentionat, si nu MAE un “Bloc al Unitatii Nationale”, care sa adune partidele proeuropene. Daca nu, AMN ar putea merge cu PD sau cu PL. Poate e o realitate trista si paradoxala, vom vedea.

Legat de alte probleme: dosarul meu contra lui Voronin la CEDO a fost comunicat Guvernului si urmeaza ca procesul sa aiba loc in acest an. Noi am luptat contra lui Voronin cind era pe cal rosu, si nu doar acum, cind e un ciine mort ce se odihneste la Karlovi Vari. Desi poate renaste, nu dea Domnul.

Ce variante avem in continuare? Sa lucram, sa ne extindem, sa adunam dezamagitii si neinfricatii, sa ne intilnim cu oamenii, sa le adunam problemele, sa le depunem in banca de date si sa ne construim, pe aceasta baza, mesajul. Din pacate, se intimpla ca nici guvernarea democrata nu poate rezolva problemele cetatenilor. Statul nostru nu are memorie si practici statale, de aceea grabirea regasirii celor doua state romanesti intr-o singura tara pare sa revina in actualitate si PNL si-ar putea asuma aceasta povara de onoare. Am discutat la BPC, acum vom discuta si in DPN despre pozitia si mesajul nostru in alegerile urmatoare. Va invit la discutii si le multumesc vicepresedintilor care m-au ajutat la redactarea proiectelor de documente pentru sedinta de ayi a DPN. Va multumesc pentru atentie.

Vitalia Pavlicenco,
Chisinau, 17 ap
rilie 2010

HOTARIREA
Delegatiei Politice Nationale privind extinderea si consolidarea structurilor PNL
in perspectiva alegerilor locale si parlamentare anticipate

Audiind Raportul presedintelui Partidului National Liberal privind activitatea desfasurata in perioada 19 decembrie 2009 – 17 aprilie 2010, DPN constata ca, in pofida dificultatilor legate de lipsa de mijloace necesare activitatii unei formatiuni politice, Biroul Permanent Central, presedintele si vicepresedintii, alti membri ai BPC, reprezentantii Filialelor din teritoriu, grupul de tineri activi au efectuat o munca adecvata in mai multe planuri.

DPN confirma oportunitatea hotaririi adoptate, la solicitarea DPN in sedinta de la 19 decembrie 2009, privind trecerea PNL in opozitie constructiva si expunerea pozitiei fata de problemele importante dezbatute in societate, de pe agenda Aliantei pentru Integrarea Europeana.

In acelasi timp, DPN considera ca BPC, presedintele PNL trebuie sa activizeze munca de extindere a structurilor PNL in perspectiva alegerilor locale, a alegerilor parlamentare anticipate si a unui eventual referendum constitutional.

Pornind de la obiectivul unirii/unificarii fortelor liberale nationale pentru a se evita, cu orice pret, revenirea fortelor comuniste la putere, inclusiv prin aderarea comunistilor aflati in functii la unele partide de la guvernare ori prin partidul „Moldova Unita” – satelit al unor formatiuni de la putere, DPN a PNL stabileste:

Biroul Permanent Central va institui trei zone de coordonare a activitatii organizatorice a partidului – in nord (Drochia), centru (Chisinau), sud (Cantemir), cu desemnarea coordonatorilor pentru fiecare zona.

BPC va desemna coordonatori de raioane din rindul membrilor BPC si DPN.

BPC va stabili un grafic strict al desfasurarii, pina la 1 iulie, a conferintelor filialelor teritoriale ale PNL – responsabil Secretarul General George Avornic.

Pina la 1 iulie coordonatorii de raioane, de comun acord cu presedintii filialelor teritoriale, vor identifica posibilii candidati pentru alesi locali.

Pina la 1 iulie OM Chisinau va raporta despre crearea grupurilor de sprijin pe linga toate sectiile de votare din municipiu si din localitatile din imprejurimi, arondate Municipiului. Responsabil – Revenco Anatol.

BPC va elabora si aproba criteriile de selectare a candidatilor.

Presedintii Filialelor teritoriale ale PNL vor informa semestrial Staf-ul PNL, Secretarul General privind migrarile membrilor PNL peste hotare sau spre alte formatiuni politice.

Grupul negociator PNL, adoptat de BPC (Vitalia Pavlicenco, Alexandra Can, Anatol Revenco, George Avornic, Mihai Severovan si Mihai Creanga), vor continua negocierile posibile cu formatiuni democratice, pentru o formula optima in viitoarele scrutine.

Grupul de lucru format de BPC pentru monitorizarea deciziilor de ordin social-economic ale guvernarii liberal-democrate va continua analiza acestora pentru expunerea publica a pozitiei PNL fata de prestatia guvernantilor si pentru a-si expune propriile programe in conferinte de presa. BPC va decide asupra grupului ce va face publice pozitiile PNL in diverse domenii.

BPC va colecta, pina la 1 iulie 2010, propuneri privind Platforma electorala a PNL pentru eventualele alegeri parlamentare anticipate si problemele fiecarei localitati din raioane pentru Oferta electorala a partidului in viitoarele alegeri locale.

Chisinau, 17 aprilie 2010

Loading Facebook Comments ...

100 Comments

Add a Comment
  1. Nina, dar cum o sa ne unim cu RO, daca mai mult de 50% nu vor vota, sau vor vota pentru PCRM? I-ti dau intrebarea din curiozitate.

  2. Natalia tu ai cetatenie romana?

  3. Dupa parerea ta, de ce au aparut consulatele din Cahul si Balti?

  4. Stii cu cit a cumparat Guvernul Romaniei aceste consulate?

  5. Sotul tau a fost la Cocieri,Cosnita,Holercani sau Bender?

  6. Pt RM

    „Este nevoie sa explicam societatii ca trebuie sa avem “demnitate nationala” si sa incetam sa depindem de Rusia si NUMAI dupa ce marea parte a societatii va intelege acest lucru putem discuta si despre “rolul” Romaniei in viitorul Republicii Moldova.”

    Pai ca sa inteleaga marea parte a societatii trebuie, asa cum spuneti, in prima parte a frazei, sa explicam. Pai asta facem.

    Orice partid tinde spre un mesaj care e si „o lupta pentru evidentierea din rindurile partidelor politice din RM…” Numai ca „unirea cu Romania este si „o lupta pentru interesul societatii”, de care majoritatea se tem sa o recunoasca drept adevar si, de aceea, stam pe loc.

    Nu copnsideram ca trebuie sa ne focalizam pe solutionarea “conflictului transnistrean”. Nu e scopul nostru programatic necesar, nici conform spiritului partidului nostru, nici nu e pentru umerii nostri. Noi nu consideram ca, pentru recuperarea pamnintului ocupat de rusi trebuie sa ne ingropam cu totii fara un viitor clar romanesc si european, doar pentru ca Transnistria e transformata in piatra de greutate de catre Rusia, pentru ca noi sa nu ne unim cu Romania.

    Integrarea romaneasca este necesara, fireasca si reala. Cealalta reintregire, pentru ca depinde de Rusia, e mai complicata si poate fi conservata. Cind lumea de pe malul sting al Nistrului va vedea o viata buna pe malul drept, va vedea ca cei de la Tiraspol sint un rege gol…

    Noi asteptam multa “intelepciune” de la omul care abia s-a trezit si il vom ajuta sa se trezeasca si mai bine, pt a intelege si discutiile „serioase”.

  7. Pt natalia

    Dar nu e vorba sa ii convingi pe toti deodata. La inceput va fi o parte, apoi alta, dar treptat lumea isi va schimba mentalitatea. Decit intr-o tara saraca si fara perspectiva, nu mai bine intr-o tara membra a UE prospera si cu posibilitati?

  8. Pentru d-na Pavlicenco.

    Sunt putin cam dezamagit de parerea Dvs. privind problema transnistreana, dar ma rog, e parerea Dvs. De fapt nu asteptam sa fiu inteles si sa aud ca sunteti de acord cu ce am spus anterior, am considerat ca poate v-ar interesa si ce cred oamenii de rind care nu participa la dunarile de partid sau care in genere nu sunt implicati in „viata politica” din Republica Moldova.

    Oricum Va urez succes si dirzenie 🙂

  9. Pentru RM,
    Creierul uman este ca o banda magnetica, ce are imprimat aceea reda. Bine ca nu sunteti membru PNL ,caci ati face mare deruta in tre membrii sai.
    Va propun un exercitiu de logica
    daca Basarabia (nu Moldova caci nu-i cazul ) s-ar uni cu Romania ,in parlamentul Romaniei ar predomina moldovenii .Numarul acestora proportional cu populatia (Basarabia+Moldova ) ar fi majoritatea . Elita din Basarabia care dupa opinia mea este de calitate ar ocupa functii cheie . Orgoliul de a fi cetatean de mana intaia nu ar mai fi o problema inclusiv pentru basarabeni . Populatia rusa si de alte nationalitati au in Romania drepturi la care nu pot visa in alta parte. Nimeni nu va ia nimic, este doar un efort de a sterge din creier un text fals si de a imprima un adevar pe care refuzati sa-l acceptati

  10. Nina, eu am cetatenie romana cat si intreaga mea familie, deja de 12 ani, p-u ca bunelul meu este roman din Constanta. Mama la gasit prin Crucea Rosie, pe el si pe fratele sau, care au fost despartiti in timpul razboiului. Asa ca am circulat in RO de mic copil, inca de pe vremea URSS, pe cand inca nu exista podul de flori.
    Si copii romani ma numeau acolo „rusoaica”, pana nu l-am batut pe Puiu, un baiat, care ma zadara cel mai mult.
    Si i-mi este straniu, ca de unire se vorbeste mai mult din partea noastra, decat din partea cealalta.

  11. Natalia,partea cealalta a trecut deja la fapte….face Consulate.Cred ca nu mai e nevoie de vorbe.

  12. Cat in privinta deschiderii consulatelor, socot, ca este meritul Aliantei
    in raport cu RO. Cat costa aceste consulate (stiu, ca cladirea p-u unul din ele a fost procurata la pret forte accesibil), dar nu cred, ca acest lucru are mare importanta.
    N-am inteles intrebarea in privinta razboiului in Transnistria?
    Vrei sa-mi spui, ca daca sotul meu nu a participat la acest razboi, este comunist?

  13. Stimata dna Pavlicenco!
    Un program politic nu este bun, sau mai putin bun, cand este in concordanta cu dorintele unui procent mai mare sau mai mic al unui popor, ci cand este in concordanta cu REALITATILE in care trebuie aplicat! Eu care, in Romania, in 1958, am fost condamnat la 5 ani de inchisoare, si pentru ca am scris pe buletinul de vot: “Vreau retragerea trupelor sovietice din patria noastra si dreptate sociala adevarata”, nu ar trebui sa fiu suspectat ca nu as dori Unirea, la care dvs. visati si pe care ati inclus-o in programul politic al PNL . Dar oamenii politici ar trebui sa aiba viziunea care sa le permita sa faca diferenta intre dorinte si putinte! A facut Ion Antonescu o asemenea diferentiere? Categoric nu! Deci a fost un prost om politic! Nu-ti arunci poporul intr-o catastrofa, cand stii (sau ar trebui, sa stii) ca n-ai nicio sansa de reusita! Dvs stiti la fel de bine, ca si mine, ca nu te poti juca cu Rusia! De 65 de ani Rusia ocupa niste insule japoneze, care nu fusesera niciodata incorporate Imperiului rus sau Uniunii Sovietice. Daca Japonia, care nu este Romania, n-a putut sa-si recupereze de la rusi niste teritorii, ce nu apartinusera niciodata Rusiei, cum credeti ca ar putea Rusia sa accepte ca un teritoriu ce a intrat in componenta ei acum 200 de ani, sa se uneasca cu o tara care s-a constituit ca Stat, dupa 50 de ani de cand ea acaparase acel teritoriu? De la inglobarea Basarabiei in component sa, Rusia a trait doua momente de slabiciune: Revolutia din 1917 si disolutia Uniunii sovietice. La primul moment de slabiciune a Rusiei, Basarabia a hotarat prin vointa, mai mult sau mai putin democratica, a poporului ei, sa paraseasca spatial rus si sa se alature spatiului roman. Cand Rusia si-a revenit, Administratia si armata romana au trebuit sa paraseasca Basarabia in 48 de ore! La al doilea moment de slabiciune a Rusiei, Basarabia, ca si alte republici sovietice, si-a declarat Independenta! Dar astazi Rusia si-a revenit si doreste refacerea maretiei sale de dinainte de 1990. Numai NAIVII isi pot inchipui ca Rusia ar putea permite unei tari ca Republica Moldova, sa paraseasca spatiul rus, in care, cu mici pauze, se afla de 200 de ani! In aceste conditii, nu dorintele unor conducatori sau partide trebuie sa prevaleze in programele politice, ci REALITATEA cu toate componentele ei: economica, politica, geopolitica, etc. De ce? Pentru ca orice program politic neadaptat REALITATILOR EXISTENTE, este sortit esecului! O Axioma la care am ajuns cu cativa ani in urma este aceasta: “Niciodata nu va fi posibila Unirea Durabila a Republicii Moldova cu Romania, impotriva VOINTEI Rusiei!” Daca asa stau lucrurile, si sigur stau asa, atunci orice invocare a Unirii Republicii Moldova cu Romania, va avea ca singura finalitate, deteriorarea relatiilor dintre Rusia si tarile noastre! Iar in cazul deteriorarii relatiilor dintre o tara mare si puternica, si altele mici, mereu vor avea de suferit tarile mici! In aceste conditii este inteligent sa ne batem cuie in talpi? De ce Romania si Republica Moldova nu s-ar putea dezvolta independent, ca doua tari de limba romana (majoritara), aproximativ asa cum sunt Germania si Austria, doua tari de limba germana? Intr-un comentariu la articolul “Batalia pentru Europa”, al lui Arcadie Gherasim, publicat in Timpul din 7-04-2010, scriam: “Europa nu ofera nimanui lapte si miere. Iar Basarabia, prin legaturile de 200 de ani cu Rusia, nu poate parasi zona de influenta in care se afla! Daca va incerca, va avea parte de sfasiere interna, care va fi //stimulata// de maica Rusie! Si stiti ca se si pricepe, si are si infinite posibilitati sa o faca! Inca odata dragi moldoveni, in politica, deocamdata, exista doar demoni! Inca nu a sosit momentul sa-i despartiti pe pliticieni in ingeri si demoni! O asemenea departajare se va putea face in curand, cand vom vedea care partide vor sustine schimbarea tuturor hotilor din politica, in oameni cinstiti si care partide se vor opune! In comentariul urmator, va prezint SOLUTIA, care ii poate schimba pe toti hotii din politica, in oameni cinstiti!” Prezentati, stimata dna, acest comentariu si colegilor dvs. D. Rizoaica.

  14. Nina, dar stii tu, ca multi cu cet. RO nu sunt de origine romanesca si au obtinut aceasta cetatenie din motivul, ca aveau nevoie doar sa calatoreasca prin UE. Esti oare la curent, ca majoritatea lor sunt comunisti? Si nici decum nu opteaza p-u unire? I-i stiu pe multi din acestea.

  15. Natalia,m-ai inteles foarte bine.
    1-Exact,prea multi au cetatenie romana, si cu treaba si fara treaba.In acest caz ar trebui sa li se ceara socoteala de ce o au si cum o folosesc.(Cazul Larisei Savga)
    2-Nici pe departe nu m-am gindit ca sotul tau e comunist,m-am gindit ca daca participa ,nu se incapatina asa de tare in privinta unirii.Acel razboi urma sa-l invete niste lucruri,cite odata pentru unii este sa simta pe pielea lui,ca in zicala:”Tot patitul e priceput”.Spun acest lucru din propria-mi experienta.
    3-Consulatele nu este meritul AIE-este meritul nostru,al mei si al tau,celor care am sustinut si votat AIE,inclusiv si a PNL,care s-a retras din cursa electorala INTENTIONAT, pentru a nu da voturile in folosul comunistilor.

  16. Nina, i-ti va fi greu sa lucrezi in Cahul, pentru ca e rosu in majoritate.
    Si acest lucru este foarte evident in localitatea data. Numai ce fac inscripttiile(de culoare sangelui, bineinteles) de pe blocurile locative:”Lenin jiv” si alaturi secerea si ciocanul, „”Smerti ruminskim okupantam” – ??????? s.a. Si sunt foarte demult, Zagorodnii nu le „vede”, probabil, ca si el este rosu-„malinovii”?

    Imi ramane numai sa-ti urez succese.

  17. 1.) Niciun partid si niciun politician, din orice tara, care nu accepta sa faca electoratului dovada bunei credinte si a responsabilitatii lui, prin acceptarea depunerii unui Juramant implicativ (J.i.), trebuie considerat PERICULOS pentru “sanatatea” societatii, si ignorant TOTAL de electorat! TREBUIE sa se bucure de aprecierea si VOTUL electoratului DOAR partidele si politicienii care accepta si sustin implementarea Juramantului implicativ in viata societatii! Juramantul implicativ este SOLUTIA care elimina din societate Minciuna, Lacomia, Nesimtirea , Iresponsabilitatea, etc., si trebuie asumat de catre toti cei ce activeaza in Administratie, Justitie, Politie, Mass-media, etc., si are urmatorul text: //–-“JUR pe constiinta mea, in fata celor dragi, a semenilor mei si a lui Dumnezeu ca…(se continua cu textul cuprinsului, care este specific activitatii deponentului, dupa care se incheie cu implicatia din final, astfel:). Daca nu imi voi respecta prezentul juramant in toate prevederile lui, explicite sau implicite, sau daca nu voi demisiona la prima incalcare constientizata, Dumnezeu sa abata asupra familiei mele cele mai cumplite nenorociri, si sa ma lipseasca, pe mine si pe cele mai dragi fiinte, de sanatate si fericire! Precizez ca Dumnezeul invocat mai sus este Divinitatea Ocrotitoare si Rasplatitoare a familiei mele, CATRE care MI-AM INDREPTAT, sau IMI VOI INDREPTA Gandul si Ruga, atunci cand viata mea, sau a celor mai dragi fiinte a fost, sau va fi, in Cumpana! Amin!”–-// OBS. Acest juramant poate avea si o forma “moale”, pentru cei mai sensibili, in care nu este implicata familia, ci doar complicii, astfel: “…Dumnezeu sa abata asupra mea si a tuturor complicilor mei…etc”. Trebuie inteles de toti cei care sunt de buna credinta (daca exista?), ziaristi, politicieni, cetateni obisnuiti, ca responsabilizarea cu ajutorul J.i. este conditia, si initiala si esentiala, pentru a putea spera intr-o schimbare benefica in societate! Iar Juramantul implicativ nu presupune ca deponentul sa impartaseasca, sau NU, vreo dogma religioasa, deoarece actiunea lui se datoreaza atat puternicului sentiment de filiatie fata de cei dragi, cat si credintei deponentului, ca Dumnezeu va rasplati pe fiecare dupa faptele lui!!!
    2.) O Axioma pentru jurnalistii si politicienii, cinstiti si responsabili, din Republica Moldova si Romania: “ NICIODATA nu va fi posibila Unirea Durabila a Republicii Moldova cu Romania, impotriva VOINTEI Rusiei!” Exista vreun jurnalist sau politician, ce se considera cinstit si responsabil, care sa contrazica, cu argumente logice, aceasta Axioma? Daca exista sa-si prezinte public argumentatia! Cei ce vor contrazice Axioma, fara argumentatie, sunt provocatori si vanatori de voturi, de la cei ce nu gandesc! D. Rizoaica. Tel. 0723966732.

  18. natalia,
    mie deja imi este greu,insa voi incerca sa trec si prin asta,nu este pentru prima data.Si apoi solutii pentru rezolvarea situatiei sunt multe,cel putin asa vad eu.Optimistii totdeauna vad mai mult ca pesimistii,asa o spun si anecdotele. Oricum, multumesc pentru urare si ma bucur ca esti inteleapta.

  19. Anatol Dubrovschi,istoricul- in urma trenului,şontîc,şontîc.Daţi-i o cirja,să meargă mai repede.

  20. Doamna Pavlicenco,
    Am ascultat de 2 ori emisiunea la care ati fost invitata la Jurnal tv!! Felicitari!! Ati fost intr-o …ofensiva a ideilor extraordinara!! PNL din Basarabia are toate sansele ca prin acesta ofensiva mediatica sa=i fie receptat mesajul unionist cu brio!! Antrenati si alte voci ale partidului, oameni bine pregatiti(cred ca si aveti destui !!)care sa transmita putera acestui mesaj!! Nu ramenti singura voce si cu siguranta ma veti intelege ce vreau sa sugerez prin acest lucru!! Promovati astfel de dezbateri cu reprezentant ai tuturor partidelor , ai celor din societatea civila(intelectuali de taoate categoriile si de toate… gabaritele) Cu cat mai multe dezbateri, cu atat mai bine!! A fost foarte inspirata ideea de a avea in emisiune pe Ion Iliescu si Gh. Funar!! Nu trebuie sa va mai spun sa atrageti reprezentanti ai tuturor partidelor parlamentare din RO la astfel de dezbateri, Stiu ca asa veti face!! Se vad , si ati putut constata singuri , toti pnl-istii basarabeni cum …stau lucrurile in clasa politica roamneasca in ac. privinta.
    Am recitit cu multa atentie si programul dat publicitatii de PNL pe care il conduceti. Sunt acolo prevederi foarte bine formulate !! Niciun efort nu poate fi rasplatit mai bine decat realizarea punctuala a obiectivelor stabilite fara intarzieri si fara escamotarea importantei lor. Toate sunt importante si pot asigura succesul viziunii foarte actualei viziuni romanesti asupra viitorului nostru comun in UE. Pe acel prof (sau reprezentant PD?)in discutie l-at facut… praf!! Excelenta executie… publica!!
    Inainte de a ma opri permiteti-mi sa mai spun ceva. Ideea bugetului comun interstatal poate fi copios pusa in valoare pentru dezvoltarea comuna a unei economii prospere. decat 2 bugete mai mici si mai restrictive nu e oare mai benefic unul singur in realizarea prosperitatii? Asta inseamna posibilitati mai mari in primul rand pt Basarabia! O piata unica romaneasca ar pute sa fie mai ineficienta pt Basarabia? Nu cred!! Si multe altele!!
    Se stipuleaza in programul dv. o activitate politica strucurata informativ- formativa mai larga, mai eficienta politic!! Excelent!! Cei care au dobandit cetatenia roamana , mai demult sau mai recent, va pot ajuta, dupa parerea mea, enorm in toto ce faceti. Chemati-i la intruniri, la dezbateri, la actiuni politice , fie si ca simpatizanti ai PNL! La fel victimele deportarilor rusesti, ai familiilor celor executati de comunisti… Ei au marturii, au memoria vie, au documente!! Nu se pot valorifica toate astea in scopul politicii pe care o promovati? De asemenea cred ca si astfel de ocazii nu pot fi pierdute. Ele nu trebuie sa se desfasoare numai in fata tv, desi , adevarat, maresc impactul social al informativ-formativului de care e atata nevoie in satele basarabene!! Coruptia la toate nivelele este si ea un bun prilej de raspandire a unui alt orizont de intelegere in satele basarabene, Nu trebuie starpit micul bascis comunist dat politistului, primarului, consilierior ori mai stiu eu cui ,pentru nimicuri pe care orice functionar public este obligat si platit sa le puna la dispozitia cetateanului?
    Iarati-mi tonul sfatos , numeroasele (?) mele …sugestii. Spun asta in mod expres , pt ca nu vreau si nu pot de fapt sa ma erijez in a consilia pe cineva, necum un partid intreg!! Va rog sa lauti din ele ceea ce credeti ca foloseste si numai daca foloseste la ceva.

    Inca odata, felicitari si succes deosebit la ceea ce v-ati angajat sa promovati!! Tot ce spun ori am spus nu sunt laude fara suport. Sunt doar constarea de facto a unor fapte pozitive si cu impact social mare.

  21. Dubrovschi nu este mankurtul ala care declara la un moment dat ca Romania a ocupat!!! Basarabia in 1918?

  22. Referitor la emisiune.
    Multumesc Doamna Vitalia. Ati fost ca de obicei sus.
    Doar cateva obiectii:
    A doua parte a fost cam bruianta. Cand se suprapun vocile mesajul nu ajunge la spectator. Este o lege la Radio si TV. E si vina moderatoarei care a pierdut baghetele de dirijor in cateva secvente.
    Schimbatorul de opinii Dubrovschi a reusit sa va debusoleze un pic, intrerupandu-va incontinuu, fapt care ati parut agitata la sf. emisiuni. In aceasta caz continutul mesajului nu se percepe bine de ascultator.
    Sa speram ca in viitor sa fiti mai abila si sa evitati capcanele puse de manipulatori si schimbatori de opinii gen tov. Dubrovschi

  23. peste vreo 10-15 ani, daca atunci va mai exista ca stat, basarabia va intra in componenta statului UNITAR romania

  24. Si inca ceva despre televiziune:
    Acum cu aparitia noilor companiiTV, exponentii partidelor politice vor avea un acces mai mare. Este foarte important sa stii sa utilizezi aceasta scula electorala.
    R.Regan a ramas si azi un exemplu de urmat.
    R. Nixon a pierdut alegerile presedintiale in 1960 in confruntarea directa TV cu Kennedy.

  25. Pt Toka

    Ba da, este, imi e rusine ca am fost intr-un partid, in Partidul Fortelor Democratice, care vedea regasirea romanilor intr-0un spatiu de devenire nationala, iar azi este un comunist inrait.

  26. pt Rizoiacad.arges

    De mai multe ori am observat ca ROMANII din dreapta Prutului sunt mai fricosi decat noi Romanii BASARABENI.
    De ce CONTINUATI sa va temeti voi de RUSI? Oare Romania nu este O TARA independenta? – membra a UE si NATO? Oare nu este un stat INDEPENDENT? De ce ne DESCURAJATI iar si iar cand NOI VREM UNIRE?

    Caci anume din cauza acestor FRICOSI noi am ezitat aici de mai multe ori, pierzind ocazii si invartindu-ne in jurul tarusului de care suntem legati.

    Cred ca ar trebui sa ne VINDECAM de frica nemotivata. Deja suntem in alta epoca, alta realitate. Sunt drepturi internationale, in care ne regasim si noi. Si noi, basarabenii avem DREPTURI sa ne recapatam cetatenia si Patria. De ce tergiversati sa ne acordati aceste drepturi? De ce ne considerati un popor IMPOTENT ca sa GANDIM SI SA TRAIM LIBER???

    or, vad ca ACESTI FRICOSI va asemanati cu ROBII care dupa ce au traim prea multi ani in robie acum nu mai sunt capabili sa gandeasca si sa traiasca ca niste OAMENI LIBERI??!

    Dar noi BASARABENII, chiar si in situatia in care suntem, da, DAM DOVADA de a fi MAI CURAJOSI DECAT VOI, mai indrazneti si mai CAPABILI de a incepe o viata fara frica fata de rusi.

    Ba inca ii privim ca pe niste OAMENI NORMALI si pe ei, desi cu imperfectiuni, dar avand perspectiva reala sa dezvoltam relatii economice si nu numai…

    Nu va mai temeti de RUSI! Au ei problemele lor destule. Iar noi sa constientizam CA SUNTEM LIBERI SA NE DECIDEM PREZENTUL SI VIITORUL.

    Nu ne mai descurajati, ca nu tine! Deja BASARABENII sunt ALTII. Au invatat lectiile, Stiu ce trebuie sa faca. Nu mai privim cu frica pe nimeni ci cu VERTICALITATEA unor oameni LIBERI.
    Bravo, Dna PAVLICENCO, care are curajul de a merge in AVANGARDA acestui POPOR. BRAVO PNL!

    Mama mea mereu zicea: Mai usor este sa iei unui om LIBERTATEA decat sa i-o dai, daca el nu vrea sa se foloseasca de ea.

    Doamen ajuta-ne sa constientizeze TOTI ca suntem un POPOR LIBER si sa ne folosim de drepturile ce le avem!

  27. Bravo! Un demers extraordinar pentru toti romanii!
    Romanii din tara va sustin – si sunt din ce in ce mai multi cei interesati de soarta voastra.
    Sa ne revedem peste cativa ani (nu multi) intr-o singura tara. Sunt sigur ca asa va fi. Aceasta miscare nu poate fi oprita (este miscarea sangelui, si acela apa nu se face).
    UNIRE!

  28. roman din Iasi, ROMANIA

    Valenta, noi nu ne temem de rusi. Nu au ei ce sa ne faca noua in ziua de azi. Dar eu personal stiu ca voi basarabenii nu vreti unire. Si clamati asta pe toate drumurile. Si mai stiu ca marea majoritate a basarabenilor ne considera pe noi romanii si acum fascisti, jandarmi care dau palme, cuceritori ai bietei Basarabii etc. Romanii au mai fost pe la voi, am avut contacte cu voi si aici la noi sau aiurea prin Europa iar rezultatele au fost, sunt si cred ca vor fi si pe viitor dezastruoase. Noi nu-i inghitim pe rusi, nu ne place limba lor, traditiile lor, biserica lor, betiile lor etc. Iar basarabenii tocmai asta ne aduc: biserica moscovita, limba rusa, traditiile si defectele rusesti si inca multe altele. Si atunci, multi considera ca mai bine lipsa de voi in cadrul Romaniei. Si la noi se stie ca basarabenii au fost antiromani si intre 1918 si 1940. Stim si ca basarabenii au omorat ostasi si oficiali romani pe timp de pace intre 1918 si 1940. In sfarsit, ca sa nu mai lungim vorba, ne despart multe, dar limba rusa, jignirile basarabene la adresa noastra si mentalitatea voastra, pe care noi o consideram retrograda, ne distanteaza cel mai mult. Cu tot respectul, ti-o spune un roman din Iasi, care este mandru de a fi roman moldovean, urmas adevarat al lui STEFAN cel MARE, Mihai Viteazu, Avram Iancu, Eminescu, Caragiale, Rebreanu si toti ceilalti corifei ai istoriei, civilizatiei si cultirii romane.

  29. Pentru doamna Valenta,
    Un banatean va saluta calduros!! Ati pus punctul pe I ca o adevarata romanca,in interventia adresata pt „razoaica.arges”!! Romanii in majoritatea lor sunt exact cu aceleasi pareri ca si ale dv!! Nici o diferenta!! Va rog sa nu uitati acest lucru, pentru ca unitatea de vederi in privinta identitatii nationale si a tot ce deriva de aici trebuie permanent cunoscuta , intretinuta prin sustinere reciproca si promovata!! Este esential acest lucru. Nu, Romania nu mai are frica ce a avut-o fata de Rusia si fata de nimeni!! Am motive foarte teminice sa sustin aceste lucruri. Nu am timpul si spatiul necesar sa-mi expun astfel de pareri. In orice caz, vreau sa adaug un amanunt(poate semificativ) Vreu rusii sa ne „prinda” determinativ ca sa ne aiba la mansa cu gazul? Nu au reusit si nu vor reusi. Dovada? Nu se construieste Nabucco? Se va construi mai repede terminaul de gaz lichefiat intre Azerbaidjan- Georgia- Romania!! Solutii se gasesc!!Inteligenta sa fie!!Rabdare si calm!!Propun Basarabiei sa sustina economia ei „de vin ,vodca si coniac”? Romania da alta perspectiva!! Da perspectiva energetica , dezvoltare industriala in intreg teritoriul basarabean pt ca da aceasta perspectiva poporului roman in intregul sau! Ce poate da Rusia , Basarabiei? Statut de colonie furnizoare de vin si coniac pt. Imperiu!! Nu da perspectiva fabricarii de automobile la Chisinau sau de avioane etc!!Si nici de calculatoare!! In interbelicul romanesc peste Prut, Ro a construit 25 de poduri! Cate a construit Rusia si colonia ei R. Moldova in 65 de ani? Romania si-a pregatit toate provinciile romanest pentru un alt viitor in acea perioada? Cine a intrerupt acest proces si aceste aspiratii ale romanilor ? Citeam „ingrijorarea ” unui concetatean de-al vostru ca va ajunge Chisinaul un oras oarecare in Ro. daca se va uni cu Romania!! Mai mare prostie si ingustime de minte decat asta nici ca se poate!! Los Angeles este mai prejos decat New Yorkul? Munchenul decat Berlinul? Shanhaiul decat Beijingul? La popolatia lui de astazi Chisinaul are aceste sanse!! Capitalele economice al lumii sunt tot atat de importante ca si capitalele politice, daca nu si mai importante!!

  30. Pt domnul Luca,
    Prestatia d-nei Pavlicenco in duelul verbal cu acel „nima-n drum”, cum zicem noi ardelenii, prof. Dubrovschi a fost foarte buna!! Mesajul lui antiromanesc clar ca trebuia… bruiat! Orice dialog are si o dimensiune psihologica d-le Luca!! Doamna Pavlicenco a intuit cu inteleigenta instictiva aceasta „cerinta”!! Cine a avut urechi de auzit , a auzit clar si limpede ce trebuia!! Fii pe pace!! Daca d-na Pavlicenco ar fi last-o …. mai moale, ar fi luat initiativa partenerul dansei de dialog cu siguranta!! Observa cu atentie cum se intampla, cum decurg astfel de „dialoguri” si vei vedea!!

  31. Pentru roman din Iasi. Romania,

    Desi este real tot ce spui legat de basarabeni ca observatii de moment,iar aici in tara noi stim bine cum sunt metalitatile prezente ale dansilor vizavi de ale noastre, credinta mea este ca trebuie sa ne schimbam si noi „viziunile”. „Unirea-n cuget si simtiri” (stii bine versurile!) nu este un lucru usor de obtinut, cred ca esti de acord!! Basarabia a fost de fapt romaneasca doar 22 de ani sin 200!!Iar asta spune totul!! Este oare in interseul nostru al tuturor sa nu facem orice pentru realizarea „unirii-n cuget si simtiri”? Sunt banatean de locul meu natal , iubesc Moldova si Iasul (un oras exceptional din toate pct de vedere)cum iubesc Timisoara si Banatul si tot Ardealul si toata Romania!! Chiar tu ai amintit de Avram Iancu,de Liviu Rebreanu(iar in gand ai avut zeci de alte exemple!) Noi avem reperele clare a tot ce insemna valore nationala istorica si culturala pentru Romania!! Oare pe dansii nu trebuie sa-i ajutam din rasputeri sa impartaseasca aceleasi valori, sentimente si aspiratii? Sa nu impartaseasca aceleasi sperante intr-o lume , care vezi bine cum arata!! Cere efort si rabdare, desigur!! Hai sa o facem toti dimpreuna!!

  32. o emisiune foarte buna dna.Pavlicenco!
    acum vreau sa fac o mica paranteza fata de dl istoric (cica!). dansul spunea ca motivatia crearii statelor nationale a pornit in 1848 odata cu revolutia franceza si ca acum nu mai exista motivatiile de atunci.
    ei bine vreau sa ii readuc aminte dl istoric (cica!) ca pe atunci se dorea ca toti romanii sa formeze un singur stat, puternic si unitar, care sa vegheze ca de vasalitate otomana, exterminarea austro-ungara si batjocira si umilirea ruseasca sa nu mai aiba parte nici un roman pentru 1000 de ani.
    ei bine acest deziderat s a implinit, romanii isi decid singuri viitorul, sunt cetateni cu drepturi depline in propria lor tara si sunt condusii tot de romani.
    acum sa ne uitam 2 sec la rep.mold. si sa vedem daca dezideratele sunt implinite!NU!totul este condus de rusia! deci formarea unui stat care sa cuprinda si sa protejeze toti romanii nu este completa si soarta a 4 milioane (!) de romani este decisa de interesele meschine a altui popor si stat!

  33. si in acelasi timp vad ca se vorbeste mult despre iugoslavia si bulgaria/macedonia. ei bine toate republicile rupte din iugoslavia si au decis singure viitorul, adica ele de buna voie si nesilite de nimeni (in mare) au decis sa paraseasca federatia din care faceau parte. la fel si macedonia, s a departat de buna voie de bulgaria. deci cum putem compara asta cu romania?
    basarabia a acceptat de buna voie si nesilita de nimeni ruperea de neamul de catre imp. tzarist si urss?

  34. Pentru Titirez si roman din Iasi

    Toata lumea are dreptate. Eu las la o parte toate realitatile negative, aparute ca si urmare a istoriei poporului roman de pe ambele maluri ale Prutului. Nu putem sa ne impiedicam mereu de ele. Trebuie sa constientizam ca numai daca vom depune efort comun, vom depasi odata si odata aceste diferente de mentalitate intre romanii de acolo si romanii de aici. Sa nu uitam ca rusii tot rusi se considera si se manifesta si in… America. Sa fie ei oare mai „oameni” ca noi ?
    Nu ! Numai politica rusiei de incurajare si sustinere a rusilor, ori unde se afla ei, face rusia prezenta / pin „solii” ei, asa beti.vi, agresivi, cu aere de popor „maret”/ peste tot in lume. Noi insa ne tot paruim in jurul la „care dintre noi sunt mai romani, care chind a tradat, care pe cine si chind a ucis, care are o cultura mai avansata, care seamana a tigan, care este mai bogat si care este mai sarac……care, care, care….Cu „CARE” deocamdata ne alegem.
    Eu personal ma consider romanca si punctum. Nu sunt nici mai prejos, nici mai presus ca alti romani. Muncesc si nu am nevoie de sustinerea materiala a statului nici dintr-o parte a Prutului.
    Din rasputeri cred ca va veni timpul si va dispare stereotipul „regizat” in laboratoarele politice si implantat in creierul populatiei, care inca mai gîndeste ruseste vorbind romaneste. Daca eu peste 20 de ani am reusit sa trec peste aceasta situatie, de ce sa nu cred ca toti ar putea trece. Cum poate avea loc schimbarea ? Prin declaratii, lozinci sau crearea conditiilor reale pentru schimbare ? Nmai efortul comun poate conditiona schimbarea.
    Nmai bunavointa si toleranta reciproca poate sa ne apropie destinul ca si neam, popor.
    Daca sa tot aratam cu degetul la distanta si sa scriem pe bloguri, apoi si „aici” si „acolo” sunt destui mizerabili, hoti, corupti etc.
    Si „acolo” si „aici” sunt oameni de calitate. Sunt din aceste categorii si in America, si in Germania si in…..pest tot. Nu exista padure fara uscaturi. Nu exista nici padure fara copaci….
    Numai jmecherii cu interesele lor meschine, care in mod democratic ajung la putere, sunt in mare capacitate sa manipuleze poporul si sa-l tina in intuneric si saracie. Ei sunt cu „cutitul, piinea si untul” in mina. Ei insceneaza concurenta luptei pentru putere, declarind ca au nevoie de putere pentru a face viata oamenilor mai buna. Actorii politici joaca teatru. Dupa ce coboara de pe scena, „cununa”, „boteaza” si „papa” frigarui impreuna. Se tin de burta hlizindu-se de electorat si de prostia lui. Oricum ei astazi „defileaza” si cu unii si cu altii. Noi ce facem ? Batem din palme in contunuare? Ne paruim ? Ori tebuie sa intelegem, in sfirsit, ca un popor trebuie sa fie unit, sa nu uite cine este, de unde vine, cine i-au fost stramosii….? Indiferent de unde locuieste aruncat de soarta.
    Bine ar fi, daca emotiile negative ar fi suprimate de constiinta civica, dorinta de a uni destinul si am purcede la discutii rezonabile, care ne poate apropia.
    Nimeni nu va lua bucatica de piine de la gura copiilor altuia.
    Suntem capabili sa muncim, sa gospodarim.
    Unirea romanilor ca si popor este inevitabila. Daca nu acum, cîndva oricum va avea loc. Trecem prin perioade foarte grele. Oamenii, familiile lor sunt despartite. Prin atare dificultati au trecut si alte popoare. Unele deja si-au unit destinul, altii inca nu.
    Ce se va intimpla cu poporul roman ? Depinde in mare parte de poporul roman si inca, din pacate, de marile puteri, care conduc lumea. Oricum, unirea va avea loc.
    Fiecare dintre noi sa faca ce poate, intrigele ne indeparteaza, indiferenta ne ucide

    Noi,

  35. @Valenta:

    24 April 2010, la 10:10
    pt Rizoiacad.arges

    „De mai multe ori am observat ca ROMANII din dreapta Prutului sunt mai fricosi decat noi Romanii BASARABENI.”

    Nu este deloc adevarat, va rog nu trageti concluzii asupra noastra, a majoritatii romanilor din RO, dupa un SPAM.

    Apropo, ce garantii aveti ca acesta persoana spammer si care imi pare ca are nevoie de niste consiliere psihiatrica este din RO?
    Doar pentru ca si-a lasat un numar de Vodafone Romania?
    Va las si eu un numar de Orange Moldova daca vreti, va si raspund la el, ma credeti ca sunt basarabean? N-ar trebui, sa stiti!

  36. si eu sunt de parere ca exista o anumita…ezitare…a societatii basarabene fata de rusi si mama rusie. eu zic ca este destul de clar acest lucru. intr o tara in care minoritatile sunt cetateni de prim rang si politica de stat este antidemocratica acest lucru vin de la sine.
    romanii din ro nu cred ca sunt „mai putin fricosi” deoarece indreptarea catre UE si NATO a avut loc tocmai datorita fricii fata de rusia! acum frica este doar acoperita, dar inca mai este.

  37. @radu: a fi precaut nu inseamna a fi fricos, la fel cum a fi inconstient nu inseamna a fi curajos!

  38. stie cineva citi telespectatori a avut jurnal tv la aceasta emisiune?

  39. Doamna Can,
    Excelente cuvintele si ideile de care sunteti animata!! Perfect , adevarat!! Toti suntem romani ,in orice padure intalnesti si copaci semeti si uscaturi, dar padurea tot a noastra este si ramane!!Noi o curatam , noi sadim alti copaci si noi o intretinem!! Romanul din Iasi stie si el bine lucrurile astea , precum o stie foarte bine si Valenta!! Valenta este si ea un adevarat suflet de om … care vorbeste si simte pe romaneste ca oricare dintre noi.Completarile, adaosurile, nuantele si cate si mai cate altele, tot ale noastre sunt,si din naduful,necazurile , greselile si izbanzile noastre rasare si merge mai departe dorinta de mai bine!! Nu cunosc un alt mod de a progresa pe lumea asta fara idei in care sa crezi, dupa o serioasa si matura cercetare si chibzuinta!! Iar ideile nasc alte idei si mai bune si mai pertinente pentru omul care sttie sa gandeasca. Care roman cu mintea si sufletul limpede nu-si pretuieste inaintasii? Indiferent de provincia istorica din care provin? Iar basarabenii au straluciti reprezentanti in Panteonul Romanesc!! S va amintesc de Alecu Russo? Cel care impreuna cu valahul Nicolae Balcescu

  40. PRIMA DATA VINE VIZIUNEA ! PRIMA DATA VINE NOTIUNEA !

    si apoi munca si implementarea.

    Chestia care spune dl Dubrovschi mi se pare total idiot „Sa nu ne grabim” DUPA 14 ANI DE GUVERNARI RETROGRADE cum FOARTE CORECT si VERIDIC spune dna Pavlicenco !!!

    Si apoi intrebat ca daca se grabeste atunci dl Dubrovschi in mod IPOCRIT se balbaie ca un mare prost.

    Eu personal cred ca UNIREA TREBUIE FACUTA INAINTE si apoi vine si mentalitatea schimbata, daca asteptam la infinit s-ar putea sa asteptam mult si bine.

    Mai mult, dl Dubrovschi bate campii complet ca in Europa tarile se divid !!! E un mare idiot sa creada acest lucru !
    DA EXEMPLU CE? Cehoslovacia a decis sa se desparta, desi ceha si slovaca sunt mutual inteligibile.
    DAR YUGOSLAVIA ? sarba si croata sunt mutual inteligibile.
    Corect dar totusi ce treaba avem noi cu slavii ? Ca sarbii scriu cu chilirice si croatii cu latine, ca unii sunt ortodoxi ca altii catolici.

    SUNTEM O INSULA DE LATINITATE !

    Si cat despre deschiderea dosarului penal pentru distrugerea statului Rep. Moldova vine intrebarea:

    CINE A CREAT REPUBLICA (SOVIETICA) MOLDOVA ?
    RUSIA CU FORTA !

    Deci orice „lupta pentru statalitatea Rep.Moldova” este de fapt si o sustinere a ISTORIEI SOVIETICE CRIMINALE.

  41. au scris „Cantarea Romaniei” si au impus politic numele de Romania? Boierul de vita Alecu Russo era din imprejurimile Chisinaului, unul din cei care si-a onorat boieria , adica nobletea, punand o piatra la temelia Romaniei. Sunt doar cateva nume pe care mi le-am amintit, personalitati care ne-au transmis un testament noua urmasilor lor. Iar noi cum sa le raspundem? Declarand ca au vorbit „vorbe mari” care s-au potrivit doar pentru vremea lor? Este adevarat? Sa ne gandim bine!!
    Acel domn profesor Dobrovolschi(?) arunca in… lupta „verbala” cu d-na Pavlicenco idei complet recuzate isoric si iesite din uz spiritual. Nationalismul intrebelic cu geneza sa de secol al 19-lea are astazi un alt nume: IDENTITATEA NATIONALA! Conceptul este mult mai larg si mai bine articulat decat cel restrictiv nationalist folosit pana nu demult. Personal ,mi-a dovedit ca nu-l cunoaste . Iar ca intelectual autentic asta e este descalificant . Asa fiind, cui vinde el gogosi?Mie nu!! Nici lui Toka, nici lui Radu!!Cel putin asa vad si… citesc cu proprii ochi.
    Inchei … pe romaneste: Sarut mana!! Nu stiu daca in Basarabia e folosit salutul, dar aici unde traiesc e absolut curent. Stiti de ce o spun? Pt ca am intalnit la Vilnius o doamna basarabeanca (demult)mirata foarte cand am salutat-o astfel , sarutandu-i chiar mana.

  42. O culme a penibilului … militarii r.moldova paricipanti la parada de la moscova, vor da onorul si marionetelor rusiei din Transnistria (invitate si ele la tribuna oficiala)!!!!!!, abhazia si osetia de sud! zguduitor, intr-adevar !

  43. …CUM POATE SA SE PROCLAME UN STAT „ELIBERATOR” [UNIUNEA SOVIETICA -RUSIA] , CIND ACELASI STAT A ATACAT MISELESTE SI BARBAR , DUPA DATA DE 1 SEPT.1939[ ZIUA INCEPERII RAZBOIULUI] 5 STATE VECINE EUROPENE ? POLONIA,FINLANDA,ROMANIA,LETONIA,ESTONIA SI LITUANIA …BIETII VECINI ERAU SI EI „ELIBERATI” DE UNELE TERITORII SAU CHIAR INGHITITE CU TOTUL , DE MAREA PATRIE „ELIBERATOARE” . AICI VORBIM IN MODUL CEL MAI CLAR CU PUTINTA DE UN STAT A-G-R-E-S-O-R ! RAZBOIUL A AVUT UN CARACTER AUTENTIC DE ELIBERARE ,DOAR PE TERITORIUL SOVIETIC INTERBELIC [DIN 1938,SA SPUNEM]…DAR SI AICI CU NUANTA CA SOVIETICII AU ACTIONAT IN HAITA CU NAZISTII ,PINA LA 22 IUNIE 1941 . LUAT LA GENERAL , PARTICIPAREA UNIUNII SOVIETICE LA CEL DE-AL DOILEA RAZBOI MONDIAL [1 SEPT.1939-9 MAI 1945- 12 SEPT 1945] A AVUT UN CARACTER NEDREPT SI DE AGRESIUNE IMPERIALISTA . FINALUL RAZBOIULUI CU JAPONIA MILITARISTA , CU PARTICIPAREA SI A SOVIETICILOR , A INTARIT CARACTERUL NEDREPT SI IMPERIALIST AL RAZBOIULUI DUS DE ACESTIA , PRIN „ELIBERAREA” INSULELOR KURILE , CAPITOL RAMAS NEINCHEIAT PINA ASTAZI INTRE RUSIA SI JAPONIA .

  44. Şi consilierul pentru politică externă a premierului, Nicu Popescu, consideră că participarea Moldovei la paradă este binevenită.

    “Cred că noi, în condiţiile în care vrem să ne consolidăm ca un stat European, trebuie să ne maturizăm, să ne uităm la acele procese care se întâmplă inclusiv în relaţia polono-rusă, ca să nu mai vorbesc de relaţia cu Franţa şi Statele Unite, şi să participăm la această paradă militară ca un stat matur”, a afirmat Popescu. PENIBILA ACEASTA DECLARATIE A UNUI OM GRAV BOLNAV MINTAL …DECI , DUPA LOGICA DE BETIV AFLAT IN COMA ALCOOLICA , A ACESTUI MAIMUTOI-CONSILIER ,CONSOLIDAREA R.MOLDOVA CA STAT EUROPEAN !!! ,NU SE POATE FACE FARA PARTICIPAREA LA DEFILARILE FARAONICE SI SATANICE DE LA MOSCOVA …VA DATI SEAMA CE IDIOTENII DEBITEAZA ACEST INDIVID ? IN REALITATE , DUPA EL , MOLDOVA A FACUT CHIAR CITIVA PASI INAINTE SPRE ADERAREA LA UE , CU TROPAIALA A 70 MILITARI LA MOSCOVA !?!? INCREDIBIL ,INCA ODATA …! DECI R.MOLDOVA NU ARE CUM SA FIE “STAT MATUR” ,DACA MORTI-COPTI SOLDATII MOLDOVENI , NU DEFILEAZA FRUMOS PRIN FATA LUI MEDVEDEV SI PUTIN ! RUSINE DERBEDEULE ! ASTA CREDE CA ABIA AM CAZUT DIN COPACI , NU ALTA …O DECLARATIE PROFUND JIGNITOARE LA ADRESA PROPRIULUI POPOR .

  45. “Cred că noi, în condiţiile în care vrem să ne consolidăm ca un stat European, trebuie să ne maturizăm, să ne uităm la acele procese care se întâmplă inclusiv în relaţia polono-rusă, ca să nu mai vorbesc de relaţia cu Franţa şi Statele Unite, şi să participăm la această paradă militară ca un stat matur”, a afirmat Popescu [consilier al premierului]… CUM A AJUNS UN ASEMENEA INDIVID IN FUNCTIA DE CONSILIER PE PROBLEME EXTERNE AL PREMIERULUI FILAT ? CE LEGATURA ARE A AMINTI DE RELATIILE POLONO-RUSE SI INTRE …FRANTA SI [ TINETI-VA BINE RESPIRATIA] STATELE UNITE ??? DACA AL DOILEA EXEMPLU E AIURITOR , PRIMUL NECESITA O INTREBARE . ARE CUMVA LA ORA ASTA , RUSIA TRUPE IN POLONIA , SPRIJININD ASTFEL O REGIUNE SEPARATISTA DIN POLONIA ? NU. SI ATUNCI DESPRE CE VORBESTE MAIMUTOIUL ASTA ? PENIBIL !

  46. PRACTIC VORBIM DE O IESIRE NEPREGATITA A ACESTUI CONSILIER „FILATELIST”…PROBABIL LA ORDINUL SEFULUI SAU , SPERIAT DE AMPLOAREA SCANDALULUI IN JURUL PARTICIPARII LA „PARADA” MOSCOVITA .SI UN SCOLAR MAI INSTRUIT GASEA SA SPUNA LUCRURI MAI CREDIBILE . DIN TOATA BOLBOROSEALA ANALFABETULUI , AM INTELES UN SINGUR LUCRU …DUPA DEFILAREA LA MOSCOVA A 70 DE FLACAI MOLDOVENI , R.MOLDOVA INTRA INSTANTANEU SI IN UNIUNEA EUROPEANA .DECI 9 MAI 2010 , VA RAMINE IN ISTORIE CA ZIUA ADERARII LA UE A TARII .V-O GARANTEAZA LIDERII PLD,PD SI AMN – FILAT,LUPU SI URECHIANU .

  47. Inclin sa cred ca fortele politice extraparlamentare impreuna cu PL vor gasi o „modalitate” de a salva de rusine nationala 2/3 din AIE si intregul popor basarabean.
    Trebuie sa existe o „forma” de justificare a 2/3 din AIE a retragerii deciziei de participare la „serbarea” umilintei nationale. Spre exemplu : cum s-a intimplat cu memorandumul Kozac.
    Asteapta oare cele 2/3 din AIE aparitia unei „scuze” pentru a nu participa acolo ?

  48. Pentru toti ROMANII de buna credinta!
    va iubesc pe toti din toata inima si ma bucur pentru prezenta dumneavoastra aici si pentru sustinere si dragoste ce o simtim din partea dvs.
    O, Scumpa ROMANIE, Tara mea de dor, frumoasa si bogata in oameni INIMOSI…,
    Mama mea mult plangea de dorul tau, tatal meu mult ofta gandit la TINE, scumpa Romanie,
    si eu cu fiicele mele dorim sa primim CETATENIE si atunci vom dansa de bucurie enorma.
    Traiasca ROMANIA, tara mea de DOR… Va iubesc pe toti , scumpi compatrioti!

  49. Ce mizerie e acest dubrovschi, a carui nume adevarat e duracov. La inceputul anilor 90 se dadea mare roman, avand chiar si un fel de partid national/crestin. I/a tradat mai pe toti, dar vad ca/l slujeste inca cu sarg pe voronin. Cum de s-a putut sa aduca dnii Mosanu/Matei un asa individ in parlament in 1998, nu inteleg

  50. Pt Vlad

    Am fost intr-un partid cu el, am mincat dintr-o strachina. Inteleg schimbare, dar nu chiar asa – de la un porogram de unire, cum era frumos cel al PFD – de regasire in spatiul de devenire nationala – la comunism…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *