Si acest articol va provoca tot felul de reactii, dar am hotarit sa-l scriu tratind tema asa cum o vad eu, pentru ca mi se pare ca ne lovim de un zid.
Pozitia Primarului General privind eutanasierea ciinilor in Chisinau, invocind o hotarire a Consiliului municipal este, cel putin, regretabila. Acea hotarire trebuie abrogata. Impresia este, insa, ca cei care nu o accepta nu au curajul sa o si spuna. Daca Primarul se bazeaza pe supararea oamenilor pe animalele flaminde, murdare si bolnave, care se zbat sa supravietuiasca in cea mai saraca tara a Europei, eu cred ca el merge pe un populism ieftin si urit, ca sa nu spun cine se asociaza in R.Moldova cu “populismul”. Circula prin tirg raspunsul la o intrebare legata de soferul dubios al unui primar: “Ei si ce daca s-a intimplat ce s-a intimplat, principalul e ca presa a vorbit despre mine doua saptamini”…
Problema maidanezilor nu e de azi, nici de ieri. Sigur, ea trebuia rezolvata cite putin de Urecheanu si de toti Primarii de dupa el. Dar si din 2007 se puteau sensibiliza structurile internationale, UE, ca sa ofere un sprijin pentru a se rezolva uman si civilizat problema. Nu s-a facut si Autosalubritatea lui Manev ii vineaza, in continuare pe maidanezi si ii duce la necropola pe care eu am vizitat-o cind eram deputat si am vazut cum stau lucrurile. Insa ceea ce povestesc oamenii care au fost chiar marti acolo, e ceva de groaza. Ciini bagati in custi unul peste altul, fara gram de mincare si fara pic de apa. Eu nu ma intreb de ce vaca noastra sfinta Dorin Chirtoaca nu merge sa le vada cu presa de serviciu subtioara, ca presa libera nu prea avem, ca sa ii arate metodele “civilizate” aplicate sarmanelor animale – oglinda a neputintei, primitivismului, barbarismului si incompetentei noastre?
Convingerea mea e ca nu se rezolva problema ciinilor comunitari prin construirea de aziluri, prin sensibilziarea societatii sa puna umarul, incepind de la omul simplu si terminind cu “oligarhii”, care exista, daca exista, ca sa nu mai spun de agentii economici de treaba si cu suflet, ca nu se fac telemaratoane, ca nu se aplica practrica internationala pentru ca:
1. Nu se stie cum
2. Domina o mare indiferenta
3. Exista multa coruptie acolo unde banii ar trebui sa fie cheltuiti cu alt cap si in alt mod.
Insa titlul acestui articol vizeaza AIE. Eu nu pot admite ca celelalte partide, exceptind Partidul Liberal, tac si nu iau atitudine fata de pozitia Primariei de eutanasiere a ciinilor, stiindu-se, in plus, ca numai de eutanasiere nu e vorba. Megeti la necropola de la marginea orasului si va convingeti de minciunile vehiculate de dragul populismului si imaginii unor tineri zisi politicieni, deja invechiti in rele… Vedeti si in pozele de aici „eutanasierea” a la Chirtoaca.
De ce Vlad Filat, care a inaintat doua proiecte de legi privind animalele de companie, ce prevad si evitarea cruzimii fata de animale (proiecte la care am contribuit si eu, cu reprezentantii societatii civile care i le-au remis lui Filat), astazi tace si nu ia atitudine? De ce dl Urecheanu, fost primar, care nu s-a proslavit cu omorirea animalelor, chiar daca Autosalubritatea i-a ucis continuu si intotdeauna (numai de cite ori am vorbit personal cu Manev!), nu spune azi un cuvint, ca doar s-a angajat, parca, sa-l indrumeze pe Chirtoaca in drumul sau de tinar si “foarte european” edil al capitalei? De ce PD, care, cred, in conjunctura politica de astazi, pare sa ii datoreze mai putin PL-ului, nu ia atitudine fata de aceasta situatie?
Unii spun ca e pentru ca numai de ciini nu le arde politicienilor preocupati de algoritmizarea pina la capat… Eu, insa, cred, ca ei se tem sa nu-si strice businessul coalitionist politic si lasa lucrurile balta, pentru a nu provoca unul altuia suparari. Si-atunci – va intreb – ce precedent de cirdasie se creeaza? Azi luati apa in gura legat de maidanezi, mine – de 7 aprilie, poimiine – de aparitia-disparitia lui Cubreacov, raspoimiine – de Oleg Voronin? Si unde ajungem?
Da, nu e bine ca sint muscati oamenii, insa animalele nu sint vinovate ca sint flaminde. Incercati voi, oamenii, sa duceti viata ciinilor. Eu stiu foarte bine cum sint ciinii, am avut si am grija de ei, dedic mereu o buna parte din timp si ofer constant din putinul meu ciinilor si o fac din suflet, multumita de cit imi reuseste. Si regret extrem ca tinerii nostri posteaza comentarii pe portaluri propagind cruzimea fata de fiintele vii. Si chiar cred ca e si din cauza ca, daca spune Dorin Chirtoaca de eutanasiere, ce ascunde, de fapt, o atitudine rasbarbara, in realitate, fata de animale, inseamna ca trebuie sa tacem molcum sau sa il mai si aplaudam. Dar asta nu e atitudine umana, crestina, europeana. Sa va fie rusine pentru ce ginditi, scrieti, spuneti si faceti! Mai ginditi-va la pacat!
Mai mult. Imi pare rau ca animalele vagabonde sint aparate in mai mare masura de rusolingvi, de alogeni. Ii intreb pe romani – nu va da asta de gindit? Nu va intrebati despre ce ne vorbeste asta?
Eu cred ca institutiile internationale cu reprezentante la Chisinau, ar trebui sa puna umarul sa ajute la rezolvarea civilizata a problemei, prin fonduri pentru sterilziare si creare de aziluri. Desigur, lipsa de cooperare dintre Primarie si Asociatiile de protectie a animalelor este chiar condamnabila si arata ingustimea viziunilor decidentilor orasului. Dna Valentina Dudnic, deja cunoscuta pentru lupta ei pentru protectia animalelor, si cei care s-au implicat alaturi de ea in aceasta activitate, au nevoie de orice ajutor – pentru a plati o conferinta de presa, pentru foi volante, pentru alte actiuni.
Ar fi bine ca oamenii de creatie, oamenii cu autoritate, oricine pe care il doare inima sa vina cu mica sa contributie in acest proces greu schimbare a mentalitatii populatiei in atitudinea fata de animalele vagabonde neajutorate, poate asta il va face si pe Chirtoaca sa priveasca europeneste, nu in stil sovietic, problema. Deja sint oameni care suna si ajuta, se va spune intr-o conferinta de presa, dar ceea ce as vrea sa subliniez e ca nu trebuie sa va uitati ca daca o spune Chirtoaca, e si corect.
Un politician roman repeta spusa cuiva zilele trecute: “cu cit cunosc mai bine oamenii, iubesc mai mult ciinii”. Pentru ca – adauga el – „ciinele este cel mai sfint animal, daruieste totul, iar noi il ucidem. Pentru inceput trebuie castrare si intoarcere in habitat, pentru ca, unde nu sint cini, apare populatia de sobolani, purtatori a 20 de microbi de boli grave. Da-i o bucata de piine si nu te mai temi de ciine. Ne bate Dumnezeu, daca ucidem ciinii. Conform legilor internationale, poti face inchisoare daca, vei chinui un animal.” El a reprodus o serie de nume sonore pedepsite de Dumnezeu pentru ca au chinuit si omorit animale.
Nu ciinii au furat, nu ciinii au facut gauri in buget. Au facut hotii gauri in buget, dar pentru a se rezolva problema ciinilor, trebuie lichidata coruptia.
Sint inca multe de spus. Insa tacerea AIE in problema ciinilor ramine un semn de intrebare – atit legat de integritatea conducerii acesteia, cit si de curajul de a pune unele probleme mai presus decit factorul etern de business si interes politic, de falsa prietenie coalitionista.
E ca si cind ai vedea ca fratele tau merge sa se arunce in fintina, dar tu nu-i spui nimic „sa nu-l superi”, dar si pentru ca mai „scapi si tu de o belea”. Cinic, fratilor proeuropeni, foarte cinic!
Vitalia Pavlicenco
@ costin: doamna ne-a incurcat, eu am pus sub semnul intrebarii capacitatea „aparatorilor” de a face ceva adevarat pt caini. motive sunt destule, n-am sa le expun aici. DAR e vorba strict de „aparatorii” moldoveni.
va propun la toti un mic exercitiu de aducere aminte legat de declaratiile doamnei cum ca i-„au zis femeile” etc.
2007 inainte de primul tur, cand a fost „scadalul” cu retragerea unor tineri din pl:
Declaratia Vitaliei Pavlicenco, deputat, presedinte Partidului National Liberal
PNL nu sta in spatele niciunor actiuni. Nu avem nici o treaba cu
tinerii care au plecat din PL. Eu, personal, nici nu am aflat despre
asta decit dupa ce m-am intors pe 23 mai din Macedonia, unde am fost
la nunta fiicei mele.
In general, insa, din intilnirile pe care le avem in municipiul
Chisinau, am constatat ca vor vota tot mai putini pentru Dorin
Chirtoaca, pentru ca „ceva s-a intimplat cu el, nu arata asa cum
arata, parca e speriat si arata ca un santajat”. Mai multi spun ca
PL a intrat total pe mina PPCD, cel care i-a impus sa atace PNL
pentru conceptul Uniunii Interstatale Romania-Republica Moldova.
Asta – se spune, – pentru ca PPCD si comunistii l-ar avea la mina pe
Dorin cu un material compromitator. Acum cunoastem mai multe, dar nu
difuzam. Dumnezeu sa-i aiba in paza pe Chirtoaca si Ghimpu, primul,
din pacate, incepind sa samene tot mai mult, cu al doilea.
Noi, PNL, ne promovam ideile si echipa si nu avem treaba cu PL, nici
cu sondajele, care sint la cheremul PCRM si PPCD, cei care fac mereu
scheme de prabusire a oponentilor, scenarii ce includ si prabusirea
lui Chirtoaca, Nu a mai ramas putin – citeva zile si vom vedea
veridicitatea prognozelor. Vitalia Pavlicenco
dupa primul tur:
Candidatul la funcţia de primar general al capitalei din partea Partidului Naţional Liberal (PNL), Vitalia Pavlicenco, regretă că alegătorii au preferat comuniştii, explicând acest lucru printr-o campanie incorectă şi frauduloasă. Pe de altă parte, ea regretă şi votul masiv acordat candidatului Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, pe care îl consideră reprezentant al unui partid racolat de PPCD şi, iminent, de comunişti.
Pavlicenco a declarat pentru Info-Prim Neo că în turul II Chirtoacă ar putea să nu câştige, astfel că vor învinge comuniştii. Sursa citată susţine că în ultimul timp PL a ajuns pe mâna PPCD, lucru demonstrat în campania electorală, inclusiv prin criticile lui Chirtoacă la adresa PNL şi „necriticile” la adresa comuniştilor. „Votul acordat PL este un vot de blam, dar PL ar putea să se alieze cu PPCD şi PCRM pentru a crea o majoritate. Mă tem că în rezultat va fi discreditată guvernarea democratică”, spune Pavlicenco.
Mesajul „ne-anticomunist” al candidatului PL va face dificilă susţinerea lui Chirtoacă în turul II al alegerilor, susţine Pavlicenco. Ea crede că la 17 iunie alegătorii vor absenta la urne, iar metodele de mobilizare şi cumpărare a electoratului de către comunişti face previzibilă victoria candidatului PCRM.
si mai este un articol destul de interesant, dar nu-l gasesc acum, cred ca e de pe info neo prim cu privire la sustinerea conditionata a lui chirtoaca de catre pnl. nu bag mana in foc ca acela e, dar imi amintesc de unul in care doamna Pavlicenco amintea ceva de „extremismul” lui ghimpu. nu stiu daca asta e cuvantul folosit.
Vedeti stilul: „mai multi spun”, „arata altfel” „pare”, se spune, „ar putea”, „ACUM CUNOASTEM MAI MULTE, DAR NU DIFUZAM etc. Care-i diferenta de STIL intre spusele Doamnei si cele ale lui Oniscenco cu privire la homosexualitatea lui chirtoaca si celelalte? Din pacate nu-i. La fel si acum cu informatiile despre statul cu picioarele pe masa si dormitul la primarie.
De fapt idee e rezumata de ” dénigrez, dénigrez, il restera toujours quelque chose” – citez din memorie. Adica, denigrati, denigrati, ceva va ramane.
Si-apoi cum vine asta? Chirtoaca, cu problema ciinilor, si-a capatat popularitate, dupa cum spuneti, ia D-stra numai ura din parte oamenilor, chiar si din partea celora ce va stimau. Nu-i de nivelul D-stra acest subiect! Sunt probleme cu mult mai serioase pe care le puteti aborda!
Tira,
dar cum poti azi sa stimezi si maine nu mai stimezi?
Proiect
Parlamentul Republicii Moldova
Lege privind protecţia animalelor
Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
În spiritul respectului faţă de viaţă şi fiinţe, pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre oameni şi animale şi pentru garantarea bunăstării populaţiei şi a mediului, Statul promovează şi reglementează prevenirea cruzimilor faţă de animale, bunăstarea şi protecţia acestora şi condamnă orice acte de cruzime şi maltratare a animalelor, inclusiv cel de abandon.
Articolul 1. Obiectul de reglementare
Prezenta lege reglementează măsurile necesare pentru deţinerea şi asigurarea condiţiilor de viată şi bunăstare ale animalelor.
Articolul 2. Cadrul juridic
(1) Cadrul juridic în domeniul protecţiei animalelor este reprezentat, de prezenta lege, de alte acte legislative şi normative în domeniu precum şi de tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte.
(2) Dacă un tratat internaţional la care Republica Moldova este parte conţine alte reglementări decît cele prevăzute de legislaţia naţională în domeniul protecţiei animalelor se vor aplica prevederile tratatului internaţional.
Articolul 3. Domeniul de aplicare
Prevederile prezentei legi se aplică tuturor persoanelor fizice şi juridice care deţin animale indiferent de domeniul de activitate, tipul de proprietate şi forma juridică de organizare.
Articolul 4. Noţiuni generale
În sensul prezentei legi, noţiunile utilizate semnifică următoarele:
animal – orice vieţuitoare neumană, aparţinând grupului vertebratelor.
deţinător de animale – persoană fizică sau juridică care are în posesie permanentă animale în calitate de proprietar de animale şi/sau deţinător de exploataţie, sau de îngrijitor temporar al animalelor. Această categorie include, fără excepţie, conducătorii grupurilor de animale, ai mijloacelor de transport în care se află animale, precum şi administratorii exploataţiilor de tipul: tîrguri sau expoziţii de animale, tabere de vară, ferme de animale, centre de colectare a animalelor şi unităţi de sacrificare;
rău tratament aplicat animalului – creşterea animalelor în condiţii de aglomerare excesivă, prilejuind suferinţe greu de suportat; transportul sau expunerea animalelor în condiţii de înghesuire şi durată excesivă, în poziţii care le prilejuiesc suferinţe sau neavând îndeajuns aer şi apă; lipsirea unui animal propriu sau aflat în îngrijire, de hrană adecvată şi apă în cantităţi suficiente, de un adăpost curat şi aerisit, sau neacordarea unor posibilităţi minimale de mişcare; supunerea animalelor la munci mai presus de puterile lor, pentru care nu sunt apte în raport cu specia, vârsta, starea fizică, inclusiv o gestaţie înaintată, sau folosirea de juguri, hamuri nepotrivite, ce pot provoca suferinţe; lovirea brutală sau înţeparea animalelor pentru a le forţa să depună eforturi peste puterile lor sau pentru a sili să se ridice un animal căzut suprasolicitat în muncă, rănit sau bolnav; nerespectarea odihnei necesare pentru animalele de muncă, sau ţinerea lor excesivă sub intemperii; izgonirea sau lăsarea în părăsire a animalelor domestice de muncă, utilitare de alt fel sau de companie, care nu mai pot fi folosite fiind bătrâne, bolnave sau infirme; folosirea animalelor pentru concursuri, competiţii de alergare, spectacole inclusiv cele de circ, filmări, reclame, publicitate, exhibiţii, distracţii, sporturi, sau ţinerea lor în grădini zoologice fără grija necesară pentru siguranţa şi bunăstarea animalelor în cauză, ca şi pentru soarta lor ulterioară; dresajul brutal al animalelor, iritarea, sperierea animalelor sau lăsarea fără control strict a oricărui animal propriu sau aflat în custodie care ar putea fi agresiv faţă de oameni sau animale; aţâţarea animalelor unele împotriva altora, ori împotriva oamenilor, comerţulul ilegal cu animale.
cruzime fata de animale – orice acţiune efectuată în mod direct sau indirect, cu intenţie sau din imprudenţă, care poate să aibă drept urmare o suferinţă fizică şi/sau psihică a unui animal; vătămarea gravă a organismului sau moartea nejustificată a animalului în raport cu normele legale; punerea în pericol neîndreptăţită a vieţii animalului indiferent dacă animalul aparţine sau nu făptaşului, nu are un proprietar ori custode, trăieşte liber în natură sau este captivă; omorârea animalelor, din perversitate, precum si prin practicarea tirului pe animale domestice sau captive; organizarea de lupte intre animale sau cu animale; folosirea de animale vii pentru dresajul câinilor pentru a le controla agresivitatea; folosirea de animale pentru expoziţii, publicitate, realizare de filme sau in scopuri asemănătoare, daca aceste activităţi le provoacă acestora suferinţe fizice si psihice, afecţiuni sau răniri; abandonarea unui animal a cărui existenta depinde de îngrijirea omului; administrarea de substanţe destinate stimulării capacitaţilor fizice ale animalelor in timpul competiţiilor sportive, sub forma dopajului.
Articolul 5. Principiile de bază privind protecţia animalelor
La deţinerea animalelor se vor respecta următoarele principii de bază:
– tratamentul inuman aplicat animalului ete incompatibil cu principiile moralităţii şi umanităţii;
– protecţia animalelor de la suferinţe fizice sau psihice inclusiv de la moarte ;
– nimeni abandonează un animal;
– asigurarea condiţiilor de întreţinere a animalelor trebuie să corespundă necesităţilor etologice în funcţie de speciei şi rasă;
– animalele sunt fiinţe sensibile, capabile de suferinţă fizică şi psihică, având şi o valoare intrinsecă, în afara celei utilitare;
– omul are obligaţia de a nu abuza de viaţa şi serviciile animalelor, eliminând moartea lor ne-necesară şi evitând sau reducând în cea mai mare măsură posibilă suferinţa pe care folosirea lor le-ar putea-o produce;
– suprimarea vieţii unui animal trebuie să se producă numai prin procedee sau metode legale stiinţific fundamentate, adecvate speciei şi împrejurărilor, care pot să înlăture sau să reducă până la un nivel minim suferinţa fizică şi psihică a animalului.
– participarea cetăţenilor şi societăţii civile la elaborarea şi realizarea programelor în domeniul protecţiei animalelor.
Articolul 6. Acţiuni formativ-educative în domeniu protecţiei animalelor
(1) În scopul formării unei culturi adecvate a cetăţenilor în relaţii cu animalele, educarea şi întărirea atitudinii umanitare a comportamentului faţă de animale, neadmiterea cruzimii faţă de animale, se organizează instruirea şi educarea în domeniul protecţiei animalelor.
(2) Ministerul Educaţiei şi Tineretului va include, în programele destinate formării şi perfecţionării cadrelor se specialitate, tehnicienilor sau lucrătorilor din domeniile medical-veterinare, biologice şi zootehnice, a noţiunilor cu caracter ştiinţific, tehnic şi etic menite să asigure respectul faţă de viaţă şi înlăturarea sau reducerea în cea mai largă măsură posibilă a suferinţei animalelor asupra cărora se exercită activităţi umane.
(3) Ministerul Educaţiei şi Tineretului, inclusiv structurile teritoriale, vor desfăşura, în colaborare cu organizaţiile neguvernamentale de protecţie a animalelor şi al altor foruri, programe educative urmărind prevenirea cruzimii faţă de animale şi protecţia acestora, inclusiv prin informarea cetăţenilor despre legislaţia privind protecţia animalelor. Acţiunile educative privind prevenirea cruzimii şi protecţia animalelor vor avea în vedere şi unele grupuri de animale nevertebrate, în special insecte, crustacee şi moluşte.
Articolul 7. Autoritatea naţională competentă
(1) Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, prin Inspectoratul Veterinar de Stat, reprezintă autoritatea naţională competentă în sensul prevederilor prezentei legi.
(2) În cadrul Inspectoratului Veterinar de Stat funcţionează, în limita personalului aprobat, un serviciu de protecţie a animalelor, iar la nivelul direcţiilor sanitare veterinare raionale este desemnată o persoană care are ca atribuţii de serviciu şi protecţia animalelor. În localităţile rurale aceste atribuţii se pun pe seama unor funcţionari din cadrul primăriilor în colaborare cu medicul veterinar de stat.
(3) Inspectoratul Veterinar de Stat are următoarele atribuţii:
a) coordonează şi exercită controlul de stat asupra respectării legislaţiei cu privire la protecţia animalelor ;
b) elaborează instrucţiuni de aplicare a prevederilor prezentei legi privind normele de deţinere, adăpostire si întreţinere a animalelor inclusiv celor sălbatice;
c) stabileşte cerinţe privind controlul aplicării prezentei legi şi a instrucţiunilor specifice, realizează inspecţiile privind protecţia animalelor;
d) exercită şi alte atribuţii prevăzute de legislaţia în domeniu.
(4) Pentru îndeplinirea prevederilor prezentei legi, persoanele împuternicite, potrivit atribuţiilor de serviciu, au acces in clădiri, adăposturi şi alte locuri unde sunt ţinute animalele, precum si dreptul de a solicita orice informaţie si documente necesare controlului si de a preleva probe pentru cercetări şi analize de laborator.
(5) In situaţia în care locul unde sunt ţinute animalele se afla la domiciliul sau reşedinţa deţinătorilor de animale, accesul persoanelor împuternicite, în acest spaţiu se face cu acordul deţinătorului. In lipsa acordului, deţinătorul de animale are obligaţia de a face dovada respectării dispoziţiilor art. 8.
Articolul 8. Obligaţiile deţinătorilor de animale
(1) Deţinători de animale au următoarele obligaţii:
– de a asigura aplicarea normelor sanitare veterinare si de zooigienă privind adăpostirea, hrănirea, îngrijirea, reproducţia, exploatarea, precum si a celor referitoare la protecţia si bunăstarea animalelor.
– de a avea un comportament lipsit de brutalitate fata de acestea, de a asigura condiţiile elementare necesare scopului pentru care sunt crescute, precum si de a nu le părăsi sau izgoni.
– de a asigura acestora, in funcţie de nevoile etologice, specie, rasa, sex, vârstă si categorie de producţie, următoarele:
a) un adăpost corespunzător;
b) hrana şi apa suficiente;
c) posibilitatea de mişcare suficientă;
d) îngrijire şi atenţie.
(2) Deţinătorilor de animale le este strict interzis sa aplice relele tratamente animalelor sau cruzimea faţă de ele.
Articolul 9. Deţinerea animalelor
(1) Cerinţele privind deţinera animalelor trebuie să corespundă nevoilor etologice animalului în funcţie de specie, rasa, sex, vârstă şi sînt aprobate de Inspectoratul Veterinar de Stat.
(2) Locul deţinerii animalelor trebuie să fie dotat în aşa fel în cît animalului săi fie asigurat loc pentru mişcare, aerisire, temperatură şi umiditate normală, iluminare naturală.
(3) Deţinătorii de animale au obligaţia de a îngriji si trata in mod corespunzător un animal bolnav sau rănit.
(4) Animale sălbatice pot fi deţine, în conformitate cu normele Legii regnului animal.
Articolul 10. Reproducţia animalelor
Deţinătorii de animale care selecţionează un animal pentru reproducţie au obligaţia de a respecta caracteristicile anatomice, fiziologice si comportamentale ale speciei si rasei respective, astfel încât sa nu fie compromise performantele, sănătatea si bunăstarea descendenţilor.
Articolul 11. Dresajul animalelor
Persoana care contribuie la dresarea unui animal are obligaţia de a folosi mijloace de dresaj care sa nu provoace traume psihice sau fizice, precum si de a folosi metode care sa nu prejudicieze sănătatea ori bunăstarea animalului.
Articolul 12. Comerţul cu animale
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, din considerente privind protecţia animalelor sau conservarea speciilor de animale existente pe teritoriul tarii, poate impune anumite condiţii, precum şi limita sau interzice importul, exportul, tranzitul si comerţul cu animale, ţinând cont de reglementările comunitare.
Articolul 13. Transportarea animalelor
(1) Transportatorii au obligaţia de a transporta animalele in condiţii corespunzătoare, în funcţie de specie, sex, vârstă, categorie de producţie, pentru a evita rănirea sau epuizarea fizica a acestora.
(2) Condiţiile privind transportul animalelor se stabilesc prin ordin al Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.
Articolul 14. Folosirea în scop publicitar, în spectacole, expoziţii, competiţii sau alte manifestări similare
(1) Animalele pot fi folosite în scop publicitar, spectacole, expoziţii, competiţii sau alte manifestări similare numai daca:
a) organizatorul asigura condiţiile prevăzute la art. 8;
b) sănătatea si bunăstarea animalelor nu sunt puse in pericol.
(2) In cursul competiţiilor sau cu alte ocazii este interzis sa se administreze animalelor substanţe ori sa fie supuse unor procedee pentru creşterea sau diminuarea nivelului natural al performantelor.
(3) Deţinătorul animalelor, a căror utilizare în scop publicitar, spectacole, expoziţii, competiţii sau alte manifestări similare a devenit imposibilă, este obligat să asigure acestor animale condiţii de întreţinere conforme cerinţelor prezentei legi.
Articolul 15. Intervenţii chirurgicale
(1) Animalele sunt supuse intervenţiilor chirurgicale numai în cazurile motivate.
(2) Intervenţiile chirurgicale se efectuează sub anestezie locala sau, după caz, generala, numai de către medici veterinari.
Articolul 16. Sacrificarea sau uciderea animalelor
(1) Animalele nu vor fi supuse unor suferinţe inutile in cazul sacrificării sau uciderii.
(2) Sacrificarea sau uciderea animalelor se va efectua cu respectarea prevederilor legale specifice în vigoare aprobate de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) nu se aplica animalelor care, datorita unor accidente sau boli, trebuie sacrificate ori ucise imediat.
Articolul 17. Folosirea animalelor în scopuri experimentale sau în alte scopuri ştiinţifice
Animalele pot fi folosite pentru cercetare ştiinţifica, diagnosticarea de boli, producerea unor medicamente sau produse biologice, precum si in alte scopuri similare, atunci când obiectivul activităţii nu poate fi atins prin alte metode ce nu implica folosirea animalelor. Animalele folosite în scopuri experimentale sau ştiinţifice sunt supuse unor reguli de protecţie specifice stabilite prin lege, fără a li se provoca suferinţe inutile.
Articolul 18. Controlul obştesc
(1) Statul garantează participarea publicului la luarea deciziilor privind protecţia animalelor, precum şi la exercitarea controlului obştesc asupra modului în care persoanele fizice şi juridice respectă legislaţia privind deţinerea şi protecţia animalelor, în baza unei informări ample a populaţiei şi asigurării accesului acesteia la orice informaţie de interes public.
(2) Structurile legal constituite ale societăţii civile, al căror domeniu de activitate vizează protecţia animalelor şi/sau protecţia mediului, au dreptul şi acestora li se va acorda posibilitatea reală de a se implica în elaborarea Strategiei, Metodologiilor şi Normelor de aplicare a acestei legi, precum şi în aplicarea şi supravegherea respectării ei. Sarcina de a coordona, supraveghea şi controla protecţia animalelor din teritoriu poate fi atribuită la solicitare, reprezentanţilor societăţii civile cu sprijinul inclusiv logistic al autorităţilor publice locale şi al organelor sanitare veterinare.
Articolul 19. Răspunderea pentru încălcarea prezentei legi
(1) Încălcarea prevederilor prezentei legi atrage răspunderea civilă sau administrativă conform legislaţiei în vigoare.
(2) Constituie contravenţii administrative în sensul prezentei legi:
– Creşterea animalelor în condiţii de aglomerare excesivă, prilejuind suferinţe greu de suportat;
– Transportul sau expunerea animalelor în condiţii de înghesuire şi durată excesivă, în poziţii care le prilejuiesc suferinţe sau neavând îndeajuns aer şi apă;
– Lipsirea unui animal propriu sau aflat în îngrijire, de hrană adecvată şi apă în cantităţi suficiente, de un adăpost curat şi aerisit, sau neacordarea unor posibilităţi minimale de mişcare
– Supunerea animalelor la munci mai presus de puterile lor, pentru care nu sunt apte în raport cu specia, vârsta, starea fizică, inclusiv o gestaţie înaintată, sau folosirea de juguri, hamuri nepotrivite, ce pot provoca suferinţe;
– Lovirea brutală sau înţeparea animalelor pentru a le forţa să depună eforturi peste puterile lor sau pentru a sili să se ridice un animal căzut, suprasolicitat în muncă, rănit sau bolnav ;
– Izgonirea sau abandonarea animalelor care nu mai pot fi folosite fiind bătrâne, bolnave sau infirme;
– Lovirea, hăituirea, chinuirea, dresajul brutal al animalelor precum şi folosirea animalelor vii pentru dresajul cîinilor sau pentru a controla agresivitatea lor;
– Administrarea de substanţe destinate stimulării capacităţilor fizice ale animalelor sau aplicarea de procedee pentru creşterea sau diminuarea nivelului natural al performanţelor dacă acestea constituie un risc pentru sănătatea şi bunăstarea animalului;
– Incinerarea, îngroparea, jupuirea sau începere oricărei prelucrări a corpului animalului după deces nesigur;
– Uciderea în condiţii provocatoare de suferinţe intense sau prelungite a animalelor fără respectarea prevederilor tehnice şi de comportament uman, necesare reducerii până la nivelul minim posibil a suferinţei animalelor sau fără punerea în practică a normelor de euthanasiere;
– Uciderea sau provocarea unor suferinţe, ce puteau fi evitate, animalelor folosite în scopuri ştiinţifice, fără respectarea legislaţiei existente în acest domeniu;
– Torturarea, mutilarea, sufocarea, otrăvirea în afara limitelor şi metodelor legal reglementate în cazul unor rozătoare sau insecte dăunătoare.
Articolul 20. Dispoziţii finale
Guvernul, în termen de 6 luni:
– va aduce actele sale normative în concordanţă cu prezenta lege;
– va asigura elaborarea, actualizarea, reexaminarea şi anularea de către organele centrale de specialitate a actelor vizînd obiectul prezentei legi.
Preşedintele Parlamentului
Notă informativă
asupra proiectului de lege privind protecţia animalelor
Legea privind protecţia animalelor aduce în legislaţia RM principii etice şi norme ştiinţific fundamentate privind protecţia animalelor, corespunzătoare în aspectele lor de bază atât standardelor internaţionale actuale, cât şi tradiţiilor de omenie şi preocupărilor de protecţie faţă de vieţuitoare existente în ţara noastră.
Ea răspunde unei necesităţi deosebite, semnalată în ultimii ani cu insistenţă, într-un sector semnificativ al vieţii sociale şi al conştiinţei umane.
Printre principiile de bază recunoscute de stat prin această Lege, se înscriu respectul faţă de viaţă şi făpturi, odată cu necesitatea implementării progresive a normelor internaţionale şi naţionale moderne, cu caracter ştiinţific şi etic, în întreaga sferă a protecţiei animalelor.
Bazate pe o amplă documentaţie în domeniu, dispoziţiile legii promovează cu fermitate aceste principii, ţinând totodată seama, în modalităţile de transpunere a lor în viaţă, de contextul socio-economic prezent, din ţara noastră.
Considerând că etica faţă de viaţă şi fiinţe constituie o latură definitorie a demnităţii şi spiritualităţii omului, iar pe de altă parte având în vedere relaţia existentă între agresivitatea faţă de animale şi apariţia unor comportări violente ale unui individ în mediul social, statul încurajează prin lege şi acţiunile educative adresate copiilor, tinerilor, populaţiei adulte precum şi personalului tehnic de toate categoriile care manipulează animale, având drept obiectiv o comportare omenoasă faţă de făpturi prevenirea actelor de cruzime şi cunoaşterea normelor raţionale de protecţie a animalelor, paralel cu protecţia sănătăţii publice şi a mediului.
Prevederile acesteia sunt generale, fiind valabile pentru întregul cîmp al problemelor de protecţie a animalelor din RM şi cuprinzând toate categoriile de animale, dar lăsând loc totodată, conform uzanţelor internaţionale, unor dezvoltări sau reglementări cu caracter special, paralele ori ulterioare, pentru unele domenii specifice deosebit de complexe, cum este acela al experimentării asupra animalelor sau protecţia animalelor de companie.
Legea defineşte cruzimea faţă de animale într-o concepţie aprofundată, care ţine seama atât de drepturile etice ale animalelor (Declaraţia Universală a Drepturilor Animalelor), proclamate solemn în 1978 la Organizaţia Mondială pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (U.N.E.S.C.O.), cît şi de cerinţele sociale, tinzînd să realizeze o interfaţă reală între aceste două categorii de aspecte.
În acest spirit, ea specifică, în raport cu gravitatea lor, diversele acte concrete care se încadrează în conceptul definit, constituind contravenţii privitoare la răul tratament al animalelor sau cruzimea faţă de animale.
Sfera de preocupări a Legii cuprinde animalele vertebrate, trăind libere în natură, captive sau domestice, printre care cele utilitare, de tracţiune sau povară, cele destinate consumului alimentar, obţinerii de blănuri şi alte produse, sau aparţinând altor categorii.
Legea dezvoltă acest ultim domeniu, având în vedere rolul social pozitiv al ataşamentului faţă de animalele în dezvoltarea unei atitudini de înţelegere şi grijă a copiilor şi adulţilor faţă de semeni şi de toate fiinţele din jurul lor.
Privitor la situaţiile, judicios evaluat, în care suprimarea vieţii, unui animal poate fi considerată juridic acceptabilă, legea dispune respectarea riguroasă a prevederilor internaţionale şi naţionale referitoare la metodele şi substanţele adecvate, în raport cu specia şi împrejurările, pentru a evita în cea mai largă măsură posibilă suferinţa fizică şi psihică a animalelor, precum şi alte abuzuri.
Legea de faţă aduce problematica protecţiei animalelor în RM la nivelul standardelor etice şi ştiinţifice moderne.
Având în vedere ca domeniul dat este lipsit de reglementare la momentul actual precum şi necesitatea armonizării cadrului juridic al RM cu legislaţia Europeană şi în special la Directivele Comisiei Europene privind protecţia animalelor vertebrate utilizate în scopuri ştiinţifice şi metode şi norme admise sau interzise de euthanasie la animale, solicităm Parlamentului susţinerea şi votarea acestui proiect de lege.
Deputat,
Vladimir FILAT
Proiect
Parlamentul Republicii Moldova
Lege privind deţinerea şi protecţia animalelor de companie
Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
Articolul 1. Obiectul de reglementare
Prezenta lege reglementează măsurile necesare pentru deţinerea şi asigurarea condiţiilor de viată şi bunăstare ale animalelor de companie inclusiv a animalelor de companie fără stăpîn.
Articolul 2. Cadrul juridic
(1) Cadrul juridic în domeniul deţinerii animalelor de companie este reprezentat, de prezenta lege, de alte acte legislative şi normative în domeniu precum şi de tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte.
(2) Dacă un tratat internaţional la care Republica Moldova este parte conţine alte reglementări decît cele prevăzute de legislaţia naţională în domeniul dat se vor aplica prevederile tratatului internaţional.
Articolul 3. Domeniul de aplicare
Prevederile prezentei legi se aplică tuturor persoanelor fizice şi juridice care deţin animale de copmanie indiferent de domeniul de activitate, tipul de proprietate şi forma juridică de organizare.
Articolul 4. Noţiuni generale
În sensul prezentei legi, noţiunile utilizate semnifică următoarele:
Animal de companie – orice fel de animal ţinut de către om în special în apartament, pe lîngă casă, sau în curtea sa pentru agrement, companie, pază inclusiv de serviciu.
Animalele de companie fără stăpân – orice animal care nu are un deţinător, ori se găseşte în afara locuinţei sau gospodăriei deţinătorului şi supravegherii acestuia, prin pierdere, abandonare, rătăcire ori alte motive.
Adăpost de protecţie a animalelor de companie – locuri special amenajate de Organizaţiile necomerciale specializate sau autorităţile publice locale unde sînt ţinute animalele de companie.
Deţinător de animale de companie – persoană fizică sau juridică care are în posesie permanentă animale în calitate de proprietar de animale, sau de îngrijitor temporar al animalelor pentru care şi-a asumat responsabilitatea întreţinerii.
Carnet de sănătate al animalului – document, eliberat de Refugiile de întreţinere provizorii, care cuprinde indicativul numeric, specia şi semnalmentele animalului, date medicale (vaccinările, tratamente de deparazitare, sterilizare ect.), eventuale observaţii, măsurile ulterioare luate pentru animal, informaţia privind deţinătorul iar pentru animalele fără stăpîn data şi locul de unde a fost ridicate.
Cîini periculoşi – cîinii aparţinînd următoarelor rase, Pit Bull, Boerbull, Bandog, Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.
Cîine agresiv – orice cîine care fără să fie provocat, muscă sau atacă persoane sau animale.
Înregistrare al animalului – procedeu de aplicare pe ureche sau gat a unor crotalii, zgarde, microcipuri sau tatuaje rezistente şi uşor de observat şi care nu influenţează viaţa şi comportamentul animalului;
Refugiu provizoriu pentru cazarea animalelor de companie (în continuare Refugiu provizoriu) – Instituţie creată de autorităţile publice locale în cadrul cărora se vor organiza cazarea provizorie, înregistrarea, deparazitarea, sterilizarea, vaccinarea antirabică, carantinizarea, control medical şi tratamentul animalelor de companie bolnave.
Articolul 5. Principiile de bază privind deţinerea animalelor de companie
La deţinerea animalelor de companie se vor respecta următoarele principii de bază:
a) Nimeni nu cauzează inutil durere, suferinţe fizice sau psihice unui animal de companie;
b) Nimeni nu abandonează un animal de companie;
c) Asigurarea condiţiilor de întreţinere a animalelor să corespundă necesităţilor etologice în funcţie de speciei şi rasă;
d) Obligativitatea sterilizării animalelor fără stăpîn;
e) Asigurarea securităţii şi altor drepturi ale cetăţenilor;
f) Recuperarea de la deţinător a daunelor pricinuite de animal.
Articolul 6. Competenţa autorităţilor administraţiei publice locale
Autorităţile administraţiei publice locale:
a) asigură implementarea politicii de stat în domeniul protecţiei animalelor de companie;
b) exercită controlul referitor la aplicarea prezentei legi;
c) organizează elaborarea şi realizarea programelor locale, privind prevenirea apariţiei şi creşterii numărului animalelor de companie fără stăpân;
d) instituie Refugiile provizorii pentru cazarea animalelor de companie fără stăpîn şi verifică activitatea lor;
e) organizează înregistrarea animalelor şi ţine Registrul animalelor de companie;
f) aprobă tarifele privind înregistrarea animalelor de companie;
g) contribuie la instruirea şi sensibilizarea populaţiei în problemele de deţinere şi protecţie a animalelor fără stăpîn, inclusiv prin afişarea de anunţuri pe panourile publicitare ale primăriei, difuzarea de anunţuri în toate celelalte publicaţii şi pe site-ul primăriei pentru a găsi stăpani pentru toate animalele aflate în Refugiile provizorii;
h) monitorizează controlul animalelor fără stăpîn, incusiv în colaborare cu organizaţiile necomerciale specializate;
i) stabilesc locurile pentru plimbatul animalelor de companie;
î) exercită şi alte atribuţii prevăzute de prezenta lege.
Articolul 7. Obligaţiile deţinătorilor animalelor de companie
(1) Deţinătorii animalelor de companie au următoarele obligaţii:
a) de a asigura animalele în cantitate suficientă cu hrană şi apă, somn, precum şi de ai asigura posibilitatea mişcării;
b) de a avea faţă de ele un comportament uman creînd condiţii pentru siguranţa şi bunăstarea lor, spre a preveni pierderea sau accidentarea;
c) să ia măsurile necesare pentru a nu lăsa animalele să devină libere sau de a nu le părăsi (abandona);
d) să respecte regulile sanitare veterinare şi de zooigienă privind întreţinerea, hrănirea, îngrijirea, reproducerea şi exploatarea raţională a animalelor, precum şi cerinţele stabilite de organele serviciului veterinar;
e) să înregistreze animalele şi să achite plata pentru cheltuielile de înregistrare;
f) să informeze urgent serviciile sanitar-veterinare de stat şi instituţiile de medicină despre fiecare caz de îmbolnăvire sau epizootie a animalelor deţinute, precum şi despre muşcăturile şi traumele provocate oamenilor sau animalelor domestice;
g) să recupereze daunele pricinuite de animal inclusiv cheltuielile legate de imunizarea şi acordarea ajutorului medical persoanelor care au suferit în urma muşcăturilor, traumelor provocate de către animal;
h) să asigure curăţarea resturilor lăsate de animalul care se plimbă în afara locuinţei;
i) să achite în termenele stabilite plata pentru serviciile comunale şi taxele locale ce ţin de întreţinerea cîinilor în dependenţă de rasa şi statura acestora;
î) să îndeplinească şi alte obligaţii prevăzute de prezenta lege şi alte acte din domeniu.
(2) Deţinătorilor animalelor de companie le este strict interzis:
a) să deţină un animal de companie în locuri ne a menajate special ;
b) plimbatul animalului în locuri neautorizate de către autorităţile publice locale, scăldatul lor în bazine de apă şi lacuri, circulaţia liberă pe raza localităţilor cu cîini agresivi sau celor periculoşi fără lesă şi botniţă, precum şi intrarea cu cîini în localurile publice – instituţii de învăţămînt, magazine, pieţe de desfacere a produselor agroalimentare, parcuri, scuaruri, stadioane.
Nu vor fi supuşi acestui regim cîinii de serviciu ai Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne, Organelor pentru Situaţii Execpţionale, Seviciului Vamal, şi ai Serviciului de Grăniceri la executarea funcţiilor de serviciu, precum şi cîinii deţinătorul căruia este nevăzător.
c) vînzarea, procurarea, participarea la expoziţii, precum şi transportarea animalelor cu orice tip de transport în alte localităţi fără Carnetul de sănătate al animalului;
d) să participe sau să organizeze lupte între animale sau să antreneze animale în acest scop.
Articolul 8. Restricţii privind deţinerea animalelor de companie
(1) În apartamente din blocuri locative pot fi deţinute animale de companie cu acordul tuturor locatarilor, dacă deţinătorul respectă Regulile sanitare veterinare şi de zooigienă privind întreţinerea, hrănirea, îngrijirea, reproducerea şi exploatarea raţională a animalelor, care sînt aprobate de Serviciul Veterinar de Stat, inclusiv şi drepturile de vecinătate al locatarilor.
(2) În curţile de folosinţă comună poate fi deţinut – 1 sau 2 cîini. Câinii nu vor fi legaţi la punct fix fără posibilitatea de mişcare. Ei vor fi legaţi cu posibilitatea culisării pe sârmă; se va folosi un dispozitiv de împiedicare a strangulării denumit vârtej şi se va de câinilor posibilitatea mişcării libere, în condiţii de siguranţă. Câinilor li se va acorda posibilitatea de mişcare.
(3) Nu se restricţionează deţinerea puilor animalelor de companie pînă la vărsta de trei luni, precum şi animalele decorative (peşti, păsări, rozătoare ect.) dacă deţinătorul respectă regulile sanitare veterinare şi de zooigienă privind întreţinerea, hrănirea, îngrijirea, reproducerea şi exploatarea raţională a animalelor, precum şi cerinţele stabilite de organele serviciului veterinar inclusiv şi drepturile de vecinătate al locatarilor. Lista animalelor de companie numărul cărora nu poate fi limitat pentru deţinere este aprobată de Serviciul Veterinar de Stat.
(4) Nici un animal de companie nu va putea fi vândut sau cedat dintr-un Refugiu ori Adăpost, unei persoane sub vârsta de 16 ani, fără consimţământul expres al părinţilor sau ai reprezentanţilor legali.
(5) Cînii periculoşi pot fi deţinuţi numai de persoanele cu vîrsta minimă de 18 ani şi capacitate deplină de exerciţiu.
Articolul 9. Măsuri veterinare obligatorii
(1) Deţinătorii animalelor de companie sînt obligaţi anual să vaccineze contra rabiei cîinii cu vîrsta de peste 3 luni. Procurarea vaccinului antirabic se asigură din bugetul de stat.
(2) În cazul care animalul a provocat traume oamenilor sau animalelor domestice, deţinătorul prezintă animalul în mod urgent, medicului veterinar de stat, pentru al supune unui control.
(3) Cîinii periculoşi de rasa Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor se sterilizează obligatoriu indiferent de sexul animalului.
Articolul 10. Evidenţa animalelor de companie
(1) Evidenţa animalelor de companie se efectuiează cu scopul de a identifica mai uşor animalele vaccinate şi sterilizate, de a aplica taxele locale, precum şi pentru elaborarea planurilor de imunizare profilactică, şi prevenirea apariţiei sau creşterii numărului animalelor fără stăpîn.
(2) Deţinătorii animalelor de companie înregistrează în mod benevol animale pe care le deţin.
(3) Cîinii cu vîrsta de peste 3 luni şi animalele fără stăpîn se înregistrează în mod obligatoriu. Cîinii de serviciu ai structurilor de stat se înregistrează conform regulilor interioare ale instituţiei.
(4) În cazul obţinerii unui cîine înregistrat, deţinătorul va prezenta animalul în termen de 5 zile la Refugiile provizorii pentru efectuarea rectificărilor în Carnetul de sănătate a animalului cu privire la deţinător;
(5) Autorităţile publice locale vor asigura evidenţa animalelor de companie inclusiv celor fără stăpîn. Evidenţa se va efectua în cadrul Refugiilor provizorii.
(6) Fiecare animal de companie va fi înregistrat într-un registru special atribuindu-i un indicativ numeric ataşat prin unul din mijloacele de identificare, şi i se va întocmi Carnetul de sănătate al animalului modelul căruia este aprobat de Serviciul Veterinar de Stat.
(7) Animalele de companie sînt supuse identificării prin metoda cea mai puţin dureroasă.
(8) Regulamentul privind evidenţa animalelor de companie este aprobat de Serviciul Veterinar de Stat.
(9) Refugiile provizorii vor transmite anual serviciilor de colectare a impozitelor şi taxelor locale ale primăriilor informaţia privind deţinătorii de cîiini, pentru incasarea taxei locale.
(10) Conducătorii întreprinderilor de gestionare a fondului locativ (întreprinderilor municipale, cooperativelor de construcţie a locuinţelor, asociaţiilor proprietarilor de locuinţe privatizate, asociaţiilor de coproprietari din condominiu şi a altor agenţi economici, la balanţa ori în gestiunea cărora se află fondul locativ) precum şi preşedinţii întovărăşirilor pomicole, vor monitoriza înregistrarea la timp a cîinilor deţinuţi şi vor informa autorităţile publice locare şi organele de poliţie despre deţinătorii de cîini, care încalcă prezenta lege, pentru tragerea lor la răspundere în modul stabilit de legislaţie.
(11) Deţinătorii de cîini din categoria celor periculoşi au obligaţia să depună la sediul de poliţie în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut cîinele, o fotocopie a Carnetului de sănătate al animalului şi o declaraţie pe propria răspundere privind existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de animal. În cazul schimbării adresei imobilului unde este deţinut cîinele, deţinătorul are obligaţia să depună în termen de 48 ore, la sediul poliţiei în a cărei rază se află noua adresă, documentele sus citate.
Articolul 11. Dresajul
(1) Persoana care contribuie la dresarea unui animal de companie are obligaţia de a folosi mijioace de dresaj care să nu provoace traume psihice sau fizice, precum şi de a folosi metode care să nu prejudicieze sănătatea ori bunăstarea animalului.
(2) Dresajul cîinelor din categoria celor periculoşi se face în centre speciale.
(3) Se interzice utilizarea mijloacelor artificiale de dresaj care provoacă răni sau dureri inutile, suferinţe ori teamă.
(4) Regulamentul cadru privind activitatea Centrelor speciale de dresaj este aprobat de Serviciul Veterinar de Stat.
Articolul 12. Comercializarea sau creşterea în scop comercial al animalelor de companie
(1) Comercializarea sau creşterea în scop comercial al animalelor de companie se efectuiează în conformitate cu prezenta lege şi a normelor privind activitatea de întreprinzător.
(2) La comercializarea unui animal de companie vînzătorul este obligat să transmită cumpărătorului Carnetul de sănătate al animalului precum şi Recomandările în formă scrisă privind condiţiile de întreţinere a animalului care să corespundă necesităţilor etologice în funcţie de speciei şi rasă.
Articolul 13. Transportarea animalelor de companie
(1) Orice persoană care transportă animale de companie pe teritoriul Republicii Moldova este obligată:
a) să accepte pentru transportare numai animale ce deţin Carnet de sănătate
b) să transporte animalele în condiţii corespunzătoare, în funcţie de specie, sex, vârstă;
c) să asigure condiţii necesare ca sănătatea şi bunăstarea animalelor să nu fie puse în pericol inclusiv la încărcarea şi descărcarea lor;
d) să asigure aerisirea încăperii unde este ţinut animalul.
(2) Transportarea animalelor de companie în afara teritoriului Republicii Moldova se face în baza Carnetului de sănătate şi certificatului veterinar.
(3) Transportarea animalelor de companie în transport public de călători se permite numai dacă la transportarea lui se asigură securitatea pasagerilor şi folosirea mijlocului de transport conform destinaţiei. Animalele mici se transportă în cutii speciale (containere, genţi, ect.) iar cele mari şi în special a căinilor agresivi şi cei periculoşi în mod obligatoriu li se aplică botniţe şi sînt ţinute de lesă din scurt. Transportarea cîinelor periculoşi de rasa Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor în transportul public de călători este interzis.
Articolul 14. Folosirea animalelor de companie în scopuri publicitare, în expoziţii, competiţii sau alte manifestări similare.
(1) Animalele de companie pot fi folosite în scop publicitar, in spectacole, expoziţii, competiţii sau alte manifestări similare numai daca organizatorul asigură condiţiile necesare ca sănătatea şi bunăstarea animalelor să nu fie puse în pericol.
(2) In cursul competiţiilor sau cu alte ocazii este interzis sa se administreze animalelor substanţe ori sa fie supuse unor procedee pentru creşterea sau diminuarea nivelului natural al performantelor dacă acestea ar constitui un risc pentru sănătatea şi bunăstarea animalului.
(3) Deţinătorii animalelor de companie ce nu le mai pot fi folosite în scopuri publicitare, în expoziţii, competiţii sau alte manifestări similare, sînt obligaţi să asigure întreţinerea acestor animale în conformitate cu prezenta lege.
Articolul 15. Restricţii privind folosirea animalelor de companie în alte scopuri
(1) Animalele de companie nu pot fi capturate, comercializate şi eutanasiate în scopul obţinerii de produse alimentare, obţinerii de piei sau blănuri, făinuri proteice, alte produse animaliere.
(2) Animalele de companie pot fi folosite pentru experimente doar în condiţiile Legii privind protecţia animalelor folosite în scopuri experimentale sau în alte scopuri ştiinţifice
Articolul 16. Intervenţii chirurgicale
(1) Animalele de companie sînt supuse intervenţiilor chirurgicale numai în cazurile motivate cu scop curativ.
(2) Intervenţiile chirurgicale ce provoacă animalului dureri, suferinţă fizică şi psihică se efectuează sub anestezie locală sau, dupa caz, generală.
(3) Intervenţiile chirurgicale se efectuează de către medici veterinari sau alte persoane care au calificarea necesară sub controlul medicului veterinar. Intervenţiile care nu necesită anestezie pot fi efectuate de către o persoană care are calificarea necesară.
(4) Se interzice intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal de companie sau altor scopuri necurative şi, în special:
a) codotomia;
b) cuparea urechilor;
c) secţionarea corzilor vocale;
d) ablaţia ghearelor şi dinţilor.
Articolul 17. Eutanasia animalelor de companie
(1) Eutanasia animalelor de companie se efectuează cu minimum de dureri şi suferinţă fizică şi psihică.
(2) Numai medicul veterinar poate să procedeze la eutanasierea unui animal de companie.
(3) În cazurile de urgenţă când trebuie să se pună capăt suferinţelor unui animal şi în cazul legitimi apărări când ajutorul unui medic veterinar nu poate fi obţinut rapid sau în alte cazuri de urgenţă eutanasierea se permite şi de către o persoană cu capacitatea de exerciţiu deplină.
(4) Metoda aleasă pentru eutanasiere, cu excepţia cazurilor de urgenţă, trebuie să provoace o pierdere imediată a conştiinţei, urmată de moarte, fie să înceapă prin realizarea unei anestezii generale profunde, urmată de un procedeu care va cauza moartea cu certitudine.
(5) Se interzice următoarele metode de eutanasiere:
a) înecul şi alte metode de asfixie, dacă ele nu produc efectele menţionate în alin. (4)
b) utilizarea otrăvurilor sau drogurilor ale căror dozaj şi aplicare nu pot fi controlate în maniera de a obţine efectele menţionate în alin. (4);
c) electrocutarea, dacă ea nu este precedată de pierderea imediată a conştiinţei.
(6) Pot fi eutanasiate numai animalele bolnave de o boală incurabilă, animalele bolnave de rabie, iar în cazul legitimi apărări, animalele ce au atacat omul cînd există pericol pentru viaţa şi sănătate, precum şi cîinii fără stăpîn ce fac parte din categoria celor agresivi şi periculoşi dacă nu sînt adoptaţi. Animalele aflate în perioada de sarcină, naştere şi alăptare nu se vor eutanasia.
(7) Prin derogare de la alineatul (6) animalele de companie fără stăpîn pot fi eutanasiate numai în cadrul unui program naţional de control al bolilor aprobat de Guvern.
(8) Pentru fiecare caz de eutanasiere a animalului se întocmeşte un proces-verbal modelul căruia este aprobat de Serviciul Veterinar de Stat.
(9) Sunt exceptate de la eutanasiere, animale făcând parte din categoriile admisibile pentru euthanasie, pe care o organizaţie sau persoană doreşte şi se angajează să le preia sub îngrijire şi supraveghere, în condiţii corespunzătoare legii.
Articolul 18. Eliminarea animalelor de companie moarte
(1) Persoana ce a efectuat eutanasierea animalului este responsabilă de organizarea eliminării acestuia după ce se va asigura că animalul este mort.
(2) Eliminarea animalelor moarte se efectuează prin îngropare sau încinerare în modul stabilit de Serviciul Veterinar de Stat.
(3) Îngroparea animalelor moarte se va face în locuri special amenajate de autorităţile publice locale.
(4) În cazul în care animalul de companie a murit fără a fi eutanasiat, deţinătorul animalului sau autorităţile publice locale în cazul animalelor fără stăpîn sînt obligate să organizeze eliminarea acestuia în conformitatea cu normele prezentului articol.
(5) Deţinătorul animalului este obligat să achite toate cheltuielile privind eliminarea animalului mort.
Articolul 19. Animalele de companie fără stăpân
(1) Animalele de companie fără stăpân sînt protejate de lege în egală măsură cu animalele de companie ce au un deţinător.
(2) Ansamblul masurilor de protecţie a animalelor de companie fără stapîn, precum şi de prevenire a apariţiei sau creşterii numărului animalelor din aceasta categorie, va fi iniţiat, coordonat şi controlat printr-o colaborare cu caracter permanent, intre reprezentanţi autorizaţi ai Administraţiei publice locale şi ai Organizaţiilor Necomerciale interesate, al căror domeniu de activitate vizează protecţia animalelor sau protecţia mediului, pe baza unui Program comun ce va fi întocmit în raport cu condiţiile concrete existente, în deplina concordanta cu spiritul şi dispoziţiile prezentei legi.
(3) Prevenirea apariţiei sau creşterii numărului animalelor de companie fără stăpân se efectuează în scopul asigurării securităţii vieţii şi sănătăţii omului precum şi în scopul prevenirii unor boli la animale.
(4) Prevenirea apariţiei sau creşterii numărului animalelor de companie fără stăpân se efectuează prin metode recomandate în medicina veterinară şi în special prin metoda sterilizării (castrărîi). Regulile privind sterilizarea animalelor de companie sînt aprobate de Serviciul Veterinar de Stat.
(5) Sterilizarea animalelor de companie fără stăpân se efectuează în cadrul Refugiilor provizorii.
(6) Cheltuielile privind sterilizarea animalelor de companie fără stăpân vor fi suportate de autorităţile publice locale.
(7) Având în vedere rolul ecologic al pisicilor, controlul populaţiei feline fără stăpân se realizează în raport cu necesităţile.
Articolul 20. Refugiile provizorii pentru cazarea animalelor de companie
(1) Refugiile provizorie pentru cazarea animalelor de companie se instituite de autorităţile publice locale orăşeneşti, municipale. În localităţile rurale atribuţiile Refugiilor provizorii se pune pe seama unor direcţii din cadrul primăriilor în colaborare cu medicul veterinar de stat.
(2) Activitatea Refugiului este finanţată de la bugetul local, din mijloacele speciale obţinute în urma prestării serviciilor contra plată, sponsorizări, donaţii şi alte resurse financiare ne interzise de legislaţia în vigoare
(3) Refugiile vor asigura condiţii igienice pentru cazare provizorie, control medical şi tratamentul animalelor bolnave, inclusiv unele proceduri, înregistrarea, deparazitarea, sterilizarea, vaccinarea antirabică iar în caz de necesitate inclusiv eutanasierea animalului.
(4) În cadrul refugiilor pentru cazarea provizorie sînt aduse animalele de companie fără stăpîn capturate în condiţii netraumatizante, cu indicarea exactă a locului de unde provin. Regulile privind capturarea animalelor de companie fără stăpîn sînt aprobate de Serviciul Veterinar de Stat.
(5) Întru capturare animalelor fără stăpîn Refugiile pot colabora cu Organizaţiile Necomerciale al căror domeniu de activitate vizează protecţia animalelor precum şi unele persoane doritoare, semnînd în acest scop un angajament de tratament umanitar faţă de animalele capturate.
(6) Toate animalele de companie fără stăpîn după ce au trecut procedurile obligatorii şi nu au fot revindecate în termen de 30 zile de către deţinătorii legali, pot fi adoptate de persoane fizice sau juridice care oferă garanţia bunului tratament. Animalele rămase sînt duse obligatoriu înapoi în locul de unde au fost luate. Nici un animal de companie nu poate fi lăsat în pădure, spaţii sălbatice sau în afara teritoriului unităţii administrativ teritorială în limita cărui funcţionează Refugiul provizoriu.
(7) Regulamentul-tip privind activitatea refugiilor provizorii pentru cazarea animalelor de companie se aprobă de Guvern.
Articolul 21. Adăposturi de protecţie a animalelor
(1) Autorităţile publice locale singure sau asociate precum şi Organizaţiile Necomerciale al căror domeniu de activitate vizează protecţia animalelor pot înfiinţa Adăposturi de protecţie a animalelor.
(2) Adăposturile de protecţie vor putea primi, în funcţie de capacitatea disponibilă, animale de companie inclusiv cele fără stăpîn preluate dintr-un Refugiu provizoriu.
(3) Adăposturile de protecţie vor putea avea şi secţii de primire în custodie cu plată, pentru situaţii şi perioade în care deţinătorul nu poate îngriji animalul.
(4) Persoane sau organizaţii, care nu dispun de condiţii minime necesare pentru a prelua un animal dintr-un Adăpost, se pot considera ocrotitori ai unui animal care rămâne pe loc în Adăpost, participând total sau parţial la întreţinerea acestuia, pe baza unui angajament, animalul respectiv nu va fi cedat altcuiva fără consimţământul persoanei sau organizaţiei care îl ocroteşte;
(5) Adăposturile de protecţie nu pot fi înfiinţate în imobile cu destinaţie locativă. Pentru a preveni răspîndirea zgomotului şi a mirosului urat Adăposturile de protecţie vor fi amplasate la marginile localităţilor.
(6) Cerinţele privind activitatea Adăposturile de protecţie se aprobă de Serviciul Veterinar de Stat.
Articolul 22. Controlul obştesc
(1) Statul garantează participarea publicului la luarea deciziilor privind protecţia animalelor de companie, precum şi la exercitarea controlului obştesc asupra modului în care persoanele fizice şi juridice respectă legislaţia privind deţinerea şi protecţia animalelor de companie, în baza unei informări ample a populaţiei şi asigurării accesului acesteia la orice informaţie de interes public.
(2) În localităţile în care există Organizaţii Necomerciale al căror domeniu de activitate vizează protecţia animalelor şi/sau protecţia mediului, sarcina de a coordona, supraveghea şi controla protecţia animalelor din teritoriu poate fi atribuită la solicitare, reprezentanţilor acestora cu sprijinul inclusiv logistic al autorităţilor publice locale şi al organelor sanitare veterinare.
Articolul 23. Confiscarea animalelor de companie
(1) În situaţiile de rău tratament sau părăsire (abandonare) a animalelor de companie, precum şi în cazul cînd animalul de companie este folosit la comiterea unei contravenţii administrative sau infracţiuni, animalul poate fi confiscat de la deţinător în conformitate cu hotărîrea instanţei judecătoreşti.
(2) Animalul confiscat poate fi transmis fie unui Adăpost pentru protecţia animalelor fie unei persoane fizice sau juridice care î-şi asumă responsabilitatea întreţinerii lui sau după caz eutanasiat. Cheltuielile legate de întreţinerea animalului în Adăpostul pentru protecţia animalelor se suportă de către deţinătorul vinovat.
Articolul 24. Răspunderea pentru încălcarea prezentei legi
(1) Încălcarea prevederilor prezentei legi atrage răspunderea civilă, administrativă sau penală, conform legislaţiei în vigoare.
(2) Constituie contravenţii administrative în sensul prezentei legi:
– lipsirea unui animal de hrană adecvată şi apă în cantităţi suficiente;
– abandonarea animalului de companie;
– eschivarea de la înregistrarea cîinilor;
– eschivarea de la vaccinarea animalului contra rabiei;
– ne asigurarea curăţirii resturilor lăsate de animalul care se plimbă în afara locuinţei;
– plimbatul animalelor în locuri neautorizate de către primării,
– scăldatul animalelor în bazine de apă şi lacuri,
– circulaţia liberă pe raza localităţilor sau transportarea în transportul public de călători a cîinilor agresivi şi periculoşi fără lesă şi botniţă;
– intrarea cu cîini în localurile publice;
– vînzarea, participarea la expoziţii, precum şi transportarea animalelor cu orice tip de transport în alte localităţi fără Carnetul de sănătate al animalului;
– deţinerea în apartament a animalelor de companie cu încălcarea Regulilor sanitare veterinare şi de zooigienă privind întreţinerea animalelor de companie;
– deţinerea în curţile de folosinţă comună precum şi pe teritoriul întreprinderilor a cîinelui legat fără asigurarea culisării pe sîrmă;
– vînzarea unui animal de companie persoanelor sub vărsta de 16 ani fără consimţământul expres al părinţilor sau ai reprezentanţilor legali;
– vînzarea cîinilor periculoşi persoanelor sub vărsta de 18 ani;
– eschivarea de la sterilizarea a cîinilor periculoşi de rasa Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;
– dresajul cîinilor periculoşi în afara centrelor speciale;
– transportarea în transportul public de călători a cîinilor periculoşi de rasa Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;
– modificarea aspectului unui animal de companie fără scop curativ prin codotomie, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor şi dinţilor;
– eutanasierea animalelor prin metoda înecului sau alte metode de asfixie, electrocutarea precum şi utilizarea otrăvurilor sau drogurilor ale căror dozaj şi aplicare nu pot fi controlate dacă aceste metode nu vor provoca o pierdere imediată a conştiinţei, urmată de moarte;
– refuzul de a elimina animalul mort sau îngroparea animalului în locuri ne autorizate;
– neasigurarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către deţinător sau determinarea în orice mod atacul cîinelui asupra unei persoane dacă aceste acţiuni nu întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii;
– capturarea, comercializarea şi eutanasierea animalelor de companie în scopul obţinerii de produse alimentare, obţinerii de piei sau blănuri, făinuri proteice, alte produse animaliere.
(3) Constituie infracţiuni în sensul prezentei legi:
– neasigurarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către deţinător sau determinarea în orice mod atacul cîinelui asupra unei persoane dacă a avut ca urmare vătămarea integrităţii corporale ;
– organizarea luptelor între animale.
Articolul 25. Dispoziţii tranzitorii
(1) Animalele de companie deţinute în apartamente, cu încălcarea Regulilor sanitare veterinare şi de zooigienă privind întreţinerea animalelor de companie, în termen de 6 luni vor fi înstrăinate, donate sau transmise unor Adăposturi de protecţie.
(2) Animalele înregistrate pînă la întrarea în viogoare a prezentei legi nu vor mai fi supuse reînregistrării. Informaţia privind înregistrarea animalelor va fi transmisă Refugiilor provizorii nou create.
(3) Autorităţile publice locale vor asigura cu terenuri Adăposturile de protecţie a animalelor înfiinţate pînă la adoptarea prezentei legi pentru a fi scoase în afara localităţilor.
(4) În tremen de 2 luni de la întrarea în vigoare a prezentei legi deţinători cîinilor din categoria celor periculoşi vor depune la sediul de poliţie în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut cîinele, informaţia prevăzută la alin. (11) al art.10 iar cîinii de rasa Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor îi vor steriliza.
Articolul 26. Dispoziţii finale
(1) Guvernul, în termen de 6 luni:
– va aduce actele sale normative în concordanţă cu prezenta lege;
– va asigura elaborarea, actualizarea, reexaminarea şi anularea de către organele centrale de specialitate a actelor vizînd obiectul prezentei legi.
(2) Autorităţile publice locale orăşăneşti, municipale, în termen de 6 luni, vor înfiinţa Refugiile provizorii pentru cazarea animalelor de companie şi vor amenaja locuri speciale pentru îngroparea animalelor de companie moarte.
Preşedintele Parlamentului
Notă informativă
asupra proiectului de lege privind deţinerea şi
protecţia animalelor de companie
Ansamblul măsurilor privind deţinerea animalelor de companie în R. Moldova constituie o obligaţiune morală dar şi o respectare a măsurilor ce revin tuturor cetăţenilor cu privire la asigurarea unor condiţii şi bunăstare a animalelor.
Avînd în vedere că condiţiile de deţinere actuală a animalelor de companie nu permit întodeauna promovarea sănătăţii şi bunăstării acestora precum şi respectării drepturilor cetăţenilor şi că atitudinile în privinţa animalelor de companie variază considerabil, datorită, uneori, unei lipse de cunoştinţe sau de conştiinţă, se impune imperios o reglementare legală a acestui domeniu.
O altă problemă stringentă este existenţa riscului iminent pentru igienă, sănătatea şi securitatea omului şi altor animale, determinat de suprapopularea cu animale de companie fără stăpîn.
La baza proiectului de lege sînt puse normele Convenţiei europene pentru protecţia animalelor de companie, la care Republica Moldova va adera în curînd avînd la baza vectorul pro european.
Am considerat că respectul faţă de viaţă şi fiinţe, de animale în general, constituie o latură definitorie a demnităţii şi spiritualităţii omului, iar pe de altă parte avînd în vedere relaţia existentă între agresivitatea faţă de animalele şi apariţia unor comportări violente ale unui individ în mediul social, statul trebuie să promoveze prin această lege acţiunile educative asupra populaţiei avînd drept obiectiv o comportare civilizată, omenească faţă de animale şi cunoaşterea normelor naţionale de deţinere şi protecţie a acestora în paralel cu protecţia sănătăţii publice şi a mediului ambiant.
Prin prezentul proiect de lege se vor institui norme clare referitor la obligaţiile deţinătorilor de animale precum şi cerinţele minime ce trebuiesc asigurate de către deţinător unui animal de companie.
De asemenea, se prevede procedura de înregistrare obligatorie a cîinilor şi animalelor fără stăpîn, precum şi efectuarea unor acţiuni veterinare de profilaxie cum ar fi vaccinarea antirabică.
Se instituie norme restrictive privind deţinerea animalelor de companie în apartamente precum şi se stabileşte vîrsta minimă a persoanelor care pot deţine un animal de companie.
Totodată, după aprobarea acestui proiect de lege va fi foarte clar stabilit că intervenţiile chirurgicale se vor efectua sub anestezie locală sau, după caz, generală şi doar numai de un medic veterinar. De asemenea, se stabilesc condiţiile pentru care un animal poate fi eutanasiat precum şi obligativitatea eliminării animalelor moarte.
În scopul preveniri apariţiei sau creşterii numărului animalelor de companie fără stăpân şi în scopul asigurării securităţii vieţii şi sănătăţii omului precum şi în scopul prevenirii unor boli la animale se va limita reproducţia animalelor de companie fără stăpân prin aplicarea metodei de sterilizare obligatorie.
Un segment aparte al proiectului este crearea obligatorie în oraşe şi municipii a Refugiilor provizorii pentru cazarea animalelor de companie, instituţii fără de care nu poate fi reglementat acest domeniu. Activitatea Refugiilor va fi finanţată de la bugetul local precum şi din alte mijloacele speciale, sponsorizări, donaţii ect.
Tot aici se instituie şi norma conform căruia Organizaţiile Necomerciale al căror domeniu de activitate vizează protecţia animalelor precum şi autorităţile publice locale vor putea înfiinţa Adăposturi de protecţie a animalelor.
În final acest proiect identifică toate acţiunile încălcarea cărora va duce la sancţionarea administrativă sau chiar şi penală iar deţinători animalului care a produs careva pagube va fi obligat să restituie toate pagubele pricinuite de animal.
La elaborarea acestui proiect de lege au fost antrenată societatea civilă din domeniul protecţie animalelor precum specialişti din domeniul sanitar veterinar.
Aprobarea acestui proiect de lege va constitui un semnal pozitiv referitor la respectarea de ţara noastră a normelor inclusiv europene în domeniul protecţiei animalelor de companie.
Deputat,
Vladimir FILAT
Pt Tira
Asculta dumneata atent ce iti voi spune: Chirtoaca, prin problema ciinilor, isi face o popularitate condamnabila.
Nu ma intereseaza ura din partea oamenilor provocata de grija pentru protectia animalelor. Uitati-va la proiectele de legi postate si veti vedea cine trebuie sa provoace ura.
Orice subiect care vizeaza societatea e si de nivelul meu, daca vreti sa spuneti ca sint presedinte de partid sau fost deputat. mai ales ca m-am ocupat in Parlamentul trecut foarte mult. Inclusiv temele: 1. De ce scuipa oamenii pe strada. 2. De ce se pun cruci pe marginea traseelor. 3. De ce merge lumea cu sapa si hirletul la cimitir de ziua poomenirii mormintelor, si nu cu doua zile inainte. 4. Pe ce usa intram si pe ce usda coborim din transportul in comun – autobuze si troleibuze.
Sint sigura ca aveti pacate macar la unul dintre aspectele astea.
Eu decid ce probleme serioase/neserioase trebuie sa abordez!
D-na Pavlicenco,
In RM nu exista o Lege a animalelor de companie in vigoare? In RO s-a adoptat una un urma cu vreo 10 ani si in care se prevede in amanunt toate conditiile in care le poti detine. De pilda poti avea un singur caine , pt al doilea platesti impozit, nu-l poti lasa liber pe strada decat ducandu-l in lesa si botnita, trb sa ai tot ce e nevoie sa nu-i lasiexcrementele pe strada etc etc Exista prevazute si ore cand pot fi scosi la plimbare si locuri delimitate de primarii, nu pot fi plibati in perimetrul scolilor, gradinetelor, spitalelor. Amenzile date de politia comunitara (nu de Politia, politie asta se ocupa cu altceva) sunt usturatoare. Si inca sunt intalniti caine vagabonzi pe str azi, pt ca desi trb sa poarte obligatoriu un marcaj numeroatat la gat, proprietarii, care nu mai au resurse sa-i intretina, se debaraseaza de ei prin tot felul de tertipuri,. Mai nou se faece unfele de recensamant al cinilor si sunt inregidtrti si cu foto si alte semnalmente pt identificare!! In fine, in Ro la ora actuala cainii sunt la mare pretuire, dar in mod civilizat. Au concursuri specializate la care i-a parte mumti oameni, sunt dresati etc etc. Li se dau diplome, au aparut deja si clinici pt caini etc etc. E adevarat , toate astea costa bani multi. Cred insa intr-adevar ca la dv pana se ajunge la asa ceva…. ( am pus puncte, puncte) Regretabila , toata povestea si foarte , foarte neplacuta. O cunosca foarte bine. Dupa revolutie si la noi cainii comunitari au ajuns o problema sociala. in linii mari a fost depasita, dar pana se ajunge complet ca-n Occident mai cale lunga. Saracia de la dv face mari, mari probleme… Abia acum poate ca se pot dumiri si cei care au mizat atatia ani pe comunisti ca vor reusi sa-i scoata la liman votandu-i mereu si mereu intr-o veselie. Cu mari si grele problema va confruntati, din cauza saraciei ajunsa la limita probabil. Nu am crezut. Acum abia vad cu adevarat dimensiunile ei inspaimantatoare.
Pt lkjhgkjhg
Dupa ce Chirtoaca nu va trece in viitoarele alegeri, sa reveniti la aceste declaratii.
Nu deschid parantezele legate de materialele compromitatoare.
Dar, in alt context, ciinii ii ataca pe oamenii care beau. Si sint oameni care, cind cinstesc un pahar, fiind slabi la bautura, se schimba de nerecunoscut si le dispare gravitatea falsa si gretoasa. Iar ciinilor asta nu le place. Cunosc oameni si oamenii cunosc alti oameni. Nu scriu aici neaparat de fanul dumitale. Dar sint oameni care, cind beau un pahar, se apuca de nazdravanii. Eu nu spun ca se dezbraca in pielea goala si se catara prin copaci, apoi vin unchii, ii coboara si le dau bataie la poponeata. Sint si asa cazuri. Repet – nu are legatura cu ce dezbatem, este asa, s boku bantik. Dar daca m-ati provocat, asta e. va spun si pe tema asta.
Voi ati deviat subiectul Chirtoaca. Eu am intrebat clar – de ce liderii AIE nu iau atitudine in problema ciinilor? Voi ati vazut doar atac impotriva lui Chirtoaca. Fiecare cu masura sa cit mai ingusta, nu? Eu spun ca nu se poate sa ucizi ciini. Iar legile adoptate de Parlament in prima lectura va arata asta. Sa vedem – le voteaza AIE sau nu? Repet – o fi pentru unii mai fanatizati Chirtoaca „vaca sfinta”, insa nu si pentru mine.
titirez: in ce oras din romania traiesti?
Dna Pavlicenco: multumesc pentru text
Nu ma intereseaza ca-i chirtoaca sau altul, chiar nu asta e problema. Eu am dat doar niste exemple de stil pavlicencian- adica bazat, in cea mai buna traditie a barfei si presei de scandal- pe „am auzit”, „mi-a spus vecina la cafea” tralalal. De ce va faceti ca nu intelegeti? Totusi o doamna care mai e si doctor in stiinta se presupune ca are o minima capacitate de intelegere a unui mesaj scris sau oral.
Cine e fanul meu????? Imi pare rau – dar se pare ca nu am eu acea capacitate de intelegere a unui mesaj scris sau oral 🙂
Nu vad care e legatura dintre viitoarele alegeri- chirtoaca si declaratiile d-voastra de acum sau din 2007.
Si inca o data va spun, nu ma intereseaza ca-i chirtoaca sau altul, e vorba doar de un studiu de caz.
Si inca ceva: n-am spus si nu voi spune in vecii vecilor ca ar trebui omorati cainii cu barbarie. sau pisicile, sau elefantii, sau porcii. Despre lege voi reveni, poate. Dar dupa ce-am citit-o in diagonala nu am gasit ce voiam.
Pt Libertatea
Vreti ca femeile care au fost la Chirtoaca sa faca declaratii in conferinta de presa? Mai bine linistiti-va si intrebati-l cum le-a alungat Chirtoaca din birou, pierdut sa le vada ca l-au surprins dind busna peste el, iar ele au spus ca nu pleaca decit dupa ce discuta cu el problema ciinilor vagabonzi.
Articol penibil
Pt COSTIN
Dumneata scrii de parca eu in fiecare zi scriu de Chirtoaca. Ma intereseaza actiunile neserioase ale lui Chirtoaca. Fie ca e vorba de faptul cum a mers cu mosu si i-a salutat pe satrapii comunisti – am scris aici pe blog despre asta – , fie ca ne explica si cum a trebuit votat Voronin pe 4 aprilie, fie ca ucide maidanezii. E clar?
In rest – sa stea macar in trei picioare, nu ma interesaeza. Eu judec oamenii dupa declaratii si actiuni. Iar voi deviati de la subiect si nu vreti sa intelegeti un lucru simplu: pot fi sute de chirtoci, totuna daca vor sa fie ucise animalele, toti sint condamnabili.
d-na Pavlicenco…citiva rai facatori pot pune la cale citeva ucideri de cini si sa dee lucratori a primariei..sau ca fac la comanda lui Chirtoaca…citi cini trebue sa ucizi ca sa-l ponegresti pe primar…dar lui Laguta si o mita e destul..ea va spune ca Chirtoaca omoara tigri inscrisi in cartea roshie 🙂
Pt alo
Raspund, ca eu raspund la toti, chiar daca unii spun ca e inzadar.
Chirtoaca face multe greseli, dar nu am scris demult despre actiunile primarului. A se vedea raspunsul pt COSTIN.
Am o rugaminte: nu va obositi sa fiti atit de rai, pentru ca vocea mea si roulul meu nu sint mari. Eu nu pot darima nici o AIE, nici un Chirtoaca, nici o Primarie, nici un Guvern, nici o majoritate parlamentara. Vedeti-va de treaba si stati linistiti. Dar daca totusi credeti ca eu pot face asta, va declar ca asta ma maguleste. Dar nu merit, sincer.
Tuturor celor carora nu v-am raspuns
Din fericire, mesajele celor in sprijinul animalelor denota suflet, spre deosebire de cele fara argumente ale optatorilor pentru uciderea animalelor, unicul fiind „nu sint bani”. Eu am raspuns la aceasta intrebare. Primaria nu a facut nimic in acesti ani, daca nu au facut comunistii. De asemenea, exista multa coruptie, pe care nici Chirtoaca nu a eradicat-o, mai intrebati ce cred oamenii despre prestarea serviciilor. Din cite stiu, ONG-urile care au creat un grup pe facebook vor sa ceara rapoarte de cheltuire a banilor de catre Autosalubritate. Altii, implicati, au depus scrisori la Bruxelles si Strasbourg, au mers si la reprezentantele europene din Chisinau, unde urmeaza sa mergem saptamina ce vine in audienta cu un avocat.
Urmeaza multe alte actiuni, cu implicarea oamenilor de creatie si a altora care au suflet. Problema ramine una politica, de vointa a AIE si de populism al lui Chirtoaca. Parerea mea e ca el va pierde batalia de imagine, chiar daca azi i se pare ca are un spate mare si poate face orice. Inselatoare iluzie!!!
Daca aveti nervii slabi, luati valeriana.
Pt Mihai
Nu pot raspunde chiar tuturor ineptiilor, ca sa nu spun mai urit…
D-na!! Nici nu am citit articolul ca nu e interesant. Dar stiu de ce merje vorba-Frica de popularitatea lui Chirtoaca. Atit. Sint locarar la bloc unde ciinii nu permit prin galajie sa dormi noaptea iar iarna clar se vede tot rahatul si pisul lor pe omat. O mare, mare rusine pentru o lume civilizata. Noi nu ne socotim civilizati si se permite ca, ciinii sa conduca cu ograda, mahalaua, cartierul si….orasul. E bolnav cel ce da in ciine cu piciorul, de sute de ori e mai bolnav cel ce apara acesti ciini (vagabonzi). Vagabonzii (oameni, nu ciini) nu au de la nimeni nici o sustinere, nici o intelejere. Miine sa fie eutanazizati ei(oamenii) nimeni nici nu va observa. Viata unui ciine e mai scumpa decit viata unui om, aici e trajedia. Dar, Chirtoaca e bravo, e cazul cind „scopul scuza mijloacele”. Nu faceti politica si din niste ciini(vagabonzi, concretizez)
vad ca nivelul de tata care striga peste gard nu-l puteti depasi. iar cand modificati un comentariu- de-al d-voastra, evident- ar fi bine sa anuntati. chiar as fi pierdut mult daca nu reciteam partea cu bautura… mai ales c-am aflat si eu un zvon- da uitati c-acuma nu mai cred ca-i zvon- precum ca din cauza prieteniei cu basescu chirtoaca s-a cam pus pe bautura. i-a zis ala ca aduce noroc si… asta e. de fapt mi-a mai spus o prietena care s-a dus la o inatalnire electorala cu chirtoaca ca i s-a parut ca mirosea. mi-s zis si marca tariei- da’ na c-am uitat-o. parca vad ca ajunge la anonimi dupa ce pierde alegerile din 2011.
cat despre lege- mi se pare buna, dar cam idealista – eu as avea anumite reticente fata de unele puncte, dar merge si asa.
evident voiam sa spun nivelul de țață care strigă peste gard
…asistam in modul cel mai clar cu putinta la un atac concertat la adresa partidului liberal si coordonat direct de la moscova … atacul a luat amploare odata cu numirea lui ghimpu in functia de presedinte al parlamentului si prin voia soartei chiar presedinte al republicii . nimic nu este lasat la intamplare .probabil cercurilor imperialiste rusesti si slugilor binecredincioase din moldova ,le sta acest partid ca un os in gat . nu exista ceva de criticat ,atunci trebuie inventat , sau daca exista ceva trebuie date proportii cataclismice . in timp ce guzganii rosii , cei care au adus tara in pragul falimentului s-au dat la fund ,nu mai auzim nimic altceva decat ca ghimpu si chirtoaca au mai facut ceva …e varianta kgb-ista ,spune ceva rau de cineva zilnic ,ca in final tot mai ramane ceva …probabil o fotografie a lui chirtoaca mai lipsea alaturi de pozele cu maidanezii si nu ne ramanea altceva de spus decat ” traiasca kgb-ul pe vecie !”.
…cat despre insiruirea de fraze goale de continut , aruncate parca din avion de stimata doamna … legile pot fi frumoase ,exceptionale,geniale ,identice pana la virgula cu cele din occident ,dar cand se va ajunge si la punerea in practica ,ce se va intampla ? vor fi luati cainii de pe strada si dusi unde ?…hai sa zicem ca ,cu mare greutate cateva sute de caini vor fi dusi in centre aduse la un nivel cat de cat acceptabil . cu restul pana la cateva zeci de mii ce se va intampla ? aici vorbim de bani multi nu de cativa banuti …vor fi dusi acasa la stimata doamna ?
stimata doamna va intseleg frustrarea si supararea dar campania electorala inca nu s-a-nceput si sa nu fie un fals start cum a spus filat. da pozele de unde marogel le-ati luat de pe care site ca daca dvs n-ati observat la NOI afara e iarna pe cynd… macar gaseati niste fotografii mai veridice din punct de vedere „climateric”. intseleg ca sunteti intr-o opozitie „constructiva” cum a-tsi anuntsat dar nici chiar sa mintsitsi in asa hal nu va face cinste nici ca „opozitsionista”
respect pt ce ati publicat.
Pt ion
Legat de iarna – am impresia ca ai racit si iti curge nasul, nu crezi?
Doamna Pavlicenco,deschideti mesengerul,va rog.
Pai, dupa cele citite aici, e foarte clar si evident care e problema noastra: nu cainii, ci oamenii ! De unde atita indiferenta, cruzime, ura?
Deci, ca sa fie impacata toata lumea, si iubitorii de animale, si cei carora le este frica sa mearga pe strazi, exista o singura solutie: eutanasierea cainilor care sufera de rabie si care sunt agresivi si sterilizarea si vaccinarea celor sanatosi! Oameni buni, noi nu suntem criminali, treziti-va ! Si nu mai spuneti ca nu exista bani! Si pentru omorirea cainilot trebuiesc multi bani, atunci de ce sa nu procedam intr-un mod uman? Autoritatile europene sunt de acord sa ne ajute, trebuie sa facem si noi un pas spre ei.
D-na Pavlicenco,
Aveti o datorie mai importanta ca om politic ,conducator al PNL decat aceea a cainilor . Este treaba organizatiilor de protectie a animalelor. Ganditi-va la unitatea miscarii liberale , la unitatea fortelor anticomuniste,la lupta pentru adevarata identitate nationala nu cea indusa de rusi in interesul lor.la crearea unor nuclee liberale in tota tara. Ce rost are polemica in problema cainilor? Sunteti o persoana cu perspectiva de a ramane in istorie. Va doresc sfatuitori intelepti si colaboratori hotarati . Va sugerez sa va pregatiti foarte serios un grup de oameni capabili sa preia orice minister ,sa aveti un program de guvernare ,sa aveti o strategie pentru Moldova pe termen scurt si mediu. Organizatia de tineret a PNL va fi viitorul partidului ce-l conduceti .Selectati oameni buni profesional si loiaili . Asa ca lasati cainii si pe cei care se ocupa de ei . Aveti teburi mai importante
Pt alt basarabean
Exact de asta de ocupam. dar si problema ciinilor e importanta. Pentru alte prioritati vedeti interviul Face2face pe http://www.unimedia.md
Daca ma mai scrieti cu Kapa, ne suparam…
Interviul este reprodus cu probleme tehnice . Va rog, nu mai spuneti ca in cca doi -trei ani va retrageti.Sunteti in deplina maturitate si aveti o experienta si cunostinte de care viata politica din Moldova are multa nevoie .Lasati pe cei de la AIE sa destructureze PC chiar cu promisiuni . Adevarat ,ca ar trebui ca cei racolati sa nu detina chiar pozitiile de sefi, dar banuiesc ca au o strategie sa nu dezamageasca propriul electorat. AIE este o coalitie dificila si punctul slab este Lupu care va trada la momentul cand va putea intoarce roata spre Rusia. Si el face parte din categoria pentru care limba rusa este limba moldoveneasca. Ce sa mai spui de Voronin ? El macar provenea dintr-o familie mixta si nu te mira ura fata de romani si de istoria adevarata a Moldovei ca intreg.Va vad , daca va si doriti in viitor ,presedinte .
pentru maria
D-nă Maria nu fiţi aşa de indispirată.
Dacă o să citiţi mai atent toate postările de pe acest blog, inclusiv începînd cu timpul post elecoral, o să observaţi, că cruzimea şi ura unor vizitatori al blogului nu se referă la chîni, ci sunt adresate direct împotriva lui V.Pavlicenco.
Citiţi mai atent şi o să observaţi,că există o echipă de pseudopatrioţi, dealde andruşel,Igor, Alex, Nina Gonţa acuşi apare, care de cînd s-a deschis acest blog atacă orice temă abordată de V.Pavlicenco, învinuind-o chiar şi de cooperare cu PCRM,de parcă ea l-a votat la 4 aprilie 2005 pe V.Voronin da nu Lupu-PCRM, Filat-PD, Diacov-PD, Buliga-PD şi alţii, în prezent membrii AIE, poziţia cărora faţă de NATO, CSI,UE diferă de poziţia PNL care este pentru aderarea la NATO, pentru abandonarea CSI, pentru aderarea la UE, pentru un acord de cooperare R.Moldova-Romania.
Un lucru nu-l înţeleg..
De ce o fac sub anonimat..
Ce se tem de Pavlicenco?
Sau poate lii ruşine de soţii lor, de mamele lor, de copii,de fraţi de surori, ca nu cumva să afle ce nivel de cultură au ei.
Consider că a critica sub anonimat vorbeşte despre laşitatea celor vizaţi, şi în comparaţie cu V.Pavlicenco sunt egal cu zero, deoarece critică sub anonimat pentru faptul, că V.Pavlicenco spune în faţă ce gîndeşte indiferent cine-i în faţa ei.
Pt Mihai M.
Problema e ca lumea nu accepta articole verde-n-fata si ii invidiaza pe cei care o fac. Eu nu am tacut niciodata si nu voi tacea, pentru ca nu am fost lasa in regim comunist, nu sint lasa nici azi. Si ma sprijina oameni curajosi, de caracter, cei slabi nu ma pot accepta pentru ca le plac oameni tot slabi.
pt lkjhgkjhg
11 February 2010, la 11:11
SI ALTII cu ereditate tirana si cretina
Anul trecut am vazut un conducator auto care, intentionat, a manevrat limuzina /ca un scop anume/ si a calcat un chine, ce trecea „pe verde” la semafor… L-a calcat si l-a tirit printre roti „pe rosu” la semafor…
Am ramas socat si am avut o reactie nebuna. Am vrut sa-l ajung si sa-l extermin pe acel salbatic cretin ucigas… Niste copii, care treceau strada si ei „pe verde”, la semafor, au racnit de spaima celor vazute.
Mi-a fost mila de acel chine, care a fost strivit in vazul lumii ca si multi pietoni… pe verde la semafor…. Se zbatea in agonie la fel ca si un om strivit de un cretin…
Mi-a fost jale de chinele acela si am intors masina din instinct… vroiam sa fac ceva pentru el… chinele… In fata mea vedeam un om care, cu aceeasi usurinta, a fost strivit… Fara responsabilitate…
Oare chiar nu exista alte solutii, nebarbare, cu o perioada de limitare a inmultirii excesive, a inmultirii naturale a chinilor vagabonzi? De ce o improscam pe Pavlicenco cu noroi?
Voi toti, criticantii, puteti nimici barbar un chine? Nu ati vazut niciodata un chine culcat in mijlocul carosabilului in dorinta lui proprie sa fie strivit de un sofer barbar?
Si unii chini s-au saturat de viata lor de chine. La fel, ca si multi oameni disperati, care isi pun capat zilelor…
Nu puteti ucide chinii din motive economice…
Nu moartea chinilor este scaparea de chinii vagabonzi…
Cine ucide fara crutare chinii vagabonzi, mai are un pas pina sa ucida si oamenii boschetari… Si ei, boschetarii, sunt fiinte inutile si periculoase pentru cei din jur, boschetarii flaminzi si goi fiind mereu…
D-na Pavlicenco, o sa treceti si peste asta… E un test de mentalitate a societatii. Macar sa stim de ce sunt capabili cei care „minuiesc” internetul, care nu sunt fideli si intelepti ca si patrupezii…
Pt ionica
Ati plasat o postare cutremuratoare.
ia vedeti , ca ati pus si-un puisor mort in fotografii , sireacul / in iarba , iarna?/.De pe care site pe acesta l-ati luat? Din greseala v-a dat DUDNIC FOTO SI CU-N puisor ! Si inca ! Au auzit niste femei sau poate au vazut , nu conteaza , ca Chirtoaca , cand stranuta , ii cad pantalonii , deaceea si-a ridicart picioarele pe masa.Apropo , mata acuma unde tii picioarele ?
Pt andrusel
Chiar crezi ca meriti raspunsuri la orice intrebare? Am impresia ca ai diareee. Daca nu citesti nimic, iti postez asta, postat mai sus:
SI ALTII cu ereditate tirana si cretina
Anul trecut am vazut un conducator auto care, intentionat, a manevrat limuzina /ca un scop anume/ si a calcat un chine, ce trecea “pe verde” la semafor… L-a calcat si l-a tirit printre roti “pe rosu” la semafor…
Am ramas socat si am avut o reactie nebuna. Am vrut sa-l ajung si sa-l extermin pe acel salbatic cretin ucigas… Niste copii, care treceau strada si ei “pe verde”, la semafor, au racnit de spaima celor vazute.
Mi-a fost mila de acel chine, care a fost strivit in vazul lumii ca si multi pietoni… pe verde la semafor…. Se zbatea in agonie la fel ca si un om strivit de un cretin…
Mi-a fost jale de chinele acela si am intors masina din instinct… vroiam sa fac ceva pentru el… chinele… In fata mea vedeam un om care, cu aceeasi usurinta, a fost strivit… Fara responsabilitate…
Oare chiar nu exista alte solutii, nebarbare, cu o perioada de limitare a inmultirii excesive, a inmultirii naturale a chinilor vagabonzi? De ce o improscam pe Pavlicenco cu noroi?
Voi toti, criticantii, puteti nimici barbar un chine? Nu ati vazut niciodata un chine culcat in mijlocul carosabilului in dorinta lui proprie sa fie strivit de un sofer barbar?
Si unii chini s-au saturat de viata lor de chine. La fel, ca si multi oameni disperati, care isi pun capat zilelor…
Nu puteti ucide chinii din motive economice…
Nu moartea chinilor este scaparea de chinii vagabonzi…
Cine ucide fara crutare chinii vagabonzi, mai are un pas pina sa ucida si oamenii boschetari… Si ei, boschetarii, sunt fiinte inutile si periculoase pentru cei din jur, boschetarii flaminzi si goi fiind mereu…
D-na Pavlicenco, o sa treceti si peste asta… E un test de mentalitate a societatii. Macar sa stim de ce sunt capabili cei care “minuiesc” internetul, care nu sunt fideli si intelepti ca si patrupezii…
SI REMARCA – ESTI CA SI ACEL SOFER.
Ionica minte mica, da’ matale de citit ai invatat sa citesti. Nuuuuu. Doar sa scrii. Asa si maimutele si elefantii- ii poti invata sa scrie, da nu sa citeasca.
Zi-mi dragutule unde am scris eu c-ar trebui ucisi, jupuiti, torturati cainii, desteptul lu’ mamica?
Am zis doar ca aparatorii animalelor au aratat cel putin pana acum ca sunt niste prosti aparatori. Si-n rest am criticat-o pe doamna Pavlicenco, dar nu pentru ca ar apara maidanezii. S-o faca, asta si astept, dar s-o faca cu minte, fara mahalagisme, sa faca intr-adevar CEVA.
Dar nu, tu nu citesti sau ai vedenii sau „citesti” ceea ce vrei tu.
In treacat fie spus, atata timp cat maidanezii vor sta pe „maidan” vor fi potentiale victime ale cruzimii oamenilor, ale idioteniei unora ca soferul tau. Care ar fi trebuit tras la raspundere pentru ce a facut.
Dar cred ca nu are sens sa-ti mai explic sensul celor spuse doamnei Pavlicenco, pt ca daca ea se preface ca nu intelege, probabil tu chiar nu intelegi. Pace tie, si invata sa citesti. Pentru asta nu e suficient sa cunosti literele, trebuie sa intelegi sensul cuvintelor, care la randul lor formeaza fraze, acestea textul. Textul trasnmite o idee, ei acea idee trebuie s-o intelegi. Atunci vei putea spune ca ai invatat sa citesti. Bafta, poate nu-i prea tarziu.
Pt Tolea
V-am trimis un e-mail, cu documente pe care le voi pune in curind pe blog. E vorba de un adevar invers decit se spune despre votul cu 500 euro in Parlamentul Romaniei.
Cum am mai scris si mai sus, dna Pavlicenco, daca aceste „femei” chiar ar fi existat, de ce nu i-au facut primarului o poza (stand cu picioarele pe birou si vorbind la telefon)? Sau de ce nu au declarat in presa ca au fost alungate din primarie, asa cum sustineti dumneavoastra? Sa fie oare din cauza ca afirmatiile dumneavoastra sunt false?
@ Libertatea: in razboaie exista strategii, prin urmare trebuie sa asteptam urmatoarea ofensiva care, din cate am inteles, va fi saptamana viitoare. Deci e posibil sa fie si poze, pricum marturiile vor fi – dar poze e cam mult sa cerem, iti dai seama ca bietele femei au fost socate cand au vazut ca primarul e „cu picioarele pe masa” ca sa-i mai faca si poze. eu astept cu interes povestea, sper s-o spuna in romana ca sa ma distrez/ sa-mi pot face mai bine o idee despre cum merge treaba. Sa speram ca va fi si transmisa conferinta si ca vom putea pune intrebari.
Pt Libertatea
Nu sunt false si Chirtoaca stie foarte bine, tocmai de aceea eu am scris. Sarmanele femei, din putinul lor gasesc s ahraneasca si s aapere niste ciini, nu sa mearga cu aparatul s ail fotografieze pe Chirtoaca, cel care nici nu ar fi permis acest lucru. Nu fiti naivi si nu prostiti pe nimeni.
„Nu fiti naivi si nu prostiti pe nimeni.”
Mi se pare cam ambiguu si lipsit de sens. Va rog frumos sa dezvoltati.
Pt Libertatea
Mergeti la linkul postat.
da , mata cand te dor picioarele , unde le pui ? Asa , asa, corect..pe- o perna , mai sus ,cat mai sus, sa se regleze circulatia sangelui .Ei , bine , cine le-a pus pe acele femei sa se uite prin gaura cheii , tocmai cand chirtoaca se relaxa.Ce , treebuie sa stea 12-14 ore la primarie in pozitie de drepti , pentruca asa-i place lui V.P.?Apoi cand te doare capul , chiar si la servici ,la birou la pnl, mata nu pui capul pe masa , sa te odihnesti nitel, ca esti obosita.Apoi cand ai gaze, nu mai dai cate un .. vant , ASA SA NU TE AUADA NIMENI , dar el saracul , daca este mereu vanat de muierile astea iubitoare de maidanezi , fotogarfiat ,ascultat,SPIONAT eetc , etc .Alde voi mereu o sai gasiti pacate , sa fie el sfantul sfintilor.Cine este fara pacat sa arunce primul piatra.Ma tem ca nimeni .
Am citit pe aici .Ce pot spune? :PENIBIL, EFECTELE POSTMENOPAUZEI +INVIDIA SI FRUSTRAREA.
Cred ca in viitor daca voi intalni un nume Gonta il voi asocia cu ceva foarte urat si dezgustator. Imi vine greu sa cred ca asa ceva poate sa scrie o femeie despre alta femiei. Inca o dovada la ceia ce am scris mai sus(ora 19.07) Societatea in RM este extrem de bolnava
Pt Nina Gonta si luca
Pai a mai fost un Gonta pe la noi, in presa, care s-a (l-au) spinzurat la Paris. Acesti gonti si conti parca sint blestemati de Dumnezeu pentru rautatea care ii macina.
Intrebarea mea se referea la o anumita fraza, nicidecum la un link…
ptru Galateanu
Stii domnule, probabil ca nu stii ce se face la necropola. dar vreau sa/ti spun ca cine azi ucide un suflet viu nevinovat, maine va fi un potential criminal. citeste, istoria. Sunt impotriva maltratarii animaleor. si cred ca ce se face la noi e o nelegiuire. suntem barabari daca privim cu nepasare la ce se face in jurul nostru(ma refer la nimicirea maidanezilor). in asa fel ne manifestam civiliyarea. rusine pentru noi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
decat ar nimici barbar maidanezii, primaria mai bine s/ar ocupa de curatirea drumurilor si adunarea gunoaielor. caci in oras e o mizerie nemaipomenita. apropo azi nu puteai merge pe strada, totul lunecos. asta nu/l intereseaza pe primar.