Noi ca omul, Dorin – cu „lomul”

SAU EUTANASIERE SI MANIPULARE A LA MOLDAVE…

ghearele-mortii2comunistul rosu si bita de asupra vietii

Repostez mai jos comunicatul de presa despre sedinta comuna de la 18 februarie dintre reprezentanti ai Asociatiilor de protectie a animalelor, unii  voluntari si Primarie, insa, inainte de asta, postez citeva alineate de text pentru a arata ca primarul general nu se mai opreste din a manipula.

Cu alte cuvinte, Asociatia ALGA face un comunicat de presa obiectiv, moderat si echilibrat, punind doar accentul pe excluderea masacrarii animalelor nebolnave si pe planurile de viitor, in timp ce primarul general iese in public si dezinformeaza. Ca in vorba aia „noi ca omul, el cu „lomul” (adica, romaneste, „cu ranga”).

1. In primul rind, Dorin Chirtoaca habar nu avea de proiectele de legi despre care vorbesc Asociatiile de protectie a animalelor si pe care i le-am remis eu, din mapa mea, in plina sedinta, ca sa le cunoasca si, cel mai important, – prin unchiul sau, Presedinte de Parlament si sef interimar de stat, – sa le promoveze in Legislativ. Repet – e straniu ca aceste proiecte de legi, pregatite de reprezentantii aparatorilor animalelor, prezenti in sedinta de la Primarie, inclusiv de mine, dar semnate doar de Filat (ca „asa a vrut muschii lui”), acum trebuie promovate tot de noi, cei care le-am elaborat, pentru ca AIE nu le promoveaza, sa nu supere „unchii si nepotii”. In conferinta de presa de vineri Chirtoaca nici macar nu a recunoscut de unde a luat proiectele de legi. Si nu asociatiile sprijina legile, elaborate chiar de ele, ci Chirtoaca, cel caruia i le-am dat, s-a declarat ca le sprijina. Dar nu sint adoptate in lectura a doua, pentru ca i-ar lega miinile primarului, ca sa mai admita uciderea la dreapta si la stinga a animalelor flaminde. Pacat, penibil, manipulare si rusine. Ce sa-i faci – asta e fata de azi a Primariei: imaginea cateilor care sug de la o mama canina, ucisa de angajatii lui Nicolae Gangal de la Necropola, ca si imaginea cateilor ce inhaleaza clorul, cu care s-au stropit custile dupa omorirea unei partide anterioare de ciini in Fabrica mortii, clor ce le-a ars labutele.

2. Chirtoaca s-a trezit ca sint muscati copiii de ciinii vagabonzi. Da, este adevarat, dar de ce sa manipulam si aici? A cui, oare, e vina pentru, cel putin, ultimii trei ani? Ce masuri a luat primaria, ce proiecte a prezentat, promovat si obtinut in interior si din exterior primarul, pentru a incerca, macar, sa rezolve problema? Iar acum, cind ne-am pomenit cu multi ciini, urmare a incapacitatii lui Chirtoaca de a rezolva problema, iata ca a aparut solutia „unica”: uciderea la scara industriala, in conditii de masacrare. Copiii muscati de ciini trebuie sa ii ceara socoteala „milosului” – doar in vorbe – primar,  si nu aparatorilor de animale! Declaratia universala a dreptuilor animalelor – ii amintim Manipulatorului – se cheama „Declaratia care ne incurajeaza sa fim OAMENI!”

3. Aceste proiecte de legi, adoptate in prima lectura si publicate pe acest blog, ca si pe site-ul www.alga.md, includ norme europene privind eutanasierea, adica MOARTE FARA CHINURI. Chinurile le-ati putut urmari din plin pe Internet. Noi reproducem mai jos fragmente – atit articole ce prevad cum se face eutanasierea, uciderea animalelor de companie (sic!, nu vagabonde), cit si pedepsele pentru cei ce incalca legea, sub a caror incidenta sta sa cada si primarul demagog.

4. Orgoliul masculin exagerat (exprimat prin incruntarea permanenta a fetei, obositoare pentru societatea nemanipulabila), nu-i permite „inaltului” edil sa recunoasca faptul ca a facut declaratii ce cultiva violenta in societate, in rindul tinerilor, ale copiilor, care trebuie sa creasca in compasiune fata de fiintele vii, date a fi utile omului, si nu prin usurinta de a ucide. Nu mai spunem ca „cel mai tinar primar al unei capitale din Europa” compromite imaginea tinerilor proeuropeni. Primarul cunoaste foarte bine ca la Necropola de stat=”Fabrica de masacrare a ciinilor vagabonzi” au fost facute filmele, considerate trucate de Manev, filme pe care i le-au aratat integral ziaristii de la www.jurnaltv.md care, insa, nu au avut curajul sau, poate, permisiunea, sa le plaseze pe site.  In felul acesta, primarul a manipulat si cind, in sedinta comuna, ne zice ca „se va lamuri care e adevarul la Necropola condusa de Nicolae Gangal”, in timp ce, in realitate, el deja vazuse filmele depline, nu doar ale Elenei Varta, ci si oferite de jurnalistii de la www.jurnaltv.md Nu are primarul curajul sa spuna ca a gresit, sa-l demita pe Gangal (care t-a-a-a-a-re se mai teme sa nu ramina fara fotoliu – si platesc, sarmanii catelusi, cu viata pentru asta), si nici taria sa recunoasca public irealitatea eutanasierii animalelor vagabonde la Necropola, care trebuie, de fapt, inchisa. Nu stim unde vede primarul scris ca animelele trebuie bagate de vii in gropi, nici cum vede el identificarea animalelor „agresive”, a celor afectate de ciuma sau de rabie. Intelegem bine ca trufia populistului primar este insurmontabila si paleste ca importanta in raport cu necesitatea gestionarii rationale si legale a problemei maidanezilor. Nu e nici o diferenta la primarie – hingherii „eutanasiaza civilizat” ciinii cu „lomul”=ranga, iar primarul manipuleaza societatea cu „lomul” demagogiei. Ii putem spune doar atit: isi face iluzii ca va avea sprijin continuu in societate cu populismul, demagogia si manipularile sale. Totul e pina la un punct.

Cit priveste institutiile de presa, supuse nu misiunii de a oglindi realitatea obiectiva, ci patronilor liberali si liberal-democrati, despre asta vom mai scrie. Vreau sa ii intristez pe patronii zelosi ai unor media – aveti si ziaristi onesti, chiar mai multi decit credeti, ziaristi care se supun indicatiilor voastre doar de nevoie si pentru ca nu au incotro. In sinea lor si in mesajele transmise in afara ei sint cu adevarul, care nu e cel al lui Chirtoaca…

Din proiectul de „Lege privind deţinerea şi protecţia animalelor de companie”:

Articolul 17. Eutanasia  animalelor de companie

(1) Eutanasia animalelor de companie se efectuează cu minimum de dureri şi suferinţă fizică şi psihică.

(2) Numai medicul veterinar poate să procedeze la eutanasierea unui animal de companie.

(3) În cazurile de urgenţă când trebuie să se pună capăt suferinţelor unui animal şi în cazul legitimi apărări  când ajutorul unui medic veterinar nu poate fi obţinut rapid sau în alte cazuri de urgenţă eutanasierea se permite şi de către o persoană cu capacitatea de exerciţiu deplină.

(4) Metoda aleasă pentru eutanasiere, cu excepţia cazurilor de urgenţă, trebuie să provoace o pierdere imediată a conştiinţei, urmată de moarte, fie să înceapă prin realizarea unei anestezii generale profunde, urmată de un procedeu care va cauza moartea cu certitudine.

(5) Se interzice următoarele metode de eutanasiere:

a) înecul şi alte metode de asfixie, dacă ele nu produc efectele menţionate în alin. (4)

b) utilizarea otrăvurilor sau drogurilor ale căror dozaj şi aplicare nu pot fi controlate în maniera de a obţine efectele menţionate în alin. (4);

c) electrocutarea, dacă ea nu este precedată de pierderea imediată a conştiinţei.

(6) Pot fi eutanasiate numai animalele bolnave de o boală incurabilă, animalele bolnave de rabie, iar în cazul legitimi apărări, animalele  ce au atacat omul cînd există pericol pentru viaţa şi sănătate, precum şi cîinii fără stăpîn ce fac parte din categoria celor agresivi şi periculoşi dacă nu sînt adoptaţi. Animalele aflate în perioada de sarcină, naştere şi alăptare nu se vor eutanasia.

(7) Prin derogare de la alineatul (6) animalele de companie fără stăpîn pot fi eutanasiate numai în cadrul unui program naţional de control al bolilor aprobat de Guvern.

(8) Pentru fiecare caz de eutanasiere a animalului se întocmeşte un proces-verbal modelul căruia este aprobat de Serviciul Veterinar de Stat.

(9) Sunt exceptate de la eutanasiere, animale făcând parte din categoriile admisibile pentru euthanasie, pe care o organizaţie sau persoană doreşte şi se angajează să le preia sub îngrijire şi supraveghere, în condiţii corespunzătoare legii.

Din proiectul de „Lege privind protecţia animalelor”

Articolul 18. Eliminarea  animalelor de companie moarte

(1) Persoana ce a efectuat  eutanasierea animalului este responsabilă de organizarea eliminării acestuia după ce se va asigura că animalul este mort.

(2) Eliminarea  animalelor moarte se efectuează prin îngropare sau încinerare în modul stabilit de Serviciul Veterinar de Stat.

(3) Îngroparea animalelor moarte se va face în locuri special amenajate de autorităţile publice locale.

(4) În cazul în care animalul de companie a murit fără a fi eutanasiat, deţinătorul animalului  sau autorităţile publice locale în cazul animalelor fără stăpîn sînt obligate să organizeze eliminarea acestuia în conformitatea cu normele prezentului articol.

(5) Deţinătorul animalului este obligat să achite toate cheltuielile privind eliminarea animalului mort.

Articolul 16. Sacrificarea sau uciderea animalelor

(1) Animalele nu vor fi supuse unor suferinţe inutile in cazul sacrificării sau uciderii.

(2) Sacrificarea sau uciderea animalelor se va efectua cu respectarea prevederilor legale specifice în vigoare aprobate de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

(3) Prevederile alin. (1) şi (2) nu se aplica animalelor care, datorita unor accidente sau boli, trebuie sacrificate ori ucise imediat.

Articolul 19. Răspunderea pentru încălcarea prezentei legi

(1) Încălcarea prevederilor prezentei legi atrage răspunderea civilă sau administrativă conform legislaţiei în vigoare.

(2) Constituie contravenţii administrative în sensul prezentei legi:

– Creşterea animalelor în condiţii de aglomerare excesivă, prilejuind suferinţe greu de suportat;

– Transportul sau expunerea animalelor în condiţii de înghesuire şi durată excesivă, în poziţii care le prilejuiesc suferinţe sau neavând îndeajuns aer şi apă;

– Lipsirea unui animal propriu sau aflat în îngrijire, de hrană adecvată şi apă în cantităţi suficiente, de un adăpost curat şi aerisit, sau neacordarea unor posibilităţi minimale de mişcare

– Supunerea animalelor la munci mai presus de puterile lor, pentru care nu sunt apte în raport cu specia, vârsta, starea fizică, inclusiv o gestaţie înaintată, sau folosirea de juguri, hamuri nepotrivite, ce pot provoca suferinţe;

– Lovirea brutală sau înţeparea animalelor pentru a le forţa să depună eforturi peste puterile lor sau pentru a sili să se ridice un animal căzut, suprasolicitat în muncă, rănit sau bolnav ;

– Izgonirea sau abandonarea animalelor care nu mai pot fi folosite fiind bătrâne, bolnave sau infirme;

– Lovirea, hăituirea, chinuirea, dresajul brutal al animalelor precum şi  folosirea animalelor vii pentru dresajul cîinilor sau pentru a controla agresivitatea lor;

– Administrarea de substanţe destinate stimulării capacităţilor fizice ale animalelor sau aplicarea de procedee pentru creşterea sau diminuarea nivelului natural al performanţelor dacă acestea constituie un risc pentru sănătatea şi bunăstarea animalului;

– Incinerarea, îngroparea, jupuirea sau începere oricărei prelucrări a corpului animalului după deces nesigur;

– Uciderea în condiţii provocatoare de suferinţe intense sau prelungite a animalelor fără respectarea prevederilor tehnice şi de comportament uman, necesare reducerii până la nivelul minim posibil a suferinţei animalelor sau fără punerea în practică a normelor de euthanasiere;

– Uciderea sau provocarea unor suferinţe, ce puteau fi evitate, animalelor folosite în scopuri ştiinţifice, fără respectarea legislaţiei existente în acest domeniu;

– Torturarea, mutilarea, sufocarea, otrăvirea în afara limitelor şi metodelor legal reglementate în cazul unor rozătoare sau insecte dăunătoare.

Comunicat de presa

„Pe data de 18 februarie, din initiativa aparatorilor animalelor vagabonde, a avut loc o sedinta intre reprezentantii n286022418147_931acestora si reprezentanti ai administratiei municipale Chisinau, ai unor structuri subordonate Primariei. Vlad Cotet, viceprimar al capitalei, l-a invitat la sedinta pe Tudor Manev, seful Regiei Autosalubritate, pe seful Necropolei de stat, seful Gradinii zoologice, conducatori ai serviciului veterinar.

In cadrul primei runde s-a discutat despre legislatia ce reglementeaza tratamentul aplicat maidanezilor, practicile de la Necropola de stat, care au socat societatea, posibilitatile de sterilizare a animalelor comunitare, planurile de perspectiva care includ construirea, de urgenta, a unui azil pentru ciinii vagabonzi si posibilitatea de atragere a mijloacelor financiare de peste hotare.

Reprezentantii Asociatiei de aparare a animalelor „ALGA”, avocatul acesteia, alti voluntari, implicati in activitatea de monitorizare a declaratiilor si actiunilor serviciilor administratiei publice municipale au convenit, impreuna cu viceprimarul Vlad Cotet si cu celelalte persoane responsabile asupra pregatirii unui Protocol de cooperare, pentru a stabili un mecanism de conlucrare si pentru a se obtine credibilitate in fata institutiilor din Vest, dispuse sa contribuie la rezolvarea problemei maidanezilor. De asemenea, aparatorii animalelor au solicitat ca reprezentantii partidelor parlamentare, care au consilieri in Consiliul municipal Chisinau si in serviciile Primariei, sa solicite majoritatii din Legislativ adoptarea, de urgenta, in lectura a doua, a Legii cu privire la protectia animalelor si a Legii privind animalele de companie, pregatite de societatea civila si semnate in Parlament de actualul premier Vladimir Filat. Viceprimarul Vlad Cotet s-a angajat sa se ocupe in mod concret de problema maidanezilor si spera sa aiba sprijinul Consiliului Municipal Chisinau in acest efort.

Runda a doua a sedintei s-a desfasurat cu participarea Primarului General Dorin Chirtoaca, caruia i-au fost reproduse sumar discutiile si concluziile la care s-a ajuns in schimbul de opinie ce a durat doua ore. Dorin Chirtoaca a declarat ca nu au fost intelese corect declaratiile domniei sale privind prinderea ciinilor vagabonzi si eutanasierea lor, daca, in zece zile, nu sint revendicati de nimeni – afirmatii ce au invocat actiuni irealizabile. El s-a aratat in total dezacord cu actiunile inumane aratate in filmarile video plasate pe Internet si indignat de imaginile socante de tipul unor catei alaptindu-se de la o o mama canina pierita. Chirtoaca s-a angajat ca animalele prinse si duse la necropola, daca va exista o asemenea necesitate la apelurile cetatenilor in cazul ciinilor agresivi sau afectati de rabie, sa fie ingrijite, hranite, sa aiba apa, sa nu fie tratate cu substante chimice.

Aparatorii animalelor spera ca Primarul General va verifica starea de lucruri de la Necropola de stat, al carui director neaga filmarile video, difuzate presei de tinara Elena Varta, prezenta si ea la sedinta de la Primarie, care a invocat ca martori zece persoane la filmarile recente, inclusiv doi ziaristi de la jurnaltv.md, care nu au plasat, insa, reportaje pe site.

Valentina Dudnic, presedintele Asociatiei „Alga”, a cerut ferm necaptarea animalelor neagresive si neafectate de rabie, incetarea omoririi bestiale a ciinilor in Necropola, accesul liber la Necropola si identificarea altor cai, prin implicarea Serviciului Veterinar, in sterilizarea animalelor, asigurarea perioadei postoperatorii si replasarea animalelor in habitat.

Ca rezultat al discutiilor, s-au convenit urmatoarele:

1. Se cauta alte locuri de plasare a animalelor pentru sterilizare decit Necropola de stat.

2. La Necropola vor fi duse si eutanasiate doar animalele identificate univoc drept agresive, afectate de rabie, ciuma.

3. Nu se va cultiva violenta si nu se vor face declaratii ireale referitor la tratamentul animalelor, gen „Regia Autosalubritate prinde toate animalele, treptat, apoi le transmite spre adoptie si sterilizare societatii civile”. Nu poate fi pusa, decit partial, pe seama asociatiilor de protectie, fara finante, povara si misiunea structurilor de stat.

4. Se va pregati crearea unui Serviciu de ecarisaj, ca animalele vagabonde sa nu fie gestionate de Regia Autosalubritate, adica sa nu fie tratate ca si „gunoi”.

5. Se vor depune eforturi comune pentru adoptarea, in lectura a doua, in Parlament a Legilor europene privind protectia animalelor si animalele de companie.

6. Se va construi, in termen cit mai scurt, un azil pentru animalele vagabonde.

7. Se va pregati, pina la sedinta de saptamina viitoare, un proiect de Protocol de cooperare intre asociatiile de protectie a animalelor si Primaria Municipiului Chisinau.

8. Se va institui o linie de comunicare fara piedici intre reprezentantii aparatorilor animalelor si coordonatorii de la Primarie a problemei ciinilor vagabonzi.

S-au convenit si alte aspecte, derivate de la cele expuse aici.

Serviciul de presa al Asociatiei ALGA

Loading Facebook Comments ...

269 Comments

Add a Comment
 1. Pt.Joai.
  Da agresivitatea verbală a lui Nina Gonţa, Ed, Andruşel şi alţii la o singură pe persoană V.Pavlicenco nu vă derangează?
  Măcar pentru faptul că e o doamnă, şi deschizînd acest blog vă dă posobolitate să mai conversaţi, să mai polimizaţi, să vă expuneţi opiniile, aflîndu-vă sub anonimat.
  Şi dacă V.Pavlicenco nu posta acest material cu eutanasierea chînilor, cu ce era să vă ocupaţi d-stră pe la orele 3 de noaptea?
  Dacă timp de mai mult de o săptămînă acestă temă încă este în discuţie, înseamnă, că sunt probleme, înseamnă că corect V.Pavlicenco a ridicat acestă întrebare.
  Doar alte teme cum ar fi:
  1. Cineva din guvern loveşte primministru pe sub masă sub centură;
  2. Ţurcanu cere demisia ministrului apărării;
  3. V.Filat şi Buliga au depus mandatele de deputat;
  4, Demisia lui Muruianu;
  5. Unii membri ai AIE deja se pregătesc de alegeri.
  şi alte teme la nivel din ţăriă nu vă sunt interesante de staţi numai pe blogul lui Pavlicenco şi vă stăruiţi din răsputeri sub anonimat să atacaţi orişice frază postată de D-ei pe blogul personal.
  E bine că-l apăraţi pe Chirtoacă, însă nu numai d-stră dar şi noi l-am susşinut cum în alegerile locale aşa şi la cele parlamentare. Mai mult ca atît noi oficial ne-am retras din cursă în favoarea liberalilor şi avem tot dreptul ca alegător, ca susţinător să înaintăm şi unele întrebări.

 2. bonami spune:

  20 February 2010, la 11:11
  De ce mă ascund sub anonimat? Deoarece tema discuţiei cu privire la maidanezi pentru mine este atât de banală încât mi-i ruşine să recunosc că m-am implicat;

  Mulţumesc D.Bonami pentru sinceritate.
  Asta înţeleg şi eu. Vii ruţine, dar măcar aţi spus un sdevăr.
  Numai nu am înţeles faţă de cine vii ruşine?
  Defapt ce conteză. Aşa suntem noi, oamenii.
  Deseori facem aceia ce nii rişine să facem, dar o facem, fiindcă suntem laşi.
  Şi suntem invidioşi pe cei mai curajoşi ca noi, făcînd acelaşi lucru, deschis şi fără să-i fie ruşine.
  Ăsta-i adevărul.
  Cu părere de rău oamenii curajoşi şi sinceri primii o primesc peste cap.

 3. Pt Mihai

  Pe acest blog nu au fost puse solutiile privind animalele vagabonde.

  Dorin Chirtoaca face totul de dragul populismului, el vrea s amai cistige un mandat de primar pe spinarea ciinilor. Nu a facut nimic trei ani, nimic, desi se considera tinar si „proeuropean”. Nu e sarcina ONG-urilor sa rezolve, mai ales a ong-urilor dupa 14 ani de regimuri retrograde, care nu au asigurat cooperarea administratioei publice cu ong-urile macar dupa exemplul Ucrainei. Nici Chirtoaca, necomunist, nu a procedar de cit ca si comunistii.

  Solutii asociatiile au si le-au expus pe site-urile lor, de exemplu http://www.alga.md

  Ceea ce a scris Ziarul Liber deranjeaza, pentru ca arata ca primarul habar nu are de problema si face populism. In cadrul sedintei avute s-a declarat, in vorbe, contra violentei, dupa care a revenit la ea, nu a spus nimic ce a facut pina acum si crede ca va linisti si ii va folosi pe oamenii cu copii muscati prin demagogie si frazeologie sofisticata, care ascunde cruzime. Eu cred ca actiunile si vorbele primarului denota lipsa de competenta si multa, multa rautate si nervozitate ca este impotent si incapabil, ca nu poate face fata problemelor, de care ii e in cot si e indragostit doar de microfonul presei.

 4. Pt Jay

  Nu poti sau nu vrei sa intelegi?

  „Poate dvs nu vedeti diferenta de limbaj intre cele doua texte, dar oamenii o vad. Pacat ca nu si dvs. ”

  REPET: exista diferenta mare, dar pe ambele le-am facut eu. daca am facut comunicatul ALGA moderat si primarul a iesit din nou cu demagogie, amenintari de ucidere si minciuni privind legile, am aratat, in material semnat de mine, cum ii pot raspunde daca nu este onest. Si o voi face si in conferinta de presa viitoare.

  Primarul nu a spus in divagatiile lui un cuvint despre ce am scris eu ca s-a ajuns in discutii. Este un nerusinat, adica este de un populist respingator. Nu se gindeste o clipa la problemele orasului, ca nici nu le poate rezolva, ci numai la a fi cu orice pret la putere, chiar cu pretul omoririi criminale a ciinilor, cu pretul muscarii copiilor de catre ciinii lasati in voia soartei de trei ani, de cind a venit, dar nu poate face niciunei probleme.

  Nu va unde ti se nazare „dragul meu”? In veci nu-ti spun asta, linisteste-te…

 5. Pt europa

  In opinia unora cineva cade, in opinia altora cineva se ridica. Nici nu vreau sa discut pe asa teme extrem de subiective. Chiar ramin siderata – d eunde atita convingere ca adevarul e asta, pe care dumneata il emiti ca pe un verdict. Foarte amuzant…

 6. Pt Haiducul

  „Cine v-a incurcat sa cautati bani si sa construiti vreun azil pentru ciini? De ce ati asteptat pina situatia a iesit de sub control, cind maidanezii se inmultise ingrijorator? Acu PRIMARUL va incurca??? Sa adunati bani? Sau sa ii luati locul???”

  Cel mai bine la asta va poate raspunde Valentina Dudnic, presedinta ALGA, telef.079629705. Eu chiar am sa o rog sa imi expuna totul ce are la aceasta chestiune. Dar chiar la sedinta in care am fost la primarie, s-a spus ca firma austriaca ce trebuia sa vina aici cu sterilziarea nu a mai venit, nu am inteles excat din ce motive. Insa Dudnic are multe de spus legat de incercarile d ea rezolva problema cu posibili ajutatori din Occident, care, insa, nu s ebaga decit cind vad ca au de a face cu o administratie publica serioasa si daca exista un protocol de cooperare intre Primarie si ONG-uri. Occidentalii merg mult pe un partenriat al administratiei publice cu ONG-uri, care in Moldova ori nu e practicat din cauza neevoluarii clasei politice, ori din cauza altor interese, meschine, ori din cauza incompetentei.

  Deci, primarul nu e receptiv si Dudnic are date. A asteptats a iasa situatia de sub control Primarul care are o incredere excesiva si nejustificata in Manev, Gangal si alti oameni invechiti ai regimului, de ce e asa – doar el stie. Eu nici pina azi nu pot vedea expresia inacrita sau absenta a cadrului milenar tarna de la drumuri, care se spune ca are masina raxluxoasa, probabil schimbindu-si masinile pentru ca nu repara drumurile. Si altii, ca seful Pietei centrale, din alte servicii, care si-au schimbat patronul – acum e Chirtoaca, poate si buzunarele, dar nmu si abordarile. Cine deschidea la Ursu, Iordan usa cu piciorul, acum deschid la Chirtoaca. Primar tinar cu abordari rasvechi, doar ca ciripeste minunat la microfoanele pentru care are o atractie narcotica. Mai bine ar vorbi mai putin si ar face mai mult.

  SI INCA:
  Europa este șocată de decizia de a eutanasia maidanezii

  Problema eutanasierii maidanezilor devine din ce în mai serioasă. Tot mai multe persoane se arată împotriva acestei decizii adoptate de către primarul general Dorin Chirtoacă la începutul lunii februarie.

  Valentina Dudnic, președintele Asociației Obștești pentru Protecția animalelor fără adăpost ”ALGA” a menționat că animale sunt luate de persoane asociale și ”nici vorbă de eutanasiere nu poate fi, pentru că aceasta o fac medicii specialiști, dar nu persoanele care nu au idee de medicină”.

  Astfel luni, 15 februarie, Dudnic a avut o întâlnire cu şeful Regiei „Autosalubritate”, Tudor Manev pentru a discuta această problemă. ”Ne-a propus să facem un contract prin care să adune câinii și să mi-i aducă, dar eu nu sunt de acord și nu pot să-mi iau responsabilitatea să rezolv problema care trebuie hotărâtă de municipiu”, a spus Dudnic.

  Drept replică, Tudor Manev, a spus că ”nu mai refuză, va lucra ea cu mine sunt sigur. Noi, încă, suntem în discuții, ei fac propunerile lor, dar noi pe ale noastre după care, astăzi, 16 februarie, ne vom întâlni și vom examina pentru a conveni asupra unui moment bun și pentru ei, dar și pentru noi. Poate o să impunem și serviciul veterinar să coboare pe pământ să începem a lucra împreună, pentru că ei se dau într-o parte cu toate că au spațiu locativ unde s-ar putea de hotărât această problemă. Vom avea și o masă rotundă cu vice primarul Coteț și vom rezolva problema”.

  De asemenea, Dudnic propune ca în fiecare sector al orașului să fie creat câte un punct de sterilizare, hingerii să fie înlocuiți cu medici veterinari și să fie sterilizați câini. La care, Chirtoacă a spus că nu este nici o problemă și dacă cineva mai dorește să se implice, ”doar că acești câini după sterilizare nu mai pot fi lăsați liberi, ei trebuie duși la un azil, pentru că oricum atacă oamenii, asta este problema esențială. Marea problemă este că majoritatea sunt bolnavi, fie au rabie, fie sunt agresivi și oricum nu pot fi lăsați liberi”.

  Dudnic a mai precizat că a primit mai multe telefoane de la persoane stabilite în Israel, Germania, Canada care se arată nemulțumiți de decizia primarului ”lumea plânge, îmi spune că trimit bani numai să terminăm cu această problemă și să nu fie eutanasiați câinii”, a spus Dudnic.

  Eleonora Curca, cetățean al R. Moldova, stabilită de 20 de ani în Germania ne-a telefonat la redacție pentru a-și exprima public părerea despre această decizie. Curca menționează că toată Europa este șocată și vorbește despre R. Moldova ”despre cum își bat jos de animale, cum sunt prinse, omorâte de vii, chinuite”.

  Doamna a spus că va fi un scandal la nivel european despre protecția animalelor și cer să fie stopat procesul de eutanasiere a câinilor, ”pentru că este un caz inuman”.

  La care primarul a spus că ”noi aplicăm decizia Consiliului Municipal din 2000 care spune că toți câini maidanezi trebuiesc eutanasiați, dar noi o aplicăm doar pentru cei bolnavi sau agresivi. Totuși, cred că tot acest scandal este făcut numai pentru a distrage atenția opiniei publice de la alte probleme, dar câinii totuși atacă oamenii și asta este foarte grav”, a conchis Chirtoacă.

 7. Pt Mihai Morteanu

  Va raspund eu. Se ascund sub anonimat pentru ca sint pusi pe rele, le fac si, in forul lor interior le e rusine, dar „la nonnoblesse oblige”… Pe acest blog numai penelistii Vitalia Pavlicenco, Mihai Morteanu, Nina Tampiza, Alexandra Can nu folosesc anonimatul.

 8. Pentru toti

  Declaraţia Universală care ne încurajează să fim OAMENI

  Declaraţia universală a drepturilor animalelor, proclamată în mod solemn la Paris, în 15 octombrie 1978, la sediul UNESCO

  Preambul:

  – Considerind ca Viaţa este unică, toate fiinţele având origine comună, diferenţiindu-se în decursul evoluţiei speciilor,

  – Considerând ca orice fiinţă vie are drepturi naturale, orice animal dotat cu sistem nervos are drepturile sale specifice,

  – Considerând că dispreţuirea sau simplă nerecunoaştere a acestor drepturi naturale provoacă grave prejudicii Naturii şi conduc omul la crime împotriva animalelor,

  – Considerând că o coexistenţă a speciilor în lume implică recunoaşterea de către specia umană a dreptului la existenţă a celorlalte specii,

  – Considerând ca respectul omului faţă de animale este inseparabil de respectul reciproc al oamenilor,

  Se proclamă următoarele:

  Articolul 1

  Toate animalele au оn mod egal dreptul la existenţă în cadrul echilibrului ecologic.
  Aceasta egalitate nu exclude diversitatea speciilor şi a indivizilor.

  Articolul 2

  Orice formă de viaţă animală are dreptul la respect.

  Articolul 3

  1. Nici un animal nu trebuie supus unor tratamente brutale sau unor acte de cruzime.
  2. Dacă este necesară sacrificarea unui animal ea trebuie să fie instantanee şi nedureroasă.
  3. Animalul mort trebuie tratat cu decenţă.

  Articolul 4

  1. Animalul sălbatic are dreptul de a trăi şi de a se reproduce liber în mediul său natural.
  2. Privarea prelungită de libertate, vânătoarea şi pescuitul sportiv, precum şi orice folosire a animalului sălbatic în alte scopuri decât cele vitale sunt contrare acestui drept fundamental.

  Articolul 5
  1. Orice animal dependent de om are dreptul la оngrijire.
  2. Оn nici un caz el nu trebuie abandonat sau sacrificat оn mod nejustificat.
  3. Toate formele de creştere şi utilizare a animalului trebuie sa respecte fiziologia şi comportamentul proprii speciei respective.
  4. Expoziţiile, spectacolele, filmele care folosesc animale trebuie să le respecte demnitatea şi să nu comporte violenţă.

  Articolul 6

  1. Experimentele pe animale care implică suferinţa fizică sau psihică violează drepturile animalelor.
  2. Metodele alternative trebuie dezvoltate şi implementate sistematic.

  Articolul 7
  Sacrificarea oricărui animal, care nu este absolut necesară, precum şi orice decizie care duce la un asemenea act constituie o CRIMĂ.
  Articolul 8

  1. Orice act care pune оn pericol supravieţuirea unei specii sălbatice precum şi orice decizie care duce la un asemenea act constituie o crimă împotriva speciei.
  2. Masacrarea animalelor sălbatice, poluarea şi distrugerea biotipurilor sunt considerate crime.

  Articolul 9
  1. Statutul legal specific al animalelor, precum şi drepturile lor trebuie să fie recunoscute prin lege.
  2. Protecţia şi salvarea animalelor trebuie reprezentate la nivelul organizaţiilor guvernamentale.

  Articolul 10
  Educaţia şi instruirea publică încă din copilărie trebuie să conducă omul la observarea, înţelegerea şi respectarea animalelor.
  http://senin.ladyclub.md/2010/02/04/declaratia-universala-care-ne-incurajeaza-sa-fim-oameni/

 9. Santiago spune:
  19 February 2010, la 08:08

  El nu ucide doar cîinii. El fură mai abitir decât predcesorii. Este cu mult mai mârşav ca individ. Este conformist notoriu – vezi conflictele cu filat privind privatizarile si celelalte…
  La primarie infloreşte cumătrismul, nanasismul si prostia superficială. Proiectele de carton privind relansarea urbei nu stârnesc decât zâmbetele zeflemitoare ale potenţialilor investori straini.
  Este tratat ca un parvenit inclut si beţiv. Lipsit total de bunul simt, needucat, irascibil, populist, fricos şi … bolnav … de legat.

 10. Este sub nivelul lu Slavic Kurvarul Komunist de la Zoile Moldovei !

 11. El soluţionează toate problemele cam de aceeaşi manieră ca şi cu cîinii din oraş. Aşa a acţionat în relaţie cu pensionarii în problema transporturilor, aşa a clacat şi cu plata încălzirii. Una este de bine – nu va mai fi ales nici la primarie şi nici în parlament. Merge cu Urechila la pensie – la prins caraşi la Colonita !

 12. Pt toti, de pe unimedia

  @grizik
  imi pare rau ca oamenii absolut dezimformati isi permit sa sustina ca nu existra alte soultii!!! SOLUTII EXISTA!!! toti banii alocati pentru rezolvarea maidanezilor se duc in buzunarul lui MANEV !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Din cauza acestui GUNOIER si CRIMINAL s-a ajuns aici ! Cainii sanatosi trebuiesc sterilizati si vaccinati, iar cei bolnavi de rabie si agresivi eutanasiati !
  Si uitati-va va rog la IMAGINILE SOCANTE postate de unimedia si spuneti daca asta se numeste EUTANASIERE, adica moarte fara chinuri !!!! SUNT MONSTRI CEI CARE AR SUSTINE ASA CEVA!

  SAU

  38. natalia_co, ora: 18:23; 14 feb 2010
  @ 3G+

  PAI DOBITOC IMPUTIT SI RETARDAT CE ESTI !!! FA CEVA, CONTACTEAZA SI TU ASOCIATII CARE SE OCUPA CU SALVAREA COPIILOR CARE MOR DE CANCER !!! PEDOFILULE, MISCA-TI CURUL IMPUTIT DE PE SCAUN SI FA CEVA!!!
  UITE NOI AM FACUT! E UN PAS IMENS CA A REACTIONAT APARATOAREA CEA MAI MARE A ANIMALELOR DIN EUROPA, CARE ARE O RETEA MARE DE FUNDATII SI ASOCIATII CARE SE OCUPA CU ASTA!
  SI MARH NA MESTO !

  SAU

  73. Raku, ora: 18:49; 14 feb 2010
  Omeni buni, miles si alti ingusti.ati devenit ca oamenii comunistilor.tot ce se spune de chirtoaca e rau. care e diferenta? chirtoaca e unu de al nostru? chiar dac e un copil incompetent. Apoi toti sunteti chiori, problema nu e ca ii eutanasiaza, ei ii omora pe caini in chinuri graoznice. ce ar fi fost dac ii adormeau? aici e problema. incopetentul de nepotzel nu il duce capu, sa cumpere injectii. Ingustilor si agramatilor, nu sunteti cu nimic mai buni ca comunisti. mari romani, sunteti nist Analfabetzi. DEX: EUTANASÍE s.f. 1. Moarte fără dureri.

  SAU

  91. natalia_co, ora: 18:58; 14 feb 2010
  @miles
  miles, crede.ma eu voi fi prima persoana sa sustina rezolvarea problemei cu copii bolnavi! o sa fiu prima care va face donatii in acest sens! dar oameni buni, luati-va pelicola de pe ochi, treziti-va si intelegeti odata: daca avem probleme mai grave, asta nu inseamna ca nu le putem rezolva pe ambele! uite cum facem miles: eu organizez o campanie de colecatre a fondurilor pentru consctructia unui adapost pentru caini ( si o s.o fac cu siguranta!) si tu nu te bagi in asta ( doar daca vrei sa contribui si tu) iar tu incepi o campanie de colecatre a fondurilor pentru a ajuta copiii bolnavi, si o sa fiu prima pe lista care o sa faca o donatie! nu incurcati itzele, mai baieti, noi daca iubim animalele, asta nu inseamna ca nu iubim si copiii!

 13. vreau sa le spun la toti aparatorii de animale si in special doamnei Pavlicenco
  mai bine ar merge prin sate si sa vada cum traiesc pensionarii cu 500 de lei pe luna cum se descurca tarani care muncesc pentru nimic si mafiotii toamna le cumpara productia cu banuti
  dar sa nu faca trajedii si mare zarva cu niste cini vagabonti care sunt niste surse de infectii si pericol pentru cetatenii din oras

 14. OM SAU CHINE.
  I-mi amintesc situatia mea de emigrant chind dormeam pe la parasali pe o cutie de carton avind in minte numai o dorinta – sa trimit bani acasa celor care sufereau. O noutate din zear ma facut sa ma simt mai lipsit de drepturi dechit un chine -,,O baroneasa in testamentul sau a lasat toata mostenirea sa de miliarde chinilor, fiind-ca avea UN CHINE .’’ Ma intrebam in mintea mea – aceasta baroneasa OAMENI n’a cunoscut in veata ei? Probabil ,, minchind’’ oameni a agonisit averea sau considerind OMUL -CHINE.
  Chiti OAMENI in R. Moldova nu au drepturi de OM ? Paremi-se ca intr-un rejim totalitar drepturi are un singur om.
  AIE a inceput demontarea rejimului ex sovietic-kgbito-mafiot. Dintr-o dictature dupa cum ne demonstreaza istoria se poate iesi prin alta dictatura sau prin DICTATURA LEGII- STAT DE DREPT.
  ESTE DATORIA TUTUROR SA CONTRIBUE LA DEMONTAREA REJIMULUI VORONIN SI ADERAREA LA UE.
  NU DORESC ESECUL SCHIMBARILOR DEMOCRATICE , ALTFEL AJUTOARELE CARE VIN VOR FI ULTIMILE|

 15. Pt garic

  S-a spus deja prea mult aici ca sa o luam de la inceput. Mai bine cititi, decit sa scrieti. saracia din sate si d ela oras vine de la saracia duhului, foarte la moda in Moldova.

 16. Pt toti

  Vreti sa vedeti mentalitate de om troglodit, iesit ieri din pestera? Cititi-l pe Tolea si priviti foto din prima pagina a trogloditului iesti de sub pamint sau din padure.

 17. @ Haiducul: de acord ca un animal nu poate fi tinut in casa, daca nu este ingrijit si scos la aer liber. Acum depinde si de caine – sint unele specii de talie mica, acestea sint adaptate la viata de apartament. Iar pisicile cu atat mai mult, se simt foarte bine. Eu nu am imputat celor care se bat cu pumnul in piept cu drepturile animalelor (pe care le recunosc) decat faptul ca sint buni la propaganda, si mai putin la fapte.

  @ Mihai Morteanu:

  „Da agresivitatea verbală a lui Nina Gonţa, Ed, Andruşel şi alţii la o singură pe persoană V.Pavlicenco nu vă derangează?”

  Acesta e un aspect de care d-na Pavlicenco are posibilitatea sa se ocupe, cenzurand termenii nepotriviti. Nu sint de acord nici cu limbajul Ninei Gonta, si nici al lui Andrusel. Dupa cum nu sint de acord nici cu acela al d-nei Pavlicenco. Mai mult de atat, ce sa fac? Sa sar la gatul vizitatorilor, din solidaritate cu d-na Pavlicenco? Nici dansa nu se sesizeaza cand eu sint atacat verbal aici. Dati-mi un motiv.

  „alte teme la nivel din ţării nu vă sunt interesante de staţi numai pe blogul lui Pavlicenco şi vă stăruiţi din răsputeri sub anonimat să atacaţi orişice frază postată de D-ei pe blogul personal.”

  Generalizati. Eu personal postez si pe alte teme, pe Unimedia. Urmariti mai cu atentie, va rog. Ce tine de „anonimat”, noi avem vreo garantie ca dvs sinteti „Mihai Morteanu”? Pot si eu sa postez aici cu numele Andrei Serban – asta ma face mai credibil (presupunand ca ma cheama asa)? Dvs ce pretuiti mai mult, ideile exprimate, sau numele persoanei? Va legati de un amanunt absolut nesemnificativ. Criticati ideea, si nu persoana.

  „Mai mult ca atît noi oficial ne-am retras din cursă în favoarea liberalilor şi avem tot dreptul ca alegător, ca susţinător să înaintăm şi unele întrebări.”

  Aveti toata aprecierea pentru faptul ca v-ati retras. Tarzior, dar mai bine mai tarziu decat niciodata. Chiar si daca nu ati fi sustinut liberalii, si atunci ati fi avut dreptul de a pune intrebari. Orice cetatean al Moldovei are acest drept. Problema nu e in pusul de intrebari, si MANIERA in care o faci. Stil mahala, sau stil de om civilizat.

  @ VP: eu pot sa inteleg un lucru, atunci cand este de inteles. Am apreciat modul echilibrat de exprimare din primul comunicat. Ce folos insa, ca prin al doilea ati dat cu nuca in perete. Din ceea ce ati spus, reiese ca a fost o razbunare. Iar razbunarea nu este tocmai o virtute. Concetrati-va pe idei si actiuni, si nu pe razbunari.

  „Primarul nu a spus in divagatiile lui un cuvint despre ce am scris eu ca s-a ajuns in discutii. Este un nerusinat, adica este de un populist respingator.”

  Deci ca sa inteleg corect: daca primarul nu va mentioneaza numele, daca primarul nu vine sa va laude pentru contributie, daca – in fine, nu face un istoric al actiunilor dvs, este „nerusinat”. Conteaza mai mult laudele, impartirea laurilor, decat salvarea cainilor, in final.

  „Nu va unde ti se nazare “dragul meu”? In veci nu-ti spun asta, linisteste-te…”

  Pai, iata unde (si nu e prima data):

  „Nu e dragul meu nici o diferenta intre una si alta. Ambele le-am scris eu.”

  Cum ar fi ca eu sa ma adresez dvs cu „draga mea”? Nu ar fi lipsa de educatie din partea mea?

  „Nu se gindeste o clipa la problemele orasului […] dar nu poate face niciunei probleme.”

  Ca de obicei, minimalizati, si focalizati atentia pe o singura problema. Bun, haideti sa il dam jos pe Chirtoaca. Pe cine punem in loc? Dati un nume de om potrivit, va rog.

  Si daca tot dati citate de pe Unimedia, macar dati-le pe toate, nu doar acelea care va convin. Asa ar fi obiectiv. Si ar fi buna si o selectie de limbaj ale acelor comentarii, inteleg ca va place ce spune un anumit vizitator sau altul, dar mai cenzurati un pic limbajul lor, macar din decenta fata de cei care va citesc blog-ul. Asta vis-a-vis si de unele „perle” gen celor postate de SULTAN.

 18. Dna Pavlicenco,
  Am inteles asa: in loc de rezolvarea chibzuita a problemei, de fapt se declanseaza scandal in jurul primarului pentru a-l denigra si a-l arata dansind. De fapt, cred, acesta va este scopul, sa defaimati primarul.

  VINA PRIMARULUI ESTE
  1) CA NU ISI EXERCITA DREPTURILE FUNCTIONALE DE A TRAGE LA RASPUNDERE PE RESPONSABILII DE SALUBRIZAREA ORASULUI;
  2) NU CERE EXPLICATII ONG ALGA CARE NU COLABOREAZA EFECTIV LA STERILIZAREA, IZOLAREA SI INTRETINEREA MAIDANEZILOR CI DOAR PALAVRAJESC SI FAC SCANDAL POLITIC, CIND, DE FAPT NU AU FACUT NIMIC CONCRET SI AU LASAT MAIDANEZII SA SE INMULTEASCA.

 19. Pt Jay

  Voi, portocaliii, chiar ca sinteti incurabili.

  Al doilea comunicat a fost o replica la razbunarea inoportuna a lui Chirtoaca, despre intilnirea cu care am scris frumos, dar el a facut pe acest comunicat de presa o gramada mare de rahat. Adica s-a razbunat el, a spus ieri prostii si minciuni si, la razbunarea lui din cauza orgoliului bolnav (oare numai orgoliul e bolnav si e oare putin?), fara sa fi foat nevoie sa faca, in loc sa iasa si sa spuna cuvinte normale despre ce s-a discutat, asa cum am scris noi, el a iesit si a repetat niste prostii. Toata lumea de la primarie s-a saturat de superficialitatea lui, de tratamentul neserios, de populism, minciuni si manipulare. Si pentru ca, in loc sa iasa la conferinta de presa cu Valentina Dudnic si sa anunte rezultatul negocierilor, el a iesit si a rahatit totul din rautate. Iarasi – foarte multi de la Primarie gem si tac, dar il considera rautacios si incompetent.

  Spune-i lui ca „razbunarea nu este tocmai o virtute. Si sa se concentreye pe idei si pe actiuni, nu pe razbunari.” Pentru ca exact asta a facut.

  Repet: “Primarul nu a spus in divagatiile sale nici un cuvint adevarat si, de aceea, este un nerusinat, adica este de un populist respingator.”

  Nu e vorba de mine, e vorba de adevar. El a cerut de la mine proiectele d elegi pe care trebuia sa le aiba, mai ales ca le-am publicat pe blog, sint pe ALGA, la fel ca Declaratia universala a drepturilor animalelor vagabonde.

  Nu e vorba sa il dai la o parte, e vorba sa se comporte asa, ca sa nu-ti vina dispretul si sa iti repugna de ce spune sid e ce face.

  Eu am dreptul sa fac ce vreau pe blogul meu. Am intrat vreodata pe blog sa iti dau indicatii?

  Am facut astazi un plan de lucru al ALGAI, inceput inca de ieri si am recitit postarile vizitatorilor pe unimedia si pe blog si am cules si de acolo pentru Plan. Ceea ce trebuie sa faca de fapt salarizatii Primariei. Si cind am vazut unele postari care poate ca va vor trezi la realitate le-am pus. Nu-ti place, nu citi. Nu te trage nimeni de mineca pe blog.

  Nu cenzurez nimic pentru ca am de a face cu incapatinati. daca as vedea un minim efort din partea voastra sa fiti obiectiv – da, dar nu vad, sinteti fanatizati rau cu Chirtoaca si asta IL STRICA! Ii faceti un mare rau.

  Chirtoaca, la sedinta la care a venit, dupa doua ore de discutii, s-a purtat cu reprezentantii din societatea civila nu cu respect, ci cu dispret, ca sef. Nici macar nu are elementara intelegere ca acolo oamenii au venit sa ajute, nu ca subalternii pe care ii bruscheaza si merge pe metode sovietice de conducere ca inferiorii s atremure in fata superiorilor, chiar daca superiorii sint inferiori inferiorilor.

 20. Orice om cind e flamind uturbeaza ca un maidanez. Orice om are dreptul la anonimat, cind Moldova de peste 60 de ani este plina de turbati. Dar acum ei si cu maidanezii coloboreaza. Numai coloboristii din toate timpurile fac declatatii ca sint eroi. Eroi (fara anonimat) pentru sa coloboreaza cu toate regimurile. Trebue ca recunosc ca maidanezii va vor vota 99% la urmatoarele alegeri. Lumea ii va sanctiona pe acei politiceni care primesc placere cind maidanezii se hranesc cu carne de om.

 21. Pt Haiducul

  Primarul nu are nici un drept sa ceara cuiva ceva daca nu sint subalternii sai si nu sint salarizati din bani publici. Alga nu este datoare cu nimic Primarului, dimpotriva, a venit sa ajute si sa propuna un Protocol de cooperare. Daca asta nu intelegeti, degeaba vorbim sau, de fapt, de aia s-a ajuns la ce s-a ajuns, ca nici Primarul, desi venit din ONG, nu e gata sa priveasca modern lucrurile. Vai de capul lui. Dar mai ales problema ONG-urilor in zece ani de guvernare comunista. Conferinta de presa de ieri a lui Chirtoaca a aratat ca are instincte mojicesti, izvorite din aroganta, care nu-i permit sa fie cooperant. Tocmai de aceea nu a reusit nimic in acesti ani si, in plus, voi mai spune ce nu a facut. Si am dreptul sa spun indiferent daca am bani pentru maidanezi sau nu. El este un om cu abordari rasvechi, dar cu populism modern si intre aceste doua se chinuie, sarmanul. In loc sa iasa la conferinta de presa si sa spuna lucrurile bune la care am ajuns, pe care le-am rezumat in fata morgai sale inacrite marti, la sedinta, si s-a declarat cu toate de acord, a iesit ieri si a stricat totul. De aceea eu, personal, m-am suparat si am sa spun sus si tare ca este un om frustrat si orgolios, rau pentru oras. Bun, poate, numai pentru cei pe care i-a carat pe spatele lui incovoiat de greutatea si povara functiei, in Parlament. Punct. Si puteti spune aici ce vreti, realitatea este asta.

 22. D-na Pavlicenco, pot sa spun ca eu personal va consider ca fiind „Iron Lady” a Republicii Moldova .

 23. Pt Cornel Oglinda

  Iron Lady is a nickname that has frequently been used to describe female heads of government around the world. The term describes a „strong willed” woman. This iron metaphor was most famously applied to Margaret Thatcher, nicknamed so in 1976 by the Soviet media for her staunch opposition to communism??????

  Am auzit de dumneata si poate e cazul sa cooperam. Iata, inca un caz, cind omul nu se ascunde sub anonimat…

 24. Dna Pavlicenco, am inteles ca este o rafuialaa cu primarul, din cauza supararii dvs ca nu a actionati cum doriti. Corect?

 25. Stapinii maidanezilor care vor sa-i recupere trebue sanctionati cu o amenda de 200 de euro. Pentru ca au pus in pericol viata oamenilor. Acei care ii elibereaza constient si nu declara autoritatilor cu 1000 de euro. Persoanele care din diferite motivuri nu sunt in stare sa intretina ciinii la domiciliu sint impusi sa plateasca zilnic cite 10 euro, pentru intretinerea lor in lagare speciale.

 26. Dna Pavlicenco,
  daca primarul este cel ce danseaza, cine este doamna cea in rosu de de-asupra, cu bita in mina gata ca sa-l loveasca?

 27. nu va rabda inima sa nu legati orice lucru de preferintele politice ale cuiva. Am dreptul sa sustin o anumita orientare politica din Romania. Dvs nu aveti dreptul sa faceti etichetari de genul „voi portocalii”. Eu nu ma adresez „dvs cea rosie”. Sau „dvs galbena”.

  Inteleg ca la razbunare, se raspunde cu razbunare. Si uite asa intram intr-un cerc vicios, in care fiecare se razbuna pe celalalt, la nesfarsit. Total contraproductiv.

  Eu nu va dau indicatii, ci fac o critica, a unor aspecte. Imi dati voie sa critic? Sau doar dvs aveti aceasta prerogativa?

  Televiziunea a fost prezenta la acea intrunire? Daca are cineva link cu video, va rog sa ne dati si noua adresa. As fi curios sa privesc si eu exact cum s-au derulat lucrurile. Pentru a avea o imagine obiectiva.

 28. M-am referit mai mult la acest termen: The term describes a “strong willed” woman. Apoi de ce nu?..la: for her staunch opposition to communism !!! Deoarece, modul in care Primaria Municipala abordeaza „problema” data, imi aduce foarte mult aminte de comunism, si asta nu e bine….mie nu-mi convine asa „democratie”

 29. Cornel Oglinda
  am ascultat ce a spus primarul la http://www.privesc.eu/?p=2521 si am inteles ca actioneaza in conformitate cu legea si conventia. De ce dar se distorsioneaza faptele si se denigreaza primarul?

 30. Statu Palma Barba Cot

  interesant, cine hraneste ciinele care pazeste casuta de vara a dnei Pavlicenco, or este lasat in voia soartei saptamini intregi, ca apoi doamna sa se laude ca a gost o data la casuta si acolo ahranit ciinele sau cit si al vecinei, ba chiar s-a fotografiat.
  Dar ce face ciinele care pazeste casuta ei de vara in celelalte zile?

 31. LUI MIHAI MOTREANU: 1/vad ca-mi raspunderi la un mesaj , care a fost sters de doamna VP, ca nu i-a placut opinia mea
  2/ eu nu ma ascund sub anonimat si v-am spus cine sunt , ori n-ati citit , ori , iarasi , mesajul meu a fost sters.N-AM DE GAND SA MAI PIERD TIMP CA SA VA MAI SRIU CINE SUNT.

 32. @ Haiducul
  ..si am inteles ca actioneaza in conformitate cu legea si conventia. De ce dar se distorsioneaza faptele si se denigreaza primarul?

  Iti sugerezi sa mai citesti odata articolul de mai sus..

 33. Pt Haiducul

  Chirtoaca nu ca a actionat cum am vrut noi sau eu, ca noi nu am stabilit impreuna cine face conferinta de presa si cum, ce spune, mi se pare ca nu e posibil cu el sa faci intelegeri serioase, e prea afectat de populism, pur si simplu am consemnat ca nu a procedat corect.

  Sus nu e doamna, ci e un salbatic avind o bita in mina. Si jos e un fitiit incompetent…

 34. Pt europa

  Sa dea Dumnezeu s ava auda Primarul si poate va face macar ceva.

 35. Pt Jay

  Nu a fost Televiziunea, era sa vina Victor Mosneag de la Ziarul de Garda, dar a avut examen. A fost o gramada de lume, dar Chirtoaca e un manipulator fara margini. Sfideaza orice urmarind populismul ieftin prin minciuna.

 36. Pt Statu Palma Barba Cot

  De cateaua sterilizata de la casuta de vacanta, alipita de casa noastra, ingrijeste, in lipsa noastra, femeia in virsta pe nume Liubovi Ivanovna, de limba rusa, care traieste acolo, careia ii ducem oase, mincare speciala si crupe. Telefonul ei este 023543391, ea este acolo de foarte multi ani, e unica cea care sta pe iarna si e vizitata de fiul sau Igor saptaminal de la Chisinau. Sunati-o si intrebati-o, nuimai ca ruseste, daca e Liubovi Ivanovna si daca Vitalia si Sergiu aduc mincare pentru Strelka si ce aduc.

  Sa ma iertati, dar numai una ca mine se poate depasi, dupa ce jigniti, sa va raspunda. Dar o fac pentru a va sfida, deoarece credeti ca oamenii sint mincinosi precum, probabil, sinteti.

  Si repet. Nu am dus cateaua incolo de la Chisinau, ci a venit, gravida, la poarta noastra, abandonata, spune luimea, de seful cooperativei, care a negat acest lucru cind l-am intrebat. Dupa ce am dat sapte catei in miini bune, ajutata de prieteni, doi luindu-i actuala pretora de la Ciocana, care are casa pe pamint, am sterilizat-o si sotul meu a stat cu ea cinci zile la fazenda facind focul si punindu-i injectii. Apoi am mers cu medicul, i-am scos suturile si i-am transmis-o vecinei pina am intrat si noi in sezonul in care sotul pleaca saptaminal pt trei-patru-cinci zile. Sa fiti sanatos si sa-mi urmati exemplul. Nu dispareti dupa acest raspuns…

 37. Pt NINE GONTE

  Nu am sters inca nici un mesaj, am schimbat doar data plasarii, ca sa am postarile in ordinea pe care mi-am dorit-o eu. Ce se intimpla cind fac asta cu comentariile, inca nu stiu.

  Dar trebuie sa spun ca de mai dedemult dumneata si cei de teapa dumitale, oameni obraznici si inculti, care nu au unde posta si vin aici, meritati sa fiti stersi. Nu va sterg decit in cazuri extreme, ca sa va arat ca nu valorati, cind sinteti obraznici, nimic pentru mine. Cu mine e asa – cu cit vorbesti mai cu rau, cu atit sint mai inversunata. Pentru ca intotdeauna am dreptate si asta va inebuneste.

 38. Am mai spus-o .SUNTETI INCURABILA. CINE SPUNE CA DETINE ADEVARUL ABSOLUT ESTE BOLNAV .

 39. Statu Palma Barba Cot

  dna PAVLICENCO,
  va multumesc de raspuns detaliat, chiar va cred si mai cred ca este un exemplu bun pentru altii, desi sterilizarea este foarte dureroasa si tot nu este normal sa fie acceptata, dupa parerea mea.
  si eu iubesc animalele, numai ca, problema maidanezilor, intr-adevar, ma depaseste. Caci este imposibil de convietuit cu ei, fiind in numar atit de mare… sincer, regret, dar nu pot accepta sa fie orasul plin de murdarie si ciini care te pot ataca.
  si daca se vor face azile pentru ciini, oare acolo nu va fi la fel ca intr-o inchisoare? Si cu ce perspective?
  Ma depaseste…

 40. Pt NINE GONTE

  Oare postarile dumitale obraznice si rasobraznice, imperative si sententioase, cu toporul si cutitul in mina pe acest blog, de cind il spurci zilnic si tot nu se da spurcat, nu denota ca esti bolnava incurabil si te maninca invidia nici nu stii pentru ce si de ce?

 41. raspuns : ha , ha , ha , ha .. m-ati facut sa rad. Si m-am gandit la toata lupta lui Geoana pentru e veni la putere.Cu o multime de televiziuni , ziare partide ,PNL,PSD, UDMR, PC , si altele/, cu Iohanes/proiectul/ etc ,etc .Cu atatea resurse umane , financiare, cu un munte de zoaie aruncate pe Basescu! Si ce-a iesit ? : Balada Miorita -violet .Prea multa „straduinta” strica , aduce REVERSUL medaliei.Vezi sa nu fie si la dta la fel.Cu cat ii vei denigra pe Chirtoaca , ci atat mai mult el va acumula puncte, iar dta vei fi in cadere libera.

 42. Statu Palma Barba Cot

  Daca ar fi posibil, as vrea sa fie ca in Raiul lui Dumnezeu, unde toata natura era in armonie totala si perfecta.
  Dar lumea moderna este consumista, carnivora si violenta. Nu are dragoste sincera nici pentru o floare, caci o rupe si o comercializeaza. Lumea a degradat foarte mult si s-a abatut de la Dumnezeu, care este dragoste.
  CUM SA RESTABILIM ACEA ARMONIE CE EXISTA LA INCEPUT IN PARADIS???

 43. Pentru cine nu stie de MIORITA -VIOLET , puneti pe google sau youtube /caci este si varianta inscenata, cantata / etc etc . Multa politica ,CU UMOR, MULTA INTELEPCIUNE, CINE SI CUM LUPTA PENTRU A CASTIGA. O sa inteelgeti de ce a pierdut Geoana alegerile. Dar, principalul , o sa radeti mult.

 44. @ Cornel: am urmarit materialul video, multumesc. Dar cred ca ori tu nu mi-ai dat ceea ce trebuie, ori d-na Pavlicenco vede altfel lucrurile, decat au fost in realitate. Eu vad acolo o discutie civilizata, fara cearta, si fara incruntari. De fapt una singura, la minutul 35, pe marginea subiectului Marinuta.

 45. # Haiducul spune:
  20 February 2010, la 08:08

  Natalia,
  cine sunt “gunoaiele societatii” la care te referi si de care nu-ti pasa?
  Am mai zis si mai zic: nu am animal de companie,si nici bani prin fonduri nu string – eu fransfer lunar acestui Stat bani in forma de impozite, activind in sectorul privat. Si locuri de munca am creat p-u oameni, si nu unul. Si subiectul, care nu-mi place, este omorul cu cruzime fata de acesti caini comunitari. Sau vorbeste surdu cu mutu?

 46. Dupa cate am auzit, in Bucuresti nu se permite eutanasierea:
  http://www.youtube.com/watch?v=XNNLNhDa–4&feature=player_embedded

 47. Cum poare sa ma auda Primarul, daca PNT de mai mult timp, nimic nu aude din cea ce zic. Da-tii un exemplu Primarului ca voi ma auziti. Nu aduceti extrema stiga la putere! Politica voastra de-a critica nefondat, nu corespunde politicei in situatie de criza economica. Dreapta foarte greu a cistigat puterea de la tiran. Tiranul este imprevizibil cind in lume e criza. Toate statele in criza voteaza extremele, mai ales in cele sarace. Africanii deja organizeaza lovituri de stat. Oare PNT va mai dansa mult(sus) ori va auzi mesajul meu.

 48. Cit priveste de „gunoaie” oare trebue de aratat cu degetul?
  Lamuresc la cei nepriceputi:”Gunoaie a societatii” sunt acei, care nu vor sa munceasca, dar vor sa traiasca bine pe spatele cuiva, adica trintori, dar la care toti le incurca.Aceste gunoaie le avem si in fruntea societatii si la coada.
  Si as vrea sa ma intelegeti corect, mi-i jale de copii care sunt lipsiti de iubirea parintilor, dar nu de acei copii, care stau linga Green Hills cu mana intinsa (Haiduc, incearca si-i educa), mi-i jale de batrini, dar nu de acei, care nu au lucrat nici odata, dar si-au abandonat copiii, si nu are cine sa-i intretina, mi-i jale si de aceste animale -care nu poarta nici o vina.

 49. Haiduc, incearca si-mi raspunde, de ce in RM 80% din cetateni nu vor sa achite impozite, de ce majoritatea prefera sa lucreze la „negru”, sau sa nu lucreze de loc, si de ce dar toti striga in gura mare, ca suntem pacatosi si nu avem bani.Tot vorbiti de UE, dar invatativa si sa achitati si impozite ca in UE, daca vreti sa aveti ceva bani in buget. Poate ca, atunci nu ve-ti gasi de vina cainii comunitari. Si sa stiti, ca excesul de bani rasfateaza societatea, dar neajunsul lor face aceasta societate agresiva si salbatica.
  Si nu ma socot pacatoasa Haiduc, ca-ci ultima bucatica de paine sunt gata s-o impart la toti, cit la un copil orfan, cit la un batrin neputincios si singuratic cit si la un caine, la toti la fel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *