Vlad Filat, la Realitatea TV: victima a lipsei unei televiziuni autentice la Chisinau

100_2715.jpgDe mai multa vreme ma urmareste gindul sa scriu un articol despre prestatia ziaristilor nostri, in special ma refer la cei ce activeaza in televiziuni. In ultimele luni, privesc mai mult televiziunile romanesti catalogate de unii ca fiind ale «mogulilor», adica inducind opinia ca sint apriori neobiective si te intoxica. Este vorba de Antena 3, dar, in special, de Realitatea TV. Acum, mai ales in campania electorala, emisiunile sint frecvente, discutiile – aprinse, invitatii – diferiti, stirile variate, opiniile – de tot felul, conversatiile – libere, vorbesc unul peste altul, invitatii nu stau in cadru infipti sau intepeniti, e o libertate, pe care inca ne-o visam si ne-o visam. Sigur, noi nu avem deocamdata asemenea canale de televiziune, cu helicoptere, care sa transmita de la fata locului deraieri de trenuri sau incendii, dar e mai bine sa nu avem asemenea cazuri. (In imagine: Copaci fara padure… sau Rece, ca intre frati…)

Consider ca atit noi, telespectatorii, cit, mai ales, ziaristii au ce invata de la felul acesta de a fi in emisiuni, de a se comporta cu invitatii, de a forma cultura unor dezbateri in care lumea discuta pe viu orice – repet: ORICE CHESTIUNI  de actualitate -, mergindu-se pe ideea ca trebuie sa ii ajute pe oameni sa inteleaga lucrurile si sa isi formeze, in mod constient si liber, atitudinile si optiunile.

Unele televiziuni si ziaristi de la noi se considera mai liberi si mai «altfel», dar isi permit sa vegeteze in practici depasite, pentru ca la noi nu exista concurenta, nu avem canale puternice, nedependente de Putere – de aceea fie ca ii zimbesc prea dulce lui Voronin, lui Turcan, sau, mai pe nou – lui Chirtoaca, Lupu sau Filat… Cind, insa, asa cum am citit, va veni la Chisinau Realitatea TV, va incepe marea concurenta – de cadre, salarii, abordari, prestatii decomplexate, profesionalism, tratament necrutator fata de politicieni. Deja am auzit ca ziaristii cotati cu cele mai bune sanse de a invata sa fie ca cei de la Bucuresti sint luati de la alte institutii de presa la postul Realitatea TV din R.Moldova, numita TV Publika – si asta incepe sa ii trezeasca din amortire pe cei de la televiziunile considerate mai „rasate”.

L-am privit pe Vlad Filat simbata la Realitatea TV, la emisiunea lui Stelian Tanase 3 x 3 si mi-a lasat un gust amar. De ce? Pe unimedia deja il lauda, si nu e rau. E mai putin bine ca a fost, de fapt, victima lipsei unei televiziuni autentice la Chisinau. A unei televiziuni, in care ziaristul te ia la macerat/tocat si nu asteapta, cu gura pina la urechi, sa ii spui povestile tale infinite.

Stelian Tanase a fost asa cum este el de obicei, mai ales cu Mircea Dinescu – vesel, volubil, degajat si dezinvolt -, lasind impresia ca, in sinea sa, se gindea «in sfirsit, la Chisinau, au venit la putere «ai nostri», adica au plecat comunistii antiromani, iar noul prim-ministru, un absolvent al Universitatii de la Iasi, va avea cu noi o discutie sincera si frumoasa”. Foarte repede Tanase a vazut ca Filat e inchistat, speriat, parca intimidat si timorat, incruntindu-se si mai sa dea dovada de nervozitate, mai sa ii scape scape fraza ca „de ce Stelian Tanase nu-l lasa sa-si spuna fraza pina la capat”, asa cum face foarte linistit si calm, adormind telespectatorii, cind vorbeste pe la „In profunzime”. Nu zic, Lorena Bogza mai incearca sa ii dezmorteasca, insa cred ca politicienii-invitati «inca nu se dau dezmortiti». Ei, iata amorteala asta narcisiaca, tolerata la Chisinau, i-a jucat, se pare, festa lui Filat in emisiunea lui Stelian Tanase.

Ziaristul invitat la emisiune si Stelian Tanase au inteles foarte repede ca se lovesc de un perete orb, peste care nu pot sa treaca. Chiar, la un moment, raceala, modul de a raspunde si expresia ciudata a fetei lui Filat i-a cam speriat, i-a facut sa dea un pas inapoi, fatele lor deja s-au cam alungit si ei s-au apucat sa parcurga in ritm galopant alte subiecte, pentru ca cele sensibile au ramas aproape fara reactii din partea premierului, care, evident, i-a descurajat si dezamagit. E clar, ei vor pune asta pe seama basarabenilor neobisnuiti cu presa europeana. Eu cred ca demult nu au mai avut ei asemenea invitati…

Filat s-a aratat amorf, chiar deranjat pe alocuri de caracterul prea saltaret si ritmat al comportamentului moderatorului, iar fata sa nu emana disponibilitate, nici deschidere, emitind niste raspunsuri putin ironice la adresa comunistilor, dar numai putin, utilizind, in mod nereusit, niste fraze de serviciu, un fel de un nou limbaj de lemn, care nu a fost potrivit nici pentru un absolvent al unei Universitati din Romania, dar nici pentru pasii foarte buni facuti, intr-adevar, de Guvern in relatiile cu Romania.

Ce s-a intimplat? De ce Filat nu a dat o alta explicatie, mai frateasca, mai calduroasa si mai sentimentala chiar intrebarii legate de unirea Moldovei cu Romania?  Mie mi-a lasat impresia ca Filat a mers pentru imagine la Realitatea TV, insa, necunoscind specificul de acolo si ce prestatie trebuie sa ai – si asta mi-a parut mai grav – a vorbit de parca avea de asupra capului o sabie ruseasca, iar alaturi pe Klimenko, Kuzmin sau Nariskin, o sabie gata sa ii cada in cap daca avea sa zimbeasca mai mult ori sa spuna ceva mai din suflet. Ca sa nu mai spun de cele 29 la suta din romanii basarabeni care opteaza pentru unire, de argumentul vointei poporului, de necesitatea abordarii si discutarii oricaror teme, inclusiv a unirii, la televiziunile moldovenesti, inclusiv publica-nepublica, de sedinte comune ale Guvernelor moldovenesc si romanesc, propuse de unii decidenti de la Bucuresti, despre multe altele, care sa arate ca sintem frati, nu straini, „de frica rusului”… La pornirile sincere, deschise ale moderatorului si ziaristului, Filat a pus un paravan rece, oficial, distant si refractar, care, cred, m-a amarit nu numai pe mine. La un moment dat am vazut ca Stelian Tanase si ziaristul s-au cam fisticit, s-au cam pierdut.  La mai multe intrebari si remarci Filat putea sa discute mai sobru, dar mai implicat, el, insa, parca s-a ghemuit in scaun, s-a indepartat si de masa, si de cei prezenti la masa, asteptind sa se termine mai repede emisiunea…

Oare la o televiziune ruseasca se purta la fel de complexat? Nu cred. Si e de mirare. Inteleg lesne ca un Sangheli, cu limba lui moldoveneasca, evita contactele cu romanii, sa nu se vada cit e de impiedicat in exprimare, insa Filat parca nu are aceasta problema, chiar daca a comis, si in aceasta emisiune, niste greseli, sigur, trecute cu vederea de moderator si ziarist, prin legea gazduirii si din buna lor crestere. Ca pe Geoana l-au luat dur la Realitatea TV cu nefolosirea acuzativului…

In concluzie. Aparitia lui Filat la Realitatea TV a fost o oportunitate ratata, in opinia mea. La fel cum a fost cuvintarea lui Ilie Ilascu, acum mai multi ani, in sedinta camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei. Atita timp cit in R.Moldova nu vom avea televiziuni cu ziaristi de caracter, activi si neinfricati, care sa nu fie prieteni cu politicienii in emisiuni, ci exponentii opiniei publice, sa aiba un mod percutant si curajos de a discuta, atita timp oamenii nostri politici se vor cam bilbii in emisiunile cu ziaristi puternici, unde e vorba de o competitie a inteligentei intre interviever si intervievat. Bine ca vine Realitatea TV la Chisinau si in Moldova! Abia va incepe revolutia in mintile oamenilor prin televiziune! Si in mintile si comportamentul politicienilor. Abia vom incepe sa avem tot mai putini ziaristi care isi uita gura cascata privindu-i pe politicienii adorati si adorm, dind din cap, cit acestia isi deapana minciunile…

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

119 Comments

Add a Comment
 1. si uite cum apar persoane precum Romeo care incep sa ajute la aflarea adevarului. deci e limpede: Base urla pentru libertatea moldovenilor si alti romani aveau morcovul in partile unde nu-i bate soarele ca sa nu suparam moscova cea socialista! RUSINE! Pantiru nu am auzit sa aiba vreo atitudine, daca avea se dadea in presa din Romania. o zi buna.

 2. azi o persoana din RM care nu a fost ajutata, miine alta si uite asa mai darimam din miturile astea cu super-eroii care fac si dreg pentru romani. de fapt ei nu fac nimic!

 3. Observatiile dumneavoastra sunt corecte si pertinente.
  Ca roman oarecum cunoscator dar mai ales interesat de problematica moldoveveasca am asteptat cu nerabdare dialogul lui Stelian Tanase (un ziarist exceptional) cu premierul Filat. Acesta din urma m-a dezamagit parand asa cum ati arata inchistat, defensiv, timid, temator sa spuna ce gandeste sau de ce gandesc si spun cei din fata sa.
  Vald Filat ramane inca o dilema pentru mine. Viitorul va face lumina.

 4. Pt Romeo

  Nu intelegeti corect problemele.

  Panțiru nu poate rezolva dosarele depuse pentru redobindirea cetateniei. Este o problema ce tine de institutii, dar nu de institutia Parlamentului la nivelul executarii, si nici de un singur parlamentar.

  Ce a facut Pantiru? El a dat continut ordonantei privind simplificarea Legii cetateniei. Adica a venit cu amendamente a caror implementare necesita schimbari institutionale fundamentale. El nu poate inlocui acest institutii, el este legislator si fizic nu poate face 800 mii interpelari sa fie accelaerata acordarea cetateniei.

  Ce faca cum oamenii care au depus dosarul si nu vad nici o miscare. Eu am cetatenie din 1992 si nu am aceasta problema, dar stiu pe multi care au. Ei cheama in judecata Ministerul Justutiei, sint avocati care pledeaza cauza in instanta si lor li se da repede cetatenia.

  Daca, insa, nu vrei asa, inseamna caastepti pina va incepe aplicarea amendamentelor propuse si promovate de PSD sid e Pantiru.

  Pacat ca in arhiva http://www.jurnaltv.md nu se poate accede emisiunea amanuntita in care Pantiru va spune amanuntit totul.

  Nu va suparati, dar ginditi putin incorect. Sper ca v-am dat sfaturi utile.

  Am si o intrebare – aveti o virsta ce nu v-a permis sa cereti cetatenia incepind cu 1992, adica pina in 2003? Am sa va spun pe urma de ce v-am intrebat.

  it priveste pct.16 – „salută eforturile iniţiale ale guvernului român de a reacţiona cu calm la tensiunile generate în acest fel şi de reinstituire a bunelor relaţii de vecinătate dintre cele două ţări; regretă însă profund iniţiativele Preşedintelui Băsescu de accelerare a procedurilor în cazul cetăţenilor moldoveni care solicită cetăţenia română, care sunt contrare eforturilor de reducere a acestor tensiuni”.

  AICI E SI PROBLEMA: ca Basescu a tot lansat „initiative de accelerare a procedurilor…”, dar cu asta si a ramas. Nu a mers mai departe si, apoi, PD-L, inclusiv Viorel Badea, marele „prieten ” al PL-ului din Moldova, s-a opus, din cite am inteles. Au facut- altii, in timp ce Basescu a „zvezdit” si „zvezdit” si nimic nu a iesit.

 5. Pt Kostantinu:

  Eu cred ca Filat ramane inca o dilema pentru multi. Corect – viitorul va face lumina. Lumea noastra e „jeloasa”, se incinta repede, insa asta naste oameni prea increzuti in sine, naste oameni cinici.

 6. Vitalia Pavlicenco spune:
  19 November 2009, la 17:05

  Pt Romeo
  Daca, insa, nu vrei asa, inseamna caastepti pina va incepe aplicarea amendamentelor propuse si promovate de PSD sid e Pantiru.

  Ca sa intelegi bine draga Romeo pantiru si psd in impotenta lor deplinaor sa te rezolve cind o sa ai 86 de ani. pina atunci lupta-te singur.

  Ce-mi place mie cind penelistii sustin socialistii si comunistii!!!!

 7. Buna seara Vistorule.
  Demult nu ne-am intilnit.
  Ce ai cu penelistii?
  „Ce-mi place mie cind penelistii sustin socialistii si comunistii!!!!”
  De data asta tu ti-ai pus morcovul sub nas si trimbitezi.Cind ma rog, au sustinut penelistii comunistii?Ia si ma lumineaza nitel.

 8. Am vazut in unele ziare de la voi cum i se face curte lui M. Geoana et comp Timpul de pilda. Oare de ce? Va pricopsiti cum nu se poate mai bine!! Des pre Basarabia ca pamant romanesc, n-au vorbit nici unul din partidele de azi!! A Vorbit doar PNTCD!! Seniorul Coposu, dupa ce a stat in inchisorile comunismului romanesc peste 18 ani a facu lucrul asta prima data!! Pentru Ilie Ilascu acest om s-a plimbat inchis intr-o cusca simbolica ca sa atraga atentia lumii asupra lui !! Si a reusit. Dar care a fost efectul? Va mai amintiti? Ilie Ilascu a sarit in barca celui mai idiot dintre idiotii politicii romanesti, securistul notoriu intre scriitorimea romana, poetul de curte allui Ceausescu, Corneliu Vadim Tudor!! Un Jirinonski roman!! mare dezamagire am avut legat de acest om. Apoi, daca ar fi sa va intreb cate ceva despre ce va faceti ca uitat sau chiar uitati, este despre Ivantoc si Popa? Si pe astia cine i-a decorat pt curajulk de a fi romani? Tot Mircea Geoana? Basescu a fost , nu altul!! Asta a facut el pt voi!! Si unde sunt acesti oameni acum? S-au dat la fund? De ce? Din ce cauza? Ce s-a intamplat? Puteti raspunde , doamna Pasvlicenko? De spre poetesa Leonida Lari ce mai stiti? Asta untra in PNTCD cu Coposu alaturi , intra in Parlamentul Romnaiei si apoi tradeaza? Vreti sa va mai amintiti domnilor? Iata ce intrebari ar cam fi de pus si de dat raspuns cinstit la ele!! Iar intrebari de acest fel inca as mai avea!! Incomode foarte pot patriotismul vostru!! Fara suparare!! Cu respect pt adevar insa !!

 9. Pt Pitar

  Si eu ce am cu asta? Aveti informatii ca Timpul e ziarul meu sau ce? Despre ce fel de pricopseala imi vorbiti mie? Oare nu v-ar placea sa va punem pe voi, de dincolo de Prut, intr-un ceaun? Lasati-o mai moale.

  Stiati ce i-a spus Seniorul Coposu lui Alexandru Mosanu, cind acesta i-a povestit o noapte drama basarabenilor? „Rezistati fara nici o sansa!”

  Ilie Ilascu o fi nimerit la Corneliu Vadim Tudor, ca altii nu l-au luat. Dar mie iarasi nu inteleg de ce imi spuneti si ma enervati? Eu vreau sa discut cu oamenii echilibrati, nu spoiti cu nu stiu ce si dezechilibrati. In 1998 eu am devenit deputat fiind a saptea pe lista dupa Ilie Ilascu, aflat in inchisoare, pe care partidul si Valeriu Matei l-au pus pe lista sa aiba macar sotia un salariu cu ce sa-si hraneasca familia, ca Rosca nici nu-i dadea toti banii. Stii dumneata cit am vorbit eu la foruri internationale, la NATO, in SUA despre grupul Ilascu? Poate vii la Chisinau sa iti dau casete?

  Iar votul lui Ilascu a fost de folos la instalarea Guvernului Sturza, fapt ce nu a placut lui Lucinschi, acum mare spate al lui Ghimpu si Filat.

  Ce am eu cu poetesa Leonida Lari? Ma mai suna si spunea niste cai verzi de pe pereti, pina i-am taiat-o. Nu aveti de ce sa imi adresati aceste intrebari mie. Ati gresit adresa. Eu nu raspund pentru nimeni nici de aici, nici de colo. E clar? Ce stii dumneata de patriotismul meu – ai citit vreo pagina pe blog? Stii cine sint, ce viata am avut, parinti, altceva? Mai stapineste-te si informeaza-te cu sari in cap doar pentru ca nu ai pe al cui blog sa intri sa iti versi veninul? Voteaza-ti-l pe Basescu pina ametesti si pe toti Roncii, tomacii si toromacii, Voroninii si Rosca – prietenii lui.

 10. ei Nina au guvernat impreuna cu psd 4 ani…penelistii erau 15% si erau sustinuti pa fata de comunistii din psd…de altfel un partid de 15% maxim nu poate guverna minoritar si atunci comunistii i-au santajat sa dea legile care le vroiau comunistii si asta s-a recunoscut pe fata la tv. deci penelistii au acceptat de buna voie santajul doar ca sa guverneze. si tot penelistii au inceput primii cu biletele pe la Basescu. o zi buna Nina.

 11. in complaterea lui Pitar as mai spune ca Ilascu a facut accident cu mortaciune pe la Bacau si a fugit de la locul faptei si ss-a pus la adapostul imunitatii parlamentare oferite de partidul nazist-prm. dar ilascu e luptator are dreptul sa omoare oameni cu masina fara sa faca puscarie. doar e fratele nostru nu-i asa?

 12. daca tot esti asa liberala convinsa spune-mi in 4 ani de guvernare liberala ce a facut pentru voi guvernul tariceanu? da-mi citeva exemple concrete daca nu te supar prea tare…

 13. Nina? hai lasa plinsul…asta e…antonescu nu a intrat de pe locul 1 in parlament cum credeai ca poate asa multe voturi sa fie presedinte? eu astept inca sa-mi dai acte bune de guvernare liberala ca au fost la putere 4 ani si au fost ajutati de comunistii din psd sa guverneze…o zi buna! noi proiecte cu tearul de copii ai?

 14. Nina? inca mai cauti sa-mi raspunzi la intrebare? sau sint asa multe lucruri bune facute de guvernarea tariceanu-psd in 4 ani si nu stii ce sa alegi?

 15. Asta esti , domana!! Exact cum iti dai drumul in urma adevarurilor care ti le spun!! Dar dumneta stii cine sunt eu? Cine imi sunt parintii etc!1 Du-te la Marian Lupu al dumitale!! Pe Mosanu l-am cunoscu!! Pe vremea aceea se dorea revenirea in tara a Regelui Mihai!! Eram la Valenii de Munte, dac-ti spune ceva locul asta!! Ce-am auzit de la el despre rege , era exact ce gandea ILIESCU!! Sa nu-ti mai spun ca m cunostinte si in Unuiversitatea dumitale de Stat! Si stiu cum ganditi!! Am primit in casa mea zeci de basarabeni in 1990-1991!! Am crezut ca s – produs cu adevarat o schimbare romaneasca in voi!! Nu s-a produs. Au venit in Banat sa vada cum e!! Si au vazut!! Acum nu mai vin!! Nu-i mai intereseaza! \ Tocmai de cateva clipe am vazut un lucru incredibil pe Jurnal TV. S-a prezentat un filmulet in legatura cu declaratia lui Marian Lupu ca nu sarbatoreste ZIUA de 1 DECEMBRIE!! Erau acolo scene din Revolutia de la Arad din 1989!! In zilele acelea eram tocmai in acea multime!! Priveste-le si ia aminte!! Sunt imagini filmate in exclusivitate de SECU!! Numai ei aveau la vremea aceea camere video de filmat!! Pentru identificarea ulterioara a dusmanilor socialismului!! Noi, aici cautam aceste imagini de 20 de ani ca marturie a acelor zile!!Pt ca ele au disparut cu desavarsire ! S-au volatilizat!1 Mirarea mea e imensa!! Cum de au putut aparea tocmai la Chisinau?Nici azi nu se stie ce s-a int amplat cu noi aici!! Dar raniti si morti din acele ziele au fost arsi in crematoriile spitalelor !! Exista familii care nici acum nu stiu unde li-s disparutii!! De ce dupa 20 de ani? Cine ascunde documente, marturii , filme fotografii etc? Cu ce scop!! 2 milioane de dosare ale Secu au fost predate de Basescu CNSAS si tot el n-a facut nimic sa se termine odata cu comunismul? Toti s-au ferit ca de dracu de aceasta cutie a Pandorei!! Dar odata si odata tot va trebui sa iasa la lumina totul!! Eu stiu cata frica am avut zecile de mii de aradeni care stateam
  ingenunchiati si-i rugam pe miltari sa nu traga in noi!! Voua v-a facut cadou Gorbaciov o libertate …comunista. Lui Iliescu la fel!! Noua aici in Banat nu ne-a facut nimei nici un cadou!! Libertatea castigata din Banat s-a extins in toata tara!! Dar iata cum!! Cu asa ceva nu sunt de acord!! Am avut doi fii cu care am participat la revoultia din Arad!! Toti trei ne-am spus ca ramanem pe loc zele si nopti. Fie ce o fi!! Asa sa te gandesti dumneata doamna la banateni!! Nu sa folosesti un limbaj vecin cu trivialul despre mine!! Nu-ti convine ce te intreb, se vede cu ochiul liber!! Si Ceausescu a fost patriot!! Nationalist!! Eu il vad si l-am vazut altfel. Are alta culoare pentru mine tara asta!! Poti sa fii depuatata deputatelor, tot ce intrebarile adevarului meu am sa ti le pun!! Nu vreau comunism!!!! Sub nici o forma!! Nici deghizat, nici cu manusi!!!!!! Basescu are in Arad 46 la suta din voturi!! Cele mai multe din Roamnia!! La timisoara cam tot pe atat!! Iar intregul Ardeal si Banat , priveste harta!! Suntem multi, doamna pavlicenco!!

 16. Insultele dumitale nu ma ating de fel!! Mult stimata si iubita tovarasa!! Ti-ai dat arama pe fata total!! Esti din aceeasi plamada comunista mascata cu multa greutate!! Ce ai dumneta cu liberasmul? Imbalaciunile care le spui despre noi cei de aici care stim foarte bine situatia noastra nu pot sa ma injiseasca!! Mai ai mult de invatata ca sa te poti numi politician!! rad si curcile de ce fel de politichii vorbesti !! Iar oprtunismul dumitale de a junge in fata , chiar urcata si pe cadavrele altora este foarte evident!! Pe Filat il barfesti, Pe Ghimpu nu-l ai la suflet, pe ala sa , pe celalalt pe dincolo!! Dumneata doamna faci intrigi politice , barfa marunta si nu politica!! Nu pot sa cred ca esti presedinta Partidului Liberal!! este imposibi. Numai idei si conduita de politician nu posezi.

 17. Pt Pitar

  Si de cind o fi Marian Lupu al meu!

  Si noi in regim sovietic, intre 1970-1975 – la ce institutii mai puteam invata daca Universitatea de stat din Chisinau e nimic? Se invata altceva ion universitatile din Rimania in regium comunist?

  De unde schimbare de mentalitate la basarabeni in 1990-1991, daca inca nu erau iesiti din regimul comunisto-securist?

  Dar de ce sa vorbim de basarabeni – ma uit la ce scrieti si inteleg foarte bine de ce Romania nu iese din criza. Cu asa mentalitate si atitudine urita nu mai scoti nimic din mizerie, nu faci lucruri noi si tii Romania in loc. Adorati-va reciproc cu cine vreti si fiti fericit.

 18. Pitar, Pitar…noi stateam la Universitate eram sute de mii de GOLANI si ilici ne vroia morti. dupa cum vezi Pitar unii isi freaca minile de bucurie odata cu libertatea asta cistigata de altii…numai ei au drepturi si dreptate si ei ne injura…

 19. Pitar, daca ai timp sa rasfoiesti pe aici, ai sa vezi ca mai era un „foaie verde sinsi chipieri” activist prin glod pentru pnl si care tot explica el ce simtea in timpul revolutiei pentru fratii lui de peste prut…ce mai plinge el cu lacrimi de crocodil…si l-am intrebat de ce el nu a fost in Chisinau sa lupte contra lu voronin ca tot e liberal convins si il cunoaste lumea…si l-am chemat sa-i arat cimitire si ghici ce? a disparut de pe blog!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *