Maidanezii si AIE, sau “Javrele imi strica businessul politic”

drahtverletzung000 284

td2

photo-1014

td11Si acest articol va provoca tot felul de reactii, dar am hotarit sa-l scriu tratind tema asa cum o vad eu, pentru ca mi se pare ca ne lovim de un zid.

Pozitia Primarului General privind eutanasierea ciinilor in Chisinau, invocind o hotarire a Consiliului municipal este, cel putin, regretabila. Acea hotarire trebuie abrogata. Impresia este, insa, ca cei care nu o accepta nu au curajul sa o si spuna. Daca Primarul se bazeaza pe supararea oamenilor pe animalele flaminde, murdare si bolnave, care se zbat sa supravietuiasca in cea mai saraca tara a Europei, eu cred ca el merge pe un populism ieftin si urit, ca sa nu spun cine se asociaza in R.Moldova cu “populismul”. Circula prin tirg raspunsul la o intrebare legata de soferul dubios al unui primar: “Ei si ce daca s-a intimplat ce s-a intimplat, principalul e ca presa a vorbit despre mine doua saptamini”…

11CIMG1973todeslager3_juni09untitled1copybx5td4

Problema maidanezilor nu e de azi, nici de ieri. Sigur, ea trebuia rezolvata cite putin de Urecheanu si de toti Primarii de dupa el. Dar si din 2007 se puteau sensibiliza structurile internationale, UE, ca sa ofere un sprijin pentru a se rezolva uman si civilizat problema. Nu s-a facut si Autosalubritatea lui Manev ii vineaza, in continuare pe maidanezi si ii duce la necropola pe care eu am vizitat-o cind eram deputat si am vazut cum stau lucrurile. Insa ceea ce povestesc oamenii care au fost chiar marti acolo, e ceva de groaza. Ciini bagati in custi unul peste altul, fara gram de mincare si fara pic de apa. td513td13Moldawien_notfall1_2023td12Eu nu ma intreb de ce vaca noastra sfinta Dorin Chirtoaca nu merge sa le vada cu presa de serviciu subtioara, ca presa libera nu prea avem, ca sa ii arate metodele “civilizate” aplicate sarmanelor animale – oglinda a neputintei, primitivismului, barbarismului si incompetentei noastre?

Convingerea mea e ca nu se rezolva problema ciinilor comunitari prin construirea de aziluri, prin sensibilziarea societatii sa puna umarul, incepind de la omul simplu si terminind cu “oligarhii”, care exista, daca exista, ca sa nu mai spun de agentii economici de treaba si cu suflet, ca nu se fac telemaratoane, ca nu se aplica practrica internationala pentru ca:

1. Nu se stie cum

2. Domina o mare indiferenta

3. Exista multa coruptie acolo unde banii ar trebui sa fie cheltuiti cu alt cap si in alt mod.

Insa titlul acestui articol vizeaza AIE. Eu nu pot admite ca celelalte partide, exceptind Partidul Liberal, tac si nu iau atitudine fata de pozitia Primariei de eutanasiere a ciinilor, stiindu-se, in plus, ca numai de eutanasiere nu e vorba. Megeti la necropola de la marginea orasului si va convingeti de minciunile vehiculate de dragul populismului si imaginii unor tineri zisi politicieni, deja invechiti in rele… Vedeti si in pozele de aici „eutanasierea” a la Chirtoaca.

De ce Vlad Filat, care a inaintat doua proiecte de legi privind animalele de companie, ce prevad si evitarea cruzimii fata de animale (proiecte la care am contribuit si eu, cu reprezentantii societatii civile care i le-au remis lui Filat), astazi tace si nu ia atitudine? De ce dl Urecheanu, fost primar, care nu s-a proslavit cu omorirea animalelor, chiar daca Autosalubritatea i-a ucis continuu si intotdeauna (numai de cite ori am vorbit personal cu Manev!), nu spune azi un cuvint, ca doar s-a angajat, parca, sa-l indrumeze pe Chirtoaca in drumul sau de tinar si “foarte european” edil al capitalei? De ce PD, care, cred, in conjunctura politica de astazi, pare sa ii datoreze mai putin PL-ului, nu ia atitudine fata de aceasta situatie?

Unii spun ca e pentru ca numai de ciini nu le arde politicienilor preocupati de algoritmizarea pina la capat… Eu, insa, cred, ca ei se tem sa nu-si strice businessul coalitionist politic si lasa lucrurile balta, pentru a nu provoca unul altuia suparari. Si-atunci – va intreb – ce precedent de cirdasie se creeaza? Azi luati apa in gura legat de maidanezi, mine – de 7 aprilie, poimiine – de aparitia-disparitia lui Cubreacov, raspoimiine – de Oleg Voronin? Si unde ajungem?

Da, nu e bine ca sint muscati oamenii, insa animalele nu sint vinovate ca sint flaminde. Incercati voi, oamenii, sa duceti viata ciinilor. Eu stiu foarte bine cum sint ciinii, am avut si am grija de ei, dedic mereu o buna parte din timp si ofer constant din putinul meu ciinilor si o fac din suflet, multumita de cit imi reuseste. Si regret extrem ca tinerii nostri posteaza comentarii pe portaluri propagind cruzimea fata de fiintele vii. Si chiar cred ca e si din cauza ca, daca spune Dorin Chirtoaca de eutanasiere, ce ascunde, de fapt, o atitudine rasbarbara, in realitate, fata de animale, inseamna ca trebuie sa tacem molcum sau sa il mai si aplaudam. Dar asta nu e atitudine umana, crestina, europeana. Sa va fie rusine pentru ce ginditi, scrieti, spuneti si faceti! Mai ginditi-va la pacat!

Mai mult. Imi pare rau ca animalele vagabonde sint aparate in mai mare masura de rusolingvi, de alogeni. Ii intreb pe romani – nu va da asta de gindit? Nu va intrebati despre ce ne vorbeste asta?

Eu cred ca institutiile internationale cu reprezentante la Chisinau, ar trebui sa puna umarul sa ajute la rezolvarea civilizata a problemei, prin fonduri pentru sterilziare si creare de aziluri. Desigur, lipsa de cooperare dintre Primarie si Asociatiile de protectie a animalelor este chiar condamnabila si arata ingustimea viziunilor decidentilor orasului. Dna Valentina Dudnic, deja cunoscuta pentru lupta ei pentru protectia animalelor, si cei care s-au implicat alaturi de ea in aceasta activitate, au nevoie de orice ajutor – pentru a plati o conferinta de presa, pentru foi volante, pentru alte actiuni.

Ar fi bine ca oamenii de creatie, oamenii cu autoritate, oricine pe care il doare inima sa vina cu mica sa contributie in acest proces greu schimbare a mentalitatii populatiei in atitudinea fata de animalele vagabonde neajutorate, poate asta il va face si pe Chirtoaca sa priveasca europeneste, nu in stil sovietic, problema. Deja sint oameni care suna si ajuta, se va spune intr-o conferinta de presa, dar ceea ce as vrea sa subliniez e ca nu trebuie sa va uitati ca daca o spune Chirtoaca, e si corect.

Un politician roman repeta spusa cuiva zilele trecute: “cu cit cunosc mai bine oamenii, iubesc mai mult ciinii”. Pentru ca – adauga el – „ciinele este cel mai sfint animal, daruieste totul, iar noi il ucidem. Pentru inceput trebuie castrare si intoarcere in habitat, pentru ca, unde nu sint cini, apare populatia de sobolani, purtatori a 20 de microbi de boli grave. Da-i o bucata de piine si nu te mai temi de ciine. Ne bate Dumnezeu, daca ucidem ciinii. Conform legilor internationale, poti face inchisoare daca, vei chinui un animal.” El a reprodus o serie de nume sonore pedepsite de Dumnezeu pentru ca au chinuit si omorit animale.

Nu ciinii au furat, nu ciinii au facut gauri in buget. Au facut hotii gauri in buget, dar pentru a se rezolva problema ciinilor, trebuie lichidata coruptia.

Sint inca multe de spus. Insa tacerea AIE in problema ciinilor ramine un semn de intrebare – atit legat de integritatea conducerii acesteia, cit si de curajul de a pune unele probleme mai presus decit factorul etern de business si interes politic, de falsa prietenie coalitionista.

E ca si cind ai vedea ca fratele tau merge sa se arunce in fintina, dar tu nu-i spui nimic „sa nu-l superi”, dar si pentru ca mai „scapi si tu de o belea”. Cinic, fratilor proeuropeni, foarte cinic!

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

159 Comments

 1. oameni buni, ce se intampla cu noi! am pierdut omenescul,degeaba ne mai nhumim oameni daca privim cu nepasare la maltratare bietilor maidanezi. Cainii nu sunt vinovati, nu sunt o problema, noi suntem o problema, mai exact unii din noi. de unde atata cruzime. Dle primar, oare chiar asta e o sarcina primordiala la ora actuala maltratarea. Fie/va frica de Dumnezeu. Totul se va intoarce truplu.

 2. lkjhgkjhg spune:
  12 February 2010, la 00:12

  Buna ….dimineata lkjhgkjhg !

  „Ionica minte mica, da’ matale de citit ai invatat sa citesti. Nuuuuu. Doar sa scrii. Asa si maimutele si elefantii- ii poti invata sa scrie, da nu sa citeasca.”

  Eu stiu sa citesc mai bine dechit sa scriu…..Multi scriu mai rau ca mine. Multi citesc si scriu mai bine ca mine…..

  „Textul trasnmite o idee, ei acea idee trebuie s-o intelegi. Atunci vei putea spune ca ai invatat sa citesti. Bafta, poate nu-i prea tarziu.”

  -Aici, in aceasta fraza, ma regasesc/ felul meu de a ghindi/ . Ai dreptate. Sa inveti este necesar mereu. Indiferent de virsta, mereu trebi si poti sa inveti ceva mai mult…..

  „Zi-mi dragutule unde am scris eu c-ar trebui ucisi, jupuiti, torturati cainii, desteptul lu’ mamica”

  Am citit mai multe postari la acest articol. Aricolul nu l-am citit din cauza fotografiilor, care m-au afectat grav si m-am enervat pe d. Pavlicenco. Aceste foto nu ma ajuta sa fiu mai bun, nici mai rau nu ma pot face, dar mi-au deranjat rau de tot calmul. Tactica de a chema sa nu spinzuri….nu inseamna sa postezi oameni spinzurati….Poate si aici nu am dreptate, dar astfel simt….

  Anume postarea ta mi-a parut echilibrata si am dorit sa constat istoria cu acel chine, nu al meu, dar din intimplrea pe care am vazut-o cu ochii mei. Am scris in maniera de „autopilot”. Nu am verificat/nu obisnuesc sa verific din lipsa de timp, vezi care era ora…/ Dupa ce am postat, am tras cu ociul sa vad ce a „iesit” acolo, am vazut eroarea „SI ALTII cu ereditate tirana si cretina”, dar nu am avut ce face. Nu am avut forta sa scriu o erata. Emotiile din reamintirea acelui az m-au „deconectat”. Am fost sigur ca voi scrie erata la prima ora dimineata, dar de draga dimineata m-au aglomerat alte activitati si abea acum am revenit la „problema „eratei”. Cer scuzele de rigoare si prelungesc textul de aseara……

  Cazul cu chinele a fost anul trecut. Cazul cu „omul in agonie” strivit de sofer l-am vazut, dupa acelasi semafor, pe data de 7 martie 1977. Au trecut 33 de ani …..
  In ziua de 7 martie 1977 in jurul orei 15=00, am zbughit-o sa cumpar suvenire pentru fete in ajunul sarbatorii lor. Urma sa trec pe partea opusa a carosabilului pentru a intra in magazin…. Mergeam spre semafor…..Pe linga mine mergea o pereche, un barbat si o femeie…..Ei au luat-o pe dea dreptul peste carosabil in dreptul magazinului. Mai intii am luat-o si eu dupa ei, dar imediat am renuntat…..am preferat sa merg pina la semafor. Incredibil ce a urmat….In fata ochilor mei, un camion i-a lovit pe ambii inca pe prima parte a carosabilului. Barbatu a fost aruncat intr-o parte, dar femeea a fost aruncata ca un sac, invirtindu-se peste cap pina pe a doua parte a carosabilului….Pe partea opusa venea un tir cu trei rinduri de roti duble…Femeia a nimerit sub acea masina intre rotile de mijloc si ultimele….Eu am trecut strada, dar la suvenire nu am mai ajuns….In graba, lumea a ridicat barbatul, care se zbatea in agonie, si l-au culcat pe iarba pina la sosirea ambulantei. Femeea a ramas cu toate partile corpului in diferite parti, dar fara cap…acela ramase intrat, ingitit de micul interval dintre ultimile roti din dreapta . Numai biltoaca de singe dadea de inteles ca acolo a fost strivit ceva…..De atunci, ori de chite ori trec pe acolo, in ochi vad acel caz nefericit, barbatul si femeia, care au trecut neregulamentar strada. Exteriorul, fata, haina imi stau in ochi pina acum….Si soferul avea o viteza excesiva…..
  Dar chinele trecea la semafor pe verde…..soferul a facut-o demonstrativ intentionat…….
  Noi stim ca multi pietoni sunt striviti anume la semafor si la trecerea de pirtoni fara semafor…..ca si chinii…..
  Poate emotiile m-au coplesit si am adaugat ne la locul ei acea fraza „SI ALTII cu ereditate tirana si cretina”, dar nu am avut ce face, nu am mai putut corecta.

  Tu nu ai admis nicicum ca nu se referea la tine….doar stii ca nu ai scris ca trebuie sa …..

  Eu oricum multumesc pentru „lectia” folositoare pentru viitor…..Sa fiu mai calm chind ma „cuprind” emotiile.

  Chind eram copil lumea din sat spunea ca sunt „taaare destept copchil”…..Mama se mindrea, dar nici o data nu m-a laudat…..Nici nu dorem acest lucru, nu-mi place nici in prezent sa fiu laudat. Nici „bestelit” pe nedreptul….

 3. p/u andrusel

  Cred ca incurci lucrurile. Cruzimea nu a fost niciodata un calificativ pentru un popor civilizat. iar daca noi , aici am o remarca, nu toti, ci unii dintre noi,se comporta ca niste barbari,maltratand animale nevinovate,atunci nu stiu unde vom ajunge. Si foarte bine ca mai sunt oameni, care condamna aceste lucruri. Gandeste/te bine la toate si mai profund. Am tot respectul p/u dna Pavlicenco

 4. Ptu: # NINA GONTA spune:
  12 February 2010, la 02:02

  Am citit pe aici .Ce pot spune? 😛 ENIBIL, EFECTELE POSTMENOPAUZEI +INVIDIA SI FRUSTRAREA.

  Nina Honta, esti o blega jigodie….in vesnica menopauza…..

 5. ptu Nina Gonta
  rushine, doamna! m/ati uimit dar nu prin intelegenta

 6. Давно пора убрать всех собак с улиц страны. Безопасность жизни людей намного важнее жизни животых.

 7. Rusine D-na Pavlicenco. Ce-am scris nici nu s-a postat pe blogul Dvs. Cred ca va convin comentariile la care puteti prezenta contraargumente. Acum inteleg cum de n-ati ajuns in parlament. Nu e nici de mirare cu astfel de „mushroom politics” (vezi mushroom management).
  P.S. P/u ceilalti. Sa stici ca n-am scris nimic ofensator doar niste argumente pur logice.

 8. Pt Mihai

  Nu inteleg ce spuneti. Nu am tsers nici un mesaj. Rusine sa va fie.

 9. Imaginile sunt superbe si ma ung pe suflet . Sper sa vad imagini de genu asta zi de zi in Romania pana va disparea si ultimu picior de maidanez .

Comments are closed.