Noi ca omul, Dorin – cu „lomul”

SAU EUTANASIERE SI MANIPULARE A LA MOLDAVE…

ghearele-mortii2comunistul rosu si bita de asupra vietii

Repostez mai jos comunicatul de presa despre sedinta comuna de la 18 februarie dintre reprezentanti ai Asociatiilor de protectie a animalelor, unii  voluntari si Primarie, insa, inainte de asta, postez citeva alineate de text pentru a arata ca primarul general nu se mai opreste din a manipula.

Cu alte cuvinte, Asociatia ALGA face un comunicat de presa obiectiv, moderat si echilibrat, punind doar accentul pe excluderea masacrarii animalelor nebolnave si pe planurile de viitor, in timp ce primarul general iese in public si dezinformeaza. Ca in vorba aia „noi ca omul, el cu „lomul” (adica, romaneste, „cu ranga”).

1. In primul rind, Dorin Chirtoaca habar nu avea de proiectele de legi despre care vorbesc Asociatiile de protectie a animalelor si pe care i le-am remis eu, din mapa mea, in plina sedinta, ca sa le cunoasca si, cel mai important, – prin unchiul sau, Presedinte de Parlament si sef interimar de stat, – sa le promoveze in Legislativ. Repet – e straniu ca aceste proiecte de legi, pregatite de reprezentantii aparatorilor animalelor, prezenti in sedinta de la Primarie, inclusiv de mine, dar semnate doar de Filat (ca „asa a vrut muschii lui”), acum trebuie promovate tot de noi, cei care le-am elaborat, pentru ca AIE nu le promoveaza, sa nu supere „unchii si nepotii”. In conferinta de presa de vineri Chirtoaca nici macar nu a recunoscut de unde a luat proiectele de legi. Si nu asociatiile sprijina legile, elaborate chiar de ele, ci Chirtoaca, cel caruia i le-am dat, s-a declarat ca le sprijina. Dar nu sint adoptate in lectura a doua, pentru ca i-ar lega miinile primarului, ca sa mai admita uciderea la dreapta si la stinga a animalelor flaminde. Pacat, penibil, manipulare si rusine. Ce sa-i faci – asta e fata de azi a Primariei: imaginea cateilor care sug de la o mama canina, ucisa de angajatii lui Nicolae Gangal de la Necropola, ca si imaginea cateilor ce inhaleaza clorul, cu care s-au stropit custile dupa omorirea unei partide anterioare de ciini in Fabrica mortii, clor ce le-a ars labutele.

2. Chirtoaca s-a trezit ca sint muscati copiii de ciinii vagabonzi. Da, este adevarat, dar de ce sa manipulam si aici? A cui, oare, e vina pentru, cel putin, ultimii trei ani? Ce masuri a luat primaria, ce proiecte a prezentat, promovat si obtinut in interior si din exterior primarul, pentru a incerca, macar, sa rezolve problema? Iar acum, cind ne-am pomenit cu multi ciini, urmare a incapacitatii lui Chirtoaca de a rezolva problema, iata ca a aparut solutia „unica”: uciderea la scara industriala, in conditii de masacrare. Copiii muscati de ciini trebuie sa ii ceara socoteala „milosului” – doar in vorbe – primar,  si nu aparatorilor de animale! Declaratia universala a dreptuilor animalelor – ii amintim Manipulatorului – se cheama „Declaratia care ne incurajeaza sa fim OAMENI!”

3. Aceste proiecte de legi, adoptate in prima lectura si publicate pe acest blog, ca si pe site-ul www.alga.md, includ norme europene privind eutanasierea, adica MOARTE FARA CHINURI. Chinurile le-ati putut urmari din plin pe Internet. Noi reproducem mai jos fragmente – atit articole ce prevad cum se face eutanasierea, uciderea animalelor de companie (sic!, nu vagabonde), cit si pedepsele pentru cei ce incalca legea, sub a caror incidenta sta sa cada si primarul demagog.

4. Orgoliul masculin exagerat (exprimat prin incruntarea permanenta a fetei, obositoare pentru societatea nemanipulabila), nu-i permite „inaltului” edil sa recunoasca faptul ca a facut declaratii ce cultiva violenta in societate, in rindul tinerilor, ale copiilor, care trebuie sa creasca in compasiune fata de fiintele vii, date a fi utile omului, si nu prin usurinta de a ucide. Nu mai spunem ca „cel mai tinar primar al unei capitale din Europa” compromite imaginea tinerilor proeuropeni. Primarul cunoaste foarte bine ca la Necropola de stat=”Fabrica de masacrare a ciinilor vagabonzi” au fost facute filmele, considerate trucate de Manev, filme pe care i le-au aratat integral ziaristii de la www.jurnaltv.md care, insa, nu au avut curajul sau, poate, permisiunea, sa le plaseze pe site.  In felul acesta, primarul a manipulat si cind, in sedinta comuna, ne zice ca „se va lamuri care e adevarul la Necropola condusa de Nicolae Gangal”, in timp ce, in realitate, el deja vazuse filmele depline, nu doar ale Elenei Varta, ci si oferite de jurnalistii de la www.jurnaltv.md Nu are primarul curajul sa spuna ca a gresit, sa-l demita pe Gangal (care t-a-a-a-a-re se mai teme sa nu ramina fara fotoliu – si platesc, sarmanii catelusi, cu viata pentru asta), si nici taria sa recunoasca public irealitatea eutanasierii animalelor vagabonde la Necropola, care trebuie, de fapt, inchisa. Nu stim unde vede primarul scris ca animelele trebuie bagate de vii in gropi, nici cum vede el identificarea animalelor „agresive”, a celor afectate de ciuma sau de rabie. Intelegem bine ca trufia populistului primar este insurmontabila si paleste ca importanta in raport cu necesitatea gestionarii rationale si legale a problemei maidanezilor. Nu e nici o diferenta la primarie – hingherii „eutanasiaza civilizat” ciinii cu „lomul”=ranga, iar primarul manipuleaza societatea cu „lomul” demagogiei. Ii putem spune doar atit: isi face iluzii ca va avea sprijin continuu in societate cu populismul, demagogia si manipularile sale. Totul e pina la un punct.

Cit priveste institutiile de presa, supuse nu misiunii de a oglindi realitatea obiectiva, ci patronilor liberali si liberal-democrati, despre asta vom mai scrie. Vreau sa ii intristez pe patronii zelosi ai unor media – aveti si ziaristi onesti, chiar mai multi decit credeti, ziaristi care se supun indicatiilor voastre doar de nevoie si pentru ca nu au incotro. In sinea lor si in mesajele transmise in afara ei sint cu adevarul, care nu e cel al lui Chirtoaca…

Din proiectul de „Lege privind deţinerea şi protecţia animalelor de companie”:

Articolul 17. Eutanasia  animalelor de companie

(1) Eutanasia animalelor de companie se efectuează cu minimum de dureri şi suferinţă fizică şi psihică.

(2) Numai medicul veterinar poate să procedeze la eutanasierea unui animal de companie.

(3) În cazurile de urgenţă când trebuie să se pună capăt suferinţelor unui animal şi în cazul legitimi apărări  când ajutorul unui medic veterinar nu poate fi obţinut rapid sau în alte cazuri de urgenţă eutanasierea se permite şi de către o persoană cu capacitatea de exerciţiu deplină.

(4) Metoda aleasă pentru eutanasiere, cu excepţia cazurilor de urgenţă, trebuie să provoace o pierdere imediată a conştiinţei, urmată de moarte, fie să înceapă prin realizarea unei anestezii generale profunde, urmată de un procedeu care va cauza moartea cu certitudine.

(5) Se interzice următoarele metode de eutanasiere:

a) înecul şi alte metode de asfixie, dacă ele nu produc efectele menţionate în alin. (4)

b) utilizarea otrăvurilor sau drogurilor ale căror dozaj şi aplicare nu pot fi controlate în maniera de a obţine efectele menţionate în alin. (4);

c) electrocutarea, dacă ea nu este precedată de pierderea imediată a conştiinţei.

(6) Pot fi eutanasiate numai animalele bolnave de o boală incurabilă, animalele bolnave de rabie, iar în cazul legitimi apărări, animalele  ce au atacat omul cînd există pericol pentru viaţa şi sănătate, precum şi cîinii fără stăpîn ce fac parte din categoria celor agresivi şi periculoşi dacă nu sînt adoptaţi. Animalele aflate în perioada de sarcină, naştere şi alăptare nu se vor eutanasia.

(7) Prin derogare de la alineatul (6) animalele de companie fără stăpîn pot fi eutanasiate numai în cadrul unui program naţional de control al bolilor aprobat de Guvern.

(8) Pentru fiecare caz de eutanasiere a animalului se întocmeşte un proces-verbal modelul căruia este aprobat de Serviciul Veterinar de Stat.

(9) Sunt exceptate de la eutanasiere, animale făcând parte din categoriile admisibile pentru euthanasie, pe care o organizaţie sau persoană doreşte şi se angajează să le preia sub îngrijire şi supraveghere, în condiţii corespunzătoare legii.

Din proiectul de „Lege privind protecţia animalelor”

Articolul 18. Eliminarea  animalelor de companie moarte

(1) Persoana ce a efectuat  eutanasierea animalului este responsabilă de organizarea eliminării acestuia după ce se va asigura că animalul este mort.

(2) Eliminarea  animalelor moarte se efectuează prin îngropare sau încinerare în modul stabilit de Serviciul Veterinar de Stat.

(3) Îngroparea animalelor moarte se va face în locuri special amenajate de autorităţile publice locale.

(4) În cazul în care animalul de companie a murit fără a fi eutanasiat, deţinătorul animalului  sau autorităţile publice locale în cazul animalelor fără stăpîn sînt obligate să organizeze eliminarea acestuia în conformitatea cu normele prezentului articol.

(5) Deţinătorul animalului este obligat să achite toate cheltuielile privind eliminarea animalului mort.

Articolul 16. Sacrificarea sau uciderea animalelor

(1) Animalele nu vor fi supuse unor suferinţe inutile in cazul sacrificării sau uciderii.

(2) Sacrificarea sau uciderea animalelor se va efectua cu respectarea prevederilor legale specifice în vigoare aprobate de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

(3) Prevederile alin. (1) şi (2) nu se aplica animalelor care, datorita unor accidente sau boli, trebuie sacrificate ori ucise imediat.

Articolul 19. Răspunderea pentru încălcarea prezentei legi

(1) Încălcarea prevederilor prezentei legi atrage răspunderea civilă sau administrativă conform legislaţiei în vigoare.

(2) Constituie contravenţii administrative în sensul prezentei legi:

– Creşterea animalelor în condiţii de aglomerare excesivă, prilejuind suferinţe greu de suportat;

– Transportul sau expunerea animalelor în condiţii de înghesuire şi durată excesivă, în poziţii care le prilejuiesc suferinţe sau neavând îndeajuns aer şi apă;

– Lipsirea unui animal propriu sau aflat în îngrijire, de hrană adecvată şi apă în cantităţi suficiente, de un adăpost curat şi aerisit, sau neacordarea unor posibilităţi minimale de mişcare

– Supunerea animalelor la munci mai presus de puterile lor, pentru care nu sunt apte în raport cu specia, vârsta, starea fizică, inclusiv o gestaţie înaintată, sau folosirea de juguri, hamuri nepotrivite, ce pot provoca suferinţe;

– Lovirea brutală sau înţeparea animalelor pentru a le forţa să depună eforturi peste puterile lor sau pentru a sili să se ridice un animal căzut, suprasolicitat în muncă, rănit sau bolnav ;

– Izgonirea sau abandonarea animalelor care nu mai pot fi folosite fiind bătrâne, bolnave sau infirme;

– Lovirea, hăituirea, chinuirea, dresajul brutal al animalelor precum şi  folosirea animalelor vii pentru dresajul cîinilor sau pentru a controla agresivitatea lor;

– Administrarea de substanţe destinate stimulării capacităţilor fizice ale animalelor sau aplicarea de procedee pentru creşterea sau diminuarea nivelului natural al performanţelor dacă acestea constituie un risc pentru sănătatea şi bunăstarea animalului;

– Incinerarea, îngroparea, jupuirea sau începere oricărei prelucrări a corpului animalului după deces nesigur;

– Uciderea în condiţii provocatoare de suferinţe intense sau prelungite a animalelor fără respectarea prevederilor tehnice şi de comportament uman, necesare reducerii până la nivelul minim posibil a suferinţei animalelor sau fără punerea în practică a normelor de euthanasiere;

– Uciderea sau provocarea unor suferinţe, ce puteau fi evitate, animalelor folosite în scopuri ştiinţifice, fără respectarea legislaţiei existente în acest domeniu;

– Torturarea, mutilarea, sufocarea, otrăvirea în afara limitelor şi metodelor legal reglementate în cazul unor rozătoare sau insecte dăunătoare.

Comunicat de presa

„Pe data de 18 februarie, din initiativa aparatorilor animalelor vagabonde, a avut loc o sedinta intre reprezentantii n286022418147_931acestora si reprezentanti ai administratiei municipale Chisinau, ai unor structuri subordonate Primariei. Vlad Cotet, viceprimar al capitalei, l-a invitat la sedinta pe Tudor Manev, seful Regiei Autosalubritate, pe seful Necropolei de stat, seful Gradinii zoologice, conducatori ai serviciului veterinar.

In cadrul primei runde s-a discutat despre legislatia ce reglementeaza tratamentul aplicat maidanezilor, practicile de la Necropola de stat, care au socat societatea, posibilitatile de sterilizare a animalelor comunitare, planurile de perspectiva care includ construirea, de urgenta, a unui azil pentru ciinii vagabonzi si posibilitatea de atragere a mijloacelor financiare de peste hotare.

Reprezentantii Asociatiei de aparare a animalelor „ALGA”, avocatul acesteia, alti voluntari, implicati in activitatea de monitorizare a declaratiilor si actiunilor serviciilor administratiei publice municipale au convenit, impreuna cu viceprimarul Vlad Cotet si cu celelalte persoane responsabile asupra pregatirii unui Protocol de cooperare, pentru a stabili un mecanism de conlucrare si pentru a se obtine credibilitate in fata institutiilor din Vest, dispuse sa contribuie la rezolvarea problemei maidanezilor. De asemenea, aparatorii animalelor au solicitat ca reprezentantii partidelor parlamentare, care au consilieri in Consiliul municipal Chisinau si in serviciile Primariei, sa solicite majoritatii din Legislativ adoptarea, de urgenta, in lectura a doua, a Legii cu privire la protectia animalelor si a Legii privind animalele de companie, pregatite de societatea civila si semnate in Parlament de actualul premier Vladimir Filat. Viceprimarul Vlad Cotet s-a angajat sa se ocupe in mod concret de problema maidanezilor si spera sa aiba sprijinul Consiliului Municipal Chisinau in acest efort.

Runda a doua a sedintei s-a desfasurat cu participarea Primarului General Dorin Chirtoaca, caruia i-au fost reproduse sumar discutiile si concluziile la care s-a ajuns in schimbul de opinie ce a durat doua ore. Dorin Chirtoaca a declarat ca nu au fost intelese corect declaratiile domniei sale privind prinderea ciinilor vagabonzi si eutanasierea lor, daca, in zece zile, nu sint revendicati de nimeni – afirmatii ce au invocat actiuni irealizabile. El s-a aratat in total dezacord cu actiunile inumane aratate in filmarile video plasate pe Internet si indignat de imaginile socante de tipul unor catei alaptindu-se de la o o mama canina pierita. Chirtoaca s-a angajat ca animalele prinse si duse la necropola, daca va exista o asemenea necesitate la apelurile cetatenilor in cazul ciinilor agresivi sau afectati de rabie, sa fie ingrijite, hranite, sa aiba apa, sa nu fie tratate cu substante chimice.

Aparatorii animalelor spera ca Primarul General va verifica starea de lucruri de la Necropola de stat, al carui director neaga filmarile video, difuzate presei de tinara Elena Varta, prezenta si ea la sedinta de la Primarie, care a invocat ca martori zece persoane la filmarile recente, inclusiv doi ziaristi de la jurnaltv.md, care nu au plasat, insa, reportaje pe site.

Valentina Dudnic, presedintele Asociatiei „Alga”, a cerut ferm necaptarea animalelor neagresive si neafectate de rabie, incetarea omoririi bestiale a ciinilor in Necropola, accesul liber la Necropola si identificarea altor cai, prin implicarea Serviciului Veterinar, in sterilizarea animalelor, asigurarea perioadei postoperatorii si replasarea animalelor in habitat.

Ca rezultat al discutiilor, s-au convenit urmatoarele:

1. Se cauta alte locuri de plasare a animalelor pentru sterilizare decit Necropola de stat.

2. La Necropola vor fi duse si eutanasiate doar animalele identificate univoc drept agresive, afectate de rabie, ciuma.

3. Nu se va cultiva violenta si nu se vor face declaratii ireale referitor la tratamentul animalelor, gen „Regia Autosalubritate prinde toate animalele, treptat, apoi le transmite spre adoptie si sterilizare societatii civile”. Nu poate fi pusa, decit partial, pe seama asociatiilor de protectie, fara finante, povara si misiunea structurilor de stat.

4. Se va pregati crearea unui Serviciu de ecarisaj, ca animalele vagabonde sa nu fie gestionate de Regia Autosalubritate, adica sa nu fie tratate ca si „gunoi”.

5. Se vor depune eforturi comune pentru adoptarea, in lectura a doua, in Parlament a Legilor europene privind protectia animalelor si animalele de companie.

6. Se va construi, in termen cit mai scurt, un azil pentru animalele vagabonde.

7. Se va pregati, pina la sedinta de saptamina viitoare, un proiect de Protocol de cooperare intre asociatiile de protectie a animalelor si Primaria Municipiului Chisinau.

8. Se va institui o linie de comunicare fara piedici intre reprezentantii aparatorilor animalelor si coordonatorii de la Primarie a problemei ciinilor vagabonzi.

S-au convenit si alte aspecte, derivate de la cele expuse aici.

Serviciul de presa al Asociatiei ALGA

Loading Facebook Comments ...

269 Comments

Add a Comment
 1. Si stii ceva Haiduc? Nu eu si nici tu, si nici altii nu trebue sa cautam bani sau fonduri nici pentru aceste biete animale, cit si pentru copii orfani s.a.m.d si nu noi trebue sa-le hotarim soarta lor, noi trebue sa lucram si sa achitam taxele necesare, iar primarul de aceia si a fost ales de societate – sa gestioneze corect aceste taxe si sa aiba grija, ca aceste taxe sa nu fie furate (a avut trei ani la dispozitie), sa aiba grija de toate problemele societatii si sa faca asa, ca sa ramina toata societatea multumita. Si caini sa nu avem pe strazi, dar si nici sa nu fie luate asa masuri barbare, incit jumatate din populatie sa aiba soc de la asa hotariri imbecile.

 2. pt Natalia, parca esti venita de pe luna, ce nu esti la curent cu lupta dura care s-a dus acesti trei ani dintre Puterea comunista, pardon tiran si Primarul Chisinaului. Ce nu esti la curent ca capitalele Occidentale asa cum string ele taxele este plina de fiinte care duc o viata de maidanezi. Strazile sunt ca niste muzee cu expozitii de oamenii murdari, flaminzi si fara case. Aici tot sunt absurditati unde ciinii au o viata de lux fata de unii oameni. A avea ciine aici este o posibilitate de-a te angaza ca securist, un lux pentru bogati iar pentru unii bolinavi o posibilitate de-a face sex. Nicicum nu accept ca omul sa devina carne pentru maidanezi si nici un stat ori uniune de state, conventii nu ne pot impune noua conditii care contribue ca maidanezii sa manince carne de om. Unii oameni au nevoe mai mult de ajutorul nostru decit un lup care a fost domicializat de noi. Pentru mine un ciine intii este un lup care s-a vindut libertatea pentru o bucata de piine. Iar omul l-a decorat cu un lantug. Fara lantug el in esenta tot lup a devenit.

 3. Tu : europa

  Esti cam ridicol. Natalia are dreptate. Chinii vagabonzi e o problema si trebuie rezolvata in mod civilizat. Nu se poate admite sa ai frica sa mergi pe strada. Oamenii se tem de chini vagabonzi, dar si mai rau se tem de banditi, hoti, violatori, ucigasi….Oare de ce s-au inmultit si unii si altii ? Cine trebuie sa se ocupe de aceste probleme ? Cei de la putere si noi trebuie sa nu fim indiferenti.
  Spune-mi si mie, europa, cine trebuie primul eutanasiat : cel de a strangulat fata/Eva/ de 19 ani de la Botanica sau un chine vagabond, care este un potential pericol pentru om ?
  De unde s-au luat ei in jurul nostru in numr asa de mare ? Tot din cauza lipsei de eficienta a organelor executive, care toaca bugetul achitat de cei care inca mai muncesc in tara si platesc cu acuratete impozitele. Cei de se „rup” sa ajunga la putere trebuie sa-si masoare „muschii” creierului ! Totul este posibil, daca stii cum si poti organiza, asa cum trebuie, activitatea in domeniul dat.
  S-au deprins sa smiorcaie de fiecare data si sa se plinga de mostenirea ramasa de la guvernarile/primarii/ anterioare . Nu stiu ei intre timp ca v-a fi destl de greu sa instaurezi pacea si linistea in capitala ? Doar nu au venit de pe luna !
  Numai o persoana superharnica, desteapta, cu experienta in activitati similare si ne corupta poate schimba imaginea capitalei si si viata orasenilor.
  Nu exista „nu se poate”, exista „nu pot eu”, poate altii pot ? De ce agentii economici/ marea majoritate/ nu achita impozitul, exploateaza munca la negu ? Vrei sa spui cumva ca nu ajung cadre pentru a face regula in tara ?
  Daca vrei, citeste Monitorul oficial 27-28 din 19 februarie 2010/pag. 16-17/ . Uite ca Autoritatile administratiei publice centrale pentru anul 2010 este prevazut numarul de unitati -92832 persoane,
  pentru autoritatile administratiei publice locale – 139168 persoane.

  Cheltuielile / numai care tin de personal/ sunt prevazute:
  pentru autoritatile administratiei publice centrale -3530614,1 mii lei,
  pentru autoritatile administratiei publice locale -4000505,7mii lei.
  In total : 7531119,8 mii lei.
  Ei cum ti se pare ? Acum imparte aceasta suma la bugetul planificat si vei afla proportia celtuielilor pentru oamenii „DE STAT” in bugetul total al tarii .
  Mai merita sa afli proportia personalului „DE STAT” in numarul total al angajatilor in chimpul muncii.
  Spune ce crezi despre aceasta povara, care sta pe spatele poporului si „muncesc” cum pot ? Nu se poate mai bine ? Se poate !
  Dar daca angajarile se fac dupa apartenenta politica, care nu cere un anumit nivel de pregatire, cum poate sa faca fata functiei un membru de partid, care habar nu are , nici scoala respectiva, nici experienta….
  Poate se merita sa micsoreze de doua ori numarul acestora, respectiv sa majoreze salariul, care ar permite angajarea celor mai buni in „fruntea” tarii, orasului, raionului, tarii…?
  Deci, natalia nu este venita de pe luna, tu te-ai deprins cu raul si il accepti. Eu nu vreau sa accept raul, stiu ca poate fi instaurata bunastarea si linistea in tara. Daca se doreste cu adevarat. Nu sunt eu, tu, natalia si altii ca noi direct responsabili de ce se intimpla la nivel de conducere. Dar indirect suntem cei mai vinovati de ce se intimpla ! Noi la rindul nostru trebuie sa facem tot ce se poate „in jurul nostru” ca viata sa fie mai buna si sa nu toleram „sugacii” bugetului, daca nu fac fata functiilor pe care le detin. Peste tot!
  Buna dimineata!

 4. Noi nu zicem că statul NU trebuie să finanţeze, noi zicem că statul TREBUIE să facă priorităţi şi să cheltuie banii corect şi econom; adică, cum să dea pentru întreţinerea câinilor vagabonzi din aziluri atunci când nu ajung suficient pentru alte probleme stringente… pentru alimentarea aceloraşi copii din familii sărace şi sau abandonaţi?
  Referitor la termen – DA, statul poate să de termen, pentru că statul este constituit nu doar din Asociaţii de Protecţie a Animalelor dar şi din cetăţeni raţionali, care nu vor să se facă risipă de bani publici din cauza capriciilor unor „răsfăţaţi” alias „iubitori de câini”, şi la care nu le pasă decât de drepturile proprii.

 5. Chirtoaca face ce trebuie , CONFORM UNEI HOTARARI DE CONSILIU PERFECT LEGALE. El a fost ales de oameni , nu de maidanezi, ASA CA ARE GRIJILE OAMENILOR.IAR CEI CARE IUBESC NAIDANEZII sa se ocupe de maidanezi , sa gaseasca resurse si tot ce trebuie, daca vor ca canii sa nu fie eutanasiati. DORINE, FA CURATENIE IN ORAS.NOI TE SUSTINEM , SI SUNTEM MAJORITATEA !

 6. IN TOATA lumea civilizata , azilurile de animale sunt particulare sau ale asociatiilor de iubitori de patrupede, nu din banii contribuabililor sunt intretinuti cainii.BANII CONTRIBUABILILOR SUNT PENTRU NEVOILE SI PROBLEMELE CONTRIBUABILILOR ! Asa ca uibotori de animale , OCUPATI-VA DE EI , STRANGETI FONDURI , CONSTRUITI AZILURI , INTRETINETI-I , FACETI CE VA DORESTE SUGLETELUL , dat banii care se starng din impozite penbtru nevoile unei comunitatii OMENESTI , trebuie sa se duca /sa vina inpoi la ei , NU LA CAINI !

 7. SPUNEAM ASEARA despre Geoana ca este in cadere libera si ca „cineva ” de aici trebuie sa invete din greselile lui , si iata , „SARMANUL”, aseara a mai cazut. Nu mai este presedinte de PSD. cu toata masinaria si manaria lui Vanghelie, vangheliada .. n-a mai mers.Acuma mai trebuie sa fie dat afara si din presedinte de senat, pe motiv de „VIZITELE CELE 2 LA MOSCOVA IN ASCUNS” si S-A TERMINAT POLITIC CU EL . Nu trebuie sa caute cine i-a facut-o , ca si-a facut-o chiar el cu manuta lui.

 8. Pentru Mihai Morteanu şi Co.: Şti-i încă pentru ce mi-i ruşine? Încă de faptul că trăiesc într-un oraş-capitală, care se pretinde european, în care cânii vagabonzi pot ataca tot aşa de subit ca şi şerpii în junglă. Şi mi-i ruşine că fac parte dintr-o societate în care încă cineva, care „apără” drepturile animalelor, alde tine, se comportă ca un animal (prin jigniri subite şi nechibzuite), şi consideră că astfel manifestă „curaj” şi „înţelepciune”. Dacă-mi cunoşteai numele, îţi era mai „bine”?… Dacă tăceai… filozof rămâneai.

 9. … ciinii deja au inceput nuntile de primavara, asa ca pe la vara vor fi de vreo 5 ori mai multi si tot asa in progresie aritmetica… Asta vreti? Sa construim azile pentru ciini la fiecare colt de cartier?
  Cine sa-i pazeasca, hraneasca si ingrijeasca?
  – Iata de ce trebuie sustinut Chirtoaca!

 10. Pt Haiducul

  Tabloul pe care l-ati descris este rezultatul incapacitatii lui Chirtoaca de a gestiona orasul.

 11. Pt Dicupes fiti atenti, cu membrii PNT, ca lupii (azi maidanezi) nu aleg oamenii si partidele cum vreti voi. Voi singuri ori copii vostri pot fi jertfe lor. Poate si parintii vostri daca sunt in virsta. Toate socotelele tale sunt inutile cind un lup te maninca. Du-te la parintii copiilor, care au fost muscati, si fa acest calcul , convingei de ce lupii trebue sa locueasca in lagare si sa fie stapinii Chisinaului. Chirtoaca este un realist si cu mijloacele reale va rezolve problemele existente. Lupii adevarati sunt in padure iar tradatorii de lupi pentru o bucatica de piine s-au vindut libertatea. Comunistii nu in zadar le-au cadonat lanturi acestor fiinte tradatoare. Idea cu lagare este un simbol al fascismului. Nu inzadar in lumea libera , lupul din padure este asociat capitalismuluiiar ciinele comunismului. Oameni buni nu va vindeti libertatea pentru niste lanturi . Lasati piinea care v-o dau comunistii, lasati lanturile si cuceritiva libertatea pentru a avea totul. Locul lupiilor este padurea iar tradatorii de lupi (care au refuzat la cadouri-lanturi) care incurca padure cu orasul trebue eutanasiati. Moldova este prea saraca sa hraneasca tradatorii de lupi. Oamenii care iubesc lupii tradatori (cu lanturi la git) trebue sa-i hraneasca din contul lor.

 12. GONTA, tu inafara de satul tau ai vazut ceva prin europa, esti o inculta care nu vede mai departe de treuca ei, in europa, pt asa practici faci inchisoare, fata draga eu locuiesc de mult aici si stiu mai bine decat tine si primarul tau care confunda un stagiu in frata cu terminarea facultati. esti la fel de inculta ca el. dac nai vazut ce e aici in europa inchide gura.

 13. Mult Stimata, D-na Pavlicenco, ma bucur ca asa oameni ca dvs nu-s la putere si altceva, decit sa faceti bilciuri de doi bani pe blogul dvs, nu va m-ai ramas. Oare nu sunt alte probleme mai importante de rezolvat. Este jalnic sa vezi aceste biete animale, dar ce putem sa facem noi in situatia noastra cind avem copii, batrini care mor de foame, ne mai arde de aziluri pentru caini? Ma scuzati de expresia, dar faceti „valuri in taz”. Din cauza la asa oameni ca dvs care se dau mari experti, dar nu pot face nimic, traim asa cum traim, pentru ca cum la noi cineva incearca sa faca ceva de folos se gasesc diferiti „experti” ca dvs sa critice, dar nu incerca sa puna umarul sa se gaseasca o solutie la problema. dvs cum ati putea rezolva problema cu maidanezii(masuri reale dar nu vorbaraie)?

 14. Pt vladislav

  Nespus de interesanta pozitie.

  1. Ma bucur ca va bucurati ca nu sint la putere. Nu am fost la putere decit 9 luni, fiind in Parlament membru al majoritatii parlamentare care a desemnat Guvernul Sturza. Nu cred ca, din 19 ani, 9 luni v-au adus o viata rea si grea in Moldova. Dimpotriva, atunci au inceput reformele, oprite de Rosca si Voronin.

  2. Sint foarte multe probleme de rezolvat, dar nu le vei rezolva nici atit daca te apuci sa ucizi fiinte vii. Trebuie sa „ne arda” de aziluri pentru ciini. Daca vom ucide ciinii, nu le va fi mai bine batrinilor, care mor de foame pentru ca au votat 14 ani forte retrograde la putere – 4 ani agrarieni si 10 – comunisti.

  3. Nimeni nu va indeamna sa va pierdeti timpul cu „valurile noastre in taz”. lasati-ne sa ne balacim in tazisorul nostru…

  4. Nu ma dau „expert” si nici nu sint eu vinovata ca nu aveti cap si o duceti tot mai rau. Daca ati cazut ca din pod pe blog si nu ati citit nimic de mai inainte, degeaba discutam. Sint puise toate solutiile pe blog si vor mai fi puse, dar nu toti au suflet, vointa, minte si capacitate sa le inteleaga.

  5. Aici e si raspunsul la ultima intrebare, legata de vorbarie, nu de vorbaraie.

 15. Pt europa

  Ati scris o iluzie: „Chirtoaca este un realist si cu mijloacele reale va rezolva problemele existente.” Chirtoaca nu va rezolva nimic, drept dovada e chiar el a spus ca nu pot fi dusi miile de ciini la necropola sa fie eutanasiati. El, care a vazut toate filmele de groaza pe care i le-au aratat ziaristii de la jurnaltv.md, dar se face ca nu stie, cunoaste ca acolo nu exista nici o eutanasiere, adica nici un fel de „moarte fara chinuri”, acolo e o moarte barbara cu ranga in cap, cu otrava de sobolan, cu ingropare de vii, fara mincare, fara apa, in frig si in excremente, si asta e doar pentru ca cei ce primesc bani cu necropola nu vor ca ea sa-si piarda rostul, iar Gangal, seful – postul. Si Chirtoaca e un om fara coloana vertebrala sa ii scoata pe toti vechii si sa puna oameni de omenie, nu monstri inumani in functii. Nu are cum si unde eutanasia. In sedinta abia s-a discutat sa se faca asta, abia se cauta cai si poisibilitati, dar inca nu se face. El stie perfect asta, dar umbla ca narcomanul dupa microfoane si este un populist nu numai in privinta ciinilor, dar in privinta la toate. Vom face o conferinta de presa si vom spune, numai ca presa pe care o tine subtioara nu vrea sa ii „denigreze” imaginea, asa gindeste presa noastra „exagerat de libera”, si nu vine si nu da nimic.

 16. # europa spune:
  21 February 2010, la 09:09

  „Aici tot sunt absurditati unde ciinii au o viata de lux fata de unii oameni. A avea ciine aici este o posibilitate de-a te angaza ca securist, un lux pentru bogati iar pentru unii bolinavi o posibilitate de-a face sex”.
  As vrea sa stiu in ce borta in UE te mai afli si tu, caci taare mai esti prost/proasta. Sau poate esti angajat/a dadaca la vre-un caine? Si faci sex cu acest caine?
  Politica in cuplu cu cadouri-lanturi, lupi capitalisti si caini comunisti – nu am inteles esenta.

 17. MAI UITATI_VA IMPREJUR,OARE CHIAR A RAMAS CEA MAI GRAVA PROBLEMA IN MOLDOVA ACEI CIINI MAIDANEZI-? CITE STRIGATE LA CER DE CATRE COPII BOLNAVI INCURABIL, BATRINI CE MOR DE FOAME-? INTR,ADEVAR ARE DREPTATE NINA GONTA , DUMNEATA ESTI BOLNAVA, AI MANIA
  PERSONALITATII, FACI VALURI IN TAZUL CU ZOI, , CU CIT MAI MULT VE-I IMPROSCA CU NOROI
  AIE,IN PRIMAR CU ATIT MAI MULT ITI ARATI DEBILITATEA ERA DUMITALE POLITICA A TRECUT

 18. Pt Natalia din orice loc al lumii daca cai internet poti vedea cu ce se ocupe javrele care au bani si sunt bolinave la capitolul sex. Niste persoane cind mi-au spus nu credeam dar cind mi-au aratat la internet, este ceva inadmisibil. In Basarabia se zice cucu isi cinta numele. Daca numele tau adevarat este Proasta atinci este dreptul tau sa fii. Eu te informez ca muncesc in domeniul in care mi-am facut studiile. Ceea ce este foarte rar in Occident. Politica o consider o obligatiune a fiecarui cetatian. Fie ca alegator ori ales. Daca tu primesti placere cind un ciine maninca carne de om, eu asa ceva o condamn in cel mai dur mod. Pavlicenco este la curent ca eutonasia la toti cainii turbati este imposibila. Niciun comentariu de la ea n-am auzit, sa discute despre cruzimea ciinelor contra copiilor si batrinelor. Lupul care si-a vindut libertatea pentru o bucata de piine s-a tranformat in ciine. Ciini de loc n-au existat.
  Omul care a adapostit lupul , pentru tradare i-a dat un lant(lantug).
  Esenta sistemului capitalist, tu nu o poti intelege. Cind tu singura ca un lup iti v-ai cistiga existenta vei intelege metafora. Ciini este o specie de lup care are totul fara a munci, ceva comun cu comunismul. Totul degeaba dar si un lant in git. Nustiu daca nivelul tau poate intelege corect mesaj. Voronin tot nu intelege de ce numai contra lui masele s-au revoltat. 10.11.1989 si 07.04.2009. Contra voastra se revolta lumea dar voi procedati ca Vova Voronin.

 19. Tu! Eurooooooopa!Am si inteles ca esti EA
  La capitolul despre javrele, care au bani si sunt bolnave de sex sa te uiti mai atent, ai incurcat draga ceva, i-ti garantez, ca zoofili sunt cu mult mai putini ca pedofili. Nu ai auzit nimic de traficul de copii?
  Da, cucul canta….,deaceia dupa cum canti imi inchipui in ce domeniu lucrezi si ce specialitate detii, euroooopa, pentru ca un om destept nu cauta bani peste hotare, la dracu tarcat, dar daca e destept ,i-i face la el in tara, avind studii. Si daca esti atit de proasta, si nu numai eu ti-o spun, dupa cum vad, mai bine mai taci, sa-ti faci imagine, decit sa deschizi gura si sa arati la toti cine esti.

 20. Pt valeria

  Du-te acasa si te culca, mai odihneste-ti mintea, ca e cam tulbure.

 21. Si inca ceva, Eurooooopa!Cainii de rasa, ca si oamenii de rasa se nasc deja cu o lingura de aur in gura, iar tu – cred ca tie nu tia mers, deaceia, ca „esenta sistemului capitalist, tu nu o poti intelege. Cind tu singura ca un lup iti v-ai cistiga existenta vei intelege metafora.”
  Nivelul meu insa e destul de inalt fata de al tau, si deaceia nu pot totus intelege, ce ce are comun un caine cu comunizmul?
  Unica cu ce pot sa cad de acord – ca valodea bujenita, numit in norod voronin este un magar, asa e,

 22. comunista ROSIE de sus , cea cu bata, esti dumneata, da ?? dar vezi , lui Chirtoaca nu-i pasa , el danseaza si-i in … de bata dumitale !!!

 23. Pt andrusel

  Comunista ceea care e comunist esti tu sau Chirtoaca. Asa ca iti plac pozele si articolele si faci ce faci si iar poposesti aici, ca nimeni altundeva nu te baga in seama. Vezi sa nu-ti faci bube pupindu-l in fund pe Chirtoaca.

 24. Stimata d-na Vitalia, oare nu va obosesc asa „filosofi”, ca valerii, nine gonte, europe, care debiteaza pe blogul d-ta, si nu au bunul simt de OM?
  Aceste persoane fac parte din acei, care fac k..a sub usa gospodarului, i-ar pe urma bat in acea usa, ca sa ceara hirtie de toaleta.

 25. EUROPA , subscriu , dar „javrele” nu vor intelege niciodata metafora. E prea mult pentru capul lor.

 26. Pt natalia

  Desigur ca ma obosesc, dar eu am rabdare. Sint niste risuri, din pacate, dar au si ei dreptul la viata, mai ales ca isi mai cistiga si ei cumva existenta, Dumnezeu ii va judeca.

 27. Pt Natalia Ea ori El in dialogul dat n-are nicio valoare. Este o problema unde cruzimea maidanezilor trebue condamnata, la fel si cea a oamenilor. Daca prin eutanasie nu se poate de lichidat maidanezii turbati, trebue de gasit o solutie (prin electricitate?) de-a rezolva mai rapid criza. Daca imi spui ca nu intelegi ce este comun intre ciine si comunism, atunci nu este vina mea ca esti o jertva a sistemului comunist. Eu nu cauit bani in strainatate, pentru ca ce fac eu nu este oblgatoriu sa ma aflu aici. Prin calitatea sa, lucru meu este vindut oriunde si deaceea sunt in domeniul dat. Este drept ca mult am studiat si sinestatator pentru a face fata concurentei. Regimul comunist mi-a facut probleme la manifestatiile anticomuniste din 2002 si am parasit tara. Incerca sa intelegi de ce majoritatea rindurilor nu accepta felul cum tratati problemele. De aici crezi ca este placut sa vezi cum maidanezii turbati se arunca asupra copiilor si batrinelor in tara. Ori cum voi prin mesajele voastre sunteti oribi la suferintele lor. Primul lucrul trebue sa fie lichidarea maidanezilor turbati, apoi rezolvate altor probleme.

 28. Europa, te compatimesc, regimul comunist la multi le-a adus neplaceri, si mie tot, am fost totdeauna impotriva lor, caci sunt niste hoti, si nici odata nu mi-a placut citarile lui Lenin, ca ex: de la toti dupa capacitati, la toti dupa cerinte”,deaceia am sustinut totdeauna opozitia. Am votat si pentru Chirtoaca si deacei-a nu inteleg afirmarea, ca cei care au luat apararea acestor animale sunt comunisti. Nu vreau sa ma repet, citeste mesajele mele mai de sus,dar e paradox, ce spui: cainii turbati se arunca s.a.m.d, cruzimea maidanezilor trebue condamnata. De ce tu si altii nu va ghinditi, ca cruzimea din partea oamenilor provoaca in lant problemele, care sunt la moment, si ca cainii, care sunt macelariti cu cruzime nu sunt problema nr.1 in RM? Oare nu capra face, dar oaia trage?

 29. Europa,traiesc si eu in acest oras, merg si eu pe aceleasi strazi, vin si eu noaptea acasa si avem si noi caini in curte, dar iata nu vad, sa fie atit de turbati, dupa cum descriu unele persoane, duc si eu gunoi si daca cainii alearga spre mine-numai de aceia ca stiu, ca in acest pachet este ceva de MANCARE.Si stau cuminti si asteapta sa le dee cineva SA MANINCE. Sunt de acord, ca sunt si cazuri, cind cainii musca, dar unde e garantiea, ca daca nu vor mai fi caini -no „sa muste” oamenii comunitari, si pe strazile se vor curati de fecalii omenesti? Daca cineva violeaza, de ex. un copil, noi nu condamnam tot neamul, copiii acestui individ, considerind ca au proasta ereditate. DE CE dar daca musca un caine, trebuie sa-i condamnam pe toti?

 30. De ce nu va ganditi, ca aceste animale, care sunt omorite cu asa metode barbare (chiar nu a-ti vazut imagini?) sunt si ele suflete vii,
  si ei au inima, si ei simt durere ca si noi – oamenii. Si puteti sa va inchipuiti, ca poate sa vina vremea, ca vor aparea niste fiinte, care se vor socoti mai dominante ca oamenii – oare nu o sa simtim si noi, ce simt aceste animale acum?
  Si nimeni nu poate sa-mi raspunda: CE ARE POLITICA CU BUNUL SIMT DE OM?
  De ce catelusii, care sunt si ei intr-un fel,copii, duc raspunderea pentru niste caini turbati. Si, la drept vorbind, nu prea am vazut in imagini caini turbati, acei caini nu au fost prinsi….

 31. pt Natalia Eu ma refer la ciinii turbati. Dar sunt convins ca orice ciine care este flamind de mult timp devine insuportabil. Te-ai uitat video http//www.youtube.com/watch?v=4wF88q-9ojY cum maidanezii turbeaza. Cum tu poti cere bani de la un stapin de ciine, cind el singur n-are ce minca. Necesitatea umana ne cere o atirnare mai umana de ei, dar posibilitatiile materiale sunt limitate. Deacea a aparut o problema absurda. Spune-mi si tu mie ce reactie eu pot avea dupa asa film. Ti-as mai spune ce legi dure sunt aici dar fara sa le vezi nu mai crede. Nici un maidanez aici n-am vazut. Fiinte umane cu o viata de-a lor da. Felul cum PNT public pateaza imaginea dreptei este ceva care nu corespunde situatiei de criza .

 32. Europa, pe YouTube sunt si imagini, cum oamenii isi bat joc de animale. Ciar nu ai vazut imaginile, cum doua fete au strivit un catelus cu pantofii cu tocuri? Si ca aceste doua fete au fost condamnate la 2 ani de inchisoare. Sau cum unii oameni arunca acesti caini comunitari la caini,care sunt folositi p-u batai?
  Ai vazut fiinte umane cu viata de caini? Dar cine le incurca la aceste fiinte sa duca o viata mai buna?
  Adica, cetatenii nostri pleaca in UE sa munceasca ca sa-si intretina familia, i-ar acei de acolo duc o viata de maidanezi? Ce paradox. Si caini comunitari sunt prin orase, dar foarte putini, caci in UE este adoptata legea p-u protexia animalelor,
  stapinii animalelor sunt obligati sa le duca grija, si cainii in majoritate sunt castrati, si amenzile sunt mari

 33. Dar ce reactie pot avea eu, cind vad ca un copil mai mare violeaza alt copil si alti copii memorizeaza aceste imagini la telefon?
  Asa ca, sunt si oameni mai rai ca cainii, mai ceva sunt turbati, dupa cum, ma rog si caini turbati.
  Si eu nu sunt din PNT, ciar nu fac parte nici dintr-un partid, dar problema, care sa iscat in capitala a fost abordata corect de d-na Pavlicenco.Chirtoaca stie foarte bine, cum sunt omorite aceste animale, si nu cred, ca aceasta decizie nechibzuita i-i va fi in favoare la viitoarele alegeri.
  Si stii, intradevar sunt in soc de imaginile care le-am vazut, mi-i jale de aceste animale, i-mi sta pina acum in ochi un catelusl din imagine, care este ars de hlor, dar tine cu labutele o bucatica de paine.As vrea sa ma intelegi.

 34. Si inca, nu pot intelege diferenta esentei sistemul capitalist fata de cel comunist. Oare nu in ambele, trebuie sa lupti pentru dreptul de a avea un loc sub soare?

 35. Te inteleg bine, dar ramin la doua cerinte care eu consider primondiale de-a opri strigatele oarbe din ambele parti.
  Prima maidanezii turbati de lichidat printr-o solutie prin ratiune luind in consideratie criza economica. Doi PNL sa nu aduca Extrema Stinga la putere, cu politica sa irealista. Dreapta definitiv n-a cistigat inca alegerile (Presedintia) ca deja este tratata ca Putere negativa. 60 de ani la putere a fost stinga, deci dreapta abia se formeaza, posibil si se greseste iar noi trebue s-o ajutam, s-o corectam dar nicicum negata.
  Dreapta nu este adusa de undeva, ea este formata de mase si exprima nivelul de gindire a lor.

 36. Esenta dintre sistemul cel capitalist si cel comunist in politica este mare. Prima in sistemul comunist era interzisa concurenta politica. Am invedere exista un singur partid. Celelalte partide au eliminate prin forta. Ex. URSS si a.m.d. Al doilea prin forta a fost interzisa si concurenta economica. Era o singura proprietate de stat, in realitate tot ce este de stat apartine acelor care sunt la putere. Capitalismul are mai multe proprietati. Cine mai calitativ produce acela invinge. Este legea care interzice monopolul (tipic sovieticilor). Deci dreptul de a avea un loc sub soare inclusiv si in politica , si in economie si a.m.d.
  PNT in loc sa contribue la intarirea Dreptei, la protejarea face contrarul. Vezi mai multe ghinduri si in alte mesaje de ce insist la existenta concurentei.

 37. europa,n-am vorbit despre sist. comunist din URSS, dar de actualul sistem, care l-au creat comii in RM. Si partide avem multe, si concurenta este, dar, am spus ca nu vad diferenta, caci in ambele fiecare i-si gaseste locul sau sub soare, adica unii, se nasc pe lume, avind totul, altii, insa trebue sa munceasca mult, ca sa poata avea ceva. Dar si unii, si altii trebue sa lupte mereu pentru acel loc sub soare, caci de altfel exista pericolul de a pierde in orice moment acest loc, care va fi ocupat imediat de altcineva.Deaceia avem si oameni, care duc viata de maidanezi si in UE si in MD, ei sunt acei
  care nu vor sa munceasca, si fac ei parte cit din prima categorie, cit si din a doua, de aceia nu am mila de cei, care nu-si gasesc acest loc sub soare.

 38. Sunt si eu cet. al UE(am dubla cetatenie), deaceia mai vad si eu cum e in UE si in MD. Si stii ce concluzie am facut? In RM societatea nu este de loc educata, deaceea, ce crezi ca nu e o problema este de fapt un alt aspect al ei.
  Si nu trebue de iceput schimbarile de la coada, dar de la cap.
  Deacei-a si nu-l inteleg pe Chirtoaca, cind primeste decizie de a mari taxele p-u apa si caldura, dar nu de a scadea salariile, destul de enorme al administratiei acestor unitati, tot din aceste considerente
  nu-i inteleg in privinta maidanezilor – in loc sa inceapa de la Maniv si Gangal, incepe a stirpi cainii. In UE poate ca tot se fac eutanasieri, dar se fac dupa niste standarte, caci de altfel omorul ciar si unui animal este considerat crima si este pedepsit de lege.
  Atunci ce se intimpla in RM?

 39. Oare prin aceste decizii nechibzuite acest tinar nu-si da seama, ca strica toata imaginea Dreptei, care inca nu e stabila.
  Si dupa cum stiu, PNT, care nu a depasit pragul electoral au indemnat cetacenii nostri sa-i sustina pe AIE, dar nu pe comi. Si daca aceasta putere se greseste uneori, poate ca trebue cineva
  sa -i indrepte pe cale dreapta, pentru ca sa nu-si strice imaginea?
  Si acei, care sustin acest tinar primar si fac din el idol,si care „nu vor
  sa vada esecurile acestui tinar” numai pentru ca nu e comunist,
  procedeaza oare corect, sau se primeste ca in povestea despre regele gol?
  Repet, eu nu fac parte nici dint-un partid, mai mult, sotul este de la PLDM, aceasta este parerea mea personala.

 40. Metodele la comii au ramas acceleasi, deacea eu nu mi-am gasit locul in Moldova sub soare. Mai precis un milion de basarabeni au fost nevoiti sa emigreze din tara din urma acestor proaste experimente. RM este prea saraca (n-are rezerve mari) sa experimenteze sisteme noi politice si economice. De ce statele inalt dezvoltate nu-si permit acest lux, toti respect legile capitalismului. Unica solutie de-a trece la un nou sistem economic , este sistemul care prin concurenta economica va falimenta sistemul capitalist. Statele cele bogate lasa sa faca experimente, noi nu putem sa ne permitem. Eu comdam acei politicieni care omoara concurenta politica. Prea scump ne-a costat formarea de fact-o a opozitie, ca unii s-o distruga din lipsa de pregatire politica.

 41. Europa, tu i-ti ai locul sub soare si nu importa unde.De ce dar nu te intorci in RM acum, cand comii nu mai sunt la putere? Cine trebuie sa faca aceste schimbari, daca majoritatea oamenilor, care ghidesc mai progresiv si care mai sunt in puteri sa lucreze si pentru ceilalti sunt plecati din RM, crezi ca a fost usor la alegeri de tinut piept la acei, care nu au un loc sub soare dar ca sa-l obtina votau secerea si ciocanul, ani la rand?

 42. Felul de-a lichida maidanezii a fost mostenit de la comii. Rusii basarabeni de aici imi povestesc istorii groaznice cum eram nimiciti, ingropati bietele fiinte de vii. Acum intr-o sitiatie de criza, toti saracii ai transformat ciinii in maidanezi. Acestea din cauza foametelor turbeaza si ataca copii, batrinii si a.m.d. Fara stapin ciinele flamind se transforma in lup. Chiar viata ta poate fi fatala daca vei nimeri intimplator intre asa maidanezi turbati. Ei trebue lichidati prin ratiune daca n-aveti cu cei hrani. Nu trebue de admisi ca omul sa fie carne pentru ei. Absurda este pozitia voastra. Cine declara ca intre oameni nu trebue sa fie hotare. Cine a separat Europa, Romania, Moldova, Basarabia, Transnistria… Ideologia comunista . De ce comii Voronin, Petrenco, Tkaciuk… vor frontiere intre oameni este contra ideologie comuniste asa ceva. Sunt mai multe dar …

 43. Si daca tu, si altii comentezi atit de des pe blog la V.P., care e de la PNT, problemele abordate de domniea ei (V.P.) sunt poate totus importante si sunt discutate de majoritate, dar voi nici nu va dati seama de acest lucru?

 44. Cine a spus ca comii nu-s la putere, judecatoria in miinele cui? Tu stii bine cum s-a terminat cu anticomunistii in timpul lui Stalin, Putin si Voronin nu sunt mai de treaba. Puterea Noua este prea dur criticata de voi. Puterea noua n-a ales inca PM. Voi din naivitate politica veti intoarce extrema stinga la putere. Eu ma repet, totul am argumentat mai sus. Chirtoaca a mostenit de la vechiul regim felul de-a lichida turbatii. Nu a fost ceva modern, nu este dar trebue de gasit. Dar nicicum nu trebue de lasat problema sa se agraveze.

 45. Felul cum tu tratezi problema , tu poti conventui si cu comii si cu … Eu nu, am condamnat si voi condamna turbatii. Toti turbatii fie maidanez, fie om…

 46. Europa, sincer vorbind cainii nu turba de foame asa de des dupa cum turba de foame oamenii, si eu stiu ca mai repede ma voi descurca intr-o haita de caini flaminzi, decit intr-o haita de oameni flaminzi. Nimeni nu afirma ca nu trebue sa fie hotare intre oameni si animale, subiectul e NIMICIREA CU CRUZIME ai acestor caini, cum de mai spus, ca sa ajunga la voi?
  Daca ar fi ratiune, sar gasi si cu ce de hranit aceste animale, care trebuiau la moment castrate. Cite magazine alimentare din cele mari sunt in RM(furset,green hills, №1, fidesco s,a,) si caita productie este aruncata cu termen lichidat de pastrare, daca se facea o mica favoare in scutirea de taxe acestor intreprinderi, se rezolva problema, si timpul le punea pe toate la loc.

 47. Pentru mine cine proteaza animale turbate (intre copii si batrini) are aceeasi valoare de-a proteza oamenii turbati. Trebue sa decizi ori esti cu turbatii ori esti cu antiturbatii.

 48. Eu nu pot convetui si cu comii si cu…. Eu am mama, care este pensionara si e bolnava (este operata deja 2 ani la rind), si din acea pricina eu nu pot sa o las singura in RM, si ciar daca i-as trimite si bani p-u intretinere nu cred ca se va simti mai bine, dechit cind ma aflu linga ea.
  Eu lucrez in sectorul privat din zori si pina noaptea, fara zile de odihna, si ma crezi, ca taxele, care le achit sunt cu mult mai mari, dechit i-mi ramine mie, si nu vreau veata razmatata cu masini luxoase, as vrea macar sa pot sa trec si eu un control medical eficient, care insa costa foarte scump, si eu tot astept cind o sa-mi pot permite acest lucru.Si inca, m-am saturat sa lucrez si pentru cei, care nu vor sa faca acest lucru.

 49. Emu pro Ivana, a on pro bolvana.
  Cine a spus ca trebue protegate animalele turbate?
  Si cine spune, ca trebuie protejati oamenii turbati?????

 50. Natalia cel mai bine cu oamenii flaminzi (saraci) au trait comunistii. Dar asta nu inseamna ca saracii au trait cel mai bine cu comunistii. Aceasta nu inseamna ca ciinii erau lichidati mai uman decit acum. Istoria este cea mai buna scoala. Comunisti tot timpul declara ca ajuta saracii, trimitei o scrisoare Sefului PCRM sa vinda edificiul comunist din centru Chisinaului si sa intoarca banii oamenilor saraci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *