De ce nu se investigheaza evenimentele de la 7 aprilie?

Ce spun guvernantii

CIMG1502Aflu despre decizia Guvernului de a construi in fața Parlamentului un monument dedicat „Eroilor de la 7 aprilie 2009”. E corect, e bine? E bine, numai ca mi se pare ca la mijloc e o noua manipulare. Lucrurile, in loc sa fie despartite, sint amestecate, pentru a acoperi ca ancheta nu avanseaza. Si pentru pregatirea prudenta de noi alegeri. Fraza premierului „Nu trebuie să uităm de oamenii care au luptat pentru libertate la 7-8 aprilie” nu se regaseste in cercetari, ancheta, activitatea Comisiei parlamentare, activitatea Procuraturii Generale, care a anuntat recent ca suspenda, pina in toamna anului 2010, dosarele intentate in baza evenimentelor de la 7-8 aprilie.

Intr-un interviu acordat de Vlad Filat Europei Libere, Valentina Ursu caracteriza anul 2009 ca pe “un an cu actiuni de protest postelectorale, cu teroare si tortura, dar deocamdata fara o încheiere a dosarelor intentate, care ar trebui sa raspunda la intrebarea “ce a fost la 7 aprilie?” Iata raspunsul premierului: “Acele proteste si suferinte au o finalitate. Pe de o parte, s-a reusit prin efortul societatii intregi, in special as remarca nazuinta tinerilor de a fi inlaturat un regim autoritar la Chisinau si sa fie instituita o guvernare liberal-democrata. Iar referitor la dosare si la cei care au incalcat legislatia, maltratand oameni, sa fiti siguri ca va exista si aici o finalitate. Prin tragere la raspundere. Noi nu dorim sa facem abuz de norma legala. Sunt institutii abilitate. Procuratura instrumenteaza un dosar foarte complicat, din cate am inteles. Or, in primvara a fost pus pe rol un scenariu diabolic, regizat de catre partidul comunistilor. In asa fel, comunistii voind sa distraga atentia opiniei publice de la frauda electorala, de la faradelegile pe care le-au comis. Sa stiti ca eu nu am uitat de cele pe care le-am spus ca cei care incalca legea trebuie sa raspunda, acesta fiind un principiu care sta la temelia unui stat democratic. Doresc sa va spun ca sunt mandru ca sunt cetatean al Republicii Moldova , sunt parte a societatii care a dat un exemplu pentru toata lumea, de a-si recapata libertatea si de a-si oferi un viitor liber chiar prin sacrificiu.”

Cum explicam, in acest caz, lipsa progreselor in ancheta? De ce Comisia parlamentara, in frunte cu reputatul jurist, cu o experienta imensa ca avocat, inclusiv internationala, deputatul Vitalie Nagacevschi, nu a facut permanente conferinte de presa, in care sa anunte progresele si sa resolicite continuu sprijinul societatii, sprijinul altor state, inclusiv al UE, al SUA, in elucidarea adevarului, asa cum a facut-o la inceput?

Ce spune lumea

Am ascultat la “Vocea Basarabiei” o emisiune cu participarea fostei deputate Valentina Cusnir, ca si pe oamenii care au sunat si isi exprimau nedumerirea in legatura cu tergiversarea investigatiilor asupra celor intimplate pe 6-7-8 aprilie. Cusnir spunea ca “pe Chirtoaca, Filat, Urecheanu, Ghimpu ceva ii tine legat in privinta evenimentelor de 7 aprilie” si isi exprima nedumerirea ca tinerii au fost abandonati in protestul lor, la un moment dat. Tinerii plingeau in parc in acele zile pentru ca ramasese fara conducatorii votati, in care crezusera. Iar pina a-i abandona, unii din partidele cistigatoare monopolizau microfonul, desi, la un moment dat, din acele partide, nimeni nu se mai apropia sa vorbeasca. Personal, am vorbit de doua ori, invitata de Natalia Morari. Un miting organizat la citeva zile dupa evenimente de catre partidele devenite parlamentare a fost fara tineri, a semanat mai mult cu un miting de doliu, cu oameni tristi, adusi in mod organizat la actiune.

Vizitatorul „luca” al blogului meu, audiind “VB”, scria, instantaneu, ca «pe sarmana Valentina Cusnir o auzim de noua luni cum se zbate in van. Iar pe Nagacevschi, de cind e presedintele acestei comisei, nu l-am mai auzit sa faca declaratii publice. Dar inainte era foarte activ. Avem senzatia ca evenimentele sunt ascunse de niste forte diabolice. Evident ca foarte multa lume este implicata si sint foarte multe interese».

Vizitatorul „drACro” imi scrie: “Poporul nostru, în marea sa înţelepciune, a găsit câte o zicală pentru fiecare situaţie din viaţă. În cazul de faţă ar putea fi: “frica păzeşte bostănăria”; dar până când? Până când “frica este începutul curajului”. Oare tinerilor, care au ieşit pe 7 aprilie 2009, în PMAN le-a fost frică sau au trecut dincolo de ea? Trebuie să ne lepădăm de frică şi să afirmăm tare ce gândim şi ce simţim. Altfel ne vor domina din nou bestii de tot felul”.

Iar vizitatorul „alo” spune: “Si eu ma asteptam ca actuala guvernare sa nu calce pe grebla comunista si sa invite anumiti lideri de opinie care nu sunt de la ei. Sunt dezamagit si de anchetele din 7 aprilie, pentru ca in curand se face un an, iar noi nu avem nimic, si daca o sa puna 5 politisti la puscarie tot nu o sa fie nimic, lumea vrea sa vada “sange” daca vreti, razbunarea pe cei care au organizat asta, in 2009, in Europa sa fie omorati tineri de politie. Ce ma pune pe ganduri, in urma eschivarilor lor, este ca, poate, totusi ei au fost partial complici la ce s-a intamplat si de asta nu dau verdicte, pentru ca argumentele lor gen “au ars comunistii dovezile” sunt puerile si neconvingatoare, iar daca ii denunta pe comi, va trebui sa se denunte si pe ei.”

Ma intreaba cetatenii prin petitie pe blog “de ce capii politiei nu sint toti trasi la raspundere, pentru a declara de unde si ce comenzi primeau in acea perioada?

Pentru ca acum, dupa ce ne-a fost aratat calaul-adjunct al protestatarilor, Gheorghe Papuc, nu se trece la calaii-sefi – fie ca e vorba de voronini, tkaciuci sau de turcanii, care i-au asistat pe primii.

Mai mult, unii propun ca Papuc si Botnari nu numai sa fie trasi la raspundere penala, dar si sa le fie retras gradul de general, oferit dupa 7 aprilie, – ca pedeapsa pentru torturile aplicate cu brio, exact conform practicilor condamnate in atitea decizii ale CEDO.

Eu postasem anterior pe blog (http://www.pavlicenco.md/2009/05/11/am-primit-scrisoarea-despre-ce-se-face-in-politie-inainte-de-alegeri/) un material primit anonim despre faradelegile politiei – si acolo sint suficiente materiale pentru a vedea si de unde s-au luat averea, masinile, schimbate de fii de mari politisti de cite trei ori pe an, castelele cu cite trei etaje ale “mogulilor/baroni moldoveni”. Bani – asa cum sugereaza cetatenii, ce pot fi folositi pentru renovarea comisariatelor de politie, a ministerului, restituindu-li-se banii estorcati agentilor economici, unii, in plus, „pierduti pe drum”. Lumea mai intreaba unde a disparut dosarul penal intentat lui Botnari cind era ministru-adjunct de interne, dupa care a fost destituit?

Aceste persoane au dirijat bataile si violentele aplicate de organele de politie. Un tinar PNL, caruia i-au fracturat mina in timpul protestelor, a fugit sa munceasca la Moscova, iar maica-sa ma suna toata vara, si pe la 4.00 dimineata, sa ma intrebe ce sa faca, pentru ca politia o teroriza sa-l predea pe baiatul care fusese la politie, completase toate formele si parca totul se incheiase.

De ce nu stim ce a fost?

Nu stiu cit e de riscant sa o afirmam, dar unii sustin ca o ambasada reprezentind o mare putere i-a „calmat” pe liderii opozitiei de atunci, dupa 7 aprilie, dar si i-a ajutat sa nu ajunga pe „mina Procuraturii”. Principiul a fost cam asa: „Daca faceti ce va cerem, va vom proteja de ce va paste”. Probabil, s-a cerut sa nu se intenteze dosare penale nici capilor Puterii comuniste… S-ar putea sa fie o explicatie a actualei tergiversari si taceri privind evenimentele de la 7 aprilie.

Convorbiri de pe celulare, inregistrate de serviciile secrete ale unui stat cu un regim prooccidental, indicau ca unii “tkaciuci” puneau la cale actiuni provocatoare pe 7 aprilie (de aniversarea pogromului anti-evreiesc din Chisinau, de la 7 aprilie 1903), inclusiv “implicarea” „protestatarilor anticomunisti” in vandalism la un cimitir evreiesc, Memorial al Holocaustului sau sinagoga, nimic mai „general”, urmind sa se dea vina pe fosta Opozitie. Interceptarile au condus la impresia birocratiilor occidentale ca tkaciucii erau in spatele arderii Parlamentului si a Presedintiei. Smecheria, pusa la cale de agenti comunisti, a creat o “oportunitate” pentru oponentii externi – nu din Romania – de a se razbuna pe regimul neacceptat nici de ei. Se vorbeste despre rolul operatorilor din unele structuri apartinind unei tinere democratii, in care a avut loc o revolutie portocalie acum cativa ani, dar si altor tari mai apropiate (nu Romaniei, repetam!), care, fara ordine mai de sus, au dorit, intr-un fel, sa ii faca rau regimului Voronin.

Se spune ca un motiv de a “face rau” era ca Voronin a avut si pretentii teritoriale iredentiste, prin declaratii si manualele de istorie integrata.  Se suspecta ca afacerile unor inalti demnitari straini in Moldova explicau de ce o Putere vecina  l-a “tolerat” o haba pe Voronin. Unele structuri, care participasera si la revolutii color, au considerat ca persoane din conducerea lor suprema prea se „pliau” sub influente nefaste…

E vorba de politica mare

Nu stim adevarul. Circula informatii de peste ocean ca un motiv de ce a cedat puterea Voronin a fost si o scrisoare de la137 Administratia americana prin care i s-a cam facut aluzie la asta, dupa care s-a trimis un raspuns „submisiv” de-al lui Voronin printr-o ambasada. Nu cunoastem raspunsul lui Voronin, dar, la un moment dat, aveam senzatia ca Voronin intelesese ca il parasisera si rusii, si americanii. Mai exact, SUA se intorsese impotriva lui.

Se spune ca ar exista un recent acord secret ruso-american (mai global) vizind inclusiv in privinta RM in perioada dintre doua alegeri. Pe de o parte, prevedea schimbarea de regim din RM, dar pe de alta parte, Administratia Obama 1.Recunostea sfera de influenta rusa in Transnistria si 2.In RM, SUA nu va incuraja nimic gen in Georgia si Ucraina (adica – AIE nu va cere integrarea in NATO). Acordul secret nu acopera problema iesirii din CSI. Rusia nu va sabota investitiile occidentale in RM. Ajutorul financiar occidental urma sa vina (si a venit, dupa cum vedem). Rusia va presa mai putin si in Ucraina. In schimb, Obama abandoneaza Missile Defense Shield in Polonia si Cehia.

(Exista, in acest context mai global, si o aschie de pozitie intre marile puteri si privind ideea unirii RM cu Romania – se spune ca elemente relevante din diaspora ucrainaino-americana si-au dat un prealabil accept in cazul in care (daca si numai) comunistii vor fi sprijiniti sistematic si masiv, inclusiv financiar, de Rusia. Si se mai spune ca autoritatile ruse cunosc aceasta pozitie. Astfel, daca ii va resprijini pe comunisti, o va face-o „pe sub masa”.)

Putem crede anumitor lucruri si pentru ca, dupa 5 aprilie, acest abandon pare sa se fi soldat si cu o anume provocare stimulata din afara, ca o deturnare a scenariului radical al tkaciucilor, contindu-se pe o reactie inadecvata a comunistilor, pentru a-i distruge in alegerile repetate. S-a mizat ca efectul focului si al contrareactiei comuniste le va face rau.

S-o fi intilnit, in acea provocare, mai multe suparari pe politicile comuniste duplicitare fata de vecini. Se mai spune ca unele interceptari ale convorbirilor telefonice de dupa razboiul din Georgia indica o nemultumire fata de guvernarea de la Chisinau, nemultumire ce a jucat un anume rol, dar nu ne putem adinci in aprecieri si supozitii…

Comunistii stiau despre un rol strain, care le-a interceptat scenariul, dar au dat vina pe vechea opozitie/noua putere, blamind si Romania, deloc implicata. Voronin a fost atentionat de unii rusi in privinta evenimentelor ce se pregateau pentru 7 aprilie, dupa interceptarile facute, dar nu a crezut. Intre timp, turcanii trimiteau deja pe acoperisuri agenti provocatori cu steaguri romanesc si european, ca sa deturneze protestele pentru a invinui Romania.

„Problema” cu incendierea Parlamentului si a Presedintiei nu e noua – chiar si lansata de comunisti sau de altii inca inainte de alegerile din 5 aprilie 2009. Ne amintim de totala incredere a comunistilor ca vor iesi invingatori in orice situatie. Noi aveam cu totii convingerea regretabila ca ei ceva vor pune la cale sa nu plece in ruptul capului de la Putere. Spunem ca ideea nu e noua, pentru ca stim de incercarea unor activisti socialisti de a da foc Ministerului de Interne austriac in 1927. La noi incendierea institutiilor principale de stat a avut efect electoral: Dreapta a acuzat comunistii de „bolsevism”. Voronin si-a pierdut mintile si, impreuna cu politia, s-au razbunat „ca toti dracii” pe tineri, torturindu-i, pierzind alegerile si puterea. A fost principiul „socului brusc”. Si Tkaciuk, si Voronin au vazut apoi ca nu mai pot „pacali Occidentul”. Se pornise pe un scenariu foarte radical, insa deturnat contra autorilor.

Autoritatile ruse au aflat prin unele canale despre scenariul radical al comunistilor si erau gata sa-l „lase jos din brate” pe Voronin. Crezand ca-i poate manipula si prosti pe toti, Tkaciuk pare sa ii fi alienat si pe rusi, invinuind SUA, Rusia si Romania, legat de protestele si arderile din 7 aprilie, ceea ce nu a placut conducerii ruse. In interior, aceasta a fost folosit ca argument de induplecare a lui Voronin sa nu-l propuna pe Lupu, ci pe Greceanii, pentru functia de Presedinte. Dupa aceea, diverse forte occidentale l-au incurajat pe Lupu sa se rupa de comunisti impreuna cu „echipa” si sa se intoarca impotriva lor. Mai tirziu – antitkaciucii au plecat din partid.

Mai multe dileme

Cred ca mult ar putea sa ajute in activitatea Comisiei de investigare si Marian Lupu, care stie, la sigur, mai mult decit oricine altul din acea Comisie parlamentara. Poate ne spune Lupu, daca nu doreste Nagacevschi, ce se intimpla, de fapt? Sau, poate, voroninii, tkaciucii, ostapciuccele, dodonii si turcanii si altii, avind inumitate parlamentara, nu vin la interogatorii? Nu cred ca sint chemati.

Sa ne amintim cum i-au lipsit, fara probleme si cu suficient cinism, comunistii de imunitate parlamentara pe deputati din Opozitie? Mai mult – acestia i-o fi „krisuind” cu succes azi pe cei vinovati si s-o fi facind trocuri acoperite cu actiuni populiste necesare, dar care nu pot inlocui pedeapsa. Sau Turcanu, de exemplu, si-a cistigat garantia (de la cine, oare?) de a nu fi pedepsit pentru ca nu l-a votat pe Lupu si pentru ca, pe de asupra, a parasit PCRM?

Comunistii si-au varsat toata ciuda pe aceste proteste necontrolate integral de ei in devastarea interioara a cladirilor, inclusiv sifeuri, acaparare de harduri ale deputatilor, distrugerea documentelor de tot felul, istorice, de contabilitate etc.etc. Si, desigur, si-au varsat acea ciuda in cruzimea prin care au urmarit, persecutat, torturat si omorit tinerii. Este, insa, adevarat si punctul de vedere ca «dinamica proasta» a tratamentului fata de tinerii protestatari din partea politiei a mers dincolo de ordinele comuniste, reprezentind o cultura institutionala a politiei, care caracteriza politia anilor ’60 prin America, prin Franta, in alte tari.

Concluzia – avea dreptate vizitatorul care spunea ca «problema e cu mult mai complicata». Intrebarea care se pune este, totusi: daca au fost folosite evenimentele in campania electorala, le lasam necercetate ori, totusi, le cercetam, pentru ca nici un protest mai mult sa nu duca la pierderi de vieti omenesti?

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

52 Comments

Add a Comment
  1. Felicitari, dna Pavlicenco. O analiza interesanta. Cred ca intelegeti ce nemultumire treziti acum in pldm, in ultima perioada sunteti practic unica care spune adevarul. Presa „libera” nu observa probleme, totul este „perfect”. „Analistii” sunt in parlament, speriati ca nu stiu ce sa faca, nu mai au pe cine „critica”. Drept rezultat- nu fac nimic. Se aude ceva de Corman, Ionita si alti specialisti? Cu ce se ocupa acesti si alti oameni? Ce le incurca sa lucreze 18 ore? Vrem alegeri anticipate. Atunci se va vedea ce crede poporul despre liberalii de la putere.

  2. Pt navigator

    Va multumesc pentru apreciere. Nu-mi propun sa fac nimanui competitie, insa libertatea de exprimare este dreptul si valoarea liberala pentru care am luptat mereu. Nu ma intereseaza ca supar pe cineva. Vreau sa provoc discutii, pentru ca nu avem inca un spatiu public de dezbateri. Priviti cite afisari au ultimele mele articole. Din pacate, insa, la noi a ramas si devine la moda a tacea si a lauda guvernantii, ca si pe vremea comunistilor, numai ca acum pe altii.

  3. Un articol care merita atentie. Il postez pentru ca mai multe aspecte vizate aici au fost abordate pe blogul meu.

    TIMPUL, Constantin Tănase

    Anul 2010 va fi pentru R. Moldova un an al deciziilor fundamentale de aceea va fi marcat de la un capăt până la altul de un şir de riscuri şi provocări politice. Anume anul 2010 ne va răspunde la întrebarea ce a fost anul 2009 – un an al Schimbărilor sau un an al iluziilor pierdute. Nu pretind la o enumerare exhaustivă a riscurilor politice ale acestui an. Mă opresc doar la câteva, care mi se par mai importante.
    A se vedea aici – http://www.timpul.md/article/2010/01/10/5692

  4. la 7 aprilie Voronin in complicitate cu serviciile rusesti si transnistrene aveau un plan diabolic de a declara stare de necesitate pentru o perioada de 6 luni, cu atragerea trupelor rusesti si transnistrene. vroiau sa conserveze rezultatul din 5 aprilie si sa forteze gasirea unui vot pentru greceanii. Planul a cazut? de ce?

  5. Cred ca aveti perfecta dreptate dna Pavlicenco, au trecut deja mai bine de 9 luni de la evenimentele din 7 aprilie si pina azi nu exista nici o proba confirmata care ar aduce un adevar despre cele intimplate. In calitate de cetatean, care am dorit prabusirea regimului comunist, imi doresc sa cunosc si adevarul despre tot ce s-a intimplat atunci, doar sa ne „mindrim” ca au fost vandalizate 2 institutii de stat si au fost aduse prejudicii iminse pentru poporul si statul nostru, nu prea ne face fata ca o comunitate de oameni civilizati.
    Mi-am pus itrebarea atunci si acum:

    1. unde se afla serviciu de securitate in acele zile si dupa, doar astai problema lor de baza?
    2. din care motive autoritatile statului nu au intrat im dialog cu protestatarii si din ce motive nu au fost retinute persoanele care au manifestat agresiune si vandalism?

    Sunt convins ca autoritatile de atunci au fost interesate in ciocnirile demonstrantilor cu fortele de ordine si actele de vandalism ce au urmat. Liderilor opozitiei de atunici si aflati recent la guvernare ar trebui sa fie interesati in desfasurarea unei anchete corecte.

    Sunt cu grija ca sa nu se intimple ca la fratii de peste Prut, au trecut deja 20 ani si pina acum nu se cunoaste cine au fot acei teroristi care au ordonat sa traga in popor….. Sa ne auda Dumnezeu!

  6. to: Pavlicenco
    D-na Pavlicenco, cred ca aceasta postare va fi una, reactie la care multe „feţe” va vor sari in cap mai abundent ca niciodata.

    Dar se vede ca atacurile unora nu va „rapesc” pixul cu care scrieti ce cum ghinditi.
    Vor fi si multe mesaje cu adevarat constructive, publicate de oameni cu ghindire constructiva si scrise din suflet.

    Eu nu am mai postat pe blogul DVS in ultimul timp. Dar am citit mereu postarile DVS si ale vizitatorilor blogului.
    Voi scrie si eu ceva la acest subiect, daca voi dispune de timp. Deocamdata va urezi succes si vin cu urmatoarea propunere :

    1. Peste o saptamina sa scoateti in „revista” cele mai interesante opinii/postari si sa le publicati in alta postare, poate chiar si sa le expediati prin scrisoare recomandata partidelor de guvernamint. Poate ca si reactie vor petrece o conferinta de presa si vor lumina intunericul.

    Daca nu vor face acest lucru ei, organizati DVS din partea PNL o conferinta de presa. Motivatia propunerii mele :
    – guvernantii trebuie fortati sa limpezeasca lucrurile si sa tamaduiasca ranele, care inca mai singereaza;
    – exista multe intrebari fara raspunsuri, pe care electoratul, care li-a incredintat conducerea tarii, le asteapta. Dar raspunsurile nu urmeaza si prin fapte nu sunt demonstrate .

    Spre exemplu, delapidarile de ban si patrimoniu public de catre PCRM, care astazi sta bine-mersi in opozitie si trage sforile, pentru a da jos de la guvernare partidele democratice/?/. Acest pericol este eminent! Este clar, ca o noua guvernare nu poate face minuni economice si inzestra poporul cu bunastare peste noapte.

    Dar /o chestiune banala, mai proaspat mediatizata/, sa spui ca este greu a constata chiti cetateni detin privilegiul de circulatie si actiuni in regim de „diplomati” cu pasapoarte diplomatice…..?????

    Dati domnilor, la punctele de trecere a frontierei de stat, lista numelor concrete ale persoanelor, care sunt in functiile /inclusiv onorifice/, prevazute in legislatie cu drept de a detine pasaport diplomatic/ca doar nu sunt mii de atare functionari/, chiar daca toti acestea inca nu si-au ridicat pasapoarte diplomatice. Le vor ridica sau nu, este treaba lor. La trecerea frontierei cu alt pasaport a persoanelor, care nu au intors pasaportul diplomatic sa i se solicite acest lucru.

    Tineti minte cum Dvs., care detineati legal pasaport diplomatic /ati scris despre aceasta pe blog/ ati fost retinuta in frontiera de mai multe ori fara niciun motiv? Pentru ca erati inclusa intr-o lista si se dorea intimidare Dvs?

    La plecarea din functie a fiecarei persoane care detine pasaport diplomatic, ultimul punct al actului de eliberare din functie trebuie sa fie prevazut termenul de intoarcere la Ministerul Afacerilor Externe al pasaportului diplomatic. Nu l-a intors, procedeaza cum scrie legislatia in vigoare la acest capitol. Daca legislatia nu prevede pedepse pentru aceasta, modificati legislatia.Ce este greu intr-o chestiune atit de simpla?

    Si daca chestiuni atit de simple se complica, cum pot fi rezolvate chestiuni complexe si foarte complicate ?

    Despre evenimentele din 7 aprilie voi scrie ce simt intr-o alta postare. Ce simt, nu ce stiu. Adevarul deocamdata il stiu numai unii. Ei si se ascund de adevar. Cine o fi acei unii, care stiu? Si daca stiu, de ce tac?

    Ma framinta un ghind urit: comunistii nu au fost rasturnati. Ei s-au retras de buna voie in perioada de criza economica. Cum au facut-o si pina in anul 2000. Au asteptat momentul potrivit, chind reformele economice /intotdeauna suportate greu de popor/ au luat amploare si viata urma sa fie mai buna. La trecerea punctului culminant al greutatilor spre urmarile economice pozitive, care urmau, HOP!

    Au sarit din tufari si s-au cocotat la putere pentru 10 ani. Si acum au destula putere financiara si influenta, ca sa doboare inca odata democratia fragila in aceasta tara. Si o vor face-o, daca poporul va „casca gura” si guvernantii nu vor fi urmariti si corectati in actiunile lor.

    In locul lor, eu invitam din societatea civila si partidele extraparlamentare pe cei mai duri /dar care au un „cuvint” de spus/critici din societate, propuneam sa ne expuna cu toata „splendoarea” si in fata, fara „menajamente”, unde cred ei ca treburile merg prost si ce, cum cred ca se poate mai bine. Poate ca si cei ce critica dur sunt prea putin informati. Dupa argumentele de rigoare unii ar putea schimba critica in actiuni constructive… In schimb, guvernantii ar fi mai transparenti in actiunile lor.

    Din pacate un sir de lucruri importante pentru societate, dar care nu solicita mari investitii si efort, nu sunt cunoscute de electorat. Poate si de aceea suntem nedumeriti. Dar societatea doreste si trebuie sa fie permanent informata. Numai astfel putem micsora pericolul de revenire a comunistilor la putere. Deputatii democrati au inchis deja gura, nimeni nu mai spune nimic, Parlamentul a devenit o masina de vot ca si pe timpul comunistilor. Ploua cu ordine si medalii…

    In schimb, comunistii se tin bine de „treaba” … se pregatesc sa revina …

  7. Pt nistreanu

    Comparatia cu Romania este chiar indicata. Am avut si eu aceasta idee, dar nu am mai pus-o, ca si asa materialul e prea lung…

  8. Doamna Pavlicenco!

    Strigator la cer! Igor Popa procurorul care a falsificat dosarele impotriva manifestantilor de la 7 aprilie este in continuare in aceasi functie – Igor Popa, şeful Secţiei de urmărire penală pe cauze excepţionale la Procuratura Generală.

    Acum Popa il investigheaza pe Papuc! ce este asta circ a la Tanase si Filat?

  9. ptu: ady

    ady, cred ca intrebarea este pentru d.Filat si echipa lui, nu pentru d.Pavlicenco.
    De acord, este strigator la cer, dar cerul nu ne poate raspunde, pe chind cei imputerniciti sa ne conduca tara sunt datori !
    Probabil si DVS credeti ca V.Pavlicenco este unul din cei, care mai au curaj sa scrie si sa spuna ceva. Daca credet astfel, de ce nu va alaturati echipei domniei sale cu mai multi ca si DVS si sa o ajutati in a promova o adevarata clasa politica, care sa nu tolereze cazuri, care sunt revoltatoare si strigatoare la cer ?
    Vedeti ce injurii si atacuri se varsa in adresa acestei doamne si familiei d-ei ? Cine oare o ataca ? De ce o ataca ?
    Pentru ei nu sunt strigatoare la cer cazurile despre care scrieti si multe altele ?
    „Garda” trebuie intarita ! Nu pentru a incurca guvernantilor. pentru a-i misca din loc. Pentru a-i forta sa inteleaga prioritatile si sa munceasca cu har, sa ne poata convinge ca nu am gresit in alegerea noastra, ca nu au rivnit la putere pentru a inlocui o clasa politica corupta cu alta… tot corupta.
    Sa ne convinga ca anume ei pot pune capat dezmatului. Oare se cere prea mult? Oare se poate reusi instaurarea binelui cu fortele raului ? Nu !
    Daca in continuare vor fi tolerati cei care au subjugat si manipulat lumea, electoratul nu va mai avea incredere in nimeni. Ca si rezultat vor veni din nou, fara nicio rezistenta, comunistii la putere.
    Oare nu pot actualii sa uneasca poporul bine ghinditor si sa le fie de folos in promovarea politicilor necesare pentru instaurarea justitie si cresterii bunastarii materiale in tara ?
    Oare noi nu suntem capabili sa respectam o adevarata elita politica, care ar asigura poporului o garantie in ziua de mine ?
    S-o faca si ii vom slavi in slovele noastre.
    Dar daca nu vor sau nu pot, ce ne asteapta ? Inca o dezamagire ?
    Sa fim consecventi si insistenti fata de cei, care s-au decis sa guverneze tara. Sa nu le permitem sa greseasca, dar daca au alte scopuri, sa stim si noi.
    Sa-i ajutam cu ce putem, sa nu-i incurcam, dar sa nu trecem cu vederea erorile sau inactiunile, care pot fi foarte grave. A nimeri la putere este un mare lucru, dar sa faci ce trebuie fiind la putere este o datorie, care este platita din bani publici si suntem in drept sa le cerem socoteala.
    Atit. Deocamdata.

  10. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

    Oare chiar voi ati crezut in promisiunile actualilor guvernanti ??? Am foarte multe materiale, practic toate… si din presa RM si din cea Internationala, ce tin de evenimentele anului 2009, de multe ori ma gindesc sa fac un documentar, si sa-l postez pe net, sa mai aducem aminte celor orbi de trecut si realitate, de promisiuni si de tacerea pe care o avem acum de la cei de „sus”, Problema e ca, mii teama sa nu sporesc dezamagirea in elita actuala, Sunt anticomunist, si nu as vrea sa le ajut cu ceva… Insa totul a fost dat uitarii prea repede, Filat il judeca pe Voronin chiar cum urma sa vie la putere, da acum nici macar un dosar nu i s-a facut, Iar Ghimpu umbla innainte de alegerile Presedintelui, cu Asul in miineca, asa si nu l-a mai scos :)…. L-au luat pe Papuc, bietul comunist, au ajuns la o intelegere ca spusele acestuia va acoperi toata vina PCRM-ului, din anul precedent…..
    Circ si nu alta, De altfel Circul nostru e intr-o stare dezastruoasa, pai Clounii au trecut in Parlament :)…

  11. Pt ady

    Pai de aia scriu, ca ceva se intimpla sa nu se schimbe lucruruile. In rest – vorbe, vorbe. Undeva exista niste cirdasii condamnabile. Care e cauza lor? Trebuie sa ne gindim cu totiii.

  12. Pentru SUA nu poate fi nici o vorba despre un nou pact Ribbentrop-Molotov cu Rusia astea sunt aberatii totale.
    Baiden cand a fost la Bucuresti a dat sprijin total pentru democratizarea si integrarea euroatlantica a RM(poate si pentru unirea RM cu Romania). Problema sta ca multe persoane din noua guvernare au scheme corupte cu clanul voronist si cu Rusia.

    1.Chirtoaca propune nationalizarea Moldovagaz Filat spune ca este contra.

    2. Filat este pro integarii NATO si dupa intalnirea cu Putin se face contra NATO si mai ales cum s-a inceput cersitul creditului de la Rusia.

  13. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

    Pentru UPS: spune :
    …………..In schimb, comunistii se tin bine de “treaba” … se pregatesc sa revina …

    Da, asta e ingrijorator, ca acestia din urma se pregatesc linistit si fara mare agitatie, sa revina, ultima sansa… Iar daca ar fi sa privim mai atent, pai cum altfel sa nu se pregateasca de reintoracere, cind actuala alianta e atit de fragila si fiecare trage in partea sa… Unu-i Moldovan, Altu-i Roman, Celalalt nici nu are idee unde se afla… Ghimpu vrea revizuirea Constitutiei, Lupu se teme de una ca asta, capoi ii apare Filat ca contra-candidat la Presedentie… ( Numai Urechean tace si-i fericit 🙂 )etc … sirul e lung…
    Pe mine ma framinta o alta intrebare, Ce credeti despre viitorul actualei aliante, care-s parerile ? Eu personal nu le ofer credibilitate si viitor (comun)…
    Intrebare catre Dna Pavlicenco, stimata doamna, nu vreau sa citez pe alti vizitatori ai acestui blog, care recent au confirmat ca sunteti unica persoana care nu va temeti de adevar si il scoateti la dezbatere publica… eu ma alaturi acestor confirmari…. Dar totusi as vrea sa va intreb daca nu a-ti accepta sa organizati un Sondaj pe blogul dat, cu tematica Credibilitatii si Viitorul actualei aliante…. ?

  14. Dna Pavlicenco, aveti perfecta dreptate şsi sincer, de multa vreme asteptam acest articol. In partea cu serviciile secrete ale unor state eu ma intreb si stabilesc doar una: Ce cautau in ziua de 7 aprilie pe piata ambasadorul american si practic intreaga sa echipa? In contextul cand serviciile secrete, nu conteaza a carui stat, dispun de tehnologii, care pot monitoriza electronic orice petec de pamant, conspiratia in dosarul 7 aprilie este doar pentru „prostime”, ma scuzati de etichetare si va asigur ca nimeni, niciodata, oficial nu va da verdictul corect in acest caz.

  15. Mia zis astazi cineva ca Igor Popa , seful sectiei de la PG este ruda cu Urechean, nepot. daca e asa apoi trebuie sa emigram in Kongo!

  16. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

    :))))))))))) or sa vie dupa noi si acolo 🙂

  17. to: ady

    Pai poate fi si asa, ady…..Doar democratii nostri, pe care i-am votat sa vina la putere, au inventat un cuvint interesant pentru ei – „asumat” : politici asumate, responsabilitati asumate ….si cadre asumate! Aceste cadre „asumate” sunt numai oamenii lor, din partidele lor, care nu vor face nimic altceva sau altfel, de cum li se spune de catre sefii multi din AIE,care si-au asumat apropiatii lor pentru a li se supune si la „bine” si la „rau”.
    Cu atare supunere „asumata” nu poti ajunge dechit la finalul, spre care se rostogoleste AMN. Peste tot unde miroase a SRL in partidele politice si organele puterii in stat, mirosul in sfirsit se preface in Putoare in stat, pe care ei o fac si altii o „trag” .
    Cel putin, din partidele politice de orientare democratica si din cadrul persoanelor fara partid, puteau selecta cadre mult mai scolite si care au acumulaat destula experienta practica in gestionarea diferitor domenii. In perioada sovietica la fel, daca nu erai comunist, s-a zis cu promovarea celor mai destepti, daca nu intrau in PCUS.
    Care, deci, este diferenta intre PCUS si partidele actuale, care se considera democratice ?
    Acum, democratii, nu tot astfel procedeaza ? Platesc politele ajitatorilor electorali oferindu-le functii responsabile, pe care ei le indeplinesc la nivel de agitatori electorali, care au alergat sa convinga electoratul cu nivelul lor bine stiut.
    Pe cei destepti nu trebuia sa-i convinga nimeni, ei au optiunile lor.
    Nu cred in marele viitor al aliantei ! Liderii sunt diferiti si au interese concurentiale ca si partide.
    Luptindu-se pentru majorarea influientei partidelor lor separate, incalca hotarele partidelor vecine si asta nu place.
    Multe argumente gri exista in defavoarea aliantei.
    Spre regret nu stii cu ce ii poti ajuta. Ei nu au nevoie de ajutorul societatii….numai tacerea societatii le-ar conveni, dar lumea nu va tacea neconditionat si la nesfirsit. Spre exemplu, despre evenimentele din 07 aprilie 2009 sau despre fosta clasa politica de la guvernare, care continua sa savureze viata de deputati sau functionari publici pe banii publici. Locul lor ar fi, cel putin, nu im parlament si nu in organele publice…..rolul lor in aceste structuri este sa-si asigure imunitatea si iresponsabilitatea pentru matrapazlicurile, pe care le-au savirsit si daca se poate, sa mai faca ce au mai facut.

  18. Pt sery

    Ati prins foarte bine acest cuvint devenit parazit „ASUMAT”, pe care il aud mai des la Filat. Credeam ca numai mie mi se arunca in ochi. In rest – sint de acord cu totul ce ati scris.

  19. Problema ridicată de acest articol, eu o citesc cam aşa: În RM s-a instalat stabilitatea politică, iar opinia publică se întrebă dece trenează anchetarea evenimentelor din 7 aprilie şi nu-i cunoaştem „şi NOI” pe adevăraţii vinovaţi? „…decizia Guvernului de a construi in fața Parlamentului un monument dedicat “Eroilor de la 7 aprilie 2009″. E corect, e bine? ” Da! E bine. E bine pentru că astfel se constituie o probă în dosarul anchetei ce va urma. Când?, atunci când „plăcile tectonice” pe care se află societatea în RM îşi vor stabilza mişcarea, posibil după alegerile legislative anticipate. Alegerile reprezintă prioritatea, iar tot efortul propagandistic trebuie orientat în direcţia pregătirii lor. Numai când în Parlamentul RM fracţiunea liberală şi proeuropeană vor deţine o pondere funcţională, iar reformele economice vor constitui un stimul real pentru electorat, numai atunci se poate trece la elucidarea adevărului despre 7 aprilie. După cum ştiţi, populaţia României a plătit un preţ scump în intervalul 1990..1997 (diversiuni de tip „Piaţa Universităţii”, mineriada 1 în 1990, mineriada 2 în 1991, mineriadele 3 şi 4 în 1997), instaurării democraţiei. Ar fi bine ca basarabenii să înveţe din „păţaniile” noastre fără a le repeta. În tot acest timp, Societatea Civilă (prin ONG-urile reprezentative), are datoria să intenteze acţiuni în justiţie asupra prejudiciului provocat de forţele de ordine şi astfel să împiedice prescrierea faptelor.

  20. Vitalia, tot torni apa in dodii si fara nici un temei. Tu de fapt ce vrei? Ce urmaresti? Daca esti asa de transparenta, hai spune pe blogul tau, la TV, la radiou CE VREI TU??????? Care este scopul tau? Eu nu te simt. Nu pot sa inteleg ce culoare de eopleti porti. Ori esti cu albii, ori cu negrii???? A cui joc joci? Clar…. ca nu vei spune niciodata. Asa sunteti voi gnide lingatoare de cururi, mai putin paroase. Sunteti niste jigodii.

  21. NUMAI UNIREA CU ROMANIA MARE
    ne va salva de la non-sensul existentei „independente” a acestei zone vesnic
    strivite de rusi pe toate caile, chiar si prin filme !
    Doloy toliko na-Russkom filmy iz Moldavii !
    My doma – i hotim smotreti filmy na nashem yazyke!
    problema folosirii limbii ruse in magazine si la cinema -este strategia rusilor de a ne tine mereu SLAVII lor, cu o mentalitate moldoveana stricata. exemplu: ascultati-l cum vorbeste Voronin, in ce limba: degradare si degenerare, lingvistica, spirituala si genetica. Caci, de altfel, limba rusa e atat de frumoasa, in Rusia, la ea acasa. „A ia domoi hociu, v Rosiiu”. Numai bine la toata lumea! dar la ea acasa.

  22. ady spune:
    11 January 2010, la 03:03

    Doamna Pavlicenco!

    Strigator la cer!

    Igor Popa procurorul care a falsificat dosarele impotriva manifestantilor de la 7 aprilie este in continuare in aceasi functie – Igor Popa, şeful Secţiei de urmărire penală pe cauze excepţionale la Procuratura Generală.

    Acum Popa il investigheaza pe Papuc! ce este asta circ a la Tanase si Filat?

    Ady, nu te mira, exact asa circ am avut eu aici la Cahul la Curtea de Apel. Mai intii fugeau judecatorii din proces, nimeni nu vroia sa ia hotarirea definitiva, dupa care aminau procesul. Asa l-au aminat timp de doua saptamini. Ne chemau la orele 15.00 la sedinta si intram la orele 17, pentru a ne afla 2 minute si imediat anuntati ca nu are cine lua hotarirea. Intr-un sfirsit, s-au hotarit sa ne si asculte, ca dreptate sa i se dea celui de la PLDM,ca este de-al lor. Mai mare circ ca asta in viata n-am vazut.

  23. drACro

    „Prin ONG-urile reprezentative), are datoria să intenteze acţiuni în justiţie asupra prejudiciului provocat de forţele de ordine şi astfel să împiedice prescrierea faptelor.” – care ONG? Toate ONG sunt ale lui Godea si Filat. Godea a lucrat 15 ani la Contact. Mai stii, poate au ramas unele ONG care ar putea sa intenteze aceste actiuni in justitie, cum spui tu, insa ma indoiesc.

  24. Respect pentru această postare.
    Unde sunt câinii de presă? Şi-au agăţat tinichelele şi se ocupă de previziuni? Nimeni nu a interzis şi nu poate interzice presei să facă investigaţiile sale paralele. Dacă termenele dosarelor sunt tergiversate, dacă nu putem obţine informaţii, dacă… dacă… dacă… la ce bun, mama dracului, m-au pus la dubă pe 7 aprilie? Libertatea este mână în mână cu Adevărul. Or, vrem să cunoaştem Adevărul ca să fim liberi. Filat propune să aşteptăm, căci acuşi-acuşi ne va spune Adevărul. Am pierdut o groază de timp în 2009, căutându-l: prin forumuri, comentarii, bloguri. Unde e Adevărul – în marea politică?! Ba, ceea ce s-a întâmplat seamănă mai mult cu o conspiraţie.
    Cum de se întâmplă că procurorii cu puf pe bot încă din aprilie investighează evenimentele din 7.04.2009? Nu sunt alţii? Rechemaţii pe cei concediaţi de Voronin, pe cei pensionaţi.
    Cu cât mai departe, cu atât mai mult se tulbură apele, iar unele lucruri, poate chiar importante, se uită. Moldova a avut o şansă. Şi încă o are. Şansa aceasta nu este Filat, Ghimpu etc., ci democratizarea statului.

  25. Cred ca din toti cel mai corect a zis drACro. Iar pozitia dstra D. Pavlicenco nu ma mira, nu zic ca ati facut o analiza rea, dar cred ca tare bine intelegeti dupa ce ati relatat ce ati relatat si dupa exemplul Romaniei la fel, ca asfel de evenimente, de felul celor din 7aprilie deobicei sunt rezultatul unor zamisliri bine planificate cu antecedenta cu amestecul a mai multor factori externi si interni. Si cit nu am striga noi acum aceasta ancheta n-o sa se termine peste noapte ca nu e posibil. Unicul lucru de care sunt convins e ca oricine nu ar veni acum la guvernare, de dreapta am in vedere, chiar si dstra, dna Pavlicenco inclusiv, nu ar reusi sa elucideze mai mult in conditiile in care ne aflam astazi, pentru ca sunt implicati prea multi factori, dupa cum singura ati constat. Si iata aici vine si dilema mea, de ce nu recunoasteti acest lucru si de ce atita aratare cu degetul. Iar apropo, de Dl. Tanase, pe care il respect enorm, iata Dlui intr-adevar a facut o analiza obiectiva indiferent de preferintele politice, acest om cu litera mare intotdeauna astiut ca nu e numai alb si nu e numai negru, asa cum o afirmati dstra si dl Petrenco pe bloguri. Luati exemplu mai ales ca ne recomandati sa citim articolele lui, am impresia ca dsra nu le cititi, sau le cititi dar nu le luati in consideratie.

  26. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

    Mda… 🙂 Procurorii care servesc AIE nu stiu de unde s-o ia si unde so puie…:) e foarte greu sa-i tragi la raspundere pe cei care au organizat calvarul din 2009… Da iata aceeasi procurori din 2001 pina in 2009 in citeva ore faceau dosare intregi pe oameni nevinoveti… Haideti ca nu i-au tinerii care au fost maltratati, sa-l luam bunaoara pe Matasaru, cite dosare o avut Matasaru, sarmanul, no avut nimeni in RM … Si iata acelor procurori nu le-au trebuit ani de zile sa le coase… da cind merge vorba de PCRM, pai aici mai greu, este imposibil, trebuie sa asteptam, Poate-o veni Voronin iar la putere, nu da doamne…, si ia face lui Filat un dosar in 5 minute, atunci Filat se va trezi din hibernare…
    Halal de asa lideri, … Pe de alta parte, care dosare, ce fel de investigatii???, Filat odata venit la putere si-o reintors bunurile, si acum ne tot hraneste cu promisiuni si inteligenta, Numai ca pe domnia sa c-am inteligenta l-o inlaturat, da de Ghimpu nici nu mai zic, Sarmanul umbla cu „AS-ul” in mineca pina-n prezent….
    Tot ne va hrani cu povesti, si cu plimbari prin Europa, si se va trece peste tot, si-apoi sa tineti minte, ca PLDM (AIE) va avea aceeasi soarta ca si fostul BMD, Cita speranta si cita dezamagire a fost , pai asta si urmeaza sa vedem in continuare…. Rabdare, nu e atit de departe…

  27. Libertatea Optimista

    E bun articolul.Bravo!

    Nu stiu de ce dar am impresia ca revenim iarasi la anul 2000, cu schimbarea Constitutiei si stergerea crimelor comunismului,din pacate.
    Pre usor iertam CRIMINALII!

    Nu trebuie sa fim pesimisti,nici optimisit, dar determinati pentru schimbarea democratica adevarata din Moldova.
    Plingindu-ne si lamentindu-ne soarta nu rezolvam nimic( gen speranta moare ultima), dar luptind si muncind vom aduce schimbarea!

    Viitorul ne apartine!Curaj si Unitate tuturor!

  28. Pt pariznu

    Vedeti cit e de simplu? Oricit m-ati ofensat, eu am lasat sa apara, ca sa va fie rusine, daca aveti rusine, in general. Mai mult nu meritati sa va spun, pentru ca discut cu oameni civilizati, asa cum va pot convinge discutiile de pe acest blog. Imi pare rau doar ca intrati o data la doua luni sau deloc pina acum, ca nu cititi mai multe postari si, dupa aceasta, ma intrebati ce vreau, de fapt. Am spus pe blog, in alte locuri. Daca aveati sa ma intrebati cu respect, va raspundeam, daca nu – va repostez un alineat dintr-un editorial de azi al lui C.Tanase. El consuna cu ce „vreau eu”: “Euforia maselor şi ameţelile de pe urma succeselor. Astăzi, Moldova e divizată în două tabere aflate în stare de război total. Niciuna n-a învins definitiv, dar ambele se consideră învingătoare. Una, în agonie, nu-şi recunoaşte înfrângerea, cealaltă, cuprinsă de euforie, serbează victoria. Şi învinşii, şi învingătorii şi-au pierdut simţul realităţii. Voronin, liderul învinşilor, îndeamnă masele să „elibereze Patria” de puterea constituţională. La un post de radio democrat un ascultător (reprezentant al maselor care au învins) îi numeşte pe cei patru lideri ai Alianţei de guvernământ „eroii neamului nostru”. Şi într-un caz, şi în altul avem de a face cu aceeaşi mentalitate totalitară, dovadă că societatea e încă bolnavă de totalitarism. Asemenea reacţii din partea învingătorilor sunt o manifestare de talibanism, de iobăgism ideologic, fiindcă scoate noua guvernare din zona controlului public, a „cotidianului păcătos” şi o plasează în zona „sacralităţii” (puterea e dată de Dumnezeu) – printr-o astfel de mentalitate se semnează în alb mandatul spre abuzuri şi dictatură. E un SOS care trebuie reţinut.”

  29. Pt drACro

    Si acesta e un punct de vedere, chiar foarte aproape de adevar. ramine un fleac – sa ii convingeti pe toti de asta si sa nu mai vrea sa afle nici un adevar. Dar mai e ceva: pentru ca partida liberala sa fie mai puternica, ar trebui mai multa cooperare. Sa zicem asa: daca AIE nu are nevoie de cooperare cu unele partide extraparlamentare si isi doreste ca ele sa dispara, ce ma impiedica pe mine sa tac si sa nu spun ce cred despre prestatia acestei guvernari, mai ales ca exista un mare interes al alegatorilor, interes neglijat sau manipulat?

  30. Pt Francisc

    Probabil ca ne mai trebuie vreo 25 de ani pina vom vedea ce „sansa” adevarata avem de unii singuri. In PNL sint tot mai multi care considera ca Dvs. ca „NUMAI UNIREA CU ROMANIA MARE ne va salva de la non-sensul existentei “independente” a acestei zone vesnic strivite de rusi pe toate caile”…

  31. Pt Whois

    Pai nu avem „câini de presă”. Cum ati spus? „si-au agăţat tinichele”? Cred ca nu au dopusk la tema de sus. Ramine sa vedem daca susul e rosu, verde sau si rosu, si verde. Desigur, „nimeni nu a interzis şi nu poate interzice presei să facă investigaţiile sale paralele.” Si eu cred ca sint elemente de conspiraţie aici.

  32. Pt stef

    Daca nu va e cumva sef Tanase, am sa va spun ca Tanase nu e om politic. Si este o diferenta intre blogul unui analist si blogul unui om politic – asa cum sint eu sarmana, prapadita ca vai de mine, de partidul pe care il conduc si ca vai de capul meu. Pacat doar ca 12 mii de afisari ale unui subiect de pe blogul meu demonstreaza ceva ce nu va convine.

    Va place viziunea pe care ati expus-o – foarte bine, promovati-o, inclusiv prin ziar. Eu promovez ce vreau, ca sint om liber. Mai mult – acum sint si somer, si blogger – liberi.

    De fapt nici nu ma compar cu Tanase, el este un titan al ziaristii si al gindiri i- eu sint o cenusareasa in ale ziaristii, o incapabila, o amatoare, o rautate, un svoloci, o vinduta, o iuda, o nerusinata – cum v-ar mai placea sa ma autoflagelez?

    V-a placut raspunsul meu? Vedeti ca pot scrie si ceva care sa va placa?

    Va poate scrie asa Filat pe blogul sau? Nu, ca el are treburi de stat, iar noi – marunte, de sezut.

  33. Pt Libertatea Optimista

    Dar ce parere aveti de opiniile altor vizitatori de pe blog despre acest subiect?

  34. Pt Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea 🙂

    Totul depinde de noi, de curajul nostru, de caracterul nostru, de neticalosia noastra.

  35. A zis M.Ghimpu intr-un interviu recent ceva de genul (scuze pentru inexactitate) : „Am fi avut succese mai mari daca nu era atat de grava situatia cu cadrele comuniste la nivel MEDIU, care inca ne fac multe probleme”. Ce inteleg eu din asta, si de stiu si din alte surse, sigure , e ca timp de 8 ani, comunistii au instaurat in toate functiile posibile si imposibile oameni de ai lor, sau pe cei care erau „moi” i-au convertit la comunism. Incepand cu ofiterii starii civile si terminand cu procurorii sau directori de spitale, majoritatea au fost schimbati/promovati de regimul comunist. Acum e usor sa vorbim, sa zicem „de ce il audiaza ala, sa il dam afara”. pai asta nu prea este legal, e foarte greu sa dai afara un om de functie „medie” de la munca gen procuror, pe cai legale, bineinteles. Daca se apuca acum guvernul sa concedieze pe toti some_kind_of_comunisti promovati in functii in ultimii 8 ani, exista 2 mari riscuri:

    1.o multime de dosare impotriva guvernului la cedo.
    2. lipsa de cadre care sa inlocuiasca pe actualii angajati
    3. motiv de latrat pentru omg+flux, cu interviuri de la persoane „profesioniste” care au fost inlaturate de guvern pe criterii politice.

    O problema si mai mare este filozofia moldoveneasca despre timp ca toate’s trecatoare, numai comunismu’i vesnic.
    in conditii de alegeri anticipate, nici procurorii, nici judecatorii nu vor sa faca ravagii pentru ca „daca se intoarce roata?” daca iar vin comunistii? o sa o incurce rau de tot. asta imi aminteste de un banc despre politica

    „-ce e mai bine sa fii, dreapta, centru sau stanga si de ce?
    -pai cel mai bine e in centru, ca e ca si cum ai sta pe un pat si ai fi invelit cu aceiasi patura, cand trage mai tare dreapta, ramane stanga fara plapuma, cand trage stanga ramane dreapta fara. dar in centru esti tot timpul acoperit”

    cam asa e si cu angajatii astia, ei sunt pe „centru”, ca sa le fie cald tot timpul, ca daca se baga in dreapta si revine stanga o sa le fie frig…

    si acum foarte important:
    Romania si Bulgaria au fost foarte prost notate de catre UE la capitolul justitie, pentru ca de la revolutie incoace absolut nici un mare politician nu a fost pus la puscarie, desi pana si mamaia de la tara stia cine si ce a furat (in termeni mari, in romania se stie, ce e lu nastase, si ce e a lu base’), si la noi se stie ce e a lu’ olejca (totul:) ). astfel noi ca sa „crestem” atat in ochii nostri cat si in ochii UE trebuie sa ducem la capt dosarele din 7 aprilie cu condamnari de genul 5-20 de ani…
    si mai sunt cateva greseli ale romaniei si bulgariei din care putem invata.

    1. Justitie cu adevarat independenta (ceea ce acum e foarte usor de facut, deoarece avem un singur oligarh, care acum este in opozitite. cu cat o sa creasca numarul de oligarhi, cu atat mai greu o sa fie de mentinut justitia echidistanta)

    2. Politie amabila, cu studii, pe care sa o respecti, pentru ca te apara. Sa se scape de chestia asta comunista ca la politie poate sa lucreze orisicine. In RO garcea si’a facut efectul si acum politia romana este muuuult mai amabila decat acum 10 ani, si nu mai angajeaza oameni cu 2 clase. Si cand te opreste un politist si te respecta, il respecti si tu!

    3. Alinierea la norme europene DIN TIMP in domenii in care aceasta nu implica costuri mari (chiar fleacuri gen pungi din material reciclabil, sau brichete cu protectie pentru copii)

    4. Instituirea unui sistem educational bazat pe valori MORALE europenem pe respect reciproc. Debarasarea de cultura cinematografica ruseasca care promoveaza URSS, raketul, bratvaua, patriotismul fata de rusia, etc. Invatarea copiilor cu frumosul, cu teatrul, cu opera, nu doar „galavakrujitelinii blockbuster”, readucerea cultului cititului (in Romania, incet incet se intoarce, colectiile de carti se vand ca painea calda, chiar se formeaza si cozi!!!)

    5. Implementarea reala a mottoului, „Unitate prin diversitate”, educarea respectarii interetnice pe teritoriul nostru, fara nationalism excesiv de nici o parte, dar cu respectarea limbii majoritatii, si impunerea ei peste tot ca limba oficiala. sa nu se vorbeasca in parlament(de ex) in limba unei minoritati de 20%!!! la fel cum in romania nu se vb in maghiara.

    si multe altele pe care cu siguranta le cunoasteti si nu aveti rabdarea sa le citit de la mine:)

    o seara buna, scuze pentru „vorba lunga”

  36. IATA CE MESAJ AM PRIMIT PE UN E-MAIL, FARA SEMNATURA.

    „Buna ziua.
    D-na Pavlicenco, vreau sa salut postura Dvs de „watchdog” si va doresc sa nu vi se termine sagetile din tolba 🙂

    Vreau sa aduc in discutie urmatorul subiect. Dupa evenimentele din aprilie 2009, si moartea tanarului V. Boboc, am aflat o informatie interesanta.

    La un frigarui, am auzit o discutie intre doua doamne, una dintre care lucreaza la Centrul de Medicina Legala. Doamna povestea ca se cunoaste bine cu expertul care a efectuat expertiza cadavrului lui Valeriu Boboc. Expertul, in discutie privata, i-ar fi destainuit faptul ca cazul Boboc este unul foarte evident, baiatul a decedat din cauza lezarii grave a coloanei vertebrale in regiunea gatului, cauzata de o lovitura laterala (cel mai probabil – un baston greu politienesc N.R.). Conducerea Centrului i-ar fi indicat ca acest lucru sa nu fie reflectat in raportul de expertiza.

    Din cate tinem minte, directorul Centrului, cateva zile, a anuntat cu glasul nesigur ca Boboc a murit „asfixiat”, conform raportului de expertiza. Pe parcursul anului 2009, insa, nu am mai auzit nimic la subiect.

    Consider ca situatia trebuie investigata. Daca au ascuns cauza mortii, Directorul Centrului si Expertul care au efectuat expertiza, in opinia mea, sunt infractori, care trebuie pedepsiti astfel incat sa le fie clar altor reprezentanti ai statului care sunt purtatori ai autoritatii statului (judecatori, politisti, procurori, alti functionari), ca LEGEA si DATORIA profesionala sunt supreme oricaror indicatii corupte.

    Va multumesc, succese”

  37. @Vitalia Pavlicenco spune: 11 January 2010, la 20:08
    Aici aţi atins un subiect sensibil, unificarea partidelor liberale. Liderii AIE,pe care îi percep ca pe nişte tipi inteligenţi, îşi dau desigur seama că la viitoarele alegeri voturile vor trebui adunate „cu sita fină”. Iată dece, în acestă logică, eliminarea sau asimilarea prin absorbţie a PNL (şi mu numai) ar fi o greşeală taxabilă electoral.

  38. Merită atenţia constituirea unui bloc de centru-dreapta care să includă şi partide şi formaţiuni neparlamentare (dar cupriză la electorat). Idea este de a simplifica viaţa alegătorilor prin diminuarea numerică opţiunilor. Măsura ar trebui precedată de o propagandă în profunzime, adecvată profilului alegătorilor.

  39. Pt cei interesati

    TIMPUL:
    Comisia parlamentară de anchetă va face un raport până pe 20 aprilie
    Ion Surdu

    Rezultatele Comisiei parlamentare de anchetă care investighează evenimentele de după alegerile parlamentare din aprilie vor fi incluse într-un raport, care va fi făcut public până pe 20 aprilie 2010. Iurie Colesnic, membru al Comisiei parlamentare de anchetă, a declarat pentru TIMPUL că „această decizie a fost luată la penultima şedinţă a parlamentului din anul trecut. Este o investigaţie în care sunt implicate sute de persoane şi, de aceea, noi am luat timp până atunci ca s-o continuăm”.

    Totodată, Iurie Colesnic a spus că, până în prezent, nu a fost delegat niciun expert internaţional, care ar contribui la realizarea scopului propus de parlamentari. „Am expediat o cerere Consiliului Europei şi mai multor organisme internaţionale, care, iniţial, spuneau că vor să participe. Până la ultima şedinţă nu avem niciun expert străin, dar suntem în aşteptarea lor”, a precizat deputatul AMN. În schimb, potrivit sursei citate, au fost cooptaţi cinci experţi locali, care activează deja alături de membrii comisiei.

    Anterior, preşedintele Comisiei, Vitalie Nagacevschi, a anunţat că datele vor fi colectate atât de la instituţiile publice, cât şi de la cetăţeni, menţionând că instituţiile obligate să furnizeze informaţiile necesare sunt MAI, SIS, Procuratura Generală, Serviciul Pază de Stat, Primăria Chişinău, Consiliul Suprem de Securitate şi Ministerul Sănătăţii. „De la procuratură şi primărie încă nu primisem răspuns; a fost şi o reţinere din partea SIS-ului”, ne-a spus Colesnic.

    Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea cauzelor şi consecinţelor evenimentelor de după 5 aprilie 2009 a fost constituită pe 20 octombrie anul trecut, cu votul majorităţii legislatorilor. Din ea fac parte nouă deputaţi, reprezentanţi ai tuturor fracţiunilor parlamentare: patru de la PCRM (Anatolie Zagorodnâi, Vadim Mişin, Irina Vlah şi Igor Vremea), doi de la PLDM (Vitalie Nagacevschi şi Valeriu Ghileţchi), câte unul de la PL (Gheorghe Brega), PD (Alexandru Stoianoglo) şi AMN (Iurie Colesnic).

  40. Aceasta comisie de ancheta e foarte „incetisoara”, am fost martori oculari la macelul din noaptea de 7 aprilie, organizat de Fulger, i-am vazut si i-am recunoscut pe conducatorii si coordonatorii „operatiunii vendeta”, imbracati in civil, cu mobile la ureche, la intersectia strazilor Puskin si St. cel Mare la 00.55 pe 8 aprilie (operatiunea a inceput la 1.00), am vazut Fulger-ul in „actiune”, snopind in batai pe toti, care la acea ora erau in perimetrul Pietii ,utilizand electroshokere, gaze, aplicand lovituri cu paturi de AK, batand cu bastoanele in scuturi si strigand pentru infricosare: „pederasti”….In 10 minute piata era numai urlete de durere, trupuri inconstiente, tarate pe asfalt si aruncate gramada in maxi-taxi fara numere de inmatriculare, baltoace de sange, gaze sufocante, impuscaturi. Am depus marturii si….atat. Nici o reactie, nici o concretizare, nici o citatie.

  41. Pentru Silvera: Va multumesc pentru marturii si pentru curaj. Unul din putinii martori oculari care iese in public si denunta criminalii. Eu ii inteleg foarte bine pe ceilalti, macinati de durere si dezamagiri, martori si victime care tac si nu pot sa vorbeasca din diferite motive: frica, amenintari, santaj, presiuni psihologice etc.
    Un alt motiv al tacerii este faptul ca dupa 9 luni carul justitiei nu misca din loc. Ceia ce inseamna ca victimele nu se simt protejate. Ei vad ca cei care au ucis, au batut si violat continua sa ia salarii, mita, beau si mananca de rup si merg in vacanta la munte.

    Frica de revenire in forta a criminalilor la putere ii face sa mearga pe burta. Am o mare compasiune pentru copiii acestia, caci continue sa sufere zilnic. Atata timp cat gangsterii nu vor fi pedepsiti, calvarul victimelor va continua.

    S-a hotarat sa fie ridicat monumentul victimelor din 7-8 aprilie. Dar pana a fi ridicat, cei de la putere sunt obligati sa salveze copiii acestia care iau urcat in fotolii de presedinti si ministri. Asta trebuie sa fie prioritatea lui Filat si nu doar cersitul banilor pentru salariile si pensiile grase a fostilor kgbisti, ofiteri ai armatei de ocupatie, activisti de partid criminal si alte lichele-colaborationiste.

  42. Vitalia Pavlicenco merita felicitata pentru articol, in special in privinta rolului SBU-ului ucrainian. Decizia s-a luat la nivelul mediu al SBU-ului, inclusiv datorita iredentismului teritorial de facto al declaratiilor lui Voronin si a manualelor de istorie integrata comuniste. Pe de alta parte, se considera ca, intrucat Iuscenco este nasul copiilor lui Porosenco, care investise in RM si facea afaceri cu comunistii, Iuscenco nici nu va face ce e de facut ca sa-i submineze pe comunistii moldoveni, dar nici nu-i va pedepsi pe cei care i-au subminat pe comunistii moldoveni. Agentii lui Tkaciuk deja raspandeau povestea ca va fi „pogrom” prin 7 Aprilie prin locuri ca anumite cercuri din Varsovia, etc., si inregistrarile din convorbirile pe celular ale lui Tkaciuk indicau o inscenare anti-semita urma sa aiba loc dupa alegeri. Opozitia urma sa fie blamata. Poate lectia pentru „iredentistul” Voronin si „smecherul” Tkaciuk este ca cuvintele, indiferent daca in cuvantari si manuale de istorie integrata cu pretentii teritoriale impotriva Ucrainei sau pe celular, pot fi luate in modul cel mai … literal posibil. Este greu pentru cei care se incrimineaza prin propriile lor cuvinte sa se … dezvinovateasca.

    Toate cele bune,

    Aurelian

  43. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

    Vitalia Pavicenco spune:
    Pt Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea

    Totul depinde de noi, de curajul nostru, de caracterul nostru, de neticalosia noastra.
    ……………………………………………………………………………………………………..

    Pai noi tot ne zbatem de ani de zile, sperind la o flacara de libertate, insa cum aceasta apare, asa si dispare…. si-apoi rezulta ca suntem toti „de nimic” (indirect), Asa ne fac cei care si-au asumat multe si nimic…. Am inmormintat in 2009, 4 tineri si pe seama lor au aparut „asumarile”…. acum ce urmeaza sa repetam istoria, pentru a da puterea altora care or umbla cu asumatul ??? La noi cam de 20 de ani toti isi asuma cite ceva si, ca rezultat, au distrus totul ce a mai ramas de pe timpurile sovietice, au furat lumea si i-au alungat pe toti peste hotare…

    Sa ne aducem aminte de factorii care au cauzat intoarcerea la PC dupa 10 ani de asa-zisa democratie….

  44. Целые народы пришли бы в ужас,
    если б узнали, какие мелкие люди
    влавствуют над ними.
    Талейран

  45. Pt. drACro,Stef,Alo si ceilalti

    – vorbiti o limba a luciditatii si e bine! Iata ca si intre cetateni(alegatori simpli,electori…) poti intalni voci politice lucide ,nu numai intre politicieni !
    Tot ce ati discutat aici dovedeste preocuparea voastra pt viitorul vostru. Ba chiar nerabdarea de a vedea repede,repede rezultate palpabile. Minuni nu exista , daca oamenii nu si le fac. E un lucru limpede. Incerc sa-mi dau cu parerea la cateva din problemele( multe ) pe care le-ati atins.
    1). Sarma ghimpata si micul trafic de frontiera
    O vedeti ca praf aruncat in ochii vostri de catre guvernul actual, promisiuni prea incet si prea putin puse in opera. Ok, am inteles. Admit ca e o problema. Filat a aruncat pastila( promisa electoral) si toata lumea asteapa … para malaiata in gura lui natafleata. E bine? Sustin ca NU. E inca timp(dar nu mult) sa o cereti energic a fi dusa la indeplinire. Dar n-am vazut pana acum nicio demonstratie stradala care sa ceara imperativ aplicarea ei urgenta. N-am vazut nicio pancarta purtata de cel putin 1000 de participanti pe care sa scrie ” Jos sarma ghimpata de la Prut” sau „Daramati ultimul zid al Berlinului de la Prut”.
    Efectul? Efectul ar fi fost psihologic imens dupa parerea mea. Pt. toata clasa politica, pt toti cei care din frica sau alte motive vorbesc doar pe la colturi sau prin cafenele!! Si vi s-ar fi alturat inzecit. Ma intreb : asta nu ar fi un „ajutor” dat celor care fac politica in numele si prin votul vostru? De ce nu face astfel unul din partidele extraparlamentare care , neintrand in parlament, a irosit din voturile care au voit schimbarea si inlaturarea de la putere a comunistilor? Cu siguranta e o actiune politica pozitiva si pt partidul organizator si pt intreaga societate basarabeana. Sau „constructiva” cum se tot spune pe aces blog, in concordanta cu ideile ce le vehiculati acum.
    2) problema dobandirii cetateniei romane
    Tot cam in acelasi fel ca mai sus (1) as pune in discutie chestiunea. „Cetatenia romana ne-a fost furata. O vrem inapoi pentru noi si copii nostri!” ar putea de exemplu sa fie sloganul unei actiuni politice clare , energice si fara echivoc. Credeti ca nu vi s-ar alatura sute, poate mii de persoane care se regasesc in acelasi perimetru de dorinte? Eu cred ca DA. Mai mult; succesul ar fi garantat si pe mai multe planuri. Ar produce un efect psihologic imens. Incepand de la cel mai umil cetatean basarabean sau roman ,pana la ultimul birocrat de la Bruxelles sau orice alta cancelarie occidentala . S-a onstat o vointa comuna fara echivoc, spusa transant, pasnic si foarte energic. Acel partid ( fie, extraparlamentar) care-l organizraza schimba paradigma adeziunii populare in favoarea sa fara sa am nicio indoila in acesta privinta. Ba chiar asta ar insemna si o dovada de netagaduit a depasirii mentalitatii indusa de frica, de confuzii si de bajbaieli experentiale.
    3) Nerabdare, nerabdare, nerabdare.! Ei bine, exista in ea un risc . Cel al blocarii in …nerabdare. Adica un blocaj mental care face foarte greu de gasit ideea noua care pooate urni carul din gropile drumului de parcurs. Depistez simptomele acestui blocaj chiar si la dl Ghimpu! ( iata, am o critica deja la adresa lui) L-a invitat pe Basescu la Chisinau. Dar n-a facut inainte de asta, nici el nici Filat, numirea unui ambasador la Bucuresti. Era conditia prima ce se cerea facuta.(dar si aici am banuiala ca a actionat tocmnai ca a luat pulsul opiniei publice si a actionat sub presiunea ei. Ceea ce nu e rau , la urma urmei) De ce ? O vizita trebuie pregatita minutios in politica. Ce cer, ce panuri imi fac, cum ma poti ajuta, ce impedimente sunt, ce obstacole trebuie inlaturate etc etc. Mai mult. Mai Basescule, i-a trimite si tu un ambasador aici la Chisinau. Repede ca e nevoie urgenta sa indeplinim niste promisiuni facute electoratului, ti isuti ai decalarat sustinere etc. etc etc. Ia pune Parlamentul sa dea intaietate problemei… S- a procedat asa? NU . Bine ca Bucurestiul a inteles ce si cum si , iata, a numit ministrul de externe, urmeaza un ambasador( va trebui gasit unul bun de tot, din f m pcte de vedere!) Nu, nu pot sa am nicio idoiala ca abia acum urmeaza sa fie facuti restul de pasi necesari. Si Ghimpu a inteles deja, probabil atent
    la realitatea politica de la Bucuresti.
    4) S-a atins in discutiile voastre si problema unirii fortelor liberale. OK!! E una din cle mai sensibile probleme de rezolvat in etapa urmatoare dupa parerea mea. Pe partea partidelor liberale e mare concurenta. Si aici zic OK. Dar asta inseamna sa se risipeasca o multime de voturi date unor partide care au toate SANSELE SA NU INTRE IN PARLAMENTUL BASARABEAN NICI LA VIITOARELE ANTICIPATE probabile. E bine? Ar avea sens cand lupta e atat de stransa intre cei care vor scaparea de comunisti si comunistii insisi? Un raspuns la chestiunea asta , e de dat. In mod sigur daca se vrea cu certitudine SCHIMBAREA si intrarea in EUROPA.

  46. Il rog pe unul dintre voi sa-mi traduca ce a scris Rusoaica . A dat un citat din Taillerand, dupa cate imi dau sema. Ce vrea sa zica?

  47. Pt Pitar

    Popoare intregi s-ar ingrozi daca ar afla ce oameni marunti le conduc.

  48. De cate ori apare pe blog domnul Pitar, care a avut amablitatea sa-si dezvalie identitatea sa de vajnic ardelean, deja un fior „patriotic” portocaliu ma strange in spate pentru ceea ce urmeaza sa spuna. Dar sa trecem peste acest mic amanunt pitoresc. Exista un proverb care spune: „Ce poti face azi nu lasa pe maine, lasa pe poimaine pentru ca sigur nu mai trebuie.” Inteleg ca sunteti foarte suparati, cu totii, pentru ca nu se face o analiza profunda a tot ce s-a intamplat pe 7 aprilie, pentru a afla tot moldoveanul adevarul si mai ales nu se intampla nimic concret in legatura cu asta. Actualele autoritati moldovene sunt, ele insele, acuzate pentru ca nu intreprind nimic. Probabil si Ghimpu si Filat si mai ales Lupu ( stiti bancul cu lupul si stinsul luminii? ), dupa ce ne-au tot aburit o jumatate de an despre cum o sa fie la vara cald, acum dupa ce si UE, satula si ea saraca de atatea bancuri seci, a inceput sa dea cu flit ( mi-a placut la nebunie, apropo de aderare, metafora geniala cu batutul in usa incuiata in loc de zidul de caramida – Leanca a spus-o cred,,, ), acum toti baietii astia tac chitic si nu mai intreprind nimic si asteapta hipnotizati alegerile anticipate. Dupa alegeri sigur nu mai trebuie intreprins nimic. Poate doar, in acea graba in care, toti cei care astazi se dau democrati, vor parasi, care incotro, stabilimentul ( noroc ca au toti, la o adica, cetatenii straine ) ultimul ar trebui sa stinga lumina. Domnul Lupu eventual…

  49. Apropo de cele relatate mai sus, vad ca domnul Filat, in toiul negocierilor cu UE (alea cu usa incuiata, bineinteles) a plecat precipitat in strainatate sa vada, probabil, daca, la o adica, vechiul lui loc de munca mai este liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *