PNL saluta Decretul prezidential privind Comisia pentru condamnarea crimelor comunismului

2thumbs_91413Partidul National Liberal saluta emiterea, de catre Mihai Ghimpu, Presedinte-interimar al Republicii Moldova, a Decretului de formare a Comisiei ce va condamna crimele comunismului în R. Moldova.

Apreciem ca s-a tinut cont, astfel, de pozitia societatii civile si a unor partide. Amintim, in sedinta sa din 19 decembrie 2009, Delegatia Politica Nationala a PNL a cerut Puterii actuale eliminarea simbolurilor regimurilor totalitare si condamnarea crimelor comunismului

In Declaratie se mai spune:

“Partidul National Liberal, de la infiintare, s-a manifestat ca o formatiune orientata spre spatiul euratlantic, in care nu-si au locul practicile regimurilor totalitare naziste si comuniste. Desi e membra a Consiliului Europei, a OSCE si aspira la integrarea europeana, Republica Moldova se desprinde greu de trecutul comunist sovietic, impus prin ocuparea Basarabiei in 1940 de catre Armata Rosie a URSS. R.Moldova se afla si astazi sub ocupatie straina – prin stationarea, pe teritioriul din stinga Nistrului, a trupelor straine, care nu se retrag, desi Rusia si-a asumat angajamente internationale.

Consiliul Europei a adoptat, dupa prabusirea URSS, acte internationale privind eliminarea simbolurilor regimurilor totalitare. Mai tirziu, in 2006, CE a recomandat condamnarea crimelor regimurilor comuniste, actiune produsa deja in unele tari. Si in Parlamentul de la Chisinau, un grup de deputati au depus, in legislatura precedenta, o initiativade condamnare a crimelor comuniste. Romania le-a condamnat, urmeaza sa procedeze la fel si Republica Moldova, pentru ca regimul comunist de factura sovietica a exterminat circa 1 milion de romani, iar soarta poporului a fost profund marcata pe decenii inainte.

Conducerea PNL a dat publicitati actele ce fac dovada inregistrarii ilegale la Ministerul Justitiei a Partidului Comunistilor. Acesta, un partid de sorginte comunista, a fost pus la noi in afara legii in anul 1991. In cei 14 din 18 ani de dupa proclamarea Independentei, regimurile retrograde au propagat minciunile propagandei staliniste despre identitatea, limba si istoria romanilor de pe malul sting al Prutului, au umplut localitatile cu monumente ale bolsevikului Lenin. PCRM, care a distrus in ultimii zece ani statul nostru, incalcind grav drepturile si libertatile fundamentale ale omului, profita de simbolurile comuniste pentru a obtine, prin inselaciune si populism sovietic, voturile cetatenilor care aspira la libertate si prosperitate, dar care, din cauza lipsei pluralismului de opinii si a presei libere, ramin victima propagandei totalitare.

Noua guvernare este datoare sa alinieze Republica Moldova statelor ex-sovietice si ex-socialiste care au egalat comunismul cu nazismul, conform si actului adoptat recent de OSCE. Este imperativa astazi formarea AIE-urilor in Consiliile raionale, pentru a se decide demolarea simbolurilor si a monumentelor comuniste.

Noua majoritate parlamentara trebuie sa interzica, prin lege, folosirea oricaror simboluri totalitare de catre partide, pentru a face ireversibila orientarea R.Moldova pe calea europeana. In caz contrar, situatia economica si ingerinta continua a cercurilor imperiale rusesti in treburile noastre interne ii pot readuce, tot pe cale democratica, pe comunistii antinationali si antieuropeni la putere.

PNL sprijina initiativa Miscarii Europene, sustinuta de Uniunea Jurnalistilor, privind intersicerea simbolurilor comuniste si se angajeaza sa fie, in continuare, alaturi de Alianta pentru Integrare Europeana in deciziile menite sa apropie R.Moldova de NATO si UE.”

Serviciul de presa al PNL

Loading Facebook Comments ...

21 Comments

Add a Comment
  1. Este una din deciziile presedintelui interimar, dl Mihau Gimpu , pe care o sustin cu tot sufletul. Am zis atunci cand a fost clar ca dl Ghimpu ramane in functie ca are sansa sa rezolve anumite probleme de importanta vitala pentru cauza nationala si iata ca a venit una din deciziile extrem de imprtante pentru destinul nostru. Unoraa poate sa le para ca e o exgarare, dar eu socot ca in sfarsit a sosit timpul ca sa se transeze capital anumite lucruri. Adevarul despre trecutul nostru recent este unul crud si toate crimele regimului bolsevic trebuie sa fie stiute de absolut toti cetatenii MD si condamnate categoric, asa cum s-aprocedat in mai toate tarile foste comuniste… Jos comunismul!!!

  2. Stimata dna Pavlicenco, de ce unii intelectuali cum ar fi, bunaoara Viorel Cibotaru (matematicianul)m critica dur ideile promovate de liberali? Ce este liberalismul, in genere? Vreau sa inteleg ca sa pot da raspuns unora care neaga liberalismul.

  3. Liberalii niciodată nu au apărat interesele oamenilor simpli
    ianuarie 4 2010 – 16:54 (Moldova-suverana.md)
    Declaraţia aparţine remarcabilului politolog rus, director al Institutului rusesc pentru problemele globalizării, Mihail Deleaghin, care a remarcat că pentru guvernele liberale din oricare ţară este caracteristică incapacitatea de a soluţiona problemele curente cu care se confruntă cetaţenii de rînd. “Este un specific comun, deoarece aceşti oameni care se numesc liberali şi democraţi, ei sunt în slujba afacerilor mari“, ceea ce, potrivit politologului şi explică lipsa de profesionalism al lor.
    “Solutionarea problemelor concrete, ordinare este imposibilă în baza retoricii liberale, deoarece într-o ţară trăiesc oameni mulţi şi foarte diferiţi şi, în cazul în care aperi interesele doar a business-ului mare, atunci neglijarea intereselor oamenilor simpli este incompatibilă cu soluţionarea problemelor concrete de ordin curent“, a subliniat Deleaghin. La fel, potrivit politologului, un lucru specific al politicienilor liberali este tendinţa spre corupţie. Potrivit lui Deleaghin, liberalii “care zeifică propriul profit“, “cel mai uşor ar ciştiga din corupţie, decît şi-ar deschide un chioşc sau o tarabă în stradă“.

  4. Pe mine ma deruteaza aceste afirmatii,

  5. Sunt de acord cu pozitia PNL si va sustin,dar as dori ca scoaterea in afara legii al ideologiei comuniste,fasciste si al partidelor respective sa fie facuta prin lege adoptata de Parlamentul RM,iar in codul penal sa fie introduse articole noi cu sanctiuni dure impotriva sustinatorilor acestor ideologii totalitare.Sa nu fie posibila retrogradarea acestei legi,asa cum sa intimplat in 1994,cind cu ajutorul lui P.Lucinschi a fost reanimat partidul criminal al comunistilor din RM.Penru aceasta este strict necesar adoptarea legii lustratiei,deschiderea arhivelor KGB si SIS.Daca nu se va produce acest lucru,nu va fi de mirare sa ne trezim cu o noua contraofensiva impotriva democratiei,asa cum sa intimplat in 1993 la tristul congres”Casa noastra comuna-Republica Moldova”Nu putem calca inca o data pe aceiasi grebla.

  6. to: Vlad

    Cred ca si chestiunea cu pensionarea privilegiata/indiferent de eficienta lor/ a unora categorii de functionari publice este una „interesanta”. Va trezi „mincarimea alergica” la unii, dar va fi sustinata de functionarii, care se simt ca au muncit eficient si cinstit, nu au incalcat statutul de functionar public.
    Spre exemplu: la ce bun pentru tara au fost pensionati parlamentarii comunisti, muti si ineficienti, care stau vesnic in parlament si s-au transformat in masina de vot, nu au nimic de spus si au contribuit prin ineficienta lor la instaurarea unui regim totalitar, care a invesmintat in „cojocul” saraciei marea majoritate a populatiei si pe altii i-au fugarit din tara prin lichidarea a principiilor democratice de convetuire in societate ?
    La ce bun la acestea li se achita pina in prezent si pensii de deputat si salarii bugetare, dar unde mai pui ca mai faciliteaza si de alte costuri si privilegii de pe spatele poporului?
    Poate le este urit sa stea acasa. Le este mai bine sa fie in public, la vedere, dar pe seama contribuabililor ?
    Ar fi cazul sa aleaga: ori pensia, ori salatriul, ca doar in listele partidelor mai sunt, care pot suplini locul lor.
    Mai sunt si alte categorii, care pot fi revizuite la acest capitol.

  7. UPS:Pensionarii deputati comunisti sunt nimic pe langa armata de pensionari de fosti ofiteri al KGB-ului si armatei sovietice de ocupatie. Care stat din lume plateste pensii grase fostilor calai si cotropitori. Ati auzit cumva ca belgienii platesc pensii fostilor gestapovisti care au ocupat Belgia? Or statul Izrael da pensii nazistilor?
    Stiati ca Letonii cer russiei extradarea fostilor ofiteri kgb-isti pentru crimele savarsite in timpul ocupatiei?

  8. to:luca spune:
    18 January 2010, la 01:01

    De acord . E-he-he chite sunt de pus la punct….
    Important este ca societatea civila /electoratul/ ar aplauda instaurarea echitatii sociale in societate/nu si cei avizati, dar ei sunt destul de multi si rai, ti-i pui pe toti in cap si trebuie de constientizat acest lucru. Trebuie deschilcita situatia ca si un gem de ata inchilcit, chite oleaca/ .

  9. Pt Vlad

    Inca in 2006 a fost depusa o initiativa de condamnare a crimelor comunismului in Parlament, dupa sedinta APCE in care a fost recoamndat acest lucru. Printre semnatari sint si eu, pentru ca au semnat-o citiva, dar am pregatit-o cu Valeriu Cosarciuc.

  10. Pt mihai

    Pe acest blog sint expuse toate documentele legate d eilegalitatea Partidului Comunistilor. Tot marti lansam si declaratia adoptata la BPC privind Legea Lustratiei. Sa vedem daca Lucinschi le „va da voie” celor in spatele carora a stat sa dechida arhivele SIS, ca parca SIS-ul e in miinile liberalilor acum, ori numai ne pare noua, celor naivi…

    http://www.pavlicenco.md/2009/01/17/pcrm-este-deja-in-afara-legii-in-rmoldova-si-inregistrat-ilegal-la-ministerul-justitiei-vedeti-aici-documentele/

  11. Curios!

    http://unimedia.md/?mod=news&id=15976
    Republica Moldova ocupă locul 104 în lume, lângă Somalia, într-un top al Băncii Mondiale, după indicatorul de performanţă în logistică. „Locul 104 în lume. Aici se regăseşte Moldova într-un clasament al Băncii Mondiale privind logistica de comerţ. În top au intrat 155 de ţări, iar Germania se află în capul listei. Astfel, deşi vrem în Europa, suntem mai aproape de ocupanta ultimului loc, Somalia, decât de Germania.”

  12. „Adevarul”. Republica Moldova: Unirea cu România ar putea declanşa un război civil

    Ideea unirii Moldovei cu România poate avea consecinţe foarte serioase, inclusiv declanşarea unui război civil în Moldova, care ar implica mai multe forţe din exterior, susţine preşedintele Congresului comunităţilor ruse din Moldova, preşedintele mişcării social-politice ‘Ravnopravie’ Valeri Klimenko, care comentează astfel declaraţiile fostului premier moldovean Mircea Druc despre o posibilă unire a Moldovei cu România, publicate într-un articol din presa rusă.

    ‘Unirea României cu Moldova este posibilă doar în rezultatul unui război civil’, a declarat Klimenko agenţiei de ştiri Omega, specificând că în cazul realizării ideilor unioniste, în Moldova va apărea ‘un număr impunător de oameni care se vor opune acestui lucru şi care vor fi gata inclusiv să apere statalitatea Moldovei cu arma în mână’.

    Klimenko consideră că în cazul unei confruntări civile, în conflict va fi implicată nu doar Federaţia Rusă, care ‘va onora angajamentele luate în privinţa apărării cetăţenilor săi de peste hotare’, dar şi alte state prezente în Moldova prin intermediul etniilor minoritare din această ţară. ‘Sunt mai mult decât sigur că în cazul unei confruntări civile, care ar fi provocată de dorinţele unora de a alipi Moldova la România, în acest proces s-ar fi implica şi Ucraina, şi Bulgaria, şi Turcia. Şi atunci, va fi foarte grav’, a subliniat politicianul moldovean.

    Exprimându-şi disponibilitatea de a susţine pretenţiile legale ale Rusiei legate de Crimeea în schimbul returnării Moldovei României, Bucureştiul propune, practic, revizuirea rezultatelor celui de-al doilea război mondial, care au fost acceptate de întreaga comunitate mondială, a mai spus el.

    ‘Druc nu va obţine nimic, şi România inclusiv, pentru că Druc nu înţelege cel mai important lucru, probabil a învăţat foarte prost la şcoală, mai ales la istorie şi este absolut analfabet din punct de vedere al dreptului internaţional’, spune Kilimenko. ‘Problema este că Crimeea şi Basarabia sunt situaţii absolut diferite’, explică el, adăugând că ‘Crimeea este rezultatul unei decizii voluntariste a unei persoane, care pe atunci conducea Uniunea Sovietică – Nikita Hruşciov’, iar ‘împărţirea teritoriului în Basarabia este rezultatul celui de-al doilea război mondial’.

    Potrivit lui Klimenko, ‘modificarea rezultatelor războiului mondial însemnă modificarea condamnărilor în procesul de la Nürnberg, schimbarea întregii baze legislative, care a fost ridicată după război’. ‘Dacă Druc consideră că astăzi este posibilă modificarea acestei rânduieli, atunci ia asupra sa prea multe’, a accentuat Klimenko, concluzionând că ‘a vorbi astăzi despre această schimbare echivalentă sau despre premize juridice egale este o adevărată prostie, asta nu ar însemna altceva decât necunoaşterea de către Druc a bazelor istorice şi ale dreptului’.

    Ex-premierul Moldovei Mircea Druc a declarat în cadrul unui interviu pentru publicaţia rusească ‘Komsomolskaia Pravda’, că ‘în România există forţe politice care ar putea susţine intenţiile legale ale ruşilor de a-şi întoarce Crimeea în schimbul recunoaşterii de către Rusia a divizării ilegale a României în anul 1940 în Moldova şi România’.

    Potrivit Omega, fostul premier moldovean, care trăieşte actualmente în România şi a fost deputat în Senatul României, a remarcat de asemenea că ‘pentru Rusia, România este un inamic subiectiv şi un partener obiectiv’. Druc a concretizat în context că, ignorând România, Rusia nu poate accede pe piaţa europeană cu producţia sa petrolieră. Potrivit lui Druc, deşi au fost rataţi 20 de ani care au urmat după ‘perestroika’, ‘unirea (Moldovei cu România – n.n.) va avea loc’. ‘În următorii ani acest lucru se va întâmpla. Este inevitabil’, a conchis fostul premier al Moldovei Mircea Druc, citat de Omega.

  13. 61% din moldoveni vor aderarea țării noastre la UE și doar 23% vor ca Moldova să devină membru NATO

    Majoritatea populației continuă să-și dorească aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Astfel, 61 % din populație susține alăturarea țării noastre Comunității Europeane. Despre aceasta arată datele sondajului „Anul 2009 în opinia populaţiei Republicii Moldova”, realizat de către Asociatia Sociologilor și Demografilor din Moldova.

    Fiind chestionați cu privire la preferințele ce țin de aderarea R. Moldova la NATO, cetățenii R. Moldova sunt mai sceptici. Doar 23% din populație își dorește ca țara noastră să facă parte din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

    UNIMEDIA precizează că sondajul a fost realizat în perioada 2 – 10 ianuarie 2010, pe un eşantion de 2010 persoane. Marja de eroare a sondajului este de plus minus 2,5%.

    Eu as spune in privinta NATO nu „doar”, ci „tocmai”, in conditiile neinformarii populatiei. Cind va fi informata, vor fi foarte repede dublu.

  14. de cand Adevarul citeaza pe un provocator pe numele Klimenko. Un desant parasutat de kremlin. Acest individ demult trebuia expulzat di rm in 24 de ore.
    Nu inteleg. De ce Adevarul face acest lucru? Sa fie ceva la comanda? Mie imi pare o simpla provocare acest articol.

  15. moldovenii nostri(cei din est) sunt convinsi ca NATO este o hunta militara straina, care face razboaie in diferite regiuni ai lumii. Dar armata sovietica este cea buna, care „elibereaza” popoarele subjugate(de cine?). Nu conteaza.
    Tot moldovenii sovietici sunt convinsi azi ca ei nu au fost ocupati de urss, ci eliberati. Dealtfel aceasta este versiunea oficiala a russiei de astazi. Ca imperiul tarist nu a dus razboie de cotropire. Ca toate popoarele au fost eliberate or alipite benevol. Ati auzit? tatarii sa se „alipeasca” benevol? or ciuvashii? udmurtii?Vreau sa va uitati la harta Kievskaya Rusi si la cea de astazi. Si veti intelege cate popoare a cotropit russia.
    S-a declarat ca cu caderea urss-ului a cazut ultimul imperiu. Nu este adevarat. Russia de azi mai este inca un imperiu. Si ca toate imperiile se va dezmembra.
    Vreau sa va anunt ca acum in armata Federatiei Ruse 40% sunt de origine musulmana. In 10-12 ani vor fi 60%. Populatia musulmana de pe teritoriul FR este in mare crestere. Moscheele si scolile nationale in crestere. Tineretul religios si instruit. Pe cand intre tinerii rusi in special cei din provincie, hobby-ul principal este consumul alcoolului si drogurilor. Populatia rusilor este in descrestere. Un barbat-pensionar in satele rusesti este o perla rara. Este ca ursul panda din china. Daca cumva intalniti acest amarat pensionar, sa va ganditi imediat la o dorinta.

  16. Pentru ce trebue condamnat comunismul sovietic si moldovenesc.
    1) Pentru ridicarea vrajbiei intre diferite paturi sociale.
    2) Pentru schimbarea orinduirii politice si economice prin forta.
    3) Pentru interzicerea concurentei politice si economice prin forta.
    4) Pentru separarea neamurilor, natiilor si ridicarea frontierelor.
    5) Pentru limitarea bastinasilor la studii. Exeptii faceau acei care aveau sotii ori soti rusi. ( unele profesii)
    6) Pentru interzicerea existentei pe teritorii nationale (M) a Academiilor de Politie, Militara, Stiinte Politice, Teologie, Arta, Ecologie si a.m.d.
    7) Pentru interzicerea ca unele natii (m) sa nu fie promovate (in politie) militar in functii (grade) inalte.
    8) Pentru genocid, foamete si criza economica insuportabila ca urmare a experimentelor ideologice …

  17. Rusia prin nescoaterea trupelor sale militare din Tiraspol, indirect cere ca Moldova sa nu mai fie un stat neutru. Daca ea doreste ca sa-si tina trupele atunci pentru un echilibru militar Chisinaul trebue sa introduca trupele NATO. Neutralitate inseamna nicio armata straina in Moldova.
    Rusia ne obliga sa schimbam Constitutia RM. De ce Klimenko nu rage in gura mare ca Tiraspolul n-are dreptul sa schimbe frontiera dupa al doilea razboi mondial.

  18. corect spus, d-na Pavlicenco – populatia nu este informata ce presupune NATO si ce este aceasta organizatie. Ei stiu numai ceea ce le-au bagat in cap comunistii – speretoarea sperietorilor.

    Aceeasi poveste a fost si in Romania, erau si aici destui impotriva. Dar s-a ponit de la o discutie, dezbateri, articole, seminarii, lumea s-a informat, si a ales in cunostiinta de cauza.

    Vorbesc in cunostiinta de cauza – pe vremea aceea eram destul de mic – parca la liceu sau facultate, si eram si eu contra NATO (din pacate – dar am scuza ca nu stiam mai nimic despre ce inseamna). Cu timpul am aflat ce era de aflat, si mi-am schimbat parerea.

  19. Pt Jay

    Pai, asta e problema majora – deschiderea spatiului public pentru tot felul de dezbateri, chiar si cele care „au beneficiat” de veto sub regim comunist. Indiferent daca place sau nu „pretenilor” rusi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *