Iata ce am declarat pentru BBC

Washington-3Aceasta este declaratia mea din 16 februarie pentru Serviciul BBC de la Moscova.Lenin

Amplasarea unei parti a sistemului de apararea antiracheta pe teritoriul national este dreptul firesc al unui stat suveran, membru al NATO, cum este Romania. Rusia ar trebui sa constientizeze clar acest lucru, sa renunte la convingerea ca Romania ar putea reveni in sfera sa de influenta. Amplasarea sistemului american in primul stat romanesc este o confirmare a faptului ca Romania a trecut definitiv in blocul militar americano-european NATO.

In ceea ce priveste al doilea stat romanesc, pe al carui teritoriu national exista o formatiune de stat separatista – Transnistria, Republica Moldova ar trebui sa salute amplasarea sistemelor americane in Romania, pentru ca aceasta inseamna o aparare in fata unor eventuale atacuri, mai ales ca Moldova nu face parte din nici un sistem de securitate colectiva.

Liderul separatist Igor Smirnov din Tiraspol, sustinut de cercurile rusesti cu intentii imperiale, nu poate face declaratii privind amplasarea rachetelor in Transnistria fara incuviintarea Kremlinului. Moldova se afla la intersectia a doua sisteme de securitate, iar Transnistria a fost conceputa de Moscova ca un obstacol pentru iesirea Moldovei din sfera de influenta rusa si trecerea ei in sfera americana, adica NATO.

In prezent, la Chisinau s-a schimbat puterea, fiind orientata spre valorile occidentale, spre o colaborare moldo-romana, ceea ce nu place Moscovei, care nu poate recepta adecvat acest lucru si incearca sa impiedice permanent apropierea Moldovei de SUA, de NATO, de UE, de Romania. Pe Smirnov il aranjeaza noua putere la Chisinau, pe care o califica drept „antirusa si anticeseista”, invocand, in consecinta, necesitatea de a se apara de Chisinau, de Romania, de NATO, de SUA prin invitarea Kremlinului sa amplaseze rachete in Transnistria. Insa Rusia nu poate, nu are nici un drept sa-si amplaseze rachetele pe teritoriul national al Republicii Moldova ca raspuns la prezenta sistemelor americane antiracheta in Romania. Daca Rusia considera datoria Transnistriei pentru gaze ca datorie a R.Moldova, nu poate plasa rachete pe pamintul nostru, violandu-ne integritatea statala. Rusia prefera sa vorbeasca despre o datorie comuna a statului Republica Moldova, insa cand lui Smirnov i se sugereaza ideea de a cere amplasarea in Transnistria a rachetelor rusesti, Rusia uita ca e vorba de un stat national si unitar Republica Moldova.

Am putea presupune ca, in zona noastra, pasiunile se vor infierbanta, Moscova va dori sa-l sustina pe Voronin si pe comunisti, care se pare ca au binecuvantarea acesteia sa sustina, in continuare, neutralitatea Republicii Moldova si taraganarea mersului spre UE, inabusirea sperantelor europene ale tinerilor din al doilea stat romanesc, cel mai sarac stat din Europa.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

59 Comments

Add a Comment
 1. Felicitări pentru articol!

  Cred că povestea cu rachetele ruseşti a fost pusă la punct de Rusia şi folosită pe post de „test”.

  Spre nefericirea lor, rezultatul obţinut a fost foarte prost pentru ei.

 2. Am gresit. Trebuia sa-mi tin promisiunea si sa nu mai intru pe blog dar, din pacate, maneaua politica romaneasca m-a impins sa revin. Inainte de a ma tine totusi de cuvant si a ma retrage definitiv, voi face niste precizari: Este total nejustificata speranta moldovenilor ca statul roman poate face ceva valabil si consistent pentru Republica Moldova. Primirea Romaniei in NATO si in UE ( marele complex al moldovenilor ) s-a facut, de fapt, datorita unei situatii conjuncturale in care a aparut necesitatea continuitatii teritoriale a celor doua organisme in raport cu Grecia si acest eveniment trebuie luat in considerare doar ca o extindere a teritoriului celor doua structuri politice si militare. In realitate, Romania, cu politica ei mioritica, a fost si este in continuare foarte prost vazuta in Occident si la nivelul cancelariilor si la nivelul gureleror albe si la nivelul strazii. Romania nu este un bun avocat in apararea intereselor Moldovei pentru ca reprezentatii statului roman nu sunt si nu au fost niciodata niste voci influente in marile cancelarii ale lumii. In plus birocratia romaneasca, cea care trebuie sa duca la indeplinire intelegerile convenite intre conducerile celor doua state, este ineficienta, indolenta, impertinenta, incompetenta si corupta. Si tot ce promite statul roman si care pare o mare favoare facuta statului moldovean este, de fapt, transpunerea in viata a politicii Uniunii Europene, politica aplicata superficial, trunchiat si neprofesional. Moldovenii, daca vor sa realizeze ceva pentru tarisoara lor, trebuie sa-si caute aliati puternici si influenti in Occident. Sigur, Romania, prin toate componentele ei, doreste sincer sa sprijine Moldova, de care se simte legata sufleteste din toata fiinta ei. Tot acest sprijin ramane insa un etern deziderat. Finalizarea practica a acestei intentii constituie marea deziluzie. Iar comunitatea de limba si cultura cu Romania, cu care atata se mandresc moldovenii, s-ar putea sa constituie in relatia cu marimile Occidentului, de data asta, un handicap. Si hai sa fim sinceri, cand actuala conducere a Romaniei s-a grabit sa sprijine demersul militar american si sa faca din asta un titlu de glorie, nu s-a gandit de loc la Moldova ci la securitatea statului roman, care, cu toata apartenenta la NATO, era pana acum mai mult teoretica si la obtinerea unui oarece capital politic pe plan interrn. Acum solutia unirii cu Romania poate constitui, pentru unii moldoveni, o idee de luat in calcul, desi situatia economica a Romaniei, pe alocuri chiar mai complicata decat a Moldovei, va mai tempera acest avant. Dupa aderarea Republicii Moldova la NATO si UE, dupa rezolvarea problemei liberei circulatii pentru moldoveni, interesul fata de unirea cu Romania, fata de Romania in general si fata de valorile ei culturale ( despre care, din pacate, Europa inca nu a auzit ) va scadea brusc. Cam asta am avut spus… Toate cele bune!

 3. Romane, ai scris niste tampenii, pe care, pare-se, nici singur nu intelegi, dar, si in care, nici nu prea crezi. Ai scris pe un ton de invatator si atotstiutor, de parca ai fi parlamentar UE sau vre-un inalt functionar al Aliantei Nord Atlantice. Sincer, am citit mesajul tau, si nu prea inteleg ce doresti sa spui. Tot mesajul tau miroase, sa nu zic mai rau, pute, a ura fata de Romania, cu toate „argumentele” si „subtilitatile”, de care estu atat de „inzestrat”. De fapt, as zice, este un fel de „listovca”, ticluita in birourile PCRM, si pusa pe masa unui „roman” pentru a demonstra, ca toate celea ce s-au factu si se planifica a se face in relatiile dintre Romania si RM, nu au nici un rost. Nu ne prosti, „romane”, nu esti tu acela, care o sa dezici soarta Basarabiei, cu atat mai mult a Romaniei. Chiar sincer, am o senzatie de voma de la articolul tau.
  Dna Pavlicenco, aici va sustin cu ambele mani si picioare!

 4. Amplasarea scutului in Romania este dreptul suveran al statului roman, neindoielnic, dar nu vad prea mari motive de bucrie: este clar ca Moldova se transforma in linie de front intre NATO si Rusia.
  Secolul al 18 a saracit Moldova si Tara Romaneasca, ANUMe pt ca erau linie de font intre Imperiul rus si Imperiul Otoman, iar razboaiele ruso-turce, in marea lor majoritate, au trecut peste teritoriul nostru, moldovenii si muntenii avind obligatia de a sustine ba pe unii, ba pe altii, evident din contul lor, nemaivorbind de distrugerile, jafurile aferente oricarui razboi.

  Tocmai de aceea nu vad nici un motiv de bucurie, cu atit mai mult ca Rusia evident isi va intari prezenta militara in Transnistria si puteti Dvs. sa declarati ce nu ati declara: rusii oricum isi vor fortifica pozitiile in regiune, iar noua nu ne raman decit sa ne rugam ca faza rece a razboiului geostrategic dintre NATo si rusia sa nu treaca intr-un fierbinte.

 5. UN SINCER BRAVO PENTRU ARTICOL SI PENTRU CONTINUTUL AFIRMATIILOR. CARE REFLECTA SITUATIA GEO-POLITICA, DIN CADRUL FOSTEI CORTINE DE FIER.

 6. Igor,
  Esti un fanatic nescos in lume.

 7. @Romanul: daca tu esti roman, eu sunt chinez! Aberatiile, hai sa nu sune dur, minciunile si speculatiile pe care le-ai scris mai sus mustesc a ura, perversitate si romanofobie! Despre nick-name-ul tau, despre cat te „reprezinta”, nici nu mai spun.

 8. Bineinteles ca sunt de acord cu ceea ce contine articolul. Interventia mea nu are nici o legatura cu ideile din articol. Va convine sau nu, insa, ce-am scris eu nu este decat o oglinda a ceea ce cred occidedentalii despre romani. Mergeti in occident si spuneti ca sunteti roman si, daca veti avea norcul sa nu vi se tranteasca violent usa in nas, macar cu o ironica privire condescendenta tot va veti alege. Obisnuiti-va cu aceasta idee. Si nu stiu daca la chestia asta nu au si romanii o parte din vina, daca nu chiar toata… Daca moldovenii nu vor tine cunt de aceasta realitate vor suporta consecintel.

 9. Moldova vrea sa intre in NATO ? Acum cind SUA a dat-o la schimb rusilor ? Scutul din Romania fiind un pretext conventit de rusi si americani. Romanii se vor apuca sa invete limba rusa. Pentru voi e mai usor, ca o stiti.

 10. Toka,
  Ce parere ai, de exemplu, despre faptul ca, desi Romania este membra UE de 3 ani, cetatenii romani au nevoie in continuare de vize pentru a intra pe teritoriul Marii Britanii si Republica Irlanda? Si iarasi ce parere ai despre faptul ca, desi Romania este membra NATO de 7 ani si are semnat un parteneriat militar cu SUA, cetatenii romani au nevoie in continuare de vize pentru a intra pe teritoriul american, in tinp ce pentru restul tarilor membre UE nu se cere viza? Sunt considerati cetatenii romani cetateni de mana a doua.? Aberatiile la care te referi sunt in capul tau si al lui Igor. Eu vorbesc despre fapte, despre realitati. Sa stii ca nu este de loc suficient ca sa canti cu patos „noi suntem romani”pentru ca occidentalii sa cada impresionati pe spate. Este o realitaste cruda cu care este cazul sa te familiarizezi. Eu inca din 1982 am fost lasat in Olanda de catre un taximetrist in mijlocul strazii numai pentru ca am spus ca sunt roman. Un caz aparte este Franta. Intr-adevar frantujii au o mare simpatie pentru romani, iar daca astazi exista Romania asta se datoreste si ajutorului dat de-a lungul istoriei de catre statului francez. Numai ca nu se face primavara cu o floare, iar astazi Franta nu mai este ce a fost odata. Asa ca treziti-va!

 11. Pt Igor

  Mersi pentru aprecierea declaratiei mele facute penru serviciul rusesc BBC.

 12. M.M.,
  Culmea este ca Republica Moldova va intra in NATO. Conducerea de la Chisinau nu vorbeste aiurea. A spus-o cu gurita ei Hilary Clinton, cu ocazia vizitei premierului Filat la Washington. Afirmatia ei suna asa: SUA sprijina Moldova in integrarea euratlantica ( si nu europeana care este cu totul altceva ). Si toata presa din Moldova a titrat ritos: SUA sprijina Moldova in integrarea in UE ( ce treaba au americanii cu UE? ). Schimbul la care te referi este Ucraina rusilor contra Moldova in NATO ( ceea ce s-a si intamplat ). Deci e putin pe dos. Cand Smirnov a spus ca este de acord cu instalarea rachetelor rusesti in Transnistria care a fost raspunsul Moscovei? Moscova a raspuns ca nu este deranjata de prezenta rachetelor americane in Bulgaria si Romania ci doar de faptul ca au aflat despre asta din ziar. In concluzie Moscova a afirmat clar ca nu este de acord cu amplasarea rachetelor rusesti in Transnistria pentru a nu tensiona inutil atmosfera in zona. Ceea ce era de demonstrat, cum spun matematicienii. Eu sunt de-a dreptul siderat despre comentariile presei moldovenesti. Sunt absolut fabuloase. Probabil ca la presa din Moldova se referea Napoleon cand afirma: „Daca exita presa ( moldoveneasca probabil ) pe vremea mea nimeni n-ar fi stiut ca am pierdut batalia de la Waterloo.” O fi avut si magistratul acela imprudent dreptatea lui…

 13. @”Romanul”:

  Ce parere am eu? :))
  CA MINTI CU NERUSINARE, asta este parerea mea!
  Vorbesti, in cel mai fericit caz, din „auzite”.

  Singurul lucru adevarat pe care l-ai spus este ca, intr-adevar, inca mai avem nevoie de vize pentru America, dar crede-ma ca nu e deloc foarte greu sa obtii viza, ca cetatean roman. Si iti vorbesc in cunostinta de cauza. Rata de respingere a vizelor pentru romani este sub 20%, iar americanii au declarat ca le vor scoate cand rata va fi sub 5%, din pacate!

  Bai baiete, eu am batut Europa in lung si in lat si mi-am facut peste tot prieteni si tu imi spui mie ca nu stiu ce taximetrist te-a dat jos? Pai poate din cauza ca puteai a vodka, nu din cauza ca l-ai mintit ca ai fi roman. Zi-mi sincer, tu de ce etnie esti? Au fost si probleme, stim cu totii si nimeni nu neaga, dar pana si cei mai ignoranti occidentali au invatat diferenta intre tigani si romani.

  Viza pentru UK, zici? :))
  Pai nici nu s-ar fi uscat cerneala de la aeroportul Heathrow pe pasaportul surorii mele, care, intamplator, tocmai s-a intors de la Londra. Zic „nu s-ar fi uscat” doar pentru ca nici nu a avut nevoie de pasaport, buletinul i-a fost de ajuns!

  Esti penibil, omule, dar eu sunt un dobitoc pentru ca imi pierd timpul cu mincinosi provocatori, ca tine!

 14. Vitalia Pavlicenco,
  Dar pentru fanatismul psihiatric si pentru sovinismul rapanos nu-i multumiti lui Igor?

 15. Copiez pentru unii mincinosi de pe acest blog dintr-un raport oficial:

  „În acest moment doar 15 din cele 27 de state membre UE beneficiază de programul Visa Waiver, care oferă scutirea de vize pentru călătoriile în SUA.”

  Q.E.D.

 16. ROMANUL : Imi place pozitia ta , transanta , verticala ! Dar uneori ,nu prea ai dreptate in afirmatii ! Mare dreptate ai afirmat in privinta vizelor pentru romani , si sincer , este un adevar.Dar sa nu uitam , ca cele mai multe nelegiuiri,pe teritoriul altor state , le-au facut rromii , si nu romanii , in sine ! Dealtfel , sunt un critic consecvent , al mentalitatii rrome , si afirm oriunde , ca , tiganii , chiar daca se spala , ciini tot ii latra !

 17. Pt Nume, prenume

  Pe de o parte, parca, aveti dreptate, pe de alta – parca nu.

  Se stia foarte bine, nu de azi, si nu de miine ca „Moldova se transforma in linie de front intre NATO si Rusia”.

  Aceasta situatie care poate ajunge la limita va duce – odata si odata – la niste clarificari si rupere de gard – cit mai putem sta cracanati – sa-mi fie iertata expresia si pozitia!

  Dar nici sa patim ca Georgia, cel putin, vom avea un scut care va descuraja Rusia sa procedeze cu noi la fel.

 18. Tu „bai baiete” sa-i spui lu’ oligofrenul de tactu’, care a fost in stare sa procreeze asa un debil epileptic ca tine. Eu de masturbanti ca tine care sparg nuci cu negul dintre umeri si infloresc numai pe bloguri sunt satul. Intr-adevar mare fecala ai ajuns mai parvenitule. Ia uite de unde rasarea fala Romaniei! Numai faptul ca tii sa precizezi pe unde ti-ai plimbat hoitul fetid, mai avortonule, demonstreaza ce neam de traista ajuns esti. E plina Romania de natangi ca tine. Asa ca ia fa tu pasi spre coana mata, adica spre origini, mai prapaditule si nu ma mai felationa la cap ca n-am timp de homunculi ca tine. Mars!

 19. Toka,
  Textul de mai sus, scarba, iti este adresat ca sa nu se creze confuzie. In plus nu ma faci tu pe mine tigan si betiv, bai valah imputit. Cunosc prea bine teribilismul infatuat ai acestei specii de ramatori ce ar trebui eradicate de pe fata pamantului precum microbul de ciuma bubonica.

 20. Ce zici Toka, si-a dat drumul derbedeul? Mai „Romanul”, AI SCAPAT PORUMBELUL acum la sfirsit demonstrind cu prisosinta ce hram porti. Mai putoare, daca te iau eu la injuraturi iti trebuie dictionar!

 21. D-na Pavlicenco vă rog frumos faceţi ceva cu primarul or.Durleşti domnul Crudu (membru PNL) nu face nimic pentru orăşelul nostru.

 22. Toka,
  Am uitata sa te intreb: Ce face sora-ta la Londra? Cumva trotuarul in Trafalgar Square?

 23. O intrebare pentru Toka,
  De ce nu se poate spune portocaliu tampit? Pentru ca este un pleonasm.

 24. :)) Bai baiete, nici nu ma asteptam la altceva din partea unui fals roman. Ma bucur ca ti-am dat arama pe fata, vodkangiule.

  Auzi, „romanul” ma face valah imputit! :)) Ce patetici ati ajuns, mankurtilor!

  Stai linistit, baietzica, sora-mea te asigur ca este total diferita de mizeriile de sex feminin ai familiei tale. Daca ale tale fac trotuarul, nu face confuzii! A mea sora este „doar” un tanar medic de succes si sunt mandru de ea. A propos, la Londra a fost la un congres. Fara viza, ca sa crapi tu de ciuda!

  In rest, am numai vesti proaste pentru tine: ma poti injura pana mori, nu-mi pasa, nu dau doi bani pe lepre slave imbuibate de alcool, care cred ca daca au plecat la studii in Romania, au pacalit o lume intreaga. N-ai decat sa o faci pe romanul in continuare pe aici, nu te crede nimeni.

  Tine bine minte ce-ti spun: va stim pe toti si, mai devreme sau mai tarziu, dar veti plati scump lipsa voastra de fair-play si nu numai!

  Astept injuraturile, „impresioneaza-ma”! Atat poti, atat faci!

 25. @Mircea: da, frate Mircica, crezi ca ma mira? Stii doar ca nu e primul romanofob congenital cu care am de-a face, doar e „specialitatea casei”, stii tu la ce ma refer! 😉

  Astia si-ar vinde si mamele ca sa-si atinga scopurile meschine.

  Acum inteleg foarte bine de ce i-ai rupt picioarele aluia pe care l-ai prins in Oradea.

 26. Dna Pavlicenco articolul dat întradevăr este un articol foarte bun şi prezintă ineres. Cu mare regret îmi amintesc evenimentele din Georgia (gruzia) unde Saacaşvili ne fiind un strateg militar, dar în primul rînd politician experimentat (făcînd politică sau fiind la conducere nu înseamnă că mai eşti şi un politician bun) a făcut foarte multe greşeli ca şi Stalin înlăturîndul pe ministrul apărării care semăna a patriot de la conducere şi nunumai, fapt ce a dus la pierderea teritoriului (Abhazia şi Osetia). E prost acel conducător care permite pierderi ale vieţilor omeneşti, iar lozinca comunistă – pe eroi nu-i judecă e învechită. Oamenii vor să trăiască astăzi în pace, demn şi decent, ca nu cumva iarăşi cineva să se ascundă după tribune în spatele lor. Dumnezeu a dat viaţa şi numai el este în dreăt să o ia. Dacă unii politicieni privesc viitorul ţării numai la lungimea nasului ar trebui să se gîndească de responsabilitatea pe care o poartă în faţa poporului, deoarece euforia trece (văd comentariile de mai sus şi este straşnic cum lumea este agresivă şi nu vrea să găsească miezul adevărului, pentru că fiecare undeva are dreptate) iar aprecierea şi răspunderea vine mai tîrziu. Aveţi emailul meu şi aştept o comunicare cu Dvs. deoarece telefonul de la partid nu răspunde. Mersi.

 27. Toka,
  Abia acum am inteles, prostane, despre ce este vorba. Deci toate dragalasenile acelea tu, bai starpitura, le adresai basarabenilor. Foarte frumos sa intri pe blogul lor si sa-i injuri la ei acasa, nenorocitule. Am sa te dezamagesc profund, bai tancule. Eu chiar sunt roman, nascut in Romania si am varsta pe care o are bunicul tau, mai avortonule, deci peste 60 de ani si, la cate am tras de la viata, chiar nu ma sperie nimic. Si daca se intampla sa mai fii si ardelean chiar ai cu mine o mare problema. Oricum e bine ca au vazut si moldovenii, „in direct”, ce-i astepta in Romania, ca sa se lecuiasca definitiv de unire. Deci frati de peste Prut aceasta este tara pe care o visati. Asta va asteapta dincoace de Prut: o adunatura de imberbi parveniti, infatuati si gaunosi care abia asteapta sa va umileasca si va arate cat va sunt de superiori. O lectie mai buna decat acest dialog „colorat”, la care ati asistat involuntar, nici ca se putea. Orice continuare a acestei mascarade este inutila. Ce a fost de aratat s-a vazut deja.

 28. Pt Romanul

  Nu, nu-i multumesc pentru asta.

 29. Pt Sergiu

  Pai, intr-un interviu acordat Timpului Primarul de Durlesti a anuntat ca e liber in decizii. Sfatul meu: adunati-va, faceti o scrisoare, primiti acceptul de a merge in audienta, vorbiti si cu unii consilieri, faceti-vi-i adepti ai pozitiei voastre si rugati-i sa puna problema in cadrul sedintelor Consiliului. Succes!

  Dar daca nu va iese asa ceva, dati-mi mie o scrisoare ce vreti sa spuneti si ce nu va aranjeaza concret, ce idei aveti si care credeti ca sint cauzele ca nu se pot face lucruri folositoare comunitatii.

 30. Pt mihai plesca

  Telefoanele la partid nu pot sa nu raspunda. 211818/211677, mobilul meu 069111682

 31. BBC este, la momentul actual, cel de-al doilea post de televiziune din Lume dupa CNN (si nici nu se poate compara cu televiziunile din R. MOLDOVA, RUSIA, ROMANIA).

  Rusia, pana la urma, va trebui sa lase acesta tara pe drumul ei, dupa cum doresc oameni, deoarece rusii nu stiu ca fericirea si bunastarea economica si sociala VIN DOAR DIN UE, AMERICA, SI NU DE LA EI.

 32. Premierul Republicii Moldova spune că „înţelege” Bucureştiul, „nevoit” să aplice normele UE în pofida unei promisiuni a preşedintelui României.

  Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, a declarat că pentru anularea prevederii privind necesitatea de a prezenta dovada deţinerii unui cont bancar de cel puţin 500 de euro la obţinerea vizei române este nevoie de o derogare, iar demersurile în acest sens au fost făcute deja la Comisia Europeană.

  Vlad Filat a declarat că aplicarea prevederii decisă recent în Senat „este o decizie firească a României”, deoarece această normă este obligatorie pentru România ca ţară membră a UE.

  „Eu nu aş vrea să comentez această decizie, pentru că ea era una firească.

  „Însă este o situaţie de-a dreptul anormală când părintele merge să-şi vadă copilul la studii.

  „Atunci el trebuie să prezinte 500 de euro pentru o vizită de o zi sau două”, a spus premierul Republicii Moldova.

  „Dar nu avem de ales. Este o normă comunitară. Noi aici am avut o înţelegere că activăm în baza realităţilor, nu în baza emoţiilor. Ori aceasta normă comunitară este obligatorie pentru România. Ar fi greşit să punem în sarcina României această situaţie. Acum urmează să obţinem o derogare, o derogare care urmează să fie acordată de către Comisia Europeană şi în acest sens muncim”, a mai adăugat Vlad Filat.

  Săptămâna trecută, în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune privat, preşedintele României Traian Băsescu a spus că dovada deţinerii celor 500 de euro nu va mai trebui făcută de către cetăţenii moldoveni care solicită viză pentru România.

  „Ei vor semna o declaraţie pe cont propriu, fapt ce va simplifica procedura de eliberare a vizelor”, a mai declarat preşedintele la o emisiune de la postul ProTV.

 33. Mircea.
  Abia acum te-am descoperit. Ce faci tinere? Nu inteleg eu bine sau cumva ma ameninti? La cati indivizi mi-au trecut prin mana intr-o viata de om, atata cat am apucat in aceasta „minunata” tara, un biet mardeias de duzina ca tine ma face sa rad. Voi de asta intrati pe blogurile basarabenilor ca sa infloriti ca tumorile. Tu stii ce-i aia un dictionar? Pentru un bataus portocaliu de duzina e prea mult. Si acum arata-le basarabenilor de ce esti in stare. Esti in direct! Uitati-va stimati cetateni ai Republicii Moldova la ce este in stare sa debiteze un locuitor al sublimei Romanii, visul dumneavoastra de o viata, patria mult iubita, care a ajuns acum o tara de mardeiasi, care au pus mana pe putere. Asa ca da-i drumul tinere. Moldovenii te asculta cu interes. Poate, totusi, nu ai observat, mai gramaticule, mai mancatorule de dictionare, dar aici nu esti pe blogul presedintelui. Acolo poti sa spui orice si mai ales poti sa ameninti pe oricine, poti sa „lucrezi” pe oricine. Cu asta se ocupa si el, marele „strateg”. Si geniul de la Murfatlar n-are nevoie de dictionar. Va are pe voi portocaliii. Va asigur insa ca ziua cand veti plati, cu varf si indesat, pentru tot ce i-ati facut sarmanei asteia de tari, nu e deloc departe. Cam cat credeti ca o sa va suporte poporul asta pauper sa-l furati, sa-l umiliti si sa-l aduceti la disperare. Nu va fi gaura de sarpe in care sa va ascundeti, nenorocitilor.

 34. 1. Daca este o norma sau o lege comunitara de ce s-a supus votului in senatul Romaniei eliminarea taxei?
  2. Toka, cit pamint romanesc din Basarabia vrei sa-ti cumperi „po deshevke” in cazul unirii Romaniei cu Moldova?
  3. Va rog, sa ma scuzati ca n-am retinut, cind se deschide Consulatul roman la Cahul? Ori va fi supusa deschiderea consulatului in Senatul Romaniei?
  4. Frati romani, cine ma ajuta pe mine un frate de-a vostru prapadit si sarac din Moldova sa-mi fac cetatenie romana (platesc 500 euro pentru aceasta, la noi costa 2000-3000) ca s-o frec cit mai departe din ochii romanilor, moldovenilor, comunistilor, democratilor.
  contactati-ma fluturash@mail.ru

 35. Romanule,

  Cred ca bibilica ta e dusa cu sorcova. Ca esti derbedeu imi dau seama, dar n-am prea inteles ce te doare? Ne urasti? Pai e firesc, esti un prapadit de prutonistream, nici nu ma astept la altceva din partea ta.
  In rest vad ca esti cam sarac cu duhul, dar aici nu te pot ajuta. Ma rog, chiar daca speri, nu-ti mut falcile din loc, nici macar atit nu meriti!

 36. potAIE,
  Bravo! Remarcabil! „Nasc si la Moldova oameni” vorba cronicarului. Ti-as fi dat eu cei 500 euro daca n-ar fi avut grija guvernul roman sa ma pauperizeze. Ma voi aseza totusi totusi la colt de strada cu palaria in mana. Poate totusi adun 500 euro…

 37. @potAIE: nu inteleg, ce vrei sa spui? ce inseamna „po deshevke”?

  Exista vreo lege in MD care nu lasa cetatenii staini sa cumpere terenuri in MD? Eu nu stiu si nici nu ma intereseaza!

  Dar nu cred ca exista, din moment ce am auzit ca cetateni turci cumpara multe hectare in Gagauzia.

  Ce sa fac, potAIE, cu terenuri in Basarabia? Am destul in RO, ce imi mai trebuie din MD?

  De ce ma intrebi?

 38. Despre Mircea,
  Deci ati auzit locuitori ai Moldovei ce sunteti: niste prapaditi de prutonistreni. Cat va ia sa-i reglati ciripitul gunoiului asta? De gasit il gasesc eu. La asta ma pricep. Ca sa poata posta pe blog el trebuie sa introduca adresa de E-mail. Pe asta deja o stiu. Restu-i poiezie…

 39. he he he, abia astept prapaditule, nu vad de ce n-ai ingrasa pamintul inainte de termen!

 40. @Mircea: frate, unii sunt hackeri la 60 de ani. :))

  Ah, sa nu uit! Hackeri „romani”. 😀

  Doamneee, ce penibili!

 41. Da-l dracului draga Toka, cunosc niste juniori pe care daca-i rog imi spun si ce-a supt individul de la masa, meseriasi nu cirpaci ca dementul asta. Dar chiar as vrea sa dau ochii cu el, si-ar schimba radical unghiul din care refuza sa vada corola de minuni a lumii. Auzi la pampalaul „se pricepe”. Chiar ca as pune unul din astia, poate fost baiat cu ochii albastri, sa sarute tarina sfinta a patriei si apoi sa miroase radacinile florilor. He, he, he, ……

 42. Auzi draga Toka ce „cinta” „ruminul” asta facut la norma; „Deci ati auzit locuitori ai Moldovei ce sunteti: niste prapaditi de prutonistreni”

  A scapat prapaditul porumbelul, cum dracu sa fie prutonistreni moldovenii din moment ce-s romani. Un roman nu confunda niciodata Moldova cu Republica Moldova. Apoi putoarea extrapoleaza „alintul” meu adresat lui, la o populatie intreaga! Doamne ce cutra de om!

 43. Pai asta este singurul lui scop, Mircica frate, sa provoace!
  Nu este decat un ticalos de „maldavenist” romanofob, moldovean nu are cum sa fie!

  Ma mai enervase unul odata, tot pe un blog, aflasem pana si caminul studentesc din Bucuresti in care statea. Zile intregi mi-am muscat mainile ca sa nu ma duc peste el, dupa ce zisese despre romani si despre Romania. Norocul lui e ca am aflat si ca unul din parinti era rus si m-am gandit ca n-am cum sa-i cer unui mankurt sa fie roman. Totusi, stau si ma intreb: cine dracu’ da aprobarile pentru cei care vin sa studieze in Romania?

 44. Vitalia Pavlicenco
  Ma iertati pentru experimentul dur la care v-am obligat sa asistati. Din pacate nu mai asa ii poti obliga sa desconspire ce au in cap, adica nimic. astia sunt reprezentantii generatiei de maine ai Romaniei, manelisti, baieti de gasca sau de cartier, hip-hopisti, lumea underground-ului, o lume complet alienata, masa de manevra in mana politicienilor verosi. Astia au fost in anii 40 materia prima din care Hitler a faurit al lll-lea Reich. Indivizii astia si au facut din intrarea pe bloguri un mod de viata. La ei cuvantul cultura nu exista. Nu reactioneaza decat la stimuli violenti ( ceea ce am si facut ) si modul lor de manifestare este pusul pumnului in gura. Profitori la maximum la ceea ce le ofera clipa, cu un univers cultural redus la informatia cruda a mediului ambient al strazii, cu fobii nationaliste primare ( nu degeaba Hitler a facut apel la ei ) tind sa acapareze din pacate un procent foate ridicat din noua generatie. Ei nici macar nu sunt portocalii ( aia macar au un crez in baza caruia actioneaza ). Sunt nimic. intre doua cafteli si trei prize de droguri, viata se scurge din gard in gard. Multi dintre ei provin din familii foarte bogate sau imbogatite peste noapte ( sunt baieti de bani gata, au si romanii Oleg Voronin-ii lor ) si sunt un fel de vedete in cluburile sau salile de fitness. Fenomenul a devenit general valabil in Europa si adevenit ingrijorator prin amploarea sa. Amoralismul este in top. De aici si recrudescenta extremei drepte peste tot. Norii anilor 40 acopera din nou Europa. Am costatat ca uneori, purtata de val, sunteti tentata sa continuati cu unii dintre ei un dialog. Din pacate nu se ajunge nicaieri pentru simplul fapt ca ei nu si-au propus sa ajunga undeva. Singurul lor scop este sa faca praf tot pe ce pun mana si sa nu puna nimic in loc. Ati vazut ce „amabili” sunt cand este vorba despre „prapaditii de prutonistreni” pe care aproape nici nu-i cosidera oameni si singurul lor scop este sa le rupa oasele atunci cand ii descopera. Oricum sunt in mana dumneavoastra. Aveti toate adresele lor de E-mail. Puteti solicita inclusiv politiei si serviciilor secrete ( sunteti o persoana publica ) sa-i descopere. Altfel nu veti scapa de aceasta pletora antibasarabeana care cauta in mod voit blogurile de peste Prut pentru a le distruge. Grav este ca in Romania sunt multi, extrem de multi. Si asta se datoreaza lipsei oricarui orizont, crez, credinta. Este un mediu total alienat.

 45. Vitalia Pavlicenco,
  Cred ca am sa implic eu in aceasta chestiune. Distractia asta de-a umilitul moldovenilor trebuie sa inceteze. Voi discuta cu parlamentarii romani pe care ii cunosc mai bine si voi propune transarea in vreun fel a subiectului. Totusi, si in Romania si in Republica Moldova, rasismul si sovinismul, instigarea la violenta cu tenta nationalista inca se mai condamna. Ce fac serviciile de specialitate. Organismel statului isi fac un titlu de glorie din sprijinirea Republicii Moldova, tinerii moldoveni sunt adusi la studii in Romania si in timpul acesta aceasta pletora distruge cominicarea romano-romana, creaza tensiuni care amintesc de perioada interbelica a administratiei romanesti si ii vineaza pe tinerii moldoveni pentru a le rupe picioarele doar pentru vina de fi venit de peste Prut.

 46. Fara sa incerc sa folosesc reverentze lingvistice, cuvinte pompoase, doar pentru a cosmetiza o tentativa jalnica de manipulare, asa cum faci tu, „romanule”, te informez prin cuvinte foarte simple, spuse pe sleau: daca tu crezi ca d-na Pavlicenco este naiva si nu isi da seama despre leprele cu care are de-a face, in speta tu, te inseli amarnic!
  Esti atat de nesimtit incat sa-i povestesti d-nei Pavlicenco despre sovinism, asta dupa ce m-ai numit „valah imputit”.
  Esti mizerabil!

  Perversitatea cu care iti „innobilezi” mesajele, nu te ajuta, crede-ma pe cuvant! Si nici maniera dolosiva prin care incerci, jalnic, sa deturnezi sensul spuselor romanilor adevarati. Esti foarte slab, de-a dreptul prost pregatit. Asta indiferent daca consideri ca faci parte din „elita”celor de teapa ta si daca te crezi vreun buric de-al pamantului, tu ramai doar un pitecantrop cu constiinta extirpata demult. Eu zic sa te lasi de orice ai face acum, „pensionarule” si sa te apuci de agricultura, ti s-ar potrivi mai bine!

  Din punctul meu de vedere, aceasta conversatie se incheie aici, te las sa te inneci in propriul venin.

 47. Aferim draga Toka, nu merita prapaditul sa-l mai bagam in seama. Regret doamna Pavlicenco ca pe blogul dumneavoastra au aparut asemenea mizerii.

 48. Pt. Romanul.
  Vă mulţumesc frumos din partea basarabenilor, pentru postările sincere de mai sus.
  Chiar stăteam pe gînduri…
  Să fie chiar aşa de răutăcioşi fraţii noştri de peste prut?
  Ma-ţi convins, că pădure fără uscăciuni nu există, ca şi orişice popor fără lepădături, cer scuze..

 49. Bravo „RUMINULE” ai ajuns vedeta „Moldovei suverane”!
  Ce sa spun, „onorabila” companie. Apoi de miri de dispretul meu si al altora pentru porcariile pe care le-ai scris? Cred ca ar trebui sa-ti „experimentezi” cotofana, oricum vad ca-ti place sa te comporti ca un dobitoc pretextindc-ai face experimente, porti o greutate inutila pe git. Ca sa te consoles, sunt cu ceva mai mult de un deceniu mai tinar ca tine, deci nu-s unul cu muci la nas, asa ca pe mine nu ma fraieresti cu lamentatiile tale, nu-i vina mea ca esti facut sa fii sluga, ca esti un ratat. Iar amenintarile tale cu plingerea la baietii cu ochi albastri stii tu unde sa ti le bagi, eu nu-s un becisnic ca tine sa nu raspund pe masura. Aici e Romania nu Republica Moldova, aici ii sfisez pe cei care-mi ingradesc drepturile. Platesc ingRozitor de munti bani lunar statului roman ca sa pretind celor care traiesc din impozitele mele sa stie ca ei sunt ca sa ma serveasca, nu eu pe ei. Asa ca te astept cu nerabdare sa-ti scot din dovleac ideile comuniste, mi-a ajuns ca am trait mai bine de un sfert de secol in acel regim odios. De aceia n-am mila fata de cei ca tine, pe voi astia va strivesc.

 50. Tu de strivit ai s-o strivesti doar pe curva de ma-ta, care a cacat un imputit de legionar sovin ca tine. Mars potaie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *